Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

Η αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμούς στη Φωκίδα θέμα ευρείας συνεδρίασης

Με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων» συνεδρίασε μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχου  Φωκίδας  Γιώτας Γαζή, το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

Την συνάντηση άνοιξε η αντιπεριφερειάρχης η οποία ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες συνεργασία στο σχεδιασμό και στην πρόληψη αφενός και στην αντιμετώπιση αφετέρου των επικίνδυνων φαινομένων. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη προσεισμικού ελέγχου κτιρίων καθώς και της άσκησης εκπαίδευσης του πληθυσμού, τον καθορισμό χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού ανά περιοχή της κάθε πόλης και τρόπο μετάβασης σε αυτούς.

Στη συνέχεια ο Δ. Τσιόφας Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρθηκε στην οργάνωση των χώρων καταυλισμού απο τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και των Δήμων (Δ/νση Δημόσιας υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας) υπεύθυνες για την διαχείριση υλικών, οργάνωση των χώρων καταυλισμού (σκηνές, κουβέρτες κ.λ.π.) ώστε να εξασφαλίσουν τα αναγκαία υλικά σε περίπτωση προσωρινής διαβίωσης σεισμοπλήκτων στους προκαθορισμένους χώρους καταυλισμού.

Ο Γ. Τσαμαδιάς εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μίλησε για τη συλλογή πληροφοριών και εκτίμηση των επιπτώσεων, με στόχο την ορθολογική διαχείριση των χώρων και την ιεράρχηση των δράσεων Πολιτικής προστασίας. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης ασκήσεων στα σχολεία και στην καταγραφή του μηχανολογικού εξοπλισμού και των χειριστών της Περιφερειακής Ενότητας. Τέλος, επεσήμανε την χρησιμότητα της διάνοιξης αποκλεισμένων δρόμων, για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων των σωστικών συνεργείων προς και από την πληγείσα περιοχή, τις νοσοκομειακές μονάδες κ.λ.π.

Ο Ι. Κολομπούρος Διευθυντής Π.Υ. Ιτέας, πρότεινε την πραγματοποίηση άσκησης επί χάρτου, άποψη με την οποία συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Ο Ν. Μποτίτσης Αναπληρωτής Διευθυντής της Π.Υ. Άμφισσας τόνισε ότι η Π.Υ. είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση εκδήλωσης σεισμικού φαινομένου.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Π.Υ. Ναυπάκτου Δ. Τσάμαλης στην τοποθέτησή του επεσήμανε την σημασία της σωστής ενημέρωσης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι και κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων. Συμφώνησαν, ότι για την καλύτερη οργάνωση και πρόληψη θα πρέπει να συνταχθεί από τα αρμόδια όργανα ένα μνημόνιο ενεργειών για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων καθώς επίσης και η διενέργεια άσκησης

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής,Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Δ. Τσιόφας, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Γ. Τσαμαδιάς και ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας Κ.Δασκαλόπουλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Π.Υ. Άμφισσας Ν. Μποτίτσης, ο Διευθυντής Π.Υ. Ιτέας Ι. Κολομπούρος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Π.Υ. Ναυπάκτου Δ. Τσάμαλης, ο Λιμενάρχης Ιτέας Ζ. Ζήσιμος, η εκπρόσωπος του Δασαρχείου Άμφισσας Ν. Τομαρά, ο Προϊστάμενος Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Χ. Δημητρέλος, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ν. Σιδηρόπουλος, εκπρόσωπος της Δελφοί – Δίστομο Α.Μ.Ε. Δ. Τάσσιος , η Α. Τσαρούχα από την Ι΄ Εφορία Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών, ο Ε. Τσάρκος εκπρόσωπος «Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης».,ο Δ. Μουτσέλης εκπρόσωπος Δ. Δελφών και ο Ι. Τριανταφύλλου εκπρόσωπος του Δ. Δωρίδας

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Ο εφιάλτης της κάλπης

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου*

Η πρόσφατη πολιτική κρίση κατέδειξε απολύτως την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, αλλά και το πόσο εύκολα, ακόμη, μπορεί να σημειωθεί ένα σοβαρό «ατύχημα» για την Ελλάδα και να γυρίσει η χώρα πίσω, πολύ πίσω, ακυρώνοντας θυσίες ετών, σε μία περίοδο μάλιστα που αρχίζει να διαμορφώνεται η συγκυρία ευνοϊκά (βλέπε και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα, ότι στο πρόγραμμα για την Ελλάδα υπήρξαν καθοριστικά σφάλματα).

Οι τελευταίες δέκα ημέρες, κατέδειξαν με άλλα λόγια μία ανωριμότητα και έναν καιροσκοπισμό εκ μέρους της πολιτικής τάξης, πράγματα πολύ σοβαρά, που θα πρέπει να ξεπεραστούν με αμοιβαίες και ειλικρινείς προσπάθειες από όλες τις πλευρές και τον επανασχεδιασμό ή την επιβεβαίωση των βασικών στόχων για την αναμόρφωση της οικονομίας και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, σε συγκεκριμένο ορίζοντα.

Οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, εάν θέλουμε να ελπίζουμε στην ανάκαμψη, επιβάλουν κυβερνητική σταθερότητα, αποφασισμένη κυβέρνηση και γρήγορες μεγάλες κινήσεις, τουλάχιστον για δώδεκα ακόμη μήνες. Μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας και τις ευρωεκλογές. Τουλάχιστον…

Σε περίπτωση που ο τόπος είχε οδηγηθεί σε εκλογές ή σε περίπτωση που θα εξωθηθεί τους επόμενους μήνες σε εκλογές, από τους ανταγωνισμούς κομματικών, μικροπολιτικών ή οικονομικών συμφερόντων, τα αποτελέσματα θα ήταν (ή θα είναι) οδυνηρά.

Κατά κύριο λόγο η Ελλάδα θα θρυμμάτιζε τα πρώτα στοιχεία εμπιστοσύνης, τα οποία έχει αρχίσει να επανακτά στο εξωτερικό, στους ευρωπαίους εταίρους αλλά και στη διεθνή οικονομική κοινότητα (βλέπε και εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών).

Παράλληλα θα ακύρωνε τις  προσπάθειες και τις θυσίες, τόσων χρόνων, που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. Οι ροές των χρημάτων από το εξωτερικό θα σταματούσαν, η ανεργία θα εκτινασσόταν σε νέα απίστευτα ύψη, οι καταθέτες θα σήκωναν πάλι τα λεφτά τους, ο τουρισμός θα υποχωρούσε, η διοικητική μηχανή θα παρέλυε, πρωτίστως τα έσοδα του κράτους θα διαλυόντουσαν και μαζί με αυτά κάθε πιθανότητα επιτυχίας των δημοσιονομικών στόχων.

Άρα, θα εξανεμίζονταν και οι προσδοκίες για την πιθανή μείωση του ελληνικού χρέους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, μία προοπτική που συζητείται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.

Η προοπτική να μειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος τον επόμενο χρόνο, αποτελεί ίσως την πιο κρίσιμη διάσταση για να υπερβεί η ελληνική οικονομία και ο τόπος τη βαθειά κρίση, να περάσει η Ελλάδα σε ανάπτυξη.

Αυτή είναι η πιο σοβαρή ελπίδα και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να δουλέψει η κυβέρνηση (ενιαία) την στρατηγική της. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η επιτυχής εξέλιξη του δημοσιονομικού προγράμματος και του σχεδίου των μεταρρυθμίσεων, οι βασικές δηλαδή δεσμεύσεις έναντι κυρίως των Ευρωπαίων εταίρων μας. Και αυτό δεν μπορεί να το ξεχνάει το πολιτικό μας σύστημα, οι πολιτικοί μας ηγέτες!

Τα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα (ευτυχώς υπάρχουν πλέον) είναι σαφή και επιβάλλεται να τα αξιοποιήσουμε τώρα. Είναι η αναγνώριση των σφαλμάτων από το ΔΝΤ, είναι η αναγνώριση των προσπαθειών από την Ευρώπη, είναι η συν-αντίληψη των χωρών του Νότου, είναι η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αυτός είναι ο (μονό)δρόμος…

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Σημαντικά ποσά για οδοποιία στη Δωρίδα

Εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για τα προγράμματα ¨Παμφωκίς¨ και ¨Αιγιάλεια-Φωκίδα¨


Εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας για την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας τα όρια πληρωμών του Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τα προγράμματα «ΠΑΜΦΩΚΙΣ» και «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ - ΦΩΚΙΔΑ»..

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, για το 2013 εγκρίθηκαν οι παρακάτω πιστώσεις για το πρόγραμμα «ΠΑΜΦΩΚΙΣ»:

Ø Για τη «Βελτίωση επαρχιακού δρόμου προς Διχώρι», 758.955 €
Ø Για τη «Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου από Παραλίμνιο έως Πενταγιοί – Αρτοτίνα» 25.916 €
Ø Για την μελέτη «Βελτίωσης επέκτασης επαρχιακής οδού από Ν.Ε.Ο. – Κλήμα – Κάμπο – Επ. Ο. Τείχιο – Ποτιδάνεια» 162.338 €
Για το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ - ΦΩΚΙΔΑ» εγκρίθηκε:
Ø Η μελέτη για τον «Περιφερειακό δρόμο Λιδορικίου» 74.402 €
Η απόφαση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ντούρου Σοφία - Ιωάννα και  Χρονάς Αναστάσιος.
Επίσης, ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε την πρόταση του Περιφερειάρχη ώστε να αυξηθεί το όριο πληρωμών για το 2013 τόσο στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ 766) και στη Συλλογική Απόφαση 066 στα 30.000.000 € και στο πρόγραμμα «ΠΑΜΦΩΚΙΣ» στα 6.000.000 €.

Ετεροδημότες Δωριείς στην Αθήνα θα δεχτεί σήμερα Παρασκευή ο Δήμαρχος

Τελευταία Παρασκευή του μήνα σήμερα 28 Ιουνίου και ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης θα βρίσκεται στην Αθήνα για την καθιερωμένη συνάντηση του με ετεροδημότες Δωριείς και εκπροσώπους Συλλόγων.

Οι συναντήσεις θα γίνουν στα γραφεία της Δωρικής Αδελφότητας , Ιέρωνος 6 , στο Παγκράτι από ώρα 10: 00 το πρωί έως  03:00 το απόγευμα.
Η συνάντηση αυτή θα είναι η τελευταία πριν το καλοκαίρι αφού οι περισσότεροι Δωριείς την θερινή περίοδο θα βρίσκονται στα χωριά τους. Θα επαναληφθούν οι συναντήσεις από το Φθινόπωρο όπως μας δηλώθηκε από την Δημοτική Αρχή

Νέα ηγεσία απέκτησε το ΠΑΣΟΚ Φωκίδας Γραμματέας ο Δωριεύς Λ. Καραμπάρμπας

Συνήλθε χθες βράδυ και συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας , που προήλθε από τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές.

Γραμματέας εκλέχτηκε ο Λεωνίδας Καραμπάρμπας από την Μανάγουλη. Είναι πυροσβέστης και από τα παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Φωκίδα, ενώ έχει πλούσια εμπειρία και ενασχόληση  με συλλόγους, αυτοδιοικητικά και αθλητικά δρώμενα.
Αναπληρωτής Γραμματέας εκλέχτηκε ο Ιωάννης Μάμαλης , επιχειρηματίας και πρώην Πρόεδρος της Τολοφώνας

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Ξεφορτώνονται κλοπιμαία και… οπλισμό προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν !

Στα ορεινά της Δωρίδας και ειδικότερα στη περιοχή του Ευπαλίου φαίνεται ότι κινούνται ακόμα οι δραπέτες Αλβανοί από τα ίχνη που αφήνουν.

Ήδη εντοπίστηκαν χθες και δύο από τα τρία αλεξίσφαιρα που είχαν αρπάξει από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Λιβαδειάς κατά τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου στο Δίστομο.
Επίσης  και ένα πιστόλι ρέπλικα που είχε κλαπεί από σπίτι στο Τείχιο Φωκίδας.

Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα των αστυνομικών και το κλεμμένο όπλο ήταν τυλιγμένα μέσα σε ένα σεντόνι και πεταμένα σε χωράφι κοντά στη Μονή Βαρνάκοβας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν τρεις ημέρες στην ίδια περιοχή , κοντά στη Φιλοθέη Ευπαλίου είχε βρεθεί  πεταμένο στην άκρη του δρόμου και το κλεμμένο πιστόλι G3 από τους αστυνομικούς του Διστόμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες αυτές τις ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την αστυνομία, οι δραπέτες έχουν αφήσει τα ίχνη τους σε σπίτια του Τειχίου, Περιθιώτισσας και  Χρυσόβου.

Δεν είναι βέβαιο όμως ότι όλες οι παραβιάσεις των σπιτιών έχουν γίνει από τους συγκεκριμένους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων ή και από τα κλεφτρόνια που χτυπούν συχνά κλεισμένα σπίτια κατα την διάρκεια του χειμώνα και οι ιδιοκτήτες τους το ανακαλύπτουν τώρα που τα επισκέπτοναται λόγω καλοκαιριού.
Πάντως όλες αυτές οι κινήσεις δεν γνωρίζει η αστυνομία αν γίνονται για λόγους αποπροσανατολισμού ή θέλουν να ξεφορτωθούν κάποια πράγματα κρατώντας στην κατοχή μόνο τον βαρύ οπλισμό με τα καλάσνικοφ.

Οι ενδείξεις όμως όλες  δείχνουν ότι οι δραπέτες πρέπει να βρίσκονται κάπου στη περιοχή του έρημου χωριού Πλαιοχωράκι πάνω από τη Σεργούλα , που είναι δύσκολο να εντοπισθεί κανείς ακόμα και από ελικόπτερο, λόγω της μορφολογίας του εδάφους.
Το βέβαιο είναι ότι  οι περιπολίες και τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλα τα πιθανά σημεία διαφυγής επανδρώνονται συνεχώς με νέες επίλεκτες δυνάμεις από  Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας , ΕΚΑΜ, αντιτρομοκρατικής κλπ. με συνεχή καθοδήγηση του επανδρωμένου ελικοπτέρουΝέα 10ωρη Κάρτα “Μαζί” από τη ΓΕΦΥΡΑ για τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού

Νέα θερινή εκπτωτική κάρτα  «Μαζί» της Γέφυρας Ρίου-Αντίρριο τίθεται στη διάθεση του κοινού  από το σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου μέχρι και το σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για κάρτα μετ’ επιστροφής διάρκειας 10 ωρών που ισχύει για κάθε  Σάββατο και  Κυριακή του καλοκαιριού στην τιμή των 13,50€.


Είναι ένα προϊόν που δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη της κινητικότητας μεταξύ των δύο περιοχών που ενώνει η Γέφυρα. Εισάγεται ως ενισχυμένη εκδοχή των δύο προγενέστερων κυριακάτικων καρτών « aller-retour », αντίστοιχα 8ωρης και 10ωρης διάρκειας, που ίσχυσαν κατά τις θερινές περιόδους 2011 και 2012 και βασίστηκαν στη λογική του «τουρισμού της μιας ημέρας» που εξελίσσεται σε μία ελκυστική επιλογή κατά την παρούσα συγκυρία.

Ωστόσο η κάρτα «Μαζί» μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει και τους τουρίστες της πολυήμερης διαμονής, που προγραμματίζουν εξορμήσεις ένθεν-κακείθεν του στενού Ρίου – Αντιρρίου, σε όλο το εύρος της Δυτικής Ελλάδας ή και ακόμη μακρύτερα, διατηρώντας την ως ορμητήριό τους.

 

Μερική αναστολή των διατάξεων του μνημονίου για να ανατροφοδοτηθούν τα οικονομικά του κράτους

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Αν η σχηματισθείσα, δικομματική πλέον, κυβέρνηση έχει ένα περιθώριο επιτυχημένης προοπτικής, θα πρέπει να ξεχάσει τις κακές έξεις του δεύτερου εαυτού της.
Να ακυρώσει, δηλαδή, την τρικομματική που διαδέχθηκε ,  την οποία από αρχηγό και μπροστάρη  δυστυχώς τη μετέτρεψε σε περιπλανώμενο επιδιορθωτή. Να ακυρώσει την ατολμία, την διστακτικότητα και την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Επίπονο και κοπιώδες, αλλά όχι απόμακρο και ανεφάρμοστο.
Η τρικομματική χαρακτηρίστηκε από έλλειψη αυτοπεποίθησης γιατί εξαρχής δεν συνέλαβε  την δύναμη της μοναδικότητας του εγχειρήματος  που διέθετε και δεν την μετέτρεψε σε διαπραγματευτική ισχύ. Σε δύναμη πυρός κατά των εσωτερικών υπονομευτών και των εξωτερικών εχθρών.

Σ’ αυτή την εφιαλτική στροφή της κρίσης στην Ελλάδα ,είναι όντως υπονομευτές όσοι στο εσωτερικό εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, που όμως έχει ανάγκη η κοινωνία, οι πολίτες και η εθνική οικονομία κι όχι η κακομαθημένη αστική τάξη που έχει  σταθερό προσανατολισμό τον παράνομο πλουτισμό.
Είναι επιπροσθέτως εχθροί όσοι στο εξωτερικό επιμένουν σε ένα καταστροφικό μνημονιακό σχέδιο, που αποδεκατίζει τον εθνικό αναπτυξιακό κορμό, καθώς όπως αποδεικνύεται ενισχύει την ύφεση, την λιτότητα και την ανεργία και μεταθέτει συνεχώς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με άλλα λόγια εάν η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δεν πιάσει το νήμα από την αρχή και προσπαθήσει απλά να διορθώσει τα λάθη της τρικομματικής, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε αποτυχία.
Όμως για να πιάσει το νήμα από την αρχή πρέπει να έχει έναν καθαρό στόχο, γύρω από τον οποίο να χτίσει το ανάχωμα των προγραμματικών θέσεων.

Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία και με απολύτως αποκαλυπτικά όσα έχουν προηγηθεί σχετικά με την ορθότητα - βιωσιμότητα του μνημονίου, ο καθαρός στόχος πρέπει να σχετίζεται με την μερική αναστολή ορισμένων διατάξεων του μνημονίου, που θα επιτρέψει στο Κράτος και στο Γενικό Λογιστήριο να συγκεντρώσει ένα σεβαστό ποσό της τάξης των 60-70 δις ευρώ σ’ ένα βάθος χρόνου 10 έως 15 μηνών.
Ποσό με το οποίο στη συνέχεια θα μπορέσει να υλοποιήσει στοχευμένα προγράμματα παραγωγικής ανασυγκρότησης και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ώστε μόνιμα και σταθερά να γνωρίζουν οι πάντες ότι υπάρχουν τα εχέγγυα για μια σταθερή υλοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής του εξωρθολογισμένου,  πλέον,  χρέους και αποτελεσματικής διεκπεραίωσης των κρατικών προϋπολογισμών.

Στην αντίθετη περίπτωση, ολόκληρο το κυβερνητικό σύστημα διαχείρισης θα καταναλώνεται γύρω από ένα κυνήγι μαγισσών, που θα αποδεικνύεται στην πορεία άκρως αναποτελεσματικό. Για έναν απλό όσο και απολύτως πραγματικό λόγο.
Γιατί η πλειοψηφία των πολιτών έχει πτωχεύσει δραματικά και δεν έχει δυνατότητα να ανταποκριθεί στις φοροδοτικές  υποχρεώσεις. Γιατί έχει μηδενιστεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών και επιπλέον το όχημα της ρευστότητας έχει προ πολλού ακινητοποιηθεί.

Όσο λοιπόν αυτή η απλή διαπίστωση δεν καθοδηγεί τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης και όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις τώρα κι όχι μετά από 10 μήνες, τόσο η κυβέρνηση θα δοκιμάζεται και θα είναι ανοιχτή σε ένα  νέο ατύχημα , τύπου ΕΡΤ.
Αν για παράδειγμα αυτό που με σαφήνεια διατυπώνεται σήμερα περί αποφυγής νέων δημοσιονομικών μέτρων και περαιτέρω μείωσης μισθών, είχε ειπωθεί και είχε διεκδικηθεί πριν έναν χρόνο, τότε θα ήταν πολύ πιθανή μια πιο ενθαρρυντική και αισιόδοξη πορεία.

Κατά συνέπεια η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από μία-δύο μεγάλες επιλογές κι όχι από τις πολλές, αλλά μικρές. Πολλοί υποστηρίζουν πως αν πετύχει σ’ αυτές τις μικρές επιλογές, θα έχει προοπτική να κερδίσει και το τελικό στοίχημα.
Αυτό θα λειτουργούσε ενδεχομένως πριν δύο χρόνια .Χωρίς να έχει προηγηθεί το ανόητο πρόγραμμα  σκληρής εσωτερικής υποτίμησης που υπονόμευσε τα έσοδα του κράτους. Και χωρίς να έχει σχεδόν εγκατασταθεί  στην κυβερνησιμότητα του κράτους ,η  εγκληματική αδράνεια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η  χαλάρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

* Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ

ΓΙΩΡ. ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ: Η ανάδειξη του Αρχαίου Φύσκου είναι υπόθεση όλων μας

 
 Η Α’ Αρχαιολογική Συνάντηση με θέμα «Το αρχαιολογικό παρελθόν του Δήμου Δωρίδας: η έρευνα και οι προοπτικές ανάδειξης», θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Αυγούστου από την Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «Ο Φύσκος» και της Ι’ ΕΠΚΑ Δελφών υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδας,

Με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης σε μήνυμά του επισημαίνει τα εξής:

"Οι αρχαιολογικοί χώροι, συνήθως αντιμετωπίζονται  από τη σύγχρονη κοινωνία ως απλά απομεινάρια ιστορίας, ως υπολείμματα μιας άλλης εποχής που περιέπεσαν σε αχρηστία και ίσως αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξή της.

Οι Μαλανδρινιώτες όμως, με πρωτεργάτη την Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «Ο ΦΥΣΚΟΣ», προς μεγάλη τους τιμή κάθε άλλο παρά απομεινάρια θεωρούν τα ερείπια του αρχαίου Φύσκου.

Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την αξία του πολιτισμικής τους κληρονομιάς και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη θησαυροί από αυτούς που έχουν εντοπιστεί (αρχαιολόγοι βεβαιώνουν την ύπαρξη τμημάτων του Κάστρου, της αρχαίας οχύρωσης και του ψηφιδωτού δαπέδου που διατηρείται στο Ναό των Αγίων Αποστόλων) κατάφεραν μετά από χρόνιες προσπάθειες ευαισθητοποίησης των αρμοδίων αρχών να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.

Συγχαρητήρια στην Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «Ο ΦΥΣΚΟΣ» που στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, διοργανώνει υπό της αιγίδα του Δήμου μας, Επιστημονικό Αρχαιολογικό Συνέδριο.

Επικροτούμε τις ενέργειες αυτές και σε αρωγή της προσπάθειας των εθελοντών  Μαλανδρινιωτών, Πολιτιστικής Κίνησης «Ο ΦΥΣΚΟΣ» και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχουμε ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ι΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για συμμετοχή του Δήμου μας, με διάθεση μηχανολογικού εξοπλισμού, προσωπικού και παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου, προκειμένου να ξεκινήσει ο καθαρισμός του οχυρωματικού περιβόλου του Αρχαίου  Φύσκου και να μπορέσει στη συνέχεια να συνταχθεί μελέτη συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξής του.

Με την ανάδειξη του Αρχαίου Φύσκου φανερώνουμε έμπρακτα πως για τη δική μας μικρή κοινωνία ο αρχαιολογικός χώρος δεν αποτελεί ένα απομεινάρι του παρελθόντος που εξαιρείται από τη σημερινή πόλη, αλλά αντίθετα ένα ιδιόμορφο και ιδιαίτερο μέλος της.

Με αυτό το εγχείρημα δίνεται το έναυσμα για πιθανές μελλοντικές προσπάθειες ανάδειξης και άλλων αρχαιολογικών χώρων που κοσμούν το δήμο μας, σε συνεργασία πάντα με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία."

 

 

Αρχή φόρμας

 

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

Ισόβια στην παπαδιά και τον εραστή της για τον φόνο του ιερέα από την Φωκίδα

Την ποινή των ισοβίων επέβαλε το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο  Αιγίου  στην παπαδιά και τον 41χρονο εραστή της που πέρσι τον Σεπτέμβριο είχαν σχεδιάσει και εκτελέσει σχέδιο δολοφονίας του 52χρονου από την ορεινή Φωκίδα ιερέα Θανάση Αυγερόπουλου στην Ηλεία.

Ειδικότερα το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο  Αιγίου καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και 3 χρόνια φυλάκιση τον 41χρονο  για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ενώ υπέβαλε την ποινή των ισοβίων στην 43χρονη σύζυγο του ιερέα για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους δύο κατηγορουμένους.

Το δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη της παπαδιάς με ψήφους 6  - 1 κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι ένας δικαστής πρότεινε την αθώωση της γυναίκας. Για την περίπτωση του εραστή της οι ψήφοι ήταν 7 – 0 υπέρ της καταδίκης του.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή κατά την απολογία του ο 41χρονος είχε αλλάξει την αρχική του κατάθεση προσπαθώντας να απαλλάξει από την συμμετοχή στη δολοφονία τη σύζυγο του ιερέα είχε ισχυριστεί πως η πρεσβυτέρα δεν είχε καμία ανάμειξη, ούτε τον είχε προτρέψει να σκοτώσει τον ιερέα.

Ο 41χρονος άκουσε την ποινή των ισοβίων χωρίς να πει ούτε μία λέξη, ενώ η 43χρονη πρεσβυτέρα, φεύγοντας από τα δικαστήρια του Αιγίου, ισχυρίστηκε πως είναι αθώα και πως δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα.
 

Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην παραλιακή ζώνη Πανόρμου με 45.000€

Δημοπρατήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το έργο: «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην παραλιακή ζώνη Πανόρμου», προϋπολογισμού 45.000,00€   

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, το συγκεκριμένο έργο αφορά εργασίες κατασκευής τοίχου για την προστασία του επαρχιακού δρόμου στην παραλιακή ζώνη Πανόρμου.
Ο υφιστάμενος δρόμος έχει αστοχήσει σε διάφορα σημεία με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αφορούν την κοπή του ασφαλτικού, εκσκαφή και θεμελίωση του τοίχου, χρήση άοπλου σκυροδέματος για τη θεμελίωση του τοίχου εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις συνθήκες του έργου.
Τέλος θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος σε όσα σημεία έχει υποστεί ζημιές αλλά και σε όσα τμήματα θα υποστούν βλάβη από την κατασκευή.

 

Καθορίστηκαν οι αντικειμενικές αξίες οικοπέδων σε 457 περιοχές της χώρας

Στη Φωκίδα καθορίστηκαν τιμές μόνο για την περιοχή Ευπαλίου

Καθορίστηκαν οι αντικειμενικές τιμές των οικοπέδων σε 457 περιοχές της χώρας στις οποίες δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των τιμών.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη οι τιμές κυμαίνονται από 3 έως και 3.040 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα αποτελέσουν τη βάση του υπολογισμού για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013.

Το αφορολόγητο όριο είναι 200.000 σε ατομική βάση και για την υπερβάλλουσα αξία των οικοπέδων εφαρμόζονται συντελεστές φορολόγησης που ξεκινούν από 0,2% και φτάνουν έως και το 2%.

Για την Φωκίδα η μόνη περιοχή που ανακοινώθηκε αντικειμενική τιμή είναι του Ευπαλίου που καθορίστηκε σε 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή για κάθε 1 στρέμμα η αντικειμενική αξία θα είναι 12.000 ευρώ

Οι μικρότερες τιμές των 3 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο καθορίστηκαν σε μερικές περιοχές του Έβρου και η μεγαλύτερη στη Βούλα Αττικής προς 3.040 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο .

Για την περιοχή της Ναυπάκτου η τιμή καθορίστηκε προς 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Στις Βρυξέλλες η Δημοτική Αρχή Δωρίδος για υπογραφή του Συμφώνου Δημάρχων

Θα έχει και σειρά συναντήσεων με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπογράφηκε σήμερα στις Βρυξέλλες το Σύμφωνο των Δημάρχων κατά της κλιματικής αλλαγής, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία του Προέδρου της κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών κ. Ραμόν Σίσο.

Το Δήμο Δωρίδος εκπροσώπησε ο Δήμαρχος  Γιώργος Καπεντζώνης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος  Κώστας Αντωνόπουλος.

Στο Σύμφωνο των Δημάρχων κατά της κλιματικής αλλαγής συμμετέχουν μέχρι στιγμής 5.000 Δήμοι από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπούν περίπου 175 εκατομμύρια πολίτες.  Οι υπογράφοντες Δήμοι υποστηρίζονται από 200 περιφέρειες, επαρχίες, εθνικές δημόσιες αρχές και ενώσεις τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Στην σημερινή τελετή  παρευρέθηκαν  600 αντιπροσωπείες Δήμων προκειμένου να υπογράψουν το Σύμφωνο Δημάρχων που αποτελεί ένα εξαιρετικό φορέα οικονομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών καινοτομιών που ενθαρρύνουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και τους ευαισθητοποιούν στην κατεύθυνση προστασίας του κλίματος και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο Δήμος  Δωρίδος  ως επικεφαλής του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, κλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τη δράση αυτή στους συμμετέχοντες Δημάρχους στο πλαίσιο της τελετής, προς τον σκοπό ανταλλαγής εμπειριών και διεύρυνσης των συνεργασιών με άλλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Δήμου δίνεται η ευκαιρία για την παρουσίαση και προώθηση στα διάφορα όργανα και επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχευμένων προτάσεων που έχουν σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της Δωρίδας, όπως θέματα τουρισμού, γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας (π.χ τεχνητοί ύφαλοι), διαχείρισης υδάτινων πόρων (π.χ λίμνη Μόρνου), περιβάλλοντος  και ενέργειας.

Για  το σκοπό αυτό έχουν προγραμματιστεί  σειρά συναντήσεων της Δημοτικής Αρχής Δωρίδος με Επιτρόπους, Ευρωβουλευτές, μέλη Επιτροπών και υπηρεσιακούς παράγοντες μέσα στις επόμενες  ημέρες, με στόχο την αξιοποίηση συμμετοχών και χρηματοδοτήσεων σχετικών προγραμμάτων.

 
1.   Με τον Ευρωβουλευτή και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας κ. Ιωάννη Τσουκαλά.

2. Με στελέχη της Επιτροπής Αλιείας και την Επίτροπο Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη.

3.   Με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και συγκεκριμένα με την Αναπληρώτρια Τομεάρχη για την Ελλάδα, καθώς και με  την υπεύθυνη για την Στερεά Ελλάδα.

4.   Με τον Ευρωβουλευτή και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο.

5.   Με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Ευρωβουλευτή κ. Γεώργιο Σταυρακάκη.

6.   Με στελέχη της μονάδας για τις διαρθρωτικές δράσεις για την Ελλάδα της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας.

7.    Με στελέχη της μονάδας για τις διαρθρωτικές δράσεις για την Ελλάδα της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Οι δημοσιογράφοι είναι το ισχυρότερο ¨λόμπι¨του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

Μετά τους έντονους κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν από το θέμα της ΕΡΤ, η νέα σύνθεση της κυβέρνησης περιλαμβάνει πέντε πρώην δημοσιογράφους. Στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν μόνο ο Σίμος Κεδίκογλου, εκείνος που είχε το δύσκολο έργο να ανακοινώσει και το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Ο Σίμος Κεδίκογλου έχει πλούσια

Σίμος Κεδίκογλου
πείρα στα ΜΜΕ. Εχει εργαστεί στην εφημερίδα «Καθημερινή», στην ΕΡΤ,το CNN International, την
«Απογευματινή» και σε αρκετά
 άλλα μέσα ενημέρωσης.


 

Στο νέο σχήμα προστέθηκαν:

Ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος μεταξύ
Γιάννης Μιχελάκης
άλλων έχει διατελέσει αρχισυντάκτης
στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και στους
τηλεοπτικούς σταθμούς «MEGA» και
«MEGA Κύπρου», καθώς και Γενικός
 Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης
 στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Ηταν διευθυντής της εφημερίδας
«Ελεύθερος Τύπος» που επανεκδόθηκε
το 2009. Από το 2011 ήταν εκπρόσωπος
Κώστας Γκιουλέκας
 Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κώστας Γκιουλέκας που εργαζόταν στην τηλεόραση της Θεσσαλονίκης.

 
 
 
Γιάννης Ανδριανός
Ο Γιάννης Ανδριανός που έχει εργαστεί ως αρθρογράφος-αναλυτής
στην εφημερίδα «Απογευματινή»
και αρχισυντάκτης του περιοδικού
«ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ».

Τέλος, ο Παντελής Καψής έχει
Παντελής Καψής
αναλάβει την αναμόρφωση της
 νέας δημόσιας τηλεόρασης από το πόστο του αρμόδιου υφυπουργού.
Ο Παντελής Καψής έχει διατελέσει για
πολλά χρόνια διευθυντής στην
εφημερίδα «Τα Νέα» και «Το Βήμα»,ενώ στην κυβέρνηση Παπαδήμου είχε το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου.
 

Σοφία ΒούλτεψηΟ αριθμός των δημοσιογράφων θα
ήταν ακόμα μεγαλύτερος αν η
Σοφία Βούλτεψη με θητεία σε
«Απογευματινή», «Εθνος»,«Ελεύθερος Τύπος» και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία»,«Εικόνες», «Εγώ», «Είναι»,
δεν είχε αρνηθεί τελικά να αναλάβειτο πόστο υφυπουργού Υγείας μετά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης με  Υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη  

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013

Ανακοινώθηκε το νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών ο Βαγγέλης Βενιζέλος

Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς ( ΝΔ )

Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Βενιζέλος ( ΠΑΣΟΚ )

Υπουργός Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης ( ΝΔ )

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Συμεών Κεδίκογλου ( ΝΔ )

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Γιάννης Στουρνάρας

Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας ( ΝΔ )

Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης ( ΝΔ )

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης ( ΝΔ )

Αναπληρώτρια υπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου ( ΠΑΣΟΚ )

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Γιάννης Μιχελάκης ( ΝΔ )

Αναπληρωτής υπουργός: Λεωνίδας Γρηγοράκος ( ΠΑΣΟΚ )

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος ( ΠΑΣΟΚ )

Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας ( ΠΑΣΟΚ )

Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος ( ΝΔ )

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος ( ΝΔ )

Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά ( ΠΑΣΟΚ )

Υφυπουργός: Αθανάσιος Δαβάκης ( ΝΔ )

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης ( ΝΔ )

Υφυπουργός: Αθανάσιος Σκορδάς ( ΝΔ )

Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης ( ΝΔ )

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ( ΝΔ )

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ)

Αναπληρωτής υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης ( ΝΔ )

Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου ( ΝΔ )

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ( ΝΔ )

Υφυπουργός: Συμεών Κεδίκογλου ( ΠΑΣΟΚ )

Υφυπουργός: Κώστας Γκιουλέκας ( ΝΔ )

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης ( ΝΔ )

Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρολγου ( ΠΑΣΟΚ )

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης ( ΝΔ )

Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας ( ΝΔ )

Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη ( ΝΔ )

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Αθανάσιος Τσαυτάρης ( ΠΑΣΟΚ )

Υφυπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος ( ΝΔ )

Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Νικόλαος Δένδιας ( ΝΔ )

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου ( ΝΔ )

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη ( ΝΔ )

Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Υπουργός: Θεόδωρος Καράολγου ( ΝΔ )

Υφυπουργός αρμόδιος για την ΕΡΤ: Παντελής Καψής


 

Εωράκαμεν τους ληστάς … το 1923 !

Τούτες τις μέρες ζούμε στη Δωρίδα μερικά γεγονότα που φαντάζουν επανάληψη ιστορίας με όσα διαδραματίστηκαν σε άλλη γωνιά της Ελλάδας πριν από…  90 χρόνια !

Είχαμε και τότε κυνήγι ληστών , γύρω από μια λίμνη και μάλιστα με πανσέληνο !

Ας δούμε λοιπόν αυθεντικά πως περιγράφει το περιστατικό ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, σε ένα από τα βιβλία του ,όπου  ο Ιωάννης Πετράκης, υπαστυνόμος στο Κιλκίς, στις 7 Απριλίου 1923, αναφέρει εγγράφως στους ανωτέρους του αξιωματικούς της  χωροφυλακής:

«Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης, παρά λίμνην της Δοϊράνης, εωράκαμεν τους ληστάς.
Κράζων δε "σταθήτε, ρε πούστηδες, γαμώ το σταυρό σας" και απαντησάντων "κλάστε μας τα αρχίδια", απέδρασαν».

Υ.Γ. Και για να έρθουμε στο σήμερα...
1.Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ζήτημα χρόνου η σύλληψη των αλβανών δραπετών.

2.Ως έμπειρα στελέχη που έχουν εκπαιδευτεί και υπηρετήσει τον  ανταρτοπόλεμο με τον Ου Τσε Κα στην Αλβανία κατάφεραν με σύμμαχο τα δυσπρόσιτα μέρη της ορεινής Δωρίδας να κερδίσουν χρόνο.
3.Σ΄αυτό βοήθησε και η πληροφόρηση και βοήθεια που είχαν από άτομα που γνώριζαν  την περιοχή.

4.Η Αστυνομία έχοντας καταστρώσει το σχέδιο της, δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να επισπεύσει τη σύλληψή τους, κάνοντας βεβιασμένες κινήσεις  διακινδυνεύοντας τη ζωή κάποιου στελέχους της.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μας από αξιόπιστες πηγές , είναι πολλές και σοβαρές για τον ¨πόλεμο τακτικής¨ των δύο πλευρών . Για λόγους δεοντολογίας δεν πρέπει να αναφέρουμε άλλες πληροφορίες.

 

Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013

¨Ακουμπάνε¨ τους ληστές στο Ευπάλιο !

Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους δραπέτες ληστές δολοφόνους του αστυνομικού.

Διακόσιοι και πλέον αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων , της αντιτρομοκρατικής , ΕΚΑΜ και ΔΙΑΣ χτενίζουν κυριολεκτικά την περιοχή του Ευπαλίου ,  στήνουν μπλόκα νύχτα και μέρα, έχοντας την στήριξη και καθοδήγηση από αέρος μέσω του ελικοπτέρου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους ληστές έχουν εγκλωβιστεί στο δύσβατο και εγκαταλελειμμένο χωριό Παλιοχωράκι στα ορεινά της Σεργούλας Ευπαλίου, όπου βρίσκεται και παλιό …Γερμανικό φυλάκιο.

Επίσης ότι  βρέθηκε το αγροτικό αυτοκίνητο που είχε κλαπεί στο  χωριό Φιλοθέη Ευπαλίου από τους Δραπέτες. Το όχημα εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της Βαρνάκοβας , μεταξύ Φιλοθέης και Ποτιδανείας.

Άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε έξω από τη Φιλοθέη Ευπαλίου (που είχε κλαπεί πριν τρείς ημέρες ξημερώματα το άσπρο ΙΧ Μιτσουμπίσι) και το όπλο G3 του αδικοχαμένου  αστυνομικού στο Δίστομο, το οποίο έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας για περεταίρω έρευνες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε και σπίτι στο Τείχιο Δωρίδας που σύμφωνα από τις πρώτες εκτιμήσεις διέμεναν  κάποιες ώρες ή μέρες οι δραπέτες. Το σπίτι τους περισσότερος μήνες του χρόνου παραμένει κλειστό και χρησιμοποιείται μόνο το καλοκαίρι.

Το βέβαιο για την αστυνομία είναι ότι οι δραπέτες έχουν καθοδήγηση και ενημέρωση για την περιοχή από πολίτες , ίσως αλβανικής καταγωγής, που διαμένουν χρόνια σε χωριά του Ευπαλίου.

ΝΑ ΜΗ ΧΥΘΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ

Το Δ.Σ. και τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας, με ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος και Γεν Γραμματέας τους Παρασκευάς Δρόσος και Ντελής Χρήστος, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Γεωργίου.

Δυστυχώς, τονίζεται στην ανακοίνωση, η αστυνομική οικογένεια για ακόμη μια φορά πενθεί και θρηνεί το χαμό ενός συναδέλφου εν ώρα υπηρεσίας.

Πόσοι ακόμη συνάδελφοι πρέπει να θυσιαστούν τόσο άδικα ώστε να αφυπνιστεί επιτέλους αυτή η δήθεν συντεταγμένη και ευνομούμενη πολιτεία; Πότε θα αναλάβουν τις ευθύνες αυτοί που πραγματικά τους αναλογούν;

ΑΛΙΜΟΝΟ, σε αυτούς που θα προσπαθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο να σπιλώσουν τη μνήμη του συναδέλφου και σε αυτούς που σφίξανε το χέρι των δικών του εκφράζοντας τη δήθεν συμπαράστασή τους.

ΑΛΙΜΟΝΟ, σε αυτούς που εσκεμμένα υποβαθμίζουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία και δη η ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, κλείνοντας τα μάτια στην τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας και απαξιώνοντας το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί σε αυτή, μόνο και μόνο για να τα παρουσιάζουν όλα ρόδινα.

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίζει παιχνίδια θυσιάζοντας τους συναδέλφους μας, για να αναρριχηθεί και να γαντζωθεί οπουδήποτε.

ΝΑ ΜΗ ΧΥΘΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ.

Η Ε.Α.Υ.Φ. θα είναι εδώ και θα σταθεί αρωγός στη σύζυγο και τα παιδιά του εκλιπόντος συναδέλφου και πραγματικά δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε και θα συμπορευτούμε με τις ενέργειες της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας, έτσι ώστε οι ευθύνες για το τραγικό αυτό συμβάν να αποδοθούν εκεί που πρέπει.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει συνάδελφε Γιώργο.