Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

ΔΙΑΚΕΙΑ 2012 ΣΤΗΝ ΑΡΤΟΤΙΝΑ


 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα διεξαχθούν στη γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου, την Αρτοτίνα Δωρίδας, οι καθιερωμένες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ήρωα της Αλαμάνας.

Τα «ΔΙΑΚΕΙΑ 2012» θα λάβουν χώρα από τις 24 μέχρι και τις 29 Αυγούστου 2012 και περιλαμβάνουν αγώνες δρόμου, ποδοσφαιρικούς αγώνες, αγώνες ρίψης λίθου καθώς και παράσταση κουκλοθεάτρου από το «Κουκλοθέατρο Λαμίας».

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 29 Αυγούστου με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος και το παραδοσιακό «Φλάμπουρο» όπου μια πομπή αποτελούμενη από τσολιάδες, βλαχοπούλες και επισήμους ξεκινάει από το χώρο οπού βρισκόταν το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ήρωας και καταλήγει στη πλατεία της Αρτοτίνας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν:

1. Το χώρο της οικίας όπου γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος
2. Το μοναστήρι όπου μόνασε ο Ήρωας (Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας)
3. Το κελί του Αθανασίου Διάκου στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το 1965 ως διατηρητέο μνημείο.
4. Το Μουσείο Αθανασίου Διάκου οπού στεγάζεται στις πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Σχολείου της Αρτοτίνας και στο οποίο φιλοξενείται πλούσιο υλικό από τη δράση και την ιστορία του Ήρωα.
5. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρτοτίνας το οποίο στεγάζεται στο χτισμένο από το 1810 αρχοντικό του οπλαρχηγού Σαφάκα και στο οποίο φιλοξενείται πλούσιο λαογραφικό υλικό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

18:00 Ποδοσφαιρικός Αγώνας παίδων
19:00 Ρίψη Λίθου

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

17:00 Ποδοσφαιρικός Αγώνας «Αρτοτίνα – Κροκύλειο»
18:00 Αγώνες ανώμαλου δρόμου παίδων
19:30 Παράσταση κουκλοθεάτρου από το «Κουκλοθέατρο Λαμίας»

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

18:30 Συνάντηση συμμετεχόντων και προσκεκλημένων στο χώρο της οικίας όπου γεννήθηκε ο Αρτοτινός Ήρωας Αθανάσιος Διάκος.
- Έπαρση Σημαίας
- Κατάθεση στεφάνων
- Χαιρετισμοί Επισήμων
19:00 Αγώνες ανώμαλου δρόμου εφήβων

ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ & ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012
19:00 Μέγας Εσπερινός στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας όπου μόνασε ο Αρτοτινός Ήρωας Αθανάσιος Διάκος

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012
08:00 Πανηγυρική Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας
19:00 Φλάμπουρο
- Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο που βρίσκεται στην οικία όπου γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος παρουσία παραδοσιακά ενδεδυμένων ανδρών και γυναικών, εκπροσώπων κρατικών Αρχών, οργανοπαιχτών και προσκεκλημένων.
- Εκκίνηση πομπής («Φλάμπουρο») από το χώρο όπου γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος με κατεύθυνση προς την πλατεία Αθ. Διάκου.
- Έναρξη παραδοσιακών χορών στην πλατεία της Αρτοτίνας από τσολιάδες, βλαχοπούλες, εκπροσώπους κρατικών Αρχών και συλλόγων

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Ληστεία στην Eurobank Ναυπάκτου


Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Eurobank Ναυπάκτου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δυο ένοπλοι εισέβαλαν στις 14:50 στο τραπεζικό κατάστημα της Eurobank της Ναυπάκτου και αφού ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες με την απειλή βαριοπούλας, κατάφεραν να ξεφύγουν με μεγάλο χρηματικό ποσό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ποσό υπερβαίνει τα 15.000 €.

Αυτή τη στιγμή έχει εξαπλωθεί άγριο κυνηγητό για τον εντοπισμό των ληστών οι οποίοι κατευθύνονται προς Άμφισσα.

Συγχαρητήριο μήνυμα της Γιώτας Γαζή στην ελληνίδα πρωταθλήτρια Αθηνά ΚοΐνηΣυγχαρητήριο μήνυμα απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας  Παναγιώτα Γαζή στην ελληνίδα πρωταθλήτρια και συντοπίτισσα μας, Αθηνά Κοΐνη.
Στο μήνυμα της, η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει τα εξής:

Είναι αρκετός καιρός που παρακολουθώ τις όλο και καλύτερες επιδόσεις σου στον αθλητισμό.
Για μένα αυτό δεν είναι έκπληξη.

Γνωρίζω την όλη σου προσπάθεια, κουβεντιάζοντας για σένα με τον πατέρα σου εδώ και χρόνια, γνωρίζω τις πολλές επιτυχίες σου και φυσικά γνωρίζω και αναγνωρίζω την θέληση, την επιθυμία, την πειθαρχία και τις αέναες προσπάθειες σου να προχωρήσεις.
Έχοντας στις φλέβες σου το αίμα δύο δυνατών χωρών (Ελλάδα και Αιθιοπία) που πέρασαν και περνάνε πολλά αλλά τα καταφέρνουν στο τέλος, έχω την πίστη ότι οι επόμενες δημοσιεύσεις για σένα θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές από τις σημερινές!

Ήδη πρωταθλήτρια νέων και γυναικών στα 3000μ. στιπλ και 1500μ. αντίστοιχα, «χρυσή» στη Ραιδεστό της Τουρκίας στα 3000μ. στιπλ στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Νεανίδων, κάνεις τους δικούς σου ευτυχισμένους, εμάς όλους εθνικά υπερήφανους, αισιόδοξους και τυχερούς που σε γνωρίσαμε.
Η ιδιαίτερη πατρίδα σου η Φωκίδα, θα ήθελε να της δώσεις τη χαρά σε μια προσεχή διοργάνωση, να κάνει το ελάχιστο καθήκον και να σε τιμήσει.

Αθηνά, να είσαι πάντα καλά και να ανταμώνουμε για να γιορτάζουμε τις νέες σου νίκες.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Παναγιώτα Γαζή
Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας 

ΟΙ ΚΑΚΟΦΩΝΟΙ ΤΕΛΑΛΗΔΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗΆρθρο του Νίκου Φελέκη

Τελικά, φαίνεται πως βρέθηκε η λύση για την εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο. Ονομάζεται συνταξιοδοτική ωρίμανση.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης συμφώνησαν να μην μείνουν στις λέξεις που τους χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που τους ενώνουν.

Έτσι μέχρι το 2015 το Δημόσιο θα αριθμεί 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους. Το δε όφελος, που θα προκύψει από τη διαφορά μεταξύ μισθού και σύνταξης, θα είναι σημαντικό.

Όσοι θεωρούν ότι ο υπερτροφικός δημόσιος τομέας είναι μία από τις αιτίες της κρίσης και η συρρίκνωση του είναι απαραίτητη όχι μόνον για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά και για ορθολογικότερη και ποιοτικότερη λειτουργία του κράτους, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από τη συμφωνία Στουρνάρα-Μανιτάκη.

Η μείωση του προσωπικού, που συνεπάγεται και μείωση των λειτουργικών δαπανών και εξόδων, θα αποδειχθεί ότι είναι όντως ουσιαστική παρέμβαση εφόσον δεν παραβιαστεί η δέσμευση του 5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη.

Φυσικά, κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι με τον τρόπο που γίνεται η μείωση του προσωπικού που εργάζεται στο δημόσιο μεγαλώνει υπέρμετρα ο αριθμός των συνταξιούχων, και αυτό συνιστά πρόβλημα και για το ίδιο το δημόσιο και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η άλλη λύση θα ήταν οι απολύσεις. Σύμφωνα με μελέτες για να υπάρξει ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος, αλλά και για να εκσυγχρονιστεί σοβαρά η δημόσια διοίκηση και να αλλάξει ριζικά ο ρόλος και η λειτουργία του κράτους χρειάζεται να απολυθούν 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Ποιός όμως θα αναλάμβανε το κόστος ενός τέτοιου «χειρουργείου» και μάλιστα σε περίοδο γενικευμένης κρίσης; Ποιός θα τολμούσε, ακόμη κι αν ήταν αναγκαίο, να πετάξει στον Καιάδα 200.000 ανθρώπους; Και ποιά νομιμότητα θα είχε να το πράξει όταν είναι το ίδιο το σύστημα που δημιούργησε αυτό το «τέρας»;

Τις θεραπείες-σοκ, όταν δεν τις επιβάλλουν επαναστάσεις, συνήθως τις επικαλούνται και τις προτείνουν αυτοί που δεν θα υποβληθούν σ’ αυτές, και όσοι αντιλαμβάνονται την κοινωνία με αριθμούς και ποσοστά, στα οποία οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμόζονται. Ενώ εμφανίζονται ως εκπρόσωποι και φορείς του ορθού λόγου, είναι τελάληδες, και μάλιστα κακόφωνοι, των άκρων.

Μονολιθικοί και εμμονικοί που δεν μπορούν να συλλάβουν τις αποχρώσεις και την ποικιλία της ζωής και σίγουρα ανίκανοι να ανταποκριθούν στο παιχνίδι των συνθέσεων. Το «πονάει δάκτυλο, κόψε κεφάλι» είναι δικτατορική αντίληψη και όχι δημοκρατικός κανόνας.

Βεβαίως, κάποιος θα αντιτείνει ότι στην περίπτωση μας δεν έχουμε πόνο δακτύλου, αλλά γάγγραινα και σηψαιμία. Σύμφωνοι. Η επιστήμη έχει όμως προχωρήσει και δεν σταματά στον ακρωτηριασμό. Υπάρχει αντικατάσταση με, προηγμένης πολλές φορές τεχνολογίας, νέα μέλη.

Έτσι και στην πολιτική οι «θεραπείες», σε περιόδους κρίσης, θα πρέπει να βρίσκουν ισοδύναμα και υποκατάστατα που θα επιτυγχάνουν το στόχο, χωρίς όμως οδηγούν στο θάνατο.

Η λύση στην οποίαν κατέληξαν οι Στουρνάρας και Μανιτάκης για τον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων είναι μία μέση, και ορθή θα έλεγα για τα δεδομένα της κρίσης, λύση.

Και μπορεί να είναι αποτελεσματική και να οδηγήσει σε σμίκρυνση και ποιοτικότερη λειτουργία του Δημοσίου εφόσον υλοποιηθεί χωρίς κομματικές ή άλλες παρεμβάσεις και συνδυαστεί και με τις άλλες εξαγγελίες και δεσμεύσεις αυτής ή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θεωρώ δε ότι, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται, η τρόικα θα υποχρεωθεί να την αποδεχθεί.

Και φυσικά διατηρεί την κυβερνητική συνοχή, αφού αίρει το βέτο του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ για την εργασιακή εφεδρεία. Μάλιστα, εφόσον είναι καλύτερη για τους υποψήφιους σε εργασιακή εφεδρεία δημοσίους υπαλλήλους, αποδεικνύεται και πόσο θετική είναι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση.

Εάν με τις ενστάσεις της εξευρίσκονται καλύτερες λύσεις, τότε αξίζει να της πιστωθεί το γεγονός ότι στο όνομα του δημοσίου και γενικού συμφέροντος έβαλε το κεφάλι της στον τορβά, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση και αδιαφορώντας για το πολιτικό της μέλλον. Κάτι όχι και τόσο σύνηθες για κόμμα, και μάλιστα της αριστεράς

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Με ντόπια προϊόντα το 2ο Κοινωνικό Παζάρι Δωρίδας-ΝαυπακτίαςΤο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας-Παράρτημα Ναυπακτίας & Δωρίδας μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Κοινωνικού Παζαριού, το οποίο επισκέφθηκαν πάνω από 600 συμπολίτες μας διοργανώνουν σε συνεργασία με τους Δήμους Ναυπακτίας και Δωρίδος το 2ο Κοινωνικό Παζάρι.

Στο 2ο Κοινωνικό Παζάρι ενισχύουμε και στηρίζουμε τα προϊόντα της περιοχής μας, αφού συμμετέχουν μόνο τοπικοί παραγωγοί με αγροτικά προϊόντα και τοπικές επιχειρήσεις με τοπικά προϊόντα.

Η πρωτοβουλία αυτή στόχο έχει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση της εργασίας των συμπολιτών μας.
Το 2ο Κοινωνικό Παζάρι θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας & Δωρίδας (Αποκαύκου 16, Ναύπακτος) τις ακόλουθες μέρες και ώρες:


α) Παρασκευή 24/8/2012 8:30 έως 13:30 και 17:30 έως 20:30
β) Σάββατο 25/8/2012 8:30 έως 13:30


Τα προϊόντα που θα διατεθούν είναι:
Ρύζι, λάδι, μέλι, παραδοσιακά ζυμαρικά, τυριά, αλλαντικά, λεμόνια, πορτοκάλια, κρασί, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα.

Οι συμπολίτες μας που επιθυμούν να δηλώσουν παραγγελίες, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Ε.Κ.Ν.Δ. (Αποκαύκου 16, τηλ. 26340.29614), ώρες 9:00 το πρωί με 13:00 το μεσημέρι, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή

Πρώτο φεστιβάλ χορού στην Ερατεινή


Το 1ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών πραγματοποιεί την Παρασκευή στις 24 Αυγούστου 2012 και ώρα 21.00 στο μόλο της Ερατεινής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνος και ο Σύλλογος Γυναικών Ερατεινής

Θα συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από όλο το νομό Φωκίδας και όχι μόνο.

Πώς θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας

Του Σπύρου Δημητρέλη

Οριστικοποιήθηκε ο νέος τρόπος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Η απόφαση για την κατάργηση της προμήθειας του γνωστού σήματος είναι οριστική και θα εφαρμοστεί από φέτος, δηλαδή από τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους και αφορούν στο 2013.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών οι περίπου ένα εκατ. φορολογούμενοι που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση χειρόγραφα ή ταχυδρομικά θα λάβουν το γνωστό ειδοποιητήριο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με το ειδοποιητήριο αυτό θα μεταβούν σε οποιαδήποτε τράπεζα ή μέσω ΑΤΜ ή του ίντερνετ και θα πληρώσουν το τέλος χωρίς να προμηθευτούν σήμα.

Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet και υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση θα ειδοποιηθούν για να τυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο μέσω του taxisnet. Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν θα πληρώσουν το τέλος θα δουν στο επόμενο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος το ποσό του τέλους βεβαιωμένο ως ληξιπρόθεσμο χρέος μαζί με τις σχετικές προσαυξήσεις που θα έχουν υπολογιστεί έως τότε.

Η ΓΓΠΣ αυτήν την περίοδο προχωρά σε διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2012. Σύντομα θα τους αποσταλούν σχετικά ειδοποιητήρια προκειμένου να πληρώσουν το διπλάσιο τέλος, όπως ορίζει η φορολογική νομοθεσία. Από την αλλαγή του τρόπου εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας υπολογίζεται ότι το δημόσιο θα εξοικονομήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Τόσο είναι το κόστος για την εκτύπωση των σημάτων και των ειδοποιητηρίων καθώς και της αποστολής των τελευταίων.

 
Και άλλοι δυο φόροι ακινήτων

Στη ΓΓΠΣ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για τον υπολογισμό, βεβαίωση και είσπραξη των δυο φόρων ακινήτων που θεσπίστηκαν στο παρελθόν και εκκρεμούν. Πρόκειται για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι, εκτός όλων των άλλων φόρων που καλούνται να εξοφλήσουν (π.χ. δόσεις εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος) θα κληθούν να πληρώσουν φέτος και τα εξής:

- Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2010. Το φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ σε ατομική και όχι οικογενειακή βάση. Ο φόρος υπολογίζεται βάσει κλίμακας με συντελεστή που ξεκινά από το 0,1% και φθάνει ακόμη και το 2% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 5.000.000 ευρώ. Για ένα φορολογούμενο που έχει στην κατοχή του δυο διαμερίσματα και ένα οικόπεδο συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ ο ΦΑΠ του 2010 ανέρχεται σε 100 ευρώ.

- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011. Ο ΦΑΠ για το 2011 είναι πιο τσουχτερός καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από τα 400.00 στα 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να τον πληρώσουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ακόμη και μικρομεσαίοι οι οποίοι σημειωτέον θα πληρώσουν και το χαράτσι για την κατοικία τους μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, αυξήθηκε και ο συντελεστής του πρώτου κλιμακίου από το 0,1% στο 0,2%. Η μείωση του αφορολόγητου σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή μεταφράζεται για τον παραπάνω ιδιοκτήτη σε πληρωμή ΦΑΠ 2011 ύψους 600 ευρώ! Ουσιαστικά ο φόρος εξαπλασιάζεται. Για ένα μικρομεσαίο ιδιοκτήτη που έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ η λυπητερή του ΦΑΠ 2011 ανέρχεται στο ποσό των 100 ευρώ.

Η ΓΓΠΣ προχωρά σε ειδική επεξεργασία των στοιχείων ακινήτων των φορολογούμενων προκειμένου να ξεχωρίσει ποιά ακίνητη ανήκουν στο σύζυγο και ποια στη σύζυγο. Ο στόχος είναι να σταλούν ξεχωριστά ειδοποιητήρια σε κάθε σύζυγο για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει καθώς ο φόρος υπολογίζεται σε ατομική βάση. Τα ειδοποιητήρια για τους δυο παραπάνω φόρους θα αρχίσουν να καταφθάνουν μετά το τέλος Σεπτεμβρίου και η αποστολή τους θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2013.Κατεβάζουν ρολά οι Δήμοι της χώρας


Διαμαρτύρονται για την δεινή οικονομική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 
«Όλες οι προτάσεις είναι στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά», είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης για τις αποφάσεις των δημάρχων να κλείσουν τους δήμους, να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να παραδώσουν ακόμη και τα κλειδιά των δημαρχείων, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή οικονομική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Ο Κ.Ασκούνης, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Αττικής, η οποία έγινε στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιούν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ , επισήμανε ότι η μηνιαία επιχορήγηση των δήμων το 2011 ανέρχονταν στα 168 εκ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2012 μειώθηκαν στα 135 εκ. ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές ανέρχεται στα 96 εκ. ευρώ, με ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσει τους επόμενους μήνες τα 72 εκ. ευρώ.

«Πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή», είπε ο Κώστας Ασκούνης «που οδηγεί τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων, σε αναστολή υπηρεσιών».


 Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική. «Η αντίδραση», σημείωσε, «δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστά και μεμονωμένα από τον κάθε δήμο. Η αντίδραση πρέπει να είναι συλλογική και δυναμική. Να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα».

Πρόβαλε δε ως πρώτη προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών για την δεινή κατάσταση των δήμων, ενώ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των ΠΕΔ, είτε αυτές αφορούν στο κλείσιμο των δήμων, είτε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε στο ενδεχόμενο να παραδώσουν οι δήμαρχοι τα κλειδιά των δήμων, θα αποτελέσουν πυξίδα για τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ».

 «Δεν θέλουμε να μπούμε σε κανενός είδους παζάρι με την κυβέρνηση», τόνισε ο Κ. Ασκούνης. «Δεν θα επιτρέψουμε όμως περικοπές που οδηγούν σε κλείσιμο υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες. Η κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία και τους πολίτες από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους. Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει όρθιος».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στις τεράστιες μειώσεις, ύψους 54%, όπως είπε, που έχουν γίνει στις αμοιβές των αιρετών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος για το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης της χώρας το 2010 ήταν 135 εκ. ευρώ, το 2012 μειώθηκε στα 74 εκ. ευρώ, ενώ για το 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση, στα 62 εκ. ευρώ.
 Ζήτησε δε ίση μεταχείριση με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Ο Εγωιστής Γίγαντας... στην Ερατεινή


Η τρυφερή ιστορία του Όσκαρ Ουάιλντ “Ο Εγωιστής Γίγαντας” ανεβαίνει απο το Θέατρο Αποθήκη, σε μια μοναδική παράσταση το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο μόλο της Ερατεινής. Η παράσταση γίνεται με την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας Ερατεινής και η είσοδος είναι ελεύθερη

Το έργο γράφτηκε το 1888 και αποτελεί ένα από τα διηγήματα της συλλογής «Ιστορίες για Παιδιά».

Ένα κείμενο γεμάτο μηνύματα και αισιοδοξία! Για τις ανάγκες της θεατρικής παρουσίασής του, διασκευάστηκε από τον σκηνοθέτη του θιάσου κ. Γιάννη Κόκκινο.

Η ιστορία ζωντανεύει από 7 ηθοποιούς που ενσαρκώνουν 11 ρόλους.

Κάπου στην Βόρια Ιρλανδία υπάρχει ένας απίθανος κήπος, με πανέμορφα δέντρα, κάθε λογής λουλούδια και χιλιάδες μελωδικά πουλιά! Ο κήπος ανήκει σ’ έναν Γίγαντα, ο οποίος λείπει για χρόνια σ’ ένα μέρος μακρινό. Σ’ αυτόν τον κήπο, κάθε μέρα μαζεύονται τα παιδιά και παίζουν, γιατί στην μικρή τους πόλη, δεν υπάρχει άλλος ελεύθερος χώρος.

Κάποια μέρα ο Γίγαντας επιστρέφει και βλέπει τα παιδιά.

Ενοχλημένος τα διώχνει και βάζει φράκτες σε όλες τις εισόδους για να μην μπει κανείς. Από εκείνη την στιγμή ο κήπος ερημώνει… Φεύγουν τα πουλιά, τα λουλούδια αρνιούνται να φυτρώσουν και στον κήπο απλώνεται το Χιόνι, η Παγωνιά, το Χαλάζι και ο Βοριάς. Ο πανέμορφος κήπος μεταβάλλεται σ’ ένα απέραντο χειμωνιάτικο, παγωμένο τοπίο.

Άραγε, το γέλιο ενός παιδιού, θα μπορέσει να λιώσει την παγωμένη καρδιά ενός εγωιστή γίγαντα;

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Η Δωρική ¨γαζέλα¨ και η Ολυμπιονίκης!


Μεγάλα αφιερώματα Αθηναϊκών εφημερίδων στην πρωταθλήτρια δρόμων από τη Δωρίδα Αθηνά Κοϊνη και την θεία της Μεσερέτ Ντεφάρ Ολυμπιονίκη στα 5.000 μ.


Δισέλιδα  αφιερώματα έκανε ο Κυριακάτικος Αθηναϊκός τύπος (Πρώτο ΘΕΜΑ και ΕΘΝΟΣ της Κυριακής) στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια στίβου Αθηνά Κοϊνη από τη Δωρίδα και στη θεία της (από τη μητέρα της) Ολυμπιονίκη Μεσερέτ Ντεφάρ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη  αρχή...

Η Μεσερέτ Ντεφάρ από την Αιθιοπία ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο στα 5.000 μ. Χρυσή ήταν στο ίδιο αγώνισμα και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και χάλκινη στο Πεκίνο.

Επίσης έχει κατακτήσει τρία διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο αγώνισμα των 3.000 μ. σε ισάριθμα παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού στίβου.

Η Ντεφάρ είναι πρώτη ξαδέρφη με την Ταγκίστ,  συζύγου του επιχειρηματία από την Δωρίδα Νώντα Κοϊνη. Ο Κοϊνης με καταγωγή από το Κουπάκι ζει και δραστηριοποιείται  επιχειρηματικά στον ξενοδοχειακό τομέα τα τελευταία χρόνια στη Χιλιαδού Δωρίδας.

Χριστιανή ορθόδοξη η Ντεφάρ ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας για τους Ολυμπιακούς του 2004 και έκτοτε λόγω της συγγένειας με την οικογένεια Κοϊνη την επισκέπτεται κάθε χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το αφιέρωσε στην ορθόδοξη εκκλησία της Αντις Αμπέμπα όπου και παραμένει σε περίοπτη θέση συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρων των προσκυνητών.

Με έδρα τη Χιλιαδού ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα , Ολυμπία, Δελφούς, Μετέωρα , νησιά , και ιδιαίτερα σε Μοναστήρια και Εκκλησίες της Ορθοδοξίας.

Όπως δήλωσε στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο Νώντας Κοϊνης «έχουμε ταξιδέψει μαζί σχεδόν παντού , αλλά ο τόπος που της έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν τα Μετέωρα και ιδιαίτερα το Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου όπου ανέπτυξε προσωπικές σχέσεις με την μοναστική κοινότητα. Οι άνθρωποι εκεί έχασαν τα λόγια τους βλέποντας την να στέκεται επί μιάμιση ώρα γονατιστή μπροστά στα ιερά λείψανα».

Τούτες τις μέρες η Ντεφάρ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη που θα παραστεί  σε εκδήλωση ως πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ και αμέσως μετά θα έρθει για διακοπές στη Ελλάδα φιλοξενούμενη από την οικογένεια Κοϊνη στη Χιλιαδού.

«Αισθάνομαι την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου, δήλωσε η Ντεφάρ στο Πρώτο ΘΕΜΑ. Έχω εκεί συγγενείς και φίλους που αγαπώ. Θα έρθω σύντομα για να απολαύσω την υπέροχη θάλασσα».

Ενώ μέσα από το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής δεν παρέλειψε να δείξει τα αισθήματα της για τους Έλληνες και τις δυσκολίες που περνούν … «Εμείς οι Αιθίοπες έχουμε τα καλύτερα αισθήματα για τους Έλληνες. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος η θεία δύναμη θα δώσει την καλύτερη δυνατή λύση στα πολλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η υπέροχη χώρα σας και οι θαυμάσιοι άνιθρωποί της»

Φαίνεται όμως ότι η οικογένεια έχει στο DNA της τον αθλητισμό. Η 19χρονη Αθηνά Κοϊνη , κόρη του Νώντα και της Ταγκίστ, είναι ήδη πρωταθλήτρια νέων και  γυναικών  στα 3000 στιπλ και 1500μ. και πρόσφατα στη Ραιδεστό της Τουρκίας   χρυσή στα 3.000 στιπλ στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Νεανίδων, βαδίζοντας στα χνάρια της θείας της.

Η Ντεφάρ δήλωσε για την ανιψιά της Αθηνά «Έχει δυνατότητες , κάθε χρόνο πηγαίνει και καλύτερα και βέβαια θα τη βοηθήσω όσο μπορώ».

Η ίδια η Αθηνά σε δηλώσεις της τόνισε για το κοπιαστικό πρόγραμμα που ακολουθεί καθημερινά ότι … «δεν παραπονιέμαι ποτέ και  δεν μου φαίνεται τίποτα ακατόρθωτο . Ο τρόπος ζωής του αθλητή βασίζεται στην πειθαρχία. Ο πρωταθλητισμός έχει μόνο απαιτήσεις και πρέπει να υπομένεις αγόγγυστα οτιδήποτε προστάζει το πρόγραμμά σου».

«Πριν από δύο μήνες , συνεχίζει η Αθηνά, βρέθηκα για προπόνηση στην Αιθιοπία , μαζί με άλλα δύο κορίτσια. Η θεία μου ήταν συνεχώς δίπλα μας και μας βοήθησε πάρα πολύ στην προετοιμασία. Ήταν μια μοναδική εμπειρία αφού καθημερινά τρέχαμε μέσα στη φύση , δίπλα σε ύαινες και σε μαϊμούδες».

Κατά την διάρκεια του μήνα των διακοπών τους στη Χιλιαδού και την Ελλάδα , την Ντεφάρ και την Αθηνά , θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση ο Δήμος Δωρίδας.

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ναυπακτίας και Δωρίδας γιορτάζει το Σάββατο στο Μοναστηράκι


Την ετήσια εκδήλωσή τους πραγματοποιούν το Παράρτημα Ναυπακτίας-Δωρίδας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και των Συλλόγων Απογόνων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 9 το βράδυ .

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στην ταβέρνα «Πανσέληνος» (Χρυσούλας Φαρμάκη) στο λιμάνι του Μοναστηρακίου.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές η γιορτή είναι ένα διάλειμμα στους αγώνες που έρχονται με φαγητό, κρασί και χορό. Η τιμή της πρόσκλησης είναι 15 € .

" Καλλικράτης " και στα Ειρηνοδικεία

Βασικό κριτήριο συγχωνεύσεων ο αριθμός των αποφάσεων

Τη συγχώνευση των μισών και πλέον Ειρηνοδικείων από τα 301 που λειτουργούν συνολικά σε όλη τη χώρα προβλέπει σχέδιο προεδρικού διατάγματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο θα προωθηθεί για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Ειρηνοδικείων υπαγορεύτηκε από την ανάγκη αποτελεσματικότερης οργάνωσης του δικαστικού μας συστήματος, ώστε να ανταποκριθούν στο συνταγματικό τους ρόλο και στο αίτημα των πολιτών για γρήγορη δικαιοσύνη.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά από τα Ειρηνοδικεία έχουν καταστεί ανενεργά, χωρίς -πολλές φορές- δικαστή και γραμματέα ή υπολειτουργούν με ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας το ελληνικό δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.

Έτσι, βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης αποφάσεων.

Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν Ειρηνοδικεία που το 2010 εξέδωσαν από καμία έως 9 πολιτικές αποφάσεις.

Από τη συγχώνευση θα προκύψουν σημαντικότατα οικονομικά οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ανέλθει συνολικά στο 1 εκατ. ευρώ. Σήμερα, ποσό που αγγίζει τα 510.000 ευρώ αναλώνεται αποκλειστικά και μόνον για μισθώματα, πέραν των χρημάτων που διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπό συγχώνευση Ειρηνοδικείων, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από το παραγόμενο έργο τους προς τους πολίτες.

Έτσι, θα γίνει καλύτερη διαχείριση των διαθεσίμων πόρων για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όπου οικονομικές δυνατότητες δεν υπάρχουν και ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ασφυκτικά περιορισμένος, σχεδόν ο μισός σε σχέση με το 2010.

Παράλληλα, από την ενοποίηση θα προκύψει πλεονάζων αριθμός σε Ειρηνοδίκες και δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την πρόσληψη 160 νέων Ειρηνοδικών, θα ενισχύσουν τα Ειρηνοδικεία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τη μεταφορά δικαστικής ύλης σε αυτά από τα μονομελή πρωτοδικεία , όπως προβλέπει ο νόμος 4055/2012.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν συγχωνεύσεις Ειρηνοδικείων και στη Φωκίδα, που λειτουργούν επτά, στην Άμφισσα. Δελφούς, Ιτέα, Γραβιά, Λιδωρίκι , Ευπάλιο και Ερατεινή.

Στο Δήμο Δελφών τις περισσότερες υποθέσεις έχει η Άμφισσα και στο Δήμο Δωρίδας το Ευπάλιο.

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

Το καθήκον της Δικαιοσύνης


 Tου Πασχου Μανδραβέλη

Δικαστές υπάρχουν στην Αθήνα; Εισαγγελείς υπηρεσίας; Ρωτάμε, διότι κυκλοφορούν συμμορίες στους δρόμους που χτυπούν συνανθρώπους μας, τους μαχαιρώνουν, τους δολοφονούν και καμιά από τις συντεταγμένες εξουσίες του κράτους δεν έχει αποτελέσματα.

Βοά ο Τύπος για «επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής» και ουδείς εισαγγελέας ψάχνει την ορθότητα των δημοσιευμάτων. Να ερευνήσει δηλαδή αν αληθεύουν όσα γράφονται, ότι μέλη ενός κόμματος μεταμφιέζονται τα βράδια σε στυγνούς μαχαιροβγάλτες.

Αν αληθεύουν όσα γράφονται, τότε υπάρχει το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο μάλιστα τιμωρείται με βαρύτατες ποινές. Προκύπτει από τον νόμο που, όταν καταπολεμείτο η ακροαριστερή εγκληματικότητα, βαφτίστηκε από την Πρόοδο «τρομονόμος».

Αν πάλι δεν αληθεύουν όσα γράφονται, τότε ο κ. Μιχαλολιάκος και τα παλικάρια του κάτι πρέπει να κάνουν. Δεν μπορεί ένας συρφετός εγκληματιών να μασκαρεύεται σε «κοινωνικό κίνημα» και να βγάζει το κακό όνομα σε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα.

Αυτή η χώρα πάει σαν τρελό φορτηγό: με τις μπάντες. Από τον κούφιο προοδευτισμό που οδηγούσε στην απραξία των αρχών σε ό,τι αφορά τους παράνομους μετανάστες, περάσαμε στον φασισμό της αδιαφορίας όταν τους δολοφονούν.

Το φαινόμενο αυτό πιθανώς να εξηγείται από το γεγονός ότι γενικώς δεν νοιαζόμαστε για τη νομιμότητα. Αδιαφορούσαμε για όσους εισήλθαν χωρίς άδεια στη χώρα· αδιαφορούμε για όσους τους χτυπούν· αδιαφορούν τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας που δεν πράττουν το καθήκον τους.

Κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης είχαμε συνηθίσει την αριστερή παραβατικότητα με πολιτική λεοντή. Τότε είχαμε φτάσει μέχρι τον εκθειασμό δολοφονιών· «γεια στα χέρια τους» είχε γραφτεί για τους εγκληματίες της «17 Νοέμβρη».

Τώρα καλούμαστε να συνηθίσουμε και την ακροδεξιά παραβατικότητα και εγκληματικότητα; Δεν μπορεί, επιτέλους, να κυριαρχήσει σ’ αυτόν τον τόπο η νομιμότητα και οι παραβάτες του νόμου να τιμωρούνται ανεξαρτήτως χρώματος της σημαίας που ανεμίζουν ή των δικαιολογιών που επικαλούνται για κάποιους δήθεν ανώτερους σκοπούς; Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η παραβίαση των νόμων -όποιοι και να είναι οι παραβάτες, απ’ όπου και αν προέρχονται- πλήττει την κοινωνική ευημερία; Πρέπει να δούμε τον νόμο των συμμοριών να κυριαρχεί στους δρόμους για να καταλάβουμε τα αγαθά της θεσπισμένης έννομης τάξης;

Ζητείται λοιπόν εισαγγελέας που θα πράξει το καθήκον του, το οποίο είναι η εφαρμογή των νόμων. Να ελέγξει αν υπάρχουν οι σχέσεις κύκλων της ΕΛ.ΑΣ. με τη Χρυσή Αυγή, να επιβάλει την έννομη τάξη στους δρόμους.

Η χώρα δεν μπορεί να γίνει έρμαιο συμμοριών όποια «Ι.Χ. νομιμότητα» και αν επικαλούνται. Στην πολύπλευρη κρίση που ζούμε δεν πρέπει να προστεθεί και η εγκληματικότητα των μελανόψυχων.