Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Μονομαχία μέχρι εσχάτων για το χρίσμα μεταξύ των Τ. Παγώνη και Χ. Κόκκινου

Μάχη μέχρι εσχάτων για το χρίσμα του υποψηφίου της  Νέας Δημοκρατίας στη Δωρίδα θα δώσουν  Παγώνης και Κόκκινος.

Αυτό έδειξε η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση που έγινε στο Λιδωρίκι μετά από πρόσκληση της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ.
Μονομαχία για δύο πλέον στη Δωρίδα για να πάρουν το χρίσμα και οι δύο πλευρές μετρούν τις δυνάμεις τους.

Ήδη ο πρώην Δήμαρχος Λιδωρικίου  Γ. Κουλούλας , με νεώτερες δηλώσεις του και μετά το συμβάν με τους ληστές, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος και απλά θα στηρίξει την όποια επιλογή γίνει.
Από την πλευρά του ο Κόκκινος ξεκαθάρισε και στην χθεσινή συγκέντρωση ότι θα είναι υποψήφιος μόνο και εφόσον είναι μαζί του υποψήφιος και ο Τάσος Παγώνης.

Πολλές ήταν οι απουσίες από την χθεσινή συγκέντρωση όπως για παράδειγμα των Δημοτικών Συμβούλων Κ. Υφαντή και Μαρίας Πλούμη καθώς και άλλων στελεχών όπως του πρώην Δημάρχου Βαρδουσίων Γ. Νικολλέτου , που είχε δηλώσει κομψά ότι έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν θα παραβρεθεί , και άλλων που δεν ειδοποιήθηκαν όπως ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευπαλίου και Αντιδήμαρχος Βαγγέλης Καραϊνδρος.
Η πολύωρη χθεσινή συζήτηση είχε αρκετή ένταση και η κάθε μία πλευρά να υπερασπίζεται τις θέσεις της.

Ο πρώην Δήμαρχος και παλαιό στέλεχος της Ν.Δ. Κώστας Τσακούμης που είναι και ο μέντορας του Τάσου Παγώνη, αυτή τη φορά είναι εναντίον του και απείλησε ότι αν δεν υποχωρήσει θα αναγκαστεί να κατέβει και αυτός ως υποψήφιος, χωρίς να ξεκαθαρίσει απόλυτα αν εννοούσε υποψήφιος Δήμαρχος ή υποψήφιος Σύμβουλος με τον Κόκκινο.
Απ΄ότι ξεκαθάρισε στη συζήτηση , ο Παγώνης έχει την πλειοψηφία των στελεχών στις Δημοτικές Ενότητες Ευπαλίου και Βαρδουσίων κι ο Κόκκινος του Λιδωρικίου και της Τολοφώνας.

Το μεγάλο βαρίδι βέβαια για τον Κόκκινο είναι η καταδικαστική απόφαση εις βάρος του από τον Άρειο Πάγο για παράνομες πράξεις ως Αντιπεριφερειάρχης Αιγαίου, κάτι που είναι η Αχίλλειος πτέρνα του αφού οι αντίπαλοι του θα σπεκουλάρουν εύκολα αποκαλώντας τον κλέφτη και μάλιστα με τη βούλα του δικαστηρίου.
Μπροστά στα αδιέξοδα στη χθεσινή συζήτηση οι Παγώνης και Κόκκινος αποσύρθηκαν  για αρκετή ώρα σε διπλανό δωμάτιο από την αίθουσα της συγκέντρωσης , συζητώντας , χωρίς κάπου να καταλήγουν .

Ανακοινώθηκε όμως ότι το σκληρό πόκερ θα πάει μέχρι την προσεχή Τετάρτη όπου θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση.
Στόχος μάλιστα είναι ο τελικός υποψήφιος να παραβρεθεί την Κυριακή στην Αθήνα στην Κοπή της Πίτας των δύο μεγαλύτερων Συλλόγων , του Συνδέσμου Λιδωρικιωτών «Η Γκιώνα» και της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας.

 

 

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

Οι πίτες των Συλλόγων της Δωρίδας

Οι πολιτιστικοί και εθνικοτοπικοί σύλλογοι της Δωρίδας , συνεχίζοντας την παράδοση και το έθιμο ανακοινώνουν ένας μετά τον άλλον τις εκδηλώσεις τους για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Οι Σύλλογοι μπορούν να στέλνουν τις ανακοινώσεις τους για να τις παρουσιάζουμε .

Μέχρι τώρα λοιπόν έχουμε :

ΣΥΝΣΕΣΜΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΩΝ “Η ΓΚΙΩΝΑ”

Ο Σύνδεσμοσ Λιδωρικιωτών “Η ΓΚΙΩΝΑ” θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 10:30 το πρωϊ στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεττανία, όπου θα υπάρξει και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το βιβλίο 'ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ” του Λιδωρικίου.

ΕΝΩΣΗ  ΕΥΠΑΛΙΩΤΩΝ  ΔΩΡΙΔΑΣ

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11:30 π.μ. η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας θα κόψει την πίτα της στο Σαρόγλειο Μέγαρο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Πλατεία Ρηγίλλης στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το βιβλίο
“60 χρόνια ζωντανής παρουσίας” που αναφέρεται στην 60χρονη ιστορία και πορεία της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας , που ιδρύθηκε το 1954.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ  ΚΟΝΙΑΚΙΩΤΩΝ  ΔΩΡΙΔΟΣ 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην κοπή της πίτας που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου 2014 ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 το μεσημέρι στα γραφεία του Συλλόγου, Βερανζέρου 30 , Αθήνα.ΤΗΛ.210 4941056 ΚΙΝ. 6973599416

ΕΝΩΣΗ  ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ  ΔΩΡΙΔΑΣ

Ο Σύλλογος των Τειχιωτών καλεί όλα τα μέλη του και τους φίλους τους να γιορτάσουν μαζί τον ερχομό του νέου χρόνου με το κόψιμο της πατροπαράδοτης πίτας την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις 11:00 το πρωϊ στη στέγη του Συλλόγου, Μελισσού 9-13, Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι. Ταυτόχρονα θα γίνει και η τακτική Γενική Συνέλευση με απολογισμό πεπραγμένων του ΔΣ και αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου ΔΣ.

ΔΩΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

Η  Δωρική Αδελφότητα θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της στην Δωρική Στέγη, Ιέρωνος 6  και Τιμοθέου στο Παγκράτι, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 11:00 π.μ


Υ.Γ.  Η λίστα θα ανανεώνεται μόλις θα έχουμε νέες ανακοινώσεις από τους Συλλόγους 

Χωρίς αγώνες αυτό το Σαββατοκύριακο

Δεν θα γίνουν αγώνες αυτό το Σαββατοκύριακο , 4 και 5 Ιανουαρίου, για το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας.

Η ΕΠΣ Φωκίδας έκανε  αποδεκτό το αίτημα  των ομάδων να ξεκινήσει το πρωτάθλημα που διεκόπη λόγω των εορτών των Χριστουγέννων μία εβδομάδα αργότερα .
Έτσι το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει πάλι με τους αγώνες της 10ης αγωνιστικής το επόμενο Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιανουαρίου.

ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ

Η αποχέτευση λυμάτων της Τολοφώνας - Ερατεινής και η επεξεργασία, αποχέτευση των λυμάτων Τριζονίων

Δύο σημαντικά έργα προωθούνται από τον Δήμο Δωρίδας για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων Ερατεινής-Τολοφώνας» και «Έργα Συλλογής, Μεταφοράς και επεξεργασίας Λυμάτων Τριζονίων».

Και τα δύο έργα είναι έτοιμα να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους αφού έχουν πάρει και τις απαιτούμενες περιβαλλντολογικές εγκρίσεις.

Το έργο της αποχέτευσης λυμάτων σε Ερατεινή-Τολοφώνα είναι προϋπολογισμού 4.2000.000 ευρώ , ενώ το έργο στα Τριζόνια είναι προϋπολογισμού 1.2000.000 ευρώ.

Το έργο για το ευρύτερο αποχετευτικό του Ευπαλίου που ξεκινά από Παραλία Σεργούλας και καταλήγει στα χωριά του Μόρνου , παρ΄ότι έχει προωθηθεί εδώ και αρκετο καιρό από τον Δήμο , δεν έχει πάρει δυστυχώς τις περιβαλλοντολογικές εγκρίσεις από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς , για να προχωρήσει, εντασσόμενο και αυτό στα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Επισημαίνεται ότι από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” χρηματοδοτούνται έργα κατασκευής (εργολαβίες), προμήθειες, Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου υποστήριξης κατά την κατασκευή των έργων και Τεχνικές Μελέτες (Οριστικές Μελέτες με εγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης για έργα αποχέτευσης και ύδρευσης και προμελέτες ή οριστικές μελέτες με εγκεκριμένα τεύχη Δημοπράτησης για τις ΕΕΛ).

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Οι Ευχές μας στους Δωριείς σε όλη τη γη


 Το DORIDA NEWS

εύχεται σε όλους του Δωριείς

και τους επισκέπτες του,

το 2014 να είναι,

μια καλλίτερη και

δημιουργική χρονιά
 

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Θρηνεί το Ευπάλιο κι όλη η Δωρίδα για το 27χρονο παλικάρι τους Γιάννη Αράπογλου

Με την εκπνοή του 2013 , άφησε και την τελευταία του πνοή ο 27χρονος Ευπαλιώτης Γιάννης Β. Αράπογλου.

Έτσι απροσδόκητα και ξαφνικά.

Είχε κάνει επίσκεψη στο θείο του Νεοκλή, όταν αισθάνθηκε κάποιους πόνους στο στήθος .

Αμέσως τον έβαλαν στο αυτοκίνητο για να τον μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας , αλλά δεν πρόλαβαν .

Στη διαδρομή η καρδούλα του τον πρόδωσε.

Η είδηση τάραξε το χωριό και όλη την περιοχή.

Κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει.

Θρηνεί το Ευπάλιο και η Δωρίδα.

Ένα παλικάρι 27 χρονών, γεμάτο καλοσύνη, ανθρωπιά και αγάπη που είχε παντού φίλους.

Ένα μεγάλο γιατί έβγαινε μόνο από τα χείλη των εκατοντάδων συγγενών, φίλων, γνωστών, συναδέλφων και συγχωριανών στην εξόδιο ακολουθία που έγινε από τον Αϊ Γιώργη Ευπαλίου.

Βουβά πρόσωπα , με το δάκρυ του αβάσταχτου πόνου να κυλά από τα μάτια του πατέρα του Βασίλη, της μητέρας του Βάσως , της αδελφής του Ευανθίας, των παππούδων του , των συγγενών του.

Οι πένθιμες ψαλμωδίες των 6 ιερέων της περιοχής και του εκπροσώπου της Μητροπόλεως που χοροστάτησαν στην τελετή, μαχαιριές στα στήθη όλων.

Τον κατευόδωσε μιλώντας γι΄ αυτόν ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας Λεωνίδας Ζέρβας.

Ο Γιάννης εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρία ως σεκιούριτι στις Ιχθυοκαλλιέργειες  του ΝΗΡΕΑ ΑΕ.

Καλό σου ταξίδι παλικάρι μου

Π.Ν.Λ.

DORIC, ο φρουρός της λίμνης

ΤΟ ΔΩΡΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ, ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ, ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Της  Λένας Μάντζιου *


Το DORIC είναι μια εφικτή, καινοτόμος πρόταση για την ορεινή Δωρίδα ; Το ερευνητικό κέντρο-μουσείο τεχνολογίας και τοπικής παράδοσης έχει τη δύναμη να προσελκύσει επισκέπτες και να υποστηρίξει τη μακρόχρονη παραμονή, την ευημερία και την προκοπή νέων επιστημόνων ;

Διαδραστικό μάθημα στο DORIC, στη λίμνη του Μόρνου

Σήμερα, που η κατάσταση της Ελλάδας αποδίδεται με όρους συνώνυμους της καταστροφής και οι άνεργοι ανέρχονται στο 1.500.000, η ιδέα της προόδου ζητά αναθεώρηση.

Νέες στρατηγικές επιβίωσης αναδύονται και διαφαίνεται ήδη μια παλιννόστηση της υπαίθρου. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας σκέπτονται τη φυγή από την ασφυκτική αστική διαβίωση.

Η μέχρι πρότινος μετανάστευση των νέων προς τις πόλεις, για την εύρεση υψηλότερου βιοτικού επιπέδου και τη συμμετοχή στο αστικό πρότυπο ζωής και ευημερίας, δεν αντάμειψε τις προσδοκίες τους.

Το ορεινό περιβάλλον διατηρεί ακόμα την αυθεντικότητά του, πράγμα που δεν συμβαίνει στις παράκτιες περιοχές. Οι δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, με το ραγδαία εναλλασσόμενο τοπογραφικό ανάγλυφο, με τον ατέλειωτο διαμελισμό σε βουνά, χαράδρες, ποταμούς, λίμνες, διέσωσαν την ισορροπία φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Στη σημερινή συγκυρία, όπου το Διαδίκτυο αμβλύνει τα άλλοτε προβλήματα επικοινωνίας, οι ορεινές τοπικές κοινωνίες όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν την αξία της προστασίας της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής τους και είναι επιφυλακτικές στη δήθεν ανάπτυξη άνευ όρων.

Οικοτουρισμός

Ο οικοτουρισμός, που αναδεικνύει τον πλούτο και τη μοναδικότητα του τόπου, μπορεί να συμβάλει στη διέξοδο από τη σημερινή οικονομική-κοινωνική-πολιτισμική-ψυχολογική κρίση;

Σε τι συνίσταται όμως η ιδιαιτερότητα της ορεινής Δωρίδας σε σχέση με άλλες ορεινές περιοχές της Ελλάδας; Το φυσικό κάλλος, τα διάσπαρτα απομεινάρια αιώνων που ανασύρουν μνήμες από την αρχαιότητα ώς την Αντίσταση, τα μονοπάτια της μετανάστευσης, αναγνωρίζονται ως αξίες σε πολλούς ορεινούς όγκους.

Ομως, η μοναδικότητα της Δωρίδας οφείλεται αφ' ενός μεν στο τοπωνύμιό της που έχει οικουμενική απήχηση και αφ' ετέρου δε στην πολιτική επιλογή να γίνει η περιοχή η Υδρομάνα της πρωτεύουσας.

Τι δεσμεύσεις και τι δυναμικές κληροδοτεί στον τόπο η λίμνη του Μόρνου; Είναι εφικτό άραγε να υπερβούμε το άκαμπτο νομοθετικό πλαίσιο και να προτείνουμε την αξιοποίηση της λίμνης; Πόσο αυθαίρετη είναι άραγε η νομοθεσία, όταν δεν υπήρξε ποτέ μια περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων από την κατασκευή της λίμνης και του φράγματος; Ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για τη διαφύλαξη του παρθένου και δασώδους τόπου χάριν της υδροδότησης της Αθήνας; Η ΕΥΔΑΠ οφείλει να δημιουργήσει ένα καινοτόμο μουσείο στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου, που θα παρουσιάζει στο ευρύ κοινό το εκτεταμένο και πολύπλοκο υδατικό σύστημα;

Αν και τα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα, εν τούτοις δεν μπορούν να μας απαγορεύσουν να οραματιζόμαστε, να προτείνουμε τρόπους ανάπτυξης που σέβονται και αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της ορεινής Δωρίδας.

Η πρόταση για το DORIC (DORic International Centre), το Δωρικό Διεθνές Κέντρο, που προάγει την περιβαλλοντική και τεχνολογική εκπαίδευση και συγχρόνως εμβαθύνει στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, δείχνει εφικτή και εποικοδομητική.

Το λιτό συγκρότημα εδράζεται στο στενό της λίμνης, αποκαθιστά τις δύο βυθισμένες γέφυρες και την επικοινωνία των οικισμών που χώρισε η λίμνη, επανασυνδέει τους Δωριείς της Διασποράς με το γενέθλιο τόπο, γίνεται ο σκοπός που φρουρεί τη λίμνη, η Πύλη για την εξερεύνηση της ορεινής Δωρίδας, ο χώρος που προάγει το διαδραστικό παιχνίδι και τη μάθηση των παιδιών.

Εξαγωγή προϊόντων

Ο πολιτισμικός τουρισμός σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική κουλτούρα, την αξιοποίηση του λογότυπου DORIC σε τοπικά προϊόντα με εξαγώγιμη δυναμική (αγροτικά, κτηνοτροφικά όσο και πολιτισμικά) μπορούν να συμβάλουν στην αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Δωρίδος. Απαιτείται βέβαια αλλαγή στρατηγικής για προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές.

Αντί για τη συνήθη πρακτική επαιτείας (για την ενίσχυση της πιο φτωχής ξεχασμένης περιοχής στο κέντρο της Ελλάδος), χρειάζεται να προβληθούν επιχειρήματα για την επιστροφή του χρέους στον τόπο που υδροδοτεί με πόσιμο νερό σχεδόν το μισό ελληνικό πληθυσμό και για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών για τους κατοίκους που φυλάσσουν αυτό το περιβάλλον.

* Επίκουρη καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

Η Μαρία Λόη ανακηρύχθηκε μια από τις πέντε καλύτερες σεφ της Νέας Υόρκης

Η Ελληνίδα Μαρία Λόη ανακηρύχθηκε μία από τις πέντε καλύτερες σεφ της Νέας Υόρκης.

Η τηλεοπτική μαγείρισσα με καταγωγή από το Θέρμο , πριν από κάποια χρόνια αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και το περίφημο εστιατόριό της  "Κουζίνα"  στο λιμάνι της Ναυπάκτου και να εγκαταστθεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη, όπου άνοιξε ένα πολύ επιτυχημένο εστιατόριο στο Μανχάταν.

Πέρυσι μαγείρεψε για τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο σε ειδική εκδήλωση
και φέτος έλαβε τη σημαντική διάκριση.

Η Μαρία αγαπούσε τη Δωρίδα και είχε επιλέξει ως μόνιμη κατοικία το Σκάλωμα την τελευταία δεκαπενταετία.

Διαλυτήριο για κλεμμένα αυτοκίνητα είχαν στήσει στη Δάφνη Ναυπακτίας

Διαλυτήριο αυτοκινήτων μέσα στο οποίο γινόταν αποσυναρμολόγηση κλεμμένων οχημάτων εντόπισε η Αστυνομία στη Δάφνη Ναυπακτίας. Ήδη οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει δύο άνδρες, ηλικίας 44 και 45 ετών και έχουν εξιχνιάσει κλοπές αυτοκινήτων, που έγιναν στην Αθήνα.

Ειδικότερα, κατά την διάρκεια περιπολίας που έκαναν αστυνομικοί του τμήματος Ναυπάκτου, εντόπισαν την αποθήκη, όπου οι συλληφθέντες μετέφεραν και αποσυναρμολογούσαν τα κλεμμένα αυτοκίνητα.


Στην συνέχεια σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 44χρονου, στη Δάφνη Αιτωλοακαρνανίας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, ένα επιβατηγό αυτοκίνητο, το όποιο είχε κλαπεί από τον 'Αλιμο Αττικής, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, 15 σφαίρες και ένα κουτί με καθαριστικά όπλου, ένας ηλεκτρονικός εγκέφαλος αυτοκινήτου, κ.α.

Σε έρευνα που ακολούθησε σε αποθήκη στην ίδια περιοχή, την οποία οι δράστες χρησιμοποιούσαν ως χώρο όπου διέλυαν τα κλεμμένα οχήματα, οι αστυνομικοί βρήκαν ένα Ι.Χ. φορτηγό, το όποιο είχε κλαπεί από τη Γλυφάδα Αττικής, μια καρότσα, μια μετώπη, δυο φανάρια, ένα ταμπλό και ένα πίσω τζάμι καμπίνας, τα οποία αντιστοιχούν σε φορτηγό αυτοκίνητο ίδιας μάρκας και μοντέλου.


Ακόμη βρέθηκαν πολλά εξαρτήματα οχημάτων, καθώς και διαρρηκτικά εργαλεία. Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι συλληφθέντες εμπλέκονται και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Επίλεκτο μέλος στην Λέσχη Αρχιμαγείρων ο Γεωργακόπουλος από Καστράκι ΔωρίδοςΕπίλεκτο μέλος της Ελληνικής Λέσχης Αρχιμαγείρων έγινε ο Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος από το Καστράκι Δωρίδος. Μέχρι τώρα ανήκε στην κατηγορία των Junior της ίδιας Λέσχης.

Ο Μιλτιάδης έχει τελειώσει σχολή μαγειρικής σε ΙΕΚ , σχολή κρεοπωλών στην Αθήνα και τώρα σπουδάζει σε σχολή ζαχαροπλαστικής.

Η μαγειρική είναι η μεγάλη του αγάπη, όπως έχει δηλώσει, εργάζεται δε εδώ και δέκα χρόνια ως σεφ σε γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Κοπή πίτας Πολιτιστικού Μαλανδρίνου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πολιτιστικής Κίνησης "Ο ΦΥΣΚΟΣ" του Μαλανδρίνου σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα γίνει στην Πολιτιστική Στέγη στο Δημοτικό Σχολείο του Μαλανδρίνου, την 1η Ιανουαρίου 2014 μετά την Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς.

Προς τις υπερεθνικές εξουσίες

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Το 2013 ολοκληρώνεται χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά στην έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση, αλλά με σημαντικά βήματα για την ευρωπαική ενοποίηση, η οποία βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη.

Είναι, λοιπόν, η διάθεση με την οποία θα διαβάσει κανείς τα δεδομένα, για να αξιολογήσει το τι έγινε το 2013 και το τι πρόκειται να συμβεί τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι πλέον έγκυροι πάντως αναλυτές των ευρωπαικών εξελίξεων, εκφράζονται με αισιοδοξία και επισημαίνουν τις αλλαγές που ήδη αποτυπώνονται ή πρόκειται να ξεδιπλωθούν προσεχώς, για μία περισσότερο ενισχυμένη Ζώνη του Ευρώ και περισσότερο ισορροπημένη μεταξύ των χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου.

Το πρώτο μεγάλο επίτευγμα του 2013 είναι αναμφίβολα οι αποφάσεις για την τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης, μία μεταβολή πολύ σημαντική: πρώτον, για την θωράκιση του ευρώ έναντι μελλοντικών κρίσεων, δεύτερον, για την πλήρη εξυγίανση των ευρωπαικών τραπεζών και την επαναφορά τους στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ανάπτυξης των οικονομιών, τρίτον, για την ανάκτηση της απολύτου εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταθετών (ειδικότερα του Νότου) και τέταρτον, για την επανα-ισορρόπηση των επιτοκίων χορηγήσεων μεταξύ των ισχυρότερων και των ασθενέστερων οικονομικά χωρών μελών. Η τραπεζική ένωση είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ευρωπαική ενοποίηση, καθώς θεμελιώνει τη νομισματική και οικονομική ένωση. Είναι μία απόφαση που δείχνει ότι το ευρώ, για τις πολιτικές ηγεσίες της Γηραιάς Ηπείρου, είναι μονόδρομος. Με άλλα λόγια, το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης αποκλείεται.

Το δεύτερο μεγάλο επίτευγμα, το οποίο κληροδοτεί και μία σειρά αποφάσεων για τα προσεχή χρόνια, είναι η κοινή συνείδηση που αρχίζει να διαμορφώνεται στις ευρωπαικές αποφάσεις, μέσα από τον επιμερισμό, σιγά – σιγά, ευθυνών και κόστους. Για παράδειγμα, η κεντρική επιτήρηση των εθνικών προυπολογισμών, αποτελεί μία θετική εξέλιξη στο δρόμο προς την ομοσπονδοποίηση, ένα είδος προπομπού της δημοσιονομικής ένωσης. Η οποία, όπως και η τραπεζική ένωση, συνιστούν προυπόθεση αναγκαία για την οικονομική και νομισματική ένωση. Εξού και όλοι οι σοβαροί οικονομικοί και πολιτικοί παρατηρητές, αξιολογούσαν, ημιτελές εως τώρα το οικοδόμημα του ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούν και οι αποφάσεις για τα Ταμεία και τους νέους υπερεθνικούς μηχανισμούς (ESM), που θα στηρίζουν -εάν χρειαστεί στο μέλλον- τράπεζες και οικονομίες ολόκληρες απέναντι σε κρίσεις. Σήμερα τα χρήματα που διαθέτουν είναι λιγότερα, αύριο θα είναι περισσότερα. Σημασία έχει ότι η προοπτική της ενοποίησης, μέσα από υπερεθνικές πολιτικές και υπερεθνικούς θεσμούς, αποσαφηνίζεται και ενισχύεται.

Το τρίτο τεράστιας πολιτικής σημασίας ζήτημα, που γεννά προσδοκίες και πολύ αισιοδοξία, είναι ότι τα έτη 2014 και 2015, θα αποτελέσουν τη βάση μίας καινούργιας Συνθήκης, η οποία θα υπερκεράσει και θα αντικαταστήσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ενας νέος Καταστατικός Χάρτης, ο οποίος θα δίδει πλήρεις εξουσίες σε υπερεθνικά όργανα και διαδικασίες (εως και μία μορφή ευρωομολόγου). Σε αυτή την προοπτική συντείνουν οι αποφάσεις του 2013, σύμφωνα και με τους διεθνούς φήμης αναλυτές, αλλά τις ίδιες – κολοσσιαίας εμβέλειας πολιτικές εξελίξεις για την Ευρώπη (μεγάλος περιορισμός εθνικών εξουσιών) - προβλέπουν και τα ισχυρότερα ινστιτούτα ευρωπαικών μελετών.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα