Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Καρναβάλι Ερατεινής 2015

 
Σάββατο 21 Φεβρουαρίου

Ώρα 11:00 – 14:00
Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού στην Ερατεινή
 
Ώρα 14:30
Πινιάτες και Καζανέματα στη Πλατεία Καλογιάννη
 
Ώρα 18:30
Παιδικό Μασκέ – Disco Party στο Δημοτικό Σχολείο Τολοφώνας

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου

Ώρα 17:30      Παρέλαση Αρμάτων
Ώρα 18:30 Στο Μόλο Ερατεινής:
- Κάψιμο Καρνάβαλου
- Γίδα Βραστή
- Παραδοσιακοί Χοροί

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 

Ώρα 10:00     Δωρεάν Σαρακοστιανά εδέσματα

Διοργάνωση: Δήμος Δωρίδας, Τοπική Κοινότητα Ερατεινής, Σύλλογος Γυναικών Ερατεινής, Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Ερατώ, Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνας, Α.Σ. Δωρίδα

Ο «ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ» ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Ευρώπη, μπορεί με ασφάλεια να υποστηρίξει κανείς ότι ήδη έχει επιτευχθεί ένας «μεγάλος συμβιβασμός» μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων που συγκροτούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και χαράσσουν - εν πολλοίς και μέσα από τις αντιθέσεις τους - την πολιτική για την περαιτέρω εξέλιξη και ενοποίηση της Ευρωζώνης.

Ο συμβιβασμός αυτός φαίνεται να καλύπτει δυνάμει εάν ευρύ φάσμα της πολιτικής Ευρώπης, από τις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έως τις σχέσεις του κέντρου και της περιφέρειας, του Βερολίνου και των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ρώμης ή ακόμη και της σχέσεις της Ευρωζώνης με τις διεθνείς (και άγριες) αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Η ιστορική απόφαση του Μάριο Ντράγκι, για σαρωτικές κινήσεις στην αγορά ομολόγων και την προσφορά χρήματος, αποτελεί στην προκειμένη περίπτωση μία κολοσσιαία πολιτική παρέμβαση που «δένει» οριστικά την προοπτική της οικονομικής ένωσης της Ευρώπης.

Εάν αποδεχτούμε λοιπόν πως πράγματι - όπως κατά κόρον προέκυπτε τα τελευταία χρόνια –το Βερολίνο ήταν κάθετα αντίθετο σε μία τέτοια εξέλιξη, δεν αποτελεί όντως έναν απίστευτο μέχρι πρότινος «ιστορικό συμβιβασμό» της Αγκελα Μέρκελ, το γεγονός ότι η ΕΚΤ μετατρέπεται σε FED ;

Εξάλλου, το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα «κόβει» χρήμα και θα αγοράζει ομόλογα ασθενέστερων οικονομικά κρατών – μελών της Ευρωζώνης, δεν είναι σαν να εκδίδει τα πολυπόθητα για το Νότο «ευρωομόλογα» ; Αυτό δεν είναι ένας σπουδαίος συμβιβασμός για τον Βορρά ;

Το επενδυτικό πακέτο, επίσης, συνολικού ύψους τριακοσίων δισεκατομμυρίων, το οποίο προωθεί από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ - για επενδύσεις σε καινοτομία και μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις - δεν αποτελεί μία ακόμη βάση βελτίωσης των σχέσεων κέντρου και περιφέρειας και, παράλληλα, μία ακόμη προσπάθεια αναχαίτισης του αποπληθωρισμού στο πλευρό του Ντράγκι ;

Διότι, με την ιστορική για το μέλλον της Ευρωζώνης απόφαση της Φρανκφούρτης, αποσοβείται ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και παρατεταμένης ύφεσης των οικονομιών της Ευρώπης, εκτός από τη διάσωση που παρέχεται σε χώρες – μέλη εάν τυχόν αντιμετωπίσουν την απειλή χρεοκοπίας (αφού η ΕΚΤ θα λειτουργεί σαν δανειστής τελευταίας προσφυγής).

Γι αυτό ηρέμησαν άλλωστε και οι διεθνείς αγορές, εγκαταλείποντας τα επιθετικά τους σχέδια απέναντι στις μεσογειακές οικονομίες και κυρίως την Ιταλία.

Αυτή λοιπόν η εξέλιξη, για να δούμε τα πράγματα παρακάτω, δημιουργεί και μία άλλη πολιτική ισορροπία μεταξύ π.χ. Βερολίνου και Ρώμης.

Η Ρώμη, όπως και το Παρίσι, δεν πρόκειται κατόπιν όλων αυτών να σηκώσουν παντιέρα κατά της Γερμανίας, η οποία επιμένει στην αυστηρή γραμμή της δημοσιονομικής εποπτείας, η οποία είναι το κρίσιμο μέρος της δημοσιονομικής ένωσης της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ακόμη κομμάτι του «μεγάλου συμβιβασμού».

Γι αυτό οι Ιταλοί και οι Γάλλοι ήταν ευθυγραμμισμένοι στο γερμανικό πλαίσιο και σαφείς απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση : σεβαστείτε τους ενιαίους κανόνες της Ευρώπης !

Συνεπώς, τη στιγμή αυτή, οι παράμετροι ενός θεμελιώδους συμβιβασμού έχουν δημιουργηθεί και η πολιτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το θέμα είναι – και για την Ελλάδα ειδικότερα – πως κανείς θα τοποθετηθεί σε αυτές τις παραμέτρους και θα τις αξιοποιήσει…

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δωρικές πίτες στις 14 & 15 Φεβρουαρίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΤΙΝΩΝ

Ο Σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος» κόβει την πίτα του στην ετήσια χορεσπερίδα που διοργανώνει στο Χρυσό Ελάφι (19ο χλμ Λεωφ. Πάρνηθος, Αχαρνές) με τον Λουκά Κιντώνη στο κλαρίνο, τον Αποστόλη Ζορμπά στο τραγούδι, τους Αρτοτινούς Γιώργο και Δημήτρη Μαχαιρά στη κιθάρα και τα ντράμς και τον Δημήτρη Μαυραντώνη στο αρμόνιο, σήμερα βράδυ 14 Φεβρουαρίου στις 20:30. Κόστος 20€/άτομο με πλήρες μενού.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΦΝΙΩΤΩΝ

Ο Σύλλογος Δαφνιωτών διοργανώνει την ετήσια Γενική Συνέλευση και την πίτα του στο γνωστό ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 52 στο κέντρο της Αθήνας, στις 15 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΝΙΑΚΙΩΤΩΝ

Η χειμερινή συνεστίαση της Αδελφότητας Κονιακιωτών «Αγ. Γεώργιος» θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής 15 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00, στο κέντρο VOICE (Πέτρου Ράλλη 29 και Κρήτης 1, Ταύρος) με γνωστές φωνές του Δημοτικού τραγουδιού όπως Φιλιώ Πυργάκη, Γιώργος Μπέκιος, Γιώργος Βελισάρης, Γωγώ Τσαμπά, Νίκος Βλαχοδήμος και τα κλαρίνα του Πάνου Πλαστήρα και του Σωτήρη Κοκκόρη. Η Πρόσκληση 25€/άτομο συμπεριλαμβάνει φαγητό, κρασί – μπύρα και αναψυκτικά.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Β/Δ ΔΩΡΙΔΑΣ

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας θα κάνει την ετήσια τακτική της Συνέλευση και την κοπή της Βασιλόπιτας, την 15η Φεβρουαρίου το απόγευμα και ώρα 17:00 στα γραφεία του Συλλόγου Κροκυλειωτών στην Λ. Καρέα 106, στον Καρέα. Εκτός από τους εκπροσώπους των χωριών, προσκεκλημένοι θα είναι και οι Πρόεδροι όλων των Συλλόγων της Ομοσπονδίας.

ΔΩΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δωρικής Αδελφότητας σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα πραγματοποιηθεί στην Δωρική Στέγη, Ιέρωνος 6 και Τιμοθέου στο Παγκράτι, τη Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 11:00 π.μ.

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Ευπαλίου

Σειρά αποκριάτικων εκδηλώσεων ετοίμασε για φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου για μικρούς και μεγάλους που ξεκινάνε από την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου


Η πρώτη εκδήλωση είναι για τους μικρούς φίλους και το Παιδικό Αποκριάτικο Party Masque που θα γίνει την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου και από τις 9:00 το βράδυ ξεκινά ο αποκριάτικος χορός στο κοσμικό κέντρο COPACABANA.


Την άλλη μέρα Κυριακή  22 Φεβρουαρίου κλείνει η Αποκριά με το Ευπαλιώτικο Καρναβάλι.
Φετινό θέμα "Οι Πειρατές της Μαντήλως" που θα ξεκινήσουν το μεσημέρι ώρα 12:00 από την κεντρική Πλατεία Καρυάς του Ευπαλίου. 
 

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Το Εργατικό κέντρο Ναυπακτίας-Δωρίδας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Το Εργατικό κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας σε μια ωραία εκδήλωση έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του  σε γνωστό κατάστημα της παραλίας της Ναυπάκτου.

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου Ιερόθεος, ενώ παρευρέθηκαν το Δ.Σ. το Εργατικού με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δ. Χάρο, ο δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης, ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Θ. Κοτρωνιάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Μπουλές, ο επικεφαλής της Δημ.παράταξης «Ανανέωση και Δημιουργία» Γ. Γούλας, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και αρκετός κόσμος.

Στις ομιλίες τους τόσο ο Μητροπολίτης, όσο και ο Δήμαρχος Δωρίδας εξήραν τον ρόλο του Εργατικού κέντρου όχι μόνο σε ότι αφορά τα εργασιακά, αλλά και σε έναν ακόμη βασικό τομέα που πρωτοστατεί με την προσφορά στη νεολαία της πόλης μέσω του Κοινωνικού φροντιστηρίου που αριθμεί αισίως 110 παιδιά και 30 εθελοντές εκπαιδευτικούς.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Άμφισσα

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου
10:03πμ «Οδύσσεια» . Ένα παιχνίδι ενηλίκων που αναστατώνει και διασκεδάζει όλη την πόλη.Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

15:00 - 20:00
Oι 18 ομάδες του Κρυμμένου Θησαυρού κάνουν εντυπωσιακές εισόδους στην πλατεία Κεχαγιά (πάνω πλατεία) φορώντας τις φαντασμαγορικές τους στολές. Η πόλη γεμίζει χρώματα και το παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού αρχίζει. Ιστορίες και γρίφοι που πρέπει να λύσουν, οδηγούν τα παιδιά σε κάθε σημείο της πόλης.
19.00 Παραδοσιακός οικισμός Χάρμαινας «ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ» Φωτιές, Facepainting, κατασκευές, Έκθεση με μάσκες, δέρματα και φωτογραφίες… 21:00 Φαγητό, μουσική, χορός, κρασί, τσίπουρο.
21:30 Παραδοσιακός οικισμός Χάρμαινας Με το κάλεσμα δερματοφόρων και τους ήχους κουδουνιών ο Κωσταντής ξεπροβάλει απ’ τα λιθόστρωτα σοκάκια…
Διοργάνωση: Οργανωτική Επιτροπή «Η νύχτα των στοιχειών», Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, Εικαστικό Εργαστήρι Άμφισσας Φιλική συμμετοχή «Κουδουναρέοι Διστόμου».
19:00 με 21:30 Το τρενάκι του Δήμου Δελφών θα κάνει συνεχώς δρομολόγια από το Εικαστικό προς τη Χάρμαινα.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

10:00 π.μ.
Οι ομάδες του Κρυμμένου Θησαυρού δίνουν ραντεβού στην Πλατεία Ησαΐα (κάτω πλατεία) και αφού παίξουν το «Παιχνίδι πόλεως» επιστρέφουν στο ευρύτερο κέντρο της πόλης για περισσότερες δημιουργικές δράσεις! 17.00 Στο Εικαστικό Εργαστήρι Άμφισσας συγκεντρώνονται μικροί και μεγάλοι, ντύνονται και βάφονται για να πάρουν μέρος στην εκδήλωση της ‘’Νύχτας των Στοιχειών’’.
20.00
Με πίπιζες και νταούλια ξεκινά η μεγάλη πομπή των δερματοφόρων
στα στενά της πόλης.
20.30 ‘’Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ’’.
21.30 Πλατεία Ησαΐα. Συναυλία των
KOZA MOSTRA
.
Συνδιοργάνωση:
Οργανωτική Επιτροπή «Η νύχτα των στοιχειών», Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, Εικαστικό Εργαστήρι Άμφισσας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στα περίπτερα του δήμου προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά, κρασιά και τσίπουρα.


2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

10:30 π.μ. Πλατεία Ησαΐα. Παρουσίαση των χορευτικών των ομάδων του Κρυμμένου Θησαυρού.

17:30 Πλατεία Ησαΐα. Έναρξη Αμφισσιώτικου Κομιτάτου. Παρέλαση Αρμάτων, καύση Βασιλιά Καρνάβαλου και πολλές εκπλήξεις.

18:30 Πλατεία Ησαΐα. Αποτελέσματα Κρυμμένου Θησαυρού και βράβευση των ομάδων.

19:00 Πλατεία Ησαΐα. Συναυλία των STAVENTO.
Από τις 10:00 π.μ. στην Πλατεία Ησαΐα ξυλοπόδαροι, ταχυδακτυλουργοί, μασκότ και animateurs θα προσφέρουν άφθονο θέαμα σε μικρούς και μεγάλους.

Η πίτα της Δωρικής Αδελφότητας

Αξιότιμα μέλη και φίλοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δωρικής Αδελφότητας σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα πραγματοποιηθεί στην Δωρική Στέγη, Ιέρωνος 6 και Τιμοθέου στο Παγκράτι, τη Κυριακή 15/2/2015 και ώρα 11:00 π.μ.
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.


Μετά τιμής
το Διοικητικό Συμβούλιο της Δωρικής Αδελφότητας

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015

Ο Απόλλωνας νίκησε 3 - 2 τον Αμφισσαϊκό

Σε αγώνα του πρωταθλήματος Α΄Φωκίδας που είχε αναβληθεί λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας

Ένα πραγματικό ντέρμπι έγινε το απόγευμα στο γήπεδο των Μαλαμάτων, στον αγώνα που είχε αναβληθεί πριν δύο εβδομάδες λόγω κακοκαιρίας.

Νικητής ο Απόλλωνας Ευπαλίου με 3-2 επί του Αμφισσαϊκού σ΄ έναν αγώνα που έσπασε καρδιές και με εναλλαγές στο σκορ.

Στο 1΄κι όλας λεπτό ο Αμφισσαϊκός κατάφερε να προηγηθεί με 0-1 αλλά γρήγορα στο 4΄λεπτό ο Ηλίας Κοντός ισοφάρισε με απ΄ ευθείας χτύπημα φάουλ.
Ακολούθησαν άλλα δύο τέρματα για τον Απόλλωνα από τον Ι. Φλέγγα και Κωνσταντίνου για να λήξει το ημίχρονο με 3-1.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Αμφισσαϊκός , έχοντας ευνοϊκό τον ισχυρό άνεμο κατάφερε να μειώσει σε 3-2, που ήταν και το τελικό σκορ.
Εκτός όμως του ισχυρού ανέμου , εμπόδιο στους παίχτες ήταν και ο κακός αγωνιστικός χώρος.

Με την νίκη του αυτή ο Απόλλωνας επανήλθε στην κορυφή της βαθμολογίας.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                      52 - 11       35
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                  43 -  5        35
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                   44 -  6        34
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                            31 - 18       25
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                    32 - 18       25
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                        27 - 19        24
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                            15 - 29        11
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                 14 - 29        10
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                    12 - 43         9
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                   10 - 40         9
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                     10 - 40         5
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                           -               -

Αλλάζει ο Καλλικράτης με νέους Δήμους

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» με «χωροταξική αποκλιμάκωση των Δήμων ώστε να γίνουν πλέον αποτελεσματικοί και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας» αλλά και άρση των απολύσεων και προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ειδικότερα για τον «Καλλικράτη» ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι «σχεδιάστηκε εξαρχής για να αποτελέσει το όχημα προώθησης των μνημονιακών πολιτικών στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης», προσθέτοντας ότι «ο «Καλλικράτης» δεν ατύχησε απλώς επειδή συνέπεσε χρονικά με την οικονομική κρίση ούτε μόνο γιατί δεν «προικοδοτήθηκε» με τα υπεσχημένα τουλάχιστον 4 δις.

Σχεδιάστηκε εξαρχής με άξονα τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις για λιτότητα και "λιγότερο κράτος"».

Γι’ αυτό και, όπως είπε, «η κυβέρνηση μας, μετά από ουσιαστική αποτίμηση, των συνεπειών εφαρμογής του «Καλλικράτη» θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και εκπόνηση το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Βασικά στοιχεία θα αποτελέσουν:

· Η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε να γίνουν πλέον αποτελεσματικοί και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας.
· Η αποκέντρωση και ο σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης.
· Η επαρκής και ακριβής κατανομή των πόρων και των αντιστοίχων επενδυτικών μέσων.
· Ο βαθύς εκδημοκρατισμός της λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με τη θέσπιση συμμετοχικών θεσμών ως αναπόσπαστο και δομικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας.

Όπως είπε ο Υπουργός , με βασική μας κατεύθυνση και απόφαση για την άμεση απόσυρση των μνημονιακών ρυθμίσεων για την αυτοδιοίκηση μελετούμε λύσεις και θα προχωρήσουμε στη βέλτιστη εφαρμογή καυτών θεμάτων όπως:

· Άρση απολύσεων – διαθεσιμότητα. Κινητικότητα. Αντικειμενικό σύστημα διαρκούς αξιολόγησης του επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών. Παύση διαδικασίας επανελέγχου των συμβάσεων σύμφωνα με το ν. 4250/2014. Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου.

· Δυνατότητα προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, προγραμματισμός εν γένει των προσλήψεων και εκπόνηση ειδικού προγράμματος για υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης σε κατηγορίες αιχμής. Άρση των περιορισμών προσλήψεων άλλων κατηγοριών του τακτικού προσωπικού για κοινωνικές δομές και για τεχνικές εργασίες.

· Κατάργηση όλου του πλέγματος των σχετιζόμενων με το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ» διατάξεων και παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του ΥΠ.ΕΣ. σε συνεργασία με το ΥΠ.ΟΙΚ.

· Κατάργηση των διατάξεων σχετικά με την παρακράτηση των ποσοστών 4%, 5% και 1% αντίστοιχα από τους ΚΑΠ που επιβλήθηκαν στις τελευταίες τροπολογίες προ της πτώσης της κυβέρνησης.

· Παρεμβάσεις για την χρηματοδότηση και οφειλομένων πόρων και για το δανεισμό και τα χρέη των ΟΤΑ.

· Συνολική αναβάθμιση και επέκταση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων μέσα και από την πλέον ορθολογική κατανομή των υπαρχόντων πόρων του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στο ορεινό οδικό δίκτυο της Δωρίδας

Συνεχίστηκε και χθες η κακοκαιρία σε όλη την ορεινή κυρίως Δωρίδα με το χιόνι που έχει πέσει σε πολλά σημεία λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και των ανέμων να έχει παγώσει, κι αυτό να δυσκολεύει την ομαλή οδήγηση.

Σε μερικά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Δωρίδας υπάρχουν μικροπροβλήματα με κατολισθήσεις που οφείλονται κυρίως από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Σε κάθε περίπτωση τα συνεργεία του Δήμου είναι σε πλήρη ετοιμότητα ώστε όπου και όποτε χρειασθεί να επέμβουν άμεσα.

Σύμφωνα με τελευταία χθεσινοβραδινή ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους εξής επαρχιακούς δρόμους της Δωρίδας :
 
· Επαρχιακή οδός Κροκυλείου - Αρτοτίνας.

· Ορεινό επαρχιακό δίκτυο δήμου Δωρίδας: Κουπακίου - Ζωριάνου - Αλποχωρίου - Πενταγιού - Κριατσίου - Υψηλού χωριού - Τριστένου - Κερασιάς - Διχωρίου.

· Επαρχιακή οδός Συκιάς - Αθ. Διάκος

· Επαρχιακή οδός Ποτιδάνειας - Στύλιας - Περιθιώτισσας


 

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή Κ.Μπακογιάννη σε Ε.Αποστόλου για το σοβαρό πρόβλημα της δακοκτονίας

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, αναγνωρίζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό που επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον τρόπο εκτέλεσης του προγράμματος της δακοκτονίας, έστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Αποστόλου, επιστολή με την οποία καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχει η επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας, αφού σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνετε, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την ανησυχία και τον προβληματισμό που επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον τρόπο εκτέλεσης του προγράμματος της δακοκτονίας, και ειδικότερα τα εξής:

Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ΥΠΑΑ&Τ, Παραγωγών, Γεωργικών Ενώσεων, Συνεταιρισμών, Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Γεωπόνων, Προσωπικού δακοκτονίας, κλπ.

Είναι η μόνη οργανωμένη δραστηριότητα φυτοπροστασίας της ελαιοκομίας που διενεργείται από τις Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειών υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγρ/κής Αν/ξης και Τροφίμων.

Η σπουδαιότητα της εφαρμογής του προγράμματος της δακοκτονίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι προστατεύει πάνω από 13 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών της Περιφέρειας.

Η αποτελεσματικότητά του προγράμματος βασίζεται στην έγκαιρη και επίκαιρη εκτέλεση όλων εκείνων των απαραίτητων εργασιών που είναι η ανάθεση των εργολαβιών ψεκασμού, η παγιδοθεσία και η πρόσληψη του εργατοτεχνικού προσωπικού (γεωπόνων - τομεαρχών, εργατών κ.α.).

Επειδή οι διαδικασίες για την διεκπεραίωση των εργασιών αυτών είναι πολύπλοκες, χρονοβόρες και επαναλαμβανόμενες, οι ίδιες κάθε χρόνο, με διαφορετική ένταση, πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ώστε η διαδικασία των διαγωνισμών για την εργολαβία των ψεκασμών που είναι διεθνής να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου. Μέχρι σήμερα δυστυχώς οι διαδικασίες ολοκληρώνονται πολύ αργότερα από την ημερομηνία έναρξης των ψεκασμών, με αποτέλεσμα οι ψεκασμοί να πραγματοποιούνται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η νόμιμη διαδικασία (υπογραφή των σχετικών συμβάσεων).

Κύριε Υπουργέ

Σας παρακαλώ να μεριμνήσετε ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί άμεσα στην έγκριση και την κατανομή των πιστώσεων προς τις Περιφέρειες της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για την κάλυψη των δαπανών της δακοκτονίας, προκειμένου οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών να ξεκινήσουν αμέσως τις διαδικασίες των διαγωνισμών για την ανάδειξη αναδόχων που θα αναλάβουν το έργο των ψεκασμών και παγιδοθεσίας.

Πρέπει δε να λάβετε υπόψη σας ότι το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων που προορίζονται για τη δακοκτονία είναι χρήματα που έχουν ήδη καταβάλλει οι ελαιοπαραγωγοί με τις κρατήσεις που τους γίνονται κατά την παραγωγή ελαιολάδου ή από την πώληση των επιτραπέζιων ελιών.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της δακοκτονίας έχει ως συνέπεια να προκαλούνται ζημιές τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές, στις επιτραπέζιες δε ελιές η υποβάθμιση να είναι σχεδόν πλήρης.

Με εκτίμηση,
Κώστας Μπακογιάννης
Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Στα άσπρα ντύθηκε και η ορεινή Δωρίδα, χωρίς προβλήματα όμως η κυκλοφορία

Το κύμα κακοκαιρίας έπληξε και την Δωρίδα και ιδιαίτερα την ορεινή με χιόνια , βροχές και δυνατούς ανέμους.

Το χιόνι που κάλυψε όλη σχεδόν την ορεινή Δωρίδα και τα χωριά της δεν ξεπέρασε τους 10-15 πόντους αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων συχνά το μετακινούσε με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να φτάνει και τους 40-50 πόντους.
Το οδικό δίκτυο δεν επηρεάστηκε και η κυκλοφορία δεν είχε μεγάλα προβλήματα.

Από τις ισχυρές όμως βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών  σε διάφορα σημεία υπήρχαν κατολισθήσεις που έκοβαν κομμάτια σε κάποιους δρόμους και χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή για να τα περάσεις.
Σε ετοιμότητα βέβαια βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου για να επέμβει όπου χρειαστεί.

Έτσι στην Πενταγιού, στο Λιδωρίκι και το Ευπάλιο βρίσκονται σε ετοιμότητα από ένα γκρέϊντερ και μία τσάπα καθώς και ένα γκρέϊντερ στην Ερατεινή.
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν τις βραδινές ώρες που έφταναν μέχρι -8 βαθμούς, σε πολλά σημεία των ορεινών δρόμων είχαν παγώσει το χιόνι και γι΄ αυτό χρειάζεται οι οδηγοί να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.  

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Ο αποκριάτικος χορός στο Copa Campana της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας

Tο Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας (Ο.ΣΥ.Ν.) αποφάσισε να πραγματοποιηθεί φέτος γιορταστική εκδήλωση στη Ναύπακτο το μεσημέρι την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 12.30΄ στο «ΚΤΗΜΑ ΣΙΝΗ – Copa Campana» στο Ξηροπήγαδο.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
1) Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο.
2) Τιμητική αναφορά και βράβευση των συντελεστών διατήρησης και διάδοσης της παραδοσιακής μας μουσικής.
3) Γεύμα με πλήρες μενού – αναψυκτικά - κρασί και
4) Γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό που θα επιμεληθεί ο Πάνος Κοτρώτσος.

Το μουσικό μέρος είναι προσφορά των μουσικών του συλλόγου ΟΡΦΕΑΣ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για προμήθεια προσκλήσεων :


Ναύπακτος στους : Καλαβρουζιώτη Αθανάσιο 6947945473, Κάντζο Θεόδωρο 6977459650, Μπισμπίκη Μαρία 6936773341, Μαρκόπουλο Παναγιώτη 6947272238 και στα καταστήματα : MAGIC FASHION - Μ. Μπότσαρη 69 και Βιβλιοπωλείο «ΚΥΚΛΟΣ» ΑΦΩΝ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗ – Λ. Τζαβέλλα 61


Αθήνα στους: Ζήσιμο Βασίλειο 6976776090 και Τσώτα Ιωάννη 6972500806. Κρατήσεις θέσεων στα ίδια τηλέφωνα μέχρι την Τετάρτη 11-2-2015. Προσκλήσεις θα διατίθενται επίσης και στην είσοδο του κέντρου την ημέρα της εκδήλωσης. Ατομική πρόσκληση € 15.
Για τους διαμένοντες στην Αττική θα δρομολογηθεί πούλμαν για αυθημερόν μετάβαση και διαδρομή : Πάρκιν Δημαρχείου Ηλιούπολης - Ομόνοια (HONDOS) - Χαϊδάρι (Παλατάκι) -Ναύπακτος με ατομικό εισιτήριο € 20 και αναχώρηση ώρα 08.00΄ .

Κρατήσεις θέσεων : Μάμαλη Πολυτίμη τηλ. 6973816841.
Σας καλούμε να ενισχύσετε με την παρουσία σας την επιτυχία της εκδήλωσης

Με εκτίμηση
Για το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν.

Ο Πρόεδρος                       Η Γραμματέας
Τσώτας Ιωάννης                Πια  Ιωάννα

Ασυγκράτητος ο Αστέρας 13-0 τη Γραβιά! Ισόπαλοι 1-1 η Τολοφώνα με τη Γλυφάδα


Του Τάσου Τσόλκα

Καταιγιστικός ο Αστέρας Ιτέας πέτυχε τη νίκη του πρωταθλήματος κερδίζοντας με 13 – 0 τον Ανδρούτσο Γραβιάς, σ΄ένα παιχνίδι που δεν χωράει κριτική αφού το σκορ τα λέει όλα.
Στο τοπικό ντέρμπυ της Δωρίδας η Τολοφώνα Ερατεινή αναδείχτηκε ισόπαλη  1 – 1 με την Ένωση Γλυφάδας.

Οι Δωριείς Μανάγουλης συνέχισαν την καλή τους πορεία κερδίζοντας με 4 – 1 τον Ολυμπιακό Κίρρας.
Την συντριβή γνώρισε ο Δωρικός Μαλαμάτων με 5 – 0 στην Άμφισσα από τον Αμφισσαϊκό.

Τέλος ο Απόλλων Ευπαλίου πήρε άνευ αγώνα με 3 – 0 τους βαθμούς από την Οιάνθη Γαλαξιδίου.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής :

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ  -  ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ                1 - 0
ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗ  -  ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ          1 - 1
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ  -  ΑΝΔΡΟΥΘΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ           13 - 0

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ – ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                    5 - 0

ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ  -  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ    4 - 1

ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -  ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ         3 - 0  ά.α.

 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                              43 -  5          35
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ               44 -  6          34
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                  49 -  9          32
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                        31 - 18         25
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                30 - 15         25
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                    27 - 19         24
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                        15 - 29         11
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ             14 - 29         10
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ               12 - 43          9
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ              10 - 40          9
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                10 - 40          5
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                        -              -

 * Ο αναβληθείς αγώνας ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΕΥΠΑΛΙΟΥ -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΥ θα διεξαχθεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 3:00 μ.μ. στο γήπεδο Μαλαμάτων.

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Νέος Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικόρφου

Το Τρίκορφο Δωρίδας απέκτησε τον Πολιτιστικό του Σύλλογο.

Πρόκειται για τον «Εξωραϊστικό - Πολιτιστικό Σύλλογο Τρικόρφου» που αναγνωρίσθηκε από το Ειρηνοδικείο Άμφισσας.

Σκοποί του Συλλόγου σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσής του είναι μεταξύ άλλων η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και η τουριστική ανάπτυξη του Τρικόρφου.

Νέο ΔΣ στον Πολιτιστικό Τολοφώνας


Σε ωραία εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνας έκοψε την πίτα του και παράλληλα έκανε εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβούλιου.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Ηλίας Κορομπίλης
Αντιπρόεδρος: Γεωργία Κυριαζή
Γραμματέας: Βίκη Κανιού – Ταράτσα
Ταμίας: Παναγιώτης Τσόκας
Μέλος: Βάσω Κυριαζή

Εξελεγκτική Επιτροπή: 
Γιώργος Κοντογιάννης, Σπύρος Κασιδάκης, Ευθύμιος Μάμαλης