Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014

Ο χορός των Δωριέων της Πάτρας

Σήμερα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και από ώρα 21:30 θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Δωριέων της Πάτρας "Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ" , στο κοσμικό κέντρο "Κοράλλι" , Κορυδάλλεως 65 , Κάτω Συχαινά.

Εκδηλώσεις Συλλόγων Δωρίδας στην Αθήνα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ
Ο Σύλλογος Πενταπολιτών πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου , ώρα 10:00 μ.μ. στο κέντρο “1000 ΑΣΤΕΡΙΑ”, Αχαρνών 434, Κάτω Πατήσια

ΕΝΩΣΗ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ
Η Ένωση Τειχιωτών Δωρίδας πραγματοποιεί την αποκριάτικη συνεστίαση της την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου ώρα 13:00 στην ταβέρνα «Μπαρμπαλάζαρος» στην οδό Ζησιμοπούλου 24 , Π. Φάληρο , πίσω από το Ευγενίδειο Ίδρυμα. Η πρόσκληση έχει 20 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού μαζί με τα ποτά και ζωντανή μουσική.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΣΑΤΟΥ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου Δωρίδας πραγματοποιεί την αποκριάτικη συνεστίασή του την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου , ώρα 13:00 στην οικογενειακή ταβέρνα «ο Γιάννης» , Ομήρου 24 και Α. Παπανδρέου στο Χαλάνδρι τηλ. 210-68 12 814. Η τιμή πρόσκλησης είναι 22 ευρώ και συμπεριλαμβάνει πλήρες μενού , τα ποτά και ζωντανή μουσική.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ
Ο σύλλογος Μακρινής θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 11:00 π.μ στην αίθουσα της Δωρικής Αδελφότητας , Ιέρωνος 6 , Παγκράτι

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΠΙΟΥ
Ο σύλλογος Διακοπίου θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου , ώρα 12:00 μεσημέρι στα γραφεία του Σωκράτους & Βερανζέρου 30, 4ος όροφος 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΡΙΚΟΥ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δωρικού πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου , ώρα 12:30 το μεσημέρι, στο κέντρο «Η Γαρδένια », Νυμφών 39, Ηλιούπολη (2109915039)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΚΕΩΤΩΝ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκεωτών πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου , ώρα 13:00 μ.μ., στην αίθουσα “The Dance Club” , Λ. Δημοκρατίας 53, Άγιοι ΑνάργυροιΜεγάλη συμμετοχή μαθητών - μαθητριών Ευπαλίου σε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών των σχολείων του Ευπαλίου πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή η δωρεάν εξέτασή τους από Ομάδα Γιατρών της Γλυφάδας Αττικής..

Πάνω από 60 μαθητές και μαθήτριες εξετάστηκαν από τους γιατρούς και ήταν ενθουσιασμένοι για το αποτέλεσμα τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους .

Σήμερα Σάββατο από 10 :00 το πρωί έως στις 3:00 το μεσημέρι θα συνεχιστούν οι εξετάσεις στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημαρχείου Ευπαλίου

Η αξιέπαινη αυτή ενέργεια υλοποιείται με πρωτοβουλία της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας , την ενημέρωση και συνεργασία των Διευθυντών των Σχολείων , από την Ιατρική Ομάδα του Συμπατριώτη μας Παιδιάτρου Λουκά Ρέββα, που περιλαμβάνει ειδικότητες παιδιατρικής , ωτορινολαρυγγολογίας, ψυχολογίας και λογοθεραπείας.

Πρόγραμμα αγώνων Σαββατοκύριακου

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου ώρα 15:00
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                            Γήπεδο Χρισσού
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΟΥ                                    3 - 0 ά.α.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                               Γήπεδο Ιτέας

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου , ώρα 14:00
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                           Γήπεδο Μαλαμάτων

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου , ώρα 15:00
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                       Γήπεδο Γαλαξιδίου

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου , ώρα 17:00
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΔΩΡΙΕΙΕΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                  Γήπεδο Άμφισσας

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Τα 11 θέματα που θα συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη

Με 11 θέματα στην ατζέντα συνεδριάσει την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30 στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας.

Τα θέματα αυτά και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους , σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός είναι :
 1. Αποδοχή δωρεάς ιατρικού εξοπλισμού (Ω.Ρ.Λ. Ιατρείου). (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτίος)
 2. Ορισμός εκπροσώπων για συγκρότηση Α/θμιου Συμβουλίου Επιθεώρησης Θεάτρων και Κινηματογράφων Π.Ε. Φωκίδας. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός)
 3. Χορήγηση αδειών και θέσεων υπαίθριου στάσιμου εμπορίου για το έτος 2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 4. Έγκριση προβολής του Δήμου Δωρίδος στην ιστοσελίδα www.ethnos.gr . (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 5. Αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς - Έγκριση εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής μελών αντιπροσωπείας του Δήμου μας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καραχάλιος Δημήτριος)
 6. Προσθήκες ομάδων προσανατολισμού, τομέων και ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ Άμφισσας για το σχολ. Έτος 2014-15. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Λώλος Γεώργιος)
 7. Έγκριση εκτέλεσης της εργασίας ‘Αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων από Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ’ – καθορισμός τρόπου εκτέλεσης. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)
 8. Έγκριση εκτέλεσης της εργασίας ‘Αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων από Δ.Ε. ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ’ – καθορισμός τρόπου εκτέλεσης. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)
 9. Έγκριση εκτέλεσης της εργασίας ‘Αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων από Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ (Τ.Κ. Γλυφάδας, Ελαίας και οικισμών Χάνια και Σπηλιά Τ.Κ.Τριζονίων)’ – καθορισμός τρόπου εκτέλεσης. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)
 10. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2014, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 11. Παραχώρηση χρήσης χώρων δημοτικών ακινήτων Τ.Κ. Αμυγδαλιάς σε τοπικό εκπολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλιωτών «η Πλέσσα». (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ

Του Κώστα Κουτσόπουλου *

 1. Η συγκυρία. Η χώρα μας ως σύνολο και οι τοπικές κοινωνίες ως επιμέρους υποσύνολα αντιμετωπίζουν σήμερα μια πολύπλευρη κρίση, ως αποτέλεσμα αφ’ ενός με των πολιτικών που εφαρμόστηκαν διαχρονικά, αφ’ ετέρου δε του τρόπου άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας. Ωστόσο, οι ευθύνες διαχέονται, αναλογικά, και προς άλλες κατευθύνσεις (κόμματα και μαζικούς φορείς) που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετείχαν στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου. Οι συνέπειες της κρίσης υπήρξαν ιδιαίτερα αισθητές και οδυνηρές στο νεοσύστατο δήμο Δωρίδας για έναν ακόμη λόγο: εξ αιτίας των αρνητικών παρακαταθηκών του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και της αρχιτεκτονικής του σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή της ιδιόμορφης συγκρότησής του από ένα σύνολο πενήντα πέντε (55) μικρών και διάσπαρτων χωριών και της στρεβλής περιφερειακής ένταξής του. Οι δυσλειτουργίες του σημερινού δήμου Δωρίδας και η τροχοπέδη στην ανάπτυξή του που συνεπάγεται η ένταξη της περιοχής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το επιβεβαιώνουν περίτρανα
 2. Η αναζήτηση διεξόδου. Με δεδομένες λοιπόν τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος Δωρίδας και (πολύ περισσότερο) ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, οφείλουμε όλοι μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αναζητήσουμε τη δυνατότητα επίτευξης μιας, όσο το δυνατόν ευρύτερης, συνεργασίας δημοκρατικού προσανατολισμού με σκοπό την - με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο - δημόσια παρέμβαση για τη διατύπωση και διεκδίκηση μιας Νέας Αρχιτεκτονικής για την περιοχή και την αναζήτηση εκείνης της συγκρότησης, της περιφερειακής ένταξης και της οργανωτικής δομής η οποία θα συνεπάγεται έναν κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο Δήμο.
 3. Ο θεμέλιος λίθος για την ευόδωση του εγχειρήματος. Αναγκαίο και μοναδικό κριτήριο συμμετοχής στην προσπάθεια αυτή πρέπει να αποτελεί η πρόταξη του συμφέροντος της περιοχής έναντι οποιουδήποτε άλλου (κομματικού, παραταξιακού ή προσωπικού). Η συνεργασία σε αυτό το εγχείρημα μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με τη διατήρηση της ιδεολογικής και πολιτικής αυτονομίας αυτών που θα συμμετάσχουν.
 4. Η διατύπωση της πρότασης. Με ζητούμενο τη διατύπωση της καταλληλότερης πρότασης σχετικά με τη Νέα Αρχιτεκτονική για την περιοχή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα και η δημοκρατική της νομιμοποίηση. Για το σκοπό αυτό και με σεβασμό στις όποιες προτάσεις και σκέψεις έχουν μέχρι σήμερα διατυπωθεί, είναι απαραίτητο να αναζητηθεί η βοήθεια έγκυρου (πανεπιστημιακού) επιστημονικού φορέα και να επικυρωθεί η όποια πρόταση από την τοπική κοινωνία.

Πρόσκληση

Με αίσθημα (συν)ευθύνης, προσκαλώ τους συνδημότες/ισσες σε μια συστράτευση για την έγκαιρη και έγκυρη (συν)διαμόρφωση και προώθηση της κατάλληλης πρότασης για τη Νέα Αρχιτεκτονική στη Δωρίδα που θα εξασφαλίζει ένα βιώσιμο μέλλον στην περιοχή.

* Ο Κώστας Κουτσόπουλος είναι π. Διευθυντής ΕΠΑΛ Ναυπάκτου , με καταγωγή από την Δωρίδα [http://koutsopoulos.blogspot.com, e-mail: kkoutso@sch.gr]ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ ζητά με ψήφισμά του ο Δήμος Δωρίδας

Μειωμένο τιμολόγιο στα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντίρριου για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου, ζητά με ψήφισμά του ο Δήμος Δωρίδας, μετά από ομόφωνη απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα σύμφωνα με εισήγηση του Αντιδημάρχου Κώστα Αντωνόπουλου, ο Δήμος ζητά από την Κοινοπραξία ΓΕΦΥΡΑ που εκμεταλλεύεται τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, να καθιερώσει μειωμένο τιμολόγιο για αλερετούρ διελεύσεις μέσα σε ένα 12ωρο για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου, όπως είχε καθιερώσει για τις Κυριακές του καλοκαιριού, με μεγάλη επιτυχία, με χρονικό περιθώριο το 10ωρο.

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα , το μέτρο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες Δωριείς, ιδιαίτερα από την περιοχή της Πάτρας, να επισκέπτονται πιο τακτικά τα χωριά τους προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Δωρίδας, καθώς και την αναβάθμιση της κοινωνικής ζωής των πολιτών της Δωρίδας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε δεκτή επίσης εισήγηση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Χρήστου Τριανταφύλλου και με το ψήφισμα διαμαρτύρεται εντόνως προς την Κυβέρνηση και κάθε αρμόδια Κρατική Αρχή για την αιφνιδιαστική υπεραύξηση της τιμής των διοδίων και την εξ αυτής δυσβάστακτη επιβάρυνση, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη οικονομική κρίση, όλων των Ελλήνων.

Ειδικότερα για τους δημότες, ετεροδημότες και επισκέπτες της Δωρίδος, έχει ως συνέπεια την αδυναμία πλέον αυτών για τις αναγκαίες μετακινήσεις και επισκέψεις από και προς στα χωριά τους. Αυτό αποτελεί πρόσθετο λόγο περαιτέρω υποβάθμισης και οικονομικού μαρασμού της Δωρίδος.

Εξουσιοδοτήθηκε μάλιστα η Δημοτική Αρχή για την αποστολή αρμοδίως του ψηφίσματος και την μεθόδευση κάθε αναγκαίας παράστασης σε υπεύθυνους κρατικούς φορείς.

Επίσης εξουσιοδοτείται η Δημοτική αρχή για τις αναγκαίες συνεννοήσεις σχετικά με το μειωμένο τιμολόγιο στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, με τους Δήμους Ναυπακτίας, Αγρινίου , Μεσολογγίου και Πατρέων.

Τέλος εγκρίθηκε όπως το ψήφισμα αποσταλεί και στην ΚΕΔΕ για να ενεργοποιηθούν και οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας προς την κατεύθυνση αυτή.Οι Μ.Κ.Ο. η οικονομική διπλωματία και η νέα πρόκληση για την κυβέρνηση

Του  ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Υπάρχει μία ακόμη σημαντική και ιδιαιτέρως επωφελής για την ελληνική οικονομία, πλευρά του όλου ζητήματος, που ανέκυψε με τη σκανδαλώδη κατασπατάληση εκατοντάδων ευρώ, από τις ΜΚΟ φαντάσματα.

Πιο αναλυτικά….

Η περιβόητη και πολλαπλώς αναδειχθείσα οικονομική διπλωματία – βλέπε οικονομική διείσδυση- και η δράση των διαβόητων πλέον ΜΚΟ, που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια, έχουν την ίδια χρονική αφετηρία.

Περί τα τέλη του 1994, αρχές του 1995, έγιναν οι πρώτες ολοκληρωμένες οικονομικές επεξεργασίες και διατυπώθηκαν προτάσεις επενδυτικού χαρακτήρα, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο της πρωτοεμφανιζόμενης τότε οικονομικής διπλωματίας μέσω της οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, τις χώρες του Εύξεινου Πόντου και της Μέσης Ανατολής.

Ένα περίπου χρόνο αργότερα, με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή μας οι ΜΚΟ, οι οποίες θεωρητικά έπρεπε να αναπτύξουν πολυεπίπεδες δράσεις για να διευκολύνουν, μεταξύ των άλλων, την υλοποίηση ορισμένων πτυχών του σχεδίου της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ήταν κάτω από την ίδια υπηρεσιακή στέγη, δηλ. την Υ.Δ.Α.Σ. στο ΥΠ.ΕΞ.

Το κακό είναι ότι το μεν σχέδιο της οικονομικής διείσδυσης αφέθηκε στην τύχη του και μοιραία είχε ως αποτέλεσμα την άναρχη και αποσπασματική λειτουργία και δράση κρατικών, ημικρατικών, ιδιωτικών καθώς και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και εταιρειών.

Η δε στόχευση των ΜΚΟ παρεξέκλινε, κατά τρόπο προκλητικό και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, που προβλημάτισε ακόμη και τους εμπνευστές της ιδέας ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Φυσικό και επόμενο ήταν να μετεξελιχτούν σε εκτροφεία σκανδάλων και ύποπτων διαδικασιών, καθώς μια ικανοποιητική ομάδα εξ’ αυτών επιδόθηκε σε παιχνίδια πολιτικών επιρροών, στις χώρες που δραστηριοποιήθηκαν.

Γίνεται σύνδεση των δύο υποθέσεων –δράση ΜΚΟ και σχέδια οικονομικής διπλωματίας- γιατί η πολιτική ηγεσία και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς του Δημοσίου, έχουν μια εξαιρετικά παραγωγική δουλειά να διεκπεραιώσουν, αν θέλουν να βοηθήσουν την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, να αντιπαραβάλουν δράσεις και λειτουργίες των δύο αυτών υποθέσεων. Να καταγράψουν, την ζημιά που προκάλεσαν οι σκανδαλώδεις πράξεις και παραλείψεις των ΜΚΟ, σε βάρος της οικονομικής διπλωματίας και να ζητήσουν την οικονομική στήριξη των φυσικών φορέων της οικονομικής διείσδυσης, κατά τρόπο που θα ενίσχυε την εγχώρια αναπτυξιακή διαδικασία, θα αύξανε τις θέσεις εργασίας και θα προσέθετε στα οικονομικά του κράτους, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οικονομική στήριξη, που μπορεί και πρέπει να προέλθει από κοινοτικά κονδύλια, μιας και τα ανώτατα κλιμάκια της Κομισιόν ήταν σε γνώση των παράτυπων και παράνομων δράσεων των ΜΚΟ και άρα συνυπεύθυνα για την κατασπατάληση τεράστιων χρηματικών ποσών.

Σχετικές προτάσεις έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι , οι οποίες κατατείνουν στην διαπίστωση ότι η οικονομική αυτή στήριξη μπορεί να περάσει μέσα από συγκεκριμένες και στοχευμένες κοινοτικές πολιτικές, καθώς δεν θα πρέπει να διαφεύγει κανενός, το αδιάψευστο και μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση γεγονός, ότι την περίοδο εκείνη σε βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες καθώς και στην Τουρκία, δραστηριοποιήθηκαν πάνω από 12.000 ελληνικές επιχειρήσεις.

Η μητρική εταιρεία των περισσοτέρων εξ’αυτών, υπολογίζονται στις 7.000, βρίσκεται σήμερα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Λαμβάνοντας υπ’όψη , ότι η Ε.Ε. και η Κομισιόν , στις περισσότερες από τις χώρες που προαναφέρθηκε , έχει εκπονήσει ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των αναπτυξιακών τους δομών, μιάς και μερικές είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. ( Βουλγαρία, Ρουμανία) ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται σε καθεστώς ενταξιακής σύνδεσης (Σερβία, Κροατία, Αλβανία, Σκόπια, Βοσνία, Μαυροβούνιο, αλλά και Τουρκία, υπό προϋποθέσεις).

Τότε η Ελληνική Κυβέρνηση έχει νομικά ερείσματα και τα επιχειρήματα ,να ζητήσει από την Κομισιόν ειδική αναπτυξιακή μέριμνα για τις επιχειρήσεις αυτές, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα αναπτύξουν τους τομείς υπηρεσιών ,έρευνας, λογισμικού και άλλων συναφών, που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

Κάτι, που μέσω της εταιρικής συμπληρωματικότητας ,θα βοηθήσει και τις οικονομίες των χωρών στις οποίες είναι εγκατεστημένοι οι παραγωγικοί τομείς των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Είναι η τελευταία ευκαιρία-ελπίζουμε πως όχι-να μείνει ανοιχτή, η προοπτική σύνδεσης όλων αυτών των επιχειρήσεων που μετανάστευσαν , με την ελληνική οικονομία.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα


Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε μαθητές αύριο και μεθαύριο στο Ευπάλιο


Δωρεάν ιατρική εξέταση παιδιών όλων των σχολείων του Ευπαλίου Δωρίδας θα γίνει από Ομάδα Ιατρών Γλυφάδας Αττικής την Παρασκευή και το Σάββατο 21 και 22 Φεβρουαρίου 2014 .

Η αξιέπαινη αυτή ενέργεια υλοποιείται με πρωτοβουλία της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας , την ενημέρωση και συνεργασία των Διευθυντών των Σχολείων , από την Ιατρική Ομάδα του Συμπατριώτη μας Παιδιάτρου Λουκά Ρέββα, που περιλαμβάνει ειδικότητες παιδιατρικής , ωτορινολαρυγγολογίας, ψυχολογίας και λογοθεραπείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εξαίρετη αυτή Ομάδα Ιατρών έχει προχωρήσει μέχρι τώρα με μεγάλη επιτυχία από τον Απρίλιο του 2013 σε δωρεάν εξέταση παιδιών της Ακαδημίας Στίβου του Γ.Σ. Γλυφάδας Αττικής και του Πολυδρόσου Φωκίδας

Η πρωτοβουλία των γιατρών αυτών αξίζει συγχαρητηρίων και δίνει το καλό παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους, σε μια δύσκολη περίοδο που τα οικονομικά των οικογενειών δεν επιτρέπουν αυτού του είδους τις πολυτέλειες.

Οι εξετάσεις θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του Δημαρχείου Ευπαλίου και για την ενημέρωση μαθητών και γονέων δημιουργήθηκε και τοποθετήθηκε σε όλα τα σχολεία και σε κομβικά σημεία του Ευπαλίου ειδική καλαίσθητη αφισέτα.Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Η Αρχαιολογική Ημερίδα στο Ευπάλιο εντυπωσίασε τους πολίτες της Δωρίδας

Με μεγάλη  επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ευπάλιο την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου ημερίδα με θέμα “Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Νοτιοδυτικής Δωρίδας : Τα μνημεία και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της περιοχής”.

Είναι η πρώτη φορά που αρχαιολόγοι έδωσαν μια σαφέστατη και αναλυτική αρχαιολογική ακτινογραφία της περιοχής, αναδεικνύοντας την ιστορία του τόπου αυτού αλλά και καταρίπτοντας μύθους.

Ο Προϊστάμενος των νεώτερων μνημείων παρουσίασε αναλυτικά όλα τα κηρυγμένα νεώτερα μνημεία τα Δωρίδας, με πλούσιο φωτογραφικό και τεκμηριωτικό υλικό.

Το πολυπληθές ακροατήριο έμεινε καθηλωμένο επι τρίωρο παρακολουθώντας την αρχαιολογική πορεία της περιοχής να ξετυλίγεται τόσο γλαφυρά και αναλυτικά.

Πάρα πολλές ήταν οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις πολιτών προς το Προεδρείο της Ημερίδας μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών, ζητώντας διευκρινήσεις αλλά προσθέτοντας και κάποιες δικές τους εμπειρίες και απόψεις για επιμέρους ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα της νοτιοδυτικής Δωρίδας.

Εκ μέρους του Προεδρείου, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν, επισημαίνοντας ότι τέθηκαν τα θεμέλια για να ξεκινήσει η πορεία ανάδειξης των αρχαιολογικών, βυζαντινών και νεώτερων μνημείων, που αποτελούν τον πολιτιστικό πλούτο της Δωρίδας, αναφέροντας ότι τα πρακτικά της ημερίδας σύντομα θα εκδοθούν σε τόμο.

Η Προϊσταμένη της Ι’ ΕΠΚΑ Αθανασία Ψάλτη κατέθεσε μια ρηξικέλευθη πρόταση για τη διοργάνωση νέας ημερίδας στην οποία εισηγητές θα είναι σύλλογοι, φορείς κοινωνικής δράσης και ερευνητές από τη Δωρίδα.

Οι ομιλητές και τα θέματα που ανέπτυξαν ήταν :

Αθανασία Ψάλτη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Ι’ ΕΠΚΑ, με θέμα «Οι αρχαίες οχυρώσεις του Ευπαλίου και της Τολοφώνος: τα αρχαιολογικά δεδομένα και προοπτικές ένταξης στην πολιτιστική και την πνευματική ανάπτυξη της περιοχής».
Νίκος Πετρόχειλος, Δρ. Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ, με θέμα «Οι λοκρικές κόρες».
Ανθούλα Τσαρούχα, Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ, με θέμα «Τα μυστικά του Κάμπου: μία «έξυπνη» διαδικτυακή εκπαιδευτική εφαρμογή»
Γιώργος Παπανδρέου, Αρχιτέκτων, Προϊστάμενος Τμήματος Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων , με θέμα «Το έργο της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων. Αναφορά στα νεώτερα μνημεία του Δήμου Δωρίδος ».

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας Περικλής Λουκόπουλος, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Τάσος Παγώνης, και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φωκικών Μελετών Ιωάννης Ράμμος

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Δωρίδος και η Ενωση Ευπαλιωτών Δωρίδας

Έκπληξη στο Κύπελλο όπου ο Διαγόρας απέκλεισε με 2-1 την Ένωση Γλυφάδας

Στον τελικό Κυπέλλου την Τετάρτη Αστέρας Ιτέας-Διαγόρας Πολυδρόσου

Του Τάσου Τσόλκα

Η μεγάλη έκπληξη έγινε στον έναν ημιτελικό του Κυπέλλου Φωκίδας όπου η Ένωση Γλυφάδας έχασε στο γήπεδο των Μαλαμάτων με 1 - 2 από τον Διαγόρα Πολυδρόσου και αποκλείστηκε από τον τελικό , αφού στο προηγούμενο παιχνίδι στο Πολύδροσο είχε κερδίσει με 1 - 0 .
Ο Διαγόρας χωρίς να είναι καλλίτερος πέτυχε από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο και η Γλυφάδα μείωσε σε 2 - 1 στο 90΄λεπτό.

Στον άλλο ημιτελικό ο Αστέρας Ιτέας σάρωσε με 6 - 0 την Οιάνθη Γαλαξιδίου και πέρασε κι αυτός στον τελικό , αφού και στον προηγούμενο αγώνα είχε κερδίσει με 5 - 0 μέσα στο Γαλαξίδι.
Ο τελικός μεταξύ Αστέρα Ιτέας και Διαγόρα Πολυδρόσου θα γίνει την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 5:00 το απόγευμα στο Δημοτικό Γυμναστήριο Άμφισσας.

Τα προβλήματα της Αριστεράς

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Γιατί η Αριστερά δεν έχει κερδίσει την πρωτοκαθεδρία στις ευρωπαικές χώρες, όχι μόνο του Βορρά αλλά και του Νότου, σε μία φάση τόσο βαθειάς οικονομικής κρίσης;

Γιατί η Αριστερά παραμένει μειοψηφία, σε μία περίοδο τόσο δύσκολη για την πλειοψηφία των κοινωνικών ομάδων, όπου συμπιέζονται εισοδήματα και αυξάνεται δραματικά η ανεργία;

Ερωτήματα καυτά, εξαιρετικά σημαντικά και επίκαιρα, στα οποία οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές κύρους, δεν διστάζουν να δώσουν απαντήσεις.

Επικαλούνται δύο πολύ σοβαρούς λόγους, οι οποίοι καταδεικνύουν ότι η Αριστερά παραμένει προσκολλημένη σε παρωχημένα οικονομικά μοντέλα, σε πολιτικές κρατισμού που αποδοκιμάστηκαν και κατέρρευσαν, αδυνατώντας η ίδια να κατανοήσει και να επεξεργαστεί γόνιμα τις κολοσσιαίες μεταβολές που σημειώνονται στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Η Αριστερά σήμερα δεν γοητεύει, δεν πείθει…Δεν μπορεί, όπως δείχνουν τα γεγονότα, να αποσπάσει την συγκατάθεση των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, διότι πολύ απλά δεν μπορεί να εκφράσει τίποτε το φρέσκο και δημιουργικό για το μέλλον, σε μία καμπή της Ιστορίας όπου τα πάντα αλλάζουν.

Απλώς, θέλει να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας προς τα πίσω. Αλλά αυτό είναι κόντρα στη λογική της μεγάλης πλειοψηφίας, κόντρα στο ένστικτο προσαρμογής και επιβίωσης, στη δύναμη της εξέλιξης.

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Αριστερά μιλάει συνεχώς για την αναδιανομή του εθνικού πλούτου, όταν μάλιστα αυτός μειώνεται, χωρίς να μπορεί να αρθρώσει πειστικές πολιτικές προτάσεις για το πώς θα δημιουργείται ο εθνικός πλούτος, το εθνικό εισόδημα, που είναι το επιζητούμενο πάντα για τους λαούς, η βασική προυπόθεση για την αύξηση της απασχόλησης και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Η Αριστερά, δηλαδή, δεν μας λέει πως θα αυξάνεται το εθνικό εισόδημα, ποιο μοντέλο θα παράγει και θα αναπαράγει εισοδήματα, κέρδη και νέες δουλειές, πως βλέπει τις κοινωνίες να κερδίζουν την ανάπτυξη.

Η Αριστερά δεν έχει απαντήσεις πειστικές, λύσεις βιώσιμες, προφανώς (προφανέστατα) διότι δεν έχει αναλύσει και δεν έχει κατανοήσει όλες αυτές τις τεράστιες μεταβολές που έχουν επιφέρει στις οικονομίες η παγκοσμιοποίηση και η είσοδος νέων χωρών - παικτών, με ισχυρή ανταγωνιστικότητα στη διεθνή σκηνή.

Όπως επίσης, δεν έχει κατανοήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν προκαλέσει, μαζί με την πτώση των οικονομικών συνόρων, η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση στην αγορά εργασίας.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Αριστερά δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ισχυροί εξωτερικοί παράγοντες (εν προκειμένω η Ευρωπαική Ενωση) ετεροκαθορίζουν την εσωτερική πολιτική, όσο ποτέ άλλοτε.

Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης αποτελεί μία νομοτελειακή υποχρέωση, διότι απλά αυτό αποτελεί το πρόκριμα επιβίωσης για τη Γηραιά Ηπειρο μέσα στην παγκοσμιοποίηση.

Ετσι η Αριστερά, δυστυχώς, δεν ξεκαθάρισε ποτέ εάν είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης. Υπέρ ή κατά του ευρώ. Αλληθωρίζει καιροσκοπικά και αυτό το πολιτικό ολίσθημα το πληρώνει.

Πειραματισμοί τριτοκοσμικού τύπου εντός του ευρωπαικού πλαισίου δεν υπάρχουν και αυτό το γνωρίζει όπως φαίνεται πολύ καλά η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων…Δεν το γνωρίζει όμως η Αριστερά! Γι αυτό καταφεύγει και σε έναν ιδιότυπο εθνικισμό, τον οποίο χρησιμοποιεί και η άκρα Δεξιά. Με το παλαιό ιππικό, όμως, είναι φανερό ότι δεν πας στο διαστημικό πόλεμο!

*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού Ερατεινής


Στο τελικό στάδιο οι μελέτες για να ξεκινήσει το φράγμα Τολοφώνας

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την τελική έγκριση όλων των απαιτούμενων μελετών ώστε να δρομολογηθεί το σημαντικό έργο του φράγματος Τολοφώνας.

Σε συνάντηση εργασίας που είχε η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , ενημερώθηκε ότι εκκρεμεί η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να εγκριθούν οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Είναι ένα έργο το οποίο θα επιλύσει χρόνια προβλήματα άρδευσης του Κάμπου Τολοφώνας, Ερατεινής, Πανόρμου και Αγίου Νικολάου και θα αρδευτούν 5.500 στρέμματα, ενώ αναμένεται βελτίωση των υπόγειων υδάτων και εμπλουτισμός των υπαρχουσών γεωτρήσεων.

Το συνολικό κόστος της πράξης ανέρχεται σε 3.600.000,00€, το οποίο αναγράφεται στην κατηγορία επιλέξιμης δαπάνης ως ακολούθως:
-          Δημόσια Δαπάνη: 3.600.000,00€
-          Κοινοτική Συμμετοχή: 2.551.320,00€
-          Εθνική Δημόσια Δαπάνη: 1.048.680,00€

Η Κοινοτική Συμμετοχή καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Ε.Γ.Τ.Α.Α.
Η πράξη περιλάμβανε τα εξής υποέργα με τους συνολικούς προϋπολογισμούς:
-          Μελέτη ταμιευτήρα Τολοφώνος στη θέση Χάρμισκο και αρδευτικού δικτύου 1.600.000,00€
-          Κατασκευή ταμιευτήρα Τολοφώνος στη θέση Χάρμισκο και αρδευτικού δικτύου 2.000.000,00€
 
Η μέχρι στιγμής πορεία υλοποίησης του έργου  είναι η παρακάτω:
 • Στις 28 – 11 – 2011 με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίθηκε η ανάθεση εκπόνησης της μελέτης και εν συνεχεία υπογράφηκε στις 31 – 01 – 2012 τα συμφωνητικό, όπου το ποσό ανερχόταν στο 1.322.824,41€ (με Φ.Π.Α. 23%) και είχε σαν συμβατικό χρόνο εκπόνησης της μελέτης τους 16 μήνες
 • Στις 02 – 08 – 2012 υποβλήθηκε η Τοπογραφική Μελέτη πλην των Κτηματογραφήσεων και στις 30 – 08 – 2012 υποβλήθηκε η γεωλογική και Γεωτεχνική μελέτη.
 • Στις 30 – 11 – 2012 υποβλήθηκε η Υδραυλική μελέτη και η Ηλεκτρομηχανολογική προμελέτη οι οποίες και εγκρίθηκαν με την υπ’ αρίθμ. 2462/72435/11 – 06 – 2012 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 • Εν συνεχεία, στις 17 – 01 – 2013 υποβλήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με το 14/72/39942/01 – 04 – 2013 έγγραφό μας διαβιβάσθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να εκδοθούν οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
 • Στις 11 – 10 – 2013 υποβλήθηκαν οι Οριστικές Μελέτες Υδραυλικής και Ηλεκτρομηχανολογικών και με την 371/15673/04 – 02 – 2014 εγκρίθηκε και η Γεωργική Μελέτη.
 • Με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 4914/14947/03 – 12 – 2013 εγκρίθηκε η παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της μελέτης μέχρι 21 – 06 – 2014 λόγο καθυστέρησης έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου θα είναι οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Προϊσταμένη αρχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επιδιορθώσεις στο δρόμο από Φράγμα Μόρνου μέχρι τη διασταύρωση Άβορου

Δημοπρατήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το έργο: «Αποκατάσταση τμημάτων ασφαλτικού οδοστρώματος της παλαιάς Ε.Ο. από πρόφραγμα Μόρνου - Διασταύρωση Αβόρου - Φράγμα Μόρνου» προϋπολογισμού 10.000 €.

Στο συγκεκριμένο σημείο και για 25 μ. το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση λόγο των κατολισθήσεων από τα πρανή της περιοχής.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν την προσωρινή αποκατάσταση του ασφαλτικού οδοστρώματος με κατασκευή ισοπεδωτικής ασφαλτικής στρώσης, καθώς η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τα διερχόμενα οχήματα

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοτικά

Με ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του DORIDA NEWS για τα δημοτικά προεκλογικά δρώμενα  αναφέροντας τα εξής :

«Την Κυριακή 16/2/2014 πραγματοποιήθηκε συνέλευση της δημοτικής κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας : " Δωρίδα Τόπος να Ζεις " στο χωριό Σπηλιά.

Αντικείμενο αυτής ήταν το να αποφασιστεί αν η δημοτική κίνηση θα κατέβει αυτόνομα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ή αν θα συνεργαστεί με τη δημοτική παράταξη του νυν δημάρχου.

Με ψήφους 16 υπέρ και 11 κατά αποφασίστηκε η διερεύνηση συνεργασίας.

Η τελική απόφαση για συνεργασία θα παρθεί μετά από συνάντηση (δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη) με την ομάδα του κ. Καπεντζώνη και αν και εφόσον συμφωνηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνεργασία αυτή.

Οτιδήποτε άλλο είναι αναληθές και πρόωρο».

Τίτλοι τέλους σε μια φιλία

Του Γιώργου Παπαχρήστου

Μία από τις (πολλές) στενοχώριες που τραβάω είναι όταν τελειώνουν ωραίες φιλίες.

Φιλίες σφυρηλατημένες από τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής , φιλίες που έχουν αντέξει γεγονότα και καταστάσεις, φιλίες που έχουν δοκιμαστεί στο καμίνι του αγώνα κόντρα στις αντιξοότητες και τα εμπόδια (τι λέω πάλι ο άνθρωπος).

Και η θλίψη μου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν οι τίτλοι τέλους δεν πέφτουν για κάποιον σπουδαίο λόγο , για μια γυναίκα ας πούμε, αλλά για μια … υποψηφιότητα …

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Δ. ΔΩΡΙΔΑΣ : Ποιοι πάνε και με ποιόν για Δήμαρχο

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζουν τα επιτελεία των υποψήφιων Δημάρχων, με διαβουλεύσεις , συναντήσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες και συμφωνίες, που ήδη αλλάζουν δραστικά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της Δωρίδας.

Από την πλευρά του Δημάρχου Γ. Καπεντζώνη υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία ότι τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά θετικά, αφού όλα τα στελέχη της ομάδας που κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές δηλώνουν παρών.

Ιδιαίτερα παραμένουν μαζί του όλα τα προβεβλημένα αυτοδιοικητικά στελέχη της παράταξής του από τον χώρο της κεντροδεξιάς όπως οι Θανάσης Κοκμοτός, Ανδρέας Ευσταθίου, Δημήτρης Καραχάλιος, Πάνος Ζέτος, Γιάννης Ράπτης, Δημήτρης Μπαρμπούτης, Ανδρέας Δημόπουλος, Κώστας Ηλιόπουλος, Καπεντζώνης Παναγιώτης, Μπότης Δημήτρης κ.ά.

Από το περιβάλλον μάλιστα του Δημάρχου τονίζεται ότι ήδη έχουν κλείσει και θα ανακοινωθούν στην ώρα τους άλλα 10 περίπου αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς που θα είναι υποψήφια για πρώτη φορά με τον Καπεντζώνη, ενώ δεν αποκλείεται η λίστα να μεγαλώσει .

Ηδη και με προχθεσινή ευρεία σύσκεψη της Δημοτικής Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε στη Σπηλιά, αποφασίστηκε με ψήφους 18 υπέρ έναντι 11 κατά, η κοινή κάθοδος με την παράταξη του Δημάρχου.

Έτσι μέσα στα επόμενα 24ωρα πρέπει να αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του Γιώργου Κουλούλα υπάρχει μια δυστοκία στην εξεύρεση στελεχών και ιδιαίτερα στην Νοτιοδυτική Δωρίδα, που εισπράτει μια αδιαφορία και ψυχρότητα.

Ειδικότερα μια σειρά από επώνυμα αυτοδιοικητικά στελέχη της κεντροδεξιάς έχουν αποφασίσει να απέχουν από τις εκλογές χωρίς να ξεκαθαρίζουν την στάση που θα κρατήσουν και ποιόν θα στηρίξουν , όπως οι Τάσος Παγώνης, Ανδρέας Άνθιμος, Κώστας Παλασκώνης, Μπάμπης Κατσαρός , Βαγγέλης Καραϊνδρος, Κώστας Υφαντής, Γιάννης Λυμπέρης , Αλέξης Τσαφαλόπουλος, Γιάννης Τάγκαλος , Αλεξανδρής Κώστας, Φώτης Κονιστής κ.ά.

Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι συμπλέουν με τον Γ.Κουλούλα οι Κώστας Κουτσούμπας, Αλέκος Τσακούμης, Γιώργος Κωσταράς, Πάνος Κωσταράς, Γιώργος Καλαντζής , Θανάσης Σοφιός , Πάνος Σταμάτης, Γιώργος Καραχάλιος, Γιώργος Καγιάς, Ξηρομάμος Γιώργος , Κουτουνιάς Θανάσης, Στρούζας Γιάννης, Κρικέλας Γιάννης, Γκίκας Χρήστος, Γλυμίτσας Γεώργιος, Θεοδωρόπουλος Πάνος, Δικμπασάκης Ρούλης.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται από την πλευρά του Χρήστου Τριανταφύλλου που όμως μας δήλωσε θα υπάρχει κατά 30% περίπου ανανέωση του ψηφοδέλτίου του , χωρίς όμως να θέλει μέχρι στιγμής να αναφερθεί σε ονόματα.Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Οι Δωριείς Μανάγουλης έχασαν 2-3 στην έδρα τους από τον ψυχωμένο Διαγόρα

Του Τάσου Τσόλκα


Ματσ για γερά νεύρα έγινε στο Ενωσιακό γήπεδο των Μαλαμάτων όπου τελικά οι Δωριείς Μανάγουλης έχασαν με 2 - 3 από έναν αποφασισμένο και ψυχωμένο Διαγόρα Πολυδρόσου.
 
Η ήττα αυτή ίσως είναι καθοριστική στην συνέχεια για τους Δωριείς στο κυνήγι του τίτλου.

Η διακύμανση του σκορ ήταν 1 - 0, 1 - 1, 1 - 2, 2 - 2 και στο 90΄λεπτό 2 - 3.

Με τον αγώνα αυτόν ολοκληρώθηκε η 15η αγωνιστική και όλα τα αποτελέσματα καθώς και η Βαθμολογία έχουν ως εξής :

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ - ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                       2 - 0

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                         5 - 1

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                    2 - 0

ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ             1 - 0

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ - ΑΣΤΕΡΑ ΙΤΕΑΣ                                 0 - 3 ά.α.

ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ      2 - 3


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     15η Αγωνιστική              

   
                                                                                                                         ΓΚΟΛ                   ΒΑΘΜΟΙ
 1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                           51 - 15              37
 2. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                            33 - 18              35
 3. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                                    44 - 16              33
 4. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                                   38 - 20              32
 5. ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                            34 - 16              30
 6. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                               31 - 20              26
 7. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                                32 - 32              21
 8. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                         24 - 35              17
 9. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                                     16 - 22              14
 10. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ                            14 - 48              12
 11. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                            11 - 41                 5
 12. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                                   10 - 52                 0
Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Για τη Β΄Φάση του πρωταθλήματος της Β΄Κατηγορίας Φωκίδας

Ολυμπιακός Κίρρας - Ηρακλής Μοναστηρακίου      3 - 1

Δωρικός Μανάγουλης - Ανδρούτσος Γραβιάς            4 - 1


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ        2ης Φάσης

 1. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                23
 2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                   19
 3. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                 17
 4. ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ        9

ΚΥΠΕΛΛΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

Την προσεχή Τετάρτη θα γίνουν οι επαναληπτικοί των ημιτελικών του Κυπέλλου Φωκίδας

ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ         ώρα    14:45

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                      ώρα    15:45

Η Πολιτιστική κληρονομιά της Δωρίδας θέμα ημερίδας σήμερα στο Ευπάλιο

Η πρώτη μεγάλη αρχαιολογική ημερίδα στην Νοτιοδυτική Δωρίδα διοργανώνεται στο Ευπάλιο με θέμα “Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Νοτιοδυτικής Δωρίδας : Τα μνημεία και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της περιοχής”.

Θα πραγματοποιειθεί σήμερα Κυριακή 16 Φεβρουαρίου , ώρα 11:00 το πρωί, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ευπαλίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ομιλητές της Ημερίδας :

11.00 - 10.20: Χαιρετισμοί
11.20 – 11.40: Αθανασία Ψάλτη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Ι’ ΕΠΚΑ,

«Οι αρχαίες οχυρώσεις του Ευπαλίου και της Τολοφώνος: τα αρχαιολογικά δεδομένα και προοπτικές ένταξης στην πολιτιστική και την πνευματική ανάπτυξη της περιοχής».
11.40 – 12.00: Νίκος Πετρόχειλος, Δρ. Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ,

«Οι λοκρικές κόρες».
12.00 – 12.20: Ανθούλα Τσαρούχα, Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ,

«Τα μυστικά του Κάμπου: μία «έξυπνη» διαδικτυακή εκπαιδευτική εφαρμογή»
12.20 – 12.40: Έλενα Παρτίδα, Δρ. Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ,

«Μεταξύ Λοκρίδας και Αιτωλίας: Αναζητώντας το αρχιτεκτονικό περιβάλλον των αρχαίων οχυρώσεων της περιοχής».
12.40 – 13.00: Γιώργος Παπανδρέου, Αρχιτέκτων, Προϊστάμενος Τμήματος Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων ,

«Το έργο της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων. Αναφορά στα νεώτερα μνημεία του Δήμου Δωρίδος ».

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν ,

 • Η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών &Κλασικών Αρχαιοτήτων
 • Ο Δήμος Δωρίδος και
 • Η Ενωση Ευπαλιωτών Δωρίδας