Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Στα κρυφά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έδωσε άδεια για λατομείο στο Δροσάτο !

Άδεια εξόρυξης - εκμετάλλευσης Λατομείου Μαρμάρων στο Δροσάτο Ευπαλίου εκδόθηκε από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος .

Ειδικότερα η άδεια έχει εκδοθεί για εκμετάλλευση μαρμάρων, στο Δροσάτο Ευπαλίου, στη θέση “Σπηλιά” στο όνομα της Ευαγγελίας Στασίνη – Κουφογιάννη (καταγωγή Μαλάματα), με αρχική διάρκεια εξόρυξης 10 χρόνια .

Αρχική έγκριση δόθηκε στις 16 Ιουλίου 2012 (ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦ. 2781/116712/17.7.2012) και στις 5 Νοεμβρίου 2012, πάρθηκε η απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων , σύμφωνα με την απόφαση με αριθμό 5281/5.11.2012, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδος .

Την ανωτέρω απόφαση εξέδωσε ο Γεν Δ/ντής Γενικής Δ/νσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας., η οποία τονίζει ότι “πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιρρύπανσης για την υποβάθμιση του Περιβάλλοντος¨…!

Αξιοσημείωτο είναι ότι το έγγραφο για την άδεια η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Στερεάς Ελλάδος ... ΔΕΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ  στο ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΑΣ !

Τέλος στην απόφαση αναφέρεται ότι “μπορεί να ασκηθεί προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος εντός 30 ημερών από τη κοινοποίηση ή από τότε που λαμβάνεται γνώση της απόφασης αυτής.


Πηγή : ΕΥΠΑΛΙΟΝ … καθ΄ οδόν

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

Έκλεισε ο δρόμος Άμφισσα-Αγία Ευθυμία στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης(τούνελ)

Μετά από επίσκεψη κλιμακίου επιστημόνων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην περιοχή των καταπτώσεων μεταξύ του οικισμού Αγίου Γεωργίου και της περιοχής Αγίας Ειρήνης (τούνελ), κρίθηκε σκόπιμο ύστερα από εντολή του κλιμακίου και λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν (βροχοπτώσεις), ο δρόμος να κλείσει, γιατί εγκυμονούνται κίνδυνοι κατά την διέλευση των οχημάτων, καθότι το φαινόμενο των καταπτώσεων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον για 5 μέρες, έως ότου αποκατασταθεί πλήρως και είναι ασφαλής για τα διερχόμενα οχήματα.
Η μετακίνηση από και προς Λιδωρίκι θα πραγματοποιείται μέσω του δρόμου Ιτέας – Τριταίας – Αγίας Ευθυμίας ή από το δρόμο Γαλαξιδίου – Βουνιχώρας ή Γαλαξιδίου - Πεντεορίων.

Ο δρόμος αυτός, ξεκίνησε να κατασκευάζετε το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2001 από την τότε Κρατική Περιφέρεια (Υπηρεσία του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και πάσχει σε αρκετά σημεία.
Ειδικότερα, η κλίση των πρανών είναι σχεδόν κατακόρυφη, δεν υπάρχουν τοιχία αντιστήριξης στα επικίνδυνα για καταπτώσεις σημεία και υπάρχει έλλειψη προστατευτικών διχτύων.

Από τον Ιούλιο 2011 που ανέλαβε την αρμοδιότητα η Αιρετή Περιφέρεια – Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, έχει παρέμβει σε αρκετά σημεία. Όμως τα φαινόμενα είναι από κατασκευής, όπως προαναφέραμε, και δεν μπορούν να επισκευαστούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει. Ήδη έχουμε αποκαταστήσει το τμήμα που παρουσίαζε καθίζηση (πριν το τούνελ) το οποίο εκκρεμούσε περίπου 2 χρόνια.

Η Αντιπεριφερειάρχης εκφράζει την λύπη της  για την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι πολίτες, αλλά πρόκειται για ένα μέτρο που αφορά την ασφάλειά τους.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ

Άρθρο του Ανδρέα Κ. Ευσταθίου
Αντιδημάρχου  Δήμου  Δωρίδας

 
Πριν 2 χρόνια η σημερινή δημοτική αρχή ανέλαβε την διοίκηση του νεοσύστατου δήμου Δωρίδας, με πολλά προβλήματα και πολλές αδυναμίες, κυρίως όμως – ανέλαβε το δήμο- σε μία περίοδο μεγάλης κρίσης όχι μόνο οικονομικής, αλλά και κοινωνικής.

Ανησυχία, φόβος, αβεβαιότητα, θυμός και οργή υπήρχαν στην ψυχή και στη σκέψη των ανθρώπων. Το μέλλον ήταν και είναι σκοτεινό και αβέβαιο. Η ελπίδα ήταν ελάχιστη και η σιγουριά σχεδόν ανύπαρκτη.

Οι πολίτες, λόγω αυτών των δεινών, εκκαλούντο να αναμορφώσουν, να αναδιαρθρώσουν τον τρόπο ζωής τους και να αυτοπροστατευτούν από τα επερχόμενα κακά. Το κλίμα ήταν και είναι πολύ βαρύ, ίσως το χειρότερο για την άσκηση αποτελεσματικής εξουσίας, στα πλαίσια των αναγκών και των απαιτήσεων των βασανιζομένων πολιτών.

Μέσα σε αυτή την κοινωνική ομίχλη και την οικονομική παρακμή εμείς, η σημερινή δημοτική αρχή, ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου με βαρύ αίσθημα ευθύνης. Όπλα μας ήταν και είναι η πίστη στην αποστολή μας, ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, το ήθος και η νομιμότητα, η αλήθεια και η εργατικότητα.

Κάνουμε ότι μπορούμε για το καλύτερο. Ιδιαιτέρως προσπαθούμε για τη βελτίωση των θεμάτων της καθημερινότητας. Με προσοχή και επιμέλεια χειριζόμαστε τα σοβαρά ζητήματα του δήμου. Αναζητούμε κάθε δυνατή βοήθεια και αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό των θεμάτων.

Προγραμματίζουμε και σχεδιάζουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το αύριο. Ανυπέρβλητο εμπόδιο στις προσπάθειες μας είναι η έλλειψη χρημάτων. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτό με επιμονή και υπομονή και με τη βοήθεια των συνδημοτών μας πιστεύουμε στις αρετές της συνεργασίας.

Ο αγώνας αυτός, της αποτελεσματικής διοίκησης, είναι ηθικός γιατί γίνεται υπέρ εντίμων πολιτών και του καλού όλων. Θα τον συνεχίσουμε. Σεβόμαστε τους συνδημότες μας και επιθυμούμε την επιεική κρίση τους εν όψει όλων αυτών.

Τα προαναφερόμενα δεν αποτελούν απολογισμό έργου διετίας, γι αυτό και δεν γίνεται αναφορά κατά περίπτωση. Είναι κατάθεση ψυχής, με απόλυτη ειλικρίνεια .

                                                         

Χριστουγεννιάτικο Bazzar Ερατεινής


Χριστουγεννιάτικο Bazzar  θα γίνει την  Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012 από τις 10:00 π.μ. έως αργά το βράδυ.

Το διοργανώνει ο  Σύλλογος Γυναικών Ερατεινής και προσκαλεί όλες και όλους , μικρούς και μεγάλους, να το επισκεφθούν .

Θα υπάρχει μουσική, Άγιος Βασίλης που θα μοιράζει δωράκια στα παιδάκια, Χριστουγεννιάτικα χειροποίητα είδη και δώρα, καθώς και Χριστουγεννιάτικα κέικ και γλυκάκια σε μια φιλόξενη και ζεστή ατμόσφαιρα που διοργανώνεται στην παραλία της Ερατεινής.

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ


Του Θανάση Λουκόπουλου  *

Έστω και με καθυστέρηση, ομολογούν οι θεματοφύλακες του νεοφιλελευθερισμού στην Κομισιόν και την ηγεσία της ευρωζώνης, ότι είναι ορατός ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.
Εκτιμούν επίσης ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας σε αρκετά από τα επώδυνα και αντικοινωνικά μέτρα που επιμένουν να εφαρμοστούν, καθώς πιθανολογούν ότι ορισμένα από αυτά  θα πέσουν στα δικαστήρια.

Και οι δύο αυτές παράμετροι, δημιουργούν το υπόστρωμα για τη συνέχιση της αμφιβολίας, της αμφισβήτησης, της αβεβαιότητας, που υπονομεύει την αντιστροφή των γεγονότων και το άνοιγμα των διαδικασιών ώστε η οικονομία να ανακάμψει και η χώρα να σταθεροποιηθεί.
Είμαστε κατά συνέπεια στα πρόθυρα ενός νέου λάθους στην επιλογή των πολιτικών που έχει ανάγκη η Ελλάδα.  Αν αυτό επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε όχι μόνο τα 34,4 δις ευρώ της δόσης, αλλά και άλλα τόσα θα μοιάζουν λίγα για να βγάλουν την χώρα οριστικά από την κρίση ,καθώς δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.

Το βασανιστικό ερώτημα που δημιουργείται αυτομάτως στο μυαλό όλων των σκεπτόμενων πολιτών, σχετίζεται με την σκοπιμότητα αυτών των επιλογών.                                 Ποιές είναι οι  πραγματικές προθέσεις, που κρύβονται πίσω από τις πολλές και πομπώδεις  εκφράσεις.
Από τον Γενάρη αρχίζει μια εξαιρετικά σκληρή περίοδος, στη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστεί η υπευθυνότητα όλων. Θα δοκιμαστεί πάνω απ’ όλα η ετοιμότητα να γίνει το αποφασιστικό άλμα υπέρβασης και φυγής από την ανακυκλούμενη αδράνεια  της διαχειριστικής λογικής, που όπως αποδείχτηκε δεν λύνει το πρόβλημα.  Άγνοια  και ολιγωρία δεν δικαιολογούνται.

Μόνο δόλος και σκοπιμότητα, όπως για παράδειγμα η τεχνητή παράταση στη λήψη οριστικών αποφάσεων, ώστε να περάσουν οι γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί στο 30% περίπου. 

Με το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μισθοσυντήρητων, να έχει καταποντιστεί και να μη φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη. 
Με την οργισμένη κοινωνία να έχει εξαντλήσει όλα τα αποθέματα υπομονής και να είναι στα πρόθυρα της έκρηξης…  Ένας είναι ο δρόμος.  Αυτός της επικαιροποίησης όλων των θεσμικών παρεμβάσεων και της εφαρμογής των ανάλογων μεταρρυθμίσεων, που δεν θα επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον το λαϊκό εισόδημα.

Είναι ο δρόμος που οδηγεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της διαφθοράς. Είναι ο δρόμος της παραγωγικής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, με ένα σχέδιο που θα εμπνέει το σεβασμό των ανθρώπων που θα κληθούν να το εφαρμόσουν.
Τώρα είναι η ώρα του κρίσιμου και λυτρωτικού διαχωρισμού, καθώς δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να μπαίνουν στο ίδιο μίξερ, οι πάσης φύσεως αυξήσεις που συνθλίβουν το λαϊκό εισόδημα, με κορυφαίες κινήσεις όπως για παράδειγμα η αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.  Στη περίπτωση που συμβεί αυτό, το πρώτο θα υπονομεύσει και θα συμπαρασύρει το δεύτερο και στο τέλος να μηδενιστούν και τα δύο.

Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι αυξήσεις που επιβαρύνουν το κόστος ζωής και νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα θα πρέπει να ξαναμπούν στο τραπέζι, αφού έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και αφού έχει διευρυνθεί η φορολογική βάση-και άρα τα έσοδα του κράτους- μέσω της νέας αναπτυξιακής διαδικασίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης. 
Αυτό το βάρος πέφτει εκ των πραγμάτων, στις πλάτες των βουλευτών  του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πρωτίστως και της Νέας Δημοκρατίας δευτερεύοντος.    Με την αταλάντευτη αλλά τεκμηριωμένη στάση τους, θα πρέπει να υποχρεώσουν τη κυβέρνηση να κινηθεί στην κατεύθυνση που προαναφέραμε.   

Αναμενόμενο  είναι  η Κυβέρνηση να μη μπορεί να αντισταθεί  στις πολλές  πιέσεις που θα ασκηθούν το επόμενο τρίμηνο, από την τρόικα , προκειμένου να εφαρμοστούν τα νέα αντικοινωνικά μέτρα που έχει ουσιαστικά προαποφασίσει.
Εδώ ακριβώς μπαίνει ο καθοριστικός ρόλος των βουλευτών, που καλούνται να το αποτρέψουν. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι μεταξύ της πτώσης της Κυβέρνησης και των  επιλογών ανάσας και ζωής ,που προαναφέραμε, ακόμα και οι σκληροί της Ευρωζώνης ,θα προτιμήσουν το δεύτερο. Το υπονόησε  άλλωστε και η κ. Μέρκελ, σε πρόσφατες δηλώσεις, εμφανώς στρογγυλεμένες.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ : λέμε όχι στο παραεμπόριο


Τα τελευταία χρόνια το παραεμπόριο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για το νόμιμο εμπόριο κι έχει γίνει η βασική αιτία της υποβάθμισης της καθημερινότητάς μας, με τα υπόπτου προέλευσης και ποιότητας προϊόντα που διακινούνται.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, στην εποχή της ελεύθερης αγοράς και του διαδικτύου, καλούμαστε εμείς οι καταναλωτές να παίξουμε τον πρωτεύοντα ρόλο. Το ζητούμενο είναι αν θέλουμε ή όχι το παραεμπόριο, γιατί χωρίς τη δική μας συμβολή, παραεμπόριο δεν θα υπάρξει.

Πρέπει όλοι μας να πάρουμε σοβαρά το ρόλο μας ως καταναλωτές και να καταλάβουμε ότι με την εν γνώσει μας αγορά παράνομων και παραποιημένων προϊόντων :
Ø  διαπράττουμε ουσιαστικά το αδίκημα της κλεπταποδοχής,
Ø  ενθαρρύνουμε τη νοθεία,
Ø  συμβάλλουμε στην αύξηση της ανεργίας,
Ø  επιβραβεύουμε «εργοδότες» που απασχολούν ανασφάλιστο και χωρίς νόμιμη αμοιβή    προσωπικό,
Ø  ενισχύουμε τον οικονομικό μαρασμό των νόμιμων επιχειρήσεων,
Ø  βοηθούμε στη φοροδιαφυγή και πληρώνουμε εμείς τα διαφυγόντα κέρδη,
Ø  παίζουμε με την υγεία και την ασφάλειά μας.

Στηρίζοντας το παράνομο εμπόριο, αφενός μεν αποδεικνύουμε την έλλειψη καταναλωτικής αγωγής και παιδείας από την πλευρά μας κι αφετέρου υπονομεύουμε τον υγιή ανταγωνισμό, ο οποίος συνδέεται αναπόσπαστα με το θέμα της προστασίας μας.

Γι’ αυτό λοιπόν προσοχή!

Προτιμάμε τις νόμιμες επιχειρήσεις για τις αγορές μας, όπου μπορούμε να διεκδικήσουμε, σε περίπτωση αδικίας, τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές.

Στηρίζουμε την τοπική αγορά, γιατί με τον τρόπο αυτό βοηθούμε στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στηρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Σε μια περίοδο καταναλωτικής κρίσης, μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε και να πεισθούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς προϊόντα παραποίησης κι απομίμησης.

    Ας πούμε  όχι στο παραεμπόριο!

Ξέσπασε εμφύλιος στη Γλύφα για το Ναό Παπάς & Μητρόπολη: Να επισκευαστεί Γλυφιώτες: Να κατεδαφιστεί και νέος

Σε εμφύλιο πόλεμο βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Γλυφάδας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφορικά με το κτίριο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο κατά γενική ομολογία, βρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, κυρίως λόγω της υγρασίας, αλλά κι επειδή από τότε που κατασκευάστηκε δεν έχει γίνει καμία απολύτως εργασία συντήρησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ¨Η ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ¨, η ενορία της Γλύφας έχει χωριστεί κυριολεκτικά στα δύο, αφού περίπου 210 χωριανοί ζητούν το γκρέμισμα του ναού και την ανέγερση νέου, ενώ από την άλλη πλευρά ο ιερέας της εκκλησίας, πάτερ Νικόλαος καθώς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο επιμένουν πως ο ναός δεν χρειάζεται γκρέμισμα αλλά επισκευή.

Οι 210 κάτοικοι της Γλυφάδας που θέλουν διακαώς την ανέγερση νέου ναού, καταγγέλλουν τη συμπεριφορά του πάτερ Νικόλαου, επισημαίνοντας πως αν και σε σχετική συνάντηση στην Ιερά Μητρόπολη η οποία δεν απέδωσε συναινετική λύση, συμφωνήθηκε να δοθεί ένα χρονικό διάστημα προς κατευνασμό των πνευμάτων ώστε να δουν όλες οι πλευρές το θέμα με νηφαλιότητα, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ο ιερέας συνέχισε με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς να ψάχνει προσφορές από εργολάβους και τεχνίτες για τις επισκευές, χωρίς να έχει παρθεί κάποια τελική απόφαση.

Τονίζουν δε σε σχετική επιστολή τους προς την Ιερά Μητρόπολη, πως στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε ο πάτερ Νικόλαος, δεν περιλαμβάνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις – υποστυλώσεις στις κολόνες και στα καμπαναριά καθώς και εργασίες για την τοποθέτηση μανδυών στις τέσσερις κεντρικές κολόνες με την απαιτούμενη θεμελίωση και τα συνδετήρια δοκάρια.

Παράλληλα στην πρότασή τους για την ανέγερση νέου ναού, επικαλούνται πως με σύγχρονες μελέτες και υλικά θα εξασφαλιστεί πλέον η μέγιστη αντοχή και ασφάλειας σε βάθος χρόνου. Οι ίδιοι τεκμηριώνοντας την πρόταση τους αυτή εστιάζουν στο γεγονός ότι ο υπάρχων ναός είναι κτισμένος πολύ κοντά στη θάλασσα και η υποτυπώδης θεμελίωση κατεβαίνει περίπου 80 εκατοστά στο έδαφος όπου συναντά τη στάθμη της θάλασσας με αποτέλεσμα η υγρασία και η αλμύρα να απορροφώνται και να έχουν διαβρώσει σε μεγάλο ύψος περιμετρικά του τοίχους.

Επίσης τονίζουν πως η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει μεγάλη σεισμικότητα και σε μικρό εστιακό βάθος κι έτσι σε συνδυασμό με τα μικρής αντοχής υλικά και τη γενικότερη κατάσταση του κτιρίου υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που γίνει κάποιος σεισμός από 5,5 ρίχτερ και πάνω, την ώρα του εκκλησιάσματος.

Μιλούν επίσης για τη χωρητικότητα του υπάρχοντος ναού, τονίζοντας πως δεν καλύπτονται πλέον οι ανάγκες του χωριού.

Σε ότι αφορά τον πάτερ Νικόλαο, οι χωριανοί τονίζουν πως το τελευταίο διάστημα μέσα στην εκκλησία αναφέρεται με αιχμηρό και ειρωνικό τρόπο ζήτημα του κτιρίου, που απασχολεί και την ενορία και το χωριό, προκαλώντας έτσι τους ενορίτες που έχουν διαφορετική από εκείνον άποψη ο οποίος όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν με τη συμπεριφορά του ρίχνει λάδι στη φωτιά.

 Πάντως οι ενορίτες αναφέρουν, πως σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει να ξοδευτούν υπέρογκα ποσά για μικροεπισκευές οι οποίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα, την ώρα που με τα ίδια χρήματα θα μπορέσει να ανεγερθεί ένας νέος, ευρύχωρος ναός.

Πιστοί της εκκλησίας πάντως υπολογίζουν σε πολύ υψηλά νούμερα τα ταμειακά υπόλοιπα της εκκλησίας, κάτι για το οποίο ο πάτερ Νικόλαος είναι κατηγορηματικός. Μάλιστα πολλοί ισχυρίζονται πως παλαιότερα κάποιος επίτροπος είχε παραδώσει φεύγοντας 60.000 ευρώ υπόλοιπο για ένα μόλις έτος.


Φανερά επηρεασμένος από την κατάσταση που επικρατεί στην ενορία του, ο πάτερ Νικόλαος, ξεκαθαρίζει πως από το 2005 που ιερουργεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλυφάδας εκπόνησε μέχρι σήμερα όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο ναός να λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και να νομιμοποιηθεί απ’ όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Πάντως ο ιερέας ξεκαθάρισε πως όλες οι υπηρεσίες αποφάνθηκαν πως αν εκτελεστούν οι απαραίτητες εργασίες δεν τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας των ενοριτών. Απαντώντας στα όσα ακούγονται περί μεγάλων ποσών στα ταμειακά υπόλοιπα του ναού, ο πάτερ Νικόλαος υποστήριξε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχουν τέτοια ποσά, ενώ ανέφερε γελώντας πως ούτε εκκλησίες σε μεγάλες πόλεις δεν λαμβάνουν 60.000 ευρώ το χρόνο.

Η Μητρόπολη με το μέρος του Παπά

 Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Νικόλαος , μιλώντας για λογαριασμό του Μητροπολίτη, ανέφερε ότι τόσο ο Μητροπολίτης όσο και το υπόλοιπο συμβούλιο τάσσονται υπέρ της επισκευής του Ναού και όχι της ανέγερσης νέου, λόγω του ότι έχουν συγκεντρωθεί ήδη από τον ιερέα της ενορίας, όλες οι απαραίτητες άδειες, που προβλέπουν την ασφάλεια της εκκλησίας.

Ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, πού έχει καταγωγή από την Γλύφα ,σε ερώτηση που του έγινε υποστήριξε πως πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξετασθούν καλά και οι δύο περιπτώσεις ως προς το κόστος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ναός χρειάζεται μια πολύ βαριά επισκευή η οποία μπορεί να κοστίσει όσο μια καινούργια εκκλησία και γι’ αυτό το λόγο ξεκαθαρίζει πως πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξακριβωθεί τι πραγματικά συμφέρει το ναό, αφού βγουν τα κοστολόγια, και μετά να παρθεί η όποια απόφαση.

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο Δημ. Καραχάλιος εκλέχθηκε Πρόεδρος Εργαζομένων στο ΙΚΑ Δυτικής Ελλάδας

Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΙΚΑ Δυτικής Ελλάδας, εκλέχθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδας  Δημήτρης Καραχάλιος.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ¨Η ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ¨ ο  Καραχάλιος επεσήμανε πως είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη για τον ίδιο η εκλογή του, τονίζοντας πως η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για το πρόσωπό του, ήταν ομόφωνη από όλες τις παρατάξεις, κάτι που αποδεικνύει ωριμότητα και ενότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΙΚΑ Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα υποστήριξε πως το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την κοινωνία, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και γενικότερα των πολιτών, που ολοένα βυθίζονται στην ύφεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Καραχάλιος έχει εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς στις Δημοτικές Εκλογές του Δήμου Δωρίδας , με τον συνδυασμό του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη.

Ανοιχτή Συνέλευση στην Ερατεινή

Ανοικτή συνέλευση των κατοίκων της Ερατεινής πραγματοποιεί το Τοπικό Συμβούλιο την Παρασκευή  στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 18:00  στο δημοτικό σχολείο , και ο Πρόεδρός του Σταύρος Πολίτης καλεί όλους για να παραβρεθούν.

Τα  θέματα που θα συζητηθούν είναι

 1. Την παροχή κοινωνικών ή άλλων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ερατεινής.

 2. Τη λήψη μέτρων για την   προστασία των ηλικιωμένων και των παιδιών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου.

 3.  Τα  έργα  που  πρέπει  να  εκτελεστούν  στην  τοπική κοινότητα.

 4. Την παροχή υπηρεσιών για την τουριστική αξιοποίηση και προβολή της τοπικής κοινότητας.

 5. Την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών       προγραμμάτων.

 6.    Κάθε άλλο θέμα που αφορά την τοπική κοινότητα .

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑ Ο ΑΣΤΕΡΑΣ Κέρδισε 0-1 στο ντέρμπυ την Γλυφάδα Συνέτριψε με 1-5 ο Απόλλων τον Αετό

Του Τάσου Τσόλκα *

Πρωταθλητής χειμώνα  Α΄ κατηγορίας Φωκίδας αναδείχτηκε ο Αστέρας Ιτέας κερδίζοντας στον τελευταίο αγώνα του Α΄ γύρου εκτός έδρας με 0 - 1 την Ένωση Γλυφάδας.
Μεγάλη νίκη  πέτυχε μέσα στο Λιδωρίκι ο Απόλλων Ευπαλίου κερδίζοντας με 1 - 5 τον Αετό  Λιδωρικίου, σκαρφαλώνοντας στην 3η θέση και έχοντας το προβάδισμα από τις άλλες ομάδες της Δωρίδας.

Στη Δεσφίνα η Τολοφώνα Ερατεινή έκλεψε βαθμό με την ισοπαλία 1 - 1 που πήρε από τον τοπικό Ησαΐα .
Αναλυτικά τα αποτελέσματα

ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  -  ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ                           1  -  1
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                          0  -  1

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                             1  -  5
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ  -- ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                             4  -  1

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ  -  ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ       3  -  0
Ρεπό έχει ο  ΑΜΦΙΣΣΑΪΑΚΟΣ

 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ  μετά την 11η Αγωνιστική

 

                                                                                             ΓΚΟΛ               ΒΑΘΜΟΙ

1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                              36 - 4         25
2. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ *                 27 - 12       22

3. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ *                 23 - 15       18  
4. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                       22 - 9         17

5. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  *                             18 -12        17
6. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                       17 - 15        12

7. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  *                     13 - 20       13
8. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ *             11 - 21       12

9. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ *                       14  - 19       10
10.ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ *    10  - 31         6

11.ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *               4 - 31         2

*    Με αστερίσκο οι ομάδες που έκαναν το ρεπό τους
**   Η Ένωση Γλυφάδας έχει ξεκινήσει με -2 βαθμούς
*** Δεν υπολογίζεται το παιχνίδι Ησαΐα Δεσφίνας - Ένωση Γλυφάδας

Την  επόμενη 1η αγωνιστική του Β΄ Γύρου (12η αγωνιστική του πρωταθλήματος )θα γίνουν οι αγώνες

ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ  -  ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ  -  ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -   ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ  -  ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ
Ρεπό έχει η  ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Η Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι Δωριείς Μανάγουλης  συνεχίζουν την προέλαση τους παίρνοντας  άνευ αγώνος με 3 - 0 το παιχνίδι  με την Μυωνία Αγίας Ευθυμίας, αφού η τελευταία δήλωσε κώλυμα και δεν κατήλθε να αγωνιστεί και της αφαιρέθηκαν και -2 βαθμοί.
Ακολουθεί ο  Διαγόρας Πολυδρόσου που κέρδισε κερδίζοντας με 3-2 τον Ηρακλή Μοναστηρακίου σ΄ ένα πολύ ωραίο παιχνίδι με πολλά γκολ.

 Αναλυτικά τα αποτελέσματα ,

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ  -  ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ     3  -  2
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ  -  ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΟΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ          3  -  0  ά.α

ΦΩΚΙΔΑ 2000  -  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                                    0  -  4
ΚΟΥΛΟΥΒΑΤΑ Α.Ε.  -  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                              0  -  3   ά.α

ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο.                                          4  -  0

 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ μετά την 8η αγωνιστική

                                                                          ΓΚΟΛ               ΒΑΘΜΟΙ

1.ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                    24 – 2        24
2.ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                  20 – 3       21

3.ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ          16 – 13      13
4.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                      24 – 10       15

5.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                     16 – 11      13
6.ΦΩΚΙΔΑ 2000                                       25 – 12        9

7.ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ               10 – 16        6
8.ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                           15 – 18        7

9.ΣΑΛΩΝΑ                                                  5 – 23         3
10.ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ                                           _              _

* Η Μυωνία Αγίας Ευθυμίας έχει -4  βαθμούς  γιατί δεν κατήλθε να αγωνιστεί στους αγώνες με Διαγόρα Πολυδρόσου και Δωριείς  Μανάγουλης.
** Η Κουλοβάτα έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα

Την επόμενη 9η αγωνιστική θα γίνουν οι αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής του Α΄ γύρου  για το πρωτάθλημα  Β΄ κατηγορίας Φωκίδας

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ  -  ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ  -  ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ Α.Ε.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο.
ΦΩΚΙΔΑ 2000  -  ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ  -  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ

* Ο Τάσος Τσόλκας είναι αθλητικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Μεγάλο βήμα προς Ομοσπονδία

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν προχθές στη σύνοδο Κορυφής  για την τραπεζική ενοποίηση, συνιστούν ένα τεράστιο πολιτικό βήμα στο δρόμο για την ομοσπονδιακή Ευρώπη. Ένα σημαντικότατο κομμάτι του πάζλ για την οικονομική και πολιτική ένωση της ευρωζώνης μπαίνει τώρα στη θέση του.

Κατά τους περισσότερους σοβαρούς αναλυτές των ευρωπαϊκών εξελίξεων, οι αποφάσεις αυτές έρχονται να καλύψουν ένα κρίσιμο μέρος του πολιτικού ελλείμματος που κατέστησε ημιτελή τη νομισματική ένωση, καθώς  ήταν αδύνατο να λειτουργήσει σωστά και σε βάθος χρόνου η ΟΝΕ,  χωρίς να πατάει στην τραπεζική ένωση.

Το αποδεικνύει άλλωστε η φοβερή κρίση που ξέσπασε στην ευρωζώνη και εξακολουθεί να κλυδωνίζει τις οικονομίες της. Αυτό το κενό έρχονται να κλείσουν τώρα οι αποφάσεις της συνόδου Κορυφής, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος και να θωρακιστεί το ευρώ.

Πρόκειται για μία κίνηση που θα αλλάξει τις ισορροπίες του ευρωσυστήματος. Θα σπάσει τον φαύλο κύκλο μεταξύ του χρέους των κρατών με το τραπεζικό σύστημα, θα απελευθερώσει ρευστότητα στην αγορά, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, θα ξεπαγώσει ευκολότερα την διατραπεζική αγορά και θα συμβάλει σταδιακά στην επανάκαμψη των καταθέσεων στις τραυματισμένες οικονομίες του Νότου, όπως ειδικότερα και στην Ελλάδα.

Αυτά όλα συνιστούν κολοσσιαίες μεταβολές για μία Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίση και διαμορφώνει τα πολιτικά εργαλεία για να την ξεπεράσει, με γνώμονα την περαιτέρω ενοποίηση.

Στην τραπεζική ένωση θα ενταχθούν και οι τρείς μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι της Ελλάδας, δηλαδή η Εθνική – Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς όλοι διαθέτουν ενεργητικό πολύ υψηλότερο από τα 30 δισεκ. ευρώ.

Σε αυτή την ενιαία - ασφαλή ομπρέλα των ευρωπαϊκών τραπεζών, ας σημειωθεί ότι θα περιληφθούν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν ενεργητικό άνω των 30 δισεκ. ευρώ (οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης), οι οποίες είναι περίπου 200, οι μεγαλύτερες και με διασυνοριακή δραστηριότητα.

Η τραπεζική ένωση, που θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2014, θα αρχίσει να οικοδομείται από το 2013 πάνω σε τρείς πυλώνες πολιτικής : πρώτον, την ενιαία και άμεση εποπτεία των (συγκεκριμένων πάντα) τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεύτερον την δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου που θα σηκώνει την ανακεφαλαιοποίηση αυτών των τραπεζών, εάν και όπου χρειάζεται και τρίτον, την διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.

Με τον πρώτο πυλώνα ενισχύονται η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα του συστήματος, απέναντι σε οποιαδήποτε ασύμμετρο σοκ.

Με τον δεύτερο κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ του χρέους των κρατών και των τραπεζών, δηλαδή η ανακύκλωση του χρέους από την ανακεφαλαιοποίηση μέσω των εθνικών προϋπολογισμών και έτσι διευκολύνεται και μία βάση προϋποθέσεων για τη δημοσιονομική ενοποίηση (είναι σαν να πρόκειται και για ευρωομόλογο).

Παράλληλα, με τη διαδικασία της ένωσης απελευθερώνονται και εξομαλύνονται οι ροές κεφαλαίων και δανείων στον κεντρικό κορμό του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα απολύτως απαραίτητο για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της νομισματικής κυκλοφορίας ρυθμίζεται μέσα από το τραπεζικό σύστημα και το μικρότερο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα