Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τρία σημαντικά έργα για τη Δωρίδα προωθεί η Περιφέρεια της Στερεάς

Ο δρόμος από Μοναστηράκι προς Παραθάλασσο που 
έγιναν οι  κατολισθήσεις εδώ και δύο χρόνια σχεδόν
Τρία θέματα που αφορούν σημαντικά έργα για τη Δωρίδα θα συζητηθούν και θα παρθεί απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που θα συνεδριάσει στις 17 Σεπτεμβρίου στη Λαμία.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, τα θέματα αυτά είναι:

  • Έγκριση αποτελέσματος της δημοπρασίας του έργου: «Αποκατάσταση επαρχιακού δρόμου Χανίων – Σεργούλας», προϋπολογισμού 185.000 € με Φ.Π.Α.
  • Έγκριση παράτασης προθεσμίας της μελέτης: «Βελτίωση επέκτασης επαρχιακής οδού από Ν.Ε.Ο. – Κλήμα – Κάμπο – Επαρχιακή οδό Τείχιο Ποτιδάνεια» και
  • Έγκριση κατασκευαστικής κοινοπραξίας μεταξύ της αναδόχου εταιρίας «ΜΙΝΑΒΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» του έργου: «Επείγουσα αποκατάσταση αστοχιών στα πρανή του επαρχιακού δρόμου Μοναστηρακίου – Μανάγουλης του Δήμου Ευπαλίου» προϋπολογισμού 2.392.000 € με Φ.Π.Α. και της εργοληπτικής επιχείρησης «ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΔΗΜ. – ΛΙΑΡΟΣ ΧΑΡ. Α.Τ.Ε.
    Επίσης στην επιτροπή θα συζητηθεί και το θέμα ,
  • Έγκριση των τευχών ανοιχτής δημοπράτησης και διακήρυξης του έργου: «Τοίχος αντιστήριξης στην Ε.Ο. Γραβιάς – Άμφισσας θέση «Αη Λιώσα»» προϋπολογισμού 50.000 € με Φ.Π.Α.


Miα πρόταση εξωστρεφούς διακρατικής κίνησης για Αλβανικό-Μακεδονικό

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν η πρώτη εξωστρεφής-διπλωματική κίνηση, που μπορεί να μεταφέρει ένα θέμα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, στη σκακιέρα των λεπτών διακρατικών, με προφανή στόχο να μεταβάλει την αρνητική φορά των πραγμάτων.

Αναφέρομαι στο περιεχόμενο των συνομιλιών, που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος είχε στο Κάιρο, με την αιγυπτιακή ηγεσία, για τον καθορισμό ΑΟΖ, μεταξύ των δύο χωρών, και τη γέφυρα που αυτή μπορεί να αποτελέσει για την αναδιανομή ρόλων και συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Ρόλοι και συμμαχίες που τώρα δείχνουν να είναι απαγορευτικοί, για την εφαρμογή των νεοθωμανικών σχεδίων της τουρκικής-ισλαμικής ηγεσίας.

Απομένει μια ακόμα εξωστρεφής κίνηση που θα συμπεριλάβει συνδυαστικά το αλβανικό και μακεδονικό ζήτημα, προκειμένου να αποτελέσουν επιτέλους και οι ελληνικές θέσεις για την ευρύτερη περιοχή των ΝΔ Βαλκανίων, τη βάση νέων σοβαρών συζητήσεων.

Εάν, στην περίπτωση της Αιγύπτου βοηθά η προσωρινή-έστω- πολιτική ηγεσία, η οποία δεν διακατέχεται από τις ιδέες του ακραίου ισλαμικού φονταμενταλισμού και επιπρόσθετα έχει την έξωθεν, βλέπε δυτική, καλή μαρτυρία.

Στην περίπτωση της προκλητικής αμφισβήτησης των ελληνικών θέσεων για τον τρόπο που μπορεί να επέλθει ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, βοηθά:

  • Η αναδιάταξη που κάνουν η ΕΕ – Ρωσία και εν μέρει οι ΗΠΑ, στις επιλογές τους για θέματα γεωστρατηγικής ισορροπίας σε ολόκληρη την περιοχή.
  • Οι έντονες πολιτικές ζυμώσεις στο εσωτερικό της πολιτικής ζωής τόσο της Αλβανίας, όσο και των Σκοπίων, οι οποίες αμφισβητούν έντονα την πολιτική που ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια,οι γνωστές ηγεσίας Μπερίσα και Γκρούεφσκι.
  • Ο έντονος προβληματικός των πολιτών στις δύο αυτές χώρες, για τον απορριπτικό εκ προοιμίου τρόπο αντιμετώπισης των ελληνικών θέσεων , για διακρατικές συνεργασίες βασισμένες σε καθαρές θέσεις και προθέσεις, που δεν θα υπονομεύουν την ιστορικότητα και διαχρονικότητα ορισμένων αξιών, τις οποίες άλλωστε πάντα επικαλείται η διεθνής κοινότητα – φυσικά και η Ελλάδα- για να χτίσει σχέσεις καλής γειτονίας.
Είναι η στιγμή, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, που η λιμνάζουσα γραφειοκρατία της ελληνικής διπλωματίας, πρέπει να δώσει τη θέση της σε ολοκληρωμένες και στοχευμένες πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, που θα συνεισφέρουν καθοριστικά στη σταδιακή εξουδετέρωση ενός άκρως αντιπαραγωγικού πλαισίου σχέσεων, πάνω στο οποίο πάτησαν οι ηγεσίες Μπερίσα – Γκρούεφσκι, για να αδυνατήσουν την ελληνική θέση στις περιφερειακές συμμαχίες.

Ήδη στην Αλβανία υπάρχει νέος πρωθυπουργός, ο Έντι Ράμα, που αν μη τι άλλο, μπορεί να εξελιχτεί σε έναν αξιόπιστο συνομιλητή χωρίς προαπαιτούμενα και ιδεοληψίες.

Απ ό,τι γνωρίζουμε είναι έτοιμος να συζητήσει τις ελληνικές ανησυχίες για τον τρόπο διαχείρισης των προβαλλόμενων από την ελληνική μειονότητα αιτημάτων. Καθώς και τα μέσα και τις προτάσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην αποκατάσταση των πολιτικών και πολιτισμικών ισορροπιών στις περιοχές της Νότιας Αλβανίας, που ζουν και εργάζονται μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι είναι έτοιμος να συμβάλει στην ακύρωση ορισμένων επικίνδυνων σχεδίων του κοσοβάρικου αλβανικού εθνικιστικού μεγαλοϊδεατισμού, που τροφοδοτείται από τα σχέδια κύκλων της Άγκυρας. Μεγαλοϊδεατισμού που φθάνει ακόμα και στην αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της πολιτικής τάξης των Τιράνων, σε έναν ιδιόμορφο ενδοαλβανικό ανταγωνισμό για το ποίος θα έχει το πάνω χέρι, στην κατανομή ρόλων, μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των Αλβανών των Τιράνων, του Κοσσόβου και των Σκοπίων. Πάνω δε απ’όλα ,είναι έτοιμος να επικυρώσει τη συμφωνία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.

Για τους γνώστες των βαλκανικών ιδιομορφιών, το ζήτημα του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού και της ονοματοδοσίας του κράτους των Σκοπίων, διαπλέκονταν πάντα και αλληλοεπηρεαζόταν κατά τρόπο που οι γραφειοκράτες της ελληνικής διπλωματίας δεν ήθελαν να κατανοήσουν, γιατί αυτό θα απαιτούσε δράσεις σε βάθος, οι οποίες θα ξεκινούσαν από την δημιουργία πολιτικού «λόμπυ» στο εσωτερικό αυτών των χωρών και θα έφθαναν στη δημιουργία θετικών συσχετισμών, μεταξύ τρίτων χωρών, που είχαν και έχουν συμφέρον να ασχοληθούν με το όλο ζήτημα.

Κατά συνέπεια, είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας η ελληνική πλευρά, να αναζητήσει στα Σκόπια αξιόπιστους συνομιλητές που θα κινούνται στον αντίποδα της ασκούμενης από τον Γκρούεφσκι ακραίας πολιτικής.

Μιας πολιτικής που, όπως είναι γνωστό, ούτε την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας βοηθά, ενώ δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι Αλβανοί της Π.Γ.Δ.Μ., να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο την Πρίστινα, πάρα τα Τίρανα σε αυτόν τον ιδιόμορφο ενδοαλβανικό ανταγωνισμό που προαναφέραμε.

Προτιμά με λίγα λόγια να παίξει το παιχνίδι των κοσσοβάρων, που οδηγεί ακόμα και στον διαμελισμό της χώρας του, παρά να εγκαταλείψει τους άστοχους εθνικισμούς έναντι της Ελλάδας

Τέτοιοι αξιόπιστοι συνομιλητές υπάρχουν στα Σκόπια και μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, στον καθορισμό μιας νέας πολιτικής ατζέντας της χώρας, που θα ανοίξει οριστικά το δρόμο για μια συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα λαμβάνει υπ’όψη τις ελληνικές ανησυχίες. 
 
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ , με καταγωγή από την Δωρίδα 


Πυρκαγιά στην Αρτοτίνα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στα νότια της Αρτοτίνας προς την πλευρά του Διχωρίου.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της πυροσβεστικής και συνεργεία με υδροφόρες του Δήμου , δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί δημοτικοί παράγοντες καθώς και εργατικό προσωπικό του Δήμου.

Γύρω στις 7 μ.μ. κατέφθασαν και δύο πυροσβετικά αεροπλάνα και τελικά η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. χωρίς να προλάβει να επεκταθεί και να κάνει μεγάλες ζημιές .

Συνεργεία του Δήμου θα είναι όλη τη νύχτα σε επιφυλακή , όπως μας ενημέρωσαν , για προληπτικούς λόγους , στη περίπτωση που υπάρξει κάποια αναζωπύρωση .

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Εμπορική συνεργασία με Ολυμπιακό ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς

Θα εκδοθεί και πιστωτική κάρτα "Τράπεζα Πειραιώς-Ολυμπιακός Πειραιώς"

Την εμπορική της συνεργασία με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία ξεκινά από την τρέχουσα περίοδο 2013-2014 και θα είναι πενταετούς διάρκειας, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συνεργασία θα αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, προς όφελος των δύο πλευρών και κυρίως των φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, η Τράπεζα Πειραιώς θα εκδώσει σύντομα την πιστωτική κάρτα "Τράπεζα Πειραιώς - Ολυμπιακός Πειραιώς" με προσφορές και δώρα για όλους τους κατόχους της κάρτας, φίλους του Ολυμπιακού.


 

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της Puslse. για το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue που διεξήχθη για λογαριασμό του Σκάι. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29% στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξεως του 28%.

Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει άνοδο κατά 1,5 μονάδες όταν η ΝΔ διαγράφει πτώση της τάξεως του 0,5% συγκριτικά με τις αντίστοιχες μετρήσεις της Public Issue τον Ιούλιο του 2013.

Τρίτο κόμμα ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 13% σημειώνοντας άνοδο κατά δύο μονάδες.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα τα στοιχεία που παρουσιάζει το πολιτικό βαρόμετρο έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 7% (πτώση κατά μια μονάδα), Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,5%, ΔΗΜΑΡ 2,5%, ΚΚΕ 6,5%, Λοιπά 8,5%.

Ωστόσο στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα «ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις και εάν υποθέσουμε ότι αύριο θα γινόντουσαν εκλογές ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδισε η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ το 46% των ερωτηθέντων απάντηση η ΝΔ και το 40% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει ένα 35%, ο Αλέξης Τσίπρας ένα 31%, ενώ το 32% απαντά «κανείς από τους δύο».

Κατά τ΄άλλα το 74% των συμμετεχόντων στο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue πιστεύει ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση και μόνο το 19% υποστηρίζει το αντίθετο.

Ωστόσο παρότι το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν βουλευτικές εκλογές, το 57% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Το αντίθετο πιστεύει μόνο το 38%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 19, ΝΔ 30, ΚΚΕ 26, ΣΥΡΙΖΑ 39, ΑΝΕΛ 35, ΔΗΜΑΡ 30, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 15.

Σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει μια αρνητική μεταβολή πέντε μονάδων σε σχέση με τις αντίστοιχες μετρήσεις του Ιουλίου του 2013 συγκεντρώνοντας 21 μονάδες και ακολουθούν: Α. Σαμαράς 37, Α.Τσίπρας 36, Φ. Κουβέλης 33,Π. Καμμένος 31, Δ. Κουτσούμπας 22, Ν Μιχαλολιάκος 15.

Ακόμη στο ερώτημα «Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζετε, ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας; Μια κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;» Το 28% απαντά μια κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όταν το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο Ιούλιο ανερχόταν στο 34%. Σταθερά τόσο τον Ιούλιο όσο και το Σεπτέμβριο το 23% απαντά μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το 45% πιστεύει ότι καμία από τις δύο κυβερνήσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Επίσης παραμένει υψηλό το ποσοστό αυτών που είναι κατά του μνημονίου. Συγκεκριμένα το 76% έναντι του 68% που ήταν τα ευρήματα πέρυσι το Σεπτέμβριο τίθεται κατά του μνημονίου. Αυξημένο είναι και το ποσοστό όσων έχουν αρνητική γνώμη για την ΕΕ και το Ευρώ. Πιο ειδικά το 55% έχει αρνητική γνώμη για την ΕΕ και το 47% για το ευρώ.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη από τις 5 έως τις 9 Σεπτεμβρίου πανελλαδικά σε δείγμα 1.024 ατόμων

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο «χρυσές» καλλιέργειες επιδοτούνται και έχουν κέρδη έως 2.000€ το στρέμμα

Η στροφή -έστω και με αργούς ρυθμούς- των Ελλήνων στην αγροτική παραγωγή, εκτός από έσχατη λύση μπορεί να αποτελέσει και μια επικερδή ευκαιρία, καθώς ορισμένες καλλιέργειες παρουσιάζουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, ενώ εάν η καλλιέργεια γίνεται με βιολογικά κριτήρια, τα έσοδα μπορεί να διπλασιαστούν, ενώ υπάρχει και πρόγραμμα επιδοτήσεων.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του η εφημερίδα το Έθνος, η καλλιέργεια ορισμένων ειδών και κυρίως αρωματικών φυτών είναι ιδιαιτέρως κερδοφόρα, καθώς μέσω του αναπτυξιακού νόμου οι καλλιεργητές μπορούν να επιδοτηθούν μέχρι και 50% για σχέδια προϋπολογισμού που αφορούν στη μεταποίηση των προϊόντων για παραγωγή αιθέριων ελαίων.

 Ποιους ευνοεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Ο νέο αναπτυξιακός νόμος για τον οποίο οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη, δίνει την ευκαιρία σε ομάδες παραγωγών να συστήσουν εταιρείες για την δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για την παραγωγή αιθέριων ελαίων.

Ποιες είναι οι καλλιέργειες- ευκαιρίες

Δύο καλλιέργειες που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία και μπορούν να επιφέρουν μεγάλα κέρδη, είναι το δενδρολίβανο και ο βασιλικός.

Τα δύο αρωματικά φυτά, καλλιεργούνται χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται εύκολα στο μεσογειακό κλίμα και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε φτωχά εδάφη.

Τα έσοδα σύμφωνα με τις στρεμματικές αποδόσεις μιας βιολογικής φυτείας με τα δύο βότανα, μπορούν να φθάσουν τα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Τα προβλήματα υγείας των Μητροπολιτών Θα συζητήσουν σύντομα στην Ιερά Σύνοδο

Το πρόβλημα υγείας πολλών Μητροπολιτών που δεν είναι σε θέση να ασκήσουν τα δικαιώματά τους έχει τεθεί τελευταία ξανά στα ανώτερα κλιμάκια των ιεραρχών και δεν αποκλείεται να συζητηθεί στην Ιερά Σύνοδο για να αντιμετωπισθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, είχε χαρακτηρίσει απόφαση σταθμό για την Εκκλησία, πριν δύο χρόνια , την απόφαση του μητροπολίτη Ζακύνθου να παραιτηθεί από τον επισκοπικό θρόνο.

Ακολούθησαν και άλλες, ελάχιστες όμως, μπροστά στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα, με την αδυναμία διοίκησης πολλών μητροπόλεων, λόγω ασθενειών ή γήρατος των μητροπολιτών.

Το θέμα επανήλθε μετά την θαρραλέα απόφαση του Πάπα Βενέδικτου να παραιτηθεί και αναμένεται πλέον να μπει στην ατζέντα των συζητήσεων της διαρκούς ιεράς συνόδου με δεδομένο ότι ο αριθμός των ελληνικών μητροπόλεων που υπολειτουργούν ή διοικούνται από συνεργάτες ακόμη και συγγενείς υπέργηρων μητροπολιτών είναι μεγάλος.

Πρέπει να βρεθεί τόπος όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν οι μητροπολίτες που θα παραιτηθούν δήλωσε ο επίσκοπος της Φθιώτιδας, υπερασπιζόμενος την δράση των δυο συναδέλφων του με προβλήματα υγείας, της Φωκίδας και της Ευρυτανίας.

Ξεκινά η μελέτη παράκαμψης Ναυπάκτου, δρόμος που εξυπηρετεί την Δυτ. Δωρίδα

Ξεκινά η γεωλογική μελέτη για την αποκατάσταση των ζημιών της παράκαμψης Ναυπάκτου, μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Υποδομών και τον μελετητή.

Υπενθυμίζεται ότι σοβαρό πρόβλημα καθίζησής είχε προκύψει στην Παράκαμψη της Ναυπάκτου τον περασμένο Απρίλιο με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστό το ένα ρεύμα κυκλοφορίας του Περιφερειακού Δρόμου.

Το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί προσωρινά μετά από εργασίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Ωστόσο έχει κριθεί απαραίτητη η μόνιμη αντιμετώπισή του και γι” αυτό και το Υπουργείο Υποδομών προχωρά στη γεωλογική μελέτη για να διαπιστωθεί πλήρως το πρόβλημα.

Ο δρόμος αυτός είναι η δυτική είσοδος και έξοδος της Δωρίδας , αν δεν θέλει κανείς να περνά μέσα από την Ναύπακτο , που είναι ασύμφορο, γιατί χρειάζεται τετραπλάσιο χρόνο για την ίδια απόσταση.

Η Μέρκελ της επόμενης μέρας

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

 Πως πρόκειται να συμπεριφερθεί η κα Μέρκελ, μετά τις γερμανικές εκλογές της μεταπροσεχούς εβδομάδας; Ποια θα είναι η στρατηγική που θα χαράξει  το Βερολίνο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και την πορεία της; Θα χαλαρώσει το αυστηρό οικονομικό δόγμα των Γερμανών και την ηγεμονική υπεροψία έναντι των εταίρων ή όχι;

Tα ερωτήματα αυτά απασχολούν εντόνως σήμερα τους κύκλους της πολιτικής και της οικονομίας, από την Αθήνα μέχρι την Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και τη Ρώμη. Ωστόσο, σαφείς απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν από κανέναν. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την τακτική που θα ξεδιπλώσει το κατεστημένο του Βερολίνου μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το πώς και εάν θα επιδιώξει η γερμανική ηγεσία την ευρωπαϊκή ενοποίηση ή τον τρόπο που θα διαχειριστεί η Ευρώπη την διαιωνιζόμενη κρίση του ασθενέστερου Νότου κ.ο.κ. Και ας αφορούν όλα αυτά, τα εισοδήματα, τις δουλειές και την μοίρα 400 εκατομμυρίων και πλέον πολιτών…

Το πρώτο σενάριο, που εκφράζουν οι αισιόδοξοι κύκλοι των ευρωπαϊστών, προβλέπει μία πολιτική στροφή της κας Μέρκελ, ένα πρόγραμμα που θα είναι περισσότερο αποδεκτό και από τους υπόλοιπους εταίρους, θα οδηγεί προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την αύξηση της ζήτησης, την έναρξη μηχανισμών για τη μεταφορά επενδυτικών πόρων προς τους πιο αδύναμους κρίκους (βλέπε και ευρωομόλογο).

Θα πρόκειται για ότι καλύτερο θα αφορά στο μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης, αλλά και στην προοπτική της Ελλάδας, τη μείωση του χρέους και την οικονομική ανάκαμψη.

Οι «αισιόδοξοι» επικαλούνται την απόφαση της γερμανικής ελίτ να στηρίξει το ευρώ, όπως από πέρυσι έχει φανεί, αλλά και τον φόβο, ο οποίος άρχισε να διατρέχει ένα κομμάτι του πολιτικού και οικονομικού συστήματος (βλέπε δηλώσεις και εκθέσεις για αλλαγή πολιτικής), να μην ξυπνήσουν αρνητικές μνήμες και να μην αποδοκιμάσουν πάλι οι λαοί της Ευρώπης την Γερμανία ως επικίνδυνη δύναμη.

Ακόμη και στις ευρωεκλογές του Μαΐου, λένε, έχουν συγκεντρωμένη την προσοχή τους. Μία γενικευμένη καταψήφιση της Ευρωζώνης από τους Ευρωπαίους, εγείρει άμεσα θέμα νομιμοποίησης: από πού και ως που οι Γερμανοί επιβάλουν τις αποφάσεις τους για την τύχη τετρακοσίων και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων;

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο θεωρούν το πιθανότερο οι «πραγματιστές» της οικονομίας και της πολιτικής, δεν προβλέπει καμία ουσιαστική στροφή της Γερμανίας μετά τις επικείμενες εκλογές και τουλάχιστον για έξη- οκτώ ή δέκα μήνες.

Η κα Μέρκελ, υποστηρίζουν, δεν έχει επιδείξει έως τώρα ευρωπαϊκές ευαισθησίες, ούτε διαθέτει οραματικές αρετές και ικανότητες. Δουλεύει και κινείται πάντα με βάση τα στενά εθνικά οικονομικά της συμφέροντα και την ενίσχυση του ρόλου της Γερμανίας πολιτικά, ποντάροντας στη διατήρηση της αδυναμίας των υπολοίπων εταίρων.

Εκφράζει το μοντέλο του αδιαμφισβήτητου ηγεμόνα, που κολακεύει και εξυπηρετεί το εσωτερικό σύστημα της χώρας της. Από την κρίση στην Ευρώπη, όπως επισημαίνουν, ποιος βγήκε τελικά κερδισμένος; Η Γερμανία από κάθε άποψη.

Όσο λοιπόν η Γερμανία θα μπορεί να μαζεύει τα κεφάλαια όλα, πάμφθηνα, στα πόδια της, θα διαιωνίζει την ασύμμετρη πολιτική της για την Ευρώπη, επιμηκύνοντας μοιραία και την έξοδο από την κρίση. Τεντώνοντας δηλαδή το σχοινί, μέχρι εκεί που αντέχει…
 
* O Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η πρόταση του Δήμου Δωρίδος για ένταξη στο πρόγραμμα Αστική Αναζωογόνηση

Εγκρίθηκε από το «Πράσινο Ταμείο» η πρόταση του Δήμου Δωρίδος για προμήθεια πλαστικών κάδων ανακύκλωσης και εντάχθηκε η σχετική Πράξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο Δήμος Δωρίδος, συνδυάζοντας την καθαριότητα με την περιβαλλοντική πολιτική, υπέβαλε πρόταση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το πρόγραμμα του οποίου διαχειρίζεται το Πράσινο Ταμείο.

Με την αίτηση ζητήθηκαν 73.800 ευρώ για προμήθεια των γνωστών «μπλε» πλαστικών κάδων ανακύκλωσης. Η πρόταση αυτή κρίθηκε επιλέξιμη και εγκρίθηκε με την 3113/08-08-2013 απόφαση του Πράσινου Ταμείου.
Με σκοπό την υλοποίηση και εξέλιξη της ανακύκλωσης απορριμμάτων, ο Δήμος Δωρίδος θα προβεί στην προμήθεια 240 πλαστικών κάδων ανακύκλωσης χωρητικότητας 1.100 λίτρων για την τοποθέτηση τους στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας.

Ήδη, στις 19/8/2013, ο Δήμαρχος, Γεώργιος Καπεντζώνης, υπέγραψε το σύμφωνο αποδοχής των όρων του προγράμματος και το Δημοτικό Συμβούλιο στις 6 Σεπτεμβρίου 2013 αποδέχθηκε την πράξη ένταξης στο πρόγραμμα.
Η ανακύκλωση των συσκευασιών αφορά στη διάσωση του περιβάλλοντος άρα της ίδιας της ζωή μας. “Ανακυκλώνω” σημαίνει, ουσιαστικά, αξιοποιώ τα απορρίμματα. Με αυτό τον τρόπο, οι ειδικοί μπορούν να μετατρέψουν άχρηστα και επικίνδυνα για τον άνθρωπο υλικά, σε χρήσιμα και ακίνδυνα.

Με την ανακύκλωση των σκουπιδιών μας επιτυγχάνουμε διπλό όφελος για το περιβάλλον, διότι από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τη ρύπανση και από την άλλη, εξοικονομούμε ενέργεια και υλικά.
Ο στόχος του Δήμου Δωρίδος είναι κάθε σπίτι να έχει σε μικρή απόσταση έναν μπλε κάδο και να μπορούν όλοι, ακόμα και οι ηλικιωμένοι και οι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να διανύσουν μεγάλη απόσταση, να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση. Έτσι, σε όλο το Δήμο Δωρίδος θα υπάρχει μια σπουδαία υποδομή οικολογικής δραστηριότητας και μένει να ενισχυθεί από την δική μας ευαισθησία

 

ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΟΡΝΟΥ : Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει (*)

Του Κώστα Κουτσόπουλου *

Το νεοεκλεγμένο (Μάιος του 2013) Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Πεδιάδος Μόρνου ζητά από την απερχόμενη Διοίκηση να προσέλθει για την καθιερωμένη και επιβεβλημένη σε ανάλογες περιπτώσεις διαδικασία παράδοσης -  παραλαβής και ενημέρωσης της νέας Διοίκησης.
Η παλαιά Διοίκηση άφαντη. Η νέα, με την αρδευτική περίοδο προ των πυλών, αρχίζει το δύσκολο έργο της, το οποίο γίνεται δυσκολότερο από την έλλειψη οποιασδήποτε προετοιμασίας από την παλαιά.

Η προσπάθεια αρχίζει να αποδίδει. Όμως το πρόβλημα της μη παράδοσης και η διαχειριστική ανεπάρκεια της απελθούσας Διοίκησης (π.χ. μη σύνταξη ισολογισμού-απολογισμού για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012,  οικονομικές εκκρεμότητες,  ανάληψη δεσμεύσεων ως προς το έργο του «Αναδασμού») δημιουργούν ένα επιπρόσθετο εμπόδιο στη λειτουργία του Οργανισμού.

Προς αντιμετώπισή του ζητήθηκαν ενέργειες (αρχές Ιουνίου) από το δήμο Δωρίδας, ως εποπτεύουσα αρχή του ΤΟΕΒ, για τη διενέργεια έγκυρου διαχειριστικού - οικονομικού ελέγχου τουλάχιστον των δύο προηγούμενων ετών, όπως έγινε σε ανάλογη περίπτωση σε άλλο δήμο.
Η δημοτική αρχή ψάχνει το θέμα, το μελετά, και μετά από περίπου τρεις μήνες, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, εισηγείται προς ψήφιση στο Δ.Σ. τη διενέργεια οικονομικού - διαχειριστικού  ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012.

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι το αίτημα της Διοίκησης του ΤΟΕΒ, έστω και καθυστερημένα, θα γινόταν αποδεκτό, μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης  για αναβολή συζήτησης του θέματος λόγω «έλλειψης στοιχείων»  (sic!), το θέμα αναβάλλεται.
Τι και αν οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ τόνισαν ότι η αναβολή δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού, τι και αν υπενθύμισαν τις ευθύνες του δήμου ως εποπτεύουσας αρχής, τι και αν υπέδειξαν την αντιμετώπιση ανάλογης περίπτωσης από το δήμο Αγρινίου (ανάθεση σε ορκωτό λογιστή διενέργειας οικονομικο-διαχειριστικού ελέγχου), η πλειοψηφία «τουμπάρισε» και συμφώνησε στην αναβολή.

Ήταν αρκετό ένα μικρό «σκούντημα» της αντιπολίτευσης. Λες και περίμενε τη λύτρωση. Δυο - τρεις σύμβουλοι κάτι πήγαν να πουν. Ο εισηγητής άφωνος. «Μα, υπάρχουν ευθύνες για το δήμο …», διαμαρτύρονται οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ. Εις μάτην. Ο ισχυρός δήμος αποφάσισε.

Μετά από τα παραπάνω, είναι εύλογο το ερώτημα: πού το πάει ο δήμος; Μήπως θεωρεί την προσφυγή στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης πιο ενδεδειγμένη; Ο σοφός λαός μας λέει ότι για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά. Και όχι να τα κλώθεις, θα προσθέταμε.

(*): ένα απλοϊκό παράδειγμα - ερμηνεία της γνωστής λαϊκής ρήσης, προς τιμήν της  εκάστοτε ανεξάρτητης, διάφανης και πολλά υποσχόμενης αυτοδιοίκησης.
* Κ. Κουτσόπουλος   (e-mail: kkoutso@sch.gr)  είναι καθηγητής , με καταγωγή από την Δωρίδα

 

 

 

Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ντροπή και κρίμα, κυρία Μέρκελ


Του Νίκου Χριστοδουλάκη *

 Αξιότιμη Καγκελάριε,

Τελικά ενδώσατε και σεις στον χυδαίο γερμανικό λαϊκισμό που ανέκαθεν έψαχνε για έθνη-θύματα να εκτονώσει την «ανωτερότητα» του. Με περιφρόνηση στην Ιστορία, μόνο και μόνο για να κερδίσετε μερικές ψήφους παραπάνω, υιοθετήσατε και σεις τις άναρθρες κραυγές της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Ευρώ. Ότι η ένταξη της ήταν ένα θεμελιώδες σφάλμα του προκατόχου σας Γκέχαρντ Σρέντερ, τον οποίο επίσης περιλούσατε με χαρακτηρισμούς. Για να φτάσετε σε αυτό το κατάφωρο ψέμα, σημαίνει ότι είστε επιλήσμων όχι μόνο της σοβαρότητας που πρέπει να επιδεικνύει ένας ηγέτης, αλλά και των πραγματικών γεγονότων που έλαβαν χώρα 15 χρόνια πριν. Καλό θα ήταν λοιπόν να θυμηθείτε τα εξής:

1.Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα για να μπει στην ΟΝΕ έκανε χρήση των ελαστικών κριτηρίων του Μάαστριχτ το 1999. Με την διαφορά ότι δεν τα έκανε ελαστικά ο Σρέντερ για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά ο μέντορας σας ο Χέλμουτ Κολ για να βοηθήσει Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και προπάντων την Γερμανία που τότε είχαν μεγάλα ελλείμματα και χρέη. Αν δεν άλλαζαν, από τον αρχικό πυρήνα της Ένωσης θα έμπαιναν στην ΟΝΕ μόνο  Ολλανδία και Λουξεμβούργο, και το Ευρώ θα γινόταν το πιο σύντομο ανέκδοτο.

2.Γνωρίζετε ασφαλώς τις αγωνιώδεις μεταλλάξεις που έκαναν οι παραπάνω χώρες για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν έστω και τα ελαστικά κριτήρια. Η Γαλλία έβγαλε τα ασφαλιστικά ταμεία από το δημόσιο, το Βέλγιο εξαγόρασε τον χρυσό της Κεντρικής Τράπεζας, η δική σας χώρα έβγαλε τα νοσοκομεία από τον προϋπολογισμό και απέκρυψε τα δημοσιονομικά ελλείμματα των Κρατιδίων. Η Ελλάδα το μόνο που έκανε ήταν να ταξινομεί τις αμυντικές δαπάνες μόνο στο χρέος και σταδιακά στο έλλειμμα. Η μέθοδος αυτή έγινε πλέον κανόνας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν την εφαρμόζετε αναδρομικά για την Ελλάδα για να συντηρείτε τον μύθο της λανθασμένης ένταξης. Εάν θέλετε να είστε ακριβοδίκαιη, φτιάξτε μια επιτροπή με πέντε Νομπελίστες δικής σας επιλογής να επανεξετάσουν όλες τις χώρες για το πώς μπήκαν στην ΟΝΕ. Και τότε η συζήτηση θα γίνει πραγματικά ενδιαφέρουσα, σας το υπόσχομαι.

3.Θα έπρεπε να θυμάστε επίσης ότι δεν ήταν η Ελλάδα που αμέσως μετά είχε προβλήματα με το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά η δική σας χώρα με τα μεγάλα ελλείμματα της περιόδου 2000-2004. Ενώ τεχνικά βεβαιώθηκε η παραβίαση του Συμφώνου, η Γερμανία απέφυγε την επονείδιστη καταδίκη και το βαρύ πρόστιμο που θα πλήρωνε το 2003 χάρις στην ελληνική παρέμβαση και ψήφο στο Ευρωγκρούπ. Θα έπρεπε να θυμάστε επίσης ότι τότε είχαν πεταχτεί μερικοί και μιλούσαν για την ακαταλληλότητα της Γερμανίας στην ΟΝΕ, αλλά επικράτησαν όσοι πίστευαν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπεράσπισαν θερμά την χώρα σας και την κοινή πορεία ολοκλήρωσης.

4.Η μεγάλη εμπειρία που έχετε στην ηγεσία της Γερμανίας θα έπρεπε να σας είχε διδάξει ότι μια χώρα μπορεί να αποτύχει όταν σε μια κρίσιμη στιγμή εφαρμοστούν λάθος πολιτικές και κανείς δεν επεμβαίνει να τις αναχαιτίσει. Έτσι και εσείς αδιαφορήσατε για την διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος μετά το 2007 και κανένα μέτρο δεν σκεφτήκατε μαζί με τον καταπληκτικό Μπαρόζο για να μην δυσαρεστήσετε τους ομοϊδεάτες σας. Όταν τα πράγματα χειροτέρεψαν το 2010 δεχθήκατε – μερικοί λένε ότι επιμείνατε κιόλας - να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην εποπτεία της Ελλάδας ως δήθεν μηχανισμός αξιολόγησης. Ξεχάσατε έτσι όχι μόνο ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ σημείωναν παντού κραυγαλέα αποτυχία, αλλά και ότι η παρέμβαση του χρειάζεται μόνο σε συναλλαγματικές κρίσεις και τέτοια φυσικά δεν υπήρχε.

Μέχρι τότε το ΔΝΤ καμιά αρμοδιότητα δεν είχε σε θέματα Ευρώ και σεις το κάνατε τώρα να διαφεντεύει την πολιτική της Ευρωζώνης, να δίνει συμβουλές στην Γαλλία, να προστάζει την Ισπανία και άλλα τραγελαφικά και ανιστόρητα. Ακόμα και ο υπουργός σας των Οικονομικών θέλει πλέον το ΔΝΤ να φύγει, αλλά η ζημιά έχει γίνει και είναι πολύ μεγάλη. Η δική σας ευθύνη είναι εξίσου μεγάλη και γιαυτό θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτική στο προεκλογικό σας ακροατήριο.
 
5.Και κάτι τελευταίο: Καλό θα ήταν να είστε λιγότερο επικριτική με τον προκάτοχο σας καγκελάριο Σρέντερ και να γίνετε περισσότερο ευγνώμων. Του οφείλετε τουλάχιστον δύο πράγματα: Πρώτον, η δική του φορολογική μεταρρύθμιση και οι συμφωνίες με τα συνδικάτα ήταν εκείνες που έφεραν ξανά επενδύσεις στην Γερμανία και από ελλειμματική χώρα την έκαναν πάλι ανταγωνιστική. Τους καρπούς της πολιτικής Σρέντερ δρέψατε και επιβληθήκατε σήμερα ως η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη.

Δεύτερον, ο Σρέντερ ήταν εκείνος που, μαζί με τον Σιράκ της Γαλλίας και τον Σημίτη ως προεδρεύοντα το 2003 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιτάχθηκαν στα Αγγλο-αμερικανικά σχέδια εισβολής στο Ιράκ. Η Γερμανία γλύτωσε έτσι όχι μόνο χιλιάδες φαντάρους που θα είχαν σκοτωθεί, αλλά και το στίγμα του εισβολέα που θα την καταδίωκε ακόμα, όπως γίνεται τώρα με την Βρετανία.

Είναι πιθανόν ως μεγαλωμένη σε Μαρξιστικό καθεστώς να πιστεύετε ότι η Ιστορία γράφεται όπως κάθε φορά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κόμματος. Όμως έπειτα από τόσα χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας θα έχετε μάθει ότι η παραχάραξη της Ιστορίας είναι το πρώτο βήμα για την υπονόμευση και καταρράκωση μιας κοινωνίας. Και αυτής που την υφίσταται, αλλά και αυτής που την κάνει. Σκεφτείτε το με δικά σας παραδείγματα.

* Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην Υπουργός