Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Τώρα η ώρα των πολιτικών αποφάσεων

Ρήτρα αντιστροφής του χρέους και όχι μιας νέας λιτότητας


Του Θανάση  Λουκόπουλου

Κουραστική, αναποτελεσματική και επικίνδυνη  η συζήτηση που συνεχίζεται στα ηγετικά κλιμάκια της ευρωζώνης και της ΕΚΤ, για τους τρόπους διαχείρισης του ελληνικού χρέους, καθώς βάζει και πάλι το κάρο μπροστά από το άλογο.
Σε μια χρονική περίοδο που απαιτείται  ειλικρίνεια και τόλμη, στρέφουν ξανά τη συζήτηση στην ανάγκη λήψης μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα, αποσιωπώντας  τη μια και μοναδική αλήθεια: ότι δηλαδή, χωρίς να δοθεί η δόση των 31,5 δις ευρώ  ή έστω τα 22 δις ευρώ, κατ΄ αναλογία του λειψού πακέτου των 11,5 δις ευρώ που πρέπει να πάρει η Ελλάδα, δεν μπορεί να αποδώσει το υπάρχον σύστημα οικονομικής λειτουργίας της χώρας.

 Και κάτι πιο σημαντικό: Κυβέρνηση, πολιτικό σύστημα και κράτος, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, που  όπως ομολογείται είναι το μέσο για να γίνει διαχειρήσιμο  το χρέος.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι χωρίς αυτή τη χρονολογική σειρά των γεγονότων, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Με καθηλωμένη την παραγωγική δραστηριότητα. Με φορολογικό σύστημα τροχοπέδη στην αναπτυξιακή αναζήτηση . Και με ένα ΑΕΠ υπολειπόμενο, κατά πολύ, των πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουμε τον κάβο.

Μάταια οι εντεταλμένοι τεχνοκράτες της τρόικας προσπαθούν να εφεύρουν ποσά από τις περικοπές μισθών, συντάξεων και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Είναι εγκληματική αφέλεια να προσδοκούν ότι θα συγκεντρωθούν αυτά τα ποσά, από ένα κουρασμένο και φρικτά απογοητευμένο σώμα πολιτών, που μαστίζεται από πρωτοφανή ανεργία και έλλειψη των στοιχειωδών για τον βιοπορισμό τους.
Η κρίσιμη  κατά συνέπεια  εξίσωση ,δεν σχετίζεται, με το κατά πόσο θα δοθούν αρκετά ποσά, ώστε να καλυφθεί η δημοσιονομική τρύπα, που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη επιμήκυνση, κάτι που με τη σειρά του θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα, πρόσθετους στόχους και θυσίες, που όμως είναι βέβαιο ότι δεν θα πιαστούν.

Η κρίσιμη απόφαση είναι, εάν θα δοθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το μέρος έστω της δόσης των 31,5 δις ευρώ που σε συνδυασμό με τα άμεσα διαρθρωτικά μέτρα, τις αποκρατικοποιήσεις, την άμεση υλοποίηση των πτυχών εκείνων του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διάλυση των καρτέλ, θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση, ώστε να μπουν νέα χρήματα στα δημόσια ταμεία.
Επί αυτών των αναπτυξιακών, κατά κύριο λόγο, παραμέτρων θα πρέπει να μπουν ρήτρες, ώστε να υποχρεωθεί το πολιτικό σύστημα και το κράτος να τις υλοποιήσει. Και όχι ρήτρες για επιπρόσθετα μέτρα και νέους δημοσιονομικούς στόχους, για τους, έτσι κι αλλιώς, ανεφάρμοστους στόχους της τρόικας.

Με αυτή την έννοια, δεν έχει καμία θέση στην πολιτική συζήτηση ο εκβιασμός με τις ημερομηνίες. Από τη μια, τα μέσα Οκτώβρη, που θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής και από την άλλη, η ολοκλήρωση των αμερικανικών εκλογών. Αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια.
Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων. Γιατί? Γιατί το ελληνικό ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό.

Γιατί το γεγονός ότι δεν επετεύχθησαν οι έωλοι στόχοι της τρίχρονης άγριας προσαρμογής της Ελλάδας και το χρέος βρίσκεται ξανά στον ίδιο παρανομαστή, δεν είναι συνέπεια οικονομικών αναλύσεων, αλλά πολιτικών αποφάσεων. Κατά συνέπεια η μόνη ρήτρα που έχει νόημα εδώ που έχουμε βρεθεί ,είναι η ρήτρα αντιστροφής του χρέους, μέσα από τις κινήσεις που περιγράφουμε .
Γιατί το γεγονός ότι όλες οι σταθερές του ελληνικού πολιτικού συστήματος έχουν μετατραπεί σε ριψοκίνδυνες μεταβλητές, είναι απόρροια πολιτικών συμπεριφορών. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύεται και στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο τριήμερο.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές κατέγραψαν και πάλι την αποστροφή και απόρριψη προς τα πρόσωπα που επιχειρούν, ακόμα και τώρα, να δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα της χώρας, με λάθος τρόπο.
Εάν η πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης θέλει πραγματικά ένα νέο πολιτικό περιβάλλον ,με φερέγγυα και αξιόπιστα πρόσωπα, που θα υλοποιήσουν τις μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές, πρέπει να επεξεργαστεί σοβαρά όλες τις προτάσεις που προέρχονται από τέτοια αξιόπιστα πρόσωπα. Προτάσεις που έχουν στον πυρήνα τους, την χρονολογική σειρά που περιγράψαμε παραπάνω.

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν θα αγορασθεί κτίριο στο Λιδωρίκι για εγκατάσταση Δημοτικών Υπηρεσιών


Η άσχημη οικονομική συγκυρία οδήγησε τον Δήμο Δωρίδας να παγώσει το θέμα της αγοράς κτιρίου για την στέγαση στο Λιδωρίκι διαφόρων δημοτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Με εισήγησή του ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης , στη συνεδρίαση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι οι δραστικές περικοπές και στον προϋπολογισμό του Δήμου που έφερε η αρνητική οικονομική συγκυρία για όλη τη χώρα, δεν αφήνει περιθώρια να διατεθούν αυτή τη στιγμή μεγάλα ποσά για αγορές κτιρίων .

Είναι γνωστό όπως αποκαλύφθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ότι τα έσοδα των Δήμων  από κρατικές ενισχύσεις έχουν μειωθεί κατά 60% περίπου,  πράγμα που οδηγεί πολλούς ακόμα και σε στάση πληρωμών του προσωπικού.
Η αβεβαιότητα για το αύριο είναι προ των πυλών, είπε ο Δήμαρχος, αφού ούτε τη ΣΑΤΑ δεν έχουμε πάρει για το 2012,και για να πορευτούμε πρέπει να κάνουμε μια πολύ σφιχτή και σωστή διαχείριση.

Γι αυτό πρότεινε να παγώσει το θέμα της αγοράς κτιρίου που είχε αποφασισθεί και να αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις , μέσα από υπάρχοντα δημοτικά κτίρια , ώστε  να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών.
Στο σημείο αυτό ο ιδιοκτήτης κτιρίου που πληρούσε τις προϋποθέσεις και συμπεριλαμβάνετο στη λίστα των υποψήφιων προς αγορά, Αναγνωστόπουλος Αθανάσιος, που παρευρίσκετο στη συνεδρίαση , δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δέχεται να προσφέρει το κτίριο δωρεάν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα .

Πρόκειται ως γνωστόν για το κτίριο που στέγαζε μέχρι πρότινος την Εφορία στο Λιδορίκι, που μεταφέρθηκε  γιατί συγχωνεύτηκε με αυτή της  Άμφισσας.
Η πρόταση του ιδιοκτήτη έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, αρκεί αυτή να έχει βάθος διετίας και  να  γίνει γραπτή προς την Δημοτική Αρχή.

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα (δεν ψήφισε Χρήστος Τριανταφύλλου) την αναμόρφωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου .
Όπως είπε ο εισηγητής στο θέμα Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος, όταν δεν υπάρχει σταθερό οικονομικό περιβάλλον , πρέπει να είμαστε ρεαλιστές χωρίς να ανεβάζουμε τον πήχη ψηλά αλλά σε επίπεδα ρεαλιστικά.

Επίσης αποφασίστηκε από το Συμβούλιο και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού , όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η  ένταξη τριών βιολογικών έργων   στην περιοχή του Ευπαλίου και της Τολοφώνας.
Ακόμα αποφασίστηκε να ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η Υδρογεωλογική Μελέτη για τα Βαρδούσια.

Αύξηση πιστώσεων για έργα στη Δωρίδα


Συμπληρωματικές αυξήσεις των προϋπολογισμών για μια σειρά έργων στη Δωρίδα αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή.

Ειδικότερα μ ε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αυξήθηκε κατά 1.000.000 € η πίστωση για το 2012 του έργου «Κατασκευή Ε.Ο. Άμφισσα – Λιδωρίκι για το τμήμα Αγία Ευθυμία διασταύρωση Φυλακών Μαλανδρίνου».
Το έργο ήταν αρχικού προϋπολογισμού 11.926.000 € και προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Για το λόγο αυτό υπάρχουν συνεχώς αυξήσεις πιστώσεων με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Επίσης τροποποιήθηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, με αυτή την τροποποίηση, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος κατά 187.000 € κι εντάχθηκαν έξι νέα έργα, προϋπολογισμού 410.000 € και πίστωση για το 2012,  223.000 €.

Πρόκειται για τα έργα:
Ø αποκατάσταση επαρχιακού δρόμου Χανίων – Σεργούλας, προϋπολογισμού 185.000 και με πίστωση για το 2012,  38.000
Ø ηλεκτροφωτισμός κόμβου Άγιου Σπυρίδωνα προϋπολογισμού 33.500
Ø κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στον επαρχιακό δρόμο εντός Δ.Δ. Πενταγιούς προϋπολογισμού 45.000
Ø διαγράμμιση κόμβων Ιτέας & περιφερειακού δρόμου Ιτέας – Κίρρας προϋπολογισμού 23.000
Ø ηλεκτροφωτισμός δυτικής πρόσβασης Ιτέας προϋπολογισμού 33.500
ανακατασκευή ζαρζανετιών στη θέση Άγιος Πολύκαρπος

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Προχωράει το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες Ιδρυτική ημερίδα από τον Δήμο ΔωρίδαςΠοιοι Δήμοι από εξωτερικό και Ελλάδα συμμετέχουν

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η ίδρυση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, από τον Δήμο Δωρίδος και εταίρους από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε συνέχεια της ημερίδας που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων και ενεργειών, πλέον τα μέλη του δικτύου περνάνε στην επόμενη φάση.
Η συμμετοχή των Δήμων στο πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες 2007 – 2013 έχει εγκριθεί από το υπουργείο εξωτερικών και απομένει η τυπική υπογραφή ίδρυσης του Δικτύου από τα Ιδρυτικά Μέλη.

Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος Δωρίδος διοργανώνει ημερίδα την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στο Λιδωρίκι, όπου θα παραβρεθούν αποστολές και εκπρόσωποι Δήμων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις για τα επόμενα βήματα του δικτύου, να υπογράψουν το ιδρυτικό καταστατικό και να εκλέξουν προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο.
Κομβικοί στόχοι του δικτύου είναι καταρχήν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν την προστασία των υδάτινων πόρων, και ιδιαίτερα των λιμνών, η ανταλλαγή εμπειριών διαχείρισης με άλλους Δήμους της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η δημιουργία ενός πλαισίου υγιούς ανάπτυξης παραλίμνιων περιοχών.

Στις εργασίες ίδρυσης θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από τους Δήμους: Municipality of Amal/Σουηδία, Commune of Molveno/Iταλία, Municipality of Siofok/Ουγγαρία, Κοινότητα Αλάσσας/Κύπρος, Δήμος Λάρνακας/Κύπρος, Κοινότητα Βορόκληνης/Κύπρος, Δήμος Παραλιμνίου/Κύπρος, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, Δήμος Σοφάδων, Δήμος Θηβαίων, Δήμος Ορχομενού, Δήμος Ναυπακτίας, Δήμος Αγρινίου, Δήμος Αργιθέας, Δήμος Μαραθώνα, Δήμος Καρδίτσας και ο Δήμος Δωρίδος, καθώς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, διπλωμάτες, φορείς, εκπρόσωποι οργανισμών, σύλλογοι και τοπικές κοινότητες.
Παράλληλα η επίσκεψη των ξένων αντιπροσωπειών στην Δωρίδα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβολή της περιοχής, με στόχο να αναδειχτούν όχι μόνο θέματα και προβληματισμοί που αφορούν την διαχείριση του υδάτινου στοιχείου, αλλά κυρίως να δοθεί η δυνατότητα σε εκπρόσωπους από όλη την Ευρώπη να γνωρίσουν ένα άλλο πρόσωπο της Ελλάδας. Μια Ελλάδα φιλόξενη, που αναδεικνύει τις ομορφιές της και τα χαρακτηριστικά της, που παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί συνεργασίες.

Πρόγραμμα Ημερίδας

Πέμπτη 4/10/2012
09:00-09:15
Χαιρετισμοί – Έναρξη εργασιών Ίδρυσης του «Δικτύου Πόλεων με λίμνη»
• Πεντάλεπτες παρουσιάσεις των Δήμων και των λιμνών τους.
• Παρουσίαση του Προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2007 – 2013».
• Βήματα για την εκπλήρωση των σκοπών και των στόχων.


09:15-12:15
Ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Αντιπροσωπειών.
Επίσημη παρουσίαση και υπογραφή του καταστατικού.
Εκλογή προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου.
12:30
Αναχώρηση από το ξενοδοχείο.


13:15-14:00
Επίσκεψη και ξενάγηση των αντιπροσωπειών των Δήμων στο φράγμα του Μόρνου.
14:00
Αναχώρηση, ακολουθώντας τη διαδρομή κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Μόρνου, γεύμα για τις αντιπροσωπείες των Δήμων στην Ποτιδάνεια.


17:00
Αναχώρηση για Τολοφώνα.
18:00-21:00
Άφιξη – διαμονή στο ξενοδοχείο «Delphi Beach».


21:00
Δείπνο για τις αντιπροσωπείες των Δήμων – Παραδοσιακή ελληνική βραδιά.

Παρασκευή 5/10/2012
08:30
Αναχώρηση των αντιπροσωπειών για Δελφούς Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Δελφών.
09:30
Αναχώρηση των αντιπροσωπειών για τους προορισμούς τους.


Η επικοινωνία κατά τη διάρκεια των εργασιών θα γίνεται στην Αγγλική γλώσσα

 

Βιβλίο - φωτιά από τον Π.Ρουμελιώτη «καίει» τον Γιώργο Παπανδρέου ;

Το βιβλίο του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, κυκλοφορεί σήμερα και το περιεχόμενό του αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις καθώς αποκαλύπτει πως η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο χωρίς να επιδιώξει εξ αρχής αναδιάρθρωση του χρέους με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οικονομία.

Το περιεχόμενο του βιβλίου, με τίτλο «Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ» κρατείται μέχρι σήμερα ως επτασφράγιστο μυστικό αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα περιέχει αναφορές που θα υποδηλώνουν πως η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να μην ήταν σήμερα στην κατάσταση που βρίσκεται αν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε θέσει θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους όταν συζητούσε με τους εταίρους την πρώτη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο.

Σε συζητήσεις που έχει ο Παναγ. Ρουμελιώτης με βουλευτές φέρεται να αποκαλύπτει πως ο τότε διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, είχε προτείνει πέντε φορές (από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2010) από τον Γιώργο Παπανδρέου να ζητήσει και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η «αναδιάρθρωση» ήταν τότε σχεδόν απαγορευμένη λέξη, και ο Γιώργος Παπανδρέου αρνούνταν να το συζητήσει παρότι το είχε προτείνει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης (τον Ιούνιο του 2011).

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης υποστηρίζει πως «αν η αναδιάρθρωση είχε περιληφθεί στο πρώτο Μνημόνιο, δεν θα χρειαζόταν τόσο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και το πρόγραμμα θα είχε περισσότερες πιθανότητες να πετύχει».

Επίσης ο Π. Ρουμελιώτης καταλογίζει ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό που δεν επέμεινε στην αναδιάρθρωση του χρέους παρότι του το πρότειναν οικονομολόγοι όπως ο Στρος Καν και ο Κώστας Σημίτης .

Αντίθετα, σύμφωνα με την εφημερίδα ¨Δημοκρατία ¨, καταλογίζει ευθύνες στον Λουκά Παπαδήμο τον οποίο εμφανίζει ως πολέμιο της αναδιάρθρωσης. Όπως σημειώνει αν η αναδιάρθρωση του χρέους είχε γίνει το 2010 τότε με κούρεμα 30% θα είχαν διαγραφεί 81 από τα 190,7 δισ. που χρωστούσαμε και το χρέος θα έπεφτε στο 80% του τότε ΑΕΠ. Αντίθετα ελήφθησαν σκληρά μέτρα που οδήγησαν σε εντεινόμενη ύφεση, με μείωση του ΑΕΠ και εκτόξευση του χρέους.

«Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο ΔΝΤ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Άγριος πόλεμος Χατζηνικολάου - Μεϊμαράκη για το «Καρούζος Gate»


Πόλεμος με πολύ σκληρές εκφράσεις εκατέρωθεν ξέσπασε ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Μετά την σημερινή σκληρή επίθεση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος χαρακτήρισε μαφιόζικη την επίθεση εναντίον του από την Real News, ο εκδότης της εφημερίδας, Νίκος Χατζηνικολάου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με έκπληξη και θλίψη πληροφορήθηκα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων εξαπέλυσε προσωπικές απειλές και ύβρεις εναντίον μου, διαπράττοντας πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά ολίσθημα, για το οποίο θα μπορούσα να προσφύγω στη Δικαιοσύνη.

 Δεν θα το πράξω. Θα συνεχίσω απερίσπαστος τη δημοσιογραφική έρευνα. Δεν πτοούμαι. Οφείλω όμως να επισημάνω ότι από τον πολύπειρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ιδίως τώρα που φέρει και τον τίτλο του Προέδρου της Βουλής, θα ανέμενα ψύχραιμη και θεσμική αντίδραση.

Το μέγα σκάνδαλο, άλλωστε, είναι η συγκάλυψη επί 1,5 και πλέον έτος της καταγγελίας που έφερε στο φως η Real news. Και σε αυτό το σκάνδαλο η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: πλήρης δικαστικός έλεγχος, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και offshore εταιρειών. Αυτός είναι ο δρόμος για να απαντήσει ο Πρόεδρος της Βουλής σε όσους δικαίως ή αδίκως τον κατήγγειλαν και όχι οι ύβρεις και οι απειλές εναντίον μου».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Νίκο Χατζηνικολάου. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ ο κ. Μειμαράκης αποκάλεσε «μαφιόζικη, εκβιαστική και αλήτικη επίθεση» το δημοσίευμα της Real News. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλή ανέφερε:

* Θέλει να μου πιει το αίμα με το καλαμάκι, δεν θα τον αφήσω
* Ό,τι έκαναν τόσο καιρό ο Σαμαράς και οι υπόλοιποι αρχηγοί για να αποκτήσει η χώρα την αξιοπιστία της εξανεμίστηκαν με αυτό το δημοσίευμα
* Ξέρω ότι ο Χατζηνικολάου είναι σοβαρός παίκτης, ξέρω ποιοι είναι από πίσω του, ξέρω που πάω να δώσω την μάχη, αυτό δεν με εμποδίζει να την δώσω και δεν θα με εμποδίσει ούτε το κοστούμι του προέδρου της Βουλής
* Εγώ θα δώσω την μάχη και στην αρένα και όχι μόνο στα σαλόνια
Θα κατέβω στην αρένα, δεν θα πάω μόνο νομικά και σαλονάτα
* Ο Χατζηνικολάου δεν με πήρε ούτε ένα τηλέφωνο να με ρωτήσει πριν δημοσιεύσει ένα κείμενο που πλήττει το αξίωμα του προέδρου της Βουλής και το πολιτικό σύστημα, ούτε ένα τηλέφωνο, αυτή είναι η αξιοπιστία του
* Οι λογαριασμοί μου έχουν ελεγχθεί 100 φορές, ξαναδίνω εντολή να γίνουν φύλλο και φτερό τα πάντα
* Είμαι ευχαριστημένος με την κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους αρχηγούς
* Το ότι δεν παραιτούμαι είναι γιατί δεν θέλω να μπλέξω την κυβέρνηση και να προκαλέσω αποσταθεροποίηση
* Η αλήθεια είναι ανίκητη αλλά θέλει τον χρόνο της για να φανεί
* Εγώ ξέρω την αλήθεια, ξέρω ότι είμαι καθαρός 100%
* Μιλάω για μένα, όχι για άλλα πρόσωπα. Όποιος τα έχει κάνει ας τα λουστεί

ΠΗΓΗ από iEfimerida

Ο ανακριτής κάλεσε και τον Φ.Αρβανίτη για την υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου


Πέντε νέα πρόσωπα κάλεσε ο ανακριτής για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου μεταξύ των οποίων και τον επιχειρηματία πρώην βουλευτή Φωκίδας Φώτη Αρβανίτη .

Σύμφωνα με το δικαστικό  ρεπορτάζ, ο ανακριτής της υπόθεσης απέστειλε κλήσεις σε απολογία στους πέντε νέους κατηγορούμενους, αλλά και στους 16 ήδη κατηγορούμενους στη δικογραφία για τις παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού.

Οι νέοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννης Σμπώκος,  η πρώην σύζυγος του Υπουργού  Γκούντρουν Μολντενάουερ-Τσοχατζοπούλου,  οι  επιχειρηματίες Γιώργος Κωνσταντάτος και Φώτης Αρβανίτης, που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων και ο Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Ιανός ,στον οποίο φαίνεται να τοποθετήθηκαν χρήματα του πρώην υπουργού.


Ο ίδιος ο Νίκος  Καρατζάς σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε επιλήψιμη εμπλοκή του στην υπόθεση.

Και οι πέντε καλούνται από τους ανακριτές της υπόθεσης να προσέλθουν εντός των επομένων ημερών σε απολογία για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της διακίνησης και απόκρυψης χρημάτων, αν και αναμένεται ότι και οι πέντε νέοι κατηγορούμενοι θα ζητήσουν προθεσμίες για τις απολογίες τους, που πιθανότατα θα προσδιοριστούν για την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Σαββατοκύριακου θα επανέλθουν στο ανακριτικό γραφείο και οι επτά προσωρινά κρατούμενοι στην υπόθεση, οι οποίοι καλούνται σε συμπληρωματικές απολογίες για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ εκ νέου αντιμέτωποι με τους ανακριτές θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες και οι υπόλοιποι εννέα κατηγορούμενοι που έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.

¨Μπαλάκι¨ οι μαθητές από το Υπουργείο, μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων

 
   Μικροπροβλήματα δημιουργούνται ακόμα με την μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους.
Μέχρι πρότινος η αρμοδιότητα της μεταφοράς ήταν στους Δήμους και την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Παιδείας την ανέθεσε στις Περιφέρειες .

Οι διαμαρτυρίες γονέων και μαθητών είναι εύλογες και η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας  Γιώτα Γαζή με ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής .
 
¨Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για τα θέματα που προέκυψαν από τη μεταφορά των μαθητών.
Η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών σύμφωνα με το ν. 3852/2010 ανήκει από 01/01/2011 στους Δήμους.
Με την υπ’ αρίθμ. 35415/2011 Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι διαδικασίες μεταφοράς των μαθητών από τους Δήμους.
 Επί 2 συνεχή σχολικά έτη, με διατάξεις νόμων και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου παρατείνονται κάθε χρόνο οι συμβάσεις μεταφοράς μαθητών που είχαν συναφθεί από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από το 2009 – 2010, χωρίς δυνατότητα αλλαγής των όρων των συμβάσεων. Αυτό γινόταν, γιατί οι Δήμοι δεν είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μεταφοράς των μαθητών σύμφωνα με την αναφερόμενη Υπουργική Απόφαση.  
 
Δυστυχώς φέτος, την πιο δύσκολη χρονιά για τους πολίτες ο Υπουργός Εσωτερικών κος Ευριπίδης Στυλιανίδης, τη Δευτέρα παραμονή έναρξης του σχολικού έτους με την υπ’ αρίθμ. 47/2012 (ΑΔΑ Β4Θ4Ν – 2ΗΔ) εγκύκλιο προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ανακοίνωσε ότι με την από 05 – 09 – 2012 Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, η μεταφορά των μαθητών θα γίνει από τις Περιφέρειες με παράταση των ήδη παρατεινόμενων συμβάσεων.
  Και αυτά ενώ την επόμενη μέρα ήταν η έναρξη της σχολικής χρονιάς με αγιασμό στα σχολεία!!  

Στη νομοθετική ρύθμιση επίσης αναφέρεται ότι όταν οι Δήμοι καταρτίσουν σύμβαση για την μεταφορά μαθητών, λύνονται αυτοδίκαια οι παρατεινόμενες συμβάσεις με τις Περιφέρειες ενώ ουδόλως η νομοθετική ρύθμιση επηρεάζει τους διεξαγόμενους διαγωνισμούς των Δήμων οι οποίοι οφείλουν να συνεχίσουν τις ήδη δρομολογημένες διαδικασίες μεταφοράς μέχρι την ολοκλήρωσή τους.
 
Για το Νομό μας, ο Δήμος Δελφών προκήρυξε διαγωνισμό στις 04 – 09 – 2012 και ήταν προσωρινά άγονος. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ακολουθηθεί η διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης με τους φορείς.
 
Ο Δήμος Δωρίδας με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του που ελήφθη στις 24 – 08 – 2012, κατακύρωσε τα δρομολόγια που υποβλήθηκαν από το Κ.Τ.Ε.Λ. και αποφάσισε την προσφυγή στη διαδικασία ανάθεσης με διαπραγμάτευση για τα δρομολόγια που δεν υποβλήθηκαν προσφορές.
Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, όπως και όλες οι Περιφερειακές Ενότητες κλήθηκε σε διάστημα ολίγων ημερών να επιλύσει προβλήματα που δεν κατάφερε η Πολιτεία όλο το χρόνο, και να αντιμετωπίσει τους επαγγελματίες (ΚΤΕΛ και ΤΑΧΙ), στους οποίους χρωστά το Ελληνικό Δημόσιο για το Νομό μας, περίπου 850.000€ για τα έτη 2011 και 2012.
Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να μεταφέρονται με το ΚΤΕΛ και με ορισμένα ΤΑΧΙ, περίπου 1150 παιδιά του Νομού μας.
Δυστυχώς, παρ’ όλες τις προσπάθειες μας, πολλοί ιδιοκτήτες ΤΑΧΙ δεν θέλησαν να μεταφέρουν μαθητές λόγω των παραπάνω προβλημάτων και οφειλών. Σαν Περιφερειακή Ενότητα ο Νόμος δεν μας δίνει περιθώρια άλλων λύσεων.
Λυπούμεθα και ζητάμε συγνώμη για την ταλαιπωρία των παιδιών και των γονιών, αλλά η τελευταία λύση πλέον που δίνει ο Νόμος, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τους Δήμους, είναι η επιδότηση του κάθε μαθητή από τους Δήμους, σύμφωνα με τις διατάξεις της αναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης ¨.

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλαγή κολοσσιαίας σημασίας

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Εντυπωσιακά θετικές συνέπειες θα έχει αλυσιδωτά, η απόφαση της Ευρωζώνης να προχωρήσει η υπόθεση της ενοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Ακόμη και για την Ελλάδα, ειδικότερα, το γεγονός ότι η καθοδήγηση και η εποπτεία του εγχώριων τραπεζών θα βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δημιουργεί υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες της χώρας, άλλες βεβαιότητες για την επαναφορά των καταθέσεων, για την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, τις επενδύσεις, αλλά και την εκλογίκευση σταδιακά των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.

Πρόκειται για μία κολοσσιαίας σημασίας αλλαγή, που μόνο προς όφελος της χώρας μας, του ενιαίου νομίσματος και της Ευρώπης, προβλέπεται να λειτουργήσει από τις αρχές του 2013.

Κατά κύριο λόγο, η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί ένα μεγάλο και καθοριστικό βήμα προς την οικονομική αλλά και την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, ένα βήμα που έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα, για να πατάει σε έδαφος στέρεο και το ενιαίο νόμισμα. Σίγουρα, το βάθος και η έκταση της σημερινής κρίσης στη Ζώνη του Ευρώ θα είχαν αποφευχθεί.

Ο κατακερματισμός του τραπεζικού συστήματος αποδείχτηκε ότι ήταν μία θεμελιώδης δομική ανεπάρκεια για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, από τη στιγμή που οι τράπεζες, η καρδιά του οικονομικού συστήματος, λειτουργούσαν με διαφορετικές ταχύτητες, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο, με διαφορετικές τιμολογήσεις και εγγυήσεις.
 
Πολλώ δε μάλλον όταν οι περισσότεροι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι δραστηριοποιούνται πλέον υπερεθνικά, σε πολλές δεκάδες χώρες. Η νέα πολιτική και η ενιαία εποπτεία των τραπεζών, συνιστούν συνεπώς ένα σημαντικότατο κομμάτι της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς και της επικράτησης του ευρώ.

Η νομισματική και οικονομική ένωση, είναι πλέον φανερό μετά από την εμπειρία και τα δεινά της κρίσης, ότι προϋπέθετε την τραπεζική ένωση της Ευρώπης. Γι αυτό, κατά την προσωπική μας γνώμη, μιλάμε για την σημαντικότερη ίσως απόφαση μετά το Μάαστριχτ.

Με την απόφαση αυτή και το πλαίσιο των κοινών κανόνων πού περιλαμβάνει και αφορούν από τη χορήγηση ή την ανάκληση τραπεζικών αδειών, την χορήγηση ρευστότητας, τις προϋποθέσεις επενδύσεων και δανειοδοτήσεων, την επάρκεια κεφαλαίων, την αξιολόγηση διοικητικών σχεδίων, την εγγύηση των καταθέσεων, τις ανακεφαλαιοποιήσεις κ.ο.κ., σπάει και ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των εθνικών κρατών και των τραπεζών τους.

Σπάει ο φαύλος κύκλος μεταξύ του χρέους των κρατών και των τραπεζών. Το σύστημα γίνεται απόλυτα ευρωπαϊκό. Και με όλα αυτά, συν τις ανοικτές παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γίνεται ο δανειστής τελευταίας προσφυγής, ότι καλύτερο δηλαδή για να αρχίσουμε να ξεκολλάμε από την κρίση.

Με τα δεδομένα αυτά να διευκρινίσουμε, επιπλέον και ειδικότερα, πως ακόμη και εάν κάποια τράπεζα χρεοκοπήσει ή ανακεφαλαιοποιηθεί, ο εγγυητής είναι η ΕΚΤ και ότι το κόστος αυτό δεν θα το επωμιστεί το κράτος και ο φορολογούμενος, αλλά το τραπεζικό ευρω-σύστημα.

Η εξέλιξη είναι πολιτική, διότι εάν εξαιρέσουμε τις ελληνικές τράπεζες που υπέστησαν τη μεγάλη ζημιά εξαιτίας της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους που είχαν δανείσει (με τις ευλογίες των οίκων αξιολόγησης), στις άλλες χώρες οι ζημιές προήλθαν καθαρά από μια αλόγιστη χρηματοδοτική φούσκα…

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , με καταγωγή από την Δωρίδα

ΟΓΑ: Από την 1η Οκτωβρίου η απογραφή των συνταξιούχων μέχρι 30 Νοεμβρίου

 
Η διαδικασία απαιτεί την φυσική παρουσία των προσώπων
ΟΓΑ: Από την 1η Οκτωβρίου η απογραφή των συνταξιούχωνΤην καθολική απογραφή -με τη διαδικασία της φυσικής παρουσίας- όλων των συνταξιούχων και επιδοματούχων του ΟΓΑ (επιδόματα πολυτέκνων, συντάξεις, συντάξεις ανασφάλιστων και υπερήλικων), αποφάσισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου και θα λήξει στις 30 Νοεμβρίου και οι τεχνικές λεπτομέρειες (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) θα γίνουν γνωστές με εγκύκλιο που θα εκδώσει ο διοικητής του Οργανισμού.

Οσοι δεν πάρουν μέρος στη διαδικασία της απογραφής, θα γίνεται αυτόματα διακοπή της καταβολής σύνταξης ή οποιασδήποτε παροχής τους.

«Η αποκατάσταση της νομιμότητας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και όλη την κυβέρνηση. Μετά το ΙΚΑ, συνεχίζεται η απογραφή σε ένα από τα μεγαλύτερα ταμεία που αφορά τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια άτομα» είπε ο κ. Βρούτσης.

«Το υπουργείο έχει βάλει στόχο την εξυγίανση των ταμείων από 'μαϊμού' συντάξεις και επιδοματούχους "φαντάσματα". Είναι θέμα πρώτα απ’ όλα κοινωνικής δικαιοσύνης προς όλους, κυρίως δε προς τους νόμιμους συνταξιούχους αλλά και τις επόμενες γενιές ασφαλισμένων» προσέθεσε.

Αναβίωση Παλιού Παζαριού στην Ερατεινή

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ερατεινής, σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδος,
 διοργανώνει Παζάρι στην παραλία της Ερατεινής, στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου,
 ενόψει της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παζάρι αναβιώνει ύστερα από 50 χρόνια

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΩΡΙΔΑΣ


Με σειρά σημαντικών θεμάτων στην ατζέντα συνεδριάζει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο Λιδορίκι στις 5:00 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Ζέτου τα θέματα και οι εισηγητές τους είναι ,

1. Αγορά κτιρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

2. Ορισμός επιτροπής καταμέτρησης εκτίμησης ακινήτου για τη στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου. (άρθρο 7 Π.Δ. 270/81). (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

3. Αναμόρφωση προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων του Δήμου οικονομικού έτους 2012, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ψήφιση των πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

4. Έγκριση μελέτης «Αναπλάσεις Κοινοχρήστων Χώρων Τ.Κ. Ερατεινής» με Αρ. Μελ. 29/2012. (Εισηγητής: Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας Τριανταφύλλου Ιωάννης)

5. Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης μικρών έργων της Δ.Ε. Βαρδουσίων Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας Τριανταφύλλου Ιωάννης)

6. Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από κατολισθητικά φαινόμενα στην Τ.Κ. Φιλοθέης Δ.Ε. Ευπαλίου» του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας Τριανταφύλλου Ιωάννης)

7. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (τελικού) του έργου «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Δ.Ε. Τολοφώνος» με Αριθ. Μελέτης 11/2011. (Εισηγητής: Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας Τριανταφύλλου Ιωάννης)

8. Επιστροφή ποσών από αχρεωστήτως καταβληθέντα παράβολα αλλοδαπών. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Τσιλίκης Χρήστος)

9. Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου Τ.Κ. Μοναστηρακίου Δ.Ε. Ευπαλίου Δήμου Δωρίδος Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

10. Εκλογή αιρετών αντιπροσώπων του Δήμου Δωρίδος για τη συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

11. Χορήγηση παραγωγικής άδειας πωλητή σε Λαϊκή Αγορά, στον κ.Παναγιωτόπουλο Νικόλαο του Αλεξάνδρου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ράπτης Ιωάννης)

12. Χρηματικοί κατάλογοι τελών ύδρευσης Δημοτικών Ενοτήτων Ευπαλίου και Τολοφώνος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

13. Αίτηση Σιώκου Γεωργίου του Ιωάννη για διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων (Τέλη ύδρευσης περιόδου 2004-2011, ακινήτου του πατρός του Ιωάννη, στην Τ.Κ. Διακοπίου). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Τσιλίκης Χρήστος)

14. Αίτηση Τζίβελου Νικολάου του Ανδρέα για διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων. (Τέλη ύδρευσης περιόδου 2003-2010, ακινήτου της μητρός του Κων/νας, στην Τ.Κ. Δάφνου). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Τσιλίκης Χρήστος)

15. Αίτηση Κλώσσα Κων/νου του Γεωργίου για διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων. (Τέλη ύδρευσης περιόδου 2004-2008, ακινήτου του «σταύλου» στην Τ.Κ. Λιδωρικίου). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Τσιλίκης Χρήστος)

16. Αίτηση Ντέκα Ασπασίας του Γεωργίου για διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων. (Τέλη άρδευσης περιόδου 2011 στην Τ.Κ. Κονιάκου). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Τσιλίκης Χρήστος)

17. Αίτηση Υφαντή Ανδρέα του Νικολάου για διαγραφή προσαυξήσεων από βεβαιωτικούς καταλόγους τελών ύδρευσης Τ.Κ. Γλυφάδας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

18. Αίτηση Μανωλίδη Γεωργίου του Ηλία για διαγραφή ποσού από βεβαιωτικούς καταλόγους τελών ύδρευσης Τ.Κ. Γλυφάδας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

19. Αίτηση Παρασκευά Ηλία του Αναστασίου για διαγραφή ποσού από βεβαιωτικούς καταλόγους τελών ύδρευσης Τ.Κ. Καλλιθέας και επανυπολογισμός κατανάλωσης. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

20. Αίτηση Αναγνωστοπούλου Παναγιώτη του Κων/νου για διαγραφή ποσού από βεβαιωτικούς καταλόγους τελών ύδρευσης Τ.Κ. Καλλιθέας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

21. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υλοποίηση της έρευνας με τίτλο «Έρευνα υδρογεωλογικών συνθηκών και διαχείρισης υδατικού δυναμικού Δημοτικής Ενότητας Βαρδουσίων». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

22. Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της ΒουλήςΠολιτικές εξελίξεις με παραίτηση του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, φαίνεται ότι αποτέλεσε το δημοσίευμα-αποκάλυψη της εφημερίδας Real News με την κατάθεση του μεσίτη Λιβανού για την εμπλοκή των  Βαγ.Μεϊμαράκη, Μιχ.Λιάπη και Γιωρ. Βουλγαράκη σε κύκλωμα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος με συνολικό τζίρο 10,2 δισ. ευρώ.

Αν και οι τρεις εμπλεκόμενοι διαψεύδουν την οποιαδήποτε σχέση τους με την υπόθεση ο πολιτικός κόσμος σείεται. Η οσμή σκανδάλου που αναδύεται από την υπόθεση ανάγκασε τους πολιτικούς αρχηγούς να ζητήσουν από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Βουλής

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος λογικά θα αναπληρώσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είναι ο  Γιάννης Τραγάκης, οποίος κρίνεται επίσης ηθικά για προσλήψεις συγγενών στη Βουλή αν και όταν έγιναν δεν ίσχυε καμία απαγόρευση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Μεϊμαράκη:

«Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των θεσμικών του καθηκόντων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης που σύμφωνα με δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας υπάρχει αναφορά στο πρόσωπό του και να δημοσιοποιηθεί.

Επίσης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που σύμφωνα με δημοσιεύματα αφορούν σε βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας με έμφαση τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από επιλεκτικές διαρροές εις βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Τόνισε δε ότι δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα την ώρα που η Ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί σήμερα το απόγευμα τους Αντιπροέδρους της Βουλής στους οποίους θα ανακοινώσει την απόφασή του να τον αναπληρώσουν προσωρινά και μέχρις ότου δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ, στη διεύθυνση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και της Διάσκεψης των Προέδρων.

Για τη συνάντησή του με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και για την απόφασή του αυτή, ενημέρωσε τους πολιτικούς Αρχηγούς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής  Ευάγγελος Μεϊμαράκης δηλώνει και πάλι με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ουδεμία εμπλοκή δική του υπάρχει στα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα και υπογραμμίζει: «Είμαι παρών και θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια».

Ο περσινός κυπελλούχος Αμφισσαϊκός εκτός κυπέλλου 1-2 από την Γλυφάδα

Εκτός κυπέλλου Φωκίδας έμμεινε ο περσινός κυπελλούχος Αμφισσαϊκός, που έχασε στην έδρα του από την Ένωση Γλυφάδας με 1-2.

Τα αποτελέσματα της 1ης φάσης του Κυπέλλου Φωκίδας στους αγώνες που έγιναν το Σαββατοκύριακο ήταν :

ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ   –   ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ       0 - 3

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ  –  ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                    7 - 1

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ  –  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ      1 - 3

ΚΡΙΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ  –  ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ            4 - 1

ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ  –  ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ           4 - 0

ΗΣΑΙΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  –  Α.Σ.ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ           5 - 1

ΑΜΦΙΣΑΙΚΟΣ  –   ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                                 1 - 2

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 16:00 θα γίνει στην Άμφισσα και ο τελευταίος αγώνας της Α΄ φάσης μεταξύ Α.Σ. ΦΩΚΙΚΟΥ – ΚΟΥΛΟΒΑΤΑΣ. 

Το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Β΄ φάση του κυπέλλου με τους αγώνες ,

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ (Σάββατο)

ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ (Σάββατο)

ΦΩΚΙΚΟΣ  ή  ΚΟΥΛΟΥΒΑΤΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ (Σάββατο)

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΥΣΣΟΥ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ (Κυριακή)

Η Ναύπακτος θρηνεί για την Αλεξάνδρα Παπαθανάση που έφυγε στα 39 της χρόνια


Θρήνος σε όλη την Ναυπακτία  προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Αλεξάνδρας Καλαμπούκα συζύγου του πρώην δημάρχου Ναυπάκτου Θανάση Παπαθανάση.

Το τελευταίο αντίο για την Αλεξάνδρα ήταν χθες στις 3.00μμ στην Αγία Παρασκευή Ναυπάκτου.

Εκατοντάδες συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, άνθρωποι της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, αλλά και άγνωστοι, είπαν το τελευταίο αντίο στην Αλεξάνδρα Παπαθανάση, που χθες  το απόγευμα, στα 39 της χρόνια , ταξίδεψε για την γειτονιά των αγγέλων.

Πρόσωπα σκυθρωπά και μάτια δακρυσμένα δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι η γλυκιά Αλεξάνδρα δεν είναι πια ανάμεσα μας. Όλοι είχαν ένα γιατί. Γιατί τόσο νέα, γιατί τόσο νωρίς!

Ο αγαπημένος της σύζυγος Θανάσης Παπαθανάσης λύγισε όταν αποχαιρετούσε τη λατρεμένη σύντροφο της ζωής του.

Ήταν εκείνος που εκφώνησε τον επικήδειο για να της πει πόσο την αγάπησε και να την ευχαριστήσει που τον στήριξε σε όλες τις στιγμές και σε όλες τις επιλογές του. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ του όμως ήταν για τα δυο υπέροχα παιδιά που του χάρισε!

Η Αλεξάνδρα θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις μνήμες όλων που την γνώρισαν  και όλοι  έχουν έναν καλό λόγο να λένε γι' αυτή. Κουράγιο στην οικογένειά της που περνά πολύ δύσκολες ώρες