Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

Λήγει ο πρώτος γύρος στην Α΄Φωκίδας με πρωταθλητή χειμώνα τον Αστέρα Ιτέας

Του Τάσου Τσόλκα

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιανουαρίου λήγει ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος στην Α΄Κατηγορία Φωκίδας με την 11η αγωνιστική , όπου κυριαρχεί το ντέρμπι Κρισσαίου - Αμφισσαϊκού.

Σημαντικό είναι το παιχνίδι και για την Τολοφώνα Ερατεινή που αναζητεί οπωσδήποτε τη νίκη στο γήπεδό της με αντίπαλο τον Διαγόρα Πολυδρόσου, για να ξεφύγει από την ζώνη υποβιβασμού.

Αναλυτικά οι αγώνες , οι ώρες και τα γήπεδα που θα γίνουν ,

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, ώρα 15:00,
Αστέρας Ιτέας - Δωριείς Μανάγουλης                    Γήπεδο Ιτέας
Ησαΐας Δεσφίνας - Οιάνθη Γαλαξιδίου                Γήπεδο Δεσφίνας
Κρισσαίος Χρισσού - Αμφισσαΐκός                      Γήπεδο Χρισσού

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, ώρα 13:30,
Ένωση Γλυφάδας - Αετός Λιδωρικίου                  Γήπεδο Μαλαμάτων

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, ώρα 15:00,
Τολοφώνα Ερατεινή - Διαγόρας Πολυδρόσου     Γήπεδο Τολοφώνας
Ακαδημία Άμφισσας - Απόλλων Ευπαλίου           Γήπεδο Άμφισσας


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 10η Αγωνιστική                                    

                                                     ΓΚΟΛ                         ΒΑΘΜΟΙ
 1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                          40 - 8                   28
 2. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                  24 - 10                 22
 3. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                   29 - 13                  21
 4. ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ           21 - 8                    20
 5. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                           22 - 15                 20
 6. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ              17 - 13                 16
 7. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ               25 - 26                 15
 8. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                    10 - 11                 10
 9. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ              7 - 35                  9
 10. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ         13 - 22                  8
 11. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ            10 - 27                  5
 12. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙ                         10 - 40                  0
Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου για το πρωτάθλημα της Β΄Κατηγορίας Φωκίδας θα γίνουν οι αγώνες της 9ης αγωνιστικής,

Ηρακλής Μοναστηρακίου - Σάλωνα Α.Ο.                  16:00 μμ   
Ολυμπιακός Κίρρας-Δωρικός Μαλαμάτων                 15:00 μμ

Ρεπό: Ανδρούτσος Γραβιάς


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 8η Αγωνιστική,
                                                                        ΓΚΟΛ                   ΒΑΘΜΟΙ
 1. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                  23  -  8            16
 2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                     21 - 14            10
 3. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                  17 -  21             8
 4. ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ         13 - 19              5
 5. ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο                                       6 - 12              4Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Οι πίτες των Συλλόγων της Δωρίδας


ΕΝΩΣΗ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ

Ο Σύλλογος των Τειχιωτών καλεί όλα τα μέλη του και τους φίλους τους να γιορτάσουν μαζί τον ερχομό του νέου χρόνου με το κόψιμο της πατροπαράδοτης πίτας την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις 11:00 το πρωϊ στη στέγη του Συλλόγου, Μελισσού 9-13, Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι. Ταυτόχχρονα θα γίνει και η τακτική Γενική Συνέλευση με απολογισμό πεπραγμένων του ΔΣ και αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου ΔΣ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΩΝ

Την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 12:00 μ.μ. ο Σύλλογος Πενταγιωτών θα κόψει την βασιλόπιτα στο κέντρο Divine lounge resto-cafe,Λ. Κανελλοπούλου 4, Άλσος στρατού 11525 Γουδί (έναντι Badminton),(τηλ. 2108010810).Πρόκειται για το πρώην YA lounge cafe
Στο ίδιο κέντρο έλαβε χώρα η περσινή κοπή βασιλόπιτας.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΠΟΧΩΡΙΤΩΝ

Η κοπή της πίτας του Συλλόγου Αλποχωριτών θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου 2014 μετά την Γενική Συνέλευση

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο DIVANI ACROPOLIS, στις 5:00 το απόγευμα (οδός Παρθενώνος 19, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, τηλ.210.92.80.100)


Συνεδριάζει τη Δευτέρα στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας

Με τέσσερα θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας την Δευτέρα στις 6:00 το απόγευμα στο Λιδωρίκι.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός τα θέματα που θα συζητηθούν και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι :

1. Τροποποίηση και επανυποβολή Προϋπολογισμού, Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης και Στοχοθεσίας Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2014. (Εισηγητής: Αναπληρωτής Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)

2. Συμμετοχή και κάλυψη εξόδων μετακίνησης, εκπροσώπου του Δήμου Δωρίδος στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2014 στη Λάρισα. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

3. Έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση στο πλαίσιο της πρόσκλησης 59/24-12-2013 του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης ΕΕΤΑΑ και ορισμός υπευθύνου της Πράξης. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

4. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Δωρίδος και αναπληρωτή αυτού, για τη συγκρότηση επιτροπής εξέτασης ζητημάτων εκμίσθωσης Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής αρμοδιότητας Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Κοκμοτός Αθανάσιος)Η πιο πρωτότυπη πρόταση που έγινε από Δήμαρχο σε πολίτη… να είναι υποψήφιος!

Ο Μπάμπης Αλεξανδρής
Χαρακτηρίστηκε από δημοτικούς και πολιτικούς κύκλους ως η πιο πρωτότυπη πρόταση πανελλήνια που έγινε ποτέ από Δήμαρχο σε πολίτη να είναι υποψήφιος σύμβουλος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Είναι η πρόταση του Δημάρχου Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη προς τον Μπάμπη Αλεξανδρή , πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτου και Κοσμήτορα στο Δ.Σ. της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας.
Έγινε από το βήμα της εκδήλωσης στην κοπή πίτας της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στο Σαρόγλειο Μέγαρο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα.

Ο Δήμαρχος διάβασε όπως είπε στην εφημερίδα ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ, την επιστολή  που απηύθυνε στους συγχωριανούς του ο Μπάμπης Αλεξανδρής, που τους ευχαριστούσε για την τιμή που του έκαναν να τον εκλέγουν επί σειρά ετών Πρόεδρο του Συλλόγου τους  και  έδινε την σκυτάλη σε νεότερους για να συνεχίσουν τον ωραίο αγώνα.
Στην επιστολή αυτή ο Μπάμπης Αλεξανδρής τόνιζε μεταξύ άλλων ότι… «δεν παραιτήθηκα , ούτε κουράστηκα. Γιατί όσο θα ζω έχω ¨καταδικάσει¨ το Μπάμπη να αγωνίζεται , να προσφέρει, , να τρέχει για το καλό του Δροσάτου, του Πευκακίου και γενικότερα της περιοχής μας…»

Αυτό το τελευταίο είπε ο Δήμαρχος, είναι κάτι ελπιδοφόρο και συγκινητικό στις εποχές που ζούμε και κάλεσε τον Μπάμπη από μικροφώνου, στον χαιρετισμό που έκανε μπροστά σε εκατοντάδες παρευρισκόμενους , Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη, δημοτικούς παράγοντες συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης , να είναι υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές , γιατί ο τόπος μας , η Δωρίδα μας , έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους.
Κι ο Μπάμπης έμεινε με το στόμα ανοιχτό , μ΄ ένα χαμόγελο έκπληξης κι ένα βλέμμα  σκεπτικό, σαν να  έλεγε ότι δεν πρόκειται να γλυτώσω και να ξεκουραστώ λίγο!

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Η εκδίκαση των σκανδάλων και η εθνική προοπτική της οικονομίας

Του Θανάση Λουκόπουλου *

Πέρα από τον ομολογημένο και κοινά αποδεκτό λόγο της απονομής, δηλαδή, πλήρους και ανεπηρέαστης δικαιοσύνης και της ικανοποίησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος, υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποίο πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια της Δικαιοσύνης- και όχι μόνο- για εκδίκαση όλων των «μαύρων» υποθέσεων διαφθοράς και διαπλοκής που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.

Είναι η ανάδειξη και στη συνέχεια η διόρθωση , των τεράστιων κενών που δημιούργησε το καθ΄υπαγόρευση ελλιπές, νομοθετικό διοικητικό και διαχειριστικό πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας της χώρας. Κενά που εκμεταλλεύτηκαν με άριστο τρόπο ,όλοι όσοι διέπραξαν σκάνδαλα και οικονομικά εγκλήματα κατά του Έλληνα φορολογούμενου. Με άλλα λόγια, η διόρθωση όλων των συστημικών στρεβλώσεων που αναπαράγουν το νοσηρό καθεστώς, μέσα στο οποίο εμφιλοχωρούν τα σκάνδαλα.

Είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς όχι μόνο δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά αντιθέτως τις ημέρες μας επιχειρείται να τεθεί κάτω από την ομπρέλα της παρεμβατικότητας και του προστατευτισμού, των κυρίαρχων ελίτ των χωρών της Ευρωζώνης, που έχουν κάθε λόγο να ελέγξουν και τη ροή του χρήματος προς την Ελλάδα και την διαχείριση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι κρυφοί μηχανισμοί αυτών των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της Ευρωζώνης επιχειρούν να στρογγυλέψουν τις γωνίες που ματώνουν το σώμα της ελληνικής οικονομίας και σχετίζονται:

 • Με τον τρόπο λειτουργίας των διαβόητων αγορών.
 • Με την αναπαραγωγή των πρακτικών των πάσης φύσεως καρτέλ στην επιχειρηματική δομή της χώρας.
 • Με την κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη επιχειρηματικότητα.
 • Με τη διατήρηση των κλειστών ομάδων διαχείρισης των τραπεζικών υποθέσεων κ.ά.

Το παράδειγμα της παρεμβατικότητας των γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών στις κορυφαίες επιχειρηματικές επιλογές της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Από τη μια, οι εκάστοτε γερμανικές κυβερνήσεις και οι δορυφόροι τους στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, κόπτονται για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής στην ελληνική οικονομία και από την άλλη οι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι ,που καθοδηγούνται από τη γερμανική κυβέρνηση, πιέζουν για κάθε είδους «ρυθμίσεις» -κάτω από το τραπέζι- οι οποίες έχουν φυσικά ως στόχο, το καθαρό δικό τους επιχειρηματικό όφελος, σε βάρος του οικονομικού οφέλους του ελληνικού δημοσίου.

Αυτή η άκομψη και αντικανονική παρεμβατικότητα είναι που γέννησε τα σκάνδαλα, με τα οποία συγκλονίζεται σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε, σε αυτό το σημείο, ότι ισχυρές προσωπικότητες του πολιτικού και νομικού κόσμου της Γερμανίας, θεωρούν ότι η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της με συγκεκριμένες πράξεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, για τις υπερκοστολογήσεις και τις προκλητικές μίζες, που γερμανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί έδιναν, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι η μία μόνο πτυχή. Έχουμε και την διαχρονική υπόθεση της Siemens, την οποία, όλως περιέργως, κανείς δεν τολμά να στείλει στα δικαστήρια. Είναι μια πραγματική πρόκληση , καθώς όλα αυτά αθροίζονται κάτω από ένα ευρωπαϊκό νομικό, κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο προβλέπει αυστηρές ποινές όχι μόνο σε εκείνους που παίρνουν τη μίζα, αλλά και σε εκείνους που τη δίνουν.

Τα ίδια σκάνδαλα παράγουν και οι μέθοδoi που οι κλειστές ομόκεντρες ομάδες τραπεζιτών χρησιμοποιούν για να εξασφαλίσουν συμμαχίες, μέσω της εξόφθαλμης εύνοιας συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Εγχώριων και δυστυχώς και ξένων, κάτι προφανώς που μπορεί να αλλοιώσει και να νοθεύσει την εθνική προοπτική των οικονομικών δομών της χώρας.

Τις ενθουσιάζει - μόνο - η προοπτική , μέσω των συμμαχιών αυτών να διατηρήσουν τον έλεγχο των Τραπεζών, αδιαφορώντας για το άπλωμα της επιχειρηματικότητας προς όλες ανεξαιρέτως τις κατευθύνσεις, που σχετίζονται με τη βιώσιμη νέα παραγωγικότητα που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν έχουν παρά να κλείσουν όλους αυτούς τους σκοτεινούς διαδρόμους, εάν ενδιαφέρονται ειλικρινά για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, την αλλαγή της επιχειρηματικής νοοτροπίας και την οριστική απομάκρυνση από το νοσηρό πεδίο παραγωγής σκανδάλων.

Από την άλλη πλευρά , η δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της με την ίδια αποφασιστικότητα ,αμεροληψία και αντικειμενικότητα . Χωρίς να επηρεάζεται από το επιχειρηματικό εκτόπισμα , όλων όσων συλλαμβάνονται με την… ‘’γίδα στην πλάτη’’. Και φυσικά να βασίζεται σε πραγματικά αδιάσειστα στοιχεία, αποφεύγοντας τις πολλές παγίδες που εντέχνως μπορεί να στηθούν από τους έχοντες κάθε συμφέρον ,να αποπροσανατολίσουν.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πίτα Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ευπαλίου

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ευπαλίου 

σ α ς   π ρ ο σ κ α λ ε ί

την ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 και ώρα 18.00΄μ.μ. στην αίθουσα του Δημαρχείου όπου θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο Σύλλογος.

Σας περιμένουμε όλους να περάσουμε ένα ευχάριστο απόγευμα με καφέ και εδέσματα.ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας και δημοτικές εκλογές

Τις γενικές της θέσεις  για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου, έδωσε στη δημοσιότητα με ανακοίνωσή της η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας.

 Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής :

Ο Σύριζα Δωρίδας έχοντας πλήρη συναίσθηση της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, οραματίζεται και σχεδιάζει την επόμενη μέρα για τον τόπο μας. Οι επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές και οι Ευρωεκλογές αποτελούν σημαντικό βήμα προς την αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Ο Σύριζα Δωρίδας συνειδητοποιώντας την ανάγκη για ένα δυναμικό πολιτικό ρεύμα αριστερής διεξόδου του τόπου και εξοπλισμένος με ένα οραματικό ρεαλισμό αφουγκράζεται τη κοινωνία και αναζητεί το δρόμο εκείνο που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας μετάβασης σε μια καλύτερη κοινωνία, καλύτερη για εμάς και τα παιδιά μας που σήμερα καταδικάζονται να ζήσουν χειρότερα από εμάς.

Πολλοί κόπτονται για το ποιά στάση θα κρατήσει ο Σύριζα Δωρίδας στις Δημοτικές εκλογές. Κάποιοι μάλιστα καλλιεργούν σύγχυση διασπείροντας ανυπόστατες και ψευδείς πληροφορίες που αποσκοπούν να εκβιάσουν το Σύριζα Δωρίδας ώστε να αποφασίσει όχι με κριτήριο τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου μας αλλά την εξυπηρέτηση προσωπικών βλέψεων. Όμως οι μηχανισμοί, τα καπετανάτα και οι καριέρες δεν έχουν θέση στην Αριστερά της νέας εποχής.

'Άρα η απάντησή μας σε όλα αυτά είναι μία : Οι πρακτικές που ανήκουν στο παρελθόν δε μπορούν να μας αποπροσανατολίσουν, να ανακόψουν τη δυναμική του Σύριζα στη Δωρίδα. Προφανώς και αναζητάμε πλατιές συμμαχίες και συνεργασίες προς μεγάλη ίσως απογοήτευση κάποιων που εύχονται την αποτυχία οποιουδήποτε εγχειρήματος για να εξυπηρετήσουν είτε τις προσωπικές τους φιλοδοξίες είτε τα συμφέροντα άλλων.

Το δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση οποιοδήποτε κι αν είναι το σχήμα που θα κατέβουμε στις Δημοτικές εκλογές ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ , στόχος μας θα είναι η βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Δωρίδας και ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης των πολιτικών που έφεραν δυστυχία στο λαό μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκείται σε μια αξιοπρεπή εμφάνιση: «Όχι απλώς να δώσουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια, αριστερή ανιδιοτέλεια, μυαλό και καρδιά. Ναι, να τη δώσουμε έτσι, αλλά να τη δώσουμε έτσι ώστε να νικήσουμε». Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον ίδιο το λαό, να νικήσει ο λαός.

 

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Τεχνικά έργα σε 7 δρόμους της Δωρίδας

Με προύπολογισμό 50. 000 ευρώ θα πραγματοποιηθούν τεχνικά έργα και καθαρισμοί σε τμήματα του οδικού δικτύου της Δωρίδας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν καθαρισμοί στα τεχνικά έργα απορροής όμβριων υδάτων σε τμήματα του Επαρχιακού και Εθνικού δικτύου, των οποίων η αρμοδιότητα συντήρησης ανήκει στην Π.Ε. Φωκίδας.

Το μπάζωμα των από φερτά υλικά, σκουπίδια, κ.λ.π είναι η αιτία δημιουργίας πολλών ζημιών στο οδόστρωμα και τα πρανή των δρόμων. Συνέπεια αυτών είναι το οδόστρωμα να παρουσιάζει καθιζήσεις, νεροφαγώματα με πολλαπλό κόστος αποκατάστασης αυτών ζημιών.

Τα οδικά τμήματα στη Δωρίδα στα οποία θα πραγματοποιηθούν οι επεμβάσεις είναι τα εξής:

1. Επί της παλαιάς Ε.Ο από ΠΡΟΦΡΑΓΜΑ έως ΦΡΑΓΜΑ ΜΟΡΝΟΥ (μήκους 20 χλμ): Συνολικά 24 τεχνικά θέλουν καθαρισμό και 28 μικρά θέλουν καθαρισμό των φρεατίων

2. Επί του επαρχιακού δρόμου (υπ αριθμ 13) από θέση Κουμεντάρι προς Κροκύλειο σε μήκος 10 χλμ : Θα καθαρισθούν δέκα (10) και από Κροκύλειο προς Ζοριάνο – Αλποχώρι θα καθαρισθούν άλλα πέντε (5)

3. Επί του επαρχιακού δρόμου από Λιδωρίκι έως Λευκαδίτι – Συκία – Γέφυρα Νταού – Διασταύρωση με Κονιάκο: Από Λιδορίκι έως Λευκαδίτι (μήκος 10 χλμ) απαιτείται ο καθαρισμός 9 τεχνικών. Καθαρισμός τεχνικών θα γίνει σε διάφορες χιλιομετρικές θέσεις από το Λευκαδίτη έως τη Συκιά (μήκους 5,6 χλμ) καθώς και από τη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου Κονιάκου προς Γέφυρα Νταού – Συκιά.

4. Επί της παραλιακής Ε.Ο από Ερατεινή προς Αγιο Σπυρίδωνα: Θα γίνει καθαρισμός πέντε (5) υπαρχόντων τεχνικών

5. Επί του επαρχιακού δρόμου από Αμυγδαλιά προς Μηλιά – Στίλια – Ποτιδάνεια – διασταύρωση με παλαιά Ε.Ο Άμφισσας – Λιδορικίου ( μήκος 44 χλμ ): Θα γίνει καθαρισμός 40 υπαρχόντων τεχνικών έργων.

6. Επί του παραλίμνιου από διασταύρωση Κονιάκου προς φράγμα: Θα γίνει καθαρισμός 10 υπαρχόντων τεχνικών έργων.
 
7. Από διασταύρωση χάνι Φασουλά προς Κάμπο – Παλαιόμυλο: Θα γίνει καθαρισμός 7 υπαρχόντων τεχνικών έργων.

Αντίστοιχα έργα θα γίνουν και σε δρόμους του Δήμου Δελφών.

Εν όψει των ευρωεκλογών

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαρτίου μπορεί να κρίνουν δύο – τρία πράγματα για την πορεία της Ευρώπης, κυρίως όσον αφορά το χρόνο και τον τρόπο της ευρωπαικής ενοποίησης. Αλλά, δεν πρόκειται να αλλάξουν τις στρατηγικές επιλογές των ηγεσιών της.

Μπορεί να επηρεάσουν πολιτικές, να οδηγήσουν εν μέρει στην αναπροσαρμογή τους κ.ο.κ., αλλά δεν πρόκειται να ανατρέψουν δεδομένες πλέον αποφάσεις των ευρωπαικών – οικονομικών και πολιτικών – ελίτ για την ευρωπαική ολοκλήρωση.

Έστω και με τα αργά βήματα που παρακολουθούμε όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, έστω και με τον τρόπο που επιβάλουν τα γερμανικά συμφέροντα, η αλήθεια είναι ότι η πορεία για την ενωμένη Ευρώπη είναι πλέον – ευτυχώς - ένας μονόδρομος.

Το πιθανόν μάλιστα είναι ότι, μετά από τις ευρωεκλογές ή το πιθανότερο μετά από το δημοψήφισμα της Μεγ. Βρετανίας αργότερα, θα ανοίξει η διαπραγμάτευση και για μία νέα Συνθήκη της Ευρώπης, η οποία θα αφήνει πίσω το Μάαστριχτ και θα θέτει της βάσης μίας καινούργιας ευρωπαικής δομής.

Με άλλα λόγια, μίας Συνθήκης που θα στρώνει οριστικά το δρόμο για την οικονομική και πολιτική ένωση των χωρών μελών που ανήκουν στο ευρώ. Και σε αυτό, το περισσότερο ομοσπονδοποιημένο περιβάλλον, να επισημάνουμε ότι όλοι σχεδόν οι διεθνείς πολιτικοί παρατηρητές, θεωρούν σίγουρο πλέον ότι θα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Σχετικά με την ευρωπαική ολοκλήρωση, υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η πολιτική για την τραπεζική ένωση, αλλά και την δημοσιονομική ευθυγράμμιση. Σχετικά με την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι ήδη το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής της πολιτικής και το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της οικονομίας της, προωθείται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, οπότε τι να συζητάμε…

Βεβαίως όμως, τα θέματα που μπορεί να προκληθούν και να αναπτυχθούν επικίνδυνα, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, δεν είναι λίγα ούτε μικρά και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην πορεία, το χρόνο και τους όρους ως ένα βαθμό της ενοποίησης.

Η πλέον ανησυχητική παράμετρος είναι η έκταση της αποχής των ψηφοφόρων από τις κάλπες του Μαίου. Εάν για παράδειγμα η σαφής πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών προτιμήσουν να μην συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου, αυτόματα τίθεται ένα σημαντικό ζήτημα αποδοκιμασίας των θεσμών της ευρωπαικής κοινότητας.

Όχι μόνο ως μία έκφραση διαφωνίας απέναντι στις τρέχουσες πολιτικές, αλλά ως μία τρανταχτή έμπρακτη αμφισβήτηση της νομιμότητας των αποφάσεων που λαμβάνουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, για λογαριασμό 400 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών της Ευρώπης.

Επίσης, όμως, σημαντικές επιβραδυντικές συνέπειες θα έχουν στην ευρωπαική υπόθεση και τυχόν αποτελέσματα που θα αναδεικνύουν τις ακροδεξιές ή τις εθνικιστικές και λαικίστικες αντιευρωπαικές πολιτικές παρατάξεις, σε υπολογίσιμες δυνάμεις.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κίνδυνος είναι να καταστραφεί το πλαίσιο της πολιτικής συνεννόησης και της κοινωνικής συναίνεσης, το οποίο αποτελεί στοιχειωδώς το βάθρο της πολιτισιτικής και της οικονομικής εξέλιξης της μεταπολεμικής Ευρώπης.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δημοτική παράταξη Δωρίδας από ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή ή Δευτέρα η ιδρυτική διακήρυξη

Δεν υπάρχει απόφαση ακόμα για αυτόνομη κάθοδο ή για συμμαχίες με άλλες δημοτικές παρατάξεις εκτός της  Ν.Δ.

Μέχρι το τέλος της  εβδομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει οριστικοποιήσει την απόφασή  για της τελευταίας του Γενικής Συνέλευσης για  ίδρυση Δημοτικής Παράταξης στη Δωρίδα.
Αμέσως μετά, Κυριακή ή αρχές της εβδομάδας, θα δοθεί στη δημοσιότητα και η ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης, που θα έχει εγκριθεί από την  συνέλευσή της  η οποία θα προχωρήσει και στην εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής.

Στο μεταξύ όπως δήλωσαν στο DORIDA NEWS στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι αύριο ίσως και σήμερα, θα δοθεί στη δημοσιότητα Δελτίο Τύπου που θα ξεκαθαρίζει αρκετά θέματα γύρω από την φυσιογνωμία , την πορεία και τις πιθανές συμμαχίες της παράταξης εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου.

Δήλωναν μάλιστα κατηγορηματικά πως  δεν πρόκειται να υπάρξει συμμαχία στις εκλογές με την Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα άλλα σενάρια , αν δηλαδή η παράταξη θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές ή θα προχωρήσει σε συμμαχία με κάποια από τις άλλες δύο παρατάξεις του Δήμου, αυτή του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη ή του ΚΚΕ με τον Χρήστο Τριανταφύλλου.

Για το σκοπό αυτό θα υπάρξουν συζητήσεις και διαβουλεύσεις της Συντονιστικής Επιτροπής με τους επικεφαλείς των άλλων δημοτικών παρατάξεων.
Όπως έγινε γνωστό μετά την Γενική Συνέλευση της 21ης Δεκεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας εξέλεξε 7μελή Συντονιστική Επιτροπή και 4 αναπληρωματικά μέλη , η σύνθεση της οποίας είναι :  

Κούγιας Ιωάννης   (Γλυφάδα) - κεντρικός συντονιστής
Παναγόπουλος Ιωάννης   (Μανάγουλη) - αναπληρωτής συντονιστής
Κλώσσα Σοφία  (Λιδωρίκι)
Αρτινόπουλος Γεώργιος   (Σκάλωμα)
Μανιώτης Αθανάσιος   (Ποτιδάνεια)
Λώλος Γεώργιος  (Γρηγορίτικα Ευπαλίου)
Μπεξαβέ-Βαβάτσικου Μαρία   (Γλυφάδα)

Αναπληρωματικά μέλη
Ηλιοπούλου Πολυξένη   (Μοναστηράκι)
Μπούρμπουλας Παναγιώτης   (Μανάγουλη)
Βαβάτσικος Θεόδωρος   (Γλυφάδα)
Παπαγεωργίου Παναγιώτης   (Λιδωρίκι)

Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Αποκατάσταση οδοστρώματος του δρόμου Μοναστηρακίου-Μανάγουλης-Μαλαμάτων

Ολοκληρώθηκε το έργο «Αποκατάσταση οδοστρώματος στον επαρχιακό δρόμο Μοναστηράκι -  Μανάγουλη - Μαλάματα ,Α’ Φάση» προϋπολογισμού 90.000 € και συνολικού μήκους 610 μ.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή οι εργασίες αφορούν τη βελτίωση και συντήρηση τμημάτων του υπάρχοντος φθαρμένου ασφαλτικού οδοστρώματος στον επαρχιακό δρόμο, σε διάφορες χιλιομετρικές θέσεις.

Οι επεμβάσεις, ξεκινώντας από το γεφύρι επί του επαρχιακού δρόμου Μοναστηρακίου – Μαλαμάτων μετά τη θέση Παραθάλασσο, πραγματοποιήθηκαν σε δυο σημεία. Στο πρώτο και για μήκος 200 μ. και σε ένα δεύτερο τμήμα συνολικού μήκους 410 μ.

Στα παραπάνω τμήματα πραγματοποιήθηκαν εργασίες ασφαλτικής προεπάλειψης, τοποθέτησης ισοπεδωτικής στρώσης μεταβλητού πάχους για την κάλυψη των λακκουβών και διαγράμμιση

Πέραν των προαναφερθέντων, τοποθετήθηκαν και δυο προειδοποιητικές πινακίδες πριν από το σχολείο Μαλαμάτων για τα διερχόμενα οχήματα.

 

 

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Ν.Δ: Το πιο δύσκολο ¨σταυρόλεξο¨ στην ιστορία της θέλει να λύσει στη Δωρίδα

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι φόβοι ότι τελικά δεν θα καταστεί δυνατόν να συνεννοηθούν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Δωρίδα, με αποτέλεσμα ίσως και να μην κατεβάσει καθόλου ψηφοδέλτιο η παράταξη στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν πολιτικοί και δημοτικοί κύκλοι της Φωκίδας, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που παρουσίασε το Σαββατοκύριακο η εφημερίδα της Άμφισσας ¨ΩΡΑ της Φωκίδας¨.

Στα βασικά σημεία του ρεπορτάζ αυτού επισημαίνονται :

.Βαθιά προβληματισμένος είναι ο πρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης Δωρίδας της Ν.Δ. Γιώργος Ξηρομάμος για τη νέα εμπλοκή στο ζήτημα του υποψηφίου δημάρχου καθώς φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν βασικοί όροι των συμφωνηθέντων από τη συνάντηση που έκανε η Οργάνωση την περασμένη Παρασκευής στο Λιδωρίκι.

Σύμφωνα με την τότε απόφαση ο Παγώνης είχε διορία μέχρι την περασμένη Τετάρτη - Πέμπτη να απαντήσει αν μπορεί να σχηματίσει αξιόλογο συνδυασμό για να μπορέσει να κερδίσει τον νυν δήμαρχο Γ. Καπετζώνη.

Με την εκπνοή της διορίας θα έπρεπε να απαντήσει επιπλέον ποια θα είναι η στάση του από εδώ και στο εξής και αν θα δεχόταν να μπει κάτω από τον Κόκκινο.

Οι μέρες όμως πέρασαν και ο Παγώνης όχι μόνο δεν έχει απαντήσει αλλά είναι και άφαντος καθώς σχεδόν κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν μπορεί να τον βρει.

«Δεν σηκώνει σε κανέναν τα τηλέφωνα. Θα έπρεπε να συμπεριφέρεται με καλύτερο τρόπο και να μας ανακοινώσει την όποια απόφασή του για να ξέρουμε και εμείς τι να κάνουμε» θα δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ξηρομάμος.

Η στάση του Κόκκινου

Ο Κόκκινος εμμένει στην αρχική του άποψη δηλώνοντας ότι προκειμένου να είναι υποψήφιος θα πρέπει όλοι οι πρώην δήμαρχοι να μπουν στο ψηφοδέλτιο του, με εξαίρεση ίσως τον Παγώνη από τη στάση του οποίου αισθάνεται απογοητευμένος.

Η στάση Κουλούλα

Εμπλοκή υπάρχει και στη στάση του πρώην δημάρχου Λιδωρικίου Κουλούλα που φέρεται να είπε ότι είναι μεν διατεθειμένος να βοηθήσει ενεργά τον Κόκκινο αλλά όχι όμως και να μπει στο ψηφοδέλτιο, «Το έχω δηλώσει επανειλημμένος ότι δεν μπαίνω σε κανένα ψηφοδέλτιο. Δεν μπορεί να με πιέσει κανένας» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κουλούλας.

Η στάση Άνθιμου

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Τολοφώνος Ανδρέας Άνθιμος φέρεται να είναι κάθετα αντίθετος στην τοποθέτηση του στο ψηφοδέλτιο Κόκκινου.

Η στάση Παγώνη

Κύκλοι που πρόσκεινται στον τέως δήμαρχο Ευπαλίου Τάσο Παγώνη ισχυρίζονται ότι αισθάνεται ότι του «την είχαν στήσει στη συνάντηση του Λιδορικίου» και για αυτό δεν αισθάνεται καμιά υποχρέωση απέναντι τους.

«Αυτοί πριν τη συνάντηση του Λιδορικίου είχαν αποφασίσει να τον «φάνε». Μιλάμε για ανθρώπους του κατεστημένου που τόσα χρόνια η τοπική κοινωνία υπέφερε από αυτούς και τα καμώματά τους» θα πουν κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον Παγώνη.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι ήδη ο Παγώνης έχει αποφασίσει να κάνει πίσω χωρίς όμως να μπει στο ψηφοδέλτιο του Κόκκινου ή άλλου υποψηφίου.

«Το μπαλάκι είναι πλέον σε αυτόν. Ας μας δείξει τη δύναμή του και ας στήσει ψηφοδέλτιο» θα πουν συνεργάτες του πρώην δημάρχου Ευπαλίου.

Μανδρέκα και Παπαθανασίου

Για την Μανδρέκα και τον Παπαθανασίου ο στόχος είναι να βοηθήσουν με την επιρροή που ασκούν στο να κάνει πίσω ο Παγώνης αλλά και να συνταχθεί στο πλευρό του Κόκκινου.

Από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις τους όμως δεν διαφαίνεται καμιά διάθεση ενεργητικής ανάμειξης καθώς τονίζουν ότι τέτοια ζητήματα αφορούν αποκλειστικά τις τοπικές κοινωνίες ενώ στο δια ταύτα τονίζουν ότι δεν έχουν διάθεση να πάρουν ενεργά το μέρος του ενός ή του άλλου υποψηφίου καθώς αν το πράξουν στην επόμενη βουλευτική αναμέτρηση θα έχουν βάλει ένα μεγάλο μέρος (σ.σ προφανώς εννοεί τους «ηττημένους της υπόθεσης ) απέναντι τους κάτι που φυσιολογικά δεν το θέλουν.

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Ισόπαλο με 0 - 0 το ντέρμπι της Δωρίδας μεταξύ Δωριέων και Απόλλωνα Ευπαλίου

Του Τάσου Τσόλκα

Ισόπαλο χωρίς γκολ έληξε το ντέρμπι της Δωρίδας μεταξύ Δωριέων Μανάγουλης και Απόλλων Ευπαλίου .

Την ίδια στιγμή ο Αστέρας Ιτέας έκανε πάρτι στο γήπεδο του Γαλαξιδίου κερδίζοντας την τοπική Οιάνθη με 1 - 5 αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την διαφορά από τον δεύτερο.

Αμφίροπο ήταν το ματσ του Σαββάτου στο Χρισσό μεταξύ του Κρισσαίου και της Ένωσης Γλυφάδας. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου η Γλυφάδα έχασε πέναλτι και το ημίχρονο έληξε με 0 – 0. Στο δεύτερο ημίχρονο ηο Κρισσαίος ευτύχησε να σκοράρει δύο φορές κερδίζοντας το ματσ με 2 - 0.

Στο ντέρμπι ουραγών της Δωρίδας, ο Αετός Λιδωρίκου ηττήθηκε με 1 - 3 από την Τολοφώνα Ερατεινής που πήρε βαθμολογική ανάσα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής,

Αμφισσαΐκός - Ησαΐας Δεσφίνας                             2 - 1
Κρισσαίος Χρισσού - Ένωση Γλυφάδας                 2 - 0       
Διαγόρας Πολυδρόσου - Ακαδημία Άμφισσας        2 - 1
Αετός Λιδωρικίου – Τολοφώνα Ερατεινή                1 - 3     
Δωριείς Μανάγουλης- Απόλλων Ευπαλίου             0 - 0     
Οιάνθη Γαλαξιδίου - Αστέρας Ιτέας                         1 - 5                          ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ                   10η Αγωνιστική
                                                                                          ΓΚΟΛ                     ΒΑΘΜΟΙ
 1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                            40 - 8                28
 2. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                    24 - 10              22
 3. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                     29 - 13              21
 4. ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ             21 - 8                20
 5. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                            22 - 15              20
 6. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ               17 - 13              16
 7. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                25 - 26              15
 8. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                     10 - 11              10
 9. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ              7 - 35                9
 10. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ         13 - 22                8
 11. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ            10 - 27                5
 12. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                   10 - 40                0

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιανουαρίου λήγει ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος με την 11η αγωνιστική που θα γίνουν οι αγώνες ,

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, ώρα 15:00,
Αστέρας Ιτέας - Δωριείς Μανάγουλης                         Γήπεδο Ιτέας
Ησαΐας Δεσφίνας - Οιάνθη Γαλαξιδίου                   Γήπεδο Δεσφίνας
Κρισσαίος Χρισσού - Αμφισσαΐκός                           Γήπεδο Χρισσού

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, ώρα 13:30,
Ένωση Γλυφάδας - Αετός Λιδωρικίου              Γήπεδο Μαλαμάτων

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, ώρα 15:00,
Τολοφώνα Ερατεινή - Διαγόρας Πολυδρόσου          Γήπεδο Τολοφώνας
Ακαδημία Άμφισσας - Απόλλων Ευπαλίου           Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας


Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο. - ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                                       2 - 4
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ       2 - 3
Ρεπό είχε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ                     8η Αγωνιστική
        
                                                                 ΓΚΟΛ                ΒΑΘΜΟΙ                                                                       
 1. ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                 23  -   8           13
 2. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ                 17  -  21          11
 3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                    21  - 14          10
 4. ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ        13  -  19            7
 5. ΣΑΛΩΝΑ  Α. Ο.                                   6  -  12            4 Το μέλλον των μικρών κρατών

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Ελλάδα της κρίσης αποτελεί το καλύτερο ίσως παράδειγμα προς προβληματισμό, για το μέλλον των μικρών κρατών την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ποια ακριβώς, δηλαδή, μπορεί να είναι η τύχη των μικρών οικονομιών απέναντι στις διαθέσεις και την ισχύ των διεθνών αγορών, εάν δεν ανήκουν σε ένα ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό σύστημα, σε μία ομοσπονδιακή ομπρέλα.

Η περίπτωση της Ελλάδας, επίσης, αποτελεί και μία καλή αφορμή για ένα πρόσθετο - και καθοριστικό για το πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια - ερώτημα: Εχει ή δεν έχει τελικά σημασία η υπεράσπιση εθνικών εξουσιών, όταν δεν διαδραματίζουν κανέναν εποικοδομητικό ρόλο στο νέο περιβάλλον; Εχει ή δεν έχει τελικά (καμία πραγματικά) ουσία να μιλάμε περί εθνικής κυριαρχίας, αφού η χώρα είναι φύσει αδύνατον να υπερασπιστεί, έστω και στοιχειωδώς, τον εαυτό της; 

Η τρέχουσα βαθειά κρίση στην Ευρώπη και περισσότερο η πολυεπίπεδη –κατά βάση πολιτική– κρίση στην Ελλάδα, κατέδειξαν ότι τα μικρά κράτη, στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, δεν έχουν καμία τύχη να επιβιώσουν αυτόνομα, δηλαδή ανεξάρτητα από ένα ευρύτερο σύστημα αμοιβαίων συμφερόντων και από υπερεθνικές δομές αποφάσεων και εξουσίας.

Διότι διαφορετικά, μπορεί να κονιορτοποιηθούν, ως τα θύματα ενός ανελέητου οικονομικού πολέμου κολοσσιαίων δυνάμεων. Δυνάμεων που εκφράζονται είτε άμεσα με τις συγκρούσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα, είτε έμμεσα με τις επιβουλευτικές, άγριες πάντα, επιθέσεις των «αόρατων» αγορών. 

Τα μικρά κράτη, περισσότερο από ποτέ σήμερα, είναι αναγκασμένα να επιζητούν συμμαχίες και συνεργασίες γερές, σε πολιτικά και οικονομικά σχήματα παγκόσμιας εμβέλειας, παγκόσμιας στρατηγικής αντίληψης και αντοχής, παγκόσμιας επιρροής. Και όχι μόνο για λόγους προστασίας ή άμυνας. Αλλά και για λόγους πρόσθετου οφέλους, εκμετάλλευσης της ισχύος των δυνατότερων εταίρων στο διεθνή ανταγωνιστικό στίβο.

Για τα μικρά κράτη και τις μικρές οικονομίες, όπως χαρακτηριστικά μιλάμε για την Ελλάδα, η αποδοχή, η συμμετοχή και η πολιτική συστράτευση σε μία ομοσπονδιακού χαρακτήρα ένωση, όπως η προοπτική της ενωμένης Ευρώπης, η οποία εκφράζεται από την Ευρωζώνη και την εξέλιξή της, αναδεικνύονται στην καλύτερη δυνατή εθνική επιλογή.

Για την διατήρηση στο βάθος του χρόνου της ειρήνης (σε μία πολύ ιδιαίτερη περιοχή), όπως επίσης για τη διεκδίκηση της ανάκαμψης ή την αποκόμιση κερδών στην προοπτική της οικονομικής ευστάθειας και ανάπτυξης, από τη νομισματική ασφάλεια και τη φθηνή χρηματοδότηση επιχειρήσεων και έργων ξεκινώντας, έως την ομαλότερη λειτουργία της καταναλωτικής αγοράς, τη θεσμική θωράκιση των τραπεζών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Την ενωμένη Ευρώπη, ακόμη και να μην υπήρχε, η Ελλάδα θα έπρεπε να την είχε ανακαλύψει οπωσδήποτε! Εάν μάλιστα η Ευρωζώνη λειτουργούσε ήδη, σήμερα, με ισχυρά υπερεθνικά όργανα στην κορυφή της, μία κυβέρνηση της Ευρωζώνης με πανευρωπαική νοοτροπία, με εκλεγμένο Πρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, η πορεία της Ελλάδας και των άλλων τραυματισμένων από την κρίση εταίρων του ευρωπαικού Νότου, θα ήταν αναμφισβήτητα πολύ καλύτερη.

Μπορεί επ αυτού να έχει κανείς αντίρρηση; Ή μπορεί κανείς να πιστεύει ότι έχει πλέον καμία πρακτική αξία η διατήρηση των εθνικών εξουσιών (και η λαϊκιστική ρητορεία περί εθνικής κυριαρχίας), μέσα στην καταιγίδα αυτή των παγκόσμιων ανατροπών; 

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , με καταγωγή από την Δωρίδα