Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

Νίκησε με 4-1 η Γλυφάδα στο Πολύδροσο ενώ ο Απόλλων ηττήθηκε 3-0 στην Ιτέα

Του Τάσου Τσόλκα

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με  1  -  4 πέτυχε η Ένωση Γλυφάδας στο Πολύδροσο επί του Διαγόρα μπαίνοντας με το δεξί στον Β΄ Γύρο.
Στην Ιτέα ο Αστέρας επιβλήθηκε με 3  -  0 του Απόλλωνα Ευπαλίου.

Ο αγώνας Αετού Λιδωρικίου με τον Αμφισσαϊκό δεν διεξήχθη αφού ο Αετός , όπως είχε ειδοποιήσει δεν κατέβηκε , κι έτσι ο αγώνας κατακυρώθηκε με 3  -  0 υπέρ του Αμφισσαϊκού.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων που έγιναν σήμερα :

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                        0  -  3   ά.α.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                  3  -  0
ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ  -  ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ     1  -  4

Αύριο Κυριακή θα γίνουν οι αγώνες ,
Κυριακή 26 Ιανουαρίου ,     ώρα 15:00
ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗ               Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας
ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ - ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ                      Γήπεδο Μαλαμάτων
ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ -  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ                   Γήπεδο Γαλαξιδίου

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Έληξε σήμερα η Α΄ Φάση  του πρωταθλήματος της Β΄ Κατηγορίας  όπου είχαμε τα αποτελέσματα ,
ΣΑΛΩΝΑ  ΑΟ  -  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                                1  -  3
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  -  ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ    2  -  0

Μετά τα αποτελέσματα αυτά η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής :

1.ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ             16
2.ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ                14

3.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                 13
4.ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ       8

5.ΣΑΛΩΝΑ  ΑΟ                                    5

Την Τρίτη θα γίνει η κλήρωση από την ΕΠΣ Φωκίδας μεταξύ των 4 πρώτων για την Β΄ φάση του πρωταθλήματος που θα ξεκινήσει το προσεχές Σαββατοκύριακο .

Οι ομάδες κρατούν τους βαθμούς που συγκέντρωσαν στην Α΄ Φάση και στο τέλος οι δύο πρώτοι θα ανέβουν στην Α΄ Κατηγορία για την επόμενη σαιζόν 2014 – 2015.

Σεισμός 4 ρίχτερ τα μεσάνυχτα κούνησε την περιοχή Πάτρας - Δωρίδας - ΑιγίουΛίγο Σεισμική δόνηση εντάσεως 4 Ρίχτερ έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στο τρίγωνο Πάτρας – Δωρίδας - Αιγίου και την ευρύτερη περιοχή, οκτώ λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο η δόνηση καταγράφηκε στο μέσον περίπου του Κορινθιακού Κόλπου μεταξύ Καμαρών και Δωρίδας και είχε βάθος μόλις 1 χιλιόμετρο.

 Από την πλευρά του το σεισμολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε ότι η δόνηση είχε μέγεθος 3,7 ρίχτερ και το επίκεντρό της καταγράφεται 12,7 χλμ βορειοδυτικά του Αιγίου.

Λίγο νωρίτερα στις 22:29 ,βόρεια της Ναυπάκτου σημειώθηκε σεισμική δόνηση 2,3 R

Αρχίζει ο Β΄ Γύρος με ανοιχτά μέτωπα στο πρωτάθλημα της Α΄κατηγορίας Φωκίδας

Του Τάσου Τσόλκα

Ξεκινάει αυτό το Σαββατοκύριακο ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος Α΄Κατηγορίας Φωκίδας με αρκετούς ενδιαφέροντες αγώνες.

Και σ΄αυτή την αγωνιστική ο ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ έστειλε χαρτί στην ΕΠΣ Φωκίδας ότι δεν θα κατέβει να αγωνιστεί λόγω αντικειμενικών δυσκολιών .

Έτσι τον αγώνα κερδίζει στα χαρτιά ο ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ με 3 - 0.

Πρέπει να τονισθεί ότι εφόσον η ομάδα του Λιδωρικίου δεν προσέλθει σε μία ακόμα αγωνιστική μηδενίζεται για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος και αφαιρούνται βαθμοί από το επόμενο πρωτάθλημα της Β΄Κατηγορίας που θα αγωνιστεί την σαιζόν 2014 -2015.

Αναλυτικά οι αγώνες, οι ώρες και τα γήπεδα που θα διεξαχθούν,

Σάββατο 25 Ιανουαρίου ώρα 17:15
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                             Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας
Ο αγώνας δεν θα γίνει γιατί δεν κατεβαίνει ο ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου ώρα 15:00
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                             Γήπεδο Ιτέας
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                   Γήπεδο Πολυδρόσου

Κυριακή 26 Ιανουαρίου , ώρα 15:00
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ               Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                     Γήπεδο Μαλαμάτων
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ - ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                      Γήπεδο Γαλαξιδίου

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ         11η Αγωνιστική                                    

                                                          ΓΚΟΛ                 ΒΑΘΜΟΙ
 1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                              42 - 12          28
 2. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                       32 - 13          24
 3. ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ               25 - 10          23
 4. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                               26 - 17          23
 5. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                      26 - 14          22
 6. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                  22 - 13          19
 7. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                   25 - 27          15
 8. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                        11 - 11          13
 9. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ            16 - 25          11
 10. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ               11 - 38            9
 11. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ               10 - 32            5
 12. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                      10 - 43            0


Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Ξεκίνησε η Ιόνια Οδός με 4 εργοτάξια Μέχρι τέλος του 2015 θα είναι έτοιμη

Σημαντικό έργο και για την ανάπτυξη της Δωρίδας

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για τη δυτική Ελλάδα , η Ιόνια οδός , πήρε πάλι μπροστά και αναμένεται μέσα σε δύο χρόνια από τώρα να έχει ολοκληρωθεί.

Το έργο αυτό είναι εξίσου σημαντικό και για την αναπτυξιακή προοπτική της Δωρίδας ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έγκυρες πληροφορίες έχουν ήδη αρχίσει να στήνονται τέσσερα εργοτάξια από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα.

Όπως εκτιμούν τεχνικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες στις αρχές του 2016 η απόσταση Αντίρριο-Ιωάννινα θα γίνεται σε διάστημα περίπου 90 λεπτών σε ένα ασφαλές κλειστό αυτοκινητόδρομο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που θα αλλάξει τα δεδομένα στις μετακινήσεις όχι μόνο στην περιοχή αλλά σε όλο το δυτικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία διαχείρισης το πλάνο των εργασιών τρέχει πλέον με μεγάλες ταχύτητες. Αυτή την εποχή «κλείνουν» οι συμφωνίες με τοπικούς υπεργολάβους και γίνονται προσλήψεις προσωπικού για να στελεχωθούν τα εργοτάξια.

Το έργο έχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα και πρέπει τον Δεκέμβριο του 2015 (με μία ανοχή 2-3 μηνών να έχει ολοκληρωθεί. Από αυτό το χρονοδιάγραμμα εξαιρείται μόνο η διέλευση της Κλόκοβας που όμως ακόμα και αν τελικά επιλεγεί η κατασκευή σήραγγας θα καθυστερήσει περίπου κατά ένα έτος.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες τα εργοτάξια που έχουν στηθεί κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, του οδικού άξονα που ξεκινά από το Αντίρριο και καταλήγει στην είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων είναι 4:


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ  «ΕΥΗΝΟΣ»:
Είναι στο νότιο τμήμα της Ιόνιας Οδού και θα κατασκευάσουν και την διέλευση της Κλόκοβας (ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται). Σε αυτό το τμήμα περιλαμβάνεται και το ήδη κατασκευασμένο τμήμα Αγγελόκαστρο-Κουβαράς (η μεγάλη παράκαμψη Αγρινίου).

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ» :
Είναι το κεντρικό τμήμα και ίσως το πιο σημαντικό. Ενώνει την Ιόνια Οδό με τον επίσης υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία. Θα κατασκευαστεί μεταξύ άλλων ο ανισόπεδος κόμβος Αμβρακίας, η γέφυρα Μενιδίου (όπου θα βρίσκεται το εργοτάξιο) στην περιοχή Σύκουλα.

Στο 96οχλμ στην περιοχή Τούμπανο βρίσκεται το λατομείο που θα λειτουργεί για την παραγωγή ασφαλτικών και σκυροδέματος. Αυτό το τμήμα περιλαμβάνει και την παράκαμψη Άρτας.


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ» :
Πρόκειται για ένα μικρότερο τμήμα που λόγω του ορεινού ανάγλυφου κρίθηκε απαραίτητο. Εδώ θα κατασκευαστούν πιο σημαντικά τεχνικά έργα όπως σήραγγες και γέφυρες.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ «ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ» :
Το βορειότερο τμήμα του αυτοκινητόδρομου που «κουμπώνει» με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού στην νότια είσοδο της πόλης των Ιωαννίνων. Εδώ θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερα τεχνικά έργα και θεωρείται το δυσκολότερο από όλα τα τμήματα που θα κατασκευαστούν.\

Στα ευχάριστα προσθέτουμε πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκκρεμότητες με την αρχαιολογική υπηρεσία και τις περίφημες απαλλοτριώσεις που λόγω της τρίχρονης παύσης έχουν διευθετηθεί σχεδόν στο σύνολο τουςΗ AD HOC κίνηση Κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση που λύνει προβλήματα

Του Θανάση Λουκόπουλου *

Δειλά-δειλά, συγκρατημένα και κυρίως απενοχοποιημένα, το πρώτο βήμα έγινε από ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Απομένει να αποκωδικοποιηθεί από τα υπόλοιπα κόμματα και πρωτίστως από τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το μήνυμα που θέλει να στείλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Αφορά την τελική συζήτηση που πρέπει να γίνει στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, για τα φαινόμενα αναβίωσης της νέας τρομοκρατίας και του βαθμού αποσταθεροποίησης που αυτή μπορεί να επιφέρει στην ομαλή δημοκρατική ροή των γεγονότων. Καθώς, επίσης, και για την παγιοποίηση της Χρυσής Αυγής στην πολιτική ζωή του τόπου, ως νεοναζιστικού μορφώματος. Συζήτηση που αυτή τη φορά δεν πρέπει να μείνει στη μέση, αλλά να συνοδευτεί με συγκεκριμένη απόφαση.

Όταν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά ότι υπάρχει πεδίο για κοινή δράση και συγκρότηση πολιτικού και ιδεολογικού μετώπου, απέναντι σε αυτές τις δύο ιδιαίτερα ανησυχητικές παραμέτρους της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, τότε μπορούμε να συνάγουμε ότι η κινητικότητα του επομένου 5μήνου, μπορεί να έχει συγκλίνουσες αποχρώσεις, παρά το αντίθετο.

Συγκλίνουσες φυσικά επί μιας κορυφαίας επιλογής, που συνδέεται ευθέως με τη σωτηρία της χώρας, την εθνική υπόσταση της ελληνικής οικονομίας και τη διατήρηση των εθνικών χαρακτηριστικών του κράτους.

Κοινή πεποίθηση είναι ότι η πολιτική και ιδεολογική υπεροχή των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, θα κριθεί από την ετοιμότητά τους, να απαντήσουν πρακτικά στην υφιστάμενη οικονομική και κοινωνική ισοπέδωση, που αν συνεχιστεί θα αλλοιώσει τις δομές της χώρας.

Αυτό, με ένα τρόπο μπορεί να γίνει στη φάση που διανύουμε. Μόνο με την αντιστροφή των όρων διαχείρισης του χρέους. Αυτό δείχνει και τον δρόμο για μία ad hoc κίνηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που στο κάτω-κάτω θα εξυπηρετήσει τα μελλοντικά κομματικά τους σχέδια, από όποιο πρίσμα κι’αν ειδωθούν.

Εάν συμφωνηθεί το πλαίσιο της ιδεολογικής και πολιτικής αντεπίθεσης στα καυτά ζητήματα της νέας τρομοκρατίας και της διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στα λαϊκά στρώματα, είναι εύκολο στη συνέχεια να βρεθεί και ο κοινός βηματισμός για το κορυφαίο ζήτημα που προαναφέραμε.

Κατά τρόπο, πρώτα από όλα, εθνικό που δεν θα αφήνει περιθώρια για κομματική εκμετάλλευση και φυσικά, κατά τρόπο που δεν θα μεταθέτει για την επόμενη κυβέρνηση -όποια κι αν είναι αυτή- βάρη, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που δεν θα της αναλογούν.

Αυτές οι προϋποθέσεις είναι δυνατόν, κάτω από συγκριμένες συνθήκες, να αποφορτίσουν το κλίμα της έντονης και πολλές φορές ακραίας αντιπαράθεσης, που σημειώνεται σήμερα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Να βγάλουν από τη μέση όλα τα στοιχεία καχυποψίας και υστεροβουλίας και να λειτουργήσουν ενωτικά, χωρίς να αφαιρούν το δικαίωμα από τους κομματικούς σχηματισμούς, να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους, την επιμονή στα δικά τους επιχειρήματα και προγράμματα εξόδου από την κρίση και του δικούς τους οδικού χάρτη, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Το θετικό είναι, πως οι συνισταμένες της ιδεολογικής και πολιτικής αντεπίθεσης ,των κομμάτων της δημοκρατικής νομιμότητας, απέναντι στις ακραίες επιλογές της νέας τρομοκρατίας και του νεοναζισμού, μπορεί να γίνει με όρους ανοιχτού διαλόγου, με διαφάνεια και χωρίς να αλλοιώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κομμάτων.

Με όρους, δηλαδή, που δεν θα επιτρέπουν συνωμοσιολογικά σενάρια και ισοπεδωτικές απλουστεύσεις, που θα έπλητταν την αξιοπιστία των αριστερών κυρίως κομμάτων , που ως πολιτικοί σχηματισμοί θέλουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης.

Αν βρεθεί ο κοινός τόπος, για τον τρόπο, τα μέσα και τα επιχειρήματα της ιδεολογικής και πολιτικής αντεπίθεσης, απέναντι στη νέα τρομοκρατία και τον νεοναζισμό, είναι εύκολο στη συνέχεια να παρακαμφθούν και τα εμπόδια των εθνικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών, που πρέπει να έχει η αντιπρόταση, για την οριστική λύση του θέματος της βιωσιμότητας του χρέους.

Σε αυτό το πεδίο θα κριθούν τα ανακλαστικά , της μεν Ν.Δ. αν θέλει να επανασυνδεθεί με τους αφόρητα προβληματισμένους πολίτες, του δε ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να ενισχύσει το κυβερνητικό του προφίλ στους ανέντακτους ψηφοφόρους.

* O Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Η Κομματική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας ανακοίνωσε ότι, η Δημοτική Κίνηση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Σύριζα Δωρίδας προσκαλεί τους δημότες της Δωρίδας σε Συγκέντρωση-Συζήτηση, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 6.30 μ.μ στο Δημαρχείο Ευπαλίου.

Το θέμα της συζήτησης αφορά τη στάση της κίνησης απέναντι στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές καθώς και τον καθορισμό περεταίρω ενεργειών.

Έγινε η κλήρωση της ημιτελικής φάσης αγώνων Κυπέλλου Φωκίδας 2013-2014

Στα γραφεία της ΕΠΣ Φωκίδας έγινε η κλήρωση των αγώνων της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Φωκίδας 2013-2014 και ορίσθηκαν οι ημερομηνίες και τα γήπεδα που θα πραγματοποιηθούν

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου ,   ώρα 15:00
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                      Γήπεδο Γαλαξιδίου
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                     Γήπεδο Πολυδρόσου

Επαναληπτικοί αγώνες

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου ,   ώρα 14:45
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                                      Γήπεδο Ιτέας
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                      Γήπεδο Μαλαμάτων

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Εγκρίθηκαν 6 έργα για την Φωκίδα

Εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειεας Στερεάς Ελλάδος 6 έργα για τη Φωκίδα .

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή πρόκειται για τα έργα :
 • Έγκριση επαναληπτικού πρόχειρου διαγωνισμού για την «Προμήθεια άλατος περιόδου 2014», Π.Ε. Φωκίδας, προϋπολογισμού 57.500 € πλέον Φ.Π.Α..
 • Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου «Κατασκευή τεχνικών έργων και στηθαίων ασφαλείας επί του επαρχιακού δρόμου από Μηλιά - Στίλια», προϋπολογισμού 153.000 € με Φ.Π.Α..
 • Έγκριση τευχών δημοπράτησης και όρων προφορικής δημοπρασίας του έργου: «Επισκευή – Αποκατάσταση ΕΠ. ΟΔ. 3 Ερατεινής – Τολοφώνας στην παραλία Τολοφώνας», προϋπολογισμού 52.500 € με Φ.Π.Α..
 • Έγκριση τροποποιημένων τευχών δημοπράτησης των έργων: α) «Διατήρηση και ανάδειξη γέφυρας στον χείμαρρο Σκίτσας», προϋπολογισμού 205.000 € με Φ.Π.Α., β) «Βελτίωση και σήμανση μονοπατιών στην περιοχή της νήσου Τριζονιών», προϋπολογισμού 36.000 € με Φ.Π.Α. και γ) «Σήμανση μνημείων στις περιοχές Γαλαξιδίου, Αγίας Ευθυμίας, Τολοφώνας, Δεσφίνας, Γλυφάδας», προϋπολογισμού 53.078 € με Φ.Π.Α..

Οι πίτες των Συλλόγων της Δωρίδας


ΕΝΩΣΗ ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποτιδανείων Δωρίδας , προσκαλεί τα μέλη του στην έκτακτη γενική συνέλευση , που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα Δωρικής αδερφότητας Ιέρωνος 6 & Τιμόθεου στο Παγκράτι . Με το πέρας της συνελευσεως θα πραγματοπιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου .

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Β.Δ.ΔΩΡΙΔΑΣ
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Β.Δ Δωρίδας σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην κοπή πίτας , στην Τακτική Γενική Συνέλευση και εκλογές των μελών της που θα γίνουν την Κυριακή στις 16 Φεβρουαρίου 2014 στις 10:30 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Κροκυλιωτών, επί της Λεωφ. Καρέα 106.
Η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών θα προηγηθεί της κοπής της πίτας


ΕΝΩΣΗ ΤΡΙΚΟΡΦΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ
Η Ένωση Τρικορφιοτών Δωρίδας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 26 Ιανουαρίου , ώρα 10:00 το πρωϊ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου , Ανακρέοοντος 60.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΙΑΤΣΙΩΤΩΝ
Ο Σύλλογος Κριατσιωτών θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίττα του την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και ώρα 13:30 στο κέντρο ΝΤΟ ΜΙΝΟΡΕ στην οδό Ελευθερωτών 12 στον Δήμο Αγίου Δημητρίου ( από Πριάμου 83)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΣΙΩΤΩΝ
Ο Σύλλογος Κερασιωτών θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 26 Ιανουαρίου ωρα 17:00 απόγευμα στο Κέντρο Ya, πάρκο Γουδή, πλησίον Badminton

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

Να τα βρούν Καπεντζώνης με Παγώνη

Του  Νίκου Πέτρου *

Αφού δεν μπορούν να τα βρουν οι κ. Παγώνης, Κουλούλας, Κόκκινος κ.λ.π. ας τα βρουν οι κύριοι Καπεντζώνης και Παγώνης. Σε κρίσιμες στιγμές απαιτούνται δύσκολες αλλά ιστορικές αποφάσεις.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ τη συγκρότηση ενός κοινωνικού αυτοδιοικητικού μετώπου δημοκρατικής ανατροπής του απαξιωμένου και χρεοκοπημένου μοντέλου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ας επιδιώξουν την ευρύτερη συμπαράταξη προοδευτικών, πατριωτικών, κοινωνικών δυνάμεων που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, διαδρομές και βιώματα, που θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους ενώνοντας τις δυνάμεις τους στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας ανατροπής και απομάκρυνσης αναξιόπιστων και φθαρμένων προσώπων.

Ας μην περιοριστούν μόνο σε διαπιστώσεις και προθέσεις. Ας προχωρήσουν στη συγκρότηση συμμαχιών που θα οδηγήσουν σε μια άλλη πορεία διεκδίκησης με δημιουργικές δράσεις και πράξεις αλληλεγγύης.

Ας δώσουν τη δυνατότητας στους πολίτες με τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου να επιλέξουν τους ικανότερους και όχι τους “κομματικότερους”.

Κύριε Καπεντζώνη και κύριε Παγώνη, γκρεμίστε τα σχέδια των επιτηδείων, αποκαλύψτε τα παρασκήνια.

Δώστε το παράδειγμα τους πολίτες ότι πιστεύεται στην ενότητα και την κοινή πορεία για την επίλυση των προβλημάτων.

Συγκρουστείτε με τα κλειστά κυκλώματα ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη αξιοπιστία.

Δώστε ελπίδα στους δοκιμαζόμενους από την κρίση συμπολίτες μας.

Αποδοκιμάστε τους διαπλεκόμενους του χθες που θέλουν να έχουν συνέχεια στο σήμερα, αποκλείοντας τους από τα ψηφοδέλτια.

Αποκηρύξτε τις πολιτικές κοινωνικής αποσάθρωσης και εξαθλίωσης.

Μην προσβλέπετε μόνο στις ψήφους.

Στηρίξτε τις αξίες και τα πρόσωπα που τις υπηρετούν.

ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ

* Ο Νίκος Πέτρου είναι στέλεχος του κόμματος  Κοινωνικής Συμφωνίας, πρώην Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Φωκίδας

Η Ευρώπη χωρίς… μάσκα!

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Οι ευρωεκλογές στο παρελθόν παρουσίαζαν μειωμένο πολιτικό ενδιαφέρον. Σήμερα, όμως, εμφανίζουν ενδιαφέρον εξαιρετικά μεγάλο για τα συμφέροντα των λαών και τη προοπτική της Ευρώπης.

Άλλοτε οι ψηφοφόροι έλεγαν: Γιατί να ψηφίσω; Πόσο θα επηρεάσει τη ζωή μου το Ευρωκοινοβούλιο, οι αποφάσεις των Βρυξελλών κ.ο.κ.; Αντιθέτως, τώρα, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι αντίστοιχο.

Θα είναι τουλάχιστον αναλφάβητος και πολιτικά ανόητος, εάν δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη (ειδικότερα μάλιστα στην Ελλάδα) πόσο καθοριστικά οι αποφάσεις του κεντρικού πυρήνα της Ευρώπης επηρεάζουν τη ζωή του, τη δουλειά του, την ασφάλεια του και το εισόδημά του!

Οι επικείμενες εκλογές του Μαΐου, είναι αναμφίβολα οι πιο πολιτικές εκλογές που έγιναν ποτέ για την ανάδειξη του Ευρωκοινοβουλίου και θα διεξαχθούν στο πιο κρίσιμο ίσως σταυροδρόμι της μεταπολεμικής ιστορίας της Γηραιάς Ηπείρου. Διότι, η Ευρώπη ως ενιαία οντότητα αναπτύχθηκε μέχρι τώρα πάνω στον άξονα μιας τεχνοκρατικής προσέγγισης: την ενιαία αγορά, το ενιαίο νόμισμα κ.λ.π.

Σήμερα, υπό το βάρος της μεγάλης οικονομικής κρίσης και όλων των προβλημάτων που ανέδειξε το ημιτελές εγχείρημα της ΟΝΕ, η προσέγγιση – εκ των πραγμάτων – μετατρέπεται σε πολιτική. Σε κατ’ εξοχήν πολιτική, μάλιστα, καθώς αφορά πλέον σε κολοσσιαίες μεταβολές (όπως η τραπεζική ένωση, η δημοσιονομική ένωση και εν τέλει η οικονομική ενοποίηση) οι οποίες οδηγούν στην πολυσυζητημένη πολιτική ένωση της Ευρώπης, το γνωστό και ως “ευρωπαϊκό όραμα”, το οποίο προϋποθέτει, έτσι κι αλλιώς, την εκχώρηση βασικών εθνικών εξουσιών σε υπερεθνικά ευρωπαϊκά όργανα!

Συνεπώς, στο εξής η υπόθεση Ευρώπη αποκτά καθαρά πολιτική διάσταση. Και αυτή η πολύ κρίσιμη ποιοτική αλλαγή θα αποτυπωθεί (ή θα πρέπει να αποτυπωθεί) στις εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –το οποίο θα ψηφίσει και τον πρόεδρο της Κομισιόν– τον προσεχή Μάιο.

Το θεμελιώδες ερώτημα για τις εκλογές αυτές, όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, είναι:

Επιθυμούμε μια Ευρώπη ενιαία και ισχυρή η οποία θα λειτουργεί με υπερεθνικές εξουσίες ως ένας μείζον γεωοικονομικός και γεωπολιτικός παράγων στην παγκόσμια σκακιέρα;

Ή επιδιώκουμε απέναντι στο ιστορικό αυτό εγχείρημα να πάρουμε αποστάσεις, να γυρίσουμε την πλάτη μας σε μια τέτοια τεράστιας οικονομικής και στρατηγικής σημασίας εξέλιξη για το μέλλον και να απομονωθούμε -κάνοντας την άλλη επιλογή- στο δικό μας μικρό “σπίτι”, το εθνικό μας “φέουδο”, την περιφερειακή αντίληψη και τις εγχώριες μικροκομματικές μας διαμάχες;

Τι πραγματικά μας συμφέρει ως Ευρωπαίους πολίτες μεσο-μακροπρόθεσμα; Η ευημερία και η ασφάλεια της μεγάλης δύναμης στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον ή η οπισθοδρόμηση σε δυνάμεις περιορισμένης εμβέλειας και επιρροής προκειμένου να διατηρηθεί ο εθνικός χαρακτήρας των σημερινών εξουσιών;

Η Ευρώπη λοιπόν η ίδια, ως δομή, προοπτική και μέλλον για τους λαούς της, είναι το θέμα της γόνιμης πολιτικής αντιπαράθεσης σε αυτές τις εκλογές. Η θέση που θα πάρουμε και η στάση όλων εμάς, των Ευρωπαίων πολιτών.

Το μοντέλο δηλαδή που προτιμάμε: μια κατακερματισμένη Ευρώπη ή μια Ευρώπη οικονομικά και πολιτικά ενωμένη; Για να δοθεί έτσι και μια σαφής απάντηση στο ερώτημα του Ντελόρ “για πόσο καιρό θα προχωρά ακόμη η Ευρώπη στην Ιστορία, με τη μάσκα στο πρόσωπο;”
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

Έληξε ο Α΄Γύρος με μεγάλες εκπλήξεις Νίκησαν 2-4 οι Δωριείς μέσα στην Ιτέα

Σίφουνας ο Απόλλωνας πέρασε με 0 - 5 στην Άμφισσα
Δεν κατέβηκε το Λιδωρίκι στον αγώνα με την Γλυφάδα

Του Τάσου Τσόλκα

Με σειρά εκπλήξεων έληξε ο Α΄Γύρος του πρωταθλήματος Α΄Κατηγορίας Φωκίδας, με μεγαλύτερη τη νίκη των Δωριέων Μανάγουλης με 2 - 4 μέσα στην Ιτέα επί του πρωτοπόρου Αστέρα, που αναδείχτηκε όμως πρωταθλητής χειμώνα.

Ο Αετός Λιδωρικίου , λόγω τεχνικών προβλημάτων , όπου δεν μπόρεσαν να έλθουν 4 παίχτες του από την Αθήνα , δεν κατέβηκε να αγωνιστεί με την Ένωση Γλυφάδας , που πήρε τον αγώνα στα χαρτιά με 3 - 0 και σκαρφάλωσε πάλι στη Β΄θέση.

Ο Απόλλων Ευπαλίου αποδίδοντας καλό ποδόσφαιρο πέρασε σίφουνας από την Άμφισσα κερδίζοντας με το ευρύ σκορ 0 - 5 την Ακαδημία.

Η Τολοφώνα Ερατεινή παρα την προσπάθεια ηττήθηκε με 2 - 3 από τον Διαγόρα Πολυδρόσου και μπαίνει στον Β΄Γύρο με περιπέτειες .

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής ,

Αστέρας Ιτέας - Δωριείς Μανάγουλης                    2 - 4    
Ησαΐας Δεσφίνας - Οιάνθη Γαλαξιδίου                  1 - 0            
Κρισσαίος Χρισσού - Αμφισσαΐκός                        2 - 4               
Ένωση Γλυφάδας - Αετός Λιδωρικίου                   3 - 0 ά.α.       
Τολοφώνα Ερατεινή - Διαγόρας Πολυδρόσου      2 - 3
Ακαδημία Άμφισσας - Απόλλων Ευπαλίου           0 - 5   

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 11η Αγωνιστική                                    

                                                              ΓΚΟΛ                    ΒΑΘΜΟΙ
 1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                   42 - 12                 28
 2. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                             32 - 13                 24
 3. ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                     25 - 10                 23
 4. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                    26 - 17                 23
 5. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                            26 - 14                 22
 6. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                        22 - 13                 19
 7. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                         25 - 27                 15
 8. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                             11 - 11                 13
 9. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                  16 - 25                 11
 10. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ                     11 - 38                   9
 11. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                     10 - 32                   5
 12. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                            10 - 43                   0
Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Για το πρωτάθλημα της Β΄Κατηγορίας Φωκίδας έγιναν οι αγώνες της 8ης αγωνιστικής, κι είχαμε τα εξής αποτελέσματα ,

Ηρακλής Μοναστηρακίου - Σάλωνα Α.Ο           1 - 1
Ολυμπιακός Κίρρας  -  Δωρικός Μαλαμάτων    0 - 1                                            
Ρεπό: Ανδρούτσος Γραβιάς

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ          8η Αγωνιστική,

                                                                            ΓΚΟΛ                   ΒΑΘΜΟΙ
 1. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                    24 - 8                   19
 2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                       21 - 15                 10
 3. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                    17 - 21                   8
 4. ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ           14 - 20                   6
 5. ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο                                      7 - 13                    5Ψηφιακή στήριξη από τον Δήμο Δωρίδας του αγροτικού και του τουριστικού τομέα

Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης για ανάδειξη ευκαιριών αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθώς και του τουρισμού θα προωθήσει ο Δήμος Δωρίδας σύμφωνα με εισήγηση του Αντιδημάρχου Κώστα Αντωνόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο της προσεχούς Δευτέρας.

Ειδικότερα αντικείμενο αυτής της εφαρμογής είναι η δημιουργία σύγχρονης υποδομής για την ανάδειξη, προβολή, ευρεία γνωστοποίηση και προώθηση στο ελληνικό και διεθνές κοινό, μέσω του διαδικτύου,

α) των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Δωρίδος και παράλληλα η δημιουργία υποδομής για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών των προϊόντων, ηλεκτρονικών επιχειρηματικών συνεργασιών και άλλων υπηρεσιών στενά συνδεδεμένων με σημαντικές πλευρές της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

β) του τουριστικού προϊόντος του Δήμου με την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προορισμών, τη δημιουργία υποδομής για την ηλεκτρονική πληροφόρηση και προβολή των ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων και καταλυμάτων, καθώς και την ηλεκτρονική κράτηση για διαμονή στο πλαίσιο της ήπιας τουριστικής και αγροτουριστικής δραστηριότητας.

Στόχοι είναι:
 • η δημιουργία υποδομής για διαρκή οργάνωση της δικτυακής διαχείρισης της σχετικής με τα προαναφερόμενα πληροφορίας, η συμβολή στην ανάδειξη -προβολή και την προώθησή στις αγορές, η συμβολή στην ανάδειξη σε διακρατικό επίπεδο των επιμέρους τοπικών παραγωγών, καθώς και αυτών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό προς το σκοπό δημιουργίας ενός ευρύτερου, πλουσιότερου και με μεγαλύτερη αξία «τοπικού προϊόντος». Η συμβολή στην περαιτέρω ανάπτυξη τοπικών και ευρύτερων δραστηριοτήτων, επιχειρηματικών, συνεργατικών, ερευνητικών, εκδοτικών, αναβίωσης της τοπικής παράδοσης κ.α.
 • η συμβολή στην ανάπτυξη του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται στις τοπικές παραγωγές (αγροτικές, κτηνοτροφικές, τουριστικές κλπ), την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενεργοποίηση των τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων. Η συμβολή στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην ενημέρωση – πληροφόρηση – επιμόρφωση των επαγγελματιών και του κοινού, ελληνικού και διεθνούς, που ενδιαφέρονται για το τοπικό προϊόν.
 • Ο σχεδιασμός – ανάπτυξη – υλοποίηση της δικτυακής πλατφόρμας της πύλης και η ενσωμάτωση σε αυτήν εφαρμογών ηλεκτρονικών αγορών, ηλεκτρονικών επιχειρηματικών συνεργασιών και ηλεκτρονικών κρατήσεων ξενοδοχείων, αγροτουριστικών και ενοικιαζόμενων δωματίων, καταλυμάτων με ενσωματωμένη χρήση νέων τεχνολογιών όπως QR-codes και σύγχρονης πλατφόρμας έξυπνων κινητών.
 • Παρουσίαση πληροφοριών μέσω της σάρωσης barcodes από την κάμερα του κινητού τηλεφώνου, χωρίς να απαιτείται οπτική επαφή με το «προϊόν», με χρήση της τεχνολογίας QR ετικετών.
Επισημαίνεται ότι ο Δήμος γίνεται πάροχος της παραπάνω περιγραφόμενης υπηρεσίας, για δωρεάν χρήση από τους τοπικούς παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και από τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.


Με γρήγορο ρυθμό τα έργα στα πρανή του δρόμου Μοναστηρακίου - Παραθάλασσου


Θα είναι έτοιμο το τούνελ μέσα στο 2014 και θα στοιχίσει 2.392.000
Με γρήγορο ρυθμό προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή τούνελ και τοίχου στα πρανή του επαρχιακού δρόμου Μοναστηρακίου – Μανάγουλης στη Δημοτική Ενότητα Ευπαλίου προϋπολογισμού 2.392.000 ευρώ.

Στην περιοχή που βρίσκεται στην έξοδο του Μοναστηρακίου επί της επαρχιακής οδού Μοναστηράκι – Μανάγουλη – Μαλάματα, υπάρχουν έντονα κι επικίνδυνα προβλήματα καταπτώσεων τα οποία εκδηλώνονται σε συνολικό μήκος 500m περίπου. Αποτέλεσμα αυτών των καταπτώσεων είναι να εγκυμονούνται κίνδυνοι για τους διερχόμενους οδηγούς.

Τα φαινόμενα καταπτώσεων προκλήθηκαν λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που υπήρξε το 2010 στην περιοχή σε συνδυασμό με τις τότε έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων κατασκευάζεται ήδη τοίχος τύπου βραχοπαγίδας μήκους 350 μ.

Επίσης θα κατασκευαστεί στέγαστρο μήκους 50μ. το οποίο από την πλευρά της θάλασσας θα έχει ανοίγματα ώστε να εισέρχεται φυσικό φως εντός του τεχνικού.

Η θεμελίωση και των δυο κατασκευών θα γίνει επί πασσάλων. Μάλιστα, έχει ήδη κατασκευαστεί το 60% περίπου των απαιτούμενων πασσάλων.

Σαν ένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας και αντιμετώπισης των κατολισθήσεων θα τοποθετηθούν αγκυρώσεις οι οποίες θα ξεκινούν από το τοιχίο και θα καταλήγουν στο εσωτερικό του βουνού σε ικανοποιητικό βάθος.

Οι εργασίες στην περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2014.