Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014

Εθελοντική αιμοδοσία 17/8 στο Καστράκι

ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


´´Πόσο όμορφα θα νιώσεις
  Λίγο αίμα σαν θα δώσεις
   Στο μικρό χλωμό παιδί
  Που ´χει ανάγκη από ζωή´´
 
Ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι μια ευγενική πράξη της οποίας τα αποτελέσματα σώζουν ζωές. Το αίμα ούτε παράγεται ούτε αντικαθίσταται:
ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ..!
 
Είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα τιμής.
 
Ο θεσμός της εθελοντικής αιμοδοσίας έχει καθιερωθεί στη χώρα μας, εμείς όμως αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της κοινωνικής προσφοράς κυρίως από φόβο, προκατάληψη και άγνοια γύρω από τη διαδικασία της αιμοδοσίας.
 
Η ασφάλεια και η υγεία του δότη είναι απόλυτα εξασφαλισμένες.
 
Τους φόβους αυτούς οι συγχωριανοί μας, οι φίλοι μας και όλοι οι αιμοδότες μας τους έδιωξαν πολύ νωρίς με τη βοήθεια τους συλλόγου μας και προσφέρουν πρόθυμα αίμα σε κάθε αιμοληψία.
 
Ιδιαίτερα κατα την αιμοληψία που θα γίνει στις 17 Αυγούστου που η ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες λόγω των διακοπών και των ατυχημάτων.
 
Για το λόγο αυτό ελάτε λοιπόν την ΚΥΡΙΑΚΗ 17/08/2014 από τις 09:00 εώς τις 14:00 στο Δημοτικό Σχολείο Καστρακίου.
 
Όλοι μαζί να δώσουμε Λίγη Αγάπη, Λίγο Αίμα, Λίγη Ελπίδα για ζωή.
 
Μπορεί κάποτε να το χρειαστούμε εμείς..!

Σήμερα η απονομή κυπέλλων & μεταλλίων στο 4ο Τουρνουά 5 χ 5 του Ευπαλίου

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή το  4ο Τουρνουά 5 χ 5 ποδοσφαίρου, παίδων - εφήβων που διοργάνωσε η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας.

Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 4 Αυγούστου και έγιναν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου και Λυκείου Ευπαλίου , ενώ συμμετείχαν 15 ομάδες από την περιοχή της Νοτιοδυτικής Δωρίδας.

Σήμερα Σάββατο 16 Αυγούστου , στις 9:00 μ.μ. θα απονεμηθούν τα Κύπελλα στις νικήτριες ομάδες και αναμνηστικά συλλεκτικά μετάλλια από το Δήμαρχο και την Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας σε όλα τα παιδιά που  συμμετείχαν στους αγώνες.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : Συμφωνία για την πώληση του 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη συμφωνία για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Ασφαλιστικής στην ERGO Insurance Group, θυγατρική της Munich Re.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 90,1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, το οποίο υπόκειται στις συνήθεις προσαρμογές για τη μεταβολή της καθαρής θέσης μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση των εποπτικών αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014.

Η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε την ΑΤΕ Ασφαλιστική τον Ιούλιο του 2012, ως μέρος της εξαγοράς της «υγιούς» ΑΤΕbank. Η ΑΤΕ Ασφαλιστική κατέχει την 5η θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά στους κλάδους κατά Ζημιών, παρέχοντας παράλληλα και ασφαλιστικά προϊόντα Ζωής και Υγείας στους πελάτες της.

Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της Εταιρείας διαμορφώθηκε στα 170 εκατ. ευρώ το 2013, εκ των οποίων 130 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν στις ασφάλειες των κλάδων κατά Ζημιών.

Η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής αποτελεί μέρος του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την αποεπένδυση από συγκεκριμένες μη αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες.

«Σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της στρατηγικής της για σταδιακή αποχώρηση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, ανακατανέμοντας πόρους και εστιάζοντας στον πυρήνα των τραπεζικών εργασιών της», δήλωσε ο Άνθιμος Θωμόπουλος, CEO της Τράπεζας Πειραιώς.

«Η ισχυρή φήμη και παρουσία της ERGO, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων στον τομέα του bancassurance διασφαλίζει τις καλύτερες προοπτικές για την ΑΤΕ Ασφαλιστική, τους εργαζομένους και τους πελάτες της», συμπλήρωσε.

Ο Dr. Jochen Messemer, μέλος του Συμβουλίου ∆ιοίκησης της ERGO Insurance Group δήλωσε:«Η συναλλαγή πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για τη συνέχιση της μακροχρόνιας σχέσης μας με την Τράπεζα Πειραιώς. Ο τομέας bancassurance είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά κανάλια πωλήσεων της ERGO Hellas – συνεισφέροντας πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων της».

 

Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014

Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας "Κάρολος Κουν"

...μια καταπληκτική παράσταση από του μαθητές του Γυμνασίου Ευπαλίου στο έργο "Η παγίδα" του Ρ.Τομά

Της Λένας Αναγνωστοπούλου *
   
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πριν από λίγες μέρες παρακολουθήσαμε την παράσταση που παρουσίασε στα «Κτίρια» η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Ευπαλίου, με το έργο του Ρομπέρ Τομά «Η παγίδα».
Χειροκροτήσαμε θερμά μια καλοστημένη παράσταση που φανέρωνε τον κόπο, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που επέδειξαν όσοι ενεπλάκησαν σ’ αυτήν.

Οι μικροί ηθοποιοί-πρωταγωνιστές της βραδιάς- αντιμετώπισαν και διεκπεραίωσαν τους ρόλους τους με επιτυχία. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, οι οποίοι κλήθηκαν να μελετήσουν και να εκφέρουν εκτεταμένο κείμενο, να ζωντανέψουν επί σκηνής χαρακτήρες, να εκφράσουν συναισθήματα και να εκθέσουν τον εαυτό τους στην κρίση του κοινού. Εγχείρημα ενδιαφέρον και προκλητικό μεν, δύσκολο δε, ιδιαίτερα το τελευταίο. Τα κατάφεραν όμως και αντιμετώπισαν επιτυχώς και κάποια προβλήματα τεχνικής φύσεως, σα να ήταν επαγγελματίες!!

Όπως δε έχει αποδείξει και η εμπειρία όσων ασχολούμαστε με τις σχολικές δραστηριότητες, με νοσταλγία τις θυμούνται τα παιδιά σε βάθος χρόνου, για πολλούς λόγους: γιατί τους δίνουν «βήμα» για να εκφραστούν, να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους, τονώνουν το αυτοσυναίσθημα και την αυτοπεποίθηση –ιδίως όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο συμβατικό πρόγραμμα-μυούνται στη συλλογική δουλειά και κατ’ ανάγκη τροποποιούν συμπεριφορές και βγαίνει καθένα από το μικρόκοσμό του, κοινωνικοποιούνται και γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους στη δημιουργική αυτή διαδικασία.

Το σχολείο και οι υπεύθυνοι καθηγητές υποστήριξαν ποικιλοτρόπως, εμψύχωσαν και καθοδήγησαν την ομάδα, άνοιξαν για τα παιδιά ορίζοντες καθώς παρακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις και γνώρισαν τη μαγεία αλλά και τις απαιτήσεις του θεάτρου: σκηνικά, κοστούμια, φώτα, μουσική, τεχνική κάλυψη….. Όλα αυτά στη συνέχεια κλήθηκαν να τα διαχειριστούν τα ίδια.

Όχι όμως μόνα τους. Εδώ είναι σημαντικό να επισημανθεί και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλων φορέων (Σύλλογος Γονέων , Εκπολιτιστικός Σύλλογος), της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς και η εθελοντική συνεισφορά επαγγελματιών του Ευπαλίου, που στάθηκαν αρωγοί -καθένας με τον τρόπο του-στην προσπάθεια του σχολείου. Αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως ό,τι συμβαίνει στο σχολικό χώρο (παιδευτική διαδικασία, δραστηριότητες…) δεν αφορά μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα , αλλά πρέπει να ενδιαφέρει και όλη την τοπική κοινωνία, εφόσον τα παιδιά είναι το μέλλον της.

Εν κατακλείδι, το όλο εγχείρημα φανερώνει πως όταν υπάρχει ομαδική δουλειά- όπως λέει κι ο Δ. Σαββόπουλος: ιστορία γράφουν οι παρέες - ενδιαφέρον και μεράκι από τους εκπαιδευτικούς και διάθεση από τους μαθητές, μπορούν να γίνουν θαύματα και το σχολείο να είναι χώρος δημιουργίας και χαράς για τα παιδιά.

Ευχαριστούμε για ό,τι μας παρουσιάσατε.
Συγχαρητήρια σε όλους και πάντα επιτυχίες.
                                 
* Η Λένα Αναγνωστοπούλου είναι Γυμνασιάρχης με καταγωγή από την Δωρίδα 
 
φωτο Μάκης Πριόβολος                               

Οι Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις από τον Σύνδεσμο Λιδωρικιωτών “Η Γκιώνα”

Με πλούσιο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι Αυγουστιάτικες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Λιδωρικιωτών Δωρίδος «Η Γκιώνα».

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 16 Αυγούστου


Πρωί: Την ημέρα αυτή θα γιορταστεί, όπως κάθε χρόνο, η «Γιορτή της Τραχανόπιτας», στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Κων/νου στο Τραγδάκι. Μετά τη Θεία Λειτουργία θα προσφερθεί άφθονη τραχανόπιτα, ψητό κρέας κ.λ.π. Θα ακολουθήσει δημοτική μουσική και χορός. Εφέτος θα έχουμε μια μεγάλη έκπληξη! Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία από εκεί ψηλά ν’ απολαύσουν την πτήση αλεξιπτώτου πλαγιάς από το Κοτρώνι με σημείο προσγείωσης την πλαγιά στον Τραγδάκι. Πρωτοστάτης και συνδιοργανωτής της Ομάδας Αλεξιπτώτου πλαγιάς θα είναι ο φίλος Λιδωρικιώτης και μέλος του Συλλόγου Σπύρος Πανάγος.

Ώρα 22:00 μ.μ.: Το Σάββατο το βράδυ θα πραγματοποιηθεί παιδική θεατρική παράσταση στην πλατεία Βαθιάς για όλους τους μικρούς φίλους και όχι μόνο, με το έργο «Η Γιαγιά της αταξίας».

Κυριακή 17 Αυγούστου


Πρωί: Το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί στον Ι.Ν. της Ζ. Πηγής ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αλησμόνητων μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου που έφυγαν για πάντα από κοντά μας. Μάκη Μπέη, Νίκου Ταμβάκη, Γιώργου Αναγνωστόπουλου, Τούλας Ξηρομάμου, Κ. Ανέστου, Παναγιώτη Κανδρή οι οποίοι υπηρέτησαν τον ιστορικό μας Σύλλογο σαν μέλη του Δ.Σ. επί μακρόν με επιτυχία. Στην συνέχεια γύρω στις 11:00 π.μ. θα υπάρξει επανάληψη της πτήσης των ανεμοπτεριστών πάνω από το χωριό.

Ώρα 22:00 μ.μ.: Την Κυριακή το βράδυ στην πλατεία Βαθιάς θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο παραδοσιακό πανηγύρι. Οργανοπαίχτες παραδοσιακοί και όργανα θα θυμίσουν όμορφες μουσικές βραδιές πανηγυριού. Στο κλαρίνο θα είναι ο κορυφαίος κλαρινίστας Πετρολούκας Χαλκιάς, επίσης ένα εξίσου αγαπημένο κλαρίνο ο Θοδωρής Τασούλας. Στο γνήσιο τραγούδι ο μοναδικός Αντώνης Κυρίτσης και η τραγουδίστρια της παράδοσης Ανδριάνα κ.α. Θα είμαστε όλοι εκεί για μια βραδιά παράδοσης και όχι μόνο.

 

Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ

 1. Τα Κρυολογήματα.
  Όταν εμφανίζονται συμπτώματα όπως συνάχι, πονόλαιμος, χαμηλός πυρετός, πονοκέφαλος και πόνοι στους μυς και στα οστά, τότε πρόκειται για «κοινό κρυολόγημα» δηλαδή ιογενή λοίμωξη που εμφανίζεται συχνά στο τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Περισσότερα από 200 είδη ιών προκαλούν το σύνδρομο του «κοινού κρυολογήματος» για το οποίο, αφού πρόκειται για ίωση δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Άρα δεν ζητώ από τον Ιατρό μου αντιβιοτικά ούτε παίρνω μόνος μου αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει στο σπίτι μου από άλλη φορά.
 2. Τα Διαρροϊκά Σύνδρομα
  Το καλοκαίρι είναι συχνότερα τα διαρροϊκά σύνδρομα όπως και η γαστρεντερίτιδα (δηλαδή διάρροια που συνοδεύεται από εμέτους) διότι ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες, την ευκολία μετάδοσης και τη χρήση τροφίμων χωρίς καλή συντήρηση. Αίτιο είναι κατά κανόνα πολλά είδη ιών γι αυτό και δεν πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά. Επειδή ο ασθενής αφυδατώνεται από τη διάρροια χρειάζεται λήψη πολλών υγρών από το στόμα ενώ συγχρόνως πρέπει να αποφεύγονται το γάλα και τα σακχαρούχα αναψυκτικά. Η διατροφή πρέπει να είναι ελαφρά.
  Εντούτοις αν ο διάρροια υπερβεί σε διάρκεια της 3 ημέρες ή εμφανιστεί υψηλός πυρετός, ή αίμα στα κόπρανα τότε συμβουλευόμαστε άμεσα τον Ιατρό μας και δεν παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά γιατί αυξάνει η πιθανότητα το αίτιο της διάρροιας να είναι μικροβιακό και κατά κανόνα Σαλλμονέλα, για την οποία απαιτούνται ειδικά αντιβιοτικά.
 3. Τσιμπήματα από Έντομα
  Μετά από τσίμπημα από κουνούπι η άλλα έντομα εφόσον εμφανιστεί έντονη και εκτεταμένη ερυθρότητα γύρω από τα τσίμπημα όπως και πυρετός, τότε χρειάζεται ειδικό αντιβιοτικό γιατί έχει γίνει μόλυνση συνήθως από στρεπτόκοκκους ή σταφυλόκοκκους. Δεν παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικό, αλλά συμβουλευόμαστε άμεσα τον Ιατρό μας.
 4. Ωτίτιδα των Κολυμβητών
  Το μπάνιο στην πισίνα το καλοκαίρι και σπανιότερα στη θάλασσα προδιαθέτει για την αποκαλούμενη «Ωτίτιδα των Κολυμβητών». Αφορά μικροβιακή (συνήθως από Ψευδομονάδα) φλεγμονή στον έξω ακουστικό πόρο που εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα και οίδημα. Θεραπεύεται συνήθως με σταγόνες αντισηπτικού στον έξω ακουστικό πόρο. Συμβουλευόμαστε τον Ιατρό μας και δεν παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά!
 5. Οι ουρολοιμώξεις
  Το μπάνιο στη θάλασσα το καλοκαίρι δεν προκαλεί ουρολοιμώξεις παρόλο ότι στον κόσμο επικρατεί λανθασμένα η αντίθετη άποψη. Γενικά όμως συμπτώματα κυστίτιδας όπως «κάψιμο στην ούρηση» συχνουρία και δυσουρία απαιτούν καλλιέργεια ούρων και συμβουλή από Ιατρό για να χορηγηθούν ή όχι αντιβιοτικά. Δεν παίρνουμε μόνοι μας αντιβιοτικά!
 6. Οι Κολπίτιδες
  Το μπάνιο στη θάλασσα είναι δυνατόν στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε όσες έχουν προδιάθεση (όπως οι παχύσαρκες, οι πάσχουσες από σακχαρώδη διαβήτη, η υποκείμενη ανοσοκαταστολή και ιδιαίτερα όταν χορηγείται κορτιζόνη) να προκαλέσει κολπίτιδα από μύκητες με συμπτώματα που συχνά μοιάζουν με τα συμπτώματα της κυστίτιδας.
Η μυκητιασική κολπίτιδα οφείλεται στην Candida και απαιτεί ειδική ενδοκολπική θεραπεία με αντιμυκητιασική αλοιφή ή υπόθετα ενδοκολπικά για την οποία πρέπει η πάσχουσα να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της. Έχει όμως μεγάλη σημασία ιδιαίτερα στις γυναίκες με ιστορικό υποτροπιάζουσας κολπίτιδας η πρόληψη της υποτροπής με τους ακόλουθους τρόπους:

Α. Δεν στεγνώνουμε στον Ήλιο φορώντας το βρεγμένο μαγιό μας γιατί η ζέστη και η υγρασία ενοχοποιούνται για την πρόκληση της κολπίτιδας. Πρώτα αφαιρείται το μαγιό, μετά πλένουμε το σώμα μας και ιδιαίτερα την περιγεννητική περιοχή με καθαρό γλυκό νερό και φορώντας άλλο καθαρό στεγνό μαγιό, κάνουμε στην συνέχεια ηλιοθεραπεία.

B. Δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία επάνω στην άμμο ή σε ψάθα επάνω στην άμμο, γιατί η άμμος έχει «φυσιολογικά» μύκητες, θα κάνουμε ηλιοθεραπεία σε κάθισμα ή σε ξαπλώστρες που υπάρχουν στις ακτές.

7. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Η «ελευθεριότητα» των σεξουαλικών σχέσεων που παρατηρείται το καλοκαίρι, ενοχοποιείται για την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (βλεννόρροια, σύφιλη). Γι αυτό σε περίπτωση πυώδους εκκρίματος από την ουρήθρα ή τον κόλπο όπως και επί εμφανίσεως «πληγής» στα γεννητικά όργανα, συμβουλευόμαστε πάντοτε τον Ιατρό μας
.

Πηγή: Υπουργείο Υγείας

Εγκρίθηκαν τρία έργα για την Δωρίδα

Επτά έργα στη Φωκίδα , από τα οποία τα τρία στη Δωρίδα εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
 1. Εγκρίθηκε ο Α΄ ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών και η Α΄ συμπληρωματική σύμβαση του έργου «Αποκατάσταση δρόμου Χανίων – Σεργούλας».
 2. Εγκρίθηκε η παράταση προθεσμίας του έργου «Τοίχος αντιστήριξης στην Ε.Ο. Γραβιάς – Άμφισσας στην θέση Αη-Λιώσια».
 3. Αποδέχτηκε να εξεταστεί η ένσταση του έργου «Ανακατασκευή οδοστρώματος Ε.Ο. Χρισσού - Δελφών Β΄ φάση», προϋπ. 250.000€.
 4. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του υποέργο «Αποκατάσταση οδοστρώματος τμημάτων της επαρ. Οδ.5 Πυρά – Μαυρολιθάρι», προϋπ. 30.000€.
 5. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του υποέργο «Βελτίωση επαρχιακού δρόμου Κονιάκου-Κάτω Μουσουνίτσα Β΄φάση», προϋπ. 80.000€.
 6. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του υποέργου «Αποκατάσταση ζημιών στη γέφυρα περιοχής Λευκαδιτίου», προϋπ. 44.000€.
 7. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του υποέργου «Αποκατάσταση οδοστρώματος τμημάτων της Επαρ. Οδού 14-Τρίκορφο», προϋπ. 46.000€.

Καθορίζει τα δημοτικά τέλη του 2015 την προσεχή Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο

Ο καθορισμός όλων των δημοτικών τελών για το 2015 θα είναι το κύριο θέμα που θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση του που θα γίνει την Τρίτη 19 Αυγούστου στις 18:30 στο Λιδωρίκι.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που εξέδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός τα θέματα που θα συζητηθούν για να ληφθούν αποφάσεις και οι αντίστοιχοι εισηγητές είναι τα εξής :
 1. Ανάκληση άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου (ΚΑΝΤΙΝΑΣ) της κ. Μπίτη Βιολλέτας του Ιωάννη σε χώρο τοποθέτησης : Χ.Θ. 61+000 της Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 2. Ανάκληση της υπ’ αριθ. 12/2012 άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου (ΚΑΝΤΙΝΑΣ) του κ. Σκρέκα Ευθυμίου του Αποστόλου σε χώρο τοποθέτησης : θέση «Βάλτος Αμπελάκη» στην Τ.Κ. Σεργούλας (Παραλία) της Δ.Ε. Ευπαλίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 3. Έγκριση και παραλαβή της μελέτης με τίτλο: «ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 4. Έγκριση και παραλαβή της μελέτης με τίτλο: «ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ - ΠΑΝΟΡΜΟΥ Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ», με αριθ. μελέτης 10/2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 5. Καθορισμός τελών ύδρευσης για το οικ. έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 6. Καθορισμός τελών αποχέτευσης για το οικ. έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 7. Καθορισμός τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το οικ. έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 8. Καθορισμός τελών κοιμητηρίων για το οικ. έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 9. Καθορισμός συντελεστών δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας για το οικ. έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 10. Καθορισμός συντελεστή Τ.Α.Π. για το οικ. έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 11. Καθορισμός τελών διαφήμισης για το οικ. έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 12. Καθορισμός δικαιώματος βοσκής για το οικ. έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 13. Καθορισμός τελών άρδευσης για το οικ. έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 14. Καθορισμός τέλους παρεπιδημούντων για το οικ. έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 15. Καθορισμός τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων για το οικ. έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 16. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

Φ. Κατσούδας : Προτεραιότητα σε έργα υποδομής και βελτίωση ποιότητας ζωής

Λύσεις σε βασικά προβλήματα του χωριού, θα επιδιώξει ο νέος Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοξαρίου Φώτης Κατσούδας κατά την θητεία του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΩΡΑ της Φωκίδας», μιλά για τις προτεραιότητες που θα θέσει κατά την πενταετία, τα έργα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα αλλά και τις ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ένα από τα σημαντικότερα και πρωταρχικά ζητήματα που θα προωθήσει από την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοξαρίου, είναι η ύδρευση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει , υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει από τον πρώην Δήμο Ευπαλίου και συνεχίστηκε από τον ενιαίο Δήμο Δωρίδας, για την ανακατασκευή του δικτύου ύδρευσης, το οποίο χρίζει άμεσης αντικατάστασης. «Ένα τμήμα του δικτύου είναι εκτός λειτουργίας. Έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική και η υδραυλική μελέτη. Το μόνο που απομένει είναι να προωθήσουμε το έργο προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ», ανέφερε 

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα προωθήσει ο Φ.Κατσούδας είναι η ενοριακή εκκλησία του χωριού η οποία παρουσιάζει πολλά προβλήματα. «Αν και δεν είναι αρμοδιότητά μου, θεωρώ απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την στήριξη της εκκλησίας του χωριού».

Επιπλέον ο νέος Πρόεδρος θα επιδιώξει τη συντήρηση του κεντρικού αγωγού ομβρίων υδάτων αλλά και του οδικού δικτύου.

Παράλληλα στις βασικές του προτεραιότητες ο Φ. Κατσούδας θέτει την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Δημοτικού Σχολείου, το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ένωση Παλαιοξαριτών. «Ένα βασικό αίτημα που θα θέσω είναι η αξιοποίηση του Δημοτικού Σχολείου το οποίο παραμένει ανενεργό. Το κτίριο έχει παραχωρηθεί για χρήση  από το Δήμο στην Ένωση Παλαιοξαριτών, στο οποίο όλοι επιθυμούμε να δημιουργηθεί ένα Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο. Παράλληλα με το Μουσείο θεωρώ μείζονος σημασίας να δημιουργηθεί και μία βιβλιοθήκη στο συγκεκριμένο κτίριο. Ως συνταξιούχος Καθηγητής Φιλόλογος είμαι σε θέση να προσφέρω τις γνώσεις μου και για τις δύο αυτές δράσεις και φυσικά να προσφέρω βιβλία για την αρχική υποδομή της βιβλιοθήκης», τόνισε ο νέος Πρόεδρος. 

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα προβλήματα της οδοποιίας, ξεκαθαρίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν κάποιες εργασίες στη θέση Ένωση του εθνικού δικτύου Λιδωρικίου – Άμφισσας.

«Ο συγκεκριμένος δρόμος εξυπηρετεί εκτός από το χωριό μας, το Τείχιο, την Ποτιδάνεια, την Περιθιώτισσα, την Στίλια ενώ καταλήγει στον Άβορο και τη Λίμνη του Μόρνου. Χρειάζεται συντήρηση και επισκευή γιατί έχει πάρα πολλά προβλήματα. Πέρα από αυτό όμως όλα τα χωριά της περιοχής χρειάζονται συχνότερη συγκοινωνία. Αυτή τη στιγμή από στο χωριό μας η συγκοινωνία περνά μόνο μία φορά την εβδομάδα. Θα προσπαθήσω σε συνεννόηση πάντα και με τους προέδρους των όμορων Τοπικών Κοινοτήτων, το λεωφορείο να περνά από τα χωριά μας δύο φορές την εβδομάδα. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να πηγαίνουμε με βάση το ‘εμείς’ και όχι το ‘εγώ’. Αν δεν κάνουμε συλλογική προσπάθεια δεν θα καταφέρουμε τίποτα και αυτό ισχύει για όλους τους τομείς», τόνισε ο Φ.Κατσούδας. 

Αναφερόμενος στην ιατρική περίθαλψη, ο νέος Πρόεδρος επεσήμανε πως θα επιδιώξει να υπάρχει γιατρός στο γειτονικό αγροτικό ιατρείο της Ποτιδάνειας προκαθορισμένη και συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα, όλα τα χωριά στον τομέα της υγείας. Δυστυχώς ο γιατρός στο αγροτικό ιατρείο της Ποτιδάνειας δεν έχει συγκεκριμένη ημέρα που έρχεται. Σε συνεργασία πάντα με τους προέδρους των υπόλοιπων Τοπικών Κοινοτήτων, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία ώστε ο γιατρός να έρχεται συγκεκριμένη ημέρα στο ιατρείο για να εξυπηρετούνται σωστά οι κάτοικοι. Πρέπει να επιδιώξουμε να έρχεται μια σταθερή ημέρα στην εβδομάδα, οπωσδήποτε», επεσήμανε. 

Στα θέματα της καθημερινότητας υποστήριξε πως υπάρχουν αναγκαιότητες σε όλους τους τομείς, όπως οδοποιία, ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα κ.α. και πως ανάλογα με τα χρήματα που θα διατεθούν στην Κοινότητα θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει συντηρήσεις για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες «πληγές». 

Επιπλέον ο νέος Πρόεδρος κατά την θητεία του θα δώσει έμφαση στον  εθελοντισμό, την ευρύτερη πολιτισμική αναβάθμιση της περιοχής ενώ δίνοντας ιδιαίτερη βάση στη συνεργασία με τους προέδρους των γειτονικών Τοπικών Κοινοτήτων θα επιχειρήσει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανάδειξης όλων των πλεονεκτημάτων των χωριών.

Κλείνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό με το τηλεοπτικό σήμα, τονίζοντας πως οπωσδήποτε πρέπει να λυθεί άμεσα.

«Η ψηφιακή τηλεόραση για το χωριό μας είναι ένας μύθος. Δεν έχουμε τηλεόραση. Το σήμα έρχεται από την Αιτωλοακαρνανία και τις περισσότερες φορές δεν πιάνει. Η μοναδική ενασχόληση των κατοίκων είναι η τηλεόραση και είναι άδικο στις εποχές μας να αντιμετωπίζονται προβλήματα σε απλά – για κάποιους – θέματα.

Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Μαλανδρίνο από τον “ΦΥΣΚΟ”

Συνεχίζονται και τελειώνουν αυτή την εβδομάδα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Κίνησης Μαλανδρίνου " Ο ΦΥΣΚΟΣ" με το πανηγύρι της Παναγίας 14 Αυγούστου και το 4ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στις 17 Αυγούστου.

Μετά τον Εσπερινό και την Περιφορά της εικόνας της Παναγίας στο κατάστημα πλατείας Λαογραφικού Μουσείου, η ορχήστρα του Δαυίδ Ταπραντζή με παραδοσιακή μουσική για χορό και τραγούδι. 

Στο φεστιβάλ των παραδοσιακών χορών, που έχει καθιερωθεί και είναι η κορυφαία εκδήλωση της Πολιτιστικής Κίνησης Μαλανδρίνου φέτος συμμετέχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ-ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ-ΣΥΚΙΑΣ-ΜΑΚΡΥΝΗΣ και ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΧΟΡΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ και τα χορευτικά τμήματα της Πολιτιστικής Κίνησης με την καθοδήγηση του δασκάλου παραδοσιακών χορών Μπάμπη Παναγιωτόπουλου που έχει και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είχαν την ευγενή συμπαράσταση χορηγών και του Δήμου Δωρίδας.Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Η αλήθεια για το έργο αποκατάστασης παραλιακής οδού Ερατεινής-Τολοφώνας

Για ενημέρωση των κατοίκων και αποκατάσταση της αλήθειας από ανακριβή στοιχεία, η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή εξέδωσε ανακοίνωση για το έργο της επαρχιακής οδού Ερατεινής - Τολοφώνας, στην παραλία Τολοφώνας.

Στην ακτή Ερατεινής - Τολοφώνας τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πλήρη διάβρωση της χερσαίας παραλιακής ζώνης καθιστώντας την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική και επικίνδυνη καθώς διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις των τοιχίων και καταστροφές των πλακοστρώσεων των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος.

Η συγκεκριμένη οδός (Ερατεινή - Τολοφώνα) είναι μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου Ν.3 του Νομού Φωκίδας. Οι ρηγματώσεις και εν λόγω καταστροφές έγιναν σε περιοχές εντός οικισμού και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η αποκατάσταση τους είναι αρμοδιότητα του Δήμου Δωρίδας (σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 62240/698/25-8-2011 ΦΕΚ 2190/Β30-9-2011 Απόφαση περί καθορισμού οδών που ανήκουν στην αρμοδιότητα συντήρησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας).

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τμήμα είναι αρμοδιότητας του Δήμου Δωρίδας, η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας με ίδιους πόρους, προχώρησε στη σύνταξη μελέτης και στη δημοπράτηση έργου για την αποκατάσταση του τμήματος της οδού λόγω της επικινδυνότητας και κρισιμότητας του.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης του εν λόγω έργου, ο ανάδοχος, με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να ενημερώσει την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, απευθύνθηκε στο Λιμεναρχείο Γαλαξιδίου, το οποίο μετά από κοινή αυτοψία με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου απαγόρευσε την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης της οδού.

Στην περιοχή εκκρεμεί η νομιμοποίηση υφιστάμενων έργων από τις Υπηρεσίες του Δήμου Δωρίδας. Από το Μάρτιο του 2011 με έγγραφο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας δόθηκαν στο Δήμο Δωρίδας όλα τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες νομιμοποίησης που θα εξασφαλίζουν την εκτέλεση νέων εργασιών.

Σχετικά με την προστασία των αλλοιουμένων ακτών της παραλίας Τολοφώνας η Περιφερειακή ενότητα Φωκίδας προχώρησε στην επικαιροποίηση μελέτης που είχε εκπονηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2000. Η μελέτη που είχε συνταχθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί καθώς δεν είχε καθορισθεί η ζώνη Αιγιαλού και Παραλίας και δεν μπορούσαν να εκδοθούν περιβαλλοντικοί όροι.

Μετά τον καθορισμό της Ζώνης Αιγιαλού και παραλίας με το υπ. αριθμ 404/Δ/23-9-2009 ΦΕΚ η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας προέβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθεί το παραπάνω έργο οι οποίες οδήγησαν τον Οκτώβριο του 2012 στην Ανάθεση της μελέτης με τίτλο: «ΜΕΛΕΤΗ ΑΛΛΟΙΟΥΜΕΝΩΝ ΑΚΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ», (προϋπολογισμού 50.000,00€ από πόρους ΚΑΠ της Π.Ε. Φωκίδας) και η οποία περιλαμβάνει εκτός των άλλων την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων.

Σήμερα εκκρεμεί η εκδοση της απόφασης των Περιβαλλοντικών Όρων από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, καθώς έχουν γνωμοδοτήσει θετικά όλα τα αρμόδια υπουργεία και Υπηρεσίες και έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο προϋπολογισμός του έργου που πρόκειται να εκτελεστεί σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την επικαιροποίηση της μελέτης ανέρχεται στις 700.000€ με Φ.Π.Α. και όχι σε 800.000,00€. Επίσης η μελέτη προβλέπει την τεχνητή αναπλήρωση της παραλίας και όχι τη διεύρυνση της, για συνολικό μήκος 1.480 μέτρων και όχι 700 μέτρων και με κυμαινόμενο πλάτος 8 έως 15 μέτρων και όχι 15 και 13 μέτρων. Επίσης σε άλλο τμήμα θα θωρακίζεται με φυσικούς ογκολίθους υφιστάμενο τοιχίο προστασίας της παραλιακής οδού για μήκος 250μ.

Η μελέτη έχει υποβληθεί στην Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Φωκίδας και εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων από την από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και δεν είναι στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας καθώς η Δ/νση Λιμ. Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά.

Σε κάθε περίπτωση για ακριβείς πληροφορίες έργων, μπορείτε να απευθύνεστε εγγράφως στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Φωκίδας ώστε να δίνονται ακριβείς πληροφορίες ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση των πολιτών.

Η αποχέτευση των λυμάτων ταμιευτήρα Μόρνου, η απένταξη και οι προοπτικές

Μετά την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να απεντάξει μαζί με άλλα 45 έργα την αποχέτευση και επεξεργασία των λυμάτων οικισμών της λίμνης Μόρνου η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή δίνει με αναλύτική ανακοίνωσή της , όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και εκφράζει την αισιοδοξία της ότι το έργο τελικά δεν θα χαθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κ. Σωκράτη Αλεξιάδη, ανακλήθηκαν οι εντάξεις 45 έργων του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 με σκοπό την διαδικασία εξυγίανσης του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ, λόγω της ανάγκης μείωσης της υπερδέσμευσης του προγράμματος και της μη δυνατότητας ολοκλήρωσης των έργων μέχρι 31/12/2015.

Στα έργα που ανακλήθηκε η ένταξή τους είναι και το έργο «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμού περιοχή Ταμιευτήρα Μόρνου».

Το έργο είχε όλες τις προϋποθέσεις ένταξης γιατί ο Ταμιευτήρας του Μόρνου είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές υδροληψίας της Αττικής, κατά συνέπεια εκτός των επιπτώσεων του έργου στην περιοχή πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη και οι σημαντικές ωφέλειες για την εξασφάλιση της υδροδότησης, της υγιεινής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής.

Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Δωρίδας, Διευθύνουσα Υπηρεσία είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

Η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε Φωκίδας ανάθεσε και παρέλαβε την μελέτη του έργου ύψους 792.936 που πληρώθηκε από το ΕΣΠΑ.

Η μελέτη δημοπρατήθηκε στις 10/10/09 και ανατέθηκε στις 29/12/2010.

Σημειώνουμε ότι οι προδιαγραφές της μελέτης δόθηκαν από την ειδική γραμματεία Υδάτων και την ΕΥΔΑΠ.

- Στις 13/12/2013 έγινε ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη, Βασίλη Κυριακάκη, Γιάννη Σταθά και Μαρίας Τριανταφύλλου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην οποία αναφέρεται ότι η λύση που προκρίνεται είναι πολύ ακριβή και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

- Στις 28 Ιανουαρίου του 2013 η Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτα Γαζή είχε συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Δημ. Λιβιεράτο για την προοπτική του έργου. Ο κ. Λιβιεράτος κατανόησε την σπουδαιότητά του και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

- Στις 4 Απριλίου 2013 έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρουσία του γεν. γραμματέα Χωροταξίας κ. Σωκράτη Αλεξιάδη, ειδικού γραμματέα Υδάτων κ. Κων/νου Τριάντη, του προέδρου της «Θέμις Κατασκευαστική», στελεχών της ΕΥΔΑΠ, της βουλευτού Φωκίδας κ. Ασπασίας Μανδρέκα, του Δημάρχου Δωρίδας κ. Καπεντζώνη και της Αντιπεριφερειάρχου Φωκίδας κ. Γαζή.

Στη σύσκεψη διαφάνηκε αρνητική διάθεση για τη δημοπράτηση του έργου.

Δυστυχώς την αναγκαιότητα του έργου δεν υπερασπίστηκε ούτε η ΕΥΔΑΠ που ήταν ο κατ’ εξοχήν φορέας που θα έπρεπε να ζητά την υλοποίησή του, ούτε ο πρόεδρος της «Θέμις Κατασκευαστική» που το Υπουργείο Δικαιοσύνης δίνουν υπέρογκα ποσά για τη διάθεση των λυμάτων.

Αντί και οι δύο παραπάνω φορείς να ζητούν με επίταση το έργο, η μεν ΕΥΔΑΠ προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει την υπόθεση ζητώντας προγραμματική σύμβαση με το Δήμο για να διαχειριστεί τα λύματα (πώς; με ποιους αγωγούς; σε ποιους βιολογικούς και σε ποιους αποδέκτες;)

Η δε «Θέμις Κατασκευαστική» προσπαθούσε να βρει λύση υπεδάφιας διάθεσης, κάτι που αντίκειται στη ισχύουσα νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι μας διαβεβαίωναν ότι το έργο δεν θα απενταχθεί αλλά θα δοθεί εντολή αλλαγή της μελέτης μετά από αναθεώρηση της Α5, ώστε ο προϋπολογισμός του έργου να μειωθεί. Λύση που μας έβρισκε σύμφωνους.

Δυστυχώς όπως είχα επισημάνει σε επιστολές μου:
 • στις 22 Ιουλίου 2013 στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ.Γιάννη Μανιάτη,
 • στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στη γενική γραμματέα του Υπουργείου κ. Νάντια Γιαννακοπούλου,
 • στις 13 Ιουνίου 2013 στο γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κ. Γεώργιο Γιαννούση,
με θέμα: Κινδυνεύει η υλοποίηση του ενταγμένου έργου στο ΕΣΠΑ «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμού περιοχής Ταμιευτήρα Μόρνου», είχα επισημάνει το πρόβλημα και την αναγκαιότητα δημοπράτησης του έργου.

- Συγχρόνως συνεχείς ήταν οι προσωπικές και τηλεφωνικές επαφές με τον ειδικό γραμματέα υδάτων κ. Τριάντη ο οποίος με διαβεβαίωνε ότι ήταν θέμα ημερών (!!!) η αλλαγή της Α5 και η κατεύθυνση αλλαγής της μελέτης με μικρότερο προϋπολογισμό.

- Επίσκεψη για το ίδιο θέμα έγινε έγκαιρα στον Υπουργό ΠΕΚΑ κ .Μανιάτη με τον περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά.

- Τέλος με επιστολή μου στις 7 Φεβρουαρίου του 2014 προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη και κοινοποίηση σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ.λ.π., αναλυτικά αναφέρονται όλα τα στοιχεία του έργου και οι κίνδυνοι απένταξής τους.

Η απάντηση του ειδικού γραμματέα υδάτων ήταν αόριστη και κατέληγε στην αναθεώρηση της υγειονομικής διάταξης Α5.

Θέλω να πιστεύω ότι επειδή υπάρχει μελέτη του έργου, η οποία έχει ελεγχθεί από την αρμόδια διαχειριστική αρχή και έχει εγκριθεί χωρίς παρατηρήσεις, έχει δε πληρωθεί από το ΕΣΠΑ, επειδή εκτός από το πρόβλημα αποχέτευσης των χωριών της Δωρίδας, λύνει βασικά και ουσιαστικά το πρόβλημα της υγιεινής υδροδότησης της Αττικής στη νέα προγραμματική περίοδο η πολιτική ηγεσία θα αποφασίσει, έστω και αργά την ένταξή του στο ΣΕΣ.Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014

Λαϊκοδημοτικό γλέντι Πηγής Ευπαλίου με Χαρά Βέρα, Ν.Κοκκώνη και Β.Φλέγγα


Με ενδιαφέρων αναμένεται το ετήσιο λαϊκοδημοτικό γλέντι στη Πηγή Ευπαλίου, στις 13 Αυγούστου το βράδυ στο χώρο του γηπέδου μπάσκετ.

Όπως κάθε χρόνο εκατοντάδες φίλοι θα προσέλθουν να απολαύσουν και διασκεδάσουν με τους Χαρά Βέρρα, Βασίλη Φλέγγα , Κώστα Σοφέτη στο τραγούδι και τον Νεκτάριο Κοκώνη στο κλαρίνο.

Η είσοδος είναι 3 ευρώ και θα υπάρχει φαγητό και ποτό.

Την εκδήλωση για τέταρτη χρονιά διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πηγής Ευπαλίου.


Ιστορική παράσταση για το στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη στο Κροκύλειο με πολλαπλά μηνύματα για το σήμερα

Ο αγράμματος που αποδείχθηκε μορφωμένος

 
«Τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει
η αγαπημένη του πατρίδα θα είναι
μια καταδίκη «εις θάνατον»
και μερικές αγιάτρευτες πληγές»


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ *

«Καταπέλτης ο λόγος του για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη «ελίτ» που ανερυθρίαστα βαφτίζει «παρωχημένες εμμονές» τα όσια και τα ιερά του»

«Ενα πράγμα με παρακινεί και μένα να γράφω», λέγει ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, «ότι τούτην την Πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Εγραψα γυμνή την αλήθεια να ιδούνε όλοι οι Ελληνες και να μπαίνουν σε φιλοτιμία και τα παιδιά μας να λένε "έχουμε αγώνες πατρικούς, έχουμε θυσίες"».

Ο σκηνοθέτης των εκδηλώσεων για
τον Μακρυγιάννη, Θανάσης Σαράντος
Από τα «Απομνημονεύματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη, τη μνήμη του οποίου τιμά, με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του, με ιστορική παράσταση -σκηνοθεσία-ερμηνεία-φωτισμοί Θανάσης Σαράντος, μουσική σύνθεση Τζιχάν Τούρκογλου, μουσικοί επί σκηνής Τζιχάν Τούρκογλου (ταμπουράς, κρητική λύρα), Ιωάννης Μουστάκης (κρουστά)- η γενέτειρά του το Κροκύλειο Δωρίδος την Τετάρτη 13 Αυγούστου, ώρα 21.00 στο εκεί Δημοτικό Σχολείο. Η παράσταση θα παρουσιασθεί τους επόμενους μήνες στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

«Τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη», δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θα θελήσει να ιστορήσει πάνω στο χαρτί.

Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας -αφού Ιστορία είναι ο ίδιος- στις γενιές που έρχονται.

Ο Μακρυγιάννης με το απελέκητο γράψιμο, αγάπησε την πατρίδα και τον άνθρωπο, πολέμησε, αγωνίστηκε πίστεψε, σακατεύτηκε, αηδίασε, θύμωσε.

Στη γενέτειρα του Μακρυγιάννη, το Κροκύλειο Δωρίδος, θα παρουσιασθεί πρώτη φορά η παράσταση που σκηνοθετεί ο Θανάσης Σαράντος, ενώ τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης«Καταπέλτης ο λόγος του», σημειώνει ο Θανάσης Σαράντος, «για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη "ελίτ" που ανερυθρίαστα βαφτίζει "παρωχημένες εμμονές" τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Ελληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που "γι' αυτά πολεμήσαμε". Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ' όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας. Η αλήθεια του Μακρυγιάννη είναι επικίνδυνη.

»Ο αγράμματος γιος βοσκών από τη Ρούμελη δίνει συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας. Από την ώρα της πολυτάραχης γέννας του έως το τέλος της ζωής του, δεν έπαψε να αγωνίζεται να ζήσει στη φτωχή γωνιά της πατρίδας που του έτυχε να γεννηθεί. Κι όμως, αυτή τη γωνιά -κι αυτή την πατρίδα- θα την αγαπήσει βαθιά. Και θα τάξει σκοπό της ζωής του να την ελευθερώσει. Με ενθουσιασμό στην αρχή, με πείσμα, με θυμό και πόνο ψυχής στη συνέχεια, καθώς έβλεπε συντρόφους του να παρασύρονται στην άλογη βιαιότητα, στην αρπαγή και το πλιάτσικο. Με οργή κατόπιν, απέναντι στους νέους κατακτητές -τους Βαυαρούς- που ήρθαν απρόσκλητοι κυβερνήτες του πολύπαθου ελληνικού κράτους.

»Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν πριν λίγο με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Με πικρό τέλος, ζώντας την άκρα αχαριστία, καθώς τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα θα είναι μια καταδίκη "εις θάνατον" και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν σιγά σιγά στον τάφο στα 67 του χρόνια».

Ο Μακρυγιάννης (1797-1864), αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, μετέπειτα στρατηγός και πολιτικός, γεννημένος στο Αβορίτι Φωκίδος (σημερινό Κροκύλειο).

Με την έναρξη της Επανάστασης βρισκόταν στην Πάτρα, ως απεσταλμένος της Φιλικής Εταιρείας. Πήρε μέρος στην απελευθέρωση της Αρτας, στην πολιορκία του Νεοκάστρου από τον Ιμπραήμ, στη μάχη των Μύλων και στην πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή.

Ο Μακρυγιάννης υποδέχθηκε με τα θερμότερα λόγια τον Οθωνα, αλλά σύντομα απογοητεύτηκε, κυρίως από τη στάση της αντιβασιλείας απέναντι στους αγωνιστές του '21.

Αποσύρθηκε τότε από την πολιτική, παντρεύτηκε την Αικατερίνη Σκουζέ και απέκτησε 12 παιδιά.

Ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, έπεισε τον δήμο το 1837 να υποβάλει στον Οθωνα αίτημα για παραχώρηση Συντάγματος. Η πράξη του αυτή κατέληξε στην παύση του δημάρχου και στον κατ' οίκον περιορισμό του ιδίου. Ως εκ τούτου, θεωρείται ο κύριος οργανωτής της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, που απέβλεπε στην παραχώρηση Συντάγματος.

Μετά την αποδοχή των αιτημάτων των επαναστατών, ο Μακρυγιάννης πήρε μέρος, ως πληρεξούσιος της Αθήνας, στην Εθνική Συνέλευση.

Το 1845 έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του, ενώ το 1851 συνελήφθη ως οργανωτής κινήματος για την ανατροπή του καθεστώτος και στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκε σε θάνατο.

Αφέθηκε ελεύθερος με παρέμβαση του υπουργού των στρατιωτικών, Δ. Καλλέργη, το 1854. Τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν κατά τους πανηγυρισμούς για την έξωση του Οθωνα, το 1862, όταν νέοι τον περιέφεραν στους ώμους τους.

Ας θυμηθούμε τι έγραφε στα «Απομνημονεύματά» του, έργο πολύτιμο, που καλύπτει τα γεγονότα της περιόδου 1821-1851, για τους πολιτικούς του 1821: «Ηρθετε εσείς οι μεγάλοι μας πολιτικοί να μας λευτερώσετε, όταν σηκώσαμεν την επανάστασιν μόνοι μας κι' αγωνιζόμαστε της πρώτες χρονιές με τους σημαντικούς της πατρίδος μας πολιτικούς - φαίνεται ο αγώνας εκείνος κι' ο πατριωτισμός και η αδερφοσύνη οπού 'χαμεν αναμεταξύ μας. Οταν κοπιάσετε εσείς, μας γυμνάσετε την διχόνοια, μας φέρατε της φατρίες και τ' άλλα τ' αγαθά· και κακοβάλετε το δυστυχησμένο αθώον έθνος. Πρωτόηφερες την διχόνοιαν εσύ, Κύριε Μαυροκορδάτε, κι' από αυτό άλλοι καπεταναίγοι πήγαν οπίσου εις τους Τούρκους, άλλους ήθελες με τους νόμους σου να τους σκοτώσης. Θα σκότωνες τον Καραϊσκάκη· πού θα τον εύρισκε η πατρίδα, όταν ξαναγιόμωσε Τουρκιά; Δεύτερος έρχεσαι εσύ, κύριε Κωλέτη· θα σκότωνες τον Δυσσέα - και ύστερα δεν γλύτωσε από σένα· πού θα τον ευρίσκαμεν μ' έναν τεσκερέ να διώξη δώδεκα χιλιάδες Τούρκους, οπού 'ταν περισσότεροι άλλοι εις το Γριπονήσι και Ρωπό κι' αλλού, και πρόσμεναν κι' αυτείνη την δύναμιν ν' αφανίσουν όλη την Ελλάδα, κι' αυτό τους νέκρωσε όλα τους τα σκέδια;»

* Ο Γιώργος Κιούσης είναι δημοσιογράφος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014

"Η Παγίδα" παρουσιάζεται ξανά στο Ευπάλιο την Τρίτη 12 Αυγούστου

Το θεατρικό έργο "Η Παγίδα" του Ρομπέρ Τομά θα παρουσιάσει για τρίτη φορά στη περιοχή η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Ευπαλίου.
 
Είναι μια αστυνομική κωμωδία που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την παρακολούθησαν, με το θαυμάσιο παίξιμο των νεαρών ηθοποιών.
 
Η θεατρική παράσταση θα παιχθεί στο θαυμάσιο υπαίθριο χώρο "Κτήρια" Αγίας Παρασκευής Ευπαλίου την Τρίτη 12 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ.
 

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Δωρίδας με επτά θέματα στην ατζέντα

Συνεδριάζει αύριο Τρίτη 12 Αυγούστου ώρα 18:00 στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις και οι αντίστοιχοι ειδσηγητές , σύμφωνα με τη ημερήσια διάταξη που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι τα εξής:     
 1. Ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου κατασκευής Μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (εργοστάσιο κομποστοποίησης) και χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) Ν. Φωκίδας / Μεταφορά και εναπόθεση απορριμμάτων απάντων Δ.Ε. Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ.Κοκμοτός Αθανάσιος)
 2. Τριμηνιαίες εκθέσεις (Α΄ & Β΄ τριμήνου 2014), για τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Λάμπος Παναγιώτης)
 3. Σύσταση επιτροπής παραλαβής επιμετρητικών στοιχείων του έργου: «Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης αμιαντοσωλήνων των Δ.Δ. του Δήμου Δωρίδος», με αριθ. μελέτης 69/2008. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 4. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργου (Α.Π.Ε.) με τίτλο «Επεκτάσεις εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Βαρδουσίων», με αριθ. μελέτης 2/2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 5. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργου (Α.Π.Ε.) με τίτλο «Αντικατάσταση στέγης Ξενώνα Τ.Κ. Δάφνου Δ.Ε. Λιδωρικίου», με αριθ. μελέτης 19/2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 6. Έγκριση Απολογισμών Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2013. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας - Δημοτικός Σύμβουλος Λώλος Γεώργιος)
 7. Ορισμός Δικηγόρου για την εξώδικη αντιμετώπιση νομικών ζητημάτων σε σχέση με τη δημιουργία του Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

“Επαγγελματίες” χριστιανοί κατά … του νέου Μητροπολίτη Θεόκτιστου !

“Εμφύλιος” στους κόλπους της εκκλησίας της Φωκίδας!Ιερό πόλεμο κατά του νέου Μητροπολίτη Θεόκτιστου ξεκίνησε μια μικρή μειοψηφία πιστών και ψευτοπιστών από την πρώτη ημέρα της ενθρόνισής του.
Είναι αυτοί που υποστήριζαν άλλο πρόσωπο για να γίνει Μητροπολίτης Φωκίδας και τώρα κάνουν …λευκή απεργία από τα χριστιανικά τους καθήκοντα(!) καθοδηγούμενοι από συγκεκριμένα κέντρα «χριστιανικών συμφερόντων» στη Φωκίδα.

Πρώτο το DORIDA NEWS λίγα 24ωρα μετά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη και συγκεκριμένα στις 4 Αυγούστου,  έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα γράφοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων …

«…Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που υποβόσκουν τα τελευταία χρόνια στο υπογάστριο της εκκλησίας της Φωκίδας, λόγω πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων από τον προηγούμενο Μητροπολίτη , όπου και γι αυτό παραιτήθηκε.

Υπάρχουν αρκετές κόντρες. Υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ ιερέων και δημοτών και μάλιστα στο παρασκήνιο ακούγονται και βαρειές κουβέντες.

Ο νέος Μητροπολίτης σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και μορφωμένος είναι και ικανός είναι και εμπειρίες διοικητικές έχει. Μπορεί να βάλει τάξη στη μικρή Μητρόπολη της Φωκίδας.

 Υ.Γ. Καλό είναι να το πάρουν απόφαση οι διάφοροι εκκλησιαστικοί και παρεκκλησιαστικοί κύκλοι της Δεσφίνας και της Άμφισσας και να μη συνεχίσουν την «εσωτερική αντιπολίτευση» στους κόλπους της Μητρόπολης . Δεν θα οδηγήσει πουθενά. Άλλωστε ο καπνός βγήκε και μαζί ο Μητροπολίτης».

Χθες το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με σχόλιο-ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΩΡΑ της Φωκίδας» που ανέφερε …
Τεράστια πολεμική έχει αναπτυχθεί από συγκεκριμένο εκκλησιαστικό κέντρο προς τον νεοαφιχθέντα Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο. Η στάση αυτή φάνηκε καθαρά από την πρώτη μέρα της άφιξής του με την ενθρόνιση, όπου ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρή η απουσία πιστών της κεντρικής Φωκίδας.

Αυτή η εχθρική συμπεριφορά συνεχίζεται και κορυφώνεται σταδιακά, προσμετρώντας τη δική του κατανόηση και μεγαλοψυχία ως αδυναμία. Είναι δε, τόσο ανοικτά εχθρική που κάνει πολλούς ιερείς να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοια τα χρόνια που είναι εντός των κόλπων της εκκλησίας. «Δεν βλέπω σχεδόν κανένα από τα γνωστά πρόσωπα που έβλεπα στην εκκλησία κάθε Κυριακή», μας λέει ενδεικτικά παλιός ιερέας στην περιοχή.
Ο Μητροπολίτης πάντως δεν δείχνει διαθέσιμος πάντως προς το παρόν να ασχοληθεί με αυτό αδιαφορώντας καθαρά και υποβαθμίζοντας το γεγονός, μια στάση που τους ενοχλεί, τους πολώνει και τους σκληραίνει ακόμη περισσότερο.

Προς το παρόν ο  Θεόκτιστος επιθυμεί να γνωρίσει καλά τη Μητρόπολη, την περιοχή, τους ανθρώπους και τα προβλήματα και να σχηματίσει σιγά – σιγά μια ομάδα που θα μπορέσει να λειτουργήσει υποστηρικτικά, όπως γίνεται σε όλες τις Μητροπόλεις.  

Ο «ξένος»
Αυτή η λέξη είναι κοινό γνώρισμα πολλών τοπικών κοινωνιών και κυρίως μικρών για να χαρακτηρίσουν έναν άνθρωπο που είναι μεν Έλληνας πολίτης, αλλά έρχεται από κάπου αλλού. Είναι σαφώς μια μορφή ρατσισμού και μάλιστα άγρια, διότι καλλιεργείται από κάποιους εντέχνως για να προστατευτούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς η συγκεκριμένη λέξη βγαίνει από πολλά στόματα «πιστών;;;» για το νέο Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο, τον οποίο αμφισβητεί ευρέως συγκεκριμένο κέντρο εντός της εκκλησίας και στέλνει γνωστούς «ταλιμπάν» που είναι επαγγελματίες πιστοί να διακηρύττουν, όχι το λόγο του Θεού, αλλά το λόγο της κακίας και της διχόνοιας.

Δε νομίζω αν είναι κανένας ακόμη να πει με σιγουριά τις πραγματικές προθέσεις του νέου Μητροπολίτη, αλλά θα ήταν καλύτερο, κομψότερο, πιο ευγενικό και σίγουρα πιο πολιτισμένο να του δώσουμε μια ευκαιρία να μας γνωρίσει και να τον γνωρίσουμε!