Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ:Η Κορίνθου – Πατρών θα είναι έτοιμη μέχρι τον Οκτώβριο 2015


Πλήρης επιβεβαίωση αυτών που έγραφε το DORIDA NEWS πριν από αρκετούς μήνες.
Η Δυτική Δωρίδα θα απέχει περίπου 2 ώρες με ασφάλεια και άνεση από την Πρωτεύουσα.

Η Ολυμπία Οδός μπορεί να μη περνά από τη Δωρίδα , αλλά είναι ένας οδικός άξονας που εξυπηρετεί σημαντικά ένα μεγάλο τμήμα της Δωρίδας.

Πριν από αρκετούς μήνες το DORIDA Νews είχε γράψει ότι αρχές του 2013 θα ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες κατασκευής της , χωρίς όμως αυτή να φτάσει μέχρι Πύργο και Τσακώνα , όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, αλλά θα ολοκληρωθεί άμεσα το τμήμα Κορίνθου-Πατρών.

Πλήρης επιβεβαίωση αυτών που γράφαμε , ( να ευλογήσουμε και τα γένια μας !), γιατί  οι πληροφορίες προέρχονταν από υψηλές κυβερνητικές πηγές , διασταυρωμένες από κορυφαίους παράγοντες της κοινοπραξίας κατασκευής της Ολυμπίας Οδού.

Την επανέναρξη των εργασιών κατασκευής της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κορίνθου-Πατρών εγκαινίασε πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη.

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ήδη ότι σηκώνει κεφάλι. Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι εδώ, το βλέπουμε. Αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι θα δώσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η Πατρίδα μας γυρίζει σελίδα. Πιστεύω, πραγματικά, ότι η ανάκαμψη δεν είναι μακριά και τελικά η Ελλάδα της ανάπτυξης θα νικήσει» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 30% των εργασιών, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα έργα αναμένεται να έχουν τελειώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Η επανεκκίνηση των εργασιών θα δώσει δουλειά σε 25.000 άτομα.

Το τμήμα Κορίνθου – Πατρών της Ολυμπίας Οδού θα έχει 5 σήραγγες στο Δερβένι, τα Μαύρα Λιθάρια, την Ακράτα, τον Πλάτανο και την Παναγοπούλα που θα μικρύνουν τις αποστάσεις, θα μειώσουν το θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση και θα προσφέρουν στον ταξιδιώτη μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση.

Πλήρης διάνοιξη έχει επιτευχθεί στις μεγαλύτερες σήραγγες του έργου στην περιοχή της Παναγοπούλας (τμήμα 4.003μ προς Κόρινθο + τμήμα 3.160μ προς Πάτρα), στη σήραγγα Δερβενίου (δύο σήραγγες προς Κόρινθο) και, επίσης, απομένει μικρό τμήμα στη σήραγγα Μαύρων Λιθαριών.

Η φάση εκσκαφής όλων των σηράγγων είναι κατά 62% ολοκληρωμένη

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής μηχανικός της Ολυμπίας Οδού, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 30% των εργασιών, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα έργα αναμένεται να έχουν τελειώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

Σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο επικεφαλής μηχανικός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως στην περιοχή της Κορινθίας.

Στο τμήμα της Ολυμπίας Οδού,  τα έργα έχει αναλάβει η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες, Vinci, Hochtief, Ακτωρ, ΓΕΚ-Τέρνα, J&P Άβαξ).
O Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ, Gilles Godard έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ελληνικά κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Μαύρα Λιθάρια:

«Σήμερα είναι μέρα χαράς.
Ολοκληρώσαμε με επιτυχία μια μακρά και τεχνικά δύσκολη διαπραγμάτευση.
Βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια τις πρώτες ενδείξεις επανεκκίνησης του έργου.
Βγήκαμε από την εντατική.
Απομένει τώρα η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να διασφαλιστούν οριστικά η οικονομική υγεία και τα οφέλη του έργου:
- Πρώτα, οι νέες θέσεις εργασίας, στη φάση της κατασκευής
- Μετά, η αρτηρία που θα τροφοδοτεί τις μεταφορές, τον τουρισμό και το εμπόριο και θα δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης, ως τον επόμενο αιώνα
- Τέλος, το πολύ υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας που δεσμευόμαστε να παρέχουμε, από το οποίο θα ωφεληθούν όλες οι κοινότητες κατά μήκος του δρόμου»ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΡΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Οι καταναλωτές τις ημέρες αυτές πρέπει να προσέχουν κατά την αγορά των αρνιών και κατσικιών, να υπάρχουν σ’ αυτά οι σφραγίδες ελέγχου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Αυτό ανακοίνωσε τo Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και συνιστά να μην αγοράζουν από πλανόδιους πωλητές ή από υπαίθριες αγορές και να καταγγέλλουν κάθε περίπτωση όταν διαπιστώσουν ότι τα κρέατα δεν έχουν τις σχετικές σφραγίδες, που σημαίνει ότι δεν έχουν υποστεί τον Κτηνιατρικό έλεγχο στα σφαγεία.

Οι σφραγίδες ελέγχου είναι χρώματος μπλε για τα ντόπια αρνιά και κατσίκια.

Για τα αρνιά και κατσίκια προέλευσης άλλων Ευρωπαϊκών χωρών επιπλέον των σφραγίδων ελέγχου υπάρχει και σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας προέλευσης.

Επίσης οι κρεοπώλες είναι υποχρεωμένοι να έχουν πινακίδες στο κατάστημά τους 40χ30 εκατοστά, όπου να αναγράφεται η χώρα προέλευσης των σφαγέντων ζώων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση οι καταναλωτές να απευθύνονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Φωκίδας την O.Καλυβιώτη στο τηλέφωνο 2265 352410


 

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Συναντήσεις Καπεντζωνη στην Αθήνα για αναπτυξιακές δράσεις στην ορεινή Δωρίδα

Τα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα που αφορούν την ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής του Μόρνου και γενικότερα της ορεινής Δωρίδας συζητήθηκαν χθες στην Αθήνα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος συναντήθηκαν και συζήτησαν με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών.

Η ατζέντα ήταν ανοιχτή και αφορούσε θέματα που είχαν και παλαιότερα τεθεί, αλλά είχαν βαλτώσει, καθώς και άλλα που τέθηκαν για πρώτη φορά.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές λίαν εποικοδομητική και ουσιαστική, αφού ξεκαθαρίστηκαν αρκετά πράγματα και ιεραρχήθηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να μπει μπροστά μια νέα αναπτυξιακή πορεία στην υποβαθμισμένη για δεκαετίες περιοχή της ορεινής Δωρίδας.

Διαπιστώθηκε ότι λόγω της πολυπλοκότητας και σοβαρότητας των θεμάτων, αφού σε αρκετά από αυτά υπεισέρχεται και η ΕΥΔΑΠ, θα υπάρξει και νέα συνάντηση τις επόμενες εβδομάδες, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που θα γίνει στην περιοχή της Λίμνης του Μόρνου και της Ορεινής Δωρίδας, ώστε να οριστικοποιηθούν οι επιμέρους δράσεις και να δοθεί το πράσινο φως για την υλοποίησή τους.

Για δεύτερη φορά ο Δήμαρχος στην Αθήνα σε συναντήσεις με πολίτες και Συλλόγους

Τη δεύτερη συνάντηση στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης με πολίτες και εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων.

Οι συναντήσεις θα γίνουν από το πρωί στις 10:00 έως το μεσημέρι στις 2:00 και το απόγευμα από 6:00 έως 9:00 στην αίθουσα της Δωρικής Αδελφότητας , Ιέρωνος 6 , στο Παγκράτι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος έχει καθιερώσει να συναντάται κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα στην Αθήνα με πολίτες και εκπροσώπους Συλλόγων της Δωρίδας , όπου θα του θέτουν θέματα και προβλήματα γενικότερα και επιμέρους προσωπικά.

Για τις συναντήσεις αυτές κλείνονται ραντεβού , ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και αναμονές των πολιτών , με τις Γραμματείς του Δήμου Τίττου Δέσποινα στο Λιδωρίκι και Μηλιώνη Παρθενία στο Ευπάλιο.

Οι πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για τη Δωρίδα που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια

Ψηφίστηκαν οι πιστώσεις για το 2013 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, τα έργα που αφορούν Την Δωρίδα από το πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. και από άλλα προγράμματα εθνικών πόρων.
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή τα έργα αυτά είναι :

«Κατασκευή Ε.Ο. Άμφισσας – Λιδωρικίου (από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση νέων φυλακών)» προϋπολογισμού
11.933.393,05€ με πιστώσεις για το 2013 2.600.000,00€

«Συντήρηση οδικού δικτύου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» (τη Φωκίδα αφορά το τμήμα Ιτέα – Ναύπακτος) προϋπολογισμού 7.500.000,00€ με πιστώσεις για το 2013 950.000,00€

«Επείγουσα αποκατάσταση αστοχιών στα πρανή του επαρχιακού δρόμου Μοναστηρίου – Μανάγουλης του Δήμου Ευπαλίου» προϋπολογισμού 2.392.000,00€ με πιστώσεις για το 2013 550.000,00€

«Βελτίωση ύδρευσης Τ.Δ. Ελαίας» προϋπολογισμού 789.620,15€ με πιστώσεις για το 2013 396.973,02€

«Δίκτυο ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων Δήμου Τολοφώνας» προϋπολογισμού 93.296,66€ με πιστώσεις για το 2013 43.181,66€.


 

Αυτές είναι οι επιλογές που βγάζουν τη χώρα από το τέλμα

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΛΟΥΛΟΥ *

Τρία χρόνια καταστροφικού μνημονίου και ένας κύκλος κλείνει με τις γνωστές οδυνηρές επιπτώσεις. Ανοίγει όμως ένας άλλος που σχετίζεται  άμεσα με όλες εκείνες τις δυνάμεις, που καταδικάζουν την κυβέρνηση σε μια ατελέσφορη και μεμψίμοιρη διαχείριση της καθημερινότητας.
Κι αυτό όταν η τρέχουσα πολιτική συγκυρία διεθνώς και κυρίως ευρωπαϊκά, αφήνει πολλά περιθώρια για κινήσεις στρατηγικής σημασίας, που θα ξεκολλήσουν την ελληνική οικονομία από το τέλμα και την αδράνεια.

Μη σπεύσουν οι συνήθεις ύποπτοι να απαντήσουν, με τη γνωστή κεκτημένη ταχύτητα που τους διακρίνει, πως την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα την τροφοδοτούν φαινόμενα  ανάλογα της περιπτώσεως   του διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Κικίλια, που φεύγει μένοντας ,κατ’ επιταγή  των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Ούτε οι κόντρες των κυβερνητικών εταίρων γύρω από τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου σκούπα, που εκθέτουν τους πρωταγωνιστές, παρά τους απαλλάσσουν  από την κορυφαία υποχρέωσή τους, να υποδείξουν συγκεκριμένους πλέον τρόπους αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Αυτά είναι μικρά ζητήματα σε σχέση με τα επίμαχα και διαλαμβανόμενα ,στο φορτισμένο  και ένοχο παρασκήνιο.
Μόνο ένας αθεράπευτα ομφαλοσκόπος θα προσέδιδε σε θέματα σαν τα προηγούμενα, χαρακτηριστικά αξεπέραστων συστημικών εμποδίων, ικανών να ανατρέψουν την πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης , που έχει απόλυτη ανάγκη αυτή την ώρα η χώρα μας.

Από τη στιγμή που οι ηγεσίες των κομμάτων που συγκυβερνούν, αποφασίσουν να πολιτευτούν με πολιτική ενόραση και γνώμονα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον, οι εξισώσεις αυτές είναι εύκολο να λυθούν.
Το ανησυχητικό όσο και ενοχλητικό είναι οτι  οι συγκεκριμένες ηγεσίες, αρνούνται να αντιληφθούν πως οι αγωνιώδεις ζυμώσεις που έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό στα κοινοτικά κέντρα λήψης αποφάσεων, δημιουργούν μια ευνοϊκή συγκυρία για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.   

Και αυτό για πρώτη ίσως φορά στην πορεία της δεκάμηνης θητείας της παρούσας κυβέρνησης.   Ζυμώσεις που εστιάζουν στην ανακατανομή προτεραιοτήτων και στόχων , ώστε οι χώρες που έχουν πνιγεί από την ανακυκλούμενη κρίση, να μπορέσουν να ανατάξουν την οικονομική τους κατάσταση.
Το είπαν άλλωστε με δικά τους λόγια, ο Μπαρόζο, ο Φ. Ρομπάϊ, ο Ολι Ρεν, σύσσωμη η ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου και κορυφαίοι παράγοντες της Κομισιόν.

Βρισκόμαστε άλλωστε σε μια  στιγμή, που μεγάλες επιλογές όπως η πώληση ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα, εφόσον δεν αντιμετωπιστούν με τις γνωστές πρακτικές του παρελθόντος.
Βεβαίως αυτό σημαίνει  ότι πρέπει να τύχουν μιας διαχείρισης που θα δίνει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και θα ανατροφοδοτεί τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Μια ανοιχτή, καθαρή και έντιμη διαχείριση των περιπτώσεων αυτών, δίνει το ηθικό δικαίωμα στην ελληνική πολιτική ηγεσία ,να απαιτήσει από την τρόικα να αντισταθμιστούν όλα αυτά, με άρση κάποιων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα που ως γνωστόν ελήφθησαν  κάτω από άλλη λογική και τα οποία στη συνέχεια απεδείχθη ότι πνίγουν αφόρητα την οικονομική δραστηριότητα. Μέτρα που εφευρέθηκαν στην πορεία, αφού δεν υπήρχαν στις αρχικές μνημονιακές υποχρεώσεις.

Μόνο αυτής της εμβέλειας   επιλογές, μπορούν να  ανοίξουν τους ορίζοντες στη νέα επιχειρηματικότητα, που θα κινείται έξω και πέρα από τα αρρωστημένα πεδία δράσης που διαμόρφωσαν στη χώρα, τα πάσης μορφής διαπλεκόμενα  συμφέροντα.    
Επιλογές άλλωστε που θα επιτρέψουν τα πολλά εγχώρια, ομογενειακά και ξένα κεφάλαια να βρουν το δρόμο των αποτελεσματικών επενδύσεων σε καίριους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας.

Εξάλλου ωρίμασαν οι συνθήκες ,ώστε η περίφημη λογική των ισοδυνάμων να λειτουργήσει  στον αντίποδα της αποτυχημένης τροΐκανής λογικής. Δύο κορυφαία παραδείγματα, δείχνουν τον δρόμο.
Από τη μια η  ανόητη επιλογή της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, από την οποία είχαμε απώλεια εσόδων άνω των 250 εκατ. ευρώ.   Και από την άλλη, οι διαφυγόντες και αποκρυβέντες φόροι πολλών εκατομμυρίων ,εξ’ αιτίας της εκτόξευσης του ΦΠΑ εστίασης από το 13% στο 23%.

Δυστυχώς ανόητες επινοήσεις στη φορολογία και στην επενδυτική διαδικασία είχαμε πολλές, τα τρία τελευταία χρόνια. Τώρα όμως  πρέπει να αποκατασταθούν  όλα αυτά τα σφάλματα , για να μη μιλάμε πάλι μετά από μερικούς μήνες για νέους κύκλους χαμένων ευκαιριών.
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , με καταγωγή από την Δωρίδα

Στην Άμφισσα η Υγειονομική Επιτροπή αντί για τη Λαμία για πολίτες Φωκίδας

Στην Άμφισσα θα λειτουργεί από 30 Μαΐου η Υγειονομική Επιτροπή ΚΕ.Π.Α., με όλες τις ειδικότητες, μετά από απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η νέα αυτή Υγειονομική Επιτροπή, θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών του Νομού Φωκίδας, οι οποίοι μέχρι τώρα μετέβαιναν στη Λαμία, προκειμένου να εξεταστούν από την αρμόδια εκεί Υγειονομική Επιτροπή.

Επισημαίνεται, ότι το ΚΕ.Π.Α. είναι αρμόδιο για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση αναπηρίας.

Έργο των υγειονομικών επιτροπών είναι ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑμεΑ, καθώς και ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται σχετική γνωμάτευση και τις οποίες δικαιούνται από την Πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

 

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ :Μέχρι τον Οκτώβριο μπαίνει χόρτο στο γήπεδο Λιδωρικίου

Μέχρι τον Οκτώβριο που ξεκινά και το πρωτάθλημα θα έχει τοποθετηθεί χλοοτάπητας στο γήπεδο του Λιδωρικίου.

Αυτό δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης στη συζήτηση που έγινε για το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στην τελευταία του συνεδρίαση. 

Η πρόταση έγινε από το αθλητικό σωματείο “ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ” , συζητήθηκε  εκτός ημερήσιας διάταξης και αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους συμβούλους.

Όπως διευκρινίστηκε στη συζήτηση που έγινε η τοποθέτηση του χλοοτάπητα είναι ένα αίτημα χρόνων της τοπικής κοινωνίας που επιτέλους τώρα θα πάρει σάρκα και οστά κυρίως επειδή η ΕΠΣ Φωκίδας αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της και να μην δίνει εύκολα άδεια συμμετοχής σε σωματεία που δεν διαθέτουν γήπεδο με χόρτο και αυτό αποκλειστικά και μόνο για λόγους ασφαλείας των ποδοσφαιριστών.

Ο δήμαρχος Γιώργος Καπετζώνης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι υπάρχει από την προηγούμενη δημοτική αρχή Λιδωρικίου έτοιμη μελέτη η οποία όμως είναι για τη συνολική ανακατασκευή του γηπέδου και για αυτό θα χρειαστεί να απομονώσουν το κομμάτι που αναφέρεται στον χλοοτάπητα και να προχωρήσουν το έργο έτσι ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο να είναι έτοιμο για τους αγώνες πρωταθλήματος.

Σύμφωνος με την άποψη αυτή ‘ήταν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Παγώνης ο οποίος τόνισε ότι το μοναδικό γήπεδο με χόρτο στη Δωρίδα είναι αυτό των Μαλαμάτων το οποίο όμως επιβαρύνεται συνεχώς καθώς αφενός μεν το χρησιμοποιούν όλα τα σωματεία της περιοχής και αφετέρου γίνονται σε αυτό και προπονήσεις

Μάλιστα ο Τ. Παγώνης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να δρομολογήσει στα Μαλάματα την κατασκευή βοηθητικού γηπέδου ώστε να αποσυμφορηθεί το κυρίως γήπεδο.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες πράγματι η δημιουργία βοηθητικού γηπέδου έχει δρομολογηθεί από τη δημοτική αρχή καθώς και η τοποθέτηση κερκίδας στην δυτική πλευρά.

Στην τοποθέτησή της η εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάγια Μήτρου -Θεοχάρη τόνισε  ότι το χόρτο έπρεπε να είχε τοποθετηθεί “όχι χτες αλλά προχτές” και εξαπέλυσε  κατηγορίες στη στη προηγούμενη δημοτική αρχή του Λιδωρικίου και στον τότε Δήμαρχο Γ. Κουλούλα ο “οποίος επί τρεις συνεχόμενες θητείες αδιαφόρησε για το έργο φτιάχνοντας μόνο γηπεδάκια εδώ και εκεί”.


 

 

 

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Σε ιδιώτη θα ανατεθεί η αποκομιδή σκουπιδιών γιατί στοιχίζει 4 φορές φθηνότερα για τον Δήμο Δωρίδας

Σε ιδιώτη με διαγωνισμό θα ανατεθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων από τον Δήμο Δωρίδας , για τις Δημοτικές Ενότητες Ευπαλίου, Βαρδουσίων και Τολοφώνας (κοινότητες Γλυφάδας, Τριζονίων και Ελαίας) αφού θα στοιχίσει τέσσερις φορές φθηνότερα   απ ότι θα στοίχιζε στον Δήμο άν έκανε την αποκομιή με δικά του μέσα και υπηρεσίες.

Η σχετική τεκμηριωμένη εισήγηση του υπαλλήλου του Δήμου Ιωάννη Σταθόπουλου προς την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε και θα έρθει για έγκριση και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά η υπηρεσιακή εισήγηση που δείχνει ακριβώς την πλήρη εικόνα στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων είναι η εξής :

Ο Δήμος Δωρίδος όπως είναι γνωστό αποτελείται από 55 τοπικές κοινότητες και 20 οικισμούς. Οι αποστάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και των είναι μεγάλες και η απαιτήσεις πολλές. Επιπλέον σε όλη την εδαφική περιοχή και κυρίως στις παραλιακές κοινότητες κατά την τουριστική περίοδο του καλοκαιριού ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται.

Η υπηρεσία καθαριότητας χαρακτηρίζεται ως υπηρεσία πρώτης προτεραιότητας και απαραίτητη προϋπόθεση για το υψηλό επίπεδο της δημόσιας υγείας, και του πολιτισμού των Δημοτών και των κατοίκων του Δήμου μας, καθώς επίσης και για την εν γένει ποιοτική προσφορά υπηρεσιών καθαριότητας στον σημαντικό για το Δήμο μας τομέα του τουρισμού.

Για το λόγο αυτό, υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις απαιτήσεις της υπηρεσίας καθαριότητας, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε μηχανικά μέσα, κατά την διάρκεια του έτους, σε όλο το εύρος του Δήμου, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί.

Ο μικρός αριθμός του προσωπικού που υπηρετεί στο Δήμο μας σε συνδυασμό, με την αδυναμία (δυσκολία) αύξησης αυτού, με προσλήψεις μονίμων ή ακόμη και εποχιακών υπαλλήλων, η συνεχόμενη αυξητική τάση του όγκου των απορριμμάτων αλλά και οι ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μέγιστης δυνατής ανακύκλωσης αυτών, δεν επιτρέπουν την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών με προσλήψεις μονίμου προσωπικού ή εποχιακού προσωπικού αφού ο αριθμός των θέσεων που κάθε χρόνο εγκρίνονται ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Σήμερα στο Δήμο Δωρίδος υπηρετούν 5 οδηγοί (τρεις μόνιμοι και 2 ΙΔΑΧ), από τους οποίους οι 4 είναι οδηγοί απορριμματοφόρων και ο ένας για το «Βοήθεια στο Σπίτι»  και 4 εργάτες γενικών καθηκόντων), οι 2 συνοδοί απορριμματοφόρων και οι 2 γενικών καθηκόντων  και υπάρχουν κενές 2 θέσεις οδηγών και 2 εργατών καθαριότητας

Με το υπάρχον προσωπικό ο Δήμος μας μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποκομιδή των απορριμμάτων του μισού πληθυσμού του Δήμου Δωρίδος.

Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αποκομιδή όλου του όγκου απορριμμάτων του Δήμου θα χρειαζόταν το διπλάσιο μηχανολογικό εξοπλισμό (απορριμματοφόρα) και το διπλάσιο προσωπικό (οδηγούς, συνοδούς απορριμματοφόρων) τουλάχιστον.

Το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί για τη σωστή αποκομιδή των απορριμμάτων έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγιεινής στους κατοίκους, αφού έχουν ληφθεί υπόψη και οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των κοινοτήτων και η μεγάλη απόσταση του ΧΥΤΑ της Βλαχομάνδρας, αφού ο Δημος Δωρίδος δεν διαθέτει δικό του ΧΥΤΑ, που οδηγούνται τα απορρίμματα είναι το εξής:

Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου

Άβορος:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο φορές την εβδομάδα.

Αμυγδαλιά:
Δύο φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Βραΐλα:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο φορές την εβδομάδα.

Δάφνος:
Μία φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο φορές την εβδομάδα.

Διακόπι:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Δωρικό:
Μία φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός απ το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο φορές την εβδομάδα.

Κάλλιο:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Καρούτες:
Μία φορά την εβδομάδα.το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο φορές την εβδομάδα.

Κονιάκος:
Μία φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Λευκαδίτι:
Δυο φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Λιδωρίκι:
Τρεις φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, κάθε μέρα και Σαββατοκύριακο.

Μαλανδρίνο:
Δυο φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Λεύκα:
Δυο φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από  το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Παλαιόκαστρο:
Δυο  φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Πεντάπολη:
Δυο  φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Σκαλούλα:
Δυο  φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Περιθιώτισσα:
Μία φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο φορές την εβδομάδα.

Στίλια:
Μία φορά  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο φορές την εβδομάδα.

Συκέα:
Δυο φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Σώταινα:
Μία φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο φορές την εβδομάδα.

Φυλακές-Μαλανδρίνο:
Τέσσερις φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Δημοτική Ενότητα Τολοφώνος

Ερατεινή:
Τρεις φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, κάθε μέρα  και   Σαββατοκύριακο.

Αγία Ειρήνη:
Δύο  φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Άγιος Νικόλαος:
Δύο  φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Άγιος Σπυρίδων:
Δύο  φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός απ το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Καλλιθέα:
Μία φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο φορές την εβδομάδα.

Κλοβίνος:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07  μέχρι 31/08, δύο φορές την εβδομάδα.

Μακρινή:
Μία φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/08, δύο φορές την εβδομάδα.

Μηλιά:
Μία φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/08, δύο φορές την εβδομάδα.

Πάνορμος:
Δύο φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/08 , τρεις φορές την εβδομάδα και Σαββατοκύριακο.

Παραλία Πανόρμου:
Δύο φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/08 , τρεις φορές την εβδομάδα και Σαββατοκύριακο.

Τολοφώνα:
Δύο φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/08 , τρεις φορές την εβδομάδα και Σαββατοκύριακο.

Παραλία Τολοφώνος:
Δυο φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/08, κάθε μέρα και Σαββατοκύριακο

Τοπική Κοινότητα Γλυφάδας :
Τρεις  φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά και Σαββατοκύριακο.

Τοπική Κοινότητα Τριζονίων
Α. οικισμοί Χάνια και Σπηλιά:
Τρεις  φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά και Σαββατοκύριακο.
Β. παραλαβή απορριμμάτων από νησί Τριζόνια:
Έξι φορές το μήνα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8 τρεις φορές την εβδομάδα.

Τοπική Κοινότητα Ελαίας
Δύο φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές και Σαββατοκύριακο.

Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων

 Αλποχώρι:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός απο το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα.

Αρτοτίνα:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Διχώρι:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Ζωριάνο:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Κερασέα:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Κόκκινο:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Κουπάκι:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Κριάτσι:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Κροκύλειο:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Πενταγιοί:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από. το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Περιβόλι:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Τρίστενο:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Υψηλό Χωριό:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από.το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Δημοτική  Ενότητα  Ευπαλίου

Δροσάτο:
Δύο  φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις  φορές την εβδομάδα και   Σαββατοκύριακο.

Ευπάλιο:
Τρεις φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά  και Σαββατοκύριακο.

Καστράκι:
Τρεις  φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά   και Σαββατοκύριακο.

Κλήμα:
Δύο φορές την εβδομάδα. για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα και Σαββατοκύριακο.

Μοναστηράκι:
Τρεις  φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά και Σαββατοκύριακο.
Για τα 15θήμερα Χριστουγέννων και Πάσχα, τρεις φορές την εβδομάδα.

Μαλάματα:
Τρεις φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά  και Σαββατοκύριακο.

Μαραθιάς:
Τρεις  φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά  και Σαββατοκύριακο

Άνω Σεργούλα:
Δύο φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα και Σαββατοκύριακο ,

Κάτω Σεργούλα.
Τρεις φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά  και Σαββατοκύριακο.

Τρίκορφο:
Μία φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από. το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα και Σαββατοκύριακο.

Μανάγουλη:
Τρεις φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά και Σαββατοκύριακο.

Παλαιοξάρι:
Δυο φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα και  Σαββατοκύριακο

Ποτιδάνεια:
Δυο φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Τείχιο:
Δυο φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από.το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Φιλοθέη:
Δυο φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Κάμπος:
Δυο  φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από τ ο χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όπου αναφέρεται η λέξη Σαββατοκύριακο εννοείται μια διέλευση κατά τη διάρκεια  του Σαββατοκύριακου, ανάλογα με τις ανάγκες αποκομιδής.

Πέρα από τα παραπάνω το κόστος παροχής υπηρεσιών καθαριότητας επιβαρύνεται από τον περιορισμό των πάσης φύσεως υπερωριών προσωπικού των Δήμων στις 20 ώρες ανά μήνα.

Για την σωστή εκτέλεση των υπηρεσιών καθαριότητας πέραν του ικανού αριθμού έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού απαιτείται η υποστήριξη από ένα σύνολο μηχανολογικού εξοπλισμού το οποίο ο Δήμος δεν διαθέτει την δεδομένη χρονική στιγμή.

Η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα απορριμματοφόρα) οι τυχόν ενστάσεις κατά της διακήρυξης ή κατά τις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού (συμμετοχής διαγωνιζομένου, τεχνικής αξιολόγησης, ανοίγματος οικονομικών προσφορών, κατακύρωσης κλπ) είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, ενώ παράλληλα απαιτεί μεγάλο κεφάλαιο της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000) περίπου, το οποίο δεν υπάρχει.

Εξάλλου η στελέχωση των απορριμματοφόρων απαιτεί τουλάχιστον 4 οδηγούς και 8 εργάτες συνοδούς απορριμματοφόρων.

Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες της τοπικής κοινωνίας τα τέλη της οποίας στηρίζουν τις υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου, αλλά και τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες του Ελληνικού Κράτους δεν είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών του Δήμου μας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η ανάθεση μέρους της υπηρεσίας αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου είναι επιτακτική και αναπόφευκτη, αφού θα δώσει λύση στα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα και θα βελτιώσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα παρουσιαστεί και οικονομία κλίμακας προς όφελος του Δημότη.   

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου για το έτος 2012 η αποκομιδή των απορριμμάτων για τις Δημοτικές Ενότητες Λιδωρικίου, Βαρδουσίων και Τολοφώνος (εκτός Τ.Κ. Γλυφάδας, Ελαίας, Τρυζονίων), τις οποίες συλλέγει με το προσωπικό του,  κόστισε 375.803 €. Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας:

 

 

ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 2012
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ
4
ΟΔΗΓΟΙ
4
ΕΡΓΑΤΕΣ
ΜΟΝΙΜΟΙ:  2
ΑΔΕΙΕΣ
6 Χ 25 = 150 Ημέρες
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ
265.000 €
ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ
3.000 €
ΚΑΥΣΙΜΑ
56.118,20 €
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & ΕΠΙΣΚΕΥΗ
20.452,82 €
ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΠΟΡΡΙΜ/ΡΩΝ
1.549,80 €
ΕΛΑΣΤΙΚΑ
11.715 €
ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
2.267 €
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
2.400 €
Κ.Τ.Ε.Ο.
300 €
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
7.800 €
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
1.200 €
ΕΝΔΥΣΗ-ΥΠΟΔΗΣΗ
4.000 €
 
ΣΥΝΟΛΟ
 
375.803 €

 
Σύμφωνα με την απογραφή των κατοίκων που διενεργήθηκε τον Μάϊο του 2011 ο πραγματικός πληθυσμός ανά Δημοτική ενότητα είναι:

 

Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
3.617
Δ.Ε. ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ
2.541
Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ
6.219
Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ
3.247 - (966) = 2.281
Τ.Κ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Τ.Κ. ΕΛΑΙΑΣ
Τ.Κ. ΤΡΙΖΟΝΙΩΝ
 
(966)

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2012, που και τότε επικρατούσε το μικτό σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων, οι ΔΕ Λιδωρικίου, Βαρδουσίων, Τολοφώνος πλην των κοινοτήτων Γλυφάδας, Ελαίας, Τριζονίων, εξυπηρετήθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου με κόστος 44,53 € ανά κάτοικο (375.803 € / 8439 κάτοικοι = 44.53 € ανά κάτοικο) .

 Ενώ για τις ΔΕ Ευπαλίου και των ΤΚ Γλυφάδας, Ελαίας και Τριζονίων που η αποκομιδή των απορριμμάτων έγινε από ανάδοχο για διάστημα 6 μηνών στοίχισε στο Δήμο το ποσό των 46.000 ευρώ επομένως 6,40 € ανά κάτοικο (46.000 € / 7185 κάτοικοι = 6,40 € ανά κάτοικο και για διάστημα 6 μηνών). Άρα το ετήσιο κόστος θα ήταν 12,80 € ανά κάτοικο.                                  

Για το έτος 2013 ο Δήμος Δωρίδος έχει εγγράψει στο προϋπολογισμό του το ποσό των 110.000 € για 12 μήνες  για την αποκομιδή απορριμμάτων για τις Δημοτικές Ενότητες Ευπαλίου, Βαρδουσίων και τις Τοπικές Κοινότητες Γλυφάδας, Ελαίας, Τριζονίων. Σύμφωνα με τον πληθυσμό (9.726 κατοίκων), η αποκομιδή ανέρχεται στο ποσό των 11,30 € ανά κάτοικο (110.000 € / 9.726 κάτοικοι = 11,30 € ανά κάτοικο για ένα έτος). Ενώ αντίστοιχα  για τον Δήμο Δωρίδος θα στοίχιζε η αποκομιδή:
9.726 κάτοικοι Χ 44,53 € ανά κάτοικο = 433.115 € .

Δηλαδή ακόμα και εάν ο Δήμος Δωρίδος είχε το απαραίτητο προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορεί να διεκπεραιώνει μόνος του την αποκομιδή των απορριμμάτων το κόστος θα ήτανε σχεδόν ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΟ από τον Ιδιώτη.

Αναλυτικά το κόστος για την αποκομιδή των απορριμμάτων για τις Δημοτικές Ενότητες Ευπαλίου, Βαρδουσίων και τις Τοπικές Κοινότητες Γλυφάδας, Ελαίας, Τρυζονίων:

 

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
44,53 € ανά κάτοικο
433.115 €
ΙΔΙΩΤΗΣ
11,30 € ανά κάτοικο
110.000 €

Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων

 Αλποχώρι:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα.

Αρτοτίνα:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από  το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Διχώρι:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Ζωριάνο:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Κερασέα:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Κόκκινο:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Κουπάκι:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Κριάτσι:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Κροκύλειο:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Πενταγιοί:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Περιβόλι:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Τρίστενο:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Υψηλό Χωριό:
Μία  φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, δύο  φορές την εβδομάδα

Δημοτική  Ενότητα  Ευπαλίου

Δροσάτο:
Δύο  φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις  φορές την εβδομάδα και   Σαββατοκύριακο.

Ευπάλιο:
Τρεις φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά  και Σαββατοκύριακο.

Καστράκι:
Τρεις  φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά   και Σαββατοκύριακο.

Κλήμα:
Δύο φορές την εβδομάδα. για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα και Σαββατοκύριακο.

Μοναστηράκι:
Τρεις  φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά και Σαββατοκύριακο.

Για τα 15θήμερα Χριστουγέννων και Πάσχα, τρεις φορές την εβδομάδα.

Μαλάματα:
Τρεις φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά  και Σαββατοκύριακο.

Μαραθιάς:
Τρεις  φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά  και Σαββατοκύριακο

Ανω Σεργούλα:
Δύο φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα και Σαββατοκύριακο ,

Κάτω Σεργούλα.
Τρεις φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά  και Σαββατοκύριακο.

Τρίκορφο:
Μία φορά την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα και Σαββατοκύριακο.

Μανάγουλη:
Τρεις φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά και Σαββατοκύριακο.

Παλαιοξάρι:
Δυο φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα και  Σαββατοκύριακο

Ποτιδάνεια:
Δυο φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Τείχιο:
Δυο φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Φιλοθέη:
Δυο φορές την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

Κάμπος:
Δυο  φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές την εβδομάδα.

 Δημοτική Ενότητα Τολοφώνος

Τοπική Κοινότητα Γλυφάδας :
Τρεις  φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά και Σαββατοκύριακο.

Τοπική Κοινότητα Τριζονίων
Α. οικισμοί Χάνια και Σπηλιά:
Τρεις  φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, καθημερινά και Σαββατοκύριακο.

Β. παραλαβή απορριμμάτων από νησί Τριζόνια:
Έξι φορές το μήνα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8 τρεις φορές την εβδομάδα.

 Τοπική Κοινότητα Ελαίας
Δύο φορές  την εβδομάδα για όλο το έτος εκτός από το χρονικό διάστημα 01/07 μέχρι 31/8, τρεις φορές και Σαββατοκύριακο.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όπου αναφέρεται η λέξη Σαββατοκύριακο εννοείται μια διέλευση κατά τη διάρκεια  του Σαββατοκύριακου, ανάλογα με τις ανάγκες αποκομιδής.