Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Αλλάζει η ώρα από αύριο Κυριακή


Από αύριο  Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα.

Συγκεκριμένα από το πρωί της Κυριακής στις 03:00 οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00.

Το μέτρο της θερινής ώρας λήγει στις 27 Οκτωβρίου 2013

Προχωρά η μελέτη παραλίας Τολοφώνας Σύσκεψη με Υπουργό ΠΚΕ για τον Μόρνο

Ειδική μελέτη για περιβαλλοντικά θέματα της παραλίας Τολοφώνας βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης , ενώ κλιμάκιο τεχνικών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας επισκέφτηκε την Τολοφώνα για εκτίμηση των καταστροφών από τρις πρόσφατες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις και θαλασσοταραχές.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας μετέβη στον Παραλιακό οικισμό της Τολοφώνας, μετά την έντονη θαλασσοταραχή της προηγούμενης ημέρας και διαπίστωσε τις βλάβες που έχει υποστεί τόσο το οδόστρωμα του επαρχιακού δρόμου Ερατεινής – Τολοφώνας, όσο και ο παραλιακός πεζόδρομος.
Τα φαινόμενα αυτά της καταστροφής, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των τεχνικών της Περιφερειακής Ενότητας , δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των έντονων καιρικών φαινομένων αλλά και από το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια ο χείμαρρος Τολοφώνας έχει εκτραπεί στον χείμαρρο Ερατεινής και δεν εκβάλει πλέον στην περιοχή,  με αποτέλεσμα να μην εμπλουτίζεται με υλικό και να μειώνεται σταδιακά η παραλιακή ζώνη.

Προκειμένου το φαινόμενο αυτό να μειωθεί, η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας εκπονεί ήδη μελέτη με τίτλο: «Αλλοιούμενες ακτές παραλίας Τολοφώνας», η οποία ευρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής έγκρισης από την αρμόδια Υπηρεσία του Υ.ΠΕ.Κ.Α. (Ε.Υ.Π.Ε.) προϋπολογισμού 50.000,00€.

Μετά δε, τις καταστροφικές συνέπειες, υπεβλήθη αίτημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης – Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να ενταχθεί η μελέτη και το έργο σε πρόγραμμα της Περιφέρειας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΓΙΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ
Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κο Ευάγγελο Λιβιεράτο είχε η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κα Παναγιώτα Γαζή, για την προώθηση θεμάτων που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το έργο «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής Ταμιευτήρα Μόρνου», ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», για το οποίο πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες και να δημοπρατηθεί άμεσα.

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Τα διλήμματα της Κυπριακής κρίσης και το νέο Εθνικό σχέδιο δράσης


Του  ΘΑΝΑΣΗ   ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Τώρα  που ένα μεγάλο μέρος του Γαλλικού τραπεζικού συστήματος  μπαίνει στο στόχαστρο του  γερμανικού κυκλώνα, για τον τρόπο που υποδέχθηκε και διαχειρίστηκε τα 350δις.ευρώ που συνέρευσαν στη Γαλλία τα τρία τελευταία χρόνια της κρίσης, με  σαφή υπονοούμενα.
Τώρα που στην Ιταλία φουντώνει η αμφισβήτηση από μικρομεσαίους ,παραγωγικές ομάδες  αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες, για τη μεθόδευση της γερμανικής ελίτ και της γνωστής ομάδας της Φρανκφούρτης και η οποία εστιάζεται στον περιορισμό της χρηματοδότησης  διαφόρων επενδυτικών κινήσεων που ετοιμάζουν τράπεζες και επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ιταλία, με την δικαιολογία ότι δεν έχουν την απαραίτητη νομιμοποίηση, ενώ στην ουσία εννοούν ‘’μαύρες’’ κινήσεις αλλά δεν  το λένε.

Τώρα  που σχέδια και πρωτοβουλίες  ολόκληρων οικονομικών περιοχών της ευρωζώνης, κινδυνεύουν να τελματώσουν καθώς τα πάντα στην Ευρώπη βρίσκονται κάτω απ’ τον φόβο της επανάληψης χειρισμών όπως στην Κύπρο  (βλέπε Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβενία, Βέλγιο ,Ισπανία κ.ά.)   Κάτι που ως οικονομικό αποτέλεσμα ,θα είναι πολύ χειρότερο από την τελευταία (τύπου Κύπρου) μεθόδευση ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων και στην ομογενοποίηση ,των  υποτίθεται , άρρωστων τραπεζικών συστημάτων της Ευρώπης. 
Τώρα που ο τρόπος χειρισμού του κυπριακού τραπεζικού προβλήματος, έχει εκτοξεύσει στα ύψη τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις που θα είχε στην οικονομική πορεία των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Τώρα είναι η ώρα για την ελληνική πολιτική ηγεσία, να αντιτάξει το δικό της εθνικό σχέδιο δράσης, απέναντι στις εμμονές της τρόικα να εφαρμοστούν μέτρα (παλιά και νέα) που είναι βέβαιο ότι θα δώσουν άλλη μια εφιαλτική παράταση στην αβεβαιότητα, στην ύφεση  και στην αδράνεια.   Μάλιστα σ’ αυτή τη φάση, για ένα  λόγο περισσότερο.  Επειδή ο βίαιος αποδεκατισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο, θα επηρεάσει την παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς πολλές από τις επιχειρήσεις ήταν διασυνδεδεμένες με τις κυπριακές τράπεζες.  Αλλά και επειδή, όπως όλα δείχνουν, θα επιχειρήσουν να μετακυλήσουν στα δημόσια οικονομικά, το κόστος της απορρόφησης και προσαρμογής του μέρους εκείνο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ,που λειτουργούσε στην Ελλάδα. 

Ήδη τα συνδεδεμένα με το ιερατείο Βρυξελλών και Βερολίνου, επικοινωνιακά κέντρα, άρχισαν την δημιουργία ενοχικών συνδρόμων, για τον τρόπο με τον οποίο μέρος της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης, είχε δημιουργήσει προνομιακές σχέσεις με το αμαρτωλό τραπεζικό κυπριακό σύστημα.
Πρέπει να αναμένουμε ότι μετά την προσπάθεια δημιουργίας ενοχών, θα έρθει και η σειρά της πληρωμής του αντίστοιχου τιμήματος απ’ τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Κανείς από την ελληνική πολιτική ηγεσία δεν δικαιούται να προσαρμοστεί σε ανάλογες προσπάθειες και κινήσεις, που θα γίνουν από την τρόικα τους επόμενους μήνες.  Αρχής γενομένης απ’ τις πιέσεις που θα ασκηθούν κατά την επανάληψη των συνομιλιών, τις επόμενες 15 ημέρες , για τα νέα μέτρα που κατά την αντίληψη της τρόικας επιβάλλεται να ληφθούν. 
Την οδυνηρή κατάσταση που δημιουργείται μετά την κρίση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, οφείλει η ελληνική πολιτική ηγεσία να μετατρέψει σε επιχειρήματα του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας και όχι να την αναδείξει σε παράγοντα ηττοπάθειας.  Οι προϋποθέσεις υπάρχουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί και σοβαροί οικονομικού και πολιτικοί παράγοντες, συμβουλεύουν την κυπριακή πολιτική ηγεσία, να διδαχθεί από τις λάθος επιλογές της τρόικας στην Ελλάδα και να μην υποκύψει στους εκβιασμούς ,που είναι βέβαιο ότι θα ασκηθούν ενόψει υπογραφής μνημονίου και επιβολής δυσβάσταχτων μέτρων, που θα φουντώσουν την ανεργία και την ύφεση.  Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να συμβουλεύουν ακόμα και έξοδο απ’ το ευρώ, αν αυτό κριθεί ότι είναι προς το  συμφέρον της Κύπρου.
Θέτουν μάλιστα ένα καίριο δίλλημα :

·        Ανάληψη πρωτοβουλιών στη γεωπολιτική σκακιέρα με νέες συμμαχίες και συμφωνίες προς κάθε κατεύθυνση, έξω και πέρα απ’τη λογική της τρόικας, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ενεργειακό απόθεμα  του φυσικού αερίου, κατά τρόπο  που θα δώσει νέο περιεχόμενο και συγκριτικό πλεονέκτημα στην οικονομία της Κύπρου

·        Ή  ανακύκλωση  γύρω από ένα μαραζωμένο και αποδεκατισμένο χρηματοπιστωτικό τομέα ,που δεν έχει να προσφέρει τίποτα πέρα από νέα μέτρα και εσωτερική πτώχευση, ακόμα κι αν αυτό διασφαλίζει την παραμονή στο ευρώ.
Διλλήματα που οφείλει και η ελληνική πολιτική ηγεσία να επεξεργαστεί και τα συμπεράσματά της, να τα προσαρμόσει στο δικό της εθνικό σχέδιο δράσης. Με πνεύμα εθνικής ευθύνης και όχι μικροκομματικών  αγκυλώσεων

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Εγκρίθηκαν 2.419.500 € για κατασκευή δρόμου Μοναστηρακίου-Παραθάλασσου

Ξεκινούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα έργα για το υπέργειο τούνελ που θα δημιουργηθεί στο δρόμο Μοναστηρακίου – Παραθάλασσου .

Ο δρόμος είχε μεγάλα προβλήματα λόγω των κατολισθήσεων από τα πρανή μετά τον προπέρσινο σεισμό.
Όπως είναι γνωστό το έργο είχε δημοπρατηθεί από πέρυσι και έχει ήδη αναδειχθεί ο ανάδοχος κατασκευαστής.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου αποφάσισε την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 2.392.000,00€ τα οποία αφορούν έσοδα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο ΣΑΕΠ 066 με τίτλο «Επείγουσα αποκατάσταση αστοχιών στα πρανή του επαρχιακού δρόμου Μοναστηρακίου – Μανάγουλης του δήμου Ευπαλίου».
Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 47.500,00€ τα οποία αφορούν έσοδα για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού στον τομέα της Κτηνιατρικής στα Προγράμματα εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου και ΟΣΔΕ.

Εξ άλλου με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας,  ενέκρινε την εφαρμογή των εργασιών αναδασμού, Υποχρεωτικών και Εκούσιων για το 2013.
Για τη ΦΩΚΙΔΑ, υποχρεωτικοί αναδασμοί είναι οι περιοχές Μανάγουλη – Μαλάματα – Καστράκι – Ευπάλιο και η περιοχή Λιλαίας  - Πολυδρόσου.

Εκούσιοι αναδασμοί είναι στις περιοχές Μαριολάτας και Στρώμης.

 

 

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Πιστώσεις για 52 έργα στη Φωκίδα ενέκρινε η Περιφέρεια για το 2013

                        Τα 27 από αυτά αφορούν τον Δήμο Δωρίδας

Το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών του 2013 από πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) για την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας ψήφισε στη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή , το ύψος των πιστώσεων για το 2013 ανέρχονται στο ποσό των 4.194.756 € (προϋπολογισθέντα έσοδα 2.420.000 και ταμειακό υπόλοιπο 1.774.756 €. Εντάσσονται 26 νέα έργα.
Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 066) για έργα ενταγμένα μέχρι το 31/12/2013 εντάσσονται 19 έργα προϋπολογισμού 4.192.669 € με πρόβλεψη πληρωμών  2.758.095 €.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Ø Το συνεχιζόμενο έργο εκούσιος ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΜΑΡΙΟΛΑΤΑΣ προϋπολογισμού 226.000 €
Ø Το συνεχιζόμενο έργο εκούσιος ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΣΤΡΩΜΗΣ προϋπολογισμού 22.000 €

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ
Ø Αποκατάσταση επαρχιακού δρόμου ΧΑΝΙΩΝ – ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ προϋπολογισμού 185.00 €
Ø Ηλεκτροφωτισμός κόμβου ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ (δημοπρατημένο) προϋπολογισμού 33.500 €
Ø Ηλεκτροφωτισμός Δυτικής πρόσβασης ΙΤΕΑΣ (δημοπρατημένο) προϋπολογισμού 33.500 €
Ø Διαμόρφωση κόμβου ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ με Ε.Ο. 48 προϋπολογισμού 90.000 €
Ø Διαμόρφωση νέου κόμβου ΔΕΣΦΙΝΑΣ προϋπολογισμού 150.000 €
Ø Ανακατασκευή οδοστρώματος Ε.Ο. ΧΡΙΣΣΟΥ – ΔΕΛΦΩΝ (Β’ φάση) προϋπολογισμού 250.000 €
Ø Κατασκευή τεχνικών έργων και στηθαίων ασφαλείας από ΜΗΛΙΑ έως ΣΤΥΛΙΑ προϋπολογισμού 153.000 €
Ø Αποκατάσταση οδοστρώματος δρόμου ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ – ΜΑΛΑΜΑΤΑ – ΜΑΝΑΓΟΥΛΗ προϋπολογισμού 90.000 €
Ø Άρση επικινδυνότητας και κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης πρανών στο τμήμα ΑΜΦΙΣΣΑ – ΛΙΔΩΡΙΚΙ (πριν την Αγ. Ευθυμία) προϋπολογισμού 350.000 €
Ø Τοίχος αντιστήριξης στην Ε.Ο. ΓΡΑΒΙΑΣ – ΑΜΦΙΣΣΑΣ θέση Αη Λιόσα 50.000 €
Ø Αποκατάσταση οδοστρώματος τμημάτων Ε.Ο. 27 προϋπολογισμού 300.000 €
Ø Αποκατάσταση ζημιών ασφαλτικού οδοστρώματος επί της παλαιάς Ε.Ο. ΦΡΑΓΜΑ ΜΟΡΝΟΥ – ΕΥΠΑΛΙΟ
Ø Αποκατάσταση ασφαλτικού οδοστρώματος από ΛΙΔΟΡΙΚΙ – ΒΡΥΖΕΣ προϋπολογισμού 250.000€
Ø Αποκατάσταση ερεισμάτων και πρανών έναντι ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΕΛΦΩΝ προϋπολογισμού 70.000 €

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ø Ολοκλήρωση μελέτης πλαζ ΚΑΛΑΦΑΤΗ και ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΛΑΖ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ προϋπολογισμού 80.000 €
Ø Μελέτη αλλοιούμενων ακτών ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ προϋπολογισμού 50.000 €
ΟΙΚΙΣΜΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ø Αποκατάσταση ζημιών αναβαθμού και τεχνικών έργων χειμάρρων ΜΑΝΔΗΛΩ (θέση ΑΝΥΧΑΚΙ ΕΥΠΑΛΙΟΥ και ΚΑΣΤΡΑΚΙ) προϋπολογισμού 150.000 €
Ø Διατήρηση και ανάδειξη γέφυρας στο χείμαρρο ΣΚΙΤΣΑ προϋπολογισμού 250.000 € (LEADER)
Ø Σήμανση μνημείων στις περιοχές ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ, ΔΕΔΦΙΝΑΣ, ΓΛΥΦΑΔΑΣ, ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ, ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ, προϋπολογισμού 53.078 €
Ø Βελτίωση και σήμανση μονοπατιών στη νήσο ΤΡΙΖΟΝΙΑ προϋπολογισμού 34.100 € (LEADER)

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Ø Κατασκευή εξωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Δ. Τρικόρφου – Κλήματος Ευπαλίου – ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ – Άνω Σεργούλας – Φιλοθέης  Δ. ΕΥΠΑΛΙΟΥ προϋπολογισμού 295.000 €. Συνεχιζόμενο από το 2009

ΔΙΑΦΟΡΑ
Ø Αγροτικός εξηλεκτρισμός προϋπολογισμού 35.000 €
Ø Μηχανογράφηση και πιστοποίηση ΚΤΕΟ προϋπολογισμού 46.660€
 Ø Προμήθεια και τοποθέτηση απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού για   πιστοποίηση κατά ISO του ΚΤΕΟ προϋπολογισμού 61.500 €
Ø Αποκατάσταση ζημιών αναβαθμών και συρματοκιβωτίων στο χείμαρρο ΚΑΡΟΥΤΙΑΝΟΡΕΜΑ ΜΑΡΑΘΙΑ προϋπολογισμού 80.000€
Ø Αποκατάσταση συρματοκιβωτίων και αναχωμάτων στον ΠΛΕΙΣΤΟ ποταμό θέση ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ και ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ προϋπολογισμού 150.000 €
Ø Αποκατάσταση ζημιών στις γέφυρες Μόρνου περιοχές ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΟΥ – ΔΙΑΚΟΠΙΟΥ – ΔΑΦΝΟΥ προϋπολογισμού 70.000€
Ø Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στην παραλιακή ζώνη ΠΑΝΟΡΜΟΥ προϋπολογισμού 45.000 €
Ø Αποκατάσταση αναβαθμών και συρματοκιβωτίων στο χείμαρρο ΣΩΡΡΟΙ ΤΡΙΖΟΝΙΩΝ προϋπολογισμού 100.000 €
Ø Αποκατάσταση ζημιών συρματοκιβωτίων και αναχωμάτων στο χείμαρρο ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ προϋπολογισμού 80.000 €
Ø Αποκατάσταση ζημιών συρματοκιβωτίων και αναχωμάτων στο χείμαρρο ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ προϋπολογισμού 60.000 €
ØΜελέτη οριοθέτηση χειμάρρου ΣΚΙΤΣΑ – ΥΛΑΙΘΟΥ προϋπολογισμού 500.000 €
Ø Επισκευή και αλλαγή χρήσης αναρριχητικού ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΚΙΑΣ προϋπολογισμού 200.000 €

ΜΟΥΣΕΙΑ – ΜΝΗΜΕΙΑ
Ø Μετατροπή κτιρίου Δημοτικού Σχολείου ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΑΣ σε Λαογραφικό Μουσείο προϋπολογισμού 202.226 €

Από πιστώσεις 2012 συνεχίζονται τα έργα:
Ø Αποκατάσταση ασφαλτικού οδοστρώματος του εθνικού δικτύου προϋπολογισμού 355.000 €
Ø Περιφερειακός δρόμος ΑΡΤΟΤΙΝΑΣ προϋπολογισμού 400.000€
Ø Αποκατάσταση οδοστρώματος Ε.Ο. ΙΤΕΑΣ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ κατά τμήματα και προκαταρκτικές εργασίες διαμόρφωσης κόμβου ΓΛΥΦΑΔΑΣ προϋπολογισμού 150.000 €
Ø Βελτίωση συνδετήριου δρόμου ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ – ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ (Γ’ Φάση) προϋπολογισμού 1.400.000 €
Ø Αποκατάσταση ασφαλτικού οδοστρώματος Επαρχιακού δρόμου σε ΛΙΛΑΙΑ – ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ – ΕΠΤΑΛΟΦΟ προϋπολογισμού 273.000€
Ø Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στους επαρχιακούς δρόμους εντός Δ.Δ. ΠΕΝΤΑΓΙΩΝ προϋπολογισμού 45.000 €
Ø Διαγράμμιση κόμβων Ιτέας και Περιφερειακού δρόμου ΙΤΕΑΣ – ΚΙΡΡΑΣ προϋπολογισμού 31.500€
Ø Αποκατάσταση τεχνικών έργων στο χείμαρρο ΣΚΙΤΣΑ προϋπολογισμού 370.000 €
Ø Αποκατάσταση ασφαλτικού οδοστρώματος στον επαρχιακό δρόμο από διασταύρωση παλαιάς Ε.Ο. ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ προς Δ.Δ. ΚΑΜΠΟΥ προϋπολογισμού 24.000 €
Ø Αποκατάσταση τμημάτων ασφαλτικού οδοστρώματος επί του επαρχιακού δρόμου προς Δ.Δ. ΣΩΤΑΙΝΑΣ προϋπολογισμού 35.000 €
Ø Ανακατασκευή ζαρζανετιών στην θέση ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ και ΓΕΡΟΦΩΛΙΑ ΠΛΕΙΣΤΟΥ ποταμού προϋπολογισμού 90.000 €
Ø Κατασκευή φρεατίου όμβριων επαρχιακού δρόμου ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ – ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ προϋπολογισμού 7.200 €

Από πιστώσεις τόκων ύψους 239.000 €,
το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς 
Ελλάδας ψήφισε τα παρακάτω έργα:
Ø Συντήρηση-επισκευή ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΓΡΑΒΙΑΣ προϋπολογισμού 35.000 €
Ø Βελτίωση επαρχιακού δρόμου ΚΟΝΙΑΚΟΥ- ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΑΣ προϋπολογισμού 95.000 €
Ø Βελτίωση δρόμου από ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΙΑΚΟ προς ΛΙΒΑΔΕΙΑ προϋπολογισμού 45.000 €
Ø Ανακατασκευή ασφαλτικού οδοστρώματος επαρχιακής οδού Ν.3 (ΕΡΑΤΕΙΝΗ) προϋπολογισμού 94.000 €

Το περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε πρόγραμμα ύψους 70.000 € από επιχορηγήσεις του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας το οποίο αφορά προμήθεια υλικών διαγράμμισης, ψυχρού ασφαλτικού υλικού σημάτων και στηθαίων
Το περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε πρόγραμμα ύψους 70.000 € από έτους ίδιους πόρους που αφορά την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, την τουριστική προβολή και την καταπολέμηση εστιών ανάπτυξης κουνουπιών στην Π.Ε. Φωκίδας.

           

 

Τι ισχύει με τις καταθέσεις στην Ελλάδα και ποιος τις εγγυάται

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τις καταθέσεις στην Κύπρο, αρκετοί καταθέτες αρχίζουν να έχουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλισμένα τα κεφάλαιά τους. Ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου υπάρχουν ερωτηματικά κυρίως για τις καταθέσεις άνω των 100.000€.

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με την οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι απολύτως ασφαλείς. Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά τράπεζα και μέχρι το τέλος του 2015. Στην Ελλάδα υπεύθυνο για τις εγγυήσεις αυτές είναι ο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Το ταμείο αυτό ενεργοποιείται επίσης σε περίπτωση που μια τράπεζα οδηγηθεί σε πτώχευση. Για παράδειγμα, έστω ένας καταθέτης με 130.000€ στην Α τράπεζα και 50.000 στην Β τράπεζα. Σε περίπτωση κατάρρευσης τους το ποσό των 100.000€ από την Α είναι διασφαλισμένο, όπως επίσης και όλο το ποσό στην τράπεζα Β, εφόσον αυτό είναι κάτω από το όριο των 100.000€

Σε περίπτωση που οι καταθέσεις είναι σε κάποιο ξένο νόμισμα καλύπτονται επίσης από το ΤΕΚΕ με το ίδιο όριο αποζημίωσης. Και πάλι αυτό το όριο ισχύει ανά καταθέτη και ανά τράπεζα και δεν έχει σχέση με το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος της τράπεζας όπου υπάρχει η κατάθεση.

Ακόμη όταν έχουμε ένα λογαριασμό στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων το όριο των 100.000€ ισχύει με βάση το τμήμα της κατάθεσης που αναλογεί σε κάθε άτομο. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα λογαριασμό με 220.000€ όπου συμμετέχουν δύο άτομα, σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας, ο κάθε ένας από του 2 δικαιούχους θα λάβει 100.000€.

Επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος , η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υποστούν κούρεμα, άσχετα αν η τράπεζα είναι ελληνική ή ξένη. Γίνεται κατανοητό πως σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών, οι οποίες ανήκουν τώρα πια στην τράπεζα Πειραιώς. Οι παραπάνω εγγυήσεις ισχύουν και για καταθέσεις ταμιευτηρίου, προθεσμίας και όψεως.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν καλύπτονται τα repos, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών (συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, swaps)

Όσον αφορά τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ATMs) δεν πρόκειται να τεθεί ανώτατο όριο αναλήψεων ανά ημέρα.

Τις διαβεβαιώσεις αυτές επανέλαβε και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Σταύρος Λεκάκος, τονίζοντας πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο από το ευρωσύστημα. Παρόμοιες διαβεβαιώσεις ακούστηκαν και δια στόματος Γιάννη Γαμβρίλη, επικεφαλής της τράπεζας Αττικής.

Η τράπεζα της Ελλάδος επισήμανε πως οι καταθέσεις των πολιτών στις τρεις Κυπριακές τράπεζες διαφυλάχθηκαν μέσω της μεταφοράς τους στην τράπεζα Πειραιώς και έτσι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποστασιοποιήθηκε από τον κυπριακό κίνδυνο.

Τέλος το Eurogroup ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να υποστούν κούρεμα οι ελληνικές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Τιμήθηκε στην Άμφισσα ο Β.Λυσσαρίδης

από την Αντιπεριφερειάρχη και τους πολίτες της Φωκίδας
Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το Σάββατο23 Μαρτίου στην Άμφισσα, εκδήλωση προς τιμή του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Dr Βάσου Λυσσαρίδη.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, άνοιξε η Χορωδία της Άμφισσας και ακολούθησε ο εναρκτήριος χαιρετισμός και το καλωσόρισμα του Προέδρου από την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κα Παναγιώτα Γαζή. Στην συνέχεια χαιρετισμό απεύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φωκίδας, κ.κ. Αθηναγόρας, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Ιωσήφ Ιωσήφ, η Βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα, οι Δήμαρχοι Δελφών και Δωρίδας κοι Νικόλαος Φουσέκης και Γεώργιος Καπεντζώνης και τέλος ο συνεργάτης και βιογράφος του κου Λυσσαρίδη κος Γεώργιος Νικολάου.
Η κα Γαζή ευχαρίστησε τον Πρόεδρο που αυτή την τραγική για τη Μεγαλόνησο μέρα, κατάφερε, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες να είναι κοντά μας, «το μήνυμα που θα στείλετε από τον ομφαλό της γης για την Κύπρο θα είναι ηχηρό και θα ακουστεί σε όλο τον πλανήτη».

Ο κος Λυσσαρίδης καταχειροκροτήθηκε από το κοινό για την πολύ ευαίσθητη ομιλία του, η οποία όμως μίλησε στις ψυχές όλων των παρευρισκομένων για την δύσκολη πραγματικότητα που περνάει η Κύπρος και διατράνωσε τη θέλησή του και του Κυπριακού λαού για δικαιοσύνη και ισονομία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανενός τα δικαιώματα δεν επιβουλευόμαστε, αλλά σε κανέναν δεν εκχωρούμε τα δικά μας. Θέλουμε φιλία με όλους τους λαούς. Φιλία στηριγμένη στον αλληλοσεβασμό. Μονόπλευρη φιλία ισοδυναμεί με δουλεία. Φιλία και απειλές είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Φιλία και κατοχή είναι έννοιες συγκρουόμενες».
Με το τέλος της ομιλίας του, του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική παράσταση από το Σύλλογο Γυναικών Πανόρμου με τίτλο: «Η μουσική ανταμώνει την Ιστορία στην Ελλάδα και την Κύπρο του 20ου αιώνα».
Την Κυριακή 24 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής παρευρέθηκε στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Χρισσό, όπου κατέθεσε στεφάνι στην εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο της κήρυξης της επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη. Ακολούθησε εκδήλωση στο Μουσείο Δελφών όπου η προϊσταμένη της Ι’ ΕΚΠΑ Δελφών κα Αθανασία Ψάλτη μίλησε για «Τη συμβολή της Κύπρου στην ανάδειξη των Δελφών ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Κλείνοντας την παραμονή του στην περιοχή ο κος Λυσσαρίδης επισκέφθηκε το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού. Η δήλωση του κου Λυσσαρίδη αποχαιρετώντας, τους φίλους του πλέον στην Φωκίδα, ήταν χαρακτηριστική: «Όποτε ερχόμουν στο μητροπολιτικό κέντρο, στην Ελλάδα, έφευγα 5 χρόνια νεότερος. Φεύγοντας τώρα από τους Δελφούς φεύγω έφηβος».

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Ευρώπη: Τα επτά αμαρτήματα

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Υπάρχουν συμπεράσματα πολιτικά, οικονομικά , συμπεράσματα ιστορικά, τα οποία προκύπτουν αβίαστα από την κρίση της Κύπρου και τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίστηκε την υπόθεση αυτή η Ευρώπη ολόκληρη, πολύ περισσότερο βέβαια η Γερμανία.

Τα συμπεράσματα κατά τη γνώμη μας είναι δραματικά και επί το πλείστον επιβεβαιώνουν τον διαρκώς αυξανόμενο – μέσα στην οικονομική κρίση - ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας, όπως και την έλλειψη ηγεσιών που να αποφασίζουν με υπερεθνική συνείδηση, εξυπηρετώντας την ευρωπαϊκή ιδέα.

Πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μία τέτοιου τύπου διακυβέρνηση της Ευρώπης, όπου πέντε, δεκαπέντε ή δεκαεπτά τεχνοκράτες, «κόβουν κουστούμι» κάθε φορά για μία χώρα ή περισσότερες, αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα έχουν οι αποφάσεις τους. Δημιουργείται κολοσσιαίο πρόβλημα αποδοχής, συνοχής και δημοκρατικής νομιμότητας στη Γηραιά Ήπειρο.

Δεύτερο είναι ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου η Ευρωζώνη (τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή), εάν δεν αλλάξει τις πολιτικές και εθνικιστικές αντιλήψεις της η Γερμανία. Δεν μπορεί η πολιτική στρατηγική ή η εθνική ατζέντα και τα συμφέροντα μία χώρας - και ας είναι η μεγαλύτερη – να καθορίζει τις τύχες των λαών της Ευρώπης, περίπου 500 εκατομμυρίων ανθρώπων… Ούτε να κρατάει όμηρο η γερμανική ηγεσία μία ολόκληρη ήπειρο, κρίνοντας από το πότε και σε πιο κρατίδιο της Γερμανίας υπάρχουν εκλογές!

Τρίτο βασικό συμπέρασμα, είναι ότι οι συμπεριφορές που εκφράστηκαν από την κορυφή της Ευρώπης στην υπόθεση της Κύπρου (σε μία ακόμη περίπτωση) αυξάνουν τη δυσαρέσκεια στους πολίτες της Ευρώπης (βλέπε και Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας κ.α.), μεταλλάσσοντας σταδιακά τους λαούς από φίλους σε εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Αντί για μία Ευρώπη, η οποία -συνενώνοντας τις δυνάμεις της μέσα στην παγκοσμιοποίηση - θα έκανε τη ζωή τους καλύτερη, η Ευρώπη τώρα εμφανίζεται σαν τιμωρός των πιο αδύναμων εταίρων και εν τέλει των κοινωνιών.

Τέταρτο, οι απίστευτοι χειρισμοί στο θέμα της Κύπρου, δημιούργησαν μία πρώτη ρωγμή στην εμπιστοσύνη των καταθετών, πολύ πέρα από το νησί της Μεσογείου. Αυτό, σε τέτοια πανευρωπαϊκή κλίμακα, δεν είχε ξανασυμβεί.

Πέμπτο, επίσης κατέδειξαν ασύλληπτη αδυναμία στη λειτουργία ισχυρών και πολιτικά αξιόπιστων υπερεθνικών μηχανισμών, που να τεκμηριώνουν την Ευρωζώνη ως μία φερέγγυα και δομημένη οντότητα. Ερώτηση : κάθε φορά που θα υπάρχει πρόβλημα με μία τοπική τράπεζα ενός κράτους μέλους, θα συνταράσσεται και θα παγώνει ολόκληρη η Ευρωζώνη ;

Έκτο συμπέρασμα είναι η απουσία της Γαλλίας, η απώλεια του ρόλου της ως συμπρωταγωνίστριας στο κάδρο των στρατηγικών αποφάσεων. Ο περίφημος γαλλο-γερμανικός άξονας δεν υφίσταται πλέον, υπάρχει η Γερμανία.

Έβδομο είναι η έλλειψη αλληλεγγύης και ειδικότερα η επιβολή από τους ισχυρότερους εταίρους «λύσεων τιμωρίας» προς τους μικρότερους και ασθενέστερους. Λες και δεν υπάρχει ίχνος συνυπαιτιότητας ή συνευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λες και οι ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν (από το κράτος στην Ελλάδα ή από τις τράπεζες στην Κύπρο), προέκυψαν ξαφνικά, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα και όχι σε βάθος χρόνου, μπροστά στα μάτια της Κομισιόν, του ΕΚΟΦΙΝ ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ( Ε.Κ.Τ ) .

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

 

 

 

Τι αποφάσισε το Eurogroup για Κύπρο, το κούρεμα, τις καταθέσεις, τις τράπεζες

Μετά από ολονύχτια δραματική συνεδρίαση του Eurogroup και αφού χρειάστηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το κείμενο της συμφωνίας δόθηκε τα ξημερώματα στη δημοσιότητα και αναφέρει …

To Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής των μακροοικονομικών δεδομένων. Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την Τρόικα. Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα, με την προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών δεδομένων τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα μέτρα θα σχηματίσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα εξασφαλίζουν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018. Επιπλέον οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά.

Το Eurogroup χαιρετίζει του όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία.
Το Eurogroup επίσης χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν επιπλέον μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας σε συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο.
Είναι σημαντική η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.

Το Eurogroup αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές και η Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο έως τις αρχές του Απρίλη. Επίσης σημειώνει ότι θα αναμένουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών θα έχουν προσωρινή ισχύ ώστε να διασφαλίζουν την επαναλειτουργία των τραπεζών.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις το Eurogroup επιβεβαιώνει, όπως είχε ειπωθεί και στις 16 Μαρτίου την κατ' αρχήν συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Eurogroup θα καλωσόριζε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Μαζί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Κύπρο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του προγράμματος.

Το Eurogroup αναμένει πως τα κοινοβούλια του ESM θα εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.

Τα συμφωνηθέντα:
1) Η Λαϊκή θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και των κατόχων ομολόγων καθώς και των μη εγγυημένων καταθέσεων.
2) Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα κλείσει εν καιρώ.
3) Με την πάροδο κάποιου διαστήματος η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Το χρέος ύψους 9 δις της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μόνο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένοι έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
4) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των σχετικών κανονισμών.
5) Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κουρέματος των μη ασφαλισμένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
6) Η απόδοση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει απόδοση ύψους 9% με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
7) Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ε.Ε.
8)Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Θα αλλάξουν πολλά σε ευρωζώνη και Ελλάδα μετά την κυπριακή κρίση

Του  ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Όλες οι ηγεσίες της Ευρώπης πρέπει να πάρουν το μήνυμα και να αναπροσαρμόσουν τις τακτικές και σε ένα βαθμό τις στρατηγικές κινήσεις, μετά τις δραματικές εξελίξεις που δημιούργησε η ανόητη και εξόχως επικίνδυνη απόφαση του Eurogroup, για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Οι παρενέργειες θα είναι αλυσιδωτές και πάντως τόσες, όσες για να επιφέρουν ανασκευή και αναθεώρηση πολλών πολιτικών και οικονομικών επιλογών, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε χώρες της Ευρωζώνης, που βιώνουν την πρωτοφανή κρίση, αλλά και σε άλλες που είναι εν δυνάμει υποψήφιες να την υποστούν.

Ο τρόπος που αναδείχθηκε και στη συνέχεια αντιμετωπίστηκε το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου, θα αλλάξει πολλά από τα θέσφατα που η πολιτικο – οικονομική ελίτ της Ευρωζώνης φρόντισε να δημιουργήσει με ύπουλο και αλαζονικό τρόπο, στην προσπάθειά της να τιμωρήσει τις «ανυπάκουες» χώρες του Νότου.
Είτε θέλουν είτε όχι οι παρενέργειες που θα δημιουργήσει η ολέθρια διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, θα είναι παρούσες σε κάθε κίνηση και επιλογή του σκληρού ιερατείου Βρυξελλών και Βερολίνου. Δεν θα ήταν υπερβολή να επισημανθεί ότι το αποφασιστικό «όχι» της κυπριακής Βουλής, δημιουργεί νέα δεδομένα και οδηγεί στην αλλαγή των οδικών χαρτών που είχαν συνταχθεί.

Οι τέσσερις σίγουρες αλλαγές συνίστανται:

·        Στην αλλαγή του πολιτικού χάρτη που η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, ανεξάρτητα από επιμέρους κομματικές αποχρώσεις, είχε διαμορφώσει ώστε η οικονομία της Μεγαλονήσου να έχει μια ελεγχόμενη μετάβαση στο νέο τοπίο που απαιτούσε η Ευρωζώνη και ειδικότερα  η γερμανική πολιτική ηγεσία. Τώρα η κυπριακή ηγεσία πρέπει μέσα από συμβιβασμούς και ισορροπίες, να βρει εναλλακτικό σχέδιο που να αποδίδει και το οποίο θα κρατήσει όρθιους τους πυλώνες της οικονομίας που είναι οι υπηρεσίες, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο τουρισμός και η  ανεργία. Εναλλακτικό σχέδιο που να αντέχει ακόμα και στο ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ όσο και αν αυτό σοκάρει τους περισσότερους. Αυτό θα είναι και το πιο κρίσιμο στοιχείο της όλης προσπάθειας για αποδοτικές διαπραγματεύσεις με το ιερατείο και γιατί όχι για ελεγχόμενα εκβιαστικά διλήμματα που πρέπει να τεθούν από την πλευρά της Κύπρου.

·        Στην αλλαγή του οδικού χάρτη που η νεοφιλελεύθερη και εξόχως αλαζονική δεξιά ηγεσία της Γερμανίας έχει καταστρώσει προκειμένου να ελέγξει κινήσεις και εξελίξεις, ενόψει των γερμανικών εκλογών , αλλά και μετά από αυτές. Παραβίασε του ευρωπαϊκούς κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς, αδιαφόρησε για τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατικής συναντίληψης και αλληλεγγύης. Κάτι που δεν πρόκειται να περάσει χωρίς να εισπράξει το τίμημα, το οποίο μεσοπρόθεσμα θα είναι ευδιάκριτο και υπολογίσιμο. Αυτό το γνωρίζει και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να το αποτρέψει. Προϋπόθεση βεβαίως είναι η επανεκλογή του διδύμου της συμφοράς Μέρκελ – Σόϊμπλε. Όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, λίγοι είναι εκείνοι που στοιχηματίζουν υπέρ αυτού του ενδεχόμενου. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται να πέσει θύμα της ίδιας της πολιτικής βουλιμίας και της αρρωστημένης αντίληψής της, ότι πρέπει να επικυριαρχεί επί όλων των πολιτικών ηγεσιών της Ευρωζώνης. Άλλωστε μόνη της δημιούργησε εδώ και τρεις μήνες το πρόβλημα, με τις συνεχείς διαρροές περί ρωσικού μαύρου χρήματος στην Κύπρο, που πρέπει να αποβληθεί. Αν οι πραγματικές προθέσεις της ήταν ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, υπήρχαν πολλοί τρόποι να το πετύχει χωρίς να εξωθήσει τη χώρα σε χρεοκοπία, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

·        Στην αλλαγή του οδικού χάρτη που με βαριά καρδιά είχαν συντάξει οι πολιτικές ηγεσίες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και πρωτίστως η Ελλάδα. Είναι φανερό ότι το γερμανικό ατόπημα, θα θελήσουν να το εκμεταλλευτούν κάτω και από το βάρος των πολιτών, των θεσμικών συλλογικών οργάνων και των παραγωγικών δυνάμεων, που θα τις πιέζουν να υιοθετήσουν ένα άλλο σχέδιο για αλλαγή λειτουργίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, για μεγαλύτερη ρευστότητα, για παραγωγικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που θα αντιστρέψουν την ύφεση και θα δώσουν προοπτική στις τοπικές οικονομίες. Και όλα αυτά πέρα και έξω από τις ανορθόδοξες επιδιώξεις της Γερμανίας, για έλεγχό τους και πρόσδεσή τους στα γερμανικά οικονομικά σχέδια.

·        Ακόμα και η Ρωσία εκτιμάται, ότι θα πρέπει να αλλάξει τον δικό της οδικό χάρτη στην Ν.Α. Μεσόγειο καθώς κινδυνεύει να μείνει εκτός νυμφώνος. Να μείνει δηλαδή εκτός του τεράστιου γεωπολιτικού παιχνιδιού που θα παιχθεί στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία στη Μόσχα, έχει αποφασίσει να παίξει ο ρωσικός παράγοντας σημαντικό ρόλο, στην εν εξελίξει διανομή ρόλων και μεριδίων ενός παιχνιδιού που το οικονομικό και πολιτικό αποτέλεσμα αφορά όλους και κυρίως τις μεγάλες δυνάμεις. Κατά συνέπεια δεν θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της Κύπρου με τον κλασικό υστερόβουλο και κουτοπόνηρο τρόπο.

·        Αν τις ηγεσίες που προαναφέραμε, η απίστευτη κρίση στην Κύπρο, τις ωθεί σε αλλαγή των χαρτογραφημένων κινήσεών τους. Την ελληνική πολιτική ηγεσία δεν την ωθεί απλά. Την υποχρεώνει και σχεδόν της επιβάλλει, να υλοποιήσει το εθνικό σχέδιο δράσης, που οφείλει να διαπραγματευθεί με την τρόικα κάτω από άλλους όρους και έξω από το γνωστό ετεροβαρές εκβιαστικό πλαίσιο. Γιατί η Κύπρος είναι κομμάτι του Ελληνισμού, όσο και αν ορισμένοι θέλουν να το ξεχνούν. Και αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας και φυσικά επισκιάζει όλες τις πλευρές της σημερινής συγκυριακής διαχείρισης χρέους και ελλειμμάτων.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, με καταγωγή από την Δωρίδα