Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Η ΕΥΔΑΠ αρωγός ανάπτυξης στην περιοχή της λίμνης του Μόρνου 
 
 
 
Η ΕΥΔΑΠ θα γίνει αρωγός ανάπτυξης της περιοχής της Λίμνης Μόρνου ανακοίνωσε η εταιρεία μετά τη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης με τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Στέλιο Σταυρίδη.

 Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος μετά την συνάντηση τόνισε μεταξύ άλλων :

 «Μια λίμνη (Μόρνος) η οποία δίνει νερό και ζωή σε 4,5 εκ. κατοίκους της Αττικής έχει καταντήσει ταφόπλακα της περιοχής: Οι μεγάλοι, παράλογοι και παρανοϊκοί περιορισμοί για οποιαδήποτε δράση γύρω από τη λίμνη, έχουν νεκρώσει την περιοχή. Δεν επιτρέπουν στο Λιδορίκι και την ευρύτερη περιοχή, παρόλο που θα έπρεπε να είναι ένας εξαίρετος προορισμός εναλλακτικού τουρισμού, καμία απολύτως ανάπτυξη».

Η ΕΥΔΑΠ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι προσυπογράφει τις πιο πάνω ανησυχίες της Δημοτικής Αρχής και συνεργάζεται στενά με αυτήν, για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή του Μόρνου.

Λόγω της πλούσιας τεχνογνωσίας της και της υψηλότατης ποιότητας των ανθρώπων της (γνώση και εμπειρία), επιβάλλεται η ΕΥΔΑΠ να γίνει ο Σύμβουλος της πολιτείας για θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης που είναι απόλυτα ταυτισμένα με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά συγχρόνως και της φιλικής σε αυτό ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ  Στέλιος Σταυρίδης, δήλωσε :

«Η ΕΥΔΑΠ έχει ιστορικά εξαιρετική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση. Πρέπει να πάψουμε τους ανερμάτιστους πειραματισμούς που κατασπαταλούν εθνικούς πόρους, καταταλαιπωρούν τοπικές κοινωνίες και εμποδίζουν την εθνική ανάπτυξη και την πρόοδο, ώστε να απεγκλωβιστούμε επιτέλους από στείρες λογικές “απαγόρευσης” που τελικά, αντί να προστατεύουν βλάπτουν και το περιβάλλον»

Ο αποκριάτικος χορός του Μαλανδρίνου


Με ελεύθερη είσοδο, το Σάββατο 16 Μαρτίου  από  09:30 μ.μ., θα πραγματοποιήσει τον αποκριάτικο χορό του ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΦΥΣΚΟΣ» του Μαλανδρίνου.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε συνηθίσει τις ημέρες των Απόκρεω να γίνεται και ο ετήσιος χορός του συλλόγου.

Είχαμε και φέτος την ίδια πρόθεση, ΟΜΩΣ, τα 1000 - 1500 € που ζητάν οι ορχήστρες ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ!
Συνεπώς, θα γίνει ο χορός με CD PLAYER, δωρεάν είσοδο και όσοι θέλουν  να ενισχύσουν το σύλλογο μπορούν να το κάνουν μέσω της λαχειοφόρου αγοράς.

Έκλεψαν το χέρι του Αγίου Πολυκάρπου από την Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας !

Το χέρι του Αγίου Πολυκάρπου έκλεψαν προχθες τη νύχτα από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αμπελακιώτισσα Ναυπακτίας.

Συγκεκριμένα γύρω στις 10 το βράδυ άγνωστοι μπήκαν στη μονή και αφαίρεσαν το ιερό λείψανο δίχως να αγγίξουν άλλα αντικείμενα με μεγαλύτερη αξία, αφού η αξία του λειψάνου έχει μόνο θρησκευτική (η επένδυση του είναι επιχρυσωμένη)

Οι κλέφτες   μπήκαν στο μοναστήρι, ενώ ο ηγούμενός του απουσίαζε γιατί ήταν στο νοσοκομείο και ο οποίος επιστρέφοντας αντιλήφθηκε το περιστατικό.

Το περιστατικό όπως ήταν φυσικό έχει κινητοποιήσει τόσο την Μητρόπολη όσο και την Αστυνομία η οποία έχει αποδοθεί σε ανθρωποκυνηγητό. 

H Ι. Μονή διέθετε συναγερμό ο οποίος κινητοποίησε τους κατοίκους του χωριού… οι οποίοι όμως δεν αντιλήφθηκαν τίποτα!!

Το λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγ.Πολυκάρπου που κοσμούσε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αμπελακιώτισσα της Ορεινής Ναυπακτίας και έδινε την ευλογία του σε όλους τους πιστούς, αλλά και που θαυματουργούσε, βρισκόταν εκεί 500 χρόνια.
Όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας κ.Ιερόθεος «πέρασαν από τον τόπο μας πολλοί. Ακόμη και οι Τούρκοι το σεβάστηκαν».

Από την Ιερά Μητρόπολη ανακοινώνεται ότι όποιος γνωρίζει το οτιδήποτε που μπορεί να οδηγήσει στην ανεύρεση του λειψάνου να ειδοποιήσει την Αστυνομική αρχή ή την Ιερά Μητρόπολη.

Μάλιστα ο ίδιος ο Μητροπολίτης ,έκανε αγωνιώδη έκκληση σε αυτόν ή αυτούς που προέβησαν σ’αυτή την πράξη να αφήσουν το Ιερό λείψανο σε ασφαλές σημείο και να ειδοποιηθούν οι αρχές.

Επιστολή Καπεντζώνη - Μπουλέ στους Περιφερειάρχες για τη γέφυρα Μόρνου


Πληγωμένη από το χρόνο η Γέφυρα του Μόρνου έχει αρχίσει να γίνεται εφιάλτης για τους διερχόμενους. Τελευταία αποκολλώνται συνεχώς από τα τόξα κομμάτια τσιμέντου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουν πέσει πάνω σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Παράλληλα οι γωνίες στα πεζοδρόμια έχουν φθαρεί, με αποτέλεσμα να σκίζονται τα λάστιχα των αυτοκινήτων, αλλά να κινδυνεύουν και οι πεζοί.

Δύο χρόνια τώρα τόσο  η Δημοτική Αρχή Δωρίδας , όσο και η Αντιπεριφέρεια Φωκίδας προσπαθούν με ενέργειες τους να ευαισθητοποιήσουν την πολιτική ηγεσία να δώσει λύση στο πρόβλημα , που δυστυχώς όμως ακόμα παραμένει άλυτο !

Έτσι οι δύο Δήμαρχοι Δωρίδας Γ.Καπεντζώνης και Ναυπακτίας  Ι.Μπουλές , (στο χώρο των δύο Δήμων ανήκει η γέφυρα), με συντονισμένες ενέργειες έχουν πάρει αποφάσεις να κινηθούν ποιο δυναμικά κάνοντας ένα πρώτο βήμα με επιστολή που έστειλαν στους Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδος και Δυτικής Ελλάδος.

 Το κείμενο της επιστολής των Δημάρχων

Κύριε Περιφερειάρχη,

Η παλαιά γέφυρα στον ποταμό Μόρνο συνδέει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μέσω της παλαιάς Εθνικής οδού Ναυπάκτου – Λιδωρικίου.

Εδράζεται ανατολικά στην Τοπική Κοινότητα Καστρακίου του Δήμου Δωρίδος και δυτικά στην Τοπική Κοινότητα Δάφνης του Δήμου Ναυπακτίας.

 Η εν λόγω γέφυρα κατασκευάστηκε την περίοδο 1932 -1937, είναι τοξωτή με καμάρες, με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Ορισμένα από τα τεχνικά και κυκλοφοριακά στοιχεία έχουν ως εξής:

- Οι προδιαγραφές των έργων από σκυρόδεμα δεκαετίας 1930 ήταν πολύ χαμηλότερες των σημερινών που βέβαια είναι και οι πραγματικά απαραίτητες.

- Δεν έχει γίνει καμμία επισκευή, συντήρηση και ενίσχυση της εν λόγω κατασκευής τα τελευταία χρόνια, από όσο γνωρίζουμε.

- Ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι αυξημένος (καμμία σχέση με την πρόβλεψη κατά το χρόνο κατασκευής του έργου) αφού συνδέει τις πολυπληθέστερες περιοχές Ναυπακτίας και Δωρίδος.

 - Η Ν.Ε.Ο. Ναυπάκτου – Ιτέας δεν έχει κυκλοφοριακή σύνδεση με τους οικισμούς Μαλάματα, Αγ.Πολύκαρπος, Μανάγουλη, Χιλιαδού , Καστράκι και ως εκ τούτου η σύνδεση των οικισμών αυτών με Ναύπακτο, Πάτρα και Εθνική Οδό Ναυπάκτου - ‘Αμφισσας γίνεται αποκλειστικά από την Παλαιά Εθνική Οδό Ναυπάκτου – Λιδωρικίου και την παλαιά γέφυρα του Μόρνου.

- Επισημαίνεται τέλος ότι σε επαφή με τον ποταμό Μόρνο και ακριβώς μετά τη γέφυρα, λειτουργεί άτυπο Βιοτεχνικό Πάρκο (γίνονται ενέργειες για θεσμοθέτησή του από τα αρμόδια Υπουργεία) στην περιοχή Μαλαμάτων - Καστρακίου.

Αυτό έχει σαν συνέπεια πολύ μεγάλα φορτηγά με υπέρβαρα φορτία (πρώτες ύλες, εμπορεύματα κλπ.) να χρησιμοποιούν τη μοναδική γέφυρα πρόσβασης στις εκεί βιοτεχνίες , την εν λόγω παλαιά γέφυρα του Μόρνου.

 Κύριε Περιφερειάρχη,

Λόγω της κατάστασης που βρίσκεται σήμερα η γέφυρα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες εκτίμησης και μελέτης της φέρουσας ικανότητάς της και με κατεπείγουσες διαδικασίες να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού ώστε να εξασφαλιστεί και η ακεραιότητα του έργου και κυρίως να συνεχίσει η απρόσκοπτη και ασφαλής χρήση της παλαιάς γέφυρας του Μόρνου.

Επειδή το εν λόγω έργο είναι διαπεριφερειακό παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την από κοινού αντιμετώπισή του.

Απόκριες και Κούλουμα στο Κροκύλειο


Όπως κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή των Αποκριών έτσι και φέτος ο Σύλλογος μας διοργανώνει τον αποκριάτικο χορό του στο χωριό με πολύ κέφι, χορό, και πολλές εκπλήξεις.

Την επόμενη μέρα Καθαρά Δευτέρα θα συνεχιστεί το γλέντι έχοντας τη φασολάδα στο καζάνι να βράζει ,νηστίσιμα, κρασί άφθονο ,και για τους μικρούς μας χωριανούς θα υπάρχει διαγωνισμός χαρταετού, με δώρα έκπληξη!!! αν φυσικά το επιτρέπει ο καιρός, διαφορετικά τα δώρα θα κληρωθούν όπως και πέρυσι.

Πάρτε το κέφι σας, τον χαρταετό σας, το όμορφο χωριό μας σας περιμένει να περάσουμε κόντρα στην κρίση χαρούμενες Απόκριες

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Εκδηλώσεις Καρναβαλιού στην Ερατεινή

ΣΑΒΒΑΤΟ  16 ΜΑΡΤΙΟΥ

10:00-14:00 : ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ.

20:00-22:00 :ΣΚΕΤΣ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ

16:30 : Ο ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

18:30 :ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΡΜΑΤΩΝ

21:00 :ΚΑΨΙΜΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΜΩΛΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ
 10:00 :ΚΕΡΑΣΜΑ ΛΑΓΑΝΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ……

Παρτι μασκέ στη Τολοφώνα


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνας διοργανώνει το Σάββατο 16 Μαρτίου το απόγευμα στις 6:00 στο Δημοτικό Σχολείο
πάρτι μασκέ για μικρά και ΜΕΓΑΛΑ ... παιδιά

 

Kυβερνητικές δράσεις τώρα, κόντρα στην ανακύκλωση της τρόικα


Του  ΘΑΝΑΣΗ  ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *
Τα σενάρια και οι εναλλακτικές λύσεις έχουν καταγραφεί στον κλειστό κύκλο της πολιτικοοικονομικής ελίτ της ευρωζώνης, κατά τρόπο που δεν πρέπει να διαταράσσεται η δρομολογημένη πορεία που έχει συνομολογηθεί.  Μια πορεία που ξεπερνά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και φτάνει στο 2015.
Μετά τις πολλές συναντήσεις και την επίμονη  ανταλλαγή θέσεων και απόψεων που έγινε στο ανώτερο επίπεδο της κομισιόν, εκτιμάται ότι διαμορφώνεται μια συναντίληψη για αποφυγή κάθε μονομερούς, ακραίας και δογματικής ενέργειας, που θα οδηγούσε την ευρωζώνη σε κρίση απόσχισης, αλλά και σε κρίση υπονόμευσης της συνοχής της. 

Στις συναντήσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι θα ήταν αυτοκαταστροφικό κάθε τι που θα ανέτρεπε τις σημερινές ισορροπίες και θα δημιουργούσε ρήξεις με την κυρίαρχη πολιτική βούληση ,των ηγεσιών Ελλάδας – Ισπανίας – Πορτογαλίας, αλλά και της Ιταλίας μετά το εύθραυστο σκηνικό που διαμορφώθηκε από τις εκλογές που προηγήθηκαν. 
Εκτιμήθηκε ότι θα ήταν ολέθριο σφάλμα , η ανορθόδοξη ανατροπή των ισορροπιών, που με τόση προσπάθεια κατόρθωσαν να διαμορφώσουν μετά από τρία εφιαλτικά χρόνια.

Για πρώτη φορά από τη στιγμή που η Ευρώπη και ιδιαίτερα οι χώρες της περιφέρειας, μπήκαν στο γκρίζο τούνελ των περικοπών της λιτότητας και της ανεργίας, η συγκυρία είναι με το μέρος των χωρών που ζητούν επίμονα αλλαγή πλεύσης. 
Πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει αυτές τις χώρες (ούτε καν την Ελλάδα) με την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.  Για έναν απλό λόγο.   Όλος ο σχεδιασμός που έχει γίνει σε κεντρικό επίπεδο στην ευρωζώνη, ο οποίος περιλαμβάνει και την οικονομική σταθερότητα για την επόμενη τριετία, έχει γίνει πάνω στον απαράβατο όρο ότι δεν μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις, που θα ακυρώνουν την προοπτική αυτή.  

Αν κατά συνέπεια διαμορφώνεται ένα βάσιμο πολιτικό συμπέρασμα, από τις διεργασίες που προαναφέραμε, είναι ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας μας ,δεν πρέπει να φοβάται τον εκβιασμό της χρεοκοπίας.
Ως απόρροια αυτού, εκτιμάται, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή πρωθυπουργός, υπουργοί, κόμματα συγκυβέρνησης και παραγωγικές δυνάμεις, ενιαία και συντεταγμένα, να ανατρέψουν την γραφειοκρατική και άκρως αντιπαραγωγική ατζέντα της τρόικας.

Προϋπόθεση η αποφασιστική αλλά κυρίως η ενιαία στάση, απέναντι σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις της τρόικας που επιβαρύνουν έστω και με ένα ευρώ τα μικρά εισοδήματα.  Απέναντι, για παράδειγμα, στην απαίτηση να επεκταθεί το χαράτσι της ΔΕΗ, μέχρι το τέλος του 2013. 
Απέναντι στην απόρριψη, από την τρόικα, του ενιαίου φόρου που εξορθολογήζει το άναρχο όσο και άδικο σύστημα φορολόγησης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.  
Απέναντι στην εσκεμμένη κωλυσιεργία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και της χρηματοδότησης θέσεων απασχόλησης και ανεργίας, ώστε να ανασχεθεί   η τάση διάλυσης του κοινωνικού ιστού της χώρας μας.

Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, να προχωρήσουν όλες οι επεξεργασμένες προτάσεις των κομμάτων που συγκυβερνούν, που παράγουν οικονομικό αποτέλεσμα. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των προτάσεων, ακόμα κι αν διαφωνούν οι γραφειοκράτες της Τρόικα. 
Αυτή είναι η στιγμή για πολιτική πίεση σε όλα τα μέτωπα, ώστε να αλλάξουν κωδικούς τα πάνω από 3 δις. ευρώ, που προορίζονται για υλοποίηση ελληνικών προγραμμάτων και τα οποία οι ανεγκέφαλοι της υψηλής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, προτιμούν να έχουν παρκαρισμένα, παρά να τα διοχετεύσουν σε δράσεις που θα κάνουν τη διαφορά και θα ανορθώσουν την  καταρρέουσα ψυχολογία ,στην ελληνική οικονομία.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , με καταγωγή από την Δωρίδα

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Μελέτη από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την ανακαίνιση της Γέφυρας Μόρνου


Σειρά πρωτοβουλιών έχει ξεκινήσει η Αντιπεριφέρεια Φωκίδας εδώ και ενάμιση  σχεδόν χρόνο για την αποκατάσταση των ζημιών της Γέφυρας Μόρνου.
Μετά από όλες αυτές τις ενέργειες , εδώ και ένα μήνα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει αναλάβει να συντάξει μελέτη αποκατάστασης των ζημιών.
Ειδικότερα και όπως αναφέρει σε δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή , η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας ,με έγγραφό που απέστειλε η ίδια  από τον Νοέμβριο του 2011 (αριθμ. πρωτ. 534/11–11–2011) ενημέρωσε τόσο τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας  Κλέαρχο Περγαντά όσο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα για τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζει η γέφυρα Μόρνου και η αναγκαιότητα της αντιμετώπισής τους.

Πραγματοποιήθηκε μάλιστα, επί τόπου επίσκεψη της ίδιας  με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Κατόπιν, δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, οπότε και συντάχθηκε Τεχνική Έκθεση Αυτοψίας με πλήρη φωτογραφική τεκμηρίωση των παρουσιαζόμενων βλαβών της γέφυρας από μελετητικό γραφείο.
Μετά από ένα χρόνο, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανταποκρίθηκε με το αριθμ. πρωτ. 249332/5778/2001/28 – 12 – 2012 έγγραφό της ζήτησε κοινή σύσκεψη για την ανάλυση των προβλημάτων τα οποία παρουσιάζει η γέφυρα.

Τελικά, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση στις 13 Φεβρουαρίου 2013 στην οποία συμμετείχαν από πλευράς Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας με Τεχνικούς Υπαλλήλους και Τεχνικό Υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, ο Γενικός Διευθυντής και Τεχνικός Υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, στους οποίους και παραδόθηκε η τεχνική έκθεση.
Στη συνάντηση αυτή, υπήρξε η προφορική διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναλάβει τη σύνταξη μελέτης αποκατάστασης της γέφυρας, μέσω πιστώσεων, για το λόγο ότι η συγκεκριμένη γέφυρα εξυπηρετεί κυρίως την ορεινή Ναυπακτία, δηλαδή περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

 

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Μυρουδιές από πετρέλαιο στο ...Ευπάλιο !


Η ¨Δωρινέλλα¨ Μασκέ του Ευπαλίου


¨ Τουριστικός ύμνος ¨ για την Δωρίδα σε αφιέρωμα Κυριακάτικης εφημερίδας...

... ξεδιπλώνει τα κάλλη της προκαλώντας με τη γοητεία της, να την επισκεφθούν και να την ερωτευθούν

Την άγνωστη και πανέμορφη για το ευρύ κοινό Δωρίδα, παρουσίασε σε ειδικό 24σελιδο αφιέρωμα η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ.
Με πλούσιο ρεπορτάζ για τουριστικά , πολιτιστικά, λαογραφικά, θρησκευτικά θέματα δίνει στον αναγνώστη μια πλήρη εικόνα για την Δωρίδα, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί , τόσο τον ορεινό της όγκο με τα πανέμορφα χωριά και τοπία , όσο και τις μοναδικές δαντελωτές παραλίες της και τα ψαροχώρια της.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο ο ρεπόρτερ του αφιερώματος ότι … «η εντυπωσιακή ακτογραμμή της Δωρίδας , καθώς ξεδιπλώνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων παίζει με τα χρώματα και το φως. Πράσινο και γαλάζιο εναλλάσσονται παντού , αφήνοντας πινελιές όλων των αποχρώσεων σε αυτή τη ζωγραφισμένη από τη φύση γωνιά της Ελληνικής γης που ξέρει να τα συνδυάζει όλα».
Ακόμα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση  στα Τριζόνια, το «ιδανικό ησυχαστήριο» όπως το ονομάζει, το μοναδικό νησί του Κορινθιακού που κατοικείται και ο επισκέπτης και παραθεριστής μπορεί να περάσει ήσυχες και ανεπανάληπτες διακοπές.

Όσο για την ορεινή Δωρίδα, το αφιέρωμα επισημαίνει ότι… «λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές του κορινθιακού κόλπου , ανακαλύπτουμε ένα τόπο ορεινό, τραχύ, συναρπαστικά γοητευτικό. Ένα τόπο όπου οι αδάμαστοι ξωμάχοι έστησαν με πείσμα και τόλμη τα χωριά τους. Με μια απροσδόκητα συνεχή εναλλαγή τοπίου, η Ρούμελη εδώ μας αποκαλύπτει το πολυδιάστατο μεγαλείο της» !
Ξεναγώντας μας στη «δική του» Δωρίδα ο Δήμαρχος Καπεντζώνης, αναφέρει ο ρεπόρτερ του αφιερώματος, του τόνισε μεταξύ άλλων πώς… «θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό , που έχω γυρίσει και γνωρίσει όλα τα χωριά της Δωρίδας. Κι όμως , ακόμα και σήμερα ανακαλύπτω μέρη με χαρακτηριστική ομορφιά, παλιά γεφύρια, ξωκλήσια, βρύσες , μονοπάτια, κρυμμένες παραλίες…»

Εντυπωσιακές είναι ακόμα και οι πολλές φωτογραφίες  του αφιερώματος που αναδεικνύουν την άγνωστη  και ανεπανάληπτη γοητεία της Δωρίδας.
Σίγουρα ένα αφιέρωμα που θα κεντρίσει πολλών το ενδιαφέρων να επισκεφθούν την Δωρίδα , μια και η κυκλοφορία της εφημερίδας είναι από τις μεγαλύτερες με 150.000 φύλλα.

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην ουρά

Του Τάσου Τσόλκα *

Ενώ η κορυφή έχει ξεκαθαρίσει στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας , αγωνία παραμένει για τους ουραγούς Τολοφώνα Ερατεινής και Αναγέννηση Βουνιχώρας, ποια θα ακολουθήσει στην Β΄ Κατηγορία τον Δωρικό Μαλαμάτων.
Πάντως σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ των δύο ομάδων, δηλαδή να ηττηθεί η Τολοφώνα και κερδίσει η Αναγέννηση, το πλεονέκτημα για την παραμονή έχει η Αναγέννηση.

Όμως η  Τολοφώνα και με ισοπαλία σώζει την παρτίδα, ‘άσχετα αν κερδίσει η Αναγέννηση.
Το σημαντικό στην προτελευταία αυτή αγωνιστική ήταν οι 8άρες που έριξαν η Ένωση Γλυφάδας και ο Αμφισσαϊκός.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής,

ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ  -  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ     2  -  0
ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                      1  -  4

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  -  ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗ                           8  -  1
ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ                         8  -  2

ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  -  ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ               3  -  0

Ρεπό είχε ο ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
μετα την 21η αγωνιστική
                                                                          
                                                                                                ΓΚΟΛ               ΒΑΘΜΟΙ
1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                                    69  -  9          52
2. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                             72 - 18          44
3. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                        43 - 20          40
4. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  *                      47 - 21          36
5. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ *                        49 - 35          34
6. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  *                            27 - 48          26
7. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ *                            28 - 40           21
8. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  *                             27 - 35          21
9. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ *                   20 - 54          15
10.ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ *         21 - 54          12
11.ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  *                10 - 62            2
*    Με αστερίσκο οι ομάδες που έκαναν το ρεπό τους στον Β΄ γύρο
**   Η Ένωση Γλυφάδας έχει ξεκινήσει με -2 βαθμούς
Την επόμενη 22η  και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος θα γίνουν οι αγώνες

ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗ  -  ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ  -  ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -  ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ  -  ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  -  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ
Ρεπό έχει ο  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ

Η Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι Δωριείς Μανάγουλης και τυπικά κατέκτησαν το πρωτάθλημα  της Β΄ Κατηγορίας 2012-13 κάνοντας τον γύρο του θριάμβου , όπου του απονεμήθηκε  και  το κύπελλο από την ΕΠΣ Φωκίδας.
Μαζί του στην νέα περίοδο στην Α΄ Κατηγορία ο Διαγόρας Πολυδρόσου που έχασε από τις Ελπίδες Άμφισσας με 4-1

Η άλλη ομάδα της Δωρίδας , ο Ηρακλής Μοναστηρακίου , έκανε ένα καλό πρωτάθλημα παίρνοντας της 5η θέση.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 18η αγωνιστικής

ΕΛΠΙΔΕΣ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                  4  -  1
ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ  Α.Ε.  -  ΜΥΩΝΙΑ  ΑΓΙΑΣ  ΕΥΘΥΜΙΑΣ                    0  -  3  ά.α.

ΣΑΛΩΝΑ  Α.Ο.  -  ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ                                 0  -  3
ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ  -  ΦΩΚΙΔΑ  2000                                 5  -  0

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ  -  ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ        2  -  0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ – ΤΕΛΙΚΗ
                                                                                                                                              ΓΚΟΛ             ΒΑΘΜΟΙ
1.ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                    61 – 6        51
2.ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                48 – 19       43

3.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                      54 – 24       36
4.ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ                    38 – 22       34

5.ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ         33 – 40       25
6.ΦΩΚΙΔΑ 2000  ΙΤΕΑΣ                          47 – 36       23

7.ΕΛΠΙΔΕΣ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ                          33 – 39      23
8.ΜΥΩΝΙΑ  ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ              25 – 50      13

9.ΣΑΛΩΝΑ  Α.Ο                                        12 – 38      10
10.ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ   Α.Ε                                  -                -

* Η Μυωνία Αγίας Ευθυμίας έχει -4  βαθμούς  γιατί δεν κατήλθε να αγωνιστεί στους αγώνες με Διαγόρα Πολυδρόσου και Δωριείς  Μανάγουλης.
** Η Κουλοβάτα  Α.Ε έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα

ΤΕΛΙΚΟΣ  ΚΥΠΕΛΛΟΥ  ΦΩΚΙΔΑΣ

Ο Ανδρούτσος  Γραβιάς με τον Αστέρα  Ιτέας θα συναντηθούν στον τελικό του Κυπέλλου Φωκίδας που θα γίνει στο εθνικό Στάδιο Άμφισσας.
Η ημερομηνία αναμένεται να ορισθεί μέσα στην εβδομάδα , αλλά η πιθανότερη λόγω των υποχρεώσεων των  ομάδων, και κύρια του Ανδρούτσου Γραβιάς, θα είναι η Τετάρτη 20 Μαρτίου.

* Ο Τάσος Τσόλκας είναι αθλητικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Η Ευρώπη γεμάτη ράμματα


Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία κατέδειξαν ότι ο παράγοντας της πολιτικής έχει μπει (ευτυχώς) πολύ καθοριστικά στο παιχνίδι της Ευρώπης.  Στη δημοκρατία είναι οι λαοί πού αποφασίζουν για τις τύχες τους και Ευρώπη χωρίς δημοκρατία δεν μπορεί  να  υφίσταται. 

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία, ανέδειξαν λοιπόν, ως αντίδραση, ότι πολιτικοί ηγέτες και λαοί, δεν μπορεί να αποδέχονται ασυζητητί τους όρους που θέλουν να επιβάλλουν τα πλουσιότερα κράτη-δανειστές στα ασθενέστερα κράτη-οφειλέτες. 

Πριν από λιγές εβδομάδες γράφαμε ότι η Ευρώπη, εξαιτίας της γερμανικής αντίληψης, έχει διχοτομηθεί σε κράτη-δανειστές που συμπεριφέρονται σαν αφέντες και σε κράτη-οφειλέτες που υποφέρουν και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολόκληρης.

Αυτή η συνεχώς οξυνόμενη (οικονομικά και πολιτικά) αντίθεση, εν μέσω της λιτότητας και της παρατεταμένης ύφεσης, επισημαίναμε, υπονομεύει συθέμελα την Ευρώπη.  Θα οδηγήσει σε εκρήξεις κι εκτροχιασμό της προσδοκώμενης ευρωπαϊκής ενοποίησης.  Πιθανόν και σε διάσπαση ή διάλυση του ευρώ. 

Τη στιγμή αυτή, όπως φαίνεται, αρχίζει να αναπτύσσεται μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ δύο κόσμων, δύο πολιτικών φιλοσοφιών, γύρω από το πώς διαχειρίζεσαι την οικονομική κρίση και γύρω από το ποιό θέλεις να είναι το μοντέλο της Ευρώπης.

Εάν η σημερινή αυστηρή-ηγεμονική αντίληψη της Γερμανίας δεν αλλάξει, η προοπτική της ενιαίας και ισχυρής Ευρώπης θα γίνει πολύ πιο σκοτεινή. Και περιθώρια χρονικά μεγάλα για την ανατροπή δεν υπάρχουν.  Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης θα έπρεπε ήδη να είχαν αξιοποιήσει την εύθραυστη εκεχειρία που πέτυχε με τις αγορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από το περασμένο καλοκαίρι. Να ενεργοποιηθούν παίρνοντας γενναίες αποφάσεις. Μόνο αυτό όμως, δεν συνέβη…    

Η υπόθεση της Ιταλίας λοιπόν (ως αφορμή), δεν αποκλείεται να τινάξει τα πάντα στον αέρα, εάν η πολιτική τάξη της Γερμανίας (ως αιτία) δεν αλλάξει την ιδεολογία και τη στρατηγική της απέναντι στους άλλους Ευρωπαίους εταίρους. 

Έτσι κι αλλιώς πάντως, η Γηραιά Ήπειρος εισέρχεται πάλι σε μια μακρά περίοδο δυνατών πολιτικών αναταράξεων.  Και σε μία φάση πολύ ομιχλώδη όσον αφορά στην προοπτική ανάκαμψης των οικονομιών της, ειδικότερα αυτών του τραυματισμένου Νότου.

Η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Γαλλία, εκτός από τη μικρή Ελλάδα, αποτελούν πλέον παράγοντες αβεβαιότητας και  αστάθειας.  Όλη η Ευρώπη, σε κάθε σημείο του σώματός της, είναι τώρα γεμάτη ράμματα.

Δεν μιλάμε συνεπώς για μια ενδοσυστημική κρίση, μιλάμε για μία εκ βάθρων κρίση ολόκληρου του ευρωπαϊκού συστήματος.  Η οποία, βεβαίως, όσο θα διαιωνίζεται και θα προκαλεί σύγχυση, ανεργία, αγανάκτηση και ευρωσκεπτικισμό, δυστυχώς θα επαυξάνει τα ακραία κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα.

Οι ευθύνες που αναλογούν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες και πρωτίστως στην πολιτική ελίτ της Γερμανίας είναι τεράστιες.
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα