Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Τα 16 θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβ. Δωρίδας

Την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 6:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη  που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός τα θέματα  που θα συζητηθούν και οι αντίστοιχοι εισηγητές είναι τα εξής :

 

1.    Χορήγηση αδειών υπαίθριου στάσιμου εμπορίου έτους 2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

2.    Καθορισμός ωρών απασχόλησης Ληξιάρχων Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Δωρίδος για το οικονομικό έτος 2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

3.    Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Εργασίες συντήρησης υδρομάστευσης πηγής Τ.Κ. Καστρακίου Δ.Ε. Ευπαλίου». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

4.    Έγκριση και παραλαβή τοπογραφικής μελέτης Ύδρευσης Σεργούλας – Γλυφάδας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης) 

5.    Ανακατασκευή Ασφαλτικού Τάπητα στον Επαρχιακό Δρόμο Ερατεινής – Τολοφώνας (Είσοδος Ερατεινής). (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Χαραλάμπους Εμμανουήλ)

6.    Ορισμός ως Επιβλέπουσας Υπηρεσίας της μελέτης με τίτλο «Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Δήμου Τολοφώνος Ν. Φωκίδας» της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

7.    Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου (διαμερίσματος) στο Πευκάκι Δροσάτου. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Ράπτης Ιωάννης)

8.    Ορισμός Δημοτικών Συμβούλων ως μελών του Συντονιστικού Τοπικού Oργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καραχάλιος Δημήτριος)

9.    Διαγραφή ποσών από βεβαιωτικούς καταλόγους παραβάσεων Κ.Ο.Κ.. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

10. Ανταλλαγή ακινήτου ιδιοκτησίας Άννας-Ιωάννας Καραθανάση με ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου στην Τ.Κ. Κονιάκου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καραχάλιος Δημήτριος)

11. Ζημιές ζωικού κεφαλαίου κτηνοτρόφων Δωρίδος. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κοκμοτός Αθανάσιος)

12. Καθορισμός αρδευτικής περιόδου, αριθμός υδρονομέων, τομέων δράσης και αμοιβής αυτών στο Δήμο Δωρίδος για το έτος 2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

13. Ανάπλαση Πλατείας Καστρακίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

14. Έγκριση διαδικασιών υλοποίησης προμηθειών στο Δήμο Δωρίδος για το έτος 2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

15. Ψήφιση πιστώσεων Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων οικονομικού έτους 2013, παρ. 3, άρθρου 158, Ν. 3463/2006. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

16. Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου (πρώην Ταπητουργική Σχολή) στην Τ.Κ. Πενταπόλεως. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Ράπτης Ιωάννης)

 

 

                                                        

 

 

 

 

Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γ.Καπεντζώνης για τα αδέσποτα βοοειδή


Το ακανθώδες πρόβλημα με τα αδέσποτα βοοειδή στο Δήμο Δωρίδος συζήτησε  με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Κορασίδη ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, που τον επισκέφθηκε στην Αθήνα.

Ο Μ. Κορασίδης επισήμανε στο Δήμαρχο ότι γνωρίζει το πρόβλημα με τις ιδιαιτερότητές του και από άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για το πρόβλημα και εξήρε τις αποφάσεις και ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Δήμος Δωρίδος για την αντιμετώπισή του.

Ήδη όπως ανέφερε, το Υπουργείο μετά και τις προτάσεις που έκανε ο Γ.Καπεντζώνης έχει πλέον ολοκληρωμένη άποψη και θα προωθήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες συμπληρωματικές ερμηνευτικές εγκυκλίους του σχετικού Νόμου, που θα λύνει τα χέρια στους Δήμους για την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος

Το συνονθύλευμα επί μέρους χειρισμών και οι στρατηγικού τύπου επιλογές

Του ΘΑΝΑΣΗ  ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Τι μένει τελικά απ΄ την περιπλάνηση των τελευταίων ημερών, στον ακατάληπτο όσο και περίεργο κόσμο των απόκρυφων σκέψεων και σχεδίων των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που συγκυβερνούν.
Πρώτα και κύρια, ότι η πολιτική ηγεσία απέχει πάρα  πολύ απ’ το να πιστέψει και προωθήσει με αποφασιστικότητα , δέσμη θέσεων και προτάσεων, που συνιστούν  ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο δράσης.

Δεύτερο ,ότι το παιχνίδι των διαρροών για τις ανάγκες του επικοινωνιακού σχεδιασμού των ηγεσιών των τριών κομμάτων, είναι εξαιρετικά περιορισμένου χρόνου και στο τέλος αφήνει πολύ χειρότερα σημάδια απ’ τα επίπλαστα σημάδια της πολιτικής καθαρότητας ,που υποτίθεται ήθελαν να βάλουν οι εμπνευστές τους.
Τρίτο, ότι δεν μπορεί να διαμορφωθεί  ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο  σχέδιο δράσης, με τα υπολείμματα των κουραστικών  χειρισμών των θεμάτων της καθημερινότητας και των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Με το συνονθύλευμα δηλαδή των θεμάτων που δεν συνδέονται με στρατηγικού τύπου επιλογές ,  που μπορεί να δώσουν προοπτική εξόδου  απ’ την κρίση.

Τέταρτο και σημαντικότερο. Η πολιτική ηγεσία μέσω των εφήμερων  μεθοδεύσεων ,όπως αυτές των τελευταίων ημερών,  χάνει το μέγεθος του σεβασμού και της σοβαρότητας, με την οποία οφείλει να την αντιμετωπίζει η τρόικα.   Οι παλινωδίες  οι υπαναχωρήσεις και οι έωλες  κινήσεις, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό, για τη τρόικα, περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει με άνεση και να επιβάλει με ευκολία τις απερίγραπτες θέσεις της, που αποδιαρθρώνουν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.  
Ο τρόπος χειρισμού για παράδειγμα της φορολογίας που προέρχεται απ’  το χαράτσι, δίνει το δικαίωμα στην τρόικα να απαιτήσει διεύρυνση και επέκταση των φορολογικών παρεμβάσεων ακόμα και σε φτωχόσπιτα λαϊκών συνοικιών ή σε χέρσες εκτάσεις με βελανιδιές.   Κι αυτό γιατί ο διάλογος και η διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, μπήκε  εξαρχής ,σε λάθος βάση.

Και το σοβαρότερο . Η πολιτική ηγεσία ποτέ δεν φρόντισε να την αλλάξει ,έστω και στην πορεία.   Δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει   ότι οι φοροδοτικές δυνατότητες των χειμαζόμενων πολιτών ,φτάνουν μέχρι ενός ποσού ,το οποίο θα προσδιόριζε  με αντικειμενικότητα, εντιμότητα και πάνω απ’ όλα ,με πειθώ. Κάτι που ως στόχο θα τον καθιστούσε αφ’ ενός μεν  υλοποιήσιμο ,αφ’ εταίρου δε ως ένα στοιχείο που δεν περιέχει την υπερβολή και τη βαρβαρότητα.
Με τον αντιφατικό τρόπο χειρισμού του όλου θέματος, που βιώσαμε τις τελευταίες ημέρες και ο στόχος δεν θα πιαστεί και η αξιοπιστία  θα υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα ,που θα επηρεάσει σημαντικά το όλο πλέγμα των σχέσεων του φορολογούμενου πολίτη και του επιχειρηματία, με το κράτος.    

Ένα ακόμα πλήγμα που όμως έρχεται να προστεθεί στα πολλά που προηγήθησαν και έχουν ήδη δημιουργήσει μια άκρως αντιπαραγωγική και αντιαναπτυξιακή ατμόσφαιρα. 
Το εξοργιστικό δε είναι ότι δεν έχει μπει κανείς στον κόπο να υπολογίσει , τη ζημιά που γίνεται στις οικονομίες κλίμακας και στα έσοδα του κράτους , απ΄ την εμπέδωση αυτής της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Σ’  αυτές τις πρωτόγνωρες  συνθήκες κρίσης,  μόνο ένα πλαίσιο εφικτών στόχων μπορεί να αναζωογονήσει τα οικονομικά της χώρας και αυτά με τη σειρά τους, να καλύψουν  τις όποιες μαύρες τρύπες στα έσοδα. 
Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει ΟΛΕΣ οι πολιτικές δυνάμεις να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να βρεθεί η συντεταγμένη του εθνικού σχεδίου δράσης. Του σχεδίου που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα ,ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή. Αυτός είναι και ο ασφαλής δρόμος, ώστε να πειστεί το κονκλάβιο των Βρυξελλών ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα βγει η Ελλάδα ,από το εφιαλτικό αδιέξοδο.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Οι μαθητές της Γλυφάδας Δωρίδας στηρίζουν ¨Το Χαμόγελο του Παιδιού¨

 

 

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από τους μαθητές της Γλυφάδας Δωρίδας η συλλογή διαφόρων ειδών για την ενίσχυση των Κέντρων ‘Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο Πρόεδρος του σχολείου Βασίλειος Αναστασόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 3/θέσιου Δημοτικού Σχολείου & 1/θέσιου Νηπιαγωγείου Γλυφάδας, εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς όλους εσάς που συμβάλλατε στην επιτυχία της διοργάνωσης συλλογής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του « ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και περιμένουμε τη συμμετοχή σας σε μελλοντικές δράσεις μας για συναφείς σκοπούς.

Το Επιμελητήριο ευχαριστεί τους επαγγελματίες για την ημερίδα

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Φωκίδας ευχαριστεί τους επαγγελματίες μέλη του και γενικά όλους τους παραβρισκόμενους στην ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία με θέμα την : «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου – Υπηρεσιών, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013»  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου, στο  Ευπάλιο.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας Γιώργος Γαζής , οι Αντιδήμαρχοι Δωρίδας Κώστας Αντωνόπουλος , Ανδρέας Ευσταθίου και Δημήτρης Καλιαμπέτσος , ο πρώην Αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιλίκης κ.ά.

Η Γερμανία προ της ύφεσης

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Το 2013 φαίνεται ότι θα αποδειχθεί χρονιά ορόσημο για το ευρώ, ίσως η πιο κρίσιμη χρονιά για την τύχη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Πολλές εξελίξεις εκτιμάται ότι θα δρομολογηθούν με βάση τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Όχι πριν από αυτές, αλλά κυρίως μετά, όταν επιβεβαιωθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρόβλεψη ότι η Γερμανία θα έχει περάσει ήδη στην οικονομική ύφεση, θύμα και η ίδια της αυστηρής περιοριστικής πολιτικής που έχει επιβάλει στο Νότο της Ευρώπης.

Η κατάσταση τότε, θα είναι φύσει αδύνατον να παραμείνει όπως έχει σήμερα. Τα πιθανά σενάρια που ενδεχομένως λοιπόν να εκφραστούν από τη Γερμανία, είναι δύο: Το ένα είναι να αποφασίσει η γερμανική πολιτική ελίτ την μεγάλη στροφή για την Ευρώπη, βάζοντας μπροστά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Να ενεργοποιηθεί στην ουσία δηλαδή η ΕΚΤ ως μηχανισμός εγγυήσεων και παραγωγής χρήματος, για να αναστραφεί η διαδικασία της ύφεσης και του αποπληθωρισμού που κατεδαφίζει σταδιακά τον ευρωπαϊκό νότο.

 Εκτός του ότι θα σωζόταν έτσι το ευρώ και η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, από την προοπτική αυτή μεγάλο όφελος θα αποσπούσε η Γερμανία, διότι θα απέτρεπε την ύφεση της οικονομίας της εξαιτίας της πολύ μειωμένης ζήτησης των προϊόντων της από την περιφέρεια.

Βεβαίως, με τη Γερμανία τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο. Ιδίως όταν η χώρα εισέλθει σε ύφεση, μετά από μία μακρά περίοδο ασφάλειας και ανάπτυξης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τότε πως θα αντιδράσει η γερμανική κοινή γνώμη, ακόμη ενδεχομένως και πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν ολόκληρη η Γερμανία  έχει διαποτιστεί με την αντίληψη ότι ο Νότος θέλει να της απομυζά το ταμείο της…

Διόλου απίθανο λοιπόν να κυριαρχήσουν ο συντηρητισμός και ο εθνικισμός, σε συνδυασμό με το σκληρό γερμανικό νομισματικό δόγμα. Το δεύτερο συνεπώς σενάριο είναι να οδηγηθεί η Γερμανία (στη γραμμή της Bundesbank) επιδιώκοντας περαιτέρω «περιφρούρηση» του σημερινού της ευρώ, με άλλα λόγια επιτείνοντας τις πολιτικές επιλογές της εις βάρος των χωρών οφειλετών και της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, τώρα πλέον, το πιθανότερο είναι να επιφέρει και τη διάσπαση ή τη διάλυση του ευρώ!

Η Ευρώπη διέρχεται ίσως την κρισιμότερη πορεία για το μέλλον της. Η κατάσταση για τους επόμενους δέκα ή δώδεκα μήνες θα παραμείνει αναμφίβολα ιδιαιτέρως εύθραυστη.

Η Γαλλία αποδεικνύεται απολύτως αδύναμη να αντιδράσει. Έχοντας τα δικά της σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, προφανώς φοβάται να αποκολληθεί από το πλαίσιο της Γερμανίας ή να σταθεί απέναντι της. Τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται και τα οποία απολαμβάνει σήμερα η Γαλλία, οφείλονται κυρίως στη στενή της σχέση και την υποστήριξη που έχει από την Γερμανία. Δυστυχώς!

Εάν η Γαλλία άλλαζε στάση, παρουσίαζε μία εναλλακτική πολιτική και συμμαχούσε με την Ιταλία και την Ισπανία, θα κρινόταν από τις διεθνείς αγορές με τα ίδια σταθμά και τα επιτόκια των ομολόγων της θα αυξάνονταν σημαντικά, προκαλώντας αντιστοίχως έναν νέο κύκλο οικονομικών προβλημάτων στη χώρα. Μπορεί να φρόντιζαν οι Γερμανοί γι αυτό…

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Ο Καπεντζώνης συζητά με επαγγελματίες του Μαραθιά για αναπτυξιακά θέματα

Ευρεία συγκέντρωση επαγγελματιών του Μαραθιά πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, στο δημοτικό κατάστημα του χωριού, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή  και που όπως είναι φυσικό αφορούν και τις επιχειρήσεις τους.

Τα περισσότερα από τα θέματα αυτά είχαν σχέση με τις υποδομές και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής του Μαραθιά, όπου υπάρχει και μια μεγάλη επαγγελματική δραστηριότητα.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, που άκουσε έναν προς έναν όλους τους επαγγελματίες να εκθέτουν θέσεις , απόψεις και προτάσεις για τα διάφορα προβλήματα του Μαραθιά , για τα οποία πρέπει να δοθούν λύσεις .

Από την συγκέντρωση βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα , τόσο για τους επαγγελματίες , όπως τόνιζε ένας απ΄ αυτούς, όσο και για τον Δήμαρχο .
Ειδικότερα μετά τις διευκρινίσεις και την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος , έγινε αντιληπτό από το σύνολο των επαγγελματιών  που συμμετείχαν στη συγκέντρωση ότι υπήρχε παραπληροφόρηση και άγνοια για πάρα πολλά θέματα που είχαν τεθεί ως αιτήματα στο τραπέζι της συζήτησης .

Έγινε επίσης σαφές ότι η άμεση ενημέρωση και η καλύτερη συνεργασία των επαγγελματιών με τη δημοτική αρχή ,  θα δώσει τη δυνατότητα να ξεπεραστούν διάφορα μικροπροβλήματα και να αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά διάφορα θέματα αναπτυξιακών υποδομών  που είναι απαραίτητα και εφικτά για τον Μαραθιά.

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

SOS για Τρομώδη νόσο αιγοπροβάτων και σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών

Οι παραγωγοί – κτηνοτρόφοι της Φωκίδας , όλων των εκμεταλλεύσεων αιγών και προβάτων να ενημερώνουν άμεσα (σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών) το Τμήμα Κτηνιατρικής για συμπτώματα που θα αντιληφθούν στο κοπάδι τους:

1)πρόβατο ή αίγα που εμφανίζει νευρολογικές διαταραχές ή διαταραχές της συμπεριφοράς ή προοδευτική υποβάθμιση της γενικής κατάστασης που συνδέεται με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος για περαιτέρω κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση.

2)Από νεκρά αιγοπρόβατα (άνω των 18 μηνών) να γίνεται μέσω της υπηρεσίας λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού .

Επίσης, οι βοοτρόφοι θα πρέπει να ενημερώνουν την υπηρεσία όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει νεκρό βοοειδές ηλικίας άνω των 48 μηνών για λήψη εγκεφαλικού ιστού καθώς και για κάθε ζώο που εμφανίζει νευρολογικές διαταραχές της συμπεριφοράς του.

Αναβάλλεται η επίσκεψη στο Λιδωρίκι της Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Γ.Γαζή

Η καθιερωμένη συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Γιώτας Γαζή, με πολίτες και φορείς του Λιδωρικίου αναβάλλεται λόγο επικείμενης συνάντησης της στο Υπουργείο για το έργο της «Άρδευσης του ελαιώνα».

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη, θα υπάρξει νέα ημερομηνία για την επίσκεψή της στο Λιδορίκι, για την οποία θα ενημερωθούν εγκαίρως, τόσο οι πολίτες όσο και οι τοπικοί φορείς.

Άρχισε η πληρωμή των αγροτών Μόρνου Στο τελικό στάδιο έφτασε ο αναδασμός

Ολοκληρώθηκε η πληρωμή των 362 δικαιούχων αγροτών για την ηρτημένη εσοδεία του έτους 2009 με το ποσό των 739.733€ από πιστώσεις του έργου «Δίκτυο ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας» ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή.

Αναλυτικότερα η  έγκριση της πίστωσης δόθηκε 09 – 01 – 2013 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις 05 – 02 – 2013 η αρμόδια υπηρεσία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας έστειλε στο Υπουργείο τις καταστάσεις πληρωμής και μετά από τον έλεγχο του Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ. ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Στις 8 Μαρτίου υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη η διάθεση πίστωσης για την αποζημίωση ηρτημένης εσοδείας του έτους 2010 για ζημιές που προξενήθηκαν κατά την εκτέλεση των έργων «Δίκτυο ανοικτών αγωγών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου Ν. Φωκίδας». Δικαιούχοι θα είναι παραγωγοί της κτηματικής περιοχής Μαλαμάτων και Μανάγουλης του Νομού Φωκίδας, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις αποζημιώσεις θα ανέλθει σε 670.339,84€.
Αναμένεται στο προσεχές διάστημα να ολοκληρωθεί και η πληρωμή των ίδιων παραγωγών για το έτος 2010 μετά την τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου έργου και την εξεύρεση των χρημάτων. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε μετά από ενέργειες και συνεχείς παρεμβάσεις μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Είμαστε στην ευχάριστη θέση, επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης, να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους, ότι ο αναδασμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την οριστική παραλαβή των νέων κτημάτων, αφού γίνει η ανάρτηση πινάκων και συνεδριάσει η Επιτροπή Αναδασμού.
Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον εξαντληθούν οι προθεσμίες υποβολής ενστάσεων, όπως προβλέπει ο νόμος και ένεκα του διαμεσολαβούντος χρόνου, η υπόδειξη των νέων τεμαχίων στους δικαιούχους αναμένεται να αρχίσει εντός του επόμενου τριμήνου και να περατωθούν εν συνεχεία στο επόμενο δίμηνο. Συνεπώς απαιτείται εκ μέρους του Υπουργείου, όπως τονίζεται σε έγγραφό μας, να δρομολογηθούν τα εξής:
Α. α) Η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του τεχνικού μέρους του έργου που πρέπεινα ολοκληρωθούν για πλήρη λειτουργία π.χ. δρόμων, διωρύγων, τάφρων κλπ.
β) η περιμετρική τάφρος και τα τεχνικά διάβασης στα νέα αγροτεμάχια
γ) ο τρόπος εφαρμογής της συστηματοποίησης και ισοπέδωσης των τεμαχίων
δ) οτιδήποτε κριθεί εκ μέρους σας απαραίτητο.

Β)   Να οριστικοποιηθεί το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου ώστε να συνταχθεί το μητρώο του έργου και να εφαρμοστεί η σταδιακή παράδοση Διοίκησης Λειτουργίας και Συντήρησης στο φορέα, με την διαδικασία που προβλέπει η ΚΥΑ 17443/1001/84/21-02-75.

 

 

Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Γ.ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ελάτε για να πείτε τα ...¨παράπονα σας στο Δήμαρχο¨ !

Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο λέει η λαϊκή θυμοσοφία και ο Γιώργος Καπεντζώνης το έκανε πράξη.

Δεκάδες πολίτες και εκπρόσωποι Συλλόγων της Δωρίδας συναντήθηκαν μαζί του την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα για να του εκθέσουν προβλήματα και θέματα που απασχολούν τους ίδιους και τα χωριά τους.
Οι συναντήσεις έγιναν , μετά από ραντεβού που είχαν κλειστεί, στα Γραφεία της Δωρικής Αδελφότητας, από 10:00 το πρωί μέχρι 9:00 το βράδυ μ΄ένα μικρό μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό και θα γίνονται κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα.

Όπως μας δήλωσε ο Γιώργος Καπεντζώνης με όλους όσους συναντήθηκε του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την   πρωτοβουλία αυτή και πιστεύουν ότι  θα ξεπεραστεί αρκετή γραφειοκρατία  αλλά και ταλαιπωρία για τους ίδιους, να έχουν πρόσβαση στην Δημοτική Αρχή και να εκθέτουν προβλήματα που υπάρχουν ή προκύπτουν .
«Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, ανέφερε ο Δήμαρχος, που οι πολίτες αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία αυτή και είμαι βέβαιος ότι θα έχουν άμεση ενημέρωση για τα θέματα που τους απασχολούν και γρηγορότερη επίλυση».

Επίσης πρόσθεσε «  δίνεται η δυνατότητα  σ΄εμένα και τους συνεργάτες μου να έχουμε καλλίτερη και άμεση εικόνα για όλα τα επιμέρους θέματα του Δήμου μας που απασχολούν τους δημότες».
Στην πρώτη αυτή συνάντηση παραβρέθηκαν  εκπρόσωποι από  τους Συλλόγους, Δωρική Αδελφότητα, Ομοσπονδία Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας, Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας, Αλποχωριτών, Λευκαδιτών, Κοκκινιοτών, Ποτιδανείων, Κουπακιωτών, Μακρυνής και από το Κλήμα Υαίας Λιδωρικίου.

Ακόμα συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο δημότες από Μηλιά , Κούκουρα, Καρούτες , Πενταγιούς , Κροκύλειο και Καλλιθέα καθώς και αρκετοί Πρόεδροι χωριών της Δωρίδας.
Στις συζητήσεις αυτές ήταν μαζί με τον Δήμαρχο και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος καθώς και Υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Όσοι πολίτες ή εκπρόσωποι Συλλόγων ενδιαφέρονται για συνάντηση με τον Δήμαρχο στην Αθήνα , την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα,  μπορούν να κλείνουν ραντεβού με το Γραφείο του Δημάρχου, Κα Δέσποινα Τίτου  στα τηλέφωνα  22660 22066  &  22660-22147   και στο  FAX-22660- 22393

 

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Ουδέν νεώτερον από τις δημοσκοπήσεις Στήθος με στήθος η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Κούρσα για δύο εξελίσσεται η πρωτιά στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εναλλάσσονται συνεχώς στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Ειδικότερα, σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που φιλοξενούν οι εφημερίδες «Real News», «Πρώτο Θέμα» και «Έθνος της Κυριακής». Στις δύο πρώτες προηγείται η ΝΔ με 0,5% και 0,7% αντίστοιχα, και στην τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,1%.

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση της Real News και στην «εκτίμηση ψήφου», η ΝΔ συγκεντρώνει 27,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το ΠΑΣΟΚ 6,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,75%, η Χρυσή Αυγή 11,3%, η ΔΗΜΑΡ 6,8%, το ΚΚΕ 5,8%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 1,9% και το «άλλο κόμμα» 5,1%.

Επίσης, διαφορά 16% καταγράφει ο Αντώνης Σαμαράς έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας 40,5% έναντι 24,5%. Στην ικανότητα διακυβέρνησης η ΝΔ προηγείται με διαφορά 10,2% συγκεντρώνοντας 31,7% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοσκόπηση της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 0,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5%, το ΠΑΣΟΚ 7,75%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,3%, η Χρυσή Αυγή 10,7%, η ΔΗΜΑΡ 4,8%, το ΚΚΕ 6,3%, το «άλλο κόμμα» 6,8% ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 8,7%. Το 58% εκτιμά πως η Τρόικα θα σκληρύνει τη στάση της έναντι της χώρας.

Στη δημοσκόπηση του Έθνους της Κυριακής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλοι. Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,1% λαμβάνοντας 27,9% ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 27,8%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, το ΠΑΣΟΚ με 6,8%, το ΚΚΕ με 5,95%, η ΔΗΜΑΡ με 5,5% και το «άλλο κόμμα» με 7,6%. Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς συγκεντρώνει 47,8% και ο Αλ. Τσίπρας 30,9%. Όμως το 46,6% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει πρώτο κόμμα σε ψήφους έναντι 39,7% που εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει.

Το 63,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι, με το 48% να τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και το 41,6% υπέρ του ευρώ.