Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

Σίγουρος πρωταθλητής ο Απόλλωνας, πέρασε νικηφόρα 0 - 2 από Δεσφίνα

Ο Απόλλων όπως παρατάχθηκε στη
Δεσφίνα στον αγώνα με τον Ησαΐα
Του Τάσου Τσόλκα

Νικηφόρα ξεπέρασε και το προτελευταίο εμπόδιο ο Απόλλων Ευπαλίου και βαδίζει ακάθεκτος στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας 2014 -15 που τελειώνει την προσχεή Τετάρτη με την 22η αγωνιστική.

Στο γήπεδο της Δεσφίνας ο Απόλλων, σαφώς ανώτερος, κέρδισε σήμερα το απόγευμα με 0 - 2 τον τοπικό Ησαϊα σ΄ένα παιχνίδι σκοπιμότητας κυρίως από τον νικητή, που είχε φάσεις, γκολ, δοκάρια και ευκαιρίες.

Το σκορ διαμορφώθηκε στο Α΄ημίχρονο όπου ο Απόλλων προηγήθηκε με 0 - 2 ενώ είχε και δύο δοκάρια.

Στο Β΄ημίχρονο το ματσ ήταν πιο υποτονικό και ο Απόλλων είχε άλλο ένα δοκάρι.

Στα άλλα παιχνίδια που έγιναν σήμερα, ο Αστέρας Ιτέας σ΄ένα χορταστικό παιχνίδι κέρδισε τον Κρισσαίο μέσα στο Χρισσό με 2 - 3, οι Δωριείς Μανάγουλης συνέτριψαν με 6 - 1 τον Αμφισσαϊκό και η Τολοφώνα Ερατεινής κέρδισε με 3 - 1 τον Δωρικό Μαλαμάτων.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής,

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                  2 - 3
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                        0 - 2
ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ – ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ      3 - 1
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ – ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                            6 - 1
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                        3 - 0  ά.α.

Αύριο Κυριακή 19/4/2015 και ώρα 16:30 θα γίνει στο Χρισσό το κρίσιμο ντέρμυ των ουραγών
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ – ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ    


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ     21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                              76 - 14         57
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                          66 - 10         55
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                          68 - 12         52
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                            48 - 32         43
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                                38 - 38         39
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                                   45 - 34         35
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                                    27 - 44         20
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                        23 - 47         19
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                         18 - 56         18
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                          17 - 61         15
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                            19 - 61         11
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                                     -                 -

* Ολυμπιακός Κίρρας και Ανδρούτσος Γραβιάς έχουν έναν αγώνα λιγότερο

 

Γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο Λιδωρίκι

Παραδοσιακά και Ρουμελιώτικα  γιορτάστηκε και φέτος η Ζωοδόχος Πηγή στο Λιδωρίκι.

Το πρωί τελέστηκε θεία Λειτουργία στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής από τον Αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθο.  

Ακολούθησε τσιμπούσι με γιορτινό τραπέζι που στρώθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας και παραδοσιακούς ρουμελιώτικοι χορούς και τραγούδια.

Στις εκδηλώσεις  παραβρέθηκαν ο ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κώστας Μίχος, ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης,  ο πολιτευτής της ΝΔ  Κωνσταντίνος Χαλιωρής, ο Πρόεδρος Λιδωρικίου Κώστας Κουτσούμπας, καθώς και πλήθος κόσμου. 

Γ.ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ: Οι Πρόεδροι χωριών να δεχθούν μετανάστες σε άδεια κτίρια !

Έκκληση έκανε ο Δήμαρχος Γ.Καπεντζώνης στους Προέδρους των χωριών της Δωρίδας να δεχτούν μετανάστες σε άδεια κτίρια

Θα δώσει ανταποδοτικά σε όλα τα χωριά που θα δεχτούν να τους φιλοξενήσουν.

Σε μια κίνηση κόντρα στο κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που καλλιεργείται έντονα καθημερινά τις τελευταίες μέρες ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης δήλωσε καθαρά στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα δεχτεί μετανάστες στην περιοχή και ζήτησε συνεργασία.
Ο Γ. Καπεντζώνης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο, ενώ δήλωσε ότι η μόνη πληροφόρηση είναι από τα Μέσα Ενημέρωσης που ενδεχομένως - όπως σημείωσε - να εκφράζονται και υπερβολές. Μίλησε για έξαρση του προβλήματος το τελευταίο διάστημα και ζήτησε από τους προέδρους των χωριών που έχουν πολλά αναξιοποίητα κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται σε τίποτε να τα καταγράψουν και να ενημερώσουν το Δήμο για τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν κάποιους ανθρώπους.

Ζήτησε δε από τους προέδρους να λειτουργήσουν χωρίς προκαταλήψεις, ενώ δεσμεύτηκε να αναλάβει ο δήμος να παράσχει κάθε βοήθεια για τις εργασίες των κτιρίων, ώστε να είναι κατοικήσιμα. Αναλυτικά σημείωσε τα εξής:
«Μακριά από εμένα και από εμάς οποιαδήποτε παρεξήγηση, οποιαδήποτε παρανόηση, αλλά θέλω να πω το εξής: Από τα Μέσα Ενημέρωσης ακούμε ότι υπάρχει μια έξαρση στο μεταναστευτικό, ωστόσο πιθανόν να είναι και υπερβολές πολλά πράγματα. Δεν θα μπω στη λογική αν η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κάποια πράγματα καλύτερα από την προηγούμενη, ούτε και έχω επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία. Αυτό όμως που ακούγεται έντονα είναι το ερώτημα «που θα τους πάνε, όπου και να τους πάνε για να κάνουν υποδομές φιλοξενίας θα τους δεχτούν οι δήμοι;»  Εγώ ρωτώ τους προέδρους, αν υπάρχουν χώροι, κτίρια κατειλημμένα που δεν χρησιμοποιούνται, συζητήστε το χωρίς καμιά προκατάληψη. Αν κάποιοι το σκεφτούν να ενημερωθούμε για το τι χρειάζονται να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε», είπε ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά σύσσωμης της μειοψηφίας δεν εκφράστηκε η παραμικρή αντίδραση αποδεχόμενοι οι Σύμβουλοι σιωπηρά την αναγκαιότητα φιλοξενίας κάποιων μεταναστών, δείχνοντας εμφανώς ότι όλη η Δωρίδα δέχεται το κέλευσμα της Δημοτικής Αρχής να πάει κόντρα στο ρατσιστικό παραλήρημα  που καλλιεργείται σε όλη την Επικράτεια. Ένα παραλήρημα για το οποίο έχουν καίρια ευθύνη η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα Μέσα Ενημέρωσης.
Να σημειωθεί ότι ο  Γ.Καπεντζώνης έχει ήδη συνεννοηθεί με πολλούς προέδρους χωριών και παρέχει κίνητρα με αντάλλαγμα να ανοίξουν κοινοτικά κτίρια και άλλα που δεν χρησιμοποιούνται για να φιλοξενήσουν μέσα κόσμο. Παράλληλα έχει έρθει σε συνεννόηση και με ξενοδοχεία της περιοχής που μένουν κλειστά αυτή την εποχή για να δεχτούν  και αυτά μέρος των μεταναστών.

Ο Δήμαρχος Δωρίδας είναι γεγονός ότι προβαίνει σε μια υψηλού ρίσκου κίνηση η οποία πιθανόν να προκαλέσει και αντιδράσεις από ακραία και περιθωριακά στοιχεία. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι ότι από αυτό σίγουρα δεν θα έχει κανένα πολιτικό όφελος, απεναντίας μπορεί να έχει μεγάλη χασούρα. Ωστόσο παραμένοντας πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ βάζει το καθήκον και το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο πάνω από τα αξιώματα και την πολιτική. Αυτή ακριβώς είναι και διαφορά του με πολλούς άλλους συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς!
Τέλος είναι εξίσου παρήγορη η αντίδραση της μειοψηφίας σύσσωμης που έδειξε ότι κατανοεί εις βάθος τα πραγματικά προβλήματα και τον πόνο των ανθρώπων, κλείνοντας μάτια και αυτιά σε ακραίες ρατσιστικές σειρήνες.

Ρεπορτάζ από την “ΩΡΑ της Φωκίδας”

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Εγκαινιάστηκε ο τρισυπόστατος Ναός της Ιεράς Μονής Τρικόρφου Δωρίδας από τον Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο

Μέσα στην Αναστάσιμη χαρά της Διακαινησίμου Εβδομάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Φωκίδος Θεόκτιστος εγκαινίασε την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015 το Καθολικό της Ιεράς Μονής του Τρικόρφου, όπου ο Ναός είναι τρισυπόστατος και η κεντρική Αγία Τράπεζα εγκαινιάσθη, επ’ ονόματι των Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, η αριστερή Αγία Τράπεζα εγκαινιάσθη, κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου, υπό του κτίτορος και Γέροντος της Μονής Αρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη, επ’ ονόματι του Αγίου Νικολάου και η δεξιά Αγία Τράπεζα εγκαινιάσθη, κατ’ εντολή του Σεβασμιωτάτου, υπό του συνκτίτορος Αρχιμ. Αυγουστίνου Σύρρου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως μας επ’ ονόματι της του Θεού Σοφίας.

Όλα κύλισαν τόσο ήρεμα, τόσο όμορφα και εξίσου συγκινητικά. Κληρικοί και λαϊκοί που παρευρέθηκαν πάλι σε εγκαίνια άλλων Ιερών Ναών – Καθαγιασμού Αγίας Τραπέζης, έλεγαν ότι δεν βίωσαν ξανά τέτοια εμπειρία. Κληρικός μάλιστα που έχει παρευρεθεί πολλές φορές σε εγκαίνια Ναών έλεγε χαρακτηριστικά: «Τέτοια εγκαίνια δεν έχω ξαναζήσει ποτέ μου».

Πράγματι τα πάντα έγιναν με τάξη. Επικρατούσε πλήρη γαλήνη και ησυχία καθ’ όλη τη διάρκεια του Όρθρου, του Καθαγιασμού και της Θείας Λειτουργίας, από τις 7.00 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι, μέσα στον Ναό δεν ακούστηκε ο παραμικρός θόρυβος. Δι’ αυτό και ο Σεβασμιώτατος συνεχάρηκε τους πιστούς αφενός μεν για τη συμμετοχή τους και αφετέρου για την ησυχία που επικράτησε μέσα στο Ναό καθ’ όλη τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών.

Ο Καθηγούμενος και Γέροντας της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, ήταν συνεχώς δακρυσμένος και βουρκωμένος και ιδιαίτερα έκλαιγε όταν ο Αρχιερέας έβαζε μύρο στα Άγια Λείψανα και αναφωνούσε δυνατά: «Αιωνία η μνήμη των Κτιτόρων του Ιερού Ναού τούτου». Ο ίδιος μετά μας μίλησε για την Χάρη του Αγίου Πνεύματος η οποία ήταν αισθητή εις πάντας, δι’ αυτό και πάντες οι παρευρισκόμενοι κληρικοί και λαϊκοί ένιωθαν στην ψυχή τους μια ουράνια ειρήνη, μια ανείπωτη χαρά, γαλήνη και συγκίνηση ταυτόχρονα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Φωκίδος Θεόκτιστος όντας ο ίδιος μοναχός, αφού εγκαταβίωσε αρκετό καιρό στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας Γορτυνίας, από την πρώτη μέρα αγκάλιασε με πολλή αγάπη τα Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Δι’ αυτό με περισσή αγάπη φροντίζει γι’ αυτά. Με την ίδια όμως αγάπη αγκάλιασε και τον Γέροντα Νεκτάριο και τα δυο Μοναστήρια που ο ίδιος έχει ανεγείρει στη Δωρίδα.

Μιλώντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο τέλος Θείας Λειτουργίας μετά δακρύων αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Γέροντος Νεκταρίου και στο όλο έργο του, αλλά και στους καλούς και πνευματικούς πατέρες και μοναχούς που τον περιβάλλουν. Ο λόγος του διεκόπτετο λόγω των δακρύων του, με αποτέλεσμα όλο το εκκλησίασμα να λέγει: «δείτε πόσο αγαπάει τον Γέροντα Νεκτάριο και τους πατέρες της Ιεράς Μονής».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες, ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο οποίος απέστειλε τους δυο Ιεροδιακόνους του π. Σεραφείμ και π. Ιερόθεο για να διακονήσουν τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας.

Αντιφωνώντας ο Γέροντας Νεκτάριος ξεκίνησε το σύντομο λογύδριο του, μακαρίζοντας και αναφωνώντας το αιωνία η μνήμη των αειμνήστων Ιεραρχών Χρυσοστόμου Βενετόπουλου και Αθηναγόρου Ζακόπουλου, οι οποίοι με αγάπη όσο ζούσαν στήριξαν τον Γέροντα Νεκτάριο στο έργο της ανεγέρσεως των Ιερών Μονών του. Ομοίως ανεφώνησε αιωνία η μνήμη, πάντων όσων προσέφεραν τα κτήματά τους και βοήθησαν οικονομικά και καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο γενόμενοι κτήτορες της Ιεράς Μονής ταύτης.

Τέλος ο Γέροντας Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη και Πατέρα της Φωκίδος Θεόκτιστο, για την όλη του αγάπη που δείχνει για τα Μοναστήρια της Μητροπόλεώς του, αλλά και για τα Μοναστήρια του Τρικόρφου. Η αγάπη του αυτή εκδηλώνεται καθημερινά παντοιοτρόπως και ιδιαίτερα σήμερα δια των εγκαινίων του Καθολικού της ανδρώας Ιεράς Μονής του.

Ομοίως μετά τον Γέροντα Νεκτάριο μίλησε ο πολιτευτής του νομού Κωνσταντίνος Χαλιορής ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Γέροντα Νεκταρίου και του έργου του και τίμησε τον Γέροντα προσφέροντάς του έναν μεγάλο Σταυρό αντίγραφο βυζαντινού Σταυρού από το μουσείο Μπενάκη.

Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχε πλήθος κληρικών της περιφερείας μας και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Τυπικάρης της τελετής των εγκαινίων ήταν ο εκ Σπάρτης προερχόμενος Αρχιμ. Γεράσιμος Πετρολέκας ο οποίος βοήθησε στα μέγιστα ώστε τα πάντα να γίνουν όπως το ορθόδοξο τυπικό της Εκκλησίας μας ορίζει.

Επίσης παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφεριάρχης Μίχος Κωνσταντίνος και οι άρχοντες του τόπου. Ακολούθησε κέρασμα προς όλους τους συμμετέχοντας στα εγκαίνια του Καθολικού και η μοναστηριακή τράπεζα.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε για να ευχηθεί τα χρόνια πολλά και να αναφωνήσει το Χριστός Ανέστη τις γυναικείες Ιερές Μονές Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Τρικόρφου Φωκίδος και Παναγίας Βαρνακόβης, όπου έγινε δεκτός εν μέσω αναστάσιμων κωδωνοκρουσιών. Αναφερόμενος δε στις γεροντίες των μοναζουσών, τους ανέφερε ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα έχουν, ο ίδιος ως Πατέρας τους, θα στέκεται δίπλα τους και θα υπερασπίζεται τις μοναχές και τα Μοναστήρια τους.

 
Από το freemonks.gr

Σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων υλοποιεί σύντομα ο Δήμος Δωρίδας

Τοπικό σχέδιο για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων θα συντάξει ο Δήμος Δωρίδας σύμφωνα με εισήγηση που έκανε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο αυτό θα ενταχθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό που θα εκπονήσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) Στερεάς Ελλάδας, που ως γνωστό σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας στο Ευπάλιο αποφασίστηκε η μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία και εξέλεξε και Διοικητικό Συμβούλιο
 
Οι δράσεις στις οποίες σκοπεύει να προβεί ο Δήμος Δωρίδας σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου, σε πρώτη φάση έχουν ως εξής:
 
Ανάπτυξη διακριτών ρευμάτων αποβλήτων: Πέραν των 3 προγραμματισμένων (πράσινου, μπλε & καφέ κάδων), όπως χαρτί-χαρτόνι, πλαστικό, γυαλί κ.α.
α) Αφορά την ανάπτυξη κάδων συγκέντρωσης του χαρτιού-χαρτονιού σε μαζικά σημεία παραγωγής ( π.χ. super market, εμπορικά καταστήματα, μανάβικα) αλλά και στο σύνολο των σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.
Ειδικότερα στα σχολεία θα αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα συγκέντρωσης χαρτιού, χαρτονιού, αλουμινίου και πλαστικού στην αρχή της ανταποδοτικότητας, δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους μαθητές και σπουδαστές μέσα από την επίτευξη ποσοτικών στόχων. Πιο συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν κάδοι ειδικών ρευμάτων των προαναφερόμενων κατηγοριών αποβλήτων και τα έσοδα από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών θα δίνονται εξολοκλήρου στα σχολεία.
β) Αφορά την ανάπτυξη μπλε κάδων ανακύκλωσης γυαλιού (καμπάνες) σε μαζικά σημεία εστίασης και διασκέδασης, όπου επίσης παράγεται το συντριπτικό ποσοστό αυτής της κατηγορίας των αποβλήτων.
γ) Θα χωροθετηθούν εντός της Γεωγραφικής περιφέρειας του Δήμου σημεία τοποθέτησης μικρών κομποστοποιητών των οργανικών απορριμμάτων πλησίον π.χ. κέντρων μαζικής εστίασης στις Τοπικές Κοινότητες όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση ντόπιων και παραθεριστών ιδίως κατά τους θερινούς μήνες .
Οι κάδοι των προαναφερόμενων διακριτών ρευμάτων θα οδηγούνται στην ΜΕΑ Άμφισσας, η οποία θα λειτουργεί και ως Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) από τον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α. Το τυχόν υπόλειμμα από την διαλογή στην ΜΕΑ θα οδηγείται στον ΧΥΤΥ. Οι κάδοι όλων των ρευμάτων (καφέ, μπλε, πράσινος) θα πλένονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με αυτοκινούμενο πλυντήριο το οποίο ήδη ο Δήμος προγραμματίζει να προμηθευτεί.
Οι παραπάνω μεταφορές θα γίνονται από δύο (2) Σταθμούς Μεταφόρτωσης στις θέσεις : 1. «Σεϊμένη» εντός της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου (για τον οποίο ήδη εκπονείται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ) και 2. Θέση στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Γλυφάδας ,μέσω ειδικών οχημάτων τύπου πρέσας.

Οικιακή κομποστοποίηση: Αφορά την διανομή οικιακών κάδων κομποστοποίησης από τον Δήμο σε νοικοκυριά, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των οργανικών απορριμμάτων στην πηγή. Συγκεκριμένα προβλέπεται, σε πρώτη φάση, η προμήθεια και η δωρεάν διανομή περίπου 400 κάδων (αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό περίπου 10% των ενεργών νοικοκυριών του Δήμου μας) των 330 lt σε ισάριθμα νοικοκυριά για οικιακή κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, με την διανομή και του κατάλληλου έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Δημιουργία πράσινων σημείων: Αφορά σε ενέργειες για την αδειοδότηση τεσσάρων τουλάχιστον χώρων στις Δημοτικές Ενότητες Βαρδουσίων, Ευπαλίου, Λιδωρικίου, Τολοφώνος και μιας εντός του οικισμού της Τ.Κ. Τριζονίων λόγω της ιδιαιτερότητας της επειδή πρόκειται για κατοικημένο νησί, του Δήμου στις οποίες θα γίνεται συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών (ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες κ.τ.λ.), ογκωδών αντικειμένων (στρώματα, έπιπλα κ.τ.λ.), κλαδεμάτων (όχι οργανικών απορριμμάτων). Σε ότι αφορά τα κλαδέματα, προβλέπεται η προμήθεια ρυμουλκούμενων θρυμματιστών σε φορτηγό, όπου θα γίνεται θρυμματισμός των κλαδεμάτων στα σημεία συγκέντρωσης (πράσινα σημεία) αλλά και σε επιμέρους σημεία συγκέντρωσης μεγάλου όγκου κλαδεμάτων (πάρκα κ.α).
Ως εναλλακτική ή συμπληρωματική πρόταση δημιουργίας πράσινων σημείων, προτείνεται η προμήθεια ειδικά διαμορφωμένου οχήματος με διαχωρισμό ανά κατηγορία ανακυκλώσιμων υλικών, το οποίο θα μεταβαίνει στις Τοπικές Κοινότητες και θα συγκεντρώνει τα ογκώδη αντικείμενα και τα προς ανακύκλωση υλικά , (κινητό πράσινο σημείο).

Δράσεις ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης: Στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης -ευαισθητοποίησης ο Δήμος θα προβεί σε: Ενημερώσεις σχολείων. Διανομή φυλλαδίων και ενημερωτικού υλικού. Διαφημιστικά spot σε ραδιόφωνα, τηλεόραση ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. Θα διοργανώσει σχετικές Ημερίδες. Δράσεις καθαρισμού δημόσιων χώρων. Ετήσιες και επαναλαμβανόμενες δράσεις την ημέρα περιβάλλοντος. Θα δημιουργήσει ειδική θέση στην ιστοσελίδα του Δήμου για διαρκή ενημέρωση, ανακοινώσεις, δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων των δράσεων επίτευξης των στόχων αλλά και ανταλλαγής απόψεων και σχολίων των πολιτών. Οι δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης θα λειτουργούν παράλληλα και σε συνεργασία με αυτές του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α, έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν μια πλήρη εικόνα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών θα επιδιωχθούν ευρύτερες συνέργειες με φορείς, επιχειρήσεις και επιστημονικά ιδρύματα.
Ειδικότερα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο και διαρκές πρόγραμμα σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με στόχους και συγκεκριμένες δράσεις.

Διαχείριση αδρανών υλικών: Δημιουργία Μονάδας Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων (ΜΑΕΚΚ) στον χώρο των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων (ΜΕΑ, ΧΥΤΥ) σε συνέργεια με το Δήμο Δελφών όπου θα γίνεται η διαχείριση αυτής της κατηγορίας των αποβλήτων.
Η συγκέντρωση των αδρανών υλικών θα γίνεται με containers ανοιχτού τύπου, τα οποία θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου και θα μεταφέρονται με ειδικό φορτηγό στον χώρο επεξεργασίας. Από την επεξεργασία θα διαχωρίζονται τα προς ανακύκλωση υλικά, το υπόλειμμα το οποίο θα οδηγείται στον Χ.Υ.Τ.Υ. και θα παράγονται διαβαθμισμένα υλικά (σκύρα, χαλίκι, άμμος), τα οποία θα χρησιμοποιούνται για έργα βελτίωσης οδοποιίας του Δήμου.

ΟΙ ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Οποιαδήποτε πολιτική γίνεται κοινωνικά και εθνικά διχαστική, είναι αναμφίβολα και οπισθοδρομική, αντιδραστική και υπονομευτική για την πορεία και το μέλλον του τόπου. Αυτό διδάσκει η νεώτερη και η πρόσφατη ελληνική ιστορία.


Διλήμματα του τύπου εντός ή εκτός του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος, αντιδημοφιλή ή φιλολαικά οικονομικά μέτρα, κρατική ή ιδιωτική οικονομία και άλλα παρόμοια, δεν είναι μόνο παρωχημένα, ανιστόρητα και εντελώς άχρηστα, είναι και επικίνδυνα για τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, για την επιβίωση της οικονομίας κυρίως και τις σχέσεις της χώρας μας με τη Δύση.

Το βασικό ζητούμενο για τον τόπο και την ελληνική κοινωνία, εκτός από τη σταθερότητα και την ακεραιότητα, είναι η οικονομική πρόοδος. Η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση των εισοδημάτων και των θέσεων απασχόλησης. Δεν μπορεί ο στόχος να είναι άλλος.

Οι διχαστικές πολιτικές, επιτείνουν τις αβεβαιότητες, την ανασφάλεια, την έλλειψη συνεννόησης και εμπιστοσύνης, οξύνουν τις αντιθέσεις και συγκαλύπτουν τις ευθύνες μας, βυθίζοντας την οικονομία στην αναξιοπιστία και την ένδεια.

Τις κρίσιμες αυτές στιγμές λοιπόν για την οικονομία μας, καλό θα ήταν να ξεπεράσουμε πολιτικά δόγματα και ιδεοληψίες, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μικρά και μεγάλα πολιτικά κόμματα, να πούμε ευθέως τις θέλουμε και εκπροσωπούμε, να διαμορφώσουμε προτάσεις και όχι αρνήσεις και ενόχους, να προτάξουμε διλήμματα στρατηγικά, εθνικά και όχι προς θεού διχαστικά για τη νομή της εξουσίας και τη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων.
 
Πρώτον, να σταθμίσουμε ειλικρινά και σοβαρά ποιες είναι σήμερα οι εξελίξεις στην Ευρώπη. Γιατί, για όσους πραγματικά παρακολουθούν την πορεία των ευρωπαικών υποθέσεων, δεν μπορούν να μην παρατηρούν μία πρώτη θετική στροφή… Θα την αξιοποιήσουμε εμείς οι Ελληνες ή θα χάσουμε ένα ακόμη τρένο! Θέλουμε να είμαστε όντως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης ή όχι;
 
Διότι η ενοποίηση – το αυτονόητο λέμε – προϋποθέτει εκ των πραγμάτων και την εκχώρηση εθνικών πολιτικών εξουσιών. Το θέλουμε κάτι τέτοιο ή όχι ; Ας πούμε ξεκάθαρα τι θέλουμε, ας μιλήσουν οι πολιτικοί μας ηγέτες καθαρά.
 
Ο κόσμος χόρτασε υποκρισία (και οι εταίροι μας επίσης, δυστυχώς για την παρούσα συγκυρία). Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας απαιτεί γενναίες αποφάσεις και κυρίως μέσα σε ελάχιστο πλέον χρόνο. Κλείσαμε έξη χρόνια μέσα στη βαθειά κρίση, φτάνει πιά…
 
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΑΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

Κοινωνικό παντοπωλείο από Δ. Δωρίδας για την στήριξη των ευπαθών ομάδων

Ο Αντιδήμαρχος Κ.Φλετούρης εισηγητής στο θέμα
για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Δωρίδας
Στην ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου προχωρά ο Δήμος Δωρίδας, με στόχο την στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.  
 
Όπως επισημαίνεται στην σχετική εισήγηση που θα γίνει από τον Αντιδήμαρχο Κώστα Φλετούρη, στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  ο Δήμος Δωρίδας πραγματοποιεί παρεμβάσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων του για να συνδράμει τους δημότες που έχουν ανάγκη παρέχοντας τους είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, που προέρχονται από προσφορές ή χορηγίες.  
 
Επιπλέον τονίζεται ότι οι δύσκολες και οι δημοσιονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, επιβάλλουν ένα ενισχυμένο ρόλο στην κοινωνική πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Παράλληλα αναφέρεται  πως η αμεσότητα του χαρακτήρα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η σχέση της με τον πολίτη, δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη, με θεσμοθετημένες ενέργειες και δράσεις να βρεθούμε κοντά στους πολίτες,  δίπλα τους  σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες και να δώσουμε, κατά το μέτρο του δυνατού, λύσεις στα άμεσα προβλήματά τους.
 
Μετά τα παραπάνω και σύμφωνα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου μας, ως πυρήνας  της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την ποιοτική βελτίωση του κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ιδιαίτερα σήμερα.
 
Στα πλαίσια των δράσεων αυτών ο Δήμος Δωρίδας θα ιδρύσει Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο που θα έχει ως σκοπό την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την ευαισθητοποίηση ατόμων κι ομάδων πληθυσμού αλλά και εταιρειών με στόχο τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στήριξης των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.
 
Απώτερος σκοπός της δράσης αυτής είναι η δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου θα καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης των κατοίκων του δήμου μας, ώστε να καταστεί εφικτή η με αξιοπρεπείς όρους επανένταξη και επανασύνδεσή τους με τον κοινωνικό ιστό.
 
Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων υπηρεσιών, εθελοντών, επιχειρήσεων, ιδιωτών - το οποίο θα διευρύνεται καθημερινά - προσφέροντας στους ωφελούμενους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα επιλεχθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως τρόφιμα, μη ευπαθή προϊόντα, είδη ιματισμού, εκπτωτικά πακέτα σε προϊόντα και υπηρεσίες συνεργαζόμενων επιχειρήσεων κ.α.
 
Οι προμήθειες των παραπάνω προϊόντων που θα διανέμονται θα προέρχονται από δωρεές ευαισθητοποιημένων ατόμων  δημοτών ή μη , συλλόγων, σωματείων και εταιρειών και από το Δήμο Δωρίδος σε βάρος του δημοτικού προϋπολογισμού.
 
Το Δημοτικό Κοινωνικού Παντοπωλείο  πρόκειται να στεγασθεί  σε οιονδήποτε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που ανήκει είτε σε δημόσια περιουσία, είτε σε υπηρεσία του Δήμου ή σε κτήριο προσφοράς ιδιωτών ή επιχειρήσεων.
Το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργεί ως πρόγραμμα του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας  του Δήμου Δωρίδας.
 
Παροχές Δημοτικού Παντοπωλείου

 Στο πλαίσιο λειτουργίας του Δημοτικού κοινωνικού Παντοπωλείου προβλέπεται να διανέμονται  σε άπορους κατοίκους του Δήμου Δωρίδος.
α) τυποποιημένα τρόφιμα μακράς διάρκειας .
β) είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.
γ) είδη βρεφικής ανάπτυξης.
δ) νωπά τρόφιμα.
ε) είδη ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού.
 
Τα παρεχόμενα είδη του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου προέρχονται κυρίως από χορηγίες και εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια ειδών, είναι δυνατή η προμήθειά τους με δαπάνη του Δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Τα είδη που παρέχονται από το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι εντελώς δωρεάν.  Τα προϊόντα του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου θα παραχωρούνται δωρεάν από επιχειρηματίες, προμηθευτές, άτομα, οργανωμένους φορείς, σχολεία και επιπλέον θα εξασφαλίζονται μέσω της διοργάνωσης διαφόρων εκδηλώσεων . Ο αριθμός των διακιούχων ανα εξάμηνο (μονήρη άτομα και οικογένειες) εξαρτάται από τα προϊόντα τα οποία θα είναι διαθέσιμα.
 
Δικαιούχοι Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου
 
 Δυνητικοί δικαιούχοι του Δημοτικού Παντοπωλείου είναι:
α) ΄Ελληνες πολίτες δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Δωρίδος
β) Ομογενείς δημότες ή  κάτοικοι του Δήμου Δωρίδος
γ) Αλλοδαποί που αποδεδειγμένα κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Δωρίδος και διαθέτουν άδεια παραμονής και θεωρημένο διαβατήριο, εφόσον πληρούν και τις προϋποθέσεις των επόμενων παραγράφων.
 
Βασικό κριτήριο για την ένταξη, μεμονωμένων ατόμων ή οικογενειών από τις κατηγορίες της προηγούμενης παραγράφου, στους δικαιούχους των υπηρεσιών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η διαπίστωση «απορίας», η οποία αποδεικνύεται από το εισόδημα σε συνδυασμό με την εξέταση και άλλων κοινωνικών κριτηρίων όπως  η ανεργία,  η οικογενειακή κατάσταση,  η ασθένεια, η αναπηρία, συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, καθώς και τυχόν άλλα ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
 
Μητρώο Εθελοντών
 
 Για τις ανάγκες του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου Δωρίδος μπορούν να συνδράμουν και εθελοντές. Για  το λόγο αυτό πρέπει να τηρείται μητρώο εθελοντών μετά από αίτησή τους.
 
Κάρτα δικαιούχου Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου
 
Η κάρτα δικαιούχου του δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου χορηγείται σε όποιον πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του παρόντος κανονισμού και έχει κριθεί δικαιούχος.
 
Η κάρτα δικαιούχου είναι αυστηρά προσωπική  και αναγράφει  τα στοιχεία του δικαιούχου. Δύναται να αναγράφει εκτός από το όνομα του διακιούχου και το όνομα ενός δευτέρου ατόμου, που ο διακούχους θα έχει ορίσει ως εκπρόσωπό του. Το άτομο αυτό,  το οποίο  θα μπορεί να είναι μέλος  της οικογένειάς του ή στενό φιλικό  του πρόσωπο και θα μπορεί να προμηθεύεται προϊόντα από το κοινωνικό Παντοπωλείο εκ μέρους του.
 
Η κάρτα δικαιούχου είναι αυστηρά εκδίδεται με ισχύ ενός (1) εξαμήνου . Στην κάρτα αναγράφεται το χρονικό διάστημα που ισχύει για τη χρήση των υηρεσιών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η κάρτα ανανεώνεται εφόσον κρίνεται απαραίτητο υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει επέλθει στο μεταξύ μεταβολή  της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης του δικαιούχου.
 
Εάν ο  κάτοχος – δικαιούχος της κάρτας δεν είναι σε θέση να παρευρίσκεται ο ίδιος στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, λόγω ηλικίας ή άλλων προβλημάτων υγείας, η κοινωνική υπηρεσία, με μέριμνα του δήμου, μπορεί να αναλαμβάνει την μεταφορά των προϊόντων στην κατοικία του, εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα

Φιλικός αγώνας για την " ΕΛΠΙΔΑ "


Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

ΚΚΕ στη ΒΟΥΛΗ:Επικίνδυνη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Άμφισσας και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Φωκίδας

Ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση έχει διαμορφωθεί τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας όσο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Φωκίδας επισημαίνουν με ερώτηση τους βουλευτές του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας.

Ειδιλότερα στην ερώτηση οι βουλευτές Γ.Μαρίνος και Γ.Λαμπρούλης αναφέρουν ότι η Παθολογική κλινική του νοσοκομείου έχει ουσιαστικά κλείσει ενώ οι υπόλοιπες κλινικές υπολειτουργούν. Από το σύνολο των 31 προβλεπόμενων θέσεων ειδικευμένων γιατρών Νοσοκομείου είναι τοποθετημένοι σήμερα οι 23, ενώ από τις 17 προβλεπόμενες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών είναι τοποθετημένοι σήμερα μόλις 5, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των 40.000 κατοίκων του Νομού Φωκίδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Παθολογική κλινική δεν υπάρχει ούτε ένας τοποθετημένος παθολόγος ιατρός από τις τρεις προβλεπόμενες θέσεις με βάση το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου ενώ από τις τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις ειδικευόμενων γιατρών δεν έχει επίσης τοποθετηθεί κανένας. Όλα τα σχετικά περιστατικά που διακομίζονται είτε προωθούνται σε νοσοκομεία γειτονικών νομών είτε αντιμετωπίζονται από γιατρούς άλλων τμημάτων με αλλότριες ειδικότητες (καρδιολόγους, παιδίατρους κτλ). Το αποτέλεσμα είναι να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών ανάλογα και με τη σοβαρότητα του περιστατικού. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας τοποθετημένος ειδικευμένος γιατρός από τον Ιούλιο του 2013.

Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις εφημερίες του νοσοκομείου. Οι μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του Νομού προς το Νοσοκομείο της Άμφισσας όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα των εφημεριών του άλλα δημιουργούν πρόσθετα στα ίδια τα ΚΥ όπως σε αυτό της γειτονικής πόλης της Ιτέας όπου από την 1η Απριλίου δεν εφημερεύει κανένας γιατρός τις απογευματινές ώρες.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας της χώρας από όλες τις κυβερνήσεις με μοχλό την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή τους. Η πολιτική αυτή έχει στόχο να στηριχτεί η δράση των επιχειρηματιών του κλάδου της Υγείας.

 
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Γιώργος Λαμπρούλης
 
 

ΠΡΟΣΟΧΗ, Μεγάλη κομπίνα με e-mail απάτη που μπορεί να δεχθείτε

Προειδοποίηση από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για παραβίαση της ροής επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκοπό την παρέμβαση σε διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές, την εξαπάτηση των καταθετών και την κατάθεση χρημάτων σε απατηλό λογαριασμό.

Οι δράστες, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που φαίνεται να έχουν σταλεί από επιχειρήσεις, προτρέπουν τους παραλήπτες να καταθέσουν το οφειλόμενο χρηματικό ποσό από τη μεταξύ τους εμπορική συναλλαγή σε νέο τραπεζικό λογαριασμό, ισχυριζόμενοι ότι αυτός έχει αλλάξει.


Οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καλούνται να μην καταθέτουν χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς προηγουμένη επιβεβαίωση

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή του κοινού,
για απάτες που διαπράττονται σε βάρος εταιρειών και επιχειρήσεων που εδρεύουν στη χώρα μας, μέσω απατηλής δρομολόγησης πληρωμών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων και όχι των πραγματικών δικαιούχων.

Ειδικότερα, τρίτα πρόσωπα διεισδύουν ηλεκτρονικά (cracking) στoυς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) εταιρειών και υποκλέπτουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, αποσκοπώντας στον εντοπισμό ηλεκτρονικών εμπορικών συναλλαγών.

Στη συνέχεια, αφού υφαρπάξουν τα στοιχεία των συναλλαγών, ενημερώνουν μέσω απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail), την εταιρεία που πρόκειται να καταθέσει το οφειλόμενο χρηματικό ποσό σε τραπεζικό λογαριασμό συνεργαζόμενης εταιρείας, ότι πρέπει αυτά να κατατεθούν σε διαφορετικό λογαριασμό, λόγω αλλαγής του προηγούμενου.

Το αποτέλεσμα είναι η εταιρεία, στην οποία υπάρχει η χρηματική οφειλή και για την οποία έγινε η κατάθεση του χρηματικού ποσού, να μην το λάβει ποτέ.

Οι εμπορικές εταιρείες, προκειμένου να διασφαλίσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους, αλλά και να προστατεύσουν τις τραπεζικές συναλλαγές τους, καλούνται να εντείνουν την προσοχή τους στις διαδικασίες πληρωμών που γίνονται μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και να τηρούν τις ακόλουθες διαδικασίες:

● Να επαληθεύουν συνεχώς την ορθή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εταιρειών – επιχειρήσεων, με τις οποίες πραγματοποιείται η επικοινωνία για επικείμενες συναλλαγές.

● Σε περίπτωση που απαιτείται αποστολή χρημάτων με οποιονδήποτε τρόπο, θα πρέπει να πραγματοποιούν επαλήθευση των στοιχείων αποστολής και με άλλο τρόπο, πλην του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (τηλέφωνο, διαδικτυακή συνομιλία κ.τ.λ.).

● Να επαληθεύουν τις συναλλαγές απευθείας με τους τραπεζικούς οργανισμούς, στους οποίους πρόκειται να γίνει η μεταφορά των χρημάτων.

● Να τηρούν δεύτερο ή επιπρόσθετο κωδικό ασφαλείας κατά την διαχείριση των λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, που λαμβάνουν – αποστέλλουν ευαίσθητα ή τραπεζικά δεδομένα.

● Να ενημερώνουν συνεχώς τα προγράμματα προστασίας και ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων.

● Οι αρμόδιοι υπάλληλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαδικασίες πληρωμών, μέσω των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.


 Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολουθεί την εξέλιξη των κακόβουλων αυτών συμπεριφορών και παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση σχετικής καταγγελίας ή ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

● Τηλεφωνικά: 111 88
● Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
● Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικά συστήματα ios-android-windows: CYBERKID.
● Μέσω Twitter στον λογαριασμό @cyberalertgr

Κυριακή, 12 Απριλίου 2015

Αλλάζει ο “Καλλικράτης” μέσα στο 2016

Σε ριζικές αλλαγές του «Καλλικράτη» για την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θ προχωρήσει σύντομα η Κυβέρνηση.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τόσο το χωροταξικό θέμα δηλαδή τα νέα όρια του κάθε Δήμου, όσο και τον εκλογικό νόμο για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και θα γίνουν μέχρι τα τέλη του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν το 1919.

Ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "το Υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του ισχύοντος ακραία πλειοψηφικού συστήματος που διέπει την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και τη συγκρότηση όλων των οργάνων, στην εσωτερική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων υπέρ των συλλογικών και των δημοκρατικών εκλεγμένων οργάνων έναντι της σημερινής δημαρχοκεντρικής και περιφερειαρχοκεντρικής λειτουργίας, στην εκτεταμένη και σε βάθος ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, ώστε η Αυτοδιοίκηση να έρθει πιο κοντά στους πολίτες".

Βέβαια οι αλλαγές που θα γίνουν όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών, θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατου διαλόγου και θα γίνουν με τρόπο, ώστε αφενός να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής σε αυτές και αφετέρου να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί πριν από τις επόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Στην ίδια απάντηση του Υπουργού προς την Φ.Γεννηματά τονίζεται ακόμα ότι, «ο "Καλλικράτης" αποδείχθηκε μια κολοβή μεταρρύθμιση, η οποία συγκεντρώνει πλέον την κριτική του συνόλου σχεδόν των αυτοδιοικητικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, οι οποίοι ζητούν εκτεταμένη αναθεώρησή του, αν όχι την εκ βάθρων αλλαγή του».

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προτείνει το Υπουργείο αναφέρει ο Υπουργός, προς τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές δυνάμεις και την Ελληνική κοινωνία, κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που διέπει το ισχύον καθεστώς.

Ως προς τις γενικότερες αλλαγές, ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει, ότι θα υπάρξει ενίσχυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με ταυτόχρονη προαγωγή της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου επί των πεπραγμένων των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο εξετάζει τρόπους, ώστε η ασκούμενη εποπτεία επί των ΟΤΑ να περιοριστεί πράγματι στα εκ του Συντάγματος τιθέμενα όρια και ώστε ο έλεγχος της νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ να ενοποιηθεί και να γίνει ουσιαστικός και σε βάθος, αντίθετα προς τη σημερινή εικόνα των πολλαπλών και επάλληλων ελέγχων που, αφενός αποβαίνουν έλεγχοι σκοπιμότητας, αφετέρου λειτουργούν προσχηματικά και αποτυγχάνουν να εντοπίσουν τις πραγματικές εικόνες κακοδιαχείρισης.

Αντικείμενο του σχεδίου που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση είναι και η αναμόρφωση του συστήματος χρηματοδότησης και παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών μεγεθών της Αυτοδιοίκησης, με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία θα λειτουργούν παράλληλα προς την κρατική επιχορήγηση.

Στο πλαίσιο αυτό», εξηγεί ο Υπουργός, η κυβέρνηση ήδη προσπαθεί να αντιμετωπίσει με αντικειμενικότητα και ρεαλισμό το πρόβλημα της υπερχρέωσης ορισμένων δήμων σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους ενδιαφερόμενους ΟΤΑ.

Πάντως, ο Υπουργός καθησυχάζει ότι, η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, κατά θεσμική ενότητα, με στόχο να ολοκληρωθεί στο σύνολό της έως το τέλος του 2016, προκειμένου να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής και να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο δε διάλογος με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης έχει ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο των συναντήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και ορισμένες εκ των ΠΕΔ και στο αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται ο διάλογος αυτός να οργανωθεί επίσημα και να διευρυνθεί με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων άλλων φορέων της κοινωνίας και των πολιτών και εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.