Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στη Ναύπακτο για τη γιορτή του Ιερόθεου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος παρευρέθηκε σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό και μίλησε με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του, για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου Ιερόθεο.

«Γνώριζα τον Ιερόθεο πριν τον συναντήσω» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στο πλούσιο συγγραφικό έργο του Ιεροθέου και τη δυνατότητα που είχε πριν ακόμη τον γνωρίσει από κοντά να τον μελετήσει μέσα από τα βιβλία του.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε όχι υπομονή, αλλά υπομονές στο δύσκολο έργο που επιτελεί, ενώ αναφέρθηκε και στην μεταβατική περίοδο της κενώσεως της Μητροπόλεως Ιωαννίνων, όταν και είχε δεχθεί την επανηλλειμένη παρότρυνση του Αρχιεπισκόπου, αλλά και άλλων παραγόντων ώστε να μετατεθεί στην επισκοπή των Ιωαννίνων. Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε τα λόγια του Ιεροθέου: Κλήθηκα να υπηρετήσω και να διακονήσω τον λαό της Ναυπάκτου παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες και δεν θα τον εγκαταλείψω όσο ζω !!!

«Σε μια περίοδο υλιστική επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, με όλα τα προβλήματα που βιώνουμε, που πρωταρχικό ρόλο παίζει το βόλεμα και ο εαυτό μας ,ο Ιερόθεος διάλεξε το φτωχό και ταπεινό να υπηρετήσει.
Είναι Κόσμημα και Χάρισμα για την Εκκλησία μας η παρουσία του.»

Στη λειτουργία και τις εκδηλώσεις παραβρέθηκε το σύνολο του κλήρου της περιοχής, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Τ. Λουκόπουλος, εκπρόσωποι όλων των αρχών και πλήθος πολιτών.

Τον Δήμο Δωρίδας εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Ανδρέας Ευσταθίου.

Επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες στην Δυτική Ελλάδα

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική Ελλάδα σήμερα Σάββατο από τις νυχτερινές ώρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και πιθανώς κατά τόπους από χαλαζόπτωση.

Συγκεκριμένα:

Την Κυριακή και την Δευτέρα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά διαστήματα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία και πιθανώς στη δυτική Πελοπόννησο και την κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές και την Τρίτη.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, δεν θα υπάρξει σημαντική μεταβολή της θερμοκρασίας.

Αφανίζονται κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη τη χώρα από καταρροϊκό πυρετό

Έκκληση στον Πρωθυπουργό από
τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο

 
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κόσμος όλης της χώρας, εξαιτίας της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού, που έχει οδηγήσει σε θανάτωση χιλιάδων ζώων με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές, αλλά και τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Με μία οργίλη ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, επιτίθεται στους αρμόδιους φορείς και κυρίως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στους οποίους καταλογίζει εγκληματική αμέλεια, γιατί καθυστέρησε και καθυστερεί δραματικά τους μαζικούς εμβολιασμούς ζώων, που είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να περιοριστεί έγκαιρα η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού και να αποτραπεί η θανάτωση.

«Ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένουν να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει αναπτυχθεί φυσική ανοσία στα ζώα απέναντι στη νόσο, όπως υποτίθεται κατά τις εισηγήσεις τους ότι υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του και παραθέτει τι τους απαντήθηκε από τα αρμόδια τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχετικές ερωτήσεις.

«Μετά από σχετική ερώτηση του ΠΚΣ στον Τομέα Κλινικής Παραγωγικών Ζώων του ΑΠΘ, λάβαμε την απάντηση ότι η συγκεκριμένη νόσος σε μια χώρα ελέγχεται με δύο τρόπους:

1) Με θανάτωση και υγειονομική ταφή των ασθενών ζώων, αντίστοιχη χορήγηση εντομοαπωθητικών στα υπόλοιπα υγιή ζώα και εντομοκτονία στους στάβλους και στον περιβάλλοντα χώρο, μοντέλο που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε όλες τις προηγούμενες επιζωοτίες της νόσου στη χώρα μας ή

2) Με μαζικούς εμβολιασμούς των ζώων, μοντέλο που εφαρμόστηκε σε επιζωοτίες της νόσου τα προηγούμενα χρόνια σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Σε ανάλογη ερώτηση του ΠΚΣ προς το επιστημονικό προσωπικό της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λάβαμε την απάντηση ότι η ενδεδειγμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου, βάσει βιβλιογραφίας, αλλά και πρακτικής εμπειρικής αντιμετώπισης της επιδημίας στην Ευρώπη την χρονική περίοδο 2006-2009 είναι ο εμβολιασμός των ζώων.

Συγκεκριμένα την εν λόγω χρονική περίοδο η αναβλητικότητα των αρχών για την πραγματοποίηση εμβολιασμών οδήγησε στη δραματική εξάπλωση της νόσου από την αρχική της εστία στην Ολλανδία (2006) μέχρι την Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο (2007) και την Ισπανία (2008) με συνέπεια τη θανάτωση χιλιάδων προβάτων. Με την έναρξη όμως των εμβολιασμών περιορίστηκε άμεσα η εξάπλωση της νόσου».

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αντιμετωπίσουν το θέμα και να φροντίσουν για την επίλυσή του άμεσα.

Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΥΙΖ : Που είναι το μοσχάρι που δεν ήταν κανενός;;; Αθάνατη Δωρίδα !

Η συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για την συγκρότηση Επιτροπής αυθαίρετης βοσκής ζώων στη Δωρίδα, είχε και την κωμική της πλευρά σύμφωνα με σχόλιο-ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΩΡΑ της Φωκίδας».

Η άρνηση της παράταξης Κουλούλα να συμμετάσχει στην Επιτροπή φοβούμενη προφανώς το πολιτικό κόστος, προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου κ. Καπεντζώνη ο οποίος τους είπε ότι μένουν έξω για να παίρνουν ψήφο, αδιαφορώντας για το χάλι που γίνεται σε όλη την ορεινή Δωρίδα.

Ο κ. Κουλούλας κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι πληρώνει καουμπόηδες δίχως αποτέλεσμα

Η συζήτηση όμως απέκτησε εξαιρετικό ενδιαφέρον όταν ο κ. Κώστας Κουτσούμπας ρώτησε που είναι το μοσχάρι που συνελήφθη και το κρατούσαν στο χώρο που συλλέγονται τα σκουπίδια.

Τελικά, ο Δήμαρχος απάντησε ότι το συγκεκριμένο δεν πήγε κανένας να το πάρει, αλλά δεν μάθαμε τι απέγινε.

Πάντως ο κ. Καπεντζώνης συμπλήρωσε ότι είχαν εντοπιστεί άλλα 12 κοντά στο νεκροταφείο, τα οποία καταγράφηκαν και παραδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

«Ο δήμος δεν κλέβει ζώα, τα καταγράφει και τα επιστρέφει», σχολίασε ο Δήμαρχος!!!

Δεν ξέρω τι απέγινε τελικά το εν λόγω αξιαγάπητο μοσχαράκι, αλλά ό,τι και να έγινε δεν έχει σημασία.

Εξάλλου, έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να βρουν τον ιδιοκτήτη, μέχρι και έγγραφο είχαν αναρτήσει και τον αναζητούσαν, αν δεν το ήθελε δικό του πρόβλημα.

Οπότε ισχύει και η γνωστή λαϊκή ρήση «εύρημά μου, χάρισμά μου»!

Δύο σεισμούς 4,7 και 3,4 της κλίμακας Ρίχτερ είχαμε το απόγευμα στην Αχαΐα


Έγιναν ελαφρά αισθητοί και στην Νοτιοδυτική Δωρίδα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18.12 το απόγευμα σύμφωνα με το Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο η δόνηση ήταν 4,7 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται κοντά στην Χιόνα Ερυμάνθου και 27 χλμ Νότια της Πάτρας. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Στις 18.45 ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση 3,4 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Το κέντρο αναφέρει ότι ο σεισμός έχει εστιακό βάθος 2 χλμ και σημειώθηκε 33χλ νότια της Πάτρας.

Και οι δύο σεισμοί έγιναν ελαφρά αισθητοί στη Νοτιοδυτική Δωρίδα και τη Ναυπακτία..

"Κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί ακόμη" λέει η Πυροσβεστική αλλά και τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής, Ερυμάνθου, Χαλανδρίτσας και Κάτω Αχαγιάς.

Ωστόσο πολλοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που πετάχτηκαν από τα σπίτια τους καθώς οι δονήσεις είχαν διάρκεια και προκάλεσαν έναν μικρό πανικό.

Δεν εμπνέει καμία ανησυχία ο σεισμός της Αχαΐας, δήλωσε πριν από λίγο ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.


Σύμφωνα με τον Τσελέντη η περιοχή (δυτικά του Μαζαρακίου) δίνει τέτοιας έκτασης σεισμικά φαινόμενα.

Απλώς οι πολίτες ανησύχησαν γιατί σημειώθηκαν δύο διαδοχικές δονήσεις, η πρώτη 4,7 και η δεύτερη 3,6 Ρίχτερ.

Όπως είπε ο Άκης Τσελέντης ακολούθησε και τρίτη δόνηση έντασης 2 Ρίχτερ

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Τσελέντη, δεν φαίνεται ότι η σημερινές δονήσεις σχετίζονται με το ρήγμα των ισχυρών σεισμών του 2008.

Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Άμφισσα

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 4 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στην Πλατεία Κεχαγιά στην Άμφισσα θα πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και των Οργανωτικών εξελίξεων του κόμματος. Ομιλητής θα είναι ο Θεόδωρος Τσίκας, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στη Ναύπακτο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στη Ναύπακτο αναμένεται να βρεθεί αύριο Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  Ιερώνυμος,

Ο Ιερώνυμος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Nafpaktianews, αναμένεται να παρευρεθεί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Μητροπολίτη Ναυπακτίας Ιεροθέου.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα πάρει μέρος στο Αρχιερατικό συλλείτουργο, αλλά θα παρευρεθεί στη Θεία Λειτουργία και ακολούθως στην αίθουσα της ενορίας στο υπόγειο του Ναού.

Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε, παιδιά των εκπαιδευτηρίων «ΠΑΝΟΥ» ετοιμάζουν και μια ιδιότυπη συνέντευξη τύπου με τον Αρχιεπίσκοπο.

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα θα γίνει πληθυσμός γερόντων, με τουρίστες


Ένα προφητικό άρθρο του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1987 ξέθαψε ο Πάσχος Μανδραβέλης, γραμμένο στο αμερικανικό περιοδικό New Perspectives Quaterly. Εκεί, ένας αγνώριστος Ανδρέας Παπανδρέου εξηγούσε πώς θα καταρρεύσει η Ελλάδα και τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια.

Γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης στην "Καθημερινή", όπου παραθέτει και το άρθρο του Ανδρέα Παπανδρέου:

Στο μόνο που ομονοούν όλα τα κόμματα, όλες οι ομιλούσες κεφαλές των παραθύρων, όλα τα ΜΜΕ και συνεπώς όλος ο λαός, είναι ο «κεϊνσιανισμός α λα Γκρέκα». Η ελληνική ερμηνεία των οικονομικών της ζήτησης  –  την οποία παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, αλλά ασπάζεται και ο κ. Σαμαράς – θέλει έναν τρόπο εξόδου από την κρίση: «Ξόδευε για να ’χεις και σκόρπισε για να σου μείνουν».

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο είχε πει για τις περιόδους ύφεσης ο μεγάλος Βρετανός οικονομολόγος, αλλά – όπως προσφυώς είχε παρατηρήσει ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης

– ο Κέινς δεν είχε μόνο αριστερές σελίδες. Είχε και δεξιές, στις οποίες έγραφε ότι σε περιόδους ανάπτυξης της οικονομίας πρέπει να εφαρμόζεται περιοριστική πολιτική, κάτι που δεν έκανε η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία.

Υπάρχει κι ένα επιπλέον πρόβλημα με τον κεϊνσιανισμό· ακόμη και τον ορθόδοξο, πόσο δε μάλλον για την ελληνική αίρεση. Το είχε παρατηρήσει –όσο κι αν φανεί παράδοξο– ο Ανδρέας Παπανδρέου 25 χρόνια πριν.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1987 στο αμερικανικό περιοδικό New Perspectives Quaterly (NPQ) επεσήμαινε ότι ο Κέινς «ανέπτυξε τη θεωρία της “ενεργού ζήτησης” ... μέσα στα εθνικά σύνορα... Ο διεθνής καταμερισμός της εργασίας σήμερα τα άλλαξε όλα. Αν τονώσουμε την καταναλωτική δύναμη εδώ στην Ελλάδα δημιουργούμε θέσεις εργασίας στην Ιταλία και τη Γερμανία... Οι καταναλωτές μας αγοράζουν ιταλικά παπούτσια ή τα καλύτερα γερμανικά αυτοκίνητα και δημιουργούν πρόβλημα στο ελληνικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Σήμερα ένας οπαδός του Κέινς θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα στην πτώχευση μέσα σε δύο χρόνια!».

Πραγματικά: δύο χρόνια αλόγιστων δαπανών για ενίσχυση της ζήτησης (2007-2009) χρειάστηκαν για να πέσει η οικονομία στα βράχια από τον θαυμαστή –όπως θρυλείται– του Ανδρέα Παπανδρέου. Τα υπερδιογκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα εκείνων των ετών όχι μόνο δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, αλλά διόγκωσαν το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Κάποιοι άλλοι διάβαζαν μόνο τις αριστερές σελίδες του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Εάν η Ελλάδα», έγραφε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, «θέλει ένα κράτος πρόνοιας με υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ασφαλείς συντάξεις, πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε υπόψη μας τη μάχη για την αύξηση της παραγωγικότητας. Εάν πρέπει να επιζήσουμε σε αυτόν τον νέο διεθνή καταμερισμό της εργασίας και της παραγωγής, όπου οι συνθήκες ανταγωνισμού έχουν γίνει πολύ σκληρές, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν αυτή η στάση δεν υιοθετηθεί από την εργατική και τη μεσαία τάξη, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές...

«Η Ελλάδα έχει έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα που καταπνίγει την ιδιωτική επιχείρηση... Στην Ελλάδα οι οικονομικοί πόροι για επενδύσεις συνθλίβονται από τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα... Το θέμα είναι το κέρδος και είναι θέμα επιβίωσης για την ελληνική οικονομία... Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της στην τεχνολογική επανάσταση, τότε είναι καταδικασμένη να παραμείνει μια τουριστική χώρα. Οι νέοι μας θα μεταναστεύσουν και θα έχουμε έναν πληθυσμό γερόντων που θα φροντίζει τα ξενοδοχεία...».

Ακούει κανείς από τους όψιμους κεϊνσιανούς του πολιτικού συστήματος;


Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Ξεκινά η κατασκευή πίστας Φόρμουλα 1 στην Πάτρα μέχρι τα τέλη του 2014

Τα τουριστικά οφέλη θα αγγίξουν και τη Δωρίδα


 


Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής πίστας προδιαγραφών Φόρμουλα 1 στην περιοχή της Πάτρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο Ευάγγελος Φλωράτος, πρόεδρος της εταιρείας Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας Α.Ε., που έχει αναλάβει και προωθεί τη σχετική επένδυση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλάβουν να καλύψουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την έναρξη λειτουργίας της πίστας, που υπολογίζεται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και επενδυτής από τη Μ. Ανατολή, γνώστης του αντικειμένου.

Η εταιρεία έχει λάβει την έγκριση της υπαγωγής της εν λόγω επένδυσης στις διατάξεις του Ν. 3299/20014, με επιδότηση του 31,29% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου ύψους 94,6 εκατ. ευρώ, ήτοι επιδοτούνται 28,92 εκατ. ευρώ. Απώτερος στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας της πίστας στην Πάτρα το 2018, καθώς αν ξεκινήσουν οι εργασίες φέτος, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, δηλαδή στο τέλος του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία «Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας» απαρτίζεται από περίπου 430 μετόχους, οι οποίοι ήδη από το 1995 έχουν προχωρήσει στην αγορά έκτασης 1.148 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στη θέση «Ρέντες» του Δήμου Ερυμάνθου, σε μια περιοχή (Χαλανδρίτσα) με απόσταση 18 χιλιομέτρων από την Πάτρα.

Εκτός από την πίστα Φόρμουλα 1, σχεδιάζεται η δημιουργία πίστας καρτ διεθνών προδιαγραφών, πίστας ασφαλούς οδήγησης, αλλά και Μουσείο Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει λάβει άδεια σκοπιμότητας από το υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης, άδεια κατασκευής από την Πολεοδομία του Ν. Αχαΐας (έχει ισχύ έως τον Απρίλιο του 2018), όπως επίσης και έγκριση καταλληλότητας της πίστας και των εγκαταστάσεων από τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας.

Σύμφωνα με τον Ευαγ. Φλωράτο, στόχος της εταιρείας δεν είναι η υπαγωγή στο καλεντάρι του πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1, κάτι που συνεπάγεται τεράστιο κόστος (π.χ. δικαιώματα κ.ο.κ.), αλλά στη δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων, που θα προσφέρουν πολύ ανταγωνιστικές τιμές για χρήση μιας σύγχρονης πίστας των υψηλότερων προδιαγραφών, συγκριτικά με άλλες πίστες του εξωτερικού.


«Το κόστος χρήσης της πίστας για μία ημέρα, π.χ. από μια αυτοκινητοβιομηχανία που θα θελήσει να δοκιμάσει έναν νέο κινητήρα της, θα είναι μόλις 6.000 ευρώ, έναντι 35.000 ευρώ που κοστίζει κάτι αντίστοιχο στην πίστα της Μόντσα, στη γειτονική Ιταλία», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ευαγ.Φλωράτος.

Από τη λειτουργία της πίστας στην Πάτρα αναμένεται να δημιουργηθούν άμεσα 223 νέες θέσεις εργασίας που μεσοπρόθεσμα θα φτάσουν τις 500 και άλλες 1000 με 1200 σε μικροεπιχειρήσεις υποστηρικτικές του αυτοκινητοδρομίου .
Να επισημάνουμε εδώ ότι ο μηχανοκίνητος τουρισμός είναι από τους υψηλότερους ποιοτικά που θα ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή και βέβαια την Δωρίδα.

Το στοίχημα… και τι άλλο κρύβει ο “πόλεμος” Μαρινάκη - Μελισσανίδη

Του Γιάννη Μηνδρινού

Η αποκάλυψη του Βασίλη Βέργη για συζητήσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός με την ιδιωτική στοιχηματική εταιρεία Stoiximan.gr, που πρόσφατα έγινε χορηγός φανέλας του μπασκετικού Παναθηναϊκού ήταν, αναμφίβολα, «το θέμα του μήνα» για όσους ασχολούνται με το χώρο.

Κατ΄ αρχάς η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές. Σε σημείο που να μη μένει καμία απολύτως αμφιβολία για την (δεδομένη, έτσι κι αλλιώς) εγκυρότητα -μέχρι κεραίας- του ρεπορτάζ.

Κι ανεξάρτητα από το αν οι συζητήσεις καταλήξουν σε συμφωνία ή ναυαγήσουν και μόνο το γεγονός ότι γίνονται διαπραγματεύσεις δείχνει πως το κομμάτι του «πολέμου» Μαρινάκη – Μελισσανίδη που αφορά στα τυχερά παιχνίδια και τον ΟΠΑΠ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και μάλιστα με τόση ένταση, που ξαφνιάζει ακόμη και τους πλέον μυημένους...

Οι «μάχες» είναι όχι μόνο πολυεπίπεδες, αλλά και καθημερινές. Μόλις προχθές ο ΟΠΑΠ κατάφερε μια σημαντική νίκη, παίρνοντας το ιπποδρομιακό στοίχημα, το οποίο διεκδικούσε και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ, του Σωκράτη Κόκκαλη.


Κι όσοι πιστεύουν ότι ο ΟΠΑΠ έβγαλε 40,5 εκατομμύρια από το ταμείο του για να εξασφαλίσει τη διοργάνωση ενός παιχνιδιού που είχε μόλις 65 εκατομμύρια τζίρο πέρσι, κάνουν ένα τεράστιο λάθος.

Στην πραγματικότητα, με αυτή του την κίνηση, ο Οργανισμός εξαγόρασε τα 600, περίπου, πρακτορεία ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, τα οποία αν κατέληγαν στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ θα δημιουργούσαν αυτόματα ένα ανταγωνιστικό της ΟΠΑΠ δίκτυο! Μέσα από το οποίο θα μπορούσε (πιθανότατα) να προσφερθεί όχι μόνο ιπποδρομιακό στοίχημα, αλλά και στοίχημα ιδιωτικών εταιρειών!

Ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο στον «πόλεμο» των δυο πλευρών; Κανείς δεν γνωρίζει... Αν, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις Ολυμπιακού – stoiximan.gr έχουν θετική κατάληξη, δημιουργείται ένας ισχυρός δεύτερος πόλος στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.

Ένας ανταγωνιστής του ΟΠΑΠ, που με «όχημα» τα μεγαλύτερα brand στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού, τον Ολυμπιακό δηλαδή (ποδόσφαιρο) και τον Παναθηναϊκό (μπάσκετ), θα επιχειρήσει να κερδίσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα.

Ποιος θα μπορεί τότε να αποκλείσει την πιθανότητα στο τέλος της σεζόν, που ολοκληρώνεται η χορηγία του ΟΠΑΠ στη Σούπερ Λίγκα, να διεκδικήσει την κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος η stoiximan.gr; Βάζει κάποιος το χέρι του στη φωτιά πως δεν θα συμβεί αυτό;

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Ο «πόλεμος» είναι αλήθεια πως γιγαντώνεται και καθημερινά νέα «όπλα» μπαίνουν στο παιχνίδι... Το τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο και μια μικρή λεπτομέρεια ή ένα λάθος είναι αρκετό για να αποκτήσει η μια ή η άλλη πλευρά προβάδισμα.

Κάτι τελευταίο: Η παρουσία του πρώην Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΠΑΠ Α.Ε, Γιάννη Σπανουδάκη, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Stoiximan.gr εξασφαλίζει στην ιδιωτική εταιρεία «γνώση εκ των έσω» για τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού. Κι αυτό δείχνει πόσο καλά «μετρούν» οι δυο πλευρές την κάθε τους κίνηση…

Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

Το πρόγραμμα του εορτασμού της 443ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) μεταξύ των συνασπισμένων δυνάμεων της Δύσης και των Οθωμανών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της πρώιμης νεώτερης ιστορίας, «…ήταν η πιο μεγαλόπρεπης στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…» έγραψε ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Ο Δήμος Ναυπακτίας διοργανώνει την 443η επέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, με αφετηρία το βίωμα της ιστορίας μέσα από τη συλλογική μνήμη.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5 Οκτωβρίου με την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών.

Οι τοτεμικές μορφές του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη στις 6/10 στο Φετιχιέ Τζαμί αποτελούν προσκύνημα στη θυσία όσων χάθηκαν στα κύματα του Ιονίου.

Στην επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) είναι αφιερωμένο το έτος 2014.

Το βίο του «Έλληνα Οδυσσέα» που ξεκινάει από τη βενετοκρατούμενη Κρήτη, πάει στη Βενετία, μετά στη Ρώμη, καταλήγει σε ένα μακρινό μέρος και καταφέρνει να γίνει ο μεγαλύτερος ζωγράφος της Ισπανίας παρακολουθούμε μέσα από την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα.

Η ημερίδα «Στον απόηχο της Ναυμαχίας» που διοργανώνεται στις 8/10/2014 προβάλλει τη σχέση των σημερινών Ναυπακτίων με την ιστορικότητα του τόπου τους και την τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής προοπτικής, πώς βιώνουν την ιστορική μνήμη ως σήμερα αλλά και πώς οι επισκέπτες προσλαμβάνουν τη σχέση αυτή.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 10/10 με τη συναυλία και το gala όπερας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της NΕΡΙΤ. Στο ενετικό λιμάνι εβδομήντα διακεκριμένοι μουσικοί θα ερμηνεύσουν έργα των: L. V. Βeethoven, J. Massenet, W. A. Mozart, G.Verdi. Σολίστ ο Γιάννης Χριστόπουλος και Διευθυντής Ορχήστρας ο Νίκος Αθηναίος.

Πρωτότυπη και διαφορετική η φετινή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας ζωντανεύει μέσα από τη λογοτεχνική ματιά του Μιγκέλ ντε Θερβάντες το Σάββατο, 11 Οκτωβρίου το βράδυ και ώρα 20.30 στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 Οκτωβρίου με την εντυπωσιακή κωδωνοκρουσία, την αρχιερατική λειτουργία και την καθιερωμένη πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.
 

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Κινητοποιήσεις άρχισαν οι εργαζόμενοι στους Δήμους Ναυπακτίας και ∆ωρίδας

Έκαναν κατάληψη σήμερα στο Δημαρχείο Ναυπάκτου ενώ στη Φωκίδα δεν θα προχωρήσουν σε καταλήψεις

Στην συμβολική κατάληψη  του  δημαρχείου   Ναυπάκτου προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ , ενώ  πριν προχωρήσουν στην κατάληψη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση.

Σε δελτίο τύπου που έστειλαν οι υπάλληλοι των ΟΤΑ για τις κινητοποιήσεις τονίζουν :

Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ΜΜΕ της συγκυβέρνησης και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριακός Μητσοτάκης παραπληροφορούν και διατηρούν τεχνηέντως ένα αρνητικό κλίμα για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα θέλαμε να επισημάνουμε και να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

1.    ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΛΑΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ: Οι δήμοι Ναυπακτίας και Δωρίδας έχουν αποστείλει στοιχεία σε όλες τις αρμόδιες αρχές για την εξακρίβωση της γνησιότητας των δικαιολογητικών –πτυχία, απολυτήρια, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας κλπ-όλων των υπαλλήλων τους. Μέχρι στιγμής η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί κατά 80% και όλα τα στοιχεία έχουν αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο.

2.    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Λέμε ΝΑΙ στην αξιολόγηση και ΟΧΙ  στην  υποχρεωτική ποσόστωση που θα οδηγήσει σε άδικες και αθρόες απολύσεις.

3.    ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ: Λέμε ΟΧΙ στον προσχηματικό  επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου σήμερα από το ΑΣΕΠ, με κριτήρια διαφορετικά από εκείνα που είχαν ζητηθεί για την μονιμοποίηση των υπαλλήλων από την ίδια αρχή και που οδηγεί σε δημιουργία νέας δεξαμενής απολύσεων και διάλυση υπηρεσιών.

4.    ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ: Λέμε ΟΧΙ στο νέο μισθολόγιο που οδηγεί στην περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων και στην δημιουργία υπαλλήλων διαφορετικών ταχυτήτων.

 Ο Πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας Παπακωστόπουλος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε πως σκοπός των εργαζομένων είναι να αποτρέψουν  την ψήφιση του νόμου για την συγκριτική αξιολόγηση διευκρινίζοντας ότι όσοι έχουν πλαστά πτυχία και δικαιολογητικά θα πρέπει να ελεγχθούν , λέγοντας ότι αυτό είναι το μοναδικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να περάσει το νόμο.

Στη Φωκίδα ωστόσο λόγω των αποφάσεων που έχουν λάβει τα δύο Δημοτικά Συμβούλια επί της αξιολόγησης αλλά και της ποσόστωσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Καλλικρατικών Δήμων Δελφών και Δωρίδας δεν θα προβεί σε καμία κινητοποίηση, αφού δεν τίθεται ζήτημα αποστολής των στοιχείων στο Υπουργείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες χθες ο Πρόεδρος του Συλλόγου  Σπύρος Λύτρας επισκέφθηκε το νέο Δήμαρχο Δελφών ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ισχύει η απόφαση που είχε λάβει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ : Έξι μέτρα στήριξης επιχειρήσεων από την Τράπεζα Πειραιώς

Έξι πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς για την τόνωση της ρευστότητας στη αγορά και την επανεκκίνηση της οικονομίας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ομίλου Μιχάλης Σάλλας μιλώντας σε εκδήλωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Οι δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπουν την δημιουργία Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείο, τη μείωση των επιτοκίων, την υποστήριξη του κατασκευαστικού κλάδου, την εκταμίευση πόρων για επενδύσεις κ.α.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανέφερε πως το κράτος οφείλει να επενδύσει σοβαρά στη δημιουργική παιδεία και τη θεσμική θωράκιση της ποιότητας και ο ιδιωτικός τομέας, από τη μεριά του, πρέπει να επενδύσεις στην ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της πρωτοτυπίας.

Αναφερόμενος στις νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς για να ενισχύσει την ρευστότητα στην αγορά και να υποστηρίξει ενεργά την επανεκκίνηση της οικονομίας ανακοίνωσε τα εξής:

· Μείωση όλων των περιθωρίων επιτοκίου κατά 1% σε 100.000 και πλέον επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες, με υπόλοιπα δανείων μέχρι 200 χιλ. ευρώ που είναι ενήμεροι προς τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

· Δημιουργία ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου – το πρώτο του είδους του στη χώρα – με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015. Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα και θα καλύψει με δανειοδότηση μέχρι 7 χρόνια τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια 200 περίπου μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρειών με επικέντρωση στις δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

· Διαμόρφωση ενός δυναμικού προγράμματος χρηματοδοτήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ για το επόμενο 12μηνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

· Εκταμίευση το 2015 ποσού ύψους 500 εκατ. ευρώ για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ.

· Χορήγηση στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ στο επόμενο 15μηνο, για δάνεια μέχρι 300 χιλ. ευρώ με περιθώριο 3% και περίοδο χάριτος 1 χρόνο. Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια η περίοδος χάριτος θα είναι 2 χρόνια.

· Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με γνώμονα τα διεθνή πρότυπα και με κύριο σκοπό την υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων των οποίων η αποδοτικότητα να βασίζεται στην εκτεταμένη εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, την υλοποίηση νέων ιδεών και τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε πως η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα έχει κάνει σοβαρά βήματα σταθεροποίησης και έχει δώσει ενθαρρυντικά μηνύματα ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος αύξησης του ΑΕΠ μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν ακόμη μια σειρά δομικοί περιορισμοί και σοβαρές ποιοτικές ανεπάρκειες που δημιουργούν εμπόδια στην ουσιαστική βελτίωση της συνολικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας σε σύγκριση με πολλές άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για τους γνωστούς λόγους, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η στενότητα ρευστότητας, οι πολιτικές αβεβαιότητες κλπ, το κόστος δανεισμού στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό, όπως επίσης και το κόστος ενέργειας», είπε ο Μιχάλης Σάλλας, προσθέτοντας πως οι γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα επιτάσσουν να αναζητήσουμε ένα άλλο πρότυπο, ένα νέο «μοντέλο» ανάπτυξης και να αναζητηθούν πλεονεκτήματα που απελευθερώνουν την επιχειρηματικότητα από την στενή έννοια του κόστους

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ:πρόγραμμα ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής και τουρισμού

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 61.500 ευρώ

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η διαδικασία υλοποίηση του έργου «Αγροτική Παραγωγή - Τουρισμός (Ανάδειξη Ευκαιριών) Δήμου Δωρίδας», που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα Δευτέρα, το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει την εισήγηση του Αντιδημάρχου Κώστα Αντωνόπουλου και την αποδοχή πίστωσης ύψους 61.500 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και την αποδοχή του συμφώνου και των όρων ένταξης.

Το αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία Σύγχρονης Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας ανάδειξης, προβολής, ευρείας γνωστοποίησης και προώθησης στο ελληνικό και διεθνές κοινό, μέσω του διαδικτύου:

1. Του τουριστικού προϊόντος του Δήμου με την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προορισμών, τη δημιουργία υποδομής για την ηλεκτρονική πληροφόρηση και προβολή των ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και καταλυμάτων,  καθώς και την ηλεκτρονική κράτηση για διαμονή στο πλαίσιο της ήπιας τουριστικής και αγροτουριστικής δραστηριότητας.
Επίσης η πλατφόρμα θα ενσωματώνει πλήρες σύστημα διαχείρισης καταλυμάτων από τους ιδιοκτήτες τους με σκοπό την προβολή τους στην πλατφόρμα και τη δυνατότητα online κρατήσεων σε αυτά. Έτσι θα μπορούν να εισάγουν τα βασικά στοιχεία του καταλύματος (περιγραφή, φωτογραφίες, στοιχεία επικοινωνίας, δυναμικότητα, πολιτική κρατήσεων-ακυρώσεων κ.α.), στοιχεία για τις παροχές που προσφέρει (π.χ. πρωινό, Wi-Fi, parking, χρηματοκιβώτιο, κλπ), καθώς επίσης να ορίζουν διαθεσιμότητα δωματίων, τιμές, πακέτα τιμών και προσφορές διαμονής. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να επιλέξουν και να προσφέρουν στους υποψήφιους επισκέπτες είτε online κράτηση και ολοκλήρωση της συναλλαγής, είτε την εκδήλωση ενδιαφέροντος με την αποστολή κατάλληλης φόρμας επικοινωνίας.
Ο υποψήφιος επισκέπτης του Δήμου μας, εκτός του πλήθους πληροφοριών που θα λαμβάνει, θα έχει και τη δυνατότητα να ζητάει προσφορά για ολοκληρωμένο πακέτο φιλοξενίας, στο οποίο οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες/πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών  θα μπορούν, είτε να συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να το δημιουργούν, είτε να το προσφέρουν εξ’ ολοκλήρου οι ίδιοι. Ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα επιλογής του καλύτερου πακέτου με βάση την τιμή, την παροχή των υπηρεσιών κ.α.

2. Των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Δωρίδος και τη δημιουργία υποδομής για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών των προϊόντων, ηλεκτρονικών επιχειρηματικών συνεργασιών με τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, καθώς και άλλων υπηρεσιών στενά συνδεδεμένων με σημαντικές πλευρές της κοινωνικοοικονομικής ζωής της Δωρίδας.
Ο στόχος του έργου είναι:
α) Η συμβολή στην ανάδειξη – προβολή και προώθησή στις αγορές, των επιμέρους τοπικών παραγωγών, καθώς και αυτών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό προς το σκοπό δημιουργίας ενός ευρύτερου, πλουσιότερου και με μεγαλύτερη αξία «τοπικού προϊόντος». Η συμβολή στην περαιτέρω ανάπτυξη τοπικών και ευρύτερων δραστηριοτήτων, επιχειρηματικών, συνεργατικών, ερευνητικών, εκδοτικών, αναβίωσης της τοπικής παράδοσης κ.α.
β) Η συμβολή στην ανάπτυξη του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται στις τοπικές παραγωγές (αγροτικές, κτηνοτροφικές, τουριστικές κλπ), την ενίσχυση της απασχόλησης  και την ενεργοποίηση των τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων. Η συμβολή στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην ενημέρωση, πληροφόρηση, επιμόρφωση των επαγγελματιών και του κοινού, ελληνικού και διεθνούς, που ενδιαφέρονται για το τοπικό προϊόν.
γ) Ο σχεδιασμός – ανάπτυξη – υλοποίηση της δικτυακής πλατφόρμας της πύλης και η ενσωμάτωση σε αυτήν εφαρμογών ηλεκτρονικών αγορών, ηλεκτρονικών επιχειρηματικών συνεργασιών και ηλεκτρονικών κρατήσεων ξενοδοχείων, αγροτουριστικών και ενοικιαζόμενων δωματίων, καταλυμάτων με ενσωματωμένη χρήση νέων τεχνολογιών όπως QR-codes και σύγχρονης πλατφόρμας έξυπνων κινητών.
δ) Η παρουσίαση πληροφοριών μέσω της σάρωσης barcodes από την κάμερα του κινητού τηλεφώνου, χωρίς να απαιτείται οπτική επαφή με το «προϊόν», με χρήση της τεχνολογίας QR ετικετών.
Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κώστα Αντωνόπουλου, ο Δήμος θα αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο προς όφελος των τοπικών παραγωγών. Επίσης ανέφερε ότι ο Δήμος Δωρίδος θα προσφέρει τις παραπάνω υπηρεσίες, καθώς και την εκπαίδευση, στους τοπικούς παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και στους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, εντελώς δωρεάν.
Αναμένεται με τον τρόπο αυτό να υπάρξει έμμεση θετική επίπτωση στη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων, στο τοπικό εισόδημα, καθώς και στην απασχόληση προς όφελος των εργαζομένων.

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Χωρίς τον παραλίμνιο και αποχέτευση μπαίνει ταφόπλακα στο Λιδωρίκι

Συνέντευξη του Προέδρου Λιδωρικίου Κώστα Κουτσούμπα

Έμφαση στην καθημερινότητα και σε υποδομές που θα φέρουν ανάπτυξη στην κτηνοτροφία και τον τουρισμό θα δώσει ο νέος Πρόεδρος του Λιδωρικίου Κώστας Κουτσούμπας και είναι έτοιμος να παλέψει προκειμένου να μην υποστεί άλλη υποβάθμιση το Λιδωρίκι σε όλους τους τομείς.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΩΡΑ της Φωκίδας, επισημαίνει ότι στις προτεραιότητες που θέτει είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας ενώ ξεκαθαρίζει πως αν δε γίνει το έργο του παραλίμνιου και του δικτύου αποχέτευσης του οικισμού Λιδωρικίου, τότε θα μπει ταφόπλακα στην Κοινότητα.

Ο Κ. Κουτσούμπας δεν παραλείπει να αναφερθεί στα προβλήματα κτηνοτρόφων και αγροτών, στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τις υποδομές που χρειάζονται προκειμένου η πρωτεύουσα του Δήμου Δωρίδας, να αποκτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει. 
Προτεραιότητα στην καθημερινότητα

Έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας πρόκειται να δώσει ο νέος Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιδωρικίου Κώστας Κουτσούμπας. Καθαριότητα, δρόμοι, πλατείες, κοιμητήρια είναι τα βασικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί κατά την πενταετία, τα οποία όπως επεσήμανε πρέπει να διατηρήσει σε όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης, τονίζοντας πως πρέπει πάση θυσία να δουλέψει πιο σωστά. «Η ανακύκλωση ξεκίνησε από τον προηγούμενο Δήμο, όμως το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί κάποια προβλήματα. Η διαλογή των απορριμμάτων είναι πλέον τρόπος ζωής για τους κατοίκους και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ πως πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνεται η αποκομιδή στους μπλε κάδους συχνότερα. Αυτή τη στιγμή όταν γεμίζουν οι κάδοι της ανακύκλωσης, αναγκαστικά τα πετούν στους πράσινους. Έτσι η όποια προσπάθεια πάει χαμένη και οι πολίτες αποθαρρύνονται. Σε κάθε περίπτωση η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων πρέπει να είναι συστηματικότερη, ώστε να έχει καλύτερη απόδοση και το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βασικό να διατηρηθούν οι υπηρεσίες στην έδρα του Δήμου

Ο Κ. Κουτσούμπας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης στέγασης για τις υπηρεσίες του Δήμου στο Λιδωρίκι, προκειμένου να διατηρηθούν στην έδρα. Όπως μας ενημέρωσε, είχε παραχωρηθεί από ιδιώτη στο Δήμο, κτίριο για τη στέγαση των υπηρεσιών, όμως η μίσθωση αυτή λήγει το επόμενο διάστημα και έτσι πρέπει απαραίτητα να τεθεί το ζήτημα για μία ακόμα φορά στο τραπέζι, αλλά αυτή τη φορά να δοθεί οριστική λύση. «Πρέπει οι υπηρεσίες που έχει κρατήσει το Λιδωρίκι να βρουν μία μόνιμη στέγη. Η παραχώρηση λήγει και πρέπει η Δημοτική Αρχή να εξετάσει αν θα ζητήσει παράταση ή αν θα μεταφερθούν κάπου αλλού. Σε κάθε περίπτωση η όποια λύση βρεθεί πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος. Σε γενικότερα πλαίσια πάντως ξεκαθάρισε πως το Λιδωρίκι εκτός από το ότι αποτελεί έδρα του Δήμου, εξυπηρετεί όλα τα ορεινά χωριά, θέτοντας ευθέως το ζήτημα ότι δεν πρέπει καμία άλλη υπηρεσία να φύγει από την περιοχή. 

Να επανδρωθεί το Κέντρο Υγείας

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που, ο Κ.Κουτσούμπας είναι η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, όμως λόγω της έλλειψης γιατρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εξέφρασε φόβους για το μέλλον. «Το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου αδιαμφισβήτητα εξυπηρετεί ολόκληρη την ορεινή Δωρίδα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις. Δεν είναι δυνατόν για μία απλή συνταγογράφηση να αναγκάζονται οι πολίτες να πηγαίνουν στην Άμφισσα  ή να μην υπάρχει γιατρός για  κάποιο επείγον περιστατικό. Αν εξακολουθήσει να υπολειτουργεί, όπως παλαιότερα το Κέντρο Υγείας, δεν θα ερημώσουν μόνο τα χωριά, αλλά και η πρωτεύουσα του Δήμου», τόνισε ο Πρόεδρος. 
Δεν θα δεχτούμε καμία υποβάθμιση στα σχολεία μας

Αναφερόμενος στα σχολεία του Λιδωρικίου ο Πρόεδρος, επεσήμανε πως μπορεί για φέτος το Δημοτικό να γλίτωσε την υποβάθμιση, ωστόσο όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε τίποτα δεν είναι σίγουρο για τις επόμενες χρονιές. «Και φέτος λειτουργούν κανονικά όλα τα σχολεία της Κοινότητας, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο. Μετά την περσινή πρόταση που υποβάθμιζε το Δημοτικό Σχολείο σε πενταθέσιο, ο φόβος πάντα είναι ορατός. Μπορεί προσωρινά να γλίτωσε, όμως δεν ξέρουμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση ως Κοινότητα και ως Δήμος, δεν πρέπει να δεχθούμε καμία αλλαγή στο σχολικό χάρτη της περιοχής, γιατί αυτόματα θα σημάνει και η υποβάθμιση του Λιδωρικίου».
Να ανοίξουν τα μουσεία άμεσα

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα προσπαθήσει να λύσει άμεσα ο Κ.Κουτσούμπας, είναι η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου και της Αρχαιολογικής Συλλογής. Όπως επισημαίνει θεωρεί κομβικής σημασίας για το Λιδωρίκι τα δύο Μουσεία, τα οποία μπορούν να προσφέρουν  στην Κοινότητα όχι μόνο την πολυπόθητη ανάπτυξη αλλά και πολιτισμική ανάταση. Τα κτιριακά θέματα λοιπόν που αντιμετωπίζουν τα δύο Μουσεία, είναι από τις πρώτες ενέργειες που θα επιχειρήσει να δώσει λύσεις, προκειμένου να τεθούν επιτέλους σε λειτουργία. «Αν και οι εργασίες στο κτίριο που θα στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα  προς αυτή την κατεύθυνση. Απομένουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις τις οποίες θα ζητήσω να τελειώσουν άμεσα. Αναφορικά με την Αρχαιολογική Συλλογή, θεωρώ ότι πρέπει να γυρίσει πάση θυσία στο Λιδωρίκι. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες στο χώρο που θα εκθέσουμε τη Συλλογή, ζήτημα που παραμένει στάσιμο τα τελευταία χρόνια. Από τα πρώτα θέματα που θα θέσω στη Δημοτική Αρχή λοιπόν, θα είναι η ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών ώστε να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα μουσεία, που έχουν να προσφέρουν πολλά στην Κοινότητα», ανέφερε. 
Απαραίτητη η τουριστική προβολή και κάποιες υποδομές

Αν και το Λιδωρίκι δεν αποτελεί τουριστική περιοχή, έχει δυνατότητες ανέλιξης, οι οποίες όμως προϋποθέτουν την δημιουργία κάποιων μικρών υποδομών αλλά και την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κοινότητας. Η Λίμνη του Μόρνου σε συνδυασμό με τα Μουσεία και κάποιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μπορούν να κάλλιστα να φέρουν κόσμο στην περιοχή. «Η Λίμνη του Μόρνου και τα δύο Μουσεία, αποτελούν βασικό κίνητρο για να επισκεφτεί κάποιος το Λιδωρίκι. Επιπλέον διαθέτουμε και κάποιες περιπατητικές διαδρομές οι οποίες είναι αναξιοποίητες μέχρι σήμερα. Έχω στόχο λοιπόν να διανοίξω κάποια μονοπάτια και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα να αποκτήσουμε επισκεψιμότητα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το Λιδωρίκι αυτή τη στιγμή διαθέτει κάποιες μικρές υποδομές, όπως καταλύματα, καφετέριες κ.α. κι έτσι σε κάθε περίπτωση μπορεί να υποστηριχθεί η τουριστική ανάπτυξη», επεσήμανε ο Κ. Κουτσούμπας.  
Άμεση εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων

Ειδικό βάρος θα δώσει στα προβλήματα και την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, αφού το Λιδωρίκι αποτελεί κυρίως κτηνοτροφική περιοχή. Ο καθαρισμός – συντήρηση των αγροτικών δρόμων, η  ύδρευση και η συντήρηση των δεξαμενών θα είναι από τις βασικές προτεραιότητές του, προκειμένου να διευκολύνονται τόσο οι κτηνοτρόφοι όσο και οι γεωργοί της περιοχής. 
Χωρίς παραλίμνιο και αποχέτευση
μπαίνει ταφόπλακα στο Λιδωρίκι

 Αναφορικά με τα έργα, ο  Πρόεδρος θα δώσει έμφαση σε κάποια έργα υποδομής και καλλωπισμού της Κοινότητας, από τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια λύθηκαν τα όποια προβλήματα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης. 
Συγκεκριμένα τα έργα που θα προσπαθήσει να υλοποιήσει έχουν ως εξής:

- Αλλαγή οργάνων στις δύο παιδικές χαρές, προκειμένου να γίνουν πιο ασφαλείς και να λειτουργούν βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.  
- Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, με στόχο την βελτίωση της εικόνας της Κοινότητας.

- Ανάπλαση του Αλσυλλίου Ζωοδόχου Πηγής. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για την κατασκευή ενός χώρου αναψυχής. Επειδή απαιτεί όμως μεγάλη χρηματοδότηση, πρέπει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα.
- Ολοκλήρωση του γηπέδου ποδοσφαίρου.

Το βασικότερο έργο όμως για τον Κ. Κουτσούμπα είναι ο παραλίμνιος αγωγός και το δίκτυο αποχέτευσης του οικισμού Λιδωρικίου, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χωρίς αυτό μπαίνει αυτόματα ταφόπλακα στην περιοχή. 
Τέλος επεσήμανε την ανάγκη να υλοποιηθεί το έργο του περιφερειακού δρόμου, μέσω κάποιου προγράμματος.