Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Τα παιδιά της Γλυφάδας συγκεντρώνουν τρόφιμα για ¨ Το χαμόγελο του παιδιού ¨


Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το ¨Χαμόγελο του Παιδιού¨ πραγματοποιείται από τους μαθητές και γονείς του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γλυφάδας
Η όλη διαδικασία γίνεται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων,

Η  συλλογή των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, θα γίνεται από 18 Φεβρουαρίου 2013 έως και 06 Μαρτίου 2013 κάθε Δευτέρα -Τετάρτη - Παρασκευή και Σάββατο και από ώρα 18.00 -20.00, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας.
Όλα τα είδη θα διατεθούν για την ενίσχυση των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του « ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ».

Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια και ο καθένας μπορεί να συμβάλλει.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στους υπεύθυνους  του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟ  ΒΑΣΙΛΕΙΟ    Τηλ. 6945897801
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΕΛΕΝΗ       Τηλ. 6984764384

Ντοκιμαντέρ για τον ¨ ΄Αγγελο Πατσιά¨ Κυριακή 17 Φεβρ. στις 18:15 στην ΝΕΤ

Από τον Δωριέα σεναριογράφο και σκηνοθέτη Σπύρο Ν. Ταραβήρα για τη σειρά «ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ- Πορτραίτα του Αύριο»

Από τις 6 Ιανουαρίου και ώρα 18.15μ.μ. άρχισε να προβάλλεται στην ΝΕΤ μια νέα σειρά ημίωρων ντοκιμαντέρ με θεματικό τίτλο «ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ - Πορτραίτα του Αύριο», παραγωγή της SEE - Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για λογαριασμό της ΕΡΤ Α.Ε.

Μετά τη επιτυχημένη σειρά ταινιών τεκμηρίωσης «Εκτός των Τειχών» με θέμα την μετανάστευση και τη σύγχρονη πολυπολιτισμική Ελλάδα, οι Έλληνες σκηνοθέτες στρέφουν τώρα το φακό τους στο αύριο του Ελληνισμού, κινηματογραφώντας μια άλλη Ελλάδα, αυτήν της δημιουργίας και της καινοτομίας.

Μέσα από τα επεισόδια της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις ίδιες τους τις δυνάμεις. Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματά και πλεονεκτήματά της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις Επιστήμες, στις Τέχνες, στην Κοινωνία.

Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άγνωστοι ακόμα στους πολλούς ή ήδη γνωστοί, αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κακοτοπιές και πρόσκαιρες αποτυχίες που όμως δεν τους αποθαρρύνουν. Δεν έχουν ίσως τις ιδανικές συνθήκες για να πετύχουν ακόμα το στόχο τους, αλλά έχουν πίστη στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Ξέρουν ποιοι είναι, πού πάνε και κυνηγούν το όραμά τους με όλο τους το είναι.

Μέσα από τη νέα αυτή σειρά της Δημόσιας Τηλεόρασης, δίνεται χώρος έκφρασης στα ταλέντα και τα επιτεύγματα αυτών των νέων ανθρώπων. Προβάλλεται η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η δημιουργική ικανότητα και η ασίγαστη θέλησή τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο το ταλέντο και την σταδιακή τους αναγνώρισή από τους ειδικούς και από το κοινωνικό σύνολο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Περίληψη 7ου επεισοδίου με τίτλο “ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΣΙΑΣ”:

Ένα πορτρέτο του Άγγελου Πατσιά, του 26χρονου δάσκαλου, ο οποίος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, της εκπαιδευτικής κοινότητας και τον γονέων και κηδεμόνων ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο λόγω της ρηξικέλευθης διδασκαλίας του στο Δημοτικό Σχολείο ενός απομακρυσμένου και ορεινού χωριού της Κρήτης στον Ψηλορείτη, τον Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου.

Παρακολουθώντας την δημιουργική προσέγγισή του στην διδασκαλία εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας προσεγγίζουμε και ανακαλύπτουμε την προσωπικότητα του και τι έχει πετύχει τα τελευταία 3 χρόνια στο σχολείο του Φουρφουρά, όπου υπηρετεί.

Ο δάσκαλος αυτός κατάφερε μέσα σε 3 χρόνια, με την μεγάλη αγάπη του για τους μαθητές και την περιοχή, με την αθόρυβη δουλειά του και αφοσίωση για την εκπαίδευση, να μετατρέψει το δημοτικό σχολείο, στο οποίο διδάσκει αυτός και άλλοι τρεις δάσκαλοι, σε τόπο γνώσης, χαράς, δημιουργίας και εξέλιξης της προσωπικότητας του κάθε μαθητή.

Ο νεαρός αυτός δάσκαλος προσπαθεί και τελικά καταφέρνει, ως ένα σύγχρονος Οδυσσέας, μαζί με τους άλλους συναδέλφους του, και με συνοδοιπόρους τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Φουρφουρά, τους γονείς και τους κατοίκους, τον Δήμο και τους συλλόγους της ορεινής αυτής περιοχής να ανανεώσει και να εμπλουτίσει το διδακτικό περιεχόμενο και εκπαιδευτική ύλη, ώστε το μάθημα στο σχολείο να μην αποτελεί αγγαρεία αλλά μεγάλη ευχαρίστηση.

Ο Άγγελος Πατσιάς επιτυγχάνει, κάτι που δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν, δηλαδή τα παιδιά να αποζητούν το σχολείο καθημερινά ή όταν αυτό είναι κλειστό στις διακοπές.

Ο Άγγελος Πατσιάς έχοντας εισαγάγει νέους τρόπους συμπεριφοράς μέσα στην τάξη ή έχοντας υιοθετήσει νέους τρόπους διδασκαλίας, όπου η διδακτέα ύλη δεν διδάσκεται απλά και μόνο αλλά μεταδίδεται βιωματικά από τον δάσκαλο προς τον μαθητή, επιτυγχάνει να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για το σχολείο τους για την απόκτηση γνώσεων και δύσκολων εννοιών αλλά και να τους εμφυσήσει αγάπη για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση, την οικολογία κλπ.

Ο Άγγελος Πατσιάς με την χρήση του διαδικτύου και της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, που «στήνουν» οι μαθητές με την βοήθειά του ή μεταφέροντας την «αίθουσα διδασκαλίας» στον αυλόγυρο του σχολείου και στην ύπαιθρο επιδιώκει να κάνει κατανοητά τα μαθήματα της στατιστικής, των μαθηματικών κάνοντας χρήση ενός μετεωρολογικού σταθμού, ενός μικρού βοτανικού κήπου κλπ.

Γεννήθηκε στην Δράμα. Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Αλεξάνδρούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Συντελεστές: Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φώτης Μήτσης, Ηχολήπτης: Αντώνης Σαμαράς, Βοηθός Σκηνοθέτη / Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής: Αγγέλα Μυλωνάκη, Μοντάζ - Μιξάζ - Εταλονάζ: Αλέξιος Πάνου, Έρευνα, Σενάριο, Διεύθυνση Παραγωγής, Σκηνοθεσία: Σπύρος Ν. Ταραβήρας

Λίγα λόγια για τον σεναριογράφο - σκηνοθέτη Σπύρο Ν. Ταραβήρα:

Κατάγεται από την Δωρίδα . Έχει σπουδάσει θεωρία θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε στη Φρανκφούρτη.

Εκπαιδεύτηκε ως κάμεραμαν στην Δημόσια Γερμανική Τηλεόραση στη Φρανκφούρτη ARD / Hessischer Rundfunk.

Έχει σπουδάσει σενάριο και σκηνοθεσία στην Ανώτατη Ακαδημία Τηλεόρασης και Κινηματογράφου στο Μόναχο και ακολούθως προσεκλήθη να διδάξει ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Σκηνοθεσίας της ίδιας Ακαδημίας.

Είναι Μέλος της Γερμανικής και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Δραστηριοποιείται σε Γερμανία, Ελλάδα και Αμερική, ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, έχοντας δημιουργήσει ταινίες σε συμπαραγωγή μεταξύ Γερμανίας, Ελλάδας, Ολλανδίας και των αντίστοιχων φορέων χρηματοδότησης κινηματογραφικών ταινιών, όπως το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Πολιτισμού Βόννη - Βερολίνο, το Δημόσιο Γερμανικό Ινστιτούτο Χρηματοδότησης Ταινιών στο Βερολίνο, το Βαυαρικό Ινστιτούτο Χρηματοδότησης Ταινιών στο Μόναχο, την Δημόσια Γερμανική Τηλεόραση ARD, το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, την Βαυαρική Τηλεόραση BR, την ΕΡΤ ΑΕ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ΕΚΚ, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, την Ολλανδική Τηλεόραση NPS κλπ.

Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε 70 διεθνή φεστιβάλ (επίσημο διαγωνιστικό τμήμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας, Μόντρεαλ, Κάννες, Μόναχο, Θεσσαλονίκη, Κορκ, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Λος Άντζελες, Σαν Φραντσίσκο, Παλμ Σπρινγκς, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Χιούστον, Παρίσι, Μπρέστ, Νιμ, Μπίαριτζ, Μπιλμπάο, Μέξικο Σίτυ, Μελβούρνη κλπ), έτυχαν κινηματογραφικής διανομής σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, ΗΠΑ), έχουν προβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς πολλών χωρών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Αυστραλία, μέσω του στούντιο MGM Pictures Λος Άντζελες σε Καναδά, Βόρειο, Κεντρική και Νότιο Αμερική) και έχουν αποσπάσει 40 διεθνή βραβεία και διακρίσεις (μεταξύ αυτών ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ του ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ και ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου ΠΕΚΚ, 1ο. Βραβείο Φεστιβάλ Δράμας, κλπ).

Η υλοποίηση της σειράς ντοκιμαντέρ «Ες Αύριον Τα Σπουδαία - Πορτραίτα του Αύριο» για την ΝΕΤ, έγινε από την “SEE - Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών”

 

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου Κροκυλιωτών ¨Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ¨

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Κροκυλιωτών  ¨Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ¨ από τα μέλη που εκλέχτηκαν κατά τις αρχαιρεσίες της Κυριακής 3 Φεβ. 2013.

Μπούτσικος Κωνσταντίνος   Πρόεδρος , Ράμμου Ελένη   Αντιπρόεδρος , Πέππας Άκης  Γραμματέας, Λούη Ελένη   Ταμίας, Μπακαρέζος Παρασκευάς   Μέλος,  Μπακαρέζου Ελένη   Μέλος, Παπανδρέου Μαρία   Μέλος
Στην  ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που έγινε την  Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, όπως πάντα στη στέγη του Συλλόγου, Λεωφόρος Καρέα 106 , συζητήθηκε  ο οικονομικός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και έγινε  αναφορά στο έργο του Συλλόγου τη χρονιά αυτή.

Το άλλο μεγάλο θέμα ήταν  τα  ¨Μακρυγιάννεια του 2013¨. Όπως τονίστηκε το θέμα αυτό άπτεται της λειτουργίας, ίσως ακόμα και της ύπαρξης του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος αντιμετωπίζει ένα περίεργο είδος αδιαφορίας. Yπάρχει πολλή βοήθεια αλλά μόνο τον Αύγουστο στο χωριό. Μετά όλο το χρόνο το ενδιαφέρον πέφτει δραματικά και άντε πάλι τον επόμενο Αύγουστο.

Δηλαδή το ενδιαφέρον είναι χρονικά άνισα κατανεμημένο. Η λειτουργία του Συλλόγου μερικές φορές φτάνει σε οριακό σημείο. Οι ελάχιστοι που ασχολούνται με το Σύλλογο εισπράττουν πολλά μπράβο αλλά καθόλου βοήθεια.

Η κατάσταση αυτή, όσο και αν συνεχισθεί, τονίσθηκε από τη Διοίκηση,  έχει ημερομηνία λήξης. Αλλά το πρόβλημα αυτό είναι συλλογικό. Ο Σύλλογος ανήκει σε όλα τα μέλη. Αν τα μέλη, με την αδιαφορία τους, δείξουν ότι δεν τους ενδιαφέρει ο Σύλλογος επί της ουσίας δε μπορεί να γίνει τίποτα.

Συζητήθηκε ακόμα το θέμα της αλλαγής έδρας του Συλλόγου όπως αποφασίστηκε στο χωριό το καλοκαίρι όταν η προγραμματισμένη συνέλευση ακυρώθηκε λόγω βροχής

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Λόγω μετακόμισης υπηρεσιών του Δήμου στο Λιδωρίκι δεν λειτουργούν υπηρεσίες

Λόγω μετακόμισης των υπηρεσιών της Δ.Ε. Λιδωρικίου του Δήμου Δωρίδος σε νέο κτίριο, οι εν λόγω υπηρεσίες δεν λειτουργούν από  χθες Τρίτη 12/2/2013 έως  την Παρασκευή 15/2/2013.

Επίσης λόγω της μετεγκατάστασης του Δικτύου Σύζευξις δεν θα λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο 22663 50100 και οι σχετικές γραμμές αυτού.

Η επικοινωνία με την Δ.Ε. Λιδωρικίου τις μέρες αυτές θα γίνεται στα τηλ. 22660 22066, 22147, 22144

Η εξυπηρέτηση των δημοτών (πιστοποιητικά, βεβαιώσεις, πληρωμές δημοτικών τελών κ.λ.π.) στο μέτρο του δυνατού & μέχρι να λειτουργήσουν εκ νέου οι υπηρεσίες της Δ.Ε. Λιδωρικίου, θα γίνεται από τις άλλες Δ.Ε. του Δήμου και από το Κ.Ε.Π. Λιδωρικίου.

Με νεότερη ανακοίνωση ο Δήμος  θα ενημερώσει για την επαναλειτουργία των υπηρεσιών (όταν ολοκληρωθεί η μετακόμιση – μετεγκατάσταση των υπηρεσιών) όπως και τα νέα τηλέφωνα αυτών.

Επισκευάζεται ο δρόμος για τη Σώταινα


Δημοπρατήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το έργο που αφορά την αποκατάσταση τμημάτων ασφαλτικού οδοστρώματος επί του επαρχιακού δρόμου στην διασταύρωση προς Δ.Δ. Σώταινας, προϋπολογισμού 35.000,00 €.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά εργασίες αποκατάστασης καθίζησης του ασφαλτικού οδοστρώματος, οι οποίες υπάρχουν στον επαρχιακό δρόμο Αμυγδαλιάς – Μηλιάς στη διασταύρωση προς το Δ.Δ. Σώταινας

Σαουδάραβες επενδυτές με ελικόπτερα προσγειώνονται στη περιοχή Ευπαλίου


Έντονη επενδυτική κινητικότητα έχουμε τις τελευταίες ημέρες στη Δωρίδα και συγκεκριμένα στη περιοχή του Ευπαλίου.

Χθες έκπληκτοι οι κάτοικοι στα χωριά της περιοχής είδαν να προσγειώνονται τέσσερα ελικόπτερα , τα τρία στο γήπεδο του Παραθάλασσου και το άλλο στη Χιλιαδού, στο χώρο παρκινγκ που έχει δημιουργήσει για την επιχείρηση του ο Αλ.Τσακούμης.
Στα ελικόπτερα σύμφωνα με πληροφορίες  επέβαιναν δέκα Σαουδάραβες από όμιλο επενδυτών, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στις ιχθυοκαλλιεργητικές εγκαταστάσεις του ΝΗΡΕΑ.

Ούτε από την πλευρά των Σαουδαράβων άλλα ούτε και από την πλευρά της εταιρείας ΝΗΡΕΑΣ διέρρευσε κάτι για τον σκοπό της επίσκεψης.
Κάποιες πληροφορίες από επιχειρηματικούς κύκλους των Αθηνών λένε ότι οι Σαουδάραβες σκοπεύουν να κάνουν μεγάλη επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και ήθελαν να δουν μερικά τεχνικά πράγματα λειτουργίας γύρω από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Άλλες όμως πληροφορίες μιλούν για αγορά πλειοψηφικού πακέτου του ΝΗΡΕΑ από τους Σαουδάραβες. Για το σκοπό αυτό μάλιστα είχαν επισκεφθεί την μονάδα της Χιλιαδούς την περασμένη Πέμπτη και Ρώσοι επιχειρηματίες που ήδη συμμετέχουν στο μετοχικό πακέτο της εταιρίας.
Πάντως όπως διευκρίνιζαν έγκυροι δημοσιογραφικοί κύκλοι οι Σαουδάραβες , δεν κινούνται μόνο προς μία επενδυτική κατεύθυνση , αλλά το ενδιαφέρων τους απλώνεται  και σε τουριστικά θέματα (ξενοδοχεία, μαρίνες, κλπ) καθώς και σε θέματα ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Χώρες πιστωτές και οφειλέτες

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Οι εξελίξεις που σημειώνονται μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρωζώνη, χωρίζουν τα κράτη μέλη σε δύο βασικές κατηγορίες : στις χώρες πιστωτές και στις χώρες οφειλέτες, με τους πιστωτές επικεφαλής να υπαγορεύουν τους όρους τους.

Το γεγονός αυτό, όμως, εκτός του ότι είναι πολιτικά απαράδεκτο και δεν συνάδει με μία ένωση αμοιβαίου σεβασμού και ίσων ευκαιριών, καθηλώνει την Ευρώπη σε μία αποπληθωριστική παγίδα, μονιμοποιώντας την ύφεση των οικονομιών, ιδίως των χωρών μελών της περιφέρειας.

Οι χώρες πιστωτές και οι χώρες οφειλέτες, αντί να μοιράζονται κατά κάποιο τρόπο την ευθύνη της σταθερότητας των οικονομιών ενός κοινού νομίσματος, αναπαράγουν, αντιθέτως, με ευθύνη των πιστωτών, μεγάλες ανισότητες, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης και σπρώχνουν στη φτώχεια τους οφειλέτες.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ημιτελούς ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, αλλά και της πολιτικής αντίληψης της Γερμανίας, η οποία είναι και ο κυριότερος πιστωτής.

Ο προβληματισμός αυτός είναι πλέον κυρίαρχος, ειδικότερα στις πολιτικές ηγεσίες του Νότου, καθώς οι επιπτώσεις από τη λιτότητα και την ύφεση γίνονται επώδυνες, με κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.

Η συνέχιση, στο μεταξύ, της ίδιας πολιτικής από τις χώρες πιστωτές και ειδικότερα τη Γερμανία, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του χρέους για τις χώρες οφειλέτες, αφού η αυστηρή δημοσιονομική λιτότητα μειώνει την οικονομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα το μέγεθος του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ να αυξάνεται αντί να περιορίζεται.

Μιλάμε για τον απόλυτο φαύλο κύκλο που αναδεικνύει σε «κακούς ηγεμόνες» τα πιο πλούσια κράτη μέλη, αφού η ψαλίδα με τις  φτωχότερες χώρες διευρύνεται επικίνδυνα. Μειώνεται περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους και η ελπίδα εξόδου από την κρίση, διότι η πρόσβαση σε κεφάλαια είναι τελείως διαφορετική.

Η Γερμανία για παράδειγμα απολαμβάνει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια (εκτός από το ότι η φυγή κεφαλαίων από τις χώρες οφειλέτες πλημμύρισε τη Γερμανία με νέα φθηνά κεφάλαια), ενώ παράλληλα, σήμερα, εξαιτίας όλων αυτών που προαναφέραμε, τα κράτη μέλη της περιφέρειας πληρώνουν πολύ ακριβά επιτόκια για να αποκτήσουν κεφάλαια.

Προφανώς, συνεπώς, πρόκειται για μία ολέθρια πολιτική, όχι μόνο για τις χώρες οφειλέτες, αλλά εν τέλει για την ίδια την Ευρωζώνη, στην ενιαία της οντότητα. Διότι, η πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης παρακμάζει… Και η αντίδραση σε κοινωνικό επίπεδο διογκώνεται, όπως και ο ευρωσκεπτικισμός σε πολιτικό επίπεδο.

Αυτή η Ευρώπη, λοιπόν, είναι οικονομικά αναποτελεσματική και γίνεται πολιτικά άδικη. Εάν δεν αλλάξουν πλήρως, αντιλήψεις και σχεδιασμός, από το κέντρο των αποφάσεων (τις οποίες μονοπωλεί η Γερμανία), η περιφέρεια θα αρχίζει να βράζει από αγανάκτηση.

Θα μονιμοποιηθούν δυστυχώς δύο ανταγωνιστικές τάξεις κρατών μελών, οι πιστωτές και οι οφειλέτες, όπου οι μεν πρώτοι θα παίζουν το ρόλο του αφέντη και οι δεύτεροι θα αντιδρούν με το πέρασμα του χρόνου ολοένα και πιο έντονα.

Το σχοινί συνεχώς θα τεντώνει, καθώς η απόκλιση στο βιοτικό επίπεδο θα μεγαλώνει και το «κέντρο» θα προσελκύει διαρκώς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους από την περιφέρεια. Είναι μία δραματικά ανυπόφορη προοπτική για την Ευρώπη, η οποία πρέπει να αποτραπεί.

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

Έριξαν πεντάρες Αστέρας και Γλυφάδα Έκπληξη στη Β΄ ή ήττα του Πολύδροσου

Του Τάσου Τσόλκα *

Με πεντάρες προχώρησαν ο Αστέρας Ιτέας επί του Αετού Λιδωρικίου με 5 – 0  και η ΄Ενωση Γλυφάδας εκτός έδρας με 1  -  5 επί της Τολοφώνα Ερατεινή.
Σπουδαία νίκη  πέτυχε και ο Απόλλων Ευπαλίου με 4  -  2 επί της Οιάνθης Γαλαξιδίου.

Ήδη ο Δωρικός Μαλαμάτων αποχαιρέτησε την κατηγορία και μαθηματικά σχεδόν μετά την ήττα του με 3  -  0 από τον Αμφισσαϊκό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής,

ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗ  -  ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ                1  -  5
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ  -  ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                               5  -  0

ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -  ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ              4  -  2
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  -  ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                       3  -  0

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ  -  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΒΟΥΝΙΖΩΡΑΣ      1  -  0

Ρεπό είχε  ο ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ  μετά την 17η Αγωνιστική
                                                             ΓΚΟΛ                ΒΑΘΜΟΙ
1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                        57 - 5            40
2. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                        33 -16           33
3. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                             46 - 14          32

5. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  *                       33 - 17          27
4. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ *                         35 - 30          25

6. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                                22 - 30          23
7. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                               25 - 26           21

8. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  *                             22 - 27           15
9. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ *                   15 - 37           12

10.ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ              18 - 44           12
11.ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  *                   8 - 52             2


Την επόμενη 18η αγωνιστική θα γίνουν οι αγώνες ,

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                    
ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ

ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ  ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ

ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ  -  ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗ
Ρεπό έχει ο ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

*    Με αστερίσκο οι ομάδες που έκαναν το ρεπό τους στον Β΄ γύρο
**   Η Ένωση Γλυφάδας έχει ξεκινήσει με -2 βαθμούς

Η Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλη νίκη-έκπληξη  πέτυχε με 4  -  3 η Φωκίδα 2000 στην Ιτέα επί του ισχυρού Διαγόρα Πολυδρόσου που ίσως δίνει τον τίτλο στους Δωριείς Μανάγουλης που πήραν στα χαρτιά με 3  -  0 τον αγώνα με την Κουλοβάτα Α.Ε.
Σπουδαία επίσης νίκη πέτυχε εκτός έδρας ο Ολυμπιακός Κίρρας που κέρδισε με 2  -  4 τις Ελπίδες Άμφισσας.

Ο Ηρακλής Μοναστηρακίου δεν κατάφερε να πάρει θετικό αποτέλεσμα χάνοντας με 1  -  0 από την Ακαδημία Άμφισσας

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 14ης αγωνιστικής,

ΦΩΚΙΔΑ 2000  -  ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                            4  -  3
ΕΛΠΙΔΕΣ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                     2  -  4

ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ  -  ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ Α.Ε                          3  -  0  ά.α
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ     1  -  0

ΜΥΩΝΙΑ  ΑΓΙΑΣ  ΕΥΘΥΜΙΑΣ  -  ΣΑΛΩΝΑ  Α.Ο                         0  -  0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ μετά την 14η αγωνιστική

                                                                                             ΓΚΟΛ               ΒΑΘΜΟΙ

1.ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                    42 – 4        39
2.ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                36 – 13       34

3.ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ                    27 – 18       28
4.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                      46 – 19       27

5.ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ         28 – 28       23
6.ΦΩΚΙΔΑ 2000  ΙΤΕΑΣ                          43 – 27       19

7.ΕΛΠΙΔΕΣ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ                          23 – 33      13
8.ΜΥΩΝΙΑ  ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ              18 – 35       10

9.ΣΑΛΩΝΑ  Α.Ο                                        10 – 30        8
10.ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ   Α.Ε                                 _              _

Την επόμενη 15η αγωνιστική θα γίνουν οι αγώνες

ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ  -  ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ  -  ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ Ε.Ε                      
ΣΑΛΩΝΑ  Α.Ο  -  ΦΩΚΙΔΑ  2000

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ  -  ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ

* Η Μυωνία Αγίας Ευθυμίας έχει -4  βαθμούς  γιατί δεν κατήλθε να αγωνιστεί στους αγώνες με Διαγόρα Πολυδρόσου και Δωριείς  Μανάγουλης.
** Η Κουλοβάτα έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα

*Ο Τάσος Τσόλκας είναι αθλητικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Αγρότες καταπάτησαν 5 εκατομμύρια στρέμματα στην Ελλάδα σε 20 χρόνια

Ανησυχητική είναι η έκθεση με τίτλο «Η Ελλάδα τότε και τώρα: Διαχρονική χαρτογράφηση των καλύψεων γης 1987-2007» που παρουσίασε η WWF και καταδεικνύει σημαντική μείωση της φυσικής έκτασης στη χώρα έναντι μιας πραγματικής «επέλασης» των γεωργικών εκτάσεων και του αστικού τοπίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, την εικοσαετία 1987-2007, η χώρα μας απώλεσε περισσότερα από έξι εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων, ενώ στο κείμενο καταδεικνύεται η διαχρονική και άναρχη μείωση των φυσικών εκτάσεων προς όφελος της γεωργικής γης, των υποδομών και των οικισμών.

Ειδικότερα, η έκθεση, αναφέρει ότι κατά την εικοσαετία τα δάση μειώθηκαν κατά 1.311.382 στρέμματα, ενώ οι εκτάσεις θαμνώδους και χαμηλής βλάστησης μειώθηκαν κατά 4.886.431 στρέμματα.

Στην αντίπερα όχθη, οι γεωργικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 5.736.939 στρέμματα και οι υπόλοιπες καλύψεις (δόμηση, έργα υποδομής κλπ) παρουσίασαν αύξηση κατά 333.675 στρέμματα.

Οι πλέον «θιγόμενες» φυσικές εκτάσεις είναι οι περιοχές χαμηλής βλάστησης που απορροφούν κατά κύριο λόγο τις πιέσεις της επέκτασης της γεωργικής γης, των οικισμών και τω υποδομών.

Η WWF, πάντως, καλεί την ηγεσία της χώρας να αναλάβει δράση για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αποτυχία δεν θα λειτουργήσει μονάχα εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά θα υποσκάψει και την ίδια την προοπτική ανάπτυξης της χώρας, ειδικά σε ό, τι αφορά τους οικονομικούς κλάδους του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα.