Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Ξεχωρίζει το ντέρμπυ Δωριέων - Γλυφάδας μεταξύ των αγώνων του Σαββατοκύριακου

Του Τάσου Τσόλκα

Το ντέρμπυ μεταξύ Δωριέων Μανάγουλης  και της  Ένωσης  Γλυφάδας ξεχωρίζει από τους αγώνες της 7ης αγωνιστικής που θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο .

Τρείς αγώνες θα γίνουν σήμερα Σάββατο και οι άλλοι τρείς αύριο Κυριακή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής , οι ώρες και τα γήπεδα που θα γίνουν οι αγώνες έχουν ως εξής :

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 15:00,
Απόλλων Ευπαλίου - Αετός Λιδωρικίου                    Γήπεδο Μαλαμάτων
Αστέρας Ιτέας - Τολοφώνα Ερατεινή                          Γήπεδο Ιτέας
Διαγόρας Πολυδρόσου - Κρισσαίος Χρισσού           Γήπεδο Πολυδρόσου

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 13:30,
Δωριείς Μανάγουλης - Ένωση Γλυφάδας                 Γήπεδο Μαλαμάτων

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 15:00,
Οιάνθη Γαλαξιδίου - Αμφισσαϊκός                              Γήπεδο Γαλαξιδίου

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 17:30,
Ακαδημία Άμφισσας - Ησαΐας Δεσφίνας                    Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας

 

          ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ              6η Αγωνιστική

                                                                                    ΓΚΟΛ                                ΒΑΘΜΟΙ
1. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                           26 - 8               18
2. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                 20 - 5               16
3. ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                    15 - 5               13
4. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                       19 - 12              12
5. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                    13 - 6               11
6. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                          13 - 7               10
7. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                        8 - 9                  9
8. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                               6 - 8                  6
9. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ                     4 - 17                6
10.ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                7 - 14                2
11.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                      5 - 19                1
12.ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                           6 - 27                0

 

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2013

Νέα δημοσκόπηση της Pulse εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 2,5% της ΝΔΠροβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 2,5 μονάδες έναντι της Ν.Δ. δίνει νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του bankingnews.gr

Σε προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει από την ίδια εταιρεία στις 12 Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε 24,5%, η ΝΔ 24% και η Χρυσή Αυγή 11,5%. Οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 11% από το 10% που συγκέντρωναν στις 12 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση της Pulse  τα αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή είναι:

ΣΥΡΙΖΑ             25%
ΝΔ                      22,5%
Χρυσή Αυγή      13,5%
ΠΑΣΟΚ              7,5%
ΚΚΕ                    6,5%
ΑΝΕΛ                 4,5%
ΔΗΜΑΡ              3%

Το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το 2014 η οικονομική κατάσταση θα είναι χειρότερη, το 32% μια από τα ίδια και μόλις το 10% καλύτερη.

Στην ερώτηση πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ανακάμψει η οικονομία οι απαντήσεις εκπλήσσουν. Από 5 έως πάνω από 10 χρόνια εκτιμά το 62% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση και 2 έως 5 χρόνια το 25%.

Στην ερώτηση καλύτερος τρόπος για να γίνει βιώσιμο το χρέος το 34% απαντά κούρεμα έναντι 32% της διαρκούς δημιουργίας πλεονασμάτων.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με την Τρόικα το 48% απάντησε κανένας, το 24% ο Σαμαράς και 21% ο Τσίπρας.

Το 51% των πολιτών εκτιμά πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να κουρευτούν οι καταθέσεις του.

Δεν αλλάζει τελικά ο Εκλογικός Νόμος για τις δημοτικές εκλογές στις 28 Μαϊου 2014

Δεν αλλάζει τελικά ο εκλογικός νόμος για τις Δημοτικές Εκλογές που θα γίνουν τον προσεχή Μαϊο μετά την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας των Δημάρχων της χώρας μέσω του ορργάνου τους της ΚΕΔΕ.

Την θέση αυτή ασπάστηκε και το ΠΑΣΟΚ που διαμήνυσε ότι νέος νόμος δεν πρόκειται να περάσει, εκφράζοντας την διαφωνία του με την επίσημη θέση της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη .

Έτσι ο μέχρι πρόσφατα υποστηριχτής της πρωτοβουλίας του Γ. Μιχελάκη, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε και επίσημα ότι «οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να μη το αλλάξει όπως μέχρι πρότινος συζητούσε».

Τα παραπάνω μετέφερε, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Πατρέων, στον δήμαρχο Γιάννη Δημαρά κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Με αυτό τον τρόπο κλείνει και επίσημα, από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου

Καθαρισμός του χειμάρρου Σεργούλας

Σύντομα ξεκινά ο καθαρισμός του χειμάρρου Σεργούλας - Πλατανιά μετά την δημοπράτησή του από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας με προϋπολογισμό 22.500 €.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή , πρόκειται για έργο το οποίο αφορά εργασίες καθαρισμού του χειμάρρου Σεργούλας-Πλατανιά στο Δ.Δ. Σεργούλας. Μετά από την αυτοψία στο χείμαρρο παρατηρήθηκε η άνοδος της στάθμης των φερτών υλικών και συνεπώς η ανάγκη καθαρισμού με ταυτόχρονη ενίσχυση των πρανών.

Από την μελέτη η οποία συντάχθηκε, προβλέπονται να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εργασίες.

1. Καθαρισμός του χειμάρρου Σεργούλας με αρχή την εκβολή του χειμάρρου στη θάλασσα, την διασταύρωση με τον χείμαρρο «Πλατανιά», και μέχρι το τεχνικό έργο στο ύψος της Ε.Ο. Ιτέας-Ναυπάκτου. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού του χειμάρρου «Πλατανιά» από την διασταύρωση με τον χείμαρρο Σεργούλας μέχρι το τεχνικό της Ε.Ο. Ιτέας-Ναυπάκτου.

2. Για τις εργασίες προβλέπεται και η απόθεση προϊόντων εκσκαφής στα πρανή του χειμάρρου με σκοπό την ενίσχυση τους. Επιπλέον, τυχόν περισσευούμενα προϊόντα εκσκαφής θα τοποθετηθούν στην συμβολή του χειμάρρου με την θάλασσα για τον εμπλουτισμό της ακτής.

Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Η ρύθμιση του χρέους , οι εκλογες και η κυβέρνηση απαλλαγής απο τα μνημόνια

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Τέσσερεις συγκεκριμένες και μετρήσιμες παραμέτρους, εμπεριέχει η πορεία προς την πολιτική και οικονομική νηνεμία της χώρας, η οποία με την σειρά της αποτελεί και το πλέον κρίσιμο μέγεθος , για την επιτυχημένη έξοδο από την κρίση. Αυτές είναι….

 • Ο τρόπος και το περιεχόμενο που η κυβέρνηση θα δώσει, στην διευθέτηση των 4-5 κορυφαίων ανοιχτών ζητημάτων, της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
 • Το χρονικό σημείο, κατά το οποίο θα δοθεί το οριστικό και σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα ρυθμιστεί χωρίς υποσημειώσεις και αναστολές, που παραπέμπουν, κατ΄ ουσία ,στην μετακύλησή του προς το απροσδιόριστο μέλλον
 • Ο χειρισμός της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, κατά τρόπο που θα απεγκλωβίζει αντίστοιχα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, από τις παρελκυστικές διαδικασίες της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Παράδειγμα, η υλοποίηση στοχευμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων, οι συγχρηματοδοτήσεις δράσεων του θαλασσίου και νησιωτικού χώρου, η ποιοτική αναβάθμιση τομέων ασφάλειας, άμυνας, υγείας, έρευνας, καινοτομίας κ.ά.
 • Το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα οδηγηθεί η χώρα στις διπλές -και κατ’ άλλους τριπλές- εκλογές στα τέλη Μαΐου.

Είναι τα μεγάλα ζητούμενα που συνθέτουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σταυροδρόμι. Οι τέσσερεις αυτές παράμετροι αλληλοτροφοδοτούνται και αλληλοεπηρρεάζονται.

Εάν μια από τις τέσσερεις εξελιχθεί κατά τρόπο που παραβιάζει τους καθιερωμένους κανόνες που διέπουν την πολιτική και οικονομική ισορροπία σε μια χώρα -όπως η τωρινή Ελλάδα- τότε είναι πολύ πιθανό να τροφοδοτήσει με ιδιαίτερα αρνητικό φορτίο τις υπόλοιπες τρεις παραμέτρους.

Κάτι που θα έχει, όπως είναι φυσικό, απρόβλεπτες συνέπειες στην τελική φάση της διαδικασίας εξόδου από την κρίση, η οποία δεν έχει ,σε καμμιά περίπτωση, άλλα περιθώρια να περιμένει άλλο. Αυτή η διαδικασία πρέπει να σχεδιαστεί και εξελιχθεί άμεσα

Φυσικά η κορυφαία προϋπόθεση και εκείνη που αντιστρέφει τις συνθήκες ανακύκλωσης της κρίσης και της πορείας προς την χρεοκοπία, είναι ο χρόνος που θα επιλεγεί για την οριστική ρύθμιση του ζητήματος τους χρέους.

Εάν οι τεχνοκράτες και οι πολιτικο-οικονομικές ελίτ επιλέξουν να παίξουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων και εκβιασμών, ώστε να μεταθέσουν τις αποφάσεις για τον επερχόμενο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2014, τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουν χαθεί και οι ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα μιας συντεταγμένης και οργανωμένης πορείας προς την έξοδο από την κρίση.

Ευκαιρίες και πλεονεκτήματα που ,μεταξύ των άλλων ,μπορούν να συμβάλουν στην ισορροπημένη τακτοποίηση των πολιτικών πραγμάτων της χώρας ,τα οποία βρίσκονται υπό διαρκή πίεση και αμφισβήτηση.

Πρώτα από όλα, μπορούν να συμβάλουν στην συγκρότηση μιας ισχυρής κυβερνητικής συμμαχίας, η οποία θα δίνει λύσεις και προοπτική.

Μια συμμαχία που μπορεί να προκύψει είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω διακομματικών διεργασιών, οι οποίες, όμως, θα πρέπει να είναι αξιόπιστες και δεν θα στηρίζονται σε προσωπικές στρατηγικές.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα αυτά θα ισχύσουν, μόνο εάν η κυβέρνηση κατανοήσει ότι δεν πρέπει να χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος.

Πρέπει να σπεύσει να ρυθμίσει νομοθετικά, ακόμα και μονομερώς, τα εκκρεμή θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έστω κι αν υπάρχει διαφωνία από τους τροϊκανούς.

Επίσης, να πιέσει με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα, ώστε το χρονικό σημείο διευθέτησης του ζητήματος του χρέους να είναι ο Μάρτιος ή το πολύ ο Απρίλιος.

Σε καμία όμως περίπτωση ο Οκτώβριος του 2014, γιατί στην περίπτωση αυτή θα έχει δοθεί για άλλη μια φορά , αρκετός χρόνος στα πικοιλόνυμα κερδοσκοπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα ,να παίξουν με την τύχη της ελληνικής οικονομίας.

Κάτι που όπως είναι ευνόητο ,θα ανατρέψει αρνητικά για άλλη μια φορά τον προγραμματισμό γύρω από τα βασικά οικονομικά μεγέθη της χώρας και επακόλουθα θα τροφοδοτήσει με τεράστια ένταση το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό.

Άλλωστε αυτό το έργο το έχουμε βιώσει με οδυνηρό τρόπο, πάνω από τρείς φορές μέχρι σήμερα.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα


Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας απέρριψε καταγγέλλοντας τις προτάσεις για καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων

Εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να προχωρήσει σε παραστάσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας μαζί με την Βουλευτή του Νομού στο Υπουργείο Παιδείας και στη Βουλή

Αβάσιμες και ετσιθελικές χαρακτήρισε τις προτάσεις του προϊσταμένου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Φωκίδας Γιάννη Ευαγγέλου το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας, για συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων , ενώ εξουσιοδοτήθηκε η Δημοτική Αρχή για άμεση παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας και σε κάθε αρμόδιο Δημόσιο Φορέα και Αρχή.
Το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και οι διαμαρτυρίες των φορέων της περιοχής θα αποσταλούν στη Βουλευτή Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα, που ζητήθηκε από κοινού να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αποτραπεί το αντιεκπαιδευτικό σχέδιο για τη Δωρίδα.

Εκφράστηκε δε, η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου με τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν προτείνει καμιά μεταβολή.
Το σημαντικό αυτό θέμα τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης σε τελευταία συνεδρίαση όπου ο πρόεδρος Θανάσης Κοκμοτός ανέφερε ότι

«μετά την έκδοση της προσκλήσεώς μας, κρίθηκε σκόπιμο να συζητηθεί και το παρόν θέμα της έκφρασης γνώμης του Δημοτικού μας Συμβουλίου επί των προτάσεων μεταβολών σχολικών μονάδων των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φωκίδος στην περιοχή του Δήμου Δωρίδος για το σχολικό έτος 2014-2015.
Όπως ξέρετε το Υπουργείο Παιδείας έχει τάξει και προθεσμία να αποφανθούν τα Δημοτικά Συμβούλια επ’ αυτών των προτάσεων των διευθυντών ή αν έχουν προτάσεις δικές τους για αναβάθμιση ή συγχωνεύσεις ή μετακινήσεις ή ίδρυση σχολείων στην περιοχή του Δήμου μας, οπότε εντεύθεν το επείγον του θέματος και μετά απ’ αυτά τα δεδομένα νομίζω ότι εγκρίνεται να συζητηθεί εκτός ημερησίας».

Το Δημοτικό Σύμβουλο φυσικά ενέκρινε το κατεπείγον του θέματος, καθώς η συγκεκριμένη πρόταση έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην Δωρίδα.
Το θέμα εισηγήθηκε  ο πρώην Αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιλίκης ο οποίος επεσήμανε:     «Σχετικά με το θέμα θέτω υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου:

Α. Τη με Αριθ. Πρωτ. 169104/Δ4/07-11-2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2014-2015», στην οποία επισημαίνεται ότι θα είναι καλό να εξασφαλίζεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής εκπαιδευτικής πρότασης προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή διαμαρτυριών,
Β. Το με αριθμό πρωτοκόλλου Ν.2.2/3146/20-11-2013 έγγραφο του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, με το οποίο προτείνονται οι παρακάτω μεταβολές σχολικών μονάδων στο Δήμο μας για το σχολικό έτος 2014-2015.

α. Συγχωνεύσεις Δημοτικών Σχολείων
1. 2/θ Δημοτικό Σχολείο Μαραθιά στο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Ευπαλίου

2. 1/θ Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλιάς στο Δημοτικό Σχολείο Λιδωρικίου
β. Συγχωνεύσεις Νηπιαγωγείων

1. 1/θ Νηπιαγωγείο Μαραθιά στο 1/θ Νηπιαγωγείο Ευπαλίου.
2. 1/θ Νηπιαγωγείο Αμυγδαλιάς στο 1/θ Νηπιαγωγείο Λιδωρικίου

3. 1/θ Νηπιαγωγείο Καστρακίου στο 1/θ Νηπιαγωγείο Μαλαμάτων
γ. Υποβιβασμός Δημοτικού Σχολείου

1. 6/θ Δημοτικό Σχολείο Λιδωρικίου σε 5/θ και
Γ. Το με αριθμό πρωτοκόλλου 3523/13-11-2013 έγγραφο του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το οποίο προτείνεται η παραμονή των σχολικών μονάδων ως έχουν για το σχολικό έτος 2014-2015.

Ο Χρ. Τσιλίκης σε ότι αφορά  τις προτάσεις του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας επισήμανε τα εξής:
Οι προτεινόμενες μεταβολές σχολείων δεν ικανοποιούν τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των μαθητών, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών των σχολικών μονάδων του Δήμου μας υφίστανται τη διαδικασία της μεταφοράς με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα σχετικά προβλήματα καθώς και η ταλαιπωρία παιδιών και γονιών.

Επίσης η πρόταση συγχώνευσης του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλιάς με το Δημοτικό Σχολείο Λιδωρικίου και συγχρόνως ο υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου Λιδωρικίου από 6θέσιο σε 5θέσιο δεν θεωρούμε ότι συνάδει κατ’ ουδένα τρόπο στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των μαθητών.
Ακόμα κρίνουμε ότι η πρόταση συγχώνευσης του Νηπιαγωγείου Καστρακίου με το Νηπιαγωγείο Μαλαμάτων δεν είναι ορθή όταν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου από το Καστράκι μεταφέρονται στο Δημοτικό Σχολείο Ευπαλίου.

Σε ότι αφορά το Δημοτικό Σχολείο Μαραθιά έχει τον επαρκή αριθμό των 26 μαθητών.
Μετά τα ανωτέρω εισηγούμαι:

α) Την έκφραση αρνητικής γνώμης για όλες τις προτεινόμενες μεταβολές σχολικών μονάδων του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας στην περιοχή του Δήμου Δωρίδος και
β) Τη σύμφωνη γνώμη μας για την πρόταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας σύμφωνα με την οποία δεν προτείνεται καμία μεταβολή για τα σχολεία του Δήμου μας».

Να σημειωθεί ότι κατά την ανάπτυξη του θέματος, τόσο από το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, όσο και από τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου και παριστάμενους Εκπροσώπους της Σχολικής Κοινότητας και κοινωνικών φορέων, γονείς μαθητών και δημότες, εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση και εναντίωση στις προτεινόμενες από το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας μεταβολές σχολικών μονάδων στο Δήμο Δωρίδος.    
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται τα εξής:
Α. Εκφράζει αρνητική γνώμη για όλες τις προτεινόμενες μεταβολές σχολικών μονάδων του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας στην περιοχή του Δήμου Δωρίδος και ειδικότερα:

1. Συγχωνεύσεις Δημοτικών Σχολείων
α) Όσον αφορά την πρόταση συγχώνευσης του 2/θ Δημοτικού Σχολείου Μαραθιά στο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Ευπαλίου δεν είναι ορθή,  διότι το Δημοτικό Σχολείο Μαραθιά έχει τον επαρκή - ικανοποιητικό αριθμό των 26 μαθητών, με προοπτική αύξησής τους.

β) Όσον αφορά την πρόταση συγχώνευσης του 1/θ Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλιάς στο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Λιδωρικίου δεν είναι ορθή, διότι τα παιδιά θα υφίστανται τη διαδικασία της μεταφοράς με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα σχετικά προβλήματα καθώς και η ταλαιπωρία παιδιών και γονιών, προς δε είναι τελείως αντιφατική με την παράλληλα προτεινόμενη υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Λιδωρικίου.
2. Συγχωνεύσεις Νηπιαγωγείων

α) Όσον αφορά την πρόταση συγχώνευσης του 1/θ Νηπιαγωγείου Μαραθιά στο 1/θ Νηπιαγωγείο Ευπαλίου δεν είναι ορθή, διότι τα μικρά παιδιά θα υφίστανται τη διαδικασία της μεταφοράς με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα σχετικά προβλήματα καθώς και η ταλαιπωρία παιδιών και γονιών.
β) Όσον αφορά την πρόταση συγχώνευσης του 1/θ Νηπιαγωγείου Αμυγδαλιάς στο 1/θ Νηπιαγωγείο Λιδωρικίου δεν είναι ορθή, διότι τα μικρά παιδιά θα υφίστανται τη διαδικασία της μεταφοράς με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα σχετικά προβλήματα καθώς και η ταλαιπωρία παιδιών και γονιών.

γ) Όσον αφορά την πρόταση συγχώνευσης του 1/θ Νηπιαγωγείου Καστρακίου στο 1/θ Νηπιαγωγείο Μαλαμάτων δεν είναι ορθή, διότι τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου από το Καστράκι μεταφέρονται στο Δημοτικό Σχολείο Ευπαλίου, που είναι και σε πιο κοντινή απόσταση από την Τ.Κ. Μαλαμάτων, αλλά και τελείως αντιεκπαιδευτική και αντικοινωνική αφού θα έχουμε την μεταφορά και αδελφιών σε διαφορετικό τόπο και διαφορετικά σχολεία.
3. Υποβιβασμός Δημοτικού Σχολείου

·   Όσον αφορά την πρόταση υποβιβασμού του 6/θ Δημοτικού Σχολείου Λιδωρικίου σε 5/θ δεν είναι ορθή, αφενός διότι δεν μπορεί να προτείνεται συγχώνευση του 1/θ Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλιάς στο 6/θ Δημοτικό Σχολείο Λιδωρικίου και συγχρόνως ο υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου Λιδωρικίου από 6θέσιο σε 5θέσιο και αφετέρου διότι ως το μοναδικό 6θέσιο που λειτουργεί στην έδρα του Καλλικρατικού Δήμου Δωρίδος και συγκεντρώνει μαθητές από πολλές Τοπικές μας Κοινότητες, που δεν έχουν πια Δημοτικά Σχολεία, λόγω αντίστοιχων μεταβολών των προηγουμένων ετών, πρέπει να φροντίζει για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των μαθητών.
Β. α) Χαρακτηρίζει τις προτάσεις του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας κ. Ευαγγέλου Ι. υποκειμενικές, αβάσιμες, ετσιθελικές και αντιεκπαιδευτικές, αφού δεν συνάδουν και με τις γενικές έγγραφες κατευθύνσεις της εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας, καθόσον σε καμία συνεργασία δεν ήλθε με τους εμπλεκόμενους φορείς και το Δήμο Δωρίδος, με αποτέλεσμα την καθολική αντίθεση και διαμαρτυρία των.    

β) Επ’ αυτού εκφράζει την ευχή, στις προθέσεις της Πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας, να μην υποκρύπτονται άλλες σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τη μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού και την ερήμωση και μαρασμό των χωριών της ελληνικής περιφέρειας, αφού εξαιτίας αντίστοιχων μεταβολών πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, με ότι αυτό συνεπάγεται και να μετακομίσουν σε άλλα αστικά κέντρα.
Γ. Εξουσιοδοτεί τη Δημοτική Αρχή, για την άμεση αναγκαία παράσταση και διαμαρτυρία προς κάθε δημόσια Κρατική και Αυτοδιοικητική Αρχή και κυρίως το Υπουργείο Παιδείας, εκθέτοντας τόσο το περιεχόμενο της παρούσας απόφασής μας όσο και τις έγγραφες αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων της Δωρίδας, που καταδεικνύουν την καθολική αντίθεση του Δωρικού κοινού στις προτεινόμενες Σχολικές μεταβολές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.        

Δ. Εκφράζει σύμφωνη γνώμη για την πρόταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, σύμφωνα με την οποία δεν προτείνεται καμία μεταβολή για τα αντίστοιχα σχολεία του Δήμου Δωρίδος, τα οποία λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό.
Ε. Η παρούσα απόφαση, πέρα απ’ την προβλεπόμενη δημοσίευση – ηλεκτρονική ανάρτηση, να αποσταλεί προς κάθε αρμόδια Κρατική και Προϊστάμενη Αυτοδιοικητική Αρχή, ως και στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Φωκίδας Βουλευτή  Ασπασία Μανδρέκα για τις δικές της ενέργειες. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ : Τι θα γίνει με τις ελλείψεις γιατρών στη ΦωκίδαΤην επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, των Κέντρων Υγείας Λιδορικίου και Ιτέας, καθώς και των Περιφερειακών Ιατρείων του Ν. Φωκίδος έθεσαν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς και Βασίλης Κυριακάκης.

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, δυστυχώς, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις ο χώρος της Υγείας δέχεται πολυμέτωπη επίθεση, την ώρα που λόγω της μείωσης των εισοδημάτων και των συντάξεων, οι ανάγκες του λαού για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς επιβαρύνσεις γίνονται επιτακτικές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, στο οποίο υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις βασικές ειδικότητες. Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις στις βασικές ειδικότητες είναι οι εξής:

· Στελεχώνεται μόνο η μία (1) από τις δύο (2) προβλεπόμενες στο Οργανόγραμμα θέσεις καρδιολόγου, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται περισσότερες από οκτώ (8) εφημερίες τον μήνα.

· Στελεχώνονται οι δύο (2) από τις τρεις (3) θέσεις παιδιάτρου, με αποτέλεσμα μην καλύπτονται οι εφημερίες για τον μισό σχεδόν μήνα.

· Στελεχώνονται μόνο οι τρεις (3) από τις τέσσερις (4) θέσεις χειρουργικής.

· Στελεχώνεται μόνο η μία (1) από τις τρεις (3) θέσεις ορθοπεδικής.

· Στελεχώνεται μόνο η μία (1) από τις δύο (2) θέσεις μαιευτικής-γυναικολογίας.

· Στελεχώνονται μόνο οι τρεις (3) από τις τέσσερις (4) θέσεις αναισθησιολογίας.

· Στελεχώνεται μόνο η μία (1) από τις δύο (2) θέσεις ιατρικής βιοπαθολογίας.

· Στελεχώνεται μόνο η μία (1) από τις δύο (2) θέσεις ακτινοδιαγνωστικής, καθώς ο δεύτερος ακτινολόγος υπηρετεί με απόσπαση εδώ και ένα χρόνο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καλύπτονται οι εφημερίες, αλλά να δημιουργούνται προβλήματα και στην κανονική λειτουργία του ΓΝΑ. Η ακτινολόγος που υπηρετεί στο ΓΝΑ έχει μάλιστα προβεί σε επανειλημμένα υπηρεσιακά διαβήματα για το εν λόγω ζήτημα.

· Δεν στελεχώνεται η μία (1) θέση νεφρολογίας. Υπάρχει απλά μετακίνηση ιατρού από το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς κάποιες φορές την εβδομάδα για την λειτουργία του τεχνητού νεφρού.

· Στελεχώνονται μόνο οι δύο (2) από τις τρεις (3) θέσεις παθολογίας. Για την κάλυψη των αναγκών σε παθολόγους το ΓΝΑ καλύπτεται από δύο (2) αποσπώμενους παθολόγους από το Κέντρο Υγείας Λιδορικίου, το οποίο στελεχώνεται πλέον αποκλειστικά από τους αγροτικούς ιατρούς.

 Τεράστια είναι επίσης κα η έλλειψη στα αναλώσιμα, γεγονός που δυσχεραίνει ή πολλές φορές καθιστά αδύνατη την πραγματοποίηση εγχειρήσεων, ενώ πρόβλημα υπάρχει επίσης και στο μικροβιολογικό τμήμα εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων.

To Νοσοκομείο Άμφισσας τείνει επομένως να μετατραπεί σε «ενισχυμένο» Κέντρο Υγείας, την στιγμή που λαμβάνει χώρα η παράλληλη εγκατάλειψη-συρρίκνωση των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Ειδικότερα, στο Κέντρο Υγείας Λιδορικίου, η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη, καθώς το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό τμήμα δεν λειτουργούν ούτε μια μέρα τον μήνα. Επιπλέον, στο Κέντρο Υγείας Λιδορικίου:

· Υπηρετεί μόνο ένας (1) Παθολόγος Διευθυντής, μετακινημένος στο ΓΝΑ.

· Υπηρετεί μόνο ένας (1) Παθολόγος Επιμελητής Α’ με εφημερίες και πρωινό ιατρείο στο ΓΝΑ.

· Στελεχώνονται οι δύο (2) από τις τρεις (3) θέσεις Γενικής Ιατρικής/Παθολογίας .

· Σε κανένα από τα πέντε (5) Περιφερειακά Ιατρεία δεν υπηρετεί αγροτικός ιατρός.

Ως εκ τούτου, και για τις πλέον απλές εξετάσεις, οι ασθενείς υποχρεώνονται να μεταβούν στο Νοσοκομείο Άμφισσας, διανύοντας επιπλέον αποστάσεις, όταν έχουν συνήθως ήδη διανύσει αποστάσεις 1-2 ωρών προκειμένου να μεταβούν στο Λιδορίκι από τα χωριά τους.

Απαράδεκτη είναι επίσης και η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Ιτέας καθώς και στα Περιφερειακά Ιατρεία του Ν. Φωκίδος, στα οποία οι περισσότερες θέσεις Γενικής Ιατρικής παραμένουν κενές.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επαρκή στελέχωση τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, όσο και των Κέντρων Υγείας Λιδορικίου, Ιτέας, και των Περιφερειακών Ιατρείων, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των πολιτών του Ν. Φωκίδος;Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Κοινωνικής Συμφωνίας ο Νίκος Πέτρου

Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» της Λούκας Κατσέλη εξελέγει στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε , ο Δωριέας πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας , Νίκος Πέτρου .

Με ανακοίνωση του μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Νίκος Πέτρου έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το 1ο Συνέδριο της Κοινωνικής Συμφωνίας.

Πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο η χώρα, η ελληνική κοινωνία για τέταρτη συνεχή χρονιά βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Η ασκούμενη από την κυβέρνηση πολιτική αποδεικνύεται οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά ανάλγητη και εθνικά επικίνδυνη.

Τα εισοδήματα μειώνονται, οι εργασιακές σχέσεις κατεδαφίζονται, η ανεργία αυξάνεται, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αποδομείται, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία παραδίδεται στους κερδοσκόπους- το κράτος δικαίου καταργείται, η παιδεία απαξιώνεται, η δημοκρατία συρρικνώνεται, η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει καθημερινά, ενάμισι εκατομμύριο συμπολίτες μας άνεργοι, χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, η αγορά νεκρή, οι νέοι επιστήμονες οδηγούνται στο εξωτερικό. Η εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική ακυρώνει οποιαδήποτε προοπτική υπονομεύει την κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Εμείς που συγκροτούμε την κοινωνική συμφωνία επιλέξαμε να αγωνιστούμε με όρους πολιτικής και κομματικής αυτονομίας, για τη δημιουργία ενός μεγάλου, προοδευτικού μετώπου ανατροπής, μαζί με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συγκλίνουσες απόψεις. Που θα αναλάβουν την αναγέννηση της χώρας από τα ερείπια του νεοφιλελεύθερου τυφώνα και της ηθικής κατάπτωσης προσανατολισμένοι στα ιδανικά και τις αξίες της πατριωτικής αριστεράς. Η πορεία είναι δύσκολη και απαιτεί πολλή δουλειά μα πάνω απ’ όλα ανθρώπους αποφασισμένους να διαθέσουν τη γνώση τους, την πείρα ακόμη και την ψυχή τους. Αυτή η προοπτική είναι η μόνη που μπορεί να δώσει ελπίδα, να διασφαλίσει όρους ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Θα διασφαλίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα κατοχυρώνει την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία.

Καλούμε όλους τους δημοκράτες που στάθηκαν όρθιοι και δεν υπηρέτησαν τις πολιτικές της κοινωνικής αποσάθρωσης και εξαθλίωσης της τρόικα ς και του μνημονίου να παλέψουμε μαζί.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, συναισθηματισμούς, μεμψιμοιρίες και μνησικακίες. Είναι ώρα ευθύνης. Η υπόθεση ανασυγκρότησης της πατρίδας είναι υπόθεση όλων.

Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε δημιουργικά στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπρέπειας. Να αποτινάξουμε το φοβικό σύνδρομο ενός ηττημένου λαού που υποτάσσεται στα κελεύσματα των κατακτητών. Να φέρουμε ξανά την ελπίδα και το χαμόγελο στα χείλη μας».

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι ο πρώην βουλευτής και Γραμματέας της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λάμπρος Μίχος υπέβαλε την παραίτησή του από το κόμμα , καταγγέλλοντας ότι αυτό έχει εξελιχθεί σε κόμμα εξυπηρέτησης των πολιτικών βλέψεων της Λούκας Κατσέλη.

 

 

Η απογοήτευση από το S.P.D.

Tου Γιάννη Κοτόφωλου *

Η συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών (S.P.D) στη γερμανική κυβέρνηση, με βάση τα συμπεράσματα που συνάγει κανείς από το κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας, αποδεικνύεται απογοητευτική.

Παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν, ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα εκφράσει θέσεις ευνοικότερες για τον ευρωπαικό νότο και ότι θα διεκδικήσει χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας προς όφελος της ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρώπης, η (γερμανική) πραγματικότητα κατέδειξε τα εντελώς αντίθετα.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σκέφτεται ακριβώς όπως σκέφτεται και το χριστιανοδημοκρατικό της κ. Μέρκελ. Χωρίς ευρύτητα πνεύματος και όραμα για την Ευρώπη. Σκέφτεται με εσωστρέφεια και μικροκομματική λογική, με γνώμονα πως θα εξυπηρετήσει την εκλογική του πελατεία.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της γερμανικής συγκυβέρνησης, κατέδειξαν πράγματι ότι δεν νοιάζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, για το μέλλον της Ευρώπης, τη νέα γενιά των εργαζομένων, τις χώρες μέλη του Νότου που πλήττονται από την ύφεση.

Οι χριστιανοδημοκράτες φαίνεται ότι για εκείνο που ενδιαφέρονται περισσότερο είναι να επιβεβαιώσουν στους συντηρητικούς ψηφοφόρους τους ότι θα κρατήσουν σταθερά την αυστηρή γραμμή της λιτότητας και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουν για την εξισορρόπηση των ανισοτήτων και την μεταφορά επενδυτικών πόρων κυρίως προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι σοσιαλδημοκράτες από την άλλη, επικέντρωσαν μόνο στην θεσμοθέτηση του ελάχιστου ανά ώρα μισθού στη Γερμανία και σε μία μικρή μείωση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Αφενός για να κατοχυρώσουν ένα κοινωνικό προφίλ και αφ ετέρου για να ικανοποιήσουν την μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία, βρίσκονται κατά πλειοψηφία πάνω από τα πενήντα.

Την ευρωπαική προοπτική την πέταξαν στα σκουπίδια. Ούτε κίνητρα για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ούτε μεταφορά επενδυτικών πόρων στο Νότο και κουβέντα καμία φυσικά για τα ευρωομόλογα.

Και για τα δύο κόμματα του μεγάλου συνασπισμού, κάτι περισσότερο από φανερό είναι ότι προτεραιότητά τους αποτελεί η Γερμανία και τα κομματικά τους συμφέροντα. Οχι η ευρωπαική συνοχή και ανάπτυξη.

Για το S.P.D. είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι ταυτίστηκε πλήρως με τη θέση της κ. Μέρκελ, να βοηθούνται από τον μόνιμο μηχανισμό, το E.S.M., χώρες ή τράπεζες ευρωπαικές, μόνο στην περίπτωση που έχουν αποκοπεί από τις διεθνείς αγορές για την άντληση κεφαλαίων. Δηλαδή, μόνο όταν βρεθούν κρεμασμένες στο χείλος του γκρεμού και απειληθούν τότε τα ίδια τα συμφέροντα της Γερμανίας μέσω του ευρώ.

Τέτοιος πολιτικός εγωισμός, τέτοια μυωπική αντίληψη και τόσος εθνικισμός μπορεί να αναμενόταν από την κ. Μέρκελ, αλλά δεν προβλεπόταν για τους σοσιαλδημοκράτες.

Εχει απόλυτο δίκιο ο πολιτικός ογκόλιθος της Ευρώπης Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος δήλωσε ότι οι σημερινές ηγεσίες δεν διαθέτουν την πνευματική δύναμη που απαιτείται για την προώθηση της ευρωπαικής ιδέας.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει και εάν θα εξακολουθήσουν οι Γερμανοί να σκέφτονται τόσο μονολιθικά και εθνικιστικά, μετά τις ευρωεκλογές του Μαίου. Εάν μάλιστα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι αντιευρωπαικές δυνάμεις κερδίσουν μεγάλο ποσοστό στις κάλπες και τεθεί στη συνέχεια το μείζον ερώτημα – το οποίο θέτουν και οι ευρωπαιστές υποστηρικτές της δημοκρατίας – από και έως πού και με ποια νομιμότητα αποφασίζει το Βερολίνο για τις ζωές τετρακοσίων και πλέον εκατομμυρίων Ευρωπαίων…

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Η ψήφιση του προϋπολογισμού 2014 στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Δεκεμβρίου

Με κυριότερο θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2014 αλλά και την έγκριση και ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων του ετήσιου Προγράμματος Δράσης του οικονομικού έτους 2014, συνεδριάζει την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 5:00 μ.μ. στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός τα οκτώ (8) θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι :

 1. Έγκριση - ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων Δήμου Δωρίδος - Ετήσιου Προγράμματος Δράσης οικονομικού έτους 2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 2. Κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής, εκπροσώπων του Δήμου Δωρίδος, για τη συμμετοχή τους σε Συνέδρια στα πλαίσια της έκθεσης φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοσίου – Κοινωνικού Τομέα και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων POLIS στη Θεσσαλονίκη. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 3. Έγκριση διενέργειας προμηθειών της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δωρίδος. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Τσώνος Θεόδωρος)
 4. Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Βελτίωση ύδρευσης Τ.Κ. Ελαίας» του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 5. Έγκριση και παραλαβή της μελέτης με τίτλο "Κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων Δ.Ε. Λιδωρικίου" και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 6. Διάλυση σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου «Συντήρηση κεντρικού δρόμου εντός οικισμού Συκέας». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 7. Διάλυση σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου «Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης από οικία Χ. Βελλία έως οικία Ι. Πουρνιά στο Τ.Δ. Λιδωρικίου». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτη
 8. Ψήφιση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος).Απαγορεύθηκε προσωρινά το κυνήγι σε όλη τη χώρα για όλα τα είδη θηραμάτων

 Παρά πόδα έθεσε τα όπλα  των κυνηγών η πρόεδρος το Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αγγελική Θεοφιλοπούλου, η οποία με προσωρινή διαταγή της απαγόρευσε προσωρινά πανελλαδικά το κυνήγι για όλα τα είδη των θηραμάτων.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του αποκαλούμενου και Οικολογικού Τμήματος ανέστειλε προσωρινά την από 19.7.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα της θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2013-2014.

Η προσωρινή διαταγή της κυρίας Θεοφιλοπούλου ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής που έχει καταθέσει η εν λόγω Ένωση στο ΣτΕ. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η Ζωοφιλική – Οικολογική Ένωση Ελλάδος και ζητεί να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντισυνταγματική, αντίθετη σε διεθνείς συμβάσεις και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Η Ένωση αναφέρει ότι η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, που άρχισε ιδιαιτέρα πρώιμα την 20η Αυγούστου 2013 και λήγει υπερβολικά παρατεταμένα την 28η Φεβρουαρίου 2014 βλάπτει την αναπαραγωγική ικανότητα όλων των ειδών της άγριας πανίδας, ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η αποδημία τους.

Αναλυτικότερα, η ¨Ένωση επισημαίνει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως απαιτεί η νομοθεσία, ειδική έρευνα για την επίδραση των χρονικών ορίων (έναρξη και λήξη) της κυνηγετικής περιόδου επί της αναπαραγωγικής ικανότητας της άγριας πανίδας, τόσο των απολύτως προστατευμένων όσο και των θηρευσίμων ειδών, αλλά και επί της προστασίας της μεταναστεύσεως των αποδήμων πτηνών.

Απλά, σημειώνει η Ένωση, η υπουργική απόφαση επικαλείται μια «επικαιροποιημένη δήθεν» μελέτη την οποία όμως ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου την γνωρίζουν, αλλά και πέρα από όλα αυτά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς στηρίζεται σε παλαιά μελέτη και όχι νέα που να αφορά την τρέχουσας κυνηγητική περίοδο όπως απαιτεί η νομοθεσία και η νομολογία.

Παράλληλα, παράνομα η λήξη της θήρας γίνεται κλιμακωτά, ενώ έπρεπε η ημερομηνία της λήξης να είναι η ίδια για όλα τα είδη. Δηλαδή δεν έπρεπε η λήξη της θητείας του κυνηγιού της πετροπέρδικας να είναι 15.12.2013, του φασιανού την 31.12.2013, του λαγού την 10.1.2014, του αγριόχειρου την 201.1.2014, της νησιώτικης πέρδικας την 15.12.2013, αλλά για όλα τα είδη να είναι κοινή ημερομηνία λήξης της θήρας.

Επιπρόσθετα είναι παράνομή η εν λόγω υπουργική απόφαση, καθώς η κυνηγητική δραστηριότητα κατά τα τέλη του καλοκαιριού και μέχρι 15 Οκτωβρίου συμπίπτει με τον αναπαρωγικό κύκλο των πτηνών, τόσο των θηρευσίμων, όσο και των προστατευομένων, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αρχίζει η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών.

Εξάλλου, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας, ούτε όμως υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης της θήρας για τις 264 περιοχές που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο προστατευτικό δίκτυο ΝΑΤΟΥRA 2000.

Περαιτέρω, η επίμαχη υπουργική απόφαση, τονίζει η Ένωση, «αποφεύγει ευσχήμως να χαρακτηρίσει την αλεπού, το πετροκούναβο, την καρακάξα, την κάργια, την κουρούνα και το ψαρόνι ως επιβλαβή θηράματα», όπως παγίως συνέβαινε κατά το παρελθόν και να κατάταξη αυτά στα θηρεύσιμα, ενώ περιέλαβε τη φλυαρόπαπια και την ασπρομετωπόχηνα στον κατάλογο των θηρεύσιμων ειδών, τα οποία και μέχρι προ δύο ετών ήταν μη θηρεύσιμα.

Τέλος, υποστηρίζει η Ένωση, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, τη Διεθνή Σύμβαση RAMSAR, τη Σύμβαση της Βόννης, κοινοτικές οδηγίες, την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως και την νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει ακυρώσει ανάλογες υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν την κυνηγετική περίοδο κατά τα έτη 1993, 1994, 1998, 2000, 2001 και 2009. Μετά την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων ο αρμόδιος υπουργός αμέσως εκδίδει ακριβώς όμοια απόφαση και μέχρι να επιληφθεί εκ νέου το ΣτΕ έχει περάσει η κυνηγητική περίοδος, καθιστώντας έτσι την δικαστική απόφαση «λευκό χαρτί».


Απαγορεύθηκε προσωρινά το κυνή

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Ημερίδα για την Λύσσα στο Λιδωρίκι

Με θέμα «Μέτρα για την καταπολέμηση της Λύσσας» θα πραγματοποιηθεί στο Λιδωρίκι ενημερωτική Ημερίδα  την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18.30 στη συνεδριακή αίθουσα του Δήμου.

Στόχος είναι η συνεργασία και η ενημέρωση άλλων αρμοδίων αρχών και φορέων (ιδιώτες κτηνίατροι, κτηνοτρόφοι, κυνοφιλικοί φορείς, ζωοφιλικά σωματεία, εκπρόσωποι κυνηγετικών συλλόγων, κ.λ.π.) σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας και τον ορισμό περιοχής για τη διενέργεια εμβολιασμού κατά των κόκκινων αλεπούδων.

Ομιλητές θα είναι ο Κωνσταντόπουλος Παναγιώτης, Δασολόγος Δασαρχείου Λιδωρικίου και η Τόλα Κλεονίκη, Κτηνίατρος

 Η Ημερίδα πραγματοπειίαται από το Δασαρχειο Λιδωρικίου, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λιδωρικίου και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδας.

Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

Σίφουνας η Γλυφάδα 6-0 το Γαλαξίδι ενώ έχασαν 1-0 οι Δωριείς από την Τολοφώνα

Του Τάσου Τσόλκα
Ο Γιώργος Φλέγγας δεξιά που πέτυχε 4 γκολ και αριστερά
ο αδερφός του Χρήστος Φλέγγας μόνιμος σκόρερ της Γλυφάδας

Ασταμάτητη η Ένωση Γλυφάδας συνέτριψε με 6 - 0 την Οιάνθη Γαλαξιδίου κατεβάζοντας ρυθμούς μάλιστα στο τελευταίο 20άλεπτο .

Τοπ σκόρερ ο Γιώργος Φλέγγας πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ αν και έπαιξε μόνο 70΄λεπτά και συγκρατημένα λόγω ελαφρού τραυματισμού στον προηγούμενο αγώνα στην Άμφισσα.

Τα άλλα δύο γκολ πέτυχαν ο Χρήστος και ο Γιάννης Φλέγγας.

Η μεγάλη έκπληξη της αγωνιστικής έγινε στο Γαλαξίδι όπου η Τολοφώνα Ερατεινή κέρδισε με 1 - 0 τους Δωριείς Μανάγουλης, επιβεβαιώνοντας αυτό που χθες γράφαμε ότι η αγωνιστική κρύβει και παγίδες.

Ο Απόλλων Ευπαλίου παρ΄ότι έπαιξε πολύ καλά μέσα στην Άμφισσα , τελικά ηττήθηκε από τον Αμφισσαϊκό με 2 - 0 .

Τέλος για άλλη μία Κυριακή ο Αετός Λιδωρικίου όχι μόνο δεν καταφερε κάτι καλό αλλά ηττήθηκε με 6 - 1 από τον Κρισσαίο Χρισσού.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής ,

Αστέρας Ιτέας - Ακαδημία Άμφισσας                        4 - 1
Ησαΐας Δεσφίνας - Διαγόρας Πολυδρόσου             2 - 0
Κρισσαίος Χρισσού -  Αετός Λιδωρικίου                  6 - 1
Αμφισσαϊκός - Απόλλων Ευπαλίου                           2 - 0
Ένωση Γλυφάδας - Οιάνθη Γαλαξιδίου                    6 - 0
Τολοφώνα Ερατεινή - Δωριείς Μανάγουλης          1 - 0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ        6η Αγωνιστική

   
                                                                                     ΓΚΟΛ                 ΒΑΘΜΟΙ
 1. ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ                           26 - 8            18
 2. ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ                                 20 - 5            16
 3. ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                    15 - 5            13
 4. ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                       19 - 12           12
 5. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                     13 - 6            11
 6. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ                          13 - 7            10
 7. ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ                         8 - 9              9
 8. ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ                              6 - 8              6
 9. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ                       4 - 17            6
 10. ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                 7 - 14             2
 11. ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ                       5 - 19             1
 12. ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                            6 - 27             0

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι παρακάτω αγώνες για την 7η Αγωνιστική,

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 15:00,
Απόλλων Ευπαλίου - Αετός Λιδωρικίου            Γήπεδο Μαλαμάτων
Αστέρας Ιτέας - Τολοφώνα Ερατεινή                   Γήπεδο Ιτέας
Διαγόρας Πολυδρόσου - Κρισσαίος Χρισσού           Γήπεδο Πολυδρόσου
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 13:30,
Δωριείς Μανάγουλης - Ένωση Γλυφάδας         Γήπεδο Μαλαμάτων
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 15:00,
Οιάνθη Γαλαξιδίου - Αμφισσαΐκός                   Γήπεδο Γαλαξιδίου
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 17:30,
Ακαδημία Άμφισσας - Ησαΐας Δεσφίνας           Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας


Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Για την 4η αγωνιστική στην Β΄κατηγορία είχαμε τα αποτελέσματα,

ΣΑΛΩΝΑ ΑΟ   -   ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ                0 - 0

ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ   -   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ      1 - 4

Ρεπό είχε ο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ      4η Αγωνιστική
 
                                                                                 ΓΚΟΛ             ΒΑΘΜΟΙ
 1. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                 15 - 3             9
 2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                    11 - 6             7
 3. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                   6 - 9             4
 4. ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ          3 - 9             1
 5. ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο                                      0 - 5             1