Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013

Χωρίς εκπλήξεις οι σημερινοί αγώνες

Χωρίς εκπλήξεις οι πρώτοι αγώνες της 6ης αγωνιστικής που έγιναν σήμερα κάτω από συνεχές ψιλόβροχο στα διάφορα γήπεδα της Φωκίδας .

Αστέρας Ιτέας  -  Ακαδημία Άμφισσας              4  -  1

Ησαΐας Δεσφίνας  -  Διαγόρας Πολυδρόσου    2  -  0

Κρισσαίος Χρισσού  -  Ο Αετός Λιδωρικίου      6  -  1

Αμφισσαϊκός  -  Απόλλων Ευπαλίου                  2  -  0

Αύριο Κυριακή 1 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι αγώνες

Ένωση Γλυφάδας - Οιάνθη Γαλαξιδίου   ώρα 14:00, Γήπεδο Μαλαμάτων

Τολοφώνα Ερατεινή - Δωριείς Μανάγουλης ώρα 15:00, Γήπεδο Γαλαξιδίου

Ανοιχτή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας

Την πρώτη του ανοιχτή συνέλευση θα πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας στο Ευπάλιο (αίθουσα Δημαρχείου) το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα.

Εισηγητής θα είναι ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνέλευση είναι :

1.     Τα επόμενα βήματα του αγώνα για την απαλλαγή της Ελλάδας από το σημερινό καθεστώς της καταστροφής και την ανάδειξη μια κυβέρνησης σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

2.     Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και για την κατοχύρωση πραγματικής δημοκρατίας , εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας.

3.     Ο προγραμματισμός δράσης της Οργάνωσης Μελών Δωρίδας και τα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μας.

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Αγώνες που κρύβουν παγίδες στο πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής

Του Τάσου Τσόλκα

Χωρίς το μεγάλο ντέρμπυ αλλά με αγώνες που κρύβουν παγίδες συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της Α΄Κατηγορίας Φωκίδας με την 6η αγωνιστική.

Η πρωτοπόρος Ένωση Γλυφάδας υποδέχεται στο Ενωσιακό γήπεδο Μαλαμάτων την ισχυρή Οιάνθη Γαλαξαδίου, ενώ στα σημεία θα κριθεί το μάτς στην Άμφισσα μεταξύ των ισοδυνάμων Αμφισσαϊκού και Απόλλωνα Ευπαλίου.

Αναλυτικά όλοι οι αγώνες της 6ης αγωνιστικής τα γήπεδα που θα διεξαχθούν και οι ώρες έχουν ως εξής :

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, ώρα 15:00,
Αστέρας Ιτέας - Ακαδημία Άμφισσας                Γήπεδο Ιτέας
Ησαΐας Δεσφίνας - Διαγόρας Πολυδρόσου             Γήπεδο Δεσφίνας
Κρισσαίος Χρισσού - Αετός Λιδωρικίου                  Γήπεδο Χρισσού
Αμφισσαΐκός - Απόλλων Ευπαλίου                 Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 14:00,
Ένωση Γλυφάδας - Οιάνθη Γαλαξιδίου           Γήπεδο Μαλαμάτων

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 15:00,
Τολοφώνα Ερατεινή - Δωριείς Μανάγουλης        Γήπεδο Γαλαξιδίου

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 5η Αγωνιστική

                                                                               ΓΚΟΛ             ΒΑΘΜΟΙ
 1. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                                   20 - 8            15
 2. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                         16 - 4            13
 3. ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                            15 - 4            13
 4. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                                19 - 6            12
 5. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                                 8 - 7              9
 6. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                            11 - 6              8
 7. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                                    7 - 6              7
 8. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ                              3 - 17             3
 9. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                          7 - 12             2
 10. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                                      4 - 8               3
 11. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                               4 - 18             1
 12. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                                    4 - 21             0Τα Γερμανικά «δώρα» και η υπονόμευση της πραγματικής οικονομίας

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Τι μας λένε λοιπόν οι καρεκλκοκένταυροι της τρόικα και οι τεχνοκράτες της γερμανικής δεξιάς. Καλοδεχούμενο το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν. Έστω κι αν το δεύτερο κινδυνεύει να υπονομεύσει το πρώτο.

Ο προβληματισμός μάλιστα γύρω από αυτό το ενδεχόμενο , γίνεται όλο και πιο έντονος, καθώς οι διάφορες αθέατες πλευρές των διαρθρωτικών αλλαγών ,όπως τις εννοεί η τρόικα, αφαιρούν οικονομικό αποτέλεσμα ,παρά προσθέτουν.

Κι’ αυτό γιατί δεν συσχετίζεται με το στελεχιακό δυναμικό και τη σύγχρονη ηλεκτρονική υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται, προκειμένου να έχουν θετικό πρόσημο οι επιβεβλημένες αλλαγές στην διάρθρωση και τον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Στον παρόντα φυσικά χρόνο και όχι σε μέλλοντα.

Πολύ χαρακτηριστικά τα παραδείγματα στους παρακάτω σημαντικούς τομείς:

 • Της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Αν αυτός ο τομέας διέθετε άμεσα τα ανάλογα υποστηριχτικά μέσα, θα επέφερε τεράστια ποσά στο ελληνικό δημόσιο.
 • Της άρτιας λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, που θα συμβάλει αποτελεσματικά στην έγκαιρη είσπραξη των εσόδων. Τεράστιο και εδώ το οικονομικό όφελος.
 • Της ασφαλιστικής κάλυψης και της συνέπειας στην εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Αν βοηθούσαν τους αρμόδιους μηχανισμούς, τότε η χρηματοδότηση της λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος ,δεν θα γινόταν σε βάρος άλλων οικονομικών μεγεθών.
 • Της άμεσης στελέχωσης και ψηφιοποίησης όλων των μηχανισμών ,για την εδώ και τώρα λειτουργία των νέων και ώριμων παραγωγικών μονάδων, για τις οποίες οι σχετικές προτάσεις και φάκελοι, έχουν γίνει μπαλάκι του τένις ,από υπουργείο σε υπουργείο. Και σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε αύξηση των φορολογικών εσόδων ,πέραν της κάλυψης του τεράστιου κενού της ανεργίας.

Θα ήταν πολύ πιο αξιόπιστη και παραγωγική η παρέμβαση της τρόικα, εάν παράλληλα με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις του μη παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού, ενέκρινε την άμεση χρηματοδότηση μηχανοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού, στους προαναφερόμενους τέσσερις τομείς.

Αυτό θα εξασφάλιζε πολύ περισσότερα οικονομικά οφέλη και για την οικονομία και για την κοινωνία, από την αδιανόητη επιμονή σε κάθε λογής μέτρα που εφευρίσκουν κάθε τόσο, τα οποία και συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν φέρνουν και αποσταθεροποιούν την απαραίτητη πολιτική και κοινωνική ισορροπία .

Θα ήταν πολύ πιο αξιόπιστοι οι τροϊκανοί και οι πάτρονές τους στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, εάν παράλληλα με την επιμονή τους στις 10-12 χιλιάδες απολύσεις υπαλλήλων, ενέκριναν και τα περίπου 100 εκ. ευρώ για την ηλεκτρονική διαδικτυακή υποστήριξη των συστημάτων που προαναφέραμε, και το ανάλογο προσωπικό που απαιτείται για την διαχείρισή τους.

Θα ήταν μια εξέλιξη που θα απέφερε στην οικονομία -με όποιους μαθηματικούς τύπους κι αν υπολογιστεί- πάνω από 1,5 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Δεν φταίνε, κατά συνέπεια, όλοι αυτοί που αποδίδουν στις εμμονές της τρόικα, μια υποκριτική και παρελκυστική τακτική, η οποία συν τοις άλλοις, δεν μπορεί να δώσει αποτελέσματα που να οδηγήσουν στην οριστική λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Απλά θέλουν να κερδίσουν προφανώς χρόνο, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα της άκριτης προσαρμογής και να προετοιμάσουν καλύτερα τους μηχανισμούς για την καλύτερη απορρόφηση των όποιων κραδασμών, προς όφελος των οικονομικών και τραπεζικών ελίτ, που υπηρετούν.

Το ιδιαίτερα αρνητικό φορτίο που έχει η συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, επιβάλει στην πολιτική ηγεσία της χώρας ,να αναδείξει διαπραγματευτικά, αυτή ακριβώς την πλευρά του όλου θέματος.

Την υποχρεώνει να αντιτείνει το επιχείρημα πως το όποιο δημοσιονομικό κενό του 2014, είτε των 800 εκ. είτε του ενός δις, θα καλυφθεί συνδυαστικά από τις εκσυγχρονιστικές δράσεις στους τομείς που προαναφέραμε. Και στο τέλος αυτή πρέπει να είναι η προσπάθεια που πρέπει να αξιολογηθεί μετά από 8-10 μήνες και όχι η ρύθμιση του χρέους που πρέπει να γίνει το πολύ στους επόμενους τρεις μήνες.

Γιατί στην αντίθετη περίπτωση, θα χαθούν τα οικονομικά και αναπτυξιακά πλεονεκτήματα για το 2014, με αποτέλεσμα να ξαναμπεί η χώρα στη λογική των νέων δανείων και νέων μνημονίων.

Άλλωστε, η ελληνική πολιτική ηγεσία ,μέσα από τον προϋπολογισμό του 2014 και τα υπεσχημένα τηρεί και περιθώρια αφήνει προκειμένου τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, να μετουσιωθούν σε μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα.

Σε τέτοιο …μνημονιακό βαθμό μάλιστα, που ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός διευρύνει την φορολογική βάση, όχι δυστυχώς προς την κατεύθυνση των εχόντων και κατεχόντων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, αλλά προς τα μεσαία και κατώτερα εισοδηματικά στρώματα, που έχουν την ατυχία να διαθέτουν κάποια περιουσιακά στοιχεία.

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισε ήδη η συζήτηση για το ποια πολιτική ηγεσία μπορεί να κάνει αυτά τα απλά και αυτονόητα, και αν το υπάρχον δικομματικό κυβερνητικό σχήμα χρειάζεται κάποια «δωράκια» από την γερμανική ηγεσία, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Αν κάποια ‘’δώρα’’ έχουν ουσία αυτή την ώρα, αυτά πρέπει να αφορούν την πραγματική οικονομία και την οριστική λύση του προβλήματος τους χρέους και όχι τις πολιτικές ηγεσίες και τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Αν έγκαιρα γίνει το πρώτο ,τότε και οι δεύτερες θα κριθούν εκλογικά ,με τον προσήκοντα τρόπο.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα.


Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Ο Δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης στην Αθήνα για την μηνιαία συνάντηση με δημότες

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή 29
Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης για την τακτική του συνάντηση που έχει καθιερώσει με δημότες της Δωρίδας και εκπροσώπους Συλλόγων της Δωρίδας κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα.

Ο Δήμαρχος θα δεχτεί τους πολίτες στην αίθουσα της Δωρικής Αδελφότητας στο Παγκράτι ( Ιέρωνος 2 και Τιμοθέου 1)    από 10:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ. και από 5:00 μ.μ. έως 9:00 το βράδυ.

Μέσα στην Άνοιξη θα ξεκινήσει(;) πάλι το πορθμείο Άγιος Νικόλαος Δωρίδας-Αίγιο

Την αισιοδοξία του πως σε λίγους μήνες, ενδεχομένως την ερχόμενη άνοιξη, η πορθμειακή γραμμή Αίγιο-Άγιος Νικόλαος Δωρίδας θα επαναλειτουργήσει, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Γιάννης Τοχμιτζόγλου.

Έχουμε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις που τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι ανακοινώσιμες αλλά εργαζόμαστε πυρετωδώς προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της γραμμής” τόνισε ο Γ.Τοχμιτζόγλου, συμπληρώνοντας. “Ίσως μάλιστα την ερχόμενη άνοιξη ή γύρω στο Πάσχα, να έχουμε ξανά ferry boat. Είμαι αρκετά αισιόδοξος”.

Όσον αφορά στη λειτουργία του νέου λιμένα του Αιγίου, ο Γ. Τοχμιτζόγλου διευκρίνισε πως κατ'αρχάς ο σκοπός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να λειτουργούν ταυτόχρονα και τα δύο λιμάνια.

Έχουμε ξεκινήσει ήδη διαβουλεύσεις με διάφορες εταιρείες, άλλες τις βρήκαμε εμείς κι άλλες βρήκαν εμάς. Προχωράμε σε ενημέρωση προς το παρόν, τόσο για τα στοιχεία του λιμανιού μας όσο και για τις εκτιμήσεις μας για το πότε θα αδειοδοτηθεί η λειτουργία του νέου λιμένα. Βεβαίως το έργο έχει παραδοθεί διοικητικά, τεχνικά όμως υπάρχουν αρκετές μελέτες που πρέπει να εγκριθούν για να μπορέσει να δέσει πλοίο στο νέο λιμάνι”.

Πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία; Ο Γ.Τοχμιτζόγλου έδωσε δύο παραδείγματα: “Κατ'αρχάς έχουμε τη μελέτη βυθομέτρησης του νέου λιμένα. Έχει γίνει η σχετική αίτηση στην Υδρογραφική Υπηρεσία Στρατού που είναι η καθ'ύλην αρμόδια και το κόστος της εργασίας, μαζί με την καταγραφή του λιμένα στους επίσημους χάρτες, αγγίζει τα 25.000 ευρώ.

Προσπαθούμε κάπως να το μειώσουμε αλλά ουσιαστικά αυτά τα χρήματα είναι αυτά που θα δώσουν την 'προτεραιότητα' στο δικό μας λιμάνι, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι. Κατά τα άλλα, ένα ακόμα σοβαρό θέμα είναι η αξιολόγηση της ασφάλειας του νέου λιμένα, ώστε να προχωρήσουμε στο ανάλογο σχέδιο. Αυτά είναι και τα σημαντικότερα ζητήματα προς επίλυση, ώστε να προκύψει η πολυπόθητη άδεια”.

Την συγκρατημένη αισιοδοξία του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης που ρωτήθηκε σχετικά για την επαναλειτουργία της γραμμής.

Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο , μας είπε, και γίνονται συντονισμένες ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις , για να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια. Ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι συγκεκριμένο, πρόσθεσε , αλλά πιστεύω στις αρχές του νέου χρόνου να έχουμε πιο καθαρή εικόνα για το πότε μπορεί να λειτουργήσει ξανά το πορθμείο , που είναι τόσο σημαντικό για την οικονομική και κοινωνική ζωή της Δωρίδας.

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Οι μη νομιμοποιημένες ηγεσίες

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει καθαρά, επιτέλους, σε ένα κολοσσιαίο δίλημμα : Να προχωρήσει στην πολιτική της ένωση ή μοιραία να περιθωριοποιηθεί. Οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαίου, δημιουργούν μία καταπληκτική ευκαιρία για να ξεπεράσουν οι εθνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα τη σημερινή μυωπική εθνικο-κεντρική τους αντίληψη και να ανοίξουν την προεκλογική ατζέντα για την πολιτική ένωση.

Για την ανάγκη, ειδικότερα, ίδρυσης υπερεθνικών δομών εξουσίας, η οποία θα εκλέγεται και θα λογοδοτεί στους λαούς της Ευρώπης. Για μία υπερεθνική εξουσία που θα αποφασίζει με βάση τα συμφέροντα του ευρωπαικού συνόλου και όχι με τα συμφέροντα του ισχυρότερου κράτους μέλους. Διαφορετικά οι πολιτικές ηγεσίες θα απολέσουν κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά και η Ευρώπη ως ενιαίο σύνολο θα παρακμάσει.

Η ίδρυση ισχυρών – και απ ευθείας εκλεγμένων – πανευρωπαικών οργάνων, τα οποία θα είναι αυτά που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον τετρακοσίων και πλέον εκατομμυρίων Ευρωπαίων, θα αποτελούσε μία ζωτική και δυναμική απάντηση στο ευρωπαικό δίλημμα. Επιπλέον, θα αποτελούσε και μία εγγύηση για την κατανομή των εξουσιών, το κράτος δικαίου και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Για να δανειστώ μία πολύ καίρια και όμορφη επισήμανση, από πρόσφατη ομιλία του νομικού συμβούλου της Κομισιόν κ. Γιώργου Ζαββού, «ενώ υπάρχει ένας ισχυρός ευρωπαικός δήμος που ζητά επείγουσες μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει ευρωπαικό κράτος, μία πολιτεία που θα διανείμει επαρκώς δημόσια αγαθά».

Εάν όλα αυτά λοιπόν τα θεμελιώδη προβλήματα, δεν συζητηθούν στα προεκλογικά πάνελ, τα μπαλκόνια και τα media ενόψει των εκλογών του Μαίου, πότε αλήθεια θα συζητηθούν;

Εάν δεν τοποθετηθούν τώρα οι ηγεσίες και τα κόμματα, για τον τρόπο που πρέπει να λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις που αφορούν στο ίδιο το μέλλον της Ευρώπης, πότε άλλοτε θα το πράξουν; Η ώρα για να ξεκαθαρίσουμε όλοι, ποια Ευρώπη θέλουμε, ποιο θα είναι το πολιτικό μας μοντέλο και ποιο το οικονομικό μας μέλλον, είναι τώρα!

Η πολιτική ένωση της Ευρώπης σημαίνει πάνω από όλα σταθερότητα και ενδυνάμωση των οικονομιών. Η Ευρώπη, αιφνιδιασμένη από την βαθειά οικονομική κρίση και τις ανακατατάξεις που σημειώνονται στη γεωπολιτική σκηνή μεταξύ Δύσης και Ανατολής, θα βρεθεί σε πορεία συνεχούς οπισθοχώρησης στη διεθνή σκακιέρα, εάν δεν προχωρήσει την πολιτική ένωση. Με πολύ μεγάλες συνέπειες για το οικονομικό επίπεδο των λαών της και ειδικότερα των χωρών του Νότου.

Τα ασθενέστερα κράτη μέλη είναι πράγματι τα πρώτα θύματα της έλλειψης ισχυρών υπερεθνικών ευρωπαικών θεσμών εξουσίας. Εξού, σήμερα, και μπορεί ο ισχυρότερος εταίρος της Ευρωζώνης να διατάσσει και οι άλλοι να είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν…

Η πολιτική ένωση και η δημιουργία υπερεθνικών δομών εξουσίας, θα διευκολύνουν σημαντικά, εξάλλου, τον αγώνα της πολιτικής και ακόμη πιο συγκεκριμένα της Γηραιάς Ηπείρου, απέναντι στις ανεξέλεγκτες αγορές, οι οποίες λειτουργούν έξω από θεσμικά όργανα και θέλουν, με τον τρόπο τους κάθε φορά, να επιβάλουν τις αποφάσεις τους στις εθνικές κυβερνήσεις, περισσότερο εύκολα των μικρότερων χωρών.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Ν.Δ. Δωρίδας

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ

Η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση σχολικών μονάδων θα πρέπει γίνεται όχι με οικονομίστικα και λογιστικά κριτήρια αλλά με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια, υπηρετώντας κατά αρχήν τον μαθητή και την εκπαιδευτική κοινότητα. 

Η συγχώνευση και ο υποβιβασμός σχολικών μονάδων πρέπει να γίνεται μετά από πλήρη και εμπεριστατωμένη εισήγηση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης καθώς και μετά από γνωμοδότηση του αρμοδίου οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τούτο σημαίνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και κατ΄ επέκταση η τοπική κοινωνία της Δωρίδας, οι εκπρόσωποι των σχολικών μονάδων, οι σύλλογοι γονέων, οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας πρέπει να συμμετέχουν σε έναν ευρύ διάλογο για την συγχώνευση σχολικών μονάδων και όχι να τους ανακοινώνονται ως τελεσίδικες αποφάσεις είτε από το Υπουργείο Παιδείας ή τον εκάστοτε Διευθυντή Εκπαίδευσης και να προκαλείται αναστάτωση τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στους γονείς και τους μαθητές της περιοχής μας.

Επίσης βασική προϋπόθεση για την όποια αναδιάρθρωση των σχολικών μονάδων στη Δωρίδα, αποτελούν οι άριστες σχολικές υποδομές, η γεωμορφολογία της περιοχής μας, η μεταφορά των μαθητών, καθώς και οι επιπτώσεις που αυτές θα επιφέρουν στη κοινωνική και οικονομική ζωή του Δήμου μας.

Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική μονάδα αντιστρατεύεται το σύνθημα "πρώτα ο μαθητής",

Η πρόταση του Προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας κ. Ευαγγέλου, σχετικά με τη συγχώνευση και υποβάθμιση σχολικών Μονάδων του Δήμου Δωρίδος, οδηγούν στη ραγδαία υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών παιδείας στην περιοχή μας.

Παράλληλα οι δηλώσεις του στο τοπικό τύπο, σύμφωνα με τις οποίες χαρακτηρίζει ΄΄ήπιες΄΄ τις αλλαγές που ο ίδιος έχει προτείνει, τονίζοντας προκλητικά ότι οι προτεινόμενες αλλαγές ΄΄είναι αδιαπραγμάτευτες και θα προχωρήσουν΄΄ και πως η γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων δεν θα επηρεάσει στο παραμικρό τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, αποτελούν εμπαιγμό και οδηγούν στην αφαίρεση του δημοκρατικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλόγων γονέων και των συλλογικών οργάνων της σχολικής κοινότητας, αφού καταστρατηγούν τη νομοθεσία αλλά και το ουσιώδες δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν.

Δεν λαμβάνουν υπόψη, τη γεωμορφολογία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και τις δυσκολίες που απορρέουν για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Θεωρούμε ότι το βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση ή τον υποβιβασμό σχολικών μονάδων, είναι οικονομικό και δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική και παιδαγωγική διάσταση που θα όφειλαν να έχουν οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

                                                  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

α) Την άμεση ανάκληση της πρότασης του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, (τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των σχολικών μονάδων, σύλλογοι γονέων), στη λήψη αποφάσεων.

β) Την μη συγχώνευση-υποβάθμιση των σχολικών μονάδων του Δήμου Δωρίδος.

Η Δημοτική Τοπική Επιτροπή Δωρίδος Νέας Δημοκρατίας, δηλώνουμε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια και με οποιαδήποτε μορφή, του Υπουργείου Παιδείας για τη μείωση των οργανικών θέσεων και τη συγχώνευση-υποβιβασμό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δωρίδος, η οποία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και απαξίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην περιοχή μας.

Δηλώνουμε ότι στηρίζουμε ενεργά τις δράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας - μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και εμμένουμε στη προγενέστερη δήλωση μας, «οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι στατιστικοί αριθμοί και η παιδεία δε . διαιρείται».

ΔΗΜ.Τ.Ο. ΔΩΡΙΔΑΣ
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Δημοπρατήθηκε με 23.000 ευρώ το έργο καθαρισμού χειμάρρου Σωρροί Τριζονίων

Δημοπρατήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το έργο: «Καθαρισμός Χειμάρρου Σωρροί Τριζονίων» προϋπολογισμού 23.000 €, το οποίο αφορά εργασίες καθαρισμού του χειμάρρου στην περιοχή Χανίων.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή ,μετά από τις ετήσιες αυτοψίες στους χειμάρρους της περιοχής παρατηρήθηκε η άνοδος της στάθμης των φερτών υλικών και συνεπώς η ανάγκη καθαρισμού των χειμάρρων με ταυτόχρονη ενίσχυση των πρανών του χειμάρρου.

Οι εργασίες οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν αφορούν καθαρισμό σε μήκος 950μ. περίπου, με αρχή, την εκβολή του χειμάρρου «Σωρροί» στη θάλασσα μέχρι το τεχνικό έργο στον χείμαρρο στο ύψος της Εθνικής Οδού Ιτέας-Ναυπάκτου.

Επίσης, προβλέπεται η απόθεση προϊόντων εκσκαφής στα πρανή του χειμάρρου με σκοπό την ενίσχυση τους, τυχόν περισσευούμενα προϊόντα εκσκαφής θα τοποθετηθούν στην συμβολή του χειμάρρου με την θάλασσα για τον εμπλουτισμό της ακτής.


Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων στη Δωρίδα

Έρχεται νέο κύμα συγχωνεύσεων και  καταργήσεων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων στη Φωκίδα, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει κάνει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας Γιάννης Ευαγγέλου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΩΡΑ της Φωκίδας, ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι από τις εκτεταμένες καταργήσεις και συγχωνεύσεις που έγιναν στο νομό μας το 2012 και ο Γ. Ευαγγέλου προτείνει την κατάργηση με τη μέθοδο των συγχωνεύσεων επτά σχολείων, Νηπιαγωγείων και Δημοτικών και τον υποβιβασμό άλλων πέντε.

Οι προτάσεις έχουν ήδη φτάσει στους δυο Δήμους, όπου αιτείται τη συζήτησή τους από τα δυο Δημοτικά Συμβούλια Δελφών και Δωρίδας, και  λογικά θα τεθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις τους. Πιθανότατα μάλιστα για τη Δωρίδα να τεθεί προ ημερήσιας διάταξης το θέμα στο Συμβούλιο της Τρίτης, καθώς ήδη έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή και ειδικά στους κόλπους των δασκάλων και των γονιών.

 Για το δήμο Δωρίδας η πρόταση περιλαμβάνει:

 Α) Συγχωνεύσεις Δημοτικών Σχολείων:
 • Δυθέσιο Μαραθιά στο εξαθέσιο Ευπαλίου. Το πρώτο έχει 26 παιδιά και το δεύτερο 76.
 • Μονοθέσιο Αμυγδαλιάς στο εξαθέσιο Λιδωρικίου. Το πρώτο έχει 10 παιδιά και το δεύτερο 68.

 Β) Συγχωνεύσεις Νηπιαγωγείων:
 • Μονοθέσιο Μαραθιά με μονοθέσιο Ευπαλίου. Το πρώτο έχει 5 παιδιά και το δεύτερο 23.
 • Μονοθέσιο Αμυγδαλιάς με το μονοθέσιο Λιδωρικίου. Το πρώτο έχει 2 παιδιά και το δεύτερο 11. Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Αμυγδαλιάς είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν να κλείσει. Οι βασικοί λόγοι που διατηρήθηκε είναι η μεγάλη απόσταση από το Λιδωρίκι, το κακό οδικό δίκτυο, όπως και η επικινδυνότητα ης μεταφοράς των μικρών μαθητών, δεδομένου ότι όλο το χειμώνα έχει χιόνι.
 • Μονοθέσιο Καστρακίου με το μονοθέσιο Μαλαμάτων. Το πρώτο έχει 8 παιδιά και το δεύτερο 12.
Γ) Υποβιβασμό Δημοτικού Σχολείου

Προτείνεται το εξαθέσιο Λιδωρικίου να υποβιβαστεί σε πενταθέσιο. Παρά το γεγονός ότι θα αφομοιώσει τους μαθητές της Αμυγδαλιάς και θα έχει συνολικά 78 παιδιά και παρά το γεγονός ότι είναι το Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται στην έδρα του δήμου, προτείνεται ο υποβιβασμός του.

Για το δήμο Δελφών η πρόταση περιλαμβάνει:
 • Υποβιβασμό του εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Δελφών σε πενταθέσιου. Το σχολείο σήμερα έχει 47 μαθητές.
 • Υποβιβασμό του εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου σε πενταθέσιο.
 • Υποβιβασμό του τριθέσιου Δημοτικού Σχολείου Επταλόφου σε δυθέσιου.
 • Υποβιβασμό του δυθέσιου Δημοτικού Σχολείου Χρισσού, σε μονοθέσιο. Το σχολείο έχει 10 παιδιά.
 • Προτείνεται η κατάργηση του μονοθέσιου Νηπιαγωγείου Αγίας Ευθυμίας και του Ειδικού Νηπιαγωγείου, η λειτουργία του οποίου είχε ανασταλεί. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται του χρόνου ή αργότερα να προκύψει ανάγκη λειτουργίας του ξανά, επειδή πιθανόν θα υπάρχουν παιδιά που το χρειάζονται.
 

Μαζί Ολυμπιακός και Τράπεζα Πειραιώς

Διακρίνονται από αριστερά οι Φουστέρ,
Παπαδόπουλος,Βρέντζος, Σιρμακέζης και Ρόκας που
παρουσιάζουν σε
μεγένθυση τις δύο κάρτες , απλή και χρυσή
της Olympiacos F.C. MasterCard
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την συνεργασία της για τα επόμενα 5 χρόνια με την Τράπεζα Πειραιώς
κατά την διάρκεια εκδήλωσης στην αίθουσα "V' Ammos" του "Γ. Καραϊσκάκης" σήμερα το μεσημέρι.

Τους ποδοσφαιριστές του συλλόγου εκπροσώπησαν οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Νταβίδ Φουστέρ, που στις δηλώσεις τους στάθηκαν στο πόσο σημαντική είναι αυτή η συνεργασία, με τον Ισπανό να μην χάνει την ευκαιρία να αστειευτεί με τον πρωταγωνιστή του τηλεοπτικού σποτ.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την έναρξη αυτής της συνεργασίας. Ο στόχος ο δικός μας συνάδει με εκείνον της Τράπεζας Πειραιώς, για αυτό και πορευόμαστε μαζί. Στοχεύουμε πάντα ψηλά και στην κορυφή. Τα νέα προϊόντα φέρνουν ακόμη πιο κοντά τον κόσμο, προφέροντας σημαντικά δώρα στους κατόχους. Θα ήθελα να πω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό και για εμάς. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, όπως έκανε και στο παρελθόν και συνεχίζει ακόμη να κάνει και πως θα είναι πάντοτε δίπλα μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, με τον Νταβίδ Φουστέρ να παίρνει στην συνέχεια τον λόγο.

Ο Ισπανός άσος, αφού καλωσόρισε ξανά τον πρωταγωνιστή του διαφημιστικού σποτ, με την ατάκα "Που είσαι Νικόλα!", συνέχισε τονίζοντας:

"Θα ήθελα και εγώ να καλωσορίσω στη μεγάλη οικογένεια του Ολυμπιακού την Τράπεζα Πειραιώς, μια μεγάλη τράπεζα. Πιστεύω πως τέτοιου είδους συνεργασίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για τον Ολυμπιακό καθώς τον ανεβάζουν επίπεδο. Στην Ελλάδα αυτό είναι γνωστό, αλλά μία τέτοια συνεργασία είναι πάρα πολύ σημαντική για τον φίλαθλο του Ολυμπιακού, ο οποίος έρχεται ακόμη πιο κοντά στην αγαπημένη του ομάδα. Είναι μια πάρα πολύ ωραία ιδέα αυτή η συνεργασία και η δημιουργία αυτής της κάρτας. Κυρίως για τον φίλαθλο της ομάδας, ο οποίος έχει μόνο να κερδίσει από αυτή τη μεγάλη συμμαχία".

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στην αίθουσα του V'Ammos στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην κοινή συνέντευξη Τύπου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της Τράπεζας Πειραιώς:

Γιάννης Βρέντζος, διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ:

«Με ιδιαίτερη τιμή καλωσορίζουμε τον όμιλο της Τραπέζης Πειραιώς στη μεγάλη οικογένεια της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός και η Τράπεζα Πειραιώς θα πορευθούν μαζί για τουλάχιστον τα επόμενα 5 χρόνια και είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς γιατί μέσω της συνεργασίας μπορούμε να προσφέρουμε στους φιλάθλους μας, στην ολυμπιακή οικογένεια μία σειρά από καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και φυσικά σημαντικά προϊόντα για τους φιλάθλους που θα τα χρησιμοποιήσουν. Επίσης, είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι, γιατί αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός, λόγω των σημαντικών επενδύσεων που πραγματοποιεί και των επιτυχιών που έχει μέσα στα γήπεδα, είναι σε θέση να προσελκύσει σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς και κορυφαίες επιλογές. Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς κι όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν αυτό το διάστημα προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνεργασία».

Γιάννης Ρόκας, εκπρόσωπος της Τράπεζας:

«Ξεκινώντας θα θέλαμε κι εμείς από την πλευρά μας να ευχαριστήσουμε την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς το να συνεργαζόμαστε με την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο όμιλος στρατηγικά θέλει να προσφέρει στο ποδόσφαιρο, τόσο ως χορηγός της Εθνικής ομάδας, η οποία πρόσφατα μας έκανε υπερήφανους, όσο και σε επίπεδο συλλόγων. Πρόκειται για μία συνεργασία με μακρόπνοο σχεδιασμό. Ένα ματς στο οποίο κερδίζουν όλοι. Ο Ολυμπιακός γιατί έχει δίπλα του τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην χώρα. Η Τράπεζα Πειραιώς γιατί πορεύεται δίπλα στη μεγαλύτερη ομάδα, στον μεγαλύτερο σύλλογο. Μπορεί να αγκαλιάζει τους φιλάθλους του Ολυμπιακού και να τους παρέχει σπουδαίες υπηρεσίες και σημαντικά προνόμια, μέσω της Olympiacos F.C. MasterCard. Τέλος, οι φίλαθλοι της ομάδας, γιατί μέσω αυτής της συνεργασίας, μπορούν να απολαύσουν αυτό που αγαπούν: Ακόμη περισσότερο Ολυμπιακό! Με τη νέα αυτή κάρτα οι φίλοι του Ολυμπιακού θα απολαύσουν σημαντικές υπηρεσίες, θα έχουν μεγάλα προνόμια και πάνω από όλα θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν ακόμη πιο κοντά στον Ολυμπιακό».

Σωτήρης Σιρμακέζης, Γενικός Διευθυντής στον Τομέα Λιανικής Τραπεζικής:

«Εκτός από μεγάλη τιμή για την Τράπεζα Πειραιώς, είναι και χαρά προσωπική να είμαστε εδώ, γιατί είμαστε Ολυμπιακοί από κούνια, οπότε έχει μεγαλύτερη αξία. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει εξελιχθεί στη νούμερο ένα τράπεζα της Ελλάδας, τόσο από άποψη μεγέθους όσο και από άποψη εργασίας και υπηρεσιών. Το προϊόν πιστωτική κάρτα είναι ένα από τα πλέον σημαντικά. Δένεται με τον πελάτη και του δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Από την άποψη αυτή, αυτό είναι και το πρώτο προϊόν, το οποίο λανσάρουμε μέσω αυτής της συνεργασίας. Η Olympiacos F.C. MasterCard η οποία θα κυκλοφορήσει σε δύο τύπους. Απλή και Χρυσή. Το εικαστικό της κάρτας είναι τέτοιο ώστε να δένει όσο το δυνατόν περισσότερο συναισθηματικά με τον κάτοχο-φίλαθλο της ομάδας. Ανήκει στην κατηγορία καρτών πιστότητας. Κάρτες ανταμοιβής.

Παρέχει συλλεκτικά δώρα, εισιτήρια διαρκείας και πολλές άλλες, συναισθηματικής αξίας, ποδοσφαιρικές εμπειρίες. Έχουμε καλύψει τις βασικές ανάγκες που έχει ο κάτοχος μίας τέτοιας κάρτας, όπως άτοκες δόσεις για να αγοράζει τα εισιτήρια διαρκείας. Δωρεάν εισιτήρια σε συγκεκριμένους αγώνες, με βάση τους που θα συγκεντρώνει ο κάτοχος. Συμμετοχές σε μοναδικούς διαγωνισμούς. Προνομιακή τιμολόγηση. Η κάρτα αυτή θα έχει ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς. Τηλεειδοποιήσεις για την ασφάλεια του κατόχου και άλλα πολλά. Το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο κάτοχος να συλλέγει πόντους χρησιμοποιώντας την κάρτα του. Όσο αγοράζει πράγματα, για κάθε αγορά αξίας δέκα ευρώ θα παίρνει έναν πόντο, ενώ από το Red Store θα παίρνει έναν πόντο για κάθε αγορά αξία πέντε ευρώ. Επίσης θα παίρνει δεκάδες πόντους όταν θα αποκτά την κάρτα και έξτρα πόντους όταν αγοράζει τα εισιτήριά του online. Έτσι όταν θα εξαργυρώνονται οι πόντοι ο κάτοχος θα έχει πολλά αποκλειστικά προνόμια για την ομάδα. Εύχομαι από τη δική μου πλευρά καλή επιτυχία σε όλους!»,

Μετά τον λόγο πήρε ξανά ο Γιάννης Ρόκκας, ο οποίος προλόγισε το διαφημιστικό σποτ, με το οποίο η ΠΑΕ Ολυμπιακός και η Τράπεζα Πειραιώς θα προμοτάρουν τη συνεργασία τους. Ο λόγος για τον Νικόλα, τον πρωταγωνιστή. Ο Νικόλας, ως γνήσιος φίλαθλος του Ολυμπιακού πηγαίνει συχνά στο γήπεδο, αλλά μία φορά στέκεται άτυχος, χάνει το λεωφορείο και… τρέχει να το προλάβει, για να φτάσει στο Καραϊσκάκη και να δει από κοντά την αγαπημένη του ομάδα. Εκεί που απελπίζεται, πιστεύοντας ότι πλέον δεν θα καταφέρει να δει από κοντά τον Ολυμπιακό που αγαπά, βλέπει να εμφανίζεται πίσω του το πούλμαν της ομάδας και την πόρτα να ανοίγει…

Η συνέχεια λοιπόν για το σποτ επί της οθόνης! Πριν ολοκληρωθεί η εκδήλωση, ο Γιάννης Βρέντζος παρέδωσε μία φανέλα στα δύο στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ οι ποδοσφαιριστές της ομάδας κράτησαν μία μεγάλη κάρτα, πιστό αντίγραφο της πιστωτικής Olympiacos F.C. Mastercard και έβγαλαν τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες στο περιθώριο της παρουσίασης.

Συνάντηση γνωριμίας - διαβούλευσης πολιτιστικών συλλόγων Δ.Ε. Ευπαλίου *

Μία νέα πολιτιστική αύρα ξεκινά από τους πολιτιστικούς συλλόγους που εδρεύουν στα χωριά της Δ.Ε. Ευπαλίου, ύστερα από την συνάντηση που είχαν την Πέμπτη το βράδυ στις 14 Νοεμβρίου στο πνευματικό κέντρο Ευπαλίου.

Στη πρώτη συνάντηση γνωριμίας, πήραν μέρος πρόεδροι, μέλη Δ.Σ. Συλλόγων των οικισμών: Σεργούλας, Μαραθιά, Πύργου, Σκαλώματος Μοναστηρακίου, Χιλιαδούς Μανάγουλης, Καστρακίου (Αιμοδοτικός Σύλλογος), Ευπαλίου, Πηγής Κλήματος, Ν. Κουκούρων Κλήματος, Δροσάτου, Φιλοθέης, Κάμπου καθώς επίσης και οι πρόεδροι των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου και δημοτικού σχολείου Ευπαλίου.

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, όπου χαιρετήθηκε η πρωτοβουλία συνάντησης – συνεργασίας των Πολιτιστικών Συλλόγων, ακούσθηκαν οι δραστηριότητες και οι προβληματισμοί αυτών, καταγράφηκαν προτάσεις και απόψεις για το ρόλο και τους κεντρικούς στόχους του νέου πολιτισμικού φορέα.

Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων ήταν ότι υπάρχει πολιτισμική υστέρηση, παρά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας. Οι σημερινές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των συλλόγων συνήθως πανηγυρικού χαρακτήρα δεν πρέπει να αποτελούν το μοναδικό πολιτιστικό προϊόν και γεγονός κάθε καλοκαιριού στα χωριά μας. Υπάρχει ανάγκη στροφής στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Ο ρόλος του νέου αυτού πολιτιστικού φορέα όπως οριοθετήθηκε στοχεύει:

1. Στην ίδρυση πολιτιστικού οργανισμού για την πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου μας με παραγωγή νέου πολιτισμικού προϊόντος.

2. Στην διοργάνωση μεμονωμένων ανά σύλλογο ή κοινών εκδηλώσεων με διασπορά αυτών σ΄όλη την διάρκεια του έτους (και όχι μόνο το καλοκαίρι) με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του τόπου μας, αλλά και στο να γίνουν γνωστά στους επισκέπτες η παράδοση, η ιστορία και τα φυσικά κάλλη του τόπου μας

3. Στην ένταξη των πολιτιστικών δρώμενων και άλλων πολιτιστικών στοιχείων ήτοι της μουσικής (συναυλειακού χαρακτήρα), του θεάτρου, του βιβλίου, των διαλέξεων – συνέδριων, ντόπιων χορευτικών, μπάντας κ.λ.π.

4. Στην δημιουργία ενός πολιτιστικού εργαστηρίου ζύμωσης και παραγωγής πολιτισμικών προϊόντων.

Όπως τονίσθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η συλλογικότητα – εθελοντισμός – συνεργασία αποτελεί το τρίπτυχο της επιτυχίας της κοινής δράσης και βήμα – βήμα πρέπει να γίνει αυτή η πολιτισμική ένωση για να έχει θετικά αποτελέσματα. Ήδη καθορίσθηκε ανά μήνα να γίνονται συναντήσεις των συλλόγων με προκαθορισμένα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις θέσεις και προτάσεις προτεραιότητας των συλλόγων.

Να δημιουργηθεί κοινός ιστότοπος στο διαδίκτυο που θα περιλαμβάνει ξεχωριστή σελίδα δραστηριοτήτων ανά σύλλογο και θεμάτων ανά χωριό.

Αναγκαία κρίνεται η απόκτηση κοινού εξοπλισμού για τις εκδηλώσεις των συλλόγων με τραπεζοκαθίσματα, πατάρι ορχήστρας, μικροφωνικής εγκατάστασης, ηλεκτρολογικών υλικών κ.λ.π.

Στην προώθηση – στήριξη των τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών χορών, ζωγραφικής, ZUBA – LATIN, γυμναστικής γυναικών στο Ευπάλιο που ήδη λειτουργούν από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο Ευπαλίου. Αναμένεται σύντομα και σε συνεργασία με τον Δήμο Δωρίδας η δημιουργία μπάντας μικρών και μεγάλων ηλικιών. Αντίστοιχα στον Μαραθιά ο ομώνυμος Σύλλογος οργανώνει μαθήματα πινκ – πονκ, σκάκι, ζωγραφικής και κατασκευές, καθώς επίσης γυμναστικής γυναικών, ενώ προωθεί την δημιουργία ομάδας πεζοπορίας – ορειβασίας.

Χάραξη – δημιουργία – οργάνωση περιβαλλοντικών και πολιτιστικών διαδρομών.

Διοργάνωση εκδρομών δίνοντας έμφαση και σε επισκέψεις στα χωριά της Δωρίδας.

Προώθηση του εθελοντισμού ιδιαιτέρως στον τομέα της καθαριότητας

Οργάνωση ειδικών εορτών με σύνδεση βασικών παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής.

Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή να επιτύχει των σκοπών της και να αγκαλιαστεί από όλους τους κατοίκους των χωριών της περιοχής.

*Το κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλοθέης

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Αήττητη η Γλυφάδα και μόνη στη κορυφή Οι Δωριείς μέ νίκη 5 - 1 έπιασαν β΄ θέση

Του Τάσου Τσόλκα

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2 - 3 πέτυχε το Σάββατο η Ένωση Γλυφάδας στην Άμφισσα επί του Αμφισσαϊκού παραμένοντας και μόνη στη κορυφή.

Σημαντική νίκη πέτυχαν και οι Δωριείς Μανάγουλης με 5 - 1 επί της Ακαδημίας Άμφισσαςπιάνοντας στη δεύτερη θέση τον Αστέρα Ιτέας που στραβοπάτησε στο Πολύδροσο φέρνοντας ισοπαλία 1 - 1 με τον Διαγόρα .

Στο Γαλαξίδι η Τολοφώνα Ερατεινή συνετρίβει από την Οιάνθη με 6 - 0.

Ο Αετός Λιδωρικίου υπέστη νέα ήττα με 3 - 0 από τον Ησαϊα Δεσφίνας και είναι η μόνη ομάδα του πρωταθλήματος χωρίς βαθμό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής,

ΑΠΌΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                 3 - 1    
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΌΣ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                                2 - 3           
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                  1 - 1  
ΑΕΤΌΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                        0 - 3
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ - ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ             6 - 0  
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ           5 - 1

  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 5η Αγωνιστική

                                                           ΓΚΟΛ                   ΒΑΘΜΟΙ
1.    ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                                  20 - 8              15
2.   ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                       16 - 4              13
3.   ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                          15 - 4              13
4.   ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                              19 - 6              12
5.   ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                               8 - 7                9
6.   ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                          11 - 6                8
7.   ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                                  7 - 6                7
8.   ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                                     4 - 8                3
9.   ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ                             3 - 17              3
10. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                        7 - 12               2
11. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                              4 - 18              1
12. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                                   4 - 21              0

Στην επόμενη 6η Αγωνιστική θα γίνουν οι αγώνες :

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, ώρα 15:00,
Αστέρας Ιτέας - Ακαδημία Άμφισσας                       Γήπεδο Ιτέας
Ησαΐας Δεσφίνας - Διαγόρας Πολυδρόσου           Γήπεδο Δεσφίνας
Κρισσαίος Χρισσού Α.Σ. - Ο Αετός Λιδωρικίου       Γήπεδο Χρισσού
Αμφισσαΐκός 2006 Α.Σ - Απόλλων Ευπαλίου    Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 14:00,
Ένωση Γλυφάδας - Οιάνθη Γαλαξιδίου             Γήπεδο Μαλαμάτων

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 15:00,
Τολοφώνα Ερατεινή - Δωριείς Μανάγουλης          Γήπεδο Γαλαξιδίου

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β΄ Κατηγορίας είχαμε τα εξής αποτελέσματα :

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ - ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο.                                   2 - 0
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ - ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ        1 - 5

Ρεπό είχε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 3η Αγωνιστική

                                         ΓΚΟΛ              ΒΑΘΜΟΙ

 1. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                            14 - 2               9
 2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                                7 - 5                4
 3. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                              6 - 9               4
 4. ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ                     3 - 9               0
 5. ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο                                                0 - 5                0                     

ΝΕΟ ΓΚΑΛΟΠ: Μικρό προβάδισμα 0,7 % του ΣΥΡΙΖΑ , καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς

Τη «σκληρή μάχη» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική πρωτιά καταγράφουν δημοσκοπήσεις που διεξάγονται στη χώρα αποτυπώνοντας τη ρευστότητα που επικρατεί στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό του «ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 0,7%, ενώ κατάλληλος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς με 33%.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή τα κόμματα συγκεντρώνουν ,


ΣΥΡΙΖΑ                          29,9%
ΝΔ                                    29,2%
ΠΑΣΟΚ                            6%,
Ανεξάρτητοι Έλληνες     5,9%
Χρυσή Αυγή                    10%
ΔΗΜΑΡ                            3,7%
ΚΚΕ                                  5,9%,
ΛΑΟΣ                               1,40%
Οικολόγοι-Πράσινοι        2,6%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ                    1,8%
Άλλο Κόμμα                     3,6%.


Καταλληλότερος για πρωθυπουργός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 33%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% ενώ ο ...«κανένας» συγκεντρώνει 36%.

Το 82% θεωρεί άδικη την φορολογία των ακινήτων ενώ το 56% πιστεύει ότι η εικόνα του Δημοσίου είναι χειρότερη.


 

Ποιοι εκλέχτηκαν στην ΟΝΝΕΔ Δωρίδας


Εκλογές της τοπικής οργάνωσης ΟΝΝΕΔ πραγματοποιήθηκαν  χθες Σάββατο  στον Δήμο Δωρίδας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 12:00 το μεσημέρι και έκλεισαν στις 17:00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Οργάνωση εκλέγονται οι :

1)Κουτσούμπας Κων/νος

2)Κυριακόπουλος Ευάγγελος

3)Κρικέλας Νικόλαος

4)Κάζος Ιωάννης

5)Αναδιώτης Δημήτριος

Απολογισμός Πεπραγμένων της χρονιάς από την Δημοτική Αρχή Δωρίδας

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε θα κάνει η Δημοτική  Αρχή Δωρίδας όπως ορίζει ο σχετικός νόμος του Κώδικα Δήμων και σύμφωνα με τον Κανονισμό  Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου .

Ο απολογισμός θα γίνει σε  ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που  έχει ορισθεί για το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λιδωρίκι.

Η συνεδρίαση είναι δημόσια, και μπορούν να την παρακολουθήσουν όσοι  κάτοικοι και φορείς του Δήμου Δωρίδος επιθυμούν.