Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

ΚΥΠΕΛΛΟ ΦΩΚΙΔΑΣ : Η Β΄φάση το Σαββατοκύριακο με τρείς αγώνες

Το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου θα γίνουν οι αγώνες για την Β΄ φάση του Κυπέλλου Φωκίδας ,όπου μετά από κλήρωση θα έχουμε τα εξής ζευγάρια ,

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 15:30

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ (γήπεδο Ιτέας)

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 15:30

ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ (γήπεδο Γαλαξιδίου)

ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ( Ενωσιακό γήπεδο Μαλαμάτων

Οι αγώνες είναι πάλι νοκ-άουτ και αν δεν υπάρξει νικητής στην κανονική διάρκεια θα έχουμε ημίωρη παράταση και αν πάλι δεν έχουμε νικητή θα οδηγηθούμε στη διαδικασία των πέναλτι.

Η Οιάνθη Γαλαξιδίου μετά από κλήρωση πέρασε στον επόμενο γύρο χωρίς αγώνα.Διαγωνισμός αποκομιδής απορριμμάτων σε Δ.Ε Ευπαλίου,Βαρδουσίων & Γλυφάδα

Πρόχειρο δημόσιο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή,  για την εκτέλεση  εργασίας με τίτλο «Αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων από Δ.Ε. Ευπαλίου ,Δ.Ε. Βαρδουσίων και Τ.Κ. Γλυφάδας, Τ.Κ. Ελαίας και οικισμών Χάνια και Σπηλιά Τ.Κ. Τριζονίων», ,για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης της παραπάνω εργασίας, προϋπολογισμού 67.800 € με το ΦΠΑ, προκήρυξε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης

Η παραλαβή των προσφορών θα γίνεται μέχρι την 24η  Οκτωβρίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ. ,  στο Δήμο Δωρίδος  (Γραφείο Πρωτοκόλλου- Δημαρχείο Ευπαλίου, 33 056 Ευπάλιο).

Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει δημόσια την 24η Οκτωβρίου 2013 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 , στα γραφεία του Δήμου Δωρίδος στο Ευπάλιο από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου κατά τη συνεδρίαση της οποίας θα γίνει και η επιλογή του αναδόχου, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 28/1980.

Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτοί επί ποινή αποκλεισμού εργολάβοι αποκομιδής απορριμμάτων οι οποίοι είναι κάτοχοι άδειας συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τουλάχιστον για την κατηγορία 20  «Δημοτικά απόβλητα και παρόμοια απόβλητα από βιομηχανίες και ιδρύματα περιλαμβανομένων μερών χωριστά συλλεγέντων»  και οι οποίοι διαθέτουν τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό – απορριμματοφόρα, τουλάχιστον 3 για την εργασία αυτή, εκ των οποίων το ένα όχημα θα είναι μικρού μεγέθους μέγιστης χωρητικότητας μέχρι έξι (6) μ3 με δυνατότητα πρόσβασης σε στενά σημεία των οικισμών των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου.

Με την εγκατάσταση στο έργο, τα οχήματα του αναδόχου θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τις απαραίτητες άδειες κυκλοφορίας, να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ και να είναι ασφαλισμένα, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να υποβάλλουν τα εξής:

1.Βεβαίωση έναρξης άσκησης επαγγέλματος θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

2.Ακριβές φωτοαντίγραφο άδειας συλλογής και μεταφοράς απορριμμάτων  του    άρθρου 4 της διακήρυξης.

3.Φορολογική ενημερότητα.

4.Ασφαλιστική ενημερότητα.

5.Σφραγισμένο φάκελο με τίτλο Οικονομική προσφορά για την εργασία «Αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων από Δ.Ε. Ευπαλίου ,Δ.Ε. Βαρδουσίων και Τ.Κ. Γλυφάδας, Τ.Κ. Ελαίας και οικισμών Χάνια και Σπηλιά Τ.Κ. Τριζονίων» στον οποίο οι συναγωνιζόμενοι θα προσφέρουν μειοδοτική τιμή κατ΄ αποκοπή σε δικό τους έγγραφο.

Για τη συμμετοχή τους  στο διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν εγγυητική επιστολή συμμετοχής το ύψος της οποίας αντιστοιχεί σε ποσοστό  2% του προϋπολογισμού (χωρίς ΦΠΑ), ήτοι ποσού 1.200 ευρώ.

Πληροφορίες για το διαγωνισμό παρέχονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τον αρμόδιο υπάλληλο Ιωάννη Σταθόπουλο στο τηλέφωνο 2266031100 και fax 2266032323.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων για τις παραπάνω περιοχές θα στοιχίζει το ¼ απ ότι θα στοίχιζε στον Δήμο με δικά του μέσα και υπηρεσίες , σύμφωνα με τεκμηριωμένη εισήγηση του υπαλλήλου του Δήμου Ιωάννη Σταθόπουλου προς την Οικονομική Επιτροπή , που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
 Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: κάηκαν τελικά 37.000 δένδρα ιδιοκτησίας 500 αγροτών

Ολοκληρώθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α οι εκτιμήσεις των ζημιών από την πυρκαγιά

Από την μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού στον ελαιώνα της Άμφισσας κάηκαν τελικά 37.000 ελαιόνενδρα που ήταν ιδικοκτησίας 500 παραγωγών.

Αυτό δείχνει το πόρισμα του ΕΛΓΑ μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τα κλιμάκια των στελεχών του , που αποτύπωσαν τον ζημιωθέντα ελαιόκαρπο από την πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου 2013 καταγράφωντας και το ζημιωθέν φυτικό κεφάλαιο.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή,για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά υποβλήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α., τελικά 500 άτυπες αιτήσεις παραγωγών για χορήγηση κρατικής οικονομικής ενίσχυσης, οι οποίες αφορούν 950 αγροτεμάχια και 37000 δέντρα στις Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες Άμφισσας, Σερνικακίου και Χρισσού.

Με την υπ’ αρίθμ. 962/98621 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ 2377/23 – 09 – 2013 «Ανατίθεται στον ΕΛ.Γ.Α η υλοποίηση του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων με μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά το έτος 2012».


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALCO : Ένας στους δύο επιλέγουν την Χρυσή Αυγή από οργή

Μικρό προβάδισμα με 0,8% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ


Μικρό προβάδισμα στη ΝΔ με 0,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ACTION 24. Αξιόλογο εύρημα της δημοσκόπησης είναι η απάντηση για τους λόγους που κάνουν την συγκεκριμένη επιλογή κόμματος , όπου ένας στους δύο που στηρίζουν Χρυσή Αυγή το κάνουν υποκινούμενοι από συναίσθημα οργής.

Στην πρόθεση Ψήφου χωρίς αναγωγή τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΝΔ:                                  21,2%
ΣΥΡΙΖΑ:                           20,5%
ΠΑΣΟΚ:                             6,1%
Ανεξάρτητοι Έλληνες:         5,1%
Χρυσή Αυγή:                      6,8%
ΔΗΜΑΡ:                             3,7%
ΚΚΕ:                                  4,9%.
Συμφωνία για Νέα Ελλάδα : 1,2%

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ:                                   24,4%
ΣΥΡΙΖΑ:                             23,6%
ΠΑΣΟΚ:                               7%
Ανεξάρτητοι Έλληνες:           5,9%
Χρυσή Αυγή:                        7,8%
ΔΗΜΑΡ:                               4,3%
ΚΚΕ:                                    5,6%
Συμφωνία για Νέα Ελλάδα:    1,3%

Εντωμεταξύ αίσθηση και ιδιαίτερο προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή σε σχέση με την τελευταία έρευνα της ίδιας εταιρείας που είχε πραγματοποιηθεί στις 1 με 3 Οκτωβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει μικρή μεν, άνοδο δε.


Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη έρευνα το νεοναζιστικό μόρφωμα συγκέντρωνε στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή ποσοστό της τάξης του 6,4% και με αναγωγή 7,2%.

Στη δημοσκόπηση όσοι συμμετείχαν ερωτήθηκαν και ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν συγκεκριμένη επιλογή κόμματος. Όπως προκύπτει:

  • Οι ψηφοφόροι της ΝΔ την επιλέγουν κατά 33% με βάση την ιδεολογία, κατά 45% με βάση τις θέσεις της και κατά 14% υποκινούμενοι από το συναίσθημα της οργής,  
  • Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τον επιλέγουν κατά 24% με βάση την ιδεολογία, κατά 46% με βάση τις θέσεις και κατά 22% υποκινούμενοι από την οργή, ενώ
  • Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής κάνουν την επιλογή τους κατά 24% με βάση την ιδεολογία, κατά 25% για τις θέσεις του κόμματος και κατά 50% (ένας στους δύο) υποκινούμενοι από το συναίσθημα της οργής

 

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Κονδύλια για κάλυψη έκτακτων αναγκών

Εκτακτα φυσικά φαινόμενα όπως κατολισθήσεις, πλημμύρες,
θαλασσοταραχές εξαφανίζουν και κλείνουν μέσα σε λίγες ώρες
 δρόμους όπως αυτος στη Παραλία Τολοφώνας (πάνω) και ό
άλλος στο Μοναστηράκι (κάτω)και θέλουν αμεση αντιμετώπιση 
 
 
Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας στην τελευταία του συνεδρίαση, για να μπορέσει ο Δήμος να έχει ευχαίρεια εκταμίευσης, ώστε να λειτουργεί με ευλιξία και άμεσα σε έκτακτες ανάγκες.

Και αυτό θα γίνει με την αξιοποιήση μέχρι το τέλος του χρόνου των κονδυλίων που χρωστάει στους Δήμους από παλαιότερα χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών και τα δίνει πλέον κάθε μήνα, καθώς και τα εναπομείναντα κονδύλια που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, γιατί δεν χρειάζονται πλέον εκεί που αρχικά είχαν προβλεφθεί.

Για παράδειγμα αφού προσλήφθηκαν λιγότεροι ως έκτακτο προσωπικό από όσους αρχικά είχαν προγραμματιστεί ή γιατί κάποιες αγορές και εργασίες κόστισαν λιγότερο από όσο είχε το κονδύλι του προϋπολογισμού.

Οπως τονίστηκε στο Συμβούλιο , μέσα στη γενικότερη οικονομική ασφυξία των Δήμων η αξιοποίηση των κονδυλίων που δίνονται ή που περισσεύουν είναι επιτακτική ανάγκη και πρώτη προτεραιότητα για κάθε νοικοκυρεμένο Δήμο. Εξάλλου αυτό κάνουμε όλοι στην καθημερινή μας ζωή, προγραμματίζουμε τα έξοδά μας με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μην ξεπερνούν τα λίγα πλέον έσοδά μας.

Η πρόταση της Δημοτικής αρχής ήταν ότι με τα κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών που θα έρθουν μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς και με αυτά που δεν θα χρησιμοποιηθούν για τον αρχικό σκοπό τους, να καλυφθούν κυρίως επείγουσες ανάγκες λόγω του επικείμενου χειμώνα, όπως οι εργασίες απόφραξης φρεάτων και αγωγών ομβρίων, η δυνατότητα καθαρισμού των δρόμων της παραλιακής ζώνης λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, η δυνατότητα διευθέτησης και ο καθαρισμός των χειμάρρων, η προμήθεια καυσίμων, η συντήρηση κτιρίων που ανήκουν στον Δήμο κλπ.

Δυστυχώς είχαμε κι εδώ την κλασσική ελληνική συνταγή. Αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση .Η αντιπολίτευση του Δήμου αντί να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή ή να προτείνει κάτι άλλο για την αξιοποίηση των κονδυλίων, καταψήφισε την αναμόρφωση, προτείνοντας ουσιαστικά με τη στάση της την αδράνεια και την μη ευελιξία του Δήμου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του χειμώνα, την ταλαιπωρία και δυσαρέσκεια των πολιτών που όπως νομίζει θα στραφεί εναντίον της Δημοτικής αρχής λόγω και των εκλογών του Μαΐου.

Εντύπωση προκάλεσε και η στάση των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης Κατσούδα και Παπαγεωργίου που συντάχθηκαν με την άποψη της αντιπολίτευσης, προτείνοντας και αυτοί ουσιαστικά τη στασιμότητα και αδράνεια. Το γεγονός αυτό είναι συνέχεια της γενικότερης στάσης των δύο αυτών δημοτικών συμβούλων που θέλουν για δικούς τους λόγους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα από τέτοιου τύπου διαφοροποιήσεις.

Τις μίζερες αυτές λογικές επέκρινε και καταδίκασε  στην τοποθέτηση του ο Δήμάρχος που τόνισε την υποχρέωση και την ευθύνη της Δημοτικής αρχής απέναντι στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών που πολλαπλασιάζονται το χειμώνα και στην αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων ώστε να πιάνουν τόπο.

Έφερε επίσης παραδείγματα που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση όπως αυτό του χειμάρρου της Μαντήλως την προηγούμενη τετραετία που επειδή δεν είχε καθαριστεί από την Νομαρχία πλημμύρισε και ο καθαρισμός της στη συνέχεια κόστισε περίπου 300.000 ευρώ, ενώ ο φετινός προληπτικός καθαρισμός της κόστισε μόλις 7.200 ευρώ.

Επίσης αναφέρθηκε ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων χρειάστηκαν 14 έκτακτες επεμβάσεις για τον καθαρισμό των παραλιακών δρόμων και σειρά έκτακτων επεμβάσεων σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο για απομάκρυνση των ογκολίθων από το οδόστρωμα και τα αυλάκια απορροής των ομβρίων.

Τελικά η πρόταση για αναμόρφωση υπερψηφίστηκε και έτσι ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα και την ευελιξία να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του χειμώνα και οι δημότες να αισθάνονται ασφαλείς.

ΟΙ 4 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Δύο αποφάσεις συνδέουν την πολυπραγμοσύνη της τροϊκα , με την αναγκαιότητα για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και την απαίτηση για μια σαφή προγραμματική συμφωνία ,μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Και οι δύο βαραίνουν αποκλειστικά τις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι η άρνηση λήψης νέων μέτρων που θα μειώνουν ,με τον ένα ¨η άλλο τρόπο, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Και η τόλμη για ένα ελληνοκεντρικό μνημόνιο, που θα εφαρμόσει με άλλες προϋποθέσεις και όρους, η ελληνική ηγεσία .Αυτό θα είναι και εκείνο που θα αναγκαστεί να αποδεχτεί και η ευρωπαϊκή ηγεσία. Γιατί πολύ απλά είναι το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και ανάκαμψης της οικονομίας.

Η πρόκληση του σόκ και δέος και του ξαφνικού θανάτου της τροϊκα, ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί με την ωριμότητα και την αποτροπή. Και είναι αυτή ακριβώς η κατάλληλη ώρα ,ώστε το δεύτερο να αντιπαρατεθεί και να υπερισχύσει του πρώτου.

Κατ’αρχή γιατί δεν υπάρχει πλέον ούτε ενιαία στάση ,ούτε ενιαία βούληση στο κορυφαίο τρίγωνο της ευρωπαϊκής πυραμίδας. ΔΝΤ-ΕΚΤ - ιερατείο ευρωζώνης .Έχουν στην ουσία τριχοτομηθεί. Γιατί πολύ απλά βρίσκονται τώρα προ των μεγάλων αδιεξόδων που οι ίδιοι δημιούργησαν ,από τις λάθος επιλογές και τους λάθος πολλαπλασιαστές. Τα δε συμφέροντα και τα συνεπακόλουθα διακυβεύματα , είναι πολύ μεγάλα για να αφήσουν στον αυτόματο πιλότο, την τεράστια υπόθεση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο πόλεμος μεταξύ ΔΝΤ και γερμανικού οικονομικού άξονα ,για το πώς με ποιο τρόπο και πότε ,πρέπει να διακανονιστεί ,το μη εξυπηρετούμενο πλέον ελληνικό χρέος.

Ο γερμανικός οικονομικός άξονας επιμένει οι αποφάσεις να ληφθούν τον ερχόμενο Μάιο, ώστε να κρατάει όμηρο ολόκληρη την ελληνική οικονομία και να εκβιάζει για όσα ανομολόγητα έχει στην κρυφή του ανζέντα.

Ο αμερικανικός παράγοντας –βλέπε ΔΝΤ-θεωρεί ότι καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα είναι γεγονός ,πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει αποφασιστεί ο νέος οδικός χάρτης, εξόδου από τη κρίση χωρίς τα βαρίδια τόκων και χρεολυσίων ,αλλά και κάποιων χρηματοδοτικών κενών .

Όταν μάλιστα για τα τελευταία υπάρχει ο τρόπος εξορθολογισμού και διευθέτησής τους. Το χρηματοδοτικό πλεονέκτημα ρευστότητας που θα δημιουργήσει ο νέος οδικός χάρτης, στην ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας , είναι αυτό που ενθαρρύνει κορυφαίους παράγοντες στην Ουάσιγκτον κα ι τις Βρυξέλλες να επιμένουν πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα. Μέχρι τον Δεκέμβριο.

Να θυμήσουμε πως η θεωρία των σταδίων εφαρμόστηκε από το Σοβιετικό καθεστώς με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι πολύ καλοί αναλυτές ιστορικών γεγονότων ,συνδέουν αυτή τη θεωρία με τη τωρινή λογική των προαπαιτούμενων, του γερμανικού οικονομικού άξονα . Λες και ο προτεσταντισμός μπορεί να υπάρξει και ως το ανώτερο στάδιο του οικονομικού φιλελευθερισμού.

Κατά συνέπεια έχουμε μπεί ήδη στη νέα φάση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα . Η δικομματική κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί εκμεταλευόμενη όλες τις ευκαιρίες που της δίνονται. Και είναι αρκετές στη παρούσα συγκυρία ,παρά τις φωνές των γερακιών στο προχθεσινό γιούρογκρουπ. Τώρα ανοίγονται περάσματα από τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να περάσει τις δικές της διαμορφωμένες θέσεις.

Η επεξεργασία των θέσεων αυτών έχει γίνει με βάση και την εμπειρία των τελευταίων 20 μηνών. Αυτό της επιτρέπει να διεκδικήσει ,αυτό που στη δεδομένη στιγμή έχει ανάγκη η χώρα . Είναι σχεδόν το ίδιο ,με τα όσα ομολογούν οι κορυφαίοι παράγοντες που προαναφέραμε, στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά κέντα αποφάσεων .

Με σύμμαχο το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης αλλά και την προγραμματική συμφωνία ,στην οποία οι κυβερνητικοί εταίροι είναι υποχρεωμένοι πλέον να καταλήξουν, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις και αρνήσεις της τρόικα.

Η λογική ότι ορισμένες επεξεργασμένες προτάσεις φορέων και βουλευτών είναι σωστές, αλλά δεν μας αφήνει η τρόικα να τις εφαρμόσουμε, πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά. Άλλωστε επεδείχθει πως για τα όσα μέχρι προκλήσεως επέμενε η τρόικα, δημιουργήθηκαν μεγαλύτερες οικονομικές τρύπες σε σχέση με το επιδιωκόμενο.

Η μεθοδολογία επί της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και της ακίνητης περιουσίας, τα αναδιανεμητικά προγράμματα για την μερική αντιμετώπιση της ανεργίας, οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα αυξήσουν τη ροή των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης των εξωστρεφών παραγωγικών μονάδων ,είναι οι περιπτώσεις για τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει , χωρίς την έγκριση της τρόικα, με οδηγό τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν διαμορφώσει οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων.


Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα


Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Σχεδιασμός Πολιτικής προστασίας από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό

Τι αποφασίστηκε από το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο Φωκίδας

Τον Σχεδιασμό και τις απαιτούμενες δράσεις Πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό την περίοδο 2013 – 2014 αποφάσισε το αρμόδιο συντονιστικό Όργανο που συνεδρίασε υπό την Προεδρία της Αντιπεριφερειάρχου Γιώτας Γαζή.

Στη συνάντηση η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας, επεμβάσεων και πληροφόρησης που υπήρξε κατά την περυσινή περίοδο, με αποτέλεσμα την παραμονή του οδικού δικτύου ανοιχτού καθ’ όλη την διάρκεια των χιονοπτώσεων. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη έγκαιρης προμήθειας αλατιού της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων καθώς και τη μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων, η οποία όπως τονίστηκε θα πρέπει να γίνει με αυστηρό πνεύμα οικονομίας και μόνο όταν αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

Διανεμήθηκε επιπλέον, το μνημόνιο ενεργειών για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό της περιόδου 2013 – 2014 της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

Ο υπεύθυνος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας Πολιτικής Προστασίας Δ. Τσιόφας μίλησε για τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό. Ενημέρωσε ότι στις χιονοπτώσεις και στις πλημμύρες και στην επιβολή τάξης και στη λήψη μέτρων πρωταγωνιστεί η ΕΛ.ΑΣ. όπως αντίστοιχα στις πυρκαγιές η πυροσβεστική. Τόνισε ότι με την περυσινή επέμβαση, το εθνικό οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοικτό και ιδιαίτερα την συντήρηση των μηχανημάτων, την επικαιροποίηση της λίστας των μηχανημάτων, των καθαρισμό των φρεατίων και των χειμάρρων και την άμεση προτεραιότητα του εθνικού δικτύου.

Η προϊσταμένη Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Αθ. Ζωβοΐλη ενημέρωσε για το μνημόνιο ενεργειών σχετικά με το σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Επεσήμανε τον ρόλο της Ε.Μ.Υ. για την άμεση ενημέρωση των καιρικών φαινομένων.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άμφισσας Κ. Κεφαλάς στην τοποθέτησή του επεσήμανε την καλή συνεργασία και τη βελτίωση της δύναμης της Π.Υ. με μοναδικό πρόβλημα τον αριθμό των αυτοκινήτων.

Τέλος αποφασίστηκε να ζητηθεί σχέδιο εκκένωσης σχολείων και τόπος παραλαβής μαθητών από την Α’βάθμια και Β’βάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εκτάκτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, ο Αντιδήμαρχος Δ. Δελφών Ε. Ματζώρος, ο αντιδήμαρχος Δ. Δωρίδας Δ. Καραχάλιος, ο διευθυντής Πολιτικής προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας Δ. Τσιόφας, η προϊσταμένη Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Αθ. Ζωβοΐλη και ο Λ. Τσαμαδιάς, ο προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας  Κ. Δασκαλόπουλος, ο Δ. Κεφαλάς Διοικητής Π.Υ. Φωκίδας, ο Ι. Κουλομπούρος Διευθυντής Π.Υ. Ιτέας, ο Δ. Τσέλος Διευθυντής Δασών Φωκίδας, o Ι.Σταματέλος από την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας , ο Ι. Λουκάς εκπρόσωπος της Δελφοί – Δίστομο Α.Μ.Ε., ο Χ. Παρασκευόπουλος και Π. Κοντολάτης εκπρόσωποι της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ο Α. Φωτόπουλος προϊστάμενος του τμήματος Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Φωκίδας, ο Χ. Δημητρέλος προϊστάμενος του τμήματος Συγκοινωνιακών έργων, η Ε. Πολυζώη προϊσταμένη του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος, ο Ι. Κουτρολίκος υπεύθυνος Μηχανολογικού εξοπλισμού, ο Θ. Τσάκαλος της Ι’ Ε.Κ.Π.Α. Δελφών, ο Δ. Μουτσέλης εκπρόσωπος του Δήμου Δελφών,και ο Κ. Απιτιαγόπουλος από τον ΤΟΕΒ Άμφισσα.

Προτάσεις για το Πετρέλαιο Θέρμανσης και για τον Κλάδο των Πετρελαιοειδών

Του  Αλέξη Αθανασόπουλου *

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  στο πετρέλαιο θέρμανσης από 21 Ευρώ/1000 Λίτρα αρχικά στα 60 Ευρώ/1000 λίτρα και στη συνέχεια στα 330 Ευρώ/1000 Λίτρα (αύξηση 440% - δεκαπλασιασμός) και η εξίσωση με τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, απέτυχε στον πρώτο χρόνο εφαρμογής.
Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι «υπήρξε δημοσιονομική καταβαράθρωση, κοινωνική αναστάτωση, επιβάρυνση του περιβάλλοντος (δημιουργία αιθαλομίχλης), έξαρση της παράνομης υλοτόμησης με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και στο τέλος, δυστυχώς, απώλειες ακόμα και ανθρώπινων ζωών.

Η πιο αποτυχημένη πολιτική από κάθε άποψη της «Κυβέρνησης του ΙΟΒΕ», που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτή την τραγική αποτυχία. Ακόμα και το ΙΟΒΕ, αναγνωρίζει ότι απέτυχε το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Συγκεκριμένα από δημοσιονομική άποψη, παρατηρήθηκε να αυξάνονται κατά 97% τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά η αύξηση αυτή να υπερκαλύπτεται από την πτώση των εσόδων από το ΦΠΑ. Έτσι τα έσοδα από τους ΕΦΚ στο πετρέλαιο Θέρμανσης και Κίνησης ήταν λιγότερα κατά 335 εκατ. Ευρώ, σε σύγκριση με τους στόχους του προϋπολογισμούς 2012!
- Το σύστημα επιδότησης, σχετικά με το επίδομα πετρελαίου, επίσης δεν λειτούργησε.

- Σχετικά με το λαθρεμπόριο, ακόμα και σήμερα η πολιτεία λειτουργεί αποσπασματικά, χωρίς να πείθει ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη απόφαση της για την επέκταση εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών (χωρίς τεχνικές προδιαγραφές) στις εγκαταστάσεις όλων των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης.
- Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές δισλειτουργικότητας για την καταγραφή των κινήσεων εισροών-εκροών στην Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών.

- Καθυστέρησε η εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών και εκκρεμεί ακόμα για τα πρατήρια καυσίμων της υπόλοιπης χώρας μέχρι και τον Αύγουστος 2014!
- Δεν έχει υπογραφεί ακόμα καν η σχετική απόφαση για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες, στα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας. Δεν υπάρχει στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

- Εκκρεμεί 16 μήνες τώρα η έκδοση αποφάσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Πρόκειται για την απόφαση υποχρεωτικής σήμανσης των βυτιοφόρων. Αυτή για την επίσης υποχρεωτική σήμανση των πλωτών μέσων (σλέπια) στα ναυτιλιακά καύσιμα καθώς και η προαναφερθείσα απόφαση για την εγκατάσταση συστήματος εισροών- εκροών σε διυλιστήρια και εταιρείες, καθώς και εκείνη για την τοποθέτηση του ίδιου συστήματος στα βυτιοφόρα των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης.

 - Επισημαίνουμε την συνεχή αναβολή εφαρμογής της τοποθέτησης GPS στα βυτιοφόρα και τα σκάφη ανεφοδιασμού (σλέπια), που έχει ως αποτέλεσμα την «εύκολη διοχέτευση» στο εμπορικό κύκλωμα του Diesel ναυτιλίας, με αποτέλεσμα την «μεταφορά» του λαθρεμπορίου καυσίμων από το Diesel θέρμανσης στο Diesel ναυτιλίας.
- Το γεγονός της ύπαρξης ίδιας προδιαγραφής στο πετρέλαιο θέρμανσης (περιεκτικότητα σε θειάφι 1000 ppm) και στο πετρέλαιο ναυτιλίας, ενισχύει το λαθρεμπόριο. Υπενθυμίζεται ότι η περιεκτικότητα του πετρελαίου κίνησης στην περιεκτικότητα του θείου είναι 10 ppm. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την αδράνεια της πολιτείας και σαφής έλλειψη πολιτικής βούλησης.

 ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
1. Μείωση κατ’ εξαίρεση από την Ε.Ε. του ΕΦΚ στο πετρέλαιο Θέρμανσης και Κίνησης σε επίπεδο χαμηλότερο του σημερινού κατώτατου ορίου των 330 Ευρώ/1000 λίτρα, κάτι που προβλέπεται στο κοινοτικό δίκαιο. Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης να είναι για διάστημα εύλογο που θα επιτρέψει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

2. Μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% για τα υγρά καύσιμα, ούτως ώστε να αποκλιμακωθούν οι υψηλές τιμές στην Εθνική Οικονομία.
3. Μείωση του ΕΦΚ κατά 22 Ευρώ/1000 λίτρα από τα ελάχιστα επίπεδα που ισχύουν σήμερα για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και για την βενζίνη στο σύνολο του νησιωτικού χώρου. Να ισχύσει η ίδια ρύθμιση όπως συμβαίνει στη Γαλλία, άρθρο 19 της οδηγίας 2003/96/ΕΚ (απόφαση 2013/192/ΕΕ) που εφαρμόζει μειωμένο συντελεστή φορολογία καυσίμων μέχρι 31/12/2018, σε καύσιμα που διατίθενται στην Κορσική. Έτσι θα αντισταθμιστεί το μεταφορικό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται οι λιανικές τιμές στα νησιά.

4. Αλλαγή προδιαγραφής στην περιεκτικότητα θείου στο Diesel ναυτιλίας. Το ναυτιλιακό πετρέλαιο είναι αφορολόγητο και μπορεί να διοχετευτεί εύκολα στην αγορά για να καλύψει ανάγκες θέρμανσης Ενιαίος τύπος καυσίμου diesel.
5. Αυστηρός έλεγχος της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων.

6. Αυστηρός έλεγχος της καταπολέμησης των εικονικών εξαγωγών καυσίμων.
7. Αυστηρός έλεγχος για καταπολέμηση της νέας μορφής λαθρεμπορίου και νοθείας της βενζίνης με άλλες ουσίες.

8. Θέσπιση κριτηρίου ενεργειακής φτώχειας στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (σύμφωνα με τον ορισμό της ενεργειακής φτώχειας, όταν ένα νοικοκυριό δαπανά περισσότερα του 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος γι την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, θεωρείται ότι πλήττεται από την ενεργειακή φτώχεια). Τα περισσότερα νοικοκυριά στη Δυτική Μακεδονία, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 60.000 Ευρώ/έτος(!!!) θα πρέπει να χαρακτηρισθούν ενεργειακά φτωχά.
9. Επιστροφή της διαφοράς του φόρου μεταξύ πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης για τις επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης στη Βόρειο Ελλάδα. Οι τηλεθερμάνσεις λειτούργησαν σε αιχμή φορτίου πολλές ώρες, καλύπτοντας την ζήτηση αιχμής με πετρέλαιο από τους εφεδρικούς λέβητες, το οποίο προμηθεύθηκαν οι επιχειρήσει τηλεθέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης!

Συμπερασματικά, σε λίγο ξεκινά η χειμερινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, γεγονός απαράδεκτο για τους πολίτες, τη χώρα και την σοβαρότητα όλων μας.

Είναι η εισήγηση και οι προτάσεις για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης που διατύπωσε ο Αλέξης Αθανασόπουλος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ,(με καταγωγή από Δωρίδα) Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και Πρόεδρος της Επιτροπής Υποδομών του ΙΕΝΕ, στέλεχος των ΕΛΠΕ και εκπρόσωπος των εργαζομένων  στο Δ.Σ. της εταιρείας. Οι προτάσεις αυτές υιοθετήθηκαν από την Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας του ΤΕΕ και υπεβλήθησαν στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

 

 

 

Καθαρισμός των αλιευτικών καταφυγίων της Χιλιαδούς και του Μοναστηρακίου

Το λιμάνι Μοναστηρακίου
Υποβρύχιο καθαρισμό των αλιευτικών καταφυγίων της Χιλιαδούς και του Μοναστηρακίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, στις 11:00 το πρωί της Χιλιαδούς και στις 14:00 το μεσημέρι του Μοναστηρακίου.

Οι κάτοικοι και οι φίλοι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, για να διατηρήσουμε καθαρό τον Κορινθιακό μας.


Το λιμάνι της Χιλιαδούς

Επίσης στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των νέων της Φωκίδας θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του Συλλόγου Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδας και την αυτόνομη κατάδυση.

Στην συντονισμένη αυτή προσπάθεια συμμετέχουν ,

Ο Δήμος Δωρίδος, και
Ο Σύλλογος Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδας «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ»
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων «Η ΔΩΡΙΔΑ»,

Η Τ.Κ. ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ
Η Τ.Κ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ
Η «Ένωση Μοναστηρακίων Δωρίδος»
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος « Ο ΝΑΥΤΙΛΟΣ »
Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός  Σύλλογος Χιλιαδούς Δωρίδος «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ»
Ο Λαογραφικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μανάγουλης


Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Ένα νέο deal για την Ευρώπη

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Από αμηχανία και πολιτική αβεβαιότητα εξακολουθεί να διακατέχεται την περίοδο τούτη ολόκληρη η Ευρώπη. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως ακριβώς θα κινηθεί η Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα, ποιες είναι οι προτεραιότητες, το σχέδιο ενοποίησης, οι προθέσεις της Γερμανίας, τι εν τέλει μπορεί να συμβεί με την προσδοκώμενη ανάπτυξη των οικονομιών, την χαλάρωση της λιτότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να αναχαιτιστεί η καταστροφική διόγκωση της ανεργίας.

Η Ευρώπη δείχνει ακόμη να κινείται στα τυφλά, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον και τη συνοχή της, αλλά και την προοπτική της Ελλάδας για την έξοδο από την παρατεταμένη και άγρια κρίση που διαλύει την οικονομία της.


Αυτό το θολό γκρίζο τοπίο στην Ευρώπη, εν πολλοίς οφείλεται στον χαρακτήρα και στη στάση που τηρεί η Γερμανία απέναντι στους υπολοίπους εταίρους. Στην τρέχουσα περίοδο, ενδεικτικό είναι ότι κανείς δεν τολμάει να κάνει προβλέψεις, προτού να σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση. Αλλά, το πρόβλημα, δεν είναι συγκυριακό.


Η στάση της Γερμανίας απορρέει από τις δογματικές αντιλήψεις της ηγεσίας της περί οικονομιών, από έναν κακώς αναπτυσσόμενο εθνικό ηγεμονισμό, από την έλλειψη ευρωπαικής συνείδησης. Και αυτό όλο το σύμπλεγμα δείχνει μία δυσκολία να αλλάξει, με συνέπεια να φρενάρει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών της Ευρώπης. Η Γερμανία είναι η μόνη δύναμη η οποία σταθερά κερδίζει από την κρίση και αυτό ίσως δεν πρέπει να μας διαφεύγει…


Το μείζον λοιπόν ερώτημα που παραμένει ακόμη αναπάντητο στις μέρες μας, είναι για ποια Ευρώπη μιλάμε και ποια Ευρώπη θέλουμε. Πέντε ακριβώς χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης! Τα πολιτικά προβλήματα – και όχι μόνο τα οικονομικά – εξακολουθούν να είναι πολλά και πολύ κρίσιμα :


Πρώτον, στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάποια μεγάλη ιδέα, ένας κινητήριος μοχλός συλλογικών αποφάσεων, ένας καθοριστικός στόχος πορείας για τις αγορές και κυρίως τις κοινωνίες της Γηραιάς Ηπείρου.


Δεύτερον, την Ευρώπη φαίνεται να την κυβερνά η κ. Μέρκελ και αυτό δεν είναι καθόλου αρεστό στους λαούς της Ευρώπης, πράγμα το οποίο οδηγεί στην έξαρση των εθνικιστικών κινημάτων και την εξάπλωση των αντιευρωπαικών δυνάμεων που ναρκοθετούν την ενοποίηση.


Τρίτον, ο άλλοτε εξισορροπητικός γαλλο-γερμανικός άξονας τσακίστηκε, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι αντιθέσεις μεταξύ Βορρά και Νότου, να κινδυνεύει να διχοτομηθεί πολιτικά η Ευρώπη. Υπό κάθε έννοια συνεπώς, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Εάν δεν υπάρξει ένα νέο μεγάλο deal για την Ευρώπη, το εγχείρημα θα τιναχτεί στον αέρα. Ο χρόνος περιορίζεται δραματικά.


Το ίδιο δραματικά περιορίζεται ο χρόνος και για την προοπτική της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί να αξιολογείται ως μία ιδιαίτερη και κρίσιμη περίπτωση για ολόκληρη την Ευρώπη.


Χρειάζεται και για την Ελλάδα μία νέα γενναία διαπραγμάτευση και μία νέα πολιτική συμφωνία, με την επίδειξη ενός ευρύτερου πνεύματος καλώς εννοουμένων αμοιβαίων συμφερόντων εκ μέρους των ευρωπαικών ηγεσιών και ειδικότερα της Γερμανίας.


Αλλά και εκ μέρους της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης ειδικότερα, χρειάζεται μία πιο αποφασιστική γραμμή διεκδικήσεων, ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάκαμψη, το οποίο κατεπειγόντως θα πρέπει να πέσει στο τραπέζι της Ευρώπης.


* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ : Θέλω να ολοκληρώσω το έργο μου

Σύνεντευξη του Δημάρχου Δωρίδας στην εφημερίδα ¨Η ΩΡΑ της Φωκίδας¨

Συνξέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης ,ξεκαθαρίζοντας ότι θα είναι υποψήφιος ανεξαρτήτως αλλαγών στον εκλογικό νόμο , δηλώνει «ανεξάρτητος από κόμματα, εκλογικούς νόμους, φτιαχτούς συσχετισμούς, πολιτικές συγκυρίες και ευκαιριακές συμμαχίες», ανακοίνωσε τα έργα που θα προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην περιοχή και μιλάει για όσα έχει πετύχει και όσα θα επιδιώξει.

 Επίσης μίλησε για τις ελλείψεις του Δήμου σε προσωπικό και υπηρεσίες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να στελεχώσει σε σημαντικό βαθμό το Δήμο. Εξηγεί δε, τους λόγους για τους οποίους χρηματοδοτεί Πολιτιστικούς Συλλόγους και ομάδες.

Κε Δήμαρχε, δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, θέλω να μου πείτε τους τομείς που σας δυσκόλεψαν περισσότερο στο στήσιμο του δήμου;
Γ.Κ.: Ο δήμος Δωρίδας, όπως καλά γνωρίζετε, προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων καποδιστριακών μικρών, αδύναμων και ανοργάνωτων δήμων, που λειτουργούσαν διαφορετικά ο καθένας. Οι ΟΤΑ αυτοί δεν ήταν στελεχωμένοι επαρκώς, με εξαίρεση την Οικονομική Υπηρεσία που είχε στηθεί στον πρώην δήμο Ευπαλίου και δεν διέθεταν υπηρεσίες, οι οποίες να επιτρέψουν στο νέο δήμο να είναι αυτάρκης και αυτοσυντήρητος.

Ακόμη και σήμερα, που έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο για την οργάνωση του δήμου, δεν διαθέτουμε κομβικές υπηρεσίες, που αποτελούν πυλώνες αυτόνομης λειτουργίας, όπως Τεχνική και Πολεοδομία. Βέβαια, εκτός από την αδυναμία οργάνωσης, έχουμε το μεγάλο πρόβλημα της συνεχόμενης μείωσης πόρων, που έχει οδηγήσει όλους τους δήμους πια σε ακατάσχετη αιμορραγία.

Να υπενθυμίσω δε, ότι έχουν λυγήσει μεγάλοι δήμοι, παρόλα αυτά η Δωρίδα συνεχίζει να αντέχει και πιστεύω ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο η διαχειριστική πολιτική που ακολουθήθηκε.

Επιπλέον, μας δυσκολεύει σημαντικά η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον των δήμων, το προσωπικό που εργάζεται στην αυτοδιοίκηση, καθώς κάθε λίγο από εκεί αναζητούν τον κύριο όγκο των διαθεσιμοτήτων. Τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι και άλλα. Βλέπετε, αναγκαζόμαστε να διοικούμε σε μια εποχή που μας στερεί το δικαίωμα ακόμη και μεσοπρόθεσμων σχεδιασμών.

Έχετε πιάσει τους στόχους σας;
Γ.Κ.: Άλλους ναι και άλλους όχι. Άλλωστε είναι και πολύ μικρός ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Αν γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και δούμε τι ακριβώς κληθήκαμε από τους δημότες της Δωρίδας να διοικήσουμε και εννοώ τη διαφορετικότητα των πρώην δήμων, το ανάγλυφο του νέου, την έλλειψη υπηρεσιών και προσωπικού, θα καταλάβουμε ότι έχει γίνει άθλος, αυτά τα δυόμισι σχεδόν χρόνια.

Οργανώσαμε τις υπηρεσίες, ώστε να είναι λειτουργικές και να προσφέρουν την καλύτερη εξυπηρέτηση στον πολίτη. Κάναμε ανακατανομή του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, τοποθετώντας το σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση και προχωρήσαμε σε μετατάξεις δημοτικών υπαλλήλων, κυρίως από τους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής που επιθυμούσαν να έρθουν στον τόπο τους.

Να επισημάνω δε, ότι υπήρχαν Δημοτικοί Υπάλληλοι στο παρελθόν που επεδίωκαν να έρθουν στην περιοχή και δεν τους έφερναν, ενώ ακόμη εγκρίνονταν προσλήψεις και δεν τους παίρνανε.  

Σε συνδυασμό με μια απόλυτα λελογισμένη χρήση επαγγελματιών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι τονίζω, βοηθούν όπου είναι απολύτως αναγκαίο, έχουμε καταφέρει να λειτουργούμε σε ένα καλό επίπεδο.

Επίσης, κλείσαμε τις χωματερές και γίνονται έργα αποκατάστασης, ενώ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Καθαριότητας προκηρύξαμε ήδη το ΧΥΤΥ. Παράλληλα, όλα μας τα απορρίμματα διαχειρίζονται ορθολογικά με αποκομιδή στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στις αναφλέξεις, τα βιοαέρια και το τεράστιο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης.

Σε επίπεδο ύδρευσης, δεν έχουμε κάνει όσα πραγματικά θα θέλαμε, διότι δεν μπορούσαν να εξασφαλιστούν οι πόροι. Συνεχίζουμε βεβαίως τα έργα ύδρευσης που ήταν απλώς ενταγμένα στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ που συνεχίζεται, αλλά οι χρηματοδοτήσεις γίνονται από ΣΑΤΑ πλέον, λόγω καθυστερήσεων από τους πρώην δήμους. Σίγουρα όμως, καταφέραμε ένα πολύ μεγάλο βήμα με την ύδρευση της ελαίας, έργο που ήδη εκτελείται. Να υπενθυμίσω ότι είναι προϋπολογισμού 790.00 ε  περίπου και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Στόχος της παρέμβασης είναι να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης του οικισμού της Ελαίας, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα υδροδότησης.

Έχουμε κάθε λόγω να είμαστε ικανοποιημένοι, διότι στο δήμος μας σήμερα είναι ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ, περίπου 30 εκ ευρώ. Να σας πω ενδεικτικά ότι έχουμε ενταγμένο τον παραλίμνιο αγωγό Μόρνου, μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, όπως και το Φράγμα Τολοφώνος που ήταν ενταγμένο με 2,5 εκ ευρώ και το κάναμε 11 εκ. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη και περιμένουμε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία κατασκευής του.

Τι χρειάζεται ακόμη ο δήμος για να στελεχωθεί πλήρως;
Γ.Κ.: Οπωσδήποτε προσωπικό. Τεχνικό και επιστημονικό, εξειδικευμένο ανά τομείς αρμοδιότητας.  Μας λείπουν εργάτες, τεχνικοί (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι), πολιτικοί μηχανικοί, νομικός.

Θα σας πω για παράδειγμα ότι έχουμε επτά μηχανήματα και μόλις 2 χειριστές και πέντε απορριμματοφόρα με 2 οδηγούς. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε μηχανικό εξοπλισμό και δεν έχουμε χειριστές.  Ο δήμος πρέπει να στελεχωθεί με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό.

Να επισημάνω πάντως ότι με την ίδρυση των καλλικρατικών δήμων το προσωπικό των υπηρεσιών που απορροφήθηκαν από τους νέους ΟΤΑ δεν μοιράστηκαν αναλογικά. Χρειαζόμαστε, εκτός από την Τεχνική Υπηρεσία και την Πολεοδομία που προανέφερα, Κοινωνικές, Υγειονομικές και Προνοιακές υπηρεσίες, Κτηνιατρείο, υπηρεσίες Πολιτισμού.

Θα ζητήσετε από τους συντοπίτες σας, να σας εμπιστευτούν για άλλη μια θητεία την τύχη του δήμου. Γιατί θέλετε να ανανεώσετε τη θητεία σας;
Γ.Κ.: Έχουμε ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2011 μια προσπάθεια να κάνουμε τη Δωρίδα ένα σύγχρονο, δυνατό και αυτόνομο δήμο. Καταφέραμε πολλά και να μου επιτρέψετε να τονίσω ότι τα καταφέραμε μόνοι μας. Από εκεί που περιμέναμε βοήθεια, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν την λάβαμε.

Η θητεία των Δημοτικών Αρχών και Συμβουλίων δεν ορίστηκε τυχαία πενταετής. Είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να επιχειρηθεί μια προσπάθεια και να υλοποιηθεί για την κατηγορία και το μέγεθος των νέων δήμων.

Αν σε αυτή τη θητεία που είναι και κουτσουρεμένη, έχουμε ενταγμένα έργα περί τα 30 εκ ευρώ και κατακτήσαμε τόσα, ξεκινώντας από το «μηδέν», φανταστείτε πόσα μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια, όπου στο νέο ΕΣΠΑ θα μπορούμε να παλέψουμε σοβαρές υποδομές.

Θα ήταν κρίμα ένα πισωγύρισμα για πράγματα που βρίσκονται πολύ κοντά στο τέλος, όπως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, που είναι σε εξέλιξη και το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα για τη λειτουργία του αγκυροβολίου Τροιζονίων, ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί προ δεκαπενταετία, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Επίσης, έχουμε κάνει σειρά έμμεσων ενεργειών για την προβολή της περιοχής, όπως τις Γαλάζιες Σημαίες που το καλοκαίρι είχαμε τέσσερις και για την επόμενη σεζόν θα επιδιώξουμε να γίνουν 7, καθώς στοχεύουμε στην ένταξη του Μαραθιά, του Αγίου Νικολάου και το Σκάλωμα.

Σας προβληματίζουν οι φήμες για αλλαγή εκλογικού νόμου και ορίων των δήμων;
Γ.Κ.: Καθόλου, ειλικρινά. Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε, καθώς θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να μελετήσουμε την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών.

Όσο για την αλλαγή του αριθμού των δήμων, δεν είναι κάτι που αν γίνει τελικά θα εξαρτηθεί από εμάς εδώ τοπικά. Ό,τι γίνει, θα αποφασιστεί κεντρικά.

Αυτό που μπορώ να πω για εμένα είναι ότι ανεξαρτήτως εκλογικού νόμου, θα επιδιώξω να κερδίσω ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Εξάλλου δεν μπορώ να πω ότι ο Καπεντζώνης είναι ικανός και θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος με τον ένα νόμο και με τον άλλο νόμο δεν είναι ικανός και δεν θα είναι υποψήφιος.

Είμαι ανεξάρτητος από κόμματα, ανεξάρτητος από εκλογικούς νόμους, ανεξάρτητος από πολιτικές συγκυρίες, ανεξάρτητος από συγκυριακές συμμαχίες και φτιαχτούς συσχετισμούς. Αυτό φαίνεται από τη σύνθεση του ψηφοδελτίου και από τη σύνθεση της Δημοτικής μας Ομάδας.

Θα είμαι υποψήφιος σε κάθε περίπτωση για να ολοκληρώσουμε αυτό το διαφορετικό έργο που ξεκινήσαμε πριν δυόμισι χρόνια στη Δωρίδα.

Από τα ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι έχετε μια αρραγή ομάδα. Πώς τα καταφέρνετε;
Γ.Κ.: Είμαστε συνεπείς στις προγραμματικές μας θέσεις, τις αρχές και τις αξίες μας. Λειτουργούμε δημοκρατικά με σεβασμό ο ένας στην άποψη του άλλου και βέβαια παραμένουμε ομάδα, δίχως να μπαίνουν αρχηγικές τάσεις που οδηγούν στην επιβολή της αρχής του ενός ανδρός, τακτική φασίζουσα και επικίνδυνη.

Παρά τη δυσκολία των καιρών ο δήμος Δωρίδας εξακολουθεί να επιχορηγεί συλλόγους και σωματεία και έχετε επικριθεί γι’ αυτό. Γιατί το κάνετε;
Γ.Κ.: Έχουμε συλλόγους που παράγουν πολύ σπουδαίο έργο για τα χωριά, για τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως για τη νεολαία του δήμου μας. Πολλές φορές υποκαθιστούν ή υποβοηθούν τις υπηρεσίες του δήμου στις δικές του υποχρεώσεις, όπως η Φιλοζωική που μαζεύει, εμβολιάζει και αποπαρασιτώνει τα αδέσποτα.

Δεν πρέπει να έχει κάποια χρήματα για τις ζωοτροφές, τα εμβόλια, τον κτηνίατρο; Όλες αυτές είναι υπηρεσίες που στην πραγματικότητα προσφέρονται στο δήμο και λειτουργούν προς όφελος του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε.

Εκτός από συλλόγου επιχορηγείτε και αθλητικές ομάδες, ενώ προχωρήσατε στη διαμόρφωση τριών γηπέδων με χόρτο.
Γ.Κ.: Οι ομάδες βεβαίως επιχορηγούνται και έτσι πρέπει, διότι προάγουν τον αθλητισμό της περιοχής. Παίρνουν μικρά και μεγαλύτερα παιδιά και τα εκπαιδεύουν, κρατώντας τα μακριά και άθλιες εξαρτήσεις και ενασχολήσεις. Προσφέρουν μια σημαντική και ανεκτίμητη δουλειά.

Αναφορικά με τα γήπεδα, ξέρετε ότι ο δήμος Δωρίδας είχε μόλις ένα γήπεδο με χόρτο στα Μαλάματα και όλα τα άλλα ήταν ξερά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν ουσιαστικά να χρησιμοποιηθούν, διότι προκαλούσαν πολλούς τραυματισμούς.

Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τρία γήπεδα και συγκεκριμένα στο Λιδωρίκι, την Ερατεινή και τη Γλυφάδα. Θα μπει φυσικός χλοοτάπητας και στα τρία, ενώ στα Μαλάματα και το Λιδωρίκι θα μπουν κερκίδες. Οι εργασίες θα στοιχίσουν περίπου 160.000 ευρώ, ενώ οι μελέτες έβγαζαν συνολικό προϋπολογισμό άνω του 1 εκ ευρώ περίπου.

Σε τι στάδιο βρίσκεστε με τα αποχετευτικά έργα σε Ευπάλιο και Τολοφώνα που απεντάχθηκαν από το ΕΠΠΕΡΑΑ; Θα επανενταχθεί κάποιο από τα δυο; Τι ενημέρωση έχετε;
Γ.Κ.: Συνεχίζουμε με ίδιους πόρους, να ωριμάζουμε και τα δυο έργα, πάντα με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Δελφών. Αυτό το κάνουμε αφενός γιατί είναι ανοικτά δυο μέτρα στο ΕΠΠΕΡΑΑ και από ότι γνωρίζουμε το Φεβρουάριο θα γίνουν νέες εντάξεις. Επιπλέον, στο νέο ΕΣΠΑ θα προηγηθούν περιβαλλοντικά έργα, όπως αποχετεύσεις, βιολογικοί και υδρεύσεις.

Πληροφορούμαστε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσετε σε σειρά δημοπρατήσεων έργων. Ποια είναι αυτά τα έργα και ποιοι οι προϋπολογισμοί τους;
Γ.Κ.:  Η ερώτησή σας είναι σημαντική, γιατί μου δίνει την ευκαιρία να ανακοινώσω ότι έργα που έχουμε προσπαθήσει πολύ το προηγούμενο διάστημα έχουν φτάσει στο σημείο να προκηρυχθούν.

Στο σύνολό τους είναι έργα βασικών υποδομών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του κατοίκου της Δωρίδας και την ενδοδημοτική επικοινωνία.

Αυτό το διάστημα προετοιμάζουμε έργα συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, τα οποία είναι σε στάδιο δημοπράτησης.

Ενδεικτικά να αναφέρω τη δημοτική οδοποιία της δημοτικής ενότητας Τολοφώνος, που θα γίνουν δυο έργα, τις ασφαλτοστρώσεις των δημοτικών δρόμων της ΔΕ Βαρδουσίων, τις επεκτάσεις εσωτερικών δικτύων ύδρευσης της ΔΕ Βαρδουσίων, τσιμεντοστρώσεις στη δημοτική ενότητα Ευπαλίου, όπως και άλλων δημοτικών δρόμων.

Επίσης, έχουμε έργα, όπως η διαμόρφωση δρόμου από τη θέση Λαγέρι προς τον Ελαιώνα Ερατεινής, την περίφραξη οικοπέδου για τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο νέο νηπιαγωγείο Ερατεινής, τις αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων στη δημοτική ενότητα Ευπαλίου, τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε. Λιδωρικίου.

Επιπλέον, την κατασκευή αγωγού ομβρίων στην Τολοφώνα και την Καλλιθέα, την επισκευή δημοτικού κτιρίου στην Πεντάπολη, την αντικατάσταση στέγης στον ξενώνα του Δάφνου, τις εργασίες αποκατάστασης σε δημοτικό κτίριο για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πύργου στη δημοτική ενότητα Ευπαλίου και τη διαμόρφωση των νεκροταφείων στη ΔΕ Ευπαλίου.

Μιλήσατε προηγουμένως για έργα 30 εκ που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Ποια είναι αυτά και σε ποια φάση βρίσκεται το καθένα;
Γ.Κ.: Θα σας υπενθυμίσω την ύδρευση Ελαίας που εκτελείται, την ανακαίνιση ορεινών όγκων στη ΔΕ Ευπαλίου που επίσης εκτελείται, την αποκατάσταση χωματερών της ΔΕ Τολοφώνος που και αυτό εκτελείται, τον παραλίμνιο αγωγό του Μόρνου και το φράγμα ύδρευσης Τολοφώνος που έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και είμαστε στη φάση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για να δημοπρατηθεί.

Η αυτοδιοίκηση σε ποια πεδία βελτιώθηκε με τον Καλλικράτη;
Γ.Κ.: Θα προτιμήσω να μείνω λίγο στα μεγάλα προβλήματα των μικρών καποδιστριακών δήμων. Δεν γινόντουσαν στοχευμένες δράσεις και δεν εφαρμόζονταν σχεδιασμένες πολιτικές.

Έπεφταν χρήματα τυφλά με αποτέλεσμα την κατασπατάληση πόρων, είτε σε μικρά εργάκια χωρίς τοπική σημασία, είτε στο άλλο άκρο με μελέτες, πολέξοδες και πολυδάπανες που στόχευαν σε μεγαλεπίβολα και τις περισσότερες φορές ανεφάρμοστα μεγάλα έργα.

Πλατεία σε χωριό με τρεις μόνιμους κατοίκους μπορεί να στοίχιζε η ανάπλασή της, η οποία δεν είχε και λόγο να γίνει, ακόμη και 80. 000 ευρώ. Για παράδειγμα, είδαμε σε χωριό με 2 κατοίκους να προτείνεται η κατασκευή δημοτικού ξενώνα άνω των 100 κλινών…

Πως είδατε όλες αυτές τις μέρες τις εξελίξεις για τη Χρυσή Αυγή;
Γ.Κ.: Εξυπακούεται ότι αντιτίθεμαι σθεναρά σε κάθε μορφή βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, φοβάμαι όμως ότι στους χειρισμούς αυτούς έγιναν αρκετά λάθη και βεβιασμένες κινήσεις. Θα έπρεπε να δεθεί καλύτερα η δικογραφία, να υπάρχουν απτά και αδιάσειστα στοιχεία και μετά να προχωρήσουν, ώστε να μην αφήνουν και την παραμικρή υπόνοια για δήθεν πολιτικές διώξεις.

Στο θέμα της Χρυσής Αυγής θεωρώ ότι αν δεν χτυπηθεί η ρίζα, δηλαδή η αιτία που τη γιγάντωσε, δεν θα είναι εύκολο να ξαναπάει εκεί που ήταν. Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν πρέπει ούτε να κινδυνεύει, ούτε να φοβάται!Βάζουν ορκωτό ελεγκτή στο ΤΟΕΒ Μόρνου

Τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου από ορκωτό ελεγκτή, στον ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) Πεδιάδας Μόρνου, για το διάστημα της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή από το 2009 έως και τον Μάιο 2013 (Διοίκηση Τσακούμη), αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ πεδιάδας Μόρνου που προέκυψε από τις εκλογές τον Μάιο του 2013 (Διοίκηση Καραμπάρμπα-Κωτσόπουλου),ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου, διότι παρά τις έγγραφες προσκλήσεις του προς το απερχόμενο Δ.Σ να προσέλθει για τη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής αυτό δεν προσήλθε.

Επίσης δεν έχουν συνταχθεί απολογισμοί για τα έτη 2011 και 2012 και γενικότερα δεν έχουν τακτοποιηθεί τα βιβλία του Οργανισμού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσέρχονται διάφορα πρόσωπα στη νέα διοίκηση και ζητούν χρήματα που όπως υποστηρίζουν τους χρωστάει η προηγούμενη διοίκηση.

Λόγω όμως της μη παράδοσης - παραλαβής δεν μπορούν να γνωρίζουν τι υποχρεώσεις είχαν αναληφθεί και σε ποιους.

Επίσης δεν παρέλαβαν πρωτόκολλο υλικών που κατά την εκτίμησή τους περιλαμβάνει υλικά μεγάλης αξίας.

Τέλος ανέφεραν ακόμη ότι δεν γνωρίζουν τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η προηγούμενη διοίκηση σε σχέση με το έργο του δικτύου ανοιχτών διωρύγων της πεδιάδας του Μόρνου με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν τις τυχόν ευθύνες που απορρέουν από τις δεσμεύσεις αυτές και τις επιπτώσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως νέα διοίκηση.


Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

DORIC, ο φρουρός της λίμνης

ΤΟ ΔΩΡΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ, ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ, ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Της ΛΕΝΑΣ ΜΑΝΤΖΙΟΥ *

Το DORIC είναι μια εφικτή, καινοτόμος πρόταση για την ορεινή Δωρίδα; Το ερευνητικό κέντρο-μουσείο τεχνολογίας και τοπικής παράδοσης έχει τη δύναμη να προσελκύσει επισκέπτες και να υποστηρίξει τη μακρόχρονη παραμονή, την ευημερία και την προκοπή νέων επιστημόνων;

Σήμερα, που η κατάσταση της Ελλάδας αποδίδεται με όρους συνώνυμους της καταστροφής και οι άνεργοι ανέρχονται στο 1.500.000, η ιδέα της προόδου ζητά αναθεώρηση.
 
Νέες στρατηγικές επιβίωσης αναδύονται και διαφαίνεται ήδη μια παλιννόστηση της υπαίθρου. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας σκέπτονται τη φυγή από την ασφυκτική αστική διαβίωση.
 
Η μέχρι πρότινος μετανάστευση των νέων προς τις πόλεις, για την εύρεση υψηλότερου βιοτικού επιπέδου και τη συμμετοχή στο αστικό πρότυπο ζωής και ευημερίας, δεν αντάμειψε τις προσδοκίες τους.

Το ορεινό περιβάλλον διατηρεί ακόμα την αυθεντικότητά του, πράγμα που δεν συμβαίνει στις παράκτιες περιοχές.
 
Οι δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, με το ραγδαία εναλλασσόμενο τοπογραφικό ανάγλυφο, με τον ατέλειωτο διαμελισμό σε βουνά, χαράδρες, ποταμούς, λίμνες, διέσωσαν την ισορροπία φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
 
Στη σημερινή συγκυρία, όπου το Διαδίκτυο αμβλύνει τα άλλοτε προβλήματα επικοινωνίας, οι ορεινές τοπικές κοινωνίες όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν την αξία της προστασίας της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής τους και είναι επιφυλακτικές στη δήθεν ανάπτυξη άνευ όρων.

Οικοτουρισμός

Ο οικοτουρισμός, που αναδεικνύει τον πλούτο και τη μοναδικότητα του τόπου, μπορεί να συμβάλει στη διέξοδο από τη σημερινή οικονομική-κοινωνική-πολιτισμική-ψυχολογική κρίση;

Σε τι συνίσταται όμως η ιδιαιτερότητα της ορεινής Δωρίδας σε σχέση με άλλες ορεινές περιοχές της Ελλάδας;
 
Το φυσικό κάλλος, τα διάσπαρτα απομεινάρια αιώνων που ανασύρουν μνήμες από την αρχαιότητα ώς την Αντίσταση, τα μονοπάτια της μετανάστευσης, αναγνωρίζονται ως αξίες σε πολλούς ορεινούς όγκους.
 
Ομως, η μοναδικότητα της Δωρίδας οφείλεται αφ' ενός μεν στο τοπωνύμιό της που έχει οικουμενική απήχηση και αφ' ετέρου δε στην πολιτική επιλογή να γίνει η περιοχή η Υδρομάνα της πρωτεύουσας.

Τι δεσμεύσεις και τι δυναμικές κληροδοτεί στον τόπο η λίμνη του Μόρνου;
Είναι εφικτό άραγε να υπερβούμε το άκαμπτο νομοθετικό πλαίσιο και να προτείνουμε την αξιοποίηση της λίμνης;
Πόσο αυθαίρετη είναι άραγε η νομοθεσία, όταν δεν υπήρξε ποτέ μια περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων από την κατασκευή της λίμνης και του φράγματος; Ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για τη διαφύλαξη του παρθένου και δασώδους τόπου χάριν της υδροδότησης της Αθήνας;
Η ΕΥΔΑΠ οφείλει να δημιουργήσει ένα καινοτόμο μουσείο στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου, που θα παρουσιάζει στο ευρύ κοινό το εκτεταμένο και πολύπλοκο υδατικό σύστημα;

Αν και τα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα, εν τούτοις δεν μπορούν να μας απαγορεύσουν να οραματιζόμαστε, να προτείνουμε τρόπους ανάπτυξης που σέβονται και αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της ορεινής Δωρίδας.

Η πρόταση για το DORIC (DORic International Centre), το Δωρικό Διεθνές Κέντρο, που προάγει την περιβαλλοντική και τεχνολογική εκπαίδευση και συγχρόνως εμβαθύνει στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, δείχνει εφικτή και εποικοδομητική.
 
Το λιτό συγκρότημα εδράζεται στο στενό της λίμνης, αποκαθιστά τις δύο βυθισμένες γέφυρες και την επικοινωνία των οικισμών που χώρισε η λίμνη, επανασυνδέει τους Δωριείς της Διασποράς με το γενέθλιο τόπο, γίνεται ο σκοπός που φρουρεί τη λίμνη, η Πύλη για την εξερεύνηση της ορεινής Δωρίδας, ο χώρος που προάγει το διαδραστικό παιχνίδι και τη μάθηση των παιδιών.

Εξαγωγή προϊόντων

Ο πολιτισμικός τουρισμός σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική κουλτούρα, την αξιοποίηση του λογότυπου DORIC σε τοπικά προϊόντα με εξαγώγιμη δυναμική (αγροτικά, κτηνοτροφικά όσο και πολιτισμικά) μπορούν να συμβάλουν στην αξιοβίωτη ανάπτυξη της ορεινής Δωρίδος.
Απαιτείται βέβαια αλλαγή στρατηγικής για προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές. Αντί για τη συνήθη πρακτική επαιτείας (για την ενίσχυση της πιο φτωχής ξεχασμένης περιοχής στο κέντρο της Ελλάδος), χρειάζεται να προβληθούν επιχειρήματα για την επιστροφή του χρέους στον τόπο που υδροδοτεί με πόσιμο νερό σχεδόν το μισό ελληνικό πληθυσμό και για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών για τους κατοίκους που φυλάσσουν αυτό το περιβάλλον.

* Επίκουρη καθηγήτρια στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ