Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Άρθρο του Θανάση Λουκόπουλου *

Ισχυρίζονται πολλοί ότι σε περίοδο ισοπεδωτικής- οικονομικής κρίσης, σαν αυτή που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, δεν υπάρχουν δυνατότητες για άσκηση ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής, που να υποστηρίζει τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας.
Ο ισχυρισμός αυτός βρίσκει ενδεχομένως εφαρμογές σε χώρες του πλανήτη, που δεν έχουν την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, αλλά και το υποστηρικτικό, πολιτικό και νομικό πλαίσιο μιας συμμαχίας, όπως αυτής της ΕΕ.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη 4 χρόνια στον «κυκλώνα» της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, δεν παρατηρούμε δραματική επιδείνωση κάποιων από τα εθνικά θέματα που έχουμε σε εκκρεμότητα.
Αντίθετα, υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις ότι τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα δεν απορρίπτουν (για να μην πούμε ότι ευνοούν) κινήσεις της ελληνικής πλευράς, που -υπό διαφορετικές συνθήκες- δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα εντάσεων με τις γειτονικές χώρες.
■ Για παράδειγμα, η ενδεδειγμένη παραγωγική πολιτική που αρχίζει να εφαρμόζεται στα ζητήματα ερευνών για υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και Κρητικό πέλαγος.

■ Η περιφρούρηση του νησιωτικού-αιγαιακού χώρου για θέματα λαθρομετανάστευσης, αλλά και ερευνών και διάσωσης, που αντιστοιχείται με τις πάγιες ελληνικές θέσεις.
■ Η κατηγορηματική απόρριψη διαφόρων πρακτικών και συμπεριφορών στη Θράκη, που έχει έντονο το χρώμα του τουρκικού διεμβολισμού σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας.

■ Η καταδίκη πολλών όψεων της εθνικιστικής πολιτικής της ηγεσίας της πΓΔΜ και η ενθάρρυνση πολιτικών πρωτοβουλιών, που βρίσκονται πολύ κοντά στις γνωστές εθνικές-ελληνικές θέσεις, επί του «μακεδονικού» ζητήματος.
■ Οι παρεμβάσεις στην αλβανική ηγεσία, να εγκαταλείψει τον εθνικιστικό μεγαλοϊδεατισμό και να προσαρμόσει την πολιτική της στη βάση ορισμένων σταθερών αξιών της ευρωπαϊκής πολιτικής, που εξ αντικειμένου δίνουν επιπρόσθετα επιχειρήματα και ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, τόσο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, όσο και αποφυγής εκ μέρους της αλβανικής πλευράς ενεργειών, που υπονομεύουν τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες καθορίζουν και το πλαίσιο διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες στο χώρο των εθνικών μας θεμάτων.  Αρκεί η ελληνική πολιτική ηγεσία, οι ομογενειακές οργανώσεις, και τα ελληνικά λόμπυ ανά τον κόσμο, να προσαρμόσουν με σοβαρή και συστηματική δουλειά την εθνική στρατηγική στις πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις, αλλαγές συμμαχιών και αντιπαλότητες που παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και Βαλκανίων.
Δικαιούται, κατά κάποιο τρόπο, η Ελλάδα να ζητήσει από την ευρωζώνη-ΕΕ τη σταθερή υπεράσπιση μιας ανάλογης εθνικής στρατηγικής, ως αντιστάθμισμα στις πολλές άστοχες ενέργειες και κακές αποφάσεις στον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Στο «μακεδονικό» ζήτημα η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να εμφανίζεται ως η επισπεύδουσα, από τη στιγμή που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ν. Γκρουέφσκι, συνεχίζει την ακραία εθνικιστική πολιτική του. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, όπως της υπογραφής της ενδιάμεσης συμφωνίας του ’95, και της μη πραγματοποίησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το «μακεδονικό», στο χρόνο φυσικά που έπρεπε.
Τώρα, θα πρέπει να συνεχίσει να προβάλει την αιτιολογημένη θέση, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας, εάν η άλλη πλευρά δεν αποδεχθεί μια σύνθετη ονομασία, έναντι όλων (χωρών και οργανισμών) με απόρριψη των εθνολογικών αναφορών που παραποιούν και αλλοιώνουν το ιστορικό προηγούμενο. Άλλωστε, αυτό το τελευταίο βρίσκει απολύτως σύμφωνες, τόσο τη Βουλγαρία, όσο και την Αλβανία, για διαφορετικούς φυσικά λόγους.

Είναι η κατάλληλη στιγμή να εκδηλωθεί μια ευέλικτη, όσο και διεισδυτική πολιτική, που θα αναδεικνύει και θα εκμεταλλεύεται τις τεράστιες αντιθέσεις, μεταξύ των κομμάτων στα Σκόπια, για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος της ονομασίας.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενθαρρυνθούν -με όποιο τρόπο κριθεί πιο αποτελεσματικός- οι πρωτοβουλίες αρχηγών κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αντιμάχονται με σφοδρότητα, την ακραία ρητορική του Γκρουέφσκι και επιμένουν σε αποδοτικό διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προαπαιτούμενα. Είναι ενδεικτικές οι σχετικές δηλώσεις τόσο του Μπ. Τσεβερνκόφσκι, όσο κυρίως του Λ. Γκεοργκίεφσκι. Η διακριτική επαφή και συνεννόηση μαζί τους θα ήταν μια κίνηση, που μπορεί να αποδώσει πολλά, πέραν του αναμενομένου.

Άλλωστε, είναι πολύ πιθανό οι αρχηγοί αυτοί και τα συγκεκριμένα κόμματα, να κατορθώσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετά τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του 2013.
Πάντως, επειδή όπως όλα δείχνουν, η τελική λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα αργήσει να έρθει, μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι η Βουλγαρία, έχει κάθε λόγο να απορρίπτει τις ανιστόρητες θέσεις της ηγεσίας των Σκοπίων, καθώς της προκαλούν επιπρόσθετα προβλήματα και διαταράσσουν τις λεπτές ισορροπίες.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την πολιτιστική επιρροή των Βουλγάρων στα Σκόπια.  Χωρίς να υπάρχει εμφανής συνεννόηση, μπορεί να υποστηριχθεί και να προωθηθεί μια συστηματική δουλειά των Βούλγαρων στον πολιτιστικό και εθνικό τομέα και μια αντίστοιχη της Ελλάδας στον οικονομικό.
Αυτό θα ενθαρρύνει τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια, που θέλουν να εργαστούν στην αντίθετη κατεύθυνση, από αυτή του σημερινού πρωθυπουργού. Η οποία ας σημειωθεί, έχει ήδη προσκρούσει ,σε τείχος αδιεξόδων. Και αυτό, γιατί το υπερ-προβεβλημένο άνοιγμα Γκρούεφσκι στην Τουρκία δεν έχει αποδώσει τίποτα, επί της ουσίας, πέρα από μια προστασία που συνεχίζουν να πουλάνε οι Τούρκοι, για τους γνωστούς λόγους.

Μάλιστα, η αστάθεια και η αβεβαιότητα που φουντώνουν πάλι στα Σκόπια, οδηγούν διπλωματικούς παρατηρητές να συμπεράνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια ανάλογη κίνηση, σαν αυτή που έκανε η Βουλγαρία, για τους βουλγαρικής καταγωγής πολίτες των Σκοπίων.
Να χορηγήσει, δηλαδή, χιλιάδες διαβατήρια σε καταγόμενους από την Ελλάδα πολίτες της πΓΔΜ, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν κύκλους συμφερόντων, που αντικειμενικά θα λειτουργούν υπέρ των ελληνικών θέσεων. Πόσο μάλλον, που όλους αυτούς τους πολίτες τους χρησιμοποιεί σήμερα ο Γκρούεφσκι , ως προγεφύρωμα των εθνικιστικών του επινοήσεων.

Ο αντίλογος, περί κινδύνου, εγέρσεως μειονοτικών ζητημάτων στην Ελλάδα, από τους πολίτες αυτούς που θα πάρουν διαβατήρια, δεν μπορεί να σταθεί καθώς η ελληνική πολιτεία έχει το «όπλο» της αφαίρεσης της ιθαγένειας, ανά πάσα στιγμή,  για όποιους από αυτούς διαπιστώσει ότι κάνουν προμελετημένες υπονομευτικές ενέργειες.
Φυσικά, είναι περιττό να επιχειρηματολογήσουμε για το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο «όπλο» στα χέρια της ελληνικής διπλωματίας, καθώς χιλιάδες πολίτες της πΓΔΜ, θα σκέφτονται ελληνικά και θα ενεργούν ανάλογα.

*Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα .

Σαββατοκύριακο με ενδιαφέροντες αγώνες


Του Τάσου Τσόλκα *

Συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας με σειρά σημαντικών και αμφίρροπων αγώνων για την 7η αγωνιστική.

Ο πρωτοπόρος Αστέρας Ιτέας φαίνεται ότι θα έχει ένα … προπονητικό απόγευμα , ενώ ξεχωρίζουν τα ντέρμπυ  Ησαΐα Δεσφίνας - Ένωσης Γλυφάδας και Αμφισσαϊκού - Κρισσαίου Χρισσού.

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  -  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  -  ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΘΟΥ  -  ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ  -  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ

ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ  -  ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

Ρεπό έχει ο  ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

Όλοι οι αγώνες θα γίνουν σήμερα Σάββατο με έναρξη στις 3:00 το μεσημέρι , εκτός του αγώνα Τολοφώνας Ερατεινής  -  Οιάνθης Γαλαξιδίου που θα γίνει αύριο Κυριακή στις 3:00 το μεσημέρι.

 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ  μετά την 6η Αγωνιστική

 

                                                                                             ΓΚΟΛ               ΒΑΘΜΟΙ

1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                  25 - 1        15                                                      
2. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                         15 - 8        12
3. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                 13 - 8          12                                                          
4. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                       14 - 4          11
5. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ *                  12 - 7         10                                                           
6. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                           7 - 9           9                                                     
7. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ *                 12 - 11         6                                                        
8. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ *                         9 - 12         6
9. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ *              5 - 20         3
10.ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ         5 - 17         3
11.ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *             4 - 20         0


* Με αστερίσκο οι ομάδες που έκαναν το ρεπό τους
** Η Ένωση Γλυφάδας έχει ξεκινήσει με -2 βαθμούς

Η Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Για την  4η Αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας Φωκίδας θα γίνουν οι αγώνες,

ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ - ΦΩΚΙΔΑ 2000   (Σάββατο 3:00 μ.μ.)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ  -  ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο   (Κυριακή 3:00 μ.μ.)

ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ   (Κυριακή 3:00 μ.μ.)
ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ   (Κυριακή 3:00 μ.μ.)

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΆΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΚΟΥΛΟΥΒΑΤΑ ΑΕ   (Κυριακή 5:00 μ.μ.)

 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ μετά την 3η αγωνιστική

 

                                                                          ΓΚΟΛ               ΒΑΘΜΟΙ

1.ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                    13 – 1         9
2.ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                   8 – 0         9

3.ΦΩΚΙΔΑ 2000                                      15 – 2         6
4.ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ            6 – 6         6

5.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                        8 – 6         3
6.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                      4 – 5         3

7.ΣΑΛΩΝΑ                                                  4 – 6         3
8.ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ                3 – 7         3

9.ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                            5 – 7         3
10.ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ                                       0 – 16        0

* Ο Τάσος Τσόλκας είναι αθλητικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Το ‘’Είμαστε Εις το Εμείς’’... έχει αποτελέσματα στο Κροκύλειο


Του Δημήτρη Αθ.Μπαρμπούτη
Εκπρόσωπου Τ.Κ.Κροκυλείου

 
Το καλοκαίρι όλοι θα διαπιστώσατε ότι γινόταν μία λαχειοφόρο αγορά στο χωριό με δώρο μια τηλεόραση πλάσμα, για την ανέγερση μαντρότοιχου στο δρόμο της Αγίας Παρασκευής.

Ο κάθε λαχνός είχε πέντε ευρώ, κατορθώσαμε να πουλήσουμε όλους τους λαχνούς που είχαμε εκδώσει τον αριθμό πεντακόσιους, και συγκεντρώσαμε 2500 ευρώ.

Τυχερός της κλήρωσης την ημέρα της Παναγίας ήταν ο Κύριος Μαργαρίτης .

Στο τέλος του Καλοκαιριού ξεκίνησε το έργο της μάντρας, τα υλικά της μάντρας ,15 κυβικά άμμο, πέντε φορτηγά πέτρα, και την σκαφτική εργασία την προσέφερε αφιλοκερδώς ο Ευθύμιος Σπυρόπουλος ,καθώς επίσης ο Κώστας Αυγερόπουλος προσέφερε δέκα τσιμέντα, άλλα πέντε τσιμέντα προσέφερε ο Νικόλαος Κολοβός.

Ο απολογισμός των χρημάτων έχει ως εξής 1000 ευρώ για την αγορά τσιμέντων εκτός αυτά που προσφέρθηκαν, και 1500 ευρώ κόστισε η εργασία ,και αυτή λόγω κρίσης το αποτέλεσμα είναι θεαματικό και στο σύνολο η μάντρα είναι 90 τ.μ .

Τώρα απομένει να μπαζωθεί από την μέσα μεριά για να γίνει ένα ωραίος χώρος με παγκάκια να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν την θέα του χωριού μας.

Ευχαριστώ όλους εσάς που με την αγορά των λαχνών καταφέραμε και κάναμε ένα τέτοιο έργο στο χωριό μας επίσης ευχαριστώ τον Ευθύμιο Σπυρόπουλο που για πολλοστή φορά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της προσφοράς και της αφιλοκερδώς βοήθειας του για το καλό του χωριού μας ,που στην ουσία τα χρήματα που διαθέταμε φτάνανε μόνο για τα υλικά και την σκαφτική εργασία ,τον Κώστα Αυγερόπουλο , και τον Νίκο Κολοβό, για την συμπλήρωση των τσιμέντων.

…και τα έργα συνεχίζονται

Μία ακόμα γειτονιά ομόρφυνε χάρη στην προσφορά της χωριανής μας Γεωργίας και Στήβ Δελλή.

Με παρότρυνση του προέδρου του χωριού μας πλακοστρώθηκε το πλάτωμα απέναντι από τον Αι Θανάση κάτω από τον πλάτανο, επίσης έγινε και ένα πέτρινο τραπέζι για να μπορεί κάποιος περαστικός να ξεκουραστεί η ακόμα και να πιεί νεράκι από την βρύση που θα τοποθετηθεί από το Νίκο Βελλή στον πλάτανο.

Περιμένουμε να μας έρθουν και δύο πάγκοι ξύλινοι για να τοποθετηθούν δίπλα από το τραπέζι .

Ευχαριστούμε θερμά και πάλι την Γεωργία και τον σύζυγο της Στήβ για την ευγενική προσφορά προς ο χωριό μας αυτή την δύσκολη περίοδο ,και ελπίζω να βρεθούν μιμητές ανάπλασης και για άλλα σημεία του χωριού μας, γιατί το χωριό είναι υπόθεση όλων μας.

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

Διορθωμένοι πίνακες αναδασμού ΜόρνουΣτο γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Ευπαλίου έχουν αναρτηθεί διορθωμένοι πίνακες και διαγράμματα του έργου: «τοπογραφικές εργασίες αναδασμού αγροκτήματος Μόρνου Π.Ε. Φωκίδας».

Δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν ενστάσεις για πιθανά λάθη σχετικά με τα στοιχεία ταυτότητας ή ιδιοκτησιακού καθεστώτος των πινάκων αυτών.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέλθουν στο γραφείο αγροτικής οικονομίας Ευπαλίου (πρωινές ώρες) για έλεγχο των παραπάνω

Η ανάρτηση των πινάκων θα διαρκέσει επί 20 ήμερο και οι ενστάσεις πρέπει να γίνουν μέσα σε 30 ημέρες.

Αναπτυξιακά έργα στα χωριά Κάμπος, Φιλοθέη,Τείχιο,Παλαιοξάρι,Ποτιδάνεια


Δημοπρατούνται από τον Δήμο Δωρίδας, ως ενιαίο έργο,  στις 4 Δεκεμβρίου, έργα ανακαίνισης και ανάπτυξης των χωριών  Κάμπου, Φιλοθέης, Τειχίου, Παλαιοξαρίου και Ποτιδάνειας

Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών:

α)  ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ- ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ,  με προϋπολογισμό 38.480,76 ΕΥΡΩ

β)  ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ, με προϋπολογισμό 174.524,26 ΕΥΡΩ.

γ)  ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΩΝ με προϋπολογισμό 338.067,86ΕΥΡΩ

 δ) Εργασίες πρασίνου με προϋπολογισμό 4.572,41 ΕΥΡΩ

ε) Εργασίες δικτύων (υδραυλικά- ηλεκτρικά) με προϋπολογισμό 73.495,64 ΕΥΡΩ και

στ) Εργασίες εξοπλισμών με προϋπολογισμό 9.375,36 ΕΥΡΩ.

Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση τη μελέτη με αριθμό θεώρησης 23/10 από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δελφών, ανέρχεται στο ποσό των 638.516,29 ΕΥΡΩ (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) και στο ποσό των 816.382,51 ΕΥΡΩ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.).

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση, να παραλαμβάνουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λ.π.) από την έδρα του Δήμου Δωρίδος ,στο Λιδωρίκι, Τ.Κ. 33053, καθώς και από τα γραφεία της Δ.Ε.Ευπαλίου, στο Ευπάλιο (Δ/νση 33 056 Ευπάλιο), μέχρι 29 Νοεμβρίου 2012 ημέρα Πέμπτη.

Τέλη βοσκής για τους κτηνοτρόφους


Το τέλος δικαιώματος βοσκής όλων των χωριών  της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου για το έτος  2012 βεβαιώθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Δωρίδας και μπορεί να πληρώνεται από τους κτηνοτρόφους στην δημοτική εισπράκτορα της Δ.Ε. Λιδωρικίου.
Επίσης μπορεί να πληρώνεται και  στους δημοτικούς εισπράκτορες των άλλων Δ.Ε. (Ευπάλιο, Ερατεινή , Κροκύλειο) του Δήμου Δωρίδος.

Η εμπρόθεσμη ημερομηνία εξόφλησης ορίστηκε η 28 Δεκεμβρίου 2012

Χρηματικοί κατάλογοι ύδρευσης και αποχέτευσης Αμυγδαλιάς έτους 2011


Βεβαιώθηκαν από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Δωρίδας, οι χρηματικοί κατάλογοι ύδρευσης  και  αποχέτευσης για την   Αμυγδαλιά  του  έτους 2011 (με ΦΠΑ κατανάλωσης 13% και ΦΠΑ παγίου 23% σύμφωνα με την ΠΟΛ 1242/24-11-2011 ) .


Οι δημότες μπορούν  να προσέρχονται στην έδρα του Δήμου (Λιδωρίκι) αλλά &και στις άλλες έδρες Δ.Ε. (Κροκύλειο, Ευπάλιο, Ερατεινή) από 08:00 – 13:30, στους κατά τόπους εισπράκτορες για την εξόφληση τους.
Η προθεσμία εμπρόθεσμης πληρωμής είναι μέχρι  28 Δεκεμβρίου 2012

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στα τηλ. 22660 22393, 22663 50120 (ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΣΟΔΩΝ) & 22660 22066, 22147 22663 50100

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Προβολή ταινίας στο ΕυπάλιοΆλλη μια αξιόλογη προσπάθεια ξεκινά ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου , με την ίδρυση ¨Κινηματογραφικής Λέσχης¨.
Είναι ένα ακόμα βήμα πολιτισμού. Είναι κάτι που το έχει ανάγκη η περιοχή του τέως Δήμου Ευπαλίου και γι αυτό πρέπει να αγκαλιασθεί και στηριχθεί από όλους. 

Η αρχή  γίνεται την προσεχή Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 7:00 το βράδυ με την προβολή της κωμωδίας   ¨ΟΙ ΣΠΕΣΙΑΛΙΣΤΕΣ¨ .

Η προβολή θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ιστορικά εμπόδια στο επόμενο βήμα

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου *
 

Ο μεγαλύτερος φόβος των καλών πολιτικών, που υπολογίζουν προσεκτικά τις κινήσεις τους, είναι η αμέσως επόμενη φάση. Οι δυσκολίες εφαρμογής όσων προβλέπει ο Πολυνόμος είναι μεγαλύτερες απ’ όσες αντιμετώπισαν οι επί Μνημονίου κυβερνήσεις. Οι αλλαγές που χρειάζεται η διάσωση της χώρας στην επόμενη φάση δεν αφορούν συγκρούσεις μέσα στη Βουλή, αλλά έξω απ’ αυτήν.

 

Δυστυχώς για τα τρία κόμματα, τα οποία βρήκαν «βουνό» την ψηφοφορία επί των προαπαιτούμενων δράσεων για τη συνέχιση των εκταμιεύσεων, ισχύει η κατά Μπρεχτ διαπίστωση: «Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες του βουνού. Πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της πεδιάδας».

Η μεταρρυθμιστική καθυστέρηση ήταν το ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας μας. Ο Κώστας Σημίτης το διατύπωσε σωστά, ζητώντας τον «εκσυγχρονισμό». Δυστυχώς, όμως, στη δεύτερη πρωθυπουργία του, η ανάγκη προσαρμογής μας στα διεθνή πρότυπα διακωμωδήθηκε από τους «πασόκους».

Ιστορικά είχε προηγηθεί και αποτύχει η καραμανλική έμπνευση της Χαλκιδικής για τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό. Η μαεστρία με την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου εκμεταλλεύτηκε την απειρία των εκ του παραπετάσματος κομμουνιστών, σύροντάς τους στο απατηλό όνειρο της «λαϊκής εξουσίας» οπισθοδρόμησε επί δεκαετία τη χώρα.

Παρά ταύτα, η ηρωική διάσωση που επιχείρησε ο Κων. Μητσοτάκης (1990-1993) ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια ένταξής μας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γι’ αυτό και «έδεσε» με την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα που επέδειξε ο κ. Σημίτης κατά την προετοιμασία της εισόδου μας στο ευρώ (1997-2000).

Πράγματι, η δεκαετία του ’90 μας έβγαλε από τη μιζέρια του Τρίτου Kόσμου στην οποία μας είχαν καταδικάσει οι πολιτικές του μικροαστικού κρατισμού. Μπήκαν τα θεμέλια σταθερής ανόδου του εθνικού εισοδήματος, οι επενδύσεις αυξήθηκαν, η Ελλάδα κέρδισε σε κύρος όσα είχε χάσει τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως, το κράτος, τα κόμματα και οι πολιτειακοί θεσμοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο παρελθόν. Υπήρξε λυσσαλέα αντίσταση στην προσαρμογή. Οργανωμένα επαγγελματικά συμφέροντα και κλειστές συντεχνίες. Κακοί επιχειρηματίες που «έγδυσαν» τις επιχειρήσεις τους και τις φόρτωσαν χρέη, με τη διευκόλυνση τραπεζικών συνδέσμων. Εκδότες, μιντιάρχες και δημοσιολόγοι, που λειτούργησαν παρασιτικά μέσα σε μια έκρηξη νεοπλουτισμού, συμπλήρωσαν το σκηνικό της προαναγγελθείσας κρίσης.

Είναι προφανές ότι η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει εκεί όπου απέτυχαν όλοι πριν από αυτήν. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά χρειάζεται επειγόντως και αντικειμενικά τη βοήθεια της... αντιπολίτευσης.


*Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον ΣΚΑΪ, με καταγωγή από την Δωρίδα
 
 
 

 
 
  

Σκληρή αντίδραση από τους υπαλλήλους Δήμων Φωκίδας σε πιθανές καρατομήσεις


Με ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Δελφών και Δωρίδος, που υπογράφουν ο Πρόεδρος Σπυρίδων Λύτρας και ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Δημολάς ζητούν από τις δύο Δημοτικές αρχές να μην προχωρήσουν σε απολύσεις υπαλλήλων που είναι απαραίτητοι στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών .

Ολόκληρη η ανακοίνωση :

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου, οι Δήμοι βρίσκονται σε πλήρες διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο. Οι συνεχιζόμενες περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων σε συνδυασμό με την μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης , χωρίς την αντικατάστασή του εξαιτίας της απαγόρευσης προσλήψεων, έχουν αποδιοργανώσει τις υπηρεσίες και την λειτουργία των Δήμων εις βάρος των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους Δημότες.

Παράλληλα δε, οι Δήμοι καλούνται από 1/1/2013 να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες οι οποίες για να υλοποιηθούν απαιτείται και το ανάλογο επιπλέον προσωπικό πέραν της μεταβίβασης των αναγκαίων πόρων.

Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι, η εφαρμογή μέτρων όπως η επιχειρούμενη απόλυση εργαζομένων, παρά τις πρόσφατες προεκλογικές και μετεκλογικές διαβεβαιώσεις, είναι απαράδεκτη και προκλητικά άδικη, θα προκαλέσει κατάρρευση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών θα οδηγήσει σε απελπισία νοικοκυριά που δεν θα μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν ούτε στις στοιχειώδης υποχρεώσεις τους , σε πλήρη διάλυση των υπηρεσιών και αδυναμία εκπλήρωσης του κατοχυρωμένου εκ του συντάγματος ρόλου των Δήμων.

Σας υπενθυμίζουμε δε, ότι κατά το άρθρο 102 του Συντάγματος οι Ο.Τ.Α. έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και με τον ρητό περιορισμό της κρατικής εποπτείας στον έλεγχο νομιμότητας, που « δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση» των.

Διοικητική αυτοτέλεια νοείται, ότι οι Ο.Τ.Α. με δική τους ευθύνη, με δικά τους όργανα, ελεύθερα και χωρίς να υπόκεινται στις διαταγές των οργάνων του Κράτους, ή άλλου φορέα δημόσιας εξουσίας, έχοντας δικό τους προσωπικό ,λαμβάνουν και εκτελούν τις αποφάσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους .

Προασπιζόμαστε τη Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια και λέμε όχι στην Οικονομική «Επιτροπεία» που καταργεί το αυτοδιοίκητο των Ο.Τ.Α.

Γιαυτό και σας καλούμε, σύμφωνα και με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., να μην γίνεται συμμέτοχοι σε αυτήν την διαδικασία και να μην αποστείλετε στοιχεία για άμεση ή έμμεση απόλυση κανενός εργαζομένου των Δήμων Δελφών και Δωρίδος, διότι θεωρούμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει .

Η έλλειψη έστω και ενός εργαζομένου από τις υπηρεσίες των Δήμων που ήδη λειτουργούν με ελλιπές προσωπικό, θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας τους και τυχόν διαβίβαση εκ μέρους σας στοιχείων για απόλυση έστω και ενός εργαζομένου , θα είναι «casus belli» για τους υπόλοιπους εργαζόμενους λόγω της έντονης δυσαρέσκειας που θα προκληθεί.

Μην συμμετέχετε και γίνεστε συνένοχοι, μην στερείτε από τους εργαζόμενους την ελπίδα για τη ζωή!!!

Σ.Σ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται απολύσεις  στον Δήμο Δελφών της τάξεως των 22 ατόμων περίπου!

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

¨Παρασκήνιος αίολος¨ από την Gamessa για να στήσει πάρκο ανεμογεννητριών!

…παρ΄ότι τα Τοπικά Συμβούλια του Μόρνου και το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας ομόφωνα αρνούνται

 
Έντονο παρασκήνιο και διεργασίες γίνονται τους τελευταίους μήνες από την εταιρεία GAMESSA , να πάρει εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από διάφορες υπηρεσίες και να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο στα Μαλάματα στη πεδιάδα του Μόρνου.

Ως γνωστόν η εταιρεία αυτή , ισπανικών συμφερόντων, έχει αποκτήσει εδώ και κάποια χρόνια με  αγορά ή μακροχρόνια ενοικίαση διαφόρων αγροτεμαχίων στη πεδιάδα του Μόρνου , νότια των Μαλαμάτων , και προχωρά να πάρει όλες τις σχετικές άδειες για να εγκαταστήσει και λειτουργήσει αιολικό πάρκο.

Η περιοχή αυτή όμως αποτελεί ζώνη αναδασμού στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια αρδευτικά και άλλα έργα υποδομής.

Επίσης η έκταση αυτή αποτελεί  γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας .

Τα Τοπικά Συμβούλια της περιοχής και το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας έχουν ομόφωνα εκφραστεί αρνητικά για την δημιουργία του έργου. Το ίδιο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Ήδη ο Δήμαρχος Δωρίδας  Γιώργος Καπεντζώνης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει τις τελευταίες ημέρες επισκεφθεί στην Αθήνα τις αρμόδιες Υπηρεσίες του  Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης  και του Υπουργείου Χωροταξίας - Περιβάλλοντος και τις ενημέρωσε με στοιχεία γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί άδεια εγκατάστασης  ανεμογεννητριών  στη συγκεκριμένη τοποθεσία, για να λειτουργήσει αιολικό πάρκο.

Εδώ αρχίζει το παρασκήνιο . Όπως είναι γνωστόν, από πέρυσι τον Σεπτέμβριο που είχε ξεκινήσει το θέμα , οι κάτοικοι και οι διάφοροι φορείς της περιοχής ξεσηκώθηκαν κατά του έργου και το ίδιο ομόφωνα  τα Τοπικά Συμβούλια και το Δημοτικό Συμβούλιο .

Τότε ο εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι χωρίς την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας το έργο δεν θα προχωρήσει .

Παρ΄ όλα αυτά τώρα, η  μηχανικός του έργου Αικάτη Σαρρή ερωτηθείσα από δημοσιογράφο της  ¨ΩΡΑΣ της Φωκίδας¨ απάντησε ότι η «διαδικασία αδειοδότησης των περιβαλλοντικών όρων είναι σε εξέλιξη» !

Συγκεκριμένα ανέφερε , ότι έχουν πάρει την  έγκριση των Περιβαλλοντικών όρων  από :

1. Διεύθυνση Δασών Φωκίδας
2.Διευθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος
3. Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος
4.Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
5.ΓΕΕΘΑ
6.Αρχαιολογία Προϊστορικών -Βυζαντινών και Νεότερων μνημείων
7.Διεύθυνηση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
8.Υπουργείο Μεταφορών
9.Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
10.Υπουργείο Τουρισμού

Και όταν ρωτήθηκε η μηχανικός γιατί προχωρούν σε αδειοδοτήσεις από διάφορες υπηρεσίες , όταν υπάρχει η δέσμευσή τους , για συναίνεση της τοπικής κοινωνίας,  η απάντησή της μύρισε … πολύ παρασκήνιο.

 «Σαφέστατα ισχύει η δέσμευσή  μας. Όμως δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις αδειοδοτήσεις γιατί αν σήμερα δεν υπάρχει συναίνεση δεν σημαίνει ότι και αύριο θα υπάρχει η ίδια άποψη» !!

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Ο Ομπάμα και η Μέρκελ


Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Τι θα κερδίσει η Ευρώπη από την επανεκλογή Ομπάμα στις ΗΠΑ; Τι ισορροπίες μπορεί να διαμορφωθούν μεταξύ Ομπάμα και Μέρκελ, δέκα μήνες πριν να διεξαχθούν οι εκλογές (και) στη Γερμανία;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα, τα οποία διατυπώνει μερίδα των διεθνών αναλυτών και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ειδικότερα μάλιστα στην Ελλάδα, όπου, πλέον, η μοίρα της χώρας εξαρτάται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την Ευρωζώνη (και τους πιο ευαίσθητους κρίκους της), σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Θα λειτουργήσει, λοιπόν, ένας άξονας Ουάσιγκτον – Βερολίνου, στην κατεύθυνση της στήριξης κυρίως της Ευρώπης, η οποία αντιμετωπίζει σήμερα το μείζον πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής της συνοχής;

Οι απαντήσεις δεν είναι τόσο εύκολες και μάλλον δεν είναι και καθόλου ευχάριστες. Το πιθανότερο είναι τώρα, μετά τις αμερικανικές εκλογές, να υποβαθμιστεί η υπόθεση Ευρώπη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Αμερικανού προέδρου.

Αλλά, και από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το ρόλο και την πολιτική στάση που θα κρατήσει η κ. Μέρκελ, οι εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε ουσιαστικό, ούτε να ληφθεί καμία σπουδαία απόφαση, μέχρι τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013.

Πράγματι, αφού οι αμερικανικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν και πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ανησυχεί μήπως και τυχόν ένα σοβαρό «ατύχημα» στην Ευρωζώνη ταρακουνήσει την αμερικανική οικονομία κλονίζοντας και τη δική του πολιτική προοπτική, το κέντρο βάρους για τον Ομπάμα μετατοπίζεται πλήρως, σε άλλα διαφορετικά και κρίσιμα μέτωπα.

Στο εσωτερικό επίπεδο η προτεραιότητα είναι η συνεννόηση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, για τον προϋπολογισμό και το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο διεθνές επίπεδο, η πιο καυτή ιστορία είναι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα (την άλλη υπερδύναμη του πλανήτη), μετά μάλιστα και από την αλλαγή που σημειώθηκε στην κινεζική ηγεσία.

Ακόμη και η πολιτική των ΗΠΑ στην πιο κοντινή Ασία μπορεί να διαφοροποιηθεί τα επόμενα χρόνια, με δεδομένο ότι η Αμερική θα γίνει σχεδόν αυτάρκης ενεργειακά και ειδικότερα στο πετρέλαιο.

Η Ευρώπη, συνεπώς, απασχολεί λιγότερο (και θα απασχολεί ακόμη λιγότερο) στο μέλλον την Αμερική, ως μία ανεξάρτητη παράμετρος ή ως ένας φυσικός σύμμαχος στη μεγάλη γεω-πολιτική σκακιέρα.

Η κ Μέρκελ, από την άλλη πλευρά, ενόψει των εκλογών του 2013, δεν πρόκειται να μεταβάλει  τη στάση της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως επίσης  και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της.

Θα εξακολουθεί να δουλεύει – και το δείχνει αυτό – στο μοτίβο της ξεχωριστής ηγέτιδας δύναμης της Γηραιάς Ηπείρου, αποκρούοντας οποιαδήποτε παρότρυνση εκ μέρους της Αμερικής ή των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, για τη χαλάρωση της πολιτικής που επιβάλει στον τρόπο διαχείρισης το χρέους, τη λιτότητα και την ύφεση που πλήττει την Ευρώπη.

Σε μία Ευρώπη, δυστυχώς, που την τσακίζει τούτη την ώρα η κρίση και δεν είναι πολιτικά ολοκληρωμένη, η Γερμανία δείχνει και αισθάνεται (ακόμη), ότι έτσι αυξάνει τη δική της δύναμη, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά, η τακτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ, πριν να φθάσουμε στις γερμανικές εκλογές…

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα.