Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Προσβάλλουν την ελευθερία

Του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου

Η Θεολογία και η πρακτική της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν συμβιβάζεται με οργανώσεις που λειτουργούν με φασιστική, ναζιστική και εθνικιστική νοοτροπία και φέρονται ότι ευθύνονται σε πράξεις βίας , εγκλήματος και παραστρατιωτικών ενεργειών. Και αυτό το δήλωσα επανειλημμένως και το έγραψα σε κείμενα του .
Επειδή ασχολούμαι με την επικαιρότητα , διάβασα στο παρελθόν σοβαρά κείμενα που ήταν αποτελέσματα έρευνας δημοσιογράφων για το τι σημαίνει ο τίτλος Χρυσή Αυγή και από πού προέρχεται και ποιος είναι ο σκοπός της.

Θεωρώ ότι οι κληρικοί και λαϊκοί που αποδέχονται τη Χρυσή Αυγή είναι παραπληροφορημένοι και παρασυρμένοι από εξωτερικά γεγονότα.

Ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου έχω εμπειρία στο θέμα αυτό , γιατί βουλευτής της Χρυσής Αυγής, προφανώς για να με προσβάλει, υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή με συκοφαντικό περιεχόμενο, υποστηρίζοντας μια Ιερά Μονή της Μητροπόλεως μου που ευθύνεται για παράνομες ενέργειες. Επίσης , βουλευτές της Χρυσής Αυγής παρέστησαν σε εκδήλωση της ως άνω Μονής.
Είναι ευνόητο ότι δεν μπορώ να αποδεχτώ ενέργειες που προσβάλλουν την ελευθερία των ανθρώπων, αρνούνται βασικές αρχές της Ορθοδόξου Εκκλησίας και συνδέονται με την  κατάλυση ή την υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, έστω και αν μερικοί πολιτικοί έχουν κάνει λάθη.

Οι εκλογές δεν είναι υποχρεωτικές μετά τις συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Σάββατο απόγευμα ... και τι λένε οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Όλα τα σενάρια που εξετάζει ο Πρωθυπουργός
Η Βουλή έχει τα «όπλα» εναντίον της Χρυσής Αυγής. Μπορεί να λειτουργεί είτε παραιτηθούν είτε όχι οι συλληφθέντες βουλευτές και έχει προβλέψει -σχεδόν- τα πάντα για κάθε χειρισμό που θα μπορούσε να κάνει η Χρυσή Αυγή, αναφέρουν συνταγματολόγοι αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν:


* Η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει ακόμη κι αν παραιτηθούν οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Βάσει του Συντάγματος η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει και με λιγότερους από 300 βουλευτές (το Σύνταγμα κάνει λόγο για 200 – 300 έδρες). Άρα θα μπορούσαν οι έδρες της Χρυσής Αυγής να μείνουν κενές.
Δεν προβλέπει το Σύνταγμα εθνικές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης βουλευτών.


* Η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αν δεν παραιτηθούν οι συλληφθέντες. Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος διευκρίνισε ότι αν κάποιος βουλευτής οδηγηθεί στη φυλακή (προφυλακισμένος ή με πρωτόδικη απόφαση) δεν χάνει την έδρα του στη Βουλή καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση από τον Αρειο Πάγο (δηλαδή σε 6 με 8 χρόνια).

*Αν κριθεί ότι η Χρυσή Αυγή καταφεύγει σε καταχρηστικές παραιτήσεις βουλευτών (όπως απείλησε ο Νίκος Μιχαλολιάκος λέγοντας «θα τους πηγαίνουμε σε εκλογές κάθε μήνα) μπορεί να ψηφιστεί νόμος που θα απαγορεύει ακόμα και τις τοπικές αναπληρωματικές εκλογές, όπως ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

Οι 6 συλληφθέντες βουλευτές της ΧΑ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα γιατί τότε θα αποδυναμωθούν.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για τις εξελίξεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για τις εξελίξεις και συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν «είμαστε κύριοι των εξελίξεων». «Ενισχυόμαστε πολιτικά και στη χειρότερη περίπτωση θα ενισχυθούμε και κοινοβουλευτικά» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι οι οποίοι υπολογίζουν ότι αν οι 6 συλληφθέντες λείπουν από το κοινοβούλιο τότε θα ενισχυθειί η κυβερνητική πλειοψηφία αφού θα αυξηθεί αναλογικό ο αριθμός των βουλευτών που την στηρίζουν.

«Δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει η Βουλή»

Ωστόσο, υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα μπορέσει να λειτουργήσει η Βουλή με 6 βουλευτές της Χρυσής Αυγής προφυλακισμένους και με τους νεοναζί να καταγγέλλουν εντός και εκτός Βουλής ότι τα κόμματα συνεργάστηκαν για να τους φιμώσουν και να τους απομονώσουν.
Με αυτό το σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να εντείνουν την απαίτησή τους για πρόωρες εκλογές ώστε να αποκατασταθεί η ομολότητα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τι θα γίνει αν ο Πρωθυπουργός προκηρύξει πρόωρες εκλογές

Αν οι πολιτικές εξελίξεις ξεφύγουν από κάθε έλεγχο και ο Αντώνης Σαμαράς αναγκαστεί να καταφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές τότε η πιθανότερη ημερομηνία είναι η Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Αυτό σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν με λίστα πριν παρέλθουν οι 18 μήνες από την τελευταία βουλευτική αναμέτρηση γεγονός που θα του επιτρέψει να συγκροτήσει ο ίδιος τις λίστες των βουλευτών του και να μη γίνει η εκλογή τους με σταυρό.
Το 18μηνο μετράει από τις εκλογές του Μαϊου ή από τις εκλογές του Ιουνίου;

Στην πρώτη περίπτωση που είναι και η επικρατέστερη έχουμε εκλογές μέχρι την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Στην δεύτερη περίπτωση οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέχρι την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ

Τα 40 της χρόνια ζωής γιόρτασε σε ειδική εκδήλωση η Εταιρεία Φωκικών Μελετών (ΕΦΜ) και παράλληλα τίμησε τον Επίτιμο Πρόεδρό της Γεώργιο Ν. Κουτσοκλένη. 

Στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΕΦΜ κύριος Ιωάννης Γ. Ράμμος αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. όλους τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την μεγάλη τιμή και ικανοποίηση που ένιωθε, αναφέρθηκε στο έργο της Εταιρείας όπου μεταξύ άλλων τόνισε την ανελλιπή έκδοση του περιοδικού «ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠ΄ΤΗ ΦΩΚΙΔΑ», την ανάδειξη Εθνικών τοπικών επαιτειών όπως αυτή της Επανάστασης του 1821 στην Ι.Μ.Προφήτου Ηλιού, τη Μάχη της Άμπλιανης, τα επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες που οργάνωσε η εταιρεία και άλλα.

Στο σημείο αυτό υποσχέθηκε ότι το νέο Δ.Σ. θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχίσει το πολύτιμο αυτό πολιτιστικό έργο, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες και την υφιστάμενη οικονομική κρίση ελπίζοντας πάντα ότι ο Δήμος Δελφών θα ενδιαφερθεί πραγματικά ώστε να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες πλούσιες συλλογές εκθεμάτων λαϊκής τέχνης με σκοπό σύντομα να λειτουργήσει το Λαογραφικό Μουσείο στην Άμφισσα.

Στη συνέχεια τόνισε το σπουδαίο έργο και τη συμβολή του Γ. Κουτσοκλένη που όπως μεταξύ άλλων με έμφαση είπε, ότι είναι ο άνθρωπος που κράτησε στη ζωή την Εταιρεία όλα αυτά τα 40 χρόνια. Για τους λόγους αυτούς του επέδωσε Τιμής Ένεκεν την πρώτη πλακέτα της ΕΦΜ για την θητεία του ως Πρόεδρος επί 37 χρόνια.

Βαθύτατα συγκινημένος ο Γ. Κουτσοκλένης αναφέρθηκε πολύ σύντομα στο έργο του και ευχαρίστησε όλους αυτούς που κατ’ αρχήν συνέλαβαν την ιδέα της εκδήλωσης αλλά και αυτούς που συνέβαλαν στην υλοποίησή της. Επίσης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που μοιράστηκαν μαζί του τη χαρά που ένιωθε αλλά και όσους βρήκαν να πουν έναν καλό λόγο γι’ αυτόν.

Εκτός από τα μέλη και τους φίλους της Εταιρείας, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας Γιώτα Γαζή και η εκπρόσωπος του Δήμου Δελφών, αντιδήμαρχος Μάρω Γουργουρή, που στις σύντομες ομιλίες τους επισήμαναν το πολιτιστικό έργο της εταιρείας και της προσφοράς του Γ. ΚουτσοκλένηΠαρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεχίζεται η δημοσκοπική κατρακύλα της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία ΦύσσαΗ δημοσκοπική κατρακύλα της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται μέρα με τη μέρα όπως δείχνουν πλέον όλες οι δημοσκοπήσεις τον τελευταίο καιρό μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και όσα συνεχώς αποκαλύπτονται για την δράση αυτής της οργάνωσης

Έτσι αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Alco για το Newsit αναφορικά με την Χρυσή Αυγή, δεδομένου μάλιστα ότι πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20-23 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της δράσης του κόμματος.

Συγκεκριμένα μεγάλη μείωση σημειώνουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, χάνοντας 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο (δημοσκόπηση Alco Ιουνίου για το Newsit) και πέφτουν στο 6,8% από το 10,8%, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό μέχρι σήμερα από την αρχή του 2013.

Όπως δείχνει και ο πίνακας τα άλλα κόμματα φαίνονται ότι κινούνται στα ίδια περίπου επίπεδα με μικρές αυξήσεις , με μεγαλύτερη αυτή της Δημοκρατικής Αριστεράς που συγκριτικά παρουσιάζει μια επανάκαμψη μετά την τελευταία «κοιλιά» που είχε κάνει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

Σινεμά για ...μπόμπιρες και οχι μόνο


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
 ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ - ΣΙΝΕ ΑΛΣΟΣ
 ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ
27 - 28 - 29  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   19:30
 

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης για συναντήσεις με δημότες της Δωρίδας

Ξεκινούν  από αύριο Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου οι μηνιαίες συναντήσεις που έχει καθιερώσει ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης με πολίτες και φορείς στην Αθήνα , που είχαν διακοπεί τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ως γνωστόν οι συναντήσεις αυτές  γίνονται κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα και δύνεται η δυνατότητα σε δημότες της Δωρίδας που διαμένουν στην Αθήνα καθώς και σε εκπροσώπους Συλλόγων να συναντούν τον Δήμαρχο και να θέτουν προς συζήτηση θέματα που τους απασχολούν .
Οι συναντήσεις υπενθυμίζουμε γίνονται στα γραφεία της Δωρικής Αδελφότητας στο Παγκράτι (οδός Ιέρωνος) από 10:00 το πρωί έως 02:00 το μεσημέρι και από 05:00 το απόγευμα μέχρι στις 09:00 το βράδυ.

Τα ραντεβού κλείνονται μέσω της Γραμματείας του Δημάρχου ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι ώρα πρέπει να βρίσκεται εκεί και να αποφεύγονται οι πολύωρες καθυστερήσεις στις συναντήσεις .

Ποιοι χρηματοδοτούσαν τη Χρυσή Αυγή;

Αποκαλύψεις, που εν πολλοίς ήταν αναμενόμενες, έρχονται άμεσα σχετικά με τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής και τις οικονομικές πηγές της, που προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο και βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» ερευνών του ΣΔΟΕ.

Υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας καλά πληροφορημένες πηγές αποκάλυψαν στο Sofokleousin.gr ότι από τους πρώτους ελέγχους έχουν προκύψει διασταυρωμένα στοιχεία για χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων από μεγάλους επιχειρηματίες, εφοπλιστές ακόμα και ιερωμένους.

Σημειώνεται πως κάποιοι από εμπλεκόμενους επιχειρηματίες είναι έγκλειστοι στις φυλακές ήδη, ενώ για άλλους εκκρεμούν ποινικές διώξεις. Επίσης περιλαμβάνονται και άτομα υπεράνω πάσης υποψίας.

Τα στοιχεία προδίδουν διασύνδεση μελών και τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής με επιχειρηματίες της νύχτας και του αθλητισμού, ενώ στοιχειοθετείται φάκελος για κακουργήματα που έχουν να κάνουν με την εκβίαση, απειλή καθώς και για συμβόλαια θανάτου.

Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα λογαριασμών από τις τράπεζες ώστε να πιστοποιηθούν με τον πλέον αδιάσειστο τρόπο τα πρώιμα στοιχεία που έχει στα χέρια του.

Παράλληλα από τη διασταύρωση και κοινή εξέταση στοιχείων από παρακολουθήσει συνδιαλέξεων μελών της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνονται οι σχέσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες, ενώ αναμεμειγμένοι φαίνονται ακόμα και μητροπολίτες.

Διαπραγματευτική αντεπίθεση με τρία δυνατά χαρτιά για την Κυβέρνηση

Του  ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Επιχειρείται από διάφορες πλευρές, να ενισχυθεί το θεωρητικό οπλοστάσιο της άποψης – θέσης, πως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών δεν επιτρέπει την αλλαγή της διαπραγματευτικής τακτικής της ελληνικής κυβέρνησης, που επιβάλλεται ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας και των στοχευμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Επιχειρείται η καθήλωση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, στην ίδια ατζέντα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της αυστηρής τήρησης των υπεσχημένων, επί ποινή μάλιστα νέων μέτρων ,που θα επέφεραν το ολοκληρωτικό χτύπημα στην οικονομία.

Θέλουν δηλαδή να πειθαναγκάσουν- στην καλύτερη περίπτωση- ή να εκφοβίσουν -στη χειρότερη- την κυβέρνηση, στη λογική ότι δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για μια διαπραγμάτευση στη βάση των νέων εφιαλτικών δεδομένων που δημιούργησε το προβληματικό και άστοχο, όπως εξελίχθηκε, πρόγραμμα του μνημονίου.

Θέλουν να πείσουν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με πέρυσι και ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με τις επιταγές της κλειστής σκληρής ομάδας χρηματοπιστωτικών συμφερόντων.

Όμως τα οδυνηρά αποτελέσματα της σκληρής μνημονιακής πολιτικής και τα τρία δυνατά χαρτιά που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση, θα παίξουν το δικό τους καταλυτικό ρόλο.

Το πρώτο. Η εκφρασθείσα βούληση των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία ,να προτάξουν το ζήτημα της οριστικής λύσης του ελληνικού προβλήματος, στις συζητήσεις που θα έχουν με την Μέρκελ, εν όψει της κατάρτισης προγραμματικής συμφωνίας ,στην περίπτωση που οδηγηθούν στον μεγάλο συνασπισμό.

Γι’αυτό ήδη η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε τροφοδοτήσει την ηγεσία του S.P.D. με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία υπέρ της τολμηρής αλλαγής πλεύσης στην Ελλάδα, ώστε να αναπτυχθούν άμεσα παραγωγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας που έχουν προοπτική και να αντιμετωπιστεί δραστικά η ανεργία.

Το δεύτερο. Το κύμα έντονου προβληματισμού που δημιούργησε στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, η φρικτή δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι παραμορφώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν στην πολιτική ζωή της χώρας όχι μόνο οι πρακτικές της χρυσής αυγής ,αλλά κυρίως οι αιτίες ενίσχυσής της.

Πάνω ακριβώς σε αυτό το στοιχείο ,πρέπει η κυβέρνηση να χτίσει την διαπραγματευτική της αντεπίθεση απέναντι σε όσους εξακολουθούν να μη συναινούν για αποφάσεις που θα εξουδετερώσουν τη γάγγραινα του χρέους και θα βάλουν ένα τέλος στην αφόρητη λιτότητα.

Το τρίτο. Η μεγάλη ευκαιρία που δίνει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Οι ευνοϊκοί συσχετισμοί στην Κομισιόν υπέρ μιάς ανζέντας που θα αντιμετωπίζει τη λιτότητα και την ανεργία ,αλλά και η ανοιχτή προτροπή κυβερνήσεων της ευρωζώνης για αποφάσεις και μέτρα του ιδίου περιεχομένου, δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη κυβέρνηση να σφραγίσει το εισιτήριο, που θα βάλει την ελληνική οικονομία στο δρομολόγιο εξόδου από την αναπαραγόμενη κρίση.

Να υπογραμμίσουμε όμως ακόμα ορισμένα σημεία, που φωτίζουν τη συγκυρία.

Το «πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε τους Έλληνες να εφαρμόσουν αυτά που τους επιβάλαμε» της κας Μέρκελ, μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, εμπεριέχει από μόνη της ως δήλωση της αμφιβολία ότι μπορεί και να μην συμβεί αυτό κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό.

Κι αυτό γιατί γνωρίζει και η ίδια ότι η σκληρή και δογματική θέση που επέβαλε τα τρία τελευταία χρόνια ,για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης σε χώρες όπως η Ελλάδα, δεν είναι πλειοψηφική ούτε καν στη γερμανική κοινή γνώμη. Γνωρίζει ότι η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια του ανθρωπίνως ανεκτού και είναι έτοιμη να εκραγεί

Γνωρίζει επίσης η κα Μέρκελ ,ότι οι πολιτικές ζυμώσεις και συμμαχίες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και στο εσωτερικό της Κομισιόν ,ευνοούν κινήσεις όπως επί παραδείγματι την τραπεζική ενοποίηση, που για την Ελλάδα θα σημάνει την απαλλαγή του δημοσίου χρέους από ένα ποσό της τάξης των 50-60 δις, ενώ θα δώσει τεράστιες ανάσες ρευστότητας στην λεηλατημένη ελληνική αγορά.

Τίποτα κατά συνέπεια δεν είναι το ίδιο όπως στις αρχές του χρόνου. Ο,τι απέρριπταν τότε ,είναι έτοιμοι να συζητήσουν τώρα κι’ας δηλώνουν το αντίθετο.

Άλλωστε κορυφαίοι παράγοντες στα κέντα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες ,συμφωνούν ανοιχτά ότι στις αρχές του ερχόμενου έτους πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο που έχει ήδη συμφωνηθεί στις κλειστές συσκέψεις και αφορά συγκεκριμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις , ενίσχυση της ρευστότητας και συγκεκριμένα μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας ,ειδικά για την Ελλάδα.
 
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας Στο Δήμο Δωρίδας αντιστοιχούν 6 θέσεις

Προκηρύχτηκε κατ’ αρχήν η έναρξη του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας για ειδικότητες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας αντιστοιχούν 3 θέσεις, 13 θέσεις στον Δήμο Δελφών και 6 θέσεις τον Δήμο Δωρίδας.

Δικαίωμα στη διαδικασία έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. Για την ειδικότητα Υ.Ε. Γενικών καθηκόντων απαιτείται απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή απολυτήριο τριτάξιου γυμνασίου ή για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου), ή ισοδύναμος απολυτήριος τίτλος κατώτερης τεχνικής σχολής του Ν.Δ. 580/1970, ή απολυτήριος τίτλος Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης, του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000.

Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση κριτήρια, τα οποία είναι:

1.Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες,
2.Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες,
3. Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό,
4. Ηλικία και
5. Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εγγεγραμμένων ανέργων ηλικίας 18 ετών και άνω, ξεκινά στις 26-9-2013 και λήγει στις 11-10-2013 και ώρα 12η μεσημβρινή και γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των Κ.Ε.Π., στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.


Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ατζέντα κατά του φασισμού


Του Γιάννη Κοτόφωλου *


Η Ευρωπαική Ενωση επιβάλλεται να παρέμβει αποφασιστικά και να υιοθετήσει μέτρα κατά των πολιτικών φορέων και των κυβερνήσεων που παρανομούν, υπονομεύουν τη δημοκρατία, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και κάθε έννοια κανόνων δικαίου.


Φαινόμενα φασιστικά και εγκληματικά τύπου Χρυσής Αυγής, που πληθαίνουν εντός της Ευρωπαικής Ενωσης, χρειάζεται να κτυπηθούν άμεσα και ευθέως, με δράσεις και σκληρές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα θωρακίζουν το ευρωπαικό κεκτημένο.

Η αναχαίτιση του φασισμού και κάθε ενέργειας που συστηματικά αποσκοπεί στην αποδόμηση του κράτους δικαίου, θα πρέπει να γνωρίσει πλέον την αντίδραση της οργανωμένης θεσμικά Ευρώπης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει βαριές νομικές και πολιτικές συνέπειες και επ αυτού οφείλει η Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποβάλει άμεσα προτάσεις.

Το πρόβλημα μεγαλώνει, είναι ανατριχιαστικό, είναι απάνθρωπο και γίνεται εξαιρετικά ανησυχητικό για τις ανοικτές ευρωπαικές κοινωνίες, για το ίδιο το ευρωπαικό οικοδόμημα και το μέλλον της Ευρώπης.

Ο φασισμός είναι πρόβλημα κολοσσιαίο, συνυφασμένο με την οικονομική κρίση και θα πρέπει οπωσδήποτε να ανέβει πολύ ψηλά στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών, να απασχολήσει μία από τις προσεχείς Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης.

Μαζί με τα άλλα μεγάλα ζητήματα της κρίσης, από την ρευστότητα και το χρέος μέχρι τη δημοσιονομική ένωση και την ανεργία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να μιλήσουν ειδικότερα τώρα και για τη δημοκρατία, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απειλή του φασισμού κατά των ευρωπαικών κοινωνιών και της ενοποίησης.

Αποτελεί, εξάλλου, μία καλή ευκαιρία η περίοδος η οποία ανοίγει προς τις Ευρωεκλογές του προσεχούς Μαίου, ένα πεδίο για να καταπολεμήσουν ενιαία οι ευρωπαικές δυνάμεις κάθε φασιστική ή φασίζουσα πολιτική έκφραση.

Χρειάζεται γερή πολιτική επικοινωνία, χρειάζεται αλλαγή του σημερινού οικονομικού δόγματος, χρειάζεται όμως και δυνατή θεσμική παρέμβαση.

Η πεμπτουσία της ευρωπαικής εξέλιξης και του δυτικού μοντέλου ανάπτυξης βασίζεται στους κανόνες δικαίου, στην αλληλεγγύη, στις δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό το μείζον κεκτημένο θα πρέπει να το προστατεύσουμε, ακόμη και απέναντι στις πρακτικές κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην Ευρωπαική Ενωση (δεν είναι λίγα τα κρούσματα από τις χώρες της διεύρυνσης) ή ακόμη και από τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις από τα ισχυρότερα κράτη – μέλη για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης (το επισημαίναμε αναλυτικά και στο προηγούμενο άρθρο).

Οποιαδήποτε αντιδημοκρατική συμπεριφορά, από μικρούς ή μεγάλους φορείς, από φασιστικούς ή ακραία λαικιστικούς και εθνικιστικούς σχηματισμούς, από κυβερνήσεις ή κράτη, αποσυνθέτει την Ευρωπαική Ενωση, υπονομεύει την Ευρωζώνη, διαβρώνει και αποδομεί τις κοινωνίες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καταδείξουν ότι διαθέτουν την ικανότητα να διατηρήσουν τη ζωή και την ανάπτυξη των λαών της Ευρώπης σε μία ανοικτή και πολιτισμένη κοινωνία.

Η φασιστική αγριότητα της Χρυσής Αυγής και η έκφραση μίσους κατά της θεσμικά οργανωμένης κοινωνίας, κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη, υπάρχει παντού και εξαπλώνεται.

Επιβάλλεται λοιπόν, τώρα, η άμεση δράση, σε ενιαίο επίπεδο. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η πολιτική αδράνεια μπορεί να αποδειχθεί ένας εξίσου απειλητικός εχθρός για τη δημοκρατία και δεν χρειάζεται να επεκταθούμε για να αναβιώσουμε μνήμες του παρελθόντος. 

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , με καταγωγή από την Δωρίδα 

Αρχίζουν από την Κυριακή στο Λιδωρίκι μαθήματα για την μπάντα και τη χορωδία

Αρχίζουν  την  προσεχή  Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 11:00 - 13:00 μ.μ, όπως  πάντα τα  μαθήματα  μουσικής  του  Π.Ο.Λ , στις  αίθουσές του,  πίσω  απ’ το Γυμνάσιο .

Οι  γονείς  που  έχουν  παιδιά  από  8 ετών και  πάνω , μπορούν  να  τα  φέρουν  στην  μπάντα και  να  γίνουν  μέλη  της . Τα  μαθήματα  , ως  γνωστόν , γίνονται  ΑΠΟΛΥΤΩΣ  ΔΩΡΕΑΝ , παρά τις μεγάλες  δυσκολίες  που  υπάρχουν .

Η πρώτη  Λιδορικιώτικη  μπάντα  έγινε , είναι  πια  μια  πραγματικότητα , ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ , καιρός  λοιπόν τώρα  να  πραγματοποιήσουμε  και  άλλο  ένα  όνειρό  μας , να  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΤΗΝ  ΠΡΩΤΗ  ΧΟΡΩΔΙΑ .

Ενημερώνουμε  λοιπόν  τις  κυρίες  και  δεσποινίδες του  Λιδορικιού , αλλά  και  των  γύρω  χωριών , πως πρόθεση  του  Π.Ο.Λ είναι  να  αποκτήσει  το  χωριό  μας  και  μια  χορωδία , γυναικεία  προς  το  παρόν  και.. βλέπουμε .

Όσες  επιθυμούν  να  συμμετάσχουν  στη  χορωδία , δεν  έχουν παρά  να  ανέβουν  την  Κυριακή  στις  αίθουσες  του  Π.Ο.Λ , στο  Γυμνάσιο και  να  συνεννοηθούν με  τον  αρχιμουσικό  μας τον κ. Πάνο Βασιλείου , ο  οποίος  εξελίχθηκε  τελικά  σε…φανατικό  ..Λιδορικιώτη .

 Μια  μικρή  διευκρίνηση , για  να  συμμετάσχει  κάποιος  σε  χορωδία ΔΕΝ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΕΧΕΙ  ΦΩΝΗ..ΠΑΒΑΡΌΤΙ  Ή ΚΑΛΛΑΣ , ΟΥΤΕ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΞΕΡΕΙ  ΝΑ  ΔΙΑΒΑΖΕΙ  ΝΟΤΕΣ , απλά  και  μόνο  να έχει  μεράκι και  απλή  σωστή φωνή , όλα  τα  άλλα  θα  τα  βολέψει  ο  Μαέστρος μας ..

 Περιττό  να  πούμε  πως  και  η  συμμετοχή  στην  χορωδία  είναι  τελείως …δωρεάν ….ενημερώστε  σχετικά φίλες , γνωστές  και  συγγενείς  σας , για  να  έρθουν  κι’ αυτές .

Για οποιαδήποτε  πληροφορία ή  διευκρίνιση επικοινωνήστε μαζί  στο  τηλέφωνο  6946243033

Από τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιδωρικίου

ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ ¨Ο ΦΥΣΚΟΣ¨

Η Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου « Ο ΦΥΣΚΟΣ » δημιούργησε την νέα της ιστοσελίδα www.politistikos-malandrino-fyskos.gr.

Σκοπός της νέας σελίδας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος,  είναι η προβολή της δραστηριότητας της ,πολιτιστικά νέα της περιοχής μας αλλά και του Νομού μας αλλά η ενημέρωση των κατοίκων του χωριού μας για θέματα της Τοπικής Κοινότητας ,του Δήμου Δωρίδας αλλά και του Νομού μας

Μέσα από τις σελίδες μας μπορείτε να δείτε τα παλαιότερα τεύχη της αλλά κάθε νέο φύλλο της τριμηνιαίας εφημερίδα μας « ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ» και παλιές φωτογραφίες.

Το e-mail της Π.Κ Μαλανδρίνου είναι info@politistikos-malandrino-fyskos.gr για δημοσιεύσεις.

Μπορείτε επίσης να προβάλλεται τις επαγγελματικές δραστηριότητες μέσα από την ιστοσελίδα μας και την εφημερίδα μας « ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ»

Πληροφορίες για το ετήσιο κόστος προβολής σας στην ιστοσελίδα αλλά και στην εφημερίδα μας στο τηλέφωνο που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας και στο e-mail: nadkyl@yahoo.gr.  

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Δημοπρατήθηκε η ανακατασκευή του οδοστρώματος στην είσοδο της Ερατεινής

Δημοπρατήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το έργο: «Ανακατασκευή ασφαλτικού οδοστρώματος επαρχιακής οδού Ν:3 (Ερατεινή)» προϋπολογισμού 94.000,00€ και αφορά επεμβάσεις συνολικού μήκους 500μ. περίπου στην είσοδο της Ερατεινής.

Πρόκειται, όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, για τμήμα επαρχιακού δρόμου, ο οποίος συνδέει την Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου με το χωριό της Ερατεινής και είναι τμήμα της εισόδου του χωριού.

Οι φθορές τις οποίες παρουσίαζε το οδόστρωμα έχρηζαν άμεσης κι επιτακτικής ανάγκης βελτίωσης, καθώς ο δρόμος βρισκόταν σε απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση και εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια των διακινούμενων πολιτών.

Οι εργασίες που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν επί του οδικού άξονα είναι απόξεσης του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα ώστε κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής να επιτευχθούν οι αναγκαίες κλίσεις, εκσκαφή και απομάκρυνση τμήματος της οδού κοντά στα προσφάτως κατασκευασμένα από το Δήμο ερείσματα, αποκατάσταση με υλικό βάσης όπου απαιτείται μετά τις εκσκαφές και αποκατάσταση της οδού με ασφαλτική ισοπεδωτική στρώση.

Τέλος, επειδή υπάρχουν επί της οδού φρεάτια και σχάρες θα αποκατασταθούν ανάλογα με τις συνθήκες του έργου (ανύψωση – ταπείνωση) σε συνεργασία με το Δήμο.

Ουκρανοί δημοσιογράφοι στη Φωκίδα

Εννέα Ουκρανοί δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν για 7 ημέρες τη Στερεά Ελλάδα και τη Φωκίδα.

Στην περιοχή μας, όπου έμειναν 4 ημέρες, επισκέφθηκαν τον ξενώνα Αργυρίου, όπου πραγματοποιήθηκαν μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίας οίνου, την Ερατεινή, τα Τριζόνια, το Γαλαξίδι, τους Δελφούς, τη Μονή Προφήτου Ηλιού και το Κορύκειο Άντρο.

Οι δημοσιογράφοι αναχώρησαν ενθουσιασμένοι για την πατρίδα τους απο τα αξιοθέατα και τη φυσική ομορφιά του τόπου μας και θα μας ενημερώσουν για ότι γραφτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τους τύπο.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της φιλοξενίας των δημοσιογράφων ανήκει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Τουρισμού της Λαμίας και στον τέως Διευθυντή της κο Μητρόπουλο Λουκά, σε συνεργασία με το γραφείο του Ε.Ο.Τ. στη Μόσχα.

Συμπαραστάτης και αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόσκληση από τον Σύλλογο Γυναικών Ερατεινής για “πανηγυρικές προκλήσεις”

Ευχάριστες στιγμές , με ψώνια και διασκέδαση για τους επισκέπτες της Ερατεινής υπόσχεται ο Σύλλογος Γυναικών Ερατεινής που διοργανώνει το ετήσιο Εμπορικό Πανηγύρι από την Τετάρτη 25 έως και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.

Στη διάρκεια του Εμπορικού Πανηγυριού που γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Δωρίδος , θα υπάρχουν σειρά μουσικών εκδηλώσεων καθώς και πάρα πολλά πολιτιστικά και λαογραφικά δρώμενα.

Οι επισκέπτες εκτός από την μεγάλη ποικιλία των προσφερόμενων κυρίως ντόπιων ειδών σε χαμηλές τιμές, μπορούν να φιλοξενηθούν στα καταλύματα της Ερατεινής και να απολαύσουν τις παραδοσιακές ρουμελιώτικες γεύσεις (κοκορέτσι, ψητό, κοντοσούφλι, κ.ά) και φρέσκα ψαρικά , στα καταστήματα της Ερατεινής .

Κι ακόμα τ΄απογεύματα ένα ρομαντικό καφέ στην όμορφη παραλία της Ερατεινής, κι αξέχαστα βράδια με ποτό και μουσική δίπλα στη θάλασσα .


Γήπεδο στη Φιλοθέη ζήτησαν οι νεολαίοι της από την Γιώτα Γαζή που επισκέφθηκαν

Την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Γιώτα Γαζή, επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοθέης Καλαντζής Γεώργιος συνοδευόμενος από τους εκπροσώπους της επιτροπής Νεολαίας Φιλοθέης, την Νταουσάνη Παναγιώτα πρόεδρο της Επιτροπής, τον Νταουσάνη Γεώργιο μέλος της Επιτροπής και τον Νικολακόπουλο Απόστολο, υπεύθυνο αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα νεαρά μέλη της επιτροπής εξέφρασαν στην Αντιπεριφερειάρχη το αίτημά τους για την διαμόρφωση σε ελεύθερο χώρο του χωριού ενός γηπέδου όπου θα μπορούν να αθλούνται οργανωμένα και να πραγματοποιούν και αθλητικούς αγώνες αλλά και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.
 
Η Αντιπεριφερειάρχης εκφράστηκε με θετικά λόγια για την πρωτοβουλία τους και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει το συντομότερο δυνατό να υλοποιήσει το αίτημά τους.

Κλειστή για 3 ημέρες η ΔΟΥ Άμφισσας, λόγω ένταξής της στο νέο TAXIS

Κλειστή θα παραμείνει από αύριο και για τρείς ημέρες, στις 24,25 και 26 Σεπτεμβρίου 2013 η Δ.Ο.Υ. Άμφισσας (Άμφισσας-Λιδορικίουυ) λόγω εργασιών ένταξης στο νέο ΤΑΧΙS.

Επίσης σήμερα  Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 οι  συναλλαγές με το κοινό θα γίνονται μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι

Πάμε σινεμά ...

 ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ - ΣΙΝΕ ΑΛΣΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ
 23 - 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ωρα 21:15
 
 
 
 

Ας ακολουθήσουν το χρήμα για να βρουν την ουρά του φιδιού

Του Ανδρέα Παναγόπουλου

Η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης της Δημοκρατίας έφτασε. Τα ψέματα τελείωσαν  τα ξημερώματα  της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου, στη διασταύρωση Τσαλδάρη και Ξάνθου, στην Αμφιάλη. Πενήντα χρόνια μετά τη δολοφονία Λαμπράκη σε μια άλλη διασταύρωση, εκείνη της Βενιζέλου και Ερμού, στη Θεσσαλονίκη…

Διασταυρώσεις θανάτου. Ιστορικές διασταυρώσεις της Δημοκρατίας με το Παρακράτος. Οι ομοιότητες και οι αναλογίες του 2013 με το 1963 πολλές. Ισως δεν είναι της στιγμής να της απαριθμήσουμε – θα γίνει κι αυτό.  Τώρα είναι στιγμή αναμέτρησης με το Τέρας.

Αλλοίμονο εάν η υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες περιοριστεί στην αστυνομική της διάσταση γύρω από τον νέο Γκοτζαμάνη, τον μαχαιροβγάλτη Γιώργο Ρουπακιά. Το θέμα είναι να βρεθούν και όλοι όσοι είναι πίσω από αυτόν και ΚΥΡΙΩΣ εκείνοι που κρύβονται ακόμη πιο πίσω από τον φερετζέ του ναζιστικού μορφώματος.

Αλλοίμονο εάν η υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα προκαλέσει μόνο νομοθετικές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι ανοησίες περί απαγόρευσης της «Χρυσής Αυγής» δεν είναι παρά μία τρύπα στο νερό όπου απλώς το μόρφωμα θα βαφτίζεται κάπως αλλιώς και θα παίρνει και πάλι πιστοποιητικά νομιμοποίησης και συμμετοχής στα δημόσια πράγματα. Πέραν του προσδιορισμού του τι σημαίνει «παρακρατική» ή «παραστρατιωτική» ομάδα και την ποινικοποίησή τους –που κι αυτό θα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα- όλα τα άλλα θα έχουν μηδενικό αποτέλεσμα.

Ο Φασισμός πρέπει να αντιμετωπισθεί πολιτικά και ταυτόχρονα με ΟΛΑ τα όπλα που διαθέτει η ελληνική Δημοκρατία. Κι αυτά είναι πολλά. Δυστυχώς ή ευτυχώς τα σύγχρονα κράτη έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των πάντων με συμβατικούς ή μη τρόπους. Το κάνουν  -αν και όποτε θέλουν- ακόμη και για τον κάθε φουκαρά φτωχοπρόδρομο που χρωστάει μισή δεκάρα στο Δημόσιο. Το κάνουν για τον κάθε σαλεμένο που έχει σκεφτεί να στήσει ένα μίνι ή μάξι οπλοστάσιο για να ξεκινήσει την μικρή του «επανάσταση» ή να εξαπολύσει τυφλά χτυπήματα. Τώρα πια το ελληνικό κράτος έχει έχοντας καταργήσει τραπεζικά απόρρητα και απόρρητα κινήσεως κεφαλαίων έχει ένα ακόμη όπλο.

Να εξηγηθούμε: Η Χρυσή Αυγή είναι ηλίου φαεινότερο ότι χρηματοδοτείται πολύ πέραν της επίσημης ενίσχυσής της ως κόμμα της ελληνικής Βουλής. Τα πολυτελή γραφεία που έχει ανοίξει σε κάθε πόλη και κάθε συνοικία της χώρας δεν δικαιολογούνται από αυτή την ενίσχυση. Ούτε τα έντυπα που εκδίδει. Ούτε οι στολές που φορούν τα μέλη της. Ούτε βέβαια και τα «χαρτζιλίκια» σαν κι αυτά που ομολόγησε ότι έπαιρνε ο Ρουπακιάς και μέλη της οικογένειάς του για να εκτελεί τις αποστολές του. Και είναι εκατοντάδες οι «ρουπακιάδες» που χαρτζιλικώνονται για να γίνουν όργανα σκοτεινών σχεδίων.

Από πού προέρχονται όλα αυτά τα χρήματα; Ποιος τα δίνει; Πως τα δίνει; Ποιος τα παίρνει και κάνει ταμείο;

Ακούγονται πολλά εδώ και μήνες και χρόνια. Κανείς δεν μπορεί όμως να πει δημόσια ένα όνομα ή μια επιχείρηση που χορηγεί αυτό το μόρφωμα διότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Τις απαντήσεις αυτές ΜΠΟΡΕΙ να της βρει και να τις δώσει το ΥΠΟΙΚ και οι μηχανισμοί του. Την ώρα που η αστυνομία ακολουθεί τα ίχνη του αίματος –αν το κάνει…- άλλοι μηχανισμοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ίχνη του χρήματος. Να βρουν τη βάνα και να την σφραγίσουν μια για πάντα τιμωρώντας ταυτόχρονα τους ευγενείς χορηγούς με βάση τους υπάρχοντες νόμους.

Υπάρχει τρόπος. Αρκεί να υπάρχει βούληση…

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΟ ΓΚΑΛΟΠ : Άρχισε η πτώση της Χ.Α.

Την αλλαγή στάσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη Χρυσή Αυγή καταγράφει νέα δημοσκόπηση στην οποία τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος σημειώνουν σημαντική πτώση.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», που ξεκίνησε πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ολοκληρώθηκε μετά το τραγικό περιστατικό, δίνει οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πτώση στα ποσοστά του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου σε σχέση με τον Αύγουστο.

Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με την έρευνα, τον Σεπτέμβρη μειώνονται σε 11,2% από το 11,7% σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Αύγουστο.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται οριακά της ΝΔ με ποσοστό 19,8% έναντι 19,6%, ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,8%, το ΠΑΣΟΚ με 4,8%,το ΚΚΕ με 4,6%, η ΑΝΕΛ με 3,6% και η ΔΗΜΑΡ με 3,2%.

Η εκτίμηση ψήφου δίνει

ΣΥΡΙΖΑ           28,7%
ΝΔ                    28,3%.
Χρυσή Αυγή    11,2% 
ΠΑΣΟΚ             7,9%
ΚΚΕ                   6,7%
ΑΝΕΛ                5,2%
ΔΗΜΑΡ             4,7%

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 32% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 15%Γαλαξίδι: Δεν υπάρχει κανένα deal με Νηρέα, Ανδρομέδα

Η εταιρεία Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, διαψεύδει δημοσίευμα που κάνει λόγο για deal μεταξύ των εταιρειών Νηρέα - Ανδρομέδα - Γαλαξίδι, λέγοντας ότι ουδεμία επαφή έχει γίνει από τις εταιρείες και τα πρόσωπα που αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Ειδικότερα, όπως η εταιρεία με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ουδεμία επαφή ή συζήτηση έχει γίνει από τις εταιρείες και τα πρόσωπα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο με την εταιρεία μας ή/και με τους βασικούς μετόχους της, συνεπώς και όσον αφορά την Εταιρία μας, οι πληροφορίες του άρθρου αυτού είναι ανυπόστατες και τις διαψεύδουμε κατηγορηματικά.

Ιδού ο τρόπος που μπορούμε σε οκτώ μήνες να αφανίσουμε τη Χρυσή Αυγή ..

 

Του Νίκου Φελέκη* 
  
Λοιπόν, να κοπεί το καλαμπούρι. Η Χρυσή Αυγή δεν είναι «ακροδεξιά οργάνωση», «ναζιστικό μόρφωμα», «φασιστικό κόμμα» όπως την αποκαλούν οι πολιτικοί και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Είναι μια συμμορία ( και πληρωμένων;) δολοφόνων, ένας εσμός από μπράβους της νύχτας, κοινωνικά αποβράσματα, μορφωτικά και αισθητικά περιτρίμματα, κομπλεξικούς, καθ’ έξιν παραβατικούς και κατ’ επάγγελμα δολιοφθορείς της δημοκρατικής ομαλότητας.
Και σαν τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Μπορεί να την ίδρυσαν κάποιοι ακροδεξιοί εθνικιστές, χουντικά κατάλοιπα και ιδεοληπτικοί αντικομμουνιστές που είχαν, αποδεδειγμένα και με ντοκουμέντα, και έμμισθη σχέση με την ΚΥΠ, τώρα όμως έχει μεταλλαχθεί σε «Γιακούζα».

 Και σαν τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

 Δεν είναι, όπως θέλει να προβάλλεται, αντισυστημική δύναμη,είναι καθεστωτική τραμπουκαρία, της οποίας ο ρόλος, διαγενομένου του χρόνου θα αποκαλύπτεται ότι δεν είναι άλλος παρά αυτός της λοξής φάλαγγας του συστήματος. Μαύρες χείρες και φαλαγγίτες της Νέας Τάξης είναι.

Και σαν τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Δεν είναι «μόδα» να είσαι Χρυσή Αυγή, όπως ορισμένοι, ιδίως από το χώρο της κίτρινης, αλλά και της χαζοχαρούμενης και ηλίθιας δημοσιογραφίας, το παρουσιάζουν. Είναι παρακμή και ξεφτίλα. Μόνον κάποιος που είναι ψυχάκιας, γκάου ή τζάνκι μπορεί να έχει σαν πρότυπο τύπους όπως ο Καιάδας, ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης και ο Καραϊσκάκης.

Και σαν τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Δεν είναι τα καλόπαιδα της Χρυσής Αυγής οι σταυροφόροι κατά των μεταναστών, είναι οι μισθοφόροι του φόβου και της τυφλής βίας. Δεν είναι οι υπερασπιστές της «ανήμπορης γριούλας» και του «ανυπεράσπιστου συνταξιούχου», όπως τους εμφανίζει ο μύθος που οι ίδιοι έχουν αριστοτεχνικά φιλοτεχνήσει και τον οποίον αρκετοί (αδαείς ή για άλλους λόγους, που δεν είναι του παρόντος άρθρου, κάποιοι) αναπαράγουν. Είναι ιδιοτελείς μαχαιροβγάλτες και σεκιουριτάδες σκοτεινών συμφερόντων.

Και σαν τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Πριν ένα χρόνο είχα γράψει ότι «το αυγό του φιδιού δεν επωάζεται», όπως έλεγαν και έγραφαν αρκετοί τότε, αλλά ότι «έχει βγει από το κέλυφος». Προέτρεπα μάλιστα «να τους κάψουμε, να τους λιώσουμε και να τους θάψουμε» πριν να είναι αργά. Δυστυχώς αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι.

Και από τους ξυλοδαρμούς των αλλοδαπών, τις απαγορεύσεις «ασεβών» θεατρικών παραστάσεων, τον ευτελισμό του κοινοβουλίου και την Λακεδαίμονα καρακιτσαρία, φτάσαμε στις επιθέσεις κατά κομμουνιστών στο Πέραμα, στον εξευτελισμό διοικητικών και αστυνομικών αρχών στο Μελιγαλά και τώρα στην ένα ψυχρώ και προμελετημένη πολιτική δολοφονία στο Κερατσίνι.

Οι αλλοδαποί ήταν η «προπόνηση» για τις απροκάλυπτες και δολοφονικές πλέον επιθέσεις κατά των Ελλήνων που διαφωνούν μαζί τους. Εξ’ αρχής αυτός ήταν ο στόχος τους. Τώρα που αποκαλύπτονται ήρθε η ώρα να τους σταματήσουμε, να τους τσακίσουμε με κάθε μέσον. Και πρώτη απ´ όλους η συντεταγμένη πολιτεία.

Η αρχή να γίνει από την αστυνομία. Πρέπει να κοπεί ο λώρος των κατσαπλιάδων με την ΕΛΑΣ. Γιατί υπάρχει τέτοιος. Και μην νομίζουν οι «μπάτσοι» ότι θα γλυτώσουν λόγω …εκλεκτικών συγγενειών. Το επόμενο θύμα, μετά τον Φύσσα, μπορεί να είναι δικός τους σε μια σύγκρουση με τα αφιονισμένα κατακάθια της Χρυσής Αυγής.

Οι δικαστές είναι οι επόμενοι που πρέπει να πιάσουν δουλειά. Η δράση των καλόπαιδων, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν είναι πολιτική, υπάγεται στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Μάλιστα μπορούν, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και τους νόμους, να λύσουν και τα χέρια της Πολιτείας για να τους κλείσει το «παραμάγαζο» που έχουν στήσει.

Οι βουλευτές επίσης θα πρέπει να βρουν (και νομοθετικούς) τρόπους να τους αποβάλλουν από το Κοινοβούλιο. Ας γίνει η αρχή από το Ευρωκοινοβούλιο. Αφού το δικό μας το Σύνταγμα δεν προβλέπει, όπως Συντάγματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, τον αποκλεισμό κόμματος από τις εκλογές, ας το κάνουν οι Βρυξέλλες.

Οι ρατσιστικές και ναζιστικές διακηρύξεις καθώς και η εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής συγκρούονται ευθέως με τις αρχές συγκρότησης και τους κανονισμούς λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Η δήλωση του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, ανοίγει το δρόμο για να μην τους επιτραπεί να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Το προηγούμενο αυτό, εφόσον υπάρξει, ας αξιοποιηθεί και για τα καθ’ ημάς. Να τεθούν αμέσως εκτός νόμου και να τους απαγορευθεί η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές.

Εάν αυτό συμβεί, η Χρυσή Αυγή έχει ακόμη οκτώ μήνες ζωής. Μετά οι ασβοί του Μιχαλολιάκου, έτσι θρασύδειλοι που είναι, θα ψάχνουν λαγούμι να κρυφτούν. Εκτός κι αν έχουν πιστέψει, οι αβδηρίτες, ότι είναι πολλοί, και μπορούν να στήσουν αντάρτικο. Όμως χωρίς ασυλία, χρήματα, προπαγάνδα και ανοχή είναι όσοι ήταν και πριν τις εκλογές του 2013 -λιγότεροι και από τους Κεντρώους του Λεβέντη.

Όσοι τους ψηφίζουν δεν είναι παράφρονες, λούμπεν και δολοφόνοι. Είναι απελπισμένοι άνθρωποι, που η κοινωνική περιθωριοποίηση και η οικονομική ανέχεια σε συνδυασμό με την κατάπτωση του πολιτικο-κομματικού συστήματος τους σπρώχνει σε εικαζόμενες τιμωρητικές επιλογές.

Τώρα που η Χρυσή Αυγή έκανε το λάθος να αποκαλύψει το δολοφονικό της πρόσωπο θα δει, σταδιακά, τα «μούσκουλά» της να ξεφουσκώνουν. Είμαι σίγουρος ότι από την επόμενη κιόλας δημοσκοπική μέτρηση τα ποσοστά της θα βαίνουν μειούμενα. Μπορεί πολλοί, μέχρι τώρα, να το διασκέδαζαν με την ηδυπαθή φάτσα του Κασιδιάρη, όμως είναι ελάχιστοι αυτοί που θα ήθελαν να ταυτιστούν με το αποκρουστικό πρόσωπο του δολοφόνου του Κερατσινίου.

Η Δημοκρατία είναι πολίτευμα ανοχής. Μπορεί να προστατεύει και να χρηματοδοτεί τους αρνητές της ακόμη και τους επίδοξους ανατροπείς της. Δεν μπορεί όμως να καλύπτει ή να αφήνει ατιμώρητους τους εγκληματίες και τους δολοφόνους. Εάν το πράττει δεν είναι Δημοκρατία. Και όταν έχουμε κατάλυση της Δημοκρατίας υπάρχει το παλιό 114 άρθρο του Συντάγματος που υποχρεώνει τους πολίτες να την υπερασπιστούν με κάθε μέσον.

Εάν οι, εκ του Συντάγματος και των νόμων, φρουροί της Δημοκρατίας δεν θέλουν ή δεν μπορούν να την προστατεύσουν, η ευθύνη, να την υπερασπιστούμε, πέφτει σε μας. Στους πολίτες. Σε όλους μας.

Και τότε θα δούμε πως αντιμετωπίζονται οι μελανοχίτωνες δολοφόνοι. Και θα καταλάβουν οι ωχρές σπειροχαίτες της κοινωνίας πόσα απίδια χωράει η σαπιοκοιλιά τους

* Ο Νίκος Φελέκης είναι δημοσιογράφος , εκδότης με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία