Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

«Άναψαν φωτιές» οι δηλώσεις του Τάσου Παγώνη κατά του … Κώστα Τσακούμη !

Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του Τάσου Παγώνη στην εφημερίδα ¨ΩΡΑ της Φωκίδας¨ , όπου ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα είναι υποψήφιος για την δημαρχία του Δήμου Δωρίδας, χωρίς να περιμένει χρίσματα , βάλλει ευθέως κατά του μέντορά του , παλαιού δημάρχου Ευπαλίου Κώστα Τσακούμη.

Ολόκληρη η δήλωση και το σχόλιο της εφημερίδας έχει ως εξής :

«Εγώ είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος. Σε αυτή μου την απόφαση έχω κοντά μου την πλειοψηφία των πολιτών και δεν κάνω πίσω με τίποτα. Άλλωστε και στις προηγούμενες εκλογές πρώτα είχα ανακοινώσει ότι θα είμαι υποψήφιος και στη συνέχεια πήρα το χρίσμα από την Ν.Δ.»  με αυτόν τον τρόπο επέλεξε ο Τάσος ο Παγώνης σε όλα αυτά που ακούγονται  το τελευταίο διάστημα συμπληρώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με πρώην  δημάρχους της Δωρίδας και ότι με τον πρώην Βαρδουσίων Νικολέτο έχουν έρθει σε συμφωνία για να τον στηρίξει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχει η άποψή του για τον κ.Κ.Τσακούμη : «Τις εκλογές δεν τις δίνει ο κ.Τσακούμης αλλά ο λαός» θα πεί φανερά προβληματισμένος.

Να πούμε εδώ ότι σύμφωνα με όσα έχουν γραφεί και ακουστεί, ο Κώστας Τσακούμης εμφανίζεται να προωθεί τον Μπάμπη Κόκκινο για να πάρει το χρίσμα από την ΝΔ ως υποψήφιος για την δημαρχία της Δωρίδας.
Βέβαια ο δρόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι μαραθώνιος , αφού απέχουν ακόμα σχεδόν 9 μήνες , και στο διάστημα αυτό θα δούμε πολλά περίεργα και πρωτόγνωρα ίσως για την Δωρίδα, που θα κρατήσουν  αμείωτο το ενδιαφέρον όλων.

Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013

Για μια νέα αρχιτεκτονική στη Δωρίδα

Αρθρο του Κώστα Κουτσόπουλου *

Με αφορμή την ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ» και αφορούσε προβληματισμούς για  τον «τρόπο εφαρμογής του Καλλικράτη στην περιοχή της Δωρίδας», καταθέτω ορισμένες σκέψεις για την όλη υπόσταση του Δήμου Δωρίδας.
Στον αρχικό σχεδιασμό του νομοθέτη ήταν η δημιουργία   ισχυρών και αποτελεσματικών δήμων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος των δημοτών τους. Αυτόν τον σχεδιασμό για την περιοχή μας αρκετοί (τότε) τον ενστερνίστηκαν, με αστερίσκους ή όχι (για το που θα βρίσκεται η έδρα του δήμου δηλαδή), ενώ άλλοι, λίγοι είναι αλήθεια, τον αμφισβητήσαμε ευθέως και προβλέψαμε την αποτυχία του. Μετά από τρία σχεδόν χρόνια  εφαρμογής του Καλλικράτη στη Δωρίδα, το ζητούμενο είναι κατά πόσον δικαιώθηκαν οι προσδοκίες τόσο του νομοθέτη όσο  και αυτών που πίστεψαν στην ιδέα  και επέλεξαν να την υλοποιήσουν.

Η προσωπική μου άποψη για το εγχείρημα του Καλλικράτη στη Δωρίδα είχε διατυπωθεί δημόσια ήδη από τον  Οκτώβριο του 2010. Έγραφα τότε: «Αποτελεί πεποίθησή μου ότι, ο χωροταξικός διοικητικός σχεδιασμός για το Δήμο μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή, πριν και μετά τον «Καλλικράτη», παρουσιάζει σημαντικές στρεβλώσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των στρεβλώσεων τα γευόμαστε καθημερινά αλλά θα τα γευτούμε ακόμη πιο έντονα στο μέλλον. Η δυσλειτουργική συγκρότηση του δήμου Δωρίδας σε συνδυασμό με την παράλογη ένταξή του στην απόμακρη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία και την ακόμα περισσότερο απόμακρη, σχεδόν απλησίαστη, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λάρισα, προμηνύουν το δυσοίωνο μέλλον του».  Δηλαδή, τρεις στρεβλώσεις  στη συσκευασία του ενός. Και δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τεκμηριώσει κάποιος τον παραπάνω ισχυρισμό. Ποιος αλήθεια στον Καλλικρατικό δήμο Δωρίδας αισθάνεται τη δικαίωση του νομοθέτη ο οποίος προσδοκούσε ότι: «Οι ΟΤΑ που θα προκύψουν από τη διαδικασία νέας χάραξης θα πρέπει να εξασφαλίζουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες υπηρεσίες που ικανοποιούν κοινά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και, ταυτόχρονα με τα λειτουργικά και οικονομικά τους χαρακτηριστικά, θα πρέπει να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη και των θεσμών και διαδικασιών τοπικής δημοκρατίας» ή την επιβεβαίωση της, κοινά αποδεκτής τότε, μελέτης του ΙΤΑ που ανέφερε ότι: «ουσιαστική αυτοδιοίκηση χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη δεν νοείται».   Και είναι δυνατή η «συμμετοχή του πολίτη» σε ένα Δήμο άθροισμα πολλών μικρών χωριών διάσπαρτων σε πολύ μεγάλη έκταση;
Σήμερα, με τη νέα προεκλογική περίοδο προ των πυλών, θεωρώ επιβεβλημένο το θέμα (νέα) αρχιτεκτονική στο Δήμο Δωρίδας να μας απασχολήσει όλους, βόρειους και νότιους, νικητές (αν έτσι νομίζουν) και ηττημένους.  Ο σχεδιασμός της νέας αρχιτεκτονικής για τη Δωρίδα πρέπει να αφορά όλα τα επίπεδα Διοίκησης (Τοπική, Περιφερειακή, Αποκεντρωμένη), να μην κουβαλάει τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος αλλά να είναι αποτέλεσμα σοβαρής, έγκυρης και με επιστημονική τεκμηρίωση μελέτης. Και υπάρχουν οι (πανεπιστημιακοί) επιστημονικοί φορείς που εξασφαλίζουν τα παραπάνω, αρκεί να το θελήσουμε. Θα το  πράξουμε; Νομίζω ότι η απαίτηση των καιρών να δοθεί προτεραιότητα στη σοβαρή, υπεύθυνη και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση έναντι των προσωπικών και συχνά ιδιοτελών επιδιώξεων, το επιβάλει.

Θα ήταν χρήσιμο άνθρωποι που έχουν τους ίδιους ή ανάλογους προβληματισμούς να τους εκφράσουν δημόσια. Οι κατ΄ ιδίαν συζητήσεις δεν αρκούν. Εξίσου χρήσιμο θα ήταν να   δημοσιοποιήσει τις απόψεις τους για το θέμα το σημερινό εκλεγμένο πολιτικό προσωπικό σε επίπεδο δήμου. Θα προσέφερε πολύτιμο έργο στη Δωρίδα.
* Ο Κώστας Κουτσόπουλος είναι καθηγητής , Διευθυντής του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Μνημόνιο-τρόϊκα-ΠΑΣΟΚ, από τη σχέση αυτοκαταστροφής στη λύτρωση της χώρας

Του ΘΑΝΑΣΗ  ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Μνημόνιο-τρόικα-ΠΑΣΟΚ. Βίοι παράλληλοι ενώ τη στιγμή αυτή, θα έπρεπε να ήταν αντιθετικοί. Σχέση αμοιβαιότητας αλλά και αυτοκαταστροφής. Το βέβαιο είναι ότι αν συνεχιστεί αυτό το μοτίβο, η πορεία από τα 39α στα 40α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, θα είναι μια πορεία από τον Άννα στον Καγιάφα
Όπως η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν έχει καμία τύχη, αν η χώρα παραμείνει συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο μνημόνιο γερμανικής κοπής.

Έτσι και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο ύπαρξης, αν εξακολουθήσει να λειτουργεί ως φτωχός συγγενής σε μια ετεροπροσδιοριστική σχέση με τη Ν.Δ., η οποία μόνο παρενέργειες  και παραμορφώσεις δημιουργεί και στο ίδιο και στο πολιτικό σύστημα.
Μοιραία και οι δύο αυτές παράμετροι της πολιτικής και εθνικής ζωής [ μνημόνο και πολιτική ΠΑΣΟΚ] συνδέονται κατά τρόπο προβληματικό κατά τη μία εκδοχή, αλλά και λυτρωτικό   κατά μία άλλη.

Προβληματικό γιατί :
Το μνημόνιο μπήκε βίαια ανορθόδοξα και αντιθεσμικά, στην εθνική και οικονομική ζωή της χώρας.  Από κείνη τη στιγμή παράγει μόνο ανεργία, λιτότητα, αδιέξοδα, φτώχια και ανέχεια.  Στη θέση του μνημονίου μπορούσε να λειτουργήσει μια άλλη  συμφωνία, σκληρή μεν και δυσάρεστη, αλλά λειτουργική και αποδοτική ως προς τους κορυφαίους στόχους που έπρεπε να θέσει. 

Αυτοί οι στόχοι εξ αρχής δεν μπορεί να ήταν άλλοι, απ’ την μεταρρύθμιση του κράτους και των θεσμών, σε μια παράλληλη όμως και ταυτόχρονη διαδικασία με την παραγωγική ανασυγκρότηση μέσα από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα μηδένιζε την παρασιτική οικονομία, την παραοικονομία και τα φαινόμενα διαπλοκής.
Με τον ίδιο βίαιο όσο και αποκαλυπτικό τρόπο, το μνημόνιο οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε μια  ολική αλλοίωση της πολιτικής του ταυτότητας και φυσιογνωμίας, καθώς και της αυτόνομης προοπτικής του.  Φυσική συνέπεια  η χωρίς όρους συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία και τις συντηρητικές πολιτικές που αυτή εκφράζει. 

Συνέχεια αυτού του γεγονότος η δημιουργία ενός μεγάλου κενού, μιας θεσμικής ανισορροπίας και μιας πολιτικο-ιστορικής ανεπάρκειας, που διαταράσσει επικίνδυνα την ισορροπία που πρέπει πάντα να υπάρχει στις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες.

Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, την ισορροπία αυτή δεν μπορεί να αποκαταστήσει ούτε να εγγυηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.  Δεν είναι του παρόντος να τους απαριθμήσουμε και να τους αναλύσουμε.
Λυτρωτικό γιατί :

Το μνημόνιο απ’ τη στιγμή που πάψει να υφίσταται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα απελευθερώσει πολλές δυνάμεις στο χώρο της παραγωγής και της οικονομίας, οι οποίες  σήμερα είναι φανερά εγκλωβισμένες  στην μονομέρεια των  αποφάσεων της τρόικα. 
Αυτό θα κινήσει τον τροχό της οικονομίας, θα αναθερμάνει τις ελπίδες και θα δώσει μια άλλη ψυχολογία ικανή να ανατρέψει τη σημερινή καταστροφική ροή των πραγμάτων.  Το πώς αυτό θα γίνει το περιγράφουν με σαφήνεια οικονομολόγοι διεθνών οργανισμών, ακόμα δε και οικονομικοί σύμβουλοι της ίδιας της γερμανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα  το γεγονός αυτό συνδέεται και με ένα άλλο,  που αφορά την εσωτερική  λειτουργία του ΠΑΣΟΚ.     Το ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που ξεφύγει απ’ τον σημερινό επιπόλαιο εναγκαλισμό με τη συντηρητική παράταξη-ή την επαναπροσδιορίσει- και απενεχοποιηθεί  απ΄ τις μνημονιακές  πολιτικές, θα επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο ως ο άλλος αξιόπιστος πόλος του πολιτικού μας συστήματος.
Αυτό για να γίνει, θα πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο οι δυνάμεις που αντικειμενικά εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και τα πρόσωπα που μπορούν να τις εκπροσωπήσουν . Μέσα από μια νέα συλλογικότητα που θα συμπεριλάβει και την ηγεσία. Συλλογική ηγεσία στη πράξη και όχι κατ’ επίφαση συλλογικές αποφάσεις, που στην ουσία είναι επινοήσεις βασισμένες στις διανοητικές αναλαμπές ορισμένων ,φρικτά απομονωμένων από τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυτό είναι το κενό που το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καλύψει, στην δύσκολη διαδρομή του από τα 39α  στα 40α  γενέθλιά του. Αυτή θα είναι και η κορυφαία συμβολή του στην επαναφορά της ισορροπίας στις εγχώριες πολιτικές διεργασίες.
*Ο  Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Νέοι σταθμοί διοδίων από Πάτρα-Αθήνα

Η Ολυμπία Οδός κλείνει κάθε δωρεάν είσοδο της Εθνικής Οδού Πατρών-Κορίνθου!


Μέχρι σήμερα οι οδηγοί στην Εθνική Οδό Πατρών - Αθηνών μπορούν να γλιτώνουν την καταβολή διοδίων με μικρές (χιλιομετρικά) παρακάμψεις.

Για παράδειγμα πολλοί οδηγοί ΙΧ και φορτηγών μπαίνουν στον παλιό δρόμο από το Ρίο ή τον Ισθμό και έπειτα από 23 χλμ. εισέρχονται στον καινούργιο (Σελιανίτικα και Κινέτα αντίστοιχα ) έχοντας γλιτώσει χρήματα.

Ταυτόχρονα, μπαίνουν χωρίς να πληρώνουν στην Ολυμπία Οδό οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών στις ελεύθερες εισόδους (Σελιανίτικα, Αίγιο, Καλάβρυτα, Κιάτο, Κινέτα, Μέγαρα κ.λπ.).

Έρχεται τώρα η Ολυμπία Οδός και αποφασίζει να κλείσει εντελώς κάθε δωρεάν είσοδο στον δρόμο. Αυτό θα το κάνει με δύο κινήσεις:

1. Θα εισπράττει διόδια και στην είσοδο και στην έξοδο του δρόμου. Έτσι όσοι εισέρχονται σε αυτόν δωρεάν (π.χ. από τα Σελιανίτικα ή το Αίγιο) θα πληρώνουν το μισό αντίτιμο... βγαίνοντας: Η τιμή θα είναι αντί για 3,10 στην είσοδο, 1,60 στην είσοδο, συν 1,60 στην έξοδο (άρα θα υπάρξει και μικρή αύξηση των διοδίων).

2. Αργότερα θα λειτουργήσει σταθμούς διοδίων σε Καλάβρυτα, Ακράτα, Δερβένι, Αραχωβίτικα, μην επιτρέποντας ελεύθερες διόδους.

Να σημειωθεί ότι η Ολυμπία Οδός από τα 3,10 και 3,20 ευρώ των διοδίων, εισπράττει μόνο τα 90 λεπτά! Τα υπόλοιπα τα εισπράττει το κράτος αν και δεν παρέχει τίποτε! (Η Ολυμπία Οδός πληρώνει υπαλλήλους, συντηρήσεις, φώτα, οχήματα βοηθείας κ.λπ. ενώ τον κατασκευάζει κιόλας).

Η Ολυμπία Οδός, δημιουργώντας εντελώς νέους σταθμούς διοδίων σε όλη την Πατρών-Αθηνών, θέλει να μηδενίσει τις απώλειες που έχει σήμερα, δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατον -ταλαιπωρία και χρόνος- να διανύσει κανείς όλη τη διαδρομή από τον παλιό.
 

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η ατζέντα του φθινοπώρου

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Ο τρόπος της διαχείρισης του ελληνικού χρέους και η προώθηση των διαδικασιών για την τραπεζική ένωση, αποτελούν τα δύο σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα του φθινοπώρου για τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ατζέντα θα διαμορφωθεί επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από τις προτεραιότητες ειδικότερα που θα θέσει η Αγκελα Μέρκελ μετά τις γερμανικές εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη πρώτον τα  συμφέροντα της χώρας της (όπως πάντα), αλλά και δεύτερον, τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2014.

Τούτη τη φορά οι ευρωεκλογές συγκεντρώνουν, περισσότερο από κάθε άλλη, την προσοχή των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κατά κύριο λόγο της Γερμανίας, επειδή διαφαίνεται μεγάλος ο κίνδυνος μίας εκτεταμένης εκλογικής αποδοκιμασίας του ευρωσυστήματος.

Και τότε μπορεί να ανοίξει ένα μεγάλο θέμα δημοκρατικής νομιμότητας στην Ευρώπη, ποιος και με ποια κριτήρια παίρνει τις αποφάσεις για τα εισοδήματα και την τύχη των τετρακοσίων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.

Στην πρώτη γραμμή της ατζέντας, πάντως, μάλλον θα πρέπει να υπολογίσουμε τον τρόπο διαχείρισης ή ακριβέστερα την πολιτική για την μείωση του ελληνικού χρέους, με δεδομένο ότι το μείζον αυτό θέμα για τη χώρας μας αποτελεί ήδη κομμάτι της προεκλογικής συζήτησης στη Γερμανία και ένα κρίσιμο ζήτημα που άνοιξε προ μηνών το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μιλώντας και για ολέθρια λάθη πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα.

Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε θεωρείται αυτονόητο ότι θα ασκήσει όλη της την διαπραγματευτική ικανότητα η ελληνική κυβέρνηση τους αμέσως προσεχείς μήνες και έχει κάθε λόγο πλέον να το κάνει.

Η φθινοπωρινή ατζέντα όμως θα έχει έτσι κι αλλιώς πολύ Ελλάδα, διότι η χώρα μας υπενθυμίζουμε ότι αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τη γνώμη μας είναι μία δύσκολη μεν αλλά ευνοϊκή από την άλλη πλευρά συγκυρία, για την ανάκτηση και άλλου μέρους της χαμένης εμπιστοσύνης προς τους εταίρους. Αρκεί βέβαια να υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση.

Στην ευρωπαϊκή ατζέντα παράλληλα, έχει εισχωρήσει με έναν καυτό τρόπο, το ζήτημα της Συρίας και των εξελίξεων γενικότερα στη Μέση Ανατολή, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κ.λ.π.

Το πρόβλημα της Συρίας, πάντως, που μπορεί να πάρει και τις πιο δραματικές διαστάσεις, αναδεικνύει για ακόμη φορά την έλλειψη ικανότητας και στρατηγικής της Ευρώπης, να συμπήξει ενιαίο μέτωπο ζωτικής σημασίας για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Ποια πραγματικά είναι τα συμφέροντα της Ευρώπης; Ποιες είναι οι γεωπολιτικές της επιδιώξεις; Μπορεί να διαμορφωθεί μία ενιαία εξωτερική πολιτική σε αυτόν το άξονα;

Οι διαφορές που κυριαρχούν στη βάση των εθνικών κατά προτεραιότητα συμφερόντων και όχι των ευρωπαϊκών γενικότερα, επισκιάζουν ή επιβραδύνουν και τα θέματα της τραπεζικής ένωσης, που είναι σίγουρα ένα από τα κυρίαρχα και πιο κρίσιμα θέματα των επόμενων έξη μηνών για την ευρωζώνη.

Χωρίς τραπεζική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά ούτε νομισματική ούτε οικονομική ένωση. Το ευρώ θα παραμένει ευάλωτο απέναντι στις κρίσεις και παράλληλα θα καθυστερεί η πολυπόθητη ανάκαμψη και ανάπτυξη των οικονομιών της Ευρώπης.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα.     

Σ.Σταύρου και Α.Σωτηρόπουλος πάλι μαζί ανέλαβαν την ομάδα Ακαδημία Ναυπάκτου

Προπονητής στην ομάδα ¨Αθλητική Ακαδημία Ναυπάκτου¨ ανέλαβε  ο γνωστός και έμπειρος τεχνικός  Σταύρος Σταύρου.

Μαζί του στο τεχνικό τιμ της ομάδας, ως επιστημονικός συνεργάτης,  θα είναι και ο Δωριέας καθηγητής σωματικής αγωγής των ΤΕΦΑΑ Αριστομένης Σωτηρόπουλος .
Θυμίζουμε ότι οι δυό τους είχαν τα ίδια πόστα στον Απόλλωνα Ευπαλίου όταν η ομάδα πριν λίγα χρόνια είχε ανέβει και συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής .

Είναι  η μοναδική ομάδα στην ιστορία της Δωρίδας που συμμετείχε  σε πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής , κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις, αποσπώντας θετικές κριτικές,  αλλά είχε την ατυχία να μην έχει δικό της γήπεδο κι έτσι να αγωνίζεται ως γηπεδούχος πότε στο Αντίρριο , πότε στο Μεσολόγγι και πότε σε κάποιο άλλο γήπεδο της Αιτωλοακαρνανίας με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να κρατηθεί στην κατηγορία.
Η προετοιμασία της Ακαδημίας ξεκίνησε ήδη στο βοηθητικό γήπεδο του Παπαχαραλάμπειου Σταδίου Ναυπάκτου (απ΄ όπου και η φωτογραφία) ενώ στο τεχνικό τιμ συμμετέχουν ακόμα ως γυμναστής ο Αλέξης Χαρακίδας και επίσης ως επιστημονικός συνεργάτης ο πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ Αντώνης Αρ. Σωτηρόπουλος (γιός του Αριστομένη).

Μ΄ένα τέτοιο τεχνικό τιμ σίγουρα η Αθλητική Ακαδημία Ναυπάκτου θα βάλει γερές βάσεις για την παραπέρα πορεία της, δικαιολογώντας απόλυτα το όνομα της .

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλάζει ο νόμος για δημοτικές εκλογές

Με 42% θα εκλέγεται ο Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο
Όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο


Ολικό «λίφτινγκ» στις δημοτικές εκλογές αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση, η οποία με νέα της ρύθμιση φιλοδοξεί να αλλάξει εξ ολοκλήρου τις αυτοδιοικητικές εκλογές με στόχο να απεγκλωβιστούν από τις κομματικές παρεμβάσεις.

Στις αλλαγές που σκέφτεται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και η μείωση των ψηφοδελτίων, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον υπεράριθμα ψηφοδέλτια αλλά μόνο δύο για όλους τους συνδυασμούς, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Καθημερινή.

Το πρώτο ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους δημάρχους, ενώ το δεύτερο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με τα ονόματα να ταξινομούνται με αλφαβητική σειρά.

Η δεύτερη ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση, είναι η διαδικασία εκλογής του δημάρχου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής πλάνα, θα πρέπει ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει από την πρώτη Κυριακή το 42% των ψήφων για να εκλεγεί απευθείας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρο οι πρώτοι οι υποψήφιοι, ενώ τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι αλλαγές αυτές συζητήθηκαν σε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Μιχελάκη, με κύριο στόχο να απεγκλωβιστούν οι δημοτικές εκλογές από τον εναγκαλισμό των κομμάτων και αναμένεται να ισχύσουν από τις εκλογές του Μαΐου, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Μαξίμου.

Για τις ριζικές αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης δημάρχων και ιδιαίτερα των δημοτικών συμβούλων που εξετάζει η κυβέρνηση, μίλησε  ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης , στο ραδιοφωνικό σταθμό ¨Στο Κόκκινο¨.

«Είναι σκέψεις του Πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε, προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, που επιθυμούν, εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική» δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους, ο Γιάννης Μιχελάκης αποκάλυψε ότι οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς ανεξάρτητα από τον συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνουν στις τοπικές εκλογές. «Για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ο Γιάννης Μιχελάκης επανέλαβε ότι η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί «βλαχοδήμαρχων» ήταν λάθος.

Έντονα αντέδρασε στις δηλώσεις του υπουργού το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αποπολιτικοποίηση» των δημοτικών εκλογών.

«Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν σε ακραία πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα που απέδιδαν τα 3/5 των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα κακέκτυπο του κεντρικού δικομματικού συστήματος, ο κ. Μιχελάκης θυμήθηκε την αξιοκρατία και την αναλογική εκπροσώπηση», σχολίασε η Κουμουνδούρου για να προσθέσει:

«Όχι τυχαία, αφού γνωρίζει ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα σαρώσουν το παλιό και φθαρμένο σύστημα των δημάρχων και λοιπών τοπικών ‘παραγόντων’ της συγκυβέρνησης».

«Τα κίνητρα του κ. Μιχελάκη, αλλά και του Πρωθυπουργού, είναι προφανή ακόμα και για τους πλέον καλόπιστους. Μόνος στόχος τους, να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες» κατέληξε. 

Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Με 18 θέματα στην ατζέντα θα συνεδριάσει στις 6 Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο 
Με 18 θέματα στην ατζέντα θα συνεδριάσει την Παρασκευή  6 Σεπτεμβρίου στις 6:30 μ.μ. στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Θανάσης Κοκμοτός τα θέματα που θα συζητηθούν και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι :
 
1.    Αιτήσεις πολιτών για διαγραφή τελών από βεβαιωτικούς καταλόγους Δ.Ε. Λιδωρικίου. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Μπάκας Ευθύμιος)

2.    Έγκριση και παραλαβή της με αριθ. 15/2013 μελέτης του έργου «Κατασκευή αγωγού ομβρίων Τ.Κ. Τολοφώνος - Καλλιθέας Δ.Ε. Τολοφώνος» & τρόπος εκτέλεσης του έργου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

3.    Έγκριση και παραλαβή της με αριθ. 16/2013 μελέτης του έργου «Επισκευή στέγης δημοτικού κτιρίου Τ.Κ. Πενταπόλεως Δ.Ε. Λιδωρικίου» & τρόπος εκτέλεσης του έργου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

4.    Έγκριση και παραλαβή της με αριθ. 17/2013 μελέτης του έργου «Δημοτική οδοποιία Δ.Ε. Τολοφώνος» & τρόπος εκτέλεσης του έργου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

5.    Έγκριση και παραλαβή της με αριθ. 18/2013 μελέτης του έργου «Ασφαλτόστρωση δημοτικών δρόμων Δ.Ε. Βαρδουσίων» & τρόπος εκτέλεσης του έργου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

6.    Αποδοχή της πράξης ένταξης με τίτλο: «Προμήθεια πλαστικών κάδων ανακύκλωσης» στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ» του Πράσινου Ταμείου, αναμόρφωση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος και ψήφιση της πίστωσης. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

7.    Είσοδος βοοειδών αδέσποτων - ανεπιτήρητων στην αστική ζώνη του Λιδωρικίου.  (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Γκόλφης Γεώργιος)

8.    Είσοδος ανεπιτήρητων και αδέσποτων βοοειδών στην αστική περιοχή του Λιδωρικίου.  (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Γκόλφης Γεώργιος)

9.    Εγκατάσταση σταύλου και διατήρηση κοπαδιού αιγοπροβάτων εντός του οικισμού Καρουτών. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Γκόλφης Γεώργιος)

10.  Οικονομικός - διαχειριστικός έλεγχος οικ. ετών 2011 & 2012 στον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου, αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων του Δήμου Δωρίδος  οικονομικού έτους 2013 και ψήφιση της πίστωσης. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

11.  Συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά για το έτος 2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

12.  Ανταλλαγή ακινήτου ιδιοκτησίας Άννας – Ιωάννας Καραθανάση με ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου στην Τ.Κ. Κονιάκου. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Αθανάσιος Κοκμοτός)

13.  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εντός του οικισμού «Παραλία Σεργούλας» της Τ.Κ. Σεργούλας - Δωρίδος. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Αθανάσιος Κοκμοτός)

14.  Έγκριση και επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής σύνδεσης πρατηρίου υγρών καυσίμων με τη δημοτική οδό Λιδωρίκι - Άμφισσα, κειμένου εντός οικισμού Τ.Κ. Λιδωρικίου. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Αθανάσιος Κοκμοτός)

15.  Παράταση προθεσμίας της μελέτης «Ύδρευση Σεργούλας - Γλυφάδας (Υδραυλική) της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου του Δήμου Δωρίδος». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

16.  Διάλυση σύμβασης του έργου «Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων Στίλιας» και ανάθεση σε άλλο εργολάβο. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

17.  Διάλυση σύμβασης των έργων: 1) «Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων Περιθιώτισσας» & 2) «Δημοτική οδοποιία Περιθιώτισσας» και ανάθεση σε άλλο εργολάβο. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

18.  Αποδοχή της απόφασης ένταξης στο Πρόγραμμα LEADER των έργων «Διαμόρφωση δρόμου από θέση Λαγέρι προς ελαιώνα Ερατεινής» και «Λαογραφικού Μουσείου Πανόρμου» του Δήμου Δωρίδος, αναμόρφωση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος και ψήφιση της πίστωσης. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
 
 
 
 

Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές και φθορές στο Καρουτιανόρεμα του Μαραθιά

Η περιοχή στο Καρουτιανόρεμα πριν τις εργασίες ...
Την περιοχή του Μαραθιά στο Δήμο Δωρίδας επισκέφθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, μαζί με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Απόστολο Φωτόπουλο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους  Δημήτρη Καραχάλιο και Ανδρέα Ευσταθίου καθώς και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Μαραθιά Παύλο Παγώνη.

... και μετά τηις εργασίες
Επισκέφθηκαν τα έργα στο χείμαρρο «Καρουτιανόρεμα» που έγιναν από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, τα οποία ολοκληρώθηκαν και ήταν εργασίες αποκατάστασης των αναβαθμών και των συρματοκιβωτίων.

Στα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 €, πραγματοποιήθηκαν αποκαταστάσεις ζημιών και φθορών οι οποίες προήρθαν από τις έντονες βροχοπτώσεις του 2010 και του 2011, με αποτέλεσμα την ύπαρξη κινδύνων για την ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους αυτής.
Ειδικότερα, είχαν παρουσιαστεί ρηγματώσεις στους τοίχους αντιστήριξης των αναβαθμών, είχαν γεμίσει τα πλατώματα με φερτά υλικά με αποτέλεσμα να αλλάζει η φυσική ροή του νερού, υπήρξε κατάρρευση τοίχου αναβαθμού και σε άλλα σημεία είχε υποσκαφθεί η θεμελίωση αναβαθμών και υπήρχε κίνδυνος ανατροπής τους.

Με τις εργασίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, καθαρίστηκαν και διαμορφώθηκαν κατάλληλα τα πλατώματα των αναβαθμών από τα φερτά υλικά, απομακρύνθηκαν δέντρα τα οποία είχαν αναπτυχθεί και εμπόδιζαν στη ροή του νερού, αποκαταστάθηκαν τα ρηγματωμένα τμήματα των τοίχων αντιστήριξης των αναβαθμών, έγιναν εργασίες ενίσχυσης των θεμελιώσεων όπου χρειάζονταν.