Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013

Επέλαση της Γλυφάδας στην Άμφισσα, φιλοδώρησε με 5 γκόλ την Ακαδημία

Ήττα για τον Αετό Λιδωρικίου με 2 - 4 από την Οιάνθη Γαλαξιδίου

Του Τάσου Τσόλκα

Παίζοντας κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο η Ένωση Γλυφάδας κέρδισε μέσα στην Άμφισσα με 5 - 2 την Ακαδημία, πιστοποιώντας ότι και στη φετεινή σεζόν η ομάδα του Τζίμη Ζέρβα βάσει ψηλά τον πήχυ. Απο δύο γκόλ σημείωσαν ο Χρήστος και ο Γιώργος Φλέγγας και ένα γκολ ο δεκαπεντάχρονος Θεοδωρόπουλος για την Ένωση Γλυφάδας.

Αντίθετα ο Αετός Λιδωρικίου ηττήθηκε ως γηπεδούχος με 2 - 4 από την Οιάνθη Γαλαξιδίου η οποία μάλιστα είχε προηγηθεί και με 0 - 4. Από τα μελανα σημεία του αγώνα η σύγκρουση (μεταξύ τους) των παιχτών της Οιάνθης , Ηλιόπουλου και Σκαφτούρου που μεταφέρθηκαν αμέσως στο Νοσοκομείο Αμφίσσης , τους έδεσαν με ράμματα τα τραύματα , τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τώρα είναι εκτός κινδύνου.

Στο γήπεδο της Ιτέας ο Αστέρας πέρασε έναι εύκολο απόγευμα κερδίζοντας με άνεση 3 - 0 τον Ησαϊα Δεσφίνας.

Τέλος στο τέταρτο παιχνίδι που έγινε σήμερα στο γήπεδο του Πολυδρόσου , Διαγόρας και Αμφισσαϊκός αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1 – 1.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα ,

Αστέρας Ιτέας - Ησαΐας Δεσφίνας              3 - 0
Διαγόρας Πολυδρόσου - Αμφισσαϊκός       1 - 1
Αετός Λιδωρικίου - Οιάνθη Γαλαξιδίου       2 - 4
Ακαδημία Άμφισσας - Ένωση Γλυφάδας    2 - 5

Αύριο Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 15:00 θα γίνουν οι αγώνες
Τολοφώνα Ερατεινή - Απόλλων Ευπαλίου (Γήπεδο Γαλαξιδίου)
Δωριείς Μανάγουλης - Κρισσαίος Χρισσού (Γήπεδο Μαλαμάτων)


Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Το πρόγραμμα της 2ης Αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α΄κατηγορίας Φωκίδας

Του Τάσου Τσόλκα

Συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας Φωκίδας με τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων , τα γήπεδα και οι ώρες που θα διεξαχθούν έχουν ως εξής ,


Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013, ώρα 15:00,
Αστέρας Ιτέας - Ησαΐας Δεσφίνας             ( Γήπεδο Ιτέας )
Διαγόρας Πολυδρόσου - Αμφισσαϊκός    ( Γήπεδο Πολυδρόσου)
Αετός Λιδωρικίου - Οιάνθη Γαλαξιδίου    (Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας)
Ακαδημία Άμφισσας - Ένωση Γλυφάδας ώρα 18:30  (Γήπεδο Άμφισσας)

 Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, ώρα 15:00,
Τολοφώνα Ερατεινή - Απόλλων Ευπαλίου (Γήπεδο Γαλαξιδίου)
Δωριείς Μανάγουλης - Κρισσαίος Χρισσού (Γήπεδο Μαλαμάτων)

Γενική Συνέλευση Δωρικής Αδελφότητας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δωρικής Αδελφότητας εν όψει της λήξης της θητείας του, πραγματοποιεί την Γενική Συνέλευσή της που θα γίνει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 10.45 στην Δωρική Στέγη Ιέρωνος 6 &Τιμοθέου στο Παγκράτι.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι :

1. Απολογισμός πεπραγμένων (Διοικητικός και Οικονομικός)

2. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

3. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για την Διενέργεια Αρχαιρεσιών

Όπως ανακοίνωσε του Δ.Σ. της Αδελφότητας η παρουσία όλων σ΄ αυτήν την σημαντική ημέρα για την Αδελφότητά κρίνεται απαραίτητη.Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Oπως αναδείχθηκε και εξελίσσεται η υπόθεση των υποκλοπών της καγκελαρίας από αμερικανικές υπηρεσίες , αποτελεί στην ουσία και την απάντηση της γερμανικής δεξιάς , στην μεθοδική και καλά προετοιμασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα , να αποτρέψει την γερμανοποίηση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Το κατά πόσο είναι ικανή από μόνη της αυτή η γερμανική ρελάνς με το συγκεκριμένο θέμα , να ανατρέψει την δρομολογημένη επιλογή της αμερικανικής πλευράς για εφαρμογή μιας άλλης συνταγής στη λύση του προβλήματος της πρωτοφανούς κρίσης που μαστίζει τις χώρες της ευρωζώνης, είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί .

Σε ό,τι μας αφορά το ερώτημα που τίθεται, είναι κατά πόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία μπορεί να εκμεταλλευτεί την περίσταση , αποκομίζοντας ορισμένα πλεονεκτήματα στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση οριστικής επίλυσης του ελληνικού προβλήματος κρίσης χρέους.

Είναι πολλά τα ερωτήματα και ακόμα περισσότερες οι πονηρές σκέψεις, που ανακύπτουν από την επιλογή της χρονικής στιγμής , αλλά και την επιμονή που επιδεικνύει η γερμανική δεξιά στην συντήρηση του όλου θέματος των υποκλοπών, μέσω των στοχευμένων διαρροών στον φιλικό της τύπο.

Είναι φανερό ότι θα επιχειρήσει να πλήξει το κύρος του αμερικανού προέδρου, λίγο μετά την μεγάλη νίκη του κ.Ομπάμα επί των ρεμπουπλικανών , οι οποίοι ως κόμμα έχουν ένα κοινό παρονομαστή με την γερμανική δεξιά ….Τα ίδια χρηματιστηριακά και κερδοσκοπικά κεφάλαια .

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η γερμανική δεξιά της κ. Μέρκελ, επιχειρεί να δώσει πανευρωπαϊκές διαστάσεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Να μη φανεί δηλαδή ότι είναι μόνο δική της υπόθεση, αλλά όλων των ηγεσιών των χωρών της ευρωζώνης. Και πιο συγκεκριμένα των χωρών που ταυτίζονται απόλυτα με τα σχέδιά της, για συνέχιση του προγράμματος λιτότητας και σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πέραν όλων αυτών ,στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επιλογές και σχέδια , για αναδιανομή ρόλων και γεωστρατηγικών ισορροπιών, στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και Ανατ.Μεσογείου, που ενθαρρύνονται από την διοίκηση Ομπάμα, αλλά και την Ρώσικη Κυβέρνηση. Όχι όμως και από την γερμανική χριστιανοδημοκρατία.

Είναι επίσης η στιγμή, που Πορτογαλία, Ισπανία και κυρίως η Ελλάδα, απαιτούν αναπροσαρμογές στα μνημονιακά προγράμματα εξόδου από την κρίση.

Και ακόμα η στιγμή που οι σοσιαλδημοκράτες διαπραγματεύονται με την κ.Μέρκελ, μια άλλη κυβερνητική ανζέντα, προκειμένου να συναινέσουν στον μεγάλο συνασπισμό.

Ολα αυτά αποτελούν ένα κρίσιμο πακέτο πληροφοριών και επιλογών ,που η ελληνική πολιτική ηγεσία οφείλει να επεξεργαστεί σε βάθος, προκειμένου να αποκομίσει οφέλη και πλεονεκτήματα, για το δικό μας ζήτημα που βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Να επεξεργαστεί για παράδειγμα τον τρόπο που θα αντιδράσει ,στο εξαιρετικά πιθανό σενάριο, έγκρισης από τα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα, ενός ψηφίσματος καταδίκης των αμερικανικών υπηρεσιών .

Είναι το σενάριο που αποτελεί τον διακαή πόθο της γερμανικής καγκελαρίας.

Κατ’ αντιπαράθεση ένα άλλο σενάριο είναι βέβαιο ότι θα προωθήσει η αμερικανική κυβέρνηση , προκειμένου να βγεί από την δύσκολη θέση ,εξαιτίας της αντισυμβατικής δράσης κάποιων υπηρεσιών της.

Αυτός ο παρασκηνιακός αμερικανο-γερμανικός πόλεμος επι του μεγάλου θέματος των υποκλοπών, προσφέρει μιάς πρώτης τάξεως ευκαιρία στην ελληνική πολιτική ηγεσία , να κερδίσει συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Αυτόν τον πόλεμο δεν πρέπει να τον ξορκίσει η ελληνική κυβέρνηση .Αντίθετα πρέπει να τον εκμεταλλευτεί. Με προσεκτικές και υψηλής διπλωματίας κινήσεις . Είναι ένα ανέλπιστο δώρο ,του διαρκούντος αμερικανο-γερμανικού πολέμου, που μόνο απόνερα έστελνε μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Σημαντική συνδικαλιστική επιτυχία του Αντιδημάρχου Δωρίδας Δημ.Καραχάλιου

Εκλέχτηκε στη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του Ι.Κ.Α

Στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Ι.Κ.Α που έγινε στην Αθήνα στις 23-25 Οκτωβρίου 2013 για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, εκλέχτηκε ως μέλος με την παράταξη της ΔΑΚΕ ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δωρίδος Δημήτριος Καραχάλιος.
Έλαβε μάλιστα τη 2η θέση στο ψηφοδέλτιο της παράταξής του, αφού από τους 26 εκλέκτορες από όλη την Ελλάδα έλαβε 22 ψήφους.

Η επιτυχία αυτή του Δημήτρη Καραχάλιου στο συνδικαλιστικό χώρο, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή του στη διοίκηση του Δήμου Δωρίδος, επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης πλαισιώνεται από καταξιωμένα και έμπειρα στελέχη που αν και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, έχουν καταφέρει λόγω ακριβώς της εμπειρίας τους, να συνεργάζονται άψογα για το καλό του Δήμου έχοντας κάνει πέρα τις μίζερες μικροκομματικές αντιλήψεις του παρελθόντος, κάτι που είναι το ζητούμενο στη δύσκολη περίοδο που περνάει ο τόπος μας.

Εμείς ευχόμαστε στο Δημήτρη Καραχάλιο να έχει πάντα επιτυχίες σε όλες τις δραστηριότητές του.  
ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ...Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, «Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του.
 Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995.

Παρά ταύτα Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.
 Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.

Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.


Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).


Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21,2011,
guardian.co.uk, June 21, 2011).

Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».
 
Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.


Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.


Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.
Αγαπητοί φίλοι,
όπως αναφέρεται παρακάτω από το 
      
EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Παρακαλώ ζητήσετε από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο


http://www.greece.org/blogs/ wwii/

και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά

από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, 

πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, 


πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, 


των εγκλημάτων και των λεηλασιών, που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών...
 
           
ΕΘΝΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ  ΟΦΕΙΛΩΝ  ΤΗΣ  ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ  ΠΡΟΣ  ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ
 

Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09.

Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.

Η μέχρι τώρα παθητική, δυστυχώς, στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει ενεργητική.

Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη.

Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο, για τα θύματα του Ναζισμού, αλλά, επιτέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφασιστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των Ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση.

Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις σημερινές συνθήκες, έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.

Για το Εθνικό Συμβούλιο
ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!!!!!!!!!!!!!

 

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Γεμάτο κακοτεχνίες το Αρδευτικό Μόρνου στις ανοικτές διώρυγες και λιμνοδεξαμενή

Τι διαπίστωσαν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος και οι Τεχνικές Υπηρεσίες σε επιτόπια επίσκεψη και τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Ευπάλιο

Επίσκεψη στο Αρδευτικό Μόρνου έκανε ο  Αντιπεριφρειάρχης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Βουρδάνος Δημήτριος.

Στην επίσκεψη που ήταν από κοινού προγραμματισμένη με την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή , συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Δωρίδος Παν. Καλιαμπέτσο, τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μόρνου Β.Καραμπάρμπα και  παρουσία  του Γενικού Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρου Τσελά, του Γενικού Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Αναστασίου Παπαναστασίου, του Δ/ντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φωκίδας Γκούλτα Δημητρίου και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, ενημερώθηκαν αναλυτικώς για τα έργα «Αρδευτικό Μόρνου»  και  «Αναδασμός Μόρνου».

Στην περιοδεία που ακολούθησε επισημάνθηκαν λεκτικώς και οπτικώς οι τεχνικές αδυναμίες – κακοτεχνίες όπως ακριβώς ελέχθησαν του έργου «Αρδευτικό Μόρνου» τόσο στο δίκτυο ανοικτών διωρύγων  όσο και στην Λιμνοδεξαμενή, που το καθιστούν προβληματικό έως σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει σήμερα με την υφιστάμενη κατάσταση.

Ακολούθησε σύσκεψη και αποφασίστηκε επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών και συνάντηση την Πέμπτη 31/10/2013 με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αικατερίνη Συντήλα, προκειμένου να γίνει παρουσίαση των τεχνικών προβλημάτων του έργου, να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσης αυτών, ώστε το μεγάλο και αναγκαίο έργο «Αρδευτικό Μόρνου» να ολοκληρωθεί, να δοθεί σε χρήση στους αγρότες-καλλιεργητές της πεδιάδος του Μόρνου, ευελπιστώντας έτσι σε συνδυασμό με το έργο «Αναδασμός Μόρνου» και τις νέες ιδιοκτησίες που θα προκύψουν, να δώσουν νέα πνοή και ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και γενικότερα στην Π.Ε. Φωκίδας.


Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Τόλμησε και θα δικαιωθείς

Ανοιχτή επιστολή στη βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα

Κυρία Μανδρέκα,

Οι πολιτικοί γράφουν ιστορία, ανάλογα με τις θέσεις που παίρνουν και τις προτάσεις που κάνουν για μείζονα θέματα.

Ένα μείζον θέμα για τη Δωρίδα είναι και ο τρόπος εφαρμογής του Καλλικράτη στην περιοχή της.

Δυστυχώς, για να εξυπηρετηθούν διάφορα μικροσυμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες, η τότε βουλευτής του Νομού έδωσε το πράσινο φως νύχτα στη Βουλή να προχωρήσει ένα αντιαυτοδιοικητικό και αντιαναπτυξιακό πραξικόπημα σε βάρος της Δωρίδας.

Συνεργός της ήταν ένα ακόμα στέλεχος του κυβερνώντος τότε κόμματος, υπεύθυνο για την τοπική αυτοδιοίκηση, που στην συνέχεια αυτομόλησε από την παράταξη που τον ανέθρεψε, πηγαίνοντας σε άλλο κόμμα που δημιουργήθηκε, έχοντας το ανάλογο τέλος που έχουν συνήθως και οι σαλτιμπάγκοι της πολιτικής.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια νέα ημέρα.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλλει βαθειά το νυστέρι και να ξεριζώσει όλα τα εκτρώματα του Καλλικράτη. Ένα από αυτά είναι και της Δωρίδας.

Δημιουργήθηκε ένας Δήμος για να τιμωρεί τους πολίτες του, να εξουθενώνει και να απαξιώνει όσους έχουν το μεράκι να ασχοληθούν προσφέροντας στα αυτοδιοικητικά.

Ένας Δήμος που για να πας από τη μία άκρη στην άλλη χρειάζεσαι δύο και τρεις ώρες, χωρίς συγκοινωνίες, και τους χειμερινούς μήνες πολλές φορές άκρως επικίνδυνος για την ακεραιότητα των δημοτών στις μετακινήσεις τους.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εκείνη την περίοδο που εκκολάπτετο ο Καλλικράτης (με πρώτη την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Φωκίδας καθώς και οι αυτοδιοικητικοί των Δήμων της Βόρειας Δωρίδας) είχαν προτείνει να δημιουργηθούν τέσσερις Δήμοι στη Φωκίδα, δύο στη Δωρίδα και δύο στην Παρνασσίδα, ώστε να είναι λειτουργικοί, αποτελεσματικοί, εξυπηρετικοί, δημιουργικοί.

Να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες τους με χρονοβόρες και πολλές φορές αναποτελεσματικές μετακινήσεις.

Να μην κλέβουν το δημιουργικό χρόνο των αυτοδιοικητικών στελεχών με άσκοπες και περιττές μετακινήσεις, σε βάρος του ουσιαστικού έργου που πρέπει να προσφέρουν.

Κυρία Μανδρέκα,

Δε χρειάζεται κανείς να είναι σοφός, να είναι εμπειρογνώμων, να είναι τεχνοκράτης, να είναι χρόνια πολιτικός για να διαπιστώσει όλα τα παραπάνω, και άπειρα άλλα που θα χρειάζονταν σελίδες και σελίδες για να καταγραφούν.

Μια βόλτα στα χωριά της Δωρίδας, μια κουβέντα με τους πολίτες της, μια συζήτηση με όσους ασχολήθηκαν αυτή την περίοδο με τα αυτοδιοικητικά και τα συμπεράσματα βγαίνουν αμέσως. Άλλωστε τα γνωρίζεις άριστα από την παλαιότερη θέση που κατείχες, της Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Ιτέας.

Κυρία Μανδρέκα,

Στη ζωή έρχεται πάντα η ώρα που λέμε τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι. Και τότε κρινόμαστε ανάλογα, όχι μόνο από την ιστορία, αλλά και άμεσα από την κοινωνία των πολιτών.

Μας επιδοκιμάζει και μας επιβραβεύει, ή μας βάζει στο χρονοντούλαπο.

Αυτό έγινε και με τη συνάδελφο σου που είχε την θέση αυτή στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Δεν είναι ότι έχασε τις εκλογές.

Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις δυτικές δημοκρατίες. Χάνεις – κερδίζεις και πάλι απ΄ την αρχή.

Είναι που περνά ( όταν το τολμά ) και δεν της λένε καλημέρα, από όλα εκείνα τα χωριά που πλήγωσε τους πολίτες τους με τις ενέργειές της.

Κυρία Μανδρέκα,

Ως νέα πολιτικός, δες τα αυτοδιοικητικά πράγματα της Δωρίδας χωρίς ιδιοτέλεια, παρωπίδες και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Πρότεινε και πάλεψε για ρεαλιστικές και λειτουργικές αυτοδιοικητικές λύσεις στη περιοχή μας και να είσαι βεβαία ότι όχι μόνο θα δικαιωθείς, αλλά θα περνάς με ψηλά το κεφάλι στην περήφανη Δωρίδα, θα τους κοιτάς όλους στα μάτια, θα σε σέβονται και θα σε χαιρετούν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ.   Η επιστολή-αρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ , φύλλο 110, και πολλοί φίλοι Δωριείς είχαν μάθει αλλά δεν τη διάβασαν και ζήτησαν να την αναρτήσουμε στο DORIDA NEWS.

Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

Έβρεξε …γκολ στο γήπεδο Μαλαμάτων Γλυφάδα - Διαγόρας Πολυδρόσου 4 - 3

Του Τάσου Τσόλκα

Ματσάρα έγινε στο Ενωσιακό Γήπεδο Μαλαμάτων , όπου η Ένωση Γλυφάδας κέρδισε με 4 - 3 τον Διαγόρα Πολυδρόσου , δείχνοντας ότι και οι δύο ομάδες θα είναι από τους πρωταγωνιστές του φετινού πρωταθλήματος Α΄ Φωκίδας,
Στο Γήπεδο του Γαλαξιδίου η Τολοφώνα Ερατεινή κέρδισε σχετικά άνετα με 3 - 0 την Ακαδημία Άμφισσας.

Τέλος ο Αμφισσαϊκός στην έδρα του επικράτησε με 3 - 1 του Αετού Λιδωρικίου.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα

ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ     3 - 0
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ        4 - 3
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ - ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                       3 - 1
Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013,       ώρα 15:00,
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ ( Γήπεδο Ιτέας )
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ ( Γήπεδο Πολυδρόσου)
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ - ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ (Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας)
ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΈΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ώρα 18:30 (Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας)

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013,      ώρα 15:00,
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ (Γήπεδο Γαλαξιδίου)
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ - ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ (Γήπεδο Μαλαμάτων)