Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Όχι στη διάλυση των σχολείων Δωρίδας είπε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο

Εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο να ξεκινήσει ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση για να μη πραγματοποιηθεί το έγκλημα

Ομόφωνο ψήφισμα εξέδωσε  το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας καταγγέλλοντας τον σχεδιασμό από την πλευρά της Κυβέρνησης , για υποβάθμιση , συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Με το ίδιο ψήφισμα εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο να συντονίσει και να δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει :

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος με αφορμή την είδηση για μεθόδευση υποβάθμισης και σχεδιαζόμενες μεταβολές Σχολικών Μονάδων Δωρίδος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ψ Η Φ Ι Ζ Ε Ι    Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α

1) Να μη γίνει καμία υποβάθμιση ή άλλη μεταβολή στα Δημοτικά Σχολεία Δωρίδος.

2) Να μη γίνει καμία κατάργηση, συνένωση ή άλλη μεταβολή στα οκτώ Νηπιαγωγεία του Δήμου Δωρίδος.

3) Η αντίδραση του κόσμου της Δωρίδας σε τυχόν αντίθετη απόφαση ή μεθόδευση είναι δεδομένη.

4) Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο για κάθε αναγκαία παραπέρα ενέργεια προς του Υπουργείο Παιδείας κ.λ.π. κρατικούς φορείς.

5) Η υπ’ αριθ. 1/2013 από 09-04-2013 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Δωρίδος και η υπ’ αριθ. 21 από 04-04-2013 απόφαση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δωρίδος αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης.


Ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης  μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επεσήμανε μεταξύ άλλων πως είναι απαράδεκτη η οποιαδήποτε υποβάθμιση σχολικής μονάδας, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για μεγάλα χωριά - όπως το Ευπάλιο - τα οποία έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Ειδικότερα ανέφερε ότι πολλά νηπιαγωγεία του Δήμου έχουν μεγάλο αριθμό παιδιών, κάτι που καθιστά εκ των πραγμάτων αστοχη την μείωση της οργανικότητας των δημοτικών σχολείων. Πρότεινε δε να γίνει παράσταση στο Υπουργείο, παρουσία του ιδίου και των επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Παγώνης στην τοποθέτησή του τόνισε , ότι σε περίπτωση που μειωθεί η οργανικότητα κάποιας σχολικής μονάδας, αυτόματα υποβαθμίζεται. «Αντί για να αναβαθμίζονται τα σχολεία μας, έχουμε υποβάθμιση στην ποιότητα της εκπαίδευσης» είπε και ξεκαθάρισε πως η κατάσταση στην επαρχία έχει γίνει τραγική αναφορικά με την εκπαίδευση, οδηγείται σε ερήμωση, επισημαίνοντας πως η Δωρίδα έχει ήδη υποστεί αρκετές υποβαθμίσεις στον τομέα αυτό.


 

Ασφαλτόστρωση δρόμου Ελαίας-Μακρυνής

Σύντομα ο χωματόδρομος Ελαίας – Μακρυνής πρόκειται να αποτελέσει παρελθόν με την ασφαλτόστρωσή του και να μπει τέρμα στα βάσανα των κατοίκων της περιοχής.

Ειδικότερα , την Τρίτη 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχου Γιώτας Γαζή με τοπικούς εκπροσώπους χωριών της Δωρίδας (προέδρους τοπικών συμβουλίων και συλλόγων) και συγκεκριμένα από τα χωριά Ελαία, Καλλιθέα, Μακρυνή, κτλ με θέμα την ασφαλτόστρωση του επαρχιακού δρόμου Ελαίας - Μακρυνής που φθάνει μέχρι το Λιδωρίκι.

Στην συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι των χωριών τόνισαν την ανάγκη για την βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου μιας και εξυπηρετεί όλη την περιοχή.

Η Αντιπεριφερειάρχης είδε θετικά το θέμα και παρόλη την οικονομική στενότητα της Περιφέρειας, υποσχέθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει μελέτη για το έργο αυτό και ότι η ίδια θα παρευρεθεί στην περιοχή προκειμένου να δει το θέμα από κοντά.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας Απόστολος Φωτόπουλος.

Η αρχιτεκτονική του κουρέματος των καταθέσεων και η διάλυση της ευρωζώνης

Του  ΘΑΝΑΣΗ  ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Το παιχνίδι επιβολής της Μερκελικής  πατέντας , με κάθε τίμημα ,που άρχισε με τον αποδεκατισμό του  τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και δυστυχώς  συνεχίζεται με τις εγκληματικές απερισκεψίες  περί κουρέματος καταθέσεων και σε άλλες χώρες ,δεν είναι η αρχή.
Θα είναι το τέλος της ευρωζώνης των αρχών, των ορθολογικών  ισορροπιών  και των ίσων ευκαιριών. Θα είναι το τέλος του ευρωπαϊκού οράματος   ,αν δεν συγκροτηθεί  ένα  σεβαστό σύστημα αντίστασης απέναντι  στον γερμανικό ολοκληρωτισμό.

Ας επιλέξουν οι μοιραίοι εμπνευστές  αυτής της αδιέξοδης πολιτικής, τι επιτέλους θέλουν ,σε σχέση με την  διαχείριση του τεράστιου ζητήματος ,της αποτελεσματικής  αντιμετώπισης του γκρίζου τομέα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης.
Θέλουν την κατ΄ αναλογία εφαρμογή και στην ευρωζώνη , του μοντέλου που επέλεξαν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των  δικών τους τραπεζών, που είχαν εκτεθεί σε τοξικά προϊόντα.

Θέλουν  την αναστολή λειτουργίας όλων των προβληματικών τραπεζών ,με την παράλληλη υλοποίηση ενός  στοχευμένου  σχεδίου ,για την συγχώνευσή τους από κάποιες άλλες που έχουν την δυνατότητα να το κάνουν ,χωρίς να διαταράξουν τις ισορροπίες  των δημόσιων οικονομικών.
Θέλουν  την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλες τις τράπεζες  με μικροπροβλήματα, που θέλουν ανακεφαλοποίηση, με τη μέθοδο της  απευθείας  παρέμβασης του  ΕSM, όπως προτείνουν πολλά  υψηλόβαθμα στελέχη της κομισιόν .

Το βέβαιο είναι  ότι δεν μπορούν να  συνεχίζουν να  προσποιούνται, πως  το μόνο πρόβλημα που υπήρχε  ήταν το  μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και πως αν αυτό εξέλειπε ,θα ομαλοποιείτο η τραπεζική αγορά της ευρωζώνης.  

Ούτε μπορούν να υπεκφεύγουν  απέναντι στο ώριμο αίτημα για ενιαίο τρόπο δανειοδότησης και παροχής ρευστότητας ,προς τις τράπεζες που έχουν τα εχέγγυα, προκειμένου αυτές στη συνέχεια  να χρηματοδοτήσουν τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς τομείς των χωρών που βρίσκονται σε μεγάλη ύφεση και ανεργία.
Η ώρα των αποφάσεων είναι αυτή .Τον Απρίλιο και τον Μάιο πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο ,αν όντως ενδιαφέρονται για την εμπέδωση κλήματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο τρίγωνο…κέντρο λήψης αποφάσεων ευρωζώνης-εθνικές κυβερνήσεις-ηγεσίες τραπεζών.

Το σημαντικότερο όλων είναι  ότι πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει, αν  ενδιαφέρονται  για την αποδοτική λειτουργία  στοχευμένων  αναπτυξιακών σχεδίων ,ιδιαίτερα  στις χώρες του νότου. 
Σχεδίων που βεβαίως θα τονώσουν τα φορολογικά έσοδα ,αλλά επιπρόσθετα θα αναβαθμίσουν τις τράπεζες , μέσω μιας νέας αξιόπιστης  και φερέγγυας σχέσης ,με σοβαρούς και σωστούς επιχειρηματίες αλλά και με αναπτυξιακά προγράμματα  που θα δίνουν προστιθέμενη αξία στις εθνικές οικονομίες και όχι στις τσέπες των επιχειρηματιών.

Δυστυχώς στην περίπτωση της  Ελλάδας ακολουθούν έναν  άκρως ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο.

Σα να μην έφτανε η καταστροφική διαχείριση του προβλήματος του δημόσιου χρέους ,που ανατροφοδοτεί  τον  φαύλο κύκλο ύφεσης-ανεργίας. Με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα υπαρκτά – αλλά όχι συστημικά-προβλήματα των τραπεζών  ,έχουν εκτινάξει στα ύψη την ανασφάλεια και τον πανικό στους καταθέτες.

Αντί να ηρεμήσουν τους καταθέτες , εν όψει της  30ης Απριλίου που λήγει η προθεσμία ανακεφαλαιοποίησης  των τραπεζών, κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Επιτείνουν έτσι τη σύγχυση και την ανασφάλεια, με την νέα αρχιτεκτονική περί κουρέματος των καταθέσεων. 

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το χρονικό διάστημα, οι  τράπεζες  δεν λειτουργούν  ούτε ανταποκρίνονται στον  ρόλο αλλά και τη βασική υποχρέωση,  απέναντι στα όσα  διαλαμβάνονται  περί των οικονομικών της χώρας.  
 
Και αυτό σε μια συγκυρία κατά την οποία το τραπεζικό σύστημα , θα έπρεπε να καλύπτει τις μεγάλες  υστερήσεις που σημειώνονται  στη δίκαιη και σωστή διαχείριση του προβλήματος του δημοσίου χρέους.
ΟΙ ευθύνες είναι τεράστιες για όλους. Για τα  γεράκια του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Για του αδίστακτους του ΔΝΤ και της τρόικας. Για τους ντόπιους  τραπεζίτες που δυστυχώς συνεχίζουν να βάζουν πάνω από την επαναλειτουργία της αγοράς, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις κοινωνικές ισορροπίες ,το παιχνίδι επιβίωσης των ιδίων και των ομοτράπεζών τους.  

Σε δεύτερο χρόνο τεράστιες είναι και  οι  ευθύνες της τρικομματικής κυβέρνησης ,που  οφείλει να  υποδείξει τον αποτελεσματικότερο δρόμο  υπεράσπισης των οικονομικών της χώρας.
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , με καταγωγή από την Δωρίδα

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Πήρε φωτιά η Φωκίδα για το ¨κούρεμα¨ των Δημοτικών Σχολείων από Κυβέρνηση

Ενοχλημένη η βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα που δεν την ενημέρωσε κανένας εκτός από ένα Σύλλογο , αλλά άρχισε αμέσως επαφές και ερωτήσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
 
Χαμός στη Φωκίδα με το πραξικόπημα του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στο ¨κούρεμα¨ των Δημοτικών Σχολείων .

Ένας μετά τον άλλο σύλλογοι διδασκόντων , σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων , Τοπικά Συμβούλια Κοινοτήτων και άλλοι φορείς συνεδριάζουν και βγάζουν καταδικαστικά ψηφίσματα .

Προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας , προ ημερησιας Διάταξης συζήτησε το θέμα και πήρε ομόφωνη απόφαση να αντιδράσει με κάθε μέσο στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια σε βάρος των μαθητών και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή με κατεπείγουσα επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας , δίνει την ακτινογραφία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Φωκίδα, καταγράφει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και ζητά να μη προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τέτοιου απαράδεκτου σχεδίου.  

Στο μεταξύ ενοχλημένη εμφανίστηκε η βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα γιατί κανένας σύλλογος διδασκόντων ή σύλλογος γονέων και κηδεμόνων , ούτε από τους αιρετούς και τοπικούς φορείς δεν την ενημέρωσαν  έγκαιρα, εκτός από αυτούς του  Πολυδρόσου την περασμένη Κυριακή.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο της Βουλευτού αμέσως μετά την ενημέρωση αυτή προχώρησε στις εξής ενέργειες :        

Προχθές, 10-4-2013, η Βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με τον Γενικό Γραμματέα του, κ. Αθανάσιο Κυριαζή. Στη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης η Βουλευτής αφού μετέφερε την ανησυχία που έχει προκαλέσει το προαναφερθέν έγγραφο, εξήγησε τις ιδιαιτερότητες των υφισταμένων σχολείων και δήλωσε ρητά την κάθετη αντίθεση της στο ενδεχόμενο μείωσης οργανικών θέσεων στα σχολεία της Φωκίδας η οποία θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του επιπέδου της Εκπαίδευσης, ενώ στη συνέχεια ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, δήλωσε στη Βουλευτή ότι, αφενός, κάθε έτος αυτή την εποχή ζητούνται οι απόψεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης για τα θέματα οργανικότητας, αλλά και, αφετέρου, ότι το Υπουργείο σχεδιάζει μια πλατφόρμα για βέλτιστη κατανομή των θέσεων. Διαβεβαίωσε, όμως, τη Βουλευτή ότι ο υποδεικνυόμενος υπολογισμός των οργανικών θέσεων ανά συγκεκριμένο σχολείο, ο οποίος αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, απόφαση του Υπουργείου για το κάθε αναφερόμενο στο έγγραφο σχολείο. Τόνισε, μάλιστα, ότι το ζήτημα βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τη Βουλευτή.

Επιπρόσθετα, χθες, 11-4-2013, η Βουλευτής, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, η οποία έλαβε αριθμ. πρωτ. κατάθεσης 9521/11-4-2013 και της οποίας το περιεχόμενο έχει επί λέξει:

ΕΡΩΤΗΣΗ της Βουλευτού Ασπασίας Μανδρέκα
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Θέμα: «Οργανικές θέσεις σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φωκίδας για το σχολικό έτος 2013-2014».

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Διοικητικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απέστειλε την 2α-4-2013 στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης εγκύκλιο στην οποία αναφέρεται:

«Από ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στα καταχωρημένα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Συστήματος καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό που έχει στο ενεργητικό της. Εν όψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σας αποστέλλουμε πίνακες Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων των περιοχών ευθύνης σας και παρακαλούμε για τις απόψεις σας σχετικά με την οργανικότητά τους».

Ειδικότερα, με το ανωτέρω έγγραφο το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να δηλώσουν την οργανικότητα των σχολικών μονάδων της περιοχής τους και, αφού τούς προτείνει τον τρόπο υπολογισμού της οργανικότητας που θα πρέπει αυτές να έχουν, τούς ζητά να εκφράσουν τις απόψεις – προτάσεις τους και μάλιστα μέχρι την 5η-4-2013.

Επειδή, πρώτα από όλα, θεωρούμε ότι το χρονικό περιθώριο των τριών, (3), ημερών που χορηγήθηκε από το Υπουργείο στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, ώστε να διατυπώσουν τις απόψεις τους, είναι εξαιρετικά σύντομο και πιεστικό σε σχέση με τη σπουδαιότητα του θέματος.

Επειδή, εξάλλου, η «υποδεικνυόμενη» από το προαναφερόμενο έγγραφο μείωση της οργανικότητας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Φωκίδας μάς βρίσκει αντίθετους μιας και αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι μια τέτοια προοπτική αποτελεί ποιοτική υποβάθμιση του επιπέδου της Εκπαίδευσης η οποία μετά βεβαιότητας θα οδηγήσει στην πτώση του μορφωτικού επιπέδου των παιδιών μας.

Επειδή, ήδη κατά τη φετινή σχολική χρονιά, τα κενά στα σχολεία είναι αρκετά λόγω της μείωσης των διορισμών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όπως, δε, γνωρίζουμε οι διορισμοί αυτοί θα μειωθούν ακόμη περισσότερο κατά την επόμενη χρονιά.

Επειδή, άλλωστε, επί θητείας της προκατόχου σας Υπουργού, κας Διαμαντοπούλου, συντελέστηκαν στο Νομό Φωκίδας μεγάλες μεταβολές στα σχολεία, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού πολλά από αυτά καταργήθηκαν και άλλα συγχωνεύτηκαν με αποτέλεσμα την καθημερινή ταλαιπωρία των μαθητών που αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε άλλα χωριά ή πόλεις διαφορετικές από εκείνες που αυτά κατοικούν στο όνομα πάντα και με την προοπτική μιας αναβαθμισμένης Παιδείας.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο κύριος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού:

1) Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την οργανικότητα των κατ’ ιδίαν σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φωκίδας;

2) Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φωκίδας για το επόμενο σχολικό έτος;

3) Πόσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και αναπληρωτών εκπαιδευτικών έγιναν για τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φωκίδας από το 2010, έτος πρώτης εφαρμογής του Μνημονίου;                                       Αθήνα, 11 Απριλίου 2013

 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΥΡΙΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ

Στο μεταξύ ψήφισμα Διαμαρτυρίας για τον προτεινόμενο υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Ερατεινής από 6/θ σε 4/θ εξέδωσε Τοπικό Συμβούλιο Ερατεινής που συνεδρίασε χθές εκτάκτως υπό την Προεδρία του Σταύρου Πολίτη 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ακόμα οι διευθυντές και οι δάσκαλοι του δημοτικού και νηπιαγωγείου Ερατεινής , οι σύλλογοι γονέων, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής.    

Μετά από διαλογική συζήτηση το Τοπικό Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω Ψήφισμα Διαμαρτυρίας:

«Διαμαρτυρόμαστε για τον προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Ερατεινής από 6/θ σε 4/θ για τους εξής λόγους:

1. Στο σχολείο μας φοιτούν 109 παιδιά και είναι το μεγαλύτερο σχολείο του Δήμου Δωρίδος.

2. Εδώ και πολλά χρόνια το μαθητικό δυναμικό του σχολείου αποτελείται και από παιδιά γειτονικών χωριών των οποίων τα σχολεία έκλεισαν (Τολοφώνα, Παραλία Τολοφώνας, Πάνορμος, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Σπυρίδων).

3. Ο αριθμός των μαθητών του αυξάνεται κάθε χρόνο.

4. Σε κάθε τάξη φοιτούν από 16 – 22 παιδιά, γεγονός που δεν επιτρέπει συνδιδασκαλία καμιάς μορφής (Α΄ τάξη 19, Β’ τάξη 17, Γ’ τάξη 18, Δ’ τάξη 16, Ε’ τάξη 22 και Στ’ τάξη 17 παιδιά).

ΑΠΟΡΟΥΜΕ βάσει ποιας λογικής και ποιων μαθηματικών κριτηρίων προτείνεται ο υποβιβασμός του σχολείου μας από 6/θ σε 4/θ, αφού ακόμη και η αναλογία 1:25 στην περίπτωσή μας δεν τηρείται.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ την όποια προσπάθεια υποβάθμισης της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ να αντιμετωπίζονται τα παιδιά μας ως εμπορεύματα και να υπολογίζονται βάσει αριθμών και τετραγωνικών μέτρων.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ πως θα βρεθούμε απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να στερήσει από τα παιδιά μας τις ήδη περιορισμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης.

ΖΗΤΑΜΕ την απόσυρση της απαράδεκτης πρότασης του Υπουργείου Παιδείας.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους υπευθύνους να συνταχθούν πλάι μας και να αγωνιστούν μαζί μας όχι μόνο για τη διατήρηση της οργανικότητας του σχολείου μας αλλά και για την αναβάθμισή του.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στον αγώνα όλων των σχολικών μονάδων που αντιμετωπίζουν την ίδια απαξίωση από το Υπ. Παιδείας.

Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον του τόπου μας και αν δεν επενδύσουμε σ’ αυτά και την παιδεία τους, δε θα έχουμε μέλλον!

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Κυβερνητικό πραξικόπημα ¨κουρεύει¨ και…σφαγιάζει τα Δημοτικά Σχολεία!

Με μια πραξικοπηματική κίνηση το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «κουρέψει» την πρωτοβάθμια εκπαίδευση κάτι που ξεσήκωσε τόσο τους Συλλόγους των δασκάλων όσο και των Γονέων και Κηδεμόνων.

Το τελεσίγραφο προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας άφηνε περιθώριο δύο ημερών για διαβουλεύσεις , κοινωνικό διάλογο με τους φορείς και προτάσεις .

Το θέμα ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του χθεσινοβραδινού δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δωρίδας που πήρε ομόφωνα απόφαση να  κινηθεί συντονισμένα προς κάθε κατεύθυνση για να αποτραπεί η αντιεκπαιδευτική αυτή απόφαση που οδηγεί σε σφαγιασμό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δωρίδα.
Ειδικότερα για τη Δωρίδα το Υπουργείο Παιδείας  προτείνει:

-         Στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Σχολείο να γίνει 4θέσιο από 6θέσιο
-         Στο Ευπάλιο να γίνει 4θέσιο από 6θέσιο
-         Στην Ερατεινή  να γίνει 4θέσιο από 6θέσιο
-         Στην Αμυγδαλιά να καταργηθεί το 2θέσιο σχολείο
-         Στην Γλυφάδα από 3θέσιο να γίνει 4αθέσιο και
-         Στον Μαραθιά να παραμείνει ως έχει δηλαδή 3θέσιο

Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και για τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Δελφών και γενικότερα σε όλη τη χώρα.
Χθες μετά τις εξελίξεις αυτές η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή  έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στον Υπουργείο Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο στην οποία επισημαίνει

«Λάβαμε γνώση της πρότασής σας που απεστάλη στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, για την κατάργηση οργανικών θέσεων στα σχολεία της Φωκίδας, και θέλουμε να σας εκφράσουμε τις απόψεις μας αλλά και την καθολική αντίθεσή μας για τους παρακάτω λόγους:
1.     Κατάργηση οργανικών θέσεων σημαίνει υποβάθμιση του σχολείου, μείωση μορφωτικών αγαθών στα παιδιά της Φωκίδας, σε έναν δύσβατο και ορεινό Νομό, με πλούσιο όμως οικονομικό, κοινωνικό και κύρια πολιτιστικό υπόβαθρο.

2.     Έχουν προηγηθεί συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων όπου ήταν επιβεβλημένο, και εκπαιδευτικά θεωρείτο αναγκαίο.

3.     Η δημιουργία 5θέσιων, 4θέσιων,3θέσιων, 2θέσιων και 1θέσιων σχολείων είναι εκπαιδευτικά απαράδεκτη γιατί ο εκπαιδευτικό χρόνος μοιράζεται σε 2 – 3 τάξεις, τα παιδιά δεν μπορούν να διδαχτούν υπολογιστές, ξένη γλώσσα, μουσική κ.λ.π., εφόδια πλέον απαραίτητα για τη ζωή τους.

4.     Η λογική του Υπουργείου για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων είχε το ισχυρό επιχείρημα της καλύτερης παροχής γνώσεων και Παιδείας στα παιδιά μας. Οι συγχωνεύσεις τάξεων έρχονται σε αντίθεση με την παραπάνω λογική.

5.     Η πρόταση δεν είναι ορθολογική όταν:

*  Υποβιβάζει σε 5θέσια και 4θέσια σχολεία στην πρωτεύουσα του Δήμου Δελφών την Άμφισσα στην πρωτεύουσα του Δήμου Δωρίδας το Λιδορίκι και στις συνεχώς αναπτυσσόμενες πόλεις της Ιτέας και της Κίρρας.
* Υποβιβάζει σε 4θέσιο το Δημοτικό Σχολείο στους Δελφούς, του παγκοσμίως γνωστού αρχαιολογικού χώρου, στον Ομφαλό της γης.

*  Υποβιβάζει το σχολείο Δεσφίνας, μιας δυναμικής κωμόπολης με ως επί το πλείστον νεανικό πληθυσμό.
Υποβιβάζει το Δημοτικό σχολείο Γαλαξιδίου, πόλη με δυναμική τουριστική ανάπτυξη

*  Υποβιβάζει τα δημοτικά σχολεία Ερατεινής και Ευπαλίου που είναι κέντρα περιοχών και συγκεντρώνουν μαθητικό δυναμικό από ευρύτερες περιοχές.
*  Υποβιβάζει το δημοτικό σχολείο Γραβιάς που δέχεται τα παιδιά των χωριών του ορεινού όγκου της Γκιώνας και της Οίτης.

*  Υποβιβάζει το δημοτικό σχολείο Πολυδρόσου που πλήρωσε ακριβά το τίμημα της κατάργησης του Γυμνασίου. Μια περιοχή στους πρόποδες του Παρνασσού συνεχώς αναπτυσσόμενη και με τάσεις μετοίκησης νέων από την Αθήνα.
*  Υποβαθμίζει το σχολείο της ορεινής Επταλόφου σε 2θέσιο και του χαρακτηρισμένου «Παραδοσιακού οικισμού» Χρισσού σε 1θέσιο, για να παρέχουν ποιες αλήθεια γνώσεις στα παιδιά;

Κε Υπουργέ,
Το αποτέλεσμα των υποβαθμίσεων των σχολείων θα οδηγήσει τα παιδιά σε επιλογή σχολείων σε κοντινά μέρη. Θα εγκαταλείψουν τα σχολεία που δεν είναι τουλάχιστον 6θέσια και θα πάνε σε γειτονικούς νομούς όπου θα λειτουργούν πλήρη σχολεία. Αποτέλεσμα θα είναι η δημογραφική συρρίκνωση περιοχών που στην εποχή μας έχουν προοπτικές ανάπτυξης που είναι αδιανόητη η ερήμωση τους και θα δημιουργήσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τις μετακινήσεις των μαθητών από τις αλλαγές σχολείων.

Κε Υπουργέ,
Σε μια εποχή που η μοναδική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι στη γνώση και στην Παιδεία, γιατί οι επενδύσεις στην παιδεία είναι επένδυση στο Μέλλον, βλέπουμε ότι η παροχή γνώσεων των παιδιών συρρικνώνεται μαζί με τη συρρίκνωση των τάξεων.

Ευελπιστούμε στην δεδομένη ευαισθησία σας, σαν πανεπιστημιακός δάσκαλος και παρακαλούμε να αντιμετωπιστούν τα παιδιά όχι ως αριθμοί, όχι με λογιστικές μεθόδους αλλά ως οι άνθρωποι που θα χτίσουν την αυριανή Ελλάδα, την Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου, που απαραίτητη προϋπόθεση είναι νέοι με γνώσεις και Παιδεία.»

 

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Μεγάλη εκδήλωση για τον Μακρυγιάννη από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας

Η Ένωση Γυναικών Φωκίδας διοργανώνει εκδήλωση για το Στρατηγό Μακρυγιάννη, την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 , ώρα 11.00 π.μ. στην Αίθουσα της  Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα (οδός Σταδίου – Πλατεία Κολοκοτρώνη).

Ομιλητές θα είναι οι κ.κ.
Πριόβολου Στέλλα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας, με θέμα  : “Ο άνθρωπος, λογοτέχνης και διδάσκαλος Μακρυγιάννης”.

Σταθακόπουλος Δημήτριος, Δικηγόρος, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Μουσικολόγος, με θέμα “Ο Μακρυγιάννης υπό το πρίσμα της Ιστορικής Λαογραφίας”.  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

·          Σύντομος χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Φωκίδας κ. Λαμπρινή Κουφάκη.

·         “ Ο άνθρωπος , λογοτέχνης και διδάσκαλος Μακρυγιάννης”.

 ·        “Ο Μακρυγιάννης υπό το πρίσμα της Ιστορικής Λαογραφίας”.

 ·         Περιήγηση εκθεμάτων που σχετίζονται με το Μακρυγιάννη.

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Η Ευρώπη σε πολιτική αστάθεια

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

 Σε φάση πολιτικής αστάθειας έχει εισέλθει όπως φαίνεται η Ευρώπη, καθώς μήνα με τον μήνα αυξάνονται τα προβλήματα και οι αβεβαιότητες γύρω από την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και την προοπτική συνοχής και ασφάλειας της Ευρωζώνης.

Είναι φανερό ότι ένα κύμα αγωνίας για τις εξελίξεις, ιδίως όσον αφορά τις χώρες του Νότου, σκιάζει πλέον την πορεία της Ευρώπης.

Ποιοι είναι τελικά οι κανόνες της νέας Ευρώπης και τι μπορεί να επιφυλάσσει το αύριο, για χώρες και πολίτες;

Ποιο πρόβλημα μπορεί να «σκάσει» πρώτο και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στους υπόλοιπους εταίρους; Αβεβαιότητες πολλές, που συσσωρεύονται και δημιουργούν πλέον μία πολύ σοβαρή απειλή.

Πρώτη αβεβαιότητα, κατά την τρέχουσα περίοδο, αποτελεί η πολιτική ανακατάταξη που σημειώνεται στην Ιταλία. Η Ιταλία δεν είναι ένας απλός εταίρος, αλλά μία μεγάλη αγορά και ένας μείζον παίκτης στον πυρήνα του ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος. Ποιες πολιτικές κατευθύνσεις θα ακολουθήσει; Ποιες θέσεις θα πάρει σε θέματα κρίσιμα εντός και εκτός των εθνικών της συνόρων; Ποιοί θα ομιλούν με ποιούς, αύριο, μεταξύ Βερολίνου, Βρυξελλών και Ρώμης; Η ανησυχία είναι μεγάλη. Οι εξελίξεις στη Ιταλία μπορεί να επιτείνουν την κρίση π.χ. εκτίναξη επιτοκίων και να ασκήσουν πιέσεις σημαντικές και σε άλλες εύθραυστες οικονομίες όπως η Ισπανία ή ακόμη και η Γαλλία.

Δεύτερη αβεβαιότητα - και μάλιστα δυνάμει κολοσσιαία - συνιστά η μεγάλη ρωγμή την οποία άνοιξαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες, για τους καταθέτες των τραπεζών και για το ίδιο, φυσικά, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Τι σημαίνει τώρα ότι το Βερολίνο ή εν πάση περιπτώσει οι Βρυξέλλες επιθυμούν ο χρηματοπιστωτικός τομέας να είναι μικρότερος από πριν, σε αρκετές περιπτώσεις χωρών μελών να συρρικνωθεί; Ποιος το αποφασίζει αυτό και με βάση ποια κριτήρια; Που οδηγούν τέτοιου τύπου ακρωτηριασμοί, εάν όχι στην περιστολή του ΑΕΠ της μίας ή της άλλης χώρας;  Η πολιτική αυτή έχει προκαλέσει ήδη τεράστια αστάθεια και δυναμιτίζει την προοπτική της ανάπτυξης των οικονομιών.

Τρίτη αβεβαιότητα αποτελεί η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και η συνεχής μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες συγκροτούν τον βασικό παραγωγικό μηχανισμό των οικονομιών της Ευρώπης, ιδίως του Νότου. Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν, εξαιτίας της λιτότητας που επέβαλε ο Βορράς,  εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις… Αυτό στέρησε από την κοινοτική αγορά ευελιξία και καινοτομία. Κυρίως, όμως, προκάλεσε μία εφιαλτική μείωση των θέσεων απασχόλησης, με ότι αυτό συνεπάγεται  σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.  

Τέταρτη αβεβαιότητα, η οποία επιτείνει τις ανησυχίες, την πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ευρωζώνη, αποτελεί η άνοδος του ευρωσκεπτισμού, του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Ρεύματα που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και με ταχύτητα δυστυχώς μεγάλη, αφού αναπτύσσονται σε μία Ευρώπη ύφεσης και σύγχυσης μεγάλης, όπου κάθε προηγούμενο τρίμηνο ήταν και καλύτερο για τους πολίτες, όπου οι κανόνες που μπορεί να ίσχυαν χθες καταπατούνται αύριο, αυθαίρετα και βάναυσα για την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών.

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα.

Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Η συστράτευση για προβολή των Δελφών συζητήθηκε σε σύσκεψη της Γιώτας Γαζή

Συνάντηση με θέμα την ανάδειξη των Δελφών και του Αρχαίου Θεάτρου με δράσεις  διεθνούς εμβέλειας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου στα γραφεία της  Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας μετά από πρόσκληση  της Αντιπεριφερειάρχη  Φωκίδας Γιώτας Γαζή.

Η συνάντηση αυτή ήταν συνέχεια των συζητήσεων που είχε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς και η Γιώτα Γαζή στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και  Αθλητισμού, αλλά και των συναντήσεων της Αντιπεριφερειάρχη με τον Πρόεδρο του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»  Σταύρο Μπένο και τους συνεργάτες του στην Αθήνα.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιηθούν με την συστράτευση όλων των φορέων, ώστε να επιτευχθεί η προβολή των Δελφών μέσω ενεργειών και δράσεων μιας και αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο για την περιοχή της Φωκίδας όσο και για την Ελλάδα γενικότερα.

Ως εκ τούτου η προσπάθεια για την ανάδειξη των Δελφών δεν θα πρέπει να είναι τοπική αλλά εθνική καθώς  ο χώρος είναι  Μνημείο  Παγκόσμιας  Κληρονομίας και  οικουμενικό σύμβολο  πολιτισμού .

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν  ώστε οι εκδηλώσεις  και  δραστηριότητες  που θα πραγματοποιηθούν  θα πρέπει να έχουν παγκόσμια εμβέλεια και απήχηση.  Με στόχο την αντιστοίχηση των δεδομένων της αρχαιότητας με τον σύγχρονο πολιτισμό,  επίκεντρο των εκδηλώσεων  θα είναι  μια κορυφαία συνάντηση παγκοσμίου κύρους δημιουργών οι οποίοι θα κληθούν να διαγωνισθούν στην ποίηση και τη μουσική παρουσιάζοντας τα έργα τους στο κοινό.
Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί και στη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με ένα υψηλής ποιότητας και καλλιτεχνικής αξίας  γεγονός το οποίο θα έχει ως επίκεντρο τους  Δελφούς και την ευρύτερη περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου  Αθηνών Πέτρος Θέμελης, ο Πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» Σταύρος  Μπένος, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο συνθέτης και Καλλιτεχνικός  Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών  Γεώργιος Κουρουπός,  η βουλευτής  Φωκίδας Ασπασία Μανδέκα, ο Δήμαρχος Δελφών  Νικόλαος Φουσέκης, η  προϊσταμένη της Ι’ Εφορίας  Π.Κ.Α.  Αθανασία Ψάλτη, η αρχιτέκτων συντάκτης  της μελέτης για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών  Λιάνα Χλέπα,  καθώς και οι Τούλα και Ντόρα Ανδρεοπούλου- Αθανασούλα οι οποίες  πραγματοποίησαν τη  δωρεά για την εκπόνηση της μελέτης αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου. Παρευρέθηκαν, ο  Νίκος Παπάς μέλος του Δ.Σ. του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», η  Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών Γκρέτα  Χριστοφιλοπούλου, και ο Θεόδωρος Μαυρίδης συντηρητής στην  Ι’ Ε.Π.Κ.Α.

Διανομή οσπρίων από Δήμο Δωρίδος και Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας - Δωρίδος

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας Δωρίδας ,  η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας-Παράρτημα Ναυπακτίας & Δωρίδας και ο Δήμος Δωρίδας στο πλαίσιο της διάθεσης προϊόντων «Χωρίς Μεσάζοντες» ανακοινώνουν τη διανομή αλευριού και όσπριων.

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των Παζαριών τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 και ώρες 7.30-13.30. Η διάθεση θα γίνει αλφαβητικά με βάση τις παραγγελίες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν με SMS.
Σημειώνεται ότι η προμήθεια του αλευριού έγινε από τους Μύλους Κουτσιαρή, καθώς η συμφωνία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ΚΙΛΚΙΣ δεν υλοποιήθηκε, καθώς εκ μέρους τους ζητήθηκε νέα αυξημένη τιμή. Η τιμή διάθεσης του αλευριού είναι 0,60 € / κιλό, αντί του αρχικού 0,63 € / κιλό.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της διάθεσης προϊόντων ταυτόχρονα θα πραγματοποιείται συγκέντρωση μεταχειρισμένων τηγανέλαιων με σκοπό την ανακύκλωσή τους. Τα έσοδα από την ανακύκλωση θα διατεθούν για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για τα σχολεία της περιοχής μας.
Το Ε.Κ.Ν.Δ., η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας – Παράρτημα Ναυπακτίας & Δωρίδας και ο Δήμος Δωρίδας συνεχίζουν έμπρακτα τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης της συνοχής της κοινωνίας

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Του Σταμάτη Ζαχαρού

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια συντονισμένη επίθεση κατά του τραπεζικού συστήματος και ουσιαστικά της ίδιας της χώρας. Διάφοροι «κύκλοι», θεσμικοί και εξωθεσμικοί, διαρρέουν σενάρια στη βάση των οποίων επιχειρείται να θεωρηθούν επισφαλείς οι ελληνικές τράπεζες. Πρέπει ωστόσο να μπει ένα άμεσο τέλος στη φημολογία πριν ουσιαστικά αποτελέσει από μόνη της την αιτία της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.

Μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι είναι φυσικό να υπάρχει ανησυχία σχετικά με τις καταθέσεις και στην Ελλάδα μετά το «πείραμα» της Κύπρου. Ωστόσο ο τρόπος που υποδαυλίζεται αυτή η ανησυχία μέσω δηλώσεων, διαρροών και δημοσιευμάτων, υποδεικνύει περισσότερο προς μια επιλογή που κινείται βάσει σχεδίου.

Δεν έχει περάσει όμως καιρός από την περίοδο που σύσσωμη η τρόικα διατυμπάνιζε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, το τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως διασφαλισμένο. Βεβαίως το τοπίο σχετικά με το νέο δημοσιονομικό «εργαλείο» της φορολόγησης καταθέσεων είναι ακόμη θολό έτσι σε πρώτη φάση, δίνεται η εντύπωση ότι οι καταθέτες μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν για τα ελλείμματα ή και το χρέος μιας χώρας. Ότι αν δηλαδή η Ελλάδα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας, θα το λάβει από τους …καταθέτες των τραπεζών της.

Το γεγονός αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στο ήδη τραυματισμένο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Σπέρνοντας την αμφιβολία στην ελληνική κοινωνία, είναι περισσότερο από προφανές ότι οι καταθέσεις θα πάρουν ξανά το δρόμο της μετανάστευσης, δημιουργώντας νέα κεφαλαιακά κενά. Κάτι σαν αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία.

Σχεδόν ταυτόχρονα έχει αρχίσει να ακούγεται ένα ακόμη σενάριο σχετικά με τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν και που μπορεί και αυτές να καλυφθούν από τη φορολόγηση καταθέσεων. Εύκολα θα φορτωθούν ευθύνες για λάθη και παραλείψεις σε μια κοινωνία που γνωρίζει την ποιότητα της δημόσιας διοίκησης. Ωστόσο, οι κεφαλαιακές ανάγκες προέκυψαν κατόπιν πολύμηνης μελέτης της Blackrock που έλαβε υπόψιν της, εξαιρετικά αυστηρά σενάρια.

Όσοι τραυματίζουν με διαρκή φημολογία την ελληνική τραπεζική αγορά, στην ουσία βάλλουν κατά της ίδιας της χώρας. Η βελτίωση της οικονομίας δεν πρόκειται να έρθει ποτέ όσο οι τράπεζες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Το τραπεζικό σύστημα επιχειρεί να ανακτήσει τη χαμένη του πίστη και η διασπορά φημών όποια κίνητρα και αν έχει σίγουρα δεν βοηθάει...  

 

Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Η απαγωγή του συνταγματάρχη Ψαρρού

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου *

Στην Πλατεία Αιγύπτου, μπροστά στο Πεδίον του Άρεως, εκεί με τα ΚΤΕΛ, υπήρχε έως πριν λίγο καιρό η προτομή του συνταγματάρχη Δημητρίου Ψαρρού.

Για την ακρίβεια, ο περαστικός μπορούσε να υποθέσει πως η προτομή ήταν αφιερωμένη στον συνταγματάρχη, αφού το εικονιζόμενο πρόσωπο φορούσε στρατιωτικό πηλήκιο. Διότι, κατά τα άλλα, στην επιγραφή της στήλης τα πράγματα μπερδεύονται λίγο, μια και το όνομα του τιμώμενου είναι χαραγμένο με γράμματα ιδίου μεγέθους με αυτά με τα οποία αναγράφεται και το περίφημο εκείνο: «Επί Δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου».

Αντιθέτως, το όνομα του γλύπτη, όσο κι αν έψαξα δεν το βρήκα πουθενά. Εξάλλου, το όνομα του γλύπτη δεν έχει πια καμία σημασία αφού από την προτομή δεν έχει απομείνει παρά μόνο η στήλη.

Ο συνταγματάρχης Ψαρρός εξαφανίστηκε πριν από μερικούς μήνες χωρίς να τον πάρει είδηση κανείς. Υποθέτω βέβαια ότι μίαν των ημερών κάποιος υπάλληλος του δήμου που θα χρειαστεί να πάρει το λεωφορείο για τη Ραφήνα θα περάσει από εκεί, θα παρατηρήσει το κενό και θα καταγγείλει το γεγονός αρμοδίως για να ακολουθήσουν τα δέοντα.

Θύμα του ιδεολογικού πολέμου που συνεχίζεται και επί των ημερών μας; Ποιος ξέρει; Ο βενιζελικός συνταγματάρχης που είχε πολεμήσει και στη Μακεδονία και στη Μικρασία, αποτάχθηκε από το στράτευμα μετά το κίνημα του '35 και στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτής του ΕΚΚΑ και ιδρυτής του στρατιωτικού του σκέλους, του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, ενώ δολοφονήθηκε ως γνωστόν από τον ΕΛΑΣ την άνοιξη του 1944.

Άλλοι θεωρούν υπεύθυνο για τη δολοφονία του τον Βελουχιώτη, ο οποίος είχε αναλάβει τον αφοπλισμό του 5/42 το οποίο συνεργαζόταν με τον ΕΛΑΣ, και άλλοι τον Σιάντο. Άνθρωπος του Σιάντου λέγεται πως ήταν κάποιος Ζούλας ο οποίος, κατά τον Γρηγόρη Φαράκο, θεωρείται και ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας.

Αυτά τα συνοπτικά για την Ιστορία. Μια Ιστορία που δεν είναι και τόσο παρελθόν για πολλούς από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι πιστεύουν ότι και σήμερα η Ελλάδα τελεί υπό γερμανική κατοχή οπότε και οι άνθρωποι των Άγγλων, όπως ο Ψαρρός, πρέπει να φεύγουν από τη μέση.

Όσο για τη σχέση με τα μνημεία, τα πάσης φύσεως μνημεία, οφείλω να σας υπενθυμίσω πως ζούμε σε δημοκρατία. Στη δημοκρατία οφείλουν να γίνονται σεβαστές όλες οι ιδεολογικές απόψεις, ανάμεσά τους δε και ο βανδαλισμός. Μπορεί βέβαια κάποιοι άσχετοι, χωρίς ιδεολογικές ανησυχίες, περνώντας από εκεί να είδαν ένα κομμάτι μάρμαρο το οποίο πάει χαμένο πάνω στη στήλη και απλώς σκέφτηκαν να το πάρουν για να το αξιοποιήσουν.

Είναι απορίας άξιον πώς γλίτωσαν από την επιχείρηση ο Καβάφης και ο Τσιγάντες, οι προτομές των οποίων επίσης βρίσκονται στην Πλατεία Αιγύπτου. Σε όσους μάλιστα ετοιμάζονται να μου πουν πως στο μνημόσυνο του Δημητρίου Ψαρρού, είχαν πάει να καταθέσουν στεφάνι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής απαντώ εκ των προτέρων: όταν η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να προστατεύσει την Ιστορία της, είναι φυσικό να τη λεηλατεί ο πρώτος παρατυχών παράφρων.

*Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι συγγραφέας, και αρθογράφος - δημοσιογράφος