Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ


 
 Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΝΙΑΚΙΩΤΩΝ

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 και ώρα 13.00 (μεσημέρι) θα πραγματοποιηθεί η χειμερινή συνεστίαση του Συλλόγου της Αδελφότητας Κονιακιωτών Δωρίδος "Ο ΆΓΙΟΣ ΓΕΏΡΓΙΟΣ" στο Κέντρο ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΙΣΑ Οδός 7ης Μαρτίου 101 Νίκαια τηλ. 210 4924004 - 210 4915057.

Η τιμή της πρόσκλησης είναι 20 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει φαγητό, ποτά, αναψυκτικά, χορό και μουσική λαϊκή και Δημοτική.

Το Δ.Σ. προσκαλεί όλους τους συγχωριανούς να παρευρεθούν με την οικογένειά τους και τους φίλους τους.
 
 

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο το Σάββατο

H ψήφιση του προϋπολογισμού και η έγκριση του τεχνικού προγράμματος θα συζητηθούν και ψηφισθούν  μεταξύ άλλων στο δημοτικό συμβούλιο Δωρίδας, που θα συνεδριάσει το Σάββατο  9 Μαρτίου  στις 5:00 το απόγευμα  στο Λιδωρίκι ,

Αναλυτικά τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα που κοινοποίησε ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός  είναι ,
1.  Ψήφιση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος).

      2. Έγκριση - ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2013. (Εισηγητές: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης & Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Λύτρα Χρυσάνθη)
3.  Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων για το έτος 2013.(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

      4. Έκφραση γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 39,2 MW της εταιρείας «ΓΙΔΟΒΟΥΝΙ ΑΒΕΕ» στη θέση «Γιδοβούνι» των Δήμων Σπερχειάδας Ν. Φθιώτιδας και Δωρίδος Ν. Φωκίδας. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Γκόλφης Γεώργιος)
5.Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 217/31-10-2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί ρυμοτομικού σχεδίου Μοναστηρακίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

      6. Χορήγηση χρηματικού βοηθήματος κατ’ άρθρο 202 παράγρ. 2 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καραχάλιος Δημήτριος)

 

Προβλήματα ανομοιογενών Δήμων όπως της Δωρίδας θέμα Ημερίδας στην Αθήνα


Η διαφορετικότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι (Αστικοί, Νησιωτικοί, Ορεινοί, Ανομοιογενείς, κλπ). αναπτύχθηκε σε Ημερίδα – Συζήτηση που διοργάνωσε στην Αθήνα  ο Όμιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α) και η Ένωση Δημάρχων Αττικής με θέμα: «Πρόγραμμα Καλλικράτης. Δύο χρόνια εφαρμογής του. Προβλήματα, Δυσλειτουργίες, Αποτελέσματα στους Ο.Τ.Α  Α’ Βαθμού»

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν τρεις εισηγήσεις.

Η πρώτη εισήγηση αφορούσε την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στους Νησιωτικούς Δήμους, με εισηγήτρια την π. Νομάρχη και π. Δήμαρχο Σερίφου Κυκλάδων  Αγγελική Συνοδινού.

Η δεύτερη εισήγηση αφορούσε ην εφαρμογή του «Καλλικράτη» στους Ανομοιογενείς Δήμους (στους οποίους υπάγονται και οι ορεινοί Δήμοι) με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Δωρίδος Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο που αναπλήρωσε τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη που ήταν ασθενής.

Η τρίτη εισήγηση αφορούσε την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στους Αστικούς κυρίως Δήμους (συνενωθέντες ή μη), με εισηγητή τον Πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και π. Δήμαρχο Πεύκης Παύλο Καμάρα.

Ειδικότερα ο  Αντιδήμαρχος του Δήμου Δωρίδας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί  Ανομοιογενείς Δήμοι όπως της Δωρίδας :

1.     Μη ύπαρξη Αστικού Κέντρου. Διασπορά των υπηρεσιών με υψηλό κόστος λειτουργίας, προβλήματα στη διοίκηση των υπηρεσιών, συντήρηση τοπικιστικών αντιλήψεων, έλλειψη κουλτούρας ενιαίου Δήμου, κλπ).

2.     Τεχνική Υπηρεσία. Ανισοκατανομή των μηχανικών μετά την ένταξη του συνόλου των μηχανικών των πρώην ΤΥΔΚ στους Δήμους που ήταν έδρες των Νομών, αποδυνάμωση των μικρών Δήμων, προβλήματα στη σχεδίαση και επίβλεψη των έργων, κλπ

3.     Μηχανολογικός εξοπλισμός και εξειδικευμένο προσωπικό, Οι Ανομοιογενείς και ορεινοί Δήμοι δεν ενισχύθηκαν με απορριμματοφόρα, μηχανήματα έργων, και γενικά με μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και με εξειδικευμένο προσωπικό, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κλπ.

4.     Μείωση της χρηματοδότησης. Ειδικά στους Δήμους η μείωση της χρηματοδότησης ξεπέρασε το 60% με αποτέλεσμα οι περισσότεροι σήμερα να μη μπορούν να λειτουργήσουν και αρκετοί να έχουν φθάσει στα όρια της στάσης πληρωμών, εκτός βέβαια αυτών που έχουν χρέη και είναι υπό επιτήρηση.

5.     Καταβολή της ΣΑΤΑ και κριτήρια κατανομής. Τα ποσά από τη ΣΑΤΑ πέρα από την δραστική περικοπή τους δεν  καταβάλλονται σταδιακά μέσα στο έτος ώστε να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός των Δήμων. Ειδικά για το 2012 καταβλήθηκε η πρώτη δόση την 15η Δεκεμβρίου και η δεύτερη την 31η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα την μη υλοποίηση των τεχνικών προγραμμάτων διότι ήταν αβέβαιη ακόμη και η καταβολή της.

Το κριτήριο κατανομής της ΣΑΤΑ εξακολουθεί να είναι ο λεγόμενος «πραγματικός» πληθυσμός της απογραφής του 2001, γεγονός που αδικεί τους Ανομοιογενείς και ορεινούς Δήμους. Ως βάση κατανομής θα μπορούσε να είναι ο Νόμιμος πληθυσμός του κάθε Δήμου, δηλαδή οι δημότες που είναι γραμμένοι στα δημοτολόγιά του.

6.     Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων. Η συνεχής μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Δήμους από της κεντρικές υπηρεσίες του Κράτους, χωρίς την μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων και προσωπικού, πέρα από το γεγονός ότι είναι αντισυνταγματική, καθιστά άνευ αντικειμένου το όλο αυτό εγχείρημα διότι δεν μεταβιβάζεται η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί και δεν υποστηρίζεται οικονομικά. Για παράδειγμα η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της Πολεοδομίας χωρίς μηχανικούς και εξειδικευμένο προσωπικό πως μπορεί σταθεί;

Κλείνοντας την Ημερίδα ο συντονιστής της και Πρόεδρος του ΟΠΣΑ Θεόδωρος Γεωργάκης (επί 4 τετραετίες Δήμαρχος Ηλιούπολης) ευχαρίστησε τους ομιλητές για τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους και επισήμανε ότι η Κυβέρνηση, αλλά και το πολιτικό σύστημα  έχουν την υποχρέωση  να παρέμβουν  άμεσα και  να αντιμετωπίσουν τις διάφορες κατηγορίες των Δήμων με ιδιαίτερα κριτήρια για κάθε περίπτωση και όχι με οριζόντιες λογικές, που δεν μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή και που πολλές φορές διογκώνουν αντί να λύνουν τα προβλήματα. 

Την ημερίδα παρακολούθησαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και  στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως από Δήμους της Αττικής ,Υπηρεσιακοί παράγοντες Υπουργείων και Οργανισμών, καθώς και πολίτες που ήθελαν να μάθουν για την εξέλιξη του Προγράμματος «Καλλικράτης» μετά τα δύο χρόνια εφαρμογής του.

 

 

 

 

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Παίρνουν πρωτοβουλίες για τη γέφυρα Μόρνου οι Γ.Καπεντζώνης και Ι.Μπουλές

Έγγραφο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, για την άσχημη κατάσταση της γέφυρας του Μόρνου ετοιμάζουν οι Δήμαρχοι Δωρίδας και Ναυπακτίας Γ. Καπεντζώνης και Ι. Μπουλές, το οποίο αναμένεται να κοινοποιηθεί και στις δύο Περιφέρειες Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας.

«Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντίδραση θα κινηθούμε μόνοι μας», δήλωσε στην εφημερίδα ¨Η ΩΡΑ της Φωκίδας¨ ο Γιώργος Καπεντζώνης

Μέχρι σήμερα, τόνισε ο Καπεντζώνης δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία νεότερη ενέργεια, τόσο από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
Ωστόσο η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, πρόσφατα τον ενημέρωσε πως σε λίγες μέρες θα γίνει αυτοψία από τον μηχανικό της ΠΕ Φωκίδας κ. Δημητρέλο, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να εκτιμηθεί η αξία του έργου.

Το έγγραφο που ετοιμάζουν προς το αρμόδιο Υπουργείο οι δύο Δήμαρχοι , όπως αναφέραμε ,θα κοινοποιηθεί και στις δύο συναρμόδιες Περιφέρειες, όπου θα εξηγούν ότι πρόκειται για μία ιστορική γέφυρα στην οποία δεν έχει γίνει απολύτως καμία βελτίωση από το 1937, ζητώντας να προχωρήσει το έργο.

Αν δεν υπάρξει πάλι καμία ανταπόκριση από τις Περιφέρειες και το Υπουργείο, οι δύο δήμαρχοι αναμένεται να κινηθούν μόνοι ώστε να εκπονηθεί επιτέλους η μελέτη.

Ολοκληρώθηκε ο φωτισμός της γέφυρας

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ανάδειξη της γέφυρας του Μόρνου, οι οποίες έγιναν με τη συνεργασία των Δήμων Δωρίδας και Ναυπακτίας, όπως πρώτο έγραψε το DORIDA NEWS.

Λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας ιδίως τις νυχτερινές ώρες αλλά και για να αναδειχθεί ο πανέμορφος σκελετός της με τις καμάρες, οι δύο δημοτικές αρχές αποφάσισαν να φωταγωγήσουν τη γέφυρα, με πέντε αξονικά στρογγυλά φωτιστικά στις καμάρες καθώς και φωτιστικά με κολώνες στις δύο εισόδους.

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Ευσταθίου ύστερα από την άψογη συνεργασία των δύο δημοτικών αρχών, όπου ο δήμος Δωρίδας διέθεσε το ηλεκτρολογικό υλικό και ο δήμος Ναυπακτίας το έμψυχο υλικό σε εργάτες και τεχνίτες, ολοκληρώθηκε η φωταγώγηση της γέφυρας, με κύριο στόχο να δοθεί ορατότητα ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.

Σχολιάζοντας τη μέχρι σήμερα πορεία για τη  συντήρηση της γέφυρας ο Ανδρέας Ευσταθίου επεσήμανε πως δυστυχώς από το καλοκαίρι του 2011 όπου είχε κάνει το κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας την αυτοψία δεν έχει γίνει τίποτα, κάνοντας λόγο για κρατική αδιαφορία.

Πάντως ο  Αντιδήμαρχος ελπίζει πως με το έγγραφο των Δημάρχων Δωρίδας και Ναυπακτίας προς το Υπουργείο θα προχωρήσει το θέμα, αφού πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για τους δύο όμορους δήμους.

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Δεκαεπτά ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ θα προμηθευτεί η Περιφέρεια της Στερεάς


Δεκαεπτά (17) ασθενοφόρα οχήματα του Ε.Κ.Α.Β. θα προμηθευτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την κάλυψη των αναγκών της.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται σε 1.295.000 € και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με απόφαση του περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά.

Τα ασθενοφόρα αυτά που θα καλύπτουν όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν την δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών.

Επίσης, προβλέπονται ανάλογο ύψος του εσωτερικού χώρου του θαλάμου ασθενούς, ώστε να επιτρέπει την παροχή αποτελεσματικής ιατρικής και διασωστικής παρέμβασης, όταν επιβάλλεται, κατά την μεταφορά του ασθενούς, κατάλληλη εσωτερική διαρρύθμιση και σχεδιασμό του θαλάμου ασθενούς, που να επιτρέπει την μέγιστη δυνατή, από εργονομικής άποψης, αξιοποίηση του χώρου.

Διασφαλίζονται επιπροσθέτως οι μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις, που να καθιστούν τα οχήματα ευέλικτα στην κίνηση σε πόλεις και να τους επιτρέπουν τη διέλευση ή στροφή από δρόμους στενούς ή ημιαποφραγμένους από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Όπως ανέφερε και ο Περιφερειάρχης: «Προχωρούμε στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου στον τομέα της υγείας χρηματοδοτώντας την συγκεκριμένη παρέμβαση, με σκοπό την αναβάθμιση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια μας και την γενικότερη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες».

 

Στο Λιδωρίκι η Αντιπεριφερειάρχης

Στο Λιδωρίκι, θα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, στο πλαίσιο της επικοινωνίας της με τους πολίτες.

Οι συναντήσεις θα γίνουν στα γραφεία του Αγροτικού Κτηνιατρείου της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας από 11:30 μέχρι 13:30.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει ανακοινωθεί από την Αντιπεριφέρεια , κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, η Αντιπεριφερειάρχης, θα δέχεται στο Λιδωρίκι φορείς και πολίτες ώστε να διευκολύνεται η επαφή τους με την Περιφερειακή Ενότητα και να μην ταλαιπωρούνται από τις μετακινήσεις
.

Εκδήλωση της Ένωσης Γυναικών Φωκίδας

Η ΄Ενωση Γυναικών Φωκίδας, με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας, σας προσκαλεί σε εκδήλωση, την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 6,30 μ.μ. στο Ξενοδοχείο «ROUAL OLYMPIC», Αθανασίου Διάκου 28-34, Στύλοι Ολυμπίου Διός.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στα Ειδικά Σχολεία της Άμφισσας.
Περισσότερες πληροφορίες στην Πρόεδρο της Ένωσης Λαμπρινή Κουφάκη Τηλ. 210-6818170 Κιν. 6936522840  

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ την επανένταξη της αποχέτευσης των παραλιακών χωριών της Δ.Ε. Ευπαλίου

Υπόμνημα ετοιμάζεται να καταθέσει ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης για το έργο που κόπηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ της «Αποχέτευσης Λυμάτων Παραλιακών Οικισμών Δ.Ε. Ευπαλίου που ήταν ενταγμένο με σχεδόν 5,2 εκ ευρώ.

Ο Δήμαρχος τόνισε στην εφημερίδα ¨Η ΩΡΑ της Φωκίδας¨ ότι μόλις εκπονηθεί το υπόμνημα θα επιδιώξει νέο ραντεβού με τον γενικό γραμματέα κ. Καλαφάτη.

«Για εμάς είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και θα παλέψουμε με κάθε τρόπο την ένταξή του διότι αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής για την παραλιακή ζώνη.

Όπως γνωρίζετε αφορά την κατασκευή κεντρικού συλλεκτήρα λυμάτων των παραλιακών οικισμών του Ευπαλίου, όπως και των εσωτερικών δικτύων του Μαραθιά, του Σκαλώματος και του Μοναστηρακίου», τόνισε ο Δήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι η είδηση της απένταξης του έργου, μαζί  με την αποχέτευση Τολοφώνος, όπως ήταν φυσικό,  προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις στη Δωρίδα και οξυμένη κριτική στους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής.

Ακόμη και η πρώην Βουλευτής Φωκίδας σε μια προσπάθεια να αποβάλλει τις ευθύνες από πάνω της, επιχείρησε να τις μετακινήσει στη Δημοτική Αρχή διερωτώμενη αν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα ΕΣΠΑ (Κώστας Αντωνόπουλος) κινήθηκε και παρακολουθούσε το έργο, όπως θα έπρεπε.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά αυτή η κυρία συσκότισε μια υπόθεση , αποποιούμενη τις ευθύνες της,  διότι γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Δημοτική Αρχή Δωρίδας έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση για το συγκεκριμένο έργο.Επίσης ότι Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος είχαν πέντε συναντήσεις με τους  υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες των αρμόδιων Υπουργείων για όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις και διευκρινήσεις. Επίσης και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Δελφών είχαν προωθήσει πλήρη τεχνικό φάκελο.

Το θέμα είναι ότι πέρα από  τις διαστάσεις που πήρε η υπόθεση αυτού του έργου  και η θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε  για τη Δημοτική  Αρχή, είναι τόσο σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή και την μόλυνση του Κορινθιακού, που η δυναμική διεκδίκησή του είναι μονόδρομος.

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Πρωταθλητής Φωκίδας ο Αστέρας Ιτέας


Του Τάσου Τσόλκα *

Πρωταθλητής Φωκίδας 2012 - 2013 αναδείχτηκε από τώρα ο Αστέρας Ιτέας που κέρδισε στη χθεσινή αγωνιστική τον Αμφισσαϊκό με 2  -  0.
Ήταν η πληρέστερη  ομάδα αναμφισβήτητα, έχοντας την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα.

Την δεύτερη θέση καπάρωσε επίσης η Ένωση Γλυφάδας, αφού στην τελευταία αγωνιστική ο Αμφισσαϊκός θα κάνει το ρεπό του.
Ο Απόλλων Ευπαλίου με ευκολία επικράτησε της Τολοφώνα Ερατεινής με 4  -  0, η  οποία ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την παραμονή της.

Ο Αετός Λιδωρικίου φαίνεται ότι πέταξε λευκή πετσέτα αγωνιζόμενος με νεαρούς παίκτες και έχασε με το βαρύ 8  -  2 από την Οιάνθη  Γαλαξιδίου.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 20ης αγωνιστικής  

ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                        2  -  0
ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  -  ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ               0  -  1

ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -  ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗ          4  -  0
ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ  -  ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                   8  -  2

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ  -  ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ      0  -  4
Ρεπό είχε ο  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ

 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ  μετά την 20η Αγωνιστική
                                                               ΓΚΟΛ         ΒΑΘΜΟΙ
1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                       69 - 9            52
2. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                             64 - 16          41
3. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                        35 -19           37
4. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  *                      43 - 20          33
5. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ *                        47 - 35          31
6. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  *                            24 - 48          23
7. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                               26 - 32           21
8. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  *                             26 - 31           21
9. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ *                   19 - 46           15
10.ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ *          21 - 52           12
11.ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  *                 10 - 59             2

*    Με αστερίσκο οι ομάδες που έκαναν το ρεπό τους στον Β΄ γύρο
**   Η Ένωση Γλυφάδας έχει ξεκινήσει με -2 βαθμούς

Την επόμενη 20η αγωνιστική θα γίνουν οι αγώνες
ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ  -  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ
ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  -  ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗ
ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ
ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  -  ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ
Ρεπό έχει ο ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μία αγωνιστική πριν το τέλος και οι Δωριείς Μανάγουλης , κερδίζοντας εκτός έδρας  με 1  -  6 την Μυωνία Αγίας Ευθυμίας, αναδείχτηκαν και μαθηματικά πρωταθλητές στη Β΄ Κατηγορία  και από στην επόμενη σεζόν θα αγωνίζονται στην Α΄ Κατηγορία.
Μαζί τους , ως δευτεραθλητής και ο Διαγόρας Πολυδρόσου  που κέρδισε και αυτός εκτός έδρας με 2  -  5 τον Ηρακλή Μοναστηρακίου.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 17η αγωνιστικής

ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ  -  ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ      2  -  5
ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ  -  ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ              1  -  6

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΦΩΚΙΔΑ 2000                                      2  -  1
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ  -  ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ Α.Ε                                   3  -  0  ά.α

ΣΑΛΩΝΑ  Α.Ο.  -  ΕΛΠΙΔΕΣ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ                                           1  -  1


 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ μετά την 17η αγωνιστική

                                                                                             ΓΚΟΛ               ΒΑΘΜΟΙ

1.ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                    56 – 6        48
2.ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                47 – 15       43

3.ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ                    35 – 22       34
4.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                      52 – 24       33

5.ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ         33 – 38       26
6.ΦΩΚΙΔΑ 2000  ΙΤΕΑΣ                         47 – 31       23

7.ΕΛΠΙΔΕΣ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ                          29 – 38      17
8.ΜΥΩΝΙΑ  ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ              22 – 50      10

9.ΣΑΛΩΝΑ  Α.Ο                                       12 – 35       10
10.ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ   Α.Ε                                 _              _

* Η Μυωνία Αγίας Ευθυμίας έχει -4  βαθμούς  γιατί δεν κατήλθε να αγωνιστεί στους αγώνες με Διαγόρα Πολυδρόσου και Δωριείς  Μανάγουλης.
** Η Κουλοβάτα  Α.Ε έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα

Την επόμενη 18η αγωνιστική , τελευταία του πρωταθλήματος της Β΄ Κατηγορίας θα γίνουν οι αγώνες

ΕΛΠΙΔΑΕΣ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ
ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ  Α.Ε.  -  ΜΥΩΝΙΑ  ΑΓΙΑΣ  ΕΥΘΥΜΙΑΣ

ΣΑΛΩΝΑ  Α.Ο.  -  ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ  -  ΦΩΚΙΔΑ  2000

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ  -  ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ

ΤΕΛΙΚΟΣ  ΚΥΠΕΛΛΟΥ  ΦΩΚΙΔΑΣ

Ο Ανδρούτσος  Γραβιάς με τον Αστέρα  Ιτέας θα συναντηθούν στον τελικό του Κυπέλλου Φωκίδας που θα γίνει στο εθνικό Στάδιο Άμφισσας.
Η ημερομηνία αναμένεται να ορισθεί μέσα στην εβδομάδα , αλλά η πιθανότερη λόγω των υποχρεώσεων των  ομάδων, και κύρια του Ανδρούτσου Γραβιάς, θα είναι η Τετάρτη 20 Μαρτίου.

* Ο Τάσος Τσόλκας είναι αθλητικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πίεση στη Γερμανική πολιτική ηγεσία να επισπεύσει τις εξελίξεις

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Μια ενδελεχής έρευνα και συστηματική ανάλυση των δεδομένων που δημιούργησε στις χώρες του τόξου της κρίσης (Ελλάδα – Πορτογαλία – Ιρλανδία – Ισπανία – Ιταλία), η ακατανόητη επιμονή στην εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων, της αυστηρής λιτότητας και της αδιάκριτης περιστολής δαπανών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το επόμενο τρίμηνο είναι ο πλέον ενδεδειγμένος χρόνος να εφαρμοστούν προτάσεις και επισημάνσεις που έχουν ωριμάσει στο εσωτερικών των κορυφαίων ευρωπαϊκών κέντρων.
Ο κύκλος των εσωτερικών αναζητήσεων και των αναβολών, περί του οικονομικού πρακτέου, προκειμένου η Ευρωζώνη να ξεπεράσει τις διαδοχικά ανακυκλούμενες κρίσεις, επιβάλλεται να κλείσει μετά και τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών.

Η πρώτη που πρέπει να το κατανοήσει με κάθε τρόπο, είναι η γερμανική πολιτική ηγεσία σε όλο της το εύρος.
Το επιχείρημα είναι απλό όσο και ακαταμάχητο.

Όποτε και αν γίνουν οι γερμανικές εκλογές, που με τόση ανυπομονησία περιμένει όλη η Ευρωζώνη, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η διακυβέρνηση της χώρας αυτής θα διεκπεραιωθεί μόνο με τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.  Που σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να επέλθει ένας συμβιβασμός, για τη συνταγή αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, που διαπερνά πλέον χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
Ένας συμβιβασμός που σε καμία περίπτωση δεν θα προσομοιάζει με την επικίνδυνα σκληρή στάση που κρατάει τους τελευταίους 20 μήνες, το κονκλάβιο Μέρκελ – Σόϊμπλε, υποβοηθούμενο από κερδοσκοπικό χρηματιστηριακό κεφάλαιο και τις ασύδοτες αγορές.

Αν αυτό το μεταφέρουμε στο πεδίο της αναγκαίας και επιβεβλημένης από την κρίσιμη συγκυρία, αντιμετώπισης των δεικτών της τρέχουσας κρίσης χρέους και ελλειμμάτων, σημαίνει ότι η γερμανική πολιτική ηγεσία θα αναγκαστεί να ενεργοποιήσει το plan Β που έτσι και αλλιώς έχει στο συρτάρι της. Δηλαδή ενεργοποίηση των διαδικασιών για έκδοση ευρωομόλογου, αύξηση ρευστότητας για στοχευμένες επενδύσεις, νέο δραστικό κούρεμα του χρέους, χαλάρωση των εξοντωτικών όρων λιτότητας, ενθάρρυνση της ΕΚΤ για ενίσχυση – μετά την ανακεφαλαιοποίηση – των τραπεζών ώστε να πραγματοποιηθεί και η αναμενόμενη ευνοϊκή αντιμετώπιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων κ.ά.
Κατά συνέπεια και προκειμένου οι οικονομικές και παραγωγικές δομές των χωρών που βρίσκονται στο κέντρο του εφιαλτικού κύκλου της κρίσης, να μην αποσαρθρωθούν πλήρως, αναμένοντας τον επόμενο Οκτώβριο – Νοέμβριο, η γερμανική πολιτική ηγεσία έχει δύο ουσιαστικές επιλογές να κάνει:

·         Να βοηθήσει να εφαρμοστούν άμεσα – εννοούμε μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο – οι λυτρωτικές προτάσεις για τις οικονομίες των χωρών που βρίσκονται σε μνημόνιο, αλλά και εσχάτως χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

·         Να επισπεύσει τις εκλογές που είναι να γίνουν τον Σεπτέμβριο, για τον ερχόμενο Μάϊο το πολύ Ιούνιο, προκειμένου να απαλλάξει την Ευρωζώνη από τον βραχνά και τον εφιάλτη της ανατροφοδοτούμενης κρίσης που κινδυνεύει να εξαθλιώσει εκατομμύρια πολιτών στις χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Άλλωστε κανείς δεν διασφαλίζει στην κ. Μέρκελ ότι με τη σημερινή άκαμπτη και αντιπαραγωγική στάση της, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να πετύχει τα επιθυμητά μεγάλα εκλογικά ποσοστά. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί.

Στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μια παρατεταμένη εμπλοκή στις πολιτικές διεργασίες και παρεμβάσεις, που επιβάλλεται να είναι τολμηρές και αποφασιστικού χαρακτήρα σε αυτή τη φάση, και όχι ενός τυπικού διαχειριστικού χαρακτήρα.

Μπορεί και πρέπει να πειστεί η γερμανική πολιτική ηγεσία και κυρίως τα μεγάλα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, να κάνουν την υπέρβαση και να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Και μόνο η αποφασιστική πίεση από τις πολιτικές δυνάμεις Ελλάδας – Ισπανίας – Πορτογαλίας και Ιταλίας, μπορεί να μεταπείσουν τα γερμανικά κόμματα, ιδιαίτερα τώρα που οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ιταλία έχουν δεσμευθεί πως για την δημιουργία της οποιασδήποτε κυβέρνησης στην γειτονική μας χώρα, θα πρέπει να ισχύσουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις  που προαναφέραμε.

*Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, με καταγωγή από την Δωρίδα