Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

H ΕΡΤ που αγαπάμε να μισούμε

Τι είναι η ΕΡΤ τελικά; Ας καταλήξουμε αν την αγαπάμε ή τη μισούμε. 

 - Είναι τα δελτία ειδήσεων που τόσα χρόνια μας φλόμωναν με κυβερνητικές ανακοινώσεις, δηλώσεις της αντιπολίτευσης και απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου; Είναι τα δελτία που τόσα χρόνια (ανεξαρτήτως κυβέρνησης) κατηγορούσαν όλοι ως προπαγανδιστικά;
- Είναι τα talk shows στα οποία εναλλάσονταν δεξιοί και αριστεροί παρουσιαστές; Επί ΠΑΣΟΚ Κούλογλου, Μαχαίρας, Παπαναγιώτου, Σπηλιώπουλος και επί ΝΔ Κοττάκης, Πολίτης, Παναγιωταρέα και Κουβαράς;
- Είναι οι αθλητικές μεταδόσεις με το Θεοφιλόπουλο, τον Βερνίκο, τον Χατζηγεωργίου και το λοιπό dream team;
- Eίναι το μαύρο μιας ώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες για το οποίο δεν παραιτήθηκε ούτε ένας;
- Είναι οι απευθείας αναθέσεις εκπομπών σε ημέτερους και οι υπερωρίες εκατοντάδων ωρών;
- Είναι οι 1200 μονιμοποιηθέντες επί Παυλόπουλου, που στην πλειοψηφία τους ήταν χωρίς..
πτυχίο και ανειδίκευτοι με αποτέλεσμα η ΕΡΤ να φορτωθεί πλεονάζον και άχρηστο προσωπικό;
- Είναι τα επιπλέον τρία ψηφιακά κανάλια που στήθηκαν επί Παναγόπουλου, χωρίς business plan και έκλεισαν μετά από λίγα χρόνια;
- Είναι ο Τηλεοπτικός Σταθμός Πάτρας και Ηρακλείου με τους δεκάδες εργαζόμενους που δεν παράγουν απολύτως τίποτα;
- Είναι οι 3 ανταποκριτές στην Αυστραλία, οι 2 στις ΗΠΑ, ο 1 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (που δεν κάλυψε ούτε την πτώση Μουμπάρακ), ο αθλητικός ανταποκριτής που εστάλη στο Λονδίνο ή κόρη ανταποκριτή που εστάλη στο Μονπελιέ επειδή έτσι τη βόλευε;
- Είναι τα ρουσφέτια του Κεδίκογλου, όπως η κ. Σαλαγκούδη, ο κ. Καμπανέλης και η κ.Ρέτσα για τα οποία δεν έκλεισαν ούτε μια μέρα την ΕΡΤ οι συνδικαλιστές;
- Είναι οι δεκάδες σύμβουλοι της εποχής Παναγόπουλου με τους μισθούς των 120 χιλιάδων ευρώ;
- Είναι οι διευθυντές ειδήσεων που μετά πήγαν διευθυντές σε εφημερίδες που στηλιτεύουν την ΕΡΤ και έπαιρναν 200 χιλιάδες ευρώ;
- Είναι οι νυν διαμαρτυρόμενοι παρουσιαστές και αρχισυντάκτες που στην εποχή του πάρτι έπαιρναν μπόνους 70 και 80 χιλιάδες ευρώ;
- Είναι οι εκπομπές του στρατού και της Βουλής;
  

Όχι θα πείτε οι περισσότεροι. Άρα τι είναι η ΕΡΤ;

- Είναι ο Εξάντας (εξωτερική παραγωγή ιδιώτη), το Παρασκήνιο  (εξωτερική παραγωγή ιδιώτη), το Μονόγραμμα  (εξωτερική παραγωγή ιδιώτη), τα Βιβλία στο Κουτί  (εξωτερική παραγωγή ιδιώτη), οι Κεραίες της εποχής μας  (εξωτερική παραγωγή ιδιώτη), το Balkan express (εξωτερική παραγωγή ιδιώτη), το Στην υγειά μας  (εξωτερική παραγωγή ιδιώτη), το Σαν Σήμερα (εσωτερική παραγωγή), τα Άκρα (εσωτερική παραγωγή), τα Αληθινά Σενάρια (εσωτερική παραγωγή), το Ουράνιο τόξο (εσωτερική παραγωγή).

- Είναι το 3ο πρόγραμμα, ο 958fm και το Kosmos fm.

- Είναι το ERT Archives και ας έχει κλειστό χωρίς δωρεάν διανομή το αρχείο της ΕΡΤ.

- Είναι τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως τα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, το καλλιτεχνικό πατινάζ, τα μουντιάλ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

  Ας είμαστε ρεαλιστές

- ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ πρέπει να υπάρχει. Πρέπει να έχει 5 κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ΕΡΤ HD, ERT SAT); ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ.

- ΔΗΜΟΣΙΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ πρέπει να υπάρχει. Πρέπει να έχει 5 εθνικά και 19 περιφερειακά και 2 προγράμματα βραχέων; ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

- Χρειάζονται 2656 μόνιμοι εργαζόμενοι; Και αν ναι γιατί πρέπει να προσλαμβάνονται συνεχώς και συμβασιούχοι (συνήθως κακοπληρωμένοι και χωρίς εργασιακά δικαιώματα);

Η κυβέρνηση Σαμαρά φέρθηκε αυταρχικά και πήρε ένα τεράστιο ρίσκο. Έκλεισε την ΕΡΤ χωρίς να έχει ετοιμάσει απόλυτα την επόμενη μέρα, χωρίς να έχει αξιολογήσει τους εργαζόμενους, βάζοντας τους όλους στο ίδιο τσουβάλι, ικανούς και μη, αργόσχολους και εργαζόμενους σκληρά.

Πρέπει άμεσα να γίνει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη του προσωπικού. Πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τους “καλούς” και απόλυτη διαφάνεια για τους νέους. Αλλά σίγουρα η ΕΡΤ δεν πρέπει να γυρίσει πίσω. Δεν πρέπει να παραμείνει το άντρο της ΠΟΣΠΕΡΤ που ανεβοκατέβαζε διακόπτες, συνδιοικούσε και αρνούνταν κάθε αλλαγή και εξέλιξη. Πρέπει να γίνει ένας οργανισμός με μέγεθος ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και των ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ, με το βλέμμα στο μέλλον και χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος.

Πως μπορούμε να το καταφέρουμε;
Στηρίζοντας το θεσμό της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά όχι όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.
-αναδημοσίευση από το mediablog

«Στη κόψη του ξυραφιού» η επόμενη μέρα με τα εκλογικά σενάρια να φουντώνουν

Φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια μετά την ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε η διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Οι πληροφορίες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία δίνουν και παίρνουν.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση μπορεί να δηλώνουν πως δεν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα που θα έχει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα, την ώρα που λίγα μέτρα πιο μακριά (στην Πλατεία Συντάγματος) θα πραγματοποιεί ανοιχτή συγκέντρωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το γυαλί ράγισε, το θέμα είναι να μην σπάσει», τόνιζε έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος, περιγράφοντας το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην τρικομματική κυβέρνηση.

Το θέμα, πλέον, είναι στην περίπτωση που υπάρξει πλήρης ρήξη μεταξύ των κομμάτων, ποιος θα πάρει την ευθύνη να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Τα εκλογικά σενάρια

Σενάριο 1ο: Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, υπάρχει πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες ακόμα και τον Ιούλιο.

Σενάριο 2ο: Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να μην προκηρυχθούν εκλογές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σενάριο 3ο: Άμεσος ανασχηματισμός και εκλογές το φθινόπωρο. Ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς όπως εκτιμούν στελέχη και των τριών κομμάτων, το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές.

Εκλογές με την τρόικα στην Αθήνα;

Η ενδοκυβερνητική κρίση που ξέσπασε με αφορμή την ΕΡΤ, βρήκε την τρόικα στην Αθήνα. Μάλιστα, το Σάββατο οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και αναμένεται να θέσουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, που είναι πολύ πιθανό να εκτροχιαστεί, στην περίπτωση που αποφασιστούν πρόωρες εκλογές.

Ο έλεγχος από την τρόικα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με όλα τα «αγκάθια» να παραμένουν ανοιχτά. Το Φορολογικό, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η πορεία των εσόδων, το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο με την ΔΕΠΑ και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μερικά από τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα

 

Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

Με 22 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημ. Συμβούλιο Δωρίδας

Με 22 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 6:30 μ.μ. στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας.

Τα θέματα και οι εισηγητές τους , σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Κοκμοτός είναι :

1.Κατάρτιση, ψήφιση και υποβολή του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ). (Εισηγητής: Αναπληρωτής Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)

2.Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

3.Έγκριση υποβολής πρότασης προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου για την παραχώρηση στον Δήμο Δωρίδος του δημοσίου ακινήτου της Τ.Κ. Γλυφάδας, αρμοδιότητας της Κτηματικής Υπηρεσίας Π.Ε. Φωκίδος προς το σκοπό αξιοποίησης του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

4.Τρόπος εκτέλεσης των έργων: 1) «Δημοτική οδοποιία Δ.Ε. Τολοφώνας» & 2) «Επεκτάσεις εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε. Βαρδουσίων». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

5.Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου «Τσιμεντοστρώσεις Δημοτικών Δρόμων Δ.Ε. Ευπαλίου» και τρόπος εκτέλεσης του έργου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

6.Έγκριση και παραλαβή της με αριθμ. 8/2013 μελέτης του έργου «Τσιμεντοστρώσεις Δημοτικών Δρόμων Δ.Ε. Λιδωρικίου» και τρόπος εκτέλεσης του έργου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

7.Έγκριση και παραλαβή της με αριθμ. 9/2013 μελέτης του έργου «Βελτίωση Υποδομών Ύδρευσης Δ.Ε. Ευπαλίου» και τρόπος εκτέλεσης του έργου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

8.Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου «Περίφραξη οικοπέδου – διαμόρφωση περ. χώρου νέου Νηπιαγωγείου Τ.Κ. Ερατεινής» και τρόπος εκτέλεσης του έργου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

9.Έγκριση και παραλαβή επικαιροποιημένης μελέτης με τίτλο «Διαμόρφωση δρόμου από θέση Λαγέρι προς Ελαιώνα Ερατεινής» . (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

10.Έγκριση και παραλαβή επικαιροποιημένης μελέτης με τίτλο «Μελέτη Λαογραφικού Μουσείου Πανόρμου για ένταξη στο Πρόγραμμα LEADER». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

11.Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Ανάπλαση πλατείας Καστρακίου»,. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

12.Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Δημοτική οδοποιία Τ.Δ. Γλυφάδας», με Α.Μ. 15/2009. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

13.Αποπεράτωση δρόμου Μαγούλας – Αγίας Τριάδας Τ.Κ. Μοναστηρακίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

14.Ανανέωση άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου (καντίνας) της Μπίτη Βιολλέτας του Ιωάννη.  (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

15.Ανεπιτήρητο κοπάδι προβάτων – είσοδος στον οικισμό Τ.Κ. Λιδωρικίου και περιφορά - παραμονή σε κοινόχρηστους χώρους. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Γκόλφης Γεώργιος)

16.Αναμορφώσεις Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων του Δήμου Δωρίδος  οικονομικού έτους 2013, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

17.Έγκριση προμήθειας ξυλοκατασκευών από την Κρατική Βιομηχανία Ξύλου Καλαμπάκας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

18.Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δίμηνης απασχόλησης (πρόσληψη ναυαγοσωστών). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

19.Κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των Δημοτικών Συμβούλων Ανδρέα Ευσταθίου και Κωνσταντίνου Ζωητού για την παρακολούθηση των εργασιών της 7ης Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) στη Χίο. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

20.Κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής του Αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου για τη συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ.) Αμφικτυονία στην Πυλαία και την υπογραφή εισόδου του Δήμου ως νέου μέλους του Ε.Ο.Ε.Σ.. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

21.Κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου ωνσταντίνου Αντωνόπουλου, του Διοικητικού Υπαλλήλου Σταθόπουλου Ιωάννη, για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες υπογραφής του Συμφώνου Δημάρχων στις Βρυξέλλες, της ειδικής προβολής του Δικτύου Λιμνών και των συναντήσεων με Επιτρόπους και υπηρεσιακούς παράγοντες των Επιτροπών για την υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)   

22.Μείωση του ετήσιου υποχρεωτικού ποσοστού εισφοράς των Δήμων Δωρίδος και Δελφών στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Σφαγείων Λιδωρικίου από 2% επί των τακτικών εσόδων σε 0,5%. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Γκόλφης Γεώργιος)

 

 

Μέχρι την Τρίτη η απεργία στα ΜΜΕ !

Χωρίς Δελτία ειδήσεων και εφημερίδες μένει ολόκληρη η χώρα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Στην απόφαση να συνεχίσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης την απεργία στα ηλεκτρονικά και έντυπα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ κατέληξαν τα μέλη του Διασωματειακού Συμβουλίου των συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ που συνεδρίασαν χθες Πέμπτη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ «μετά τη σκοταδιστική ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για το “λουκέτο” της ΕΡΤ, που προκάλεσε ευρύτερο λαϊκό ξεσηκωμό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι ομοσπονδίες και το διασωματειακό των εργαζομένων στα ΜΜΕ αποφάσισαν ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας».
«Τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και όλου του κόσμου με τις ογκώδεις και μαχητικές διαδηλώσεις του, τις θεωρούμε ως ύψιστη εντολή να συνεχίσουμε τον απεργιακό αγώνα μας για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την επιστροφή των εργαζομένων της ΕΡΤ στη δουλειά τους. Η ελευθερία του Τύπου και η δημοκρατία δε φιμώνονται. Καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει να πυκνώνει τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ.

Ξανανοίγει (προσωρινά) την ΕΡΤ ο Σαμαράς ;

Στο μεταξύ το διεθνές “κράξιμο”, η λαϊκή οργή και η σύγκρουση με τους κυβερνητικούς εταίρους, κάνουν τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να αναζητήσει μια μέση λύση για την ΕΡΤ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο κυβερνητικό επιτελείο έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να ξανανοίξει η ΕΡΤ προσωρινά, μέχρι να “αντικατασταθεί” από τη ΝΕΡΙΤ.
Μη νομίζει βέβαια κανείς ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω και θα πάρει πίσω την απόφασή της. Αν γίνει πράξη αυτή η σκέψη, τότε από τις οθόνες των τηλεοράσεων θα φύγει το “μαύρο”, όμως ΔΕΝ θα προβάλλονται οι εκπομπές των εργαζομένων της ΕΡΤ που έχουν καταλάβει το κτίριο. Η σκέψη είναι να προβάλλονται ντοκιμαντέρ και επαναλήψεις από παραγωγές της ΕΡΤ.

Το σχέδιο αυτό, αναμένεται να κατατεθεί υπόψιν των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων στη σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα, το Μαξίμου επεξεργάζεται σχέδιο «ταχύτατης επανεκκίνησης» της ΕΡΤ, που προβλέπει τη λειτουργία του νέου κρατικού καναλιού το συντομότερο δυνατό, πιθανότατα μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.

Στο νέο σχήμα θα χρησιμοποιηθούν πολλά πρόσωπα της παλιάς ΕΡΤ, τα οποία έχουν δικαίωμα να ζητήσουν επαναπρόσληψη.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητά ομάδες δημοσιογράφων με δίμηνες συμβάσεις, τις οποίες θα υπογράψουν με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να λειτουργήσει η προσωρινή ΕΡΤ, ώσπου να ανοίξει η ΝΕΡΙΤ.

Χαρακτηριστικό είναι ένα tweet της δημοσιογράφου Νικόλ Λιβαδάρη, υπεύθυνης για το δελτίο της Έλλης Στάη: «Ζητάνε επίσης “πρόθυμους” για να οργανώσουν υποτυπώδη “μεταβατική λειτουργία”…» αλλά και του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιώργου Κογιάννη: «Αισχρό. Ζητούν από διευθυντές να βρουν μια ομάδα με δίμηνες συμβάσεις με το ΥΠΟΙΚ ώστε να λειτουργήσει η ΕΡΤ, μέχρι να την ανοίξουν ως ΝΕΡΙΤ ! ».

Πάμε σε εκλογές … ΟΧΙ !

Μπορεί να “βολεύει” η διάδοση της φήμης ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να απειλεί εμμέσως με τέτοιες, μπορεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να είπε ένα… πολυερμηνευόμενο “καλό αγώνα σύντροφοι” στους βουλευτές του, όμως η πικρή αλήθεια είναι πως, εκτός απροόπτου, το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες θεωρείται εξαιρετικά μακρινό. Η σύσκεψη των τριών αρχηγών των κομμάτων, που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας, αναμένεται απλά να “σφραγίσει” τη συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Το κλίμα είναι (σχετικά) βαρύ με τις διαφωνίες των δύο εταίρων για το κλείσιμο της ΕΡΤ, όμως επί της ουσίας, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μια επίδειξη δύναμης στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη  Κουβέλη, με δεδομένη την κοινοβουλευτική συνοχή της ΝΔ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πολιτικά δεν θα μπορεί να “σηκώσει” μια παραγραφή του αδικήματος του Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ που θα σημάνει το κλείσιμο της Βουλής, ενώ είδε και τις “παραφωνίες” (πχ Χρυσοχοϊδη) που δείχνουν το πρόβλημα συνοχής του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, ο Φώτης Κουβέλης, παρά την παραίτηση ενός στελέχους του, γνωρίζει πως η συνοχή της ΔΗΜΑΡ δεν απειλείται, όμως είναι σαφές πως δεν θέλει να “χρεωθεί” μια πολιτική (και οικονομική) κρίση που θα φέρει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Όλα αυτά, ο Αντώνης Σαμαράς τα γνωρίζει και γι’ αυτό προχωρά με ιδιαίτερη πυγμή απέναντι στους δύο εταίρους του, δείχνοντας ποιο είναι το “αφεντικό”.

Το… πραγματικό αφεντικό ωστόσο, οι δανειστές, παίζουν και αυτοί το ρόλο τους. Σε ουδεμία περίπτωση οι Βρυξέλλες δεν θα ήθελαν η Ελλάδα να βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση. Πηγές από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν πως μια προσφυγή στις κάλπες θα σήμαινε αυτόματη αποτυχία του προγράμματος και μια νέα οικονομική κρίση στη χώρα. Επισημαίνουν, άλλωστε, πως επιθυμούν να έχουν έναν συγκεκριμένο συνομιλητή και τονίζουν τις δεσμεύσεις που έχει πάρει απέναντί τους η τωρινή κυβέρνηση. Μια προσφυγή στις κάλπες θα σήμαινε ενδεχομένως αλλαγή κυβέρνησης και, αν στο τιμόνι της θα ήταν πχ ο Αλέξης Τσίπρας, τότε θα έπρεπε να αναθεωρηθούν πολλά πράγματα…
Έτσι λοιπόν, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και πρότεινε η συνάντηση των τριών αρχηγών να γίνει το Σάββατο.

Ο Φώτης Κουβέλης, απάντησε αμέσως καταφατικά, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η συνάντηση των τριών αρχηγών να οριστεί τελικά για τη Δευτέρα, στις έξι το απόγευμα.

Ο «πόλεμος» Δ.Ν.Τ και Κομισιόν

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Γύρω από την Κομισιόν τα αίματα έχουν ανάψει, μετά την περίφημη έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στις Βρυξέλλες, για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση και ειδικότερα την ελληνική υπόθεση.

Είναι προφανώς η αρχή για την διόρθωση αρκετών προβλημάτων, λαθών και αδυναμιών στην Ευρωζώνη, όπως επίσης και η αφορμή για να επιταχυνθούν τα βήματα της ουσιαστικής ενοποίησης, ξεκινώντας από την κολοσσιαίας σημασίας τραπεζική ένωση της Ευρώπης.

Τα πυρά στην πραγματικότητα δεν στρέφονται στις Βρυξέλλες. Ο στόχος είναι το Βερολίνο και η υπεροπτική πολιτική που ακολούθησε.

Το γεγονός ειδικότερα ότι ολιγώρησε να πάρει αποφάσεις, κυρίως ότι δεν θέλησε να κατανοήσει τον πυρήνα του προβλήματος που ήταν η διάρρηξη της ισορροπίας μεταξύ δανειστών και δανειζομένων, αλλά, ακόμη και ότι λειτούργησε μονομερώς υπέρ της πλευράς των δανειστών, ανοίγοντας μία μεγάλη περιπέτεια για το Νότο και την ευρωπαϊκή συνοχή.

Αυτό το δυναμικό πολιτικό παιγνίδι του ΔΝΤ, το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, το πιθανότερο είναι ότι θα ευνοήσει και την Ελλάδα στην προοπτική της περαιτέρω μείωσης του χρέους.

Μία κρίσιμη μεταβολή, για να ξαναμπεί η χώρα μας στο κάδρο των διεθνών αγορών και να μπορέσει να δημιουργήσει σταδιακά προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Να υπάρξει δηλαδή ένα νέο γερό «κούρεμα» του επίσημου τομέα, εφόσον επιτευχθεί και ο στόχος του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος.

Ίσως ο «πόλεμος» που άρχισε να αποτελεί και την μαμή μίας τέτοιας απόφασης. Σίγουρα πάντως αποτελεί μία μεγάλη πίεση για να τακτοποιήσει τα του οίκου της η «τάξη των δανειστών» και η Ευρώπη.

Να σπάσει τον φαύλο κύκλο μεταξύ τραπεζών και κρατών (ανακύκλωση του χρέους) και να ενοποιήσει σε κανόνες, ροές χρημάτων και έλεγχο, τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που υπήρξαν και οι μεγάλοι δανειστές της προηγούμενης περιόδου, αυτοί που υπερδάνειζαν το Νότο και στη συνέχεια ευνοήθηκαν από τις αποφάσεις ή από την ολιγωρία για την Ελλάδα.

Η πολιτική ουσία, άλλωστε, της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα, αλλά και την πορεία προς την «εξυγίανση» και την Τραπεζική Ένωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη στο Ινστιτούτο Χάυμαν Μίνσκυ, ο Γιώργος Ζαββός, νομικός σύμβουλος της Κομισιόν, τ. ευρωβουλευτής και ένας από τους κορυφαίους γνώστες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τραπεζικό τομέα, τόνισε ότι «η έγκαιρη υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης και ιδιαίτερα του Μηχανισμού ανασυγκρότησης και εξυγίανσης των τραπεζών, αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για να αποφευχθεί ένα επικίνδυνο γεωοικονομικό σχίσμα στην Ευρωζώνη (σ.σ. εννοεί προφανώς μεταξύ Βορρά – Νότου).

Παράλληλα θα είναι ένας μηχανισμός απορρόφησης των κραδασμών που δημιουργούν οι διακυμάνσεις των αγορών, τις οποίες υφίστανται ασύμμετρα οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς και μία ασπίδα προστασίας των καταθέσεων, κυρίως του Νότου».

Η τραπεζική ένωση, όπως υπογράμμισε ο κ. Ζαββός, είναι επίσης απαραίτητη για το «ξεπάγωμα» του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και την ενίσχυση της χρηματοδότησης (από την Ε.Κ.Τ.) των τραπεζών σε διασυνοριακή βάση (εξέλιξη αναγκαία για την ανάπτυξη).

Η τραπεζική ένωση, αποτελεί εξάλλου προϋπόθεση για τη δημοσιονομική και την οικονομική ένωση της Ευρώπης.

 *Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες μελέτης για το φράγμα στη θέση Χαμίρσκο Τολοφώνας

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά η πορεία των εργασιών που αφορούν τη μελέτη του έργου «Ταμιευτήρα και αρδευτικό δίκτυο Τολοφώνας στη θέση Χαρμίσκο».

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, πρόκειται για ένα έργο που θα επιλύσει χρόνια προβλήματα άρδευσης του κάμπου Τολοφώνας, Ερατεινής Πανόρμου και Αγίου Νικολάου και θα αρδευτούν 5.500 στρέμματα, ενώ αναμένεται βελτίωση των υπογείων υδάτων και εμπλουτισμός των υπαρχουσών γεωτρήσεων.

Ειδικότερα έχουν γίνει από την μελετητική εταιρία οι τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες και έχει ολοκληρωθεί και είναι υπό έγκριση η προμελέτη των υδραυλικών και των μηχανολογικών έργων.
Επιπλέον, έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και αναμένεται η εντολή για την έναρξη της οριστικής.

Του συγκεκριμένου έργου είναι εγγεγραμμένη η μελέτη και η κατασκευή στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με τον προϋπολογισμό της μελέτης να ανέρχεται στο 1.400.000,00€.

Στο κακουργιοδικείο του Αιγίου 17 Ιουνίου παπαδιά & εραστής για το φόνο του παπά

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Αιγίου στις 17 Ιουνίου, θα γίνει η δίκη της παπαδιάς και του εραστή της που σκότωσαν λίγο έξω από τον Πύργο τον ιερέα από την Φωκίδα σύμφωνα με ρεπορτάζ του aigialeianews.

Πρόκειται για τον   41χρονο Νίκο Παναγόπουλο και την 43χρονη Θεοδώρα Αυγεροπούλου, δράστες της δολοφονίας του 52χρονου ιερέα Αθανάσιου Αυγερόπουλου από την ορεινή Φωκίδα, τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Ηλεία.

Οι δύο δράστες παραμένουν προφυλακισμένοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, και η δίκη τους αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού ως γνωστόν η παπαδιά κατηγορεί για το φόνο τον εραστή της, ενώ εκείνος έχει διαχωρίσει την θέση του και την δείχνει ως υπεύθυνη της εν ψυχρώ δολοφονίας του παπά, στο σημείο που του είχαν στήσει την ενέδρα, λίγο μετά τα Κρέσταινα και στον δρόμο για τη Ζαχάρω.

Η εξιχνίαση της δολοφονίας αποδείχθηκε τελικά πολύ εύκολη υπόθεση για τις Αστυνομικές Αρχές της Ηλείας, οι οποίες την ίδια κιόλας ημέρα έφτασαν και στον δράστη και στην ηθική αυτουργό. Οι δυο τους οδηγήθηκαν τότε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας, ο οποίος άσκησε στον Νίκο Παναγόπουλο ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και στη Θεοδώρα Αυγεροπούλου δίωξη για ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια.

Ανακάλεσε την ομολογία του
Να θυμίσουμε πως ο εραστής της παπαδιάς, ανακάλεσε την ομολογία του τον Μάρτιο του 2013 και ισχυρίζεται πως ομολόγησε το έγκλημα μετά από «πολύ ξύλο»! Ενώ αρχικά είχε ομολογήσει ότι πυροβόλησε τον άτυχο ιερέα έπειτα από συνεννόηση με την παπαδιά, Θεοδώρα Καρβέλα, με την οποία τότε διατηρούσε ερωτική σχέση στη νέα κατάθεση που έδωσε στις 12 Φεβρουαρίου, υποστήριξε πως δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει τον άτυχο ιερέα και δεν βρέθηκε ποτέ στον τόπο της δολοφονίας και ότι οδηγήθηκε στην ομολογία επειδή τον χτύπησαν οι αστυνομικοί.

Η παπαδιά δηλώνει αθώα
Η παπαδιά δηλώνει αθώα και πως ουδέποτε είπε στον εραστή της να σκοτώσει τον ιερέα. Δήλωσε πως τον αγαπούσε τον άνδρα της και πως... τον σκέπτεται στην φυλακή! Παραδέχθηκε όμως πως διατηρούσε σχέση με τον Παναγόπουλο, όμως ουδέποτε του είπε να σκοτώσει τον άνδρα της. «Κλαίω και στεναχωριέμαι για τα παιδιά μου», είχε δηλώσει η παπαδιά συμπληρώνοντας ότι εκείνα δεν θέλουν να μιλήσουν μαζί της. «Είμαι αθώα. Δεν έχω κάνει τίποτα», έλεγε συνεχώς με λυγμούς μιλώντας μέσα από τη φυλακή.

 

Τη Κυριακή οι εκλογές αντιπροσώπων της ΝΟΔΕ Φωκίδας για το συνέδριο της Ν..Δ.

Τη Κυριακή 16 Ιουνίου 2013 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Θ΄ Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της ΝΟΔΕ Φωκίδας στην Άμφισσα, από το πρωί της Κυριακής 10:00 π.μ. έως 7:00 μ.μ.
Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν:

1. Για την εκλογή των αντιπροσώπων της Νομαρχιακή Οργάνωσης Φωκίδας  τα μέλη της Νομαρχιακής Συνέλευσης (ΝΟ.Σ.).
Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν τα μέλη της ΝΟ.Σ. του άρθρου 22 του Κανονισμού Περιφερειακής Οργάνωσης.

Οι αντιπρόσωποι θα εκλεγούν από τα μέλη της Νομαρχιακής Συνέλευσης (ΝΟ.Σ.).
2. Για την εκλογή των αντιπροσώπων της Αυτοδιοίκησης του Νομού μας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και οι Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων που υπάγονται στα όρια της Νομαρχιακής Οργάνωσης Φωκίδας, εφ’ όσον είναι μέλη του Κόμματος.

Οι αντιπρόσωποι θα εκλεγούν από τους εκλεγμένους Περιφερειακό Σύμβουλο, Δήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους, Προέδρους και μέλη Συμβουλίων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων, που είναι μέλη του Κόμματος και έχουν εκλεγεί στον Νομό.
3. Για την εκλογή των αντιπροσώπων των Συνεταιριστών και Αγροτοσυνδικαλιστών, τα εκλεγμένα μέλη των Δ.Σ. των Πρωτοβάθμιων

Συνεταιριστικών Οργανώσεων, οι αντιπρόσωποι στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ή στις πρώην Ε.Α.Σ. που έχουν τυχόν μετατραπεί σε Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς ή Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις) και οι αντιπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων στις Ομοσπονδίες Αγροτικών, Κτηνοτροφικών και Αλιευτικών Συλλόγων, εφ’ όσον είναι μέλη του Κόμματος, έχουν εγγράφει στους οικείους εκλογικούς καταλόγους και η θητεία τους δεν έχει λήξει έως την 28η Μαΐου 2013.
Οι αντιπρόσωποι θα εκλεγούν από τα μέλη των Δ.Σ. (τα οποία είναι και μέλη του Κόμματος) των πρωτοβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων καθώς και από τους αντιπροσώπους στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ή στην πρώην Ε.Α.Σ. που έχει τυχόν μετατραπεί σε Πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό ή Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη) που υφίστανται στο Νομό Φωκίδας, και στις Ομοσπονδίες των Αγροτικών, Κτηνοτροφικών και Αλιευτικών Συλλόγων.

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται, από την Τετάρτη 12-6-2013 και ώρα 14:00 έως την Πέμπτη 13-6-2013 και ώρα 14:00, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, με απλή δήλωση του ενδιαφερομένου στον Πρόεδρο της αρμόδιας Εφορευτικής Επιτροπής ή στον Πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε. και πρέπει να συνοδεύεται με βεβαίωση της οικείας Δημοτικής Τοπικής Επιτροπής, ή της ΝΟ.Δ.Ε., στην οποία θα αναφέρεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι μέλος του Κόμματος, ότι δεν στερήθηκε του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο, καθώς και η ημερομηνία εγγραφής του.

Επιμένει ο Σαμαράς στο κλείσιμο της ΕΡΤ, ήξεις αφήξεις από ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, συνεχίζουν τις απεργίες οι εργαζόμενοι

Ανένδοτος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στο κλείσιμο της ΕΡΤ και στο άνοιγμα νέου φορέα στο τέλος Αυγούστου.
Βενιζέλος και Κουβέλης ζητούν να παραμείνει ανοιχτή και να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση, Εκκλησία, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και όλες οι δημοσιογραφικές ενώσεις, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης.


Ανυποχώρητος εμφανίστηκε και χθες Τετάρτη, ο Αντώνης Σαμαράς, απορρίπτοντας το αίτημα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ δεν αποδέχθηκε και το αίτημα για άμεση συνάντηση με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, αναφέροντας ότι όλα συζητήθηκαν την περασμένη Κυριακή.

Οι Βαγ.Βενιζέλος και Φωτ.Κουβέλης, ζήτησαν να παραμείνει ανοιχτή η ΕΡΤ και να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων.

Από την άλλη πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ζητά διεύρυνση του μετώπου κατά της μνημονιακής κυβέρνησης, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ επιτίθεται στο σάπιο καθεστώς της ΕΡΤ που λειτουργεί με αδιαφάνεια και αντιδημοκρατικά και  οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, επιλέγοντας ιδιωτικό  ραδιοσταθμό , ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με νέο εταιρικό σχήμα και οργανόγραμμα και με περίπου 1.200 άτομα, τα οποία θα επιλεγούν, υποτίθεται μέσω αδιάβλητων διαδικασιών.

Ταυτοχρόνως, υπάρχει έντονη φημολογία για τα ονόματα που κατά τα φαινόμενα έχουν ήδη επιλεγεί για να διευθύνουν τον νέο φορέα, που θα ονομάζεται ΝΕΡΙΤ.

Πάντως, και χθες συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ, παρουσία χιλιάδων εργαζομένων από άλλους κλάδους, ενώ το πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταδίδεται μόνο μέσω Διαδικτύου και ορισμένων ιδιωτικών WEB sites.

Για σήμερα πάντως, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Αγία Παρασκευή.

Ταυτοχρόνως, οι δημοσιογραφικές ενώσεις προκήρυξαν νέα 24ωρη απεργία, σε όλα τα μέσα επικοινωνίας, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά, καλώντας όλους τους δημοσιογράφους να συμπαρασταθούν και να καταδικάσουν την πρωτοφανή και απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση.

Λόγω της 24ωρης απεργίας, δεν θα κυκλοφορήσουν σήμερα λεωφορεία, προαστιακός, μετρό, ενώ τα νοσοκομεία θα δουλέψουν με προσωπικό ασφαλείας.

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Εγκρίθηκε η Μελέτη για την βελτίωση του οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο

Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ¨"Βελτίωση οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, τμήμα Μπράλος – Άμφισσα" από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή.

Το τμήμα «Μπράλος – Άμφισσα» αποτελεί μέρος του άξονα της Ε.Ο. Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο. Ο οδικός αυτός άξονας αποτελεί τμήμα του διεθνούς οδικού δικτύου «Ε» (Ε65) και αφορά 30,71 χλμ. του συγκεκριμένου οδικού δικτύου.

Η υφιστάμενη οδός εμφανίζει φτωχά γεωμετρικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ανεπαρκή να εξυπηρετήσει τους υπάρχοντες και προβλεπόμενους στο μέλλον κυκλοφοριακούς φόρτους. Η οδός εξυπηρετεί σημαντικό ποσοστό βαρέων οχημάτων λόγω της έντονης εξορυκτικής και μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, αλλά και μεγάλο φόρτο διερχόμενων μετακινήσεων της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με περιοχές της Νότιας και Δυτικής χώρας, καθώς αποτελεί συνδετήριο άξονα των αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ και Ιόνιας Οδού.

Η σκοπιμότητα της βελτίωσης των τμημάτων του οδικού άξονα «Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο» και ιδιαίτερα του τμήματος από το Μπράλο μέχρι την Άμφισσα καθίσταται προφανής εφόσον από αυτή αναμένονται:
· Βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του υφιστάμενου οδικού δικτύου,
· Εξυπηρέτηση της σημερινής και μελλοντικής κυκλοφορίας
· Βελτίωση της οδικής ασφάλειας
· Μείωση του απαιτούμενου χρόνου της διαδρομής από Πάτρα και Αντίρριο έως Λαμία
· Τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής από την οποία διέρχεται ο άξονας
· Παράκαμψη των υφιστάμενων πόλεων και οικισμών
· Αύξηση της λειτουργικότητας και αποδοτικότητας του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, της Ιόνιας Οδού και της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου
· Σημαντική μείωση της απόστασης και του χρόνου διαδρομής ιδιαίτερα για τους χρήστες με προέλευση τη Νότιο – Δυτική Ελλάδα και προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (Κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία) και αντίστροφα.

Οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν έχουν ως στόχο τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των ανθρώπων. Η αύξηση της χωρητικότητας των οδών και η βελτίωση των οδοστρωμάτων μειώνουν τη διάρκεια μετακίνησης και το κόστος του χρήστη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την πρόσβαση σε αγορές, εργασία, εκπαίδευση και υπηρεσίες.


 

 

 

 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΙΧ Το ένα το πυρπόλησαν και το άλλο το γέμισαν με όπλα και το… έκρυψαν !

Το πυρπολημένο Ι.Χ του Μπιρδιμίρη
Εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής ψάχνουν κάθε δυνατή εκδοχή και στοιχείο που θα φωτίσει την κλοπή των δύο ΙΧ ξημερώματα Κυριακής στην Πάνορμο Ερατεινής

Τα οχήματα ανήκουν στο πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας
Απόστολο Ανδρεουλάκου και στον πρώην Διοικητή της ΔΕΗ Γιώργου Μπιρδιμήρη,

Τα δύο οχήματα εντοπίστηκαν 48 ώρες αργότεροα, στη περιοχή Λιβάδι Αράχωβας. Η Μερσεντές του Γιώργου Μπιρδιμήρη ήταν πυρπολημένη , ενώ η Volvo του Απόστολου Ανδεουλάκου ήταν κρυμμένη στην ίδια περιοχή και είχε μέσα όπλα , έχει δε μεταφερθεί στην Άμφισσα όπου εξετάζεται από τους ειδικούς της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα μέσα στο ΙΧ του Ανδρεολάκου βρέθηκαν όπλο Καλάσνικοφ, σφαίρες, πυροκροτητές, δυναμίτιδα κ.α., γεγονός που μαρτυρά, κατά κάποιο τρόπο και την ταυτότητα των δραστών

Παράλληλα η αστυνομία έχει εξαπολύσει άγριο κυνηγητό, χτενίζοντας σπιθαμή προς σπιθαμή την ευρύτερη περιοχή και εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους, αφού το σπίτι του Α. Ανδρεουλάκου βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του αδελφού του Θανάση Ανδρεουλάκου, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της Αστυνομικής Διεύθυνσης τα ευρήματα παραπέμπουν είτε σε τρομοκρατική οργάνωση, είτε σε δραπέτες από τις φυλακές Τρικάλων.

Άλλες πληροφορίες μιλούν για Αλβανούς κακοποιούς που ετοίμαζαν καταδρομική επιχείρηση  στις φυλακές Μαλανδρίνου όπως και αυτή των Τρικάλων πριν λίγες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα ότι οι Αλβανοί κακοποιοί προετοίμαζαν χτύπημα με απελευθέρωση κρατουμένων στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπως συνέβη στα Τρίκαλα. Οι αστυνομικές αρχές πάντως  δεν συσχετίζουν την υπόθεση με τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα που κατα το παρελθόν χρησιμοποίησε την περιοχή ως καταφύγιο . Στο Λιβάδι της Αράχωβας πάντως οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και τον ξενώνα όπου διέμεναν οι Αλβανοί

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΥ, ΝΗΣΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ

 

 Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος

11 Ιουνίου 2013
                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 
Πίσω από την απαράδεκτη τακτική της διακίνησης σεναρίων επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση την πρόθεσή της να θυσιάσει αιφνιδιαστικά τη δημόσια ενημέρωση για να εξυπηρετήσει πολιτικούς σχεδιασμούς, κομματικά συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις.

Εδώ και δύο εβδομάδες κυκλοφορούν εναλλακτικές εκδοχές συρρίκνωσης της ΕΡΤ ΑΕ, που όλες τους κατατείνουν στο ίδιο ολέθριο αποτέλεσμα: την ακύρωση του δικαιώματος όλων των Ελλήνων πολιτών στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει επισήμως το παραμικρό, δε σπεύδει να επαληθεύσει την αυτονόητη υποχρέωσή της να υπερασπιστεί ένα δημόσιο αγαθό το οποίο παραμένει στο κέντρο του αξιακού συστήματος που διατρέχει την ενημέρωση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα μάλιστα με το νεότερο σχήμα θυσίας που φέρεται να επιφυλάσσει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δε διστάζει να υιοθετήσει μια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική διάκριση ως προς το δικαίωμα στην ενημέρωση: Αν όντως σιγήσουν οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα, είναι σαφές ότι για την κυβέρνηση όσοι κατοικούν εκτός Αθηνών είναι πολίτες Β’ κατηγορίας και δε δικαιούνται ισότιμη με τους υπολοίπους πρόσβαση σε ένα δημόσιο αγαθό.

Οι Ενώσεις Συντακτών της περιφέρειας τονίζουν για μια ακόμη φορά ότι κανένα επιχείρημα, βασισμένο σε πραγματικά ή επινοημένα προβλήματα, δεν παρέχει άλλοθι για ενέργειες που θα πλήξουν ένα δημόσιο αγαθό τέτοιου μεγέθους. Πολύ περισσότερο δεν νομιμοποιούνται να κάνουν κανέναν ανάλογο σχεδιασμό κυβερνήσεις οι οποίες διαιωνίζουν το προνομιακό καθεστώς αξιοποίησης δημοσίων συχνοτήτων από ιδιώτες με όρους τουλάχιστον νεφελώδεις.

Ιδίως για την περιφέρεια, είναι σαφές ότι κάθε σχέδιο κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με κραυγαλέα αντιδημοκρατική συμπεριφορά: Οι περιφερειακοί σταθμοί της επιτελούν έργο που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο σχήμα, το οποίο δε θα έχει δημόσιο χαρακτήρα.           

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως κάθε σκέψη για κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αντιθέτως να επεξεργαστεί σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του δημοσιογραφικού κόσμου σχέδια ενίσχυσης της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού.

Καλούμε επίσης τους βουλευτές της περιφέρειας από όλα τα κόμματα να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να αποτρέψουν κάθε σχεδιασμό που πλήττει τα δημοκρατικά δικαιώματα των κοινωνιών που τους εξέλεξαν.

 Τα Διοικητικά Συμβούλια

 
Με  την  παράκληση  να  αναρτηθεί,  να  δημοσιευθεί  και  να  μεταδοθεί

Χρηματοδοτούνται 19 έργα και δράσεις από το πρόγραμμα LEADER στη Φωκίδα

Επικυρώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης του Τοπικού Προγράμματος LEADER της Αναπτυξιακής Φωκικής Α.Α.Ε. – Ο.Τ.Α. ο πίνακας των δικαιούχων για χρηματοδότηση.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Φωκίδας. Α.Ε. και Προέδρου της Ε.Δ.Π. LEADER Γιώτα Γαζή, οι πίνακες κατάταξης των προς ένταξη τελικών δικαιούχων και των επιλέξιμων προϋπολογισμών των έργων έχουν ως παρακάτω:

1. Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

A. Σήμανση μνημείων στις περιοχές Γαλαξιδίου, Αγίας Ευθυμίας, Τολοφώνας Δεσφίνας, Γλυφάδας, επιλέξιμου προϋπολογισμού 53.077,70€

B. Δημιουργία έντυπης και ηλεκτρονικής προβολής της τοπικής ποικιλίας της ελιάς, επιλέξιμου προϋπολογισμού 15.661,89€

Γ. Τουριστική προβολή και προώθηση των τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής Νήσου Τριζονίων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, επιλέξιμου προϋπολογισμού 14.825,97€

Δ. Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας της ελιάς – γιορτή ελιάς, επιλέξιμου προϋπολογισμού 11.813,65€

Ε. Βελτίωση και σήμανση μονοπατιών στην περιοχή της Νήσου Τριζονίων, επιλέξιμου προϋπολογισμού 28.514,81€

ΣΤ. Διατήρηση και ανάδειξη γέφυρας στο χείμαρρο της Σκίτσας, επιλέξιμου προϋπολογισμού 166.666,67€

 2. Δήμος Δελφών

A. Συντήρηση αγροτικής οδοποιΐας από Αγ. Κωνσταντίνο έως θέση «Πόρτες» Δ.Ε. Άμφισσας, επιλέξιμου προϋπολογισμού 32.700,45€

B. Βελτίωση πρασίνου – προμήθεια εξοπλισμού πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής Τ.Κ. Σερνικακίου, επιλέξιμου προϋπολογισμού 37.499,86€

Γ. Αναβάθμιση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δ.Κ. Ιτέας, επιλέξιμου προϋπολογισμού 40.000,00€

Δ. Προμήθεια μουσικών οργάνων Δημοτικής Φιλαρμονικής Ιτέας, επιλέξιμου προϋπολογισμού 9.818,50€

Ε. Αναπλάσεις χώρων Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας, επιλέξιμου προϋπολογισμού 195.121,95€

ΣΤ. Ανάπλαση μονοπατιού Κερασοδάσους Βουνιχώρας, επιλέξιμου προϋπολογισμού 48.780,49€

Ζ. Εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης Τ. Κ. Ελαιώνα, επιλέξιμου προϋπολογισμού 6.219,60€

Η. Εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης Βρύσης Τ. Κ. Αγ. Γεωργίου, επιλέξιμου προϋπολογισμού 5.975,86€

 3. Δήμος Δωρίδας

A. Διαμόρφωση δρόμου από θέση Λάγγερι προς Ελαιώνα Ερατεινής, επιλέξιμου προϋπολογισμού 145.000,00€

B. Λαογραφικό Μουσείο Πανόρμου, επιλέξιμου προϋπολογισμού 24.822,46€

4. Σύλλογοι

A. Μουσικοχορευτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ιτέας «Το Χοροστάσι» για «Προμήθεια Παραδοσιακών στολών», επιλέξιμου προϋπολογισμού 9.380,00€

B. Πολιτιστικός Σύλλογος Προσηλίου, για «Προμήθεια παραδοσιακών στολών», επιλέξιμου προϋπολογισμού 14.304,50€

Γ. Πολιτιστικό κέντρο Φωκίδας για «Αγορά παραδοσιακών οργάνων και δαπάνες αγοράς εξοπλισμού χώρων άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων», επιλέξιμου προϋπολογισμού 1.173,81€
 

 

 

 

 

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Ληστεία στο Χάνι της Ρέρεσης Δωρίδας

Νέα ένοπλη ληστεία είχαμε σήμερα το απόγευμα στη καρδιά της Δωρίδας.

Η ληστεία έγινε στο Χάνι της Ρέρεσης, όταν 4 άγνωστοι με κουκούλες στα κεφάλια εισήλθαν στο κατάστημα και με την απειλή όπλων καλάσνικοφ απέσπασαν από την ιδιοκτήτρια το ποσό που διέθετε εκείνη την ώρα στην ταμειακή της μηχανή,γύρω στα 230 ευρώ.

Επίσης της απέσπασαν  ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που φορούσε και ένα ρολόι και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν  σ΄ένα σκούρο ΙΧ μάρκας Passat και εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι ληστές  είχαν κατευθυνθεί  προς το οδικό δίκτυο της Ορεινής Ναυπακτίας, ενώ έχει σημάνει συναγερμός στις αστυνομικές αρχές των γύρω περιοχών για τον εντοπισμό τους.

Νεότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι ήδη το αυκίνητο οι αστυνομικοί το έχουν εντοπίσει κοντά στο χωριό Ελευθέριανη και συνεχίζουν να χτενίζουν την περιοχή για τον εντοπισμό και των 4 ληστών.