Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Σεισμός 3,5 ρίχτερ κοντά στην Ναύπακτο

Σεισμική δόνηση 3,5 της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.05 σήμερα το μεσημέρι που έγινε αισθητή και στη Δωρίδα.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ρίου, κοντά στην Ναύπακτο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η δόνηση είχε μέγεθος 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χλμ..

Μέχρι αυτή την ώρα δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε Πυροσβεστική και Αστυνομία.

Η Ευρώπη a la carte

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Στην Ευρώπη υπάρχουν τρείς τουλάχιστον μύθοι, τους οποίους αναπαράγουν οι εθνικές πολιτικές ηγεσίες με βάση τη συγκυρία, αλλά στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκπρόσωποι των υπερεθνικών ευρωπαικών θεσμών. Η Ευρώπη a la carte, αφού άλλοτε αυτή φταίει για όλα και άλλοτε αυτή οφείλει να μας τα λύσει όλα!

Ένας μύθος που διαπερνά τα πολιτικά πράγματα της Ευρωπαικής Ενωσης είναι ο περίφημος κοινοτικός προϋπολογισμός, στον οποίο πάρα πολλές φορές εναποθέτονται ελπίδες που δεν μπορεί να καλύψει ούτε κατά διάνοια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο προϋπολογισμός αντιστοιχεί μόλις στο 1% του συνολικού εθνικού εισοδήματος όλων των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης, ποσοστό και μέγεθος πάρα πολύ ισχνό για μία ενότητα κρατών σχεδόν 500 εκατομμυρίων πολιτών.

Έτσι, ο προυπολογισμός, που δεν έχει αυξηθεί καθόλου μέσα στα τελευταία έξη χρόνια της κρίσης (ούτε τις τελευταίες δύο δεκαετίες), δεν μπορεί να λειτουργήσει ως βασικό αναδιανεμητικό εργαλείο οικονομικών πόρων, ούτε σε καμία περίπτωση μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη των ευρωπαικών οικονομιών, μέσω της ενίσχυσης των δαπανών για επενδύσεις σε υποδομές, τεχνολογία, έρευνα κ.λ.π.

Όλα όσα γίνονται από τα κοινοτικά ταμεία είναι μικρής ουσιαστικά επίδρασης, που δεν μπορούν να μεταβάλουν τις οικονομικές εξελίξεις στις ασθενέστερες οικονομίες, όπως η κρίση κανονικά θα επέβαλε.

Έτσι, ο προυπολογισμός και κατά συνέπεια οι Βρυξέλλες, δεν μπορούν να ασκήσουν εξουσίες εξισορροπητικές και σταθεροποιητικές στις οικονομίες, όποτε χρειάζεται και όπως κατέδειξε η κρίση.

Ένας δεύτερος μύθος είναι οι διακηρύξεις που γίνονται περί εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, όταν οι εθνικές ηγεσίες στριμώχνονται καμιά φορά και δημαγωγούν.

Βεβαίως, όπως προαναφέραμε, τα ευρωπαικά κέντρα αποφάσεων δεν έχουν τη δύναμη να υποστηρίξουν με ικανοποιητικά χρήματα μία πολιτική σταθεροποίησης και κυρίως ανάπτυξης (πολύ κακώς αλλά αυτό συμβαίνει) των εταίρων της Ενωσης, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα εθνικά κράτη δεν έχουν εκχωρήσει μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας στις Βρυξέλλες ή την Φρανκφούρτη, από τη στιγμή που ανήκουν στην Ευρωζώνη και έχουν καθιερώσει το ενιαίο νόμισμα.

Εκ των πραγμάτων αυτό σημαίνει κοινούς κανόνες, ενιαία συναλλαγματική και νομισματική πολιτική τουλάχιστον. Αρα, η συμμετοχή στο ευρωπαικό νόμισμα προϋπέθετε και προϋποθέτει εκχώρηση εθνικών εξουσιών, σε ένα ενιαίο υπερεθνικό κέντρο που χαράζει τις πολιτικές αυτές με βάση υποτίθεται τα πανευρωπαικά συμφέροντα.
 
Ούτε φυσικά και η δημοσιονομική πολιτική της κάθε χώρας - μέλους του ευρώ μπορεί να είναι ανεξάρτητη, από τη στιγμή που τα ελλείμματα π.χ. ενός εταίρου αντανακλούν άμεσα στη σταθερότητα και την ισχύ του ενιαίου νομίσματος.

Όταν μιλάμε, επίσης, για μεγαλύτερη εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης της Ευρώπης, να γνωρίζουμε ότι αυτό σημαίνει περαιτέρω μεταβίβαση εθνικής κυριαρχίας στα υπερεθνικά όργανα αποφάσεων.

Ενας ακόμη μύθος είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, την οποία και αυτήν η τρέχουσα κρίση τραυμάτισε βαριά.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών-κρατών δεν αποτελεί μόνο μία αυτονόητη πολιτική έννοια σε μία οικονομική κοινότητα αμοιβαίων συμφερόντων.

Αποτελεί ταυτόχρονα και υποχρέωση για τη συνοχή και τη γόνιμη λειτουργία ενός ενιαίου οικονομικού οικοδομήματος, αφού τα εθνικά κράτη, όπως διευκρινίσαμε, δεν διαθέτουν την εξουσία να υποτιμήσουν π.χ. το νόμισμά τους ή να τυπώσουν χρήματα εάν είναι απαραίτητο. 
*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα


Η Γενική Συνέλευση Συλλόγου Αρτοτινών μετατίθεται για την 1η Φεβρουαρίου 2015

Ο Σύλλογος Αρτοτινών “Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ” ,
λόγω των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου μετέθεσε για την 1η Φεβρουαρίου την Γενική του Συνέλευση.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει :

Αγαπητοί συγχωριανοί μέλη του Συλλόγου .
Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.
Σας ενημερώνουμε ότι, λόγω της προκήρυξης  την 25η Ιανουαρίου 2015 των βουλευτικών εκλογών, η ημερομηνία πραγματοποίησης της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης, μετατίθεται αναγκαστικά για την 1η Φεβρουαρίου 2015 , στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα.

                                 Για το ΔΣ του Συλλόγου

    Ο πρόεδρος                                                  Η Γραμματέας

Γιάννης Κούρλης                                             Χριστίνα Τσέλιου

 

Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

Σας στέλνουν τις ευχές τους για το 2015


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΥΧΗ "ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ" ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ !
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 2015 Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ!ΠΟΥ Η ΕΛΠΙΔΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜ ΔΩΡΙΔΑΣ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !
 


 

 
 
Διάλεξα από τους Αι  Βασίληδες που μου έστειλαν, αυτόν που είναι πιο κάτω, γιατί χαμογελά χαρούμενα  , αλλά λίγο αινιγματικά…..
Για αυτό κι εγώ τον βάζω να συνοδεύσει τις ευχές μου ανάλογα.
 
Γιώργος Παπαθανασίου
 


"Αν πιάνανε βρε άνθρωποι  όλες σας οι ευχές
κανείς σας δεν θα ήθελε εμέ να  ξαναδεί…
Κάθε φορά λίγες να θέλετε να είναι οι χαρές,
υγεία και αγάπη κι απ΄ τ άλλα ότι ΄ρθεί !!! " 

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014
Το DORIDA NEWS εύχεται σε όλες και όλους
το 2015 να είναι μια καλότυχη και δημιουργική χρονιά

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:Γραφικοί & ανεπαρκείς μερικοί από τους σημερινούς βουλευτές

Τις πρώτες πολιτικές δηλώσεις έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Φωκίδας με την Ν.Δ. , δίνοντας το στίγμα για την πορεία που θα ακολουθήσει στην προεκλογική μάχη.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Παπαθανασίου τονίζει :

Η Χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές μας έφταναν στο τέλος τους.

Δυστυχώς, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης προέταξαν μικροκομματικές σκοπιμότητες και λαϊκίστικες συμπεριφορές και όχι τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η σημερινή σύνθεση της Βουλής ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να εκπροσωπούνται στο Εθνικό Κοινοβούλιο από γραφικούς και ανεπαρκείς.

Εύχομαι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και σoβαρότητα και οι Έλληνες με ωριμότητα να εμπιστευτούν εκείνους που θέλουν και μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, στο δρόμο της Ευρώπης, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ τα λάθη του παρελθόντος και να πιάσουν επιτέλους τόπο οι θυσίες των Ελλήνων.

Σε αυτή την προσπάθεια η Φωκίδα πρέπει να έχει το διακριτό της ρόλο. Συντάσσομαι με αυτούς που πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον για την Φωκίδα, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Η Οργάνωση Νέας Δημοκρατίας Δωρίδας απαντά με αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας

Με αιχμές και σφοδρότητα απάντησε η Οργάνωση της Ν.Δ. Δωρίδας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας που έψεγε την πολιτική της βουλευτού Ασπασίας Μανδρέκα.

Έτσι αντηλάγησαν οι πρώτοι .... "πρωτοχρονιάτικοι μποναμάδες" μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στη Δωρίδα και έπεται συνέχεια !

Ειδικότερα στην ανακοίνωση η Οργάνωση της Ν.Δ. Δωρίδας αναφέρει τα εξής :
 
Έκπληξη και ερωτηματικά προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας, ο οποίος ως γνήσια μητρική συνιστώσα του κομματικού του μηχανισμού, μέσα στην απίστευτη αλαζονεία του για εξουσία, προσπαθεί να διαστρεβλώσει όχι μόνο τη πραγματικότητα και την αλήθεια, αλλά και να ξαναγράψει την ιστορία.

Πως αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι στη χθεσινή του ανακοίνωση, προσπαθεί να χρεώσει ακόμη και το σχέδιο «Καλλικράτης» και τη δημιουργία του Δήμου Δωρίδος στη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και στη σημερινή βουλευτή του Νομού.

Οι εμπνευστές της ανακοίνωσης, ξεχνούν ή μάλλον θέλουν να ξεχάσουν ποιοι ήταν στην εξουσία και δημιούργησαν-εφάρμοσαν το σχέδιο «Καλλικράτης» στην αυτοδιοίκηση.

Και είναι λογικό να θέλουν να το ξεχάσουν, γιατί πολλοί εξ αυτών προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αυτοί που πανικόβλητοι, είτε από το γεγονός ότι έχασαν τα κάποια συντεχνιακά τους προνόμια, είτε προσδοκώντας μια δεύτερη πολιτική καριέρα, βρήκαν μια ζεστή αγκαλιά και έτρεξαν να συμπλεύσουν μαζί του.

Μόνο που δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες της Δωρίδας έχουν και μνήμη και κρίση, όπως εξάλλου του απέδειξαν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Δυστυχώς για τη χώρα μία συμμαχία ανεύθυνων και ακραίων, επέλεξε ετούτη τη κρίσιμη ώρα, να μας σύρει σε πρόωρες εκλογές, ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια συναίνεσης.

Επέλεξε να εμπλέξει τη χώρα στη μεγαλύτερη αβεβαιότητα που έχει βιώσει.

Και αυτά δεν είναι κινδυνολογία.

Οφείλουμε να τα λέμε.

Η Νέα Δημοκρατία κατέρχεται στις εκλογές, με όπλο της την αλήθεια, όχι κρύβοντας την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι ότι αυτά τα δυόμιση χρόνια, όλοι μαζί, καταφέραμε να κάνουμε τόσο πολλά και να φτάσουμε τόσο κοντά στην τελική λύτρωση.

Η οικονομία μας έκανε μεγάλα άλματα.

Δεν πρόκειται ο λαός μας να αφήσει να επιστρέψουμε στην κρίση, στην απομόνωση, στα ελλείμματα, στον αναγκαστικό δανεισμό.

Δεν πρόκειται ο λαός μας να αφήσει τις δικές του θυσίες του να πάνε χαμένες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ μικραίνει και στο τέλος θα ανατραπεί και η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές.

Οι Έλληνες απαιτούν από όλους μας να αγωνιστούμε ενωμένοι για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε με αιματηρές θυσίες τα τελευταία χρόνια, ώστε να οδηγηθούμε με ασφάλεια στην οριστική έξοδο από την κρίση. Ας ξανασκεφτούν, λοιπόν, όλοι πού μπορεί να οδηγήσει τη χώρα η διχόνοια, η λάσπη και οι ύβρεις.

“Μάχη” με την … κακοκαιρία δίνουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όπως ανακοίνωσε δίνει τη μάχη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή.

Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, υπό την επίβλεψη των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ όλος ο μηχανολογικός της εξοπλισμός σε συνδυασμό με τα μισθωμένα μηχανήματα αξιοποιούνται στο έπακρο, έτσι ώστε να διατηρηθεί το οδικό δίκτυο ανοιχτό. Το αλάτι είναι επαρκές, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες που έχουν ανακύψει και αναμένεται να ανακύψουν, μέχρι το πέρας της κακοκαιρίας.

Συνολικά βρίσκονται στο δρόμο 124 μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και ιδιωτικά. Βρίσκονται επίσης σε επιφυλακή ακόμη περισσότερα μισθωμένα μηχανήματα, τα οποία με την πρώτη ανάγκη θα αξιοποιηθούν, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο των υπηρεσιών της Περιφέρειας και να διατηρηθεί το οδικό δίκτυο καθαρό και προσβάσιμο για όλους.

Και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας, με στόχο τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες των νομών να μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια.

Οι επιχειρήσεις αποχιονισμού και διάνοιξης των οδικών δικτύων συνεχίζονται ανελλιπώς, με το οδικό δίκτυο σε όλη της επικράτεια της Στερεάς Ελλάδας να μην αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα.

Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, το δίκτυο παραμένει ανοιχτό, με 12 αλατιέρες - λεπίδες της Περιφέρειας αλλά και ιδιωτών.

Όπως δε ανακοίνωσε η Αστυνομία οι δρόμοι που αφορούν την Δωρίδα και χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες είναι οι εξής: 
- Επαρχιακή οδός  Πενταγιοί – Αρτοτίνα.
- Εθνική Οδός Θερμοπυλών - Αντιρρίου, από 56ο  έως 28ο χλμ
- Εθνική Οδός Ιτέας - Δυστόμου, έως όρια Βοιωτίας, από 23ο χλμ
- Επαρχιακή οδός Γραβιά - Καλοσκοπή - Πυρά -   Μαυρολιθάρι -  Καστριώτισσα.
- Επαρχιακή οδός Καλοσκοπή – Πανουργιά – Στρώμη.

Δεδομένης της χαμηλής θερμοκρασίας και της προβλεπόμενης συνεχούς χιονόπτωσης, παρακαλούνται όλοι οι διερχόμενοι οδηγοί να τηρούν τον ΚΟΚ, να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες, τις οποίες ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της τροχαίας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών.
 
 

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Κυρία Μανδρέκα, είστε κάπως ξεχασιάρα

Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας σε άρθρο της βουλευτού Ασπασίας Μανδρέκα που δημοσίευσε το DORIDA NEWS

 
Η κυρία Μανδρέκα, βουλευτής Φωκίδας της κυβέρνησης που ολοκλήρωσε το «έργο» το οποίο ξεκίνησε ο ΓΑΠ (δηλαδή τη μετατροπή της Ελλάδας σε φτωχοκομείο και αποικία), επιτέλους ομίλησε. Αυτό αποτελεί από μόνο του μεγάλη πρόοδο, διότι η κυρία Μανδρέκα επί δυόμιση χρόνια είχε περιοριστεί να ψηφίζει «Ναι σε όλα». Τι είπε όμως, αφού βρήκε τη μιλιά της; Ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σεβάστηκε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και ευτέλισε την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία με μοναδικό στόχο της να οδηγήσει, εκβιαστικά, τη χώρα σε εκλογές» κ.λπ. κ.λπ. (ολόκληρο το βαρυσήμαντο κείμενο της κυρίας βουλευτού μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://dorida.blogspot.gr/2014/12/blog-post_79.html). Να θυμίσουμε λοιπόν στην κυρία Μανδρέκα, έτσι για αρχή, λίγα μόνο από τα πράγματα που ξεχνά:

1) Αφού εκλέχτηκε, υποστήριξε μια κυβέρνηση που εφάρμοσε ακριβώς τα ανάποδα από όσα υποσχόταν η ΝΔ στα Ζάππεια αλλά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της, ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες τσαλαπάτησε ακόμη και τη μετεκλογική «προγραμματική συμφωνία» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ βάσει της οποίας συγκροτήθηκε η συγκυβέρνηση. Για το λόγο αυτό απώλεσε οιαδήποτε λαϊκή νομιμοποίηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει για κάτι την αυτοκριτική του, είναι που δεν κατάφερε να ανατρέψει γρηγορότερα την ελέω Μέρκελ σαμαροβενιζελική κυβέρνηση της εθνικής υποτέλειας και της κοινωνικής καταστροφής.

2) Τους θεσμούς και τις δημοκρατικές διαδικασίες τα ευτέλισε όσο ποτέ άλλοτε η κυβέρνηση που συνένοχα υποστήριξε η κυρία Μανδρέκα, η οποία δυόμιση χρόνια τώρα στόμα είχε και μιλιά δεν είχε (να θυμηθούμε π.χ. τον Καλλικράτη και το έκτρωμα που λέγεται «Δήμος Δωρίδας», κυρία Μανδρέκα;). Να κυβερνάς με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και ντροπολογίες, να ξεφτιλίζεις τη Βουλή, να κάνεις κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τους νόμους: Αυτά είναι που εφάρμοσε η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ευτέλισαν τους θεσμούς, με την άμεση συνενοχή σας κυρία Μανδρέκα, κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

3) Πάλι με τη συνενοχή σας, η σαμαροβενιζελική κυβέρνηση ξεπούλησε και τα ασημικά της χώρας, κι αφήνει πίσω της συντρίμμια, πολλαπλάσιο χρέος απ’ όσο παρέλαβε, αλλά και νέες συμφωνίες με την τρόικα, οι οποίες γκρεμίζουν ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τη λαίλαπα του ΓΑΠ και του Παπαδήμου. Και τα ελάχιστα παιδάκια που έχουν απομείνει στα ξεχασμένα Βαρδούσια (να ’στε καλά κυρία Μανδρέκα, χάρη σ’ εσάς τρελάθηκε στην «ανάπτυξη» και η Δωρίδα…) γνωρίζουν ότι «η έξοδος από την κρίση και το μνημόνιο» ήταν το συντομότερο ανέκδοτο της μαύρης χρονιάς που, επιτέλους, τελειώνει.

4) Αν δεν σας αρέσουν οι διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδας, κυρία Μανδρέκα, γιατί δεν το καταργείτε με μια ακόμη πράξη νομοθετικού περιεχομένου; Εξάλλου έτσι καταργήσατε τόσα και τόσα. Ή τέλος πάντων καταργήστε γενικώς τις εκλογές, να αποφασίζει απευθείας ο κύριος Σόιμπλε ποιος θα κυβερνά την αποικία του, ώστε να μην ταλαιπωρείστε και να μην εξαρτάστε από το τι θέλει να ψηφίσει ο κόσμος. Αλλιώς, το ξέρετε το κόλπο ήδη από το 2012: ξαναπείτε μας ότι αν ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ θα βρέχει βατράχια. Δεν χρειάζεται καν να σκεφτείτε εσείς τι να πείτε: αρκεί να επαναλάβετε τις απειλές του Βερολίνου και την τρομοκρατία των «αγορών», που τρέμουν μην αναδειχθεί επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα μια κυβέρνηση αξιοπρεπής. Μια κυβέρνηση που θα βάλει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Ελλάδας και του λαού της, κι όχι τους ξένους επικυρίαρχους και τους εγχώριους φίλους σας, στους οποίους χαρίζετε τα δισεκατομμύρια που βγάζετε από το αίμα του ελληνικού λαού.

Αυτά τα ολίγα για την ώρα κυρία Μανδρέκα. Κι όποτε θέλετε, όπου θέλετε, σας καλούμε σε ανοιχτή, δημόσια συζήτηση ενώπιον των πολιτών της Δωρίδας, να τα συζητήσουμε όλα ισότιμα και δημοκρατικά. Είμαστε στη διάθεσή σας!

Γιάννης Κούγιας
Συντονιστής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας


ΥΓ: Επιθυμώντας να σας ενθαρρύνουμε να δεχτείτε την πρόσκλησή μας, σας επισυνάπτουμε κι ένα βίντεο, ως σκονάκι που θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για να συζητήσετε μαζί μας μπροστά στους συμπολίτες μας: https://www.youtube.com/watch?v=1BaQ9fL1-Nw

Επιτέλους έλυσαν τα.. “δεσμά” της λίμνης Μόρνου για την ανάπτυξη της περιοχής

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες το πρόβλημα της λίμνης του Μόρνου φαίνεται να βρίσκει λύση , να αίρονται οι διάφορες δεσμεύσεις ανάπτυξης και να δοθεί η δυνατότητα  αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Δωρίδας.

Ειδικότερα στις 29 Δεκεμβρίου 2015, υπογράφηκε η υπ’ αριθμ. οικ. 112203 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία τροποποιείται και συμπληρώνεται η υπ’ αριθμ. Α5/2280/83, (ΦΕΚ 720/Β/83) Υγειονομική Διάταξη σχετικά με την προστασία των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής Πρωτεύουσας από ρυπάνσεις και μολύνσεις, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις Υγειονομικές Διατάξεις Α5/3257/84, (ΦΕΚ 898 Β’/1984 και 56Β’/1985,) Α5/5180/88, (ΦΕΚ 891Β’/1988) και την υπ’ αριθμ. Οικ. 131835/5-12-2005, (ΦΕΚ 1744/Β’/13-12-2005), Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Συγκεκριμένα, με την παρ. 2 του άρθρου 11 Α, (Μεταβατικές Διατάξεις), της ΚΥΑ που υπεγράφη, ορίζεται ότι: «Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων του οικισμού Λιδωρικίου και του σωφρονιστικού Καταστήματος Μαλανδρίνου με την προϋπόθεση ότι τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται σύμφωνα με την ΚΥΑ 145116/2011, (ΦΕΚ Β/354), είτε με υπεδάφια διάθεση σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 μέτρων από τα όρια της ανώτατης στάθμης της λίμνης ή στο έδαφος σε απόσταση μεγαλύτερη των 3.500 μέτρων από τα όρια της ανώτατης στάθμης της λίμνης και πάντα σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 145115/2014, (ΦΕΚ Β/354).

Εξάλλου, στις περιεχόμενες στην ΚΥΑ διατάξεις περιέχεται και διάταξη που επιτρέπει κατ΄ εξαίρεση την ιστιοπλοϊα και παρόμοιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες εντός της Λίμνης του Μόρνου αλλά χωρίς τη χρήση παντός μηχανοκίνητου εξοπλισμού με την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών. Έτσι δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα και της ποθούμενης από τον τοπικό πληθυσμό τουριστικής αξιοποίησης της Λίμνης.

Κατόπιν αυτών μπορούμε να πούμε ότι ο γνωστός αγώνας που δόθηκε για την αλλαγή της Α5 από όλους τους φορείς, π. Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή, Δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπεντζώνη, Βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα και άλλους φορείς, στέφθηκε με επιτυχία. 

Γίνεται αντιληπτό ότι με τη συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που τροποποιεί την στην αρχή αναφερόμενη Υγειονομική Διάταξη, δίνεται διέξοδος για το σημαντικό έργο του Παραλίμνιου Αγωγού των οικισμών γύρω από το Μόρνο, αφού με τις αλλαγές που αυτή επιφέρει στη Νομοθεσία τα λύματα επιτρέπεται πλέον να διατεθούν στο έδαφος ή στο υπέδαφος και έτσι δύναται να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα και να πραγματοποιηθεί με πολύ μικρότερο κόστος.

Άρχισαν οι πρώτες μεταγραφές αλλά και μετακινήσεις υποψηφίων βουλευτώνΜε ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Αθηνών
ο Φώτης ΚουβέληςΜε σταυρό στη Β΄Αθηνών θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης κάτι που ο ίδιος το ήθελε και είναι η εκλογική περιφέρεια που πολιτεύεται για 20 χρόνια.

Η επιβεβαίωση ήρθε επίσημα μέσω του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες, αναφερόμενος στις συμμαχίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι οι σύμμαχοι του κόμματος δε θα λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Θα απογοητεύσουμε όσους θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συναλλάσσεται. Να πουλάει εκδουλεύσεις. Να μοιράζει θέσεις», είπε χαρακτηριστικά στο Σινέ Κεραμεικός ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν τη κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά μας. Όχι, όμως, για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κος Σαμαράς ή ο κος Θεοδωράκης».Στη Β΄ Αθηνών η Φώφη Γεννηματά

Υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική παράταξη στη Β΄ Αθηνών θα είναι η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Έγινε γνωστό και επίσημα με ανακοίνωση του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Έτσι απελευθερώνεται το τοπίο για τον Κώστα Σκανδαλίδη στην Α΄Αθήνας, που υπήρχε φόβος να μη εκλεγεί , αφού το ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια αυτή και με τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, αν επαληθευτούν στη κάλπη , θα εκλέξει έναν βουλευτή.Ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Νταβρής
Επέστρεψαν στη ΝΔ Νταβρής,Ιατρίδη,
Γιοβανόπουλος και Κασαπίσης


Υποψήφιος με τη ΝΔ στην περιφέρεια Ημαθίας θα είναι στις εκλογές ο βουλευτής Κώστας Γιοβανόπουλος ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Στη ΝΔ επέστρεψε και η βουλευτής Δωδεκανήσων Μίκα Ιατρίδη, η οποία στις εκλογές του 2012 είχε κατέλθει υποψήφια με τους ΑΝΕΛ.

Η Ιατρίδη, η οποία στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είχε ψηφίσει υπέρ του Σταύρου Δήμα, συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Στη «Συγγρού» γύρισε ξανά και ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Νταβρής, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τους ΑΝΕΛ. Ο Γ. Νταβρής θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα.

Υποψήφιος με τη ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα είναι στο Νομό Κοζάνης ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης.Ο Μ.Θεοχαρίδης,
υπηρεσιακός
υπουργός

ΕσωτερικώνΟ πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μιχάλης Θεοχαρίδης, αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών αντικαθιστώντας τον Αργύρη Ντινόπουλο.

Η ορκωμοσία του έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη, στη μία το μεσημέρι.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

να αποφασίσει για το μέλλον του και το μέλλον της πατρίδας


Της Ασπασίας Μανδρέκα
Βουλευτού Φωκίδας


Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι, κατά το Σύνταγμα, η ύψιστη Κοινοβουλευτική διαδικασία που προϋποθέτει τη σύνθεση και συναίνεση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, έτσι ώστε ο εκλεγείς Πρόεδρος να αποτελεί σύμβολο Εθνικής ομοψυχίας, ενότητας και σταθερότητας.

Όμως, για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά και στην ιστορία της Δημοκρατίας μας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν σεβάστηκε το θεσμό του ανώτατου Πολιτειακού άρχοντα και τη σχετική διαδικασία. Όχι μόνο δεν συναίνεσε στην Προεδρική εκλογή αλλά δεν πρότεινε από την πλευρά της πρόσωπο για το αξίωμα του Προέδρου. Με τον τρόπο αυτό, όμως, αλλά και την εν γένει πολιτική τακτική που ακολούθησε, ουσιαστικά ευτέλισε την κορυφαία Δημοκρατική διαδικασία, με μοναδικό στόχο της να οδηγήσει, εκβιαστικά, τη χώρα σε Εκλογές.

Αναμφίβολα, ζούμε ιστορικές στιγμές για τον κοινοβουλευτισμό αλλά και για τη χώρα γενικότερα. Στη σημερινή διαδικασία, της τρίτης ψηφοφορίας, για την εκλογή του Προέδρου η Κοινοβουλευτική Πλειοψηφία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και σήκωσε το μεγάλο βάρος της ιστορικής ευθύνης που της αναλογούσε. Αυτό έπραξε, άλλωστε, καθημερινά τα τελευταία 2,5 χρόνια και κράτησε τη χώρα όρθια, κάνοντας πραγματικότητα τις συνθήκες εκείνες που θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι είμαι υπερήφανη που, με την εμπιστοσύνη των πολιτών του Νομού Φωκίδας, στήριξα μαζί με τους συναδέλφους μου και με καθαρή συνείδηση, όλες τις αναγκαίες επιλογές για τη σωτηρία της χώρας.

Αυτή, όμως, η επιτυχία της Κυβέρνησης να δρομολογήσει με προσεκτικά και σταθερά βήματα την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο καθώς και τη μετάβαση της χώρας σε μια ασφαλέστερη πραγματικότητα, ακύρωνε στην πράξη την πολιτική παρουσία και τον προγραμματικό λόγο του Σύριζα.

Αυτός ήταν, προφανέστατα, και ο λόγος που οδήγησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και τα πολιτικά της «δεκανίκια» στην αντιθεσμική επιλογή να μπλοκάρουν την Προεδρική εκλογή και να απεμπολήσουν την ευθύνη για τη σωτηρία της χώρας.

Έτσι οι βουλευτές τους, που καταψήφισαν σήμερα, παρέμειναν περιχαρακωμένοι στο κομματικό αλλά και προσωπικό τους συμφέρον για την πολιτική τους επιβίωση, το οποίο και πρόταξαν, δυστυχώς, έναντι του Εθνικού συμφέροντος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η ευθύνη και ο λόγος μετακυλίεται στον Ελληνικό Λαό, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του.

Είμαι σίγουρη, όμως, ότι οι πολίτες θα επιδείξουν κατά τις εκλογές της 25ης-1-2015 τη σύνεση και την ωριμότητα που επιτάσσει η κρισιμότητα των περιστάσεων .

Ο Λαός μας δεν θα παρασυρθεί από τον αδιέξοδο λαϊκισμό, τη δημαγωγία και από τις υποσχέσεις που και ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Είναι βέβαιο, ότι με την ψήφο του στην πιο καθοριστική εκλογική αναμέτρηση θα βάλλει τέλος στην αβεβαιότητα, θα εδραιώσει τη σταθερότητα και θα διασφαλίσει το μέλλον της πατρίδας μας.

Είναι η ώρα της Δημοκρατίας και της Ευθύνης των Πολιτών. Είναι η ώρα της Αλήθειας. Είναι η ώρα του Λαού!

Όλοι μαζί θα κρατήσουμε την πατρίδα ψηλά! Θα δώσουμε τη Μάχη και θα Νικήσουμε!

Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου και ποιοί θα το στηρίξουν στη Δωρίδα

Ποιους πολιτικούς χώρους επηρεάζει κυρίως το νέο κόμμα

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΟΤΑΜΙ προβληματίζονται με τις κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου, αφού η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έδωσε το πράσινο φως στον πρώην πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του να ανακοινώσουν την νέα Κίνηση.

Στο Παπανδρεϊκό στρατόπεδο έχει αποφασιστεί ότι δεν μπορούν να συμπλεύσουν εκλογικά με το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου και πως έρχεται η ώρα να πάρει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου για ένα Κίνημα Αξιών και Αλλαγής όπως το περιέγραψε στην τελευταία ομιλία του στην Κοζάνη.

Ήδη εδώ και τρείς μήνες το επιτελείο του έχει εγκατασταθεί στα γραφεία του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στο νεοκλασικό της οδού Πειραιώς και εργάζεται πυρετωδώς για να στελεχώσει το νέο κόμμα σε όλη την Ελλάδα.

Στο στενό αυτό επιτελείο συμμετέχουν μεταξύ άλλων η πρώην Διευθύντρια του Γραφείου του Γιώργου Ρεγγίνα Βάρτζελη , ο Μιχάλης Καχριμάκης, ο αδερφός του Νίκος Παπανδρέου, ο Δημήτρης Ρέπας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (της Αριστερής Πρωτοβουλίας), ο Θάνος Μωραΐτης, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Νίκος Σηφουνάκης , ο Σωκράτης Ξυνίδης κ.ά.

Μετά τις εξελίξεις αυτές αρκετά είναι και τα τοπικά στελέχη της Δωρίδας που θα στραφούν προς το κόμμα αυτό. Έτσι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και με όσα οι ίδιοι δηλώνουν σε συνομιλίες τους, στη Δωρίδα θα στηρίξουν και θα συμπορευτούν με το κόμμα του Παπανδρέου, η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση, ο δικηγόρος Γιώργος Πίττας, ο Αντιδήμαρχος Μπάμπης Φάκος, η δημοτική Σύμβουλος Πένυ Σπυροπούλου, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη Νίκος Πέτρου, ο Πρόεδρος της Ερατεινής Σταύρος Πολίτης, ο πρώην Πρόεδρος του Λιδωρικίου Μπάμπης Πέτρου, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μπαρμπούτης, ο Θανάσης Ασημάκης κ.ά.

Ένα κόμμα με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου φαίνεται ότι ανακατεύει την τράπουλα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αφού σύμφωνα με πληροφορίες , οι ποιοτικές μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αφορούν κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΟΤΑΜΙ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα γκάλοπ που έχει στη διάθεσή του το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, το νέο κόμμα μπορεί να προσεταιριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ποσοστό 2-3% ψηφοφόρων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και να ανακόψει την πορεία πρώην ψηφοφόρων του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να ψαλιδίσει την διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας σε ενδεχόμενες εκλογές, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε πολωτικό κλίμα μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία.

Αντίστοιχα το κόμμα του Γ. Παπανδρέου φαίνεται να διεκδικεί από το ΠΟΤΑΜΙ πρώην πράσινους ψηφοφόρους που φτάνουν το 1-1,5%.

Στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το δημοσκοπικό που εμφανίζεται γύρω στο 6 - 7 %, η επιρροή του Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται περιορισμένη και υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει την μία μονάδα.

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγορεί τους Αντ. Σαμαρά και Βαγ. Βενιζέλο ότι δεν προσπάθησαν να αναζητήσουν συναινετική λύση για να αποφευχθούν οι εκλογές και πως …δραπετεύουν για να πετάξουν την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα.


Συνάντηση Βενιζέλου - Παπανδρέου

Όπως είναι γνωστό η τελευταία συνάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου έγινε στη Βουλή μία ώρα πριν από την δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , διήρκησε 20 λεπτά , όπου διαπιστώθηκε και η οριστική ρήξη όπως προκύπτει από την ενημέρωση των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμβάλει στην ενότητα του χώρου και να μην διασπάσει την παράταξη, καθώς η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική υποχρέωσή του.

Ο Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά στον Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της «για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν».

Από την πλευρά του Παπανδρέου, έγινε γνωστό ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά σε ότι αφορά στα ζητήματα της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός, εμμένει στις θέσεις που είχε διατυπώσει στην επιστολή του προς τον Βενιζέλο και θεωρεί ότι επί των θέσεων που διατύπωσε δεν πήρε καμία ουσιαστική απάντηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του Κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες. Προτάσεις, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του. Επ´ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».

Παρέμβαση Κώστα Λαλιώτη

Στο μεταξύ παρέμβαση είχαμε του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη υπέρ της ενότητας του Κινήματος που προκάλεσαν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθώς και οι αντίρροπες δυνάμεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του κόμματο.

Σε δήλωσή του, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε:

«Όλοι έχουμε χρέος, ιστορικό και πολιτικό, σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την χώρα, την κοινωνία και τη δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, να διαφυλάξουμε την συνοχή και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να διαμορφώσουμε μια αυτόνομη στρατηγική ώστε να μην είναι προσάρτημα κανενός.

» Κάθε επιλογή και κάθε απόφαση, που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος και μετά έπονται ένας παρατεταμένος εσωκομματικός "εμφύλιος" και μύρια, μοιραία λάθη».

Παρεμβάσεις βουλευτών στον Παπανδρέου

Μετά την τρίτη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή στην οποία δεν εξελέγη πρόεδρος Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, ο Γ. Μανιάτης, ο Γ. Δριβελέγκας, ο Δ. Κρεμαστινός, ο Π. Κουκουλόπουλο και ο Ανδρέας Λοβέρδος πήγαν στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσουν να μην προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος. Στη συνέχεια προστέθηκε στη σύσκεψη η Φώφη Γεννηματά, ενώ αργότερα ο Παπανδρέου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός τους είπε ότι το σκέφτεται και ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Λίγο αργότερα στενός συνεργάτης του Παπανδρέου πήγε για τα χρόνια πολλά στο γραφείο της ΚΟ του ΠαΣοΚ και σε ερωτήσεις των εργαζόμενων εκεί απάντησε ότι ήταν να ανακοινωθεί σήμερα(χθές) το κόμμα αλλά θα ανακοινωθεί τελικά την Τρίτη το απόγευμα.

Στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού ήταν κυρίαρχη η άποψη ότι η χθεσινή ημέρα δεν προσφερόταν για πολιτικές πρωτοβουλίες στη σκιά της τραγικής υπόθεσης του Norman Atlantic και της διάλυσης της Βουλής.

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Η "ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ" ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ

Του Νίκου Φελέκη

Δύο είναι τα ερωτήματα που αυτές τις μέρες απασχολούσαν πολιτικούς και δημοσιολογούντες: Το πρώτο, πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει στην τρίτη ψηφοφορία η υποψηφιότητα Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας το οποίο απαντήθηκε και ήδη πάμε για εκλπογές και το δεύτερο, ποιά μέρα θα ανακοινώσει το νέο κόμμα ο Γ. Παπανδρέου.

Στο δεύτερο ερώτημα οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες. Άλλοι υποστηρίζουν πως οι ανακοινώσεις του Γ. Παπανδρέου θα γίνουν στις 29 Δεκεμβρίου, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για τον Πρόεδρο, και άλλοι διατείνονται πως αυτό θα γίνει την επομένη, 30 Δεκεμβρίου, επειδή λένε πως ο Παπανδρέου δεν θέλει να δώσει την εικόνα του Βενιζέλου το 2007, που, πριν ακόμη ανακοινωθεί το οριστικό αποτέλεσμα των εκλογών, έσπευσε στο Ζάππειο και δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Όμως το πιθανότερο είναι και οι μεν και οι δε να διαψευσθούν. Ο Γ. Παπανδρέου, αν πιστέψουμε τις πληροφορίες συνεργατών του, μάλλον θα προτιμήσει να ανακοινώσει το νέο κόμμα το Νέον Έτος. Κι αυτό επειδή όχι μόνον δεν θέλει να δώσει την εντύπωση της βιασύνης ή γιατί η τύρβη των εορταστικών ημερών μπορεί να επισκιάσει τη δυναμική του εγχειρήματος, αλλά κυρίως επειδή πληροφορείται πως τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ολοκληρώνονται οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει, οικειοθελώς, πολίτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ίδρυση του νέου κόμματος.

Τα μηνύματα που έρχονται στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού είναι πως σε τουλάχιστον 30 πόλεις γινονται προσπάθειες -από πρώην και νυν μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα από τον δημοκρατικό χώρο- να συγκροτηθούν, μέσω διαδικασιών αυτοοργάνωσης, παπανδρεϊκοί πυρήνες.

Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει, λένε οι συνεργάτες του, να λάβει υπόψιν του τον προβληματισμό και τις διαθέσεις της λαϊκής βάσης ώστε να τις αποτυπώσει και στην Ιδρυτική Διακήρυξη που ήδη έχει αρχίσει να συγγράφεται.

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του νέου κόμματος δεν πρόκειται να καθυστερήσει, με πιθανότερη ημερομηνία το διάστημα 2-4 Ιανουαρίου και οπωσδήποτε πριν τα Φώτα. Ένας επίσης σοβαρός λόγος είναι πως ο Γ. Παπανδρέου συνέχιζε να πιστεύει πως η παρούσα Βουλή θα μπορούσε, υπό τις προϋποθέσεις που έχει θέσει στο 6σέλιδο μανιφέστο του της 11ης Δεκεμβρίου, να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θεωρούσε πως, έστω και την υστάτη στιγμή (ακόμη και λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η τρίτη ψηφοφορία) οι Σαμαράς και Βενιζέλος θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα μεταβάλουν γνώμη ως προς την δυνατότητα, και πρωτίστως την ανάγκη, η παρούσα Βουλή να εκλέξει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας και νέα κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.

Μάλιστα, χαρακτηριστικά είναι τα λόγια που είπε σε προχθεσινή κλειστή σύναξη, περίπου 40 στελεχών, στο Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου και τα οποία μας μετέφερε, σχεδόν αυτολεξεί, ένας από αυτούς που συμμετείχαν: «Αν η Βουλή ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πράγμα που απεύχομαι, τότε, ενόψει και των εκλογών που θα γίνουν, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Εγώ είμαι έτοιμος και θα το πράξω. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει καθηλωμένη, πρέπει να υπερβεί το αδιέξοδο. Δεν μπορεί οι θυσίες των Ελλήνων να πάνε χαμένες, πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες και πολιτικές ώστε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την κρίση, παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη. Δεν μπορεί να τεθεί εν κινδύνω η θέση μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να την διασφαλίσουμε και να την ενισχύσουμε, αλλάζοντας ταυτόχρονα και την Ευρώπη. Η Νέα Διακυβέρνηση χρειάζεται να έχει προοδευτικό πρόσημο και να εμπνέει σταθερότητα και ασφάλεια στους πολίτες. Όπως η χώρα χρειάζεται μια Νέα Αλλαγή έτσι και το ΠΑΣΟΚ, ευρύτερα ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χρειάζεται μια Νέα Πορεία. Κινηματική, ελπιδοφόρα και αναγεννητική. Για μια μεταπελατειακή Ελλάδα. Δεν μπορεί να είμαστε παρακολούθημα της Δεξιάς ούτε να παραμείνουμε θεατές στη διάλυση του ιστορικού Κινήματος της Αλλαγής. Χρέος όλων όσοι συμμετείχαμε στους αγώνες και την προσπάθεια του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου για ν' αλλάξει η μοίρα του τόπου και του λαού μας είναι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Τώρα. Στις πρωτοβουλίες αυτές η συμμετοχή μου είναι αυτονόητη».

Αν και η απόφαση για ίδρυση νέου κόμματος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εν τούτοις υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες οι οποίες χρειάζεται να επιλυθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Κατ' αρχάς το όνομα του νέου κόμματος. Επ' αυτού υπάρχει σιγή ασυρμάτου. Θα το αποφασίσει, λένε, "αποκλειστικά και μόνον ο Γιώργος με το μαξιλάρι του" -για να θυμηθούμε και μια θυμόσοφη ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη.

Μέχρι στιγμής διάφοροι αποστέλλουν στο μέιλ του Γ. Παπανδρέου προτάσεις για πιθανή ονομασία ή του τις λένε κατ' ιδίαν, τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται, αλλά μάλλον φαίνεται να έχει καταλήξει εδώ και καιρό, αλλά δεν θέλει να το αποκαλύψει.

Το δεύτερο είναι η Ιδρυτική Διακήρυξη. Όπως προείπαμε ήδη τμήματά της συγγράφονται από ορισμένους (πολιτικά στελέχη, αλλά και διανοούμενους) οι οποίοι εμφορούνται από, αν όχι ταυτόσημες, παραπλήσιες ιδέες και απόψεις με αυτές του Γ. Παπανδρέου, αλλά το τελικό κείμενο (που θα είναι βραχύλογο και περιεκτικό και θα κινείται στη λογική της 3ης Σεπτέμβρη προσαρμοσμένο όμως στα νέα δεδομένα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και το προοδευτικό κίνημα) θα το επιμεληθεί ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός με δυο τρεις ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Το τρίτο είναι τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Αν και ο κατάλογος των ονομάτων, ο οποίος έχει περαστεί σε μια ειδική βάση δεδομένων, υπερκαλύπτει τους περίπου 430 υποψηφίους που χρειάζονται καθ' άπασαν την επικράτειαν, εν τούτοις καθημερινά στο στρατηγείο του Γ. Παπανδρέου έρχονται συνεχώς και νέα ονόματα, ιδίως νέων και νεαρής ηλικίας υποψηφίων.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως μεταξύ των συνεργατών του Γ. Παπανδρέου εγείρονται ενστάσεις για κάποιους "επωνύμους", παλαιούς βουλευτές, υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους ακόμη και μεσοανώτερα κομματικά στελέχη, επειδή πιθανή συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια μπορεί αφενός να προκαλέσουν τοπικές έριδες και αφετέρου να προκαλέσουν αντικρουόμενα ακόμη και αρνητικά συναισθήματα ως προς το νέο και τη δυναμική του εγχειρήματος.

Το σίγουρο είναι πως, στην εκ του νόμου καθορισμένη ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων, το νέο κόμμα θα ανακοινώσει πλήρεις συνδυασμούς, στους οποίους θα είναι έντονο το στοιχείο της ανανέωσης και της σηματοδότησης του καινούργιου.

Τέλος, δύο ακόμη προβλήματα που δεν έχει ακόμη επιλύσει ο Γ. Παπανδρέου είναι ο εκπρόσωπος Τύπου και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σκέψεις και προτάσεις (ακόμη και αυτοπροτάσεις) υπάρχουν, όπως λέγεται, αρκετές. Επειδή όμως οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν τις θέσεις αυτές θα είναι η βιτρίνα του νέου κόμματος και θα έχουν το κύριο βάρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης ο Γ. Παπανδρέου θέλει να είναι οι, όσο το δυνατόν, καλύτεροι εκπρόσωποι του ιδίου και του νέου φορέα.

Και επειδή αναφερθήκαμε στην προεκλογική αντιπαράθεση να πούμε πως ειδική ομάδα στελεχών επεξεργάζεται την επικοινωνιακή στρατηγική καθώς και τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στις, από τηλοψίας κυρίως, επιθέσεις που αναμένεται να δεχθεί, προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου και το νέο κόμμα είτε από στελέχη, πρωτίστως, του ΠΑΣΟΚ είτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, απ' όπου ένα παπανδρεϊκό κόμμα προσελκύει τους περισσότερους, εκτός από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ, οπαδούς και ψηφοφόρους.

Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Η Γλυφάδα στα ημιτελικά του Κυπέλλου κέρδισε με 6 - 1 τον Αετό Λιδωρικίου

Από Δωρίδα τρείς στις τέσσερις ομάδες στα ημιτελικά

Του Τάσου Τσόλκα

Στα ημιτελικά του Κυπέλλου Φωκίδας προκρίθηκε η Ένωση Γλυφάδας , κερδίζοντας με 6-1 τον Αετό Λιδωρικίου σε αγώνα που έγινε σήμερα στο γήπεδο Μαλαμάτων κάτω από συνεχή βροχή.
Στο Α΄ ημίχρονο ο αγώνας ήταν αμφίρροπος με την Γλυφάδα να προηγείται με  1-0.

Στο Β΄ ημίχρονο ο Αετός Λιδωρικίου ξέμεινε από δυνάμεις κι έτσι η Γλυφάδα πετυχαίνοντας άλλα πέντε τέρματα έφτασε  στο θρίαμβο του 6-1.
Η Ένωση Γλυφάδας, σύμφωνα με την κλήρωση , θα αγωνιστεί με τον Αστέρα Ιτέας σε διπλούς αγώνες για την πρόκριση στον τελικό.

Ο άλλος ημιτελικός είναι μεταξύ Απόλλωνα Ευπαλίου και Δωριέων Μανάγουλης.
Οι αγώνες των ημιτελικών θα γίνουν προς το τέλος Ιανουαρίου και ο τελικός Κυπέλλου στα μέσα Φεβρουαρίου , σε ημερομηνία που θα ορίσει η ΕΠΣ Φωκίδας τις επόμενες ημέρες.