Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Έκθεση με αντίκες ΙΧ το Σαββατοκύριακο στον κήπο του Hotel ΞΕΝΙΑ ΝαυπάκτουΠερίπου 80 παλιά ΙΧ (αντίκες) και γύρω στα 20 μοτοποδήλατα παρουσιάζονται σε έκθεση αυτό το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Αυγούστου στο κήπο του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου .

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τέτοια έκθεση στην περιοχή μας και ήδη έχει τραβήξει το ενδιαφέρων μικρών και μεγάλων.
Οι μικροί για να δουν τα ΙΧ που χρησιμοποιούσαν οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους, οι μεγαλύτεροι για να θυμηθούν τα νιάτα τους .

Η είσοδος είναι ελεύθερη , ενώ πολλά είναι τα δώρα από τους χορηγούς, όπως για παράδειγμα η COSMOTE  που χαρίζει WΗAT΄S UP με πάρα πολλά λεπτά δωρεάν χρόνο ομιλίας.
Η έκθεση διοργανώνεται από τη ΦΙΛΜΠΑ  και τους Φίλους Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Πάτρας.

Στη φωτογραφία μερικές αντίκες από τη συλλογή του Δωριέα επιχειρηματία Λεωνίδα Αντωνόπουλου , που τραβούν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρων των επισκεπτών .

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Πυρκαγιά στη Πεντάπολη

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι λίγο έξω από την Πεντάπολη πλάι στον κεντρικό δρόμο.

Αμέσως κινητοποιήθηκε όχημα της Πυροσβεστικής και η Υδροφόρα του Δήμου όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Καραχάλιος και η φωτιά τέθηκε υπό περιορισμό χωρίς να επεκταθεί και προκαλέσει ζημιές. Σ΄αυτό συνέβαλε και η άπνοια που επικρατούσε.
Το περίεργο είναι ότι στην ίδια περιοχή και κατά το παρελθόν είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές, που ευτυχώς δεν  πρόλαβαν να επεκταθούν κάνοντας μεγάλες ζημιές . Και το ερώτημα είναι  ποιοι έχουν βάλει στόχο να κάψουν εκεί την περιοχή και γιατί !

Το μουσικό σχήμα “ALEA” στην Ερατεινή

Το μουσικό σχήμα “ALEA” θα εμφανιστεί αυτή την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013 στις 21.00 στην Ερατεινή Φωκίδας, στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την τοπική Κοινότητα της Ερατεινής και τον Σύλλογο Γυναικών Πανόρμου.

Η μουσική αυτή εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε Έλληνες συνθέτες και ποιητές.

Το σχήμα “ALEA” ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 από 5 Πατρινές μουσικούς που τις ενώνει η αγάπη τους για το τραγούδι.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος σε φεστιβάλ, και ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις όπως στη συναυλία για το Αυγουστιάτικο φεγγάρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών. Συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Άμφισσας για να τιμήσει τον π. Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Dr Βάσο Λυσσαρίδη και πολλές άλλες.

Το σχήμα αποτελείται από τις, Αδαμοπούλου Αθηνά (φωνή), Δρουκοπούλου Έλενα (πιάνο- ακορντεόν-φωνή), Καββαδία Ράνια (φλάουτο), Μίχα Εύη (φωνή), Χριστοδούλου Λούση(πιάνο-φωνή)

Τα μέλη του συνόλου “ALEA” είναι διπλωματούχοι μουσικών οργάνων, ανωτέρων θεωρητικών, κλασσικού τραγουδιού, απόφοιτοι Πανεπιστημίου Μουσικολογίας, καθώς και μέλη διαφόρων ορχηστρικών και χορωδιακών συνόλων στην πόλη της Πάτρας.

Εργάζονται ως εκπαιδευτικοί μουσικής στην Α/βθμια και την Β/θμια Εκπαίδευση.
 

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Τα τέλη του 2014 καθορίζει ο Δήμος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Τον καθορισμό όλων των τελών του Δήμου Δωρίδας για το 2014 θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του την Δευτέρα 26 Αυγούστου στις 6:30 μ.μ. στο Λιδωρίκι.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανασίου Κοκμοτού θα καθορισθούν και αποφασισθούν τα παρακάτω τέλη για το 2014 μετά από εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κώστα Αντωνόπουλου ,

1.     Καθορισμός τελών ύδρευσης
2.     Καθορισμός τελών αποχέτευσης
3.     Καθορισμός τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων
4.     Καθορισμός τελών κοιμητηρίων
5.     Καθορισμός συντελεστών δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας
6.     Καθορισμός συντελεστή Τ.Α.Π.
7.     Καθορισμός τελών διαφήμισης
8.     Καθορισμός δικαιώματος βοσκής
9.     Καθορισμός τελών άρδευσης
10.  Καθορισμός τέλους παρεπιδημούντων
11.  Καθορισμός τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων

Επίσης θα συζητηθούν  και αποφασισθούν ακόμα,
12.  Η έγκριση για τη συμμετοχή του Δήμου Δωρίδος στο 2ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις, Κατοχικό Δάνειο, Επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών στην έδρα του Δήμου Βιάννου Περιφέρειας Κρήτης - Κάλυψη εξόδων μετακίνησης. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Τσιλίκης Χρήστος)

13.  Η έγκριση εκτός έδρας μετακινήσεων αιρετών.  (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Κων/νος)

 

Πυρκαγιά στο Δωρικό... από εμπρησμό !

Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 8:00 χθες βράδυ κοντά στο χωρικό Δωρικό και οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για εμπρησμό αφού ξεκίνησε ταυτόχρονα από δύο σημεία σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 100 μέτρων.

Ειδικότερα η πυρκαγιά ξέσπασε στη  πλαγιά της  Πλέσσιβας , κάτω  απ’ τις  κεραίες  των  τηλεοπτικών σταθμών και  πάνω  ακριβώς απ’ το  χωριό  Δωρικό , στη  θέση  “ Πύρνος “.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν πολίτες , πυροσβεστική και συνεργεία του Δήμου και κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που τελικά έκαψε δασική έκταση περίπου 4 - 5 στρεμμάτων.
Όπως μας ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Καραχάλιος που έφτασε άμεσα στο τόπο της πυρκαγιάς , ευτυχώς η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση και ο αέρας είχε εξασθενίσει κι έτσι προλάβαμε τα χειρότερα .

Όλη νύχτα θα υπάρχει επιφυλακή από 6 άτομα και πυροσβέστες για την πιθανότητα αναζωπύρωσης.
Στη περιοχή βρέθηκε και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Φωκίδας Γ.Κεφαλάς για να επιβλέπει  και συντονίζει τις κινήσεις των πυροσβεστών

Δημοτική Κίνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοτική κίνηση ετοιμάζουν να δημιουργήσουν στη Δωρίδα με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν θα κατέβουν στις εκλογές, ή θα συνεργαστούν με κάποια άλλη δημοτική ομάδα ,  θα φανεί στη πορεία κι αφού δουν αν μπορούν να συμπληρώσουν ψηφοδέλτιο με αξιοπρέπεια.

Μέχρι τώρα οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στο DORIDA NEWS αναφέρουν  μερικά ονόματα που θα συμμετέχουν.

Πρόκειται για τους Τάκη Παπαγεωργίου, Πολυξένη Ηλιοπούλου, Θανάση Κατσούδα, Νίκο Πέτρου, Γιώργο Λώλο, Γιάννη Κουρτέση, Κώστα Κωτσόπουλο, Ηλία Κορομπίλη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα κάνουν και επίσημα την εμφάνισή τους με συγκέντρωση στο κτίριο του Δημαρχείου Ευπαλίου.

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Παγκόσμια πρωταθλήτρια πάλι η Ντεφάρ

Συγχαρητήρια και ευχές προσωπικά από τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη και εκ μέρους των πολιτών της ΔωρίδαςΟ Δήμαρχος Γ.Καπεντζώνης βραβεύει την Ολυμπιονίκη Μεσερέτ Ντεφάρ
 στην ειδική εκδήλωση που έκανε γι αυτή ο Δήμος Δωρίδας πέρυσι
Η φίλη της Δωρίδας Μεσερέτ Ντεφάρ, για άλλη μια φορά στέφτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο πρωτάθλημα της Μόσχας που έγινε το Σάββατο 17 Αυγούστου.

Ο Δήμαρχος, Γιώργος Καπεντζώνης, την συνεχάρη  για τη νίκη της αυτή μεταφέροντάς της την αγάπη των πολιτών της Δωρίδας και πολλές ευχές για υγεία, δύναμη και πολλές ακόμη νίκες .

Η Μεσερέτ Ντεφάρ ήταν το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στα 5.000 μ. γυναικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας και φρόντισε να το αποδείξει και στην πράξη.

Η 30χρονη αθλήτρια των μεγάλων αποστάσεων από την Αιθιοπία, κάτοχος τριών Ολυμπιακών μεταλλίων, έφτασε στην κατάκτηση του πέμπτου παγκόσμιου τίτλου στην καριέρα της στον ανοιχτό στίβο, αφού κάλυψε την απόσταση των 5.000μ. σε χρόνο 14:50.19.
Είναι γνωστή η βαθιά αγάπη της Meseret Defar και η εκτίμηση για την χώρα μας και ιδιαίτερα για την Δωρίδα, την οποία έχει επισκεφθεί πολλές φορές.

Και οι Δωριείς όμως έχουν δείξει την εκτίμησή τους στην ίδια, καθώς είχαν την ευκαιρία πριν από περίπου ένα χρόνο να τη γνωρίζουν από κοντά, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος μας προς τιμήν της, και ιδιαίτερα οι μικροί μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν σε αγώνες δρόμου τους οποίους παρακολούθησε και η Ντεφάρ.

 

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Άρχισαν τα… ¨τύμπανα¨ στο παρασκήνιο για τις Δημοτικές εκλογές στη Δωρίδα !

Ο Τάσος Παγώνης
Όσοι νομίζουν ότι αυτό το διάστημα είναι «νεκρό»  στη Δωρίδα από την άποψη ότι δεν γίνονται διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές απλά κάνει  μέγα λάθος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της  εφημερίδας ¨ΩΡΑ της Φωκίδας¨, τις προηγούμενες ημέρες έγινε μια κίνηση που μπορεί πραγματικά να αποδειχτεί ότι  οι εκλογές όχι μόνο δεν είναι σίγουρες για τον νυν δήμαρχο  αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι  ντέρμπι με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Φυσικά μιλάμε για το τραπέζι στο οποίο βρέθηκαν, κάπου στην παραλία  και συνέφαγαν οι Τ. Παγώνης και Γ. Κουλούλας .

Ο Γιώργος Κουλούλας
Μάλιστα , σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα,  οι δύο άνδρες φαίνεται να τα βρήκαν και δεσμεύτηκαν, ότι ανεξάρτητα ποιος θα ηγηθεί στην νέα προσπάθεια ο έτερος θα τον στηρίξει δυναμικά βάζοντας στο συνδυασμό δικά του στελέχη.

Για να είμαστε όμως πιο ακριβείς, τονίζει η εφημερίδα, θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι ο Τ. Παγώνης μετέφερε στον Γ. Κουλούλα την επιθυμία του να ηγηθεί εκ νέου του ψηφοδελτίου σε αντίθεση με τον  Κουλούλα ο οποίος για πολλοστή φορά είπε ότι μόνο αν του δώσουν το χρίσμα ή τη στήριξη θα ηγηθεί της προσπάθειας .

Ο Κώστας Κουτσομήχος
Βέβαια και οι δύο φαίνεται να συνασπίστηκαν ενάντια στον Κ.Κουστομίχο ο οποίος εθεάθη κουστουμαρισμένος στο πανηγύρι της Βαρνάκοβας θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δηλώσει παρών στις διαδικασίες
Στο ίδιο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει ότι ο αποσχισθείς από τον συνδυασμό του Δημάρχου Γ. Καπεντζώνη δημοτικός σύμβουλος Π. Παπαγεωργίου πρωτοστατεί στη δημιουργία δημοτικής κίνησης που θα καλύπτει τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα κάνει την εμφάνισή της μέσα στις επόμενε ημέρες , ίσως με σύναξη που θα γίνει στο Δημαρχείο Ευπαλίου

Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013

ΕΡΑΤΕΙΝΗ 2013 : Πολιτιστικές εκδηλώσεις23 Αυγούστου 2013 στο Μώλο ώρα 21:00

ΜΟΥΣΙΚΟ  ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΣΕ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΟΙΗΤΕΣ – ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥΣ   ΚΑΙ  ΣΥΝΘΕΤΕΣ

 

Διοργάνωση:

Τοπική Κοινότητα Ερατεινής και Σύλλογος γυναικών Πανόρμου

 

24 Αυγούστου 2013 στην παραλία Ερατεινής ώρα 22:00

Βραδιά διασκέδασης με ζωντανή ορχήστρα

 

Διοργάνωση: Τοπική Κοινότητα Ερατεινής

 

25 Αυγούστου 2013 στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου ώρα 21:00

Θεατρική παράσταση της αλληγορικής κωμωδίας  «la nonna” από την "ΥποκρΙΤΕΑ"  Θεατρική Συντεχνία

 

Διοργάνωση: Τοπική Κοινότητα Ερατεινής

 

26 Αυγούστου 2013 ώρα 20:00

Εγκαίνια έκθεσης Λαϊκής τέχνης κ παράδοσης στην Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ερατεινής (μικρό μπαράκι)

 

Διοργάνωση:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΝΑΙΚΩΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

 

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

ΔΙΑΚΕΙΑ 2013 στην Αρτοτίνα Δωρίδας

Όλες οι εκδηλώσεις στη γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου, από 23 έως 29 Αυγούστου

 
 
 
 Στην ελατοσκέπαστη Αρτοτίνα Δωρίδας, το χωριό στο οποίο γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Ήρωας της Αλαμανάς, διοργανώνονται και φέτος τα ΔΙΑΚΕΙΑ - οι εκδηλώσεις/ θεσμός που διεξάγονται κάθε καλοκαίρι προς τιμήν του Πρωτοήρωα της Εθνεγερσίας.

Οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 23 Αυγούστου με τους αθλητικούς αγώνες και κορυφώνονται στις 29 Αυγούστου με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος και το παραδοσιακό «Φλάμπουρο» όπου πομπή αποτελούμενη από τσολιάδες, και επισήμους ξεκινάει από το χώρο οπού βρισκόταν το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ήρωας και καταλήγει στη πλατεία της Αρτοτίνας.

Κατά τη διάρκεια των ΔΙΑΚΕΙΩΝ, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν:

-  Το χώρο όπου βρισκόταν η οικία όπου γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος.

-  Το μοναστήρι όπου μόνασε ο Ήρωας (Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας).

-  Το κελί του Αθανασίου Διάκου στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το 1965 ως διατηρητέο μνημείο.

-  Το Μουσείο Αθανασίου Διάκου οπού στεγάζεται στις πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Σχολείου της Αρτοτίνας και στο οποίο φιλοξενείται πλούσιο υλικό από τη δράση και την ιστορία του Ήρωα.

-  Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρτοτίνας το οποίο στεγάζεται στο χτισμένο από το 1810 αρχοντικό του Αρτοτινού οπλαρχηγού Σαφάκα και στο οποίο φιλοξενείται πλούσιο λαογραφικό υλικό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

10:30 Ποδοσφαιρικός Αγώνας ανδρών

12:15 Έναρξη αγώνων λιθοβολίας όλων των κατηγοριών

17.30 Συγκέντρωση στο χώρο της οικίας γέννησης του Αρτοτινού Ήρωα Αθανασίου Διάκου & επίσημη κήρυξη έναρξης εκδηλώσεων «Διάκεια 2013»

18.00 Αγώνες δρόμου 1000μ, 1500μ & 2000μ

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013
10:30 Ποδοσφαιρικός αγώνας παίδων

18:10. Επιμνημόσυνη δέηση & κατάθεση στεφάνων στη προτομή του Αθανασίου Διάκου

18:40 Προσφώνηση προέδρου Συλλόγου Αρτοτινών & σύντομοι χαιρετισμοί επισήμων.

19:00 Κεντρική ομιλία με θέμα: «Η προσωπικότητα του Αθ. Διάκου», Αθανάσιος Γ. Βήλος

19:00 Εκκίνηση αθλητών ‘’Αγώνα Θυσίας 4000μ.’’.

19:30 Απονομή επάθλων στους νικητές του ‘’Αγώνα Θυσίας’’.

20:40 Απαγγελία της «Προσευχής του Διάκου» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη από τον Γ. Τσορπέκη.

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

21.00 Τέλεση Ολονυκτίας στην Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

19:00 Μέγας Εσπερινός στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας όπου μόνασε ο Αρτοτινός Ήρωας Αθανάσιος Διάκος

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

07:00 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας

19:00 Φλάμπουρο

-  Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της οικίας όπου γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος.
-  Εκκίνηση πομπής («Φλάμπουρο») συνοδεία τσολιάδων, επισήμων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων από το χώρο όπου γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος και μετάβαση στη πλατεία της Αρτοτίνας.
-  Έναρξη παραδοσιακών χορών στην πλατεία της Αρτοτίνας από τσολιάδες, βλαχοπούλες, εκπροσώπους κρατικών Αρχών και συλλόγων.