Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγείται σε καταστροφή

Σε απόγνωση πλέον έχουν φτάσει οι Δημοτικές Αρχές της χώρας και βρίσκονται ένα βήμα πριν παραδώσουν τα κλειδιά από τους Δήμους.

Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ συζητήθηκαν και καταγράφηκαν όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα που ουσιαστικά οδηγούν σε στραγγαλισμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι φωνές , οι ενστάσεις και οι διαμαρτυρίες δεν έχουν πλέον χρώμα αλλά πανελλαδικό Αυτοδιοικητικό ξεσηκωμό.

Έτσι δεν αποκλείεται, αν στα επόμενα 24ωρα αν η Κυβέρνηση δεν βάλει νερό στο κρασί της , όπως χαρακτηριστικά έλεγε παλιό και έμπειρο Αυτοδιοικητικό στέλεχος, να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων στις αυτοδιοικητικές εξελίξεις.

Οι παρευρισκόμενοι Δήμαρχοι στη χθεσινή συνέλευση έθεσαν την παραίτησή τους στη διάθεση της ΚΕΔΕ, η ποία ζήτησε συνάντηση άμεσα με τον Πρωθυπουργό.
 
Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ πήραν μέρος από το Δήμο Δωρίδας ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος που μετά το τέλος των εργασιών δεν έκρυβαν τη βαθειά τους απογοήτευσή για την πορεία που έχουν πάρει τα αυτοδιοικητικά θέματα στη χώρα.

Γ.ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ :                                                                          
Δεν μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει άλλα περιθώρια για απώλειες.  Έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Βρισκόμαστε ένα στάδιο πριν τις παραιτήσεις, διότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε», δήλωσε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης. 

«Η Αυτοδιοίκηση έχει μόλις το 10% των δημοσίων υπαλλήλων και ζητούν να συνεισφέρουμε το 50% στην κινητικότητα, ενώ και στις διαθεσιμότητες είχαμε προσφέρει επίσης το 50% του συνόλου που μπήκε σε διαθεσιμότητα. 

»Αμέσως μετά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου θα γίνει νέα συνάντηση για να αποφασίσουμε, ακόμη και ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, όπως παραίτηση που προτάθηκε από την ΚΕΔΕ», κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

Κ.ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ :      Η αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει το 65% των πόρων της

«Για πρώτη φορά η ΚΕΔΕ έθεσε θέμα ακραίων μορφών κινητοποιήσεων, όπως παραιτήσεων», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κώστας Αντωνόπουλος. 

«Εμείς συμφωνούμε στη λογική και στα όρια που τέθηκαν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται επίθεση. Έχει συνεισφέρει στην κρίση το 65% των πόρων της. Έχει συνεισφέρει το 50% στην κινητικότητα και το 50% της διαθεσιμότητας.

Έχουν γίνει συγχωνεύσεις πολλών δήμων, έχουν καταργηθεί χιλιάδες νομικά πρόσωπα και οργανισμοί. Συρρικνώθηκε όλη η Αυτοδιοίκηση. Αν και το κράτος έκανε αντίστοιχες κινήσεις στις υπηρεσίες του, δεν θα χρειαζόμασταν άλλα μέτρα.

Εμείς συμφωνούμε στη λογική της ΚΕΔΕ και τα όρια που τέθηκαν. Φάνηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τους δήμους και οι δήμοι πρέπει να μπορούν να συνεχίζουν να είναι στο πλευρό του πολίτη», επισήμανε ο Κ.Αντωνόπουλος.

 

Metron Analysis: Μικρό προβάδισμα ΝΔ


Οριακό προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην εκτίμηση, αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «Επενδυτής».

Η Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει 29,1% τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 28,7%. Η ισορροπία του... τρόμου ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχει και στην πρόθεση ψήφου όπου Νέα Δημοκρατία επιλέγει το 19,7% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, ενώ το 19,5% των ψηφοφόρων επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΜΑΡ που αποχώρησε από την Κυβέρνηση, δείχνει να είναι ο μεγάλος χαμένος της τελευταίας περιόδου. Το ποσοστό της μειώνεται στο μισό μέσα σε δεκαπέντε μέρες (από 6,4% από το 3,2%) και κινείται πλέον οριακά πάνω από το ποσοστό εισόδου της στη Βουλή. Μεγάλη κερδισμένη η Χρυσή Αυγή που στην εκτίμηση ψήφου, αποσπά το 13,1% των ψηφοφόρων.

Επίσης η αίσθηση ότι το «πρόγραμμα δεν βγαίνει» ισχυροποιήθηκε και πάλι. Βασική αιτία αυτής της παλινδρόμησης είναι το μείζον ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον «Επενδυτή» που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο, καμιά από τις εκδοχές που τίθενται σήμερα, ενώπιον της κοινωνίας, δεν έχει σαφή αποδοχή:

- Το 47% πιστεύει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων στο δημόσιο, ενώ το 50% θεωρεί ότι το μείζον είναι να μη γίνουν άλλες απολύσεις.

- Το 40% θεωρεί ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία, ενώ το 57% θεωρεί ότι είναι μια πολιτική εναντίον των φτωχότερων στρωμάτων.

- Τα πράγματα είναι σαφέστερα στο θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας. Μόλις το 32% συμφωνεί με την κατάργηση της ενώ το 62% διαφωνεί

 

Στο Διακόπι την Κυριακή 21 Ιουλίου θα διοργανωθεί το 17 Πανδωρικό Συνέδριο


Στο Διακόπι Δωρίδος την Κυριακή 21 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 17ο  Πανδωρικό Συνέδριο, που διοργανώνεται από την  Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδος , την Δωρική Αδελφότητα σε συνεργασία με τον Δήμο Δωρίδος και με την συμμετοχή του Πολιτιστικού και του Αθλητικού Συλλόγου Διακοπιωτών.

Στο Συνέδριο αυτό που κυρίως θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα,θα παρουσιαστούν τα ευρήματα Ερευνας που έγινε από την Δωρική Αδελφότητα με αποστολή Ερωτηματολογίου σε φορείς της Δωρίδας σχετικά με τις Αναπτυξιακές προοπτικές της.

Η Παρουσίαση θα γίνει από τον Οικονομολόγο MBA και Μηχανικό Παραγωγής κ.Μιχάλη Δρίτσα.

Φιλοδοξία και στόχος της Δωρικής Αδελφότητας είναι, η Σύνταξη Αναπτυξιακής Μελέτης για την Δωρίδα με βάση τα ευρήματα της Ερευνας και τις απόψεις των φορέων που   που θα κατατεθούν στο Συνέδριο μας και η οποία μελέτη θα  μπορέσει να καταστεί χρήσιμο εργαλείο για τους φορείς που εμπλέκονται με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην αναβάθμιση των αναπτυξιακών  προτύπων για την περιφέρεια μας .

Στο Συνέδριο Ιστορικά και Θεσμικά συμμετέχουν οι Πρόεδροι των 56 εν Αθήναις Συλλόγων των Χωριών της Δωρίδας, οι Αιρετοί εκπρόσωποι της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης   Νυν και Τέως και  έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όσοι είχαν και  έχουν ενεργό ρόλο από άλλες θέσεις, σήμερα, στα ζητήματα της Δωρίδας και της Φωκίδας γενικότερα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν  στις 10.00 το πρωί της Κυριακής 21 Ιουλίου και θα περαιωθούν στις 18.00 το Απόγευμα.

Υποβρύχιος καθαρισμός στα Τριζόνια από τον ΚΡΙΣΣΑΙΟ και την Τοπική Κοινότητα

Ο Σύλλογος Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδας ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ, σε συνεργασία με την Τ.Κ. Τριζονίων, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013, υποβρύχιο καθαρισμό του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών και αλιευτικού καταφυγίου του νησιού Τριζόνια.

Το Δ.Σ του ΚΡΙΣΣΑΙΟΥ καλεί  όλους τους φορείς, τους κατοίκους και τους φίλους επισκέπτες του νησιού και της ευρύτερης περιοχής, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, για να διατηρήσουμε καθαρό τον Κορινθιακό μας.

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης των νέων του νομού μας, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις του.

Στο μεταξύ με ανκοίνωσή του πριν λίγες ημέρες το Δ.Σ του ΚΡΙΣΣΑΙΟΥ ευχαρίστησε  θερμά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος, τον Δήμαρχο  Γιώργο Καπεντζώνη και τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα  Ευσταθίου για την γενναία οικονομική ενίσχυση που του  προσέφεραν.

Αυτή η κίνηση,υπογράμμιζε η ανακοίνωση,  μας δίνει την δυνατότητα να δρομολογήσουμε νέες δράσεις που θα βοηθήσουν στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Κορινθιακού μας.

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Χρηματικοί κατάλογοι τελών ύδρευσης για Άβορο, Βραΐλα, Καρούτες και Σώταινα

Όπως ανακοινώθηκε από την Οικονομική-Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Δωρίδας βεβαιώθηκαν οι χρηματικοί κατάλογοι τελών ύδρευσης για τα χωριά ,

Άβορο, τελών ύδρευσης χρήσης 2012 (περιόδου 20/62012 – 20/9/2012),

Βραΐλα, τελών ύδρευσης (περιόδου 1/5/2012 – 30/9/2012),

Καρούτες, τελών ύδρευσης (περιόδου 1/7/2012 – 30/9/2012)  και

Σώταινα, τελών ύδρευσης (περιόδου 1/6/2012 – 30/9/2012)

Οι δημότες των παραπάνω χωριών μπορούν να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους στην έδρα του Δήμου (Λιδωρίκι) αλλά & στις άλλες έδρες Δ.Ε. (Ερατεινή, Ευπάλιο) από 15/7/2013 (08:30 – 13:30), στους κατά τόπους εισπράκτορες για την εξόφληση τους,

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα για εξόφληση ,

- Σε Κατάστημα ΕΛ.ΤΑ. και να καταθέσετε το αντίτιμο των τελών με ταχυδρομική επιταγή, μέσα στην οριζόμενη ημερομηνία,

- Σε κατάστημα Εθνικής Τράπεζα στον λογαριασμό ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 406/545015-23

μετά την λήψη του ειδοποιητηρίου, στο οποίο αναγράφεται κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής & το οποίο (ειδοποιητήριο) πρέπει να προσκομίσετε στον υπάλληλο της τράπεζας

 ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
ΜΕΣΩ ΕΛ.ΤΑ. κόστος ταχυδρομικής επιταγής είναι

Επιταγή έως 150€ επιβάρυνση 4,00€

Επιταγή έως 300€ επιβάρυνση 4,50€

Επιταγή έως 600€ επιβάρυνση 5,00€

Επιταγή έως 1500€ επιβάρυνση 5,50€

ΜΕΣΩ TRN 4300 με χρέωση λογαριασμού ή καταβολή μετρητών (με είσπραξη προμήθειας 1€ ανά συναλλαγή) ή

ΜΕΣΩ INTERNET/PHONE BANKING (με είσπραξη προμήθειας 0,20€ ανά συναλλαγή)

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :
ΛΙΔΩΡΙΚΙ      (22663 50118, 50120)
ΕΥΠΑΛΙΟ     (26343 50016, 50021)
ΕΡΑΤΕΙΝΗ    (22660 31100, 32301)

 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ : 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

 

Μάριο Κόλα : ο αρχηγός των Αλβανών δραπετών είναι «μηχανή» των ληστειών

«Πρόκειται για μια "μηχανή" ληστειών και εγκληματικών επιθέσεων που δεν έχει προηγούμενο. Αυτός και οι εκάστοτε συμμορίες του έφταναν σε σημείο να κάνουν και δύο ή τρεις ληστείες κάθε ημέρα και την επομένη συνέχιζαν με νέο μπαράζ εγκληματικών πράξεων. Ξεκίνησε τη δράση του ληστεύοντας ζευγαράκια στα παρκινγκ της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, έγινε επί σειρά ετών ο τρόμος της Βέροιας και κατέληξε στα εγκλήματα της Αθήνας, των Ισθμίων, της Λιβαδειάς ως τη μεγάλη καταδίωξη στα ελληνοαλβανικά σύνορα».

 Σε αυτή την αναφορά προχωρούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση του 35χρονου αλβανού δραπέτη Μάριο Κόλα, η καταδίωξη του οποίου συνεχίζεται κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Τα στελέχη της Αστυνομίας συνεκτιμούν τις απίστευτες επιχειρησιακές δυνατότητες του 35χρονου αλλοδαπού κακοποιού στη μεγάλη καταδίωξη στις περιοχές Σουλίου, Σαγιάδας, Κεφαλόβρυσου και άλλες κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.

Η πρώτη φορά που ο Μάριο Κόλα καταγράφηκε στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ. ήταν όταν συνελήφθη τον Νοέμβριο του 1995 σε ηλικία 17 ετών μαζί με τρεις ακόμη Αλβανούς ηλικίας 19 ως 20 ετών. Ο Κόλα τότε είχε ομολογήσει ότι φορώντας κάλτσα για να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του επιτέθηκε δύο φορές σε επιβάτες ΙΧ που είχαν σταθμεύσει τα αυτοκίνητά τους κοντά στη Θεσσαλονίκη και στον κόμβο Νέων Μαλγάρων με σκοπό να τους αρπάξουν τότε μερικές χιλιάδες δραχμές.

Λίγες ημέρες αργότερα πήγε σε μια βιοτεχνική μονάδα γεωργικών φαρμάκων. Μπήκε στο εσωτερικό του κτιρίου αφού αναρριχήθηκε στο μπαλκόνι και εξανάγκασε τρεις αλβανούς αδελφούς να του παραδώσουν περίπου 2.000 δραχμές σε κέρματα. Μετά ζήτησε να του μεταφέρουν μια συσκευή τηλεόρασης σε απόσταση περίπου 700 μέτρων και αυτοί την εναπόθεσαν σε οικόπεδο. Ωστόσο ο Κόλα για άγνωστο λόγο πυροβόλησε και σκότωσε έναν από τους Αλβανούς, ενώ επιχείρησε ανεπιτυχώς να κάνει το ίδιο και με τους άλλους δύο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τότε ο Κόλα φοβάται ότι θα πέσει θύμα βεντέτας στην Αλβανία.

Μερικές ημέρες μετά ο Κόλα πραγματοποίησε ληστρική επιδρομή σε ένα σπίτι στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης ενώ στη συνέχεια αυτός και τα μέλη της συμμορίας του επιχείρησαν μεγάλο αριθμό κλοπών στην περιοχή της Σίνδου και σε χωριά της Πιερίας.

Η συμμορία του Κόλα φέρεται να αναμείχθηκε και στη δολοφονία του 50χρονου οδηγού ταξί Νίκου Τσάκαλου από τη Μελίκη Ημαθίας. Βρέθηκε νεκρός σε ξεροπήγαδο και το κεφάλι του ήταν πολτοποιημένο από τα χτυπήματα που του είχαν καταφέρει οι δράστες. Οπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, ο άτυχος 50χρονος έφυγε από τη Μελίκη μεταφέροντας με το ταξί του αλβανούς λαθρομετανάστες, πιθανότατα στον μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, αλλά έπεσε θύμα απόπειρας ληστείας και φόνου. Η δίκη για αυτή την υπόθεση έγινε στο Κιλκίς και ένας από τους δράστες - δύο αδέλφια από την Αλβανία - μέλη της συμμορίας του Κόλα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ο άλλος σε φυλάκιση 10 ετών.

Ωστόσο οι εγκληματικές δραστηριότητες του Κόλα δεν φαίνεται να έχουν προηγούμενο. Χαρακτηριστικές είναι οι επιθέσεις του το διάστημα 19 - 25 Ιανουαρίου 2010.

Στις 19 Ιανουαρίου μαζί με τη συμμορία του διέπραξε ληστεία σε κατάστημα εταιρείας αθλητικών ειδών στη λεωφόρο Βουλιαγμένης με λεία 12.000 ευρώ. Στη σειρά των φωτογραφιών από τις κάμερες του καταστήματος εικονίζεται ο Κόλα με το Καλάσνικοφ στα χέρια.

Το πρωί της επόμενης ημέρας ο ίδιος με τη συμμορία του έχοντας βαριοπούλες και Καλάσνικοφ λήστεψαν υποκατάστημα της Eurobank στον Αλιμο με λεία περίπου 23.000 ευρώ και λίγη ώρα αργότερα βρέθηκαν στο Παγκράτι όπου λήστεψαν την Alpha Bank στην οδό Φιλολάου και άρπαξαν 9.200 ευρώ.

Την επόμενη ημέρα στις 10.15 λήστεψαν κατάστημα της Εμπορικής στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Δάφνη και το ξημέρωμα της άλλης ημέρας βρέθηκαν στη Μάνδρα όπου άρπαξαν χρήματα από υποκατάστημα της Εθνικής. Συνολική λεία αυτών των επιδρομών; Περίπου 31.000 ευρώ.

Μεσολάβησε Σαββατοκύριακο, η συμμορία του Κόλα... ξεκουράστηκε για να επανέλθει το επόμενο διήμερο με τρεις ληστείες: στη Eurobank Χαλανδρίου (στη λεωφόρο Πεντέλης), σε υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στη Βάρη (δύο ληστείες με διαφορά δύο ωρών) και την επομένη στο υποκατάστημα πάλι της ίδιας τράπεζας στην Κηφισιά. Συνολική λεία των τριών διαδοχικών ληστειών περίπου 44.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπός του κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, «ο Μάριο Κόλα, και σχεδόν όλοι οι συγκατηγορούμενοί του, έχουν ομολογήσει τη συμμετοχή τους σε όλες τις διαδοχικές ληστείες και μάλιστα έδωσαν λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης τους».

 

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ

Απαγορεύεται το ψάρεμα μέχρι τέλος Αυγούστου από το πρωί στις 10:00 μέχρι το απόγευμα στις 07:00 καθημερινά σε τέσσερις παραλίες της Δωρίδας και δύο της Ναυπάκτου σύμφωνα με απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου.

Η απαγόρευση προσδιορίζεται στα τμήματα εντός των κίτρινων σήμαντρων με τα οποία θα πρέπει να οριοθετηθούν από τους οικείους Δήμους και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου κατά περίπτωση,

Το ψάρεμα στις περιοχές αυτές απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο, για ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση η απαγόρευση ισχύει για τις περιοχές :

α) Παραλία Χιλιαδούς
β) Παραλία Σεργούλας
γ) Παραλία Παραθάλασσο
δ) Παραλία Μαραθιά διακόσια μέτρα εκατέρωθεν αλιευτικού καταφυγίου
ε) Παραλία Γριμπόβου» Δήμου Ναυπάκτου,
στ) Παραλία «Ψανής» Δήμου Ναυπάκτου,

Οι παραβάτες ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες που συντρέχουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/73 (ΦΕΚ 261 Α’), όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα και ισχύει σύμφωνα με το Π.Δ. 105/07 (ΦΕΚ 131Α)
 

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Οι παγκόσμιες προκλήσεις

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Ποιές είναι οι παγκόσμιες προκλήσεις σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στο δυτικό μέρος του πλανήτη; Ποιες είναι οι αλλαγές που σημειώνονται στη διεθνή σκακιέρα; Ποια είναι η θέση και η επιρροή της Ευρώπης στο νέο περιβάλλον;

Με βάση τα ερωτήματα αυτά, προσωπικότητες του οικονομικού κόσμου ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους την περασμένη εβδομάδα, σε διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κρήτη. Τα όσα ελέχθησαν είναι ασφαλώς πολύ ενδιαφέροντα, αν και καθόλου ενθαρρυντικά για την πολιτική και την πορεία της Ευρώπης.

Η πρώτη κοινή διαπίστωση είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνουν την προσοχή τους και χαράσσουν τη στρατηγική τους με γνώμονα πλέον την ταχέως αναπτυσσόμενη νέα υπερδύναμη, την Κίνα.

Το τι θα γίνει με την Ευρώπη και κατά πόσο θα πρέπει να στηριχτεί η Γηραιά Ήπειρος, η οποία βυθίζεται στην ύφεση, είναι κάτι που έχει περάσει σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα. Το θέμα είναι η Κίνα και η νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται από μία χώρα που αποτελεί τεράστια καταναλωτική δύναμη, διαθέτει ισχυρή στρατιωτική δύναμη και αποκτά πολύ μεγάλη επιρροή στην Ασία.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στην πρόβλεψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε δέκα χρόνια θα παρουσιάζουν ενεργειακή αυτάρκεια, σε αντίθεση με τις αυξημένες ανάγκες τις Κίνας από το εξωτερικό.

Οι Αμερικανοί συνεπώς θα είναι πολύ λιγότερο εξαρτημένοι από τους Άραβες και θα μειώσουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, κερδίζοντας δαπάνες για την εσωτερική τους ανάπτυξη. Πως λοιπόν θα διαμορφωθούν οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες;

Η τρίτη επισήμανση είναι ότι η δυναμική της Κίνας ναι μεν συντηρεί στον μεγαλύτερο βαθμό τη διεθνή οικονομία σήμερα, αλλά αν η οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας διακοπούν απότομα τι πρόκειται να συμβεί;

Τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Θέμα σοβαρού προβληματισμού αποτελεί επίσης η σημερινή δομή της Κίνας, η οποία κρατάει με τα δόντια τις κοινωνικές ισορροπίες σε ενάμιση δισεκατομμύριο πληθυσμό. Η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού παραμένει στη φτώχεια, η μεσαία τάξη σημειώνει άνοδο. Οι προσδοκίες από τη μία και οι απαιτήσεις από την άλλη διογκώνονται.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών που αναδιατάσσουν τις παγκόσμιες δυνάμεις και τις πολιτικές τους προτεραιότητες, η Ευρώπη εμφανίζεται τελείως αδύναμη να απαντήσει στις προκλήσεις της νέας εποχής και συρρικνώνει το ρόλο της.

Ομφαλοσκοπεί χωρίς να μπορεί να βρεί λύση και να βγεί από την κρίση, εξαιτίας της εντελώς λαθεμένης πολιτικής της αυστηρότητας που επιβάλει με δογματική προσήλωση η Γερμανία και αυτή είναι η τέταρτη - πολύ σοβαρή επισήμανση - του συνεδρίου. Με διαλυμένο τον βασικό της πυλώνα που ήταν το κοινωνικό κράτος και με την ανεργία να καλπάζει, ιδίως των νέων, η Ευρώπη κινδυνεύει να καταποντιστεί.

Η πέμπτη διαπίστωση συνδυάζεται με την ασφάλεια και τη χειραφέτηση των λαών στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον (βλέπε τελευταία Αίγυπτο, Τουρκία κ.λ.π.) Οι προσδοκίες και οι διεκδικήσεις οικονομικών και πολιτικών αιτημάτων αυξάνονται και υπαγορεύουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και νέες θεσμικές υποδομές. Διαφορετικά, οι κοινωνικές εκρήξεις θα πολλαπλασιάζονται.

 * Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Γιαγιά στο Σούλι τάισε τους δραπέτες!


Μία ηλικιωμένη Ηπειρώτισσα στο χωριό Φροσύνη Σουλίου, όπου εντοπίσθηκε το κόκκινο μηχανάκι, το οποίο είχαν κλέψει ο Κόλα και η παρέα του για να διαφύγουν από τα αστυνομικά μπλόκα, φέρεται ότι τάισε και ξεπροβόδισε στα μονοπάτια των βουνών τους αδίστακτους Αλβανούς φυγάδες, την ώρα που τους έψαχναν εκατοντάδες αστυνομικοί, καταδρομείς και βατραχάνθρωποι.

Το περιστατικό μεταφέρουν κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι λένε ότι συνομίλησαν με τη συμπαθή γιαγιά, όπως γράφει η εφημερίδα "Δημοκρατία", χωρίς ακόμα να επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται από την Αστυνομία.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας την Παρασκευή το πρωί στις 5 Ιουλίου, οι κυνηγημένοι Αλβανοί δραπέτες βρέθηκαν μπροστά στη γιαγιά.

"Συνεχίζει ο δρόμος προς τα πάνω;" φέρεται να τη ρώτησαν πάνω στο κλεμμένο μηχανάκι.

"Δεν έχει άλλο από δω. Μόνο με τα πόδια συνεχίζουν στα βουνά" τους απάντησε η ανυποψίαστη ηλικιωμένη Ηπειρώτισσα.

"Μήπως έχεις τίποτα να φάμε; Λίγο ψωμί;" τη ρώτησαν.

Η γιαγιά τους πήγε σπίτι της, τους φίλεψε ψωμί και τους ξεπροβόδισε στα απάτητα μονοπάτια του βουνού, εγκαταλλείποντας λίγο παραπάνω το κλεμμένο μηχανάκι

Ημερίδα στο Ευπάλιο για τα παιδιά

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Ευπαλίου και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ευπαλίου σας προσκαλούν στην ημερίδα με τίτλο
«Γιατί το παιδί δεν μαθαίνει;
Ερμηνεύοντας και κατανοώντας τις μαθησιακές δυσκολίες», 

που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης σε θέματα ψυχικής υγείας Φωκίδας, Φθιώτιδας και Κυκλάδων (ΕΣΠΑ 2007-13).
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013, στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Ευπαλίου, ώρα προσέλευσης 18.00.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί παιδότοπος για παιδιά σχολικής ηλικίας.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2265022924

Δημοπρατήθηκαν έργα 1.300.000 ευρω στην εθνική οδό της Ιτέας-Ναυπάκτου

Σημαντικές οι παρεμβάσεις σε 7 σημεία της Δωρίδας

Δημοπρατήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το έργο «Αποκατάσταση οδοστρώματος της Ε.Ο. Ιτέας - Ναυπάκτου κατά τμήματα (Β’ Φάση)» προϋπολογισμού 1.300.000 € και αφορά επεμβάσεις συνολικού μήκους 4.600μ.
Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, πρόκειται για τμήμα ενός οδικού άξονα μεγάλης σημασίας που αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Οδικού Άξονα Ε65 και συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με τη Νοτιοδυτική και την Πελοπόννησο. Με την υλοποίηση δε των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, καλείται να παίξει συνδετήριο ρόλο μεταξύ της Π.Α.Θ.Ε και του Ε65.

Συνεισφέρει επίσης στην επικοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας αφού είναι τμήμα του μοναδικού δρόμου με αποδεκτά χαρακτηριστικά που συνδέει τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα με τις Νότιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και την Πάτρα.

Άμεση κι επιτακτική ανάγκη ήταν η βελτίωση του δρόμου που βρισκόταν σε απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση και εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια των διακινούμενων πολιτών. Άλλωστε, πρόκειται για έναν οδικό άξονα που παρουσιάζει μεγάλο αριθμό κυκλοφοριακών φόρτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κι εξυπηρετεί όχι μόνο συμβατικά αλλά και βαρέα οχήματα.
Με την υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες στην περιοχή του Γαλαξιδίου (στη στροφή και μετά την γέφυρα εξόδου), στην περιοχή του Πανόρμου, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή των Χανίων μετά τον κόμβο της Γλυφάδας, πριν και μετά την είσοδο του Μοναστηρακίου, στις εισόδους της Χιλιαδούς και του Καστρακίου και μέχρι τα όρια του Νομού προς την Αιτωλοακαρνανία.

Στα ως άνω τμήματα θα πραγματοποιηθούν εργασίες φρεζαρίσματος της υπάρχουσας στρώσης, κάλυψη λακκουβών, ασφαλτική προεπάλειψη, θα τοποθετηθεί ισοπεδωτική στρώση κι εν συνεχεία αντιολησθηρός τάπητας και θα υπάρξει πλήρης διαγράμμιση των τμημάτων.

 

Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Δημιουργική - λειτουργική διαχείριση για Δημόσιο, ΕΟΠΥΥ και φορολογικά

Του ΘΑΝΑΣΗ  ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ*

Το τελευταίο επεισόδιο του δραματικού σήριαλ  που εδώ και μήνες παίζεται ανάμεσα στην τρόικα και στην κυβέρνηση, δύο πράγματα κατέγραψε με σαφήνεια :

v Την ετοιμότητα του κεντρικού πολιτικού συστήματος της ευρωζώνης να δώσει πολιτικές λύσεις – αν χρειαστεί – σε  ζητήματα που απειλούν  την πορεία διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα

v Την διάθεση ακόμα και των σκληρών τεχνοκρατών να ψάξουν το σημείο συμβιβασμού, σε τρόπο ώστε να μην εκτροχιαστεί πλήρως ένα πρόγραμμα που ,έτσι κι αλλιώς ,κινείται στην οριογραμμή επιβίωσής του.  Ένα πρόγραμμα που ας  μην ξεχνάμε, το ίδιο το ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει λανθασμένο και ανεφάρμοστο.

Με αυτά τα στοιχεία δεν μπορούσε παρά να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τα προαπαιτούμενα και τα διαρθρωτικά μέτρα, που δεν είχαν υλοποιηθεί, ώστε  τελικά να δοθεί και αυτή η δόση. Μόνο που και  τμηματικά δίνεται και δεν αφήνει περιθώρια για εκμετάλλευση κάποιου μικρού έστω ποσού, υπέρ της πραγματικής οικονομίας .

Μέσα σε ένα τόσο βαρύ κλίμα που χαρακτηρίζεται από τεράστια αβεβαιότητα, είναι φυσικό η ελληνική πολιτική ηγεσία να βλέπει με τεράστια αγωνία να διευρύνεται το κενό που χωρίζει τις σημερινές περιορισμένες παραγωγικές και οικονομικές δυνατότητες της χώρας και των σχεδίων που κάνουν για την Ελλάδα ορισμένοι δογματικοί γραφειοκράτες στα κλειστά γραφεία των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς μπορεί να κάνει και πώς να το κάνει, μια κυβέρνηση που δεν είναι οικουμενική – όπως θα μπορούσε και έπρεπε να ήταν – αλλά μια δικομματική κυβέρνηση με περιορισμένες κοινοβουλευτικές αντοχές.

Μια κυβέρνηση όμως που πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην οδηγηθούμε σε μια ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη το φθινόπωρο ή το χειμώνα, η οποία   θα ανατρέψει  όλες τις σημερινές σταθερές.

Γιατί πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες και πρωτίστως η τρόικα και οι υψηλοί υποβολείς της, πως το γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν σημαίνει ότι έχει απεριόριστες δυνατότητες και ευχέρεια κινήσεων, επί ζητημάτων μάλιστα που διχάζουν την ελληνική κοινωνία και προκαλούν εντονότατες αντιπαραθέσεις.
Όταν μάλιστα αρκετές από τις απαιτήσεις της τρόικα μοιάζουν προσχηματικές, καθώς γνωρίζει άριστα και η ίδια ,μετά από τρία χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, ότι περιέχουν μικρές και μεγάλες αντιφάσεις. 

Πως είναι δυνατόν για παράδειγμα πριν μόλις δέκα μήνες η τρόικα να μη θέτει θέμα καθαρών απολύσεων και να επικεντρώνεται στο τρίπτυχο αξιολόγηση- κινητικότητα-διαθεσιμότητα, που είναι σωστές ως επιλογές, ώστε να δοθεί στο τέλος η απαραίτητη νέα δυναμική στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Πως είναι δυνατόν να θέτουν επιτακτικά – και σωστά – θέμα φοροδιαφυγής και αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος και την ίδια στιγμή να περικόπτουν χρηματοδοτήσεις για προωθημένα μηχανογραφικά συστήματα που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ παράλληλα να αποδυναμώνουν τις φορολογικές υπηρεσίες και να τις καθιστούν κατ’ ουσίαν, αδύναμες να εισπράξουν τα φορολογικά έσοδα. 

Πως είναι δυνατόν απ’ τη μια να στοχοποιούν τα οικονομικά της υγείας και του ΕΟΠΥΥ κι απ’ την άλλη να διαλύουν, με απερίσκεπτες ενέργειες, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα και να καθιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία έρμαιο των διαθέσεων του κάθε επιτήδειου.
Αν και για τα τρία αυτά ζητήματα, που οι ίδιοι οι τροϊκανοί έχουν προτάξει ,επιχειρηθεί μιά δημιουργική και λειτουργική διαχείριση, με  αντιστροφή της πορείας πλοήγησης ,θα υλοποιηθούν οι τελικοί στόχοι χωρίς οι πολίτες και η κοινωνία ,να οδηγηθούν στα όριά τους.

 * Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτκός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ. με καταγωγή από την Δωρίδα

Αγροτοκτηνοτροφική ημερίδα 20 Ιουλίου στο Λιδωρίκι από τον Δήμο Δωρίδας


Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Στουρνάρα από Γιώτα Γαζή για τις εφορίες Φωκίδας

Επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, διαμαρτυρόμενη σχετικά με την μεταφορά της τμημάτων ελέγχου και δικαστικού της Δ.Ο.Υ. Άμφισσας στη Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς.

Στην επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει:
«Κε Υπουργέ,

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Νομού Φωκίδας η μεταφορά των κρίσιμων τμημάτων ελέγχου και δικαστικού της Δ.Ο.Υ. Άμφισσας στη Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς.
Ήδη η συγχώνευση της Δ.Ο.Υ. Λιδωρικίου με τη Δ.Ο.Υ Άμφισσας δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους κατοίκους διότι η περιοχή μας είναι ορεινή, έχει δύσβατο οδικό δίκτυο και οι μετακινήσεις είναι δύσκολες και δαπανηρές. Με έγγραφο το οποίο είχα αποστείλει στον τότε Υπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών (αριθμ. πρωτ. 567/30–11–2011) προσπαθούσα να αναδείξω τις δυσκολίες τις οποίες θα δημιουργούσε τότε η συγκεκριμένη κίνηση.

Η μεταφορά όμως των δυο παραπάνω τμημάτων στην Λιβαδειά θα αυξήσει τα προβλήματα στους φορολογούμενους πολίτες της Φωκίδας, που θα πρέπει να μετακινούνται για τις υποθέσεις τους, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.
Η Άμφισσα είναι πρωτεύουσα Νομού και απαιτούμε να αντιμετωπίζεται όπως όλες οι πρωτεύουσες γιατί οι πολίτες της δικαιούνται ίσης μεταχείρισης όπως όλοι οι πολίτες της χώρας.

Τέλος, από τη στιγμή, που με ευθύνη του Υπουργείου, η ηλεκτρονικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, επαγγελματίες λογιστές και φοροτεχνικούς έχουν ελάχιστα προχωρήσει θα δημιουργείται απίστευτη ταλαιπωρία στους κατοίκους εάν προχωρήσει στην υλοποίηση της μια τέτοια πρόταση, και αν συνυπολογίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η συγχώνευση της Δ.Ο.Υ. Λιδορικίου με τη Δ.Ο.Υ. Άμφισσας.
Ζητάμε, ο φορολογούμενος κάτοικος της Φωκίδας να τυγχάνει της ίδιας εξυπηρέτησης με όλους τους κατοίκους της χώρας και να μην εξαναγκάζεται σε πρόσθετη ταλαιπωρία.

Θέλουμε οι υπηρεσίες να είναι σύγχρονες, λειτουργικές και αποτελεσματικές, να υπηρετούν τον πολίτη και να «υπάρχουν» για το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση των πολιτών.»

Κυριακή, 7 Ιουλίου 2013

Η αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Δωρίδας συζητήθηκε στις Βρυξέλλες


             Υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο Δωρίδας
             Γ.Καπεντζώνη και το Σύμφωνο Δημάρχων

Σειρά συναντήσεων με Ευρωβουλευτές και στελέχη νευραλγικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συζητήθηκε η αναπτυξιακή προοπτική της Δωρίδας ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 -2022 είχε η δημοτική αρχή Δωρίδας  στις Βρυξέλλες

Στη Βελγική πρωτεύουσα υπογράφηκε το Σύμφωνο Δημάρχων κατά της κλιματικής αλλαγής, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Αντιπρόεδρος  Άννυ Ποδηματά και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών  Ραμόν Σίσο παρουσίασαν τους στόχους, τις ενέργειες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής μέχρι το έτος 2020.

Το Δήμο Δωρίδος εκπροσώπησε ο Δήμαρχος  Γιώργος Καπεντζώνης και ο Αντιδήμαρχος  Κώστας Αντωνόπουλος.

Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο πρώην Κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος παρουσίασε την πρακτική που εφάρμοσε στην πολιτεία του και πέτυχε μέσα σε 5 χρόνια την μείωση των ρύπων κατά 40%.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με δύο συνεδρίες στις οποίες αναπτύχθηκαν τα θέματα:

- «Επίτευξη των στόχων του Συμφώνου χάρη στην τεχνολογική και κοινωνική καινοτομία», και
- «Οι βιώσιμες ενεργειακές επενδύσεις με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη χρηματοδότηση από την αγορά, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»

Στο Σύμφωνο των Δημάρχων κατά της κλιματικής αλλαγής συμμετέχουν 5.000 Δήμοι από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπούν περίπου 175 εκατομμύρια πολίτες.  Οι υπογράφοντες Δήμοι υποστηρίζονται από 200 περιφέρειες, επαρχίες, εθνικές δημόσιες αρχές και ενώσεις τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Στην τελετή  παρευρέθηκαν  600 περίπου αντιπροσωπείες Δήμων προκειμένου να υπογράψουν το Σύμφωνο Δημάρχων που αποτελεί ένα εξαιρετικό φορέα οικονομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών καινοτομιών, που ενθαρρύνουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και τους ευαισθητοποιούν στην κατεύθυνση προστασίας του κλίματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια και στο πλαίσιο εξωστρέφειας του Δήμου ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος αξιοποίησαν την ευκαιρία της παρουσίας τους στις Βρυξέλλες και πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με Ευρωβουλευτές, μέλη Επιτροπών και στελέχη νευραλγικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την αξιοποίηση συμμετοχών του Δήμου σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παρουσίαση και ανάδειξη των θέσεων του Δήμου και την παρουσίαση των προτάσεων του σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 -2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα ο  Γ. Καπεντζώνης και Κ. Αντωνόπουλος συναντήθηκαν κατά σειρά:

1. Με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Επιτρόπου Αλιείας  Μαρίας Δαμανάκη και έθεσαν σειρά προτάσεων όπως προγράμματα για την αναβάθμιση των επαγγελματικών σκαφών αλιείας, τη δημιουργία πάρκων αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού με τεχνητούς υφάλους, καθώς και αλιευτικές δράσεις στη λίμνη του Μόρνου.

2. Με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και συγκεκριμένα με την Αναπληρώτρια Τομεάρχη για την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την υπεύθυνη για την Στερεά Ελλάδα, όπου έθεσαν τα ζητήματα των βιολογικών καθαρισμών στην παραλιακή ζώνη, καθώς και του παραλίμνιου αγωγού στη λίμνη του Μόρνου, την αξιοποίηση των μαρινών και των αλιευτικών καταφυγίων, καθώς και προτάσεων για την κατανομή των πόρων από τα Περιφερειακά Προγράμματα του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020».

3. Με τον Ευρωβουλευτή και μέλος της Επιτροπής για την Έρευνα και Ενέργεια Ιωάννη Τσουκαλά, όπου τέθηκαν θέματα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή και το πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα για την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων ατόμων.

4. Με τον Ευρωβουλευτή  και μέλος της Επιτροπής για τον Τουρισμό Γεώργιο Κουμουτσάκο, όπου τέθηκαν θέματα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Δωρίδος, στις παραθαλάσσιες, ορεινές και παραλίμνιες περιοχές του. 

5. Με τον Ευρωβουλευτή  και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Γεώργιο Σταυρακάκη, όπου τέθηκαν θέματα σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου και τη διαπεριφερειακή συνεργασία των Δήμων.

6. Με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας όπου τέθηκαν θέματα υδατοπεριβαλλοντικών μέτρων και οικολογικών υδατοκαλλιεργειών, τη χρηματοδότηση για: α) αναβάθμιση των επαγγελματικών σκαφών αλιείας, β) τη δυνατότητα μετατροπής τους σε σκάφη εκπαιδευτικού χαρακτήρα κυρίως για αλιευτικό τουρισμό, γ) τη δημιουργία συνεργατικών μορφών διαχείρισης και διάθεσης της παραγωγής τους.

7. Με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας για τις προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα  με την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων του προγράμματος LFAs.

8. Με τον Ευρωβουλευτή  και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος  Θεόδωρο Σκυλλακάκη, όπου τέθηκαν κυρίως θέματα σχετικά με τη λίμνη του Μόρνου και της άρσης των περιορισμών που έχουν τεθεί από τις υγειονομικές διατάξεις.

9. Με την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωβουλευτή  και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών  Ρόδη Κράτσα, όπου τέθηκαν κυρίως θέματα αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσα από τη συμμετοχή του Δήμου σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Είχαν επίσης συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με την μόνιμη αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στις Βρυξέλλες και έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία δικτύου  αμφίδρομης πληροφόρησης προς το σκοπό υποστήριξης του Δήμου σε σχέση με την προώθηση των θέσεών του στα ευρωπαϊκά όργανα και υπηρεσίες.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε για γραμματειακή υποστήριξη και ο Σταθόπουλος Ιωάννης υπάλληλος του Δήμου.