Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Θ.ΜΑΝΙΤΑΡΑΣ: Εκτός από τα νέα έργα, θα διεκδικήσω και όλα τα παλιά

Δυσαρέσκεια για την πορεία των έργων εκφράζει για μία ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαλανδρίνου Θεοχάρης Μανιτάρας, ο οποίος επανεκλέχθηκε στο χωριό του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΩΡΑ της Φωκίδας”, κατά την προηγούμενη θητεία του δεν ολοκληρώθηκε κανένα μεγάλο έργο.

Ο ίδιος ελπίζει πως τα παλιά έργα θα γίνουν κατά τη νέα θητεία ενώ επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει να χαθούν τα παλιά προϋπολογισμένα χρήματα.

Χωρίς προβλήματα στην καθημερινότητα, πολύ πίσω όμως στα έργα. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο Πρόεδρος του Μαλανδρίνου για την Τοπική Κοινότητα που φιλοξενεί τις φυλακές, έχει 600 μόνιμους κατοίκους και θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο τουλάχιστον κάποια έργα υποδομής.

Ο Θεοχάρης Μανιτάρας ξεκαθαρίζει , πως τα μόνα έργα που ολοκληρώθηκαν ήταν αυτά που είχαν «κληρονομηθεί» από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπως η διαμόρφωση κάποιων κοινόχρηστων χώρων και μίας πλατείας.

Επεσήμανε ακόμα πως από τα Τεχνικά Προγράμματα των προηγούμενων ετών, τα περισσότερα έργα δεν έχουν εκτελεστεί, ενώ ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσει όλα τα παλιά έργα και χρήματα που είχαν προϋπολογισθεί να «πέσουν» στο χωριό.

«Το μόνο που ολοκληρώθηκε τα προηγούμενα χρόνια ήταν μία μελέτη για το δίκτυο ύδρευσης. Πρέπει οπωσδήποτε να μπουν σε προτεραιότητα έργα οδοποιίας, να ολοκληρωθούν κάποιες ημιτελείς αναπλάσεις και σίγουρα κάποια έργα για την βελτίωση της ύδρευσης», τόνισε ο Θ. Μανιτάρας.

Τέλος ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως για τα νέα έργα όπως πάντα, θα γίνει Λαϊκή Συνέλευση προκειμένου να συναποφασιστούν με τους κατοίκους οι όποιες ενέργειες.Την Κυριακή 3 Αυγούστου δημοτικο - λαϊκή βραδιά στο Ευπάλιο

Στην κεντρική Πλατεία Καρυάς του Ευπαλίου την Κυριακή 3 Αυγούστου ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου διοργανώνει δημοτικο-λαϊκή βραδιά με ζωντανή ορχήστρα.

Το κέφι στην εκδήλωση θα δώσουν με την μουσική τους και το τραγούδι οι καλλιτέχνες  Σοφία Βώττα , Παναγιώτης Κοτρώτσος και Βασίλης Κωστούλας.

Ο Σύλλογος προσκαλεί όλους να παραβρεθούν για μια αξέχαστη βραδιά με τραγούδι και χορό.


 

Κ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:Τα έργα που έγιναν στο Κλήμα Ευπαλίου και τι προγραμματίζουμε

Ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος των τριών οικισμών αλλά και διεκδίκηση συνέχισης του ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ευπαλίου είναι μερικά από τα βασικότερα ζητήματα που θέτει ως προτεραιότητες για τη νέα θητεία του, εκτός από τα έργα υποδομής, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ευπαλίου Κώστας Ηλιόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εφημερίδα "ΩΡΑ της Φωκίδας", από τη στιγμή που κατά την προηγούμενη θητεία κατάφερε να ολοκληρώσει κάποια ζητήματα υποδομής που χρόνιζαν στους οικισμούς, ήρθε η στιγμή να αναδείξει η περιοχή τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι ο περιπατητικός και ο θρησκευτικός τουρισμός.
Παράλληλα με τα έργα υποδομής, ο Κ.Ηλιόπουλος θα ασκήσει πίεση για την επέκταση των οικισμών κάτι όμως που προϋποθέτει τη συνέχιση του ΣΧΟΟΑΠ του Ευπαλίου.


Ο Κ.Ηλιόπουλος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, πραγματοποιεί ένα μίνι απολογισμό της προηγούμενης θητείας του και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του για τα έργα που επιθυμεί να υλοποιηθούν την επόμενη πενταετία…

Tα έργα που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα
χρόνια στους τρεις οικισμούς

Σε έργα υποδομής είχε εστιάσει ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κλήματος  Κώστας Ηλιόπουλος κατά την προηγούμενη θητεία του, ενώ τα περισσότερα που είχε θέσει ως βασικούς στόχους υλοποιήθηκαν.

Αναλυτικότερα στα έργα οδοποιίας πραγματοποιήθηκε συντήρηση στους περισσότερους αγροτικούς δρόμους της Κοινότητας ενώ έγιναν και αρκετές  επεκτάσεις στο οδικό δίκτυο των οικισμών Κλήματος και Πηγής.

Αναφορικά με τα δίκτυα ύδρευσης, έγινε αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στον οικισμό Πηγής, λύνοντας ένα από τα βασικότερα προβλήματα της περιοχής. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν βελτιώσεις του δικτύου ύδρευσης, στις δεξαμενές και στους τρεις οικισμούς, Κλήματος, Πηγής και Κούκουρα.

Κατά την προηγούμενη θητεία του Κ.Ηλιόπουλου έγινε ανάπλαση στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Κλήματος, το οποίο μετά τις εργασίας παραχωρήθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο, ενώ εκεί στεγάζεται και το Αγροτικό Ιατρείο και παράλληλο χρησιμοποιείται και ως πολυχώρος για τους κατοίκους του χωριού.

Υλοποιήθηκαν επίσης κάποιες αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων στους Οικισμούς Κούκουρα και Πηγή, καθώς και κάποιες τσιμεντοστρώσεις και βελτιώσεις στα νεκροταφεία των χωριών.

 
Έμφαση σε έργα υποδομής αλλά και της
τουριστικής ανάδειξης της περιοχής

Αφού κατά την προηγούμενη θητεία του ο Κ. Ηλιόπουλος κατάφερε να ολοκληρώσει κάποια έργα ζωτικής σημασίας για τους τρεις οικισμούς, στην νέα Δημοτική Περίοδο θα επιδιώξει να εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα εκτός από έργα υποδομής, κάποιες δράσεις για την βελτίωση των μονοπατιών και την συντήρηση κάποιων μνημείων, που θα στοχεύουν φυσικά στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Αναλυτικότερα τα έργα τα οποία στοχεύσει να ολοκληρώσει κατά την πενταετία ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κλήματος έχουν ως εξής:

-   Βελτιώσεις στην ύδρευση των οικισμών και αντικατάσταση των παλαιών σωλήνων.
-   Ένταξη στο ΕΣΠΑ κάποιων έργων ύδρευσης ειδικά για τον Οικισμό Κλήματος, που θα στοχεύουν στην παροχή μεγαλύτερης ποσότητας νερού. Να σημειώσουμε πως για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη.
-   Πεζοδρομήσεις στον Οικισμό Κούκουρα, πάλι μέσω Προγράμματος ΕΣΠΑ, έργο για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη.
-   Διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου στον οικισμό Πηγής.
-   Ανάπλαση του δρόμου στο Κλήμα προς την Πλατεία.
-   Αναπαλαίωση του παλιού Δημοτικού Σχολείου στον οικισμό Πηγής με στόχο να παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο και να δημιουργηθεί το Λαογραφικό Μουσείο της Κοινότητας.
-   Ανάδειξη του Μονοπατιού προς το φαράγγι των Θέρμων και σύνδεσή του με το παλιό Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη των Θέρμων. Ανάδειξη του Μονοπατιού από το Κλήμα μέσω του Αϊ Λια, προς Μαραθιά. Στόχος της ανάδειξης των δύο μονοπατιών είναι η ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού στην περιοχή.
-   Ανάδειξη Παλαιοχριστιανικής Εκκλησίας Ανάληψης του Σωτήρος στα Κούκουρα, στα πλαίσια της ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Κοινότητα. 
-   Ανακατασκευή των παιδικών χαρών και στους τρεις οικισμούς, Κλήματος, Πηγής, Κούκουρα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
-   Διαμόρφωση, συντήρηση και ανακατασκευή του γηπέδου Μπάσκετ στον Οικισμό Πηγή, σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το γήπεδο χρειάζεται αλλαγή τάπητα, φωτισμού και τοποθέτηση νέων μπασκετών.
-   Συντήρηση όλων των αγροτικών δρόμων.
-   Διαμόρφωση και ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Κλήμα.
-   Επεκτάσεις φωτισμού και στους τρεις οικισμούς.
-   Όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και στη νέα θητεία του, ο Κ. Ηλιόπουλος θα δώσει ειδικό βάρος στα προβλήματα της καθημερινότητας με άμεσες λύσεις σε ότι προκύπτει. Φυσικά θα δοθεί προτεραιότητα στην ορθή καθαριότητα και των τριών χωριών, τη συντήρηση των δρόμων αλλά και του φωτισμού. 
-   Σε συνεργασία με τους Φορείς της περιοχής και συγκεκριμένα με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κλήματος, Πηγής και Κουκούρων, ο K. Ηλιόπουλος θα προωθήσει την δενδροφύτευση και στους τρεις οικισμούς αλλά και τον εθελοντικό καθαρισμό σε σημεία που αντιμετωπίζονται προβλήματα.

Ο K. Ηλιόπουλος στην ερχόμενη θητεία του, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη των τουριστικών στοιχείων της Κοινότητας και θα ασκήσει πίεση στην Δημοτική Αρχή για την τουριστική προβολή του Δήμου με στοχευμένες ενέργειες.

 
Τέλος ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα θέσει ο K. Ηλιόπουλος, είναι η συνέχιση του ΣΧΟΟΑΠ του πρώην Δήμου Ευπαλίου με κάποιες βελτιώσεις, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν οι επεκτάσεις των τριών οικισμών της Τ.Κ. Κλήματος.

Πιέσεις και προς την Περιφέρεια

Έργα ζωτικής σημασίας, αρμοδιότητας της Περιφέρειας αναμένεται όμως να «κυνηγήσει» ο Κ. Ηλιόπουλος. Μάλιστα όπως ο ίδιος τονίζει αν και για κάποια έργα είχε λάβει υποσχέσεις ότι θα προχωρήσουν τελικά δεν έγινε τίποτα κι έτσι θα τα θέσει εκ νέου στην νέα Περιφερειακή Αρχή.
Αναλυτικότερα τα έργα που θα επιδιώξει ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κλήματος μέσω της Περιφέρειας έχουν ως εξής:

-  Διαμόρφωση κοίτης του χειμάρρου Μαντήλω.
-  Κατασκευή ζαρζανετιών σε επικίνδυνα σημεία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο K.Ηλιόπουλος στην ΩτΦ, αν και για το συγκεκριμένο έργο η παρούσα Περιφερειακή Αρχή είχε δώσει υπόσχεση πως θα υλοποιηθεί, τελικά ούτε καν ξεκίνησε.
-  Συντήρηση και επισκευή της Γέφυρας Μαντήλως
-  Προστασία των Πηγών Θέρμων και Άμπλας από τις πλημμύρες που προέρχονται από το χείμαρρο Μαντήλως.


Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Τουριστική “ακτινογραφία” και προοπτικές του Δήμου Δωρίδας

Του Κώστα  Αντωνόπουλου *
Αντιδημάρχου Δήμου Δωρίδας
 
Ο Δήμος Δωρίδος χαρακτηρίζεται από ένα ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι σημαντικοί πόροι του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος παρέχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα με χαρακτηριστικά και μεγέθη ικανά να προσδιορίσουν τα αντικείμενα, το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της τουριστικής ανάπτυξης.

Η πλούσια παραλιακή ζώνη του Δήμου, το ιδιαίτερο παραλίμνιο περιβάλλον και το τοπίο όπως διαμορφώνεται με την τεχνητή λίμνη του Μόρνου ποταμού, οι επιβλητικότατοι ορεινοί όγκοι των Βαρδουσίων και της Γκιώνας, οι διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι – μνημεία, τα ιστορικά και παραδοσιακά κτίρια, το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία της φύσης, τα γεφύρια ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας, τα μονοπάτια, τα ιστορικά και λαογραφικά μουσεία, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες, μπορούν να αποτελέσουν μόνιμο και δυναμικό πόλο έλξης, ενώ ταυτόχρονα είναι εύκολα προσβάσιμα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Χώρας.

Η τουριστική ζήτηση

Η τουριστική περίοδος παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή του έτους.

Στα ορεινά τμήματα του Δήμου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο πληθυσμός αυξάνει σε επίπεδα πολλαπλάσια του απογραφέντος, προκαλώντας και τη λειτουργία επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό (μονάδες εστίασης κλπ).

Στα παραλιακά τμήματα του Δήμου παρατηρείται υψηλή επισκεψιμότητα και πληρότητα τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ το μήνα Ιούνιο τα περισσότερα καταλύματα έχουν σχετική πληρότητα τα Σαββατοκύριακα και κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Σε γενικές γραμμές, η τουριστική κίνηση στο Δήμο παρουσιάζει έντονα τα χαρακτηριστικά της εποχικότητας.

Αρχαιολογικοί χώροι,
Βυζαντινά και
Νεώτερα Μνημεία

Στο Δήμο Δωρίδος υπάρχουν αξιόλογα μνημεία από την αρχαιότητα, τους Βυζαντινούς και τους Νεώτερους χρόνους.

Ιδιαίτερη θέση από πλευράς επισκεψιμότητας κατέχουν οι Ιερές Μονές και οι εκκλησίες της Δωρίδας όπως η Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Αρτοτίνα όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος, ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος στο Ευπάλιο που χρονολογείται στο Β΄ μισό του 12ου αιώνα, η Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας, ένα ξακουστό βυζαντινό μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1077 μ.χ. και είναι το πέμπτο κατά σειρά αρχαιότητας μοναστήρι στην Ελλάδα, η Ιερά Μονή της Παναγίας της Κουτσουριώτισσας, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Αμυγδαλιά.

Ιδιαίτερη επισκεψιμότητα παρουσιάζει, επίσης, η Ι. Μονή των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ, ένα από τα ομορφότερα σύγχρονα μοναστήρια της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να καυχηθεί ότι διαθέτει το μεγαλύτερο καμπαναριό στον κόσμο, με 400 σήμαντρα και 62 καμπάνες.

Τα λαογραφικά μουσεία στο Ευπάλιο, τη Μανάγουλη, το Τείχιο, το Κροκύλειο, την Αρτοτίνα, τη Συκιά κ.ά, αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες στο Δήμο και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων τα περασμένα χρόνια.

Η τουριστική πολιτική του Δήμου

Με βάση την παραπάνω ακτινογραφία της τουριστικής προοπτικής του Δήμου Δωρίδος, όπως αποτυπώνεται στο Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα, αλλά και στα ετήσια προγράμματα τουριστικής προβολής του Δήμου, πραγματοποιήθηκαν δράσεις με στόχο την εξωστρέφεια και την προβολή του Δήμου στο ευρύ κοινό, από το οποίο προσδοκά να αυξήσει την επισκεψιμότητά του.
 
Οι βασικότερες δράσεις συνοψίζονται στα εξής:
 
1. Διαφήμιση σε έντυπα ή ένθετα εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν παρουσιάσεις της τουριστικής δυνατότητας του Δήμου από την εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ Κυριακής” με μέση κυκλοφορία 100.000 φύλλων και αναγνωσιμότητα από 542.000 περίπου πολιτών, σε ειδικά ένθετα αφιερωμένα στο Δήμο Δωρίδος.
  • Στις 14/9/2012, 12σέλιδο με τίτλο «Τριζόνια το Μυστικό του Κορινθιακού».
  • Στις 14/3/2013, 24σέλιδο με τίτλο «Παραθαλάσσια Δωρίδα Πολύχρωμη Ακτογραμμή» και «Ορεινή Δωρίδα καθαρτήριο των βουνών».
  • Στις 2/2/2014, 12σέλιδο με τίτλο «Δωρίδα δώρο της φύσης»
  • Τα τελευταία 2 χρόνια έγιναν πάνω από 25 τουριστικά ρεπορτάζ γύρω από τη Δωρίδα , σε μεγάλες εφημερίδες της Αθήνας και περιοδικά.
2. Ειδικό αφιέρωμα από την “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των Συντακτών” στις 17/7/2014 με τίτλο «Μοναστηράκι Γαλάζια δαντέλα» με αναφορά και στον Μαραθιά
 
3. Ειδικό αφιέρωμα με 36σέλιδο από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ στο τεύχος Μαρτίου - Απριλίου 2014, με τίτλο «Λίμνη Μόρνου Λιδωρίκι» και ειδικές αναφορές στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου.
 
4. Παρουσία και προβολή του Δήμου σε τουριστικές ιστοσελίδες πανελλαδικού ενδιαφέροντος με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως το «who is who», ο «Τουριστικός Οδηγός της Ελλάδος», το ethnos.gr, καθώς και ειδικό τουριστικό ένθετο στην ιστοσελίδα του Δήμου.
 
5. Συμμετοχή του Δήμου με πληροφοριακό υλικό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με στόχο την τουριστική προβολή του.
 
6. Βράβευση για δεύτερη συνεχή χρονιά 4 παραλιών του Δήμου (Ερατεινής, Σεργούλας, Παραθάλασσου και Χιλιαδούς) με το διεθνές βραβείο «Γαλάζια Σημαία». Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο ως το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στο κόσμο. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους.
 
7. Διοργάνωση ημερίδων για την ανάδειξη των αρχαιολογικών και νεώτερων μνημείων της Δωρίδας στο Λιδωρίκι και Ευπάλιο.
 
8. Άσκηση πιέσεων προς τους αρμόδιους φορείς για την αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων των Τριζονίων από τον Δήμο Δωρίδος με τη δημιουργία Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος, προκειμένου να μη αντιμετωπίζονται τα Τριζόνια ως συμπλήρωμα της μαρίνας της Ιτέας.
 
9. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Δήμου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Επιτρόπου Αλιείας κ. Μαρίας Δαμανάκη και κατατέθηκαν προτάσεις για τη δημιουργία πάρκων αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού με τεχνητούς υφάλους, καθώς και αλιευτικές δράσεις στη λίμνη του Μόρνου. Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή και μέλος της Επιτροπής για τον Τουρισμό κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο, όπου τέθηκαν θέματα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Δωρίδος, στις παραθαλάσσιες, ορεινές και παραλίμνιες περιοχές του.
 
10. Με τη σύσταση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνη προωθούμε μεταξύ των άλλων και την ήπια τουριστική ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών, καθώς και δράσεις με στόχο την επισκεψιμότητα του Φράγματος Μόρνου.

11. Εγκρίθηκε από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση» η χρηματοδότηση δημιουργίας Σύγχρονης Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας ανάδειξης, προβολής, ευρείας γνωστοποίησης και προώθησης στο ελληνικό και διεθνές κοινό, μέσω του διαδικτύου:                                                                    
 
Α) Του τουριστικού προϊόντος του Δήμου με την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προορισμών, τη δημιουργία υποδομής για την ηλεκτρονική πληροφόρηση και προβολή των ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και καταλυμάτων, καθώς και την ηλεκτρονική κράτηση για διαμονή στο πλαίσιο της ήπιας τουριστικής και αγροτουριστικής δραστηριότητας.

    Επίσης η πλατφόρμα θα ενσωματώνει πλήρες σύστημα διαχείρισης καταλυμάτων από τους ιδιοκτήτες τους με σκοπό την προβολή αυτών στην πλατφόρμα και την δυνατότητα online κράτησης σε αυτά. Έτσι θα μπορούν να εισάγουν τα βασικά στοιχεία καταλύματος (περιγραφή, φωτογραφίες, στοιχεία επικοινωνίας, δυναμικότητα, πολιτική κρατήσεων-ακυρώσεων κ.α.), στοιχεία για τις παροχές που προσφέρει (π.χ. πρωινό, wifi, parking, χρηματοκιβώτιο) καθώς επίσης να ορίζουν διαθεσιμότητα δωματίων, τιμές, πακέτα τιμών και προσφορές διαμονής. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να επιλέξουν και να προσφέρουν στους υποψήφιους επισκέπτες είτε online κράτηση και ολοκλήρωση της συναλλαγής είτε την εκδήλωση ενδιαφέροντος με την αποστολή κατάλληλης φόρμας επικοινωνίας.
 
Τέλος, ο υποψήφιος αγοραστής/ επισκέπτης του Δήμου μας, εκτός του πλήθους πληροφοριών που θα λαμβάνει θα έχει την δυνατότητα να ζητάει προσφορά για ολοκληρωμένο πακέτο φιλοξενίας στο οποίο οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες/πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών θα μπορούν είτε να συνεργάζονται ώστε να το δημιουργούν είτε να το προσφέρουν εξ’ ολοκλήρου οι ίδιοι.
Β) Των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Δωρίδος και η δημιουργία υποδομής για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών των προϊόντων, ηλεκτρονικών επιχειρηματικών συνεργασιών και άλλων υπηρεσιών στενά συνδεδεμένων με σημαντικές πλευρές της κοινωνικοοικονομικής ζωής.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ"

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Ν.Βαβάτσικος: προτεραιότητες Μαραθιά οδοποιία, η πλατεία και η παιδική χαρά

Ο νεοκλεγείς Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαραθιά Νίκος Βαβάτσικος, μίλησε στην εφημερίδα « ΩΡΑ της Φωκίδας» για τις άμεσες προτεραιότητές του, ενώ ξεκαθαρίζει πως για τον προγραμματισμό των έργων αλλά και όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν την 5ετία θα πραγματοποιεί Λαϊκές Συνελεύσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό αποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής σε κάθε ενέργεια ή έργο της Κοινότητας.

 Έπιασε… δουλειά αμέσως

Μπορεί ο Ν.Βαβάτσικος να μην έχει ορκιστεί ακόμα, ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει κάποια μικρά έργα στο χωριό. Μάλιστα όπως ο ίδιος ανέφερε με εθελοντική εργασία φίλων και κατοίκων, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός σε διάφορα σημεία του Μαραθιά, κλάδεμα των δέντρων και γενικότερα καλλωπισμός του χωριού. Μάλιστα  με πρωτοβουλία του Προέδρου συγκεντρώθηκαν κάποια χρήματα ώστε να αλλαχθούν και οι λάμπες φωτισμού για λειτουργικούς σκοπούς αλλά και για λόγους αισθητικούς. «Αποφάσισα να ξεκινήσω με κάποιες μικρές παρεμβάσεις στο χωριό, πριν μπει το καλοκαίρι, μιας και θα υποδεχόμασταν τη θερινή περίοδο. Έτσι μάζεψα κάποιους φίλους και κατοίκους που ήθελαν να βοηθήσουν, καθαρίσαμε όλο το χωριό, κλαδέψαμε τα δέντρα, καθαρίσαμε τα παρτέρια και γενικότερα καλλωπίσαμε λίγο την Κοινότητα με όσα μέσα είχαμε και χωρίς μεγάλο κόστος. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι έδωσαν όλοι από ένα μικρό ποσό, αλλάξαμε τις λάμπες φωτισμού».

Οι προτεραιότητες

Ένα από τα έργα που θα θέσει ο Ν.Βαβάτσικος ως άμεση προτεραιότητα για το Μαραθιά είναι ο φωτισμός στην κεντρική πλατεία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δυστυχώς το έργο της πλατείας έμεινε στη μέση από την προηγούμενη Καποδιστριακή Δημοτική Αρχή επειδή προέκυψαν κάποια  θέματα με τον εργολάβο. Ο ίδιος υποστήριξε πως ήρθε καιρός να ολοκληρωθεί ο ηλεκτροφωτισμός μιας και η πλατεία αποτελεί την βιτρίνα του χωριού. Παράλληλα με το έργο αυτό θα προωθήσει και την κατασκευή νέας παιδικής χαράς στην πλατεία, αφού αυτή τη στιγμή η υπάρχουσα είναι πεπαλαιωμένη και φυσικά εκτός λειτουργίας.

«Το βασικότερο έργο που πρέπει άμεσα να προχωρήσει είναι η ολοκλήρωση του ηλεκτροφωτισμού της πλατείας. Πρόκειται για ένα έργο – πληγή το οποίο δυστυχώς αντιμετώπιζε από την αρχή προβλήματα με τον εργολάβο και δεν ολοκληρώθηκε. Επειδή η πλατεία είναι η βιτρίνα του χωριού, θεωρώ πως πρέπει να τελειώσει το συντομότερο. Ένα άλλο έργο που θεωρώ εξίσου σημαντικό είναι να κατασκευαστεί επιτέλους μία παιδική χαρά στην οποία θα μπορούν να παίζουν τα παιδιά, γιατί η υπάρχουσα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Μας πήρανε το σχολείο που είχε πάνω από 30 μαθητές, τουλάχιστον να έχουμε στο χωριό κάτι που να μπορούν να ασχοληθούν τα παιδιά», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ένα άλλο βασικό έργο για τον είναι η ασφαλτόστρωση κάποιων δρόμων είτε κεντρικών είτε εσωτερικών μέσα στην Κοινότητα αλλά και η αντικατάσταση του παραλιακού δρόμου το οποίο αν και είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, θα το προωθήσει και θα το τρέξει όσο μπορεί. 

Επιπλέον μέχρι το Νοέμβριο ο Ν.Βαβάτισκος θα προωθήσει την δενδροφύτευση στο παραλιακό κομμάτι του Μαραθιά, με την αρωγή του Δήμου και τη βοήθεια των Συλλόγων, των Φορέων και του Δασαρχείου. 


Οι κάτοικοι θα αποφασίσουν τα έργα
που θέλουν να γίνουν στην Κοινότητα

«Θέλω να συναποφασίζουμε με τους κατοίκους για τα έργα του χωριού. Γι’ αυτό θα κάνω συνεχώς Λαϊκές Συνελεύσεις», ανέφερε ο Ν.Βαβάτσικος εξηγώντας μας ποιο μοντέλο διοίκησης θα ακολουθήσει στην Κοινότητά του. Όπως ο ίδιος ανέφερε μόλις ορκιστεί θα καλέσει όλους τους κατοίκους αλλά και τους φορείς σε συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού ποια έργα θα προταθούν στη Δημοτική Αρχή για υλοποίηση. Μάλιστα ο κ. Βαβάτσικος ξεκαθαρίζει πως οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στο χωριό πάντα θα ακολουθείτε η διαδικασία της Λαϊκής Συνέλευσης προκειμένου και να ενημερώνονται οι κάτοικοι για το τι ακριβώς συμβαίνει αλλά και να βρίσκουν όλοι μαζί λύσεις. 

 Θεατρικές παραστάσεις σε Λιδωρίκι - Γλυφάδα από τις "διαδρομές"


Κ.Μπακογιάννης και Σία Κοσιόνη... ερωτευμένοι στην Αντίπαρο !

Φουλ ερωτευμένος ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες με το νέο αμόρε του στην Αντίπαρο

Η δημοσιογράφος - παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ Σία Κοσιώνη έκλεψε την καρδιά του νέου Περιφερειάρχη και μέχρι τώρα Δημάρχου Καρπενησίου.

Ο φωτογραφικός φακός γνωστού κοσμικού περιοδικού απαθανάτισε στην Αντίπαρο, το ζευγάρι πιασμένους χέρι-χέρι επιβεβαιώνοντας τις φήμες των τελευταίων μηνών.

Μάλιστα οι δυο τους ήταν ιδιαίτερα διαχυτικοί και τρυφεροί μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας δημόσια φιλιά και αγκαλιές.

Ετσι, μπήκε τέλος στο κρυφτούλι με τα ΜΜΕ και έγινε επισήμως γνωστό ότι ο νέος μας Περιφερειάρχης γύρισε σελίδα στη ζωή του, μετά το πρόσφατο διαζύγιό του.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κώστας Μπακογιάννης έχει πάρει διαζύγιο από την σύζυγό τουΚάλλια Καμπουρίδου με την οποία ήταν παντρεμένος από τoν Ιούλιο του 2006 και έχουν δύο παιδιά, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Επιχορηγήσεις Πολιτιστικών & Αθλητικών Συλλόγων από τον Δήμο Δωρίδας

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Προκειμένου να επιχορηγηθούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Σωματεία σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να προσκομίσουν στην οικονομική υπηρεσία τα παρακάτω δικαιολογητικά.
 
1. Αίτηση του πολιτιστικού συλλόγου ή σωματείου που θα αναφέρει την διοργάνωση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, συνοδευμένη από αναλυτικό προϋπολογισμό εξόδων των δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων αυτών.
 
Ως πολιτιστικές νοούνται οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην προαγωγή της πνευματικής και εν γένει πολιτιστικής καλλιέργειας των συμμετεχόντων σε αυτές (όχι αποκλειστικά στα μέλη του συλλόγου), καθώς και των κατοίκων της περιοχής, (όπως οι διαλέξεις, η παρακολούθηση και συμμετοχή σε συζητήσεις με αντικείμενο τα γράμματα, τη μουσική και γενικά τις τέχνες, η παρακολούθηση και συμμετοχή σε θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις, οι επισκέψεις σε χώρους ιστορικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος κ.λπ).
 
Η δημιουργία θεατρικών, χορευτικών, μουσικών, αθλητικών και γενικά καλλιτεχνικών τμημάτων. Δράσεις που συμβάλλουν στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της φιλοζωίας και των φιλοζωικών αισθημάτων, καθόσον αποτελούν βασικές συνιστώσες του πολιτιστικού επιπέδου και της πολιτιστικής ανάπτυξης ενός τόπου.
 
Επιχορηγήσεις που ζητούνται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του συλλόγου ή σωματείου (π.χ ενοίκια εγκαταστάσεων, πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων, πετρελαίου θέρμανσης, αποπεράτωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, κλπ) δεν είναι επιλέξιμες και δεν καταβάλλονται από τον Δήμο, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 
2. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ με πρόσφατη βεβαίωση του Γραμματέα του Πρωτοδικείου ότι έχει εγγραφεί (καταχωρηθεί) στο βιβλίο Σωματείων.
  
3. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ, στο οποίο να αναφέρονται τα πρόσωπα, που εκπροσωπούν ή δεσμεύουν με την υπογραφή τους τον Πολιτιστικό Σύλλογο ή Σωματείο, εφόσον παρέχεται από το καταστατικό η δυνατότητα αυτή. Εάν δεν παρέχεται τέτοια δυνατότητα από το καταστατικό, τότε απαιτείται πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου με το οποίο παρέχεται εξουσιοδότηση σε ορισμένο μέλος του για την είσπραξη της επιχορήγησης.
 
4. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ α) της συνολικής οικονομικής τους δραστηριότητας για το έτος 2013 και β) απολογισμό της επιχορήγησης που έλαβαν από τον Δήμο για το έτος 2013. Τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως απαραίτητα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 
5. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ έτους 2014. Το στοιχείο αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 
6. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ για το ποσό της επιχορήγησης
 
7. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ
 
8. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ  
 
 
ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
 
Προκειμένου να επιχορηγηθούν οι αθλητικοί σύλλογοι και σωματεία σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρέπει να προσκομίσουν στην οικονομική υπηρεσία τα παρακάτω δικαιολογητικά.
 
1. Αίτηση του αθλητικου σωματειου που θα περιλαμβάνει τις αθλητικές δραστηριότητες (π.χ συμμετοχή ή διοργάνωση τουρνουά, κλπ) ή εκδηλώσεις στις οποίες αφορά αυτή η επιχορήγηση. Στην αίτηση πρέπει οπωσδήποτε να προσδιορίζονται ακριβώς οι συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες ή εκδηλώσεις, για τις οποίες θα διατεθεί η αιτούμενη επιχορήγηση, καθώς και η προϋπολογισθείσα δαπάνη αυτών.
 
Επιχορηγήσεις που ζητούνται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του αθλητικού σωματείου (π.χ αγορά αθλητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης, προμήθεια νερού, έξοδα μεταφοράς αθλητών, έξοδα αμοιβής προπονητών και φροντιστών, κλπ) δεν είναι επιλέξιμες και δεν καταβάλλονται από τον Δήμο, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 
2. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ με πρόσφατη βεβαίωση του Γραμματέα του Πρωτοδικείου ότι έχει εγγραφεί (καταχωρηθεί) στο βιβλίο Σωματείων.
 
3. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ, στο οποίο να αναφέρονται τα πρόσωπα, που εκπροσωπούν ή δεσμεύουν με την υπογραφή τους το αθλητικό σωματείο, εφόσον παρέχεται από το καταστατικό η δυνατότητα αυτή. Εάν δεν παρέχεται τέτοια δυνατότητα από το καταστατικό, τότε απαιτείται πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου με το οποίο παρέχεται εξουσιοδότηση σε ορισμένο μέλος του για την είσπραξη της επιχορήγησης.
 
4. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ α) της συνολικής οικονομικής τους δραστηριότητας για το έτος 2013 και β) απολογισμό της επιχορήγησης που έλαβαν από τον Δήμο για το έτος 2013. Τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως απαραίτητα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 
5. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ έτους 2014. Το στοιχείο αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
 
6. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ για το ποσό της επιχορήγησης
 
7. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ
 
8. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση - ομιλία για τα 150 χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Μακρυγιάννη

Tην διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνας 

Εκδήλωση – ομιλία με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γιάννη Μακρυγιάννη, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνας.

Η Εκδήλωση – ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Τολοφώνας, ώρα 21:00 με θέμα «Το έργο και η ζωή του Μακρυγιάννη».

Ομιλητής θα είναι ο κ. Παρασκευάς Μπακαρέζος, ερευνητής, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κροκυλειωτών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που διαρκεί συνολικά περίπου μιάμιση ώρα, εκτός της ομιλίας, θα παρουσιαστεί μακέτα με φυσικά υλικά του σπιτιού του Μακρυγιάννη στο Αβορίτι Κροκυλείου και θα προβληθούν βίντεο παραγωγής του ίδιου του ομιλητή, με τίτλο «Αβορίτι 1797-1804», καθώς και βίντεο με απαγγελία αποσπασμάτων από τον επικήδειο και επιτάφιο λόγο των 150 ετών από τον θάνατο του Μακρυγιάννη.

Επειδή τα διδάγματα του Μακρυγιάννη είναι και σήμερα επίκαιρα, σας περιμένουμε για να τα ξαναθυμηθούμε.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Οι νέοι στόχοι για την Τ.Κ.Μανάγουλης που βάζει ο Πρόεδρος Β.Καραμπάρμπας

Χιλιαδού: η "ναυαρχίδα" του τουρισμού της Δωρίδας
 
Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΩΡΑ της Φωκίδας“, ο Πρόεδρος της Μανάγουλης Βασίλης Καραμπάρμπας, στους νέους στόχους του είναι η υλοποίηση κάποιων βασικών έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ ειδικό βάρος θα δώσει σε ζητήματα που αφορούν την βελτίωση της εικόνας και των υποδομών της παραλίας Χιλιαδού, η οποία αποτελεί και το βασικότερο πλεονέκτημα της περιοχής.

Μίνι απολογισμός της προηγούμενης θητείας…

Ευχαριστημένος δηλώνει από τα έργα που υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη θητεία του και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, παρά την «κουτσουρεμένη» ΣΑΤΑ και τους μειωμένους πόρους, πραγματοποιήθηκαν αρκετά έργα, κυρίως υποδομών στο χωριό.

Ενδεικτικά στα σημαντικά ολοκληρωμένα έργα ο Β. Καραμπάρμπας συγκαταλέγει τα εξής:

-  Ασφαλτοστρώσεις από τον κεντρικό δρόμο στη Μανάγουλη έως τη Χιλιαδού.
-  Αλλαγή στο δίκτυο ύδρευσης σε πολλά τμήματα όπου υπήρχε αμίαντος.
-  Συντήρηση των πλατειών Μανάγουλης και Λόγγου, όπου αντικαταστάθηκαν τα παγκάκια και ο φωτισμός.
- Τοποθετήθηκαν καινούρια όργανα στις παιδικές χαρές Λόγγου και του Δημοτικού Σχολείου.
-  Συντήρηση της παιδικής χαράς στην παραλία Χιλιαδού, όπου αντικαταστάθηκαν όλα τα Τσιμεντοστρώσεις στον οικισμό.
-  Αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά και οι κολώνες, προκειμένου το χωριό να έχει καλύτερο φωτισμό.
-  Στήριξη του λιμανιού της Χιλιαδούς με βράχους
-  Δενδροφύτευση πλατανιών στην παραλία Χιλιαδού, σε μήκος 500 μ.

 Οι προτεραιότητες

Έργα υποδομής και ανάδειξης της παραλίας Χιλιαδού, θα προωθήσει ο Β. Καραμπάρμπας κατά τη νέα θητεία του.

Συγκεκριμένα όπως επεσήμανε, ένα από τα έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα είναι η σύνδεση της ύδρευσης του χωριού με άλλη πηγή, λόγω καλύτερης ποιότητας του νερού. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί στους επόμενους 8 μήνες.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν κάποιες τσιμεντοστρώσεις, αποχετευτικά έργα ομβρίων υδάτων γύρω στα 300 μ., ασφαλτόστρωση στο κέντρο της Μανάγουλης, από την αρχή του χωριού έως τον οικισμό Λόγγος.

Έμφαση στην ανάδειξη
της παραλίας Χιλιαδούς

Άμεσης προτεραιότητας για τον Πρόεδρο της Μανάγουλης είναι και η ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στην παραλία Χιλιαδού, μήκους 2 χιλιομέτρων, η ασφαλτόστρωση 1.500 μέτρων στον παραλιακό δρόμο Χιλιαδούς αλλά και δημιουργία χώρου στάθμευσης στην παραλία.

Όλα αυτά τα έργα θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της ανάδειξης τους σημαντικότερου τουριστικού εργαλείου της περιοχής, που δεν είναι άλλο από την παραλία Χιλιαδού.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η δενδροφύτευση στην ανατολική πλευρά της παραλίας και από την άλλη μεριά θα τοποθετηθούν επιπλέον πλατάνια σε μήκος 1.500 μέτρα.

Να σημειώσουμε πως ο Β. Καραμπάρμπας εστίασε στην καλή συνεργασία που έχει όλα αυτά τα χρόνια με τους επιχειρηματίες της Χιλιαδού. Μάλιστα τόνισε πως βρίσκονται πάντα σε επαφή ώστε όλα στην παραλία να είναι ομοιόμορφα και να υπάρχουν καλές τιμές.

«Ήδη έχω προτείνει στους επιχειρηματίες, από την επόμενη χρονιά να κλείνουμε τον παραλιακό δρόμο της Χιλιαδούς κάθε βράδυ μετά τις 9:00 κατά τους θερινούς μήνες. Θεωρώ πως αν γίνει πεζόδρομος τις βραδινές ώρες, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε στην περιοχή περισσότερο κόσμο και φυσικά να μεγαλώσουμε τη σεζόν», τόνισε.

Να συμμορφωθεί με τους
περιβαλλοντικούς όρους
η πτηνοτροφική εταιρεία

Ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τοπική Κοινότητα Μανάγουλης είναι η ρύπανση που προκαλεί η πτηνοτροφική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή.


Μάλιστα τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι έχουν προχωρήσει σε απανωτές καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας.

Σε σχετική ερώτησή μας, για το πώς προτίθεται να λύσει το θέμα, ο Β. Καραμπάρμας ξεκαθάρισε πως οι κάτοικοι της Μανάγουλης δεν ζήτησαν ποτέ να φύγει η εταιρεία από την περιοχή, αλλά να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι.

«Πριν μερικές μέρες πάλι είχαμε καινούριο συμβάν. Πέρασε ένα όχημα της εταιρείας με λύματα και το χωριό μύριζε για πέντε μέρες! Εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να σταματήσει η επιχείρηση τη δραστηριότητά της. Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Γιατί αν τηρηθούν ουσιαστικά και χωρίς παρεκκλίσεις δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, ούτε θα υπάρχει δυσοσμία. Κάθε φορά όταν γίνεται κάποια παρατήρηση, αρχίζει η εταιρεία να συμμορφώνεται σε κάποια πράγματα και μετά πάλι τα ίδια. Την επόμενη φορά όμως που θα δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα, είμαστε αποφασισμένοι να ζητήσουμε την ανάκληση της άδειας της εταιρείας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.», ανέφερε ο Β. Καραμπάρμπας.

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Κατεπείγουσα σύγκληση Δημ.Συμβουλίου για 14 έργα σε Τολοφώνα και Γλυφάδα

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη και ώρα 19:30 στο Λιδορίκι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας.

Η συνεδρίαση, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Μπαλασκώνη έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος (σύμφωνα με το Κεφάλαιο .Γ΄, άρθρ.12, παρ.ε του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δωρίδος), για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, για τα οποία  δεσμευτικώς πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις εντός ορισμένων ημερομηνιών:

1.Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου με τίτλο: «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Τ.Κ. Τολοφώνας» και καθορισμός τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

2.Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα LEADER για το έργο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Τ.Κ. Τολοφώνας». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

3.Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου με τίτλο: «Βελτίωση οδοποιίας Ελαίας για την Αγ. Ελεούσα» (Επικαιροποίηση της μελέτης με αριθ. 53/2010) και καθορισμός τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

4.Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα LEADER για το έργο «Βελτίωση οδοποιίας Ελαίας για την Αγ. Ελεούσα». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

5.Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου με τίτλο: «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Τ.Κ. Πανόρμου» και καθορισμός τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

6.Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα LEADER για το έργο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Τ.Κ. Πανόρμου» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

7.Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου με τίτλο: «Αναβάθμιση εγκαταστάσεων γηπέδου Γλυφάδας» και καθορισμός τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

8.Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα LEADER για το έργο «Αναβάθμιση εγκαταστάσεων γηπέδου Γλυφάδας» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

9.Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου με τίτλο: «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Τ.Κ. Γλυφάδας» και καθορισμός τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

10.Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα LEADER για το έργο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Τ.Κ. Γλυφάδας» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

11.Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου με τίτλο: «Ανακατασκευή Παιδικής Χαράς Ερατεινής» και καθορισμός τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

12.Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα LEADER για το έργο «Ανακατασκευή Παιδικής Χαράς Ερατεινής». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

13.Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου με τίτλο: «Κατασκευή στεγάστρου γηπέδου Τολοφώνας Ερατεινής Δήμου Δωρίδος» και καθορισμός τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης

14.Υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα LEADER για το έργο «Κατασκευή στεγάστρου γηπέδου Τολοφώνας Ερατεινής Δήμου Δωρίδος». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης).

 

 

 

 

Σκαρίμπεια΄14 στην Αγ.Ευθυμία Φωκίδας

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα σε πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα μέσα στον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν και φέτος τα «Σκαρίμπεια 2014» στην Αγία Ευθυμία.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων όπως ανακοινώθηκε έχει ως εξής :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
«Ο Γιάννης Σκαρίμπας και η εκδοτική τύχη των Απάντων του»
Συζήτηση με στόχο την ολοκλήρωση της έκδοσης των Απάντων, την επανέκδοση των εξαντλημένων τίτλων και την προβολή των άλλων πλευρών του Σκαρίμπα.

Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι:
Κατερίνα Κωστίου (Αναπλ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστρημίου Πατρών)
Συμεών Σταμπουλού (Φιλόλογος-Νεοελληνιστής)
Αναστασία Σελέκου (θετή κόρη Γ. Σκαρίμπα)
Περικλής Δουβίτσας (Εκδότης)
Την εκδήλωση συντονίζει ο Σπύρος Κυριάκης (Πρόεδρος Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών)

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τίτλο:
«Η μελο-ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα: 40 χρόνια μετά το “Σπασμένο καράβι”»
Συμμετέχουν:
Αναστασία Παπαδημητρίου (μελοποίηση ποιημάτων-πιάνο)
Ανδρέας Μπουτσικάκης (πιάνο)-Θάνος Πολύδωρας (τραγούδι)
Παναγιώτης Σχοινάς (πιάνο)-Μαρία Παναγοπούλου (τραγούδι) και ο ξεχωριστός Κώστας Καράλης
Προαύλιος χώρος του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Σκαρίμπας ώρα 8.30 μ.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 (α’ γύρος)
Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου ώρα 7.00 μ.μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αγώνες ποδοσφαίρου 5Χ5 (β’ γύρος)
Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου ώρα 7.00 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αγώνες βόλεϊ-μπάσκετ
Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου ώρα 7.00 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αγώνας ποδοσφαίρου μικρών παιδιών (μεικτές ομάδες)
Τελικοί ποδοσφαίρου 5Χ5
Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου ώρα 7.00 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
100 χρόνια από το θάνατο του γαλαξιδιώτη ιστορικού ερευνητή και θεμελιωτή της τοπικής ιστοριογραφίας Κων. Ν. Σάθα
Θα μιλήσουν οι:
Δημήτρης Παλούκης (Φιλόλογος-Συγγραφέας) με θέμα: «Ο Κ. Σάθας και το τιτάνιο έργο του: καταβολές, διαδρομές και νοσταλγίες του γαλαξιδιώτη ιστορικού ερευνητή»
Σπύρος Κυριάκης (Πρόεδρος Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών) με θέμα:
«Η προσέγγιση του Κ. Σάθα μέσα απ’ το συγγραφικό έργο του Ευθ. Σταθόπουλου
και η συμβολή του στην ιστορική έρευνα για την Αγία Ευθυμία (αρχ. Μυωνία)»
Γιάννης Κολιαβάς (Διευθυντής Εσπερινού Γυμνασίου Άμφισσας) με θέμα:
«Ο Κ. Σάθας θεμελιωτής της ιστοριογραφίας της Άμφισσας»
Προαύλιος χώρος του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Σκαρίμπας ώρα 8.00 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Παιδότοπος
Ένα απόγευμα καλλιτεχνικής δημιουργίας για τα παιδιά με συνεργάτες της Κινητής Ψυχιατρικής Μονάδας Ν. Φωκίδας
Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου ώρα 7.00 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ποδηλασία
Αφετηρία: προαύλιο Δημοτικού Σχολείου ώρα 9.00 π.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Δημοτική μουσική βραδιά με τους:
Χαρά Βέρρα-Νίκο Βλαχοδήμο
Κλαρίνο: Παναγιώτης Πλακιάς
Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου ώρα 10.30 μ.μ.
Οι εκδηλώσεις αποτελούν
συνδιοργάνωση:
- Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας
- Δήμου Δελφών
- Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ευθυμίας
- Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών
«Ο Άγιος Ευθύμιος»
Τις εκδηλώσεις στηρίζουν με την χορηγία τους:

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας και Κεραμικής
Στην έκθεση κεραμικής θα παρουσιαστούν έργα των παιδιών της Αγίας Ευθυμίας.
Συμμετέχει, με έργα της, και η κεραμίστρια και δασκάλα τους Βούλα Δασκαλοπούλου.
Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Αγίας Ευθυμίας ώρα 7.00 μ.μ.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 16 Αυγούστου και θα είναι ανοικτή για το κοινό κάθε μέρα από 6-7 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αιμοδοσία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών
Αιμοδοτών Άμφισσας «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
Περιφερειακό Ιατρείο Αγίας Ευθυμίας από 6.00 έως 8.30 μ.μ.
Θεατρική παράσταση «Ο θείος ’μ απ’ την Γκιώνα»
Θεατρική διασκευή του ομώνυμου έργου του Γ. Σκαρίμπα
Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου ώρα 9.00 μ.μ.

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Αθλοπαιδιές για μικρούς και μεγάλους αφιερωμένες
στον Αγιαθυμιώτη βαλκανιονίκη Ευθύμιο Λουκόπουλο
Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου ώρα 7.00 μ.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Εσπερινός στον Άγιο Ευθύμιο ώρα 7.00 μ.μ.
Θα ακολουθήσουν:
Απονομή βραβείου «Επαμ. Ρουμάνης» ώρα 8.00 μ.μ.
Ομιλία Φανής Θεοφίλου (Φοιτήτρια Νομικής) με θέμα: «Η συμβολή του Αγιαθυμιώτη επισκόπου Φιλοθέου στον αγώνα της παλιγγενεσίας» ώρα 8.15 μ.μ.
Ομιλία Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου (Καθηγητής Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής,
Πρόεδρος Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας) και συνεργατών
της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. στο Ν. Φωκίδας με θέμα:

«Ο Αστραπόγιαννος, ένας Αγιαθυμιώτης ήρωας της προεπαναστατικής περιόδου και η σχέση φιλίας
με το πρωτοπαλίκαρό του τον Λαμπέτη» ώρα 8.30 μ.μ.
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με:
Την Μικτή Χορωδία της Δ.Ε. Άμφισσας
Το Χορευτικό του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών
Προαύλιο Ι. Ναού Αγίου Ευθυμίου

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Παιδική θεατρική παράσταση «Η γιαγιά της αταξίας»
Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου ώρα 9.00 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Απονομή βραβείου «Γεώργιος Χατζής»
Απονομή τιμητικής πλακέτας στους Νίκο και Σωσώ Κυριακού σε αναγνώριση της προσφοράς τους
Θα ακολουθήσει ομιλία του Πάνου Βαλαβάνη (Καθηγητής Κλασικής
Αρχαιολογίας τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών) με θέμα:
«Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες. Αρχαία και σύγχρονα συστήματα για τη μέτρηση του χρόνου»
Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Αγίας Ευθυμίας ώρα 10.15 π.μ.
Παραδοσιακοί χοροί, με τα χορευτικά τμήματα της Αγίας Ευθυμίας
Πλατεία Αγίας Ευθυμίας ώρα 9.00 μ.μ..

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Λαϊκή και Δημοτική βραδιά με καλλιτέχνες από την γύρω περιοχή
Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου ώρα 10.00 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις αποτελούν συνδιοργάνωση:

- Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας
- Δήμου Δελφών
- Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ευθυμίας
- Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών «Ο Άγιος Ευθύμιος»

Τις εκδηλώσεις στηρίζουν με την χορηγία τους:

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΒΟΡΡΙΑΣ»
Αγία Ευθυμία, Κίρρα, Χρισσό, Λ. Φυλής 81-Καματερό,
Κωνσταντινουπόλεως 6 & Γονατά-Περιστέρι

ΣΤΕΛΛΙΝΑ ΨΙΜΟΥΛΗ
Φαρμακείο, Αγία Ευθυμία

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΝΟΥΛΑΣ - ΕΦΗ ΜΠΑΚΑ
Εκκλησιαστικά είδη-Γραφείο τελετών, Άμφισσα

Στη Δωρίδα ο Μητροπολίτης Θεόκτιστος

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στη Δωρίδα η πρώτη επίσκεψη εκτός Μητροπόλεως , του νέου Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου.

Το νέο Μητροπολίτη, υποδέχθηκαν στο ανατολικό όριο της Δωρίδας και συγκεκριμένα στην Κοινότητα Πανόρμου, οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Αντωνόπουλος και Δημήτριος Καραχάλιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πανόρμου Ευθύμιος Φάκος, καθώς και ο Ιερέας της Κοινότητας και τον συνόδευσαν στο πρώτο οδοιπορικό του στη Δωρίδα.

Στον κόμβο του Μοναστηρακίου τον καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Ευσταθίου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ευπαλίου Δημήτριος Λακουμέντας.

Στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στα Κούκουρα υποδέχθηκαν τον Μητροπολίτη ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Τάσος Παγώνης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κλήματος Κώστας Ηλιόπουλος.

Τη θεία λειτουργία παρακολούθησε πλήθος πιστών και εκ μέρους του Δήμου παρέστησαν ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Αντωνόπουλος, Δημήτριος Καραχάλιος και Ανδρέας Ευσταθίου, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Τάσος Παγώνης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πένυ Σπυροπούλου και Χρήστος Τσιλίκης. Επίσης παραβρέθηκαν οι τοπικές αρχές και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Ευπαλίου Δημήτριος Λακουμέντας, Λιδωρικίου Χαράλαμπος Πέτρου, Πανόρμου Ευθύμιος Φάκος και Κλήματος Κώστας Ηλιόπουλος.

Ο Δήμαρχος πριν από το τέλος της λειτουργίας καλωσόρισε τον Μητροπολίτη και του πρόσφερε Αρχιερατικό Εγκόλπιο σε ένδειξη τιμής.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος, επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον γειτνιάζοντα Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεο, με τον οποίον συζήτησαν διάφορα υπηρεσιακά θέματα, τον ευχαρίστησε θερμά για την άριστη τοποτηρητεία του στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος και τέλος του ευχήθηκε να έχει καλή ποιμαντορία στο έργο του.


Έπειτα ο Μητροπολίτης Φωκίδος μετέβη Τρίκορφο Δωρίδος, όπου επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ, όπου με μεγαλοπρέπεια τον υποδέχθηκαν επίσημα και κατά το Αγιορείτικο Τυπικό ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης με όλη την αδελφότητα της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία μετέβησαν στο Καθολικό των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ.

Ο Γέροντας Νεκτάριος στην ομιλία του ευχήθηκε στον νέο Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, την εξ ύψους δύναμη, ενίσχυση και φωτισμό για την ποιμαντορία του στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος.