Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Ιππική εκδήλωση στη Χιλιαδού Δωρίδας  

 


Ο ιππικός, πολιτιστικός, αθλητικός, σύλλογος  Ναυπακτίας και Δωρίδας, την Κυριακή του Θωμά 12 Μαΐου 2013 (όπως και κάθε χρόνο την ίδια μέρα) θα πραγματοποιήσει την κεντρική του ιππική εκδήλωση στην παραλία Χιλιαδούς Δωρίδας .

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί και προς το τέλος της παρουσίασης θα γίνει και η καθιερωμένη κλήρωση ενός αλόγου κατάλληλου για αρχάριους.

Λαχνοί θα πωλούνται από μέλη του συλλόγου στην εκδήλωση.

Είναι βέβαιο ότι όσοι παρευρεθούν  θα περάσουν  μια ξεχωριστή μέρα με τα άλογα του Συλλόγου.

Για τους μικρούς φίλους του αλόγου θα υπάρχουν κατάλληλα άλογα για δωρεάν βόλτες.

Πηδάει ο βάτραχος;

Η τρόικα, τα παράλογα όρια αντοχής
και η Ελλάδα που δεν... ακούει

Του Ι.Πρετεντέρη
Όταν πήγαινα σχολείο είχαμε έναν καθηγητή της Φυσικής που συνήθιζε να κάνει κάτι αδιανόητα και ακατανόητα πειράματα.
Κατασκευάστηκε έτσι για την περίπτωσή του ένα μακάβριο σχολικό καλαμπούρι που μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά μαθητών.

Ο καθηγητής της Φυσικής λοιπόν παίρνει έναν βάτραχο και του κόβει το ένα πόδι.

Βάτραχε, πήδα, τον προστάζει. Και ο βάτραχος πηδάει.

Μετά του κόβει και δεύτερο πόδι.

Βάτραχε, πήδα, τον προστάζει πάλι. Ο βάτραχος με δυσκολία πηδάει.

Ύστερα του κόβει και τρίτο πόδι.

Βάτραχε, πήδα, διατάζει ξανά. Αλλά ο βάτραχος που είχε μείνει με ένα πόδι δεν μπορεί φυσικά να πηδήξει.

Τότε ο καθηγητής γυρίζει στην τάξη και ανακοινώνει:

Επιστημονικό συμπέρασμα του πειράματος: όταν κόψεις τα τρία πόδια του βάτραχου, τότε ο βάτραχος δεν ακούει!..

Ποτέ δεν πίστευα ότι μερικές δεκαετίες αργότερα το σχολικό καλαμπούρι θα επαληθευόταν πλήρως από μια τρόικα στην Ελλάδα.

Την τρόικα δηλαδή που έχει κόψει τα τρία πόδια της ελληνικής κοινωνίας κι όταν αυτή δεν μπορεί πια να πηδήξει συμπεραίνει ότι η ελληνική κοινωνία… δεν ακούει!

Εδώ ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα. Η Ελλάδα ελέγχεται επειδή έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε λογικό και παράλογο όριο αντοχής.

Κατηγορείται δηλαδή ότι αρνείται να ακούσει τις σοφές επιταγές της τρόικας όταν της είναι πρακτικά αδύνατον να φορτώσει κι άλλο την κοινωνία της.

Διότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει, η χώρα δεν αντέχει την επιβάρυνση ούτε καν των σταχτοδοχείων - πόσω μάλλον των νοικοκυριών…  

Μόνο ένας παρανοϊκός, ας πούμε, θα μπορούσε στις σημερινές συνθήκες να παραξενεύεται για κάτι που ονομάζεται «υστέρηση εσόδων». Ήδη, το ότι υπάρχουν ακόμα δημόσια έσοδα, έστω κι αν απλώς υστερούν, αγγίζει τα όρια του κοινωνικού θαύματος.

Αλλά αν αφήσουμε πίσω μας τη βαρήκοη Ελλάδα, το ερώτημα είναι και γενικότερο και σοβαρότερο: Μπορεί άραγε να πηδήξει ακόμα η Ευρώπη;

Διότι κάθε μέρα που περνάει, με την κάθε ανοησία της κάθε τρόικας, διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακούστε το εξής ενδεικτικό. Διάβαζα ότι η ‘Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταγράφουν ρεκόρ δημοτικότητας στη Γερμανία.

Προφανώς, μπράβο τους. Να θυμούνται όμως ότι την τελευταία φορά που ένας γερμανός ηγέτης είχε τόσο μεγάλη διαφορά εσωτερικής και εξωτερικής δημοφιλίας, τον ηγέτη τον έλεγαν Αδόλφο και η Γερμανία είχε κακά ξεμπερδέματα.

Διότι την ίδια στιγμή, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αρκεί να βρίζεις τη Μέρκελ για να πάρεις τουλάχιστον 10% στις εκλογές!

Ενδεχομένως το σχήμα να αδικεί τη Γερμανία.

Στο κάτω-κάτω δεν είναι μόνη της. Την περιστοιχίζουν η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία. Την υποστηρίζει κυρίως μια οικονομική ισχύς, αλλά και μια αντίληψη για την οικονομία που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως κήρυγμα ηθικής προτού εξελιχθεί σε άσκηση μαζικής υστερίας.

Η Γερμανία όμως (και από κοντά η Κομισιόν και η ΕΚΤ) επιτρέπουν στην κάθε τρόικα να συμπεριφέρεται περίπου σαν τον καθηγητή της Φυσικής που πετσόκοβε τον βάτραχο.

Βάτραχε, πήδα!

 Για να είμαι απολύτως ειλικρινής δεν βλέπω διέξοδο στο αδιέξοδο. Η Γερμανία θα είναι δύσκολο να ηττηθεί και οι υπόλοιποι αποκλείεται να αντέξουν την επιβολή της.

Το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά σταυροφορίας. Αφού η Ενωση δεν περιορίζεται πλέον να ενώσει λαούς της Ευρώπης, αλλά φιλοδοξεί και να τους διορθώσει.

Η περίπτωση της Κύπρου είναι χαρακτηριστική. Το συνολικό ύψος του τραπεζικού προβλήματος που την κατέστρεψε ήταν μικρότερο από τα 12 δισ. ευρώ που κατηγορείται ότι «μαγείρεψε» μόνο μία γερμανική τράπεζα.

Γιατί άραγε ήταν (κατά τον Σόιμπλε…) «οικονομία-καζίνο» η χώρα της Λαϊκής Τράπεζας και δεν είναι η χώρα της Deutsche Bank;    

Το αδιέξοδο λοιπόν είναι προφανές.

Οι μεν είναι πολύ ισχυροί για να υποχωρήσουν από την οργάνωση της επιβολής τους.

Οι δε δεν είναι αρκετά ισχυροί για να την αποκρούσουν.

Και γι' αυτό η Ευρώπη βιώνει σήμερα τις κρισιμότερες στιγμές της μετά τον Πόλεμο. Με εντελώς απροσδιόριστη εξέλιξη.

Διότι όσο αυστηρά κι αν διατάξεις τον πετσοκομμένο βάτραχο, αυτός αποκλείεται ποτέ να πηδήξει!..

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

ΣΤΟ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ» ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

Στο «σύμφωνο των Δημάρχων» θα ενταχθεί  και ο Δήμος Δωρίδος μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο  Γιώργο Καπεντζώνη για να προχωρήσει στην υπογραφή του Συμφώνου και όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Η ένταξη αυτή θα αποφέρει  στο Δήμο σειρά ευεργετημάτων σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο που εισηγήθηκε  και ανέπτυξε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το  Σύμφωνο των Δημάρχων  είναι η πρώτη φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  με στόχο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, ώστε να αναλάβουν  ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης  του πλανήτη.

Οι υπογράφοντες  το Σύμφωνο των Δημάρχων αναλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υποχρέωση  για την μείωση των εκπομπών  CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) κατά περισσότερο από 20% έως το 2020 μέσω της ενεργειακής απόδοσης  και των ανανεώσιμων   πηγών ενέργειας

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο  Κ. Αντωνόπουλος, η δικτύωση του Δήμου Δωρίδος, μέσω του Συμφώνου των Δημάρχων, αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην εξωστρέφεια του και στην υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού προφίλ στη δράση του, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η «επιλεξιμότητα» του Δήμου σε μια σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών με στόχο την χρηματοδότηση δράσεων και των αναγκαίων εκείνων έργων για να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την υπογραφή του Συμφώνου.

Επίσης θα υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, από επιτυχημένα παραδείγματα ευρωπαϊκών τοπικών αρχών καθώς και ανταλλαγή της τοπικής παραγόμενης τεχνογνωσίας με άλλες περιοχές του δικτύου, ενώ παράλληλα  αναδεικνύεται  η περιοχή του Δήμου σε «βέλτιστη πρακτική» σε περιφερειακό ή και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακόμα δημιουργείται μια  δυναμική και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το  Σύμφωνο   των   Δημάρχων  μπορεί να χρηματοδοτηθεί  από το πρόγραμμα Ευφυής  Ενέργεια και από το χρηματοδοτικό εργαλείο ΕΛΕΝΑ πού δημιούργησαν  από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και είναι ανοικτό σε όλες τις τοπικές αρχές , ανεξάρτητα από το μέγεθος και ανεξάρτητα από το στάδιο της υλοποίησης των ενεργειακών τους ή τις κλιματικές πολιτικές τους.

Για   να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι  οι τοπικές αρχές δεσμεύονται για:

α) Να ετοιμάσουν μία  βασική απογραφή εκπομπών

β) Να  υποβάλουν σχέδιο  δράσης  για την βιώσιμη ενέργεια. ( SEAP ) εντός του έτους  πού έπεται της επίσημης  υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων.

γ) Να κινητοποιήσουν την  κοινωνία των πολιτών μέσα στα γεωγραφικά  όρια των περιοχών τους προκείμενου  αυτή να συμμετάσχει στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης

δ) Να υποβάλουν  έκθεση αξιολόγησης  τουλάχιστον ανά διετία  μετά την υποβολή του σχεδίου δράσης για  τη Βιώσιμη ενέργεια  για αξιολόγηση , παρακολούθηση και εξακρίβωση.

ε) Να μοιράζονται  την εμπειρία και την τεχνογνωσία  με άλλες εδαφικές  ενότητες.

στ) Να διοργανώνουν  Ημέρες Ενέργειας  ή  Ημέρες του Συμφώνου των Πόλεων.

ζ)  Να  συμμετέχουν  και να συμβάλουν στην ετήσια  Διάσκεψη των Δημάρχων της Ε.Ε  για μία  «Ενεργειακά Βιώσιμη  Ευρώπη».

 

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Χαράματα πυροβόλησε με δίκαννο παιδιά στο Πευκάκι γιατί … έριχναν κροτίδες !

Ενοχλημένος από τις κροτίδες που έριχναν παιδιά ένας εξηντάχρονος στο Πευκάκι Ευπαλίου άρχισε να ρίχνει  πυροβολισμούς με κυνηγετικό δίκαννο .

Το περιστατικό συνέβη... στις 00:30 τα ξημερώματα της Τρίτης του Πάσχα στο Πευκάκι Ευπαλίου.

Ο εξηντάχρονος άνδρας, βγήκε από το σπίτι του κρατώντας ένα δίκαννο, ενοχλημένος από τη φασαρία των ανήλικων παιδιών και τις πασχαλινές κροτίδες που έριχναν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας άρχισε να βρίζει και να απειλεί τα παιδιά. Στη συνέχεια πυροβόλησε από απόσταση μία φορά προς το καφενείο - ψησταριά του χωριού, με αποτέλεσμα τα σκάγια να πέσουν σε δέντρο που υπήρχε στην αυλή του καταστήματος.

Ο εξηνταχρονος άνδρας παρέδωσε ένα αεροβόλο όπλο, το οποίο και κατασχέθηκε, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του βρέθηκε ένα όπλο τύπου φλόμπερ, το οποίο επίσης κατασχέθηκε.
 

ΘΕΟΧΑΡΗΣ: Ο άνθρωπος που μαζεύει τα λεφτά του κράτους είναι από την Δωρίδα

Νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, με πενταετή θητεία ανέλαβε πριν λίγες εβδομάδες  ο 43χρονος Χάρης Θεοχάρης , με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Η καταγωγή του Χάρη Θεοχάρη είναι από χωριό της ορεινής Δωρίδας

Ο ίδιος αδυνατεί  να πληρώσει τους φόρους, όπως δήλωσε,  κι όμως κυνηγά τους φοροφυγάδες. Έχει σύζυγο άνεργη απολυμένη, πατέρα απόστρατο αξιωματικό, στρατηγό, που του γκρινιάζει επειδή του έκοψαν κατά 57% τη σύνταξη, μητέρα μαγαζάτορα που αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στο κατάστημά της που πωλούσε τσάντες λόγω της οικονομικής ύφεσης, και ο ίδιος, με μισθό 2.650 ευρώ τον μήνα μεικτά, είναι αναγκασμένος  να πληρώνει μηνιαίως για εξόφληση στεγαστικού δανείου 1.400 ευρώ.
Με χίλια δυο ζόρια και αιματηρές οικονομίες καταφέρνει να πληρώνει το χαράτσι της ΔΕΗ. Αν ο άνθρωπος που κυνηγά τους φορολογουμένους για να πληρώσουν τους φόρους τους, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, δηλώνει αδυναμία και ο ίδιος να τους πληρώσει, σκεφθείτε τι γίνεται σήμερα στις εφορίες.

Για τον 43χρονο κομπιουτερά με πτυχίο από το Imperial College του Λονδίνου Χ. Θεοχάρη, το κυνήγι των φοροφυγάδων είναι μονόδρομος, κι ας γκρινιάζει η οικογένειά του για τη δυσβάσταχτη φορολογία.

Σκέφτεται μάλιστα να δώσει στη δημοσιότητα και το «πόθεν έσχες» του, έτσι, όπως λέει, για να δουν οι φορολογούμενοι ότι δεν έχει να πληρώσει τους φόρους και κυρίως πόσο δύσκολα ο ίδιος και η οικογένειά του τα βγάζουν πέρα. Την ίδια στιγμή βλέπει πως κάποια μέτρα όπως ο νέος μηχανισμός είσπραξης των τελών κυκλοφορίας πέτυχαν το σκοπό τους.

«Με την κατάργηση του σήματος στα τέλη κυκλοφορίας εξοικονομήσαμε 20 εκατ. ευρώ και οι φορολογούμενοι 500.000 ανθρωποώρες, αφού μπορούν πλέον από το σπίτι τους να πληρώσουν, χωρίς να τρέχουν και να ταλαιπωρούνται σε τράπεζες ή εφορίες» λέει, αποφεύγοντας όμως να πανηγυρίσει.

Να πανηγυρίσει για τι; Επειδή έτσι κι αλλιώς οι φόροι πληρώνονται; Θα πανηγυρίσει, όπως αναφέρει, όταν καταφέρει να «τσακώσει τους μεγαλοφοροφυγάδες που βρίσκουν ένα σωρό "παραθυράκια" για να ξεφύγουν».

Και όμως τον νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, δεν φαίνεται να τον ικανοποιούν οι χειροπέδες και η διαπόμπευση όσων συλλαμβάνονται για φοροδιαφυγή.

«Λίγο-πολύ όλοι κάτι έχουμε κάνει. Κάποιος με ένα ημιυπαίθριο, κάποιος άλλος που δεν έδωσε απόδειξη, κάποιος που απέκρυψε εισοδήματα ή δεν δήλωσε περιουσιακό στοιχείο. Κατά έναν τρόπο είμαστε όλοι φοροφυγάδες. Οι συλλήψεις και η διαπόμπευση φορολογουμένων πρέπει να γίνονται μόνο για τα "μεγάλα ψάρια", να παραμένουν σαν ένα όπλο στη φαρέτρα μας» λέει.

Αφού κατήργησε το σήμα από τα τέλη κυκλοφορίας, επέκτεινε την ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, διευκόλυνε τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης (180 εκατ. ευρώ πρόκειται να δοθούν στους δικαιούχους) και αναμόρφωσε (όλα με ηλεκτρονικό τρόπο) τις δόσεις στον φόρο εισοδήματος, στο στόχαστρο του Χ. Θεοχάρη βρίσκεται τώρα η κατάργηση των ταμείων όλων των ΔΟΥ.

«Στα ταμεία των ΔΟΥ παρουσιάζεται η μεγαλύτερη διαφθορά και εκεί θα συναντήσεις τους περισσότερους επίορκους υπαλλήλους. Φτάνει μόνο να κοιτάξει κανείς πόσες ΕΔΕ διατάσσονται κάθε χρόνο για υπαλλήλους των ΔΟΥ.

Θα  καταργήσω τα ταμεία, δεν χρειάζονται. Οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν κατευθείαν στις τράπεζες ή μέσω των ΕΛΤΑ» αναφέρει.

Άλλωστε για τον  Χ.Θεοχάρη οι ΔΟΥ δεν έχουν καμία δουλειά, σύμφωνα με το οργανόγραμμά τους, με την είσπραξη αφού αρμοδιότητές τους είναι ο έλεγχος και το δικαστικό μέρος.

Σήμερα, σχεδόν αποκλειστικά, ασχολείται με τους φορολογουμένους με μεγάλο πλούτο και με τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων. Ήδη, όπως λέει, έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλα ελεγκτικά κέντρα για τις κατηγορίες αυτές και από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε πώς ορισμένοι κατάφερναν ως τώρα να φοροδιαφεύγουν: «Δεν μας έδιναν στοιχεία. Έκτιζαν για παράδειγμα ένα σπίτι, έλεγαν πως είναι δικό τους, εν συνεχεία το πωλούσαν. Αυτό γινόταν επανειλημμένως από τους επιτηδείους, που δυστυχώς είναι πολλοί, χωρίς ποτέ να μας δηλώσουν το επάγγελμά τους».

«Είναι δυνατόν να ξέρω κάποιον συμμαθητή μου, να τον γνωρίζω χρόνια, από μικρή ηλικία, να γνωρίζω την οικογενειακή του κατάσταση, και σήμερα να τον βλέπω ξαφνικά με σπιταρόνες και με πέντε αυτοκίνητα;» διερωτήθηκε κάποια στιγμή.

Αυτό, όπως είπε, τον ενοχλεί. «Κοιτάξτε» λέει «οι δεσμοί μεταξύ μας έχουν σπάσει. Κάποτε έβλεπες κάποιον με αυτοκίνητα και σπίτια και είχες μόνο το αίσθημα της ζήλιας. Τώρα με την οικονομική κρίση και με όσα έχουν συμβεί η ζήλια μετατράπηκε σε μίσος. Φτάνεις στο σημείο να θέλεις να καεί το σπίτι του ή το αυτοκίνητό του. Δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Από την ημέρα που ανέλαβε τη νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ο Χάρης Θεοχάρης δέχθηκε και δέχεται, όπως λέει, πολλές πιέσεις. Πιέσεις άνωθεν, όπως «να είναι πιο γρήγορος και πιο αποτελεσματικός στην είσπραξη των φόρων» και πιέσεις κάτωθεν, όπως «να επιταχυνθεί η επιστροφή ΦΠΑ».

Δέχθηκε ήδη και τις αντιπροσωπείες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ήρθαν, όπως λέει, με προτάσεις, από τις οποίες ορισμένες τις εξετάζει αν μπορούν να εφαρμοστούν. Ακόμη προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης: «Να το κάνουμε αυτό όταν οι συνθήκες και η τρόικα το επιτρέψουν, αλλά εν τω μεταξύ να δίνει και κανένας στις επιχειρήσεις εστίασης και καμιά απόδειξη. Αυτό θα ωφελήσει» λέει.

Και για την τρόικα έχει κάτι να πει: «Έρχεται η τρόικα και σου φέρνει κάποιες χρήσιμες ιδέες και κυρίως σου παρέχει το know how, δηλαδή σου δίνει τα εργαλεία. Από την άλλη μεριά, όμως, πολλές φορές οι τροϊκανοί φαίνεται να είναι χαμένοι στη μετάφραση. Άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος.

Τώρα όσον αφορά την ερώτηση που μου κάνουν συχνά, αν δηλαδή οι τροϊκανοί εξυπηρετούν συμφέροντα ή όχι, θα σας την απαντήσω με ένα παράδειγμα. Δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνει σε έναν αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού αλλά δεν ξέρω αν τους ενδιαφέρει και πώς τους ενδιαφέρει ένας αγώνας ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και στη  Μαρσέιγ. Καταλάβατε, νομίζω...».

Ομολογία : «Το σύστημα ευνοεί όσους δεν πληρώνουν»
Αν και δεν είναι οικονομολόγος, ο Χ. Θεοχάρης, έχει μια διαφορετική φιλοσοφία για τους φόρους. Θεωρεί ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα είναι φτιαγμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τον υπάλληλο και όχι τον πολίτη.
Πιστεύει ότι υπάρχουν πολλαπλές αδικίες στο φορολογικό σύστημα, αλλά αυτό λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα αναγκαστικά λόγω της τρόικας. Το ιδανικό φορολογικό σύστημα για τον Θεοχάρη θα ήταν να υπάρχουν υψηλοί συντελεστές στο εισόδημα που θα αντισταθμίζονται με την παροχή υψηλών υπηρεσιών: «Πρέπει ο κόσμος να νιώσει ότι τα χρήματά του πιάνουν τόπο και να μην αισθάνεται χαμένος» υποστηρίζει. Να είναι, δηλαδή, «σίγουρος ότι όταν πληρώνει φόρους τα χρήματά του αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα».

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που επιμένει πως υπάρχει σαφής αδικία στο φορολογικό σύστημα. Σημειώνει μάλιστα ότι οι αστοχίες του στην πάταξη της φοροδιαφυγής οφείλονται κατά 70% στο προσωπικό που δεν έχει προσληφθεί αξιοκρατικά, στην ανορθολογική κατανομή του, στα εργαλεία που του παρέχουν για την πάταξη ή τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και κατά 30% σε λανθασμένα κίνητρα που δίνονται στους φορολογουμένους ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Και δίνει ένα παράδειγμα λανθασμένης φορολογικής πολιτικής: «Αν κάποιος πληρώσει έστω και μία ημέρα εκπρόθεσμα τον ΦΠΑ, τότε, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ, δηλαδή σε μία δόση, όλο το ποσό. Αν όμως δεν κάνει δήλωση για τον ΦΠΑ και του στείλουμε τον ελεγκτή, έχει τη δυνατότητα συμβιβασμού σε έξι δόσεις. Στην ουσία, επιβραβεύεται ο φοροφυγάς και επιβαρύνεται το Δημόσιο (κατ' επέκταση και οι φορολογούμενοι) με την εργασία που θα απαιτηθεί να κάνει ο ελεγκτής».

Δεύτερο παράδειγμα: «Η τυπολατρία που έχουν ορισμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δεν είμαι σίγουρος ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός ασχολείται σήμερα με τις λεγόμενες μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής που θα μπορούσαν να φέρουν και ζεστό χρήμα. Ασχολείται συνήθως με πιο μικρά πράγματα, όπως για παράδειγμα τα εικονικά τιμολόγια και διάφορα άλλα ζητήματα τα οποία θέλουν χρόνο για να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα».

Ποιος είναι ο Θεοχάρης(Χάρης)  Θεοχάρης
Μέχρι τώρα ήταν  Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων,

Ο Χάρης Θεοχάρης κατά την διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων αλλά δούλεψε και σε νεοσύστατες εταιρίες καινοτομίας (start-up).

Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) – 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου.

Έχει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers, ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας.

Ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια ασχολήθηκε με διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, βελτιστοποίηση διαδικασιών και επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing).

Υπήρξε σύμβουλος του τότε Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι πρόσφατα.

την θητεία του εκεί, ασχολήθηκε με σειρά έργων όπως την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, την Απογραφή Αμειβομένων Δημοσίου κ.α.

Για σύντομο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της θητείας του ως ΓΓΠΣ, διετέλεσε σύμβουλος του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, ασχολούμενος με την παρακολούθηση δράσεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Εκδηλώσεις για το ¨Χάνι της Γραβιάς¨

Τριήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιείται από αύριο 9 Μαΐου μέχρι την Κυριακή 12 Μαΐου στη Γραβιά με αφορμή την επέτειο για ην μάχη στο  ιστορικό ¨Χάνι της Γραβιάς¨.

Πρόκειται για την ιστορική μάχη στο Χάνι της Γραβιάς όπου ο Οδυσσέας Ανδρούτσος μαζί με τα 118 παλληκάρια  του κατατρόπωσαν στις 8 Μαΐου 1821 τον πολυάριθμο στρατό του Ομέρ Βρυώνη ανακόπτοντας την πορεία του προς τον Μοριά.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Αντιπεριφέρεια Φωκίδας , ο Δήμος Δελφών και η Τοπική Κοινότητα Γραβιάς.

Μεταξύ άλλων την Πέμπτη θα γίνει αγώνας δρόμου, την Παρασκευή αναπαράσταση της μάχης στο Χάνι της Γραβιάς και την Κυριακή δοξολογία , απαγγελία ποιημάτων ,  παρέλαση  και ελληνικοί χοροί .

Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Οι Έλληνες γιορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο Ποιός ήταν,γιατί έγινε κινητή η γιορτή του

Σήμερα γιορτάζουμε τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και σε αρκετά χωριά της Δωρίδας είναι ο Πολιούχος. Πολλοί απορούν βέβαια, επειδή φέτος η γιορτή μετακινήθηκε από τις 23 Απρίλιου.

Ποιος όμως ήταν ο Άγιος Γεώργιος του οποίου η μνήμη τιμάται σήμερα και γιατί έγινε κινητή η γιορτή του;

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα Γεώργιος, ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.

Ο Άγιος Γεώργιος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.

Η πιο γνωστή απεικόνιση του Αγίου είναι εκείνη που σκοτώνει το δράκο, ο οποίος φρουρούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη και δεν άφηνε τους κατοίκους να πιουν νερό αν δεν του έδιναν να φάει κάποιον συγχωριανό τους τον οποίο οι κάτοικοι διάλεγαν με κλήρο.

Κάποτε ωστόσο, ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ένας νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογό του, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του.

Ως στρατιωτικός άγιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ γιορτάζεται και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αφού ήταν ο Άγιος των Σταυροφόρων και ακόμα και στις μέρες μας είναι ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας.

Παράλληλα, ο Αϊ-Γιώργης συνδέεται και με τη γεωργία αφού το όνομά του προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» (=καλλιεργήσιμο) και η γιορτή του σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης.

Ωστόσο, κάποιες χρονιές η γιορτή του μετακινείται όταν πέφτει πριν από το Πάσχα και γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, για το λόγο ότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να ψαλλούν πριν από την Ανάσταση