Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

Tο καλοκαίρι η 10ωρη κάρτα «Μαζί» από γέφυρα Ρίο-Αντίρριο τα Σαββατοκύριακα

Από το σαββατοκύριακο 21-22 Ιουνίου μέχρι και το Σαββατοκύριακο 6-7 Σεπτεμβρίου, τίθεται στη διάθεση του κοινού η θερινή εκπτωτική κάρτα της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» «Μαζί».

Πρόκειται για κάρτα μετ’ επιστροφής διάρκειας 10 ωρών που ισχύει για το Σάββατο και την Κυριακή στην τιμή των 13,50€.

Είναι ένα προϊόν που δημιουργήθηκε μετά από διαβούλευση με τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής για την ανάπτυξη της κινητικότητας μεταξύ των δύο ακτών που ενώνει η Γέφυρα.

Φέτος ενεργοποιείται μία εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι και πάλι βασίζεται στη λογική του «τουρισμού της μιας ημέρας» που εξελίσσεται σε μία ελκυστική επιλογή κατά την παρούσα συγκυρία.

Ωστόσο η κάρτα «Μαζί» μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει και τους τουρίστες της πολυήμερης διαμονής, που προγραμματίζουν εξορμήσεις ένθεν-κακείθεν του στενού Ρίου – Αντιρρίου, σε όλο το εύρος της Δυτικής Ελλάδας ή και ακόμη μακρύτερα, διατηρώντας την ως ορμητήριό τους.

Ο σχεδιασμός του εκπτωτικού πακέτου βαίνει στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης του μέσου χρόνου διαμονής περιηγητών στην ευρύτερη περιοχή της Ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου και ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ισχυροποίηση του τουριστικού προϊόντος της.

Εκτός από την καθαρά τουριστική της χρησιμότητα, η κάρτα «Μαζί» έχει επιπλέον σχεδιαστεί προκειμένου να λειτουργεί συνδυαστικά τόσο με τη διαμονή, την αναψυχή και την εστίαση, όσο και με τις αγοραστικές ανάγκες των εκδρομέων. Δίνει έτσι την ευκαιρία και στην περιφερειακή επιχειρηματικότητα να επωφεληθεί από την αυξημένη – λόγω θέρους – ροή επισκεπτών.

Διαμονή, αναψυχή, εστίαση και αγορές αποκτούν στο εξής ένα επιπλέον «εργαλείο» για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση, προς όφελος τόσο των πολιτών-πελατών, όσο και εκείνων που τους παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών Γέφυρας (Τηλ. 26340-39010 & 39011)

 

Νέο κονδύλι για την ολοκλήρωση του δρόμου Μαλανδρίνου - Λιδωρίκι

Το ποσόν των 345.366 € εντάχθηκε στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για το έργο “Ολοκλήρωση μελετών της Ε.Ο Άμφισσα-Λιδωρίκι στο τμήμα Μαλανδρίνο-Λιδωρίκι.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καταρτίστηκε το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2014 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που αφορά στις συλλογικές αποφάσεις: ΣΑΕΠ 766,ΣΑΜΠ 766,ΣΑΕΠ 066, ΣΑΜΠ 066, ΣΑΕΠ 166, καθώς και τη νέα συλλογική απόφαση ΣΑΕΠ 566.

Για την Φωκίδα το πρόγραμμα προβλέπει την ένταξη του έργου Ολοκλήρωση μελετών της Ε.Ο Άμφισσα-Λιδωρίκι στο τμήμα Μαλανδρίνο-Λιδωρίκι, προϋπολογισμού 345.366 €. 


 Ειδικότερα, για το 2015 προβλέπεται, ότι θα δοθεί το ποσό των 178.932 €, ενώ το 2016 το ποσό των 50.000€.Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Απαγόρευση ψαρέματος έως 31 Αυγούστου σε πέντε παραλίες του Δήμου ΔωρίδαςΑπαγορευτική απόφαση του ψαρέματος, σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες του είδους, έλαβε το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας με εφαρμογή φυσικά και στην περιοχή της Ναυπακτίας και της παραθαλάσσιας Δωρίδας στα όρια της ζώνης ευθύνης του.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Λιμεναρχείου, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014 και τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες το ψάρεμα στις ακόλουθες παραθαλάσσιες περιοχές:

Παραλία Χιλιαδούς δήμου Δωρίδας

Παραλία Σεργούλας δήμου Δωρίδας

Παραλία Παραθάλασσο δήμου Δωρίδας

Παραλία Μαραθιά, 250 μ. εκατέρωθεν του αλιευτικού καταφυγίου και στην
 
Παραλία Σκάλωμα στο δήμο Δωρίδας.

Επίσης στο δήμο Ναυπακτίας, στις θαλάσσιες περιοχές του Γριμπόβου και της Ψανής

Οι απαγορεύσεις αυτές είναι εντός των κίτρινων σημαντήρων τους οποίους θα πρέπει να οριοθετήσει ο δήμος Δωρίδας σύμφωνα με τις υποδείξεις του Λ/Σ Ναυπάκτου ,σε απόσταση 200 μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι.

Οι παραβάτες φυσικά έχουν κυρώσεις σύμφωνα μς τους νόμους και τις διατάξεις που υπάρχουν στο έγγραφο που δημοσιεύεται

 

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

«Σύνορα ...Αυτή... η αγάπη δεν γνωρίζει»

Η συνεργασία τους και η φιλία τους μπορεί να μετράει  δεκαετίες πίσω, αλλά ένας κύκλος παραστάσεων πριν από ένα χρόνο(2013) - με τον ίδιο τίτλο «Ρεσιτάλ» - στο Παλλάς ήταν η αφορμή για να ανάψει και πάλι εκείνη η «φλόγα» δημιουργίας και η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής να ξαναβρεθούν μαζί  στη σκηνή.  Όπως τότε το 1976 στο θρυλικό «Σκορπιό».
 
Δύο χρόνια μετά και έχοντας εισπράξει τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση του κόσμου που γέμισε ασφυκτικά τα θέατρα στα οποία εμφανίζονταν σε όλη την Ελλάδα, οι δύο καταξιωμένοι ερμηνευτές  με την ίδια συγκίνηση και πάθος και με το «Ρεσιτάλ» τους, ετοιμάζονται για ένα μικρό κύκλο συναυλιών στην Ελλάδα, με αφετηρία την Τρίτη 1η Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη,  ολοκληρώνοντας έτσι το μοναδική αυτή μουσική σύμπραξη. Έτοιμοι και πάλι να  «μεθύσουν» το κοινό με τις μεγάλες τους επιτυχίες αλλά  τη μοναδικότητα και αυθεντικότητα των ερμηνειών τους.

Το αξέχαστο "ΡΕΣΙΤΑΛ" του χειμώνα του 1976 επιστρέφει και φέρνει μαζί του μελωδίες και εικόνες από μια Ελλάδα όχι τόσο μακρινή, αλλά σίγουρα πολύ διαφορετική.

Η βραδιά ξεκινά με τον Κώστα Χατζή να ερμηνεύει με την κιθάρα του και με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που έχει γράψει όπως το “Θυμάμαι”, το “Δεν είμ’ εγώ”, το “Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά...”.

Στη συνέχεια η Μαρινέλλα με το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο τραγουδά τις μεγάλες τους επιτυχίες όπως “Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει”, “Σ’αγαπώ ”, “Κι’ ύστερα”, “Πάρε με μαζί σου τσιγγάνε”, “Η αγάπη όλα τα υπομένει...” και πολλά άλλα.

Στο δεύτερο μέρος, αρχικά η Μαρινέλλα και στη συνέχεια ο Κώστας Χατζής, συνοδευόμενοι από δεκαμελή ορχήστρα ερμηνεύουν τραγούδια από τους δίσκους Ρεσιτάλ και Ταμ-Ταμ ενώ η παράσταση κλείνει με τους δύο κορυφαίους καλλιτέχνες, ντουέτο, σ’ ένα εντυπωσιακό και μαγευτικό φινάλε.

 

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Του Γιώργου Εμ. Δημητράκη *


Αλλεπάλληλα είναι τα κτυπήματα που δέχεται η Πατρίδα μας από τις ορδές της γερμανικής βαρβαρότητας. Από την έναρξη της κρίσης χρέους, πριν από 6½ και πλέον χρόνια, ο Ελληνικός Λαός ανέχεται αδιαμαρτύρητα τα ταπεινωτικά μνημόνια και τους εκβιασμούς του Βερολίνου που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Όμως η συμπεριφορά των εκφραστών μίας άθλιας πολιτικής απέναντι ενός Λαού με μεγάλο ιστορικό παρελθόν και τεράστια συνεισφορά εις τον παγκόσμιο πολιτισμό, αναγνωρισμένη διαχρονικά και διεθνώς, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες. Ότι εις το παρασκήνιο της κρίσης χρέους, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί άμεσα, λόγω του ασήμαντου οικονομικού μεγέθους της χώρας μας εις την Ευρωπαϊκή Ένωση, κρύβεται ο ρεβανσισμός της Γερμανίας.
Όσο περισσότερο βαθαίνει η κρίση εις την Ευρώπη, λόγω του αρνητισμού, της σκληρής και ανυποχώρητης πολιτικής λιτότητας του Βερολίνου, τόσο περισσότερο ανατρέχει κανείς εις την Ιστορία για να αντλήσει συμπεράσματα και να εξηγήσει την επιθετική συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι της Ελλάδος και της Ευρώπης.
Ο Γερμανικός Λαός, εργατικός, δραστήριος, δυναμικός και πολύ πειθαρχημένος, σε πολλούς τομείς της τέχνης και της επιστήμης, μετά από προσπάθειες δύο εκατονταετηρίδων, πέτυχε να καλύψει τις αποστάσεις από την Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γαλλία και Ιταλία. Χώρες οι οποίες δια των εξερευνήσεων των διεύρυναν τον γεωγραφικό χάρτη του πλανήτη και ενσωμάτωσαν εις το παγκόσμιο γίγνεσθαι και άλλους πολιτισμούς.
Αυτή η επαφή με άλλους λαούς και πολιτισμούς και η ανταλλαγή ιδεών και αρχών, εμπλούτισε τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα μετέφερε σε όλο τον πλανήτη τις δημοκρατικές αξίες, την αξιοπρέπεια και σεβασμό προς την διαφορετικότητα και πολυπολιτισμικότητα των άλλων εθνών. Αρχές και αξίες που έχουν όμως τις ρίζες τους εις τον Ελληνικό Πολιτισμό και μεταλαμπαδεύθηκαν με επιτυχία και σεβασμό από τους Ρωμαίους και εις το υπόλοιπο τμήμα της Ευρώπης και του πλανήτη.
Η συμβολή των προγόνων μας στον πολιτισμό ήταν η θάλασσα. Η ναυπηγική και η ναυτική τέχνη, η ικανότητα να κουμαντάρουν τα πλοία ανάλογα με τους καιρούς, που μόνον αυτοί μπορούσαν να γνωρίζουν.
Διάβαζαν τα άστρα, αναγνώριζαν τα σημάδια, μιλούσαν με τα κύματα, είχαν προσωποποιήσει όλες τις θαλασσινές δυνάμεις. Ήταν τολμηροί, φιλομαθείς, περίεργοι και προπάντων πανανθρώπινοι. Άλλωστε για αυτούς θάλασσα σήμαινε φώς, διάφανα νερά, φιλόξενοι όρμοι και καλοί λιμένες, άπειρα νησιά και νησίδες, σύντομα περάσματα, κοντινές αποστάσεις.
Το Αιγαίο δεν προκαλούσε τρόμο. Ήταν ερέθισμα για μετακίνηση, κίνητρο για την ανάπτυξη της ζωής και των εμπορικών δραστηριοτήτων. Έτσι, ενώ η άνυδρη γη δεν είχε να προσφέρει πολλούς καρπούς και τα δύσβατα βουνά ήταν κατάλληλα μόνο για να φιλοξενούν θεούς, ημίθεους και ιερά τεμένη, η θάλασσα έγινε ο στίβος των Ελλήνων.
Εκεί καλλιεργήθηκε η ελληνική ιδιοφυία.
Εκεί αναπτύχθηκε η αγάπη της περιπέτειας.
Εκεί ανδρώθηκαν τα ναυτόπουλα και δοκιμάστηκαν οι αρετές ενός ολόκληρου λαού.
Από εκεί ήρθε το κάλεσμα να τολμήσουν και να ξεχυθούνε εις την εξερεύνηση του άγνωστου κόσμου. Να δημιουργήσουν εκατοντάδες αποικίες εις το τότε κόσμο, πυρήνες ενός απίστευτου πολιτισμού, ο οποίος έγινε αποδεκτός και οι Έλληνες αγαπητοί από τους γηγενείς και την Οικουμένη. Ο οποίος εμπλούτισε τον δικό τους πολιτισμό, σεβάστηκε τα δικά τους ήθη και έθιμα, την διαφορετικότητα και πολιτισμικότητά των.
Αργότερα ο Μέγας Αλέξανδρος καθιέρωσε θεμελιώδεις έννοιες επάνω στις οποίες αναπτύχθηκε ένα σύστημα αξιών του πολυσύνθετου κόσμου της Ανατολής. Οι άγραφοι και οι θεσμοθετημένοι κώδικες του Οικουμενισμού, της ανεκτικότητας και του αλληλοσεβασμού, που διασφαλίζουν την συνέχιση του ειρηνικού βίου, αλλά και την διατήρηση των πολιτισμικών χαρακτηριστικών των αλλογενών και αλλόδοξων στοιχείων που συνομολογούν την γεωπολιτική τους συνάφεια και την πνευματική τους συγγένεια.
Αυτή η Ελληνιστική περίοδος κληρονομήθηκε εις τους Ρωμαίους και επεκτάθηκε εις το υπόλοιπο τμήμα της Ευρώπης, και ο Ελληνικός Πολιτισμός μεταλαμπαδεύθηκε εις την Οικουμένη.
Δυστυχώς όμως το γερμανικό έθνος, δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει τις δικές του ικανότητες, και την δύναμη που αντλείται από την εργατικότητα, την εφευρετικότητα και την πειθαρχία του, να συμβάλλει και αυτό θετικά και εποικοδομητικά προς όφελος της συνέχισης της οικουμενικής κοσμολογίας.
Μετά τους ναπολεόντειους πολέμους, με την δυναμική της εμφάνιση η Γερμανία έγινε αντίπαλος των γειτόνων της. Το 1870/71 νίκησε και ταπείνωσε την Γαλλία, ανακηρύσσοντας πανηγυρικά, μάλιστα προκλητικά μέσα εις τα ανάκτορα των Βερσαλλιών, από τον Καγκελάριο Bismarck την Γερμανική Αυτοκρατορία, χαράσσοντας αυτόνομα μια ιμπεριαλιστική και επιθετική πολιτική, η οποία τηρείται με αποφασιστικότητα και βαρβαρότητα.
Με την ακραία λογική των διαχωριστικών γραμμών και της εθνικής περιχαράκωσης εναντιώθηκε κατά του φορέα των οικουμενικών αντιλήψεων της μακραίωνης κληρονομιάς της σοφίας του Ελληνισμού.
Και με τα οξύμωρα ιδεολογήματα και επικίνδυνες ιδεοληψίες μίας ιμπεριαλιστικής δύναμης και ενός γερμανικού εθνικισμού έσυρε την Ευρώπη και την Ανθρωπότητα σε δύο παγκόσμιους πολέμους, με ανυπολόγιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ηθικές και υλικές αξίες.
Η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου όχι μόνον ευνόησε αναπάντεχα και ταυτόχρονα απήλλαξε την Γερμανία από κάθε ευθύνη, αλλά παράλληλα την βοήθησε σε τάχιστη ανόρθωση της και την ένταξή της εις τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ο.Κ. Από την οποία μέσω μίας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, απεκόμισε μία τεράστια οικονομική δύναμη, την οποία χρησιμοποιεί εις την υλοποίηση των βάρβαρων σχεδίων της για την υποταγή της Ευρώπης.
Ως γνωστόν, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ο 89ημερος σφοδρότατος βομβαρδισμός της Σερβίας έγινε κατά προτροπή της Γερμανίας και της Αυστρίας, που έπρεπε να τιμωρήσουν τους Σέρβους για την σθεναρά αντίσταση τους και τις μεγάλες απώλειες των γερμανικών στρατευμάτων κατά την εκστρατεία των προς την Ελλάδα.
 Η δε πολιτική των επαχθών μνημονίων και της σκληρής λιτότητας με την εξάντληση του Ελληνικού Λαού, είναι η συνέχιση της ρεβανσιστικής πολιτικής του Βερολίνου, να τιμωρήσει τώρα και την Ελλάδα για την σθεναρή αντίσταση της κατά της Γερμανίας, που οδήγησε εις την κατάρρευση των γερμανικών στρατευμάτων κατά της Σοβιετικής Ένωσης και εις την ήττα της Γερμανίας.
Με την ρεβανσιστική του πολιτική, αλλά παράλληλα και με τον αρνητισμό του για την επίλυση των ευρωπαϊκών κρίσεων η ηγεσία του Βερολίνου στέλνει επιδεικτικά τα μηνύματά του και προς τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Ότι όποιος αντιστέκεται κατά της εθνικής βούλησης της Γερμανίας, θα υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες μίας ταπείνωσης και εθνικής υποταγής. Όμως αυτό το επαναλαμβανόμενο σύνδρομο της επιθετικότητας κατά της αξιοπρέπειας άλλων λαών, καθιστά την Γερμανία αέναο εχθρό του ίδιου του εαυτού της.
 
 
*Ο Γιώργος Εμ. Δημητράκης σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στη Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.
Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

20 Ιουνίου,Ευρωπαϊκή γιορτή Μουσικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών

Η περιφερειακή Ενότητα Φωκίδος με την υποστήριξη της ‘Ι Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στα πλαίσια της “Ευρωπαϊκής γιορτής της Μουσικής”, διοργανώνουν μια μουσική παράσταση, που διαπερνά την μουσική ιστορία και φτάνει στο σήμερα.

Με φωνή και καρδιά, o Αντώνης Μιτζέλος μαζί με τους βιρτουόζους μουσικούς του επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τους θεατές.

Με τις κιθάρες τους, ένα μαντολίνο, βιολί, φλάουτο και την ρυθμική συνοδεία των κρουστών, θα ερμηνεύσουν μουσική που γράφτηκε πριν από αιώνες από τον Πίνδαρο, και παγκοσμίως γνωστές μουσικές των Al Di Meola, John McLaughlin.

Επίσης θα τραγουδήσουν αγαπημένα τραγούδια του ιδίου, αλλά και άλλων αγαπημένων Ελλήνων συνθετών όπως των Μάνου Λοίζου, Παύλου Σιδηρόπουλου, Νικόλαου Άσημου…

Η εκδήλωση θα γίνει στις 20 Ιουνίου 2014, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, στον Αύλειο χώρο και ώρα 21:00.

Με 11 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Κυριακή το Δημοτικό Συμβούλιο

Με 11 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Κυριακή 22 Ιουνίου στις 11:00 το πρωϊ το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας στο Λιδωρίκι

Τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός είναι :
 1. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 2/2014 μελέτης του έργου με τίτλο «Ασφαλτοστρώσεις δρόμων Δ.Ε. Ευπαλίου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 2. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 3/2014 μελέτης του έργου με τίτλο «Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας Δ.Ε. Βαρδουσίων» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 3. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 4/2014 μελέτης του έργου με τίτλο «Τσιμεντοστρώσεις δημοτικών δρόμων» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 4. Αποδοχή και έγκριση επίστρωσης χωματόδρομου στη νήσο Τριζόνια, από ιδιώτη με ίδια έξοδα. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 5. Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργου (Α.Π.Ε.) με τίτλο «Ολοκλήρωση Αθλητικού Κέντρου Πενταγιών» με Αριθ. Μελέτης 68/2007. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 6. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα έργου (Α.Π.Ε.) με τίτλο «Τσιμεντοστρώσεις δημοτικών δρόμων Δ.Ε. Ευπαλίου» με Αριθ. Μελέτης 7/2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 7. Επιλογή υδρονομέων άρδευσης στο Δήμο Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)
 8. Είσοδος βοοειδών ετεροδημοτών σε δημοτικούς βοσκοτόπους της Τ.Κ. Τρικόρφου, χωρίς άδεια. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Γκόλφης Γεώργιος)
 9. Είσοδος βοοειδών στον περίβολο του σχολικού συγκροτήματος κτιρίων Λιδωρικίου. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Γκόλφης Γεώργιος)
 10. Αναμορφώσεις Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων του Δήμου οικονομικού έτους 2014, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 11. Έγκριση μετακίνησης αιρετών του Δήμου μας στη Σύρο, για συμμετοχή τους στην 8η Πανελλήνια Σύνοδο των Φο.Δ.Σ.Α.. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

Εγκρίθηκε νέα πίστωση 437.578 € για το τούνελ Μοναστηρακίου - Παραθάλασσου
Νέα πίστωση 437.578 € εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για το έργο του τούνελ που κατασκευάζεται στο δρόμο Μοναστηρακίου – Παραθάλασσου.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, στην χθεσινή συνεδρίαση, εγκρίθηκε η πρόταση αύξησης πίστωσης 437.578 € για την Φωκίδα για το έργο “επείγουσα αποκατάσταση αστοχιών στα πρανή του επαρχιακού δρόμου Μοναστηρακίου - Μανάγουλης του δήμου Ευπαλίου” της ΣΑΕΠ 566.

Με την αύξηση της πίστωσης κατά 437.578 €, η νέα προτεινόμενη πίστωση είναι 537.578 €.

Επίσης στο πρόγραμμα από επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων, εντάχθηκε το έργο “επισκευή ασφαλτικού οδοστρώματος στην υπ’αριθμ.3 επαρχιακή οδό, περιοχή Παραλία Πανόρμου”, προϋπολογισμού 13.176 €.
Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ.Ιερόθεος στην Ι. Μ. Αυγουστίνου στο Τρίκορφο

Την Κυριακή 15 Ιουνίου ε.έ., εορτή των Αγίων Πάντων αλλά και του αγίου Αυγουστίνου Ιππώνος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Τοποτηρητής Φωκίδος Ιερόθεος λειτούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου και Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Δωρίδος.

Τόν Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε στην είσοδο της Μονής η πολυπληθής Αδελφότητα των Μοναχών με επικεφαλής τον ιδρυτή και Ηγούμενο Αρχιμαμνδρίτη Νεκτάριο Μουλατσιώτη και εισόδευσε σύμφωνα με το αγιορειτικό τυπικό στο Καθολικό της Μονής.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την προσωπικότητα του ιερού Αυγουστίνου, τον οποίο χαρακτήρισε υιό δακρύων της αγίας μητέρας του Μόνικας, και τον συνέκρινε με τον εορταζόμενο επίσης όσιο Ιερώνυμο, αναφερόμενος στα πολλά χαρίσματά του και στους ιστορικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν την θεολογική του έκφραση.

Επίσης μίλησε για την αξία της εορτής των αγίων Πάντων, την οποία η Εκκλησία μας θέσπισε να τελήται μετά την Πεντηκοστή, ως το τέλος της μακράς προπαρασκευαστικής περιόδου που άρχισε από την Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την έξοδο του Αδάμ από τον Παράδεισο, συνεχίσθηκε με την σάρκωση, τον Σταυρό, την Ταφή, την Ανάσταση και την Ανάληψη του Νέου και Έσχατου Αδάμ, του Χριστού, τελείωσε με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος που έκανε τους Μαθητές μέλη του Σώματος του Χριστού, μέλη της Εκκλησίας, και καρποί αυτής της σωστικής περιόδου είναι οι άγιοι Πάντες.Έκανε λόγο για τα κοινά σημεία των αγίων που είναι η ορθόδοξη γνωσιολογία, η ορθόδοξη μεθοδολογία και η ορθόδοξη ομολογία.

Ο Σεβασμιώτατος επισφράγισε το κήρυγμά του με δύο χαρακτηριστικούς λόγους του ιερού Αυγουστίνου από το Κεκραγάριό του, για τον πόθο και την αγάπη του Χριστού που καθαρίζει τελείως τον άνθρωπο από τα πάθη και για τον θείο έρωτα.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Ηγούμενος της Μονής π. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία του και τον θεολογικό του λόγο και τον παρακάλεσε να επισκέπτεται, όποτε μπορεί, το Μοναστήρι τους.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας λειτανεύθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μονής οι εικόνες του ιερού Αυγουστίνου και της αγίας Μόνικας και τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε από τον Ηγούμενο στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της Μονής, που με μεγάλη επιμέλεια δημιούργησαν και συντηρούν οι μοναχοί της.Κατά την διάρκεια του γεύματος, ο Ηγούμενος π. Νεκτάριος παρακάλεσε τον Σεβασμιώτατο να απευθύνη λόγους οικοδομής στους μοναχούς και τους παρευρισκομένους προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος, λαμβάνοντας αφορμή από τα αναγνώσματα της τραπέζης, των αγίων Συμεών του Νέου Θεολόγου και Διαδόχου Φωτικής, μίλησε για τον σκοπό της ζωής του ανθρώπου, που είναι η θέωση, και κυρίως για το πώς επιτυγχάνεται αυτή, μέσω του ορθοδόξου ησυχασμού, που είναι η τήρηση των εντολών του Χριστού και η μυστηριακή ζωή.


Εξέφρασε δε την μεγάλη του χαρά που μιλάει για τα θέματα αυτά σε μοναχούς και σε πιστούς που ζουν με αυτήν την παράδοση. Επήνεσε δε τον Ηγούμενο π. Νεκτάριο για την δημιουργικότητά του και το έργο του.

Τέλος ο Ηγούμενος της Μονής π. Νεκτάριος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβ. Τοποτηρητή κ. Ιερόθεο για την χάρη και την ευλογία της αρχιερωσύνης που έφερε στο Μοναστήρι του και ιδίως για τον θεολογικό του λόγο, για τον οποίον και είναι σεβαστός στον ορθόδοξο κόσμο.

Στην πανήγυρη της Μονής συμμετείχαν οι Αρχές του τόπου, με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Γιώτα Γαζή, τον Δήμαρχο Δωρίδος Γιώργο Καπετζώνη, τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αντωνόπουλο, τον τ.Δήμαρχο Τάσο Παγώνη, τη Δημ.Συμβ. Πένυ Σπυροπούλου, νεοεκλεγέντες τοπικοί σύμβουλοι, οι Μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου Δωρίδος, που είναι πνευματικά παιδιά του π. Νεκταρίου, και πολλοί προσκυνητές από την Δωρίδα και γειτονικές πόλεις.


 

Επτά νέα οδικά έργα για τη Φωκίδα ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 7 έργων προϋπολογισμού 784.000€.

Όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, το ποσό των 784.000 €. είναι προϊόν έκπτωσης του έργου: “ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε ΦΩΚΙΔΑΣ”, προϋπολογισμού 1.600.000€.

 Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν είναι τα παρακάτω:

 1. ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Ε.Ο. ΧΡΙΣΣΟΥ-ΔΕΛΦΩΝ Β’ ΦΑΣΗ(μεταφορά από πρόγραμμα ΚΑΠ), Προϋπολογισμού: 227.500 €

 2. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ο 27(μεταφορά από πρόγραμμα ΚΑΠ),Προϋπολογισμού: 290.000 €

 3. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΕΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΕΛΦΩΝ(μεταφορά από πρόγραμμα ΚΑΠ), Προϋπολογισμού: 66.500 €

 4. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΟΥ (μεταφορά από πρόγραμμα ΚΑΠ), Προϋπολογισμού: 44.000 €

 5. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΟΝΙΑΚΟΥ-ΚΑΤΩ ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΑΣ- ΒΑ ΦΑΣΗ, Νέο έργο προϋπολογισμού: 80.000€

 6. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠ.Ο 14-ΤΡΙΚΟΡΦΟ, Νέο έργο προϋπολογισμού: 46.000 €

 7. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠ.Ο 14-ΠΥΡΑ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙ, Νέο έργο προϋπολογισμού: 30.000 €

Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, το λεγόμενο Μουντιάλ


Τούτες τις μέρες και μέχρι στις 13 Ιουλίου ο φίλαθλος κόσμος και όχι μόνο ζει στο ρυθμό του Μουντιάλ. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν στους ρυθμούς του, που αυτή τη χρονιά είναι και ρυθμοί σάμπας αφού γίνεται στη Βραζιλία, εκεί που το ποδόσφαιρο λατρεύεται περισσότερο από παντού.
Αλήθεια τι είναι το Μουντιάλ που σαγηνεύει τόσο κόσμο; Πότε ξεκίνησε; Ποιοι κανόνες το διέπουν; Ποιες χώρες το κατέκτησαν μέχρι τώρα ; Πολλά τα ερωτήματα για τους μη μυημένους.

Έχουμε λοιπόν και λέμε…

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ΦΙΦΑ (αγγλικά: FIFA World Cup) ή αλλιώς Μουντιάλ είναι μια ποδοσφαιρική διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA).

Σε αυτήν παίρνουν μέρος οι εθνικές ομάδες των χωρών μελών της ομοσπονδίας, οι οποίες κατάφεραν να προκριθούν ύστερα από προκριματικούς αγώνες. Θεωρείται η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, η οποία καταφέρνει να προσελκύσει πλήθος θεατών, τηλεθεατών και χορηγών.

Για το έτος 2010, το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου διεξήχθη στη χώρα της Νοτίου Αφρικής με τη συμμετοχή 32 εθνικών ομάδων και από τις πέντε ηπείρους. Νικήτρια ανακηρύχθηκε η εθνική ομάδα της Ισπανίας, νικώντας στον τελικό της διοργάνωσης την εθνική ομάδα της Ολλανδίας στην παράταση με 1-0.

Πολυνίκης του θεσμού είναι η Βραζιλία με πέντε κατακτήσεις και ακολουθούν η Ιταλία με τέσσερα τρόπαια, η Γερμανία με τρία, η Ουρουγουάη και η Αργεντινή με δύο και η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία με ένα τρόπαιο.

Iστορία

Αν και η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο δημιουργήθηκε το 1857 (Sheffield Football Club), μόλις το 1905 έγινε η πρώτη συζήτηση για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος από τη FIFA (Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).

Το ποδόσφαιρο έκανε την πρώτη παγκόσμια εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο, αγώνες οι οποίοι δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

Όμως 13 χρόνια αργότερα ο Ζιλ Ριμέ εκλέχθηκε πρόεδρος της FIFΑ και ονειρεύτηκε όλος ο πλανήτης να ενωθεί με μία ποδοσφαιρική μπάλα, επιδιώκοντας να μιλήσουν όλοι τη “γλώσσα του ποδοσφαίρου”.

Έτσι το 1928, υπό την εποπτεία και προεδρία του Ριμέ, μία 5μελής επιτροπή (Μπονέ, Μέισλ, Ντελονέ, Φερετί και Λίνεμαν) σχεδίασε τη δημιουργία του Πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι προτάσεις, που διαδέχονταν η μία μετά την άλλη, εγκρίθηκαν και ο Μπονέ έγινε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η χώρα στην οποία αποφασίστηκε τελικά να διοργανωθεί το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο ήταν η Ουρουγουάη, παρά τις αντιρρήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες απείλησαν με αποχή τους από τη διοργάνωση εάν αυτή διεξαγόταν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τελικώς, στις 7 Ιουλίου 1930 έγινε η πρώτη κλήρωση για τους 4 ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου με μόνο 13 ομάδες να συμμετέχουν, ενώ 6 μέρες αργότερα το σφύριγμα του διαιτητή Ντομίνγκο Λομπάρντι ξεκίνησε τον αγώνα μεταξύ Μεξικού και Γαλλίας. Στο 19ο λεπτό ο Γάλλος Λοράν άνοιξε το σκορ και έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε σε παγκόσμιο κύπελλο, σε έναν αγώνα όπου οι Γάλλοι επικράτησαν τελικά με 4-1.

Τρόπαιο

Από το 1930 μέχρι το 1970, στους νικητές απονεμόταν το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ (φωτό). Αρχικά ήταν γνωστό ως Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά το 1946 μετονομάστηκε σε “Ζιλ Ριμέ” προς τιμήν του ανθρώπου που διοργάνωσε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1970, η ποδοσφαιρική ομάδα της Βραζιλίας κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά και αποφασίστηκε όπως το τρόπαιο της παραχωρηθεί μόνιμα, δυστυχώς όμως το 1983 εκλάπη από το μουσείο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και δεν βρέθηκε ποτέ.

Μετά το 1970, σχεδιάστηκε ένα νέο τρόπαιο, γνωστό ως Τρόπαιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Μετά την κλοπή του “Ζιλ Ριμέ”, αποφασίστηκε να μη δοθεί ξανά σε κανέναν μόνιμα, όσες φορές και αν το κατακτήσει μια ομάδα.

Η Αργεντινή, η Γερμανία (ως Δυτική Γερμανία), η Ιταλία κι η Βραζιλία, έχουν κερδίσει το δεύτερο τρόπαιο δύο φορές. Το τρόπαιο δεν θα αντικατασταθεί μέχρι το 2038, οπότε και θα συμπληρωθεί ο χώρος στο κύπελλο, όπου αναγράφονται τα ονόματα των τροπαιούχων.

Το τρόπαιο είναι από χρυσό 18 καρατίων, έχει ύψος 36 εκατοστά, βάρος 4,97 κιλά το ίδιο και 6 η βάση του, η οποία αποτελείται από δύο στρώματα ημιπολύτιμου μαλαχίτη. Σε αυτήν αναγράφονται οι χρονιές και οι νικητές του κυπέλλου από το 1974 και έπειτα.

Οι νικητές κρατούν το κύπελλο για 4 χρόνια, μέχρι την επόμενη διοργάνωση και ύστερα παίρνουν ένα επιχρυσωμένο ακριβές αντίγραφο.

Δομή - Προκριματική φάση

Από το δεύτερο μουντιάλ του 1934, θεσπίστηκε η προκριματική φάση για να ορίζονται οι ομάδες που θα μετέχουν στην τελική φάση. Η προκριματική φάση γίνεται σε κάθε ηπειρωτική ζώνη (Αφρική, Ασία, Βόρεια και Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Νότια Αμερική, Ωκεανία, Ευρώπη) που επιτηρούνται από τις αντίστοιχες συνομοσπονδίες τους.

Η FIFA ορίζει εκ των προτέρων τον αριθμό των θέσεων για κάθε ζώνη, που οδηγεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο αριθμός αυτός προκύπτει τόσο από τη σχετική δυναμική των εθνικών ομάδων που μετέχουν στην εκάστοτε συνομοσπονδία, όσο και από την πίεση που ασκούν οι τελευταίες στην FIFA.

Η διαδικασία των προκριματικών ξεκινά δύο χρόνια πριν την έναρξη της τελικής φάσης. Οι δομές των προκριματικών τουρνουά διαφέρουν ανάμεσα στις ηπειρωτικές ζώνες. Συνήθως, μία ή δύο θέσεις αποδίδονται στους νικητές διηπειρωτικών play off. Για παράδειγμα, ο νικητής της ζώνης της Ωκεανίας παίζει διπλό αγώνα (play off) με τον πέμπτο της ζώνης της Νοτίου Αμερικής, για να προκύψει η ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο για τα τελικά (αποτελέσματα διηπειρωτικού 2006).

Από το 1938 και ύστερα, οι διοργανώτριες χώρες παίρνουν αυτόματα μια θέση για τα τελικά, χωρίς να αγωνίζονται στην προκριματική φάση. Αυτό το προνόμιο είχαν κι οι νικήτριες χώρες για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους στο επόμενο μουντιάλ, αλλά από το 2006 καταργήθηκε. Πλέον κι οι νικήτριες χώρες αγωνίζονται κανονικά στα προκριματικά της αντίστοιχης ηπειρωτικής τους ζώνης.

Τελική φάση

Στη σημερινή τελική φάση του Μουντιάλ μετέχουν 32 εθνικές ομάδες που αγωνίζονται για έναν περίπου μήνα στα γήπεδα της διοργανώτριας χώρας (ή χωρών, αν πρόκειται για συνδιοργάνωση). Η τελική φάση, με τη σειρά της, χωρίζεται σε δυο επιμέρους φάσεις, σε αυτή των ομίλων και των νοκ άουτ αγώνων.

Στη φάση των ομίλων, οι ομάδες χωρίζονται σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι οκτώ καλύτερες ομάδες του μουντιάλ (που προκύπτουν με βάση τη βαθμολογία της FIFA αλλά και την απόδοσή τους στα προηγούμενα μουντιάλ) μπαίνουν επικεφαλής σε κάθε όμιλο. Οι υπόλοιπες ομάδες κατανέμονται τυχαία.

Από το μουντιάλ του 1998, έχουν θεσπιστεί περιορισμοί για να διασφαλίσουν ότι κανένας όμιλος δεν θα περιέχει 2 ευρωπαϊκές ομάδες, ή περισσότερες από μία ομάδα από κάθε άλλη συνομοσπονδία.

Έτσι, η κάθε ομάδα δίνει τρεις αγώνες στον όμιλό της, ενώ στον τελευταίο γύρο (τρίτος αγώνας) οι αγώνες του ομίλου γίνονται ταυτόχρονα ώστε να είναι δίκαιο για όλες τις ομάδες.

Οι δύο πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου προκρίνονται για τη φάση των νοκ άουτ αγώνων. Η βαθμολογία των ομάδων στους ομίλους γίνεται με πόντους.

Από το 1994, η νίκη ισούται με τρεις πόντους, η ισοπαλία ισούται με έναν πόντο και η ήττα δεν δίνει πόντο (προηγουμένως η νίκη έδινε δύο πόντους αντί για τρεις). Αν δυο ή περισσότερες ομάδες ισοβαθμήσουν, χρησιμοποιούνται ως κριτήρια κατάταξης πρώτα η διαφορά τερμάτων, μετά το σύνολο των τερμάτων που πέτυχε κάθε ομάδα, ακολούθως τα αποτελέσματα των μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων αγώνων και τέλος ο αριθμός των ισοπαλιών.

Η φάση των αγώνων νοκ άουτ διεξάγεται με μονούς αγώνες, από τους οποίους προκύπτει ένας νικητής. Αν υπάρξει ισοπαλία, τότε ακολουθεί παράταση του αγώνα και αν χρειαστεί εκτελούνται και πέναλτι.

Η φάση των νοκ άουτ ξεκινά από τον “γύρο των 16″, στον οποίο ο νικητής του κάθε ομίλου αντιμετωπίζει τον δεύτερο άλλου ομίλου. Μετά ακολουθούν τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο μεγάλος τελικός. Οι ομάδες που ηττώνται στα ημιτελικά αγωνίζονται στον μικρό τελικό για την τρίτη θέση.

Επιλογή διοργανωτών

Η διοργάνωση των πρώτων μουντιάλ δίνονταν στις χώρες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της συνέλευσης της FIFA. Η επιλογή της τοποθεσίας διεξαγωγής των αγώνων υπήρξε τότε πεδίο αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, τα δύο ποδοσφαιρικά κέντρα της εποχής, αλλά και του σήμερα. Κι αυτό γιατί τις δύο ηπείρους χώριζε ταξίδι τριών εβδομάδων με πλοίο.

Για παράδειγμα, η επιλογή της Ουρουγουάης ως τη χώρα που θα διοργάνωνε το πρώτο μουντιάλ, οδήγησε στη συμμετοχή μόνο τεσσάρων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων στο τουρνουά.

Τα δύο επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα διεξήχθησαν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα η απόφαση για το δεύτερο συνεχόμενο μουντιάλ στην Ευρώπη το 1938, αποτέλεσε πεδίο διαμάχης, καθώς οι αμερικάνικες ομάδες ήθελαν το μουντιάλ να εναλλάσσεται διαδοχικά ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Το αποτέλεσμα ήταν οι εθνικές ομάδες της Αργεντινής και της Ουρουγουάης να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938, στη Γαλλία.

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, για να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις και μποϊκοτάζ, η FIFA αποφάσισε την εναλλάξ διοργάνωση από χώρες των δύο ηπείρων, μέχρι και το μουντιάλ της Γαλλίας του 1998.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ήταν το πρώτο που διεξήχθη στην Ασία (και γενικότερα το πρώτο σε χώρα εκτός Ευρώπης και Αμερικής), ενώ το μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική ήταν το πρώτο που διοργανώθηκε από αφρικάνικο κράτος.

Tο 2003, προσδιορίστηκε η Νότια Αμερική ως η ήπειρος όπου θα διεξαχθεί το μουντιάλ του 2014 και εκλήθησαν να τοποθετηθούν τα μέλη της νοτιοαμερικανικής συνομοσπονδίας (CONMEBOL) για την πρόταση της FIFA. Πολύ σύντομα όλα τα κράτη υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Βραζιλίας για να αναλάβει τη διοργάνωση και (έστω και ανεπίσημα) είχε επί της ουσίας καθοριστεί ο διοργανωτής του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2014, με τη Βραζιλία να αναλαμβάνει τελικά και επισήμως τη διοργάνωση.

Το σύστημα επιλογής της διοργανώτριας χώρας εξελίχθηκε έτσι ώστε σήμερα η επιλογή γίνεται από μια ειδική επιτροπή της FIFA. Η επίσημη επιλογή γίνεται έξι χρόνια πριν τη διεξαγωγή του τουρνουά.

 
Τροπαιούχοι των μουντιάλ
1930
Ουρουγουάη
1934
Ιταλία
1938
Ιταλία
1950
Ουρουγουάη
1954
Δ.Γερμανία
1958
Βραζιλία
1962
Βραζιλία
1966
Αγγλία
1970
Βραζιλία
1974
Δ.Γερμανία
1978
Αργεντινή
1982
Ιταλία
1986
Αργεντινή
1990
Δ.Γερμανία
1994
Βραζιλία
1998
Γαλλία
2002
Βραζιλία
2006
Ιταλία
2010
Ισπανία

 

Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Ενημέρωση των κτηνοτρόφων Φωκίδας για τον καταρροϊκό πυρετό των ζώων


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Φωκίδας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους για τον καταραϊκό πυρετό που απειλεί αυτό τον καιρό τα ζώα και υποδεικνύει σειρά μέτρων για την προφύλαξή τους.

1.Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

2. Είναι νόσημα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους που είναι:
• υψηλός πυρετός
• ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια
• πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι
• σιαλόρροια
• βλεννοπυώδες έκκριμα από τη μύτη που φράζει τα ρουθούνια
• επιπεφυκίτιδα και δακρύρροια
• δυσκολία στήριξης του ζώου.

3. Διευκρινίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.

4. Η κτηνιατρική υπηρεσία σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει λάβει τα προβλεπόμενα υγειονομικά και περιοριστικά μέτρα.

5. Για την αποφυγή της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού θα πρέπει σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών να ληφθούν ΑΜΕΣΩΣ προληπτικά μέτρα τα οποία είναι:
• εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή)
• ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα 1 φορά την εβδομάδα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες).

6. Απαγορεύεται αυστηρά η μετακίνηση αιγοπροβάτων και βοοειδών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την κτηνιατρική υπηρεσία.

Για περισσότερες πληροφορίες 

Τηλέφωνα Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Φωκίδας: 
2265352410, 2265352412, 2634051260, 2266022050.

 

Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014

Σεμινάρια θεάτρου στο Μαραθιά Δωρίδος

Το Summer Theatre camp από το The LAB theatre Greece, διοργανώνεται φέτος το Καλοκαίρι στο Μαραθιά Δωρίδος.

Το Theatre Camp απευθύνεται σε αυτούς που αγαπούν το θέατρο, ανεξάρτητα από την ηλικία και την προηγούμενη εμπειρία.

Με τον γενικό τίτλο : '' ΜΥΘΟ-ΠΛΑΣΙΑ '' έχουν προγραμματιστεί σεμινάρια για παιδιά και ενηλίκους τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2014.Το περιεχόμενο των σεμιναρίων, περιλαμβάνει : Αφήγηση παραμυθιού, Αυτοσχεδιασμό, Θεατρικό Παιχνίδι, Υποκριτική και Τεχνικές δημιουργίας Ιστοριών (Μύθων).

Οι συμμετέχοντες, με σημείο αφετηρίας-''προ - σχημα'' την.. Κοκκινοσκουφίτσα, τους Θεούς του Ολύμπου αλλά και χαρακτήρες από την Λαϊκή (προφορική) μας παράδοση, θα μάθουν να πλάθουν τους δικούς τους μύθους, με τους δικούς τους χαρακτήρες, φτιάχνοντας έτσι τη δική τους θεατρική παράσταση μέσα από θεατρικές τεχνικές!

Διδάσκει η εκπαιδευτικός - θεατρολόγος Εύη Τασάκου.

Για περισσότερες πληροφορίες : 
www.thelabtheatregreece.com/
www.thelabtheatregreece.com/summer-seminars

Τηλ. 697 1873393