Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

Έφυγε ο πρ. Υπουργός Στάθης Αλεξανδρής

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο πρώην Υπουργός και διακεκριμένος δικηγόρος Στάθης Αλεξανδρής

O Στάθης Αλεξανδρής γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1921. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξελίχθηκε σ’ έναν από τους σημαντικότερους ποινικολόγους στα δικαστήρια της χώρας.

Στην κατοχή οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις τάξεις του Ε.Α.Μ. γεγονός που του στοίχισε πολλά χρόνια εξορία στη Μακρόνησο.

Στάθηκε πρόθυμος και ανιδιοτελής υπερασπιστής των αντιπάλων της χούντας των συνταγματαρχών.
Πολιτεύθηκε με το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και εκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές του 1977, 1981 και 1985, ενώ διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας στην πρώτη και στη δεύτερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

Βουλευτής Β’ Αθηνών το 1977 και το 1981, Βουλευτής της Φωκίδας την περίοδο 1985 – 1989 άφησε σημαντικά έργα στο Νομό.
Ως υπουργός Δικαιοσύνης εισήγαγε τον θεσμό του πολιτικού γάμου, θεμελίωσε την υποδομή για την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου και την  ισότητα των δύο φύλλων. Έλαβε σοβαρά μέτρα για τη λειτουργία των φυλακών. Ήταν  ο πρώτος Υπουργός Δικαιοσύνης που επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού  και άνοιξε τις διαδικασίες για τον δημόσιο έλεγχο των φυλακών της Ελλάδας.

Η Φωκίδα οφείλει πολλά στον Στάθη Αλεξανδρή, τον βουλευτή της, που άφησε ένα σημαντικό έργο στο Νομό. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ίδρυση και την κατασκευή του κτιρίου της Σχολής Εμποροπλοιάρχων (τώρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων), την κατάκτηση του Α’ Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Νομό, από το οποίο χρηματοδοτήθηκε μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, σχολεία, την ανέγερση των συγκροτημάτων Εργατικών Κατοικιών Άμφισσας – Ιτέας κ.α.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στην εκκλησία «Παναγίτσα» Παλαιού Φαλήρου στις 12:00.

Η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας για την απώλεια του Στάθη Αλεξανδρή

Η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Στάθη Αλεξανδρή:
«Είναι βαθειά η θλίψη μου για την απώλεια του πολιτικού, του αγωνιστή, του εξαίρετου νομικού αλλά κυρίως του φίλου και Ανθρώπου Στάθη Αλεξανδρή.

Είναι θλιβερό να λιγοστεύουν οι άνθρωπου που με ένα αδιόρατο αλλά αιχμηρό τρόπο επηρέασαν τα βήματα της ζωής μας.
Ο Στάθης Αλεξανδρής, ο αγωνιστής, την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και της Χούντας, ο μάχιμος νομικός, ο ανιδιοτελής άνθρωπος, ο δεινός ρήτορας, έτσι απλά και ήσυχα έφυγε από κοντά μας.

Το ήθος, οι αξίες του, η συνέπεια με τις ιδέες του, ο ορθός πολιτικός του λόγος είναι παρακαταθήκη για όσους θα θελήσουν να σκύψουν πάνω από το έργο και τις αλήθειες που μας κληρονόμησε.
Τηρούσε απαρέγκλιτα στη ζωή του έναν κώδικα δεοντολογίας και αξιοπρέπειας που απουσιάζει στις μέρες μας.

Ριζοσπαστικός, τολμηρός στον πολιτικό λόγο, διακρινόταν για τη δωρικότητα του χαρακτήρα του.

Πρωτοπόρος των ιδεών την εποχή της μεταπολίτευσης, οπαδός της πολιτικής κοινωνίας, μια πολυσχιδής προσωπικότητα που υπερασπίστηκε με πάθος το δημόσιο συμφέρον.
Αν γυρίσουμε τον τροχό της μνήμης, ότι πρωτοπόρο και ανανεωτικό υπήρχε εκείνη την εποχή είχε αναφορά στο έργο του ως Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο θεμελιωτής του σύγχρονου Οικογενειακού Δικαίου, για την ισότητα των φύλων που αναφέραμε με υπερηφάνεια σε όλα τα ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια.

-         Ο Βουλευτής Φωκίδας που ίδρυσε και κατασκεύασε την Σχολή Εμποροπλοιάρχων στο Γαλαξίδι. Ένα έργο που ήταν εγγύηση συνέχειας της ναυτικής ιστορίας του Γαλαξιδίου που κατέληξε όμως σε σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.

-         Ο Βουλευτής που πέτυχε και διαπραγματεύτηκε το Α’ Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη Φωκίδα και άνοιξε το δρόμο για τα μεγάλα έργα στο Νομό μας, όπως το επαρχιακό δίκτυο, σχολεία κλπ.

-         Τα δυο συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών Άμφισσας και Ιτέας ήταν από τα έργα που έχουν την προσωπική του σφραγίδα.
Όσοι τον πικράναμε είμαστε σήμερα προβληματισμένοι.

Όσοι είμαστε δίπλα του σε καλές και δύσκολες στιγμές αισθανόμαστε μια ψυχική ισορροπία.
Στα παιδιά του Βασίλη και Μάρθα, στην αδελφή του Τζένη, στα εγγόνια του Στάθη και Νικηφόρο, τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Όλοι θα τον θυμόμαστε με αγάπη αλλά και θαυμασμό για την πορεία του σε αυτή τη ζωή».

 

Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Σήμερα Σάββατο 20 Ιουλίου στο Λιδωρίκι ημερίδα αγροτοκτηνοτροφικής ανάπτυξης


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΪΜΠΛΕ : Συλλογική μνήμη και φαντασία

Άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου *

Ένα άρθρο φωτιά για τον Σόιμπλε και το ρόλο της Γερμανίας ,
γράφει στην Athens Voice η Σώτη Τριανταφύλλου.

Ο κ. Σόιμπλε είναι χολερική προσωπικότητα που εμφανίζει μια σειρά νοσηρών χαρακτηριστικών –ισχυρογνωμοσύνη, αδυναμία παραδοχής λαθών, παντελή έλλειψη χιούμορ, μικροψυχία, εγωπάθεια–, παραμένει όμως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας με την οποία διατηρούμε ετεροβαρείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.

Άλλωστε, δεν ήρθε στην Ελλάδα για μας, ήρθε για να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους του επιμένοντας ότι η διαρκής λιτότητα που προτείνει έχει θετικά αποτελέσματα. Δεν έχει, όλοι το ξέρουμε, αλλά ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται, προς το παρόν, σε θέση ισχύος: στις διπλωματικές σχέσεις είναι απαραίτητο η θέση ισχύος να λαμβάνεται υπόψη. (Elementary, my dear Watson, elementary)

Κανείς δεν μας ζητεί να συμπαθήσουμε τον κ. Σόιμπλε, όμως η απέχθεια που μας προκαλεί δεν οφείλεται τόσο στη θλιβερή δημόσια εικόνα του όσο στο ότι ενσαρκώνει την καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα (και ο κόσμος) στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Το μίσος εναντίον των Γερμανών αναβιώνει με θριαμβευτικά χρώματα ενώ η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Οι Γερμανοί, ιδιαίτερα οι Γερμανοί σαν τον κ. Σόιμπλε, οξύνουν τις εθνικιστικές αντιδράσεις και την πολιτική εκείνη συμπεριφορά που απομακρύνεται από τον γερμανικό χαρακτήρα ή από τον μύθο του: από την νομιμοφροσύνη και την τυπικότητα, την εργασιομανία και τον τιμωρητικό προτεσταντισμό.

Με λίγα λόγια, καθώς οι Γερμανοί μάς πιέζουν να τους μοιάσουμε, διατυπώνουμε όλο και πιο θεαματικά τις αγεφύρωτες διαφορές μας – ιστορικές και ιδιοσυγκρασιακές.

Η γερμανική πίεση καταλήγει σε εθνικιστική οπισθοδρόμηση στην οποία συγκλίνουν η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά.

Μεταξύ άλλων καταστροφών, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ανέκοψε τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα – και ο εμφύλιος πόλεμος έδωσε τη χαριστική βολή.

Ως περιφερειακή χώρα με μεταποιητική δευτερογενή παραγωγή και διοίκηση τριτοκοσμικού τύπου, η Ελλάδα δεν ανήκε στη γεωγραφική περιοχή που η Γερμανία θεωρούσε «ζωτικό χώρο»: γι' αυτό, ο τρόπος με τον οποίον την εκμεταλλεύτηκε ήταν αντιπαραγωγικός· επρόκειτο για μια μορφή πλιάτσικου.

Όπως γράφει ο Μαρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του «Σκοτεινή ήπειρος, ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας», ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος διέλυσε την ελληνική οικονομία, ενώ ο θαλάσσιος αποκλεισμός της ηπειρωτικής Ευρώπης (που εμπόδιζε την εισαγωγή τροφίμων), η επίταξη των μέσων μεταφοράς, οι ελλείψεις στα καύσιμα, οι βλάβες στο ήδη λειψό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο και ο διοικητικός κατακερματισμός κατέληξαν στον λιμό του 1941-42, δηλαδή σε ένα από τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας τα οποία βαραίνουν τη Γερμανία.

Οι Γερμανοί αδιαφορούσαν για την επισιτική κρίση της χώρας ενώ, παραλλήλως, εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες γεωργικών προϊόντων σε εξευτελιστικές τιμές. Πολλοί βρίσκουν ομοιότητες με τη σημερινή κατάσταση: οι Γερμανοί αδιαφορούν, οι Γερμανοί συντελούν στην εξαθλίωση, οι Γερμανοί –ιδιαίτερα σαν τον κ. Σόιμπλε: χριστιανοδημοκράτες λουθηρανοί– εξασκούν τρομοκρατία μολονότι δηλώνουν εχθροί της τρομοκρατίας.

Ο κ. Σόιμπλε, που γεννήθηκε το 1942, βρίσκεται πολύ κοντά στα γεγονότα και στην νοοτροπία της ναζιστικής Γερμανίας: έχει δεχθεί την ανατροφή που δημιούργησε τον ναζιστικό όχλο.

Αναρωτιέμαι ωστόσο αν, ως Έλληνες, έχουμε ηθικό πλεονέκτημα: το 15% των Ελλήνων παρασύρεται σήμερα από εθνικοσοσιαλιστικές ομάδες, ενώ ένα άλλο 15% από σοσιαλφασιστικές. Δεν είναι λίγοι όσοι ταλαντεύονται ανάμεσα σ' αυτές τις δύο διαστροφές.

Επιστρέφω στον πόλεμο. Με την πολιτική τους οι κατοχικές γερμανικές δυνάμεις υπονόμευσαν την εξουσία τους: η ελληνική οικονομία κατέρρευσε, η απόδοση των εργαζομένων στα εργοστάσια μειώθηκε κατά 50% και ακολούθησε διοικητικό χάος. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι Γερμανοί επέβαλαν εξωφρενικά έξοδα κατοχής που, στην Ελλάδα, ήταν πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι σε κάθε άλλη κατεχόμενη χώρα.

Το 1941-42 η Ελλάδα κατέβαλε ποσά που αντιστοιχούσαν στο 113% του ετήσιου εθνικού εισοδήματος, ενώ, την ίδια περίοδο, πλουσιότερες χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Νορβηγία κατέβαλαν σντιστοίχως το 18%, το 24% και το 69% του ετήσιου εθνικού εισοδήματός τους.

Εξαιτίας της συρρίκνωσης της βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής, οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξήθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα με αποτέλεσμα, εκτός από τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη μιας ογκώδους μαύρης αγοράς.

Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ενθάρρυναν δοσίλογους και μαυραγορίτες: έτσι, δημιουργήθηκαν προνομιούχα κοινωνικά στρώματα –ψευτονεόπλουτοι– που ενεπλάκησαν σε παράνομα δίκτυα πώλησης προϊόντων από μαγειρικό λίπος μέχρι τσιγάρα.

Η παρανομία έγινε μέρος της συλλογικής συμπεριφοράς η οποία επηρεαζόταν ήδη από την αμφισβήτηση του κράτους, των θεσμών και των νόμων και αποτελούσε κληρονομιά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες, κυρίως προερχόμενοι από τη βασιλόφρονα δεξιά, συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς βάθυνε τις εμφύλιες αντιθέσεις ενώ, παραλλήλως, εξοικείωσε τους Έλληνες με την παρανομία. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων προσαρμόστηκαν σε μια καθημερινότητα όπου δεν υπήρχε κρατικός μηχανισμός και όπου οι νόμοι είχαν καταλυθεί. Οι Έλληνες επέστρεψαν στην νοοτροπία του Καραγκιόζη, στο σύστημα επιβίωσης έξω από τα όρια του νόμου.

Κοντολογίς, όπως ήταν φυσικό, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δεν προκάλεσε μόνο μαζική πείνα και τεράστιες απώλειες μαχομένων και αμάχων, υλικές καταστροφές και ερείπια. Κυρίως προκάλεσε διχασμό στους Έλληνες –ο οποίος κατέληξε στον εμφύλιο πόλεμο–, καθώς και έκνομες στρατηγικές επιβίωσης: ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ήταν μια ευκαιρία να αναδυθούν τα χειρότερα ένστικτα και να τροφοδοτηθούν σκοταδιστικά οράματα, κοινωνικές δυστοπίες.

Στη συνέχεια, μετά το τέλος του πολέμου, η Γερμανία δεν πλήρωσε τις αποζημιώσεις ως όφειλε: οι ελληνικές διοικήσεις απεδείχθησαν αδύναμες και συμπλεγματικές έναντι όλων των ξένων ηγεσιών – η ελληνική διπλωματία ήταν αναποτελεσματική. Επιπλέον, η γερμανική «συνέπεια» απεδείχθη χονδροειδές ψέμα: τι λογής «συνέπεια» ενέχει η μιλιταριστική επιθετικότητα, ο πολεμικός επεκτατισμός και η μη ανάληψη των ευθυνών μιας ιστορικής ήττας;

Χρησιμοποιώντας την ιστορία σαν κυανοτυπία, οι ελληνικές ηγεσίες υποδέχονται τον κ. Σόιμπλε τον οποίον, παραδόξως, δεν φαίνεται να βαραίνει καμιά ενοχή για τον ρόλο των Γερμανών στην Ευρώπη.

Οι Γερμανοί σήμερα προσπαθούν να εκγερμανίσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ενώ, πιθανότατα, θα έπρεπε να εξευρωπαϊστούν οι ίδιοι. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσφατη ιστορία, με τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη και με τον διεστραμμένο τρόπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας: το ζήτημα στο παρόν δεν είναι πόσο δυνατά θα ουρλιάξουμε καταγγέλλοντας, οψίμως, όσα έχουμε υποφέρει από τους Γερμανούς, αλλά πώς θα κατανοήσουμε γιατί δεν συνήλθαμε ποτέ από την καταστροφή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου· τι κάναμε λάθος, τι δεν κάναμε καθόλου, τι μπορούμε να διαπραγματευτούμε τώρα, τι πρέπει να αποδεχτούμε, τι πρέπει να απορρίψουμε

* Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας με καταγωγή από την Δωρίδα

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Ο Μάριον Κόλα είχε κατηγορηθεί ότι έγραψε με το αίμα πτώματος πάνω σε τοίχο «βρωμοέλληνες θα σας εκδικηθούμε»

Μια νέα ανατριχιαστική πτυχή για το παρελθόν του αδίστακτου Αλβανού κακοποιού Μάριον Κόλα, που αναστάτωσε κυριολεκτικά επί δεκαήμερο τη Δωρίδα με τη συμμορία του, αναφέρεται σε παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας ¨ Μακεδονία ¨, καθώς το 1995, όταν ο Κόλα είχε συλληφθεί για σωρεία ληστειών, είχε κατηγορηθεί και για την άγρια δολοφονία ενός ταξιτζή, με του οποίου του αίμα έγραψε στη συνέχεια σε έναν τοίχο «βρωμοελληνες θα σας εκδικηθούμε».

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα ο Κόλα έχει ανοίξει ¨βεντέτα¨ εδώ και χρόνια με συγχωριανούς του για δολοφονίες κι έκτοτε τον περιμένουν στη… γωνία , ενώ έχει αποκαλυφθεί ότι μεταξύ των κλοπών που έχει διαπράξει και γι΄ αυτό επίσης τον κυνηγούν στην Αλβανία, ήταν και στο σπίτι της κόρης του πρώην Πρωθυπουργού και Πρέδρου της Αλβανίας , Μπερίσα.

Σύμφωνα λοιπόν με φύλλο της εφημερίδας Μακεδονία το οποίο εκδόθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1995, ο Κόλα σε ηλικία 18 χρονών είχε συλληφθεί μαζί με την τότε συμμορία του πως είχε διαπράξει σωρεία ληστειών, «ρημάζοντας» στην κυριολεξία τα χωριά της Πιερίας.

Όταν δολοφόνησε έναν άνθρωπο για λίγα κέρματα

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Κόλα φέρεται να δολοφόνησε μέσα στη βιοτεχνική μονάδα γεωργικών φαρμάκων των αδελφών Χριστέα έναν Αλβανό για δύο χιλιάδες δραχμές σε κέρματα.

Η Μακεδονία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αρχές Οκτωβρίου, πρώτες πρωινές ώρες, ο Kola, πήγε μόνος στη βιοτεχνική μονάδα γεωργικών φαρμάκων των αδελφών Χριστέα, και οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο, αναρριχήθηκε από μπαλκόνι, έσπασε το τζάμι παραθύρου και, μπαίνοντας στο εσωτερικό του κτιρίου, εξανάγκασε τους τρεις Αλβανούς αδελφούς του Adriatik Goce, να του παραδώσουν όσα χρήματα είχαν, που δεν ήταν παρά δύο χιλιάρικα και αυτά σε κέρματα.

Κατόπιν τους εξανάγκασε να του μεταφέρουν μία συσκευή τηλεόρασης σε απόσταση 700 μέτρων, περίπου, όπου την εναπόθεσαν σε οικόπεδο. Κατόπιν ο Kola πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε τον άτυχο Goce. Ο δράστης διέφυγε πεζός, εγκαταλείποντας και την τηλεόραση, αφού πυροβόλησε μία φορά εναντίον των άλλων δύο αδελφών, χωρίς, ευτυχώς, να τους πετύχει».

Όπως προκύπτει από την εφημερίδα, ο Κόλα από νεαρή ηλικία είχε δείξει μια άγρια πτυχή, καθώς και σε ένα άλλο περιστατικό εισέβαλε σε σπίτι όπου διέμενε μια οικογένεια με τα δύο ανήλικα παιδιά της και πυροβόλησε με καραμπίνα προκειμένου να κλέψει πέντε χιλιάδες δραχμές (περίπου 15 ευρώ).

Ωστόσο, η συμμορία του Κόλα τότε είχε ανακριθεί και για ένα άλλο ιδιαιτέρως άγριο έγκλημα, την δολοφονία του ταξιτζή Νίκου Τσάκαλου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο Τσάκαλος βρέθηκε νεκρός σε ξεροπήγαδο και το κεφάλι του ήταν πολτοποιημένο από τα χτυπήματα που του είχαν καταφέρει ο δράστης ή οι δράστες. Πάνω σε τοίχο οι φονιάδες είχαν γράψει, με το αίμα του θύματος "βρομοέλληνες θα σας εκδικηθούμε». Η συμμορία του Κόλα είχε ανακριθεί ως υπαίτια για το ειδεχθές έγκλημα.

Ολόκληρο το δημοσίευμα της Μακεδονίας:

 ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΛΗΣΤΩΝ

Συμμορία Αλβανών φονιάδων, ληστών και διαρρηκτών, εξαρθρώθηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, με τη σύλληψη τεσσάρων λαθρομεταναστών. Οι Αλβανοί αυτοί ανακρίνονται και για την άγρια δολοφονία του ταξιτζή, στη Μελίκη Ημαθίας, που το πτώμα του βρέθηκε προχθές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης ασφαλείας, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας Σίνδου, κοντά σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο, στη Σίνδο, οι Marjan Kola, 18 χρόνων, Jani Thanous, 19 χρόνων, Argilea Leshi, 19 χρόνων και Ziber Leshi, 20 χρόνων.

Ο Kola, κατά την προανάκριση, ομολόγησε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, ότι προ τετραμήνου περίπου, πήγε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων της νέας εθνικής οδού, στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, και έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό του με διαφανή κάλτσα, απείλησε με ψεύτικο πιστόλι, άγνωστο άνδρα, τη στιγμή που έβγαινε από το Ι.Χ. του, ενώ άγνωστη, επίσης, γυναίκα, παρέμεινε μέσα στο αυτοκίνητο. Ο Αλβανός, με τον τρόπο αυτόν, απέσπασε 120.000 δρχ. Η επίθεση αυτή δεν είχε καταγγελθεί στην αστυνομία.

Ο Kola, μαζί με τον επίσης Αλβανό, ονόματι Nretw, 18 χρόνων, αγνώστων λοιπών στοιχείων, στις 2 το πρωί της 20ής Σεπτεμβρίου, οπλισμένοι, ο πρώτος με το ψεύτικο πιστόλι και ο άλλος με μακρύκανη κυνηγετική καραμπίνα, πήγαν στο πάρκινγκ που βρίσκεται στο 20ό χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, κοντά στα διόδια των Νέων Μαλγάρων, όπου και επιτέθηκαν σε ένα ζευγάρι, που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του. Επρόκειτο για τον Γεώργιο Μερτζανίδη και την Ουκρανή φίλη του Tatiana Perysta, που είχαν αποκοιμηθεί, όταν δέχθηκαν την επίθεση.

Οι Αλβανοί πυροβόλησαν τέσσερις φορές, σπάζοντας το "παρ - μπριζ" του Ι.Χ. Ο Μερτζανίδης, ωστόσο, είχε την ετοιμότητα, να θέσει σε κίνηση το αυτοκίνητο και να διαφύγει, γλιτώνοντας έτσι από τα "νύχια" των δύο επικινδύνων Αλβανών.

Αρχές Οκτωβρίου, πρώτες πρωινές ώρες, ο Kola, πήγε μόνος στη βιοτεχνική μονάδα γεωργικών φαρμάκων των αδελφών Χριστέα, και οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο, αναρριχήθηκε από μπαλκόνι, έσπασε το τζάμι παραθύρου και, μπαίνοντας στο εσωτερικό του κτιρίου, εξανάγκασε τους τρείς Αλβανούς αδελφούς του Adriatik Goce, να του παραδώσουν όσα χρήματα είχαν, που δεν ήταν παρά δύο χιλιάρικα και αυτά σε κέρματα.

Κατόπιν τους εξανάγκασε να του μεταφέρουν μία συσκευή τηλεόρασης σε απόσταση 700 μέτρων, περίπου, όπου την εναπόθεσαν σε οικόπεδο. Κατόπιν ο Kola πυροβόλησε εν ψυχρώ και σκότωσε τον άτυχο Goce. Ο δράστης διέφυγε πεζός, εγκαταλείποντας και την τηλεόραση, αφού πυροβόλησε μία φορά εναντίον των άλλων δύο αδελφών, χωρίς, ευτυχώς, να τους πετύχει.

Πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Νοεμβρίου, η συμμορία των Αλβανών, σε πλήρη απαρτία, πήγε στο 10ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης, στο εργοστάσιο επίπλων του Δ. Ζεράκη, όπου έσπασαν τη τζαμαρία της εισόδου μικρής κατοικίας, όπου διέμενε ο Αβραάμ Λαζίδης με τη γυναίκα του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Και πάλι ο... πολύς Kola, πυροβολώντας με τη μακρύκανη καραμπίνα και ο Thanus με κοντόκανο κυνηγετικό όπλο, άρπαξαν ένα... πεντοχίλιαρο. Οι άλλοι δύο Αλβανοί της συμμορίας ήταν οπλισμένοι με ψεύτικο πιστόλι και ένα ρόπαλο.

Η τετραμελής συμμορία, πριν από ένα μήνα, διέπραξαν μεγάλο αριθμό κλοπών στην περιοχή της Σίνδου και σε χωριά της Πιερίας.

Οι Αλβανοί ανακρίνονται και για
την άγρια δολοφονία του ταξιτζή.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές βρέθηκε, στην περιοχή του Αιγινίου, το πτώμα του 50χρονου ταξιτζή Νίκου Τσάκαλου, που είχε εξαφανιστεί πριν από δύο εβδομάδες από τη Μελίκη Ημαθίας.

Ο Τσάκαλος βρέθηκε νεκρός σε ξεροπήγαδο και το κεφάλι του ήταν πολτοποιημένο από τα χτυπήματα που του είχαν καταφέρει ο δράστης ή οι δράστες. Πάνω σε τοίχο οι φονιάδες είχαν γράψει, με το αίμα του θύματος "βρωμοέλληνες θα σας εκδικηθούμε".

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο Τσάκαλος έφυγε από τη Μελίκη μεταφέροντας με το ταξί του Αλβανούς λαθρομετανάστες, πιθανότατα στο μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής αλλά έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν.

Μετά από εξονυχιστικές έρευνες βρέθηκε νεκρός στο ξεροπήγαδο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κίνητρο του εγκλήματος ήταν η ληστεία.

ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
(το δημοσίευμα της δολοφονίας του Αλβανού από τον Κόλα)

Άλλη μία δολοφονία, μεταξύ Αλβανών, διαπράχθηκε χθες τα ξημερώματα, στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης.

Ένας άνδρας γύρω στα 22-25, που εικάζεται ότι ήταν Αλβανός, αναρριχήθηκε στο α όροφο και αφού έσπασε παράθυρο της αντιπροσωπείας γεωργικών φαρμάκων των αδελφών Χριστιά, μπήκε στα γραφεία, όπου διέμεναν τρείς Αλβανοί.

Με την απειλή κυνηγετικού όπλου, τους ανάγκασε να του παραδώσουν 2.000 δρχ. και μία τηλεόραση. Κατόπιν τους υποχρέωσε, όπως και στην προηγούμενη υπόθεση, να μεταφέρουν τη συσκευή σε οικόπεδα, σε μία απόσταση 400 μέτρων από τη βιοτεχνία.

Ενα από τα θύματα της ληστείας, ο Adriatik Goce, 23 χρόνων, επιχείρησε σε κάποια στιγμή να εκσφενδονίσει πέτρα, δέχθηκε κατάστηθα, μία μπαταριά από το όπλο του δράστη, από απόσταση δύο μέτρων, με αποτέλεσμα να καταπέσει νεκρός.

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Κούρεμα ή ισοδύναμα μέτρα για να απαλλαγεί η χώρα από 100 δις.ευρώ

Του ΘΑΝΑΣΗ  ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Είναι απορίας άξιο πως η ελληνική πολιτική ηγεσία, αλλά κυρίως η ηγεσία των κυρίαρχων ευρωπαϊκών οργάνων που έχουν την ευθύνη για τη χάραξη μιας πετυχημένης πορείας της ευρωζώνης, δεν λαμβάνουν άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η ελληνική οικονομία να μη χρειαστεί σε ένα ακριβώς χρόνο από σήμερα – Ιούνιος 2014 – νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και άρα νέο μνημόνιο.  Κάτι που συνεπάγεται, όπως είναι ευνόητο, συνέχιση των δυσβάστακτων μέτρων που αποσαρθρώνουν τον οικονομικό ιστό της χώρας.
Σπαταλιέται δυσανάλογα περισσότερος πολιτικός χρόνος για ζητήματα όπως οι απολύσεις , η διαθεσιμότητα στο δημόσιο και άλλα συναφή, το δημοσιονομικό όφελος των οποίων δεν ξεπερνά ορισμένες δεκάδες εκατομμυρίων.   

Την ίδια όμως στιγμή, χάνεται  η ευκαιρία για τις μεγάλες και λυτρωτικές επιλογές που πρέπει να γίνουν τώρα και οι οποίες πρέπει να στοχεύσουν στην καθοιονδήποτε τρόπο  ελάφρυνση   του δημόσιου χρέους, κατά 80-100 δις. ευρώ, προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο. 
Είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγει η ελληνική οικονομία στις αγορές σε ένα χρόνο και να δανειστεί με αξιοπρεπή επιτόκια. 

Ποια στα αλήθεια θα είναι η αξία ενός πετυχημένου εγχειρήματος μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα, όταν θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και η οικονομία θα χρειάζεται νέο μνημόνιο για να μπορέσει να ανακάμψει;  
Με απλά λόγια τι να προσφέρει η ενίσχυση της φαρμακευτικής δοσολογίας, όταν ο ασθενής δεν χρειάζεται το ίδιο φάρμακο αλλά ένα τελείως διαφορετικό;

Το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό :  με ποιο τρόπο σε δώδεκα μήνες από σήμερα ,η Ελλάδα θα μπορέσει να απαλλαγεί από αυτό το ποσό ή να της δοθεί η δυνατότητα να παράξει ισόποσο οικονομικό αποτέλεσμα, που θα αντιστρέψει τη σημερινή καταστροφική σχέση εσόδων - ελλείμματος προς το χρέος. 
Κάτι που μπορεί να γίνει είτε μέσω κουρέματος του χρέους ,είτε μέσω ισοδυνάμων μέτρων.  Άλλωστε περί αυτού μιλούν εμμέσως πλην σαφώς και οι ίδιοι γερμανοί κυβερνητικοί εταίροι.

Δυστυχώς όμως και αυτό το κομβικής σημασίας ζήτημα-τα ισοδύναμα μέτρα εν προκειμένω- έχει υπαχθεί στις προεκλογικές σκοπιμότητες των γερμανικών κομμάτων και έχει χάσει ,εξ αυτού του λόγου, το πραγματικό του νόημα. 
Δε γνωρίζουμε βεβαίως τι ακριβώς εννοούν πίσω απ΄ το όρο ισοδύναμα μέτρα, καθώς υπάρχει η  υπόνοια ότι και αυτό είναι μέρος των προεκλογικών σκοπιμοτήτων, όπως προαναφέραμε.  Σε κάθε περίπτωση απ’ τη στιγμή που διατυπώνεται δημόσια, πρέπει να τύχει και της αντίστοιχης σοβαρής αντιμετώπισης. 

Αυτό δε μπορεί παρά να γίνει με ευθύνη και πίεση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.  Η επίσκεψη Σόιμπλε και όσα θα ακολουθήσουν, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Με δεδομένο ότι έχει εξαντληθεί προ πολλού η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων και τα φορολογικά έσοδα εξελίσσονται  σαν το   κυνήγι των μαγισσών.

Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί δραματικά εξ’ αιτίας της μη χρηματοδότησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Με δεδομένο ότι ο παραγόμενος πλούτος από συγκριτικό πλεονέκτημα  που πρέπει να αποτελεί για οποιαδήποτε χώρα, στην Ελλάδα κατάντησε είδος εν ανεπαρκεία.

Με δεδομένο ότι η ανασφάλεια εξ  αιτίας της διάχυτης αίσθησης κουρέματος των καταθέσεων έχει επηρεάσει αρνητικά τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα κεφάλαια των τραπεζών….
τα ισοδύναμα μέτρα για τα οποία μιλά και η γερμανική κυβέρνηση, πρέπει να προκύψουν :

-         είτε με την έκδοση ευρωομολόγου που θα δώσει τεράστια ώθηση στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε διαρκή κρίση

-         είτε με την αναστολή εφαρμογής διατάξεων του μνημονίου, που θα απαλλάξουν την οικονομία από τα βάρη των πληρωμών προς του ξένους και θα μετακυλήσουν όλα αυτά τα ποσά σε αναπτυξιακές δραστηριότητες άρα και σε διεύρυνση του παραγόμενου πλούτου

-         είτε με την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με χαμηλά επιτόκια, από το ευρωπαϊκό σύστημα τραπεζών, που θα δώσει μια πρόσθετη ρευστότητα στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες

-         είτε συνδυαστικά και με τα τρία μαζί. 

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί πολύ καλή προετοιμασία και άριστη εφαρμογή, για να έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.  

Το κακό είναι ότι οι ερασιτεχνισμοί συνεχίζονται ,όπως για παράδειγμα το νέο φορολογικό σύστημα ,που εισάγεται προς ψήφιση ,το οποίο ούτε απλό είναι, ούτε δίκαιο, ούτε παραγωγικό.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Δημοπρατήθηκαν έργα για τον επαρχιακό δρόμο Μηλιάς - Στύλιας ύψους 153.000 €

Δημοπρατήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το έργο «Κατασκευή τεχνικών έργων και στηθαίων ασφαλείας επί του επαρχιακού δρόμου από Μηλιά ως Στίλια» προϋπολογισμού 153.000,00€.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, θα βελτιώσουν την ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σήμερα οφείλεται στις συνεχείς καταπτώσεις και κατακρημνίσεις βραχωδών όγκων από τα ανάντη πρανή του επαρχιακού δρόμου Αμυγδαλιάς – Μηλιάς και συγκεκριμένα πριν τη γέφυρα (500μ. πριν την είσοδο του Δ.Δ. Μηλιάς) καθώς και στα νεροφαγώματα των κατάντη πρανών στη συγκεκριμένη θέση, τα οποία έχουν περιορίσει το πλάτος του οδοστρώματος.

Οι εργασίες που προβλέπονται να πραγματοποιηθούν είναι χωματουργικές, θα κατασκευασθεί οπλισμένο τοιχίο στήριξης κι επίσης θα τοποθετηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα ανάσχεσης των βράχων.

Στο κατάντη πρανές του δρόμου όπου υπάρχουν νεροφαγώματα θα κατασκευασθεί οπλισμένο τοιχίο καθώς και σωληνωτός οχετός για συγκέντρωση και απορροή ομβρίων υδάτων. Τέλος, θα τοποθετηθούν στηθαία ασφαλείας επί του επαρχιακού δρόμου από Στύλια προς Μηλιά

Η ολέθρια γερμανική αντίληψη

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Η ύφεση και το κοινωνικό τέλμα στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι χώρες του Νότου, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς  και η πρόβλεψη ότι τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας θα επιδεινωθούν το φθινόπωρο και ενδεχομένως ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της Ευρωζώνης να υποβιβαστεί από τους διεθνείς αξιολογητές, επιβεβαιώνουν ότι η σημερινή πολιτική που έχει επιβάλει η Γερμανία για τις οικονομίες της Ευρώπης, είναι εντελώς λαθεμένη και αδιέξοδη.

Εάν η Γερμανία δεν αλλάξει αντίληψη και αντί της αυστηρής λιτότητας η Ευρώπη δεν προτάξει την σταθερότητα των οικονομιών, την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τον στόχο της πλήρους απασχόλησης, η Ευρωζώνη θα τιναχτεί στον αέρα.

Είναι φύσει αδύνατο να διαχειριστούν οι πολιτικοί της Ευρώπης τις οικονομικές αντιθέσεις και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που αναπτύσσονται με απειλητική ταχύτητα στην άλλοτε ευημερούσα Γηραιά Ήπειρο, εάν δεν φωνάζουν καθημερινά στο αυτί της κας Μέρκελ πόσο λάθος και καταστροφική είναι για τις κοινωνίες της Ευρώπης η συνταγή που δογματικά ακολουθεί και με κάθε τρόπο προσπαθεί να επιβάλει.

Η πολιτική αστάθεια που επικρατεί σήμερα σε όλο το τόξο του ευρωπαϊκού νότου, από την Ιταλία μέχρι την Ισπανία και την Πορτογαλία, καταδεικνύει ακριβώς αυτή την αδυναμία διαχείρισης και την αντίφαση λειτουργίας του δυτικού οικονομικού και κοινωνικού συστήματος, μέσα σε συνθήκες διευρυνόμενης φτώχειας, διογκούμενης ανεργίας, περιορισμού της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, απαξίωσης των μηχανισμών παραγωγής, μεγαλύτερης ολοένα δανειακής εξάρτησης.

Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα μία δυνατή πολιτική ένεση κευνσιανής αντίληψης για να  πάρει μπροστά η μηχανή, έτσι για να το πούμε με δύο λόγια  κωδικοποιημένα. Δεν χρειάζεται τη χρεοκοπημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή της κας Μέρκελ, την οποία ακολουθεί με θρησκευτικό δογματισμό καταστρέφοντας τους εταίρους της.

Η Γερμανία, εάν μιλάμε για ενιαία ευρωπαϊκή οντότητα που στοιχειωδώς προϋποθέτει και την αλληλεγγύη των λαών, οφείλει να πάρει πραγματικά γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Να κάνει μία μεγάλη στροφή. Και οι πολιτικές ηγεσίες του Νότου, από την άλλη, οφείλουν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση τηρώντας και αυτοί απέναντι στη Γερμανία μία γενναία πολιτική στάση.

Η σημερινή πολιτική, εξάλλου, αρχίζει και στρέφεται σταδιακά και κατά της ίδιας της Γερμανίας, με δεδομένο ότι  η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης του Νότου αντανακλάται και στη μείωση των γερμανικών εξαγωγών, άρα και στην πτώση της παραγωγής της.

Αυτό θα πρέπει να το πει στον γερμανικό λαό η κα Μέρκελ και να του διευκρινίσει ότι η μεταφορά πόρων που λιμνάζουν στο Βορρά γιατί αποσπούνται από το Νότο, δεν σημαίνει χάρισμα, ούτε υποχρεωτικά δανεικά, μπορεί να σημαίνει επενδύσεις προς όφελος ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Η επιβίωση της Ευρωζώνης εξαρτάται άμεσα από την αξιοπρεπή επιβίωση των λαών της, πράγμα που προϋποθέτει δημιουργία εισοδημάτων, προσδοκιών και θέσεων απασχόλησης. Αυτό, μαζί με τη διαμόρφωση όρων ανταγωνιστικότητας (χρηματοδοτικών, τεχνολογίας, κ.λ.π.), σημαίνει οικονομική ανάπτυξη, που είναι σήμερα το μέγα ζητούμενο.

Και αυτό οι πολιτικές ηγεσίες του Νότου, θα πρέπει να το πουν και να το απαιτήσουν από τη Γερμανία, που θέλει να είναι ο ηγεμόνας της Ευρώπης. Ποιάς Ευρώπης; Ερήμην μάλιστα των λαών της;

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα.

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Καθορίστηκαν τα πάγια και αρδευτικά τέλη στην πεδιάδα Μόρνου για το 2013

Καθορίστηκαν τα πάγια και αρδευτικά τέλη για το έτος 2013 μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τ.Ο.Ε.Β. Πεδιάδος Μόρνου

Ειδικότερα  τα τέλη όπως ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου Βασίλη Καραμπάρμπα έχουν ως εξής:

α) Πάγιο τέλος για τα ΕΝΤΟΣ της περιοχής ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ αγροτεμάχια, 2,50 ευρώ ανά στρέμμα,

β) Πάγιο τέλος για τα ΕΚΤΟΣ της περιοχής ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ αγροτεμάχια, 4,00 ευρώ ανά στρέμμα, και

γ) Αρδευτικό τέλος για τα αγροτεμάχια που θα αρδευτούν το έτος 2013,  6,00 ευρώ ανά στρέμμα.

Η εξόφληση των τελών πρέπει να γίνει μέχρι 31/7/2013. Μετά την ημερομηνία αυτή θα υπάρχει επιβάρυνση 10% σε κάθε τέλος.

Το Δ.Σ. του Οργανισμού, μετά από απόφαση που πήρε επίσης, καλεί τους οφειλέτες παλαιότερων ετών να εξοφλήσουν άμεσα τις οφειλές τους. Σε κάθε περίπτωση, οφειλές μέχρι και το έτος 2010, πρέπει να εξοφληθούν μέχρι 31/8/2013. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι ανεξόφλητες οφειλές θα αποσταλούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για βεβαίωση.

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10:00 – 12:00.

 
                                                                          

Πρόσληψη 7 ναυαγοσωστών από Δ.Δωρίδας

Ο Δήμος Δωρίδος ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου για δύο μήνες, συνολικού αριθμού επτά (7) ατόμων, ναυαγοσωστών, προς αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών –επάνδρωση των παραλιών Χιλιαδούς, Σεργούλας, Παραθάλασσο, Βάθη, και Ερατεινή.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Δήμου ή στην ιστοσελίδα του για να [πληροφορηθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απατούνται .

Η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους λήγει στις 19 Ιουλίου .

Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Ξύλο της Αρκούδας στο Λιμάνι Ναυπάκτου

…  ενώ ατυνομικοί Ευπαλίου έπιασαν δύο Έλληνες κλεφτρόνια στο Σκάλωμα Δωρίδας που «ρούφαγαν» πετρέλαιο από ρεζερβουάρ μπουλντόζας !

Tα ξημερώματα του Σαββάτου (στις 03:00 περίπου) έπεσε το "ξύλο της αρκούδας" στο λιμάνι της Ναυπάκτου όταν μία παρέα επισκεπτών της πόλης αντιλήφθηκε πως ένας άνδρας Ρομά έκλεψε μία τσάντα.

Η συνέχεια είχε πολύ ξύλο και τη μάζωξη πολλών ατόμων οι οποίοι διασκέδαζαν απολαμβάνοντας το θέαμα.

 Σε χρόνο dt, τέσσερα περιπολικά του Α.Τ Ναυπάκτου με άνδρες του σώματος επέβαλαν την τάξη. Ο απολογισμός από τις μπουνιές ήταν μερικά δόντια και μερικά ματωμένα κεφάλια. Οι ταραξίες οδηγήθηκαν στο Α.Τ Ναυπάκτου

Δύο ώρες νωρίτερα στο περιοχή Σκάλωμα Δωρίδας δύο κλεφτρόνια έκλεβαν πετρέλαιο από ρεζερβουάρ φορτηγού.

 Συγκεκριμένα από μηχάνημα έργων οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του νομού Φωκίδας που ήταν σταθμευμένο επί της εθνικής οδού Ιτέας-Αντιρρίου σε παρακείμενο πλάτωμα δύο ημεδαποί επιχείρησαν τα κλέψουν από το ρεζερβουάρ του πετρέλαιο.

Έγιναν αντιληπτοί και συνελήφθηκαν από άνδρες του αστυνομικού τμήματος Ευπαλίου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ με εντολή του Εισαγγελέας Άμφισσας αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ θα οριστεί δικάσιμη!