Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

ΠΕΝΤΑΓΙΟΥ 2013:Πρόγραμμα εκδηλώσεων


Σημαντικές επιχορηγήσεις από τον Δήμο στους Αθλητικούς Συλλόγους της Δωρίδας

Ο Δήμος Δωρίδος για μια ακόμη χρονιά παρά την περίοδο κρίσης,  επιχορηγεί τους Αθλητικούς Συλλόγους που έχουν την έδρα τους στη Δωρίδα με το συνολικό ποσό των 23.000 ευρώ, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθειά τους να δίνουν δημιουργικές διεξόδους στη νεολαία που κατοικεί μόνιμα στη Δωρίδα, καθώς και να καλλιεργούν το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθε».

Στους αθλητικούς συλλόγους δραστηριοποιούνται πάνω από 500 νέα παιδιά της Δωρίδας, συμμετέχοντας στα παιδικά, εφηβικά και ανδρικά τμήματα των συλλόγων
Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο την Κυριακή  28 Ιουλίου 2013 ενέκρινε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, για  επιχορήγηση στους παρακάτω Αθλητικούς Συλλόγους ως εξής:

  1. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΑΕΤΟΣ», με συμμετοχή στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Φωκίδας, ποσό 3.700,00 ευρώ.
  2. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ, με συμμετοχή στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Φωκίδας ποσό 3.700,00 ευρώ.
  3. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ – ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ, με συμμετοχή στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Φωκίδας ποσό 3.700,00 ευρώ.
  4. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΩΡΙΕΙΣ, με συμμετοχή στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Φωκίδας ποσό 3.700,00 ευρώ, καθώς και ποσό 1.000 ευρώ για το έτος 2012.
  5. ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΔΩΡΙΔΟΣ, με συμμετοχή στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Φωκίδας ποσό 3.700,00 ευρώ.
  6. ΔΩΡΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ, με συμμετοχή στην Β΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Φωκίδας ποσό 1.500,00 ευρώ.
  7. ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ, με συμμετοχή στην Β΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Φωκίδας και στην Β’ κατηγορία μπάσκετ της ΕΣΚΑΒΔΕ ποσό 2.000,00 ευρώ.
Παράλληλα ο Δήμος προχωρά στη βελτίωση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, τόσο των αγωνιστικών χώρων, όσο και των κερκίδων και του περιβάλλοντος χώρου των γηπέδων. Τέλος γίνεται προσπάθεια για την αδειοδότηση όλων των γηπέδων της Δωρίδας

 

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013

5ο Κοινωνικό Παζάρι με τοπικά προϊόντα και σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδας

Στις 8 και 9 Αυγούστου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας-Δωρίδας

Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το 5ο Κοινωνικό Παζάρι από το Εργατικό Κέντρο και την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας - Παράρτημα Ναυπακτίας -Δωρίδας, σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδας. 
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4 Κοινωνικά Παζάρια με μεγάλη επιτυχία, τα οποία επισκέφθηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας και επισκέπτες της περιοχής. 

Το 5ο Κοινωνικό Παζάρι  θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013 στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας (Αποκαύκου 16, Ναύπακτος) και ώρες 8.00 – 13.30 & 17:30 – 21:00
Τα προϊόντα που θα διατεθούν είναι από παραγωγούς της περιοχής μας. Προκειμένου να προσφέρουμε βιολογικό ελαιόλαδο και βιολογική σταφίδα  άριστης ποιότητας σε συμφέρουσα τιμή συνεργαστήκαμε με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας – Παράρτημα Αιγίου. 

Τα προϊόντα που θα βρουν οι επισκέπτες στο 5ο Κοινωνικό Παζάρι είναι:
- Βιολογικό ελαιόλαδο Αιγίου Αχαΐας
- Βιολογική σταφίδα
- Τυριά φέτα, κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα, φορμαέλα
- Παραδοσιακά ζυμαρικά: χυλοπίτες, λαζάνια, κριθαράκι, τραχανάς (γλυκός, ξινός, σταρένιος)
- Μέλι: θυμάρι, έλατο, έλατο με γύρη καστανιάς
- Ρύζι: νυχάκι, καρολίνα, κίτρινο, καστανό
- Κρασιά: λευκό, ροζέ, κόκκινο
- Γλυκά κουταλιού: βύσσινο, κεράσι, φράουλα, περγαμόντο, κυδώνι
- Μαρμελάδες: φράουλα, βερίκοκο, πορτοκάλι, μανταρίνι, δαμάσκηνο
- Αρτοσκευάσματα: κουλούρια, τσουρέκια, κέικ
- Παραδοσιακά σαπούνια

 

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2013 : Το πρόγραμμα


ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ 2013: Το πρόγραμμα


Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ 2013: Το πρόγραμμα


Σάββατο 10 Αυγούστου
07:00 – Ορειβασία σε συνεργασία με το σύλλογο Πενταγιωτών και γύρω χωριών.
10:30 – Αιμοδοσία από το Νοσοκομείο Άμφισσας. Εγκαίνια παζαριού εκθέσεων.
15:00 – Ομιλία και προβολή ταινίας από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας – διαδρομή σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.
20:30 – Προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

Κυριακή 11 Αυγούστου
09:00 – Θεία λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο – δοξολογία. Κατάθεση στεφάνων. Ομιλία για Βαλκανικούς Αγώνες (συμπλήρωση 100 ετών). Περιήγηση Μουσείου και έκθεσης ζωγραφικής έργων του Μακρυγιάννη δια χειρός κ. Ζωγράφου (από Εθνικό Ιστορικό Μουσείο).
18:00 – Ποδοσφαιρικός αγώνας με γειτονικά χωριά.
20:30 – Εκδήλωση για το Μακρυγιάννη σε συνεργασία με την ένωση γυναικών Φωκίδας με ομιλητές καθηγητές πανεπιστημίου. Συναυλία μουσικής με όργανα της εποχής του Μακρυγιάννη.

Δευτέρα 12 Αυγούστου
10:30 – Αγώνες επίδειξης και πρωτάθλημα σκακιού.
18:00 – Αθλητικές Εκδηλώσεις: Αγώνας 100 μέτρων – Αγώνας 3000 μέτρων – Τσουβαλοδρομίες – Ρίψη λιθαριού.
20:30 – Εκδήλωση με χορευτικά του νομού μας (χορευτικό Τολοφώνας και χορευτικός όμιλος Άμφισσας – Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας).
21:00 – Προβολή κινηματογραφικής ταινίας.
23:30 – Γιορτή – Πάρτι για τη νεολαία (παγκόσμια ημέρα νεολαίας)

Τρίτη 13 Αυγούστου
07:00 – Πεζοπορία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κουπακίου
10:30 – Χειροτεχνία παιδιών
18:00 – Ποδοσφαιρικός Αγώνας με γειτονικά χωριά – τελικός – βράβευση.
20:30 – Μουσική βραδιά με το Μιχάλη Δημητριάδη.

Τετάρτη 14 Αυγούστου
07:00 – Επίσκεψη στο σπίτι του Μακρυγιάννη στο Αβορίτη
10:30 – Ζωγραφική παιδιών.
20:30 – Θεατρική παράσταση από το Θέατρο Περίακτου (μυστήριο ΜΠΟΥΦΦΟ)
21:00 – Προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

Πέμπτη 15 Αυγούστου
08:00 – Ανάβαση στην Παναγία. Θεία Λειτουργία. Φαγητό στο έλατο – γλέντι.
20:30 – Προβολή ντοκιμαντέρ (από αν. Ετ. Μόρνου – Π. Μπακαρέζος)

Παρασκευή 16 Αυγούστου
21:00 – Ο μεγάλος ετήσιος χορός του συλλόγου γαμβρών και νυμφών Κροκυλείου «Ο Άγιος Σώστης».

Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Για τις 18 και 25 Μαΐου 2014 ορίστηκαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές

Την Κυριακή 18 Μαΐου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Όπου χρειαστεί δεύτερος γύρος θα γίνουν την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου  μαζί με  τις ευρωεκλογές.
Ήδη για τον Δήμο Δωρίδας έχουν ξεκινήσει οι διάφορες διεργασίες από τα κόμματα  και  τις δημοτικές παρατάξεις  καθώς και βολιδοσκοπήσεις για υποψηφίους .

Κάποιοι αποχωρούν από τον εκλογικό στίβο , κάποιοι νέοι έρχονται,  ενώ πιθανόν να έχουμε και μερικές … μεταγραφές !
Ότι και αν λέγεται και ακούγεται όμως τίποτα δεν είναι οριστικό και σίγουρο σύμφωνα με το πάντα καλά ενημερωμένο  DORIDA NEWS. Κι αυτό ίσως τραβήξει μέχρι στις αρχές του νέου χρόνου.

Το μόνο σίγουρο είναι,  η υποψηφιότητα του σημερινού Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη καθώς και του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Χρήστου Τριανταφύλλου.
Επίσης και σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν στην εφημερίδα «Η ΩΡΑ της Φωκίδας» οι  Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Ευσταθίου , Δημήτρης Καραχάλιος και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάνος Ζέτος   θα είναι ξανά υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του σημερινού Δημάρχου.

Από τον χώρο της μείζονος αντιπολίτευσης ο επικεφαλής Τάσος Παγώνης ενδιαφέρεται να είναι ξανά υποψήφιος για τη θέση του υποψηφίου Δημάρχου, θέση που διεκδικεί τόσο ο πρώην Δήμαρχος Λιδωρικίου Γιώργος Κουλούλας , όσο και ο πολιτευτής Κώστας Κουτσομήχος.
Ο πρώην Περιφερειάρχης και σημερινός Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Π. Άλεξανδρής με επίσημη δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στη Δωρίδα .

Τέλος ακόμα η Κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τις προθέσεις της σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο , αν θα αλλάξει δηλαδή ή όχι,  καθώς και με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ 2 που υπάρχει στα χαρτιά για αναδιατάξεις των σημερινών Δήμων.

Εκλογές για Περιφέρεια

Για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχει πληθώρα υποψηφίων.

Από τη µία πλευρά, ο νυν περιφερειάρχης, Κλέαρχος Περγαντάς, αναµένεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, ενώ σχετική επιθυµία έχει εκφράσει και ο πρώην υφυπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος.
Από την πλευρά της Συγγρού, πάντως, η έκπληξη ακούει στο όνοµα της Ελένης Μακρή-Θεοδώρου, βουλευτού Φθιώτιδας, την υποψηφιότητά της οποίας µμελετούν στη Ν.∆.

Για την ίδια περιφέρεια από τον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρον έχουν εκφράσει ο πολιτευτής Εύβοιας, Νίκος Στουπής, και ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ από τη Χρυσή Αυγή ακούγεται ο πολιτευτής Φθιώτιδας, Απόστολος Γκλέτσος.
Δεύτερη θητεία θα διεκδικήσει και η σημερινή Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή για τη Φωκίδα.
 
 
 

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Λιδωρίκι από τον Σύλλογο «Η Γκιώνα»

Αναλυτικά το πρόγραμμα  που έχει προετοιμάσει για 16,17 και 18 Αυγούστου στο Λιδωρίκι , ο Σύνδεσμος Λιδωρικιωτών «Η Γκιώνα» έχει ως εξής:

 Παρασκευή
16 Αυγούστου

Πρωί: «Η γιορτή της Τραχανόπιτας» - Την Παρασκευή το πρωί 16 Αυγούστου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται «η γιορτή της τραχανόπιτας». Ένα λαογραφικό έθιμο που έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στο χρόνο. Το πρωί στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στον Τραγαδάκι θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία και αρτοκλασία.
Το εκκλησάκι αυτό ως γνωστό είναι δωρεά της οικογένειας του οδοντιάτρου Κ. Δούμα που χάθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Μετά τη θεία λειτουργία σε ειδικά διαμορφωμένα τραπεζάκια κάτω απ’ τα δέντρα και μεγάλες ομπρέλες θα προσφερθεί η γνωστή τραχανόπιτα, ψητά κρέατα προσφορά του επιχειρηματία κ. Κατσιμίχα ο οποίος έχει κατοικία δίπλα απ’ το εκκλησάκι.

Το κρασί είναι προσφορά του γείτονα της εκκλησίας Γιώργου Γεωργουσόπουλου που έχει και τη φροντίδα και επιμέλεια του ομώνυμου ναΐσκου και του περίβολου. Επίσης όπως κάθε χρόνο θα υπάρξει μουσική, τραγούδι και χορός. 
Απόγευμα: Ώρα 21:00 – Λαμπαδηδρομία των νέων μας στον κεντρικό δρόμο από Δεξαμενή έως Μουσείο και επιστροφή στην π. Βαθιά.

Ώρα 22:00 – Παράσταση Καραγκιόζη (θα μοιραστούν σχετικά μπλουζάκια σε όλα τα παιδιά)

Σάββατο 17 Αυγούστου 
Πρωί:   Ώρα 11:00 π.μ. – Θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης: α) Μακρυγιάννης (προσωπική συλλογή Μακρυγιάννη) 

β) Έκθεση πόρπης (πρόσθιο μεταλλικό κομμάτι ζώνης γυναικείας παραδοσιακής ενδυμασίας. Η τεχνοτροπία είναι εμπνευσμένη απ’ την Ελληνική Ιστορία).
γ) Αυθεντικοί πίνακες όπου εμφανίζονται γειτονιές του χωριού μας την επόμενη του Ολοκαυτώματος. Μικρή ομιλία του καθηγητή κ. Δ. Παναγιωτόπουλου με θέμα: «Ο λόγος του Μακρυγιάννη στη σύγχρονη ελληνική ιστορία».

Βράδυ: Το βράδυ του Σαββάτου είναι αφιερωμένο στο ετήσιο πανηγύρι του χωριού μας.
Ώρα 22:00 – Ο Σύνδεσμος μας θα καλωσορίσει και θα αναφερθεί στους απόδημους Λιδωρικιώτες. Θα απευθύνουν θερμό χαιρετισμό και ο Σύνδεσμός μας θα τιμήσει τους εκπροσώπους των αποδήμων.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με Δημοτική Μουσική – Λαϊκή – Έντεχνη, Ρεμπέτικο, με επικεφαλής τον γνωστό κορυφαίο σολίστα του κλαρίνου Μάνου Αχαλινοτόπουλου.
Εφέτος για πρώτη φορά έπειτα από παράκληση των νέων μας το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μεγάλα διαστήματα με παραδοσιακά Δημοτικά και διαστήματα με άλλου είδους τραγούδια (λαϊκά, έντεχνα, ρεμπέτικα, σμυρναϊκά). Επικεφαλής δύο μεγάλα αστέρια. Ο Μπάμπης Τσέρτος και η Νάντια Καραγιάννη .

Κυριακή 18 Αυγούστου
Πρωί: Η Κυριακή 18 Αυγούστου θα είναι η κορυφαία ημέρα των εκδηλώσεων καθ’ όσον θα αναβιώσει το «Ολοκαύτωμα του Λιδωρικίου» απ’ τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Είναι μια μέρα μνήμης για μας τους νεότερους Λιδωρικιώτες όπου ερχόμαστε κάθε χρόνο, ευλαβείς προσκυνητές των προγόνων μας που θυσιάστηκαν μαζί με το αγαπημένο μας χωριό ενάντια στις σιδηρόφρακτες ορδές του Χίτλερ για να ζήσουμε «Ελεύθεροι».
Στον Ι. Ναό της Ζ. Πηγής (παρανάλωμα κι αυτή της θηριωδίας των ναζί) θα ψαλεί ιερό μνημόσυνο με την παρουσία της τοπικής κοινωνίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοτικής, Πολιτικής και Πολιτειακής εκπροσώπησης, κλήρου κ.λ.π.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κ. Σταμούλη με θέμα: Το Λιδωρίκι στις φλόγες, Γερμανικές αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο. Η κ. Σταμούλη είναι κόρη του αείμνηστου Βουλευτή κ. Σταμούλη απ’ το Δίστομο όπου είχε επισκεφτεί το Λιδωρίκι παρόμοια  ημέρα και εκφώνησε σχετική ομιλία. Η κ. Σταμούλη είναι επικεφαλής του αγώνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Στο τέλος της ομιλίας θα γίνει το προσκλητήριο νεκρών και θα κρατηθεί ενός λεπτού σιγή. Στη συνέχεια στο προαύλιο του Ι. Ναού θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Επισκοπής από γέροντα Λιδωρικιώτη και εκπρόσωπο των αποδήμων.

Στη συνέχεια στην «πλατεία Βαθιάς» θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Έφορο της Ι’ Εφορίας Προιστ. και Κλασσικών αρχαιοτήτων Δελφών κ. Αθ Ψάλτη με θέμα: «Προτάσεις ανάδειξης των αρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής του Λιδωρικίου, ως μοχλός ανάπτυξης – Η συμβολή της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην πνευματική ανάπτυξη ενός τόπου».
Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί προβολή ταινίας (Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας). Έργο γυρισμένο στο Μόρνο και την Πενταγιού – Τέλος των εκδηλώσεων.

* Οι εκδηλώσεις αυτές είναι σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και έχουν την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Δωρίδας

 

Αγωνίες για Νότο και Ελλάδα

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης, το τελευταίο διάστημα, πολιτικοί κύκλοι έχουν αρχίσει και εκφράζουν ανησυχίες, σχετικά με την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική προοπτική της Ελλάδας, ειδικότερα  μετά από την τριετή και πλέον εφαρμογή ενός αυστηρού μνημονίου και την πενταετή περίοδο μίας βαθειάς ύφεσης, με άγριες κοινωνικές συνέπειες.

Ίσως, υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να ερμηνευτεί και η επίσκεψη Σόϊμπλε στην Αθήνα, η οποία ναι μεν προσέφερε εμπιστοσύνη και στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά, καθησυχάζοντας κατά κάποιο τρόπο τις αγωνίες στο εξωτερικό, αλλά  επί της ουσίας τίποτε περισσότερο.

Πράγματι, τον τελευταίο μήνα η Ελλάδα έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, διότι ολόκληρη η περιοχή του Νότου μετεξελίσσεται σε μία πολιτική μπαρουταποθήκη για την Ευρωζώνη και πολλοί φοβούνται το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να τινάξει τα πάντα στο αέρα, μεταξύ αυτών και τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι ανησυχίες συνδυάζονται με την πολιτική αστάθεια  που  επικρατεί πλέον σε μία αλυσίδα χωρών του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και με την αβεβαιότητα που αρχίζει να κυριαρχεί στη Γαλλία.

Η οικονομική πορεία της Γαλλίας είναι τέτοια, που σε λίγο μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις ασθενέστερες οικονομίες του Νότου και λιγότερο κοντά στις ισχυρές οικονομίες του Βορρά και τη Γερμανία.

Μιλάμε δηλαδή για μία διόγκωση – αντί για μία άμβλυνση – των αντιθέσεων εντός της Ευρωζώνης και για μία ανατροπή των έως τώρα ισορροπιών. Προς θεού, λοιπόν, γιατί από μία σπίθα μπορεί ο κάμπος ολόκληρος να πάρει φωτιά…

Ωστόσο, από τα κέντρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων και ειδικότερα το Βερολίνο, δεν φαίνεται προς το παρόν οι αγωνίες αυτές να σηματοδοτούν και κάποια σοβαρή στροφή στην πολιτική της λιτότητας και τους όρους που έχουν επιβάλει οι χώρες δανειστές στις χώρες οφειλέτες.

Θα αλλάξουν τα πράγματα μετά τις γερμανικές εκλογές; Ίσως, αλλά κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει. Όλα εξακολουθούν και δουλεύουν για να πλουτίζει ο Βορράς, φτωχαίνοντας ο Νότος. Το πάνω κομμάτι του ευρωπαϊκού χάρτη να  κερδίζει συνεχώς πόντους ανταγωνιστικότητας εις βάρος των πιο αδύναμων χωρών της κάτω πλευράς.

Στις χώρες αυτές το μόνο «εργαλείο» που έχει απομείνει – χωρίς να πρόκειται και για το σημαντικότερο - είναι η εισοδηματική πολιτική, την οποία έχουν ήδη εξαντλήσει βάναυσα.

Το ζητούμενο συνεπώς είναι πως θα αλλάξει άρδην η κατάσταση, πριν να εκραγεί και σπάσει στα δύο η Ευρώπη. Τα πολιτικά αδιέξοδα των χωρών του Νότου και η εκτίναξη του αριθμού των ανέργων σε απίστευτα πριν από λίγα χρόνια νούμερα, καταδεικνύουν το τρομακτικό μέγεθος του προβλήματος.

Η Ελλάδα, λογικά συνεπώς, επανέρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Είναι ο πιο ασθενής κρίκος του συστήματος, εξαιτίας του ασύλληπτου μεγέθους του χρέους της (πάρα τα δύο PSI), ενώ η ύφεση της έχει αποστερήσει το 25% του εθνικού της εισοδήματος με το υψηλότερο ποσοστό ανέργων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που έσπευσε να αναγνωρίσει το Δ.Ν.Τ. πως στην Ελλάδα εφαρμόστηκε μία λάθος «συνταγή» που χρειάζεται αναθεώρηση!

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , με καταγωγή από την Δωρίδα

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Καρδιακό επεισόδιο 70άρη λουόμενου που διεσώθη από ναυαγοσώστη της Χιλιαδούς

Την τελευταία στιγμή διεσώθη σήμερα το πρωί ένας εβδομηντάρης λουόμενος στη Χιλιαδού που έπαθε καρδιακό επεισόδιο.

Με την βοήθεια του ναυαγοσώστη, που του παρείχε όλες τις πρώτες βοήθειες , καταφέρνοντας να βγάλει και όλο το νερό που είχε καταπιεί , μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου , όπου του έγιναν οι απαιτούμενες πρώτες ιατρικές εξετάσεις.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Ρίου και έχει ξεπεράσει πλέον κάθε κίνδυνο.  

Φτιάξτε την ομάδα σας και δηλώστε συμμετοχή στο Τουρνουά 5χ5 Ευπαλίου


Καλοκαίρι 2013
3Ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ 5Χ5

   Από το Σάββατο 3 Αυγούστου θα ξεκινήσει το 
3ο Τουρνουά 5χ5 ποδοσφαίρου, παίδων - εφήβων που διοργανώνει η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας.

 Οι αγώνες θα γίνουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου και Λυκείου Ευπαλίου.

 Θα απονεμηθούν Κύπελλα στις νικήτριες ομάδες και αναμνηστικά συλλεκτικά μετάλλια από το Δήμαρχο και την Ένωση Ευπαλιωτών σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν.

 Συντονιστές:

Θανάσης Ψιμάδας   6947437176 και 

Άκης Ζέρβας   6936547950

Έντονη κινητικότητα στο Κροκύλειο

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κροκυλείου Δημήτρης  Μπαρμπούτης μας ενημερώνει ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν μια σειρά από  σημαντικά πράγματα στο χωριό τους …

Α) Αποκαταστάθηκε το χρόνιο πρόβλημα στο μεσοχώρι με την πίεση του νερού και έγινε επέκταση δικτύου 50 μέτρα προς το σχολείο μέχρι το ρέμα του Κολοβού όπου και τοποθετήθηκε βάνα καθαρισμού, επίσης  έγινε επέκταση 150 μέτρα του ίδιου δικτύου προς τα Σαϊτέικα και Γιώργου Μπρούμα και τοποθετήθηκε και εκεί βάνα καθαρισμού γιατί  υπήρχε και εκεί σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα.
Το μέρος του δικτύου που αποκαταστάθηκε ήταν παλιό και σκουριασμένο από το 1950 επί εποχής Μπολότα,
Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και αν το καλοκαίρι με τον πολύ κόσμο αντιμετωπίσουμε   κάποιο πρόβλημα έχουμε κατά νου και άλλη  παρέμβαση .

Β) Καθαρίστηκαν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι με μηχάνημα του Δήμου, επίσης και όλοι οι δρόμοι προς τα ξωκλήσια μας.

Γ) Καθαρίστηκε το νεκροταφείο μας και σχεδόν όλο το χωριό από τα χόρτα .
Δ) Ένα σημαντικό θέμα ακόμα έχει πάρει τον δρόμο του σχετικά με τις κατολισθήσεις στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου μας ήρθε η σχετική έκθεση από το Ι.Γ.Μ.Ε και στη συνέχεια οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία  με το πανεπιστήμιο των Πατρών κάνουν τις σχετικές μελέτες ώστε κάποια στιγμή να λυθεί και αυτό το χρόνιο πρόβλημα.

Ε) Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων μέσα στο χωριό αρκετοί συγχωριανοί μας και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, ελπίζω και οι υπόλοιποι με την άφιξη τους στο χωριό να καθαρίσουν και  αυτοί έτσι  ώστε  το χωριό μας φέτος  το καλοκαίρι και  εν όψη των Μακρυγιαννείων να είναι καθαρό  και χωρίς κινδύνους για φωτιά.

ΣΤ) Σε λίγες μέρες ξεκινάει η αποκατάσταση του μαντρότοιχου στο μνημείο του Μακρυγιάννη και   η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων περιμετρικά, επίσης κιγκλιδώματα θα τοποθετηθούν και σε άλλα επικίνδυνα σημεία στο χωριό μας.

Η) Καθαρίστηκαν και χλωριώθηκαν οι δεξαμενές και τα δίκτυα νερού στο χωριό μας.

Θ) Συνεχίζετε η καταγραφή των τάφων από την Κοινότητα μετά από Δημοτική Απόφαση έτσι ώστε να επιβληθεί ενιαίο τέλος  8 ευρώ για την καλή συντήρηση και λειτουργία των κοιμητηρίων

Ι) Στις 16 Αυγούστου και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια λαϊκή συνέλευση για να συζητήσουμε και πάλι για τρέχοντα θέματα του χωριού μας, ο χώρος της συνέλευσης θα καθοριστεί μία μέρα πριν στο χωριό.

 

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Το ¨Σίριαλ¨ του εγκληματία Μ.Κόλα με …το αντάρτικο στα βουνά της Δωρίδας, δολοφονίες,φυλάκιση,απόδραση,εξόντωση

Σε αστυνομικό κλοιό 20 χιλιομέτρων ο Ιλίρ Κούπα

 


«Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που με πιάνετε. Την επόμενη φορά ή θα σας σκοτώσω ή θα με σκοτώσετε», είχε πει ο αδίστακτος κακοποιός Μάριον Κόλα στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν μετά την ληστεία στο Βύρωνα το 2010 όπου είχε ακολουθήσει αιματηρή συμπλοκή με τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 26χρονου.

Ο στυγνός «killer» από το 1995 περίπου όπου άρχισε την «καριέρα» του ως εγκληματίας, είχε χαράξει το δικό του αιματοβαμμένο μονοπάτι μέχρι την εξουδετέρωση του από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ το απόγευμα της Κυριακής.

Για πρώτη φορά, ο Κόλα έγινε γνωστός στην Ελλάδα το 1995 όταν και είχε δολοφονήσει έναν νεαρό άνδρα από την Αλβανία για λίγα κέρματα. Ο Κόλα είχε φύγει από την πατρίδα του, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε δολοφονήσει δύο άνδρες στο χωριό του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει βεντέτα εναντίον του (γνωστή και ως «κανούν»).

Η άγρια δολοφονία του Adriatik Goce για
δύο χιλιάδες δραχμές και μία τηλεόραση


Σύμφωνα με δημοσίευμα από την σύλληψη σε φύλλο της Μακεδονίας στις 12/11/1995,ο Κόλα φέρεται να δολοφόνησε μέσα στη βιοτεχνική μονάδα γεωργικών φαρμάκων των αδελφών Χριστέα έναν Αλβανό για δύο χιλιάδες δραχμές σε κέρματα.

Η Μακεδονία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αρχές Οκτωβρίου, πρώτες πρωινές ώρες, ο Kola, πήγε μόνος στη βιοτεχνική μονάδα γεωργικών φαρμάκων των αδελφών Χριστέα, και οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο, αναρριχήθηκε από μπαλκόνι, έσπασε το τζάμι παραθύρου και, μπαίνοντας στο εσωτερικό του κτιρίου, εξανάγκασε τους τρεις Αλβανούς αδελφούς του Adriatik Goce, να του παραδώσουν όσα χρήματα είχαν, που δεν ήταν παρά δύο χιλιάρικα και αυτά σε κέρματα.

Κατόπιν τους εξανάγκασε να του μεταφέρουν μία συσκευή τηλεόρασης σε απόσταση 700 μέτρων, περίπου, όπου την εναπόθεσαν σε οικόπεδο. Κατόπιν ο Kola πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε τον άτυχο Goce. Ο δράστης διέφυγε πεζός, εγκαταλείποντας και την τηλεόραση, αφού πυροβόλησε μία φορά εναντίον των άλλων δύο αδελφών, χωρίς, ευτυχώς, να τους πετύχει.

Ο Κόλα τότε, είχε ανακριθεί και για την άγρια δολοφονία του 50χρονου ταξιτζή Νίκου Τσάκαλου. Ο άτυχος ταξιτζής, βρέθηκε νεκρός σε ξεροπήγαδο και το κεφάλι του ήταν πολτοποιημένο από τα χτυπήματα που του είχαν καταφέρει ο δράστης ή οι δράστες. Πάνω σε τοίχο οι φονιάδες είχαν γράψει, με το αίμα του θύματος «βρομοέλληνες θα σας εκδικηθούμε».

Η αιματηρή ληστεία στον Βύρωνα

Στη συνέχεια, ο Κόλα καταδικάστηκε σε φυλάκιση, ωστόσο στις 23 Νοεμβρίου 2009 δραπέτευσε από το Αστυνομικό Τμήμα Θήβας. Ο Μάριο Κόλα μαζί με άλλους συνεργούς του προχώρησε σε περίπου 30 ληστρικές επιθέσεις από τη Δάφνη, την Καισαριανή και την Κηφισιά ως το Ιλιον και τη Βάρη.

Συνήθως έσπαζε με βαριοπούλες τις προθήκες των τραπεζών και εφορμούσαν με καλάσνικοφ. Στις 16 Φεβρουαρίου 2010, στον Βύρωνα, συνελήφθη ο Κόλα ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας 25χρονος Βορειοηπειρώτης.

Η απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου του 2013, ο Κόλα πραγματοποιεί απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων μαζί με τους στενούς του συνεργάτες Ιλίρ Κούπα, Εντσον Λίκα, Λίτα Ερμαλ και άλλους κακοποιούς.

Την απόδραση από τις φυλακές, φέρεται να την είχε διοργανώσει ο θείος ενός από τους δραπέτες, ο Φλαμούρ Λίκα, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα έπεσε νεκρός μαζί με τον ανιψιό του από τα πυρά των αστυνομικών. Η συμμορία έδειξε την αγριότητα της και στην καταδρομικού τύπου επιχείρηση, καθώς από τα πυρά των αδίστακτων κακοποιών, τραυματίστηκαν δύο εξωτερικοί φρουροί.

Ο θάνατος της 25χρονης Κατερίνας στα Ίσθμια

Η δολοφονική μανία του Κόλα έγινε ήρθε και πάλι στο προσκήνιο στις 30 Μαρτίου, όταν μετά από ληστεία ταβέρνας στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών- Θήβας και στη συνέχεια μετά από καταδίωξη της Αστυνομίας και ανταλλαγή πυρών με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, οι Αλβανοί δραπέτες τραυμάτισαν θανάσιμα την 25χρονη Κατερίνα, η οποία βρέθηκε την λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Λίγο καιρό αργότερα όταν συνελήφθη ο ένας εκ των κακοποιών ο Λίτα Ερμάλ, υπέδειξε τον Μάριο Κόλα ως τον δολοφόνο της 25χρονης.

Η δολοφονία του άτυχου υπαρχιφύλακα

Στη συνέχεια και ενώ ο Κόλα και η συμμορία του καταζητούνται, κατευθύνθηκε προς τη Στερεά Ελλάδα και μετά από μια «συνάντηση» με πυροσβέστες σε περιοχή της Φθιώτιδας- χωρίς ευτυχώς να τους κάνουν κακό- ήρθε η τραγική δολοφονία ενός υπαρχιφύλακα στις 17 Ιουνίου στο Δίστομο.

Ο άτυχος υπαρχιφύλακας Γιώργος Ανδριτσόπουλος πατέρας δύο παιδιών με την γυναίκα του να είναι έγκυος στο τρίτο, έχασε τη ζωή του όταν κατά τη διάρκεια έρευνας για τον εντοπισμό της συμμορίας των κακοποιών, οι αστυνομικοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα η οποία αποτελούνταν από τρία άτομα, έπεσε σε ενέδρα από την συμμορία του Κόλα και παραδόθηκε, με τους κακοποιούς να παίρνουν όλο τον εξοπλισμό τους, καθώς και το αυτοκίνητο τους. Τη στιγμή που επιβιβάζονταν στο αυτοκίνητο, οι κακοποιοί είδαν και την δεύτερη ομάδα των δύο αστυνομικών στην οποία ήταν ο Ανδριτσόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αστυνομικοί που είχαν παραδοθεί φώναξαν στους συναδέλφους τους ότι πρόκειται για ενέδρα όμως ήταν ήδη πολύ αργά. Ο Κόλα όπως αναφέρεται άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 37χρονο υπαρχιφύλακα στον μηρό.

Το «αντάρτικο» στα βουνά της Δωρίδας

Η δολοφονία του άτυχου υπαρχιφύλακα, σήμανε και την εντατικοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό των κακοποιών, καθώς πλέον η ΕΛ.ΑΣ θεωρούσε τη σύλληψη τους θέμα τιμής.

Οι έρευνες συνεχίσθηκαν, μέχρι που οι κακοποιοί εγκλωβίστηκαν για αρκετές ημέρες στα βουνά της Δωρίδας, κάνοντας κυριολεκτικά πλιάτσικο σε σπίτια προκειμένου να τραφούν.

Στις 2 Ιουλίου, οι δράστες έκαναν ένα μοιραίο λάθος, καθώς άνοιξαν το κινητό τους προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια από τους συνεργούς τους, με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ να εντοπίσει το σήμα τους.

Μετά από κυριολεκτική μάχη με τους αστυνομικούς στην περιοχή Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας, νεκροί έπεσαν ο Eντισον Λίκα 23 ετών και ο θείος του Φλαμούρ Λίκα ο οποίος φέρεται πως ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε την απόδραση από τις φυλακές.

Στο χώρο της συμπλοκής βρέθηκε και κατασχέθηκε ο οπλισμός των δύο ατόμων και συγκεκριμένα, δύο καλάσνικοφ με έξι συνολικά γεμιστήρες με φυσίγγια, δύο πιστόλια και μία χειροβομβίδα καθώς και μεγάλο χρηματικό ποσό, με τους κατοίκους της περιοχής να κάνουν λόγο για πραγματική μάχη.

Τότε, έγινε ένα σημαντικό λάθος από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ, η οποία παραλίγο να οδηγήσει στην οριστική διαφυγή του Κόλα και του Ιλίρ Κούπα στην Αλβανία.

Μετά από υποδείξεις αξιωματικών, η Αστυνομία επικέντρωσε τις έρευνες της στην περιοχή όπου έπεσαν νεκροί οι δύο άνδρες, με αποτέλεσμα να κωλυσιεργήσουν οι αστυνομικοί και ο Κόλα με τον Ιλίρ Κούπα να επιχειρούν περνώντας μέσα από την Ήπειρο να διαφύγουν προς την Αλβανία.

Ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ, η οποία για αρκετό καιρό κυριολεκτικά σάρωσε τις περιοχές προκειμένου να διαπιστώσει ότι η συμμορία των Αλβανών κακοποιών δεν πέρασε τα σύνορα.

Τελικά όπως προκύπτει, οι δύο Αλβανοί κακοποιοί κρύβονταν στο σπίτι φιλικού τους προσώπου, αφού στα αντικείμενα του νεκρού Κόλα, βρέθηκαν τάπερ με μαγειρεμένο φαγητό.

Ο σκληρός κακοποιός ο οποίος πέθανε μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, όντως αρνήθηκε να παραδοθεί όπως φέρεται να είχε πει στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ το 2010, καθώς οι αστυνομικοί τον κάλεσαν να παραδοθεί και εκείνος ανταπάντησε με πυροβολισμούς.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του Ιλίρ Κούπα, ο οποίος κρύβεται σε δασώδη περιοχή και ρεματιές της περιοχής του Σουλίου Θεσπρωτίας.
Βρέθηκαν τα κρησφύγετα των Αλβανών δραπετών - Το εγκαταλειμμένο σπίτι στο Άνω Ζάλογγο και στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το αποτύπωμα του Ι. Κούπα βρέθηκε στο ψυγείο και σε άλλα σκεύη που υπήρχαν στο σπίτι

Η ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, που βρέθηκαν σε εγκαταλειμμένο σπίτι στο Άνω Ζάλογγο, υποδεικνύει τους κακοποιούς Μαριάν Κόλα και Ιλίρ Κούπα.

Όπως όλα δείχνουν το εγκαταλειμμένο σπίτι, ήταν κρησφύγετο των δραπετών έως τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν επιχείρησαν να διαφύγουν προς την Αλβανία και έπεσαν σε ενέδρα ανδρών της ΕΚΑΜ, με τους οποίους συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Μ. Κόλα.

Ωστόσο, ένα άλλο δακτυλικό αποτύπωμα, το οποίο ταυτοποιήθηκε σε σπίτι στο χωριό Πολύδροσο Θεσπρωτίας και ανήκει στον Ιλίρ Κούπα -τον κακοποιό που κατάφερε να διαφύγει μετά τη συμπλοκή στη Βροσίνα-, εστιάζει τις έρευνες στην περιοχή.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το αποτύπωμα του Ι. Κούπα βρέθηκε στο ψυγείο και σε άλλα σκεύη που υπήρχαν στο σπίτι.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Ζαλόγγου λένε ότι ο Ιλίρ Κούπα γνωρίζει την περιοχή, καθώς -όπως υποστηρίζουν- παλαιότερα είχε δουλέψει εκεί για 3 χρόνια ως βοσκός

Στο δάσος σαν το αγρίμι έχει βρει καταφύγιο ο επικίνδυνος κακοποιός Ιλίρ Κούπα

Στο μεταξύ στα όρια των των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 27χρονου Αλβανού δραπέτη των φυλακών Τρικάλων και επικίνδυνου κακοποιού Ιλίρ Κούπα.

Οι έρευνες πλέον έχουν επεκταθεί σε μια μεγάλη και εξαιρετικά δύσβατη περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA o κακοποιός πιθανότατα έχει βρει καταφύγιο στο δάσος καθώς φέρεται ότι έκλεψε έναν υπνόσακο από το Πολύδροσο.

Οι αστυνομικοί που έχουν σχηματίσει ένα κλοιό 20 χιλιομέτρων πιστεύουν ότι ο Κούπα περιμένει να χαλαρώσουν τα μέτρα και να βρει ευκαιρία να περάσει στην Αλβανία.

Ο Ιλίρ Κούπα, όπως έχει γίνει γνωστό, έχει μαζί του ένα καλάσνικοφ με διπλή γεμιστήρα, ένα πιστόλι και πιθανόν χειροβομβίδες