Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Πενταγιού από την Ομοσπονδία Συλλόγων ΒΔ Δωρίδας

Αναπτυξιακό Συνέδριο διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας το καλοκαίρι 3 και 4 Αυγούστου στη Πενταγιού

Το Συνέδριο επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο μεταβολές που επιφέρει η τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα και να εξετάσει διεξοδικά αν οι ορεινές περιοχές έχουν τον πλούτο και την ανατρεπτική δύναμη για να συμβάλλουν στην διέξοδο από την σημερινή οικονομική – κοινωνική – πολιτισμική – ψυχολογική κρίση.

Σήμερα, που η κατάσταση της Ελλάδας αποδίδεται με όρους συνώνυμους της καταστροφής και οι άνεργοι ανέρχονται στους 1.500.000, η ιδέα της προόδου ζητά αναθεώρηση. Νέες στρατηγικές επιβίωσης αναδύονται και διαφαίνεται ήδη μια παλιννόστηση της υπαίθρου.
Η σχέση πόλης και υπαίθρου αλλάζει τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας σκέπτονται την φυγή από την ασφυκτική αστική διαβίωση.

Η μέχρι πρότινος μετανάστευση των νέων προς τις πόλεις, για την εύρεση υψηλότερου βιοτικού επιπέδου και τη συμμετοχή στο αστικό πρότυπο ζωής και ευημερίας, δεν αντάμειψε τις προσδοκίες τους. Στον αντίποδα της αναζήτησης του πλασματικού αστικού παραδείσου διαφαίνεται η επιστροφή των νέων στα χωριά, ως επαγγελματική διέξοδος και διατροφικό καταφύγιο.

Το ορεινό περιβάλλον διατηρεί ακόμη την αυθεντικότητα του, πράγμα που δεν συμβαίνει στις παράκτιες περιοχές, όπου η αστική και η τουριστική ανάπτυξη, η ασύστολη κερδοφορία, οι οικοδομικές επεμβάσεις και επεκτάσεις αλλοίωσαν τον χαρακτήρα τους.

Οι ορεινές τοπικές κοινωνίες όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν την αξία της προστασίας της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής τους και είναι επιφυλακτικές στην δήθεν ανάπτυξη άνευ όρων.

Διάφορες μορφές αντίδρασης στην κρίση και στην πολιτική διαχείρισή της ανατρέπουν βιοτικές συνήθειες, αναδύουν νέες και επαναφέρουν στο προσκήνιο την αξία διάσωσης και ανάπτυξης των ορεινών περιοχών. Είναι άραγε αυτή η τάση μια ελπίδα διεξόδου από τη σημερινή οικονομική κρίση;

Κάτω από αυτό το πρίσμα, το συνέδριο διερευνά τρία ζητήματα:

1.Την κατανόηση του πλούτου και των ιδιαιτεροτήτων των ορεινών περιοχών για τη σύγχρονη κοινωνία.
2.Την εξεύρεση τρόπων ανάπτυξης  των ορεινών περιοχών  που διέπονται από την  ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των ανανεώσιμων πλουτοπαραγωγικών  πηγών  και παράλληλα σέβονται και αναδεικνύουν  την μοναδικότητα  κάθε τόπου.
3.Τη δημιουργία των κατάλληλων και καινοτόμων υποδομών, που θα προσελκύσουν νέους με επιχειρηματική διάθεση και θα υποστηρίξουν τη μακρόχρονη παραμονή τους , την ευημερία και την προκοπή.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Α: Τι πολύτιμο προσφέρουν οι ορεινές περιοχές στη σύγχρονη εποχή;
Β: Αναπτυξιακά θέματα
Γεωργία, φυτικά προϊόντα,
Κτηνοτροφία, τυροκομία
Δασικά προϊόντα, νέοι δασικοί συνεταιρισμοί
Ορεινός Οικοτουρισμός
Ενέργεια (ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά)
Αξιοποίηση Λίμνης Μόρνου
Χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ
Γ: Υποδομές
ΣυγκοινωνίαΑρχιτεκτονική ΎδρευσηΑπορρίμματα ,  Εκπαίδευση,  Υγεία , Τηλεπικοινωνίες (Internet, τηλέφωνο) 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Burgel Guy,  Καθηγητής Αστικής Γεωγραφίας, Université Paris XNanterre
Αγριαντώνης Νίκος, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ. Στέλεχος  ΕΟΤ, πρώην Πρόεδρος  ICOMOS
Γρίβας  Θεόδωρος, Υποναύαρχος ε.α., ορθοπεδικός ιατρός
Δημητρέλλος Γιώργος, Δασολόγος-Περιβαντολλόγος, Δρ Βιολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Ζηρίνης Γιάννης,  Ηλεκτρολόγος Μηχ. Πολυτ.Ζυρίχης, πρώην γ.δ. της ΜΟΔ, σύμβουλος παρά τον ΓΓ υπεύθυνο για τα ΕΣΠΑ κ. Γιαννούση
Κυριακάκος ΔημήτρηςΑρχιτέκτων Μηχανικός
Μάντζιου ΕλένηΕπίκουρος καθηγήτρια, Αρχιτεκτονική Σχολή Ε.Μ.Π
Χόνδρος Θωμάς,  Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Σε νέα φάση η πολιτική ζωή μετά και τη συζήτηση του αντιρατσιστικού στη βουλή

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *  

 Το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών, θυμίζει παίκτες που παίζουν σκληρά και κινούνται δραστήρια, χωρίς όμως να γνωρίζουν τους όρους του παιχνιδιού..
Ο τρόπος αντιμετώπισης του λεγόμενου αντιρατσιστικού από τις ηγεσίες των 3 κομμάτων που συγκυβερνούν, μας δίνει το γνωστό απωθητικό σκίτσο των μεταπολιτευτικών άρρωστων νοοτροπιών.

Η επόμενη όμως φάση και ιδιαίτερα η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, κρίνεται υψίστης σημασίας. Μπορεί μάλιστα να μετατραπεί σε πολιτικό γεγονός, που θα ανοίξει χώρους για την απενεργοποίηση ορισμένων δυσβάστακτων μνημονιακών προβλέψεων, που επιβλήθηκαν δογματικά από την τρόικα και θεωρούνται απαραίτητες, για την εξισορρόπηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Έτσι και αλλιώς, το αντιρατσιστικό από μόνο του, δεν μπορεί να παράξει πολιτικό αποτέλεσμα, ικανό  να προκαλέσει πτώση της Κυβέρνησης και  διενέργειας νέων εκλογών. Για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος να περιγράψουμε.

Τους δύο κυριότερους θα αναφέρουμε μόνο:
* γιατί έχουν αναληφθεί ι συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του γερμανόστροφου κέντρου λήψης αποφάσεων της Ευρωζώνης

* γιατί το αίσθημα αυτοσυντήρησης των στενών προσωπικών και κομματικών συμφερόντων ενός εκάστους των τριών, είναι τόσο ισχυρό που ξεπερνά τις όποιες αντιπαλότητες και δυσαρέσκειες.

Μπορεί ωστόσο να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό μεμοράντουμ. Νέα πολιτικά δεδομένα που θα υποχρεώσουν τη γραφειοκρατία του Βερολίνου και των Βρυξελλών να επανασχεδιάσει τον οδικό χάρτη για την Ελλάδα, προτάσσοντας τα όσα ομολογούν τώρα και οι ίδιοι ότι ήταν σωστό να γίνουν, αλλά δεν τα έκαναν επειδή δεν γνώριζαν ή το χειρότερο ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Άλλωστε η εισαγωγή για ψήφιση στη Βουλή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που δεν θέλει το πρώτο κόμμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δεν είναι παρά μια πρωτόγνωρη διαδικασία που ταράζει τα νερά και ξεπερνάει τα όρια της κανονικότητας.

Η συζήτηση που θα γίνει στο Κοινοβούλιο, οι συμμαχίες που θα αναπτυχθούν και πάνω από όλα η τελική ψηφοφορία, είναι βέβαιο ότι  θα αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στις τωρινές και επερχόμενες διεργασίες.

Δεν πρέπει για παράδειγμα να αποκλειστεί ότι ως απότοκος των διεργασιών αυτών και των επακόλουθων οσμώσεων ,να προκύψει ένα άλλο πιο λειτουργικό-αποτελεσματικό  κυβερνητικό σχήμα, με άλλες πρωτεραιότητες και πιο φιλόδοξους στόχους.

Σε κάθε περίπτωση θα στείλουν το μήνυμα στους τροΐκανούς θερμοκέφαλους, ότι οι πολιτικές και  διαπροσωπικές ισορροπίες γύρω και εντός της τρικομματικής συγκυβέρνησης, ούτε δεδομένες είναι,  ούτε μπορούν να αντέξουν στο χρόνο αν δεν τροφοδοτηθούν και δεν ενισχυθούν από την απαραίτητα συγκολλητική ύλη.

Στις παρούσες συνθήκες αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για καταπολέμηση της ανεργίας, ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, τροφοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων με την απαραίτητη ρευστότητα και σταθεροποίησης   εισοδημάτων και κόστους ζωής, σε ένα ανθρώπινο επίπεδο.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι τρείς κυβερνητικοί συνεταίροι –και κυρίως η Ν.Δ.-να φερθούν μια φορά έξυπνα και να  χειριστούν την κοινοβουλευτική διαδικασία επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, με εθνική αντίληψη και  εξωστρέφεια και όχι ως βήμα επιβολής προσωπικών στρατηγικών.

Εξωστρέφεια που όπως περιγράψαμε, έρχεται σε μια ευτυχή συγκυρία καθώς την ευνοούν οι μεγάλες διεργασίες που γίνονται σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Αλλά και σε μια στιγμή που η  Κομισιόν ,οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, θέλουν  να περάσουν το μήνυμα ότι το ελληνικό εγχείρημα πρέπει να πετύχει.

Το έχουν ανάγκη άλλωστε οι νεοφιλελεύθεροι της Γερμανίας προκειμένου να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Το θέλουν οι λεγόμενες αγορές και τα κερδοσκοπικά fans, ενόψει του νέου παιχνιδιού που στήνουν στην λογική πλέον της διάσωσης της Ελλάδας και όχι της πτώχευσής της, όπως ήταν πριν ενάμισι χρόνο.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , με καταγωγή από την Δωρίδα

 

 

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Τι απάντησε το Υπ.Παιδείας στη Γ. Γαζή για τις οργανικές θέσεις των σχολείων

Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο στις 9 Απριλίου 2013, σχετικά με τις καταργήσεις οργανικών θέσεων στα σχολεία της Φωκίδας, το Υπουργείο απάντησε τα εξής:

«Στο Σύστημα Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey) εμφανίζονται σχολικές μονάδες που η οργανικότητά τους δεν δικαιολογείται από το μαθητικό δυναμικό που δηλώνουν. Για το λόγο αυτό εστάλη το αρίθμ. 44506/Δ4/02 – 04 – 2013 έγγραφο στους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως φυσικοί προϊστάμενοι των σχολείων και όντες πιο κοντά στις σχολικές μονάδες και βιώνοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για το εάν είναι δικαιολογημένη η οργανικότητα κάθε σχολικής μονάδας.

Σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε με το εν λόγω έγγραφο από τους περιφερειακούς Διευθυντές να προτείνουν την κατάργηση οργανικών θέσεων ή των υποβιβασμό ή κατάργηση σχολικών μονάδων.

Αναφορικά με την οργανικότητα των σχολικών μονάδων του νομού Φωκίδας, αλλά και γενικότερα των σχολικών μονάδων όλης της επικράτειας, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία όλων των απαραίτητων στοιχείων και ιδιαίτερων συνθηκών που θα συντελέσουν στην τελική διαμόρφωση του σχολικού χάρτη της χώρας για το σχολικό έτος 2013 – 2014.»

 

Star TV : Η Μ. Ζαχαρέα παρουσιάστρια, και ο Νίκος Χατζηνικολάου σχολιαστής

Η Μάρα Ζαχαρέα
Λίγη μόλις ώρα μετά τη γνωστοποίηση ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου επιστρέφει στην τηλεόραση μέσα από τη συχνότητα του Star μια ακόμη βόμβα ήρθε να συμπληρώσει το παζλ για το κανάλι της Κηφισιάς.

Η Μάρα Ζαχαρέα άλλοτε κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του Mega, όπως άλλωστε και ο Νίκος Χατζηνικολάου στο παρελθόν, θα αναλάβει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Πάντα υπό τη γενική διεύθυνση του Σταμάτη Μαλέλη, το Star αλλάζει σελίδα σε ύφος, φυσιογνωμία και θεματολογία και μπαίνει για τα καλά στον ανταγωνισμό των ειδήσεων ανατρέποντας τις ισορροπίες που έχουν παγιωθεί τον τελευταίο χρόνο που έπαψε να εκπέμπει το Alter.
Ο Νίκος Χατζηνικολάου

Οπως είναι γνωστό στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς είναι απόφαση της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ιδιοκτήτριας του Star, να επαναφέρει στο προσκήνιο τις πολιτικές ειδήσεις και να ανατρέψει το μοντέλο ειδήσεων που είχε ο σταθμός εδώ και πολλά χρόνια συνιστά και μια έμμεση απάντηση στους βασικούς μετόχους του Mega, Γιώργο Μπόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη οι οποίοι δεν είχαν κάνει αποδεκτή την πρόταση για συγχώνευση των δύο καναλιών προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα και να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός που είναι πλέον εξαιρετικά σκληρός στο χώρο των ΜΜΕ.

Η δε επιλογή των προσώπων, γνωστών και δοκιμασμένων από το παρελθόν αποδεικνύει ότι ο ανταγωνισμός θα χτυπήσει... κόκκινο.

Οι αλλαγές θα προετοιμαστούν όλο το καλοκαίρι και το νέο μοντέλο θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Μάρα Ζαχαρέα είναι σύζυγος του δημοσιογράφου και πρώην Υπουργού Θόδωρου Ρουσόπουλου.


Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Νέα υπερεθνικά κόμματα

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Η σύσταση της Προοδευτικής Συμμαχίας στη Λειψία, προς αντικατάσταση της εκφυλισμένης και όχι τόσο φιλοευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα μπορούσε να εκληφθεί και ως πρόδρομος πανευρωπαϊκών κομματικών εξελίξεων, για τον σχηματισμό και την σύμπηξη των μεγάλων υπερεθνικών πολιτικών σχηματισμών που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Τη δημιουργία δηλαδή υπερεθνικών παρατάξεων, οι οποίες θα λειτουργούν σε ενιαία πλατφόρμα, θα έχουν έναν αρχηγό κ.ο.κ. Με κοινό πρόγραμμα για όλα τα μεγάλα θέματα της Ευρώπης, με επεξεργασμένες προτάσεις και ανάλογη δομή. Οι σοσιαλδημοκράτες, οι χριστιανοδημοκράτες, οι φιλελεύθεροι, οι πράσινοι κ.λ.π.

Χωρίς πανευρωπαϊκά κόμματα, άλλωστε, τι είδους ένωση της Ευρώπης, οικονομική και πολιτική, μπορεί να υπάρξει ; Πως θα μπορεί να εφαρμοστεί η δημοσιονομική ενοποίηση, η τραπεζική ένωση, η κοινή πολιτική π.χ. για τις συντάξεις ή τους μετανάστες, για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης και για τα τόσα άλλα μείζονα ζητήματα και να μην αποφασίζουν για όλα αυτά οι ψηφοφόροι Ευρωπαίοι πολίτες, σε ενιαία πανευρωπαϊκή πολιτική βάση ;

Η διαμόρφωση υπερεθνικών πολιτικών παρατάξεων, οι οποίες θα κινούνται με ευρωπαϊκή στρατηγική, υπεράνω των συνόρων και των επιμέρους εθνικών ή κρατικών σκοπιμοτήτων, δείχνει να είναι σήμερα επιβεβλημένη και να αποτελεί βασική προϋπόθεση της ενωμένης (δημοκρατικής) Ευρώπης.

Η συνάντηση της Λειψίας, λοιπόν, ως μία κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της ανανέωσης και της αναθέρμανσης υπερεθνικών ιδεών και λύσεων, είναι σημειολογικά μία καλή αρχή.

Εξάλλου, η τρέχουσα περίοδος είναι η πλέον γόνιμη, ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν σε έναν ακριβώς χρόνο. Και θα είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες  της Ευρώπης θα βρεθούν στις κάλπες, όλοι μαζί, εν μέσω μίας σφοδρής οικονομικής κρίσης, όπου θα κρίνουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα με γνώμονα την προοπτική του εισοδήματος τους, της εργασίας τους, της ασφάλισής τους, πράγματα που ποτέ άλλοτε μεταπολεμικά δεν απειλήθηκαν τόσο πολύ.

Έως τώρα οι ψηφοφόροι πήγαιναν στις ευρωεκλογές με χαρακτηριστική χαλαρότητα, γνωρίζοντας ότι τις τύχες τους τις καθόριζαν οι εθνικές κυβερνήσεις και όχι οι ισχυροί εταίροι της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον…

Είναι φανερό ότι τα πράγματα στην Ευρώπη αλλάζουν ριζικά και έτσι αντίστοιχα ριζοσπαστικά θα πρέπει να αναδομηθούν και οι πολιτικοί σχηματισμοί, τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων και ο τρόπος ανάδειξης των ηγετών της Ευρωζώνης.

Η παγκοσμιοποίηση αφενός και η δραματική οικονομική κρίση αφετέρου, οδηγούν αναγκαστικά και στην αναθεώρηση ιδεολογιών, οικονομικών θεωριών, φόρμας εξουσιών, συμμαχιών και προσεγγίσεων.

Διότι, πολύ απλά, ανατρέπουν και σιγά – σιγά θρυμματίζουν εθνικά σύνορα και παλαιά εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα…

Συνεπώς, η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει τους δικούς υπερεθνικούς ισχυρούς ηγέτες (π.χ. Πρόεδρος της Ευρωζώνης, υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εξωτερικών κ.λ.π.) οι οποίοι θα πρέπει να είναι εκλεγμένοι απ ευθείας από τους πολίτες και να κρίνονται με βάση την πολιτική που θα ασκούν για τα συνολικά συμφέροντα της Ευρώπης.

Δεν είναι ούτε δημοκρατικό ούτε βιώσιμο, για παράδειγμα, να εκλέγεται η κ. Μέρκελ με βάση τα γερμανικά συμφέροντα στη χώρα της και στη συνέχεια να αποφασίζει και για τις τύχες ολόκληρης της  Ευρώπης!

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων

Ο Δήμος Δωρίδος συμμετέχει στο «Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων έτους 2013» του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. το οποίο  συντονίζει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτριος Καραχάλιος.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που είναι δικαιούχοι να απευθυνθούν στα δημοτικά καταστήματα των Δημοτικών Ενοτήτων, για να υποβάλλουν ΑΙΤΗΣΗ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ώστε να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα για την ορθή διανομή των Τροφίμων.
 
Δικαιούχοι της δωρεάν διανομής τροφίμων είναι αποκλειστικά και μόνο ημεδαπά άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες ή αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Τα Κριτήρια επιλεξιμότητας για τους απόρους διαμορφώνονται με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία και είναι:

1. Για το άπορο μοναχικό άτομο, ατομικό εισόδημα μέχρι 7.200 ευρώ,
2. Για την άπορη οικογένεια, οικογενειακό εισόδημα ως ακολούθως:

α) Για οικογένεια με (2) μέλη, μέχρι 10.700 ευρώ
β) Για οικογένεια με (3) μέλη, μέχρι 11.520 ευρώ
γ) Για οικογένεια με (4) μέλη, μέχρι 14.400 ευρώ
δ) Για οικογένεια με (5) μέλη, μέχρι 17.280 ευρώ

ε) Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος πέραν των τριών (3), το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 ευρώ
Στην περίπτωση άπορου ατόμου που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 ευρώ.

Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος διανέμονται τα παρακάτω είδη τροφίμων:

Κεφαλογραβιέρα, Γραβιέρα, Ρύζι, Ελαιόλαδο, Ζυμαρικά, Φέτα.
Οι ενδιαφερόμενοι, ως τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος, υποβάλλουν την τυποποιημένη ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ συμμετοχής, που υπάρχει στα Δημοτικά Καταστήματα των Δημοτικών Ενοτήτων προσκομίζοντας και τα εξής δικαιολογητικά:

1.Ακριβές αντίγραφο  αστυνομικής ταυτότητας
2.Άδεια διαμονής σε ισχύ (μόνο για τους αλλοδαπούς)
3.ΑΦΜ αιτούντος και συζύγου
4.Αριθμός διαβατηρίου (μόνο για αλλοδαπούς)

Για πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στους παρακάτω υπαλλήλους ανά Δημοτική Ενότητα:
 
ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
Δέσποινα Τίττου, Κυριακή Βελίγκου
22660 22066
ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ
Ιωάννης Σταθόπουλος
22660 31100
ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ
Φωτεινή Νικολέτου
22660 41244
ΕΥΠΑΛΙΟΥ
Παναγιώτα Πενταγιώτη
26343 50040
 
Η κατάθεση υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 14 Ιουνίου 2014

 
 
 

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013

Η προβολή της ελιάς και των Τριζονίων χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια

Το λιμανάκι στα Τριζόνια με τις ψαροταβέρνες
Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας η ένταξη τεσσάρων νέων έργων στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Φωκίδας από πιστώσεις ιδίων πόρων προϋπολογισμού 69.293,00 €, ενώ δύο έργα διαγράφηκαν.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή τα έργα τα οποία εντάσσονται είναι:

 • Προμήθεια ερπιστριοφόρου εκσκαφέα και GCB φορτωτή εκσκαφέα προϋπολογισμού 24.600,00€.
 • Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας της Ελιάς – Γιορτή Ελιάς προϋπολογισμού 12.393,00€
 • Δημιουργία έντυπης και ηλεκτρονικής προβολής της τοπικής ποικιλίας της Ελιάς, προϋπολογισμού 16.593,00€
 • Τουριστική προβολή και προώθηση τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής νήσου Τριζονίων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή προϋπολογισμού 15.707,00€.

 • Τα παραπάνω έργα ανάδειξης και προβολής είναι ενταγμένα στο LEADER.

  Τα δυο έργα που διαγράφονται από το πρόγραμμα είναι:
  • Η τουριστική προβολή 2013 προϋπολογισμού 20.000,00€ και
  • Η προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 25.000,00€
  Τα έργα αυτά θα επανενταχθούν όταν πληρωθούν τα παραπάνω από το LEADER.
  Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Αρνητικά ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χρονάς Αναστάσιος, Ντούρου Σοφία – Ιωάννα και Γκικόπουλος Γιώργος. Λευκό ψήφισε ο Καρακικές Σεραφείμ ενώ απείχε ο Στουπής Νικόλαος
   
   
   

  ·      

  Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

  Με 28 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

  Με 28 θέματα στην ατζέντα , τα περισσότερα των οποίων αφορούν τεχνικά έργα, υποδομές, τεχνικές μελέτες κλπ  θα συνεδριάσει στο Λιδωρίκι στις 28 Μαΐου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 18:30΄, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός:

  1.Έγκριση μετακίνησης αιρετών του Δήμου μας στα Ιωάννινα για συμμετοχή τους στο Ετήσιο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Θανάσης Κοκμοτός)

  2.Παραχώρηση χώρου του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Σεργούλας για στέγαση Δορυφορικού Ιατρείου Π.Ι. Γλυφάδας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

  3.Έγκριση και παραλαβή μελέτης «Καθορισμός Ρ.Γ. στην οδό Θράκης Τ. Κ. Μοναστηρακίου Δ. Ε. Ευπαλίου». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  4.Απαλλοτρίωση οικοπέδου στην Τοπική Κοινότητα Τειχίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  5.Επισκευή καλντεριμιού – μικρού δρόμου στην Τ.Κ. Τολοφώνας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  6.Συνέχιση εργασιών και παράταση εργασιών του έργου «Ολοκλήρωση Αθλητικού Κέντρου Πενταγιών». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  7.Λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής, ως Συλλογικό Πειθαρχικό Όργανο, με τη συμμετοχή δύο Δημοτικών Συμβούλων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καραχάλιος Δημήτριος)

  8.Παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου (Ξενώνα Αλποχωρίου), χωρίς αντάλλαγμα, στον Σύλλογο Αλποχωριτών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Ράπτης Ιωάννης).

  9.Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Δωρίδος και αναπληρωτή αυτού, για τη συγκρότηση επιτροπής εξέτασης ζητημάτων εκμίσθωσης Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής αρμοδιότητας Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Ζέτος Παναγιώτης)

  10.Έγκριση πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δίμηνης απασχόλησης, για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καραχάλιος Δημήτριος)

  11.Παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου (χώρου Δημοτικού Σχολείου Μαλανδρίνου), χωρίς αντάλλαγμα, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (Ι΄ Ε.Π.Κ.Α.). (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Θανάσης Κοκμοτός)

  12.Παραχώρηση χρήσης αίθουσας στο Δημοτικό – Κοινοτικό κατάστημα Αμυγδαλιάς, χωρίς αντάλλαγμα στην Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Θανάσης Κοκμοτός)

  13.Διάλυση της σύμβασης με τίτλο «Μελέτη (αρχιτεκτονική και τεύχη δημοπράτησης) αποκατάστασης του κτιρίου πρώην Δημοτικού Σχολείου Κουπακίου». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  14.Παράταση προθεσμίας για το έργο (Ανακαίνιση και αναβάθμιση των εξωτερικών υδραγωγείων των Δ.Δ. Μανάγουλης – Μαλαμάτων και Καστρακίου του Δήμου Ευπαλίου Ν. Φωκίδας), του πρώην Δήμου Ευπαλίου,  (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  15.Eκπόνηση μελέτης ΣΧΟΑΠ Δ.Ε. Τολοφώνος Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  16.Έγκριση και παραλαβή επικαιροποιημένης μελέτης με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Κ. ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ»,(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  17.Έγκριση και παραλαβή μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΛΗΜΑΤΟΣ». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  18.Αναμορφώσεις Προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων του Δήμου οικονομικού έτους 2013 και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

  19.Έγκριση και παραλαβή επικαιροποιημένης μελέτης με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΛΗΜΑΤΟΣ», (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  20.Έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης του έργου «ΥΔΡΕΥΣΗ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΛΗΜΑΤΟΣ»,   στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 12 ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  21.Έγκριση και παραλαβή επικαιροποιημένης μελέτης με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΧΙΛΙΑΔΟΥΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ»,  (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  22.Έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης του έργου «ΥΔΡΕΥΣΗ ΧΙΛΙΑΔΟΥΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ»,   στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 12 ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  23.Έγκριση και παραλαβή επικαιροποιημένης μελέτης με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΠΑΛΙΟΥ», (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  24.Έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης του έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΠΑΛΙΟΥ»,  στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 12 ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  25.Έγκριση και παραλαβή της  μελέτης του έργου «Δημοτική Οδοποιία Δ.Ε. Τολοφώνας». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  26.Έγκριση και παραλαβή της μελέτης του έργου «Επεκτάσεις Εσωτερικών Δικτύων Ύδρευσης Δ.Ε. Βαρδουσίων». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  27.Κανονισμός λειτουργίας μουσικής – μουσικών οργάνων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

  28.Καθορισμός χώρων επί του Αιγιαλού & Παραλίας των οποίων θα παραχωρηθεί η χρήση με Δημοπρασία  για το έτος 2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης

   

  Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

  Με 4 Γαλάζιες Σημαίες βραβεύτηκαν για πρώτη φορά οι ακτές του Δήμου Δωρίδος

  Οι Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίζουν σε παραλίες της Δωρίδας
  Με 4 Γαλάζιες Σημαίες βραβεύτηκαν αντίστοιχες ακτές του Δήμου Δωρίδος, για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής μας και συγκεκριμένα της Ερατεινής, της Χιλιαδούς, της Σεργούλας και του Παραθάλασσου Ευπαλίου.

  Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Δήμου και επιβράβευση της πολύμηνης συντονισμένης προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων Υπηρεσιών του Δήμου.

  Η ανακοίνωση έγινε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 στην ακτή της Βούλας Αττικής, από την Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων του Προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες.

  
  Το Παραθάλασσο Ευπαλίου και στο βάθος η Χιλιαδού
  Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ως Εθνικός χειριστής του προγράμματος αυτού και παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Τάσος Λιάσκος, Δήμαρχοι, Εκπρόσωποι Υπουργείων και Φορέων, Επαγγελματικές Ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων, Εκπαιδευτικοί, Μαθητές Δημοτικών Σχολείων, που παρουσίασαν διάφορα δρώμενα σχετικά με την προστασία της φύσης και πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει την πλαζ της Βούλας για το σκοπό αυτό.
  
  Τον Δήμο Δωρίδος εκπροσώπησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος που είχε και την εποπτεία προετοιμασίας των υποδομών και υποβολής του φακέλου για τη βράβευση των ακτών της Δωρίδας.

  Παραβρέθηκε επίσης και ο Αντώνης Βίτσας πρώην συνεργάτης του Δημάρχου Δωρίδος, που μαζί με το Τμήμα Προγραμματισμού έκαναν όλες τις απαιτούμενες πρακτικές ενέργειες για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και την άρτια παρουσίαση της πρότασης του Δήμου.

  
  Η παραλία Σεργούλας
  Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας ότι «Δήμος και Δημότες της Δωρίδος πρέπει να καταβάλουμε από κοινού κάθε προσπάθεια να διατηρούμε τις ακτές μας καθαρές και να ευαισθητοποιούμε τη νέα γενιά στην κατεύθυνση αυτή».

  Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο ως το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στο κόσμο. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δια της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων υποστηρίζει ενεργά το πρόγραμμα και παρακολουθεί συστηματικά τις ακτές που παρουσιάζουν αισθητικό, αλλά και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί δειγματοληψίες ελέγχου ποιότητας των νερών κολύμβησης. Συγκεκριμένα στις ακτές που βραβεύτηκαν πραγματοποιήθηκαν 20 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

  Πρέπει να σημειωθεί ότι για την απόδοση της Γαλάζιας Σημαίας σε μία ακτή απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ποιότητα των νερών σε αυτή να έχει χαρακτηριστεί εξαιρετική. Καμία άλλη διαβάθμιση ποιότητας, ακόμη και η ικανοποιητική, δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα.

  Η παραλία της Ερατεινής
  Δεν αρκεί όμως οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

  Για τις βραβεύσεις αποφασίζει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων του Προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες, αφού αξιολογήσει τα στοιχεία κάθε ακτής που διαβιβάζει σε αυτήν η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων κάθε χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

  Η Ελλάδα με 393 βραβευμένες ακτές για το έτος 2013 κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 49 χώρες.

  Ο Δήμος Δωρίδος συνεχίζει την προσπάθεια προετοιμασίας των υποδομών και υποβολής φακέλων και για άλλες ακτές της Δωρίδας που πληρούν τις προϋποθέσεις για βράβευση με Γαλάζιες Σημαίες.