Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

ΜΑΝΔΡΕΚΑ:Κανένα σχολείο της Φωκίδας δεν κλείνει και ούτε θα συρρικνωθεί

Κανένα Δημοτικό Σχολείο της Φωκίδας δεν συρρικνώνεται και  ούτε κλείνει εκτός από αυτό του Δάφνου,  σύμφωνα με την τελικό σχεδιασμό και οριστικοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας της οργανικότητας των σχολικών μονάδων του Νομού Φωκίδας και αναμένεται η έγκρισή της από την πολιτική ηγεσία με την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης.

Αυτό ανακοίνωσε χθες με ικανοποίηση η Βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα , υπενθυμίζοντας παράλληλα όλες τις κινήσεις που έγιναν από την ημέρα που προέκυψε το θέμα  και συγκεκριμένα :

Υπενθυμίζει την αρχική συνάντησή της, στις 10 Απριλίου 2013, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιο Κυριαζή, κατά τη διάρκεια της οποίας μετέφερε την ανησυχία που είχε προκαλέσει έγγραφο του Υπουργείου προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές, εξήγησε τις ιδιαιτερότητες των υφισταμένων σχολείων και δήλωσε ρητά την κάθετη αντίθεση της στο ενδεχόμενο μείωσης οργανικών θέσεων στα σχολεία της Φωκίδας η οποία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του επιπέδου της Εκπαίδευσης, ενώ στη συνέχεια ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου.

Αμέσως μετά η Βουλευτής, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, κατέθεσε  Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και έλαβε απάντηση από τον Υφυπουργό Παιδείας, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε με το έγγραφο προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές να προτείνουν την κατάργηση οργανικών θέσεων ή τον υποβιβασμό ή κατάργηση σχολικών μονάδων, αλλά να αιτιολογήσουν τις προτάσεις που κατέθεσαν. Αναφορικά, δε, με τον σχεδιασμό για την οργανικότητα των σχολικών μονάδων του Νομού Φωκίδας, αλλά και γενικότερα όλης της επικράτειας, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία όλων των απαραίτητων στοιχείων που θα συντελέσουν στην τελική διαμόρφωση του σχολικού χάρτη της χώρας για το σχολικό έτος 2013-2014…».

Ενώ λοιπόν η διαδικασία για το σχεδιασμό βρισκόταν σε εξέλιξη, η Βουλευτής Φωκίδας  επισκέφτηκε, εκ νέου, το Υπουργείο Παιδείας την 22α Μαΐου αλλά και την επομένη, 23η Μαΐου, όπου είχε μακρά συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Αθανάσιο Κυριαζή, αλλά και με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των σχετικών Διευθύνσεων για τον σχεδιασμό της οργανικότητας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Φωκίδας.

Όπως δήλωσε η  Βουλευτής,  παρακολουθεί εξ’ αρχής  στενά την εξέλιξη του σοβαρού αυτού θέματος, έθεσε στην πολιτική ηγεσία εμπεριστατωμένα τα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες ενός εκάστου σχολείου του Νομού, έτσι ώστε αυτές να συμπεριληφθούν στο συνολικό πλαίσιο των πολιτικών κατευθύνσεων προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου προκειμένου αυτή να καταλήξει στην εισήγηση της πρότασης και να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα κατά την οριστική διαμόρφωση του σχολικού χάρτη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φωκίδας.

 

Την ενίσχυση της Αστυνομίας Φωκίδας ζήτησε από τον Αρχηγό η Ασ.Μανδρέκα

Την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας ζήτησε η Βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα , από τον Αρχηγό Νικόλαο Παπαγιανόπουλο σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του.

Η Βουλευτής μετέφερε στον Αρχηγό τα αιτήματα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού αλλά και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, ανέλυσε τα προβλήματα που υπάρχουν στην αστυνόμευση και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και τα προβλήματα του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή.

Εξήρε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στο Νομό της και την αυταπάρνηση που επιδεικνύει το Αστυνομικό Προσωπικό παρά τη δύσκολη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και επηρεάζει άμεσα τους Αστυνομικούς.

Συζήτησε το θέμα των μεγάλων μειώσεων που έχουν υποστεί στο μισθολόγιο τους αλλά και της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που παρατηρείται στη στελέχωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας. Επίσης τόνισε το ζήτημα της έλλειψης των μέσων που διαθέτει η Υπηρεσία για την εκπλήρωση με επάρκεια της αποστολής της.

Η Πολιτεία, τόνισε η Βουλευτής, οφείλει να διασφαλίζει τις συνθήκες, για να μπορούν οι Αστυνομικοί να εκτελούν την υπηρεσία τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και να μην εκτίθενται στον κίνδυνο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος τους.

Η Βουλευτής τέλος, ζήτησε από τον  Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. την ενίσχυση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας με ανθρώπινο δυναμικό, με μηχανοκίνητο εξοπλισμό και με την απαραίτητη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση της αστυνόμευσης και η αποτελεσματικότερη  αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο Νομό Φωκίδας αλλά και για να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών.

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί αντικείμενο ειδικού ενδιαφέροντος για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των σχετικών στοιχείων και δεδομένων, προκειμένου να εκτιμηθεί το ζήτημα στο σύνολό του και να επιλεγούν λύσεις σύμφωνα με τις ιδιαίτερες  τοπικές αστυνομικές ανάγκες.

Διαβεβαίωσε δε τη Βουλευτή,  πως, σε ό,τι αφορά στα ειδικότερα ζητήματα που έθεσε για τη Φωκίδα, ότι θα είναι αρωγός και ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνάρτηση με τον εκτελούμενο κατ’ έτος προϋπολογισμό εξόδων, που λόγω της οικονομικής συγκυρίας είναι περιορισμένος, τόσο για την προμήθεια σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων όσο και για την ικανοποίηση των αιτημάτων ενίσχυσης των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας και αφού συνεκτιμηθούν οι υπηρεσιακές προτεραιότητες και ανάγκες. 

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Πολλαπλά τα οφέλη για τον Δήμο Δωρίδας συμμετέχοντας στη διεθνή ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ

Τη συμμετοχή του Δήμου Δωρίδος στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας (Ε.Ο.Ε.Σ) ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ μεταξύ αδελφοποιημένων πόλεων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο σε τελευταία του συνεδρίαση.

Όπως τόνισε στην εισήγηση του παρουσιάζοντας το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, από τη συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας Αμφικτιονία πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για τον Δήμο Δωρίδος, αφού κύριος στόχος του Ε.Ο.Ε.Σ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ είναι η διαβίωση των λαών της Μεσογείου σε περιβάλλον διαρκούς ειρήνης και αειφόρου ανάπτυξης, οικονομικά αποτελεσματικής, κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά βιώσιμης, με συνοχή και ασφάλεια των περιοχών τους.

Ειδικότερα μερικά από τα οφέλη των μελών της Ε.Ο.Ε.Σ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ είναι:

  • Η κοινή δράση και συνεργασία μεταξύ των μελών της.
  • Ο σεβασμός σε όλα τα επίπεδα των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Η διευκόλυνση και η προαγωγή της διασυνοριακής, διακρατικής ή/και διαπεριφερειακής συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μεταξύ των μελών της.
  • Η υλοποίηση δράσεων εδαφικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της με ή χωρίς την οικονομική συνεισφορά της Ε.Ε.
  • Η συνεργασία με επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα στις χώρες της Μεσογείου, με τους θεσμούς της Ε.Ε και τους Διεθνείς Αυτοδιοικητικούς και μη οργανισμούς.
  • Η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, προβολής και εφαρμογής επιτυχών πρακτικών μεταξύ των μελών της.
  • Η πρόσβαση στην πληροφόρηση και την γνώση με την αξιοποίηση τραπεζών δεδομένων, νέων τεχνολογιών και την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας.
  • Η έρευνα, η αναζήτηση, η διαφύλαξη, η προβολή και αξιοποίηση του συνόλου της πολιτισμικής ταυτότητας των Λαών της Μεσογείου, στην κατεύθυνση της διασφάλισης του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ανάπτυξης δεσμών φιλίας, συνεργασίας, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.
  • Η ενίσχυση της συμμετοχής του Πολίτη και των φορέων των Τοπικών Κοινωνιών στο πλαίσιο της εδαφικής οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της.
  • Μέλη της Ε.Ο.Ε.Σ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ είναι Δήμοι από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και από άλλες Μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν 40 Δήμοι μεταξύ των οποίων και οι Δήμοι:

Αγίου Νικολάου Κρήτης, Αλίμου, Αριδαίας, Αργυρούπολης, Αταλάντης, Ζακύνθου, Καμένων Βούρλων, Παλαιού Φαλήρου, Πανοράματος Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, Ραφήνας, Ρόδου, Σκύρου, Ύδρας, Υμηττού, Χίου, Χαλκίδας κ.ά

Κ. ΔΑΒΟΥΡΛΗΣ : Σαν σήμερα έσβησε πριν εικοσιένα χρόνια το αστέρι της Παναχαϊκής

Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια η Πάτρα κι όλη η αθλητική Ελλάδα βυθίστηκε στο πένθος, καθώς έχασε τον «μαύρο πρίγκιπά» της. Στις 23 Μαΐου 1992 η καρδιά του Κώστα Δαβουρλή σταμάτησε να χτυπά.

Δεν ήταν απλά ένας ήρωας, δεν ήταν ένας απλός παίκτης. Ήταν σύμβολο της Παναχαϊκής , της Πάτρας, της Ελλάδας.

Σαν σήμερα πριν 21 χρόνια και σε ηλικία 44 ετών, ο Κώστας Δαβουρλής άφησε την τελευταία του πνοή, προδομένος από την καρδιά του.

Γεννήθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα, πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή εκεί και «έφυγε», όπως ήθελε. Μαζί με τους φίλους τους, σε ένα καφενείο στην Αγυιά, δίπλα στο γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας.

Το «μαύρο διαμάντι» του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ακόμα και σήμερα ο μεγαλύτερος παίκτης που ανέδειξε η πατρινή ομάδα.

Ξεκινώντας τη «μπάλα» ξυπόλυτος (κυριολεκτικά), βρέθηκε στην Παναχαϊκή, με την φανέλα της οποίας μεγαλούργησε.

Την καθιέρωσε στη συνείδηση όλων των φιλάθλων, την οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α' Εθνική το 1969, ενώ ήταν ο «πρωτομάστορας» στην ευρωπαϊκή της έξοδο το «μαγικό» 1974, κάτι που κατάφερε για πρώτη φορά ομάδα της επαρχίας.

Για δέκα χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του στην «αγάπη» του (1964-74), μέχρι που ο Γουλανδρής... έσπασε τα κοντέρ και με περίπου 10 εκατομμύρια δραχμές (απίστευτα χρήματα τότε) τον πήρε στον Ολυμπιακό.

Σε τρία χρόνια στους Πειραιώτες κατέκτησε μια φορά το νταμπλ (1975), όμως στη συνέχεια πήρε το δρόμο της επιστροφής. Δεν μπορούσε μακριά από την Παναχαϊκή του... Γύρισε κοντά της  για 8 σερί χρόνια (1978-85) και έκλεισε τη σπουδαία καριέρα του στον Παναιγιάλειο (1986).

Εικοσιένα χρόνια μετά το θάνατό του, δεν υπάρχει άνθρωπος στην Πάτρα, μικρός ή μεγάλος που να μην ξέρει το όνομά του. Παραμένει σύμβολο για την πόλη. Το ιστορικό γήπεδο των «κοκκινόμαυρων», στην Αγυιά φέρει το όνομά του, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον απόλυτο παίκτη που «γέννησε».

Ανήκει στην «χρυσή πεντάδα» του συλλόγου, μαζί με τους Ρήγα, Στραβοπόδη, Καπανδρίτη, Μιχαλόπουλο. Κάτω από την θύρα 2 του σταδίου της Αγυιάς, η φωτογραφία του κοσμεί με την παρουσία της.

Στις καρδιές των Πατρινών (κι όχι μόνο) φιλάθλων δεν «έσβησε» ποτέ...

Απαραίτητες προϋποθέσεις για χρήση αιγιαλού - παραλίας στο Δήμο Δωρίδας

Όσοι ενδιαφέρονται  να κάνουν επαγγελματική χρήση κοινοχρήστου χώρου Αιγιαλού και Παραλίας στο Δήμο Δωρίδας για το έτος 2013 , έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν την σχετική άδεια.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Δωρίδας οι προϋποθέσεις για την απόκτηση της άδειας είναι :
1. Ως πλέον απαραίτητη  θεωρείται η ύπαρξη εύρους του Αιγιαλού μεγαλύτερο των έξι (6) μέτρων.

2. Η μη ύπαρξη οφειλών προς τον Δήμο μας
3. Η καταβολή εξολοκλήρου του αναλογούντος ποσού

Δικαιολογητικά :
Αίτηση που χορηγείται από τις υπηρεσίες του Δήμου μας ,υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη από την εφαρμογή «ΟΡΕΝ» της Κτηματολόγιο Α.Ε ,το οποίο ,σε περίπτωση αυτοπρόσωπης παρουσίας θα εκτυπώνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο με υπόδειξη του χώρου από τον ενδιαφερόμενο. Σε περίπτωση που η αίτηση υποβάλλεται σε άλλη Δημοτκή ενότητα θα προσκομίζεται με ευθύνη του αιτούντα . Αιτήσεις χωρίς το παραπάνω υπόβαθρο δε θα γίνονται δεκτές .
Διαδικασία :
Ο Δήμος αποστέλλει στην Κτηματική Υπηρεσία Ν.Φωκίδας την αίτηση και το υπόβαθρο από τον ορθοφωτοχάρτη με σχέδιο μισθωτηρίου, η οποία (Κτηματική Υπηρεσία ) υποχρεούται εντός χρονικού διαστήματος επτά (7) ημερών να ενημερώσει τον δήμο μας εάν συμφωνεί ή όχι .

Στην συνέχεια θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να καταβάλει ή όχι το αναλογούν τίμημα .
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει  επίσης να γνωρίζουν ότι την σχετική  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) συνοδεύει παράρτημα στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς οι: επιτρεπόμενες χρήσεις ,η προσβασιμότητα –προσπελασιμότητα -σήμανση, η φύτευση, οι αρχές -προδιαγραφές χρήσης υλικών ,ο φωτισμός - ηχητικές εγκαταστάσεις ,οι περιορισμοί κατάληψης παραχωρηθείσας ζώνης Αιγιαλού και παραλίας, η έδραση κατασκευών, στερέωση και πάκτωση αυτών .

Αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου για πληροφορίες είναι ο  Σάττας Χαράλαμπος (22660 31100 εσωτ.4 )
Αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο και τήρηση των σχετικών διατάξεων είναι η Κτηματική Υπηρεσία

Εργα αποκατάστασης του οδοστρώματος της εθνικής οδού Ιτέας - Ναυπάκτου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που αφορούσαν το έργο: «Αποκατάσταση οδοστρώματος της Εθνικής Οδού Ιτέας – Ναυπάκτου κατά τμήματα και προκαταρκτικές εργασίες διαμόρφωσης κόμβου Γλυφάδας» σε σημεία που έχρηζαν άμεσης ανάγκης, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι και επιπλέον σημεία του συγκεκριμένου οδικού δικτύου χρήζουν επέμβασης.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, η κατάσταση του οδοστρώματος εγκυμονούσε κινδύνους για τα διερχόμενα οχήματα καθώς σε διάφορα σημεία ήταν φθαρμένο. Για το λόγο αυτό χρειαζόταν άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς με την πάροδο του καιρού δημιουργούνταν περισσότεροι κίνδυνοι καθώς αυξάνεται το μέγεθος των ζημιών του οδοστρώματος.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιήθηκαν εργασίες επάλειψης των φθαρμένων σημείων με ασφαλτική συγκολλητική, κατασκευάστηκε ασφαλτική ισοπεδωτική στρώση και τέλος έγινε και διαγράμμιση του οδοστρώματος.

Συγκεκριμένα, τα σημεία στα οποία πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις ήταν στην περιοχή του Γαλαξιδίου μετά τη γέφυρα για 200μ., στην περιοχή των Αγ. Πάντων για 150μ., σε διάφορα τμήματα της περιοχής του Αγ. Νικολάου σε σύνολο 1.200μ. και λίγο πριν τον Αγ. Σπυρίδωνα για 700μ. Απομένουν οι εργασίες διαμόρφωσης στον κόμβο Γλυφάδας.

Λόγω της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου οδικού δικτύου, σύντομα θα δημοπρατηθεί έργο από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας προϋπολογισμού 1.200.000,00€ για την αποκατάσταση μεγαλυτέρων τμημάτων του συγκεκριμένου δρόμου.

 

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Άρση βουλευτικής ασυλίας της βουλευτή Φωκίδας Ασπ. Μανδρέκα από την Βουλή

… για να δικαστεί μαζί με άλλους 17 πρώην Δημοτικούς Συμβούλους Ιτέας από το 3μελές Πλημμελειοδικείο Άμφισσας

Την άρση της βουλευτικής ασυλίας της βουλευτή Φωκίδας  Ασπασίας Μανδρέκα αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, για υπόθεση που αφορά σε καταγγελία της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), για συναυλία που είχε γίνει  όταν ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιτέας.

Η μήνυση είχε κατατεθεί από Επιτροπή Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων και είχε αποδέκτες το τότε δήμαρχο καθώς και τα 17 μέλη του τότε δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ιτέας και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο 3μελές Πλημμελειοδικείο Άμφισσας.

Πρόκειται για υπόθεση ρουτίνας, χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο ενώ ακόμη και η ίδια η βουλευτής ζήτησε την άρση της ασυλίας της.

Σε δηλώσεις της  η  Ασπασία Μανδρέκα ανέφερε ότι πρόκειται για υπόθεση ρουτίνας, που αφορά μήνυση της ΑΕΠΙ κατά του δημάρχου Ιτέας και κατά των 17 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά συνέπεια και κατά της ίδιας.

Η ίδια η βουλευτής  ζήτησε  την άρση της ασυλίας της από την Επιτροπή της Βουλής μετά την  εισήγησή της, καθώς η ίδια δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως αποτελεί πολιτική δίωξη η μήνυση αυτή και αυτό είναι το αντικείμενο που εξετάζει η επιτροπή.

Έχουν ήδη επιδοθεί οι κλήσεις για όλους τους υπόλοιπους που θα δικαστούν στο 3μελές Πλημμελειοδικείο Άμφισσας.

«Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχουν παραβεί ουδεμία διάταξη και κανένα Νόμο και σε κάθε περίπτωση θα κριθούμε όπως ο κάθε Έλληνας πολίτης από το αρμόδιο Δικαστήριο», δήλωσε η βουλευτής Φωκίδας και τονίζει ότι «εγώ η ίδια ενημερώνω τους συμπολίτες μου, όπως οφείλω να κάνω, για να μη μπορεί ο κάθε κακόπιστος να διαστρεβλώνει την αλήθεια».

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ NΟΜΟ ΦΩΚΙΔΑΣ με επτά εκπαιδευτικά προγράμματα


Από το Υπουργείο Παιδείας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρηματοδοτείται η λειτουργία και στη Φωκίδα Σχολής Γονέων με 7 εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ειδκότερα το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να :

·        Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια

·        Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους

·        Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους

·        Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς

·        Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να  βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου,  δημοτικού,  γυμνασίου και  λυκείου

·        Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους

·        Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους

·        Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά

·        Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους

·        Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού

·        Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων

·        Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες

Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι τα εξής:

1. Η οικογένεια στην σύγχρονη εποχή, διάρκειας 50 ωρών

2. Διαφυλικές σχέσεις, διάρκειας 25 ωρών

3. Ανάπτυξη στην Τρίτη ηλικία, διάρκειας 25 ωρών

4. Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών

5. Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διάρκειας 25 ωρών

6. Συμβουλευτική γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, διάρκειας 50 ωρών

7.     Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών

Η κπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.

 Οι  βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:

·        Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας

·        Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο

·        Υγεία και  ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.

·        Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά

·        Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια

·        Θέματα διατροφής

·        Σημασία της σωματικής άσκησης

·        Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας

·        Σεξουαλική Αγωγή

·        Τρίτη ηλικία και οικογένεια

·        Διαχείριση ελεύθερου χρόνου

·        Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

·        Επαγγελματικός Προσανατολισμός

·        Κατανάλωση και Διαφήμιση

·        Οικογενειακός Προϋπολογισμός

·        Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού

·        Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων

·        Προώθηση της ισότητας των φύλων

·        Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών

·        Συνεργασία γονέων-μεταναστών

·        Ψυχολογική Υποστήριξη

·        Αγωγή Υγείας

·        Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες

·        Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή 18-20 ατόμων.

Γιάπληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στην Υπεύθυνη Σχολών Γονέων, κ. Οικονόμου Χρύσα  Τηλ. 6973397033 . Επίσης , αιτήσεις θα βρείτε σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φωκίδας ή στα κατά τόπους ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του Νομού .

Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

OΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *  

Η Νέα Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να ελπίζει και να προσδοκά σε μια σταθεροποίηση των δημοσκοπικών και στη συνέχεια εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, έστω και στο προσβλητικό επίπεδο του 5-6%. Είναι προφανώς η προϋπόθεση για την διεύρυνση του κυβερνητικού της ορίζοντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, έχει κάθε συμφέρον από τη διεύρυνση της απήχησης της ΔΗΜΑΡ στον Σοσιαλδημοκρατικό χώρο ,για να καταγραφεί ως ο εν δυνάμει αυθεντικός εκφραστής του, με την θετική φυσικά αντανάκλαση που κάτι τέτοιο θα έχει στα εκλογικά της ποσοστά.

Στις δύο αυτές διαπιστώσεις συμποσούται το σύνολο των διεργασιών που πρόκειται να γίνουν στο πολιτικό προσωπικό της χώρας μέχρι τις ερχόμενες εκλογές και στο βαθμό φυσικά που αυτές γίνουν μετά το ερχόμενο Φθινόπωρο, όπως άλλωστε αναμένεται. 
Μόνο στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αλλάξει ηγεσία και στη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου έρθει ένας άλλος πρόεδρος, απαλλαγμένος από τα πολιτικά ανουσιουργήματα του παρελθόντος και ο οποίος θα εμπνεύσει την επανασυσπείρωση των κοινωνικών δυνάμεων που εξέφραζε κάποτε το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να έχουμε αλλαγή των διαπιστώσεων αυτών.

Το είπε με δικά του λόγια και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με τη δήλωσή του ότι το μόνο πρόβλημα που φοβάται είναι οι εσωκομματικές έριδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εννοούσε την ένταση και διάρκεια που θα έχουν οι αντιπαλότητες πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως στη ΔΗΜΑΡ, η οποία δείχνει να μπορεί να ισορροπεί ανάμεσα στα δόκανα του κυβερνητισμού και της συνέχισης των αριστερών της παρακαταθηκών. 
Οι διαπιστώσεις που προαναφέραμε δεν είναι παρά η λογική συνέχεια της αλληλουχίας των γεγονότων, των διεργασιών και αντιπαραθέσεων τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Πρόσφατο παράδειγμα οι κόντρες γύρω από το ‘’αντιρατσιστικό΄΄ νομοσχέδιο ,ενώ έρχονται οι κάπως παρόμοιες , σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών με μικρό και μεσαίο εισόδημα.

Μετά από ένα χρόνο περίπου θητείας της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, μπορούμε να καταγράψουμε τις διεργασίες αυτές και να οδηγηθούμε σε ορισμένα συμπεράσματα….

1.     Η πολιτική ζωή της χώρας μπαίνει οριστικά στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας και άρα στην ανάγκη προγραμματικών συγκλήσεων επί τη βάσει πολιτικών όσο και εθνικών στοχεύσεων..

2.     Η Νέα Δημοκρατία πιεζόμενη αφόρητα από τα δεξιά της, είναι αναγκασμένη, να επιχειρήσει να εκφράσει αν όχι το σύνολο ,μέρος έστω του λεγόμενου  κεντρώου χώρου καθώς φυσικά και τις νέες επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις που θα αναδείξει η κρίση.

3.     Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος ως εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα, να κρατήσει τον κορμό του γνωστού σχηματισμού με τις συνιστώσες- όσο προβληματικό κι αν είναι αυτό- καθώς και της μεγάλης μάζας των αριστερών πολιτών. Παράλληλα όμως να κάνει μια σοβαρή και πειστική πολιτική επέκταση στις κοινωνικές δυνάμεις που νοιώθουν απροστάτευτες, μετά τις αυτοκαταστροφικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ των  τελευταίων  ετών. Συμμαχίες για το τελευταίο μπορεί να αναδείξει ,μόνο μέσω της αποκατάστασης ενός φερέγγυου διαύλου επικοινωνίας με την  ΔΗΜΑΡ.

4.     Η ΔΗΜΑΡ δείχνει να απομακρύνεται από το αρχικό υπαρξιακό της ζήτημα και να σταθεροποιείται ως ένα μικρό ,αλλά αναγκαίο κόμμα για τον σχηματισμό της επόμενης  κυβέρνησης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που θέλει να μετατραπεί, στην  κύρια και αξιόπιστη κυβερνητική επιλογή  των σοσιαλδημοκρατικών και εκσυγχρονιστικών μεσοαστικών δυνάμεων, που μέχρι σήμερα εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ. Εκτιμάται ότι αυτό θα τη βοηθήσει στο να παίξει σημαντικό, ίσως και πρωτεύοντα, ρόλο ακόμα και στον σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

5.     Το ΠΑΣΟΚ μοιραία ως δέσμιο των δεξιών πολιτικών Σημίτη και πρωτίστως των καταστροφικών επιλογών του Γ. Παπανδρέου, θα κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος, με εντελώς αβέβαιο μέλλον. Μεταξύ δηλαδή της σταθερής συμπόρευσης με τη Νέα Δημοκρατία, που όμως θα του προσθέτει μόνο κόστος από την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών, καθώς τα όποια κέρδη είναι φανερό ότι θα τα καρπούται η ίδια η Ν.Δ. Και της μόνης βιώσιμης γι’  αυτό διεξόδου, που είναι μια συνολική στροφή με αλλαγή πολιτικής, με αλλαγή ηγεσίας και με μια γιγαντιαία και αυθεντική επιχείρηση επανασύνδεσής του με τις κοινωνικές δυνάμεις και τις απογοητευμένες πολιτικές ομάδες μισθωτών και συνταξιούχων, που έχει συνθλίψει κυριολεκτικά η κρίση. Και φυσικά με μια σαφή διαφοροποίηση από κυβερνητικές επιλογές που υποβαθμίζουν  το  επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, ακόμη και αν αυτό ισοδυναμεί με κυβερνητική κρίση. Επιλογή ωστόσο που μοιάζει σχεδόν αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα.
Μετά από αυτά και επιστρέφοντας στις αρχικές μας διαπιστώσεις, μπορούμε αναλύοντάς τες να σημειώσουμε ότι ο ένας πόλος που μπορεί να δίνει τώρα και στο μέλλον κυβέρνηση συνεργασίας, είναι η  σύμπλευση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου. Ως εκ τούτου η πρώτη έχει κάθε λόγο να δημιουργεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρχει έστω και φυτοζωώντας, το δεύτερο.

Ο  άλλος πόλος για  να μπορέσει να πάρει μορφή και υπόσταση, πρέπει εκ των πραγμάτων να έχει ως συστατικό του στοιχείο, το πλεονέκτημα που θα δημιουργήσει στα ανοιχτά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας ,ο ενδεχόμενος κοινός πολιτικός βηματισμός ΣΥΡΙΖΑ—ΔΗΜΑΡ. Κάτι φυσικά που έχει ως προϋπόθεση ,ο μεν πρώτος να μεταμορφώνεται σταδιακά σε ένα αξιόπιστο κόμμα, με ενιαία έκφραση και κυβερνητικές αντιπροτάσεις. Η δε δεύτερη να μετατρέπεται στον πολιτικό εκφραστή των διάσπαρτων κεντρώων, σοσιαλδημοκρατικών  και μετριοπαθών  αριστερών  κινήσεων.
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, με καταγωγή από την Δωρίδα

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Ο Δ. Δωρίδος στους πρώτους της χώρας σε αριθμό συνεδριάσεων Δημοτ.Συμβουλίου

Ένας από του Δήμους της χώρας με τις περισσότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του, είναι ο Δήμος Δωρίδας .

 Ειδικότερα μέχρι τώρα ο Δήμος Δωρίδας έχει πραγματοποιήσει συνολικά 55 συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, δηλαδή κατά μέσο όρο 2 συνεδριάσεις το μήνα που  τον κατατάσσει στους πρώτους Δήμους της χώρας με τόσες τακτικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από τις 55 αυτές συνεδριάσεις, οι 25 έγιναν το 2011 , οι 23 το 2012 και  7 στους 4 μήνες του 2013.

Οι περισσότεροι από τους Δημοτικούς Συμβούλους έχουν τακτικότατη παρουσία , όπως  δείχνει ο παρακάτω πίνακας που δημοσιεύουμε.

Μερικές από τις απουσίες είναι όπως μας δηλώθηκε  απόλυτα δικαιολογημένες λόγω ασθένειας, υπηρεσιακής απουσίας εκτός Δήμου κλπ.

Πρέπει να τονισθεί εδώ ότι σύμφωνα με τον Νόμο  εάν ένας Δημοτικός Σύμβουλος απουσιάσει σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις εκπίπτει του αξιώματος.

Σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια προσκαλούνται και οι 55 Πρόεδροι των Κοινοτήτων για να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις και να αποκτούν άμεση και ευρύτερη γνώση των δημοτικών θεμάτων του Δήμου.

Δυστυχώς  εκτός των περιπτώσεων που  συζητούνται θέματα των χωριών τους, οι Πρόεδροι δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και κυρίως από χωριά γύρω από το Λιδωρίκι όπου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ζήτημα  δηλαδή είναι αν το 90% των προέδρων έχουν παρακολουθήσει 5 -  6  από τις 55 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Αναλυτικά  ο αριθμός των συνεδριάσεων που έχουν παρακολουθήσει οι  27 Δημοτικοί Σύμβουλοι έχει ως εξής

 
Ζέτος Παναγιώτης…………………..55

Παπαγεωργίου Παναγιώτης…....55

Υφαντής Κωνσταντίνος…………..54

Ευσταθίου Ανδρέας………………...53

Κουτσούμπας Κωνσταντίνος…..53

Χαραλάμπους Εμμανουήλ………..53

Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος…52

Γκόλφης Γεώργιος…………………..52

Παγώνης Αναστάσιος……………..52

Ράπτης Ιωάννης……………………...52

Τσιλίκης Χρήστος…………………....52

Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης…...50

Κατσούδας Αθανάσιος …………...50

Λώλος Γεώργιος…………………......50

Καραχάλιος Δημήτριος …………...48

Πλούμη Μαρία ……………………….48

Φλετούρης Κωνσταντίνος……….48

Κοκμοτός Αθανάσιος……………....47

Ζωητός Κωνσταντίνος…………….47

Ασημάκη Δήμητρα…………………..46

Μήτρου – Θεοχάρη  Βάγια……….45

Γιαννόπουλος Αντώνιος………….44

Καραχάλιος Γεώργιος……………...43

Τριανταφύλλου Χρήστος…………42

Παλασκώνης Κωνσταντίνος…….38

Σπυροπούλου Παναγιώτα……….37

Τσιακούμης Αλέξανδρος………….28

 
* Ο Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης στις 3 πρώτες συνεδριάσεις δεν ήταν Δημοτικός Σύμβουλος , αλλά μετά ανακηρύχθηκε από το Πρωτοδικείο.