Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Με το ίδιο Πολιτικό Προσωπικό δεν γίνεται διαχείριση του χρέους…


Άρθρο του Θανάση Λουκόπουλου

 
Ισχυροί οι συμβολισμοί και θετικές οι επιπτώσεις – ως ένα βαθμό βέβαια – από την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.

Εξίσου ωστόσο, ισχυροί πρέπει να παραμείνουν οι συμβολισμοί, από τους ολέθριους χειρισμούς των πολιτικών προσώπων, για τις λίστες της απάτης και φοροδιαφυγής. Για τις λίστες που επαναφέρουν με τον πιο κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο, το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει η χώρα. Την έλλειψη δηλαδή εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, τόλμης και αποφασιστικότητας να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που παράγουν λίστες και άλλα συναφή καρκινώματα.

Γιατί η επίσκεψη και οι συνομιλίες Μέρκελ στην Αθήνα, μπορεί να απεμπλέξουν ορισμένες διαδικασίες που αφορούν τις αγκυλώσεις της παρούσης δύσκολης συγκυρίας, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Όμως η καταβολή της δόσης των 31,5 δις. ευρώ, συνοδευόμενη από τα ακραία μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, δεν λύνει το ένα και μοναδικό ζήτημα, που έχει η χώρα. Αυτό δηλαδή της αναστροφής της κατάστασης κατά τρόπο οριστικό και μόνιμο, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος.

Η σοβαρότερη δε όψη αυτού του ζητήματος, είναι με ποιες πολιτικές ηγεσίες και ποια πολιτικά πρόσωπα, θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό.

Τόσο η κ. Μέρκελ όσο και η διαχρονική ηγεσία της Ευρωζώνης και της Κομισιόν, θα πρέπει να κατανοήσουν, πως όταν αναφερόμαστε σε παθογένειες του συστήματος, αυτές πρώτα και κύρια αφορούν τον τρόπο που τα πολιτικά πρόσωπα διαχειρίστηκαν τα πολιτικά και οικονομικά πράγματα της χώρας, τα τελευταία χρόνια. Είναι τα πρόσωπα, που με τον έναν ή άλλο τρόπο, κινήθηκαν αυτά τα χρόνια στις παρυφές των λειτουργιών που εξέθρεψαν τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή και τις εναρμονισμένες πρακτικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τεράστιο ζήτημα που ανακύπτει από τις λίστες της ντροπής, έχει πρωτίστως αυτή τη διάσταση. Εγκληματικές λειτουργίες από αμαρτωλά πρόσωπα, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Και εδώ έρχεται η προέκταση του κολοσσιαίου ζητήματος, που πρέπει να αναλυθεί και να αντιμετωπιστεί. Ότι δηλαδή είναι αδύνατον έως ακατόρθωτο, μια σειρά από πολιτικά πρόσωπα, που συγκροτούν τις ηγετικές ομάδες στα κόμματα του κυβερνητισμού, να σηματοδοτήσουν τις μεγάλες αλλαγές στο Κράτος , τους Θεσμούς και την παραγωγική διάρθρωση της χώρας. Για τον απλό λόγο ότι είναι δέσμια των ακατανόμαστων πράξεών τους, που γιγάντωσαν τις καταστροφικές, για τη χώρα, λειτουργίες και παρείχαν προστασία στους κάθε λογής μεγαλοαπατεώνες, αδίστακτους φοροφυγάδες και συστημικούς κλεπτοκράτες.

Φυσικά οι επισημάνσεις, δεν αφορούν μόνον τα πολιτικά πρόσωπα. Η νέα παραγωγική δομή της χώρας, απαιτεί μια άλλη επιχειρηματική τάξη, καθώς η υπάρχουσα έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο κατάπτωσης, που μπλοκάρει κάθε υγιή επενδυτική προσπάθεια, που δεν την ελέγχει. Είναι ένα διαχρονικό καρκίνωμα του συστήματος διαπλοκής, που προσβάλει τον Ελληνισμό και ακυρώνει, τις θυσίες των πολιτών.

Είναι μοναδική ίσως φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας, που η προσπάθεια για τη διαχείριση του χρέους, θα κρίνει την τύχη των παραδοσιακών κομμάτων και όχι το αντίθετο.

Μέχρι σήμερα, η αξιοπιστία των κομματικών ηγεσιών και η συνέπειά τους σε ορισμένες βασικές αρχές, ήταν το μέσο προκειμένου η κρατική μηχανή να διαχειριστεί τα οικονομικά του Κράτους, με επιτυχία. Αυτή τη φορά η κρίση στα κόμματα είναι τόσο βαθιά, που μόνο αν έχουμε αίσιο τέλος στην υπόθεση της διαχείρισης του χρέους, θα κρατηθούν ζωντανά.

Η κορυφαία βεβαίως εκτίμηση της τελευταίας περιόδου, εστιάζει ακριβώς σε αυτό το στοιχείο. Ότι δηλαδή το επιδιωκόμενο θα έρθει, μόνο εάν οι υπάρχουσες, ηγεσίες, δώσουν τη θέση τους σε ένα τελείως διαφορετικών προδιαγραφών πολιτικό προσωπικό, που πιστεύει βαθιά στην Εθνική προοπτική.  Είναι απεγκλωβισμένο από τα δίχτυα της ολέθριας διαπλοκής και φαυλοκρατίας. Και έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, με γνώση της πραγματικότητας και δύναμη ώστε να τολμήσει ρήξεις και υπερβάσεις.

Εκ των πραγμάτων η αρχή θα γίνει από το ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό φρόντισε να βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» και να πληρώσει το βαρύ τίμημα. Το ίδιο φρόντισε να διολισθήσει, από την εποχή του Σημίτη ακόμα, στις διακεκαυμένες ζώνες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Το ίδιο φρόντισε να μετατραπεί σε κόμμα πασπαρτού, όπου ήταν εύκολο να ανθίσουν όλα τα «μπουμπούκια της διαπλοκής», τα οποία δυστυχώς έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι ο ξεπεσμός και ο ευτελισμός, ήταν θέμα χρόνου να έρθει.

Παρ΄ όλα αυτά, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να προσφέρει στην υπόθεση της ανασύστασης του πολιτικού σκηνικού και της ανασύνθεσης του Κεντροαριστερού χώρου, αν φέρει στην πρώτη γραμμή μια σειρά από φερέγγυα και αξιόπιστα στελέχη, που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε. Με τις υπάρχουσες διαδικασίες και την ίδια ηγετική ομάδα, δεν μπορεί να το κάνει για πολλούς και λίγο πολύ γνωστούς, λόγους.

Τι ίδιες επιπτώσεις θα έχει και στη Ν.Δ., ενδεχόμενη ανεπιτυχή προσπάθεια διαχείρισης του χρέους. Και αυτό δεν θα αργήσει να φανεί. Μπορεί να γίνει τους επόμενους 8 με 10 μήνες. Καθώς τα αδιέξοδα θα έρθουν πολύ πιο πιεστικά, αν η τρέχουσα διαχείριση της καταβολής της δόσης, δεν συνδεθεί με τη δραστική μείωση του χρέους και όλων των πτυχών που άπτονται με αυτή.

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Η αρμοδιότητα της μεταφοράς μαθητών πήγε από τους Δήμους στις Περιφέρειες

Την οριστική επίλυση του προβλήματος για τη μεταφορά των μαθητών σχολείων προώθησε με σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών .

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Μεταφοράς Μαθητών, για το σχολικό έτος 2012-2013, μεταφορά αρμοδιότητας στις περιφέρειες και άλλες διατάξεις», μεταφέρεται οριστικά η αρμοδιότητα από τους Δήμους στις Περιφέρειες.

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, καταβάλλονται 14 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες της χώρας και τρία εκατ. ευρώ στους δήμους για την αποπληρωμή οφειλών προς τους μεταφορείς, ενώ η επόμενη καταβολή οφειλομένων έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.


 


Οι αγώνες της 2ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας

Συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο  13 και 14 Οκτωβρίου  με την 2η αγωνιστική, το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας ΕΠΣ Φωκίδας.

Το Σάββατο θα γίνουν οι παρακάτω αγώνες με έναρξη στις 3:30 .

ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  -  ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ  -  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ  -  ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ

Την Κυριακή στις  3:30    θα γίνει ο αγώνας
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΥΣΣΟΥ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

Ρεπό έχει η ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

Με τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας ;

Άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ *

Μαύρες σκέψεις καταλαμβάνουν όλους μας όταν θέτουμε το ερώτημα: Έχουμε άραγε ελληνικά προϊόντα σε ποσότητες που να επαρκούν για τη διατροφή του πληθυσμού;
Η δραστική συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας (από περίπου 30% που ήταν προ τριακονταετίας, όταν είχε μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ το 1981, έχει απομείνει το ένα τρίτο) και η μετάλλαξη πολλών Ελλήνων αγροτών σε... διαχειριστές επιδοτήσεων της ΕΕ και σε εργολάβους ξένων εργατών γης, οδηγούν στην παραπλανητική εντύπωση ότι πλέον «δεν παράγουμε τίποτα, όλα τα αγροτικά προϊόντα τα εισάγουμε».

Αυτή η εικόνα είναι εσφαλμένη και απλουστευτική, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σοβαρότατα διατροφικά προβλήματα με μερικά κρίσιμα προϊόντα. Χρησιμοποιώντας στοιχεία έκθεσης της ΠΑΣΕΓΕΣ για την παραγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων το 2011, μπορούμε να διαπραγματευθούμε το θέμα πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα.

Ας αρχίσουμε από τα θεμελιώδη με τη νοοτροπία της «Ψωροκώσταινας» του περασμένου αιώνα: Ψωμί θα έχουμε να φάμε; Στάρι έχουμε αρκετό για τα ζυμαρικά; Η απάντηση δεν είναι και πολύ ενθαρρυντική. Στο σκληρό στάρι έχουμε επάρκεια 126,5%, αλλά στο μαλακό μόλις 33%. Ακόμη και αν αλλάξουμε δηλαδή τις αναλογίες ανάμειξης σκληρού και μαλακού σταριού σε διάφορα προϊόντα, που είναι εφικτό, θα συνεχίσει να μας λείπει αρχικά πολύ μαλακό στάρι.

«Ψωμί κι ελιά» λέγανε τότε. Από ελιές άλλο τίποτα, παράγουμε... δέκα (!) φορές περισσότερες ελιές απ' όσες καταναλώνουμε (ποσοστό αυτάρκειας 996,4%). Λάδι για να βουτάμε το ψωμί μας επίσης θα έχουμε, αφού η παραγωγή καλύπτει το 139,5% της κατανάλωσης - μιλάμε για γνήσιο ελαιόλαδο, φυσικά.

Η «Ψωροκώσταινα» ήταν επίσης η Ελλάδα των οσπρίων. Αυτό καλύτερα να το ξεχάσουμε, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια. Η ελληνική παραγωγή οσπρίων καλύπτει μόλις το 54,4% της κατανάλωσης σε φασόλια, το 32,8% στις φακές και το 46,9% στα ρεβίθια. Στο ρύζι πάντως έχουμε υπερεπάρκεια - 171,4%. Με τις πατάτες όμως θα δυσκολευτούμε λιγάκι. Η παραγωγή τους ανέρχεται μόλις στο 82,3% της κατανάλωσης.

Στα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά πάμε καλά: 113,9% στα αγγούρια και 104,3% στις ντομάτες, αλλά και 111,7% επάρκεια και στη βιομηχανική ντομάτα. Άλλωστε σε όλα αυτά τα προϊόντα μπορούμε σε μερικούς μήνες, το πολύ σε ένα χρόνο, να αυξήσουμε θεαματικά την παραγωγή τους.

Στα κρέατα όμως δεν υπάρχει τέτοια λύση και η ντόπια παραγωγή καλύπτει λίγο παραπάνω από το 50% της κατανάλωσης. Αν καταναλώναμε μόνο ντόπια κρέατα, θα έπρεπε να γυρίσουμε μισόν αιώνα πίσω, τότε που στο οικογενειακό τραπέζι το κρέας εμφανιζόταν σχεδόν αποκλειστικά τις Κυριακές! Στο αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας λοιπόν έχουμε αυτάρκεια 93,7% και στο κρέας πουλερικών 83,5%. Στα μεγάλα ζώα όμως: μόλις 28,7% στο βοδινό και 35,6% στο χοιρινό. Η χοληστερίνη των Ελλήνων θα έπεφτε κατακόρυφα, αν έτρωγαν μόνο όσο κρέας παράγουν οι κτηνοτρόφοι μας!

Το ψαράκι πάντως δεν θα το στερούμασταν, καθώς η αυτάρκεια σε αλιεύματα υπερβαίνει το 221%.

Δεν θα μας έλειπε ούτε το ψωμοτύρι - αλλά με το τυρί μόνο φέτα, για να εξηγούμαστε, καθώς μόνο στη φέτα έχουμε αυτάρκεια σε ποσοστό 156,5%. Γραβιέρα - κασέρι και κεφαλοτύρι προσωρινά τα διαγράφουμε (86,2% για την πρώτη κατηγορία και 66,6% για τη δεύτερη).

Κρασί έχουμε για να γίνουμε... ντίρλα (105,6%), αλλά από γάλα δεν πάμε καλά: ναι μεν επάρκεια 97,5% στο αιγοπρόβειο, αλλά μόνο 58,2% στο αγελαδινό, στο οποίο υπάρχει και διπλάσια κατανάλωση.

Από φρούτα, πλούσια τα ελέη. Επάρκεια παντού: ροδάκινα (122%), βερίκοκα (149,7%), καρπούζια (147,5%), πεπόνια (101%), μήλα (106,5%), σταφύλια (133,5%). Μόνο σε αχλάδια έχουμε έλλειψη (82,5%). Όλα αυτά πάντως θα τα τρώμε με... πολύ πικρό καφέ, καθώς η παραγωγή εγχώριας ζάχαρης καταβαραθρώθηκε σε ποσοστό επάρκειας... 14,3%!!!

* Ο Γιώργος Δελαστίκ είναι αρθογράφος – σχολιαστής στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ ΔΩΡΙΔΑΣ Κυκλοφορούν αδέσποτα κάνοντας ζημιές. Ο Δήμος θα προσλάβει και … cowboy ! 

Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσεται το θέμα με τα αδέσποτα βοοειδή στη Δωρίδα, που εδώ και αρκετό καιρό προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ έχουν αναφερθεί και ζημιές σε αυλές σπιτιών ακόμη και σε κοιμητήρια της περιοχής.

Ο ιδιοκτήτης των ζώων που είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές, τους βγάζει τις ειδικές μάρκες που υπάρχουν στα αυτιά τους και τα αφήνει ελεύθερα να βόσκουν.

Η πράξη του αυτή έχει επιφέρει προβλήματα ακόμη και στην διέλευση των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους πολλών δημοτικών διαμερισμάτων αφού τα μοσχάρια πολλές φορές ξεκουράζονται πάνω στο κατάστρωμα των δρόμων αυτών και οι διερχόμενοι οδηγοί δεν τα αντιλαμβάνονται.

Το θέμα αυτό αποτελεί μάστιγα για τις ορεινές κυρίως περιοχές του Δήμου Δωρίδας, όπου τα βοοειδή κυκλοφορούν μέσα στους οικισμούς, στους δρόμους, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές κλπ, προξενώντας μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς και για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Βήματα εξάλειψης του φαινομένου

Βέβαια το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο παρατηρείται ακόμη και στα πεδινά δημοτικά διαμερίσματα όπως είναι το Καστράκι Ευπαλίου. Μάλιστα τα ζώα μπήκαν και στο νεκροταφείο σπάζοντας έναν τάφο και προκαλώντας ζημιές σε άλλους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου Θανάση Κοκμοτού έλαβε ομόφωνη απόφαση για τη διευθέτηση του προβλήματος, σχετικά με τα βοοειδή που περιφέρονται αδέσποτα χωρίς επιτήρηση από τους κτηνοτρόφους στους οποίους ανήκουν, μέσα στους οικισμούς και τους κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου με τη θέσπιση του κανονισμού λειτουργίας των βοσκοτόπων και ελέγχου της αυθαίρετης βόσκησης επιβάλλονται πολύ τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες που αρχίζουν από 4.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση, με δικαίωμα διπλασιασμού, τριπλασιασμού και ούτω καθεξής σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υποτροπής.

Ενήμερη και η Εισαγγελία Άμφισσας

Ο αντιδήμαρχος Δωρίδας σημείωσε πως έχουν κατατεθεί όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία στην Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Άμφισσας και ήδη έχουν γίνει ενέργειες έτσι ώστε να παταχθεί το φαινόμενο αυτό και να ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινές στους ιδιοκτήτες των ζώων. Το φαινόμενο αυτό θα παταχθεί δήλωσε ο Ευσταθίου μιλώντας παράλληλα για μια προτεραιότητα του Δήμου.

Πρόσληψη cowboy από το Δήμο !!

Ο δήμος Δωρίδας φαίνεται πως ζήλεψε τον αντίστοιχο Δήμο της Ιθάκης, όπου ο εκεί δήμαρχος προσέλαβε ειδικό σύμβουλο – τσοπάνη, για να συγκεντρώσει τα αδέσποτα κατσίκια που προκαλούσαν ζημιές στο νησί. Ο Δήμος Δωρίδας, προσέλαβε έναν cowboy!! Όχι δεν πρόκειται για αστείο και είναι πραγματικότητα.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Δωρίδας, ο συγκεκριμένος άνδρας είναι κτηνοτρόφος και διαθέτει βοοειδή, ξέρει το αντικείμενο καλά και θα επιφορτιστεί με τον εντοπισμό και την συλλογή των αδέσποτων βοοειδών.

Στη συνέχει θα τα οδηγεί σε στάβλο και εκεί είτε ο ιδιοκτήτης των «αδέσποτων» θα τα παραλαμβάνει πληρώνοντας το πρόστιμο, είτε τα ζώα θα οδηγούνται στο σφαγείο και ο δήμος θα εκποιεί το κρέας τους ή θα το παραδίδει σε ευαγή ιδρύματα. Το ερώτημα είναι αν ο δήμος θα παραχωρήσει στον cowboy και άλογο ή θα χρησιμοποιεί πιο σύγχρονες μεθόδους…

Ενημέρωση από lepanto-rtv
 

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Ελεύθερος με όρους ο Φώτης Αρβανίτης

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι απολογίες στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή κι άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος του πρώην Υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου

Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρώην βουλευτής Φωκίδας Φώτης Αρβανίτης ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε εμπλακεί σε αγοραπωλησίες επίμαχων ακινήτων που κατέληξαν στην οικογένεια Τσοχατζόπουλου.
Ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 40.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Επίσης απολογήθηκε στον ανακριτή και η δικηγόρος Ταλίτα - Μαρία Τσεκούρα που αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.

Η Τσεκούρα εμφανίζεται ως νόμιμη εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της αμερικανικής εταιρείας NOBILIS από την οποία αγοράστηκε το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου Ακρόπολη. Κατά τις δικαστικές αρχές πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Συνάντηση των κτηνοτρόφων της Δωρίδας με την Βουλευτή Φωκίδας Ασπ. Μανδρέκα

Πραγματοποιήθηκε στο Μαλανδρίνο, το βράδυ της Κυριακής 7 Οκτωβρίου 2012 συνάντηση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδος, με τη βουλευτή Φωκίδας  Ασπασία Μανδρέκα.

Οι κτηνοτρόφοι της Δωρίδας, παρουσία και του Δημάρχου Δωρίδος Γιώργου Καπεντζώνη, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τη βουλευτή Φωκίδας για τα προβλήματα που απασχολούν το κλάδο της κτηνοτροφίας και ειδικότερα τη κτηνοτροφία στη Δωρίδα και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί της.

Η βουλευτής Φωκίδας, απάντησε σε πολλά ερωτήματα των κτηνοτρόφων και ζήτησε από το Προεδρείο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδος εγγράφως τις προτάσεις τους, προκειμένου να τις θέσει υπόψη του αρμοδίου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα, Μέρκελ και εκλογές


Toυ  Γιάννη Κοτόφωλου *

Τ​​α πράγματα βαίνουν προς το καλύτερο για την Ευρώπη και αυτό είναι το αισιόδοξο στοιχείο και για την Ελλάδα. Όμως, θεαματικές αλλαγές δεν προβλέπεται να σημειωθούν κατά τους επόμενους 12 μήνες, μέχρι δηλαδή τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.
Η υπόθεση της Ευρώπης εξελίσσεται με γνώμονα τα στρατηγικά συμφέροντα της Γερμανίας, τα οποία εκφράζονται στην παρούσα φάση από την Άγκελα Μέρκελ και υποτάσσονται στην ισχυρή της θέληση να επανεκλεγεί στην καγκελαρία.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής αλυσίδας, δηλαδή ότι η Γερμανία επί της ουσίας αποφασίζει για την Ευρώπη, ότι η Γερμανία βαδίζει σε εκλογές και ότι η Μέρκελ θέλει να κερδίσει τις εκλογές αντικατοπτρίζοντας την κυρίαρχη αντίληψη που έχει διαμορφωθεί στην πλειοψηφία των Γερμανών (υπέρ του ευρώ αλλά χωρίς άλλα χρήματα από τη χώρα τους), θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένα και τα ακόλουθα:

Πρώτον: Δεν πρόκειται να γίνουν μεγάλες υποχωρήσεις από τον ευρωπαϊκό Βορρά στον Νότο, δηλαδή δεν πρέπει να ευελπιστούμε σε σημαντικές μεταφορές οικονομικών πόρων στον πληγωμένο Νότο, τουλάχιστον για ένα δωδεκάμηνο.
Αυτό θα καθυστερήσει και την έξοδο των χωρών της νοτίου Ευρώπης από τη βαθιά κρίση, αλλά θα καθυστερήσει και την (όποια) προοπτική οικονομικής ανάπτυξης για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον: Επειδή δεν υπάρχει λόγος να επιδεινωθούν τα πράγματα και να κινδυνέψει σοβαρά πάλι η Ευρωζώνη να διαλυθεί, αυτό το «πολιτικό κενό» θα το καλύψει για άλλη μία φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τι σημαίνει αυτό; Ο Μάριο Ντράγκι θα προσφέρει και θα αγοράζει ταυτόχρονα χρόνο, κρατώντας μια λεπτή ισορροπία με τις αγορές, λειτουργώντας πυροσβεστικά απέναντι στις άγριες πάντα διαθέσεις τους.
Η ΕΚΤ είναι ο μηχανισμός που πιστοποιεί την πολιτική βούληση των μεγάλων κρατών για τη διατήρηση της Ευρωζώνης (βλέπε και απόφαση για την αγορά των ομολόγων), όπως τώρα και η Κομισιόν, δραστηριοποιείται ως προάγγελος των κρίσιμων αποφάσεων για την περαιτέρω ενοποίηση (βλέπε και σχέδιο για τραπεζική ενοποίηση) και, γιατί όχι, σε βάθος χρόνο, την ίδια την πολυπόθητη ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης.
Είναι πολύ θετικές εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να αποτυπωθούν και να αυξηθούν κατά το προσεχές δωδεκάμηνο, αλλά γενναίες πολιτικές αποφάσεις από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες –λόγω Γερμανίας όπως είπαμε– δεν πρόκειται να εκδηλωθούν.

Τρίτον: Επειδή αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι οποιοδήποτε νέο σοβαρό πρόβλημα με την Ελλάδα ή, πολύ περισσότερο, τυχόν έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα δημιουργούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Ευρώπη και θα φούντωνε την πυρκαγιά στην Ισπανία και την Ιταλία (προκαλώντας νέο τεράστιο κόστος για όλους και πρωτίστως τους Γερμανούς), τέτοια εξέλιξη αποκλείεται να συμβεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, παρά μόνο μεγάλες ζημίες, η ίδια η Ευρώπη να προκαλέσει τις άγριες επιθέσεις των αγορών, να θέσει σε κίνδυνο διάλυσης πάλι το ευρώ και να οξύνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές συνέπειες της ύφεσης. Η Ελλάδα, παρά τα άλυτα δομικά της προβλήματα, θα κρατηθεί με κάθε τρόπο στο ευρώ. Ακόμη και εάν χρειαστούν λίγο αργότερα πρόσθετα χρήματα ή ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προς τον ξένο επίσημο τομέα (πολιτική διαπραγμάτευση και διευθέτηση).

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Υπογράφηκε στο Λιδωρίκι η ιδρυτική διακήρυξη Δικτύου πόλεων με λίμνες


Υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν Δήμαρχοι και αντιπροσωπείες των Δήμων, Amal από τη Σουηδία, Commune of Molveno από την Iταλία, Siofok από την Ουγγαρία, Λάρνακα και Παραλιμνίου από την Κύπρο, των Κοινοτήτων Αλάσσας και Βορόκληνης από την Κύπρο, Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων και ο οικοδεσπότης Δήμος Δωρίδος.

Σε ιδιαίτερη ενότητα ο κάθε Δήμος και Κοινότητα παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τις περιοχή του, τα προβλήματα, καθώς και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την διαχείριση των λιμνών, τις κοινές κατευθύνσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδάτινου στοιχείου, αλλά και την ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών.

Ο Δήμος Δωρίδος, θέλει να ευχαριστήσει της αντιπροσωπείες των Δήμων για την υποστήριξη και συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της ημερίδας.

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ

Σήμερα 4 Οκτωβρίου 2012 στο Λιδωρίκι τα μέλη του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, με κοινό στοιχείο την ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών λιμνών στις περιοχές τους και με γνώμονα τον κεντρικό ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στις αντίστοιχες οικονομίες τους, υπογράφουν την παρούσα διακήρυξη με την επιθυμία για την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, πέρα από τον τομέα της διαχείρισης των λιμνών και στο επίπεδο του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Γι’ αυτό, επιθυμώντας να συμβάλλουν στην ειρήνη και στην ευημερία των κατοίκων τους, οι παραπάνω Δήμοι αποφάσισαν να συσφίξουν την φιλία των αντίστοιχων πόλεων και κοινοτήτων τους για την διατήρηση μόνιμων δεσμών μεταξύ τους, διευκολύνοντας τις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων τους, επικυρώνοντας την αρχή για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποία θεωρείται απαράβατη και αναφαίρετη.

Αναγνωρίζοντας ότι η αυξανόμενη ανεξαρτησία των διαφόρων κοινωνιών επιβάλλει μια δημοκρατική τάξη, η οποία αποτελεί τη βάση για ουσιαστική ειρήνη.

Πεπεισμένοι ότι οι δεσμοί που θα αναπτυχθούν θα ενώσουν τoυς πολίτες των Δήμων μας και θα αποτελέσουν ένα θεμελιώδες στοιχείο για την πορεία προς την ανάπτυξη της συμμετοχής του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά προωθώντας έτσι μια ανθρώπινη κοινωνία.

Δεσμευόμαστε

Με βάση τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των Δήμων μας,

Να διατηρούμε τους μόνιμους δεσμούς μεταξύ των Δήμων μας, προκειμένου να προωθούμε το διάλογο, να ανταλλάσσουμε τις εμπειρίες μας και να εκτελούμε όλες τις από κοινού δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την αμοιβαία βελτίωση σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας,

Να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των συμπολιτών μας, προκειμένου να διασφαλίζουμε, μέσω της καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και αποτελεσματικής συνεργασίας, το αληθινό πνεύμα της αδελφοσύνης, για την κοινή πλέον πορεία μας,

Να ενεργούμε με βάση τους κανόνες της φιλοξενίας, σεβόμενοι τις διαφορές μας, σε κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, προκειμένου οι συναντήσεις πολιτών αδελφοποιημένων Δήμων να προωθούν τη συμμετοχή κάθε πολίτη στο διαπολιτισμικό διάλογο μέσω της δομημένης συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών,

Να προάγουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και το κράτος δικαίου, μέσω των ανταλλαγών και της συνεργασίας μας,
Να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, στην υποστήριξη της επιτυχίας αυτής της σημαντικής δέσμευσης για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία που συνίσταται στην ενότητα του δικτύου πόλεων με Λίμνες

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, η Αντιπεριφεριάρχης Φωκίδας κ. Παναγιώτα Γαζή, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Παγίων κ. Μηνάς Σταυρακάκης, ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Αλιάρτου, κ. Γεώργιος Ντασιώτης, ο πρώην Δήμαρχος Αλίμου Αττικής κ. Βασίλης Ξένος με την ιδιότητα του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ, ο κ. Δημήτρης Αποστόλου Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, η κ. Αθανασία Ψάλτη Προϊσταμένη Ι’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών, ο Διοικητής του Α.Τ Λιδωρικίου κ. Γεώργιος Καραχάλιος, ο Δασάρχης Λιδωρικίου κ. Παναγιώτης Μανιτάρας, καθώς και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Συλλόγων.

¨Άφαντοι¨ακόμα περισσότεροι από … 70.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ !


Περισσότεροι από 70.000 είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που «αγνοούνται» καθώς δεν έχουν προσέλθει ακόμη για να απογραφούν.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, στην εκπομπή Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ, όσοι δεν έχουν προσέλθει στην απογραφή θα σταματήσουν να λαμβάνουν σύνταξη από τις 21 Οκτωβρίου. Ωστόσο θα μπορούν να απογράφονται στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος.

Ο κ. Σπυρόπουλος συμπλήρωσε πως η πρώτη καταβολή της σύνταξης μετά την απογραφή θα γίνει μέσω χειρόγραφης διαδικασίας, ωστόσο από την επόμενη θα ενταχθούν στο μηχανογραφημένο σύστημα.

«Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει εισπράξει παράνομα συντάξεις, θα κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα, ενώ θα παραπέμπεται στην Δικαιοσύνη. Ήδη έχουν υποβληθεί 192 μηνύσεις» τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος.

Επόμενος έλεγχος θα γίνει για τις συντάξεις χηρείας, όπως δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, ενώ διευκρίνισε ότι από τους ελέγχους που γίνονται δεν εξαιρείται κανείς, ούτε οι υπάλληλοι του Ιδρύματος.

Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

Με το καλημέρα έτριξαν τα δόντια τους Αστέρας Ιτέας και Απόλλων Ευπαλίου

Του  Τάσου Τσόλκα
Με το καλημέρα Αστέρας Ιτέας και Απόλλων Ευπαλίου έδειξαν ότι θα είναι από τους πρωταγωνιστές στο νέο πρωτάθλημα 2012-2013 της Α΄ Κατηγορίας ΕΠΣ Φωκίδας.

Ο Αστέρας κέρδισε εκτός έδρας με 0-3 την Οιάνθη Γαλαξιδίου , όπου οι δύο ομάδες είχαν και από ένα χαμένο πέναλτι.

Στην Βουνιχώρα ο Απόλλων κάνοντας επίδειξη ισχύος επικράτησε της τοπικής Αναγέννησης με 1-4.

Εύκολα επικράτησε και ο Αμφισσαϊκός με 4-1 του Ησαΐα Δεσφίνας που έπαιξε χωρίς τρείς βασικούς παίχτες που ήταν τιμωρημένοι από το περσινό πρωτάθλημα.
Στο Δωρικό ντέρμπι ο Αετός Λιδωρικίου επικράτησε με 1-0 της Τολοφώνα Ερατεινής που φέτος δείχνει ότι θα είναι πιο αδύναμη, ενώ ο Δωρικός ήττήθηκε στην έδρα του με 1-4 από τον Κρισσαίο.

 Ρεπό είχε η Ένωση Γλυφάδας.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 1ης Αγωνιστικής :

ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ  -  ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                            0  -  3

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  -  ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                                  4  -  1

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  - ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                1  -  0

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ  - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ    1  -  4

ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  -  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ              1  -  4

Την επόμενη  2η αγωνιστική θα γίνουν οι αγώνες,

ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  -  ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ  -  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ  -  ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΥΣΣΟΥ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

Ρεπό έχει η ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

Μουλατσιώτης τα … ρίχνει στη Μέρκελ !

Ως μελλοντικό αγοραστή της Ελλάδας εμφανίζει ο παπαροκάς Νεκτάριος Μουλατσιώτης την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη στη χώρα μας την προσεχή Τρίτη.
Σε σχόλιο του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Μουλατσιώτης επισημαίνει:

 "Καλά είναι ερώτηση αυτή που κάνουν οι δημοσιογράφοι;
Γιατί, λέγουν έρχεται η Μέρκελ στην Ελλάδα;


 Τους απαντάμε με κάθε ειλικρίνεια.
Εσείς πριν αγοράσετε ένα μαγαζί δεν θα πάτε να το δείτε, πριν μπουν οι τελικές υπογραφές;

 Να γιατί φτάνει στην Ελλάδα η Μέρκελ, θέλει να δει τι αγοράζει....

 Που το παράξενο;

 Καλοδεχούμενη λέει ο Πρωθυπουργός, δεν ξέρω αν λέει το ίδιο και ο λαός στον ΝΕΟ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΤΟΥ Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΤΟΥ."