Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

Η 12η Γιορτή Πίτας του Πολιτιστικού Τολοφώνας την Κυριακή 28 Ιουλίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνας και οι νοικοκυρές του χωριού, σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε και να απολαύσετε την φιλοξενία μας και τις παραδοσιακές πίτες που θα σας προσφέρουμε.

Ελάτε να γλεντήσουμε με ζωντανή ορχήστρα παραδοσιακά, δημοτικά και λαϊκά ακούσματα γνωστά σε όλους μας.
Έναρξη εκδήλωσης την Κυριακή  28 Ιουλίου στις 21:00

Στης 21.30 τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου θα παρουσιάσουν χορούς από Ρούμελη, Κυκλάδες και Κρήτη

Καθαρισμός λιμανιών Μαραθιά-Γλυφάδας

Το λιμάνι του Μαραθιά
Ο Δήμος Δωρίδος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδας «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ», θα προχωρήσουν την επόμενη Δευτέρα 29 Ιουλίου στον καθαρισμό των καταφυγίων του Μαραθιά και της Γλυφάδας.

Ειδικότερα στον Μαραθιά σε συνεργασία με την Τ. Κ. Μαραθιά, τον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Μαραθιά, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων « Η ΔΩΡΙΔΑ », και τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Δωρίδος, την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013, θα γίνει υποβρύχιος καθαρισμός του αλιευτικού καταφυγίου Μαραθιά. Ώρα έναρξης καθαρισμού : 12 . 00

Το λιμάνι της Γλυφάδας
Στην Γλυφάδα και σε συνεργασία με την Τ.Κ. Γλυφάδας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Γλυφάδας, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων «Η ΔΩΡΙΔΑ» και τον Ερασιτεχνικό Αλιευτικό και Ναυταθλητικό ΄Ομιλο Γλυφάδας « Ο ΓΛΑΡΟΣ », ο υποβρύχιος καθαρισμός του αλιευτικού καταφυγίου Γλυφάδας θα γίνει την Δευτέρα 29 Ιουλίου με ώρα έναρξης καθαρισμού στις 16:00.

‘Όλοι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι φορείς καλούν τους κατοίκους και τους φίλους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, για να διατηρήσουμε καθαρό τον Κορινθιακό μας.

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης των νέων του νομού μας, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του συλλόγου ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ και την αυτόνομη κατάδυση.

 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ : Καμία αλλαγή σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στη Φωκίδα

Η Ασπασία Μανδρέκα με τον Γεν.Γραμματέα του
Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιο Κυριαζή
Καμία οργανική θέση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Φωκίδα και δεν κλείνει κανένα σχολείο που βρίσκεται σε λειτουργία σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας που δημοσιεύτηκε όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο της Βουλευτή Ασπασίας Μανδρέκα.

Αντίθετα, καταργούνται από το σχολικό έτος 2013-2014 οι παρακάτω σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας/Διεύθυνση Φωκίδας που δεν λειτουργούν από χρόνια, ήτοι: Δημοτικό Σχολείο Δάφνου / Οργανικότητα 1, Νηπιαγωγείο Λιλαίας /   Οργανικότητα 1, και Νηπιαγωγείο Αγίων Πάντων / Οργανικότητα 1.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Γραφείο της Βουλευτή επισημαίνει :

Στις 24 Μαΐου 2013 η  Βουλευτής Φωκίδας, κ. Ασπασία Μανδρέκα, είχε  απευθυνθεί στους συμπατριώτες της με Δελτίο Τύπου παραθέτοντας αναλυτικά όλες τις ενέργειες στις οποίες είχε έως τότε προβεί, για τη διαμόρφωση του σχολικού χάρτη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό Φωκίδας, προς τη θετική πάντα κατεύθυνση, δημοσιοποιώντας τις παρεμβάσεις της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης των οργανικών θέσεων στα σχολεία του Νομού.

Είχε τότε ανακοινώσει ότι η πρόταση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προσωπικού της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας είχε ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί με θετικότατο τρόπο για τα σχολεία του Νομού και αυτό που απέμενε ήταν η υπογραφή της Απόφασης από τον αρμόδιο Υπουργό.

Περαιτέρω, οι πολίτες του Νομού Φωκίδας που έχουν και μνήμη και κρίση, ενθυμούνται τί προηγήθηκε σε σχέση με αυτό το θέμα,  - τις εύλογες από τη μια αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από εκπαιδευτικούς και γονείς, αλλά και από την άλλη την «καταιγίδα» των δημοσιευμάτων που έκανε λόγο για «κατεδάφιση» της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, - διαπιστώνουν πλέον ότι οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν.

Δοθείσης της ευκαιρίας επισημαίνεται ότι όχι μόνο είναι εύλογη αλλά και απαραίτητη η διεκδίκηση των αιτημάτων και ο αγώνας των πολιτών. Όμως, η πρακτική της καταστροφολογίας, της ισοπέδωσης των πάντων, δεν οδηγεί πουθενά. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα είναι η σύνθεση, η ενότητα και οι θετικές προτάσεις που συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Τέλος, για την αποκατάσταση της αλήθειας, τα σχολεία που καταργούνται στο Νομό Φωκίδας, δηλαδή το δημοτικό σχολείο Δάφνου καθώς και τα Νηπιαγωγεία Λιλαίας και Αγίων Πάντων, δεν λειτουργούσαν και ήταν κλειστά, εδώ και χρόνια. Μάλιστα τα κτίρια τους έχουν διατεθεί για άλλες χρήσεις, όπως για παράδειγμα το κτίριο του Νηπιαγωγείου Αγίων Πάντων χρησιμοποιείται από μακρού χρόνου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Δεν πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, οιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, υποβάθμιση ή συγχώνευση, πέραν των προαναφερόμενων που θα πραγματοποιούνταν, ούτως ή άλλως, με βάση τον ισχύοντα νόμο, λόγω της από χρόνια μη λειτουργίας τους.

Έτσι, με μεθοδικότητα με τον κατάλληλο σχεδιασμό των απαιτούμενων ενεργειών, σε στενή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και κυρίως με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Αθ. Κυριαζή, επετεύχθη το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας του Νομού Φωκίδας χωρίς καμία απώλεια.

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

ΕΛΤΑ : Κλείνουν 80 επαρχιακά καταστήματα. Της Δωρίδας δεν συμπεριλαμβάνονται σ΄αυτά

«Δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας εργαζόμενος », λέει ο διευθύνων σύμβουλος Κωστής Μελαχροινός


Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κώστας Μελαχροινός
Το κλείσιμο 80 καταστημάτων ΕΛΤΑ στην περιφέρεια, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Κωστής Μελαχροινός.

Τα εν λόγω καταστήματα θα αντικατασταθούν με πρακτορεία, τα οποία σύμφωνα με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ θα παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες. Ανάλογες περικοπές σχεδιάζονται μελλοντικά και στα αστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση του κόστους αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων, το οποίο θα είναι τουλάχιστον 12 ώρες.

Όσο για τους εργαζόμενους ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις και ότι οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που θα κλείσουν θα μετακινηθούν σε μεγαλύτερα προκειμένου να ενισχύσουν εκεί το έργο και τις υπηρεσίες.

"Δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας υπάλληλος. Απολύσεις ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν, ούτε σχεδιάζονται" είπε ο Κ. Μελαχροινός τονίζοντας ότι “το διακύβευμα αυτής της προσπάθειας είναι η επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και της μέγιστης δυνατής απόδοσης των ΕΛΤΑ, σε σχέση με τον κίνδυνο αποδιάρθρωσης και συνακόλουθα κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας.

Ο Κ. Μελαχροινός, ανακοίνωσε επίσης τη σταδιακή μεταμόρφωση των ΕΛΤΑ σε e-post στο πλαίσιο της ανασυγκρότησής τους, με στόχο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η λίστα με τα 80 καταστήματα που θα κλείσουν δεν ανακοινώθηκε , αλλά οι πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα καταστήματα της Δωρίδας δεν συμπεριλαμβάνονται μέσα σ΄αυτή.

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν μετά από διαβούλευση στην Ελληνική αστυνομία

Σε δημόσια διαβούλευση εισήχθη η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (http://www.opengov.gr/yptp/?p=960).

Η νομοθετική πρωτοβουλία θα αποτελέσει ιδιαίτερο μέρος του σχεδίου νόμου «Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις», η δημόσια διαβούλευση για το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Στόχος της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η αναδιοργάνωση του δομικού σχήματος και του λειτουργικού πλαισίου της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καταστεί αυτή πιο σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο και να βελτιώσει τις δυνατότητες και την ποιότητα ανταπόκρισής της στις υφιστάμενες αλλά και σε μελλοντικές εθνικές και κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Δένδιας καλεί τους πολίτες και τους φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης να υποβάλλουν παρατηρήσεις, σχόλια, ιδέες και προτάσεις, έως και τη Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013.

Η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Μεταξύ άλλων, με το Σχέδιο Νόμου :

- Εισάγεται η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να αποκτήσει πιο σύγχρονη, ευέλικτη και αποτελεσματική δομή, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο και να βελτιώσει τις δυνατότητες και την ποιότητα ανταπόκρισής της στις υφιστάμενες αλλά και σε μελλοντικές εθνικές και κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις.

- Οριοθετούνται οι άξονες δραστηριότητας του Σώματος βάσει συνάφειας αντικειμένου (τάξη, ασφάλεια, αλλοδαποί – μετανάστευση), ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η διαλειτουργική και αλληλοσυμπληρωματική διακλαδική υπηρεσιακή δράση σε όλα τα επίπεδα, προς το σκοπό αποτελεσματικότερης εκπλήρωσης της γενικότερης αποστολής του.

- Προωθείται η συνεργασία με τους ΟΤΑ μέσω μνημονίων συνεργασίας σε θέματα αστυνόμευσης και εξυπηρέτησης πολιτών και της Δ/νσης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Ανασυγκροτείται το Αρχηγείο του Σώματος και καθορίζονται εκ νέου οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών επιπέδου Διεύθυνσης και άνω και καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων. Η δημιουργία του νέου δομικού σχήματος του Σώματος θα επιτρέψει εν συνεχεία την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών των υπολοίπων βαθμίδων με κανονιστικές πράξεις.

- Συγκροτείται μια νέα ευέλικτη, καθετοποιημένη δομή των Υπηρεσιών Ασφάλειας (Κλάδος Ασφάλειας) και μειώνονται τα ιεραρχικά επίπεδα ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία λήψης, διαβίβασης και υλοποίησης των εντολών και να βελτιωθεί ο βαθμός αντίδρασης της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στο έγκλημα.

- Συγκροτείται η αυτοτελής κεντρική Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας, η οποία έχει ως αποστολή την πρόληψη και καταστολή εξαιρετικά σοβαρών ποινικών αδικημάτων και ιδίως αδικημάτων που έχουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος.

- Δημιουργείται ειδικός Κλάδος Αλλοδαπών & Μετανάστευσης με αντικείμενο το συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των αρμοδίων για το χειρισμό των θεμάτων αυτών Υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι με την έναρξη εφαρμογής των Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής, Ασύλου και της Επιτροπής Προσφυγών, η διαχείριση των θεμάτων αυτών έχει μεταφερθεί σε πολιτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το ν.3907/2011.

- Συγκροτείται ενιαίος Κλάδος Διοικητικού και Οικονομοτεχνικών του Αρχηγείου του Σώματος, ο οποίος χειρίζεται σε κεντρικό επιτελικό επίπεδο τα θέματα διοικητικής, οικονομικής και νομικής φύσεως και υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Σώματος.

- Αναβαθμίζεται η Αστυνομική Ακαδημία, καθώς καθίσταται ΝΠΔΔ και αποκτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, εποπτευόμενη από τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, μέσω του ΑΕΑ, και Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 4-5 ΜΗΝΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Οριζόντιο «κλάδεμα» όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και στα ποικιλώνυμα συμφέροντα

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *


Κοινωνική ευαισθησία και ισχυρή δόση δικαιοσύνης, πρέπει να εμπεριέχει η προσπάθεια για την εφαρμογή των νέων προαπαιτούμενων, που επιβάλει, με επιτακτικό, όσο και άκομψο τρόπο, η τρόικα στoν δημόσιο τομέα.
Για να παράξει, όμως, συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν αρκούν οι εκβιασμοί και τα διλήμματα, πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

Πρέπει οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι παραγωγικές δυνάμεις να ακολουθήσουν και να σιγουρευτούν ότι παράλληλα με αυτή την προσπάθεια υλοποιείται ένα ευρύ πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Ταυτόχρονα και όχι ετεροχρονισμένα γιατί -όπως θα εξηγήσουμε- δεν θα έχει κανένα νόημα, η κατά περίπτωση, προσπάθεια.
Θα πρέπει, πιο συγκεκριμένα, να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο των επεξεργασμένων επενδυτικών παρεμβάσεων, που, κατά περίεργο και ίσως ύποπτο τρόπο, μετατίθεται συνεχώς για το μέλλον, λες και υπάρχει η πολυτέλεια των καθυστερήσεων.

Εάν παράλληλα και ταυτόχρονα με τις σκληρές αποφάσεις για απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα, αλλά και την αλλοπρόσαλλη, όπως εξελίσσεται φορολόγηση των μεσαίων και μικρών κοινωνικών στρωμάτων, δεν παραχθεί ικανοποιητικό έργο στον αναπτυξιακό τομέα, που να αντισταθμίζει τις οδυνηρές επιπτώσεις των απολύσεων, το περίσσευμα αγανάκτησης και οργής που υπάρχει διάχυτο, πλέον, στους πολίτες, θα μετακυληθεί σε άλλα πεδία.
Όπως είναι προφανές στην απευκταία αυτή περίπτωση, θα ήταν «νόμισμα χωρίς αντίκρισμα» ακόμα και η επιτυχής έκβαση, ακόμα και αυτού του σκληρού και κατ’ επίφαση προγράμματος μεταρρυθμίσεων, στον Δημόσιο Τομέα.

Γιατί, εάν η μια προσπάθεια εξελίσσεται ετεροβαρώς σε βάρος της άλλης και ως προαπαιτούμενο, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στην εξαιρετικά προβληματική φάση που διέρχεται η χώρα, θα διαταραχθεί εκ νέου η κοινωνική και οικονομική ισορροπία.
Θα παραχθεί μια νέα δυσβάσταχτη ανισομέρεια που δύσκολα θα περάσει χωρίς επιπτώσεις στην ισορροπία της πολιτικής, λειτουργίας, είτε αυτή αφορά την ομαλή συνέχιση του κυβερνητικού έργου, είτε την απόδοση των νέων πολιτικών και κρατικών θεσμών.

Τότε, όντως, οι εκλογές θα έρθουν ως φυσική συνέπεια και ίσως ως επιτακτική ανάγκη. Υπό τις παρούσες συνθήκες των πολλαπλών αδιεξόδων ένα τέτοιο πλαίσιο ανισομέρειας οδηγεί με βεβαιότητα σε εκλογές και όχι οι αντιρρήσεις και ενδεχομένως οι αρνήσεις ορισμένων βουλευτών της πλειοψηφίας, επί κάποιων άρθρων νομοσχεδίων, που θα δρομολογηθούν προς ψήφιση. Και αυτό γιατί στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ο δρόμος της διαβούλευσης, της συνεννόησης και των συμβιβασμών.
Στην πρώτη, όμως, όσο και αν διαβουλευτούν οι πολιτικές και κοινωνικές ομάδες, δεν θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος των τεσσάρων-πέντε καθοριστικής σημασίας μηνών, εντός των οποίων θα απαιτείται να παραχθεί συγκεκριμένο έργο:

Για την αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος
Για την έναρξη των αναπτυξιακών προγραμμάτων

Για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να αντληθούν νέα έσοδα για το κράτος.

Συνεπώς, οι επόμενοι 4-5 μήνες θα κρίνουν την τύχη του όλου εγχειρήματος συνολικά και όχι μόνο των μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές αναδεικνύονται από τους δογματικούς υπερασπιστές ενός προγράμματος, που επιβάλλεται με δυσβάσταχτους όρους.

Ας μην εθελοτυφλούν ορισμένοι ότι η επερχόμενη Προεδρία της ΕΕ, από τη χώρα μας το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014, μπορεί να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας.
Εάν στο χρονικό διάστημα μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο 2013, δεν προχωρήσουν και οι δύο προσπάθειες με την ίδια θέρμη και επιμονή, τότε η φορά των γεγονότων θα είναι τόσο αρνητική, που θα ξεπεράσει και το ανάχωμα της Προεδρίας της ΕΕ και θα φθάσει στο εφιαλτικό τοπίο της στάσης πληρωμών των πάντων προς τους πάντες.

Οδηγός πρέπει να είναι ΕΝΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ: Όπως οριζόντια και, εν μέρει, αδικαιολόγητα θα κοπούν κεφάλια υπαλλήλων στο δημόσιο, έτσι οριζόντια και με συνοπτικές διαδικασίες πρέπει να κοπούν οι όποιες δυσκολίες και τα εμπόδια, που φέρουν τα ποικιλώνυμα συμφέροντα στην υλοποίηση των συγκεκριμένων και αναπτυξιακών σχεδίων, που είναι και ώριμα και εφαρμόσιμα.
Επ΄ αυτού, η ελληνική κυβέρνηση έχει σε αυτή τη φάση σύμμαχο το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνεται στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Και πρέπει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρον και να πάψει να στροβιλίζεται γύρω από τα επίπλαστα ζητήματα και διλήμματα που θέτει, κάθε τρεις και λίγο, το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε.
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

 

 

Ποιες ειδικότητες θα λειτουργήσουν την περίοδο 2013-2014 στο ΙΕΚ Άμφισσας

Το δημόσιο ΙΕΚ Άμφισσας καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν ηλεκτρονικά την ειδικότητα που επιθυμούν να φοιτήσουν στη διεύθυνση http://iekamfissas.blogspot.gr/

Οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν θα είναι αυτές που θα δηλώσουν ηλεκτρονικά οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.

 Υπενθυμίζουμε :

ü Οι εγγραφές θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο

ü Όπως πρόπερσι και πέρυσι, έτσι και φέτος, λόγω επιστροφής διδάκτρων με τη Επιταγή, Voucher, Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, η φοίτηση στα δημόσια ΙΕΚ, είναι, ΔΩΡΕΑΝ.

 

Καταργούνται το Νηπιαγωγείο των Αγίων Πάντων και το Δημοτικό Σχολείο Δάφνου

Κλείνουν ή συγχωνεύονται 118 σχολεία και νηπιαγωγεία της χώρας σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση  των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών .

Στη Φωκίδα σύμφωνα με την απόφαση , θα κλείσουν το Δημοτικό Σχολείο Δάφνου και το Νηπιαγωγείο Αγίων Πάντων

Συνέλαβαν στη Σεργούλα 2 λαθροθήρες

Συνελήφθησαν  στην Άνω Σεργούλα δύο  λαθροθήρες κάτοικοι Μαμουλάδας Ναυπακτίας από θυροφύλακες των Κυνηγετικών Συλλόγων Ευπαλίου, Λιδωρικίου και Ναυπάκτου.

Συγκεκριμένα  οι δύο λαθροθήρες τη Δευτέρα το βράδυ ξημερώματα Τρίτης ,κινούντο στην περιοχή της Άνω Σεργούλας επιβαίνοντας  σε μηχανή μεγάλου κυβισμού μάρκας kawasaki.
 Έπειτα από μπλόκο-έλεγχο που τους έγινε, βρέθηκαν  στην κατοχή τους

-  ένα κυνηγετικό όπλο δίκαννο μάρκας baical με ενσωματωμένο αυτοσχέδιο φωτισμό,

-  ένα σακίδιο πλάτης με 20 φυσίγγια στο εσωτερικό του και
-  ένας λαγός

Όλα  κατασχέθηκαν αμέσως και οι δράστες παραπέμφθηκαν στη  δικαιοσύνη

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Με 13 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Κυριακή το Δημ. Συμβούλιο Δωρίδας

Συνεδριάζει  στο Λιδωρίκι την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 11:00 το πρωί το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας με 13 θέματα στην ατζέντα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές είναι :

1.    Έγκριση και παραλαβή της με αριθ. 13/2013 μελέτης του έργου «Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Δ.Ε. Λιδωρικίου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

2.    Έγκριση και παραλαβή της με αριθ. 14/2013 μελέτης με τίτλο «Μελέτη εφαρμογής παλαιού σχεδίου πόλεως Τ.Κ. Ευπαλίου Δ.Ε. Ευπαλίου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής της. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)  

3.    Έγκριση και παραλαβή της μελέτης με τίτλο «Μελέτη Τοπογραφική του έργου Βελτίωση Ύδρευσης Μαλανδρίνου – Φυλακών Μαλανδρίνου Δ.Ε. Λιδωρικίου». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)  

4.    Διάλυση σύμβασης του έργου «Διαμορφώσεις - αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Παλαιοξαρίου Δ.Ε. Ευπαλίου» & αναμόρφωση  Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων του Δήμου οικ. έτους 2013, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ψήφιση πίστωσης. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

5.    Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Διευθέτηση ομβρίων υδάτων Ποτιδάνειας». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

6.    Αποπεράτωση δρόμου Μαγούλας – Αγίας Τριάδας Τ.Κ. Μοναστηρακίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

7.    Επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

8.    Συνδρομές σε βάσεις πληροφοριών για το έτος 2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

9.    Αναμορφώσεις Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων του Δήμου Δωρίδος  οικονομικού έτους 2013, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

10.  Παράταση μίσθωσης Περιφερειακού Ιατρείου Μοναστηρακίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

11.  Παραχώρηση χώρου Δημοτικού Σχολείου Ποτιδάνειας για τη στέγαση του Αγροτικού Ιατρείου Ποτιδάνειας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

12.  Αιτήσεις πολιτών για διαγραφή τελών από βεβαιωτικούς καταλόγους Δ.Ε. Λιδωρικίου. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Μπάκας Ευθύμιος)

13.  Αιτήσεις πολιτών για διαγραφή τελών από βεβαιωτικούς καταλόγους Δ.Ε. Ευπαλίου. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Μπάκας Ευθύμιος)

 

 

 

 

 

 

 

 

Απαντήσεις της Βουλευτή Ασπ.Μανδρέκα για επίκαιρα θέματα υγείας στη Φωκίδα

Μετά από πολιτικές επιθέσεις που δέχτηκε η Βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα για τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Άμφισσας αλλά και για τα εν γένει θέματα υγείας και πρόνοιας στο Νομό Φωκίδας, η βουλευτής  με ανακοίνωση του γραφείου της  αναφέρεται στις  παρεμβάσεις της   στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  και τονίζει ότι προέβη στις εξής ενέργειες:

Α. Όπως έχει ανακοινώσε από 29-4-2013 με Δελτίου Τύπου  το Γραφείο της Βουλευτή, Ασπασίας Μανδρέκα, μετά από συνάντησή της με τον τότε Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, εγκρίθηκε η πρόσληψη στο Νοσοκομείο μας δύο Επικουρικών Ιατρών με Ειδικότητα Νεφρολόγου και Παθολόγου προκειμένου να ενισχυθεί κυρίως η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Πράγματι, οι δύο αυτές θέσεις προκηρύχθηκαν άμεσα, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όμως ο σχετικός διαγωνισμός απέβη άγονος, δηλαδή δεν εμφανίσθηκε κανείς ενδιαφερόμενος γιατρός για να υπηρετήσει στο Νοσοκομείο Άμφισσας.

Έτσι, λοιπόν, επαναπροκηρύχθηκαν για δεύτερη φορά οι θέσεις αυτές των Επικουρικών ιατρών τον Ιούνιο. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δε, δεν έχουμε αποτελέσματα και για αυτή την προκήρυξη.

Παρόλα αυτά και επειδή το θέμα τόσο της υποστελέχωσης ιατρών όσο, και ειδικότερα, το θέμα της λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού κρίνεται μείζονος σημασίας, η Βουλευτής επανήλθε και την προηγούμενη Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013, πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας.

Στη συνάντηση αυτή η Βουλευτής ενημέρωσε αναλυτικά τον νέο Υπουργό για τις ιδιαιτερότητες του Νομού και για τα θέματα που αφορούν στο Νοσοκομείο της Άμφισσας, αλλά και στα Κέντρα Υγείας Ιτέας και Λιδωρικίου.

Περαιτέρω, η κα Μανδρέκα κατέθεσε στον Υπουργό αναλυτικό Υπόμνημα το οποίο έχει συνταχθεί από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Άμφισσας και αφού εξήγησε ότι υπάρχουν φόβοι να αποβεί άγονη και η δεύτερη προκήρυξη για τους Επικουρικούς ιατρούς, (βλ. ανωτέρω), ζήτησε να δοθεί λύση μέσω αποσπάσεων ιατρών των αναγκαίων ειδικοτήτων. Προτάθηκαν μάλιστα συγκεκριμένοι γιατροί οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Νοσοκομείο της Άμφισσας και υπηρετούν σε άλλα Νοσοκομεία. Ο Υπουργός Υγείας ενώπιον της Βουλευτή ανέθεσε το ζήτημα στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Καλλίρη, και υποσχέθηκε να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να λυθεί το ζήτημα.

Β.  Την ίδια ημέρα και μία ώρα αργότερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κατόπιν ραντεβού το οποίο είχε κανονισθεί με πρωτοβουλία της Βουλευτή Φωκίδας, Ασπασίας Μανδρέκα, αλλά και της Βουλευτή Σερρών, Φωτεινής Αραμπατζή, σχετικά με τα θέματα που αφορούν στις Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων, (γηροκομεία).

Οι δύο Βουλευτές στη συνάντησή τους αυτή συνοδεύονταν από την κα Άννα Σκορδάλη, Διευθύντρια του Ιδρύματος Ιτέας και Γραμματέα της Πανελλήνιας «Ένωσης Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων», καθώς και από τον Κωνσταντίνο Καραμούτσο, Διευθυντή του Ιδρύματος Σερρών και Πρόεδρο της «Ένωσης Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων».

Σημειώνουμε ότι ήδη στις 6-6-2013 ο τότε Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ανακοίνωσε στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την παράταση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τα ανωτέρω Ιδρύματα μέχρι και την 31η-12-2013, και έτσι δόθηκε τεράστια ανάσα στα δύο Ιδρύματα της περιοχής μας, Άμφισσας και Ιτέας, γεγονός που κατά περίεργο τρόπο δεν προβλήθηκε ως έπρεπε στην περιοχή μας.

Ο τότε Υπουργός, λοιπόν, είχε διαβεβαιώσει ότι μέχρι τη λήξη της παράτασης των συμβάσεων των Ιδρυμάτων με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να σχεδιασθεί και νομοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο που θα άρει την εμπλοκή μεταξύ των συγκρουόμενων αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εργασίας και Πρόνοιας.

Επιπρόσθετα, δε, θα πρέπει να γίνει προσδιορισμός των πόρων με τους οποίους θα χρηματοδοτούνται με σταθερότητα τα σχετικά Ιδρύματα, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό ο Υπουργός τότε κάθε σενάριο για κλείσιμο των Ιδρυμάτων ή για μετατροπή αυτών σε ιδιωτικές κλινικές, κ.λ.π.

Σε συνέχεια όλων των ανωτέρω στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη, η κα Μανδρέκα ρώτησε ευθέως τον νέο Υπουργό αν σκοπεύει να κινηθεί στην ίδια γραμμή και εκείνος τη διαβεβαίωσε θετικά. Επίσης, οι δύο προαναφερθέντες εκπρόσωποι της «Ένωσης Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων» έθεσαν με τη σειρά τους προς τον κ. Γεωργιάδη τα σημαντικότερα αιτήματα των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων που είναι: η σύναψη νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ με ελάχιστο ημερήσιο νοσήλιο 34,63 ευρώ, η εξαίρεση των Μονάδων από το μέτρο του claw back, με δεδομένο ότι πέραν του προϋπολογισμένου ημερήσιου νοσήλιου δεν χρεώνονται από τα Ιδρύματα αυτά έξοδα φαρμακευτικής δαπάνης, Κ.Ε.Ν, κ.λ.π, η αναγνώριση των Μονάδων αυτών ως παρόχων δευτεροβάθμιας περίθαλψης και υπαγωγή αυτών αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας και όχι στο Υπουργείο Εργασίας & Πρόνοιας, Το τελευταίο, δε, είχε προτείνει σε σχετική εισήγησή της και η Βουλευτής Φωκίδας κατά τη συνεδρίαση της 6ης-6-2013 της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και προκύπτει από τα πρακτικά της Επιτροπής αυτής.

Κατόπιν όλων αυτών και έχοντας υπόψη μας κάποια δημοσιεύματα μας δίνεται η ευκαιρία να ενημερώσουμε, για άλλη μια φορά, το λαό της Φωκίδας ότι η Βουλευτής του Νομού πιστή στην αρχή της να δουλεύει, αδιαλείπτως, εντατικά και αθόρυβα και να προσπαθεί για την επίλυση των προβλημάτων του τόπου συνεχίζει τον αγώνα της χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες.

Και εδώ παρατηρείται το εξής παράδοξο: όταν ενημερώνει με Δελτία Τύπου για τις ενέργειές της, εκείνοι που ακολουθούν σκοτεινές διαδρομές και εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, δυσφορούν για τον δήθεν «καταιγισμό» από Δελτία Τύπου. Όταν πάλι αυτή δεν εκδίδει Δελτία Τύπου αφήνοντας να μιλήσουν τα έργα και οι προσπάθειές της, τότε οι ίδιοι άνθρωποι την κατηγορούν για αδράνεια……

Επίσης, για να συνεννοηθούμε επιτέλους, αφού εκδηλώνεται μια άλλη τραγελαφική κατάσταση σχετικά με τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις….

Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτές αποτελούν κυρίως όπλο των αντιπολιτευόμενων, οι οποίοι όταν τις υποβάλλουν ορθώς κάνουν τη δουλειά τους. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας, όπως η Βουλευτής του Νομού, έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να συνεργάζονται απευθείας με τους αρμόδιους Υπουργούς και την Κυβέρνηση, να συζητούν και να θέτουν τα αιτήματά τους. Οι Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, λοιπόν, από τους Κυβερνητικούς Βουλευτές γίνονται όταν κρίνουν αυτοί ότι είναι αναγκαίες και εξυπηρετούν τον επιδιωκόμενο στόχο τους. Δεν κάνουμε λοιπόν ερωτήσεις απλά για να κάνουμε ερωτήσεις!

 

Ρύθμιση οφειλών από τον Δήμο Δωρίδας

Οι δημότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δήμο Δωρίδας έχουν την δυνατότητα σύμφωνα και με τον Ν.3463 να τύχουν διευκολύνσεων με τμηματική καταβολή για την εξόφλησή τους, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και προκύπτουν από το αρχείο των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στις διευκολύνσεις τμηματικών καταβολών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται μέχρι και την 30 Αυγούστου 2013 στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου καθώς και  τηλεφωνικά στον αρμόδιο υπάλληλο Δημήτρη Σκαντζή τηλ. 2634350016 και fax 2634051228.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξενοφώντα Χασούρα, μετά την παρέλευση της ορισθείσης ημερομηνίας χωρίς την τακτοποίηση των οφειλών, οι Υπηρεσίες του Δήμου θα προβούν άμεσα σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλομένων με κάθε νόμιμη ενέργεια κατά περίπτωση.

 

Ο δρόμος Μοναστηράκι - Μαλάματα δημοπρατήθηκε με 90.000 €

Δημοπρατήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το έργο «Αποκατάσταση οδοστρώματος στον επαρχιακό δρόμο Μοναστηράκι – Μανάγουλη Μαλάματα – Α' Φάση» προϋπολογισμού 90.000 € και συνολικού μήκους 610μ.

Ουσιαστικά γίνεται μια προσπάθεια συντήρησης και βελτίωσης τμημάτων του φθαρμένου ασφαλτικού οδοστρώματος στον συνδετήριο επαρχιακό δρόμο Μοναστηρακίου – Μαλαμάτων – Μανάγουλης σε διάφορες χιλιομετρικές θέσεις καθώς τυχόν επιπλέον καθυστερήσεις θα αυξάνουν συνεχώς το μέγεθος των ζημιών του οδοστρώματος και θα εγκυμονούν περισσότερους κινδύνους για τους διερχόμενους.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν στην εφαρμογή ασφαλτικής προεπάλειψης, στην τοποθέτηση ισοπεδωτικής στρώσης μεταβλητού πάχους για την κάλυψη λακκουβών κι εν συνεχεία στην τοποθέτηση διαγράμμισης.

Μέσω αυτών των βελτιώσεων γίνεται μια προσπάθεια να καλυτερεύσουν οι συνθήκες διέλευσης των διερχόμενων αυτοκινήτων και να γίνει ευκολότερη και ασφαλέστερη η μετακίνησή τους. Επίσης θα τοποθετηθούν προειδοποιητικές πινακίδες πριν το σχολείο Μαλαμάτων σε θέση που θα υποδειχθεί από την υπηρεσία

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Το Α΄ Τουρνουά Μπάσκετ Ερατεινής


Χρηματικοί κατάλογοι τελών ύδρευσης Άβορου, Βραΐλας, Καρουτών, Σώταινας

Βεβαιώθηκαν από τις Υπηρεσίες του Δήμου Δωρίδας οι χρηματικοί κατάλογοι τελών ύδρευσης χρήσης 2012  για τις Κοινότητες

Αβόρου       περιόδου 20/62012 – 20/9/2012,
Βραΐλας       περιόδου 1/5/2012 – 30/9/2012,

Καρουτών  περιόδου 1/7/2012 – 30/9/2012 και
Σώταινας    περιόδου 1/6/2012 – 30/9/2012

μπορείτε να προσέρχεστε ή στην έδρα του Δήμου (Λιδωρίκι) αλλά και στις άλλες έδρες Δ.Ε. (Ερατεινή, Ευπάλιο) από 15/7/2013 (08:30 – 13:30), στους κατά τόπους εισπράκτορες για την εξόφληση τους

Επίσης και
Σε Κατάστημα ΕΛ.ΤΑ. και να καταθέσετε το αντίτιμο των τελών με ταχυδρομική επιταγή, μέσα στην οριζόμενη ημερομηνία.

Σε κατάστημα Εθνικής Τράπεζας στον λογαριασμό ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 406/545015-23 μετά την λήψη του ειδοποιητηρίου, στο οποίο αναγράφεται κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής & το οποίο (ειδοποιητήριο) πρέπει να προσκομίσετε στον υπάλληλο της τράπεζας
ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕΣΩ ΕΛ.ΤΑ.

Το κόστος ταχυδρομικής επιταγής είναι,
Επιταγή έως 150€ επιβάρυνση 4,00€

Επιταγή έως 300€ επιβάρυνση 4,50€
Επιταγή έως 600€ επιβάρυνση 5,00€

Επιταγή έως 1500€ επιβάρυνση 5,50€
ΜΕΣΩ TRN 4300 με χρέωση λογαριασμού ή καταβολή μετρητών (με είσπραξη προμήθειας 1€ ανά συναλλαγή) ή ΜΕΣΩ INTERNET/PHONE BANKING (με είσπραξη προμήθειας 0,20€ ανά συναλλαγή)

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :
ΛΙΔΩΡΙΚΙ     22663 50118, και 50120

ΕΥΠΑΛΙΟ    26343 50016, και 50021
ΕΡΑΤΕΙΝΗ   22660 31100, και 32301

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ :    30 Αυγούστου2013

Αποκαταστάθηκαν ζημιές στην εθνική οδό Γαλαξιδίου- Ιτέας σε μήκος 1.250 μέτρων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έργου «Αποκατάσταση ζημιών του ασφαλτικού οδοστρώματος του εθν. Δικτύου Π.Ε. Φωκίδας» προϋπολογισμού 355.000,00€ που είχε δημοπρατηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.

Οι εργασίες αποκατάστασης αφορούσαν συνολικό μήκος 1.250μ. οδικού δικτύου στο τμήμα Ιτέα – Γαλαξίδι, μετά ακριβώς τη σκάλα φόρτωσης της S&B.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, η υφιστάμενη άσφαλτος αν και ήταν νεότερη σε προσθήκη, εγκυμονούσε κινδύνους για τα διερχόμενα οχήματα καθώς σε διάφορα σημεία ήταν σε μεγάλο βαθμό φθαρμένο και έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.

Άλλωστε πρόκειται για τμήμα του οδικού δικτύου το οποίο συγκεντρώνει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο σε καθημερινή βάση, μιας και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας εξυπηρετεί όχι μόνο συμβατικά αλλά και βαρέα οχήματα.

Αποτελεί δε τμήμα ενός οδικού άξονα μεγάλης σημασίας, του Διευρωπαϊκού Οδικού Άξονα Ε65, και συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με τη Νοτιοδυτική και την Πελοπόννησο.

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες εκσκαφής – φριζαρίσματος του υφιστάμενου ασφαλτομίγματος, ενώ στη συνέχεια τα αποσαθρωμένα υλικά μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο παραγωγής για να διατεθούν σε ασφαλές μέρος.

Κατόπιν έγινε επάλειψη των τμημάτων με ασφαλτική συγκολλητική και τοποθετήθηκε ασφαλτική ισοπεδωτική στρώση και κατασκευάστηκε διαγράμμιση

 

Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013

Μετά από πραγματική μάχη… στο Σούλι έπεσε νεκρός ο δραπέτης Μαριάν Κόλα

Το πτώμα του Μαριάν Κόλα


                                                                  Το σημείο που έπεσε νεκρός ο Κόλα

Νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών έπεσε χθες βράδυ ο αρχηγός των Αλβανών δραπετών Μάριαν Κόλα μετά από πραγματική μάχη που δόθηκε στα βουνά του Σουλίου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες ο δεύτερος, ο Ιλιρ Κούπα, κατάφερε να ξεφύγει και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του.

Ο αρχηγός των Αλβανών δραπετών Μαριάν Κόλα που δολοφονήθηκε
Κατά τη συμπλοκή, τραυματίστηκε στο πόδι και ένας αστυνομικός ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τις πρώτες έγκυρες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο Αλβανούς δραπέτες, σε πολύ κοντινό σημείο από εκεί που είχαν χαθεί τα ίχνη τους, δηλαδή στη Φροσύνη Σουλίου.


Ήταν πεζοί και όταν κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς έγινε πραγματική μάχη.


Το καλάζνικοφ και το ρολοϊ του Μαριάν Κόλα


Λίγο μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα ο Μαριάν Κόλα και ο Ιλίρ Κούπα προσπάθησαν να μετακινηθούν και  ξεμύτισαν από την κρυψώνα τους κοντά στη Βροσίνα Θεσπρωτίας.

Ένας εντοπιστής τους αντιλήφθηκε, κατηύθυνε τους συναδέλφους του της ΕΚΑΜ, που έστησαν ενέδρα στους αδίστακτους κακοποιούς. Όταν οι δραπέτες πλησίασαν, οι κομάντος τους ζήτησαν να παραδοθούν και εκείνοι (όπως ήταν αναμενόμενο) άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Από τα πυρά του ενός, μάλλον του Μαριάν Κόλα, τραυματίσθηκε στο γόνατο ένας αστυνομικός της ΕΚΑΜ, ο οποίος διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων, ευτυχώς χωρίς να διατρέχει κίνδυνο ζωής. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και τραυμάτισαν θανάσιμα έναν οπλοφόρο, που φέρεται να αναγνωρίσθηκε ως ο Μαριάν Κόλα.

Οι δραπέτες κινήθηκαν σε ένα από τα μονοπάτια, που χρησιμοποιούν λαθρέμποροι όπλων, ναρκωτικών και λαθρομετανάστες, κάτι που οι επικεφαλής των ερευνών θεωρούσαν δεδομένο ότι θα κάνουν.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δασωμένο μέρος, "Αμαζόνιο" το αποκάλεσαν κάποιοι, και στην περιοχή έχει από τα ξημερώματα αρκετή ομίχλη. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ προσπαθεί από αέρος να βοηθήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό και του δεύτερου ενόπλου, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχουν πολλές δυσκολίες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο δραπέτες ήταν οπλισμένοι και τους αντιμετώπισαν οι άνδρες των ΕΚΑΜ, οι οποίοι παρέμεναν στην περιοχή καθώς υπήρχε η βεβαιότητα ότι οι επικίνδυνοι Αλβανοί δραπέτες δεν είχαν κατορθώσει να περάσουν τον ποταμό Καλαμά και να διαφύγουν στην πατρίδα τους.

Στον νεκρό Μαριάν Κόλα, πέραν από το Καλάσνικοφ, βρέθηκαν μία χειροβομβίδα στην τσέπη του και ένα σακίδιο με γεμιστήρες, χειροβομβίδες αλλά και μαγειρεμένα φαγητά. Η εμφάνισή του, τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δραπέτες δεν κρύβονταν στο δάσος αλλά είχαν βρει καταφύγιο σε κάποιο σπίτι.
Ο επιστήθιος φίλος του ¨αρχηγού¨Ιλίρ Κούπα που διαφεύγει τραυματισμένος

Ο Ιλίρ Κούπα  πρόλαβε να διαφύγει πιθανότατα τραυματισμένος. Πρόκειται για τον επιστήθιο φίλο του Κόλα, που από την πρώτη στιγμή ήταν μαζί του

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σημερινή συμπλοκή στη Βροσίνα της Θεσπρωτίας ήρθε να επιβεβαιώσει την πεποίθηση επιτελών της αστυνομίας ότι οι δύο επικίνδυνοι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων δεν είχαν καταφέρει να απαγκιστρωθούν από τον αστυνομικό κλοιό, που είχε στηθεί γύρω τους, διαψεύδοντας έτσι όσους έσπευσαν να τους κατηγορήσουν ότι "τους έφυγαν απ' τα χέρια".

Το τελευταίο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στη δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στις περιοχές κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς θεωρούσαν ότι οι επικίνδυνοι δραπέτες, μετά και τη συμπλοκή στην Ορεινή Ναυπακτία κατά τη διάρκεια της οποίας έπεσαν νεκροί δύο συνεργοί τους θα επιχειρούσαν να περάσουν στην Αλβανία.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, δυνάμεις των ΕΚΑΜ ακόμη και βατραχάνθρωποι σάρωναν την περιοχή με θερμικές κάμερες και κάθε άλλο μέσο που είχαν στη διάθεσή τους.