Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Αναμόρφωση του προϋπολογισμού και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου το απόγευμα στις 6:00 θα συνεδριάσει ξανά στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο με 4 θέματα στην ατζέντα σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έστειλε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός.

Κυριότερα θέματα είναι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού καθώς και η απόφαση για την προεραιτική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Αναλυτικά τα θέματα και οι εισηγητές τους,     

1.  Καθορισμός του ανώτατου αριθμού αδειών ανά κατηγορία

α) υπαίθριου στάσιμου εμπορίου,

β) πλανόδιου εμπορίου τύπου Α΄,

γ) πλανόδιου εμπορίου τύπου Β΄,

για το έτος 2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

2.   Προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Χαραλάμπους Εμμανουήλ)

3. Ορισμός εκπροσώπου για την υπογραφή συμβάσεων υλοποίησης φυσικού αντικειμένου των ενταγμένων έργων του Δήμου Δωρίδος στην 2η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Προγράμματος LEADER. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Χαραλάμπους Εμμανουήλ)

4.   Αναμορφώσεις Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων του Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2013, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)





Ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Φωκίδας

Του Τάσου Τσόλκα

Με τέσσερις αγώνες το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και άλλους δύο την Κυριακή 13 Οκτωβρίου αρχίζει η πρώτη φάση του Κυπέλλου Φωκίδας .

Οι αγώνες είναι νοκ-άουτ και αν υπάρξει ισοπαλία θα δοθεί παράταση κι αν πάλι δεν υπάρχει νικητής οι ομάδες θα οδηγηθούν στη διαδικασία των πέναλτι.

Ο Αετός Λιδωρικίου και η Τολοφώνα Ερατεινή δεν παίζουν στα γήπεδά τους γιατί σ΄αυτά γίνονται εργασίες επίστρωσης χλοοτάπητα και θα είναι έτοιμα σε μερικές εβδομάδες.

Τέλος οι Δωριείς Μανάγουλης μετά από κλήρωση πέρασαν κατευθείαν στην Β΄ Φάση του Κυπέλλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Α΄ Φάσης του Κυπέλλου μετά την κλήρωση έχει ως εξής :

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/10/2013 Ώρα έναρξης 15:30

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ - ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ (Γήπεδο ΕΠΣΦ Άμφισσας)

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΓΛΥΦΑΔΑ ( Γήπεδο Ενωσιακό Μαλαμάτων)

ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ (Γήπεδο Γαλαξιδίου)

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ( Γήπεδο Χρισσού)


ΚΥΡΙΑΚΗ 13/10/2013 Ώρα έναρξης 15:30

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ (Γήπεδο ΕΠΣΦ Άμφισσας)

ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ (Γήπεδο Ενωσιακό Μαλαμάτων)






Φ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ : Με έμπλεξαν τσάμπα

Για τον Τσοχατζόπουλο : Είναι ένοχος για όλα. Είχε στήσει βιομηχανία απάτης. Έμπλεξε όλο τον κόσμο.
 
 «Δεν έχω καμιά σχέση με όλα αυτά. Έμπλεξα και ταλαιπωρήθηκα τσάμπα. Όλη μου η εμπλοκή αφορά ένα οικόπεδο που είχα αγοράσει για να κατασκευάσουμε ένα πολυώροφο παρκινγκ με την Αρετή Τσοχατζόπουλου » δήλωσε σε συνέντευξή του  στην εφημερίδα ¨ΩΡΑ της Φωκίδας¨ ο πρώην βουλευτής Φωκίδας Φώτης Αρβανίτης, για την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, όπου ενεπλάκη στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου.
Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι ο Φώτης Αρβανίτης καταδικάστηκε σε έξι χρόνια με αναστολή, για νομιμοποίηση εσόδων, χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ’ επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων, που αναγνωρίστηκε σε άλλους συγκατηγορούμενούς του. Ο πρώην βουλευτής έχει προσφύγει στο Εφετείο.

Ο Φ. Αρβανίτης επιμένει στην υπερασπιστική του γραμμή και τονίζει ότι το δικαστήριο στάθηκε σε μια και μόνη συναλλαγή που αφορούσε την αγορά οικοπέδου.
«Είχαμε συμφωνήσει με την κόρη του Τσοχατζόπουλου, Αρετή, να φτιάξουμε ένα πολυώροφο πάρκινγκ. Πήγα και αγόρασα ένα διαθέσιμο οικόπεδο δίπλα σε ένα που είχε ήδη αυτή. Μετά από κάποιο διάστημα αντιλήφθηκα ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ιστορία αυτή και αποφάσισα να το πουλήσω. Το έδωσα στην Αρετή Τσοχατζόπουλου », τονίζει.

Απαντώντας σε άλλη  ερώτηση υποστηρίζει ότι το είχε αγοράσει στην αντικειμενική του αξία και το πούλησε στην αντικειμενική του αξία. «Στο μεταξύ όμως είχε αλλάξει η τιμή της αντικειμενικής αξίας», διευκρινίζει.
«Το δικαστήριο θεώρησε ότι αυτή η συναλλαγή εντάσσεται στον κύκλο της βιομηχανίας απάτης που είχε στήσει ο Τσοχατζόπουλος. Εγώ δεν έχω καμιά σχέση με όλα αυτά», λέει ο Φ. Αρβανίτης και εκφράζει την ελπίδα η αλήθεια να λάμψει στο Εφετείο, στο οποίο έχει προσφύγει. «Εξυπακούεται ότι και μια μέρα να με καταδίκαζαν θα προσέφευγα στο Εφετείο», δηλώνει.

Εκφράζει την πικρία ότι κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε χωρίς να φταίει, ενώ το Δικαστήριο δεν του αναγνώρισε ούτε καν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Θεωρεί σίγουρη την ενοχή του πρώην φίλου του και κραταιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι ήταν σωστή η απόφαση του Δικαστηρίου για τον  Τσοχατζόπουλο, αλλά θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο σκληροί απέναντί του οι Δικαστές.

«Βεβαίως και είναι ένοχος», απαντά σε σχετική μας ερώτηση για τον Τσοχατζόπουλο και τονίζει ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει τίποτε απ’ όσα τον κατηγορούν. «Το ΚΥΣΕΑ δεν διαπραγματεύεται αγορές και πωλήσεις. Μόνο αποφασίζει και κακώς το επικαλείται. Αυτά που προσπαθεί ο Τσοχατζόπουλος να δικαιολογήσει δεν δικαιολογούνται», τονίζει.

«Είναι ένοχος για όλα. Είχε στήσει βιομηχανία απάτης. Έμπλεξε όλο τον κόσμο. Ανθρώπους που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέσεις με όλο αυτό», υποστηρίζει.
Για τη προσωπική φιλία που είχε με τον Τσοχατζόπουλο υποστηρίζει ότι τον γνώριζε από παλιά. «Δεν εργαζόταν ποτέ για μένα, όπως λέγεται. Απλώς στεγαζόταν στο γραφείο μου. Στο παρελθόν μου είχε φτιάξει και δυο μελέτες. Αυτό όμως πριν το 1980», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι ο Φ. Αρβανίτης εκλέχθηκε βουλευτής Φωκίδας σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το ταραγμένο 1989 -1990, όπου δεν μπορούσε, στον απόηχο του σκανδάλου Κοσκωτά να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η υποψηφιότητά του στηρίχθηκε από τον Τσοχατζόπουλο, με τον οποίο διατηρούσε στενούς πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς. Όταν έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Φ. Αρβανίτης έθεσε ξανά υποψηφιότητα, όπου και επανεκλέχθηκε.
Η βουλευτική του καριέρα ολοκληρώθηκε το 1996 και κατά μια έννοια ταυτίζεται με το τέλος του κύκλου της πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Φ.Αρβανίτης το 1996 αποφάσισε να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα, αν και ως εκλεγμένος βουλευτής είχε κάθε δικαίωμα να δοκιμάσει ξανά την τύχη του. Δεν είναι λίγοι οι πρώην συνεργάτες του που αποδίδουν την αποχώρησή του, στην υποψηφιότητα τότε του Δημήτρη Θάνου, που φαινόταν ότι θα σαρώσει στις εκλογές, όπως και έγινε.

Το 2006 ο Φ. Αρβανίτης επανεμφανίστηκε, καθώς συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της  Γιώτας Γαζή, ως νομαρχιακός σύμβουλος. Η επιλογή του αυτή αποδίδεται σε προσωπική χάρη στην  Γαζή, αλλά και στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε επιβαρυνθεί και είχε δημιουργηθεί κλίμα έντονης ηττοπάθειας από τις διαδοχικές παραιτήσεις των αρχικώς ορισθέντων επικεφαλής, Γιώργου Πήτα και Αποστόλη Καραχάλιου. Ο Φ. Αρβανίτης δεν περίμενε να ολοκληρωθεί η θητεία του και παραιτήθηκε αρκετά πριν τη λήξη της νομαρχιακής θητείας για λόγους υγείας.

Πλαστικούς κάδους ανακύκλωσης προμηθεύεται ο Δήμος Δωρίδος

Πρόχειρο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την προμήθεια πλαστικών κάδων ανακύκλωσης χωρητικότητας 1100 λίτρων για τις ανάγκες του Δήμου Δωρίδος, συνολικού προϋπολογισμού 73.800 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%), με κριτήριο κατακύρωσης, τη χαμηλότερη τιμή προκήρυξε ο Δήμαρχος Δωρίδας .

Οι προσφορές για τον διαγωνισμό με όλα τα απαραίτητα στοιχεία θα κατατεθούν στο Δήμο μέχρι την ημέρα της αποσφράγισης των προσφορών που ορίζεται η 16/10/2013, ώρα 10.30 π.μ., αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου, ή θα αποσταλούν στον Δήμο, στη Διεύθυνση: Γραφεία Δήμου Δωρίδος, Δημαρχείο, Ερατεινή, μέχρι την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση της αναλυτικής διακήρυξης η οποία έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: ΒΛΛΩΩ9Ζ-5Ρ9, των τεχνικών προδιαγραφών και των υποχρεώσεων, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τα γραφεία του Δήμου Δωρίδος, Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου τηλ. 26340350018 & 2634350040 & 2634350012, αρμόδιος Ευστρατίου Άννα, Ανδρεόπουλος Ιωάννης.


Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων Δωρίδας αποφάσισε το Δημ.Συμβούλιο

Την επιχορήγηση 19 πολιτιστικών συλλόγων που έχουν έδρα τη Δωρίδα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επιχορήγηση, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, δίνεται στους συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στην ανακοίνωση του Δήμου και υπέβαλλαν σχετική αίτηση.

Η βασική επιχορήγηση , όπως αποφασίστηκε , είναι της τάξης των 1000 ευρώ , εκτός μερικών συλλόγων που το εύρος των δραστηριοτήτων είναι αποδεδειγμένα πολύ μεγαλύτερο και στους οποίους δόθηκε ένα μεγαλύτερο ποσόν

Όπως αναφέρθηκε στο Συμβούλιο, όσοι σύλλογοι έχουν τις προϋποθέσεις επιχορήγησης και για διάφορους λόγους δεν υπέβαλαν αίτηση, πρέπει να το πράξουν άμεσα, ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η κατανομή σε ευρώ έχει ως εξής:

- Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κάμπου:   1.000
- Εκπολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Φιλοθέης Δωρίδας «Η Αγία Τριάδα»:  1.000
- Πολιτιστικός και Οικολογικός Σύλλογος Σεργούλας «Οι Μύλοι»:  1.000
- Λαογραφικός Σύλλογος Μανάγουλης:  1.000
- Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καστρακίου:  1.000
- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου:   2.000
- Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Φωκίδας «Ο Ναυτίλος»:  1.000
- Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μαραθιά Δωρίδος:   1.000
- Πολιτιστικός Όμιλος Λιδωρικίου:   3.000
- Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου:     1.000
- Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «Ο Φύσκος»:   1.000
- Πολιτιστικός Σύλλογος Σωταινιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος»:  1.000
- Πολιτιστικός Σύλλογος Σπηλιά – Χάνια Δωρίδος «Αγ. Ιωάννης Θεολόγος»: 1.000
- Σύλλογος Γυναικών Πανόρμου:   1.500
- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γλυφάδας Δωρίδας και Αθλητικό Σωματείο:  1.000
- Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος  Ελαίας «Ο Άγιος Ευθύμιος»:  1.000
- Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφωνος:   3.150
- Σύλλογος Γυναικών Ερατεινής:   1.500
- Φιλοζωικός Σύλλογος PET :   2.500





Αναβολή της Έκθεσης Φωκικών προϊόντων που θα γινόταν στην Άμφισσα 17-20 Οκτ.

Αναβάλλεται η Έκθεση «1η Παρουσίαση Προϊόντων & Γεύσεων της Φωκικής Γης» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο Άμφισσας «ΧΡΗΣΤΟΛΙΑΣ ΚΑΜΠΕΡΑΚΗΣ» από 17 έως 20 Οκτωβρίου 2013.

Όπως ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Φωκίδας η αναβολή οφείλεται στην πολύ μικρή συμμετοχή, παρά τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλε η Διοίκηση του Επιμελητηρίου – μέσω της σχετικής Επιτροπής που είχε οριστεί - προβάλλοντας εκτενώς την Έκθεση και ερχόμενη σε προσωπική επαφή με μέλη του Επιμελητηρίου και αγρότες – παραγωγούς.

Τα ποικίλα και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της Φωκικής Γης είχαν μία μοναδική ευκαιρία να προβληθούν, να αναδειχθούν και να γίνουν ευρύτερα γνωστά, αλλά η ευκαιρία αυτή έμεινε ανεκμετάλλευτη.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Φωκίδας ευχαριστεί τις ελάχιστες επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου (τα στοιχεία των οποίων βρίσκονται στη διάθεση του καθενός) που δήλωσαν συμμετοχή, την Π.Ε. Φωκίδας, τους Δήμους της Φωκίδας, και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας για την αρωγή τους.

Για την πιθανή διεξαγωγή της Έκθεσης μέσα στους επόμενους μήνες, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.




 

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Σημαντική " Αρχαιολογική Συνάντηση " συνδιοργανώνουν στο Λιδωρίκι 27 Οκτ. Εφορεία Αρχαιοτήτων και Δήμος Δωρίδας

Την Α’ Αρχαιολογική Συνάντηση διοργανώνουν η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) και ο Δήμος Δωρίδος την 27η Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λιδωρίκι.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης θα τιμήσει τον αρχαιολόγο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης  Πέτρο Θέμελη για την προσφορά του στην αποκάλυψη των μνημείων της Δωρίδας.

Το πρόγραμμα της Αρχαιολογικής Συνάντησης

10.00 – 10.10: Χαιρετισμοί
10.10 Βράβευση Πέτρου Θέμελη, Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, από τον Δήμαρχο Δωρίδος Γιώργο Καπεντζώνη

Α’ Συνεδρία

Προεδρείο:  Πέτρος Θέμελης, ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αντιδήμαρχος Δήμου Δωρίδος

10.15 – 10.30:  Αθανασία Ψάλτη, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Ι’ ΕΠΚΑ,
«Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δελφών για την ανάδειξη των μνημείων της Δωρίδας: προοπτικές και προβληματισμοί».

10.30 – 10.45: Σωτήρης Ραπτόπουλος, Δρ. Αρχαιολόγος, Αν. Προϊστάμενος Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Πελοποννήσου,
«Έρευνες για τη μνημειακή τοπογραφία της Δυτικής Λοκρίδας και της Νότιας Αιτωλίας στην περιοχή του  Δήμου Δωρίδος».

10.45 – 11.00:  Ιωάννης Νεραντζής, Δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης,
«Ιστορική Αρχαιολογία της χώρας των Αποδωτών στο υδροσύστημα του Δάφνου ποταμού»

11.00 – 11.15:  Πέτρος Θέμελης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, «Ο Μεγάλος ναός στο Κάλλιον της Δωρίδος».

11.15 – 11.30:  Διάλειμμα

Β’ Συνεδρία

Προεδρείο:  Ροζίνα Κολώνια, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων 
Αθανασία Ψάλτη,  Προϊσταμένη Ι’ ΕΠΚΑ

11.30 – 11.45:  Νίκος Πετρόχειλος, Δρ. Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ
«Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός χαρακτήρας της οικίας του αρχείου στο Κάλλιο».

11.45 – 12.00:  Denis Rousset, Καθηγητής Πανεπιστημίου Σορβόννης,
«Θρησκείες και επιγραφές των αρχαίων Φυσκέων».

12.00 – 12.15:  Ανθούλα Τσαρούχα, Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ
«Οι Φυσκείς στο μύθο και την ιστορία».

12.15 – 12.30:  Έλενα Παρτίδα, Δρ. Αρχαιολόγος, Ι’ ΕΠΚΑ
«Μεταξύ Λοκρίδας και Αιτωλίας: Αναζητώντας το αρχιτεκτονικό περιβάλλον του αρχαίου Μαλανδρίνου».

12.30 – 12.45:  Δρόσος Κραβαρτόγιαννος, μελετητής αρχαίας νομισματικής, «Νομισματικά ευρήματα Καλλιπόλεως ανασκαφών 1977 και 1978».

12.45 – 13.00:  Μίλτος Κατσαρός, Λέκτορας Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «Πρόγραμμα Λιδωρικίου: η ιστορική τοπογραφία της περιοχής».

Ανακοίνωση τοίχου:  Δημήτηρ – Ελένη Λαδογιάννη, Αρχαιολόγος, Νομισματικό Μουσείο, «Τα πελοποννησιακά νομίσματα στο Κάλλιο».

Οι δημοσκοπήσεις , ο εθνικισμός και η επικίνδυνη κυβερνητική αβελτηρία

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Οι αδαείς οι αφελείς και οι απροβλημάτιστοι, περίμεναν τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, για να διαπιστώσουν ότι το φαινόμενο“Χρυσή Αυγή” είναι κάτι περισσότερο από αυτό που με αγωνία προσπαθούν ορισμένα ΜΜΕ να περάσουν στους πολίτες.

Πολύ περισσότερο δε στους εκλογείς του ναζιστικού μορφώματος , που είναι σαστισμένοι από τα πολυάριθμα σοκ και τον ορυμαγδό των γεγονότων ,τα οποία αδυνατούν να αξιολογήσουν και να ερμηνεύσουν κατά τρόπο που θα τους δίνει μια σαφή και διαφορετική πολιτική διέξοδο.

Στο ερώτημα ωστόσο αν με τη φυλάκιση των ηγετικών στελεχών της «Χ.Α.» ,θα εξαλειφτούν και οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές παράμετροι πάνω στις οποίες πατάει το φασιστικό κίνημα για να διευρύνει τον κύκλο της πολιτικής του επιρροής, λίγοι είναι εκείνοι που αποτολμούν μια ολοκληρωμένη απάντηση.

Οι περισσότεροι αρέσκονται σε αντιναζιστικά ξόρκια και αντιφασιστικές κατάρες. Δεν αρκούν αυτά σε αυτή τη φάση της ψυχο-κοινωνικής κατάπτωσης που βιώνουμε. Κι’ αυτό γιατί παραλείπουν ταυτόχρονα να καλούν σε μια τολμηρή εθνική συστράτευση της πολιτικής ηγεσίας και όλους όσους έχουν την ευθύνη των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων, προκειμένου η χώρα να φύγει επιτέλους από αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, που μόνο στασιμότητα, ανεργία και εξαθλίωση παράγει και να περάσει σ’ έναν πιο παραγωγικό και προσοδοφόρο. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Με συγκεκριμένους τρόπους και συγκεκριμένα μέσα.

Όλα αυτά δεν γίνονται στον χρόνο που πρέπει, ενώ παράλληλα αφήνονται οι πολιτικές ηγεσίες να θεωρούν πως με κάποιες ανανεωμένες διαχειριστικές προσαρμογές, θα αντιμετωπίσουν τις αιτίες που θρέφουν τα άνθη του κακού και επωάζουν τα αυγά των φασιστικών φιδιών.

Κανείς κατά συνέπεια δεν πρέπει να πέφτει απ’ τα σύννεφα, για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα ένα 25-30% (δημοσκοπικά πάντα) του πληθυσμού, θεωρεί ότι πρέπει να συνεχίσει τις λειτουργίες της η Χρυσή Αυγή, παρά τις εγκληματικές ενέργειες που διέπραξε.

Κι αν μετά από μεγάλη προσπάθεια πειστεί αυτό το ποσοστό των συμπολιτών μας και αποκηρύξει τα συγκεκριμένα στελέχη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πειστεί και για την μη ύπαρξη ενός ακραίου εθνικιστικού –ενδεχομένως και φασιστικού-κινήματος. Με την αιτιολόγηση πως πρέπει να υπάρχει ,γιατί μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να αντιμάχεται με όλα τα μέσα και όλες τις μεθόδους, τις πρακτικές της τρόικας και των αδίστακτων αφεντικών της, που επιβουλεύονται την εθνική ανεξαρτησία και οικονομική αυτοτέλεια της χώρας.

Κατά συνέπεια ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος προκειμένου να πεισθεί ,το μεγαλύτερο μέρος αυτού του καθόλα ανησυχητικού ποσοστού συμπολιτών μας και ψηφίσει τελικά έστω και ένα αντισυστημικό κόμμα ,το οποίο όμως θα κινείται εντός των προβλέψεων του συντάγματος.

Θα απαιτηθεί χρόνος για να αχρηστευθεί η ρητορική της ‘’ Χρυσής Αυγής’’. Σε πρώτη φάση και αυτή προσδιορίζεται μέχρι το τέλος τους έτους, θα ήταν πολύ σημαντικές και απαραίτητες 4-5 κινήσεις που θα έδιναν προοπτική και θα δημιουργούσαν ψυχολογία αισιοδοξίας. Για παράδειγμα :

Μπορεί και πρέπει να ξεκαθαριστεί πως είτε με το κούρεμα του χρέους είτε με την επιμήκυνση αποπληρωμής με πολύ χαμηλά επιτόκια, επιχειρηθεί η ελάφρυνση του δυσβάσταχτου φορτίου που κουβαλάει η ελληνική οικονομία, αυτό θα γίνει χωρίς νέο μνημόνιο. Χωρίς νέα μέτρα, χωρίς νέους φόρους, χωρίς μειώσεις των χαμηλών μισθών και συντάξεων.

Μπορεί και πρέπει να δεσμευτούν οι πάντες ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων που προϋπολογίζονται για το 2014 ,θα προέλθει από τη στοχευμένη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και από τoν εντοπισμό-επιτέλους- και φορολόγηση των τεράστιων ποσών μαύρου και αδήλωτου χρήματος που διακινήθηκαν εντός και εκτός συνόρων.

Μπορεί και πρέπει να υπάρξει σχετική συμφωνία με την ηγεσία της Κομισιόν και της Ε.Κ.Τ., προκειμένου να εφαρμοστούν συγκεκριμένα προγράμματα για αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά και τη μεταφορά κεφαλαίων για επενδύσεις σε στοχευμένους παραγωγικούς τομείς της χειμάζουσας οικονομίας.

Θα πρέπει άμεσα να παρακαμφθούν τα τεράστια και πολλές φορές προκλητικά εμπόδια ,που βάζουν οι ελληνικές τράπεζες ,στη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων επενδυτικών προγραμμάτων . Η πετυχημένη στοχοθεσία της οικονομίας της τελευταίας περιόδου ,επιτρέπει μια σχετικά καλή χρηματοδοτική ροή από επενδυτικά φάνς του εξωτερικού, που θέλουν να εκμεταλευτούν τις ευκαιρίες που δίνει τώρα η ελληνική οικονομία.

Μπορεί και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα ΟΛΑ τα κοινοτικά προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας .Είναι γνωστό άλλωστε ότι στον ωκεανό των ανέργων ,ψαρεύει με άνεση το εθνικο-φασιστικό κίνημα .

Μπορεί και πρέπει να μπεί ΤΩΡΑ ,ένα τέλος στην μετάθεση ευθυνών και την αναβολή αποφάσεων επί όλων αυτών των ζητημάτων.

*Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ : το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Ναυμαχία



 

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

10:00 – 13.00 Κάστρο Ναυπάκτου. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από την 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

19:00 Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ι.Μ. Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου.

Σ. Πατούρα, Διευθύντρια Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Ε.Ι.Ε.,

Χριστιανικές κοινότητες στον ισλαμικό κόσμο.

Χ. Γάσπαρης, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Ε.Ι.Ε.,

Θρησκεία και κέρδος· το εμπόριο χριστιανών προς τον μουσουλμανικό κόσμο (13ος-14ος αι.).

Λ. Κωτσαλάς, ΥΠ. Δρ Παν/μίων Αθηνών & Σαραγόσας, Συμβιώνοντας εκόντες άκοντες · ετερόδοξοι πληθυσμοί και δουλοκτησία στη Μαγιόρκα (14ος-15ος αι.).

 
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

10:00 – 13:00 Κάστρο Ναυπάκτου.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από την 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

19:00 Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ι.Μ. Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου.

Στ. Κορδώσης, Ιστορικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Η εμφάνιση των Τούρκων και η τουρκική επέκταση.

Ν. Γ. Μοσχονάς, ομ. Διευθυντής Ερευνών Ε.Ι.Ε., Η σταυροφορική κίνηση.

Π. Κονόρτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Οθωμανοί σουλτάνοι και Ρωμαιοκαθολικός κόσμος (μέσα 15ου μέσα 16ου αι.).

 
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

10:00 – 13:00 Κάστρο Ναυπάκτου.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από την 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

19:30 Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ι.Μ. Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου.

Προκήρυξη Μαθητικού Διαγωνισμού για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Ι. Χασιώτης, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Η Μεσόγειος ως γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση από τον ύστερο Μεσαίωνα ως τον 17ο αιώνα.

Ι. Χασιώτης, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Η Ναύπακτος στους πολιτικούς συμβολισμούς της Ισπανίας από την επαύριο της ναυμαχίας και εξής.

 
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013

16: 00 Παραλία Ψανής.

5ο Τουρνουά Σκακιού Blitz «Lepanto», Α.Σ.Ο.Ν Έπαχτος.

20:30 Λιμάνι.

Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

 
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

07:00 Κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της πόλεως της Ναυπάκτου.

Αρχιερατική θεία λειτουργία στον Μητροπολητικό Ιερό Ναό Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.

10:15 Δοξολογία. Πομπή από τον Ιερό Μητροπολητικό Ναό του Αγίου Δημητρίου και

μετάβαση στο χώρο του λιμένος.

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι.

Ρίψη στεφάνων στη θάλασσα και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.__

ΟΓΑ : Καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

H καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων, του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων (Ν. 4093/2012) και του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών (Ν. 4141/2013) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 σε 497.894 δικαιούχους ανακοίνωσε σήμερα η Διοίκηση του ΟΓΑ.

Το ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 189.830.585,04 €.

Από το σύνολο των παραπάνω δικαιούχων, οι 263.306 είναι ήδη δικαιούχοι και θα τους καταβληθεί το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων για το τρίτο τρίμηνο 2013 και η δεύτερη δόση του ειδικού επιδόματος για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Οι υπόλοιποι 234.588 είναι νέοι δικαιούχοι, για τους οποίους έγινε οριστική εκκαθάριση του εντύπου Ε1 από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, συμπλήρωσαν σωστά το έντυπο Α21 και κρίθηκαν δικαιούχοι μετά τους σχετικούς ελέγχους. Στους δικαιούχους αυτούς, θα καταβληθεί το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων για τα τρία τρίμηνα 2013 και οι δύο δόσεις του Ειδικού Επιδόματος.

Θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές οικογενειακών επιδομάτων στους υπόλοιπους δικαιούχους, σύμφωνα με την πορεία των οριστικών εκκαθαρίσεων που θα μας διαβιβάζεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Όπως είναι γνωστό δικαιούχοι είναι πλέον και όσοι έχουν ένα παιδί και πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο Νόμος.

Ο ΟΓΑ ενημερώνει, για μία ακόμη φορά ότι, αυτό που πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι, είναι να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μετά την φορολογική τους δήλωση και το έντυπο Α21 μέσω του TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

 

Ελεύθερος με αναστολή ο Φ. Αρβανίτης πού τιμωρήθηκε με κάθειρξη έξι ετών

Σε κάθειρξη 6 ετών με αναστολή , 50.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο και πενταετή αναστολή πολιτικών δικαιωμάτων τιμωρήθηκε τελικά ο πρώην βουλευτής Φωκίδας , επιχειρηματίας Φώτης Αρβανίτης από το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη Τσοχατζόπουλου.

 Στην φυλακή θα παραμείνουν ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος και πέντε συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή, σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καθώς δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

 Αναλυτικά, οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 17 κατηγορούμενους στη δίκη Τζοχατζόπουλου

Ακης Τσοχατζόπουλος – Κάθειρξη 20 ετών
Αστέριος Οικονομίδης – Κάθειρξη 12 ετών
Ευφροσύνη Λαμπροπούλου – Κάθειρξη 13 ετών
Νίκος Ζήγρας – Κάθειρξη 6 ετών (Είναι ο μοναδικός κατηγορημένος στον οποίο αναγνώρισε το δικαστήριο ελαφρυντικό, συγκεκριμένα αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας)
Γιώργος Σαχπατζίδης – Κάθειρξη 13 ετών
Αρετή Τσοχατζοπούλου – Κάθειρξη 12 ετών (με εισαγγελική πρόταση για 10ετη κάθειρξη)
Βίκη Σταμάτη – Κάθειρξη 12 ετών
Γιάννης Σμπώκος – Κάθειρξη 16 ετών
Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα – Κάθειρξη 10 ετών
Γιώργος Κωνσταντάτος – Κάθειρξη 10 ετών
Νίκος Γεωργουλάκης - Κάθειρξη 10 ετών
Οράτιος Μελάς - Κάθειρξη 10 ετών
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης - Κάθειρξη 10 ετών
Παναγιώτης Σταμάτης - Κάθειρξη έξι ετών
Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου - Κάθειρξη έξι ετών
Φώτης Αρβανίτης - Κάθειρξη έξι ετών
Νίκος Καρατζάς - Κάθειρξη έξι ετών.

Αναστολή δόθηκε στον μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενο εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα.

Για όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που ήταν ήδη προσωρινά ελεύθεροι το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων καταδικασθέντων τα οποία είχαν ήδη κατασχεθεί από τον ανακριτή της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου.Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Το δικαστήριο επίσης όρισε την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης προς το δημόσιο που καθορίστηκε στα εξής ποσά:

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει 1 εκατ. ευρώ , ο Γ. Σμπώκος 500.000 ευρώ και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 έκαστος πλην των Π. Σταμάτη , Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκου Καρατζά που το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν ορίζεται στα 50.000 ευρώ.

Με την λήξη της διαδικασίας ο πρόεδρος είπε στους καταδικασθέντες: «Ελπίζω να έχετε καλύτερη τύχη στον επόμενο βαθμό και να πείσετε τους δικαστές ώστε να έχετε ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Νωρίτερα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ξέσπασε για την απόφαση να μην δοθεί αναστολή εκτέλεσης στην έκτιση ποινής για την σύζυγο και την κόρη του:

«Δίνετε αναστολή σε όλους και καλά κάνατε. Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν δώσατε στη γυναίκα μου και την κόρη μου. Γιατί; Επειδή φέρουν το όνομα Τσοχατζόπουλος; Αυτός είναι ο λόγος; Προχωρήσατε σε μια απόφαση για δήθεν δωροδοκία με βάση ένα ψευδέστατο κείμενο που δεν ξέρω ποιος σας το έδωσε. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες της συζύγου και της κόρης μου. Πιστεύω ότι έχετε συναίσθηση της ευθύνης σας. Ζητώ να δώσετε αναστολή στη σύζυγο και στην κόρη μου. Υποβάλλω επίσημο αίτημα και περιμένω την αιτιολογημένη απόφαση σας».

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων 2013-14 του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνας

Το πρόγραμμα με τις δραστηριότητες το 2013-14 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνος Ηλίας Κορομπίλας , που πραγματικά είναι πλούσιο και πολύ ενδιαφέρων καλύπτοντας μια ευρύτατη γκάμα δραστηριοτήτων που σπάνια συναντά κανείς στην ¨ατζέντα¨ ενός Συλλόγου .
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής :

- Μαθήματα παραδοσιακών χωρών κάθε πέμπτη με 4 τμήματα για όλες της ηλικίες από 17.00 έως 21.00

- Γυμναστική aerobic κάθε Σάββατο και Κυριακή στης 17.00

- Δωρεάν εκμάθηση μουσικών οργάνων κάθε Κυριακή στης 12.00

- Μαθήματα μπαλέτου & σύγχρονου χορού κάθε τρίτη στης 19.00

- Αίθουσα γυμναστικής με βάρη καθημερινά ελεύθερο ωράριο

- Μαθήματα βυζαντινής μουσικής κάθε παρασκευή στης 19,00 στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Τολοφώνας

- Όλες οι δραστηριότητες (πλην βυζαντινής μουσικής) στεγάζονται στο πρώην δημοτικό σχολείο Τολοφώνος

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε στα τηλ 4978440600-2266031430-6945371102-6977261846-6937102847

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Πρόγραμμα 1ης φάσης κυπέλου Φωκίδας και η πρώτη αγωνιστική πρωταθλήματος

Του Τάσου Τσόλκα

Το πρόγραμμα αγώνων της πρώτης φάσης του κυπέλου Φωκίδας οι οποίοι θα διεξαχθούν 12 και 13 Οκτωβρίου 2013 ανακοίνωσε η ΕΠΣ Φωκίδας. Οι αγώνες είναι μονοί και οι νικητές περνούν στη Β΄φάση του Κυπέλλου.

Αναλυτικά η κλήρωση

ΑΜΦΙΣΣΑΙΚΟΣ - ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ – ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ 94

ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ

Χωρίς αγώνα περνούν οι ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

Ακόμα ,αν και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη όλες οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων και το πλήρη πρόγραμμα δόθηκε στη δημοσιότητα οι αγώνες της πρώτης αγωνιστικής σε Α΄ και Β΄ κατηγορία.

Α΄ Κατηγορία 26/27 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ

ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ 94

ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ - ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

ΑΜΦΙΣΣΑΙΚΟΣ - ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ


Β΄ Κατηγορία 9/10 Νοεμβρίου 2013

ΣΑΛΩΝΑ - ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ

ΡΕΠΟ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ

Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2013

Νέα δημοσκοπική πτώση Χρυσής Αυγής με την Ν.Δ. να παίρνει οριακά προβάδισμα


 
Νέα δημοσκοπική βουτιά για τη Χρυσή Αυγή δείχνει έρευνα της εταιρείας Αlco που διενεργήθηκε τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου (1-3/10). Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 10,8% το περασμένο Ιούνιο, το ποσοστό του νεοναζιστικού κόμματος πέφτει στο 6,7% τον Σεπτέμβριο και στο 6,4% τον Οκτώβριο.

 Στη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», συντριπτικό είναι το ποσοστό όσων χαρακτηρίζουν τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, καθώς το 68% των ερωτηθέντων απαντά θετικά στο σχετικό ερώτημα, έναντι μόλις 22% που θεωρεί ότι δεν είναι εγκληματική οργάνωση και 10% που απαντά «δεν γνωρίζω».

 Επίσης το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία.

 Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί μικρό προβάδισμα 0,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνει τη δύναμή της από 21,5% που ήταν στις 25-26 Σεπτεμβρίου στο 22,8 %. Ενίσχυση και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανεβαίνει από το 20,3% στα τέλη Σεπτεμβρίου στο 21,9 %.

 Μικρή άνοδο καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ στο 6,2% από 5,9%, ενώ πτωτική τάση παρουσιάζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 5% από 5,4% στην προηγούμενη μέτρηση.

 Σταθερό στο 4,7% παραμένει το ποσοστό του ΚΚΕ και τέλος η ΔΗΜΑΡ δείχνει να ενισχύεται από το 3,5% στο 3,9%