Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Με σημαντικά θέματα κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας “ ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ ”

Στην εφημερίδα “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ” που κυκλοφόρησε με τον νέο πολιτικό χάρτη της Φωκίδας…

ü Πόσους ψήφους πήρανε το κόμματα στη Φωκίδα , στη Δωρίδα, στη Δ.Ε. Ευπαλίου ;

ü Πόσους ψήφους πήρανε οι υποψήφιοι των κομμάτων της Βουλής στη Φωκίδα και στις Δημοτικές Ενότητες Δωρίδας ;

ü Πως ψήφισαν αναλυτικά τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου ;

Ένα πλούσιο ρεπορτάζ με αναλυτικούς πίνακες και γραφήματα, που είναι συλλεκτικά στοιχεία για όλους

Και ακόμα…

ü Ποια είναι η πρόταση πιλότος για τουριστική ανάπτυξη της Δωρίδας ;

ü Γιατί η λίμνη Μόρνου έσπασε τα δεσμά της και ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη στη βόρεια Δωρίδα ;

ü Ποια είναι τα πλούσια αντισταθμιστικά για έργα που παίρνουν χωριά της Δωρίδας από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών ;

Αυτά και άλλο πλούσιο  ρεπορτάζ στο συλλεκτικό τεύχος που κυκλοφόρησε σε συνδρομητές ενώ διατίθεται και από το Περίπτερο του Ευπαλίου.

Αποκριές και καρναβάλι στο Γαλαξίδι !

Ένα ατέλειωτο καρναβαλικό πανηγύρι στήνεται στο Γαλαξίδι με διάφορα αποκριάτικα δρώμενα, που ξεκινά από την τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνεται την Καθαρή Δευτέρα με τα περίφημα Αλευρομουτζουρώματα.

Σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά του τελευταίου τριημέρου … 
 

 
 


Τα δώδεκα θέματα που θα συζητηθούν την Τρίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Την προσεχή Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 6:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα θέματα που θα συζητηθούν και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης είναι τα εξής :
 1. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) Αιολικού Πάρκου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 18,4 mw στη θέση «Ξηροβούνι» του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 2. Προϋπολογισμός εσόδων και δαπανών του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Παιδείας και Πολιτισμού, ΝΠΔΔ Δήμου Δωρίδος», οικονομικού έτους 2015. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Τσώνος Θεόδωρος)
 3. Αποδοχή πίστωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποζημίωση των εκλογικών συνεργείων του Δήμου μας, αναμόρφωση του προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του Δήμου οικονομικού έτους 2015 και ψήφιση της πίστωσης. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)
 4. Αναμόρφωση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του Δήμου οικονομικού έτους 2015, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ψήφιση των πιστώσεων. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)
 5. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. & 1ου Π.Κ.Ν.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΠΥΡΓΟΥ». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 6. Διάλυση Σύμβασης του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΣΤΟ Τ.Δ. ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 7. Διάλυση Σύμβασης του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΟΙΚΙΩΝ ΚΑΝΟΥΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Τ.Κ. ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)
 8. Διάλυση Σύμβασης του έργου «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Δ. ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 9. Απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του έργου «Ανάπλαση χώρου βρύσης ΔΕΣΗ Τ.Κ. Κριατσίου ΔΕ Βαρδουσίων». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 10. Χορήγηση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκής αγοράς στην κα Γεωργακοπούλου Ιωάννα του Δημητρίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 11. Διακοπή σύμβασης μίσθωσης δημοτικού ακινήτου (Ξενώνα Πενταγιών) του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φλετούρης Κωνστανταντίνος)
 12. Διαγραφή τελών από βεβαιωτικούς καταλόγους ύδρευσης - αποχέτευσης του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών . Χασούρας Ξενοφών).

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Αποκριές και καρναβάλι στην Ερατεινή !


 
 

Αποκριές & καρναβάλι στον Άγιο Νικόλαο!


Αποκριές και καρναβάλι στο Ευπάλιο !


Αποκριές και καρναβάλι στη Γλυφάδα !


Αποκριές και καρναβάλι στο Κροκύλειο !


Με μεγάλη χαρά ο Σύλλογος Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης" σας προσκαλεί στο Αποκριάτικο Πάρτυ που διοργανώνει την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Ξενοδοχείο του Κροκυλείου.

Μουσική με d.j. 
 

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το νέο ΕΣΠΑ

Οι προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι έχει ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς του που αφορούν τους δήμους και κυρίως για το νέο ΕΣΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ κατέληξε στις εξής προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσει προς συζήτηση στην κυβέρνηση:

Για το τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013 να λυθεί η εκκρεμότητα χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων δήμων τα οποία διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης.

Για το νέο ΕΣΠΑ:
- Να εγκριθεί η χρηματοδότηση υποστήριξης των δήμων από την Τεχνική Βοήθεια, που διαχειρίζεται η ΜΟΔ για την ωρίμανση των νέων έργων τους, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.

- Να υιοθετηθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ για το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης και Υποστήριξης των δήμων ως δικαιούχων του νέου ΕΣΠΑ, που θα περιλαμβάνει την υποστήριξη των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Επιτροπών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενδυνάμωση των ορεινών και νησιωτικών δήμων, την οργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό όλων των δήμων, την υποστήριξη για τη διασφάλιση της διαχειριστικής τους επάρκειας κ.λπ.
- Να ρυθμιστεί νομοθετικά η δυνατότητα κάθε δήμου να προκηρύσσει και να υπογράφει σύμβαση για τεχνικό σύμβουλο υποστήριξης των υπηρεσιών του για την ωρίμανση και την εκτέλεση των έργων του.

Όσον αφορά το θέμα της διαχειριστικής επάρκειας των δήμων η ΚΕΔΕ ζητά:
- Να διατηρήσουν τη βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας, όσοι δήμοι την έχουν ήδη αποκτήσει.

- Να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού στους δήμους που θέλουν να αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια. Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγραμματισμού, να διασφαλιστούν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι διαχειριστικής επάρκειας ή υλοποίησης των έργων, όπως η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων.
Τέλος, να διασφαλιστεί θεσμικά και προγραμματικά ο διακριτός ρόλος δήμων και περιφερειών στην εξειδίκευση, τη διαχείριση και την εφαρμογή Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 .

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Πατούλης, ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Δ. Καφαντάρης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Μουράτογλου, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Α. Κοιμήσης, Γ. Ιωακειμίδης, Δ. Μπίρμπας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ και μέλος της Επιτροπής Ν. Χιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ και μέλος της Επιτροπής Γ. Μέξης, ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Π. Βασιλείου και ο σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Μαΐστρος.

Απόκριες στην Αμυγδαλιά / Πλέσσα ! 

Κυπελλούχος της Φωκίδας οι Δωριείς νίκησαν στο τελικό τον Αστέρα με 1-0

Παίκτες και παράγοντες των Δωριέων πανηγυρίζουν
την κατάκτηση του Κυπέλλου  (φωτο Nafpaktianews)
Του Τάσου Τσόλκα

Μετά από έναν αμφίρροπο αγώνα, πραγματικό ντέρμπι, οι Δωριείς Μανάγουλης κέρδισαν με 1-0 τον Αστέρα Ιτέας και κατέκτησαν το κύπελλο Φωκίδας περιόδου 2014-2015.

Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο αφού η ομάδα της Δωρίδας ήλεγχε τον αγώνα στο μεγαλύτερο διάστημα δημιουργώντας κι άλλες ευκαιρίες για γκολ, όπως ευκαιρίες είχε και η ομάδα της Ιτέας.
Οι δύο ομάδες , πάνω οι Δωριείς και κάτω ο Αστέρας, όπως
παρατάχθηκαν στον τελικό κυπέλλου  (φωτο Nafpaktianews)
Παρ΄ότι ο αγώνας έγινε κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και των ισχυρών ανέμων, μεγάλη ήταν η συμμετοχή των φιλάθλων που δημιούργησαν μια ωραία αθλητική ατμόσφαιρα.

Το γκολ των νικητών πέτυχε ο Βλαχογιάννης με κεφαλιά στο 79΄λεπτό μετά από μακρινή σέντρα-φάουλ του Γλωσσόπουλου.

Ο αγώνας λόγω της κρισιμότητάς του προς το τέλος είχε πολλά νεύρα με πολλές κίτρινες κάρτες, διακοπής λόγω πτώσης αντικειμένων από την εξέδρα και αποβολές από τους πάγκους των ομάδων.

Το κύπελλο στους νικητές απένειμε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης και τα μετάλλια στους παίχτες ο Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδας - Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού Γιάννης Φλέγγας και ο οικονομικός παράγων των Δωριέων Αλέκος Τσακούμης.
Οι ομάδες αγωνίστηκαν με τις εξής συνθέσεις :

Δωριείς Μανάγουλης: Καραδήμας, Τσουκαλάς, Θανασιός, Πέτας, Βλαχογιάννης , Δημητρόπουλος, Κατσίκας(62′ Ευθυμιόπουλος), Κατσικώστας, Καλαβρουζιώτης, Γλωσσόπουλος(90′ Μπακούλας), Κωτσόπουλος(85′ Τόσκα). ( Προπονητής Κ.Κουβέλης)

Αστέρας Ιτέας: (Φαραούνης): Αλεξανδρής, Βάσος, Καλίας, Μαυροφρύδης, Δελής, Κατσαίτης(41′ Καστανόπουλος), Αλτζερίνη , Κουρελής, Πολυζωίδης(49′ Παπαγεωργίου), Καρδαράς, Τομπούζι. ( Προπονητής Φαραούνης)

Διαιτητές του αγώνα οι : Κουφογιάννης, Μπούρος, Κατσαρέλης και Καραπλής  

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2015

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Άρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΟΛΦΗ
πρώην Δημοτικού Συμβούλου Δ. Δωρίδας

Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία θα μπορούσε να ασχοληθεί κανείς, ας αρχίσουμε από τη Δημοτική Υπηρεσία.

Είναι γνωστό ότι η Δημοτική Υπηρεσία (ΔΥ) αποτελεί τον καθρέφτη λειτουργίας του Δήμου. Η οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή, όσες γνώσεις και αν διαθέτει όσες καλές προθέσεις κι αν έχει, όσες σωστές και ευρείες δραστηριότητες και αν αναπτύξει , αν η ΔΥ δεν είναι ικανή, δεν έχει αρκετή υλική και γνωστική υποδομή και σωστή οργάνωση για εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν γίνεται δουλειά.

Δυστυχώς η ΔΥ του Δήμου μας, παρά τις προσπάθειες της περασμένης δημοτικής περιόδου για αναβάθμισή της εξακολουθεί να έχει σοβαρές δυσλειτουργίες.

Η ιστορία ξεκινάει πριν το 1998 πριν από την ίδρυση των Καπποδιστριακών Δήμων από τους τότε Γραμματείς των Κοινοτήτων. Τότε ο Γραμματέας και ιδιαίτερα των μεγάλων χωριών και κωμοπόλεων έπαιζαν βασικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στη σωστή διαχείριση των Κοινοτήτων σε όλους τους τομείς.

 Ήταν , θα μπορούσαμε να πούμε, η καρδιά του τοπικού συστήματος διοίκησης. Ικανοί Γραμματείς μιας τοπικής Κοινότητας σε συνεργασία με δραστήριους Προέδρους έκαναν σημαντικά έργα υδρεύσεως, καθαριότητος, οδοποιίας κλπ, υποδομές που για δεκαετίες μέχρι σήμερα στηριζόμαστε για την εξυπηρέτηση των δημοτών, έργα που και σήμερα αποφέρουν στο Δήμο σημαντικά ανταποδοτικά τέλη. Οι Πρόεδροι τότε άπειροι στη Διοίκηση και οι περισσότεροι αγράμματοι στηρίζονταν πρωτίστως στον Γραμματέα τους.

Με τους Καποδιστριακούς Δήμους οι Γραμματείς των τοπικών Κοινοτήτων συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική υπηρεσία, αλλά ο ρόλος τους δεν αναβαθμίστηκε με την συλλογική προσπάθεια και οργάνωση, κατανομή αρμοδιοτήτων, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, με σωστή πρόσληψη υπαλλήλων ανάλογα με τις ανάγκες των Δήμων. Ακολουθήθηκε η γενική πορεία της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο ρόλος των Δημοτικών Υπαλλήλων περιορίστηκε στα καθημερινά, στις δουλειές ρουτίνας, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, γενικής διαχείρισης υπό την πλήρη εποπτεία και κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων δεν υπήρχε ούτε καν οργανόγραμμα (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) δηλ. οργάνωση των υπαλλήλων σε τμήματα, διευθύνσεις, τομείς και χωρίς ιεραρχία, τμηματάρχες, διευθυντές με πλήρεις και σαφείς αρμοδιότητες και ευθύνες.

Τον ρόλο των προϊσταμένων τον έπαιζαν οι αιρετοί, οι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μέσω επιτροπών. Ένα είδος διοίκησης που διευκόλυνε πλήρως κάθε είδους τοπικής διαπλοκής, αδιαφάνειας και πελατειακού καθεστώτος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες φθάσαμε το 2010 στη σύσταση των νέων Καλλικρατικών Δήμων και του Δήμου Δωρίδας με την συνένωση των τεσσάρων Καποδιστριακών της Δωρίδας. Ο νέος Δήμος δεν ήταν μόνο διευρυμένος κατ’ έκταση αλλά διευρυμένος και κατά αρμοδιότητες. Έτσι το θέμα της οργάνωσης της Δημοτικής Υπηρεσίας αποτελούσε επείγουσα ανάγκη πρώτης προτεραιότητας, το στοίχημα επιτυχίας της νέας Δημοτικής Αρχής. Τα προβλήματα όμως ήταν πολλά.

* Κατ΄αρχήν δεν υπήρχε ένα ενιαίο Κέντρο εμπορικό, διοικητικό, οικονομικό που να αποτελεί παραδοσιακά σημείο αναφοράς και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δημοτών και των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων. Επομένως και στις τέσσερες Δημοτ. Ενότητες έπρεπε να λειτουργούν δημοτικές υπηρεσίες που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τοπικά και να μην υποχρεώνεται ο δημότης να μετακινείται σε μεγάλες αποστάσεις για να κάνει τη δουλειά του.

* Δεν υπήρχε ο απαραίτητος αριθμός δημοτικών υπαλλήλων για να επανδρώσει όλες τις προβλεπόμενες νέες υπηρεσίες ή να καλύψει γνωστικά τις αυξημένες ανάγκες. Ακόμη από τους υπάρχοντες υπαλλήλους του Δήμου ένας ικανός αριθμός συνταξιοδοτήθηκε. (Από τους 14 υπαλλήλους στο Λιδωρίκι στο τέλος του 2011 έμειναν 9).

Από το άλλο μέρος απαγορευόταν η πρόσληψη νέων υπαλλήλων και για να προσληφθούν έκτακτοι έπρεπε να εγκριθούν (αν εγκρίνονταν) από την Περιφερειακή Διοίκηση και μόνο για διάστημα μέχρι 8 μηνών. Στο μεταξύ ενώ αναμενόταν να έλθει κάποιος σημαντικός αριθμός υπαλλήλων από άλλους Δήμους από μετατάξεις ή μέσω του προγράμματος κινητικότητας-διαθεσιμότητας, τελικά δεν ήλθανε παρά ελάχιστοι.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι δυσανασχετούσαν και τα έβαζαν με τον υπάλληλο του πρωτοκόλλου διότι τους χρέωνε έγγραφα για τα οποία δεν είχαν αρμοδιότητα. Έτσι τα έγγραφα που έρχονταν στο Δήμο χρεώνονταν στους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους που είχαν γνωστικό αντικείμενο παραπλήσιο με τις απαιτήσεις των εγγράφων σε μεγάλο μέρος. Σχεδόν όλες οι εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο γίνονταν από τους αιρετούς.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες είναι αντιληπτό ότι η εφαρμογή κάποιου οργανογράμματος των υπηρεσιών του Δήμου για την κάποια εύρυθμη λειτουργία τους ήταν πιεστική. Έτσι έγινε κάποιο οργανόγραμμα ανάγκης με κύριο γνώμονα την επείγουσα εξυπηρέτηση των δημοτών και σε βάρος της λειτουργικότητας και αναβάθμισης των υπηρεσιών, χωρίς βεβαίως να αποφευχθεί και η πολιτική σκοπιμότητα εξισορρόπησης του νεοϊδρυθέντος Δήμου.

Τώρα στην τρέχουσα δημοτική περίοδο θα πρέπει το οργανόγραμμα του Δήμου να αναμορφωθεί με κύριο γνώμονα την αναβάθμιση του ρόλου των ΔΥ, πράγμα που θα φέρει και την βελτίωση της λειτουργικότητας των υπηρεσιών και την σταδιακά βελτίωση της εξυπηρέτησης των δημοτών.

Η ΔΥ θα πρέπει να ενιαιοποιηθεί με την έννοια της οργάνωσης. Δεν μπορούν να συνεχίζουν να υπάρχουν τα αυτοτελή τμήματα να λειτουργούν ανεξάρτητα από την υπόλοιπη ΔΥ πλέον.

Τα αυτοτελή τμήματα ήταν στα πρότυπα σχέδια οργάνωσης εσωτερικής υπηρεσίας για τούς μικρούς Δήμους, προτάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΑΕ. Σήμερα όμως θα πρέπει ολόκληρη η ΔΥ να είναι κάτω από ένα Κεντρικό Υπηρεσιακό Επιτελικό Όργανο, το οποίο θα απαρτίζεται από την ιεραρχία της ΔΥ και θα είναι υπεύθυνο και υπόλογο για τις εισηγήσεις προς το Δημοτ. Συμβούλιο και την εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτ. Συμβουλίου. Θα προτείνει στρατηγικές επιλογές.

Από εκεί και πέρα το όλο οργανόγραμμα με τις Διευθύνσεις, τμήματα, γραφεία κλπ, ο αριθμός υπαλλήλων, η κατανομή στο χώρο του Δήμου και οι λοιπές λεπτομέρειες θα πρέπει να δοθούν σε ειδική εταιρεία Οργανώσεως και Εκπαιδεύσεως, η οποία θα λάβει υπόψη της όλες τις απαραίτητες παραμέτρους για την καλύτερη δυνατή αρτιότητα της ΔΥ του Δήμου, και το σοβαρότερο θα πρέπει να εκπαιδεύσει τους δημοτικούς υπαλλήλους στην τέλεση των καθηκόντων τους.

Αυτά εφόσον θέλομε να δώσομε το ρόλο που ανήκει στις ΔΥ και να μην καπελώνονται από τους Αντιδημάρχους και τους άλλους αιρετούς. Ήδη υπάρχει θέμα αξιολόγησης των Δημοτ. Υπαλλήλων. Πώς θα αξιολογήσεις έναν υπάλληλο όταν δεν του δίνεις την πρωτοβουλία να αναδείξει τις ικανότητες και την δουλειά του.

Ο ρόλος των αιρετών θα πρέπει να παραμείνει στη λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο της λειτουργίας της ΔΥ. Οι Δημοτ. Σύμβουλοι γι’αυτό δεν πληρώνονται, δεν είναι υπάλληλοι. Η προσφορά τους θεωρείται εθελοντική, τιμητική για την εντιμότητα, την δραστηριότητα τις γνώσεις, τα οράματά τους, με κύριο δικαίωμα να αποφασίζουν για το καλό του Δήμου.

Πέραν αυτού υπάρχουν θέματα, τα οποία είναι και τα περισσότερα, για τα οποία απαιτείται ενέργεια περισσότερο από μία Δημοτ. Περιόδους π.χ. η διαδημοτική δραστηριότητα πού αφορά το Δίκτυο Δήμων με Λίμνες Ύδρευσης για τα οποία θέματα θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι οι υπάλληλοι για να συνεχίσουν τη δράση και να ενημερώσουν την νέα Δημοτική Αρχή.

Το Κεντρικό Επιτελικό Υπαλληλικό Όργανο θα είναι διαχρονικό με εμπείρους δημοτικούς υπαλλήλους γνώστες των συνθηκών και αναγκών του Δήμου από μακροχρόνια προσφορά υπηρεσίας, αντίθετα με τις άλλες Επιτροπές των αιρετών, που αλλάζουν κάθε φορά κατά περίπτωση και οπωσδήποτε στο τέλος της Δημοτ. Περιόδου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος αλλά και ο απλός πολίτης του Δήμου σε κάθε αίτημά του απαιτεί να έχει απάντηση και όχι να χάνεται στον αόριστο Δημοτικό λαβύρινθο και να μην ξέρει από ποιόν να ζητήσει ευθύνες και ούτε καν σε ποιόν να απευθυνθεί.

Τουλάχιστον από τώρα ας ορισθεί κάποιος υπάλληλος σε κάθε Δημοτ. Ενότητα σε συγκεκριμένο τηλέφωνο, ή FAX ή e-mail, που να παίρνει τα αιτήματα, προτάσεις, παρατηρήσεις, ενημερώσεις από τους δημότες, είτε προφορικά, είτε τηλεφωνικά, με έγγραφο, ή ηλεκτρονικά και να καταγράφει σε ποιόν υπάλληλο τα έδωσε προς διεκπεραίωση και αν τελικώς απαντήθηκαν.

Δεν χρειάζεται να κοπούν κεφάλια αρκεί να ξέρει ο κάθε υπάλληλος ότι ελέγχεται και ότι είναι υποχρεωμένος να δώσει εξήγηση. Αυτό και μόνο το απλό θα αποτελέσει μια σημαντική αποτελεσματικότητα της ΔΥ του Δήμου μέχρι την αναδιάρθρωση του οργανογράμματος.

Όμως και οι Δημοτικοί Υπάλληλοι θα πρέπει οι ίδιοι να ζητούν να πάρουν στα χέρια τους το ρόλο που τους ανήκει. Μην περιμένουν να παίρνουν προαγωγές διά της αδρανείας. Είναι καιρός να ενεργοποιηθούμε όλοι, για το καλό του τόπου μας.

Λήστεψαν οικογένεια στα Γρηγορίτικα

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες δύο κλεφτρόνια  μπήκαν στο σπίτι του Τάσου Λώλου στα Γρηγορίτικα Ευπαλίου και τον λήστεψαν.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μετά τη μία τη νύχτα δύο άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας Λώλου που κοιμόταν και αφού ακινητοποίησαν τον γιο Τάσο, απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο  και το αυτοκίνητο της οικογένειας με το οποίο και διέφυγαν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν  ότι τα άλλα δύο μέλη ,οι γονείς που είναι συνταξιούχοι, δεν κατάλαβαν το παραμικρό αφού κοιμούνταν. Ο Τάσος Λώλος εργάζεται στην εταιρεία Νηρέας.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν αστυνομικοί του Αστυνομικού τμήματος Ευπαλίου για τη διερεύνηση της υπόθεσης ενώ αναμένεται και η σήμανση για τη συλλογή τυχόν άλλων στοιχείων που θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

Στο πλαίσιο των ευρείας κλίμακας ερευνών, το όχημα που έκλεψαν οι δύο ληστές εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο σε περιοχή της Ναυπάκτου, από αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

ΚΕΔΕ:Προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Η Οργάνωση των Υπηρεσιών των Δήμων και η υιοθέτηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι στις προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης για την τρέχουσα δημοτική περίοδο, όπως διατυπώθηκε από την Επιτροπή Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην πρώτη της συνεδρίαση.

Τις εργασίες της Επιτροπής παρακολούθησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης καθώς και ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης δήμαρχος Πύλου – Νέστορος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Τσιάμης δημοτικός σύμβουλος Ορχομενού και ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, δήμαρχος Ξάνθης, αφού ανέλυσαν την σημερινή κατάσταση τόσο στην οργάνωση των Δήμων όσο και το επίπεδο ΤΠΕ που βρίσκονται σήμερα οι ΟΤΑ της χώρας, οριοθέτησαν μετά από διαλογική συζήτηση με τα μέλη της επιτροπής, τις δράσεις που πρέπει να αναπτύξει η ΚΕΔΕ προς την κατεύθυνση αυτή και οι οποίοι είναι οι εξής :

• Ανάπτυξη Οδικού Χάρτη Δράσεων Οργάνωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

• Ανάπτυξη και λειτουργία μόνιμου συστήματος ηλεκτρονικής διαβούλευσης μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ με πολλαπλές θεματικές ενότητες που θα αφορούν όλα τα επίπεδα Οργάνωσης και ΤΠΕ των ΟΤΑ. Το σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα συλλογής των απόψεων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ηλεκτρονικά συμπληρούμενων θεματικών ερωτηματολογίων, που μετά την συλλογή, επεξεργασία και εξαγωγή συμπερασμάτων θα προκύψουν και οι τελικές προτεινόμενες χρηματοδοτούμενες δράσεις για τους ΟΤΑ, μέσω του ΕΣΠΑ 2014 -2020.

• Επίσης ταυτόχρονη καταγραφή αναγκών με βάση τις ιδιαιτερότητες των ΟΤΑ (Αστικοί, Νησιωτικοί, Ορεινοί κλπ.) με σκοπό τη σύγκλιση του ψηφιακού χάσματος που έχει σήμερα αναπτυχθεί μεταξύ των Δήμων.

• Δημιουργία θεματικής τράπεζας καλών πρακτικών από τεχνολογικά αναπτυγμένους ΟΤΑ και διάχυση της πληροφορίας και της τεχνογνωσίας αυτής σε άλλους ΟΤΑ .

• Η ΚΕΔΕ θα πρέπει να συμμετέχει ως θεσμικός εταίρος σε όλες τις επιτροπές του ΕΣΠΑ 2014 - 20 οι οποίες θα εξειδικεύσουν τους άξονες και θα δημιουργήσουν προσκλήσεις που θα χρηματοδοτήσουν τη δημόσια διοίκηση και θα αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

• Απαραίτητη συμμετοχή της ΚΕΔΕ σε όλες της Επιτροπές Παρακολούθησης των Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2014 -20.

• Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να υπάρξει διαρκής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ σε ΤΠΕ καθώς και υποχρεωτική λειτουργία τμήματος πληροφορικής σε κάθε ΟΤΑ.
 
Αυταπόδεικτη θεωρούμε και την ανάγκη εισαγωγής κανόνων της επιστήμης της Οργάνωσης και της Πληροφορικής στη λειτουργία των δήμων. 

Το πιο σημαντικό σημείο είναι η δυνατότητα να θεραπεύσουμε την διαπιστωμένη συστημική αδυναμία από την έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των Δήμων. 

Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο: Η Αυτοδιοίκηση δε μπορεί να αποτελεί μία Βαβέλ διαδικασιών, πρωτοβουλιών και ανταγωνιστικών διεκδικήσεων.
Βεβαίως, οι τοπικές ιδιαιτερότητες απαιτούν να υπάρχει η δυνατότητα τοπικών επιλογών. Αυτή είναι βασική αρχή της Αυτοδιοίκησης. Αλλά ζούμε στην εποχή των δικτύων.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πλήρης- και κυρίως η άναρχη- λειτουργική αυτονόμηση, όχι μόνο δεν παρέχει ελευθερία επιλογών στις τοπικές κοινωνίες, αλλά αντιθέτως τις απομονώνει και τις μαραζώνει. 

Βεβαίως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών αποτελούν έναν πολύτιμο συνεργάτη που μπορεί να διαχειριστεί και να αναδείξει την πολυπλοκότητα του έργου που επιτελεί η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει πρώτα να υπάρξει οργάνωση, προτυποποίηση και απλούστευση των διαδικασιών με βάση το Καλλικράτη κάτι που προφανώς απαιτεί και θεσμική παρέμβαση.

Απόκριες στην Παραλία Αγίων Πάντων!


Την Τετάρτη ο τελικός Κυπέλλου Φωκίδας Δωριείς Μανάγουλης – Αστέρας Ιτέας

Ο 30Ος Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Ερασιτεχνικών Ομάδων Ε.Π.Σ.Φωκίδας, ποδοσφαιρικής περιόδου 2014 - 2015 μεταξύ των ομάδων

ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ

θα διεξαχθεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 16:00 στο Δημοτικό Γυμναστήριο Άμφισσας.

Οι διαιτητές που ορίσθηκαν από της ΕΠΣ Φωκίδας να διευθύνουν το παιχνίδι είναι :
Α΄ διαιτητής Κουφογιάννης Δ., Α΄ βοηθός Μπούνος Κ., Β ΄βοηθός  Κατσαρέλης Αντ. και 4ος διαιτητής Καραπλής Ν.

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας

Ο επί 28 χρόνια Μητροπολίτης Φωκίδας Αθηναγόρας (κατά κόσμον Νικόλαος Ζακόπουλος) εκοιμήθη χθες  Δευτέρα  16 Φεβρουαρίου το απόγευμα σε ηλικία 83 ετών, καθώς το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Τις σχεδόν τρεις δεκαετίες που προΐστατο της εκκλησίας της Φωκίδας δεν στάθηκε μόνο στα αρχιερατικά του καθήκοντα. Φρόντιζε τους απόρους της περιοχής, ενώ «πήρε πάνω του» τη λειτουργία του Γηροκομείου Άμφισσας κρατώντας το ανοικτό με δική του σχεδόν αποκλειστική ευθύνη, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε το ίδρυμα.
Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ την Πέμπτη το πρωί μετά τη θεία λειτουργία θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Φωκίδας Αθηναγόρα. Θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός στην ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, όπου και επιθυμούσε να «ξεκουραστεί», όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας γεννήθηκε στον Αμάραντο Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων το 1931.
Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1956. Το 1967 ανακηρύχθη διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Τορόντο, του Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στα αντικείμενα της Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής και της Φιλοσοφίας.

Έχει εργαστεί ως καθηγητής Ηθικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφίας της Θρησκείας και Φιλοσοφίας του Δικαίου σε διάφορα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1959. Από το έτος της χειροτονίας του έως την εκλογή του σε Επίσκοπο διετέλεσε ιερατικός προϊστάμενος αλλά και διευθυντής εκπαίδευσης των Ελληνικών Σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ακόμα το 1986 διετέλεσε εφημέριος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Μητροπολίτης Φωκίδος, έχοντας διαπράξει σημαντικό έργο στον εκπαιδευτικό τομέα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, είτε από τη θέση του διδάσκοντα είτε έχοντας διοικητική εκπαιδευτική θέση. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ανάπτυξη της μοναστικής ζωής στην μητρόπολη του και της επαναλειτουργίας αρκετών ερειπωμένων μοναστηριών της περιοχής.
Στις 18 Μαρτίου 2014, μετά από 28 χρόνια ποιμαντορίας, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του στην Μητρόπολη Φωκίδος, επικαλούμενος λόγους γήρατος. Η παραίτησή του πραγματοποιήθηκε πριν εξετασθεί από την Τριμελή Επιτροπή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αναμφίβολα ο μακαριστός Μητροπολίτης Φωκίδας Αθηναγόρας ήταν ένας άνθρωπος που αγάπησε πολύ την περιοχή, η οποία έχασε έναν σεμνό και ταπεινό ευεργέτη της!

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Αντιπαράθεση Βαρουφάκη - Πατούλη για την χρηματοδότηση Ο.Τ. Αυτοδιοίκησης

Ο Υπουργός συμφωνεί με την πρόταση του Στ. Μάνου

Έναν αναπάντεχο σύμμαχο - υποστηρικτή βρήκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στην πρόταση του να διακοπεί η χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον προϋπολογισμό και τα έσοδα τους να προέρχονται αποκλειστικά από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι δημότες.
Υπέρ της άποψης αυτής τάχθηκε ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βούληση να περιορίσει τη διαφθορά και την διαπλοκή, ωστόσο τα μέτρα που προτείνει για την ώρα είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά, καθώς αυξάνει τους ελέγχους και τις ποινές.

«Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας.
Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος», σημείωσε ο Στ. Μάνος.

Σύμφωνα με τον  Στ.Μάνο εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και όπως αναφέρει «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας».
«Συμφωνώ κ. Μάνο - χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω» απάντησε μέσω twitter ο κ. Βαρουφάκης.
 
Πατούλης σε Βαρουφάκη :
Μη κάνεις πολιτική μέσω twitter

Έντονα αντέδρασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην πρόταση του Στεφάνου Μάνου με την οποία έσπευσε να συμφωνήσει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, για τη διακοπή της χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

« Σε αυτή τη δύσκολη για την Πατρίδα μας συγκυρία όπου δεν έχουμε την πολυτέλεια των δημόσιων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον κ. Βαρουφάκη ότι η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος υπήρξε καθοριστική.

Η χρηματοδότηση των Δήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, γιατί επηρεάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Γι αυτό το λόγο η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εξαγγέλλεται και να ασκείται μέσω twitter. Απαιτεί υπευθυνότητα και ουσιαστικό διάλογο όλων των κοινωνικών εταίρων.

Ευχόμαστε στον κ. Βαρουφάκη , για το καλό της χώρας και του ελληνικού λαού, να φέρει εις πέρας τη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, ώστε στη συνέχεια να τον ενημερώσουμε με πραγματικά στοιχεία, για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης»Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

Οι Δωριείς Μανάγουλης πήρανε 2-1 το ντέρμπι με την Ένωση Γλυφάδας

Του Τάσου Τσόλκα


Στο ντέρμπι της Δωρίδας οι Δωριείς Μανάγουλης κέρδισαν εκτός έδρας με 2 - 1 την Ένωση Γλυφάδας .

Προηγήθηκε με 1 - 0 η Γλυφάδα αλλά οι Δωριείς κατάφεραν να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκορ πετυχαίνοντας δύο γκολ και πήρανε την νίκη.

Έντονα είναι τα παράπονα των ανθρώπων της Γλυφάδας για την διαιτησία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του γκολ που προηγήθηκαν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν ο πρώτος αγώνας που δόθηκε στο γήπεδο της Γλυφάδας μετά την ανακαίνισή του.


Σπουδαία νίκη εκτός έδρας με 4 - 0 πέτυχε ο Απόλλων Ευπαλίου επί τού Ανδρούτσου στη Γραβιά και συνεχίζει πρωτοπόρος στην κούρσα του πρωταθλήματος.

 Η Τολοφώνα Ερατεινής δεν κατάφερε να πάρει βαθμό στη Δεσφίνα και ηττήθηκε με 1 - 0 από τον Κρισσαίο, ενώ ο Δωρικός Μαλαμάτων πήρε τη νίκη και τους βαθμούς άνευ αγώνα 3 – 0 από την Οιάνθη Γαλαξιδίου που έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.

 Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 14ης αγωνιστικής


ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ – ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ   1 - 0

ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ – ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                            2 - 3

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                    0 - 7

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ      0 - 4

ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ           1 - 2

ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ – ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ      3 - 0 ά.α

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ     14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                  56 - 11         38
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                              50 -  5          38
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ              46 -  7           37
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                35 - 20         28
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                    28 - 19         27
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                       32 - 20         25
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ             13 - 40         12
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                       17 - 32         11
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ            14 - 30         10
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ              12 - 47           9
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                10 - 47           5
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                        -                   -