Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Εκδήλωση για Μακρυγιάννη στο Κροκύλειο


Ο Σύλλογος Κροκυλειωτών “Ο Μακρυγιάννης”, μετά την επιτυχή εκδήλωση της Ένωσης Γυναικών Φωκίδας στην Αθήνα ,στη μνήμη του στρατηγού Μακρυγιάννη, επαναλαμβάνει την εκδήλωση την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 και ώρα 20.15  στη γενέτειρα του Μακρυγιάννη, το Κροκύλειο.

Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει η  Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Φωκίδας Λαμπρινή Κουφάκη.

 Ομιλητές θα είναι

 -       η Στέλλα Πριόβολου , καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, τ. Ειδική Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας με θέμα “Ο άνθρωπος, λογοτέχνης και διδάσκαλος Μακρυγιάννης” και

 -        ο Δημήτριος Σταθακόπουλος , Δικηγόρος, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Μουσικολόγος, με θέμα : “Ο Μακρυγιάννης υπό το πρίσμα της Ιστορικής Λαογραφίας”.

 

 

Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013

Το Σάββατο όλοι οι … νυχτερινοί δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Καρυάς Ευπαλίου

Γλέντι, χορό , τραγούδι μέχρι πρωίας υπόσχονται τα παιδιά του Εκπολιτιστικού Ευπαλίου το Σάββατο το βράδυ 10 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία ¨Καρυάς¨ του Ευπαλίου.

Εκτός από τα ψητά, τα σουβλάκια , τα κοκορέτσια και όλα τα συναφή … ¨διαιτητικά εδέσματα¨ θα γευτούμε και δωρεάν πίτες από τα χεράκια των γυναικών Ευπαλίου.

Δημοτική βραδυά στην Αγία Ευθυμία


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2013 και με διοργανωτή τον Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών, το Σάββατο 10 Αυγούστου θα λάβει χώρα μεγάλη δημοτική βραδιά, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Ευθυμίας

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις στην Ποτιδάνεια


Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ 2013:Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το Πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει τον φετεινό Αύγουστο η Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «Ο ΦΥΣΚΟΣ» είναι το εξής :
  
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Προκριματικοί αγώνες στο Πρωτάθλημα Δηλωτής στο Καφενείο της Ντίνας στις 6:30 μ.μ.
Δηλώσεις συμμετοχής την Παρασκευή πριν την έναρξη στο Καφενείο

ΣΑΒΒΑΤΟ   10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Τελικός Πρωταθλήματος Δηλωτής στο Καφενείο της Ντίνας στις 6:30 μ.μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Συνάντηση γυναικών για καφέ και συζήτηση  στις 6:30 μ.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Το Πανηγύρι της Παναγιάς. Στη Πλατεία του λαογραφικού Μουσείου στο ¨Πέτρινο¨ καφενείο. Θα διασκεδάσει το συγκρότημα του Δαυίδ Ταπραντζή. Είσοδος  5 ευρώ - χορός δωρεάν και λαχειοφόρος αγορά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Στο Δημοτικό Σχολείο, το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Μαλανδρίνου

 

Με ομόφωνη απόφαση το Δημ. Συμβούλιο ξεπέρασε τον … σκόπελο των σκουπιδιών

Πραγματοποιείται κανονικά η αποκομιδή στις Δημοτικές Ενότητες Ευπαλίου, Βαρδουσίων,Τολοφώνος (Γλυφάδα, Ελαία, Χάνια, Σπηλιά)

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας στην προχθεσινή του συνεδρίαση , αποφάσισε την αναμόρφωση του Κωδικού για την αποκομιδή των σκουπιδιών στις Δημοτικές Ενότητες Ευπαλίου, Βαρδουσίων και Τολοφώνος (Γλυφάδα, Ελαία, Χάνια, Σπηλιά) προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποκομιδή στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με όσα παρατέθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εισηγήθηκε την ακύρωση της απόφασης για έγκριση των πρακτικών του δημόσιου διαγωνισμού για την αποκομιδή των σκουπιδιών στις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες επικαλούμενη την μη εξέταση ένστασης που υποβλήθηκε κατά των όρων της διακήρυξης.

Όπως αναφέρθηκε στο Συμβούλιο, ο ενιστάμενος δεν κατέθεσε το απαραίτητο παράβολο που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να είναι παραδεκτή η ένστασή του και να εξεταστεί.

Επίσης αναφέρθηκε, ότι ο ενιστάμενος δεν έλαβε μέρος στον διαγωνισμό, ούτε καν με επιφύλαξη και δεν άσκησε κανένα ένδικο μέσο κατά της διαδικασίας, όπως είχε την ευχέρεια από τη νομοθεσία.

Καμία άλλη ένσταση δεν είχε υποβληθεί κατά του διαγωνισμού, ώστε να υπήρχε λόγος ακύρωσης του. 

Μετά από όλα τα παραπάνω προκάλεσε εντύπωση η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης για την ακύρωση του διαγωνισμού, παρά την ενημέρωση της υπηρεσίας για την ορθότητα της διαδικασίας που ακολούθησε ο Δήμος, καθώς και των προβλημάτων που θα παρουσιάζονταν από την ακύρωση του διαγωνισμού.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε και το γεγονός ότι η αποκεντρωμένη διοίκηση απάντησε εκπρόθεσμα και όχι μέσα σε 20 ημέρες όπως είχε υποχρέωση από τον νόμο, καθώς και η «εσκεμμένη ή όχι» άγνοια από την υπηρεσίας της, βασικών νόμων που διέπουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Ίσως κάποιοι υπάλληλοι θέλουν να κάνουν πολιτική με τις εισηγήσεις τους.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γ.Καπεντζώνης υπήρχαν δύο επιλογές, ή να κατατεθεί προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που θα εκδικαζόταν όμως τον Σεπτέμβριο, γεγονός που σήμαινε ότι δεν θα μαζεύονταν σκουπίδια όλο τον Αύγουστο, κάτι που δεν συζητούσε καν η Δημοτική αρχή, ή να γίνει αναμόρφωση του Κωδικού ώστε να ανατεθεί και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποκομιδή για το υπόλοιπο του καλοκαιριού και να γίνει παράλληλα νέος διαγωνισμός για το υπόλοιπο διάστημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην νομιμότητα και την δημόσια υγεία έλαβε ομόφωνη απόφαση για την αναμόρφωση του Κωδικού και έτσι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην αποκομιδή των σκουπιδιών.

 

 

 

Ο Καπεντζώνης ενημέρωσε τον Γεν.Γραμ. του ΚΚΕ Δημ.Κουτσούμπα στις Καρούτες για τα προβλήματα της Δωρίδας

Τα προβλήματα της Δωρίδας έθεσε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα , στη συνάντηση που είχαν στις Καρούτες , όπου παραβρέθηκαν για τον εορτασμό της 69ης επετείου της ιστορικής μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους Ναζί το 1944.

Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Είναι μεγάλη η σημασία αυτής της θρυλικής μάχης στις Καρούτες. Και βέβαια το μήνυμα που εκπέμπει είναι ότι και σήμερα μπορεί ο λαός μας, ενωμένος μέσα από τη Λαϊκή του Συμμαχία, να κατατροπώσει τους νεοναζιστές, τους απογόνους των ναζί, των Ες Ες και βεβαίως να πετάξει στα σκουπίδια της Ιστορίας το ναζισμό και τον φασισμό και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που τους γεννάει και τους θρέφει, να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων ,  ενώ αμέσως η εκπαιδευτικός Λιάνα Κορομπίλη διάβασε το χρονικό της μάχης:

...Μετά τα μεσάνυχτα της 3ης προς 4η Αυγούστου 1944, ένα πάνοπλο γερμανικό απόσπασμα κινήθηκε από την Άμφισσα προς το Έλατο, με στόχο να χτυπήσει το Λιδορίκι, που αποτελούσε την έδρα της 5ης ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ συμπτύσσονται προς το χωριό Καρούτες και τη γύρω περιοχή, με στόχο να παραπλανήσουν τους Γερμανούς πως υποχωρούν, με σχέδιο να εγκλωβίσουν το γερμανικό απόσπασμα στο χωριό, χωρίς διέξοδο διαφυγής, να επιτεθούν και να το εξοντώσουν.

Πραγματικά, το βράδυ της 4ης και το πρωί της 5ης Αυγούστου οι Γερμανοί επιδίδονται σε πλιάτσικο στο χωριό, βέβαιοι πως έχουν απωθήσει τους αντάρτες, που έχουν όμως κυκλώσει το χωριό. Η μάχη ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου στις 12.30 το μεσημέρι και κράτησε έως αργά το σούρουπο, με σκληρή αναμέτρηση σώμα με σώμα στην πλατεία, στο προαύλιο της εκκλησίας, στο σχολείο του χωριού. Το τέλος της ημέρας βρήκε τον ΕΛΑΣ νικητή, με μεγάλες απώλειες για τον εχθρό και όσους επέζησαν από τη δύναμη του γερμανικού αποσπάσματος να παραδίδονται αιχμάλωτοι.

 

Ξεκίνησε η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων ελαιοπαραγωγών στον ελαιώνα

Έχουν καεί πάνω από 60.000 ελαιόδεντρα από την πυρκαγιά 

Άρχισε άμεσα η διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας Φωκίδας για την εκτίμηση των ζημιών στον ελαιώνα της Άμφισσας και την υποβολή άτυπων αιτήσεων αποζημίωσης εκ μέρους των παραγωγών που επλήγησαν .

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στους κατά τόπους ανταποκριτές των Τοπικών και Δημοτικών κοινοτήτων.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, η ορθή υποβολή της αίτησης με ακριβή τα στοιχεία των ελαιοτεμαχίων όπως αυτά απεικονίζονται και αναφέρονται στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης στα πλαίσια του ΟΣΔΕ, θα βοηθήσει τα μέγιστα για την περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων  αλλά και τους επιτόπιους ελέγχους που θα ακολουθήσουν.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να μην αλλοιώσουν την παρούσα εικόνα των καμένων ελαιοτεμαχίων έτσι ώστε τα κλιμάκια ελέγχου να μπορέσουν με σαφήνεια να εξάγουν τα συμπεράσματά τους.

Όπως δήλωσε η Γιώτα Γαζή καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε με την περσινή καταστροφή των μαστιχόδεντρων   Χίου και στο δικό μας πρόγραμμα.

Υπενθυμίζουμε ότι το απόγευμα της 5ης Αυγούστου η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη αίτημα για την κήρυξη των περιοχών Άμφισσας, Σερνικακίου, Χρισσού και Ιτέας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας  η Αντιπεριφερειάρχης επικοινώνησε  με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη ΄Εξαρχο και τον ενημέρωσε για την καταστροφή που υπέστη ο ελαιώνας της Άμφισσας.

Ήδη από χθές 7 Αυγούστου  κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες  βρίσκεται στον τόπο της πυρκαγιάς  προκειμένου να έχουν την πρώτη εκτίμηση.

Προχθές το πρωί 6 Αυγούστου οι  υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας επισκέφθηκαν την πληγείσα περιοχή, η εκτίμηση των οποίων  κατά προσέγγιση είναι: 4.500-5.000 στρέμματα γης και ο αριθμός  των ελαιοδέντρων  60.000.

Το ποσοστό και το είδος της ζημιάς (διασωθέντα, καταστραφέντα με δυνατότητα βλάστησης)  είναι αδύνατο να προσδιορισθεί.

Επίσης την ίδια μέρα ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης και ο Γενικός Δ/ντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτριος Βουρδάνος και Σταύρος Τσελλάς  ήρθαν στην περιοχή του ελαιώνα προκειμένου  να έχουν  εκτίμηση της κατάστασης.

 

    

Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Λαϊκοδημοτική πανδαισία σήμερα βράδυ με τη Χαρά Βέρρα στη Πηγή Ευπαλίου

Λαϊκοδημοτική πανδαισία διασκέδασης υπόσχονται για σήμερα το βράδυ , Τετάρτη 7 Αυγούστου, η γνωστή τραγουδίστρια Χαρά Βέρρα με το επιτελείο της στην Πηγή Ευπαλίου.

Την ευθύνη διοργάνωσης της εκδήλωσης έχει ο Εκπολιτιστικός και Περιβαντολλογικός Σύλλογος Πηγής-Κλήματος Ευπαλίου , που τα τελευταία τέσσερα χρόνια  διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία κάθε καλοκαίρι τέτοιες εκδηλώσεις.
Τη Χαρά Βέρρα και το επιτελείο της πλαισιώνουν  στο τραγούδι ο Γιάννης Κατσιγιάννης και ο Βασίλης Φλέγγας , στα κλαρίνα ο Νεκτάριος Κοκκώνης και Βαλάντης Καραγιάννης και στο μπουζούκι ο Ζέρβας.

Η εκδήλωση θα γίνει όπως κάθε χρόνο στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της Πηγής Ευπαλίου και θα ξεκινήσει από τις 10:00 το βράδυ.

Σεισμός 5,3 ρίχτερ κούνησε και τη Δωρίδα

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι δύο σεισμοί ταρακούνησαν την κεντρική Στερεά Ελλάδα και τη Δωρίδα .

Είχαν ισχύ 4,1 και 5,3 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και είχαν επίκεντρο την περιοχή Μόλου - Αμφίκλειας - Ελάτειας και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Μάλιστα κάποιοι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι προέρχονται από το περίφημο ρήγμα της Αταλάντης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από την Πυροσβστική Υπηρεσία αλλά και από της Δημοτικές Αρχές της περιοχής.

Αισθητός ήταν ο σεισμός στα αστικά κέντρα της Λαμίας, Λειβαδιάς, Χαλκίδας , Κόρινθο καθώς και στην Πάτρα.

"Ήμασταν μεθυσμένοι όταν τον σκότωσα" δήλωσε ο δολοφόνος από την Μανάγουλη

Άστυνομικοί και λιμενικοί στο σημείο που βρέθηκε το
πτώμα του Νίκου Παπαδούλα στη περιοχή του Γριμπόβου , 
εκεί που γίνονται τα ¨παζάρια¨
"Ήμασταν μεθυσμένοι όταν τον σκότωσα" δήλωσε στους σοκαρισμένους  λιμενικούς ο δολοφόνος που πολτοποίησε τον κεφάλι του 50χρονου ελαιοχρωματιστή Νίκου Παπαδούλα ξημερώματα Δευτέρας στο Γρίμποβο Ναυπάκτου.

Πρόκειται για τον Τάκη Σταθόπουλο κάτοικο  Μανάγουλης Δωρίδας , ηλικίας 44 ετών, και σύμφωνα με δημοσιογραφικές  πληροφορίες, κίνητρο της δολοφονίας ήταν οι βαριές κουβέντες που αντάλλαξαν οι δύο άνδρες, που είχαν συναντηθεί σε  γνωστο BAR στη Δάφνη Ναυπακτίας όπου και έπιναν από νωρίς.

Κάποια στιγμή άρχισαν να διαπληκτίζονται για ασήμαντη αφορμή και να καθυβρίζονται. O δράστης θέλησε να ηρεμήσει το θύμα και το επιβίβασε στο αυτοκίνητό του. Κατέληξαν σε ερημικό σημείο, όπου και άρχισαν να  λογομαχούν.

Τελικά ο 44χρονος έβγαλε ένα ειδικού τύπου κλειδί για το ξεκλείδωμα τροχών και άρχισε να κτυπάει στο κεφάλι το θύμα. Μετά το φόνο πέταξε το πτώμα στη θάλασσα του Γριμπόβου και το κύμα το ξέβρασε.

Ο δράστης είναι ιδιοκτήτης καφενείου στη Μανάγουλη και πατέρας ενός παιδιού. Τη δολοφονία την ομολόγησε στους Λιμενικούς ενώ εξεταζόταν ως ύποπτος.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η απολογία του, έχει συνταχθεί η σχετική δικογραφία και έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα.

 

Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Από τη Δωρίδα ο δολοφόνος του 50χρονου στο Γρίμποβο που ήδη έχει συλληφθεί

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος Ναυπάκτου συνεληφθη ο δολοφόνος του 50χρονου, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στο Γρίμποβο με πολτοποιημένο το κεφάλι

Πρόκειται για το φίλο του Π.Σ. 43 ετών με καταγωγή από χωριό του Δήμου Δωρίδας και συγκεκριμένα της πεδιάδας του Μόρνου, ο οποίος προέβη στην πράξη αυτή με τον σταυρό (εργαλείο του αυτοκινήτου ) με το οποίο κατάφερε τα θανάσιμα χτυπήματα.

Οι λιμενικές αρχές έφθασαν σχετικά γρήγορα στο δολοφόνο αφού αξιοποίησαν κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τις παρέες που είχε το θύμα κατά το προηγούμενο βράδυ.

Οι δυο τους μάλιστα διασκέδασαν μέχρι αργά σε γνωστό μπαρ της περιοχής και για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο υπήρξε διαφωνία σε συγκεκριμένο ζήτημα, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η τραγική κατάληξη που ακολούθησε.

Να θυμίσουμε ότι ο 50χρονος βρέθηκε γύρω στις 8:00 σήμερα το πρωί στο Γρίμποβο της Ναυπάκτου από περαστικό. Τώρα ο συλληφθείς ανακρίνεται στα Γραφεία του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια θα σχηματισθεί η σχετική δικογραφία σε βάρος του και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.
 

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αποκομιδή απορριμμάτων

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 6 Αυγούστου το απόγευμα στις 18:30 στο Λιδωρίκι κατεπειγόντως το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας για το θέμα της αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων στη Νοτιοδυτική Δωρίδα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Παλασκώνης  η κατεπείγουσα σύγκλιση  αφορά εξαιρετικά επείγουσες αναμορφώσεις του προϋπολογισμού του Δήμου μας, προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα της αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες . Ευπαλίου, Βαρδουσίων και Τολοφώνας (Τ.Κ. Γλυφάδας, Τ.Κ. Ελαίας οικ. Χάνια και Σπηλιά Τ.Κ. Τριζονίων), λόγω ακύρωσης της σχετικής δημοπρασίας από τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, και το θέμα εκτάκτων αναγκών πυρασφάλειας:

Ειδικότερα το θέμα αφορά  «Αναμορφώσεις Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων του Δήμου Δωρίδος  οικονομικού έτους 2013, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων» με εισηγητή τον  Αντιδήμαρχο Κώστα Αντωνόπουλο.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ : Με πολτοποιημένο κεφάλι βρέθηκε πτώμα άνδρα στο Γρίμποβο

Πριν από λίγες ώρες στην παραλία του Γριμπόβου βρέθηκε πτώμα άνδρα με πολτοποιημένο κεφάλι.

Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε στην παραλία του Γριμπόβου σήμερα το πρωί περίπου στις 8.00, και την υπόθεση ερευνά το Λιμεναρχείο Ναυπάκτου

Ηδη επιτόπου λίγη ώρα μετά την ανεύρεση του πτώματος έφσασε ιατροδικαστής που ασχιολείται με το θέμα .

Σύμφωνα με τις ίδιες
πρώτες πληροφορίες πρόκειται για τον 45χρονο Παπαδούλα , από την Δάφνη Ναυπακτίας.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν εγκληματική ενέργεια ενώ
ερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πρόκειται για γνωστό τοξικομανή της περιοχής.

Το σώμα του νεκρού φέρει χτυπήματα στο πρόσωπο, σε σαγόνι και ζυγωματικά, τα οποία έχουν προκληθεί από βαρύ αντικείμενο(πρόκειται είτε για πέτρα, είτε για σιδερολοστό).

Η δολοφονία έγινε ξημερώματα της Δευτέρας , ανάμεσα στις 3 με 5 π.μ και το πτώμα του άνδρα βρήκε κάτοικος της περιοχής που περπατούσε στη περιοχή του Γριμπόβου νωρίς το πρωί και ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.

Ο 45χρονος Παπαδούλας έφερε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, και βρέθηκε σε έναν χωματόδρομο 15 μέτρα από την ακτή, και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα άτομο γνωστό στις αστυνομικές αρχές.     
.

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Κάηκε το 1/6 του ελαιώνα της Άμφισσας

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, Άμφισσα, Σερνικάκι, Χρισσό,Ιτέα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάπου 150.000 ελαιόδενρα από το 1.000.000 του ελαιώνα της Άμφισσας έγιναν στάχτη μέχρι τώρα από την τεράστια καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε από το πρωί της Δευτέρας , στη περιοχή Σερνικάκι.

Εκτάκτως συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο όπου  η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας  Γιώτα Γαζή ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους πως με έγγραφο της προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  Πάτροκλο Γεωργιάδη, ζήτησε να κηρύξει τις περιοχές Άμφισσα, Ιτέα, Σερνικάκι, Χρισσό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 Ο δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ¨ΩΡΑ της Φωκίδας¨, εξέφρασε την αγωνία του και τη θλίψη του, τονίζοντας ότι χάσαμε την καρδιά του ελαιώνα.

Ειδικότερα, ως πρώτη εκτίμηση ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι μέχρι τώρα με πρόχειρους υπολογισμούς φαίνεται να έχει καεί το 1/7 με 1/6 του ελαιώνα, ποσοστό που ανταποκρίνεται περί τις 145.000 ελαιόδεντρα, δεδομένου ότι ο ελαιώνας έχει 1.000.000 δέντρα.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας  η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Κεφαλά.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προκλήθηκε από πυρκαγιά σε μηχάνημα που πραγματοποιούσε εργασίες εντός του ελαιώνα.
Λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά και των ιδιωτών που δεν είχαν καθαρίσει πολλοί από αυτούς από τα ξερά χορτάρια τις περιουσίες τους, η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, παρά την ισχυρή Πυροσβεστική δύναμη , τα 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα, τους εθελοντές και τη βοήθεια που  παρασχέθηκε από Διευθύνσεις γειτονικών νομών.

 Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δελφών, με ανακοίονωσή της τονίζει τα εξής :

Απόψε στις 20.30 συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου για την πολιτική προστασία, με επικεφαλής το Δήμαρχο Δελφών, Νικόλαο Φουσέκη και με τη συμμετοχή της Βουλευτού Φωκίδας, Ασπασίας Μανδρέκα και της Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, Παναγιώτας Γαζή.

Στο Συντονιστικό Όργανο έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς από το Διοικητή της Π.Υ. Άμφισσας, Δημήτριο Κεφαλά, ενώ ανακοινώθηκε και η πρόταση που τέθηκε επισήμως και αρμοδίως από την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Δελφών, για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δημοτικών Κοινοτήτων Άμφισσας και Ιτέας και των Τοπικών Κοινοτήτων Χρισσού και Σερνικακίου.

Από τον Δήμο απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών να συνδράμουν το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα παρακαλούνται οι έχοντες τη δυνατότητα και τον κατάλληλο εξοπλισμό, αφού λάβουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας {ασφαλής ένδυση και υπόδυση (άρβυλα, μακρύ παντελόνι και πουκάμισο), μάσκα προσώπου, νερό, φακό, κινητό τηλέφωνο, χειροπρίονο, γάντια κλπ}, να εξασφαλίσουν τα καμένα κτήματα και ιδίως την περίμετρο αυτών από πιθανές αναζωπυρώσεις, με την κοπή των καμένων δέντρων και την κατάχωσή τους με χώμα.

Ταυτόχρονα ζητούμε, σύμφωνα και με τις οδηγίες και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απ' όλους τους συνδημότες μας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανές αναζωπυρώσεις της φωτιάς και με μεγάλη προφύλαξη και τη λήψη όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, να συνδράμουν, όπως μπορούν, στο δυσχερές έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Τονίζουμε τη μεγάλη προσοχή που πρέπει να δοθεί στις διελεύσεις δίπλα στα καμένα δέντρα, τα οποία συνεχώς θα καταρρέουν δημιουργώντας ιδιαιτέρους κινδύνους καταπλάκωσης.

Καίγεται ο ελαιώνας της ΆμφισσαςΜια από τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του νομού Φωκίδας, συντελείται σήμερα, από νωρίς το πρωί και συνεχίζεται ανεξέλεγκτα.

Ο περίφημος ελαιώνας της Άμφισσας, στολίδι της ευρύτερης περιοχής και μια από τις σημαντικότερες αγροτικές περιοχές της Στερεάς έχει παραδοθεί στις φλόγες σε μια πυρκαγιά που κατακαίει με μένος ότι βρίσκει στο πέρασμα της.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ των συντακτών της ¨ΩΡΑΣ της Φωκίδας¨ η πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προκλήθηκε από πυρκαγιά σε μηχάνημα που πραγματοποιούσε εργασίες εντός του ελαιώνα.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά και των ιδιωτών που δεν είχαν καθαρίσει πολλοί από αυτούς από τα ξερά χορτάρια τις περιουσίες τους, η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, ενώ παρά την ισχυρή Πυροσβεστική δύναμη και τους εθελοντές και τη βοήθεια που μας παρασχέθηκε από Διευθύνσεις γειτονικών νομών, αλλά και αεροπλάνα, δεν έχουν καταφέρει να τη θέσουν υπό έλεγχο.
Έχει γίνει στάχτη πολύ μεγάλη αγροτική κυρίως έκταση με ελαιόδεντρα και από τις δυο πλευρές της εθνικής οδού, η οποία έμεινε κλειστή για πολλές ώρες.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Σερνικάκι, ενώ στη συνέχεια κινήθηκε σε δυο μέτωπα. Το ένα μέτωπο οδεύει προς το μοναστήρι του προφήτη Ηλία.
Ο δρόμος προς Δελφούς έχει ήδη κλείσει, ενώ η κατάσταση από τους καπνούς είναι τραγική. Το  άλλο μέτωπο κινείται προς  την Ιτέα, στην οποία οδεύει ολοταχώς αυτήν την ώρα. Έχει φτάσει σε ελάχιστη απόσταση από επιχείρηση συμπολίτη μας, όπου τόσο οι άνδρες της Πυροσβεστικής, κάτοικοι της περιοχής, ο δήμος με όλες του τις δυνάμεις και φυσικά ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης προσπαθούν να αποτρέψουν να κάψει.

Ο Αντιδήμαρχος Στάθης Μαντζώρος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και τόνισε ότι ο δρόμος πρέπει να παραμείνει κλειστός μέχρι να τεθεί υπό μερικό, έστω έλεγχο. Συμπλήρωσε δε, ότι είναι αδύνατον να γίνει απολογισμός της ζημιάς σε καμένες εκτάσεις και καταστροφές, διότι συνεχίζεται με μεγάλη ένταση.
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Κεφαλάς  ενημέρωσε ότι στην κατάσβεση συμμετέχουν  4 αεροπλάνα και μας έχουν ενισχύσει με μέρος της δύναμής τους οι Διευθύνσεις των νομών Φθιώτιδας και Βοιωτίας.

Τέλος, δυστυχώς ο ελαιώνας μας είχε την ατυχία να πιάσει φωτιά παράλληλα με το Μαραθώνα που δυστυχώς εκεί έχουν καεί σπίτια και αυτό, όπως είναι φυσικό, στάθηκε αφορμή να μην μπορεί το Αρχηγείο να ενισχύσει τη Φωκίδα με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη.

Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

Πεντάμηνες προσλήψεις από τον Δήμο Αφορούν 67 θέσεις σε 10 ειδικότητες

Μέσα στον Αύγουστο θα τρέξει το πρόγραμμα για 67 θέσεις στο Δήμο Δωρίδας με τα  5μηνα «Κοινωφελούς Εργασίας».

Προκειμένου να εκδοθούν από το αρμόδιο Υπουργείο οι σχετικές αποφάσεις κατανομής ειδικοτήτων προσωπικού ανά Δήμο, η ΚΕΔΕ από την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε τους Δήμους να αποστείλουν τις ανάγκες τους, στις οποίες υποχρεωτικά θα συμπεριλαμβάνεται η ειδικότητα της Πληροφορικής σε ποσοστό τουλάχιστον 10%.
Η προθεσμία έληξε την περασμένη Δευτέρα, όπου ο Δήμος Δωρίδας απέστειλε αίτημα για κάλυψη 67 θέσεων.

Η κατανομή ανά Περιφέρεια και Δήμο έγινε με κριτήρια πληθυσμιακά και ανεργίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των μικρότερων σε πληθυσμό Δήμων.
Τα 5μηνα αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα ενώ αφορούν ειδικότητες πληροφορικής, διοικητικών, οικονομολόγων, λογιστών, γενικών καθηκόντων, κοινωνικών λειτουργών, κοινωνιολόγων, νηπιαγωγών, βρεφοκόμων, ψυχολόγων και νοσηλευτών.

 

ΓΛΥΦΑΔΑ 2013 : Πρόγραμμα Πολιτιστικών και Αθλητικών Εκδηλώσεων