Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

7η Ιππική εκδήλωση Ιππικού - Αθλητικού- Πολιτιστικού Συλ. Ναυπακτίας-Δωρίδας

Για 7η συνεχή χρονιά ο Ιππικός  Σύλλογος Ναυπακτίας - Δωρίδας διοργανώνει αύριο Κυριακή του Θωμά 27 Απριλίου 2014 την κεντρική ιππική εκδήλωση για πρώτη χρονιά φέτος στο νέο ιππικό του κέντρο στην Μανάγουλη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι:

 · 10:30 : Συγκέντρωση των αλόγων των μελών της περιοχής στην ταβέρνα Καραδήμα.

 · 11:00 : Κυκλική ιππική πορεία διασχίζοντας τα χωριά του κάμπου Αγ. Πολύκαρπος- Μανάγουλη – Καστράκι και συγκέντρωση ξανά, έξω από το ιππικό κέντρο.

 · 11:30: Είσοδο στο ιππικό κέντρο και παρουσίαση των αλόγων και των αναβατών.

 · 12:00: Παρουσίαση ασκήσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και αμαξοδήγησης.

Μετά το πέρας της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί κλήρωση για το άλογο που θα μας φέρει ένα νέο μέλος και θα γίνουν οι καθιερωμένες βόλτες με κατάλληλα άλογα και άμαξες για τα παιδιά.

Η είσοδος στην εκδήλωση και οι βόλτες στο κοινό όπως πάντα, είναι δωρεάν.

Για όσους θα πάνε για πρώτη φορά:

Το ιππικό κέντρο είναι στην Μανάγουλη στην θέση Ρούτσου (απέναντι από το εργοστάσιο πλαστικών Κοτρώνη).


Χωρίς γιατρούς θα είναι το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου τουλάχιστον μέχρι 30 Απριλίου

Κλειστό παραμένει ουσιαστικά το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου όλες αυτές τις ημέρες λόγω έλλειψης γιατρών οι οποίοι έχουν παραιτηθεί.

Κάποιες ανάγκες κάλυψε με εφημερίες ο γιατρός των φυλακών Μαλανδρίνου, ξεπερνώντας μάλιστα το όριο των 9, φθάνοντας στις 15.
 
Το παραϊατρικό προσωπικό που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ασθενείς , παρά μόνο βρίσκεται στο κτίριο με βάρδιες για την διαφύλαξη φαρμάκων και του εξοπλισμού του Κέντρου.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι δικαιολογημένα ξεσπούν κατά παντός υπευθύνου με οργή και αγανάκτηση γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν πάρει, το Κέντρο Υγείας παραμένει κλειστό.

Μάλιστα με ψήφισμα τους καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική που πετσοκόβει τα δικαιώματα τους για τη στοιχειώδη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Δηλώνουν  ότι δεν θα ανεχθούν   να αντιμετωπίζονται  σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, τονίζοντας ότι «Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα».

Θα αγωνιστούμε , καταλήγει το ψήφισμα των πολιτών, ενάντια σε όποιους μας στερούν το δικαίωμα στην υγεία.

Η ανακοίνωση πάντως που υπάρχει στην είσοδο του Κέντρου Υγείας από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Άμφισσας , αναφέρει ότι χωρίς γιατρό θα παραμείνει το Κέντρο μέχρι και στις 30 Απριλίου.

Παρουσίαση βιβλίου του I.Βούλγαρη στη Ναύπακτο σήμερα, βιβλιοκαφέ ADAGIO

Το βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη  “Η μεταπολιτευτική Ελλάδα 1979-2009” θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο 26 Απριλίου στις 21:00 μ.μ. στο βιβλιοκαφέ ADAGIO στο λιμάνι της Ναυπάκτου.

Με το συγγραφέα θα συζητήσει ο Πολιτικός Μηχανικός Δημήτρης Καλουδιώτης και θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις που θα τεθούν.

Ο Γιάννης Βούλγαρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Μακρυγιάννης και Κίσινγκερ

Του  Παναγιώτη  Καραμανώλη, Αντιναυάρχου ε.α.

Ξαναδιαβάζοντας τα «Απομνημονεύματα» του ένδοξου Στρατηγού Μακρυγιάννη στάθηκα σε μια διαπίστωσή του , η οποία παρότι ειπώθηκε 170 χρόνια πριν είναι επίκαιρη και δείχνει τη μακροχρόνια πολιτική των ισχυρών ευρωπαίων φίλων μας και κυρίως της Γερμανίας , καθώς και των ΗΠΑ για την Ελλάδα.
«…όταν μου πειράξουν τη πατρίδα και τη θρησκεία μου , θα μιλήσω, θα ενεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάνουν… Θεέ συγχώρησε τους παντίδους, που θέλουν να μας πάρουν τον αγέρα που αναπνέουμεν και την τιμήν που με ντουφέκι και γιαταγάνι πήραμε. Εμείς το χρέος , το κατά δύναμιν επράξαμεν. Και αυτοί βγήκαν σήμερον να  προκόψουν την πατρίδα. Μας γέμισαν φατρία και διχόνοιαν και βγήκαν σήμερον να προκόψουν. Και βγήκαν τώρα κάτι δικοί μας κυβερνήτες, έλληνες, που είπαν να μας σβήσουν την άγια πίστη, την ορθοδοξία, διότι η Φραγκιά δεν μας θέλει με τέτοιο ντύμα ορθόδοξον. Και εκάθησα και έκλαψα δια τα νέα παθήματα. Και επήγα πάλιν εις τους φίλους μου τους αγίους άναψα τα καντήλια εληβάνισα λιβάνιν καλόν αγιορείτικον. Και σκουπίζοντας τα δάκρυα μου τους είπα. Δεν βλέπετε που θέλουν κάμουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθείστε, διότι μας παίρνουν αυτοί οι μισέλληνες και άθρησκοι ό,τι πολύτιμον τζιβαϊρικόν έχομεν. Φραγκεμένους μας θέλουν».

Αυτά τα είχε πει ο Μακρυγιάννης τόσα χρόνια πριν. Είναι όμως επίκαιρα και αυτό αποδεικνύεται από τη σημερινή άθλια σε όλους τους τομείς κατάσταση.
Τι είχε πει ο κ. Κίσινγκερ το 1974 στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ για τη  Ελλάδα και τους Έλληνες (δημοσιεύτηκε στο «Turkish Daily News στις 20/2/1997);

«…Ο ελληνικός λαός είναι δύσκολος και ακυβέρνητος και γι αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές ρίζες του. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά αποθέματά του ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί , να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο , στη Μέση Ανατολή, , σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας και τη  πολιτική των ΗΠΑ …»

Όπως αποδεικνύεται , είναι μακροχρόνια σχέδια που
υλοποιούνται τώρα με την ηθελημένη ή όχι βοήθεια των εκάστοτε πολιτικών. Κάποια προσπάθεια γίνεται από την τωρινή κυβέρνηση για να σταματήσει αυτή η χαοτική πορεία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, απαιτείται μια συλλογική προσπάθεια και ενεργοποίηση των απανταχού Ελλήνων, παραμερίζοντας κάθε κομματικό και πολιτικό πάθος.

Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Έγκριση προγράμματος αναδασμών

Η πεδιάδα του Μόρνου
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στη συνεδρίασή του στις 24 Απριλίου 2014 ενέκρινε το πρόγραμμα αναδασμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2014.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή για τη Φωκίδα ενέκρινε τους υποχρεωτικούς αναδασμούς:

1.Μανάγουλη – Μαλάματα - Καστράκι – Ευπάλιο
| Αρδευτικό Μόρνου , 9.000 στρέμματα (για παράδοση)

2.Λιλαία – Πολύδροσο
| Αρδευτικό Λιλαίας 5.500 στρέμματα (συνεχιζόμενο)
Σύνολο 14.500 στρέμματα

Και τους εκούσιους αναδασμούς :

1.Μαριολάτα  4.800 στρέμματα (συνεχιζόμενο)
2.Στρώμη       330 στρέμματα (συνεχιζόμενο)
Σύνολο 5.130 στρέμματα

 

Νέος Λιμενάρχης στο Γαλαξίδι

Καθήκοντα Λιμενάρχη Γαλαξιδίου ανατέθηκαν στον Σημαιοφόρο του Λιμενικού Σώματος Ιωάννη Τσελέ.
Η ανάθεση έγινε με σχετική διαταγή του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος μετά την αποστρατεία του μέχρι τώρα Λιμενάρχη Γαλαξιδίου Αντιπλοιάρχου Λιμενικού Σώματος Παρασκευά Αθανασίου.

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ : Θέλουμε ένα λαό που θα συλλογάται ελεύθερα

Συνέντευξη του τοποτηρητή της Μητρόπολης Φωκίδας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου στην εφημερίδα "ΩΡΑ της Φωκίδας"

Ποιες οι σκέψεις του για την Μητρόπολη Φωκίδας

 Προοδευτικός άνθρωπος, δίκαιος ποιμενάρχης ο οποίος οραματίζεται ένα λαό που «συλλογάται ελεύθερα» αποκλείοντας ιδιοτελή κελεύσματα και οπορτουνιστικές κινήσεις, εκκλησίες που οι διοικούντες τους να μην σκέφτονται εθνοφυλετικά και μια κοινωνία απαλλαγμένη από την ευγονική νοοτροπία που έχει έντονα σήμερα. Αυτός είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κκ Ιερόθεος, ο οποίος ορίστηκε τοποτηρητής στη Μητρόπολη Φωκίδας, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Ώρα της Φωκίδας και μιλάει εκ βαθέων για τα εκκλησιαστικά, αλλά και κοινωνικοπολιτκά ζητήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία.

Ο τοποτηρητής δεν αναλαμβάνει κληροδοτήματα, δια νόμου, καθώς μπορεί οι αποφάσεις του συμβουλίου να είναι «μη νόμιμες και ακυρωτέες». Αυτό δημιουργεί ζήτημα διοίκησης, αφού μέχρι την εκλογή του νέου μητροπολίτη Φωκίδας, δεν θα συμμετέχει η εκκλησία της Φωκίδας στις αποφάσεις, η οποία μέχρι τώρα είχε την κύρια ευθύνη για τις αποφάσεις τους.

Κάνει ειδική μνεία στο Γηροκομείο της Άμφισσας, τονίζοντας ότι αν καταρρεύσει η ευθύνη θα βαρύνει όλους και τονίζει ότι ζούμε σε μια κοινωνία με ευγονική και ευθανασιακή νοοτροπία. «Δυστυχώς, ζούμε σε μια κοινωνία «υγιών ανθρώπων» που αποστρέφεται ό,τι γι\” αυτήν είναι «άχρηστο υλικό», σημειώνει με νόημα.

Υποστηρίζει ότι η οικονομική κρίση είναι «γεωπολιτική» και όσο περνά ο καιρός φαίνεται καθαρότερα, ενώ τονίζει ότι ο σκοπός της Δημοκρατίας «είναι να ανυψώνει το πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο του λαού, ώστε αυτός να ενεργή με καθαρό μυαλό, πέρα από ιδιοτέλειες και οπορτουνισμούς».

 ΩτΦ: Σεβασμιώτατε, μετά την αποδοχή της παραίτησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Φωκίδος κ. Αθηναγόρου από την Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναλάβατε Τοποτηρητής στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος. Σάς παρακαλώ στην αρχή της επικοινωνίας μας να πήτε δύο λόγια για τον άγιο πρώην Φωκίδος.

Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου κ.Ιερόθεος: Ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Φωκίδος κ. Αθηναγόρας έχει ένα σημαντικό βιογραφικό με σπουδές στον δυτικό κόσμο, με ποιμαντική διακονία στην διασπορά, δηλαδή, στους Ορθόδοξους Χριστιανούς που ζουν στην Αγγλία και την Αμερική, με διδασκαλία στα Πανεπιστήμια της Αμερικής και σε Ανώτατα Ιδρύματα στην Ελλάδα, με συγγραφή διαφόρων βιβλίων και συγχρόνων θεμάτων. Είναι ευγενής άνθρωπος και έχει αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Ασφαλώς όμως δεν θα περιμένετε από μένα να σας τον συστήσω, αφού τον γνωρίζετε για 28 χρόνια που ποίμαινε τους Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος και τον γνωρίζετε καλύτερα.

 ΩτΦ: Σίγουρα είναι γενναία απόφαση αυτή της παραίτησης ενός Μητροπολίτη. Η διοίκηση της Εκκλησίας αναλαμβάνει κάποια μέριμνα για γέροντες αρχιερείς που επιθυμούν να αποσυρθούν και ως γνωστόν δεν έχουν παιδιά και οικογένειες;

Σ.Ν.κ.Ι.: Όντως ήταν γενναία η απόφασή του να παραιτηθεί από τα αρχιερατικά του καθήκοντα. Βέβαια, δεν υπάρχει κάποιο Ίδρυμα της Εκκλησίας για να εξυπηρετήσει τους σχολάζοντας Αρχιερείς, αν και αυτό ήταν ένα όραμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου που δεν πραγματοποιήθηκε. Η Εκκλησία όμως, ιδίως η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διαθέτει ευαγή Ιδρύματα, όπως και Γηροκομεία, στα οποία υπάρχουν δωμάτια για την αξιοπρεπή γηροκόμηση Αρχιερέων. Εκτός αυτού, η Εκκλησία αποφάσισε να χορηγεί ένα χρηματικό επίδομα σε όσους Αρχιερείς παραιτούνται από τον θρόνο τους, μαζί με τον μισθό τον οποίο λαμβάνουν. Επίσης, κάθε Αρχιερέας είναι και μοναχός, ξεκίνησε από κάποιο Μοναστήρι και μπορεί να φιλοξενηθεί προς το τέλος της ζωής του σε κάποιον χώρο Ιεράς Μονής που είναι το φυσικό του περιβάλλον. Πέραν αυτού καθένας Κληρικός έχει συγγενείς, πνευματικά παιδιά, που μπορούν να τον εξυπηρετήσουν.

 ΩτΦ: Η τοποτηρητεία σας μπορεί να διαρκέσει και μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε θα ενθρονισθεί ο νέος μας Μητροπολίτης. Υπάρχει περίπτωση να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας νωρίτερα από τον τακτικό της χρόνο τον Οκτώβριο;

Σ.Ν.κ.Ι.: Από την ερώτησή σας αυτή φαίνεται ότι παρακολουθείτε και γνωρίζετε τα εκκλησιαστικά πράγματα. Πράγματι, στην τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας που πραγματοποιείται στις αρχές Οκτωβρίου γίνονται εκλογές για τις χηρεύουσες Ιερές Μητροπόλεις και εκεί προβλέπεται προς το παρόν να γίνει και η εκλογή για την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος. Και φυσικά θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να εκδοθεί το Προεδικό Διάταγμα. Όμως, δεν αποκλείεται να ανακύψουν κάποια άλλα θέματα, ώστε να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας και να επισπευθούν οι εκλογές. Έτσι, η ημερομηνία της εκλογής είναι ανοικτή. Πάντως, αυτήν την ώρα που μιλάμε η εκλογή του νέου Μητροπολίτου Φωκίδος προσδιορίζεται για τον προσεχή Οκτώβριο.

 ΩτΦ: Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης από τον κ. Αθηναγόρα;

Σ.Ν.κ.Ι.: Ενημερώθηκα για τα βασικά θέματα που απασχολούν την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος, ποιμαντικά, διοικητικά και διαχειριστικά, και θα εξακολουθώ να ενημερώνομαι. Η λέξη «παράδοση», την οποία χρησιμοποιείτε δεν είναι επακριβής, γιατί ενημερώθηκα για τα διαχειριστικά θέματα, αλλά δεν τα παρέλαβα, διότι η παράδοση-παραλαβή προϋποθέτει και έλεγχο. Απλώς εκείνο που έκανα είναι ότι άνοιξα μια νέα σελίδα στα υπάρχοντα βιβλία με την οποία αρχίζει η τοποτηρητεία μου και θα παρακολουθώ τα όσα γίνονται επί των ημερών μου.

 ΩτΦ: Ήδη έχετε συμπληρώσει δύο εβδομάδες ως Τοποτηρητής και έχετε επιδείξει έντονη κίνηση. Μπορείτε να μας πείτε τον σχεδιασμό σας για το διάστημα της τοποτηρητείας σας;

Σ.Ν.κ.Ι.: Επιθυμώ, όπως το είπα στην Κληρικολαϊκή Σύναξη που έγινε την Πέμπτη 3 Απριλίου στο Γιάγτζειο Πνευματικό Κέντρο, να ασκήσω την ποιμαντική αυτή διακονία στην Ιερά αυτή Μητρόπολη με αγάπη, διάκριση, προσφορά και ειλικρίνεια. Θα προσπαθήσω να μοιράσω τον χρόνο μου μεταξύ των δύο Ιερών Μητροπόλεων, να έρχομαι σε επικοινωνία με τους ανθρώπους, να συμμετέχω, όσο μπορώ, σε λατρευτικές συνάξεις, να είμαι και κάποια μέρα της εβδομάδος στο Γραφείο της Ιεράς Μητροπόλεως για να παρακολουθώ το όλο έργο. Πολλά από αυτά θα τα ρυθμίσω κατά την πορεία της τοποτηρητείας μου.

 ΩτΦ: Ο εκάστοτε Μητροπολίτης Φωκίδος προεδρεύει μιας σειράς κληροδοτημάτων. Έχετε ενημέρωση για την κατάστασή τους; Τί σκοπεύετε να πράξετε;

Σ.Ν.κ.Ι.: Στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου προεδρεύω σε ένδεκα Ιδρύματα και Κληροδοτήματα και γνωρίζω επακριβώς τα προβλήματά τους και μάλιστα στην περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσεως που οπωσδήποτε αγγίζει και αυτά. Κατά την διάρκεια της ποιμαντικής μου διακονίας στην Ναύπακτο προσπάθησα να αναδείξω όλα τα Ιδρύματα, να λειτουργούν καλά, διαθέτοντας πολύ χρόνο από την αρχιερατική μου διακονία και καταβάλλοντας πολύ κόπο. Κανένα από τα Ιδρύματα της Ναυπάκτου, στα οποία προεδρεύω, δεν βαρύνεται με την παραμικρή οφειλή, αλλά όλα εκπληρώνουν τους σκοπούς τους και έχουν και πλεόνασμα, γιατί έγινε σωστή διαχείριση στα χρόνια που προεδρεύω. Επομένως, ενημερώθηκα και για τα προβλήματα που υπάρχουν στα Ιδρύματα της πόλεως Αμφίσσης.

Όμως πρέπει να σας πω ότι οι αρμοδιότητες του Τοποτηρητού από τον Νόμο 590/1977, που είναι ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι  καθορισμένες και περιορισμένες. Ο Τοποτηρητής ασκεί πλήρως την λειτουργική και ποιμαντική διακονία του, αλλά στα διοικητικά ασχολείται μόνον με τρέχοντα ζητήματα και δεν δικαιούται να προβαίνει σε διάφορες μεταβολές στα Γραφεία, στις Ενορίες, στις Μονές και τα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σε σχέση δε με τα Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου στα οποία προεδρεύει ο Μητροπολίτης, επειδή από τον νόμο προβλέπεται ως τοποτηρητής να επιλαμβάνομαι μόνον των τρεχόντων θεμάτων, η συμμετοχή μου ως Προέδρου στην λήψη αποφάσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τα Ιδρύματα ίσως να συνιστά κακή σύνθεση του οργάνου που θα αποφασίζει και οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι μη νόμιμες και ακυρωτέες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αδυνατώ να αναλάβω την προεδρεία των Ιδρυμάτων. Όμως τα Ιδρύματα, για το μικρό διάστημα μέχρις ότου έλθει ο νέος Μητροπολίτης, μπορούν να λειτουργούν με τα υπόλοιπα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. Και φυσικά ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο. Σε κάθε δε περίπτωση θα είμαι στην διάθεση των αρμοδίων για κάθε βοήθεια, με την πείρα την οποία διαθέτω.

 ΩτΦ: Έχετε ενημερωθεί για τα προβλήματα του Γηροκομείου, το οποίο είναι στα όρια οικονομικής κατάρρευσης και απαιτεί γενναίες πρωτοβουλίες;

Σ.Ν.κ.Ι.: Επισκέφθηκα το Στάλλειο-Γάτειο Γηροκομείο και ενημερώθηκα από τον διευθυντή και το προσωπικό για τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι αλήθεια ότι συσσωρεύθηκαν πολλά θέματα, οικονομικά βάρη, αφού οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους, καθώς επίσης επαρκείς πόροι δεν υπάρχουν για την λειτουργία του. Το υπάρχον προσωπικό, παρά τις δυσκολίες, προσφέρει φιλότιμα σημαντικές υπηρεσίες στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη της στηρίξεως.

Διαπιστώνω και στον τομέα αυτόν ότι η κοινωνική πρόνοια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη είναι υποχρέωση του Κράτους. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε δοκιμασία δεν θέλουν να είναι εξαρτημένοι από μια ελεημοσύνη και φιλανθρωπία, αλλά θέλουν την φροντίδα των κρατικών υπηρεσιών, όπως γίνεται σε όλα τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα στην Αγγλία που γνωρίζω καλά. Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να περιθάλπει ανήμπορους πολίτες, αφού τόσα χρόνια εργασίας εισέπραττε φόρους και κρατήσεις, ιδίως μάλιστα στους γέροντες προς το τέλος της ζωής τους. Αυτό είναι θέμα ευαισθησίας και πολιτισμού.

Στην περίπτωση, όμως, των Γηροκομείων, το Κράτος όχι μόνον δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην κοινωνική πρόνοια, αλλά δημιουργεί και εμπόδια σε ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου, που θέλουν να καλύψουν αυτό το κενό. Δυστυχώς, ζούμε σε μια κοινωνία «υγιών ανθρώπων» που αποστρέφεται ό,τι γι\” αυτήν είναι «άχρηστο υλικό». Δηλαδή, ζούμε σε μια κοινωνία που έχει ευγονική και ευθανασιακή νοοτροπία.

Νομίζω για το Γηροκομείο της Άμφισσας πρέπει να δραστηριοποιηθούν όλοι οι φορείς του Νομού για να παραμείνει ανοικτό αυτό το Ίδρυμα της αγάπης. Αν καταρρεύσει, όπως λέτε, τότε η ευθύνη θα βαρύνει όλους.

 ΩτΦ:  Σκοπεύετε να προκαλέσετε διαχειριστικό έλεγχο στην Μητρόπολη, σε Μονές και Ενορίες;

Σ.Ν.κ.Ι.: Δεν προτίθεμαι να προκαλέσω διαχειριστικό έλεγχο στην Μητρόπολη, σε Μονές και σε Ενορίες, δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, ούτε το έργο μου ως Τοποτηρητού. Είμαι μεταβατικός Μητροπολίτης και όπως προβλέπεται από τον νόμο θα ασχοληθώ με τρέχοντα ζητήματα, όπως σας είπα και προηγουμένως, και επιθυμώ να γίνω συνδετικός κρίκος μεταξύ της προηγουμένης εκκλησιαστικής περιόδου και της περιόδου που έρχεται με τον νέο Μητροπολίτη που θα εκλεγεί. Ενημερώθηκα, όμως, ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Φωκίδος, με πρόταση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικολάου Καραγιάννη, ζήτησε τον Φεβρουάριο του 2014 από την Ιερά Σύνοδο να εγκρίνει την διενέργεια εκτάκτου ελέγχου οικονομικής διαχειρίσεως από Εκκλησιαστικούς Επιθεωρητές στην Ιερά Μητρόπολη και σε δύο Ιερούς Ναούς, πρόταση που εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο. Δεν γνωρίζω όμως πότε θα διενεργηθεί ο διαχειριστικός έλεγχος από τους αρμόδιους επιθεωρητές της ΕΚΥΟ.

 ΩτΦ: Τώρα, στο φλέγον θέμα της διαδοχής. Έχετε στην σκέψη σας κάποιον στον οποίον θα δώσετε την ευχή σας;

Σ.Ν.κ.Ι.: Καλώς το αποκαλέσατε «φλέγον θέμα», γιατί ο Μητροπολίτης σε κάθε περιοχή καθορίζει την εκκλησιαστική κατάσταση για πολλά χρόνια, αφού ο Μητροπολίτης είναι ισόβιος. Και επειδή κατά τον Μάξ Βέμπερ η θρησκεία είναι το κέντρο του πολιτισμού και της κοινωνίας, η παρουσία του Μητροπολίτου, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά του θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στα κοινωνικά δρώμενα της περιοχής.

Για το πρόσωπο που πρόκειται να εκλεγεί θέλω να σας πω ότι όταν χηρεύει μια Ιερά Μητρόπολη, γίνονται συζητήσεις και ζυμώσεις μεταξύ των Ιεραρχών και βεβαίως σημαντικό λόγο έχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Εφ\” όσον προς το παρόν είναι μακριά ο χρόνος εκλογής του νέου Μητροπολίτου, δεν μπορώ να πω περισσότερα πράγματα. Η ευχή μου είναι να εκλεγεί ένας άριστος Μητροπολίτης που θα αγαπήσει τους ανθρώπους, θα θυσιαστή γι\” αυτούς και θα εργασθεί για την Ιερά Μητρόπολη που όντως έχει καλή παράδοση και αποτελείται από ευσεβείς, ευάγωγους και καλούς Χριστιανούς. Αυτό το γνωρίζω από παλιά και όσο περνά ο καιρός το επιβεβαιώνω ακόμη περισσότερο.

 ΩτΦ: Προ εβδομάδων, στην σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ορίσθηκε η σύγκληση της πολυαναμενόμενης μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου για το 2016 στην Κωνσταντινούπολη. Δεδομένης της βαθιάς θεολογικής σας κατάρτισης θα κάνετε σχόλιο για το θέμα;

Σ.Ν.κ.Ι.: Για το θέμα αυτό έγραψα ένα άρθρο στην ιστοσελίδα «Δόγμα» και διατύπωσα τις απόψεις μου. Γενικά θέλω να πω ότι κάθε Πανορθόδοξη Σύνοδος, ιδιαίτερα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος που προετοιμάζεται από το 1961 και θα συνέλθει, εκτός απροόπτου, το 2016, είναι ένα σπουδαίο γεγονός για την Εκκλησία. Νομίζω για να επιτύχει αυτή η Σύνοδος, θα πρέπει να ξεπερασθούν μερικά προβλήματα, ήτοι οι υπεύθυνοι των Εκκλησιών να  μη σκάφτονται εθνοφυλετικά ή πολιτικά, να αναλυθούν τα θέματα που θα συζητηθούν σε βάθος, κυρίως θεολογικό, και να συντονίζονται στην παράδοση της Εκκλησίας. Αλλά και τα κείμενα που θα καταρτισθούν μέχρι να συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, να περάσουν μέσα από τις Συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας κάθε Εκκλησίας. Αν μια Σύνοδος δεν στηρίζεται σε ισχυρές εκκλησιαστικές και θεολογικές βάσεις, τότε μπορεί να αποκληθή «ψευδοσύνοδος», όπως έχουμε και τέτοια παραδείγματα στην  εκκλησιαστική ιστορία.

 ΩτΦ: Η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική, Σεβασμιώτατε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολιτών είναι πιστοί της. Έν όψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών τί τους συμβουλεύετε;

Σ.Ν.κ.Ι.: Βεβαίως, η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική, με την έννοια της ενασχολήσεώς της με τις εκλογές και όχι με την πλατωνική έννοια του όρου, ως ζωή της πόλης, και γι\” αυτό δεν πρέπει να αναμειγνύεται στις εκλογές. Άλλωστε, η Εκκλησία είναι ένας ανοικτός χώρος, δεν είναι «μικρομάγαζο» κανενός, δεν ταυτίζεται με κανένα πολιτικό κόμμα. Αυτό είναι το μεγαλείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και αυτό πρέπει να διατηρηθεί. Η Εκκλησία είναι η πνευματική Μητέρα των ανθρώπων και επιδιώκει την σωτηρία τους.

Με ρωτάτε τί θα μπορούσα να συμβουλεύσω τους Χριστιανούς που είναι συγχρόνως και πολίτες για το τί θα ψηφίσουν. Στο θέμα αυτό δεν επιθυμώ να δώσω συμβουλές. Ο ρόλος μου είναι να βοηθώ τους ανθρώπους να θεραπεύονται, να αποβάλλουν την φιλαυτία και να αποκτήσουν φιλοθεΐα και φιλανθρωπία. Έπειτα, οι σύγχρονοι  Έλληνες, ύστερα από όσα έχουν περάσει με την οικονομική κρίση απέκτησαν οδυνηρή πείρα και διαθέτουν κοινό νου, οπότε νομίζω έμαθαν να μην παρασύρονται από σκοπιμότητες. Πολλοί έχουν καταλάβει ότι η λεγόμενη οικονομική κρίση στο βάθος της είναι γεωπολιτική κρίση και όσο περνάει ο καιρός αυτό φαίνεται καθαρότερα. Άλλωστε, ο σκοπός κάθε δημοκρατίας είναι να ανυψώνει το πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο του λαού, ώστε αυτός να ενεργή με καθαρό μυαλό, πέρα από ιδιοτέλειες και οπορτουνισμούς.

Έτσι, αν θα αποφάσιζα να δώσω μια συμβουλή στους Χριστιανούς στο θέμα αυτό είναι να μη δέχονται συμβουλές απ\” όπου και αν προέρχονται, αλλά να ενεργούν με ελευθερία ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Θέλουμε έναν λαό που θα «συλλογάται ελεύθερα».

 ΩτΦ: Τελευταίον άφησα τον Ναυπάκτου Ιερόθεο. Θα μας πείτε για τον εαυτό σας και την εκκλησιαστική σας διακονία;

Σ.Ν.κ.Ι.: Για τον εαυτό μου δεν μπορώ να κάνω λόγο, δεν είναι δυνατόν να αυτοπροβάλλομαι και να αυτοδιαφημίζομαι. Επειδή αυτό το ερώτημα, όπως λέτε, το αφήσατε τελευταίο, θέλω να σας παρακαλέσω να κρίνετε και εσείς τελευταία, δηλαδή να κρίνετε για μένα δίκαια στο τέλος της τοποτηρητείας μου.

 

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Με επιτυχία το Ποδοσφαιρικό Τουρνουά κατά της Αθλητικής Βίας στη Μανάγουλη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Ποδοσφαιρικό Τουρνουά κατά της Αθλητικής Βίας την Δευτέρα του Πάσχα με 16 συνολικά ομάδες να συμμετέχουν σε μία ποδοσφαιρική γιορτή.

Πάνω από 120 οι συμμετέχοντες βρέθηκαν στο Αθλητικό Κέντρο Μανάγουλης οι οποίοι αναμετρήθηκαν με τις ομάδες τους σε νοκ άουτ αγώνες των 25 λεπτών. Παρόντες φίλαθλοι όλων των ομάδων οι οποίοι χάρηκαν το ποδόσφαιρο.

Το επίπεδο όλων των ομάδων ήταν πολύ ανεβασμένο πράγμα που έκανε το τουρνουά ανταγωνιστικό με πολλά δυνατά παιχνίδια και υψηλό θέαμα.

Οι διοργανωτές, Σύνδεσμος Φίλων Ολυμπιακού Ναυπάκτου, το Αθλητικό Κέντρο Μανάγουλης, ο Αθλητικός Όμιλος Δωριείς και ο σύμβουλος της Τ.Κ. Μανάγουλης Βασίλης Νίτσος θέλουν να ευχαριστήσουν το κατάστημα αθλητικών N.R.G. (Παύλου Βαγγέλη) για τα δώρα που προσέφερε στους φιναλίστ καθώς και τον έμπειρο διαιτητή της Ένωσης Φωκίδας Κουφογιάννη Δημήτρη ο οποίος εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του.

ΔΗΜΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο Β.Γρηγορίου από Ευπάλιο υποψήφιος με τον Χ.Πρεκετέ

 
Ο Βασίλης Γρηγορίου κατάγεται από το Ευπάλιο. Είναι μόνιμος κάτοικος Αγ. Δημητρίου Αττικής  Συνταξιούχος δημοσίου, εκπρόσωπος συνταξιοδοτηθέντων, συνδικαλιστής επί σειρά ετών.

Είναι παντρεμένος με την Ηπειρώτισσα Αικατερίνη Μπράφα οικονομολόγο  του Πανεπιστημίου Πειραιά,  συνταξιούχο δημοσίου.

Έχουν δύο παιδιά τον Ιωάννη, πτυχιούχο Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,Master of Business Administration. Nottingham trend University  και τον Χαρίλαο  πτυχιούχο  Οικονομικών Επιστημών με ειδίκευση στη Χρηματοοικονομική, Εφαρμοσμένη Οικονομική και Οικονομική των Επιχειρήσεων
 

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ: Υποψήφιος από το Λιδωρίκι ο Νικήτας Σταματελόπουλος

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος κατάγεται από το Λιδωρίκι και είναι υποψήφιος στο Δήμο Βριλησσίων με τον Συνδυασμό «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια», με Υποψήφιο  Δήμαρχο τον  Κώστα Ιωαννίδη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1983, με καταγωγή από το Τουρκολέκα Αρκαδίας και το Λιδωρίκι Φωκίδας (το γένος Κουτσούμπα). Κατοικεί στα Βριλήσσια τα τελευταία είκοσι τέσσερα χρόνια.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με ειδίκευση στη Γλωσσική Τεχνολογία. Εργάζεται από το 2009 ως Καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τόσο στην Ιδιωτική (Αρσάκειο Ψυχικού) όσο και στη Δημόσια.

Τη φετινή χρονιά διδάσκει στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αχαρνών. Επέδειξε έντονη δραστηριότητα καθ’ όλα τα φοιτητικά του χρόνια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων.
Ασχολείται με τον αθλητισμό και κυρίως με την καλαθοσφαίριση.

Είναι Γενικός Γραμματέας της Τ.Ο. της Ν.Δ. στα Βριλήσσια, Ταμίας του Συνδέσμου Αρκάδων Βριλησσίων και μέλος του Συλλόγου Αθηνών «Τρεις Ιεράρχες».
Για επικοινωνία: τηλέφωνο 6976040449, σελίδα facebook www.facebook.com/nikitas.stamatelopoulos

Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014

Ο Δωριέας Ι.Αλεξανδρής υποψήφιος στην Πάτρα με τον Δήμαρχο Γιάννη Δημαρά

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στην Πάτρα, με την παράταξη “Τώρα για την Πάτρα” του Δημάρχου Γιάννη Δημαρά, θα είναι ο Δωριέας Γιάννης Αλ. Αλεξανδρής από το Ευπάλιο.

Για κάθε πληροφορία μπορείτε να μπαίνετε  στη σελίδα  facebook του Γιάννη Αλεξανδρή www.facebook.com/ioannisalexandris 

Επίσης για επικοινωνία μαζί του στο τηλέφωνο  6958009280

Κυριακή, 20 Απριλίου 2014

Υποψήφιοι Δωριείς σε Δήμους της Αττικής

Αρκετοί είναι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε διάφορους Δήμους της Αττικής , που κατάγονται  από την Δωρίδα.

Εμείς θέλουμε να τους παρουσιάσουμε για να στηριχθούν από τους συμπατριώτες μας που ψηφίζουν στους συγκεκριμένους Δήμους.
Γι αυτό ας μας στείλουν ένα μίνι βιογραφικό , χωριό καταγωγής, στο Δήμο που βάζουν υποψηφιότητα , τον συνδυασμό  και μια φωτογραφία τους μέσα στις επόμενες ημέρες.