Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013

Πως τα τάγματα εφόδου Χρυσής Αυγής σχεδίασαν την δολοφονία του Π.Φύσσα

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στο ΕΘΝΟΣ για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης από πρώην μέλος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Μακράν και χθες από τις άλλες εφημερίδες το ΕΘΝΟΣ με τις νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής μετά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μετά τις 26 σελίδες που είχε προχθες το ΕΘΝΟΣ επανήλθε και χθες με συγκλονιστικά στοιχεία για τα τάγματα εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης

Μάλιστα η εφημερίδα έχει συνέντευξη πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής που αναφέρει πως ο Παύλος Φύσσας είχε γίνει στόχος των νεοναζί από καιρό λόγω της αντιφασιστικής του δράσης.

Ο συγκεκριμένος αποκαλύπτει ότι στην Τ.Ο της Νίκαιας οι χρυσαυγίτες παίρνουν τα ρούχα που δίνει ο κόσμος για τους άπορους, τα δίνουν σε Πακιστανούς που τα πουλάνε και κατόπιν τους δίνουν ποσοστά!

Επίσης αναφέρει ότι οι χρυσαυγίτες της Νίκαιας ενημέρωναν για όλα τον υπεύθυνο της Τ.Ο Πατέλη, ο Πατέλης τον βουλευτή Λαγό και από κει και πέρα το ΟΚ για οποιαδήποτε δράση το έδινε ο αρχηγός.

«Στο αυτοκίνητο του Γ. Πατέλη και στο σπίτι της μητέρας του κρύβαμε τα όπλα μας (ρόπαλα,..
στιλέτα, πτυσσόμενα γκλομπς) όταν μας ειδοποιούσαν ότι επίκεινται έλεγχοι της Αστυνομίας» λέει το πρώην μέλος της οργάνωσης που αποκαλύπτει ότι οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ είναι «μιλημένοι» αφού αστυνομικός του Α.Τ. Νίκαιας είναι χρυσαυγίτης που όχι μόνο τους δίνει πληροφορίες αλλά και αναλαμβάνει να καθαρίσει όσους πιαστούν στα πράσα

Το πρώην μέλος της Χ.Α καταγγέλλει και τον «Κλειστό πυρήνα» της Νίκαιας όπου συμμετέχουν μόνο οι φουσκωτοί και οι άνθρωποι του Πατέλη που απαρτίζουν τα τάγματα εφόδου.

Μάλιστα ο «Κλειστός πυρήνας» της Νίκαιας έχει αναλάβει και τη φρούρηση όλων των συγκεντρώσεων της Χ.Α. ενώ διαθέτει μέχρι και χάκερ για να επιτίθεται στα προφίλ στο fb όσων εκδιώχθηκαν ή αποχώρησαν από την οργάνωση.

Σοκαριστική είναι και η αποκάλυψη πως στα μέλη της Τ.Ο Νίκαιας υπάρχουν και ανήλικοι μαθητές που στρατολογούνται από μεγαλύτερους για να μπουν κι αυτοί στην οργάνωση ενώ υπάρχουν και πληροφοριοδότες που παριστάνουν τους αντιφασίστες για να μαθαίνουν τι γίνεται στα «αντίπαλα» στρατόπεδα....


 
Στο δεύτερο μέρος της αποκαλυπτικής συνέντευξης από το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης των χρυσαυγιτών καθώς και σκληρά περιστατικά βίας κατά αλλοδαπών:
«Δεξί χέρι του Πατέλη μας δήλωνε περήφανος για το πώς είχε ξαπλώσει.. Πακιστανό στο πάτωμα και κλώτσαγε  το κεφάλι του σαν να βάραγε πέναλτι».

Προσθέτει δε πως «για να μπεις στον Κλειστό Πυρήνα και να γίνεις δεξί χέρι του επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, χρειάζεται να δείρεις Πακιστανούς».
 

Μεσημεριάτικη ληστεία στη Μανάγουλη

Ληστεία μέρα μεσημέρι είχαμε χθές Παρασκευή στη Μανάγουλη Δωρίδας.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου, στις 2:30 το μεσημέρι χθές Παρασκευή στη Μανάγουλη-Φωκίδας, δύο άγνωστοι δράστες κινούμενοι με ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας VW PASSAT, χρώματος σκούρου μπλε, στάθμευσαν μπροστά από σταθμευμένο ΙΧΦ αυτοκίνητοτο, ιδιοκτησίας εταιρείας διανομής τσιγάρων, μέσα στο  οποίο βρισκόταν 34χρονος ημεδαπός, εργαζόμενος ως διανομέας τσιγάρων στην εταιρεία.

Οι δύο ληστές αποβιβάστηκαν και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες και κρατώντας και οι δύο πιστόλια, απείλησαν αυτόν και του αφαίρεσαν τσαντάκι, τύπου μπανάνας, που περιείχε το χρηματικό ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ περίπου, προερχόμενο από εισπράξεις πώλησης τσιγάρων και αποχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Αμέσως ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου και ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με όμορες Υπηρεσίες χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Οι έρευνες συνεχίζονται και γίνεται αξιολόγηση στοιχείων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Δωρίδα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Δωρίδος μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από 23 Σεπτεμβρίου 2013 έως και 04 Οκτωβρίου 2013.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν έως δύο (2) εκπαιδευτικά προγράμματα με σειρά προτεραιότητας. Η λειτουργία των τμημάτων θα προκύψει μετά την επεξεργασία των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.

Η αίτηση υποβάλλεται με τους ακόλουθους τρόπους :
 • Αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση lidoriki@otenet.gr είτε
 • Παραδίδεται ιδιοχείρως στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.
Η αίτηση (συνοδευόμενη από το παράρτημα) θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα www.dorida.gr και σε έντυπη μορφή στις Δημοτικές Ενότητες Λιδωρικίου, Βαρδουσίων, Ευπαλίου και Τολοφώνας, καθώς και στα ΚΕΠ του Δήμου.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στα :
Α) Γυμνάσιο-Λύκειο Λιδωρικίου
Β) Γυμνάσιο-Λύκειο Ευπαλίου
Γ) Γυμνάσιο-Λύκειο Ερατεινής
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που δύναται να υλοποιηθούν παρατίθενται στο παράρτημα της αίτησης.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους αρμόδιους υπαλλήλους του Δήμου Δωρίδος α) Αθανάσιο Ζωητό, τηλ. 22660 32301 και β) Ελένη Μιχελιδάκη, τηλ. 22663 50120, γ) Παναγιώτα Πενταγιώτη, τηλ. 26343 50040.
 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013 – 2014
ΕΠΩΝΥΜΟ

ΟΝΟΜΑ

ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ

ΟΝΟΜΑ ΜΗΤΕΡΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Τ.Κ.

ΠΟΛΗ Ή ΧΩΡΙΟ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΙΝΗΤΟ

ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

ΦΥΛΟ
    Άνδρας

 

   Γυναίκα
ΑΡ. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ή ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟΥ*ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (σημειώστε με Χ την ανώτερη εκπαιδευτική σας βαθμίδα)

ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΝΑΙ
ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΑΞΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΣΗ (ΤΩΡΑ)
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ


ΠΤΥΧΙΟ ΤΕΧΝ. ΕΠΑΓΓΕΛΜ. ΕΚΠ/ΣΗΣ


ΠΤΥΧΙΟ Ι.Ε.Κ.


ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΕΧΝ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Τ.Ε.Ι.)


ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Α.Ε.Ι.)ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (σημειώστε με Χ μία μόνο επιλογή)

ΟΙΚΙΑΚΑ


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ


ΦΟΙΤΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ/ΤΡΙΑ – ΜΑΘΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ


ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ/Η (περισσότερο των 12) μηνών)


ΑΝΕΡΓΟΣ/Η (λιγότερο των 12 μηνών)


ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ/Η

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

ΜΙΣΘΩΤΟΣ/Η

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

Εχω παρακολουθήσει και άλλα προγράμματα στα ΚΔΒΜ/ΚΕΕ
: ΝΑΙ ΟΧΙ Αν ΝΑΙ ποιό έτος :Συνημμένα

* Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου 

Αποδέχομαι τη συλλογή και στατιστική επεξεργασία των παραπάνω προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 περί «Προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Ημερομηνία : Ο αιτών / Η αιτούσα :      

ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΕ ΤΜΗΜΑ* ΓΙΑ :Α/Α
ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
ΩΡΕΣ
ΚΩΔ.ΑΡΙΘΜΟΣ

*(Σημειώνετε ΜΕΧΡΙ 2 επιθυμίες σας με σειρά προτίμησης 1 και 2)ΟΔΗΓΙΕΣ - ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

1. Συμπλήρωση «Αίτησης συμμετοχής εκπαιδευόμενου»

 • Συμπληρώστε προσεκτικά, με πληρότητα και ευκρίνεια ΟΛΑ τα προσωπικά σας στοιχεία.
 • Δηλώστε το κινητό σας τηλέφωνο (εάν διαθέτετε), ώστε να είναι ευκολότερη η επικοινωνία μαζί σας.
 • Αφού διαβάσετε προσεκτικά τα προσφερόμενα προγράμματα εκπαίδευσης ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΕΧΡΙ 2 ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ με σειρά προτίμησης (1 και 2) από εκείνα που πραγματικά σας ενδιαφέρουν να παρακολουθήσετε, αφιερώνοντας ώρες από τον ελεύθερό σας χρόνο.
2. Επιλογή εκπαιδευομένων

 • Τα τμήματα καταρτίζονται με βάση τον αριθμό των αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί για κάθε πρόγραμμα εκπαίδευσης.
 • Θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.
 • Εάν υπάρχει ικανός αριθμός αιτούντων για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο τότε συγκροτείται το αντίστοιχο τμήμα. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτούντων είναι μεγαλύτερος από 20 (μέγιστος αριθμός εκπαιδευομένων ανά τμήμα), ενεργοποιείται η διαδικασία δημιουργίας και νέου δεύτερου τμήματος. Τμήματα με λιγότερο από 8 εκπαιδευόμενους δεν μπορούν να ξεκινήσουν.
 • Το ΚΔΒΜ λειτουργεί σε δύο εκπαιδευτικές περιόδους: Χειμερινή (Οκτώβριος – Ιανουάριος) και Εαρινή (Φεβρουάριος – Μάιος).
 • Η αίτηση συμμετοχής εκπαιδευομένου ισχύει για ένα Εκπαιδευτικό Έτος. Για το επόμενο έτος απαιτείται εκ νέου αίτηση.
 • Μόλις επιλεγείτε σε κάποιο τμήμα του ΚΔΒΜ θα ενημερωθείτε τηλεφωνικά.
 • Είναι λογικό, παρά την επιθυμία μας και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, να μην ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που απευθύνονται στο ΚΔΒΜ. Το ΚΔΒΜ δραστηριοποιείται σε ολόκληρο το Δήμο και προγραμματίζει εκπαιδευτικά τμήματα σε πολλές περιοχές του. Γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες κάθε περιοχής στα αντικείμενα που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.
3. Υποχρεώσεις εκπαιδευομένων

 • Ο κάθε εκπαιδευόμενος υποχρεούται να παρακολουθήσει συστηματικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο έχει επιλεγεί. Δύναται να απουσιάζει κάποιες φορές, οι απουσίες όμως, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% του συνόλου των ωρών που διαρκεί το πρόγραμμα (π.χ. 5 ώρες για ένα πρόγραμμα διάρκειας 25 ωρών). Εάν υπερβείτε το όριο των απουσιών τότε αυτομάτως διαγράφεστε από τον κατάλογο των εκπαιδευόμενων και δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε πλέον το πρόγραμμα.
 • Ο κατάλογος των εκπαιδευομένων κάθε τμήματος δεν επιδέχεται αλλαγές προσώπων.
 • Εκπαιδευόμενος, που εγκαταλείπει κάποιο τμήμα μάθησης, μπορεί να ενταχθεί σε άλλο του ιδίου αντικειμένου μετά την ολοκλήρωση του αρχικού, στο οποίο είχε ενταχθεί και καταλάβει σχετική θέση αλλά αποχώρησε.
 • Εκπαιδευτικό τμήμα που παρουσιάζει μειωμένη συμμετοχή εκπαιδευόμενων κάτω των 6 ατόμων διακόπτει τη λειτουργία του.
 • Η αποδοχή, επομένως, της πρόσκλησης για παρακολούθηση κάποιου τμήματος θα πρέπει να γίνεται με συναίσθηση ευθύνης της υποχρέωσης που αναλαμβάνετε. Εάν δεν σκοπεύετε να ολοκληρώσετε την παρακολούθηση του προγράμματος, τότε όχι μόνο στερείτε τη θέση εκπαιδευόμενου που κατέχετε από κάποιον άλλο, ο οποίος πιθανόν θα ήθελε να παρακολουθήσει και ολοκληρώσει το πρόγραμμα αυτό, αλλά μπορεί η ασυνέπειά σας να γίνει αιτία διακοπής του προγράμματος.
 • Σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο διακόψετε τη συμμετοχή σας σε κάποιο πρόγραμμα, παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσετε τηλεφωνικώς, καθώς και τους λόγους που σας ώθησαν σε μια τέτοια απόφαση.
 • Σε κάθε μάθημα που παρακολουθείτε υπογράφετε υποχρεωτικά την κατάσταση παρουσιών εκπαιδευομένων.
 • Μαθήματα, με εκπαιδευόμενους, λιγότερους των 6 ατόμων, δεν πραγματοποιούνται και αναβάλλονται.
 • Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων απαγορεύεται στις αίθουσες διδασκαλίας η χρήση καφέδων, αναψυκτικών ή φαγητού, καθώς και το κάπνισμα.

ΕΛΑΒΑ ΓΝΩΣΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ :

Ο/Η ΑΙΤΩΝ/ΟΥΣΑ :

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέδριο για αγροτική επιχειρηματικότητα


Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την αγροτική επιχειρηματικότητα, με τίτλο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου», που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Πολλοί Δωριείς νέοι αγρότες που ενδιαφέρονται για σύγχρονες  προοπτικές στην αγροτική οικονομία ίσως θελήσουν να παρακολουθήσουν ένα τέτοιο ενδιαφέρων συνέδριο .

Μέσα από την πρόσκληση που παρουσιάζουμε θα μπορέσουν να καθοδηγηθούν...

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Δήμος Δωρίδος στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο στη Βιάννο Κρήτης για Ολοκαυτώματα-Γερμανικές Αποζημιώσεις

«Ολοκαυτώματα και Γερμανικές Αποζημιώσεις» ηταν το θέμα του 2ου Πανελλήνιου Συνέδριου που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Βιάννου του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Το Συνέδριο, που είχε σαν σύνθημα-μήνυμα ¨Διακιοσύνη και αποζημίωση , συνδιοργανώθηκε από τη Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Βιάννου και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Ομιλητές ήταν πολύ σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Επιζώντες από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου και της Βιάννου, Εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων, Ιστορικοί, Ερευνητές, Καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (Οικονομολόγοι, Αρχαιολόγοι, Πολιτικοί Επιστήμονες, Καθηγητές Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Δικηγόροι, Μαθηματικοί, Πολιτειολόγοι), ο Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών και Αναπληρωτής Πρύτανης Στέλιος Περάκης, Εκπρόσωποι Δήμων με Μαρτυρικά χωριά και πόλεις από όλη την Ελλάδα, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, η ομάδα ΑΚ Δίστομο από το Αμβούργο και πολλοί άλλοι.

Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μανόλης Γλέζος, Ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, Βουλευτής Δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο Δήμος Δωρίδας εκπροσωπήθηκε από το Δημοτικό Σύμβουλο, Τσιλίκη Χρήστο, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής για τα ολοκαυτώματα του Δήμου μας,
το Δημοτικό Σύμβουλο, Ζωητό Κωνσταντίνο,
τον Πρόεδρο του Μαρτυρικού Χωριού του Λιδωρικίου, Χαράλαμπο Πέτρου
και τον Τοπικό Εκπρόσωπο του Μαρτυρικού χωριού των Καρουτών, Μούρτο Ιωάννη.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε για γραμματειακή υποστήριξη και η Δέσποινα Τίτου, υπάλληλος του Δήμου.

Η αντιπροσωπεία του δήμου Δωρίδας , όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, επέστρεψε από την Κρήτη “φορτωμένη” με ένα πλούσιο υλικό τόσο για την ανάδειξη και την ιστορική διερεύνηση των Ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής όσο και για την ιστορική τεκμηρίωση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.
 
Επίσης άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του δήμου Δωρίδας και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας και άλλων φορέων, έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια της διεκδίκησης αλλά και να γίνει πιο οργανωμένος ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη. Ενάντια στη λήθη των 56.225 αθώων πολιτών που εκτελέστηκαν σε 90 ολοκαυτώματα πόλεων και χωριών σε όλη την Ελλάδα. Των 105.000 αθώων πολιτών που κατέληξαν στα στρατόπεδα της φρίκης (εξ’ αυτών λίγοι επέζησαν). Των 1.770 χωριών που καταστράφηκαν. Των 400.000 σπιτιών που πυρπολήθηκαν.

Στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου διαμορφώθηκε ψήφισμα για την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα μέσα στο οποίο διαφαίνεται καθαρά το ηχηρό μήνυμα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού σε Ελλάδα, Γερμανία και σε όλον τον κόσμο, καθώς και η θέση για την απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα των Ναζί αλλά και η συνέχιση της διεκδίκησης των αποζημιώσεων.

Το ψήφισμα αυτό παραδόθηκε από το Δήμαρχο Βιάννου στον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Dolt, ο οποίος επισκέφτηκε το γραφείο του Δημάρχου την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Πανδημοτικό Ηρώο, στα Αμιρά, πραγματοποιήθηκε η Επίσημη τελετή Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, όπου η αντιπροσωπεία του Δήμου Δωρίδας κατέθεσε στεφάνι μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα που επικρατούσε μετά από το προσκλητήριο των 401 νεκρών της Βιάννου.

Ο Δήμος Δωρίδος ,με ανακοίνωσή του ,συγχαίρει τους διοργανωτές του Συνεδρίου και τους ευχαριστεί θερμά για τη γνωστή βέβαια σε όλους “Κρητική” τους Φιλοξενία.
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Οικονομική ενίσχυση οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων σε χωριά του Δήμου Δωρίδας

Η καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα, αποφασίσθηκε με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης – Πρόνοιας και Οικονομικών.

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται:
Σε 600 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα για το έτος 2012 δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
Σε 300 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα για το έτος 2012 δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ευρώ.
Ως ετήσιο εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό της οικογένειας από κάθε πηγή.

Η αίτηση υποβάλλεται στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και απευθύνεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι:

 1. Αίτηση του δικαιούχου
 2. Βεβαίωση του Δημάρχου από την οποία θα προκύπτει η επί 2ετία συνεχής διαμονή του δημότη σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.
 3. Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της φορολογικής δήλωσης του οικονομικού έτους για το οποίο ζητά την ενίσχυση (φετινό εκκαθαριστικό) και εάν δεν έχει γίνει η εκκαθάριση αντίγραφο της δήλωσης (Ε1)
 4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του δικαιούχου περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια.
Για περισσότερες διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι δημότες μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ του Δήμου καθώς και στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στο τηλέφωνο 2634-350027

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις στους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους μονοκατοικίες και εντός σχεδίου οικόπεδα μικρής και μεσαίας αξίας, αγροτεμάχια, καθώς και κατοικίες που δεν ηλεκτροδοτούνται αναμένεται να φέρει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014, με στόχο την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, στους κερδισμένους του νέου φόρου θα είναι οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα, αλλά και όσοι έχουν στην κατοχή τους ακριβά ακίνητα, αφού θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Με τον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να βεβαιώνονται έσοδα συνολικού ύψους 4,15 δισ. ευρώ για να καταλήγουν στα δημόσια ταμεία 2,9 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Έτσι θα επιβαρυνθούν φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους:

– Μονοκατοικίες και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το ΕΕΤΑ μέσω της ΔΕΗ, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επίσης οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον ΦΑΠ για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.

– Μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία) τα περισσότερα από τα οποία δεν ενοικιάζονται. Στα ακίνητα αυτά δεν επιβάλλεται σήμερα το «χαράτσι», ενώ από το επόμενο έτος θα φορολογούνται.

– Εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται.

– Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.

– Κτίσματα και οικόπεδα μικρής και μεσαίας αξίας σε περιοχές εντός σχεδίων και ταυτόχρονα αγροτεμάχια, εκτάσεις που σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Φοροελαφρύνσεις θα προκύψουν με την εφαρμογή του νέου φόρου για τους φορολογούμενους που κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το σχέδιο: Ο Ενιαίος Φόρος για τις κατοικίες και τα εντός σχεδίου οικόπεδα θα υπολογίζεται με κλίμακα 20 συντελεστών: το αρχικό ποσό του φόρου θα κυμαίνεται από 2,3 ευρώ το τ.μ. και θα φθάνει μέχρι τα 14 ευρώ. Από κει και πέρα, ανάλογα με την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τη θέση (τον όροφο) της κατοικίας το αρχικό ποσό του φόρου θα μεταβάλλεται με την εφαρμογή των αντίστοιχων συντελεστών αυξομείωσης.

Για τα οικόπεδα το ποσό του φόρου θα κυμαίνεται από 0,4 ευρώ μέχρι 4 ευρώ το τ.μ.

Για τα αγροτεμάχια, βοσκοτόπους, δάση και λοιπές εκτάσεις το ποσό του φόρου θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα ή 0,0015 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως η αρχική βασική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, η θέση (ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή έκταση), η απόσταση από τη θάλασσα (μεγαλύτερη ή μικρότερη των 800 μέτρων) και το είδος της εδαφικής έκτασης.

Ο φόρος θα επιβάλλεται χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο.

Απαλλαγές: Ελάχιστες απαλλαγές από τον νέο φόρο και υπό αυστηρές προϋποθέσεις προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα καταργείται το όριο των 27 ευρώ μέχρι το οποίο αμελείται η είσπραξη του φόρου. Ειδικότερα για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται προσωρινές απαλλαγές σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του. Οι προσωρινές απαλλαγές χορηγούνται σε ετήσια βάση.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, προκειμένου για μονομελές νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.

2. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικά για τα μέλη του νοικοκυριού (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) βεβαιωθέντος φόρου.

3. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των οικοπέδων στην ιδιοκτησία των μελών του νοικοκυριού (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. προκειμένου για κτίσματα, τα 500 τ.μ. προκειμένου για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού και τα 6.000 τ.μ. προκειμένου για αγροτεμάχια

4. Το σύνολο της αξίας των καταθέσεων και των χρεογράφων στην κατοχή των μελών του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο του φόρου και

5. Τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Επιχειρήσεις: Στις επιχειρήσεις χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε ετήσια βάση και δύναται να ανανεώνεται μέχρι τρεις φορές εντός δέκα ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγηση της αναστολής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

1. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του αιτούντος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου.

2. Ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Κτίσματα: Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο νέος φόρος που θα επιβαρύνει κάθε ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ. Μικρότερο φόρο σε σχέση με τα ποσά που πληρώνουν σήμερα για το τέλος ακινήτων και το ΦΑΠ θα πληρώνουν από το 2014 οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πολύ μεγάλης αξίας.


Αγροτεμάχια: Για τα αγροτεμάχια, βοσκοτόπους, δάση και λοιπές εκτάσεις το ποσό του φόρου θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα ή 0,0015 ευρώ το τ.μ. και θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης.

Κλειστή για 3 μέρες η ΔΟΥ Άμφισσας, λόγω ένταξής της στο νέο TAXIS

Κλειστή θα παραμείνει για τρείς ημέρες, στις 24,25 και 26 Σεπτεμβρίου 2013 η Δ.Ο.Υ. Άμφισσας (Άμφισσας-Λιδορικίουυ) λόγω εργασιών ένταξης στο νέο ΤΑΧΙS.

Επίσης την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 οι  συναλλαγές με το κοινό θα γίνονται μέχρι τις 13:00 μμ

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

1η Έκθεση με προϊόντα της Φωκικής γης από το Επιμελητήριο 17-20 Οκτωβρίου

Έκθεση με την ονομασία «1η Παρουσίαση προϊόντων και γεύσεων της Φωκικής γης» θα πραγματοποιήσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας από 17 έως 20 Οκτωβρίου 2013, στο κλειστό Γυμναστήριο Άμφισσας «Χρηστολιάς Καμπεράκης».

Η διοργάνωση αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά ενώ πρόκειται για μία έκθεση αγροτικών προϊόντων καθώς και γεύσεων από τη Φωκίδα, με στόχο την προώθηση των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν πυλώνες της Μεσογειακής διατροφής, καθώς και την προβολή – κυρίως προς τους επισκέπτες της περιοχής – του γαστρονομικού πολιτισμού της Φωκίδας.

Κατά την διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – σεμινάριο για την προώθηση των προϊόντων στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και για τον τρόπο διάθεσης και τυποποίησης.

Μεταξύ άλλων, στόχος της Έκθεσης θα είναι και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, μέσω των οποίων οι νέοι θα γνωρίζουν και οι παλιοί θα θυμούνται αγροτικές πρακτικές και εργασίες που έχουν εκλείψει στις μέρες μας, κυρίως λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας για την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων και την Παρασκευή τροφίμων.

Στην Έκθεση θα μπορούν να συμμετάσχουν, τόσο τα εγγεγραμμένα μέλη του Επιμελητηρίου Φωκίδας, όσο και αγρότες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.

Ενδεικτικά, οι κατηγορίες παραγωγών – επαγγελματιών που μπορούν να συμμετάσχουν, είναι όσοι ασχολούνται με ελιές, λάδι, κρασί, τσίπουρο, τυροκομικά προϊόντα, μέλι, παραδοσιακά επαγγέλματα, είδη αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, ιχθυοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία, βότανα, φυτώρια κλπ.

Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν έμποροι ή κατασκευαστές, που έχουν είδη συσκευασίας, αγροτικά εργαλεία και εξοπλισμό, επιχειρήσεις κέτερινγκ και εστιατορίων που θα αναδεικνύουν τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις με βάση τοπικά προϊόντα, καθώς και επιχειρήσεις που ασχολούνται με γεωπονικές, κτηνιατρικές κ.α. υπηρεσίες.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος μας πιέζει, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην Έκθεση με γνώμονα την ανάδειξη όλων αυτών των προϊόντων που παράγει η Φωκίδα, ώστε όλοι μας να επωφεληθούμε από την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και να αποκομίσουμε το ανάλογο όφελος, εφόσον θα έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε τα προϊόντα μας, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικόΕυρωεκλογές και «σοβιετισμός»

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Τεράστια σημασία για τα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων στην Ευρώπη, αποκτούν οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την προσεχή άνοιξη. Είναι οι πρώτες μετά τη γενίκευση της κρίσης, τη λιτότητα και την ανεργία που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ίσως αποδειχθούν και οι πλέον κρίσιμες.

Ο αυξανόμενος φόβος είναι, μη τυχόν οι αντιευρωπαικές δυνάμεις, από την άκρα δεξιά και τα εθνικιστικά κόμματα μέχρι τα λαϊκιστικά κινήματα και την άκρα αριστερά, συγκεντρώσουν από αντίδραση ποσοστά της τάξης του 35% και 40%, συνολικά, θέτοντας σε αμφισβήτηση το εγχείρημα της ενοποίησης αλλά και την σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Το αντίδοτο σε μία τέτοια απευκταία εξέλιξη, η οποία θα επηρεάσει τις εθνικές κυβερνήσεις μικρών και μεγάλων χωρών και θα δημιουργήσει μία φυγόκεντρη πολιτική δυναμική, είναι να χαλαρώσει η σκληρή γραμμή του γερμανικού δόγματος, να ανοίξει προεκλογικά η ατζέντα με τα κοινωνικά προβλήματα που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και να δοθεί σε όλους τους πολίτες η ελπίδα ότι θα εκλέγουν αυτοί, άμεσα, τους ηγέτες που θα καθορίζουν την μοίρα τους. Ηγεσία πανευρωπαική, που θα λειτουργεί με βάση τα συνολικά συμφέροντα της Ευρώπης και όχι μόνο της Γερμανίας…

Διότι, εκτός από τη λιτότητα, την ύφεση και την ανεργία που έχουν διαλύσει τα ασθενέστερα στρώματα και έχουν αποσυναρμολογήσει τη μεσαία τάξη, υπάρχει και ένα μείζον θέμα δημοκρατίας και νομιμοποίησης των αποφάσεων που λαμβάνονται (κατά κύριο λόγο από τους Γερμανούς) για τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου.

Η παρούσα ηγεμονική δομή και ο τρόπος διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, έχουν αρχίσει να προκαλούν σήμερα τους πολίτες πολλών χωρών και ειδικότερα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο.

Δεν φταίει η Ευρώπη και το όραμα της Ενωσης για όλα αυτά, φταίει το μοντέλο που ακολουθείται, οι ανισότητες και οι αντιθέσεις που καλλιεργεί. Δεν είναι δυνατόν, το έχουμε ξαναπεί, μία ομάδα 15 ή 20 ανθρώπων, είτε αυτοί λέγονται Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, είτε διοικητικό συμβούλιο της Ε.ΚΤ., ή το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, να αποφασίζουν – χωρίς να είναι υπόλογοι στους πολίτες -για τις τύχες εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι «σοβιετισμός» και δεν υπάρχει περίπτωση το σύστημα αυτό να προχωρήσει έτσι. Η συνοχή της Ευρωζώνης και το όραμα της ευρωπαικής ολοκλήρωσης θα δοκιμαστούν…

Η μεγάλη πληγή σήμερα είναι η θηριώδης ανεργία, η διαρκής λιτότητα και ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, η ανασφάλεια που αισθάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ή των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, στις περισσότερες χώρες-μέλη.

Υπάρχουν μπροστά μας, επίσης, τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, της μετανάστευσης, της παιδείας, του περιβάλλοντος και τόσα άλλα, που είναι κοινά, είναι πανευρωπαικά και μόνο με κοινά αποδεκτές λύσεις, πανευρωπαικού χαρακτήρα και νομιμοποίησης, μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Αυτή την ατζέντα επιβάλλεται να ανοίξουν οι ηγέτες με αφορμή τις ευρωεκλογές, για να ξανακερδίσει η ευρωπαική προοπτική την εμπιστοσύνη των λαών της, να δημιουργηθούν προσδοκίες και διέξοδοι σε υπερεθνική κλίμακα, από τους Ευρωπαίους π.χ. σοσιαλιστές συνολικά, ή τους χριστιανοδημοκράτες, τους φιλελεύθερους κ.ο.κ., με την διαμόρφωση κοινών πολιτικών θέσεων. Πανευρωπαικές παρατάξεις, η κάθε μία με τις προτάσεις της.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , με καταγωγή από την Δωρίδα

...για τους φίλους του κινηματογράφου


Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

Φιλανθρωπική ποδηλασία για συλλογή τροφίμων και στη Δωρίδα την Τρίτη 17/9

Την φιλανθρωπική πρωτοβουλία τριών ποδηλατών από την Κύπρο για την πραγματοποίηση πανελλαδικής ποδηλασίας, με σκοπό την συγκέντρωση τροφίμων για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Ελλάδας και της Κύπρου  στηρίζουν η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και οι Δήμοι Δελφών και Δωρίδας  

Η ποδηλασία ξεκίνησε την 1ην Σεπτεμβρίου 2013 από την Κομοτηνή και θα καταλήξει στις 11 Οκτωβρίου 2013 στη Λεμεσό της Κύπρου. Συνολικά θα διανυθούν 3.848 χιλ.

Η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη.

Από τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν στη διαδρομή των ποδηλατών από τους κατά τόπους σταθμούς, τα 2/3 θα παραμείνουν και θα διανεμηθούν στα κοινωνικά παντοπωλεία της Ελλάδας και το 1/3 θα αποσταλεί στα κοινωνικά παντοπωλεία της Κύπρου.

Την προσπάθεια πλαισιώνουν με την παρουσία τους η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων – η ΕΛΠΑ – η Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο Ant1 Κύπρου, εταιρείες και χορηγοί.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν στη Φωκίδα είναι η εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ: 16/9/2013: Περίπου στις 12 από Γραβιά – Ελαιώνας – Άμφισσα – Αγ. Γεώργιος – Αγ. Κων/νος – Σερνικάκι – Χρισσό – Ιτέα όπου θα διανυκτερεύσουν.

ΤΡΙΤΗ: 17/9/2013. Αναχώρηση στις 7 π.μ. από Ιτέα – Γαλαξίδι – Παραλία Αγ. Πάντων – Πάνορμο – Ερατεινή – Αγ. Νικόλαος – Αγ. Σπυρίδων – Σπηλιά – Γλυφάδα – Μαραθιάς – Μοναστηράκι – Ξηροπήγαδο – Λυγιάς – Ναύπακτο.

Με ανακοίνσή της η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή καλεί τους δημότες της περιοχής μας και τους συλλόγους να υποστηρίξουν την προσπάθεια, συλλέγοντας τρόφιμα, σε συνεννόηση με τους Δήμους για τα σημεία συγκέντρωσης.

Επίσης όσοι είναι ποδηλάτες και επιθυμούν μπορούν να συνοδεύσουν την πομπή.

Καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις συζήτησε η Μανδρέκα στο Υπουργείο


Την πορεία καταγραφής των ζημιών από την πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου 2013 στον ελαιώνα της Άμφισσας και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων, συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος με τη Βουλευτή Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα.

Ειδικότερα κατά τη συνάντηση, η Βουλευτής, που από την πρώτη στιγμή μετέφερε την αγωνία των πληγέντων ελαιοκαλλιεργητών, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία καταγραφής των ζημιών και το χρονοδιάγραμμα καταβολής αποζημιώσεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ διενήργησαν άμεσα τις απαραίτητες επισημάνσεις και ήδη ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών, οι οποίες θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε την προσπάθεια που καταβάλλεται τον τελευταίο χρόνο για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης από την ΕΕ των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και πληρωμής των πληγέντων παραγωγών.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός διαβεβαίωσε τη βουλευτή  ότι οι δικαιούχοι της γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» θα λάβουν τις ενισχύσεις τους και για το τρέχον έτος, καθώς η καταστροφή των ελαιόδεντρων του Ελαιώνα της Άμφισσας, θεωρείται ανωτέρα βία.